Media kort: april 2001

OMROEP HAALT IN MEIVAKANTIE OUDE KINDERSERIES VAN DE PLANK

De publieke omroep hoopt kinderen in de meivakantie (30 april tot en met 4 mei) te plezieren met succesvolle jeugseries van weleer. Het speciale jeugdblok Z@ppelin op Nederland 3 is voor de gelegenheid omgedoopt in Z@ppachteruit. De Film van ome Willem. de Fabeltjeskrant, J.J. de Bom, de familie Knots, Paulus de Boskabouter, Bolke de Beer en Agnes Cecilia passeren die week opnieuw de revue. (o.a. ANP)

RUSLAND: JOURNALISTEN NTV GEWEERD UIT STUDIO’S

Journalisten van de Russische televisiezender NTV zijn zaterdagochtend geweerd uit de studio’s en het kantoor van de zender. De nieuwe aandeelhouder van NTV, het staatsgasbedrijf Gazprom, heeft de oude bewaking naar huis gestuurd en vervangen door troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Alleen journalisten die op een speciale lijst staan werden toegelaten. Een woordvoerster van de zender verklaarde dat er nu precies gebeurt wat Gazprom had beloofd niet te doen: ,,een gewapende overval”. NTV werd door Gazprom enige tijd geleden overgenomen van de media-magnaat Goesinski. De journalisten van de zender noemen de overname ongeldig en weigeren onder de nieuwe leiding te werken. Meer dan dertig NTV-journalisten hebben al een verklaring van die strekking getekend. De wisseling van de macht is volgens hen een poging van het Kremlin om de kritische zender de mond te snoeren. In de ochtend verscheen er op NTV toch een nieuwsuitzending, waarin opstandige journalisten meldden dat NTV was overgenomen. De uitzending werd na circa vier minuten afgebroken, maar vervolgd op de zender TNT, die ook deel uitmaakt van het media-imperium van de magnaat Goesinsky. Het is niet duidelijk uit welke studio de uitzending plaatshad, die van NTV of TNT. (o.a. ANP)

TV-ZENDER WIJK AAN ZEE KRIJGT NIEUWE FREQUENTIES

Binnenkort wijzigt Nozema twee van de drie tv-kanalen van de televisiehulpzender te Wijk aan Zee. Nederland 1 gaat op 11 april aanstaande van kanaal 33 naar kanaal 31 (frequentie 551,25 MHz). Nederland 3, die nu nog via kanaal 21 wordt uitgezonden, verhuist met ingang van 12 april aanstaande naar kanaal 24 (frequentie 495,25 MHz). Kijkers die de programma’s via de kabel van Casema ontvangen hoeven geen actie te ondernemen. Voor kijkers die met een eigen antenne de signalen van de hulpzender Wijk aan Zee ontvangen verandert er wel iets. Om ook na de frequentiewijziging verzekerd te zijn van een goede ontvangst, moeten zij hun TV en/of videorecorder afstemmen op de nieuwe tv-kanalen (frequenties). De Hulpzender Wijk aan Zee verzorgt een klein gebied in de schaduw van de Hoogovens. De frequentiewijziging houdt verband met de invoering van digitale televisie in de Randstad. (o.a. Nozema)

RAAD VAN STATE: RTL4 EN 5 VALLEN ONDER LUXEMBURGSE MEDIAWET

De Raad van State heeft bepaald dat RTL 4 en RTL 5 geen Nederlandse zenders zijn. Dit houdt in dat de zenders niet onder de Nederlandse Mediawet maar onder de Luxemburgse richtlijnen vallen. Hiermee verwerpt de Raad van State een beslissing van de rechter en het Commissariaat voor de Media. De Raad van State heeft het verweer van RTL Group en dochter RTL/de Holland Media Groep overgenomen. Hierin wordt gesteld dat het zwaartepunt van strategische en commerciële beslissingen niet in Nederland, maar in Kirchberg, Luxemburg (hoofdkantoor RTL Group) worden genomen. Op deze locatie zijn RTL 4, RTL 5, RTL/de HMG en reclameverkoopkantoor IPN (formeel) gevestigd. ,,HMG is blij met de uitspraak van de Raad van State. We kunnen nu de Europese sponsorregels blijven hanteren”, zegt woordvoerster J. Hekkers desgevraagd.

COMMISSARIAAT IN BEROEP

Het Commissariaat heeft aangegeven in beroep te gaan tegen het besluit van de Raad van State door de zaak aan de Europese Commissie voor te leggen. Het Commissariaat voor de Media reageerde donderdagavond verbaasd op de reactie van HMG op de beslissing van de raad. ,,HMG juicht te vroeg”, zei woordvoerder L. van der Meulen. ,,De uitspraak van de rechtbank in Amsterdam is wel vernietigd, maar zal nog worden voorgelegd aan de Europese Commissie. In Brussel zal uiteindelijk worden bepaald welke Europese lidstaat het toezicht op de zenders RTL 4 en 5 krijgt.” Van der Meulen zegt uit de uitspraak van de Raad van State te kunnen afleiden dat het toezicht alsnog zal worden toegewezen aan het commissariaat. (o.a. ANP/Broadcast Magazine)

JOMANDA BIJ YORIN

Jomanda zal de komende vier zaterdagen te zien zijn bij Yorin. Samen met Marga Bult presenteert ze een ochtendprogramma.Kijkers kunnen bellen en het medium slaat aan het ‘healen’. Haar radioprogramma op NoordzeeFM moest eerder verdwijnen omdat Jomanda niet meer bij het imago van de zender paste. “Bij Yorin is Jomanda met open armen binnengehaald”. (o.a. NOStt)

BBT OOK PLANNEN VOOR RADIOZENDER IN NEDERLAND

Het Belgische concern BBT dat deze week heeft aangekondig via de tv-zender RTL5 dagelijks economisch zakennieuws te brengen, heeft ook plannen voor het opzetten van een radiozender in Nederland. Hoofdredacteur en directeur Michiel Bicker Caarten van Business Nieuws Radio heeft met HMG-directeur Van der Graaf over samenwerking gesproken, maar “wil even wachten of de tv-programma’s wat worden”. BNR wil ook niks te maken hebben met gesponsorde programma’s. (hvb)

HOT RADIO IN NIJMEGEN OP DE KABEL

Vanaf 12 april is de radiozender Hot Radio in Nijmegen via de kabel te beluisteren op frequentie 101,8 Mhz. Hot Radio omschrijft zichzelf als een regionale familiezender die zich richt op mensen die willen genieten van o.a. popmuziek. De radiozender Studio Brussel is vanaf 12 april te beluisteren op 105,4. (UPC)

