AT: Geboden percentages regiogerichtheid blijven gelden

Het Agentschap Telecom herkent zich niet in het beeld dat door de NLCR-vergunninghouders in hun zwartboek hebben geschetst rond de eisen voor regiogerichtheid.De vergunninghouders voor regionale commerciële radiozenders die zijn verenigd in de NLCR vinden dat Agentschap Telecom (AT) de eis voor regiogerichtheid eenzijdig heeft aangescherpt en te streng toepast.

Zwartboek

De NLCR heeft hiervoor een zwartboek aangeboden bij de Tweede Kamer. Het AT is het niet eens met het beeld dat door de NLCR wordt geschept en reageert middels een persbericht.

Verlengen

Volgens het Agentschap Telecom hebben vergunninghouders de voorkeur uitgesproken om de bestaande vergunningen te verlengen. “De keuze voor een verlenging brengt met zich mee dat het zelf geboden percentage regiogerichtheid blijft gelden en zij daaraan moeten voldoen. Alleen bij een veiling kan de regio-eis gemoderniseerd worden, daarvoor hebben de stations niet gekozen.”, aldus het Agentschap Telecom in een persbericht.

Uitspraak

Directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman: “Radiostations moeten verplicht investeren in digitale etherradio (dab+). Het agentschap heeft de regio-eis uitgelegd in het belang van de digitalisering. De rechter heeft geoordeeld dat het agentschap de regio-eis te soepel heeft uitgelegd. Het agentschap houdt zich uiteraard aan rechterlijke uitspraken.

Aanpassen programmering

“Na een uitgebreide vraag– en antwoordprocedure heb ik vergunninghouders tot 1 september 2016 de gelegenheid gegeven om waar nodig de programmering aan te passen. Een aantal vergunninghouders heeft gemeld daar daadwerkelijk mee bezig te gaan terwijl anderen (tot op heden) slechts bleven melden het oneens te zijn met de criteria.”, aldus Spijkerman.

Regiogerichtheid

Niet-landelijke commerciële FM-vergunninghouders zijn verplicht hun programma’s voor een deel van de zendtijd te richten op de regio. Bij de verdelingen van de vergunningen in 2003 en 2008 hebben de vergunninghouders zelf geboden voor een percentage regiogerichte programmering. Het voldoen aan de regio-eis is onder meer belangrijk voor een gelijk speelveld in de sector.

Handhaving

Rechterlijke uitspraken over de naleving van de regiogerichtheidseisen zeggen dat de regiogerichtheidseis niet mag worden versoepeld bij een verlenging. Zowel de vergunninghouder als de toezichthouder moeten zich aan de gerechtelijke uitspraken houden.

Last onder dwangsom

Spijkerman: “Als toezichthouder zie ik erop toe dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. Waar nodig zal het agentschap handhavend optreden.’’ Bij geconstateerde overtredingen zal het agentschap een last onder dwangsom opleggen. De lopende vergunningen kunnen gedurende de looptijd niet ingrijpend worden aangepast.

Tijdens het overleg met de vaste Kamercommissie Economische Zaken is woensdag gebleken dat er al een aantal handhavingsverzoeken in behandeling zijn.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.