‘Haags Radioarchief’ wordt zondag geopend

De Haagse wethouder Henk Kool opent zondag een website waarop opnamen komen te staan van nagenoeg alle radiozenders die vanaf begin jaren zeventig uitzonden in Den Haag.

De starthandeling vindt plaats in café Emma aan het Regentesseplein in Den Haag, van oudsher een plek waar veel radiopiraten samenkwamen.

Als eerste is een programma uit 1982 van Hofstad Radio met presentator Jeroen van Inkel gedigitaliseerd. Voor het digitaliseren van andere programma’s wordt samengewerkt met verschillende media-opleidingen in de regio. Dat is noodzakelijk want van de oudste banden is het verval inmiddels ingetreden. Naar schatting zal het minstens tien jaar duren om alle opnamen te digitaliseren.

Initiatiefnemer van het Haags Radio Archief is de Stichting Vrij Haags, die zich inzet voor de typisch Haagse identiteit. De stichting is van mening dat Den Haag niet alleen haar historie als Beatstad, maar juist ook als Radiostad moet koesteren. En daar is alle reden toe:  Den Haag kende eind jaren ’70 ruim honderd illegale radiostations. Wie is er niet groot mee geworden? De stad is daarmee de bakermat geweest van een belangrijk deel van het huidige radiolandschap. Deze zenders, zoals Hofstad Radio stonden namelijk aan de basis van de huidige commerciële en regionale radio in Nederland. Veel nu landelijk bekende dj’s begonnen hun carrière bij de Haagse piratenzenders. Ook de Haagse popcultuur is altijd nauw verweven geweest met de lokale radiozenders. Zo verzorgde Hofstad Radio uitzendingen vanaf Parkpop en organiseerden veel radiostations eigen muziekavonden.

Het Haags Radio Archief is vanaf zondag 29 september voorlopig te vinden op een aparte pagina van Radiopedia.nl. Het archief zal de komende jaren verder gevuld worden met fragmenten uit de rijke Haagse radiohistorie. Om dat te bereiken werken de pakweg 25 vrijwilligers van de stichting samen met de media-opleidingen in Den Haag. Niet alleen aan het uitzoeken en digitaliseren van alles wat bewaard is gebleven, maar ook aan het zoeken naar nog onbekend archiefmateriaal. De stichting krijgt verder hulp van twee professionele studio’s: QCD van Herman van Velzen (Radio Stad Den Haag) en Ziaja & Dorst (Radio Centraal/Hofstad Radio). De Stichting Vrij Haags is nog op zoek naar extra financiering om de kosten van extra apparatuur (zoals oude bandrecorders), opslag, streaming en BUMA/STEMRA kosten te dekken.

In Den Haag waren vanaf de jaren zeventig veel vrije radiozenders actief waaronder Radio Centraal, Hofstad Radio, Radio Stad Den Haag en Radio Telstar. De lokale omroep Den Haag FM zal de komende tijd aandacht gaan besteden aan het Haags Radioarchief.