RTL 5: FICTIE, SPEELFILMS, ZAKENNIEUWS EN TALKSHOWS

RTL 5 richt zich vanaf begin juni als kanaal op fictie, zakelijk nieuws en talkshows. Dit heeft Dick van der Graaf aangekondigd op een persconferentie in Brussel naar aanleiding van de lancering van het zakelijk nieuwsblok. Vanaf juni worden er twee speelfilms per dag geprogrammeerd. Een deel van de programmering wordt hierdoor mogelijk geschrapt. Het profiel van RTL 5 dient mannelijk te worden en zo’n 1,5 procent meer marktaandeel te trekken. Volgens Koppenol blijft de rest van de programmering op de zender grotendeels onveranderd. Volgens de woordvoerster moet het zakelijk nieuws de marktaandeelverhoging realiseren. Over de wijze waarop dit in de rest van de programmering vorm moet krijgen kon Koppenol nog niets zeggen. (Broadcast Magazine)

VAN DER PLOEG WIL MEDIAWET AANPASSEN

Rick van der Ploeg, staatssecretaris voor Cultuur, wil kijken of het mogelijk is de Mediawet zo aan te passen dat de publieke omroepen verplicht worden de programmagegevens vrij te geven. Dit zei Van der Ploeg  in het RTL-programma ‘Barend & Van Dorp’. De PvdA-staatssecretaris wil met een wetswijziging proberen te voorkomen dat jarenlange procedures de vrijgave van programmagegevens in de weg staan. De staatssecretaris zegt het te gek voor woorden te vinden dat informatie over de programma’s van de  publieke omroep niet publiekelijk beschikbaar is voor derden. Van der Ploeg vindt het wel op zijn plaats dat andere partijen een redelijke prijs voor de gegevens betalen. (o.a. Broadcast Magazine)

FINANCE TELEVISION OP PROEF BIJ AT5

AT5 gaat Stijgers & Dalers van het internetstation FinanceTelevision uitzenden op de Amsterdamse kabel. Het is de eerste keer in Nederland dat een internet-zender van reguliere uitzendkanalen gebruik maakt. Het betreft een proef van een maand. FinanceTelevision en AT5 overwegen ook om live persconferenties van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen uit te zenden. Een aantal grote AEX-fondsen heeft hiervoor al interesse uitgesproken (Villamedia)

CANAL Z / KANAAL Z START ZUSTERZENDER OP RTL5

De Belgische zaken-nieuwszender Canal Z / Kanaal Z start vanaf 5 juni een zusterzender in Nederland. Daarvoor is een joint venture opgericht met Holland Media Group. Kanaal Z is eigendom van BBT (Belgian Business Television – 50% Roularta, 50% Uitgeversbedrijf Tijd) en exploiteert momenteel naast het Vlaamse Kanaal Z ook een zender in Wallonie: CanalZ. BBT gaat overdag met haar nieuwszender uitzenden op RTL5. Verwacht wordt dat de samenwerking  binnen RTL 5 een vervolg zal krijgen in andere media en in andere landen. Via RTL5 zal Kanaal Z dagelijks van 9 tot 17.00 uur live nieuws vanaf de Amsterdamse beursvloer brengen. Deze nieuwsbulletins worden aangevuld met algemeen nieuws, en een journaal ’s avonds. Holland Media Group profiteert mee van Kanaal Z’s expertise op vlak van nationaal zakelijk nieuws. Redactioneel zal er tussen de Belgische en de Nederlandse Kanaal Z samengewerkt worden, maar ook commercieel. Adverteerders kunnen nu spots in de twee landen uitzenden. Beide partijen verwachten dat de nieuwe zender al vanaf jaar 2 break even zal draaien. En hopelijk vindt dit initiatief ook navolging in andere landen. Kanaal Z in Vlaanderen: http://www.kanaalz.be.

HERATO STAAKT UITZENDINGEN

De lokale omroep van Heerhugowaard, Herato, heeft met ingang van 7 april 2001, 12.00 uur de uitzendingen van radio en tv gestaakt. De Tekst-TV faciliteit (genaamd de Beeldkrant) loopt nog enkele maanden door, om de lopende afspraken zo veel mogelijk na te komen, totdat de huur van het pand afloopt. Het bestuur van de omroep heeft dit besluit genomen, door een chronisch gebrek aan financiën. De door het rijk voor de lokale omroep bestemde subsidie, die wel aan de gemeente is geschonken, is niet ten goede gekomen aan Herato. Ook de subsidie van Multikabel is nagenoeg afgebouwd tot f 0.00. (o.a. Herato)

KONMAR IN ZEE MET SBS

Konmar brengt zijn volledige televisie reclamebudget – enkele tientallen miljoenen guldens – onder bij SBS, eigenaar van drie televisiestations in Nederland: SBS 6, Net 5 en V8. Het commerciële televisiebedrijf SBS Broadcasting en Laurus-dochter de nieuwe Konmar sluiten een voor Nederland unieke exclusieve reclameovereenkomst. Het gaat om een meerjarige overeenkomst. In de overeenkomst tussen SBS en Konmar zal televisiereclame worden gemaakt voor de nieuwe supermarktformule van Laurus. Ook wordt gekeken naar sponsormogelijkheden. Een dergelijke samenwerking geeft SBS ook de kogelijkheid zichtbaar te worden in de Konmar-winkels. (o.a. Adformatie)

V8 ONTHULT LOGO EN WEBSITE

V8 heeft haar logo en website naar buiten gebracht. De website http://www.v8tv.nl meldt dat V8 per 1 mei programma’s als The A-Team, Seven Days, The Beastmaster, The Immortal, Sheena, Nikita, Dark Angel en Nikki gaat uitzenden en Eddy Zoey op V8 te zien zal zijn. V8 is de tijdelijke naam die het tv-station FOX per 1 mei krijgt als het door SBS Broadcasting BV is overgenomen. SBS heeft Gert Koot benoemd tot sales director multimediaconcepten. Koot gaat zich bezighouden met het traditionele non-spot, merchandising en multimediaconcepten. Hij was het laatste jaar werkzaam als chief marketing en sales officer bij SBSnet.nl. (Broadcast Magazine)

NAAMSBEKENDHEID YORIN AL 84 PROCENT

Yorin, de nieuwe naam van Veronica, heeft binnen één week na de start een naamsbekendheid van 84% onder de doelgroep 20-34 jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van de Holland Media Groep (HMG) uitgevoerd door Market Response. Voor de secundaire doelgroep van Yorin (13-19 jaar) is dit 81%. Volgens HMG overteffen deze cijfers de doelstelling om in september een naamsbekendheid van 80% voor Yorin te realiseren. Op de vraag of men de nieuwe naam van Veronica weet, zegt 79% van de 20-34 jarigen uit zichzelf dat dit Yorin is. Voor de 13-19 jarigen ligt dit percentage op 67%. Ook de positionering van Yorin – the movement als multimediaal platform is onderzocht. 86% van de respondanten die bekend zijn met Yorin is het een met de stelling ‘Yorin is tv, radio en internet’. (Adformatie)

