Media kort: april 2000

NIEUW FILMKANAAL CINENOVA START MEDIO MEI

Nederland krijgt er op 18 mei een tv-kanaal bij. CineNova zal voor om en nabij f.29 per maand 24 uur per dag succesfilms uit Hollywood, Nederland en Europa zal gaan brengen. Dit bericht het NRC Handelsblad in haar editie van donderdag. Het kanaal gaat op 18 mei van start met FacelOff met Nicolas Cage en John Travolta. Om een verdere indruk te krijgen van het aanbod noemt algemeen directeur Jan Zwerus The Horse Whisperer, George of the Jungle, Air Force 1, Armageddon en Con Air. Verder gaat CineNova ook proberen films van ‘independents’ aan te kopen. En zullen ook Nederlandse producenten worden benaderd. CineNova heeft Buena Vista International, Television-Europa (met distributeurs als Touchstone en Disney) en Sony Pictures Entertainment (met o.a. Colombia en Tristar) als aandeelhouders. Het kanaal lijkt een rechtstreekse concurrent voor het Franse Canal+ dat in Nederland inmiddels 300.000 abonnees heeft, maar dat vindt Zwerus niet. Canal+ brengt sport, erotiek, concerten, documentaires en films, zegt hij, CineNova brengt alleen maar films. ,,Je zou kunnen zeggen, wat hebben jullie weinig te bieden in vergelijking met Canal+, maar ik denk dat dat juist onze kracht is – alleen maar films. Dat leidt in ieder geval niet tot verwarring bij de consument. En bovendien: niet iedereen houdt van voetbal.” Cine Nova kost rond de dertig gulden per maand, tegen 62,50 voor (2 kanalen) Canal+.

CANAL+: CINENOVA GEEN CONCURRENT

Canal+ ziet CineNova niet als concurrent, zo zegt Canal+- woordvoerder Hans van der Veen. “Dat is een brommer vergelijken met een auto. Wij werken met zes distributeurs samen, zij maar met twee. Dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de versheid van hun films. Face/Off hebben wij bijvoorbeeld allang uitgezonden.” CineNova en Canal+ mogen elkaar dan als “twee compleet verschillende dingen” bestempelen, wat de twee zenders wel met elkaar gemeen hebben, is de moeite die ze zich moeten getroosten om de Nederlander aan de betaaltelevisie en de decoder te krijgen.

CONTRACTEN MET UPC, CASEMA EN MEDIAKABEL

Dat dat nog een hele klus is, liet het debacle Sport 7 zien, maar Zwerus waakt zich er niet zoveel zorgen over. CineNova is geheel reclamevrij, en Zwerus denkt dat dat klanten zal lokken. En wat betreft het decoder probleem is Zwerus ook optimistisch. ,Ik heb ergens gelezen dat UPC in Haarlem gratis decoders gaat weggeven.” Behalve met UPC heeft CineNova ook een overeenkomst voor doorgifte met MediaKabel en Casema. Daarmee heeft het nieuwe betaalkanaal een dekking van 70 procent. Is de Nederlandse markt niet wat klein voor een stand alone zender die de soms exorbitante bedragen voor filpakket- ten niet met zusterzenders kan delen? Canal+ heeft die wel. Zwerus denkt dat het voor CineNova geen probleem hoeft te worden. “Je hoort vaak dat Nederland zo klein is, maar je hebt het wel over zes miljoen huishoudens. Bovendien is Nederland een rijk land. En vergeet niet dat wij geen gigantische bedragen hoeven te betalen voor voetbalrechten. Dat scheelt ook enorrn. Ik geloof vast in deze zender.” Nu de abonnees nog.  (NRC/hvb)

UPC EN SBS KOMEN MET FILMKANAAL VOOR JONGEREN

Kabelmaatschappij UPC en zender SBS zetten samen vier nieuwe televisiekanalen op. Die moeten de inkomsten van United Pan-European Communications opvoeren. In het eerste van de vier kanalen richten de twee partners zich met films op jongeren in de leeftijd van 18 tot 35 jaar. Doelgroep voor een tweede kanaal is een breder publiek. Daarop zullen thema’s aan bod komen die vooral met archiefbeelden worden ondersteund. De bedrijven hopen de eerste programma’s over deze kanalen in het najaar in Nederland in de huiskamers te brengen. Ook zal UPC de kanalen aan andere kabelbedrijven aanbieden. UPC heeft eerder aangekondigd SBS in te lijven. Bij die bekendmaking werd de strategie van de kabelmaatschappij duidelijk. De radio- en tv-zender moet voor de programma’s zorgen die UPC via de kabel wil verspreiden. (ANP)

KPN HAALT ‘FOUTJE’ UIT RECLAMESPOT

KPN komt met nieuwe reclamespots waarin een oneffenheidje wordt weggepoetst. In de huidige serie belt een acteur bij willekeurige Nederlanders aan. De persoon krijgt f 1000 als hij raadt hoeveel een telefoongesprek van een minuut kost. In de spots die nu te zien zijn, maakt de acteur een foutje. Hij vertelt er niet altijd bij dat bij aanvang van een gesprek een dubbeltje in rekening wordt gebracht. KPN komt met nieuwe spotjes. Recentelijk werd KPN ook al door de Reclame Code Commissie op de vingers getikt. Op de verpakkingen van Hi Prepay stond dat de beller in totaal voor f 45 beltegoed zou krijgen. Daar stond echter niet bij dat de beller een deel van dat tegoed, f 10,-, pas zou krijgen na het verstrekken van persoonlijke gegevens. (o.a. ANP)

CASEMA START OMRUIL ANALOGE DECODERS

Kabelmaatschappij Casema is gestart met het omruilen van analoge decoders voor een digitaal-model. Bezitters van een analoge decoder om de programma’s van MaxTV of Zee-TV te ontvangen kunnen tot eind april deze omruilen voor een digitale decoder. Casema wil in de eerste helft van dit jaar starten met een digitaal betaal-tv aanbod. (hvb)

NIEUWE STEUNZENDER VOOR VERONICA FM

Broadcast Partners heeft donderdag 13 april een nieuwe steunzender voor Veronica FM in gebruik genomen. De zender is opgesteld in Terneuzen en zendt uit op de frequentie 93.3 MHz met een vermogen van 0.4 Kw. De nieuwe zender is momenteel bedoeld voor ontvangst in Terneuzen en omgeving (B. vd Berg)

KABELAARS SLUITEN NETTEN OP ELKAAR AAN

De netwerken van de drie grootste kabelbedrijven zijn aan elkaar gekoppeld. Dat betekent dat UPC Nederland, Essent Kabelcom en Casema voortaan de afwikkeling van hun vaste telecommunicatiediensten buiten KPN om kunnen regelen. Samen bedienen ze 80 procent van de kabelgebruikers. De drie willen verder samenwerken. Ze streven naar een alternatieve infrastructuur en meer concurrentie met KPN. Ze verwachten dat de koppeling gunstig zal zijn voor de tarieven die de klant voor een aansluiting betaalt. De drie hebben toezichthouder Opta ingelicht over de koppeling. (ANP)

MEDEWERKERS HOFSTAD-RADIO SNELLE BEATRIX TE HULP

Enkele medewerkers van Hofstad Radio kunnen het niet langer aanzien dat koningin Beatrix aan de vooravond van haar twintigjarig jubileum ten prooi is aan een nooit eerder vertoonde hoeveelheid kritiek. Ze hebben een speciale website in omloop gebracht ,,om in korte tijd zoveel mogelijk steun te krijgen voor behoud van het Koninklijk Huis zoals het nu functioneert.” ,,Het is begonnen als een grap, maar het heeft echt een serieuze vorm aangenomen. Het moet maar eens afgelopen moet zijn met het prijsschieten op de toekomstige rol van Oranje. Het is tijd voor een tegengeluid!”, vindt het gezelschap van Hofstad Radio. Op de website ( http://hofstad.nl.com/redbeatrix ) kan iedereen zijn zegje doen. Het Haagse radio- station heeft een bijzondere band met het Koninklijk Huis, omdat het in 1980 is opgericht als eerbetoon aan Beatrix, die dat jaar Koningin werd. (o.a. ANP)

‘EVERS EN VAN INKEL NIET BEKENDSTE RADIO-JOCKS’

Edwin Evers en Jeroen van Inkel zijn niet de bekendste radio-dj’s van ons land. Zij moeten het afleggen tegen dj’s die al jaren actief zijn in de ether: Erik de Zwart, gevolgd door Frits Spits en Henk Westbroek. Dat blijkt uit het Sensor-onderzoek van CIA Medianetwork, dat Trendbox in de week van 27 maart tot en met 1 april onder 497 Nederlanders van 16 jaar en ouder uitvoerde. Overigens was DJ Edwin Evers afgelopen nacht al te horen op Radio538 “om even aan de apparatuur te wennen.”  (ADformatie)

LEGO STAPT IN FILM EN TV

De Deense speelgoedfabrikant Lego gaat films en televisieprogramma’s voor kinderen produceren waarin de bekende gekleurde bouwsteentjes en ander speelgoed van de firma de hoofdrol krijgen. Het concern komt naar verwachting eind 2001 met de eerste kinderprogramma’s, op televisie en op Internet. (NRC)

ROB MUNTZ VOLGEND SEIZOEN WEER ACTIEF VOOR ‘WASKRACHT!’

Rob Muntz mag van hoofdredacteur televisie Hans Maarten van den Brink vanaf volgend seizoen weer items maken voor het VPRO-programma ‘Waskracht!’. Dit seizoen komen Muntz en zijn cameraman Paul Jan van de Windt niet meer in actie voor het programma. Ook een eigen programma voor Muntz en Van de Windt zit er niet in. Het programma dat Muntz bij Van den Brink heeft ingediend is afgekeurd. (hvb)

‘DE MOL’ BINNENKORT IN 41 LANDEN

Totnogtoe hebben 41 landen het ‘format’ van het tv-programma ‘De Mol’ gekocht. Volgens de VRT is dat nog nooit gebeurd voor een ‘format’. Wie de rechten van een ‘format’ koopt, mag enkel het programmaconcept gebruiken. De koper haalt hiermee dus geen afgewerkt product in huis, maar kan een gelijkaardig programma maken met eigen presentator en sterren. Het concept van ‘De Mol’ is het werk van het Woestijnvis-kwartet Tom Lenaerts, Bart De Pauw, Michel Devliegher en regisseur Michel Vanhove. Het programma liep in de maanden januari, februari en maart op TV1 en haalde gemiddeld 1,5 miljoen kijkers. (VRT Teletekst)

JORRITSMA VERSTERKT TOEZICHT OP UPC

Minister Jorritsma van Economische Zaken gaat het toezicht op kabelexploitanten die zich ook bezighouden met televisie en internet aanscherpen. Jorritsma zal kabelexploitanten als UPC dwingen een duidelijke scheiding aan te brengen tussen de kabelpoot en andere activiteiten als televisie en internet. Dat kan bijvoorbeeld door te eisen dat de boekhouding wordt gescheiden. Dan kan de Nederlandse mededingingsautoriteit eenvoudig vaststellen of het tarief dat televisiezenders betalen aan de kabelexploitant voor doorgifte van het signaal, redelijk is. Zenders als MTV, CNN en Canal Plus hadden geklaagd dat UPC met veel te hoge tarieven zijn monopoliepositie misbruikt. (BN)

UPC KAN BOD OP SBS INTREKKEN

Als de koers van het aandeel UPC op het huidige lage niveau blijft, mag de kabelaar afzien van de overname van televisiebedrijf SBS. Dat hebben UPC en SBS bekendgemaakt. UPC bracht vorige maand een bod van ruim 6 miljard gulden uit op televisiebedrijf SBS. UPC betaalt de overname in contanten en aandelen. Doordat het aandeel UPC in de tussentijd is gedaald van 76,67 euro tot 46,37 euro, is het bod veel minder waard geworden. Op grond van de koers op de dag dat de overname werd aangekondigd zouden aandeelhouders omgerekend 190 gulden per aandeel SBS krijgen. In het biedingsbericht garandeert UPC een minimumprijs van 175 gulden. Om dat te halen moet de koers van UPC op 67,70 euro staan, meer dan 20 euro hoger dan woensdag. Aandeelhouders zouden van SBS nu maar 147 gulden per aandeel krijgen. De twee bedrijven zijn nu overeengekomen dat UPC het bod op SBS mag intrekken, als het aandeel UPC een periode van tien dagen voordat de overname wordt geëffectueerd – vermoedelijk eind mei – gemiddeld onder de 50 euro staat. Als UPC woensdag de balans zou moeten opmaken, zou de overname van SBS dus van de baan zijn. Om het bod te redden, moet de koers de komende weken flink stijgen. In een woensdag uitgegeven verklaring stelt UPC nog altijd van plan te zijn het bod gestand te doen. UPC zegt in dat geval ook vast te houden aan de minimumprijs van 175 gulden per aandeel, desnoods door de ruilverhouding van aandelen SBS en aandelen UPC aan te passen. (NRC)

CONSUMENTENBOD ERKENT FOUT HOOGTE KABELTARIEVEN

Onder druk van de kabelbedrijven heeft de Consumentenbond erkend in de fout te zijn gegaan met de hoogte van de kabeltarieven. Op 13 maart verkondigde de bond dat de kabelbedrijven een driedubbele prijsverhoging gingen invoeren voor het televisiekijken. Volgens de Vecai, de overkoepelende organisatie van de kabelaars, komt er echter helemaal geen tariefsverhoging. In maart bleek uit een rekenmodel van het adviesbedrijf Logica Consulting dat de kabelbedrijven slechts een marginaal rendement van circa 0,3 procent halen. Om een als redelijk beschouwd rendement van 11 procent te behalen, zou het gemiddelde maandtarief van kabel-tv en -radio met zo’n f 10 moeten worden verhoogd tot f 27,50, aldus de rapportopstellers. Het rekenmodel is een van de bouwstenen voor de Kabelnota die in mei wordt verwacht. De Consumentenbond concludeerde vervolgens dat de kabelbedrijven hun tarieven met een tientje omhoog gingen gooien en eiste onmiddellijke actie van staatssecretaris Van de Ploeg (media). Omdat er geen sprake is van prijsstijgingen hing de Vecai direct aan de bel bij de Consumentenbond. Die erkent nu dat zijn mededelingen ,,onjuist zijn en feitelijke grondslag missen”. (ANP)

GIEL BEELEN WORDT MIDDAG-JOCK OP 3FM

Giel Beelen wordt de nieuwe discjockey van de KRO op Radio 3. De 22-jarige Beelen is de opvolger van Edwin Evers, die naar Radio 538 vertrekt. Het programma van Beelen, Giel Hier, zal elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren zijn. Beelen werkte tot nu toe vooral ’s nachts voor Radio 3. Hij was onder andere discjockey van Pyama FM, een coproductie van KRO en AVRO. Daarnaast kwam Giel Beelen in de publiciteit door zijn programma’s Beelen voor je Bek en De Dope Show. In dit laatste programma werd in elke uitzending een bepaalde drugsoort behandeld en door de DJ (meestal) ook uitgeprobeerd. Hoofd amusement radio Trudi Willenborg van de KRO omschreef Beelen als een “absoluut talent met originele ideeen”. Wie de nachtprogrammering van Radio3FM voor zijn/haar rekening gaat nemen is onbekend. Zowel Patrick Kicken als Giel Beelen zijn niet meer in de nacht te horen. Bronnen in Hilversum zeggen dat Gerard Egdom kans maakt als nacht-jock. Hij is nu al elke zondagnacht te horen op 3FM. (hvb)

EUROSPORT BEGINT GRATIS E-MAIL SERVICE

Eurosport.com begint een gratis e-mail service. De Eurosport e-mail service is opgezet in samenwerking met iFrance, een specialist op het gebied van ‘hosting’ van gratis e-mail adressen en persoonlijke home-pages, en is toegankelijk via www.eurosport.com. “Het aanbieden van een gratis e-mail adres is een logische stap in de creatie van een internationale sport community die momenteel aan het ontstaan is op eurosport.com,” zegt Laurent-Eric Le Lay, directeur van Eurosport Enterprises. De Eurosport website ging begin 1999 van start en heeft momenteel 1,3 miljoen bezoekers en meer dan 10 miljoen page-views per maand. (ADformatie)

