Kort medianieuws 26 februari 2013

 • krantenThe International Herald Tribune (IHT) de 125 jaar oude Engelstalige krant die zetelt in Parijs, wordt later dit jaar herdoopt in The International New York Times. Dat heeft eigenaar The New York Times Company maandag bekendgemaakt.
 • BT heeft overeenkomst bereikt met ESPN voor de overname van de Britse en Ierse televisietak. De overname dient nog wel te worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Het gaat voornamelijk om de overname van de ESPN- en ESPN America-tv-kanalen en hun het rechtenportfolio van live sportverslagen, waaronder de FA Cup, Clydesdale Bank Scottish Premier League, UEFA Europa League en de Duitse Bundesliga. (Telecompaper)
 • Deutsche Telekom noemt de bedragen die zijn geboden op de Nederlandse veiling van frequenties voor de snelle mobiele netwerken van de vierde generatie (4G) ronduit bizar.
 • De VARA heeft zijn excuses aangeboden aan Jeffrey Brakenhoff. Het Leeuwarder raadslid werkte mee aan het satirische programma ‘Kanniewaarzijn’ dat vrijdag een kritisch item uitzond over het Zaailand. Dit bericht de Leeuwarder Courant
 • Het ziet ernaar uit dat Google eerder vroeg dan laat betaalde abonnementen op YouTubekanalen gaat invoeren. De recentste aanwijzingen dateren van kort voor het weekend. 
 • Bram Moszkowicz wil het liefst een eigen talkshow op RTL 4. Dat zei hij zondagavond in het televisieprogramma Oog in Oog.
 • Medewerkers van de NOS hebben dinsdag 24 uur lang geen toegang tot Facebook. Ze kunnen niets posten op de bedrijfspagina van de NOS, noch op hun privépagina’s. Dit bericht het Parool
 • De commerciële radiozender Radio Waddenzee heeft een nieuwe website in gebruik genomen. Het resultaat vind je via: www.radiowaddenzee.nl. Vanaf begin maart wordt er ook een nieuwe programmering gestart door de radiozender die uitzendt op middengolffrequentie 1602 kHz.
 • BravaNL lanceert De Foyer, een vereniging van vrienden, fans en volgers die de nog jonge cultuurzender willen ondersteunen. Nu BravaNL een vaste plek heeft gevonden binnen het Nederlandse klassieke muziekleven, is besloten om ter ondersteuning een actieve vriendenclub op te zetten. De Foyer biedt haar leden in ruil voor deze steun tal van voordelen, zoals vrijkaartenacties, een eigen nieuwsbrief en kortingen voor concerttickets en producten in de BravaNL webshop. Meer informatie via: brava.nl
 • De Britse Royal Television Society (RTS) heeft CNN International uitgeroepen tot Nieuwszender van het Jaar. CNN International versloeg daarmee o.a. de concurrenten BBC en Sky News. De manier waarop CNN International het afgelopen jaar verslag deed van nieuws over o.a. het verergerende conflict in het Midden-Oosten, de zware problemen in de Eurozone, verkiezingen in de Verenigde Staten, Europa en Azië, de Olympische Spelen, verschillende extreme weerssituaties en het Diamanten Jubileum van Koningin Elizabeth, won de stemmen van de RTS jury.(persbericht CNN)
 • Johan Derksen (1949) neemt afscheid als hoofdredacteur van Voetbal International. Hij is 36 jaar werkzaam geweest voor Voetbal International, waarvan de laatste 13 jaar als hoofdredacteur. Thijs van Veghel en Tom van Hulsen vormen per 1 augustus 2013 de nieuwe hoofdredactie. Lees verder
 • Nederlanders hebben afgelopen jaar fors meer muziek gedownload en gestreamd. Naar schatting werd 57 miljoen euro gespendeerd aan digitale muziek, liefst 67,7 procent meer dan in 2011. Daarmee is digitale muziek inmiddels goed voor zo’n 30 procent van de muziekmarkt, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de NVPI, brancheorganisatie van de muziekindustrie
 • Eurocommissaris Neelie Kroes heeft dinsdag aangekondigd een onderzoekssubsidie van 50 miljoen euro te reserveren om de ontwikkeling van 5g-technologie te stimuleren. Het streven van Kroes is om in 2020 een 5g-netwerk klaar voor gebruik te hebben.
 • Het Koninklijk Concertgebouworkest, dat wordt gezien als een van de beste orkesten ter wereld, krijgt een eigen docusoap bij de AVRO. Dat laat de omroep weten, meldt Mediacourant.nl. (AD)