DE LEEUW WORDT CREATIEF ADVISEUR VARA

Paul de Leeuw gaat zich voor de VARA-televisie inzetten als creatief adviseur. Hij trekt elke week ongeveer een dag uit om samen met de redactie bestaande programma’s tegen het licht te houden en ideeen te spuien voor nieuwe programma’s. (nostt)

ITALIE: RADIO VATICAAN BLIJFT VOORLOPIG IN DE LUCHT

De Italiaanse regering laat de zender van Vaticaanstad, Radio Vaticana, voorlopig nog in de lucht. Een commissie moet onderzoek doen naar de straling van de radio. Een grote hoeveelheid elektriciteitsmasten en -draden in het plaatsje Cesano boven Rome zou volgens de plaatselijke bevolking een gevaar opleveren voor de gezondheid. Er zijn 20 gevallen van leukemie bekend in de buurt. De inwoners van Cesano denken dat de masten van de zender er alles mee te maken hebben. Uit onderzoek bleek dat de straling soms zelfs zeven keer hoger is dan toegestaan. De Italiaanse minister van Milieu, Willer Bordon, vindt dat de zender de ether uit moet, in tegenstelling tot andere ministers.

FREEK DE JONGE VASTE COLUMNIST BIJ ‘HET OOG’

Cabaretier Freek de Jonge wordt vaste columnist bij het NOS-radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’. Vanaf 5 mei is hij elke zaterdagavond op Radio 1 te beluisteren tussen 23.55 uur en middernacht. Het NOS-radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’ besluit elke dag de uitzendingen op Radio 1. Het programma gaat in op de gebeurtenissen van de afgelopen dag en kijkt vooruit naar de dag van morgen. De column van Freek de Jonge wordt wekelijks op zaterdagavond uitgezonden. De vaste dagelijkse rubriek ‘Vijf voor Twaalf’, met een verrassende kijk op de actualiteit(en) van de afgelopen dag, wordt op zaterdag omgedoopt in ‘Vijf voor Freek’. (persbericht NOS)

WEGENER VERKOOPT TMF AAN CONCURRENT MTV

De muziekzender MTV heeft concurrent The Music Factory (TMF) gekocht van uitgever Wegener. TMF richt zich op jongeren in Nederland en Vlaanderen en verdrong de afgelopen jaren in Nederland MTV als populairste muziekstation. Bij The Music Factory werken tachtig mensen. Wegener en MTV hebben dinsdag geen mededelingen gedaan over de hoeveelheid geld die met de transactie is gemoeid. De verkoop zal in ieder geval niet leiden tot gedwongen ontslagen, aldus het concern. Naast de tv-stations in Nederland en Vlaanderen gaan ook de internetactiviteiten over naar MTV. Namens de leiding van MTV-Europe laat S. Guild dinsdag weten dat de naam TMF sowieso blijft bestaan. ,,We willen in dat merk investeren en het sterker maken. De TMF-mensen mogen ook zelf bepalen welke clips ze willen draaien.” Volgens Guild moeten beide stations wel aanvullend aan elkaar worden. ,,Het is niet de bedoeling dat de twee zenders exact dezelfde doelgroep gaan aanspreken.”  Over hoe MTV en TMF in Nederland worden gesegmenteerd wil hij nog niets kwijt, maar het bedrijf lijkt erop in te zetten dat MTV meer progressieve en TMF meer behoudende muziek gaat uitzenden. Hij sluit verder niet uit dat MTV, dat onlangs deels Nederlandstalig werd, weer volledig Engelstalig wordt. TMF is immers al Nederlandstalig. Volgens directievoorzitter Houwert van Wegener hangt de verkoop van TMF samen met de geplande verdeling van de radiofrequenties in Nederland. ,,Het feit dat de Nederlandse regering nu eindelijk lijkt te hebben besloten hoe de verdeling van de FM-radiofrequenties gestalte krijgt, stelde ons in staat TMF los te maken van de radioactiviteiten in de Wegener RTV-divisie.” Wegener bezit in Nederland twee commerciële radiostations: Radio 10 FM en Love Radio. Voor deze stations is de uitgever nog op zoek naar een strategische partner. (o.a Nieuwsklik/ANP)

RADIO 10 FM EN LOVE RADIO VIA ASTRA-SATELLIET

Sinds maandag zijn Radio 10 FM en Love Radio op de Astra 1 gestart. Beide radiozenders hebben een contract gesloten met Canal Digitaal Satelliet. Hierdoor zijn de beide radiozenders ongecodeerd in geheel Europa te ontvangen met behulp van een digitale satelliet ontvanger.

TOEKOMST MEDIAKABEL’S MR. ZAP ONZEKER

De toekomst van Mr. Zap, het kabelboeket van Mediakabel, is onzeker. Mr. Zap zette het afgelopen jaar 35.000 digitale kabelontvangers uit, in plaats van de verwachte 100.000. Mediakabel is een samenwerking van onder andere UPC, Essent Kabelcom, Zekatel en Multikabel. UPC introduceert vanaf mei in het werkgebied waar Mr. Zap wordt aangeboden haar eigen UPC Digital. Daarmee verliest Mr. Zap 700.000 huishoudens van het bereik van 2,2 miljoen huishoudens. Essent Kabelcom zegt na te denken over een eigen digitale strategie en zou op termijn overblijven als enige grote kabelaar met Mr. Zap. Multikabel is bezig met een fusieproces waarbij het bij UPC Duitsland wordt ondergebracht. Ondanks deze ontwikkelingen zegt Mediakabel-directeur Lex Nicolai nog wel te kijken naar mogelijkheden het aanbod rond september fors uit te breiden. (o.a. Broadcast Magazine)

TV WEST ONTLOOPT STRAFVERVOLGING MET UITZENDING

Justitie begint geen zaak tegen TV West voor de weigering van de regionale omroep beelden af te staan van een demonstratie van Koerden. De regionale omroep ontloopt strafvervolging omdat ze de beelden afgelopen donderdag integraal heeft uitgezonden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tijdens de uitzending een videoband laten meelopen. Een rechercheur heeft meegekeken om te controleren of de omroep wel alles uitzond. Volgens een woordvoerder van het OM is dat het geval. Het OM wilde het materiaal hebben om relschoppers te kunnen oppakken. TV West weigerde het ruwe materiaal af te staan omdat het bedrijf geen verlengstuk van justitie wil zijn. (oa. ANP)

“JEROEN VAN INKEL BLIJFT BIJ 538”

Van Inkel heeft vanmiddag op radio 538 het gerucht dat hij weg zou gaan bij de zender, uit de wereld geholpen. Hij zei dat hij nog lang niet uitgekeken was bij de radiozender en dus voorlopig nog wel blijft. “Op een kleine site zou hebben gestaan dat ik zou vertrekken, maar dat is dus niet zo” aldus van Inkel. “Ik zit hiet goed en ben er ook nog niet uitgekeken” Men zou de pers van de radiozender 538 niet hebben geraadpleegd en het is dus totaal onzin. (o.a. Fokzine)

