BBC World Service gestart met uitzendingen via DAB+ in Nederland

BBC World Service is gestart met uitzendingen via DAB+, digitale radio via de ether, in Nederland. De radiozender maakt hiervoor gebruik van het digitale ethernetwerk van aanbieder MTVNL.

Geruchten

Vorig jaar waren er al aanwijzingen dat de radiozender van de Britse publieke omroep zou gaan uitzenden via de digitale ether in Nederland. Tijdens een presentatie van Digital Radio NL tijdens de ‘WorldDAB General Assembly’-bijeenkomst werd een presentatie getoond waar de radiozender als “pending” (in afwachting) stond genoemd bij het aanbod van radiozenders via de digitale ether in ons land. De BBC gaf toen echter aan tegenover deze website dat er op dat moment geen plannen waren.

De BBC zegt nu dat de officiële lancering van de zender in Nederland volgende week zal plaatsvinden en wil tot die tijd niks kwijt over de start van de radiozender in Nederland.

MTVNL

Sinds vandaag, woensdag 1 maart, is de radiozender van de BBC World Service alsnog te horen in grote delen van Nederland via de digitale ether. Het netwerk van MTVNL, waar de radiozender gebruik van maakt, heeft steunzenders in diverse delen van Nederland. De beste dekking biedt het netwerk in de Randstad met steunzender in onder andere Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Rijswijk. De radiozender zendt uit in een kwaliteit van 48 kbps. De radiozender is niet te ontvangen via het MTV NL-netwerk in Noord Oost Nederland en Zuid-Oost Brabant. Deze regio’s kennen een regionaal aanbod van radiozenders.

Vlaanderen

BBC World Service is sinds november 2015 te beluisteren in de digitale ether in Vlaanderen. De zender maakt hierbij gebruik van het digitale netwerk van aanbieder Norkring. Het signaal van dit netwerk is in het zuidelijke deel van Nederland ook te ontvangen via kanaal 11A.

Geschiedenis

In het verleden waren de uitzendingen van de BBC World Service in Nederland via de ether te ontvangen via de middengolffrequentie 648 kHz. Deze uitzendingen werden in 2011 gestaakt in verband met bezuinigingen. De radiozender was in Nederland al te ontvangen via diverse (digitale) radiopakketten en via Internet.