CBb: “Commerciële zenders hebben niet te veel betaald voor frequenties”

​Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is tot de conclusie gekomen dat Sky Radio, Q-music en Radio 538 niet te veel hebben betaald voor de verlenging van hun FM-frequenties.

Hoger beroep

​Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag uitspraak in een aantal hoger beroepen over vergunningen voor commerciële radio-omroep. De vergunningen voor Sky Radio, Q-Music en Radio 538 zijn in 2011 verlengd onder de oplegging van een eenmalig bedrag. De radiostations vinden het opgelegde bedrag te hoog. Het gaat hier om FM-kavels zonder enige clausulering qua format en muziek.

Keuzes minister doorstaan juridische toets

De radiozenders hadden onder andere kritiek op de systematiek voor de berekening van het bedrag. “Deze kritiek slaagt niet. Omdat de vergunningen werden verlengd en niet worden geveild, kan de waarde van de vergunningverlening niet via marktwerking tot stand komen, en moest de minister de te betalen bedragen berekenen aan de hand van een economisch model. Hierbij zijn verschillende keuzes denkbaar. De rechter treedt niet in de vraag welke keuzes het beste zijn, maar kijkt of de keuzes juridisch houdbaar zijn. De keuzes van de minister doorstaan deze juridische toets.”, aldus het CBb.

“Gelijke speelveld niet verstoord”

Verder vinden de radiostations dat het gelijke speelveld op de markt is verstoord doordat Radio 10 voor FM-kavel A7 in 2013 een lager bedrag betaalde dan dat zij hebben betaald. “Ook dit slaagt niet.”, aldus het CBb. “Het te betalen bedrag voor de verlengde vergunningen is berekend op basis van de situatie in 2011. De radiostations hebben hun vergunningen vanaf 2011 kunnen exploiteren.

Kavel A7 is in 2013 geveild en kon pas vanaf 2013 worden geëxploiteerd. Het College concludeert dat geen sprake is van een verstoring of beperking van de concurrentie door de bijdrage voor de radiostations te baseren op de situatie in 2011 en voor kavel A7 op de situatie in 2013.”,aldus het college.

De radiostations zijn ook opgekomen tegen de vergunningverlening voor kavel A7. Ook hier hebben ze aangevoerd dat de vergunningverlening voor kavel A7 had moeten leiden tot verlaging van de door hen te betalen bedragen. Het College komt aan de behandeling van dit standpunt niet toe, omdat de radiostations dit standpunt naar voren hadden moeten brengen in een procedure tegen het besluit waarbij bekend werd gemaakt op welke manier de vergunning voor kavel A7 zou worden verdeeld en niet, zoals nu is gebeurd, bij de daadwerkelijke vergunningverlening aan Radio 10.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is hier te lezen.

Radio Veronica

Begin dit jaar oordeelde het CBb dat de eenmalige bijdrage voor Radio Veronica voor het verlengen van FM-kavel A2 te hoog was. “Het onderzoek naar de waarde kent voor wat betreft kavel A2 naar het oordeel van het CBb een wezenlijk gebrek. Er is geen rekening gehouden met de clausulering die geldt voor kavel A2 en die een waarde drukkend effect kan hebben.”, aldus het CBb toen. Het kavel van Radio Veronica bevat wel een clausulering.

 

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.