KRO-NCRV komt met levensbeschouwelijke kieswijzer

KRO-NCRV presenteert vandaag een levensbeschouwelijke kieswijzer waarin ethische kwesties en morele dilemma’s de doorslag geven bij de keuze voor een partij.Dit bericht de omroep vandaag in een persbericht. “KRO-NCRV biedt hiermee een aanvulling op de andere stemwijzers waarin deze onderwerpen relatief weinig aan bod komen.”, aldus de omroep.

Categorieën

De levensbeschouwelijke kieswijzer bestaat uit 22 vragen, verdeeld over 5 categorieën (medisch-ethisch, zorg, solidariteit, multiculturele samenleving en duurzaamheid). Er staan stellingen in over bijvoorbeeld embryoselectie, feestdagen, stervenshulp en vluchtelingenopvang. Het aantal antwoordmogelijkheden per vraag is verschillend, variërend van twee tot en met vijf.

Medewerking

De dertien fracties die op dit moment in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd, zijn benaderd. Tien ervan hebben hun medewerking verleend door hun standpunten over de gedetailleerde standpunten te formuleren en te delen met de makers van de levensbeschouwelijke kieswijzer. De PVV, Partij voor de Dieren en Denk hebben besloten van deelname af te zien en zijn niet meegenomen in het resultaat.

Ondersteuning

KRO-NCRV biedt de levensbeschouwelijke kieswijzer aan als ondersteuning voor kiezers die verdieping zoeken bij hun politieke meningsvorming, zegt Leo Fijen, hoofd Levensbeschouwing bij KRO-NCRV. “Bij de andere kieswijzers komen ethische vraagstukken er wat bekaaid vanaf, terwijl ze raken aan de fundamentele vragen die mensen bezighouden. Daarom geven wij meerdere antwoordopties die mensen hopelijk tot nadenken aanzetten”.

Uit de kieswijzer blijkt volgens Fijen dat de verschillen tussen de partijen niet alleen langs religieuze scheidslijnen te lopen. “Er wordt zeer verschillend gedacht over vragen rond euthanasie en het opgeven van christelijke feestdagen.”

De kieswijzer van KRO-NCRV vind je hier.

Jongeren

Eerder al kwamen de publieke radiozenders NPO 3FM en NPO FunX en publieke televisiezender NPO 3 met een eigen stemwijzer voor jongeren: de partijwijzer. een online tool waarmee de 800.000 jongeren die dit jaar voor het eerst mogen stemmen ontdekken welke partijen passen bij hun standpunten.