3FM LIVE BIJ KONINGINNEFEESTEN DEN HAAG EN AMSTERDAM

Radio 3FM doet dit jaar voor het eerst live verslag van de KoninginneNach in Den Haag. Op vrijdag 28 april zendt de radiozender uit vanaf het Spui en het Korte Voorhout. Wim Rigter presenteert de registratie. In de uitzending zullen onder andere de optredens van Van Dik Hout, Abel en Kane te horen zijn. Ook doet Radio 3FM verslag van de dj’s en de bands die op KoninginneNach in meer dan 75 kroegen optreden. Een dag later, op koninginnedag zendt Radio 3FM uit vanaf het Rembrandtplein in Amsterdam. Daar treden onder andere Novastar, Henk Westbroek en Blof op. Het is het vierde achtereenvolgende jaar dat de radiozender verslag doet van koninginnedag in Amsterdam. (ANP)

EVENEMENTENLIJST ONGEWIJZIGD DOOR 2E KAMER

Een meerderheid van de Tweede Kamer is woensdag akkoord gegaan met de lijst van evenementen die behouden moeten blijven voor het open televisienet en dus niet achter de decoder mogen verdwijnen. Op de lijst staan onder meer interlands van het Nederlands elftal, de WK schaatsen, de Elfstedentocht, het Prinsengrachtconcert en het Eurovisie Songfestival. VVD en D66 willen de lijst kort houden. Ze dienden een motie in om de opsomming te beperken tot evenementen die van evident belang zijn en waarvoor een reëel gevaar bestaat dat ze achter de decoder verdwijnen. Dan zouden er maar enkele evenementen overblijven, waaronder de Olympische Spelen en het WK voetbal. De motie kan waarschijnlijk niet op een meerderheid van de Kamer rekenen. (ANP)

WAGENINGEN KRIJGT UPC’S PLUS-TV

Wageningse abonnees van UPC kunnen ‘binnen nu en enkele weken’ TV Plus tegemoet zien. Dat verzekert woordvoerder B. Wijkniet van de kabelmaatschappij. Wie per maand 14,95 gulden extra betaalt, krijgt veertien zenders erbij en kan via de tv 24 uur per dag films bestellen voor 7,95 gulden per stuk. UPC voerde de eerste week van april wijzigingen aan het Wageningse kabelnet door, waardoor alle abonnees hun radio en tv opnieuw moesten instellen. Die wijzigingen maken de introductie van TV Plus mogelijk. UPC is ook eigenaar van het Edese kabelnet. Maar in Ede zal TV Plus ‘op z’n vroegst’ volgend jaar beschikbaar zijn. ,,Daar vragen de voorbereidingen meer tijd”, zegt Wijkniet. ,,Vanwege de complexiteit van het kabelnet en omdat de abonnees in Ede nu de keuze hebben uit drie verschillende pakketten.” Dat is in Wageningen niet het geval. De abonnees in die stad ontvangen nu allemaal hetzelfde aantal van 23 tv-zenders. De gemeenteraad koos destijds bij het afsluiten van het contract voor minder zenders dan de dertig die beschikbaar waren om de abonnementsprijs laag te houden. Wie geen interesse heeft in TV Plus neemt straks gewoon diezelfde 23 zenders af tegen het huidige standaardtarief. Bij Wageningers die wel een abonnement nemen, wordt thuis een decoder geïnstalleerd. Die geeft veertien extra zenders door, met ingang van mei uitgebreid met ANWB Weer en Verkeer, vertelt Wijkniet. Het aansluiten van de decoder kost overigens ook geld. UPC brengt daarvoor 35 gulden in rekening. Voor de blackbox zelf is een borg van 75 gulden verschuldigd. Dat geld wordt terugbetaald als de abonnee TV Plus opzegt. Bij de extra dienst hoort ook UPC’s pay-per-view-dienst Movie House. (o.a. Gelders Dagblad)

KINKFM OOK TERUG IN ZOETERMEER

De alternatieve popzender KinkFM zal binnen afzienbare tijd terugkeren op het Zoetermeerse kabelnet. Dat heeft dhr. Stoutjesdijk, secretaris van de Zoetermeerse Programmaraad dinsdagmiddag tegenover de redactie van dit medianieuws bekend gemaakt. KinkFM zal de vrijgekomen frequentie (98.5 MHz) van Concertradio gaan vullen. De terugkeer betekent van KinkFM betekent dat de acties van ,onder andere, de actiegroep RedKinkZoetermeer succes hebben gehad. Eerder had de actiegroep RedKinkIjmond succes doordat ook in die regio KinkFM het vrijgekomen kanaal van Concertradio mocht gaan vullen. Het exacte tijdstip waarop KinkFM weer via het Zoetermeerse kabelnet is te beluisteren is nog niet bekend.

WEDEROM TESTUITZENDINGEN OP 1584 KHZ

Na een periode van stilte zijn er sinds enkele dagen weer testuitzendingen te horen op de middengolffrequentie 1584 kHz. 1584 AM The Bells, voorheen bekend onder de naam Radio Caroline Nederland. Op de website van 1584AM The Bells is te lezen dat medewerkers van het station een nieuwe antenne hebben geinstalleerd. Ruud Poeze van het station: “In de derde week van maart is begonnen met het installeren van een nieuwe antenne. Dit werd besloten, omdat het optima- liseren van de aanvankelijk gekozen “halve sloper” meer tijd en moeite kostte dan aanvankelijk verwacht. De nieuwe oplossing bestaat uit een zg. “shunt-fed” antenne, waarbij de bestaande, circa 45 meter hoge mast wordt gebruikt als straler, die op enkele tientallen meters hoogte wordt gevoed. Een vereiste hiervoor is een zeer uitgebreid aardnet, dat in de afgelopen weken is aangebracht. Dankzij het redelijke weer zijn de werkzaamheden bevredigend verlopen en kon ook de eigenlijke antennebouw met succes worden verwezenlijkt. Het resultaat was, dat de zender op zondagavond 9 april op 19:00 uur weer met een vermogen van 500 Watt in de lucht kwam. De eerste luisterrapporten maken duidelijk , dat alles redelijk functioneert, al zal er nog wel enige verbetering nodig zijn. Voorlopig wordt een testsignaal uitgezonden met het geluid van de bekende Caroline Bell, enkele wisselende tonen, een kort muziekfragment en een stationsidentificatie in het Nederlands en het Engels. Als het signaal voldoende sterk is, zal binnen afzienbare tijd met muziek-uitzendingen worden gestart waarna, mits we genoeg goede vrijwillige presentatoren krijgen, ook met gepresenteerde programma’s wordt begonnen.”, aldus Ruud Poeze.

NEDERLANDSE VERSIE VAN TOP OF TE POPS  BIJ BNN

Vanaf zondag 3 september zendt BNN iedere zondagavond op TV2 een Nederlandse versie van het BBC-muziekprogramma Top of the Pops uit. De presentatie van de Nederlandse versie van Top of the Pops is in handen van BNN-DJ en -presentator Ruud de Wild. BNN-voorzitter Bart de Graaff over het nieuwe BNN-programma: “Top of the Pops staat wereldwijd bekend als het muziekprogramma van Europa. We zijn daarom ook heel blij dat we deze ijzersterke formule over hebben kunnen nemen voor het Nederlandse publiek. Het programma is Ruud de Wild op het lijf geschreven en past uitstekend in onze strategie om met BNN vanaf september te verbreden en te verdiepen.” (o.a. Telegraaf)

MR. P. BOUKEMA NAAR COMMISSARIAAT VOOR DE MEDIA

Binnen het Commissariaat voor de Media is mr. P. Boukema benoemd tot voorzitter van de Adviescommissie Bezwaarschriften. Boukema, afkomstig van de Raad van State, volgt mr. P. van Dijke op, die per 1 september terugtreedt. De Adviescommissie heeft tot taak het horen van indieners van bezwaarschriften tegen besluiten van het Commissariaat bij overtredingen van het reclame- en sponsorregime en het adviseren van het Commissariaat over deze bezwaarschriften. (Adformatie)

DUITSLAND: 600 MILJOEN VOOR TV-RECHTEN VOETBAL

De televisierechten van de Bundesliga zijn voor 600 miljoen gulden per jaar verkocht aan de ISPR van de Kirch-Groep. Dat bericht het Duitse voetbalblad Der Kicker maandag. ISPR en de Bundesliga hebben een contract getekend tot 30 juni 2003. In het huidige contract wordt 360 miljoen gulden per jaar betaald. De bedragen die in Duitsland worden betaald zijn aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld in Engeland. De rechten van de Engelse Premier League worden getaxeerd op 1,5 miljard per jaar.

MASH-ACTEUR LARRY LINVILLE OVERLEDEN

De Amerikaanse acteur Larry Linville is maandag aan de gevolgen van kanker overleden, zo melden Amerikaanse media. De 60-jarige Linville was het meeste bekend van zijn rol als de neurotische majoor Frank Burns in de televisieserie MASH. Linville verliet Mash na vijf seizoenen. Hij speelde daarna nog rollen in verschillende televisie- series. (ANP)

KIJKCIJFERS: COMMERCIELE ZENDERS ZETTEN OPMARS VOORT

In de periode 3 t/m 9 april hebben de gezamenlijke commerciële zenders hun markt- aandeel met 1 pct vergroot ten opzichte van de periode 27 maart t/m 2 april (week 13), waarin een marktaandeel van 47 pct werd behaald. Tegelijkertijd daalde het markt- aandeel van de publieke omroepen de afgelopen week met drie pct ten opzichte van week 13. Daarmee is het verschil in marktaandeel tussen publieken (35,1 pct) en commerciëlen (48,0 pct) opgelopen naar 13 pct, zo blijkt uit het Continu Kijkonder- zoek (CKO), uitgevoerd door Intomart in opdracht van NOS, Ster en IP. Nederland 1, TV2 en Nederland 3 behaalden respectievelijk een marktaandeel van 11,2 pct, 15,0 pct en 8,8 pct. Het gemiddelde marktaandeel van RTL4 in week 14 was 17,3 pct (een stijging van 1,3 pct t.o.v. week 13), van RTL5 4,0 pct (1,1 pct meer dan in week 13), van Veronica 7 pct (een daling van 2,1 pct), terwijl SBS6, Net5 en Fox8 actereenvolgens marktaandelen van 10,9 pct, 3,5 pct en 3,1 pct behaalden. Video was in week 14 goed voor 4,5 pct marktaandeel, de buitenlandse zenders voor 12,3 pct. (Adfo)

BNN BIEDT LEDEN AAN BIJ COMMISSARIAAT

Voorzitter Bart de Graaff heeft maandag in het bijzijn van alle personeelsleden van BNN ruim 110.000 handtekeningen overhandigd aan Helmer Koetje, voorzitter van het Commissariaat voor de Media. De komende weken wordt het ingeleverde bestand door het Commissariaat gecontroleerd. Doorstaat BNN de controle dan krijgt het station in het nieuwe seizoen vier keer zoveel zendtijd op radio en televisie.

MICROSOFT STAPT IN JAPANSE KABELTELEVISIE

Microsoft heeft een belang van 60 procent gekocht in Titus Communications, de op e e n na grootste exploitant van kabeltelevisie in Japan. De Amerikaanse softwaregigant heeft het belang overgenomen van het kabelconcern MediaOne, dat wordt overgenomen door het Amerikaanse kabel- en telecomconcern AT&T. (NRC)

TELEFONICA ZIET AF VAN BEURSGANG MEDIADOCHTER

Het Spaanse telecomconcern Telefónica, de toekomstige eigenaar van Endemol, schrapt het plan om zijn mediadochter in juni naar de effectenbeurs te brengen. Dat heeft topman Juan Villalonga vrijdag bekendgemaakt op de jaarlijkse aandeel- houdersvergadering. Het besluit is vooral ingegeven door de ontwikkelingen op de effectenbeurzen.Volgens Villalonga zijn aandelen van mediabedrijven op het ogenblik ondergewaardeerd. ,,De aandelen zullen meer waard worden als we wachten met de beursgang.” Een tweede reden is de herstructurering van de mediadivisie, die belangen omvat in Spanje en Argentinië. In kringen van Telefónica is vernomen dat ook Endemol bij die reorganisatie wordt betrokken. Het Spaanse concern maakte drie weken geleden een akkoord bekend over een bod van omgerekend f 12 miljard op Endemol. (ANP)

HARTSTOCHTELIJKE KUSSEN KOSTEN GOUDKUST-ACTEUR BAAN

Acteur Mike Ho Sam Sooi uit de op FOX8 uitgezonden soapserie Goudkust is ontslagen. De acteur zou volgens producent Joop van den Ende tv-producties te intiem kussen met actrices en te handtastelijk zijn. De acteur heeft inmiddels in een kort geding zijn ontslag aangevochten. De rechter moet nog uitspraak doen. Producent Van den Ende is in actie gekomen na klachten van actrices. Mike Ho Sam Sooi, die in Goudkust de rol van officier van justitie Aaron Zuidgeest speelde, zou in liefdesscènes te hartstochtelijk zijn en onder meer tegen de wil van zijn vrouwelijke collega’s tongzoenen. De acteur was daarvoor al een paar keer berispt, maar de klachten van zijn tegenspeelsters bleven aanhouden. Daarop heeft de producent de ontslagprocedure in werking gesteld. De rol van Ho Sam Sooi wordt overgenomen door John Serkei, die al eerder in soaps acteerde. (ANP)

VVCS DAAGT PROFCLUBS EN KNVB VOOR RECHTER INZAKE TV OPBRENGSTEN

De VVCS daagt alle profclubs en de KNVB volgende week voor de rechter. De spelersvakbond wil dat voortaan 10 procent van alle televisie-opbrengsten naar de profspelers gaat. Het gaat om een claim van f.10 miljoen per seizoen. VVCS-voorzitter Theo van Seggelen liet in het tv-programma Netwerk weten dat de spelers van 26 van de 36 clubs zich achter de VVCS-claim hebben geschaard. De gedachte achter de claim is volgens Van Seggelen dat de VVCS de profspelers beschouwt als artiesten,die ook worden betaald zodra hun verrichtingen op de televisie worden uitgezonden. (NOS TT)

NIEUWE PRESENTATRICE ‘HET NIEUWS’ OP SBS6

Vanaf zaterdag 8 april wordt Renée Postma toegevoegd aan de het presentatieteam van ‘Het Nieuws’. Zij zal afwisselend met Pernille La Lau het bulletin van half acht presenteren, samen met Roderick Veelo. Renée Postma (31) volgde na het VWO de vertalersopleiding in Antwerpen en studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens haar studie werkte ze bij de lokale nieuwsdienst in Amsterdam, later als redacteur en nieuwslezer bij Radio 10 en het ANP. In 1996 was ze te horen als presentatrice bij Veronica Nieuwsradio. Daarna werkte Renee korte tijd mee aan de nieuwsprogramma’s van de Wereldomroep. Vervolgens stapte ze over naar de Holland Media Groep waar ze nieuwsbulletins schreef en presenteerde voor Veronica FM. Daarnaast werkte Renee op de textredactie van de HMG en als voice-over voor het ‘RTL Nieuws’. (SBS6)

GROTE MEDIAFUSIE: PEARSON MET CLT/UFA

De Britse mediagroep Pearson gaat fuseren met het Luxemburgse CLT-UFA, de grootste televisiegroep van Europa. Pearson is een van de grootste tv-producenten van Europa. Het bedrijf maakt 160 programma’s in 35 landen. CLT/UFA is eigenaar van 22 televisiestations en 18 radiostations in 11 Europese landen, waaronder Nederland (RTL 4, RTL 5 en Veronica). Door de fusie ontstaat een onderneming met een markt- waarde van 20 miljard euro (f 44 miljard). De Duitse uitgever Bertelsmann en de Belgische houdstermaatschappij Groupe Bruxelles Lambert (GBL) hebben een meerderheidsbelang in CLT-UFA. Als onderdeel van de overeenkomst combineren beide bedrijven hun televisieactiviteiten met Pearson TV in Audiofina, eigendom van GBL. Audiofina krijgt een nieuwe naam en CLT-UFA-topman Didier Bellens wordt de directeur van de combinatie. Richard Eyre, die nu aan het hoofd staat van Pearson TV, krijgt de leiding over de programmering en wordt bovendien bestuursvoorzitter van het Britse Channel 5, nu eigendom van Pearson. Het nieuwe conglomeraat heeft het grootste omroepbereik van alle Europese mediabedrijven. Ongeveer 37 procent van het kapitaal van het nieuwe concern komt in handen van Bertelsmann, GBL krijgt een belang van zo’n 30 procent en Pearson 22 procent. De rest, 11 procent, wordt genoteerd op de beurs van Londen. CLT-UFA beschikt behalve over een uitgebreid televisiebereik ook over een omvang- rijk radionet. Pearson-TV is op de wereldmarkt een toonaangevende aanbieder van programma’s, vooral in het segment van series, spelprogramma’s en soaps. De gezamelijke omzet van Pearson TV en CLT-UFA bedroeg vorig jaar meer dan 4 miljard euro. Deskundigen denken dat de gefuseerde onderneming een martk- waarde kan verwerven van 20 tot 25 miljard euro. (Algemeen Dagblad)