‘BACK TO THE OLD SCHOOL’ DEFINTIEF GESCHRAPT BIJ 3FM

Enige tijd geleden berichtte dit medianieuws al over het verdwijnen van het Radio3FM-programma Back To The Oldschool. Aanstaande zaterdagnacht is defintief de laatste uitzendingen van dit radioprogramma. Een en ander is besloten door zendercoordinator Paul vd Lugt van Radio 3FM na het verder concretiseren van plannen om alle nachten binnenkort in te ruimen voor opleiding van nieuw talent. Ook andere nachtprogramma’s zullen op korte termijn plaats moeten maken voor de invulling van deze nieuwe plannen. Inmiddels is er op Internet een actie gestart om het besluit voor het schrappen van het populaire radioprogramma gestart: redoldschool@hotmail.com (o.a. Rob Leerling)

SJELLO ZET PARODIE OP CHELLO VOORT

Een nieuwe naam en een nieuw uiterlijk: kortom de makers van Sjello.nl werken momenteel aan een geheel nieuwe parodiesite. Chello mag het kort geding dan hebben gewonnen, Sjello laat zich niet geheel uit de weg slaan. Op 4 april heeft de rechter besloten dat de eigenaren van parodiesite Sjello.nl binnen zeven dagen elke inbreuk op het handelsnaam en merk- en auteursrecht van Chello moeten staken. Ook de domeinnaam www.sjello.nl moet aan de kabelgigant worden overgedragen. Moerstaal, het bedrijf achter de paradiesite, heeft de afgelopen dagen zoveel verzoeken ontvangen om de parodie voort te zetten, dat ze heeft besloten dit te gaan doen. De naam van de parodiesite zal 11 april bekend worden gemaakt. Momenteel maken ze gebruik van de werktitel Yourworstnightmare.nl. Deze Engelse naam past niet goed binnen Moerstaal en zal dus niet de definitieve naam zijn van de Chello parodie. Naam en uiterlijk blijven dus nog even onbekend. De inhoud valt enigszins te voorspellen. De makers zullen de activiteiten van Chello immers kritisch blijven volgen. (o.a. Telegraaf/Fokzine)

KANE EN ROBBIE WILLIAMS WINNAARS TMF-AWARDS

Krezip, Kane, Twarres, de tv-talenten van Starmaker, Def Rhymz, Jody Bernal en Marco Borsato. Stuk voor stuk Nederlands product dat in de smaak viel bij het TMF-publiek in Ahoy’ Rotterdam. Zaterdagavond werd daar de zesde editie van de TMF-awards gehouden. Kane en Krezip waren met respectievelijk drie en twee awards de meest succesvolle binnenlandse acts. Anouk kwam haar kleinood voor beste zangeres Nationaal niet ophalen. In de categorie Buitenland kreeg ex-Take That Robbie Williams drie onderscheidingen. De omstreden rapper Eminem en de Amerikaanse r&b-groep Destiny’s Child sleepten twee prijzen in de wacht. De kijkers van de muziekzender bepaalden wie een TMF-award kreeg. Ze konden stemmen met sms-jes of via internet. Volgens TMF hebben bijna 109.000 mensen een stem uitgebracht via www.tmfawards.nl. Nog eens 44.322 lieten hun voorkeur blijken met een sms-je.

VRIJE RADIOZENDER RATAPLAN: 10.000 GULDEN VERDWENEN

Het Nijmeegse Radio Rataplan gaat bij de politie aangifte doen van verduistering van ten minste 10.000 gulden door de ex-penningmeester. Volgens Maarten Schiethart, radioprogrammamaker en mede-verantwoordelijk voor de website van Rataplan heeft de ex-penningmeester sinds ruim een jaar bedragen van de algemene girorekening gepind en overgeschreven naar zijn privé-rekening. Het is niet de eerste keer dat de ex-bestuurder van Radio Rataplan wordt verdacht van oplichting. Vorige maand werd hij door de politie in Arnhem opgepakt na aangifte van oplichting door twee gedupeerden, die overigens niets met de Nijmeegse radiopiraat te maken hebben. Volgens een woordvoerster van de Arnhemse politie is de verdachte inmiddels op vrije voeten gesteld.

NOS HOUDT RECHTEN EREDIVISIE VOETBAL

De rechten op samenvattingen van voetbalwedstrijden in de eredivisie blijven bij de NOS. De livewedstrijden houdt Canal+. KPN krijgt de rechten voor nieuwe media. Daartoe is met Eredivisie NV een principe-akkoord gesloten. De ENV hoopt voor mei de zaak rond te hebben. De Eredivisie NV heeft hiermee het bod van SBS6 op de voetbalrechten naast zich neergelegd. Het commerciele station is wel met de NOS in gesprek over het hergebruiken van de samenvattingen. Volgens het huidige contract krijgen de 18 clubs voor de rechten f.75 miljoen per seizoen.Ze hopen de komende 3 jaar f.120 miljoen binnen te halen. SBS heeft gisteren een megabod gedaan op de tv-rechten van samenvattingen van voetbal in de Eredivisie. Volgens ingewijden overstijgt het bod de voorstellen van de NOS, die de rechten nu nog bezit, met vele miljoenen guldens. Het voorstel kwam aan de vooravond van de aandeelhoudersvergadering van de Eredivisie NV (ENV).

“SBS6 EN NOS VERDELEN VOETBALRECHTEN OPEN NET”

SBS 6 en NOS verdelen de voetbalrechten wat betreft de Eredivisie, meldt de Telegraaf vandaag. HMG zou buitenspel zijn gezet. SBS6 en NOS hebben de afgelopen weken in het diepste geheim overleg gevoerd over de uitzendschema’s bij een verdeling van de eredivisie in het komende voetbalseizoen, aldus het dagblad. De Eredivisie NV heeft de afgelopen twee maanden met NOS, SBS 6 en Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Yorin) gesprekken gevoerd over een nieuwe verdeling van de tv-rechten, maar heeft nu een voorkeur voor de combinatie SBS-NOS. De Eredivisie NV presenteert haar voorstel dit weekeinde aan de clubs, die daar nog hun goedkeuring aan moeten geven. De Holland Media Groep, die ook interesse in de rechten had getoond, komt snel buitenspel te staan. “Hooguit blijven voor HMG enkele kruimels over”, aldus de Telegraaf, dat een belang heeft in SBS. SBS 6 is er veel aan gelegen om enkele dagen per week een Eredivisie Journaal uit te zenden met lange samenvattingen; de kortere samenvattingen blijven dan te zien bij NOS Studio Sport. De Eredivisie NV wil het voetbal over meerdere stations verdelen in de hoop meer geld binnen te halen en de marketing van de clubs te verbeteren. Voor de komende drie jaar wordt gerekend op een totaalbedrag van 150 miljoen gulden. Canal + blijft de rechten houden op de rechtstreekse verslagen en wil het komende jaar 44 wedstrijden live uitzenden. Voorheen waren dat er 68, maar Canal + wil alleen nog maar de belangrijkste wedstrijden brengen. Naar verluidt wil Canal +| ook dat het aantal samenvattingen op het open net beperkt blijft, omdat zijn pakket anders minder waard wordt. De betaalzender zelf ontkent dit. (o.a. Adformatie)

