Kort medianieuws 25 februari 2011

 • De Partij voor de Dieren spant een kort geding aan tegen de NOS. De partij eist dat het mag deelnemen aan het verkiezingsdebat van 1 maart. De PvdD stelt, gebaseerd op de Mediawet, dat alle tien partijen moeten deelnemen aan het debat. De NOS schrijft dat acht partijen meedoen aan het debat aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen. De SGP en de PvdD zijn, net als bij het debat van 14 februari, uitgesloten van deelname. De PvdD meent dat de twee stelselmatig worden uitgesloten Lees verder.
  nos 
 • Oma Bep is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden. Vaste kijkers van AT5 kennen haar van programma’s als Kort Amsterdams. Bep Krug, zoals zij voluit heet, was voor het eerst te zien tijdens Omaandag, een rubriek in Kort Amsterdams waarin elke week een andere oma breide aan de Kort Amsterdams Estafette Sjaal. Oma Bep had al snel de smaak te pakken en was daarna wekelijks te gast bij de talkshow Kort Amsterdams Live. Later werd Oma Bep zelfs ster in een Verkade-commercial. (AT5)
 • Het Nederlandse kabinet ziet toegang tot internet niet als primaire levensbehoefte. Dat stelt minister Maxime Verhagen in een reactie op vragen van de PvdA. Toegang tot internet is volgens de Nederlandse regering geen primaire levensbehoefte. Dat betekent dat de regering de regels voor het afsluiten van internet bij personen niet aan gaat scherpen. Dat vertelde minister Maxime Verhagen van Economische zaken in een reactie op vragen van de PvdA, zo staat in een nota over de telecomwet. Lees verder.
 • De NCRV heeft een rechtszaak van de Kroatische generaal Ante Gotovina afgewend. Op de website van het levensbeschouwelijke magazine Schepper & Co staat een rectificatie die vrijdagmiddag (Ned. 2, 17.05 uur) ook in de uitzending wordt getoond, zei een NCRV-woordvoerster. Advocaten van Gotovina hadden de omroep voor de rechter gedaagd wegens een uitzending van Schepper & Co van 14 januari. Hierin vertelde een Nederlandse militair over de posttraumatische stressstoornis die hij opliep in voormalig Joegoslavië. De NCRV stelt met de archiefbeelden in de reportage mogelijk ten onrechte de indruk te hebben gewekt dat Gotovina betrokken was bij oorlogsmisdaden in 1992, terwijl Gotovina voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag terechtstaat voor misdrijven die hij zou hebben gepleegd in 1995. De omroep betreurt de onzorgvuldigheid. Lees verder
  ncrv 
 • Het officiële Ajax-kanaal op Youtube is vrijdag offline gehaald door de videowebsite na klachten van UEFA over de schending van auteursrechten. Lees verder.
 • Max Pam keert terug als literair criticus bij HP/ De Tijd. Pam vertrok in maart 2009 bij het opinieweekblad, na ruzie met de toenmalige hoofdredacteur Jan Dijkgraaf. Frank Poorthuis, vorige maand benoemd tot hoofdredacteur, wil Pam er graag weer bij hebben. ‘We willen een nieuwe start maken. Ik vind Max Pam een van de beste literair recensenten van Nederland. En ik ben blij dat hij voor ons wil werken.’ Lees verder.
 • Kabelexploitant Ziggo heeft op zijn digitale net kanaal 954 toegewezen aan Omroep Krijtland, de regionale zender voor de gemeenten Vaals en Gulpen-Wittem. TV Valkenburg is sinds deze week te ontvangen via kanaal 953 en TV Maastricht zit op kanaal 950. De lokale omroepen blijven overigens ook via het analoge net te ontvangen
  ziggo 
 • Een rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia heeft donderdag een 21-jarige man veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf omdat hij de makers van de tekenfilmserie South Park had bedreigd. Ook had hij samengespannen met radicaalislamitische terroristen. Dat meldden Amerikaanse media. Zachary Adam Chesser had afgelopen najaar bekend dat hij op het internet dreigementen had geuit aan het adres van de makers van South Park. Aanleiding was een aflevering waarin volgens hem de islamitische profeet Mohammed werd beledigd. Ook zei hij dat hij had geprobeerd zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie in Somalië. Tegen hem was dertig jaar celstraf geëist. (ANP/BNR)
 • Belgacom telt nu al meer dan 1 miljoen klanten digitale televisie. Dat bleek vrijdag, bij de voorstelling van de jaarresultaten. “Een magisch cijfer”, noemde CEO Didier Bellens het, goed voor een marktaandeel van zo’n 32 procent. lees verder.
 • Google’s YouTube wil een ongelimiteerde abonnementsdienst voor films lanceren naar voorbeeld van de in Amerika beschikbare diensten van Netflix en Amazon. De streamingdienst zal van start gaan in Groot-Brittannie en daarna uitbreiden naar de rest van Europa en de Verenigde Staten. Dat schrijft de New York Post op basis van bronnen bij grote Hollywood studio’s met wie Google al maanden gesprekken voert over de dienst. Google zou $100 miljoen willen uittrekken voor contentdeals met studio’s en andere contentleveranciers. Bij de zoekgigant wilde nog niemand reageren op de berichtgeving. (Telegraaf/Digitaal)