TV-PROGRAMMA’S ONDERDEEL INTERNET-OVERHEIDSCAMPAGNE

RTL4 en RTL5 starten respectievelijk op 9 en 15 april met de uitzending van de televisieprogramma’s ‘Thuis op internet’ en ‘Internet in bedrijf’. Beide programma’s zijn onderdeel van een omvangrijke en langdurige overheidscampagne om het gebruik van ICT en internet te bevorderen. Naast het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken zijn Freeler, Iquip, i2 Technolgies, Compaq, Postbank, ING Bank, 24hours, Media Plaza en Internet Society initiatief- nemers van de programma’s van producent Alter Ego. (Adformatie)

MEERDERHEID REGIONALE TV-ZENDERS STEUNT NOS NIEUWSZENDER

Negen van de dertien regionale omroepen zetten de gesprekken met de NOS over een samenwerking bij de oprichting van een nieuwszender, voort. Vier stations vrezen dat door zo’n gezamenlijke nieuwszender van regionalen en NOS de regionale identiteit in het gedrang komt. Tegenstanders van de plannen zijn Omrop Fryslan, Omroep Gelderland, Omroep Brabant en Omroep Limburg/L1. Ook het Amsterdamse AT5 is tegen. Een businessplan moet definitief bepalen of er zo’n ‘Net4’ komt. (Adformatie)

PASSAGIER MOET DE BUS VERLATEN WEGENS STRAFBLAD

Passagier Jop heeft donderdag De Bus van het gelijknamige tv-programma moeten verlaten omdat hij een strafblad heeft. Dat heeft een woordvoerder van SBS6 vrijdag bevestigd. Jop werd in 1995 veroordeeld na een vechtpartij in een Zaandamse discotheek. De rechter legde hem destijds honderd uur dienstverlening en een geldboete op. “Hij had iemand klappen gegeven”, aldus een woordvoerder van SBS, die benadrukt dat de programmamakers Jop niet nog een keer willen straffen. “Maar tijdens de selectieprocedure is de kandidaten duidelijk gevraagd of ze ooit met justitie in aanraking zijn gekomen. Hij heeft het toen niet verteld omdat hij zich schaamt voor het voorval.”  Eerder vertrok passagier Seki uit De Bus nadat er geruchten ontstonden over een duister verleden. SBS6 kreeg toen een tip uit justitiële kringen, maar hoefde geen onderzoek in te stellen. Seki vertrok voor die tijd vrijwillig uit het voertuig. (ANP)

KABELINTERNET CASEMA LANGZAMER DAN TELEFOONMODEM

De gebruikersvereniging WIGG en de actiegroep Casema-Wanadoo Zwartboek bereiden acties voor tegen Casema. De onderhandelingen tussen de kabelexploitant en de verenigingen zijn volledig vastgelopen. Casema stelt voor slechts een snelheid van een 33K6 telefoonmodem als uitgangspunt te nemen. In de nieuwsbrief voor haar leden geeft de Wanadoo Internet Gebruikers Groep (WIGG) een tussenstand van de onderhandelingen met Casema. De kabelexploitant die haar internetservice onder de naam CableWanadoo gaat aanbieden wil slechts een snelheid van een 33K6 telefoon- modem garanderen voor het Cable Basic product. Snelheden van 2,0 KB/s zijn daarentegen de dagelijkse praktijk. Voor een kabelproduct is dit bedroevend traag. Ondanks het feit dat 56K6 en ISDN modems inmiddels de standaard zijn was het voorstel van een snelheid van een 33K6 in eerste instantie acceptabel voor WIGG. Toen Casema echter zelfs deze snelheid onder bepaalde onvoorziene omstandigheden niet wilde garanderen besloot WIGG een poll te houden onder haar leden. Uit deze enquête bleek dat 89 procent van de leden het niet langer pikt en over wil gaan tot acties. De lage snelheid van de Casema-‘kabel’ wordt onder andere veroorzaakt doordat in bepaalde wijken teveel abonnees zijn aangesloten. WIGG zal als eerste daad tegen Casema/Wanadoo alle gemeenteraden van de gemeenten waar Casema haar producten aanbiedt informeren over de problemen die er nu zijn. Tevens wordt een mediaoffensief tegen Casema/Wandoo gestart. (NU.nl)

VAN DER PLOEG: “OMROEP EN KABELAAR SAMEN IN INTERNET”

In de Volkskrant van woensdag pleit Rick van der Ploeg voor samenwerking tussen de publieke omroepen en telecombedrijven, internetproviders en kabelmaat- schappijen met als doel om in de toekomst zoveel mogelijk mensen te bereiken via internet. ‘Want’, zo redeneert de staatssecretaris voor Mediazaken, ‘de vraag is of de publieke omroep [nu] voldoende gewicht verzamelt om een rol van betekenis te spelen in de nieuwe machtsverhoudingen. De vraag naar de publieke ruimte is urgent, omdat intussen de commercie alvast stevig bezit neemt van de nieuwe media. Vormen van publiek-private samenwerking moeten niet op voorhand worden uitgesloten, mits uiteraard de journalistieke onafhankelijkheid en integriteit ondubbelzinnig gewaarborgd zijn. Diverse Tweede Kamerleden reageerden met verbazing op het pleidooi van Van der Ploeg, aangezien publieke omroepen volgens de Mediawet niet mogen meewerken aan financieel gewin door derden. (ADformatie)

REGIO TV UTRECHT START OP 1 MEI

De provincie Utrecht krijgt als laatste provincie eindelijk een eigen televisiezender. De provinciale omroep Radio M en de lokale omroep Omroep Utrecht RTV hebben op dinsdag 4 april j.l. de overeenkomsten daartoe ondertekend. Er wordt een nieuwe omroeporganisatie opgericht dat op zeer korte termijn met regionale uitzendingen gaat beginnen. Directeur van de nieuwe organisatie wordt de Rotterdammer Chris van Oosterzee, hoofdredacteur wordt de uit Hilversum afkomstige Klaas Pieter Rieksen. Er is al jaren onderhandeld over de provinciale tv-zender, maar telkens kwamen er kinken in de kabel. Nadat eerder private partners zoals Wegener en Casema afhaakten, zegde Omroep Amersfoort eind maart nog op het laatste moment de samenwerking met de overgebleven partners op, zodat de zaak op losse schroeven kwam te staan. Mede onder druk van Gedeputeerde Staten van Utrecht zijn Radio M en Omroep Utrecht RTV snel aan de slag te gaan om alsnog tot overeenstemming te komen, dat resulteerde in de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst en de oprichting van een omroepstichting en omroepproductiebedrijf. In de toekomst zullen ook de radioactiviteiten van Radio M binnen de nieuwe omroepstichting worden ondergebracht. Omroep Utrecht RTV is reeds producent van de lokale televisieprogrammering “TV Utrecht” en de lokale radioprogrammering “Utrecht FM”. Deze lokale zenders blijven, uiteraard in afstemming, opereren naast de provinciale zenders. Het streven is om vanaf 1 mei a.s. te starten met Nedersticht TV, zoals de nieuwe zender gaat heten. De directie wenst op 29 april te beginnen, zodat de omroep op Koninginnedag flink kan uitpakken.

RECLAME VOOR DRANK WORDT INGEPERKT

De drankindustrie gaat haar reclame voor alcoholhoudende dranken veranderen. In reclames komen geen mensen meer voor die jonger zijn dan 25 jaar. Op de zenders TMF en MTV zullen alleen nog tussen negen uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends drankreclames te zien zijn. De sector heeft daarover overeenstemming bereikt met minister Borst (Volksgezondheid), laat een woordvoerder van de drankindustrie woensdagochtend weten. Zij waren al geruime tijd met elkaar in overleg. Borst dreigde met wettelijke maatregelen als de sector niet zou inbinden. Een woordvoerder van de minister wilde nog niet reageren. (ANP)

BART DUBBELT (32) OVERLEDEN

Op 32-jarige leeftijd is plotseling producer Bart Dubbelt overleden. Bart is vooral bekend van het radioprogramma ‘Kicken voor je Kiezen’ op Radio3FM. Bart staat daar bekend als een ‘mannetje van alles’. Afgelopen nachten is in het programma Kicken voor je Kiezen van Patrick Kicken uitgebreid aandacht besteed aan het verlies van collega en vriend Bart Dubbelt. Op de website van Patrick Kicken is het mogelijk om je laatste eer te bewijzen aan Bart: http://www.kicken.com

ACTEUR PIET HENDRIKS (81) OVERLEDEN

Acteur Piet Hendriks is donderdagochtend in een ziekenhuis in Zwolle overleden. Hij is 81 jaar geworden. De in 1918 in Nieuwendam geboren Piet Hendriks was vooral televisieacteur. Hij speelde in een veelheid aan series en producties. de bekendste daarvan zijn Ja zuster, nee zuster, Zeg ‘ns AAA en het kinderprogramma Sesamstraat. Hij debuteerde op de televisie in 1954 in Saint Germain des Prés, het legendarische VARA-programma van Tom Manders, alias Dorus. Hendriks vertolkte daarin de rol van Willempie. Daarvoor speelde hij onder andere bij het ambulante toneel en de Amsterdamse Comedie. Vanaf zijn tv-debuut heeft Hendriks zich, op drie gastrollen in films na, alleen nog met dit medium beziggehouden. Een greep: Komdatzien, komdatzien, Klatergoud, Klaver- weide, Ieder zijn deel, Cassata, De Late Late Lien Show en amusements- programma als de Mountiesshow, Max Tailleurshow en Klassenwerk. (ANP)

DETAILS OVER NIEUWE STEUNZENDERS RADIO538 EN NOORDZEEFM

Afgelopen dinsdag bracht HvB’s Medianieuws het bericht dat Radio538 en NoordzeeFM een steunzender in Arnhem in gebruik hebben genomen. In- middels is er meer bekend geworden over deze nieuwe steunzenders. Beide zenders zenden uit vanaf de Kema-toren in Arnhem. Het vermogen van de zender van Radio 538 op de 101.5 MHz bedraagt 1 KW en bereikt daarmee zowel Arnhem als Groot-Nijmegen. De zender van Noordzee FM zendt uit met een vermogen van 100 watt en is daarmee bedoeld voor ontvangst in Groot-Arnhem. Het Internetmagazine Radiozenders.com bericht dat Radio538 ook plannen heeft voor een steunzender in Utrecht. Deze moet ook gaan uitzenden op 101.5 MHz. (o.a. Bas van den Berg)

NIEUWE PROGRAMMERING RADIO538 BEKEND

Vanaf 17 april zal Radio538 haar programmering drastisch wijzigen. Met de komst van de DJ’s Edwin Evers en Jeroen van Inkel wordt de bestaande programmering aanzienlijk verandert. Van 6:00 tot 9:00 uur zal het komische radiotrio Edwin Evers, Cobus Bosscha en Rick Romijn, vele ochtendhumeuren verdrijven met de Radio 538 ochtendshow ‘Evers Staat Op’. Radiolegende Jeroen van Inkel verzacht de avondspits met zijn eigenzinnige Rinkeldekinkel. SBS-presentatrice Sylvana heeft haar contract bij Radio 538 verlengd en presenteert vanaf 17 april iedere zondagavond haar radioprogramma ‘Sylvana’ waarin ze met luisteraars praat over sex, liefde en relaties. Ook Cobus Bosscha (ex-3 FM) en Dennis Ruyer (ex-Veronica FM) krijgen een eigen plaats in de programmering. Bekende namen uit de Radio 538 programmering, zoals Wessel van Diepen, Jeroen Nieuwenhuize, Barry Paf, Rick van Velthuysen, Tim Klijn, Niels Hoogland, Lindo Duvall en Arlo van Sluis zijn uiteraard ook weer terug te vinden in de nieuwe programmering.

UPC BELOOFT WAGENINGEN BETERSCHAP

,,Een breed levend ongenoegen in de Wageningse samenleving.’’ Zo betitelde burgemeester J. Sala de service en de internetvoorziening die UPC biedt. De kabelmaatschappij was 5 april naar Wageningen gekomen als eerste stap op weg naar het verbeteren van de relatie met de gemeente. Dat is hard nodig ook, was de boodschap van de leden van de commissie algemeen bestuur aan UPC- manager P. Postma. Zij verwijten de kabelaanbieder slechte klantenservice, traag heid bij het oplossen van problemen en ook traagheid van het internet via de kabel, dat bij UPC Chello heet. Sala uitte bovendien zijn irritatie over het gebrek aan belangstelling voor Wageningen dat UPC tentoon spreidt. ,,Uit de Wageningen Enquête blijkt dat 55 procent van de Wageningers toegang heeft tot internet. Dat is extreem hoog. Dat moet voor UPC toch interessant zijn, maar tot nu toe hebben wij van u niet zoveel vernomen.’’ De gemeente wil met het bedrijf praten over de mogelijkheden die nieuwe technologie biedt. Een reactie bleef echter tot 5 april uit. Postma wees op de snelle groei van het bedrijf. De klantenservice heeft daarmee geen gelijke tred gehouden. Dat is een bewuste keuze, legde hij uit. Nederland is het dichtstbekabelde land ter wereld en daarmee voor een kabelmaatschappij interessant als proefgebied. Reden dat UPC is doorgegaan met het opkopen van kabelnetten (nu 2,3 miljoen aansluitingen in honderd gemeenten), onderwijl constant sleutelend aan de service. Die was ‘zeer matig’, erkende Postma. Hij verzekerde de politici ervan dat het verbeteren van de service nu de hoogste prioriteit heeft. De snelheid van internet via de kabel wordt bepaald door het aantal gebruikers, vervolgde Postma, die een vergelijking trok met de snelweg. ,,Te veel auto’s leidt tot een file.’’ UPC registreert wat de piekuren zijn en schakelt dan capaciteit bij. ,,Na enige weken zult u zien dat de snelheid is aangepast.’’ (Geldersdagblad)

FINANCIELE TELEVISIE VIA INTERNET VAN START

FinanceTelevision (FTV) is dinsdag begonnen met financieel-economische tv- uitzendingen op internet. Via haar website http://www.Financetelevision.nl zendt FTV vijf keer per dag gesproken journaals uit. Die frequentie gaat nog deze maand naar zes tot acht uitzendingen per dag. FTV, dat zich richt op beleggers, is een initiatief van Bank Labouchere, Money View Nederland en het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf (NOB). Hoewel de naam anders suggereert, is FinanceTelevision alleen op internet te zien. Naast beeldmateriaal biedt FTV 24 uur per dag geschreven nieuws, koersen, analyses en achtergronden. De zender belooft zoveel mogelijk live aanwezig te zijn bij bijvoorbeeld pers- conferenties en beursintroducties. Om inhoud te geven aan haar uitzendingen heeft FTV – zoals gebruikelijk in de nieuwe economie – samenwerkingsverbanden gesloten met onder andere Elsevier bedrijfsinformatie, koersenleverancier ActivePlus (BIS Benelux) en Alex, het beursordersysteem van Labouchere. Ook is er reeds een intentieverklaring getekend met Chello, de UPC-dochter dat breedbandinternet via de kabel aanbiedt. (ANP)

INVULLING KANAAL CONCERTRADIO BIJ CASEMA

In verschillende Casema-gemeenten heeft het vrijgekomen kanaal van ConcertRadio een nieuwe bestemming gekregen. In Leiden en omstreken en de Bollenstreek is de klassieke BBC-zender BBC Radio 3 aan het pakket toegevoegd (107.5 MHz). In Gorinchem en omstreken is op het vrijgekomen kanaal de rockzender Arrow Classic Rock Radio toegevoegd (100.4 MHz). In de gemeenten Oosterhout, Geertruidenberg en Raamsdonkveer gaat ConcertRadio over in ClassicFM, die in de betreffende gemeenten nog niet op de kabel zat. In de regio Ijmond keert KinkFM terug in het radiopakket. In Leidschendam, Rijswijk, Voorburg en Wassenaar wordt het kanaal van Concertradio gevuld door Slam!Radio. (hvb)