HMG IN BEROEP TEGEN UITSPRAAK ‘ME’

De Holland Media Groep gaat in beroep tegen de uitspraak van de president van de rechtbank dat het de merknaam ME niet mag voeren. Het bedrijf wilde deze gebruiken als nieuwe naam voor Veronica. Het kort geding was aangespannen door kledingmerk WE. De rechter in Utrecht concludeerde op 23 maart dat de namen WE en ME teveel hetzelfde klinken, waardoor verwarring zou kunnen ontstaan. HMG bestrijdt deze uitspraak en meent dat ,,een kledingbedrijf zeer gangbare voornaamwoorden niet kan monopoliseren buiten de kledingbranche”. Volgens het mediabedrijf lijken de namen onvoldoende op elkaar en zijn de logo’s bovendien totaal verschillend. Na de uitspraak werd het station omgedoopt in Yorin – the movement. Dit blijft zo, aldus HMG vrijdag. Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep dient. (o.a. ANP/Trouw/Nieuwsklik)

BEERS VAN CRN NAAR 10FM

Henry Beers zal per 1 mei overstappen naar Radio10FM in de functie van Account Manager. Hij heeft de afgelopen jaren bij CRN gewerkt in dezelfde functie. Cees Jan van Mourik, commercieel directeur bij Radio 10 FM, is blij met zijn komst; ‘Henry is een goede versterking van ons team. Henry komt te werken in het team van Bas de Blok, die recent de overstap heeft gemaakt van Sky Radio naar onze zender. We hebben nu een uitstekend team met veel ervaring in de radiomarkt’. (o.a. Radionieuws)

KIRCH HOUDT FORMULE-1 UIT DE BUURT VAN DECODER

Formule-1 verdwijnt niet achter de decoder. Die uitspraak deed een woordvoerder van Kirch Group, het mediabedrijf dat een 75 procents belang in de autosportcompetitie heeft. Dat vormde een reactie op plannen van de vijf belangrijkste autofabrikanten om hun eigen competitie te beginnen. De vijf die gisteren de oprichting aankondigden van een gezamenlijke firma die een gezamenlijke competitie vanaf 2008 moet onderzoeken, zijn bezorgd dat de uitzendingen achtyer de decoder verdwijnen. “Die plannen zijn er niet,” aldus Hartmut Schultz van Kirch. Volgens hem wil de groep de uitzendingen toegankelijk houden voor een groot publiek. Tegelijkertijd probeerde Kirch het vertrouwen van de fabrikanten terug te winnen door ze een belang van 25 procent in Formule 1 aan te bieden. Daarnaast kwam de garantie dat de grote baas van het moment, Bernie Ecclestone nog vijf jaar aanblijft, aldus de Wall Street Journal Europe vanmorgen. (o.a. Adformatie)

RUSLAND: BESPREKINGEN OVER NTV MISLUKT

De besprekingen in het conflict rondom de Russische onafhankelijke televisiezender NTV zijn vrijdag mislukt. De journalisten blijven zich verzetten tegen de overname door het staatsgasbedrijf Gazprom. De journalisten van NTV en vertegenwoordigers van Gazprom, dat sinds dinsdag de belangrijkste aandeelhouder van de zender is, konden geen oplossing voor de problemen rond de overname vinden. Deze leidde dinsdag tot fel protest bij de werknemers van NTV. Zij legden zelfs enige dagen hun werk neer. De algemeen directeur Jevgeni Kiseljov werd door Gazprom onmiddellijk ontslagen. Hij weigert tot nu toe zijn functie neer te leggen en de zaken aan de nieuwe directeur Boris Jordan over te dragen. Gazprom liet in een eerste reactie weten dat het vastlopen van de besprekingen niet de fout van het gasbedrijf was. Westerse regeringen, zoals de Verenigde Staten en Duitsland, hebben inmiddels aan de Russische president Poetin hun afkeuring laten blijken omdat de onafhankelijkheid van NTV in het geding komt. (NU.nl)

NOS BLIJFT ZICH VERZETTEN TEGEN VRIJGEVEN TV-GEGEVENS

De NOS zal zich tot het uiterste blijven verzetten tegen het vrijgeven van de programmagegevens van de omroepen. Voorzitter mr. Gerrit-Jan Wolffensperger van de Raad van Bestuur van de NOS benadrukte woensdag dat de NOS alle juridische middelen zal aanwenden om dit doel te bereiken, ook al zou dat ten koste gaan van het imago van de omroepstichting. Vanuit de samenleving komt steeds meer kritiek op de hardnekkige weigering en vertragingstactiek van de NOS inzake deze kwestie, waarmee tientallen miljoenen guldens gemoeid zijn. Volgens Wolffensperger zijn de omroepverenigingen volledig afhankelijk van een eigen tv-gids als communicatiemiddel met de achterban. “Zolang wij in dit land kiezen voor een publiek bestel met omroepverenigingen mag je de omroepen niet beroven van dit instrument”, aldus de NOS-topman, die benadrukte dat het conflict meer is dan alleen een centenkwestie. De Telegraaf tracht al jarenlang langs juridische weg de omroepgegevens te bemachtigen om een eigen tv-gids uit te geven. (o.a. Telegraaf)

SBS STOPT MET ‘DE BUS’

SBS stopt met de serie De Bus. Na twee series krijgt de real-life-soap geen vervolg. Tegenvallende kijkcijfers hebben de commerciële omroep daartoe doen besluiten. SBS heeft meer vertrouwen in de toekomst van Big Diet, dat vorige maand van start is gegaan. Alhoewel Big-Diet bij lange na niet de doelstelling haalt van 800.000 kijkers, spreekt commercieel directeur Frank Eijken toch van een succes. Volgens hem scoort Big diet gemiddeld 740.000 kijkers, en percentueel in de doelgroep vrouwen van 20 tot 49 nog beter. Het optimisme bij SBS over Big Diet wordt nog gevoed door het commerciële succes. Er is sprake van een gouden formule, aldus Eijken: ,,De reclameblokken in en om het programma zijn steeds zo goed als uitverkocht. We praten nu al met Endemol over een mogelijk vervolg van Big Diet.” (o.a. Fokzine)

