Kort medianieuws 21 maart 2011

  • De drie publieke zenders hadden in week 11 samen een marktaandeel van 37,8 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 29,0 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 18,1 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 22,9 pct. RTL 4 had een aandeel van 15,7, SBS 6 was derde zender met 11,0 pct. Het NOS Journaal van gisteravond was met 3.312.000 kijkers het best bekeken programma van de week. De Reünie had 2.864.000 kijkers en was tweede. Studio Sport Eredivisie was goed voor 2.805.000kijkers. (Adformatie/SKO) 
     kijkcijfers
  • Vier journalisten van The New York Times die in Libië werden vastgehouden, zijn vrij. Dat maakte de krant maandag bekend. Het viertal is overgedragen aan medewerkers van de Turkse ambassade in Tripoli. Het gaat om twee schrijvende journalisten (Anthony Shadid en Stephen Farrell) en twee fotojournalisten (Tyler Hicks en Lynsey Addario). Ze werden vorige week dinsdag in de westelijke stad Ajdabiyah opgepakt door aanhangers van de Libische leider Kaddafi. Zaterdag werden nog vier journalisten van de Arabische nieuwszender al-Jazeera in Libië opgepakt. Sinds vrijdag worden ook nog twee journalisten van het Franse persbureau AFP en een fotograaf van Getty Images vermist. (Gelderlander) 
  • Het voormalige REM-eiland vertrekt binnenkort uit Delfzijl. Het eiland werd in 1964 voor de kust van Noordwijk gebruikt voor de eerste commerciële tv-uitzendingen door TV Noordzee, de voorloper van de TROS. De Amsterdamse woningstichting De Key heeft het eiland gekocht. Ze wil er onder meer een restaurant in vestigen. De Key liet het eiland in 2009 naar Delfzijl slepen. Op de werf van Heuvelman Ibis is het REM-eiland opgeknapt en nu is het klaar (RTV Noord) 
  • Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven heeft nieuwe plannen aangekondigd over het toelaten van nieuwe aanbieders op de gokmarkt, waaronder kansspelen via internet. Staatssecretaris Teeven meent dat aanbieders beter gecontroleerd kunnen worden, wanneer er door middel van een systeem waarbij licenties worden uitgedeeld aan verschillende partijen, het gokken via internet gelegaliseerd wordt. Lees verder
  • Hugo Blom, de hoofdredacteur van de ‘VPRO-gids’, zegt dat er nooit met ‘Humo’ overlegd is over de echtheid van het nepinterview met Lemmy van Motörhead. Hugo Blom, de hoofdredacteur van de VPRO-gids, houdt vol dat hij absoluut niet wist dat het interview met Lemmy van Motörhead nep was. Dat gesprek, waarin de heavymetalzanger zich ontpopt tot financieel-economisch expert, verscheen in februari in VPRO-gids en werd ook overgenomen door Humo. De schrijver van het stuk, Anton Dautzenberg, houdt er merkwaardige theorieën op na over het ‘niet-bestaande onderscheid tussen feit en fictie’. Dautzenberg heeft spontaan ‘bekend’ dat hij het interview van a tot z uit zijn duim heeft gezogen. Lees verder
    vpro 
  • De Persgroep moet jaarlijks 150.000 euro betalen aan Lifestyle Press, de vennootschap van de bladenmaker Guido Van Liefferinge. De jaarlijkse som moet betaald worden totdat er een definitieve uitspraak is in een aanslepend geschil over royalties op een aantal tijdschriften (Joepie, Dag Allemaal, Tv-Familie, Goed Gevoel) die door Van Liefferinge in licentie waren gegeven aan De Persgroep. Lees verder.