STEUNZENDERS VOOR RADIO538 EN NOORDZEEFM IN ARNHEM

Broadcast Partners heeft op 4 april steunzenders in gebruik genomen voor de commerciele radiozenders Radio538 en NoordzeeFM. Radio 538 is in Arnhem en omstreken te horen op 101.5 MHz en NoordzeeFM is te beluisteren via de 102.0 MHz. Het gaat hierbij om experimentele zenders die de stations kunnen huren van de Nederlandse overheid tot de nieuwe frequentieverdeling van kracht wordt. (o.a. Bjorn uit nieuwsgroep nl.media.radio)

REORGANISATIE BBC

De Britse radio- en televisiezender BBC heeft een reorganisatie aangekondigd die waarschijnlijk honderden banen gaat kosten. De reorganisatie moet 735 miljoen gulden opleveren voor het maken van programma’s.  De nieuwe BBC-directeur Greg Dyke zei dat het deel van de inkomsten dat aan het kader wordt uitgegeven, wordt teruggebracht van 24 naar 15 procent. Dyke zei dat hele afdelingen van het bedrijf zullen worden geschrapt. (ANP)

BBC STAPT IN FILMINDUSTRIE

De BBC stapt in de filmindustrie. De directeur van de Britse omroep, Greg Dyke, gaat miljoenen investeren in grote bioscoopfilms. Met het besluit willen de Britten de concurrentie aangaan met de televisiezender Channel 4, die met zijn succesvolle filmtak onder meer de films Elisabeth en Trainspotting financierde. Die brachten samen ruim 240 miljoen gulden op. De BBC krijgt een aparte afdeling voor deze nieuwe activiteit. Het budget zal minstens 110 miljoen gulden per jaar bedragen, zo schrijft de Britse krant The Sunday Telegraph. De BBC zal zowel in Britse als in buitenlandse, vooral Amerikaanse, films geld gaan steken. (ANP)

SBS6 EN NET5 STIJGEN SAMEN 26 PROCENT

Ten opzichte van maart 1999 hebben SBS6 en Net5 samen marktaandeelgroei bewerk- stelligd van bijna 26 pct. De afgelopen maand heeft SBS6 in de categorie 20-49 jaar een gemiddeld marktaandeel van 13,2 pct behaald, mede dankzij De Bus. Gemiddeld keken in maart per dag bijna 850.000 mensen naar de reallife-soap (inclusief herhalingen). Net5 zag haar marktaandeel in de doelgroep 20-49 jaar stijgen van 3,5 pct in maart 1999 naar 4,9 pct in maart 2000. (ADformatie)

FOX KIDS NAAR TURKIJE

Fox Kids Europe, marktleider op het gebied van kindertelevisie, breidt per 15 mei aanstaande kanaaldistributie in Oost-Europa uit met een lancering in Turkije. Fox Kids zal in Turkije in eerste instantie beschikbaar komen via DigiTurk, het eerste digitale DTH-platform in Turkije. Conform de strategie van Fox Kids Europe zullen de uitzendingen worden verzorgd in het Turks, 13 uur per dag, zeven dagen per week van 07.00 tot 20.00 uur. Na deze lancering is Fox Kids in 33 landen te ontvangen en bereikt het station 18 miljoen huishoudens. (Adformatie)

UPC DOET AANKOOP IN DUITSLAND

Kabelaar UPC neemt het Duitse kabelbedrijf EWT/TSS volledig over. Met de overname is een bedrag gemoeid van zo’n € 1 mld,waarvan € 237 mln in geld. De rest betaalt UPC in aandelen UPC Germany. EWT/TSS is met 650.000 abonnees en 1,1 miljoen aansluitingen de op drie na grootste aanbieder van breedbandkabel in Duitsland. Het bedrijf is verder actief in video, internet en telefonie via de kabel. Vorig jaar boekte EWT/TSS een brutowinst van 49 miljoen mark en draaide het bedrijf een omzet van 113 miljoen mark. (o.a. NRC)

PIETER STORMS TERUG BIJ SBS6

Pieter Storms keert per 1 mei terug bij SBS6 met zijn programma Breekijzer. Hij heeft een driejarig contract getekend bij zijn vroegere werkgever. Tot die tijd is Storms met Breekijzer nog te zien bij RTL4.

BUSPASSAGIER AZIZ MOET NAAR HUIS, MAAR KAN NIET NAAR HUIS

Buspassagier Aziz, van het SBS6-programma De Bus, heeft maandagavond de Bus moeten verlaten. Aziz is door het Nederlandse publiek gekozen als minst populaire passagier. Aziz kan echter niet zomaar terug naar huis. Zijn ouderlijkhuis in Lelystad is zaterdavond door brand deels verwoest. De brand- en rookschade in het huis is dermate groot dat de familie van Aziz tijdelijk in een hotel is ondergebracht. (o.a. Telegraaf)

OOSTENRIJK KRIJGT COMMERCIELE ETHER TV

Oostenrijk krijgt commerciele televisie via de ether. Dit heeft de nieuwe rechtsconservatieve regering besloten. In Oostenrijk heeft de publieke omroep ORF nog steeds een monopolie. Buitenlandse commerciele zenders in Oostenrijk alleen via de kabel of de satelliet te ontvangen. Hetzelfde geldt voor het onlangs opgerichte ATV uit Wenen. Volgens de regeringsplannen zal de ORF de ether al volgend jaar moeten delen met commerciele omroepen. (NRC)

DOHMEN COMMERCIEEL DIRECTEUR L1

Drs Erwin Dohmen (33) treedt per 1 mei a.s. als commercieel directeur in dienst bij de Limburgse omroep L1 Radio en TV. In die functie is hij verantwoordelijk voor sales en marketing van de omroep. L1 Radio en TV bestaat sinds 29 juni vorig jaar en is voortgekomen uit een samenwerking van de publieke Omroep Limburg en het commerciële TV8 Limburg. L1 is een van de succesvolste regionale omroepbedrijven van Nederland. L1 TV scoort een gemiddeld dagbereik van 26,4 pct in de doelgroep 13+. Daar- mee is L1 na TV Noord en AT5 de populairste regionale omroep. (Adformatie)

INTERNET BEDREIGT GREEP BBC OP WIMBLEDON

De greep van de Britse publieke omroep BBC op het tennistournooi van Wimbledon verslapt na 65 jaar. Een Aziatische tycoon wil de wedstrijden via het internet weergeven en de Britse tennisbond vindt het een prachtig plan, zo heeft het dagblad The Sunday Times gemeld. ‘Hi-tech’-gigant Richard Li van de onder- neming Pacific Century Cyberworks (PCC) wil deze zomer al de hoogtepunten van Wimbledon op het internet zetten. Na verloop van tijd zullen alle tenniswedstrijden via internet te volgen zijn. De tennisbond All England Lawn Tennis Club houdt zich vanzelfsprekend aan de afspraken met de BBC die tot en met 2004 gelden. De Wimbledonwebsite zal in eerste instantie 150 mensen nodig hebben in een kantoor in Londen om de wedstrijden zo goed mogelijk uit te zenden. Deze club zal Network of the World heten en de initiatiefnemers verwachten dat tegen de tijd dat de BBC zijn greep op Wimbledon verliest, de kwaliteit van de internetbeelden kan concurreren met die van de televisie. Dat is over een jaar of drie. (ANP)

KIJKCIJFERS: COMMERCIELEN OPNIEUW 47 PROCENT MARKTAANDEEL

In de periode 27 maart t/m 2 april 2000 week het marktaandeel van zowel de commerciële omroepen als de publieke omroepen nauwelijks af van de scores in week 12. De commerciëlen behaalden een marktaandeel van 46,5 pct, de publieken van 38,4 pct, zo blijkt uit het Continu Kijkonderzoek (CKO), uit- gevoerd door Intomart in opdracht van NOS, Ster en IP. Nederland 1 haalde het hoogste marktaandeel op maandagavond (16 pct) door het Journaal 20.00 uur, Netwerk, Tussen kunst en kitsch en Toen was geluk heel gewoon. TV2 had 32 pct op woensdagavond door met name het rechtstreekse verslag van de oefenwedstrijd België – Nederland. Nederland 3 haalde het hoogste marktaandeel (21 pct) op zaterdagavond. Het gemiddelde marktaandeel van RTL4 in week 13 was 16 procent, dat van RTL5 2,9, Veronica 9,1 pct, dat van SBS6 11,5 pct, dat van Net5 3,6 pct en dat van Fox8 2,2 pct. Video scoorde 3,5 pct marktaandeel, de buitenlandse zenders gezamenlijk 11,6 pct. (Adformatie)

WAGENINGEN WOEDEND OP UPC

Politiek Wageningen heeft opnieuw grote moeite met het gedrag van kabelexploitant UPC. Na de grote frequentiewisseling van donderdag 30 maart blijkt de in Wageningen veel bekeken zender BBC-World zonder waarschuwing uit het zenderpakket verdwenen. RPF/GPV en D66 zijn het duidelijkst in hun stellingname. Beide partijen lieten al eerder weten het geduld met UPC te zijn verloren. ,,Ik begin te balen van die mensen. Ze kopen alles maar op, maar kunnen niet fatsoenlijk omgaan met hun huidige klanten’’, zegt J. Lammers (RPF/GPV). ,,De maatregel om de frequenties te veranderen is al uitermate onvriendelijk. En het verdwijnen van de BBC gaat tegen de gemaakte afspraken in.’’ Lammers wil juridische stappen om de zender terug te krijgen. Ook I. Lefeber (D66) wil BBC World via juridische weg terughalen. ,,Dit is gewoon bewust en expres gedaan, tegen alle geldende afspraken in. UPC moet nu maar eens weten dat wij dit gedrag niet langer wensen te pikken.’’ Ook de andere partijen willen opheldering van UPC. Een afvaardiging van het kabelbedrijf is woensdag aanwezig in de vergadering van de commissie algemeen bestuur. ,,In dat gesprek wil ik opheldering over de gang van zaken rond BBC World’’, stelt J. van de Klift namens de PvdA. ,,En dan moeten we even zien wat de mogelijkheden zijn. UPC heeft wel een monopolie, dus ik hoop woensdag ook op dat vlak te horen wat de mogelijkheden zijn.’’ F.Huijbers (CDA) wil de kwestie eerst onderzoeken. ,,Het is mij onduidelijk of UPC verplicht is die zender door te geven. Volgens mij is die er zonder meerkosten zo maar bijgezet. Dan zullen ze hem ook wel weer mogen weghalen. Netjes is dat niet, want er was wel afgesproken geen zender te verwijderen zonder overleg.’’  J. de Gruijter (GroenLinks) betwijfelt ook of Wageningen een vuist kan maken. Hij weet niet betere dan dat de zender in eerste instantie gratis op de kabel is gezet. ,,Dat is een verkooptechniek waar wij wel moeite mee hebben. Ze geven hem gratis door, kweken een behoefte, en halen hem dan weer weg. Natuurlijk in de hoop dat er klachten komen en ze alsnog aan de zender kunnen verdienen. Ze hebben zich in elk geval opnieuw niet aan de afspraken gehouden en daar willen we woensdag wel opheldering over.’’ De VVD was niet voor commentaar bereikbaar. (Gelders Dagblad)

AD: VERSATEL TOONT INTERESSE IN TMF

Telecom- en kabelbedrijf Versatel onderhandelt met Wegener over de aankoop van een belang in het televisiestation The Music Factory (TMF). Dat bericht het Algemeen Dagblad in haar editie van zaterdag. Jan Houwert, topman van Wegener, heeft in januari al aangegeven dat hij op zoek was naar een strategische partner voor zijn mediapoot “om tot schaalvergoting te komen”. Ingewijden rond Versatel en TMF bevestigen de interesse. De twee bedrijven zelf willen de besprekingen bevestigen noch ontkennen, al laat Versatel-directeur Marc van der Heijden weten het “geen onlogische gedachte” te vinden. Net als veel kabel- en telecombedrijven is Versatel druk op zoek naar interessante content voor zijn netwerk. Houwert liet deze week in het tijdschrift Adformatie nog weten het liefst in zee te gaan met een internet- of gespecialiseerd entertainmentbedrijf. TMF staat al geruime tijd in de belangstelling van diverse partijen. Vorig jaar deed SBS een bod van ƒ65 à ƒ80 miljoen, maar dat werd door Wegener als veel te laag van de hand gewezen. Houwert wil volgens ingewijden zo’n ƒ200 miljoen hebben voor zijn media-activiteiten, behalve TMF ook de radiozenders Radio 10 FM, Love Radio en Business News. Volgens een analist is dat een reëel bedrag. “Ook gezien de prijs die UPC onlangs voor SBS betaalde.” Volgens een bron is Versatel niet de enige kandidaat voor deelname in TMF. Onder meer World Online en KPN Telecom zouden al belangstelling hebben getoond, evenals Veronica, dat met de verkoop van zijn belang in de Holland Media Groep flink wat geld in huis haalt, aldus het Algmeen Dagblad.

VRIJWILLIGERS KABELKRANT SLOV BOOS

Ze voelt zich aan ’de kant gezet’ en ’misbruikt’. Adri Nijs was tot februari één van de vrijwilligers die de kabelkrant maakte voor de Stichting Lokale Omroep Velsen (SLOV). Sinds twee IJmuidenaren in het bestuur stapten van de lokale omroep en het roer overnamen, hoorde ze niks meer. Adri en haar man Marcel, ook SLOV-vrijwilliger, hielpen in februari mee met de verhuizing van de SLOV van café La Belle aan de Zeeweg in IJmuiden naar het Witte Theater. Drie dagen later konden Marcel en een andere kabelkrantmedewerker niet meer naar binnen. Er zat een nieuw slot op de deur. “Er is ons nooit verteld dat we niet meer hoefden terug te komen’’, zegt Adri. ,,En dat terwijl we zo ons best deden om de boel draaiende te houden toen de SLOV op het punt stond failliet te gaan. Telefoon en fax waren al afgesloten. We kochten zelf faxpapier en belden met onze eigen mobiele telefoon.’’ De uitspraak van het nieuwe SLOV-bestuur dat de oude SLOV ’een speeltuin’ was, geldt volgens Adri alleen voor het toenmalige Radio Plus. ,,Daar ging het mis, niet bij de kabelkrant.’’ (Haarlems Dagblad)

“OOK OP INTERNET EEN PUBLIEK BESTEL”

Net als bij de omroep moet er ook op Internet een ‘publiek bestel’ komen. Dat zegt Bob Smits, voormalig medewerker van de NOS en de VARA en oud-programmadirecteur van Veronica. Hij werkt momenteel aan de oprichting van een ‘publieke netvereniging’. Smits maakte zijn plannen bekend tijdens de conferentie ‘Omroepen 2000… en dan?’ in Amsterdam. De directeur van het Internet-adviesbedrijf Antraciet in Bussum zei dat hij namens een aantal initiatiefnemers sprak, maar dat hij in dit stadium nog geen namen kon noemen. ,,Ze komen in elk geval niet uit de omroep,” aldus Smits. ,,Deze zomer zullen we meer bekendmaken.” ,,Wij willen een publieke toegang bieden tot de elektronische media. Die moet onafhankelijk, betrouwbaar en integer zijn. Een ‘portal’ dus waarbij geen commerciële of andere belangen meespelen.” Voor de financiering van de netvereniging, waarvoor net als bij een omroepvereniging mensen zich als lid kunnen aanmelden, hebben Smits en de zijnen ook al een oplossing gevonden. Van de jaarlijkse omroepbijdrage (1,6 miljard gulden) moet 400 miljoen gulden worden vrijgemaakt voor ‘publiek Internet’.  Overigens bestaan er binnen de publieke omroep vergelijkbare plannen. De Raad van Bestuur van de NOS stuurt binnenkort een voorstel naar de omroepvoorzitters waarin wordt gesproken over het opzetten van een centrale ‘portal’. ,,Wellicht kunnen we samenwerken,” denkt Smits. (Rotterdams Dagblad)

