Consumentenbond blij met voorstel openstellen netwerk Ziggo

De Consumentenbond is blij met het voorstel van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om het vaste netwerk van kabelaar Ziggo open te stellen voor andere partijen. Dit schrijft de organisatie op haar website. Ziggo maakt onderdeel uit van de joint-venture VodafoneZiggo dat zowel vaste al mobiele diensten aanbiedt.

Meer keuze

Volgens de Consumentenbond komt er door het openstellen van het netwerk meer keuze voor de consumenten.

Marktanalyse

Dinsdag publiceerde ACM haar ontwerpbesluit marktanalyse Wholesale Fixed Access (WFA) waaruit blijkt dat de autoriteit het voornemen heeft het netwerk van aanbieder VodafoneZiggo net als dat van KPN open te stellen voor andere providers.

Aanmerkelijke marktmacht

In deze marktanalyse stelt de ACM vast dat KPN en VodafoneZiggo zonder regulering gezamenlijk aanmerkelijke marktmacht (AMM) zouden hebben op de markt voor vaste netwerken. Dit zou hen in staat stellen om alternatieve aanbieders gezamenlijk van de markt te weren en daardoor te hoge retailprijzen voor eindgebruikers te hanteren.

Consumentenbond is voorstander van regulering

De Consumentenbond is voorstander van het reguleren van beide netwerken en pleit al sinds 2015 voor het openstellen van het netwerk van VodafoneZiggo, omdat dit consumenten meer keuze oplevert.

Uit een onderzoek van de bond naar de beschikbaarheid van snel internet bleek dat veel consumenten die snel internet wilden alleen bij Ziggo terecht konden.