JOYNE dient klacht in bij ACM over distributievergoeding NPO-zenders

Satelliettelevisieaanbieder JOYNE heeft bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een klacht ingediend tegen de Nederlandse Publieke Omroep (NPO)  wegens marktverstoring. De nieuwe distributievergoeding zou volgens de provider leiden tot deze marktverstoring.

Vergoeding

De NPO eist sinds kort van Nederlandse tv-distributeurs een distributievergoeding van € 0,45 per abonnee per maand voor de doorgifte van NPO 1, 2 en 3. Joyne vindt dit vreemd want de publieke tv-zenders zijn voor de consument (in lage kwaliteit) gratis te ontvangen zijn via DVB-T (Digitenne) en het internetplatform van de NPO.

Ernstige verstoring markt

JOYNE richt zich primair op consumenten die niet over een kabelaansluiting beschikken. Omdat deze groep kijkers de programma’s van de NPO ook gratis kan ontvangen, is de provider van mening dat de distributievergoeding de markt ernstig verstoort en er een ongelijk speelveld is ontstaan.“, aldus de provider in een persbericht.

Sommatie tot staken doorgifte NPO-zenders

Nadat JOYNE bij de NPO bezwaar had gemaakt tegen betaling van de geëiste distributievergoeding, heeft de NPO JOYNE gesommeerd de doorgifte van de publieke zenders per 3 april 2018 te staken. Aangezien een tv-operator in Nederland geen bestaansrecht heeft als zij niet de NPO-zenders kan aanbieden, heeft JOYNE onder protest de overeenkomst met de NPO getekend.

ACM

De aanbieder heeft vervolgens het Commissariaat voor de Media (CvdM) gevraagd de handelswijze van de NPO te toetsen aan de Mediawet. Nadat het CvdM heeft verklaard dat de NPO naar haar mening in deze kwestie niet in strijd met de Mediawet handelde, heeft de aanbieder afgelopen week besloten een klacht in te dienen bij de ACM. Deze heeft JOYNE inmiddels laten weten deze zaak nader te zullen onderzoeken.

Mediawet

De Mediawet stelt expliciet dat de NPO (en ook de regionale zenders) als publieke zenders die via de belastingmiddelen gefinancierd worden vrij via de ether (DVB-T en binnenkort in DVB-T2) toegankelijk moeten zijn met hun radio- en televisiezenders. Achtergrond is dat ook diegenen die niet wensen te betalen voor een kabel, satelliet of IPTV-aansluiting vrij toegang hebben daartoe. Er is in Europa geen publieke omroep die haar zenders alleen tegen betaling beschikbaar stelt.

Financiering

De vorige en huidige regering hebben in het kader van de bezuinigingsoperaties de NPO opgeroepen meer financiering te zoeken bij onder andere distributeurs. Destijds was PvdA kamerlid Martijn van Dam daar altijd actief in omdat deze van mening is dat kabelaars als VodafoneZiggo en KPN te veel geld genereren met content van de NPO.

Hetzelfde standpunt heeft de Raad van Bestuur van de NPO waar Martijn van Dam vandaag de dag de portefeuille distributie voert.

Nieuwe provider

JOYNE is een nieuwe Nederlandse provider van digitale radio en televisie via de satelliet. De aanbieder is in augustus van het vorig jaar begonnen met het aanbieden van haar diensten. De aanbieder maakt hiervoor geen gebruik van de Astra-satellieten zoals Canal Digitaal maar van de Eutelsat-satelliet.