TV UITZENDING ‘DE MEIDEN’ OP NET5 OPGESCHORT

Felle protesten van bewoners in de Amsterdamse Watergraafsmeer hebben vrijdag onverwachts geleid tot opschorting van het nieuwe Net5-programma De Meiden van 5. De reeks uitzendingen, die zondag zou beginnen, zou worden opgenomen in een woonhuis aan de Linnaeusparkweg. De commotie in de buurt was voor het tv-station aanleiding voor uitstel van real-life soap. Volgens Net5 verhouden de doelstellingen van het programma zich niet met de onrust bij buren. De vijf vrouwen die er lange tijd zouden wonen, kunnen door de protesten geen normaal leven leiden zoals de bedoeling was. Het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer is opgelucht over het voorlopig opschorten van de uitzendingen. “We willen hier geen toestanden met gillende fans of, erger nog, hooligans die met stenen gaan gooien, net als bij De Bus”, aldus hoofd communicatie Frank Vos. Voor de reeks worden de vijf bewoonsters permanent door 36 camera’s gevolgd. Via Internet mogen de vrouwen een mannelijke huisgenoot zoeken, die twee weken blijft logeren. Op tv zou drie keer per week een samenvatting van de lot- gevallen worden uitgezonden. (o.a. Telegraaf)

GEMEENTE ALPHEN AKKOORD MET VERKOOP KABEL

Het Alphense kabelbedrijf, de CAI, is verkocht aan Casema. Maar de gemeenteraad nam het besluit daartoe donderdagavond niet zonder slag of stoot. Nadat wethouder Lyczak (VVD) twee uur lang bekende antwoorden op al vaak gestelde vragen had gegeven, moest plotseling collegepartij D66 klappen incasseren. Waar blijven de democraten nu met hun stokpaardje, vroegen de oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks, de Alphense Stadspartij en RPF/GPV zich af. Met uitzondering van de laatste ondertekenden zij een SP-motie om een referendum te houden over de verkoop van het kabelbedrijf. Met dertien van de 32 stemmen (een VVD-raadslid ontbrak) haalde die motie het niet.  ,,Steeds als er een onderwerp is waarover een referendum kan worden gehouden, verzint D66 weer een smoes waarom het nu niet nodig is’’, foeterde fractievoorzitter De Groot van GroenLinks. De PvdA produceerde tijdens de vergadering zelfs een persbericht om zijn ’ontstemming’ te uiten over het ’opmerkelijke’ feit dat D66, net als collegepartners VVD en CDA, tegen de volksraadpleging stemde. ,,Een slechte zaak, omdat D66 al jaren de mond vol heeft van het democratische instrument van een referendum’’, schreef de PvdA. (Leidsch Dagblad)

GEMEENTE ROTTERDAM ERGERT ZICH AAN 1-APRIL GRAP RADIO RIJNMOND

De gemeente Rotterdam vindt een 1-aprilgrap die Radio Rijnmond zaterdag wil uithalen ,,misplaatst en flauw”. Sinds vrijdagochtend roept de regionale zender Rotterdammers op naar een stadsdebat over de declaraties van ex-burgemeester Peper te komen. De gemeente distantieert zich van de grap. Bezoekers zouden tijdens de bijeenkomst in het Theater Zuidplein politici kunnen spreken en lootjes kunnen kopen voor een loterij waarmee relatiegeschenken van Peper te winnen zijn. “Het geeft geen pas over zo’n serieuze zaak waar uitgebreid over is gediscussieerd in Rotterdam en daar buiten zo’n misplaatste grap te maken. De gemeente Rotterdam is op zich niet tegen 1-aprilgrappen maar daarbij moeten wel de ratio en emoties in ogenschouw worden gehouden”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

BNN KRIJGT C-STATUS

De jongste omroep van Nederland, BNN, heeft zijn C-status gehaald. Het ledental staat al een tijd op 108.000 en neemt volgens een woordvoerster alleen nog maar toe. De omroep van Bart de Graaff moest voor 31 maart de benodigde 100.000 leden hebben om de C-status te krijgen. Voor BNN betekent dit dat het de komende vijf jaar door kan gaan met uitzenden. Vanaf 1 september krijgt de omroep vier keer zoveel zendtijd wat neerkomt op 260 uur televisie en 1200 uur radio. Volgende week komt de vorig jaar opgerichte omroep met de definitieve cijfers. (o.a. Telegraaf)

PAUL STORM VAN ‘S GRAVESANDE OVERLEDEN

Acteur en regisseur Paul Storm van ’s Gravensande is woensdag op 99-jarige leeftijd overleden. Hij werkte van de jaren twintig tot zeventig bij vele bekende toneelgezelschappen en was in de jaren vijftig en zestig geregeld te zien op televisie. Op televisie was hij in de jaren vijftig vaak te zien in programma’s van de KRO en later had hij een rol in de NCRV-serie Stiefbeen en Zoon. (o.a. Telegraaf)

KABELNET DEN HAAG: VRT RADIO 3 VERVANGT CONCERTRADIO

De klassieke radiozender VRT Radio 3 komt donderdag 6 april terug op het Haagse kabelnet. Kabelexploitant Casema heeft dat advies van de Haagse Programma- Raad overgenomen. VRT Radio 3 komt op het vrijgekomen kanaal van Concert- Radio dat met ingang van 1 april is samengegaan met ClassicFM. De frequentie is 91.9 MHz. (hc)

“DIGITENNE IN PLAATS VAN KABEL IN GEMEENTE KAAG”

De bewoners van Kaag kunnen vanaf januari volgend jaar zonder al te hoge kosten 25 tv-zenders bekijken. Tijdens de jaarvergadering van de Kaagse dorpsraad demonstreerde M. Maters van zendermaatschappij Nozema gisteravond de ’digi- tenne’, een spriet waarmee je tv-beelden digitaal kunt ontvangen. In vergelijking met de aanleg van de dure tv-kabel, waarvoor Kaag al jaren vecht, is de aanschaf en installatie van de spriet een peulenschil. In het afgeladen restaurant Het Kompas reageerden veel eilandbewoners dan ook enthousiast. De plannen van Nozema met de digitenne zijn inmiddels vergevorderd. De stichting Digitenne wordt in april een bedrijf. In de stichting zijn bedrijven als de NOS, KPN Telecom, Canal + en Nozema vertegenwoordigd. In januari 2001 moet de spriet in een aantal grote steden in de Randstad werken. Volgens Maters wil het bedrijf Kaag daar ook bij betrekken. Dat zou in één keer een flink aantal abonnees voor het bedrijf betekenen. Eind 2001 wil Digitenne de hele Randstad bedienen. (Leidsch Dagblad)

KRO ZIET NIKS IN GEFILTERD INTERNET

De KRO ziet niets in het aanbieden van internet met een filter dat seks en geweld weert. De rooms-katholieke omroep zal dan ook niet naar het voorbeeld van de EO een ‘schone’ internetprovider worden. Dat zei KRO-voorzitter F. Slangen vrijdag tijdens een studiedag van de theologische faculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen. “De KRO wil niet moraliseren, maar mensen aan het denken zetten en hen begeleiden bij het zoeken naar waarden en normen”, aldus Slangen. De omroep bereidt zich volgens hem wel terdege voor op een toekomst waarin tv en internet steeds meer samenvloeien. De nieuwste technieken stellen de KRO in staat de leden op nieuwe manieren bij elkaar te brengen en met elkaar te laten communiceren, betoogde Slangen. De KRO heeft bijvoorbeeld plannen voor een multimediaal ‘kerkplein’. “Daar hoort natuurlijk een verkondigende kerk bij, maar ook het cafe aan de overkant waarin de kerk kritisch maar met een warm hart wordt gevolgd”, aldus de voorzitter. (o.a. Reformatorisch Dagblad)

PROBLEMEN VOOR REGIO-TV UTRECHT

Zowel met doorgifte via de kabel als met uitzending door de ether kent de Utrechtse regionale televisie problemen. Telecai Utrecht heeft de omroep te kennen gegeven niet op tijd de knop om te kunnen zetten, zodat de proefuitzendingen van dit Koninginnedag- weekeinde tot de stad Utrecht beperkt blijven. Een ander probleem is dat de Nozema de etherfrequentie van de nieuwe omroep gebruikt voor proefuitzendingen met digitale televisie. Van Oosterzee: “Ze hebben bij de Nozema gedacht: ‘We pakken de Utrechtse frequentie maar; daar hebben ze toch niks’. Dat was ook zo, maar nu blijkt dat we niet binnen zes weken na ondertekening van het contract een eigen frequentie kunnen krijgen”. De meeste inwoners van de provincie moeten waarschijnlijk tot september wachten, voordat ze van de definitieve programmering kunnen genieten. De komende zomer wordt proefgedraaid met een programma dat sterk lijkt op het programma in de stad Utrecht. Pas in september worden de kanalen ‘geknipt’. In de stad Utrecht is er dan het lokale tv-programma van Omroep Utrecht en het nieuwe regionale programma, met een eigen vormgeving. Ook Amersfoort, waar de lokale omroep op eigen benen verder gaat, krijgt een combinatie van lokale en regionale programma’s.  In Utrecht is al beslist dat de Duitse WDR wijkt voor de regionale televisie. In de rest van de provincie moet per gemeente worden bekeken welke zender plaats moet maken voor de regionale zender. De kabelexploitant is verplicht deze Nederlandse publieke omroep door te geven. Hoe de nieuwe omroep gaat heten, is momenteel weer volop in discussie. Na veel vijven en zessen kwamen de beide partners Radio M en Omroep Utrecht met ‘Nedersticht TV’ op de proppen. Omroep Utrecht zag ‘TV M’ niet zitten, Radio M vond ‘Utrecht TV’ niks. Maar op het compromis Nedersticht TV kwamen zoveel negatieve reacties, dat alsnog over een  nieuwe naam worden nagedacht. “Nedersticht TV hebben we inmiddels verlaten”, zegt van Oosterzee. ‘Het hangt in de lucht’ is de campagne waarmee de regionale televisie- omroep de komende maanden de provincie wil bewerken. Vanuit een vliegtuig zijn verschillende opnamens gemaakt van steden en dorpen. Die worden te zijner tijd bij de introductie van het regionale programma gebruikt.  (Utrechts Nieuwsblad)

“DIGITALE ZENDMASTEN STOREN TELEVISIE”

Van de televisiekijkers krijgt 14 procent storingen zodra uitzendingen van digitale televisie beginnen. Dat komt omdat de plug van de tv-kabel in huis niet genoeg beschermd is tegen de straling van de digitale zendmasten. Deze kijkers moeten een metalen plugje of een betere kabel kopen. Dit kost hen enkele guldens, afhankelijk van de lengte van de kabel. Dat zegt directeur W. Innemee van de vereniging van Fabrikanten, Importeurs en Agenten op Elektronicagebied (FIAR) vrijdag. Innemee heeft zitting in een werkgroep die de consumenten gaat voorlichten over de komst van digitale tv in Nederland. De werkgroep moet nog bij elkaar komen. Volgens Innemee mag van de consumenten best verwacht worden dat ze een kabeltje of plugje kopen voor de nieuwe tv-diensten. ,,Bij computers gebeurt het al zo vaak dat aansluitingen niet meer passen op nieuwe versies.” Kabelmaatschappijen hebben bovendien al grote investeringen gedaan, zoals aanleg van glasvezelkabel. ,,Nu begint de consument er iets van te merken”, aldus Innemee. Het ministerie veilt de vijf beschikbare frequenties voor digitale tv in augustus. De verwachting is dat de eerste proefuitzendingen voor digitale televisie dit najaar rond Amsterdam en Hilversum plaatsvinden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat bevestigt de kans op storingen. De problemen werden anderhalf jaar geleden ontdekt bij een steekproef. Vernieuwing van de verouderde pluggen en kabels kostte toen gemiddeld 35 à 40 gulden. Een woordvoerster van het ministerie benadrukt dat het om erg ruwe cijfers gaat. Nieuwe technieken zouden de kosten en storingen nu kunnen verminderen. (ANP)

NOS WIL STARTEN MET CULTUURKANAAL

De NOS heeft plannen voor een kunst- en cultuurkanaal. Op dit nieuwe televisienet wil de NOS oude programma’s op het gebied van kunst- en cultuur opnieuw uitzenden. Daarnaast moet er plaats zijn voor talkshows, nabeschouwingen en mogelijk een dagelijkse culturele agenda. Dat kondigde NOS-bestuurder Van Beers vrijdag aan in het Radio 1 journaal. Het kunstkanaal komt bovenop de al bestaande plannen voor een jeugdzender en een 24-uursnieuwszender. (ANP)

VAN DEN BROEK VOORZITTER BESTUUR WERELDOMROEP

Hans van den Broek is benoemd tot voorzitter van het bestuur van de Wereldomroep. Staatssecretaris Van der Ploeg (media) benoemde verder Marta Dijkhoff tot bestuurslid. Van den Broek treedt in de voetsporen van zijn vader: die richtte de Wereldomroep op en was er van 1947 tot 1959 directeur. Voormalig Eurocommissaris Hans van den Broek is op dit moment onder meer voorzitter van het instituut Clingendael en voorzitter van de Carnegie Stichting. Bij de Wereldomroep volgt hij Hans Hoefnagels op. (o.a. Telegraaf)

LOK KRIJGT SUBSIDIE GEMEENTEBESTUUR

De Lokale Omroep Kanaalstreek krijgt in ieder geval tot eind 2001 een subsidie van de gemeente Stadskanaal. Bovendien stuurt de gemeente een positief advies over de omroep naar het commissiariaat van de media. Dat heeft de gemeenteraad besloten na een uitgebreide discussie. De omroep ging de afgelopen jaren door een diep dal en dat leverde forse kritiek uit de politiek op. Met het besluit van de gemeenteraad is de toekomst van de LOK zekergesteld. (DSK)

NIEUW WERELDRECORD RADIOMAKEN

Albert Vierhuis van de Lokale Omroep Elburg heeft het wereldrecord radiomaken verbeterd. Hij zond zestig uur uit. Het record wordt aangemeld bij het Guiness Book of Records. Het oude record stond op 51 uur en werd december 1999 gevestigd door de Lokale Omroep Gramsbergen (o.a. ANP).

RADIO NATIONAAL 5 MEI VAN START

De nieuwe commerciele radiozender Radio Nationaal gaat 5 mei as om 14.00 uur van start. Het station is dan op de kabel te horen via de frequenties van Radio Hollands Glorie en in de ether via de de middengolffrequenties 1035 kHz (Limburg) en 1332 kHz (midden en west Nederland). Presentatoren zullen onder andere zijn Bart van Leeuwen (voorheen 538, Veronica), Pierre Kartner (Holland FM), Karel van Cooten (tevens Programmadirecteur), Jan Rietman (NCRV, Nationaal), Evert Santegoeds, Ilona Cechova (HollandFM) en Ron Brandsteder (Noordzee)

AVRO-RADIOPROGRAMMA ‘MEZZO’ BRENGT UNIEK WERK TOON HERMANS

In het AVRO-radioprogramma Mezzo van Robert Long zijn zondag Engelstalige opnamen te horen van Toon Hermans. De fragmenten zijn nooit eerder uitgezonden. Het programma begint om 10.00 uur op Radio 2. Ook kan er in Mezzo geluisterd worden naar fragmenten uit een interview dat Imme Schade van Westrum met Hermans had. Daarin spreekt hij onder meer over hoe zijn beroemdste liedjes tot stand kwamen. Verder komt Willem Duys aan het woord: hij was nauw betrokken bij veel van de plaatopnamen van Hermans. (ANP)

UPC: MEDIAWET OPENBREKEN

Kabelexploitant UPC wil de Nederlandse Mediawet openbreken om de publieke omroepen toe te staan commerciële samenwerking aan te gaan met kabelnetten. UPC en de VPRO willen activiteiten bundelen. Dat staat de huidige wet niet toe. Het verruimen van de Mediawet is een van de wensen die UPC-directeur Henk Koning gisteren op tafel legde, in een eerste ‘informele reactie’ op de Kabelnotitie van het kabinet. De notitie is een voorzetje voor het wettelijk regelen van toezicht op digitale kabelnetten. UPC en de VPRO hebben tot nu alleen ‘uitvoerig gedineerd’ over samenwerking, zo bevestigt VPRO-directeur Peter Schreurs. Koning van UPC: ”De omroep wil graag zijn enorme beeldarchief tegen betaling openstellen voor kleine doelgroepen. Dat zou uitstekend via het internet kunnen. Wij hebben het netwerk en geld. Maar de Mediawet staat commerciële activiteiten van de publieke omroepen niet toe.” Koning wenst verder dat UPC, vanwege zijn rol als technologische voorhoedespeler, voor enkele jaren een uitzonderingspositie krijgt op het gebied van de huidige concurrentiewet- geving. UPC is niet tevreden over de manier waarop het kabinet alle kabelnetten over één kam scheert: ”De Kabelnotitie gaat alleen over digitale kabelnetten. De regering vergeet dat er oude en nieuwe kabelnetten zijn. UPC is als enige bezig met massieve investeringen om de digitalisering in Nederland te versnellen. Wat wij in Amsterdam doen met internet via de televisie is werkelijk uniek in Europa.”  Koning: ”De regering wil óók versneld het digitale tijdperk bereiken. Dan moet je niet als overheid een front-runner als wij met een vergrootglas controleren.”

