NLCR: “AT zet voortbestaan regionale commerciële radio op het spel”

De NLCR, de vereniging van niet-landelijke commerciële radio-omroepen, heeft dinsdag een zwartboek over het handhavingsbeleid van het Agentschap Telecom (AT) aangeboden aan de vaste Kamercommissie van Economische Zaken. De NLCR zegt dat door het verscherpte toezicht de toekomst van de regionale commerciële radiozenders op het spel staat.

Zwartboek

De NLCR maakt in het zwartboek bezwaar tegen zoals zij het noemt “gewijzigde en absurde, ‘kolderieke’ eisen die sinds juni 2016 ineens aan de makers van regionale commerciële radio worden gesteld.”

Regiogerichtheid

Niet-landelijke commerciële radiozenders zijn verplicht hun programma’s voor een deel van de zendtijd te richten op de regio, de zogenoemde regiogerichtheid. Bij de verdelingen van de vergunningen in 2003 en 2008 hebben de vergunninghouders (zelf) geboden voor een percentage regiogerichte programmering.

De vergunningen zijn mede verkregen op grond van hun programmatische bod. Regiogerichtheid is een inhoudelijk criterium waarbij het gaat om programma’s met informatie, cultuur en educatie uit de regio (het FM-bereik).

Handhaven

Het Agentschap Telecom is per 1 september de regiogerichtheidseisen gaan handhaven na meerdere gerechtelijke uitspraken. Stations die niet aan de regels voldoen lopen kans op een last onder dwangsom.

Voortbestaan

De omroepen voelen zich in hun voortbestaan bedreigd. Voor deze verscherpte eisen is geen aanleiding te vinden in de wet of in het beleid, en evenmin in recente rechterlijke uitspraken. “Met die uitspraken kunnen wij prima leven, maar het AT heeft er een absurde, Kafkaëske twist aan gegeven”, aldus NLCR-voorzitter Pierre Karsten.

Vandaag, woensdag 21 december spreekt de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken met minister Kamp over onder andere deze kwestie. Het zwartboek van de NLCR vind je hier.

Audio

2016 – 12 – 20 VVD – Tweede Kamerlid Remco Bosma Over Het AT – Zwartboek by Sleutelstad

2 reacties

  1. Dit is de situatie compleet andersom uitleggen. Deze stations hebben willens en wetens geboden op kavels met een regiogerichtheid van meer dan 60%. Nu het AT eindelijk gedwongen wordt de spelregels na te leven beginnen ze ineens te janken.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.