Consumentenbond: Niet iedereen profiteert van sneller DSL

Ondanks dat de snelheid van Internet via (A)DSL sinds juli vorig jaar is verbeterd, profiteert nog lang niet iedereen daarvan. Dit concludeert de Consumentenbond. De bond zegt op haar website het te betreuren dat nog steeds 34% van de huishoudens met DSL langzaam internet (tot 25 Mbps) heeft.

Nieuwe technieken

KPN zet de laatste jaren nieuwe technieken in om sneller internet mogelijk te maken op het oude telefoonnetwerk. KPN belooft dat voor eind 2016 85% van de huishoudens wordt voorzien van minimaal 100 Mbps. Zover is KPN nog niet. Onder de 85% vallen weliswaar zowel DSL- als glasvezelverbindingen, maar ook met het glasvezelaanbod erbij wordt nog niet de beloofde 85% van de huishoudens met ten minste 100 Mbps bedient.

Internetsnelheid

Uit steekproeven van de Consumentenbond blijkt dat vooral huishoudens die al snel internet via DSL konden afnemen, erop vooruit zijn gegaan. Zo kreeg 80% van de huishoudens die al een internetsnelheid van 50-99 Mbps haalden een snelheidsverbetering.

Iets maar dan 30 procent sneller

Maar van de huishoudens met langzaam internet (1-24 Mbps) kreeg slechts iets meer dan 30% een hogere snelheid. Een belangrijke reden voor het achterblijven van upgrades voor de huishoudens met lage snelheden, is dat veel van die huishoudens in de buitengebieden liggen. In deze gebieden is het (relatief) kostbaarder om investeringen te doen in het DSL-netwerk. De Consumentenbond deed in juli 2015, december 2015 en mei 2016 steekproeven op 20.000 plekken in Nederland met daarbinnen ruim 250.000 adressen.

Meer keuze snel internet

In september 2015 liet onderzoek van de Consumentenbond zien dat consumenten te weinig échte keuze hebben in snel internet. Slechts 23% van de Nederlanders kon toen kiezen uit minimaal 3 aanbieders van internet met een snelheid van ten minste 30 Mbps. De Consumenten is al enige tijd geleden een campagne gestart voor meer keuzemogelijkheid qua aanbieders voor snel Internet.

2 reacties

  1. Ondertussen worden websites rijker aangekleed,heeft iedereen een smartphone en tablet,laptop de hele dag online gaan dus per huishouden zitten er meer apparaten op de snelweg dan pakweg tien jaar geleden dus File rijden….

    En merken we niet echt het verschil……

  2. Het gaat hier bovendien om de downloadsnelheid; de uploadsnelheid ligt in het algemeen nog 90% lager!!!!

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.