REORGANISATIE ENDEMOL KOST 82 ARBEIDSPLAATSEN

Het amusementsbedrijf Endemol is van plan de dochterbedrijven Joop van den Ende TV-Producties en John de Mol Producties samen te voegen tot Endemol Nederland. De reorganisatie zal mogelijk 82 banen kosten. Het bedrijf sluit gedwongen ontslagen niet uit. Het grootste deel van het personeel zal verhuizen naar Aalsmeer.In Hilversum blijven op het Mediapark nog maar een paar Endemol-medewerkers gehuisvest. De reorganisatie is volgens Endemol het gevolg van ontwikkelingen op de markt. “De concurrentie neemt toe en omdat de televisiezenders goedkopere producties willen, daalt de winstmarge.” (nostt)

GESPREKKEN OVERNAME COUNTRY FM NOG IN VOLLE GANG

De gesprekken over een eventuele overname van de commerciele radiozender CountryFM zijn momenteel nog in volle gang. Het is onduidelijk wanneer een eventuele afronding van de gesprekken in zicht is. (hvb)

ENDEMOL NEEMT BRITSE PRODUCENT BRIGHTER PICTURES OVER

Televisieproducent Brighter Pictures Ltd uit Londen wordt volledig eigendom van Endemol Entertainment. Het laatste jaar heeft het middelgrote bedrijf zijn omzet meer dan verdubbeld. De internationale reputatie van Brighter Pictures groeit snel door spraakmakende entertainment programma’s, gebaseerd op formats die de grenzen van traditionele televisie verleggen. Brighter Pictures werd in 1992 opgericht door de Brit Gavin Hay (37) en de Amerikaan Remy Blumenfeld (35). Ook in de toekomst zullen zij Brighter leiden.

WIM VAN DER LINDEN OVERLEDEN

Televisiemaker Wim van der Linden is aan een hartaanval overleden. Hij is 60 jaar geworden. Van der Linden maakte met Wim T.Schippers programma’s als Hoepla en de Fred Hacheshow.

TOPMAN UPC ONDER VUUR

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil opheldering van kabelbedrijf UPC over de ruimhartige beloning van UPC-topman Schneider. Die zou onder meer door een opmerkelijke aandelentransactie vorig jaar miljoenen guldens extra hebben geïncasseerd. De VEB zal de kwestie onderzoeken en aan de orde stellen op de aandeelhoudersvergadering van UPC op 17 mei, aldus adjunct-directeur F. van ‘t Groenewout. Uit documenten die UPC heeft ingediend bij de Amerikaanse beursautoriteiten blijkt onder meer dat Schneider ƒ7,7 miljoen heeft verdiend aan de uitoefening van opties op aandelen Chello, aldus de financiële nieuwsdienst Betten Beursmedia. Schneider verkocht de aandelen tegen een prijs die hij mede zelf heeft bepaald. Bovendien zou zijn basissalaris vorig jaar met bijna een derde zijn verhoogd.

SJELLO.NL MOET STOPPEN MET PARODIESITE

De parodiesite Sjello.nl mag het logo van Chello en de domeinnaam sjello.nl niet meer gebruiken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag in een kort geding bepaald. De eigenaren van parodiesite Sjello.nl moeten binnen zeven dagen elke inbreuk op het handelsnaam en merk- en auteursrecht van Chello staken. Daarnaast moeten de eigenaren de domeinnaam www.sjello.nl binnen zeven dagen overdragen aan Chello. Op sjello.nl werd onder meer de draak gestoken met een recente abonnementsverhoging en de service van Chello. Dinsdag was de parodie al van de website verwijderd.

“VONNIS IN ZAAK WE-ME IS ONJUIST”

Op 23 maart jl. verbood de president van de Utrechtse rechtbank de Holland Media Groep HMG om de zender Veronica om te dopen in ‘Me’. Hij deed dit omdat hij van oordeel was dat het merk Me voor een zender inbreuk zou maken op het merk ‘We’ van de gelijknamige kledingketen. Sinds dit vonnis is in allerlei media gesuggereerd dat advocaten en merkgemachtigden die HMG hebben geadviseerd of vooraf hadden aangegeven dat zij vonden dat We weinig kans maakte, dus kennelijk geen verstand van zaken hebben. Op sommige plaatsen werd zelfs gesuggereerd dat deze adviseurs ontslagen of aansprakelijk gehouden zouden moeten worden.

WINTERTIJD OOK OP DE RADIO

Harry de Winter gaat zijn RTL5-programma Wintertijd ook op de radio uitzenden. Op Arrow Classic Rock gaat hij op zondagavonden (21.00-23.00 uur) een radioversie maken van het tv-programma. Dat heeft de radiozender woensdag bekendgemaakt.Arrow is te ontvangen via AM 828. De Winter is vooral bekend als tv-producent. Met zijn toenmalige bedrijf IDtv wist hij zich staande te houden naast ‘grote jongens’ als Endemol. Inmiddels is hij gestopt met het produceren van tv- programma’s. (o.a. NOStt)

AVRO SLUIT MILJOENENDEAL VOOR PRODUCTIE FAMILIEFILMS

De AVRO heeft woensdag in Cannes een overeenkomst gesloten met producent Bos Bros. voor de productie van vijf familiefilms in de komende vijf jaar. Dat heeft een woordvoerder van de producent gezegd. Met de productie van de films is in totaal 40 miljoen gulden gemoeid, waarvan de AVRO 10 miljoen haar rekening neemt. De omroep doet dat onder meer met geld uit stimuleringsfondsen voor de omroep. Het gaat onder andere om de verfilming van Pluk van de Petteflet en Ja Zuster, Nee Zuster, van Annie M.G. Schmidt. Ook de Kleine Kapitein-boeken van Paul Biegel worden op film vastgelegd. Het is de bedoeling dat de films eerst in de bioscoop worden uitgebracht. De AVRO brengt ze later, al dan niet als serie, op het tv-scherm. Bos Bros. heeft al meerdere Annie M.G. Schmidt-boeken verfilmd als Otje, Abeltje en onlangs nog Minoes. Die laatste film moet nog in de bioscoop verschijnen, maar Abeltje bijvoorbeeld heeft de AVRO na het succes in de bioscoop ook als serie uitgezonden. (ANP)

OPTA MAANT KAMER OM SNELLE KOMST ANTENNEWET

Opta voorzitter Jens Arnbak hield woensdagmiddag een krachtig pleidooi om snel tot wetgeving te komen die het plaatsen van antennes reguleert. Geschillen tussen gemeenten en GSM-aanbieders over de bassisstations komen op het bordje van de toezichthouder. Die doet vervolgens uitspraak, maar werd vorig jaar al diverse malen door de rechter teruggefloten. “Het functioneren van de Opta staat of valt bij de kwaliteit van de wetgeving”, mopperde Arnbak. Ook de GSM-aanbieders drongen aan op snelle invoering van het nieuwe beleid dat de mogelijkheden van gemeenten voor het plaatsen van antennes sterk indamt. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de vereniging van vastgoed- beleggers en het Interprovinciaal overleg (IPO) pleitten juist voor een behoud van een vetorecht over de antenneplaatsing. Onrust onder de bevolking over gezondheidsrisico’s van GSM-straling mag daarbij een doorslag gevend argument zijn, menen deze partijen. (o.a. Automatisering Gids)

