Kort medianieuws 1 februari 2011

  • Per 1 april benoemt de NOS Lara Ankersmit (40) als hoofd Nieuwe Media. Ankersmit, die momenteel werkzaam is bij De Telegraaf Media Groep als uitgever Digitaal, wordt in deze functie verantwoordelijk voor de koers van de NOS op het gebied van nieuwe media. Ze volgt voormalig Hoofd NOS Nieuwe Media Roeland Stekelenburg op.
  • Voetbal International, de voetbaltalkshow van RTL 7, heeft opnieuw een record gebroken. Er stemden maandagavond 704.000 kijkers af op de aflevering waarin voetbalanalist en VI-hoofdredacteur Johan Derksen zijn 62ste verjaardag vierde. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Het vorige record voor een reguliere uitzending was 684.000 kijkers op 22 november 2010. ‘Voor het eerst hebben we nu meer dan 700.000 kijkers. Een nieuwe mijlpaal op de verjaardag van Johan!’, aldus RTL 7-baas Peter Lubbers. 
  • De Arabische nieuwszender Al Jazeera moet standaard op de kabel. Dat vindt GroenLinks in Amsterdam. De partij vindt het raar dat de internationale nieuwszender ontbreekt. “Veel Amsterdammers gebruiken deze Arabische zender als belangrijkste nieuwsbron. We willen een divers nieuwsaanbod in Amsterdam. Al Jazeera hoort daar natuurlijk bij”, aldus mediawoordvoerder Evelien van Roemburg tegen AT5. (Telegraaf)
  • Sesamstraat-schrijver Tony Geiss is eerder deze maand op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn neef heeft dat bekendgemaakt tegenover The New York Times. Geiss was verantwoordelijk voor talloze sketches en liedjes voor het van oorsprong Amerikaanse kinderprogramma
  • Glashart Media, onderdeel van Reggefiber, en BBC Worldwide Channels hebben 18 januari j.l. in Nederland een belangrijke distributieovereenkomst gesloten. Vanaf 1 juni 2011 zal Glashart Media de Britse zenders van BBC TV aanbieden: Abonnees van de Interactieve TV dienst kunnen BBC One, BBC Two, BBC Three, BBC Four en BBC HD kijken, en analoge abonnees van Glashart Media BBC One en BBC Two. Bestaande klanten worden binnenkort persoonlijk geïnformeerd.
  • Het bestuur van de voormalige Essche lokale omroep Loesch praat met Nol Roos van de Vughtse televisiezender VTV1. Deze zou de binnenkort programma’s van Loesch digitaal willen gaan uitzenden. “De eerste contacten zijn veelbelovend”, zegt bestuurslid Christien van Schijndel van Loesch. Ook praat het bestuur met de Haarense Omroep Stichting, HOS, over het produceren van programma’s voor deze zender. (BD)
  • De lokale omroep van Hoorn wil ook televisie-programma’s gaan uitzenden. Tijdens de viering van het 25-jarig bestaan van Radio Hoorn op 4 juni hoopt men al een live-televisie-uitzending te maken. Vanaf het najaar wil men geregeld met TV-programma’s komen. Lees verder.
  • Abonnees van het digitale pluspakket Avontuur van Kabel Noord hebben vanaf vandaag twee nieuwe tv-zenders tot hun beschikking: MGM channel en Zone Reality. De zenders zijn te vinden via de kanalen 219 en 222.
  • De VRT heeft beslist om de gesprekken met productiehuis Woestijnvis over een nieuw samenwerkingskader voor de periode 2012-2015 voorlopig stop te zetten. “Het bod van De Vijver, de moederholding van Woestijnvis op VT4 en Vijftv heeft immers een nieuwe situatie gecreëerd waarin de openbare omroep geen preferentieel partnership kan afsluiten met Woestijnvis”, luidt het. lees verder.