Koning doelt op de gealarmeerde manier waarop overheid en parlement reageerden op de aanstaande overname van tv-zender SBS door UPC. Omdat de kabelexploitant in feite een monopolie heeft, vreest de politiek dat UPC hiervan misbruik kan maken, door de ‘eigen’ SBS-zenders voorrang te verlenen bij doorgifte via de kabel. Koning van UPC wil ‘op constructieve wijze’ afspraken maken met alle belanghebbenden in de wereld van de informatietechnologie, de media en de politiek. ”De Kabelnotitie vergeet dat het nog wel vijf jaar kan duren voordat heel Nederland voorzien is van digitale kabels. Gedurende die overgangsperiode zouden in een convenant allerlei zaken geregeld kunnen worden, die nu nog problemen opleveren.” UPC wijst er fijntjes op ‘dat onze aandeelhouders wel zin moeten blijven houden om hier te investeren’. In het convenant zouden ook afspraken moeten komen over de auteursrechten, vindt UPC. Nu nog stelt het huidige auteursrecht dat doorgifte van tv-programma’s via een digitale kabel een ‘heruitzending’ is, naast de oude analoge kabeluitzending. Er moet dus twee keer auteursrecht over worden afgedragen.  Koning stelt voor dat tot 2010 geen dubbele auteursrechten betaald worden. Dat verschaft de digitale branche ademruimte om versneld tot wasdom te komen. UPC is overigens ‘grotendeels positief’ over de Kabelnotitie. ”Het is complexe materie, maar het stuk biedt voor ons genoeg materiaal voor een constructieve discussie,” aldus UPC.  Koning heeft in de notitie geen nieuwe eisen aangetroffen die aan de kabelmaat- schappijen opgelegd worden. Ook rept de notitie niet over een verplichting voor kabelexploitanten om hun internetkabels open te stellen voor concurrerende internet- aanbieders, zo stelt Koning tevreden vast. ”Het kabinet erkent dat UPC als voorloper de ruimte moet krijgen om te groeien. Vergeet niet dat onze internetpoot Chello maar twee procent marktaandeel heeft.” Toch wil Koning die uitzonderingspositie ook officieel vastleggen. ”Je zou per convenant kunnen afspreken om jaarlijks een ijkpunt in te bouwen.” Op die momenten kan de Nederlandse Mededingsingsautoriteit (NMA) controleren of de internetexploitanten een monopolie dreigen te krijgen. (Parool)

DIK VOORMEKAAR SHOW TERUG OP 3FM

Vanaf september zal Andre van Duin en Ferry de Groot terugkeren met de ‘Dik Voormekaar Show’ bij de publieke omroep,bij de TROS op zaterdag op Radio 3FM. Van Duin was hierover in onderhandeling met  diverse omroepen. Dat het de TROS is geworden wordt door voorzitter Karel van Doodewaerd toege- juicht. Volgens hem is Andre van Duin mede verantwoordelijk geweest dat de TROS het predikaat ‘gezelligste omroep’ heeft gekregen. (NOSTT)

KLACHTEN TEGEN RTL EN NOS NA UITZENDING OPNAME MINK K

De Amsterdamse hoofdofficier van justitie J. Vrakking heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen RTL Nieuws en het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen. Volgens Vrakking zijn zij te ver gegaan door opnamen van het besloten deel van de strafzaak tegen Mink K. (Kok) uit te zenden. Vrakking verwijt het journalisten niet dat zij het besloten deel hoorden. Wel is hij van mening dat een journalist grenzen moet trekken bij de beslissing wat hij met deze vertrouwelijk informatie gaat doen. De hoofdredacteur van NOS-Radio, H. van Hoorn, vindt de beslissing van Vrakking opmerkelijk, zo zei hij voor Radio 1. Ook hoofdredacteur H. Taselaar van RTL Nieuws is verbaasd. “Ik vind het principieel raar dat wij er specifiek zijn uitgehaald, de schrijvende pers heeft dezelfde informatie verspreid.” Hij laat weten nog steeds achter de uitzending te staan. “Sterker nog, ik had het de verslaggever kwalijk genomen als hij het niet had uitgezonden.” (ANP)

JEUGDJOURNAAL KRIJGT VIRTUEEL WEERMEISJE

Het Jeugdjournaal krijgt vanaf 1 mei een virtueel weermeisje. Het nieuwe weerbericht wordt op een computer getekend. Hoewel het slechts enkele seconden duurt, hadden de ontwerpers er ruim een half jaar voor nodig om het weermeisje te ontwikkelen en vorm te geven. Een naam heeft de nieuwe presentatrice nog niet. Kijkers naar het Jeugdjournaal mogen die verzinnen. De ontwerpers schakelden een danseres in, die met sensoren aan een computer werd gekoppeld. Daardoor konden bewegingen als lopen, rennen en fietsen gedigitaliseerd worden. (ANP)

MCM ZENDT WEER UIT

De kersverse muziekzender MCM is weer actief op de kabelfrequenties van Q the Beat. De 1224AM is momenteel ook on-air met het bekende R&B-format. Het ziet er dus naar uit dat de twee stations verschillende wegen zijn ingeslagen.

HOFSTAD ACTIE BEATRIX LEVERT VELE REACTIES OP

De actie Red Beatrix van de Haagse omroep Radio Hofstad heeft in twee weken tijd duizenden reacties opgeleverd. Enkele hadden een republikeinse ondertoon, het merendeel bestond uit steunbetuigingen aan de vorstin. Radio Hofstad opende twee weken geleden een website en een telefoonnummer om steun te verzamelen voor het koningshuis. Aanleiding voor de actie waren de negatieve berichten rond koningin Beatrix en haar invulling van het koningschap. Volgens het radiostation was de toeloop enorm: de internetsite werd ruim 6000 keer bezocht, het gastenboek vermeldt ruim vijfhonderd reacties en er kwamen meer dan duizend telefoontjes binnen. In een speciale uitzending op Koninginnedag zal Radio Hofstad (105,2 FM in de Haagse regio via Radio Excellent Nootdorp) bekend maken hoe de reacties aan het koningshuis worden aangeboden. (ANP)

ZILVEREN REISMICROFOON 2000 VOOR ROB STENDERS

De Zilveren Reismicrofoon 2000, de jaarprijs voor de beste radioproductie, gaat naar Rob Stenders, VARA-discjockey bij Radio 3. De jury noemt Stenders ,,een authentieke radioman, die met trefzekere intuïtie en goede smaak jong en oud aan de radio bindt”. Volgens de jury is hij ,,de drijvende kracht achter de wedergeboorte van Radio 3 als toonaangevend muziekstation”. De Zilveren Nipkowschijf gaat dit jaar naar de documen- tairetweeluik ‘Een geschenk uit de hemel/De slag om de Brent Spar’ gemaakt door Kees de Groot van Embden en uitgezonden door de VPRO. Een eervolle vermelding was er voor de kinderserie ‘De Daltons’ van Rita Horst, ook uitgezonden door de VPRO.  De keuze voor de Zilveren Nipkowschijf is op de documentairetweeluik gevallen, omdat ,,de film een grondig doorgeresearched beeld geeft van de strijd tussen Greenpeace en Shell rond de dumping van het booreiland Brent Spar”, aldus de jury. ,,Het is gegoten in een spannende televisievorm, waarin op verantwoorde journalistieke wijze aan alle betrokkenen recht is gedaan.” (ANP)

NRC: WEGENER WIL TMF BUNDELEN MET INTERNETBEDRIJF

Uitgever Wegener wil The Music Factory (TMF) bundelen met een internetbedrijf. Het bedrijf is op zoek naar een “strategische partner” voor de radio- en televisieactiviteiten. Wegener denkt daarbij niet aan een traditioneel televisiebedrijf, maar aan “een partner die de activiteiten van TMF op het gebied van internet kan versnellen”. Dat zei bestuursvoorzitter Jan Houwert van Wegener dinsdag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. De uitgever kan zijn radio- en TV-poot, TMF, Radio 10 FM en Love Radio, inbrengen in een alliantie of joint venture. Van verkoop van TMF is geen sprake, zo benadrukte Houwert. Ondanks het bescheiden aandeel in de omzet van Wegener blijven radio en televisie, naast direct marketing en het uitgeven van kranten en huis-aan-huisbladen, een kernactiviteit van de uitgever.

TMF MEER DAN TV ZENDER

TMF is behalve een televiestation ook een succesvolle website op internet en aanbieder van gratis internet via TMF Web, dat sinds de introductie vorig jaar ruim 100.000 gebruikers heeft. “TMF Web is een klein goudmijntje”, aldus Houwert. “We hebben nu een prachtige database met 100.000 jongeren erin. Die jonge doelgroep leent zich bovendien heel goed voor experimenten met nieuwe vormen van bijvoorbeeld interactieve televisie.” Houwert zet daarmee de deur open voor samenwerking met aanbieders van breedbandinternet, zoals kabel- en telecombedrijven, die televisie via het wereldwijde web mogelijk kunnen maken. Kabelaars als UPC en Versatel, maar bijvoorbeeld ook KPN Telecom, hebben al aangegeven op zoek te zijn naar inhoud voor hun distributienetwerken. Wegener kan die leveren, stelt Houwert. “Wij merken dat TMF een geliefde bruid is, want er staan vele vrijers op de stoep. Dat geeft ons een sterke onderhandelings- positie.” (NRC)

STUDIO BRUSSEL START INTERNETUITZENDINGEN

Vanaf 29 april start Studio Brussel met live streaming op zijn website. Live streaming vervolledigt de audioservice van Studio Brussel op het Internet. Je kon al via de StuBru-site luisteren naar programma’s zoals De Afrekening en Commissaris O. Maar binnenkort is alles live te volgen http://www.studiobrussel.be  Het formaat is Windows Media Player, maar ook aan de technologie van Real Networks wordt gedacht, aldus het persbericht van Studio Brussel.

WERELDOMROEP LOST ONTVANGSTPROBLEMEN NA BRAND OP

De ontvangstproblemen in bepaalde uitzendgebieden van de Wereldomroep zijn voor een groot deel opgelost. De problemen ontstonden na een omvangrijke brand, het afgelopen weekeinde, in de energiecentrale van het zendstation Bonaire. Inmiddels zijn de uitzendingen weer in zo’n tachtig procent van de zendgebieden te ontvangen. Er wordt tijdelijk gebruik gemaakt van andere doorgifte- stations, zoals die van Deutsche Telekom en de BBC en de zender in Flevoland. Op dit moment ondervinden alleen de Nederlandse uitzendingen voor Westelijk-Afrika, de Westkust van Noord-Amerika en Australië/Nieuw-Zeeland nog problemen. De komende weken wordt gewerkt aan volledig herstel van de ontvangst. Luisteraars van de Wereldomroep die ontvangstproblemen hebben, wordt geadviseerd de actuele en aangepaste frequentie-mededelingen te volgen aan het begin van elke uitzending. (RNW)

BIG-BROTHERHUIS WORDT ONNEEMBARE VESTING

Het huis van het Veronica-programma Big Brother in Almere wordt een onneembare vesting. Op 22 mei begint een nieuwe serie, waarbij bekende Nederlanders bij elkaar worden opgesloten. Rond het huis komen drie ringen met in beton verzonken hekwerk. De hekken zijn drie meter hoog. Op twee ervan wordt schrikdraad aangebracht waarop 10.000 volt staat. Tijdens de opnamen vorig jaar bleek de beveiliging niet voldoende te zijn. Onder meer medewerkers van Willibrord Frequin wisten het huis binnen te dringen. Ook was er dreiging dat voetbalhooligans het huis te lijf zouden gaan. De politie rukte toen met man en macht uit om dat te voorkomen. Het programma met de bekende Nederlanders (Big Brother VIPS) heeft dezelfde spelregels als de serie van vorig jaar. Zo worden de deelnemers 24 uur per dag gevolgd door camera’s, moeten ze opdrachten vervullen om geld te verdienen en ontberen ze de luxe die ze in de buitenwereld genieten. (ANP)

MCM STIL OP DE KABEL, 1224 WEER ON AIR

Gisteren berichtte dit medianieuws nog over de start van het nieuwe radiostation MCM op de kabelfrequenties van QtheBeat en het uit de lucht zijn van de middengolf- frequentie 1224 kHz. Momenteel zijn de rollen weer omgedraaid. De radiozender MCM zendt geen programma’s uit en de 1224 kHz van QtheBeat is weer on-air met het bekende R&B-format.

ONDERZOEK: 50% REGELMATIGE 3FM-LUISTERAARS BLIJFT STATION TROUW

Van degenen die minimaal enkele keren per week naar het programma ‘Evers staat op’ op Radio 3 FM luisterden (zo’n 46 procent van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder), blijkt meer dan een kwart (28 procent) al in de eerste 3-4 dagen naar Radio 538 geswitcht. Dat blijkt uit onderzoek van mediabureau MindShare onder 1000 respondenten van 15 jaar en ouder, uitgevoerd door onderzoekbureau Telder uit Utrecht. Daaruit blijkt verder dat 50 procent van de ‘regelmatige’ luisteraars in de eerste paar dagen na de overstap gewoon verder naar Radio 3 FM geluisterd. De rest heeft in die periode nog niet naar de radio geluisterd, of gewoon een andere zender ingeschakeld. Ook van de niet-regelmatige luisteraars heeft zo’n 13 procent in die periode naar Evers op Radio 538 geluisterd. (ADformatie)

START UITZENDINGEN ‘MCM’ VIA KABELFREQUENTIES QTHEBEAT

Sinds maandag 25 april zijn er weer muziekuitzendingen te horen via de kabel- frequenties van QtheBeat. Het gaat om een station met de naam MCM. Dit na weken van stilte op de kabelfrequenties. De uitzendingen van QtheBeat via de middengolffrequentie 1224kHz zijn op enkele onderbrekingen na, wel gecontinueerd. Sinds maandag is echter de middengolfzender uit de lucht gehaald. De non-stopmuziek uitzendingen die momenteel via de kabel zijn te horen onder de naam MCM hebben een ander format dan de uitzendingen die we de afgelopen tijd gewend waren van QtheBeat. Het R&B-format is ingewisseld voor muziek uit verschillende culturen. Hiermee doen de uitzendingen denken aan de voorgangers van Q the Beat: Quality Radio en Radio London. Onder deze namen maakte het station enkel jaren geleden programma’s waarin de muziek uit verschillende werelddelen centraal stond. Het ziet er naar uit dat de uitzendingen via de kabel van ‘QtheBeat’ los staan van de R&B-muziek die de afgelopen tijd te horen was op de 1224kHz. Wel is opvallend dat bij de start van de uitzendingen via de kabel de middengolf- zender meteen off-air is gegaan. Kortom de soap QtheBeat gaat zeker nog een vervolg krijgen. (hvb)

LUISTERCIJFERS FEBRUARI/MAART

Hier volgen de luistercijfers van de verschillende radiozenders over de maanden februari en maart 2000 in %-marktaandeel. Ter vergelijking is de periode januari en februari ook in dit overzicht opgenomen.