VOETBAL START LATER DOOR ‘EASTENDERS’

De kwartfinale van het UEFA-cupduel tussen Barcelona en Liverpool begint donderdag 15 minuten later om de Britse televisiekijker de kans te geven de climax te zien van de soapserie EastEnders. Het land is al weken in de ban van de vraag wie een van de hoofdrolspelers in de serie heeft neergeschoten. EastEnders en de voetbalwedstrijd overlappen elkaar en de BBC, die beide programma’s uitzendt,heeft de clubs daarom gevraagd het duel vijftien minuten later te laten beginnen. Barcelona en Liverpool stemden hiermee in. De identiteit van de schutter wordt zelfs aan de aanwezige Liverpoolfans in het stadion bekendgemaakt. De naam van de dader zal in het Nou Camp-stadion worden omgeroepen. (NOStt)

TV WEST ZENDT ALLE BEELDEN RELLEN KOERDEN UIT

De regionale omroep TV West gaat donderdagavond al het beeldmateriaal uitzenden dat vorige week werd gemaakt tijdens de rellen rond een demonstratie van Koerden. Dat heeft hoofdredacteur R. Fresen van de zender woensdag bekendgemaakt. Een woensdag openbaar gemaakt rapport van de politie over de rellen en de reactie hierop van korpschef Wiarda zijn volgens Fresen de directe aanleiding voor de extra uitzending. De rellen en de nasleep daarvan worden vrijdag besproken door een raadscommissie van de gemeente Den Haag. Dinsdag eiste justitie in Den Haag de beelden op. TV West weigerde het ruwe beeldmateriaal toen af te staan. (o.a. ANP)

ACTIE VOOR ENGELS COMMENTAAR BIJ EUROSPORT

Via verschillende nieuwsgroepen op Internet is een actie gestart om het Engelse commentaar terug te krijgen bij Eurosport in het tv-aanbod van kabelaar Casema. Voorheen was het mogelijk om bij Eurosport te kiezen voor zowel het Nederlandse als het Engelse commentaar. Sinds kort wordt Eurosport digitaal gedistribueerd aan de verschillende kabelkopstations in Nederland. Kabelmaatschappijen kunnen aangeven of zij gebruik willen blijven maken van zowel het Nederlandse als het Engelse commen- taar. Blijkbaar heeft Casema geen gebruik gemaakt van deze optie. Hierdoor is in vrijwel het gehele verspreidingsgebied van Casema het Engelse commentaar van de kabel gehaald. Casema heeft aangegeven dat zij bereid is het Engelse commen- taar terug te plaatsen indieen blijkt dat daar behoefte aan is. Binnenkort zal Casema het aantal klachten hierover inventariseren en een besluit nemen. Casema is bereikbaar via: 0800-0692.

VISSER: “MAAK DOORGIFTE PROGRAMMA’S VRIJ VAN AUTEURSRECHT”

Kabelbedrijven en woningcorporaties zouden geen auteursrechten moeten afdragen voor het doorgeven van radio- en televisieprogramma’s. Dat schrijft Dirk Visser, advocaat en docent auteurs- en informatierecht aan de Universiteit Leiden, in de Volkskrant. Visser doet zijn uitspraak naar aanleiding van de weigering van de Amsterdamse woningcorporatie De Key om auteursrechten te betalen voor de doorgifte van radio- en tv-programma’s. De Key leverde onlangs een appartementen- complex op waarbij de bewoners beschikken over kabel- en satellietontvangst. De woningstichting meent dat zij slechts een technische voorziening levert. De Hoge Raad heeft echter in 1993 bepaald dat woningbouwverenigingen die een gemeenschappelijke antennen gebruiken, de ontvangen programma’s opnieuw openbaar maken in de zin van de Auteurswet, en daarom een vergoeding moeten betalen. Visser vindt dit onterecht, omdat bezitters van kleine schotels geen vergoeding hoeven te betalen. Visser meent dat het niet in het belang van de auteursrechthebbenden is als mensen een eigen schotel aanschaffen. De Hoge Raad gaf destijds aan dat het niet aan de rechter is om ‘gemeenschappelijke antenne inrichtingen’ (GAI) vrij te stellen. De politiek zou dat wel kunnen. Visser voorziet hierbij protest van de kabelbedrijven wegens concurrentievervalsing. Hij vraagt zich derhalve af of kabeldoorgifte van programma’s auteursrechtelijk relevant is. Door de komst van nieuwe media wordt dit steeds minder houdbaar, aldus Visser. Internetproviders betalen immers ook geen auteursrechten over de websites die de gebruiker opvraagt. Kabelbedrijven en woningcorporaties zouden dat ook niet hoeven doen en daarom moet de politiek en de rechter hun standpunten herzien, meent Visser. (o.a. D Visser/VECAI)

JUSTITIE WIL BEELDEN TV WEST VAN RELLEN KOERDEN

Justitie heeft dinsdag bij TV West beelden opgeëist van de rellen in Den Haag, afgelopen donderdagmiddag. De omroep heeft geweigerd het ruwe beeldmateriaal van de Koerden af te staan. Hoofdredacteur R. Fresen overlegt met de journalistenbond NVJ en de bedrijfsjurist. Andere media zijn volgens persofficier A. Rijsdorp niet benaderd om zaken af te staan. Volgens R. Hogenkamp, hoofd informatieve programma’s van RTV West, vroegen dinsdag twee rechercheurs de beelden op, op verzoek van justitie. ,,Natuurlijk hebben we geweigerd. We willen niet het verlengstuk van justitie zijn; het is een principieel verhaal. Daarnaast willen we niet riskeren dat onze cameramensen de volgende keer het mikpunt van demonstranten worden.”  Volgens Rijsdorp maakt justitie terecht aanspraak op het videomateriaal van TV West. ,,Wetsartikel 96a stelt justitie in staat om voorwerpen in beslag te nemen die voor het onderzoek van belang kunnen zijn”, aldus Rijsdorp. De politie heeft naast TV West ook het warenhuis V & D en het GWK gevraagd beelden af te staan. Beide bedrijven liepen schade op door toedoen van de relschoppers. Zowel V & D als het GWK heeft het met bewakingscamera’s gemaakte videomateriaal afgestaan aan justitie. (o.a. ANP)

ROTTERDAM: HINDOSTAANSE OMROEP WIL COMMERCIEEL

De zes Hindostaanse radiozenders in Rotterdam hebben een gemeentelijke bijdrage van 50.000 gulden gekregen. Dat geld is bij lange na niet genoeg om de kosten te dekken, zegt W. Hassankhan van radio SRS. Zijn omroep kan volgens hem dan ook alleen overleven als zij commercieel gaat. Hij vreest dat de Programmaraad daar echter niet aan wil meewerken. Meer bij het Rotterdams Dagblad.

