Digitenne-frequenties worden geveild, 700 MHz naar mobiele communicatie

De frequenties voor digitale ethertelevisie (DVB-T) worden geveild. De vergunning van de huidige vergunninghouder, KPN, loopt op 1 februari 2017 af. Dit heeft minister Kamp (Economische Zaken) laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Ondanks dat het animo voor digitale televisie via de ether terugloopt is Kamp van mening dat de rol voor digitale ethertelevisie nog zeker niet is uitgespeeld.

Nieuwe mogelijkheden

“Moderne technologieën (zoals DVB-T2, de technische opvolger van DVB-T) bieden nieuwe mogelijkheden, zoals HD-uitzendkwaliteit waardoor ethertelevisie ook voor grotere schermen geschikt wordt, ruimte voor meer programma’s en nieuwe diensten, en op termijn ook mobiele ontvangst”, aldus Kamp. Wel wordt de frequentieruimte vanaf 700 MHz, die momenteel nog wordt gebruikt voor onder andere Digitenne, vrijgemaakt voor mobiele communicatie. Hierdoor is een overgang naar de nieuwe norm, DVB-T2, volgens de minister van groot belang. Door gebruik te maken van DVB-T2 kan er efficiënter gebruik worden gemaakt van de steeds schaarser wordende frequentieruimte. In de brief geeft minister Kamp niet aan hoeveel frequentieruimte er voor digitale ethertelevisie via de ether voor Nederland beschikbaar gaat komen vanaf februari 2017.

Digitenne

Momenteel biedt KPN met haar dienst Digitenne digitale ethertelevisie aan via de ether. Deze vergunning loopt tot 31 januari 2017. De frequenties voor digitale ethertelevisie worden opnieuw geveild voor de periode na januari 2017. De minister was eerder nog voornemens om de frequenties voor digitale ethertelevisie met drie jaar te verlengen maar dat is niet meer nodig volgens de minister: “Door de voortgang in de onderhandelingen is er nu meer duidelijkheid gekomen over de frequentiebeschikbaarheid en over de mogelijke implementatiedatum (uiterlijk 2020). Daarmee is een belangrijk argument om eerst te verlengen en daarna pas te veilen, komen te vervallen.”

Het is onduidelijk welke partijen interesse hebben in de vergunning voor commerciële digitale ethertelevisie. De NPO heeft eerder wel aangegeven over te willen stappen op de nieuwe DVB-T2-norm voor digitale ethertelevisie. De NPO beschikt momenteel over eigen frequentieruimte voor digitale ethertelevisie die wordt geëxploiteerd door KPN.

Overgangsperiode

In de periode na januari 2017 zal er volgens de minister een “overgangsperiode” komen”. Het distributienetwerk zal door de komende vergunninghouders in gereedheid gebracht moeten kunnen worden voor DVB-T2. Anderzijds moeten ook de buurlanden de netwerken aanpassen, hetgeen onderling moet worden afgestemd. Veel consumenten zullen bovendien nieuwe decoders nodig hebben. Ik vind het van groot belang dat de consument van de overgang zo weinig mogelijk last zal hebben en dat de continuïteit van de ethertelevisiedienstverlening geborgd blijft. Waar dat noodzakelijk en mogelijk is zal ik ten behoeve van de overgang, in het belang van de consument, faciliterend optreden en met concrete maatregelen komen.”, aldus de minister in de brief.

Uit de brief blijkt niet hoe de minister faciliterend gaat optreden. Voor een eventuele overgang naar de nieuwe standaard DVB-T2 zullen consumenten een nieuwe ontvanger moeten aanschaffen of in bruikleen krijgen van de aanbieder, aangezien de huidige ontvangers veelal niet overweg kunnen met het DVB-T2-signaal. Daarnaast kan een nieuwe operator kiezen voor een nieuwe coderingstechniek waardoor bestaande smartcards onbruikbaar worden.

700 MHz

De minister verwacht dat de 700 MHz-band, die momenteel ook grotendeels wordt gebruikt voor digitale ethertelevisie, vanaf 2020 beschikbaar komt voor mobiele communicatie. De minister gaat nog wel overleggen over het beschikbaar maken van frequentieruimte voor de PMSE-sector (Programme Making and Special Events). Veel draadloze microfoons maken gebruik van frequenties in de 700 MHz-band.

Daarnaast zal met de kabelsector overleg plaatsvinden over het ontstaan van storingen op het digitale televisiesignaal wanneer de 700 MHz in gebruik wordt genomen voor mobiele communicatie. ” Dat risico deed zich ook voor bij het vrijmaken van de 800 MHz band voor mobiel gebruik in 2013. Kabelexploitanten en mobiele operators hebben destijds onderling een overeenkomst gesloten over de gezamenlijke aanpak van de storingsproblematiek.”,aldus de minister.

Eén reactie

  1. Overgangsperiode….. Laat me niet lachen. Dat kennen we nu wel. 2 maanden zeker?

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.