 	jan/feb 2000 (in %)	feb/mrt 2000 (in %)
01	Sky Radio 	16.1	15.9
02	Radio 3 FM	14.2	14.5
03	Radio 2 	8.5	9.0
04	Radio 10 FM	8.1	8.2
05	Radio 1	7.6	7.5
06	Radio 538 	6.7	6.9
07	Veronica FM	4.7	4.9
08	Noordzee FM	4.8	4.5
09	Classic fM	2.1	2.2
10	Radio 4 	1.4	1.2
11	Arrow Classic Rock	1.1	1.3
12	Radio 5 	0.9	0.8
13	Love Radio	0.3	0.3
14	Business Nieuws Radio	0.2	0.2
 	Gez. Regio	14.3	14.1
 	Overige zenders	8.9	8.4

TOON HERMANS OVERLEDEN

Cabaratier Toon Hermans is zaterdag op 83-jarige leeftijd overleden. De in Sittard geboren cabaretier debuteerde in 1942 in het Leidseplein-theater in Amsterdam. In 1955 introduceerde Hermans de one-man-show. Als dichter publiceerde hij onder meer de goed verkochte bundels ‘Alles is heimwee’ en ‘Ik heb het leven lief’. Samen met Wim Kan en Wim Sonneveld behoorde Toon Hermans tot de grote drie van het Nederlandse cabaret. Zo maakte hij o.a. de bekende conference “Sint Nikolaas” en was hij de man van de roepi-roepi-vogel en de polifinario, die ook zo mooi in dialect kon zingen. Hij leefde de laatste jaren alleen in zijn villa in Bosch en Duin, waar hij na de dood van zijn vrouw Rietje is gaan wonen. Toon verkocht toen zijn huis in Hilversum. Ook was hij net bezig met een nieuwe cabaretvoorstelling. (RR)

VRT: ZELF PROGRAMMA’S KIEZEN IN 2006

Volgens de gedelegeerd bestuurder van de VRT, Bert De Graeve, moet het in 2006 mogelijk zijn om met een aangepast TV-toestel alle mogelijke informatie op te vragen bij de openbare omroep. Concreet betekent het netwerk dat de TV- kijker zelf kan kiezen welk TV-programma hij bekijkt op elk moment. Via de TV krijgt iedereen ook gratis toegang tot het internet. De VRT wil hiervoor samenwerken met andere bedrijven. Vrijdag heeft minister van Media Dirk Van Mechelen de VRT de opdracht gegeven om de komende jaren een netwerk uit te bouwen om alle Vlamingen via hun TV toegang te geven tot digitale informatie. (VRTtxt)

VRT: EURO 2000 – ZES AANLOOPPROGRAMMA’S

Als aanloop van het Europees kampioenschap voetbal deze zomer zendt Canvas vanaf 1 mei zes voorbereidende programma’s rond Euro 2000 uit. Elke maandag krijgt de kijker een combinatie van archiefbeelden en actuele items. Ook zullen een aantal voetbalkenners hun pronostiek geven. In de eerste aflevering worden de vroegste EK’s voorgesteld, in de laatste wordt het EK van ’96 in Engeland belicht. Verder worden in de eerste afleveringen de groepen voorgesteld waarin België niet speelt, in de laatste drie afleveringen focust de redactie zich op de recht- streekse tegenstanders van de Rode Duivels

COMMISSARIAAT NIET BLIJ MET ROB-EN-FRED-KALENDER

De Rob-En-Fred-kalender van 3FM DJ Rob Stenders is bij het Commissariaat voor deMedia niet in goede aarde gevallen. Dit bericht De Radiowereld. Er is veel onenigheid omdat het Commissariaat de heren van het programma Stenders van 3FM een boete wil geven van maar liefst 20.000. In de laatste uitzending over de kalender is de naam van de hoofdsponser te vaak gevallen, dit is reclame en dat mag niet volgens het Commissariaat. Nog Rob Stenders, nog de VARA is e e n cent rijker geworden van de actie want de gehele opbrengst was bestemd voor een goed doel.

MARKTAANDELEN TV-ZENDERS – WEEK 16

In de periode 17 t/m 23 april hebben Nederland 1, TV2 en Nederland 3 een gezamenlijk marktaandeel behaald van 34 pct. De commerciëlen wisten samen 46 pct te behalen in het tijdvak 0.00 tot 24.00 uur in de doelgroep 6 jaar en ouder, zo blijkt uit het Continu Kijk- onderzoek (CKO), uitgevoerd door Intomart in opdracht van NOS, STER en IP. Nederland 1, TV2 en Nederland 3 behaalden hun hoogste marktaandelen achtereenvolgens op maandag-, dinsdag- en zaterdagavond (17 pct, 33 pct en 20 pct). Het hoge marktaandeel van TV2 was te danken aan de uitzending van de Champions League-wedstrijd Barcelona- Chelsea. Gemiddelde marktaandeel van RTL 4 in week 16 was 17 pct, van RTL 5 3 pct, terwijl Veronica stabiel bleef met 8 pct, SBS 6 terugviel naar 10 pct en Fox 8 gelijk bleef met 3 pct. Video behaalde een marktaandeel van 5 pct, terwijl 14 pct van de televisie- kijkers afstemde op de buitenlandse zenders. (NOS)

ZENDSTATION WERELDOMROEP BONAIRE UITGEVALLEN DOOR BRAND

In de elektriciteitscentrale van Radio Nederland Wereldomroep op Bonaire heeft zich een felle brand voorgedaan. Het gedeelte van de centrale waarin de elektriciteit wordt opgewekt is daarbij volledig uitgebrand. Het zendstation van de Wereldomroep op Bonaire is hierdoor uitgevallen. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De schade loopt in de miljoenen guldens. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het uitvallen van het zendstation op Bonaire betekent dat een deel van de radio-uitzendingen van de Wereldomroep daar waar mogelijk zal moeten worden overgenomen door andere zendstations. Het gaat om de uitzendingen voor Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, West-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Wanneer dit zal gebeuren en hoe lang dit het geval zal zijn, is nog onduidelijk. (RNW)

RECHTSZAAK OVER FM-FREQUENTIES

De commerciele radiozenders dagen staatssecretaris De Vries voor de rechter. De Vereniging van Commerciele Radio-omroepen maakt bezwaar tegen de herverdeling van etherfrequenties zoals De Vries die van plan is. De vergunningen van commerciele zenders loopt 1 september af.De Vries wil die niet verlengen, maar verkopen aan de hoogste bieder. Volgens de zenders is dit “diefstal” omdat de overheid zo profiteert van hun investeringen in de herkenbaarheid van hun golflengten. De vereniging wil het Kamerdebat over de kwestie,dat in mei zal plaatsvinden, niet meer afwachten. (NOStt)

FEYENOORD-AJAX LIVE OP INTERNET

De wedstrijd Feyenoord-Ajax van zondag (14.30 uur) is live te volgen via Internet. De uitzending is een initiatief van Canal+, Planet Internet, Voetbal International en KPN Telecom. Het commentaar van Arno Vermeulen en Wim Hieft en de analyses van Willem van Hanegem zijn in Real Audio te beluisteren. De voor- en nabeschouwingen en de rust zijn zowel in beeld als geluid te volgen via de computer. Van het duel zelf worden morgen overigens geen live-beelden gebracht via Internet. De wedstrijd wordt wel live uitgezonden door Canal+, die langs het veld veertien camera’s heeft opgesteld.Het is de tweede keer dat een voetbalwedstrijd op deze manier wordt gebracht. Het commentaar van het duel PSV-Ajax was eveneens via Internet te beluisteren: zo’n 30.000 mensen deden dat. http://www.kpn-telecompetitie.nl/live/

PROCES LOCKERBIE NIET OP BBC

De BBC mag het Lockerbie-proces in Kamp Zeist niet uitzenden. Het proces wordt gevoerd tegen twee Libiers die ervan worden verdacht dat ze in 1988 een Amerikaans vliegtuig boven het Schotse Lockerbie te hebben opgeblazen. Het Hoofdgerechtshof in de Schotse hoofdstad Edinburgh heeft dat vrijdag bepaald. Volgens de rechtbank weegt het proces zwaarder dan het recht van de omroep op vrije nieuwsgaring. (NRC)

UPC SLUIT WINTERSWIJK AAN OP GLASVEZELNET

Kabelexploitant UPC vervangt een groot deel van het Winterswijkse kabelnet door glasvezel. De renovatie van het kabelnet maakt de weg vrij om behalve tv- en radio- signalen op grotere schaal nieuwe diensten als internet, telefonie en extra tv-zenders aan te kunnen bieden. Voor de kabelabonnees hebben de werkzaamheden tot gevolg dat per 2 mei nieuwe frequenties op de kabel van kracht worden. Dat betekent voor velen de noodzaak van het opnieuw instellen van hun tv en eventueel radio en videorecorder. Voor wie zelf met de apparatuur overweg kan, is de nieuwe zenderindeling op een apart lijstje bijgevoegd. Overigens gaat het toestel bij de meeste Winterswijkse tv-kijkers in de loop van mei een keer op zwart: de hele maand wordt in de ene na de andere wijk tijdens graafwerk het kabelsignaal onderbroken. UPC heeft de abonnees een lijstje gestuurd waarop iedereen kan nagaan wanneer hij of zij door onderbreking van het signaal getroffen kan worden. Lastig voor wie oudere tv-toestellen en videorecorders heeft, is dat enkele tv-zenders vanaf 2 mei via de zogeheten S-band worden doorgegeven. Bepaalde merken en types tv`s die ouder zijn dan een jaar of acht, kunnen de frequenties van de S-band niet aan. UPC biedt kabelabonnees die deze zenders toch op oudere apparaten willen ontvangen, een S- band tuner aan: dit apparaat wordt in bruikleen afgestaan. Wie een S-band tuner nodig heeft, betaalt hiervoor een borgsom van 75 gulden. Tv-kijkers krijgen vanaf 2 mei een nieuwe zender op de kabel: Cartoon Netwerk, dat hoofdzakelijk tekenfilms uitzendt. Op de radio zijn er via de kabel zeven nieuwe zenders te ontvangen: Radio Hollands Glorie, Arrow Classic Rock Radio, Country FM, Studio Brussel, De Concert Zender, Rebecca Radio en Tweede Kamerlijn. Bovendien belooft UPC dat zodra lokale omroep Slingeland FM in stereo gaat uitzenden, de programma`s ook in stereo zullen worden doorgegeven. (Tubantia)

CASEMA VOERT WACHTLIJST VOOR CABLE WANADOO IN

Kabelexploitant Casema heeft per 19 april 2000 een wachtlijst ingevoerd voor haar internet-via-de-kabel dienst Cable Wanadoo Basic. De wachtlijst – die voor een periode van ongeveer twee maanden ingevoerd wordt – is noodzakelijk om versneld het netwerk voor reeds aangesloten abonnees te verbeteren. Door tijdelijk geen nieuwe abonnees aan te sluiten en nieuwe aanmeldingen op een wachtlijst te plaatsen kan Casema de zo vrijgekomen mankracht en apparatuur gebruiken om bestaande knelpunten op te lossen. De maatregel geldt niet in de gebieden waar Casema het kabelnetwerk zeer recentelijk heeft aangepast voor internet via de kabel. Ook zijn er geen beperkingen voor de overige Cable Wanadoo-producten: Cable Wanadoo Plus en Premium en de twee Wanadoo- abonnementen via de telefoon namelijk Wanadoo Free en Wanadoo Plus. Cable Wanadoo Basic (internet via de kabel) is erg populair bij de klanten van Casema. Op dit moment zijn er al meer dan 50.000 abonnees en wekelijks melden zich ongeveer 1500 nieuwe klanten aan. Deze forse groei en het intensieve gebruik hebben ertoe geleid dat er een discrepantie ontstaan is tussen het aantal nieuwe aansluitingen en de daarvoor noodzakelijke uitbreidingen in het netwerk. Dit heeft tot gevolg dat in een beperkt aantal gebieden de prestaties niet meer voldoen aan de kwaliteitseisen die Casema aan haar producten stelt. Mede op verzoek van de Wanadoo Internet Gebruikersgroep (WIGG) is daarom besloten tijdelijk geen nieuwe abonnees aan te sluiten voor Cable Wanadoo Basic. Klanten waarmee al een aansluitafspraak is gemaakt, worden nog wel aangesloten. De wachtlijst blijft van kracht tot de huidige netwerkcapaciteit voldoende is uitgebreid en er maatregelen zijn genomen die herhaling moeten voorkomen. Casema verwacht hiervoor ongeveer 2 maanden nodig te hebben. Naast bovenstaande maatregelen heeft Casema besloten haar diensten Cable Wanadoo Plus en Cable Wanadoo Premium in een aantal gemeenten versneld te introduceren. Deze maken gebruik van een andere technologie die meer mogelijkheden biedt dan Cable Wanadoo Basic.

FORSE KRITIEK CONSUMENTENBOND OP TWEEDE KABELNOTA

De Consumentenbond heeft forse kritiek op de kabelnota van het kabinet. Donderdag liet het kabinet weten dat het in regels wil vastleggen dat kabelexploitanten bepaalde zenders niet mogen voortrekken. Maar voor internet en andere diensten komen geen speciale regels en daarover is de bond teleurgesteld. Het kabinet vindt dat er op het gebied van internet genoeg concurrentie is omdat de providers hun diensten niet alleen via de tv-kabel, maar ook via de telefoon aanbieden. In de tweede kabelnota van minister Jorritsma van Economische Zaken, staatssecretaris Van der Ploeg van OCW en staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat worden kabelexploitanten wettelijk verplicht hun netwerken open te stellen voor aanbieders van omroepdiensten. Daartoe wordt de telecomwet aangepast. ‘Minister Jorritsma heeft zich laten inpakken’, reageert de woordvoerder van de Consumen- tenbond. ‘Ieder bedrijf moet de mogelijkheid krijgen om op de kabel te komen, dan ontstaat eerlijke concurrentie.’ De bond verwijst naar de de liberalisering van het gasnet. Destijds is afgesproken dat het leidingennet opengesteld moet worden voor iedere gasleverancier. Iets dergelijks zou volgens de Consumentenbond ook voor alle soorten van kabeldiensten moeten gelden. Kabeleigenaar UPC biedt nu al via dochterbedrijf Chello toegang tot internet. De Consumentenbond wil dat iedere internet- aanbieder toegang moet krijgen tot het kabelnetwerk van UPC en niet alleen Chello. ‘We zijn tegen iedere vorm van koppelverkoop.’

Tevens heeft de bond moeite met de wijze waarop het toezicht nu wordt geregeld. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de ontwikkeling van breedband internet via de kabel in de gaten houden. Via breedband internet kunnen straks televisieuitzendingen verzonden worden. De NMa moet minstens eenmaal per jaar rapporteren over de concurrentieverhoudingen. De Opta moet in de gaten houden of kabelbedrijven eigen dochterbedrijven zoals bijvoorbeeld SBS niet voortrekken. De programmaraad adviseert weer over het basispakket van 15 zenders dat elke kabelexploitant voor een redelijke prijs moet aanbieden. De Consumentenbond vindt het toezicht op deze manier te versnipperd. (o.a. Financieel Dagblad)

De Vecai, de organisatie van de kabelbedrijvn, vindt de nota juist veel te ver gaan. ‘Het kabinet kondigt plannen aan om de sector nog meer in de tang te nemen op het gebied van wet- en regelgeving’, reageert de belangenbehartiger van de kabelbedrijven. De Vecai stelt dat door de huidige regels de tarieven voor de kabel in ons land de laagste zijn in Europa en dat als gevolg daarvan de kabelbedrijven nauwelijks winst maken. Daarom zou een beleid om de kabelbedrijven te stimuleren meer de vleugels uit te slaan bij nieuwe technische mogelijkheden beter op zijn plaats zijn.

“VERONICA WELLICHT GEINTERESSEERD IN DOCHTERS STARTPAGINA.NL”

Veronica overweegt om de Dochters van Startpagina.nl over te nemen. Dat heeft een woordvoerder van de dochters gezegd tegenover de radiozender BNR. Startpagina is voor 30 miljoen gulden overgenomen door VNU. De Dochters, die de links op de pagina beheren, krijgen slechts 1000 gulden daarvan. Volgens woordvoerder Hans Wouter van Dam is dat onvoldoende. Als de Dochters Startpagina.nl verlaten, kan dat een behoorlijke aderlating zijn voor de site.

