De gemeente Venlo wil eenmalig 195.000 euro uittrekken om Omroep Venlo uit haar slechte financiële situatie te helpen. De gemeente verlangt wel van de omroep dat zij haar financiële huishouding weer op orde krijgt. Als de gemeente geen helpende hand toesteekt zou de omroep afkoersen op een faillissement. Dit faillissement zou voor de gemeente duurder uitvallen dan de financiële injectie. “Dit is de laatste hulppoging, lukt het de omroep niet om zaken te veranderen is het einde verhaal”, zegt wethouder Jos Teeuwen (CDA) tegenover de website 1Limburg.
Omroep Venlo in financieel zwaar weer
De omroep, die in 2013 door de OLON nog werd uitgeroepen als lokale omroep van het jaar, verkeert in financieel zwaar weer omdat de inkomsten – met name op het gebied van reclame – meerdere jaren fors zijn achtergebleven bij de begroting. De afgelopen jaren zijn verschillende maatregelen genomen in de organisatie maar die hebben niet geleid tot zwarte cijfers. Ook de extra inkomsten die zijn binnengekomen dankzij het actieplan dat begin dit jaar is opgesteld wegen niet op tegen nieuwe tegenvallers in de begroting.
Adviesbureau
De afgelopen maanden heeft adviesbureau BMC in opdracht van de gemeente een onderzoek uitgevoerd bij Omroep Venlo. Dat heeft geleid tot een rapport met aanbevelingen om te komen tot een toekomstbestendige omroep. “Het is duidelijk dat de begroting omlaag moet en dat nieuwe besparingen onvermijdelijk zijn. Daarnaast wordt er gesneden in de productiekosten van programma’s, wordt de focus verlegd naar internet, gaan vrijwilligers en stagiairs een grotere rol spelen in de organisatie en wordt er met partners gesproken over een regionaal mediacentrum voor Noord-Limburg.”, aldus het bestuur van Omroep Venlo in een reactie op de financiële injectie van de gemeente.
“Komen tot een gezonde omroep”
“Van het grootste belang is om op korte termijn te komen tot een gezonde omroep met een sluitende begroting. Onze doelstelling is om dat te bereiken zonder veel afbreuk te doen aan het kwaliteitsniveau dat de inwoners van de gemeente van ons gewend zijn.”, aldus het bestuur.
Interim-manager
Om de organisatie bij Omroep Venlo weer op orde te krijgen wordt er een interim-manager aangesteld. Deze manager moet in samenspraak met het bestuur gaan snijden in de kosten om weer financieel gezond te worden. Daarnaast moet er worden gekeken naar een ander verdienmodel, waarbij er meer aandacht is voor internet en social media. Ook moet er meer samenwerking worden gezocht met andere mediaorganisaties zoals L1. De gemeenteraad beslist deze maand of ze akkoord gaat met de extra subsidie.
Lokale omroepen in zwaar weer
Niet alleen Omroep Venlo verkeert in financiële problemen, ook de lokale omroepen in Nijmegen (N1) en Alphen aan den Rijn (Studio Alphen) hebben een financiële injectie nodig gehad van de gemeente om te kunnen blijven uitzenden. In Dronten is de lokale omroep gestopt met haar uitzendingen nadat de gemeente niet over de brug kwam met extra financiële middelen.