Kort medianieuws 28 maart 2011

 • De publieke omroepen behaalden in week 12 over de gehele dag gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 32,0%. De zenders van RTL Nederland behaalden in deze week een marktaandeel van 27,5% en de SBS zenders 16,9%. In het avondtijdvak behaalden de publieke omroepen een marktaandeel van 34,5%, de zenders van RTL Nederland 30,3% en de SBS zenders 20,0%. In week 12 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 184 minuten.
 • Het tarief van het basispakket radio en televisie van CAI Harderwijk is per 1 april aangepast van 11,80 euro naar 12,00 euro per maand. Dat meldt de aanbieder van analoge televisie op zijn website. De tariefwijziging heeft te maken met inflatiecorrectie en gestegen kosten voor doorgifte van radio- en televisiezenders. (via http://www.caiharderwijk.nl/)
 • De NOS zendt de huwelijksvoltrekking van de Engelse prins William en Kate Middleton eind april live uit. De presentatie van de uitzending is in handen van Eva Jinek, terwijl Tim Overdiek als medecommentator fungeert. Alle gebeurtenissen in en rond de Londense kerk Westminster Abbey zijn verder op de radio en op internet te volgen via het Radio 1 Journaal en Nos.nl. Onlangs werd bekend dat de trouwerij ook rechtstreeks wordt uitgezonden op de Amerikaanse televisie.nos
 • Het ooit grote sociale netwerk MySpace loopt in rap tempo leeg. Vorige maand liepen er 10 miljoen gebruikers weg. In januari dit jaar had de voorloper van Facebook nog 73 miljoen unieke gebruikers. Dat aantal is in februari ingezakt naar 63 miljoen. Dit blijkt uit metingen van marktmonitor ComScore. Het in januari 2004 begonnen sociale netwerk had begin vorig jaar nog bijna 110 miljoen gebruikers. Lees verder via Webwereld.
 • In de nasleep van de Japanse kerncrisis zijn grapjes over een nucleaire ramp een giftig goedje geworden. Zelfs in die mate dat televisiezenders in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk nu hebben beslist alle afleveringen van The Simpsons, waarin vaak lacherig wordt gedaan over de veiligheidsvoorzieningen in een kerncentrale, grondig te screenen. Lees verder via De Standaard.
 • David Letterman is de grote winnaar geworden van de Comedy Awards. De 63-jarige talkshowpresentator kreeg in New York de eerste Johnny Carson Award uitgereikt voor zijn gehele carrière. Lees verder.
 • De VPRO en producent IDTV Film gaan een dramaserie maken die is geïnspireerd op het verhaal FARC-strijdster Tanja Nijmeijer. Dat hebben zij bekendgemaakt. Lees verder via het AD.
  vpro
   
 • Als De Vijver, de holding boven Woestijnvis, eigenaar wordt van VT4 en Vijftv, kan het ook nog programma’s blijven leveren aan de VRT. Dat zegt gedelegeerd bestuurder Wouter Vandenhaute in een interview met Humo. Lees verder via De Standaard.
 • NHK, de Japanse openbare omroep, covert de ramp in Japan met 14 helikopters, 67 satelietwagens en zelfs 460 “remote controlled” camera’s… én een lange lijst met woorden die reporters niet mogen gebruiken (zoals “zwaar”, “erg” en “enorm”) plus instructies voor een “afgemeten” verslaggeving. Lees verder via De Morgen.