AT: Te weinig frequenties draadloos versturen video tijdens Tour

Het Agentschap Telecom geeft aan dat er tijdens de Tour de France-etappes in Nederland het afgelopen weekeinde een tekort was aan frequentieruimte voor het draadloos versturen van videobeelden. Deze frequentieband was volgens het Agentschap zo vol dat enkele mediapartijen elkaar soms blokkeerden. Agentschap Telecom heeft voorafgaand- en tijdens de Tour de France wielerploegen, mediapartijen, de organisatie en de reclamekaravaan gefaciliteerd in het toekennen van frequenties. Er zijn ruim 900 extra frequenties gebruikt aldus het Agentschap Telecom in een persbericht.

Controle

De controles vlak voor de start van de Tour hebben daarbij goed gewerkt. Vrijwel alle wielerploegen, mediapartijen en omroepen hadden vergunningen aangevraagd. Toch bleek dat er veel apparatuur verkeerd was ingesteld. Vooral draadloze microfoons gebruikten daarbij dezelfde frequenties, waardoor er uiteindelijk storingen zouden plaatsvinden. Zelfs twee helikopters die onderling beelden doorstuurden, stonden ingesteld op verkeerde frequenties. Als dit niet vooraf was gecorrigeerd, had dit een slechte kwaliteit beeld en geluid kunnen opleveren voor de ongeveer 70 aanwezige omroepen en productiemaatschappijen.

Mobiele bereik

Opvallend was ook dat veel wielerploegen hun draadloze communicatie tussen wielrenners en ploegleiders verkeerd hadden geprogrammeerd. Bij controles bleek dat slechts een klein aantal wielerploegen alles goed voor elkaar had. Het mobiele bereik is tijdens de twee dagen Tour goed geweest. Zowel in Utrecht als bij de aankomst op Neeltje Jans waren veel bezoekers. Het agentschap heeft geen meldingen ontvangen dat het alarmnummer 1-1-2 onbereikbaar was.

Video een grote uitdaging

Agentschap Telecom heeft nauw samen gewerkt met de Belgische en Franse toezichthouders. Het enorme videogebruik tijdens de Tour was voor de drie toezichthouders een grote uitdaging. Videobeelden gebruiken erg veel bandbreedte, en er worden steeds meer beelden verstuurd. De beschikbare frequentieruimte voor het versturen van video was zo vol, dat enkele mediapartijen elkaar soms blokkeerden.

Meetnet

Het landelijk Meetnet van het agentschap heeft vooraf- en tijdens de Grand Départ alle relevante frequenties gecontroleerd. De mobiele interventieteams waren aanwezig in Utrecht, Rotterdam en Zeeland om eventuele verstoringen snel te kunnen verhelpen. Daarbij kwamen de kennis en ervaring die het agentschap heeft opgedaan bij eerdere grote evenementen zoals de Troonswisseling en NSS, goed van pas. Ook begin 2016, als Nederland voorzitter is van de Europese Unie, en er daardoor weer meerdere grote evenementen zijn, zal deze ervaring worden gebruikt.