Alle seinen op groen voor veiling landelijke radiofrequenties

De landelijke veiling van negen vergunningen voor landelijke commerciële radiostations start dit voorjaar.

Aanvraag indienen

Van begin maart tot en met begin april 2023 is het mogelijk voor geïnteresseerde partijen uit binnen- en buitenland om een aanvraag in te dienen voor deelname. De veiling zelf staat medio juli gepland. In augustus 2023 maakt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) bekend wie de vergunningen hebben verkregen, nadat partijen hun winnende bieding(en) hebben betaald. De minister van EZK heeft de definitieve veilingregelgeving aan de Tweede Kamer gestuurd.

Regelgeving

In deze regelgeving staan onder andere het veilingmodel, de reserveprijs oftewel de minimum opbrengst van de veiling (totaal € 73,7 miljoen) en de voorwaarden. Twee van deze negen landelijke vergunningen zijn straks bestemd voor een commerciële nieuwszender en voor een zender die voornamelijk Nederlandstalige muziek draait. Een rechtspersoon kan er maximaal drie verwerven via de veiling. De vergunningen, waarbij analoge radio (FM) is gekoppeld aan digitale radio (DAB+), zijn voor een periode van twaalf jaar (2023-2035). Het eventueel verplicht uitfaseren van analoge radio (FM) kan dus ook pas ná 2035 plaatsvinden.

Clausule

De huidige negen landelijke commerciële zenders zijn 100% NL, BNR, Qmusic, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, Slam! en Sublime. Bij de vorige verdeling van de vergunningen in 2003 zijn er aan vijf van de negen vergunningen specifieke eisen (clausulering) verbonden qua muziekgenre of thema.

De minister heeft nu bepaald, in overeenstemming met staatssecretaris Gunay Uslu (OCW), om dit bij de komende veiling terug te brengen tot twee specifieke vergunningen: één voor Nederlandstalige muziek en één voor nieuws & actualiteiten.