Kort medianieuws 23 februari 2011

 • Omroep MAX en Omroep Brabant halen de onderlinge banden verder aan. Omroep MAX neemt in 2011 op grotere schaal programma’s over van Omroep Brabant. Daar staat tegenover dat de regionale omroep meer gebruik kan maken van faciliteiten in Hilversum, zoals de tv-studio. Dat hebben Omroep MAX-directeur Jan Slagter en hoofdredacteur Henk Lemckert van Omroep Brabant woensdag in Eindhoven bekendgemaakt. lees verder.
  max 
 • De Volkskrant lanceert op zaterdag 5 maart een compleet vernieuwd tweede katern. Het nieuwe ‘V’ staat voor modern leven, cultuur en media en is voortaan iedere dag – dus ook op zaterdagen – in het hart van de krant te vinden. Lees verder.
 • Wim van Voorden, lid en vicevoorzitter van de raad van commissarissen bij Telegraaf Media Groep (TMG), stapt op per 1 maart. Dat werd dinsdag bekendgemaakt door de voorzitter van de raad van commissarissen van TMG. Als reden wordt opgegeven dat er sprake is van een verschil in inzicht over het te voeren beleid binnen de raad. Van Voordens termijn liep nog tot april 2013. De raad van commissarissen beraadt zich over de ontstane vacature. (ANF/DFT)
 • Het Net-5 programma Secret Story heeft gisteravond een kijkcijferdieptepunt bereikt. Slechts 186.000 mensen keken naar de peperdure realityshow. Lees verder.
  net5 
 • Fons van Westerloo stopt binnenkort als voorzitter van WNL. Reeds bij het verkrijgen van de zendmachtiging had hij aangegeven deze functie, die hij onbezoldigd vervult, neer te zullen leggen wanneer hij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Van Westerloo viert op 26 februari zijn 65ste verjaardag. WNL gaat op zoek naar een nieuwe voorzitter. lees verder.
 • Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam gaat Elsevier, Afshin Ellian, Rutger Castricum en PowNed niet vervolgen wegens smaad en belediging. Gretta Duisenberg deed in november aangifte van smaad en belediging tegen Elsevier en PowNed.Duisenberg is voorzitter van de stichting Stop de Bezetting die zich inzet voor de rechten van het Palestijnse volk. Zij werd in een column van Afshin Ellian in Elsevier een antisemiet genoemd en ook Castricum noemde dat woord toen hij Duisenberg in een item voor televisie een bloemetje aanbod.’Bij de beslissing om niet te vervolgen speelt een rol dat de uitlatingen waarvan mevrouw Duisenberg aangifte had gedaan, zijn gedaan in een maatschappelijk debat waar mevrouw Duisenberg zelf actief aan deelneemt’, zo motiveert het OM zijn beslissing. Lees verder.
 • UPC krijgt toestemming voor het starten van het zogenaamd UPC Evenementenkanaal. Daarvoor had het eind vorig jaar toestemming gevraagd aan het Commissariaat voor de Media. De toestemming is er nu gekomen. Het Commissariaat voor de Media geeft UPC toestemming om per direct voor een periode van vijf jaar als commerciële media-instelling televisieomroep te verzorgen via een programmakanaal met de naam ‘UPC Evenementenkanaal’. (TP)
  upc 
 • Omroep Zeeland heeft vandaag de nieuwe video reportagewagen in gebruik genomen. De voorziening is door de provincie betaald. Het gaat om een reportagewagen waarmee het mogelijk wordt gemaakt live video en audio vanaf elke plek in de provincie door te zenden naar de studio in Oost Souburg. Het beeld en geluid wordt doorgezonden door gebruik te maken van een techniek waarbij diverse mobiele kanalen gebundeld worden. Hierdoor ontstaat genoeg dataruimte om beeld en geluid te verzenden. Dit kan dan zelfs rechtstreeks gebeuren. Lees verder
 • Vlaams Mediaminister Ingrid Lieten trekt naar de Raad van State om 13 besluiten van de Franse Gemeenschap over FM-frequenties te vernietigen. Eind vorig jaar verschenen in het staatsblad 13 besluiten die de uitzendkarakteristieken aanpassen voor 13 radiofrequenties in Brussel. Het gaat vooral om het verhogen van de zendsterkte, volgens Lieten (SP.A) tot op een hoger niveau dan afgesproken met de Vlaamse Gemeenschap en tot op een niveau dat Vlaamse zenders kan storen. Daarom wil ze de besluiten nietig laten verklaren. Dat bleek uit het antwoord van Lieten op een vraag van Wilfried Vandaele (N-VA) in de mediacommissie van het Vlaams Parlement. Lees verder.