“Bezuinigingen bij de regionale omroep nu onontkoombaar”

Grote bezuinigingen bij de regionale omroepen zijn door de verdeeldheid bij de omroepen nu onontkoombaar. Dit zegt Gijs Lensink, directeur van de regionale omroep RTV Noord. Zijn omroep moet ruim één miljoen euro bezuinigen vanaf volgend jaar, aldus de directeur op de website van de regionale omroep voor Groningen.

Verdeeldheid

Een meerderheid van de publieke regionale omroepen in Nederland is tegen de vorming van de nieuw te vormen Regionale Publieke Omroep (RPO). Nog vijf van de dertien omroepen staan momenteel nog achter het samenwerkingsplan. Naast RTV Noord zijn dit Omroep Flevoland, RTV Utrecht, NH (Noord-Holland) en RTV Rijnmond.

De structuur die de nieuwe omroep zou krijgen, kon niet rekenen op een meerderheid van de regionale zenders. Dekker stelde voor om een omroep te maken met dertien onafhankelijke redacties. Juist over die onafhankelijkheid binnen deze structuur was onder een aantal omroepen twijfel. De bezuinigingen op de regionale omroepen gaan wel gewoon door en daarom maken alle regionale omroepen nu voor 2017 een eigen begroting

“Boosheid en teleurstelling”

Donderdag kwamen de regionale omroep-directeuren nog eens bij elkaar, maar de impasse bleek niet te doorbreken. ‘Het was geen feestje, meer een therapeutische sessie. Er was veel boosheid en teleurstelling.’Maar we moeten verder, dus we hebben er een streep onder gezet‘, aldus Lensink tegenover RTV Noord.

Aparte begrotingen

Afgesproken is dat de dertien omroepen elk apart een begroting voor komend jaar opstellen en dus ook de bezuiniging van in totaal 17 miljoen euro opvangen. Lensink: ‘Elke omroep krijgt 12 procent minder. Voor RTV Noord komt dit neer op 1 miljoen euro. En dat gaat zowel het personeel als ook de kijker en luisteraar merken.’ Hoe de bezuiniging precies ingevuld gaat worden, dat kan Lensink op dit moment nog niet zeggen.

Steun provincie

De directeur van RTV Noord heeft donderdag nog maar eens een uitnodiging richting de provincie gestuurd, om toch nog eens te praten over steun. ‘Andere regionale omroepen krijgen ook steun, dus ik zou het logisch vinden dat wij dat ook krijgen.’, aldus Lensink.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.