“LINGO NAAR TV2”

Het VARA-spelletje Lingo verhuist volgens het Algemeen Dagblad naar TV 2. De VARA wil het spel niet op een andere zender vervolgen – waarom zou je succes aan een ander net gunnen – en de TROS wil het graag inlijven. Lingo trekt gemiddeld 700.000 kijkers. Het spel van ID&Dtv met presentator Francois Boulanger, wordt toegejuicht door netmanager Bob Bremer. De TROS handelt me deze overname tegen de wens van programmaleider Gerard Baars, aldus Nieuwe Revu. Baars zou boos zijn. (B/M)

UPC SLACHTOFFER VAN COMPUTERDIEFSTAL

Het kabelbedrijf UPC is in de nacht van donderdag op vrijdag in Eindhoven slachtoffer geworden van computerdiefstal. Hierdoor kan UPC’s vraagbaak zijn klanten vrijdag slechts beperkt helpen. Wie in Friesland, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant met de internet-helpdesk belt, kan niet direct worden geholpen, maar wordt teruggebeld. UPC verwacht dat het ongemak tegen het einde van dag is opgelost. Dieven hebben tachtig computers gestolen uit het kantoor aan de Dr. Holtroplaan in Eindhoven. Daar heeft UPC onlangs een van haar vier regionale belcentra gevestigd. Een woordvoerder van UPC kon nog geen bijzonderheden geven over de diefstal. De politie heeft de zaak in onderzoek. (o.a. ANP)

OMZETSTIJGING VOOR SBS BROADCASTING

De omzet van mediaconcern SBS Broadcasting is in 1999 opnieuw gestegen. Het van oorsprong Zweedse bedrijf zette met ƒ256 miljoen 34,3 procent meer om. De nettowinst bleef door de introductie van de Nederlandse zender Net 5 in maart vorig jaar iets achter. Die ging van ƒ13,7 miljoen in 1998 naar ƒ11,8 miljoen. In Nederland haalden de twee SBS-zenders, behalve Net 5 ook SBS 6, een gemiddeld marktaandeel ’s avonds, op prime time gemeten, van 13,1 procent. Een jaar eerder had SBS 6 alleen nog een marktaandeel van 10 procent. De toename wordt veroorzaakt door, allereerst, de komst van Net 5. Daarnaast haalde het bedrijf, eveneens mede door Net 5, meer geld binnen uit reclame. (ANP)

ENDEMOL AANGEKLAAGD VOOR DIEFSTAL

Het amusementsconcern Endemol heeft zich voor de Amsterdamse rechter moeten verweren tegen de aantijging dat het bedrijf het idee voor Big Brother heeft gestolen. Het programma zou niet door Endemol zelf zijn ontwikkeld, maar afkomstig zijn van het Britse Castaway. Dit Britse televisiebedrijf heeft als eigenaren popmuzikant Bob Geldof en diens zakenpartner Charlie Parsons. Hun advocaat Van Klinken noemde het wel wat al te toevallig dat Big Brother sterk lijkt op het tv-programma Survive! Dat laatste programma is gemaakt door Parsons. De rechter doet op 7 juni in de civiele procedure uitspraak. (NOS tt)

VLAMINGEN TROUWSTE RADIOLUISTERAARS – NEDERLAND IS RADIO ONTROUW

Vlamingen en Polen zijn de trouwste radioluisteraars van Europa. Dat blijkt uit een studie van de Luxemburgs-Duitse mediagroep CLT-UFA in 20 landen. Vlamingen luisteren per dag ongeveer vijf uur naar de radio. Nederland moet het stellen met het minst fanatieke publiek. Daar wordt slechts 2.30 uur per dag aan de radio besteed. In heel Europa zet bijna 76 % van de bevolking ’s avonds de radio aan. Dat zijn zo’n 340 miljoen mensen. Bijna overal stijgen de reclame-inkom- sten op de radio sneller dan die op en in de andere media. Ruim 6 % van alle reclame zit nu op de radio. (o.a. VRT txt)

VJ BRIDGET VERLAAT TMF

De bekende VJ Bridget van de muziekzender The Music Factory (TMF) gaat dit station eind mei verlaten. Bridget geeft als reden voor het vertrek aan dat het na een aantal jaren TMF “tijd is voor wat anders”. Bridget gaat na haar afscheid van TMF naar Australie om een programma op te nemen voor de publieke omroep BNN.

ACTEURS WILLEN EXTRA BETALING VOOR HERHALINGEN

Acteurs en actrices willen extra betaald krijgen als hun programma’s herhaald worden. Sterren uit series als Goudkust, Westenwind, Onderweg naar Morgen en Baantjer hebben hiervoor een verklaring ondertekend van de vakbond FNV Kiem. De sterren willen ook extra geld als hun programma verkocht wordt aan het buitenland of als er cd’s en video’s worden uitgebracht waarop zij een bijdrage hebben geleverd.

VNU, PCM EN HMG KOMEN MET ADVERTENTIEPAGINA OP TV

Uitgevers VNU en PCM en de Holland Media Groep (HMG) werken samen aan een advertentiepagina voor televisie. Bedoeling is de internetpagina Spott.nl van VNU vanaf de zomer elke dag via RTL 4 uit te zenden. Daarbij zet PCM, uitgever van onder meer De Volkskrant en Algemeen Dagblad, de rubrieksadvertenties uit dagbladen op de site. Het drietal studeert momenteel op een samenwerking waarin VNU met 40 procent het grootste belang krijgt. PCM, dat ook Trouw, NRC Handelsblad en Het Parool uitgeeft, krijgt 30 procent. Ook HMG, van de televisiezenders RTL 4 en RTL 5 en Veronica, krijgt 30 procent. Op 31 juli moet de internetpagina op tv verschijnen onder de naam Spott Multichannel. Aan het eind van dit jaar denkt het trio aan zestig medewerkers een baan te bieden. (ANP)

PROFIEL VPRO-LID ONDERZOCHT

Een peiling onder de VPRO-leden heeft een verassend profiel geschetst van Het-Vpro-Lid. Zo drinkt het VPRO-lid bij voorkeur wijn, is het favoriete wasmiddel Ariel (maar dan wel bij Albert Heijn gekocht) en staat de consumptie van toiletpapier op eenzame hoogte: 2,28 rol per week. De VPRO-er pint bij de Postbank maar dan gaat het vooral om geringe bedragen. Tae Bo wordt niet beoefend door Het Vpro Lid. (o.a. Telegraaf)

1/3 MEER WINST VOOR ENDEMOL

Het amusementsconcern Endemol heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar 1999/2000 ruim een derde meer winst binnengehaald. Het resultaat na belastingen lag 36 procent hoger dan in de vergelijkbare periode een jaar eerder: f 48,3 miljoen tegen f 35,4 miljoen. De omzet van het concern nam 13 procent toe tot f 522 miljoen. De revenuen werden negatief beïnvloed door de verkoop van een belang in de Duitse distributeur Helkon Media. Dat ging in oktober vorig jaar naar de beurs in Frankfurt. Bij die gelegenheid stootte Endemol 26 procent van zijn 51-procentsbelang af. Geschoond voor verschillende factoren zou de omzetgroei op 27 procent hebben gelegen. (ANP)

PROTESTBORDEN 538 VERWIJDERD

Rijkswaterstaat gaat de protestborden die Radio 538 vorige week langs de snelwegen in de randstad plaatste en waarop wordt geadverteerd voor de programma’s van Jeroen van Inkel en Edwin Evers verwijderen. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat wordt het beleid nog dit jaar aangepast: “Die borden zijn ooit geplaatst om te wijzen op verkeersinformatie, maar omdat tegenwoordig veel radiozenders veelvuldig verkeers- informatie geven en moderne autoradio’s daarvoor automatisch programma’s onder- breken, zijn de borden overbodig geworden. Daarnaast zijn er momenteel zoveel commerciële zenders dat die nooit allemaal een plaatsje langs de snelweg kunnen krijgen.” (ANP)

160.000 KIJKERS VOOR TMF-AWARDS

In totaal hebben 160.000 mensen afgelopen zaterdag de live-uitzending van de TMF Awards bekeken. Op de top keken er 200.000 mensen naar de uitreiking van de prijzen. De Haagse zangeres Anouk kreeg met vier onderscheidingen de meeste awards. De uitzending duurde van 18.00 tot 23.00 uur. Het totale marktaandeel van TMF zaterdagavond was 3 procent. ,,En dat is veel”, zegt een woordvoerster bij de NOS Kijk- en Luisteronderzoek. ,,Normaal heeft TMF een marktaandeel van onder de één procent.” (ANP)

ACTEUR FRITS BUTZELAAR OVERLEDEN

De acteur Frits Butzelaar is afgelopen dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie dinsdag, een dag na zijn begrafenis, bekendgemaakt. Butzelaar werd bekend door zijn spel in vele toneelstukken en televisiedrama’s, hoewel hij later meer en meer optrad als regisseur. (ANP)

NOS KRIJGT ZENDTIJD OP REGIO-TV

De NOS krijgt zendtijd op de regionale tv-zenders in Nederland. De Raad van Toezicht van de NOS is gisteren akkoord gegaan met het plan voor een Regio Plus Kanaal. De NOS gaat ’s avonds tussen acht en elf uur eigen programma’s uitzenden op de regionale zenders. RTV Oost-directeur H. Everts, die deel uitmaakte van de onderhandelingsdelegatie van de dertien regionale omroepen, is blij met het experiment, dat in elk geval een jaar gaat duren. Everts: “Onze zenders worden hierdoor een stuk interessanter. Dat betekent meer kijkers, vergroting van het marktaandeel en groei van reclame-inkomsten. We hebben met de NOS afgesproken, dat ze een eigen programma maken, dat als ‘venster’ op de regionale tv-stations wordt uitgezonden”.

ACTUELE JOURNAALS

De NOS gaat ’s avonds om acht uur, negen uur en tien uur een journaal uitzenden op de regionale zenders. Everts: “Geen herhalingen, maar elk uur een geactualiseerd journaal met daaraan vastgeplakt twee minuten regionaal nieuws, dat de regionale stations zelf gaan verzorgen”. De regiostations gaan een blok van twee uur maken en een programma van één uur. Volgende stap op weg naar de gezamenlijke NOS/regio-zender is het maken van een businessplan, waarin onder meer afspraken moeten worden gemaakt over de verdeling van de reclamegelden. Everts: “De kosten van dit experiment gaan voor de regiozenders niet omhoog. De NOS gaat gebruik maken van onze zenders. Het lijkt me logisch dat we daarvoor een vergoeding gaan ontvangen”. Strijdpunt was onder meer de vraag wie de zeggenschap krijgt over de zender en wie er beslissen mag over het onderbreken van programma’s voor actueel nieuws. De NOS eiste de eindverantwoording voor zich op. Volgens Everts is er een compromis gesloten: “Op uren dat de regionale zenders uitzenden, beslissen de hoofdredacties en op uren dat de NOS uitzendt, beslist de hoofdredactie van de NOS”. (Haagsche Courant)

“VAN DER PLOEG HOUDT DIGITALE REVOLUTIE TEGEN”

Tweede Kamerlid Atzo Nicolaï (VVD) beschuldigt staatssecretaris Rick van der Ploeg (Media) ervan een ‘contraproductief’ beleid te voeren, ‘omdat drempels worden opgeworpen voor digitalisering van de kabel’. Voorts omschrijft Nicolaï het beleid als ‘belachelijke bemoeizucht’. Nicolaï doet zijn uitspraken in een opiniestuk in de Volkskrant. Nicolaï is van mening dat Van der Ploeg onterecht de publieke omroepen verwijt te weinig aan internet te doen, terwijl hij zelf de hand in eigen boezem zou moeten steken. De politiek moet niet discussiëren over de distributievorm en het aantal kanalen, maar over het brengen van de programma’s via zoveel mogelijk wegen zoals internet, aldus Nicolaï. Verder vindt Nicolaï dat Van der Ploeg het versplinteren van het aanbod moet zien als een bedreiging voor de democratie. Nicolaï ziet internet als het meest democratische communicatiemedium. Wat betreft het digitaliseren van de kabel vindt Nicolaï het beleid van Rick van der Ploeg ‘contraproductief’. De kabelnotitie laat lang op zich wachten en is al enkele malen uitgesteld. Onterecht vreest Van der Ploeg voor het achter een decoder verdwijnen van programma’s. Volgens Nicolaï doet dit probleem zich niet voor als de digitalisering van de kabel wordt voortgezet. Dan kan elke kijker zelf zijn pakket samenstellen en betalen voor de zenders die hij wil zien en eventuele monopoliepositie van kabelbedrijven is te voorkomen door burgers een abonnement te laten nemen bij de omroepen die elkaar beconcurreren. Daarnaast moeten toezichthouders controleren of er redelijke prijzen worden berekend. (o.a. Vecai)

COMMERCIEEL STADSRADIO ZOETERMEER START PROEFUITZENDINGEN

De commerciele radiozender StadsRadio Zoetermeer is gestart met proefuitzendingen op het Zoetermeerse kabelnet. De zender zal binnenkort elk weekeinde te horen zijn met lokaal-georienteerde programma’s. StadsRadio Zoetermeer moet haar kabel- frequentie (87.6 MHz) delen met de Tweede Kamer Lijn. Wellicht maakt de zender volgend jaar kans op een eigen kabelfrequentie.

TV INTERVIEW KONINGIN BEATRIX

De NOS zendt vrijdag 28 april een interview uit met koningin Beatrix, waarin zij onder meer spreekt over ,,haar werk in het landsbestuur”. Een woordvoerder van de NOS wil niet te veel kwijt over het gesprek. Naast het werk in het landsbestuur zijn er nog drie thema’s in het interview, dat ruim een half uur duurt. Aan bod komen het werk van de koningin in het buitenland, haar rol als symbool van nationale eenheid en haar werk als hoofd van het koninklijk huis. (ANP)

RADIO538 PLAATS ‘PROTESTBORDJES’

Radio538 heeft vrijdagavond op verschillende lokaties langs snelwegen in Nederland borden geplaatst met de etherfrequentie waarop Radio538 is te ontvangen. Volgens een woordvoerder van Radio538 kan het plaatsen van de borden gezien worden als een protest tegen het feit dat op de verkeersborden langs de snelwegen alleen de frequentie van de regionale-omroepen en Radio1 (AM) wordt aangegeven terwijl ook Radio538 uitgebreid verslag doet van de verkeersinformatie. Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is niet van plan om ook voor andere radiozender borden langs de snelwegen te plaatsen.

WEDEROM BUSPASSAGIER UITGESTAPT

Buspassagier Büllent heeft vrijdagmiddag aangegeven de bus van het gelijknamige SBS6 programma te willen verlaten. Omstreeks half vijf ’s middags nam hij afscheid van zijn mede-passagiers en verliet hij ‘De Bus’. De Amsterdamse politieagent liet weten dat hij zijn gevoelens niet meer in de hand had. Daarnaast schijnt er donderdag tijdens het halen van de dagelijkse boodschappen een incident met een auto te hebben plaats- gevonden waardoor de passagier niet meer helemaal lekker in zijn vel zat. Het is niet de eerste keer dat Büllent laat weten dat hij ‘De Bus’ wil verlaten. Op 3 april liet hij ook al eens weten dat hij zijn draai in het zwarte gevaarte van SBS6 niet kon vinden. De 22-jarige Büllent is overigens niet de eerste passagier die ‘De Bus’ onverwachts verlaat. Eerder gingen passagiers Seki en Jop hem al voor. De plaatsen die na het vertrek van Seki en Jop vrij waren gekomen, zijn inmiddels ingenomen door twee nieuwe passagiers; Eric en Bianca. (o.a. Sky Radio)

DE VRIES: EERLIJKE KANS VOOR SATELLIET-TELEVISIE

De satelliet moet dezelfde kansen hebben als kabel en de telefoonlijn voor het doorzenden van televisie, radio en Internet. Nu bestaan er nog wettelijke belemmeringen, maar de satelliet moet een volwaardig alternatief worden. Dat heeft staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) gezegd. “Concurrentie tussen verschillende infrastructuren is nodig. Is die er niet dan is aanvullende regelgeving noodzakelijk”, aldus de VVD-bewindsvrouw.

BURGEMEERSTER OPENT STUDIO RADIO MONIQUE

Burgemeester A. Hertog van Ijmuiden heeft vrijdagavond de studio geopend van de commerciele regionale zender Radio Monique. Deze zender is al sinds december 1999 op het kabelnet van Bloemendaal en Velsen te beluisteren.