CASEMA PAST RADIOPAKKET ZOETERMEER AAN

Naar aanleiding van het advies van de Programmaraad Zoetermeer over het radioaanbod in Zoetermeer past kabelaar het radio-aanbod van Zoetermeer aan. Met ingang van woensdag 4 april zal KlaRa (voorheen VRT Radio 3) te horen zijn via het Zoetermeerse kabelnet. Hierdoor verdwijnt Business Radio van de kabel. Frequentie 102.8 MHz (stereo)

1 APRIL GRAP: HMG IN HET NAUW

De schrik zat er afgelopen zondag weer goed in bij de Holland Media Groep. Tijdens het tv-programma ‘De Plantage’ werd de nieuwe zender Yorin opnieuw beschuldigd van plagiaat. Een Internetbedrijf uit Amsterdam zou al ruim twee jaar lang de naam Yorin voeren. De fictieve directeuren Youp en Rinske (samentrekking: Yorin) zouden zelfs al een bekende advocaat in de arm hebben genomen. Er brak paniek uit bij de HMG. Maar achteraf bleek het een goede 1 april grap te zijn van de VARA. (Spits/hvb)

ITALIANEN PROTESTEREN TEGEN RADIO VATICAAN

Honderden inwoners van het bij de zendmasten van Radio Vaticaanstad gelegen stadje Santa Maria di Galeria protesteerden zondag tegen het radiostation, dat door zijn sterke elektromagnetische uitstraling buurtbewoners zou blootstellen aan kankergevaar. De Italiaanse regering heeft in de slepende kwestie drie prelaten gedagvaard. De rechtszaak dient in het najaar. Vaticaanstad voldoet niet aan de strenge Italiaanse normen ten aanzien van de straling. (o.a. Villamedia)

NCRV BRENGT COMEDY JAN, JANS EN DE KINDEREN

De NCRV brengt vanaf volgend voorjaar een comedy over de bekende stripfamilie Jan, Jans en de Kinderen van tekenaar Jan Kruis. De omroep is nu bezig de acteurs te casten voor Jan, Jans, Karlijn, Catootje en Opa. In eerste instantie gaat het om een serie van dertien afleveringen. Een schrijversteam werkt momenteel aan de scenario’s, waarin veel belevenissen uit de stripboeken zullen voorkomen. In de afleveringen, die 25 minuten gaan duren, is de jongste telg Gertje nog niet aanwezig. ,,Dat betekent niet dat we in de jaren zeventig beginnen. Het verhaal speelt zich af in het heden”, vertelt J. van Doorn van de NCRV. Ook de twee katten en de teckel gaan het filmhuis op locatie bewonen. Joost Ranzijn gaat de regie doen. Het programma zal in het zogenoemde familieblok tussen zeven en acht uur ‘s avonds te zien zijn.(ANP)

RDR LEGT RELAX FM HET ZWIJGEN OP

Afgelopen zondagavond is de vrije radiozender RelaxFM (93.7 MHz) uit Leidschendam door de RDR uit de lucht gehaald. Rond 21.15 uur werd de zender met toebehoren door 2 beambten van de RDR meegenomen. De medewerkers van de RDR werden “ondersteund” door twee politieagenten. RelaxFM zond de afgelopen 3 jaar elke zondagavond/nacht uit. Het team van RelaxFM zendt momenteel wel weer uit via Internet. Helaas is geluidskwaliteit niet zo briljant als we via FM gewend waren, maar beter iets dan….

NCRV MAAKT SERIE OVER KONINGSHUIS

De NCRV stopt 2,5 miljoen gulden in een tv-serie over de geschiedenis van het Nederlandse koningshuis. Dit ‘Wij, Oranje’ wordt volgend jaar uitgezonden. De tijd is rijp, vindt de NCRV. Oranje staat weer eens hevig in de belangstelling, en de omroep heeft plots de meevaller gekregen dat juist volgend jaar eindelijk het huwelijk van de kroonprins wordt gesloten. Tien dagen geleden zijn de makers van TV Dits BV gaan draaien. Er worden nog drie maanden lang op tal van historische locaties opnamen gemaakt voor vijf keer vijftig minuten documentaire. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor omroepproducties. (o.a. ANP)

KIJKCIJFERS: HOGER MARKTAANDEEL PUBLIEKE ZENDERS DANKZIJ ORANJE

De publieke omroepen behaalden in week 13 een gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 41 procent. Het hoge aandeel is te danken aan twee keer Oranje: het voetbalduel Portugal- Nederland en de verloving van prins Willem-Alexander met Maxima. Het marktaandeel lag mede door de hoge kijkcijfers van deze programma’s drie procent hoger dan in week 12. De commerciële zenders hadden bij elkaar opgeteld een aandeel van 45 procent. RTL4 had 18 procent, RTL5 haalde 5 procent, Veronica 6 procent. SBS6 haalde 10 procent, Net5 4 en Fox8 2 procent. Portugal-Nederland was met 3,645 miljoen mensen het best bekeken. Het NOS Journaal van 20.00 uur op zondagavond trok 2,480 miljoen kijkers en ‘De Verloving’ 2,420 miljoen kijkers. (Adformatie)

GAZPROM NEEMT NTV OVER

De Russische oliemaatschappij Gazprom heeft NTV, de enige onafhankelijke tv-zender van het land, overgenomen. Gazprom zette de directieraad van NTV af en benoemde zijn eigen mensen. De zender noemde de overname onwettig en twijfelt of die door een rechtbank zou worden goedgekeurd. NTV is het vlaggenschip van de Russische persvrijheid. Het maakt deel uit van de Media-Most-groep van persbaron Vladimir Gusinsky. Gusinsky is in een conflict verwikkeld met president Poetin. Die werd in het verleden herhaaldelijk bekritiseerd door NTV. (VRTtxt)

SAMENGAAN SBS EN FOX NOG STEEDS NIET ZEKER

Het is nog steeds niet zeker dat SBS de nieuwe eigenaar wordt van de zender Fox 8, en ook niet dat de vereniging Veronica samen met SBS die zender gaat exploiteren. Veronica en SBS hadden zich voorgenomen vóór 1 april tot zaken te komen, maar Veronica’s voorzitter Joop van der Reijden zegt: ‘We hebben nog helemaal niet onderhandeld. De afgelopen week hebben we onszelf de tijd gegeven tot 31 mei. De tijd wordt nu erg krap.’ Het voornemen van de complexe deal dateert al van november vorig jaar. Toen meldde Fox, een onderdeel van het mediaconcern van Rupert Murdoch, zijn zender Fox 8 te hebben verkocht aan SBS. Alleen de ontwikkeling van de beurskoersen van beide concerns kon nog enige invloed hebben op de prijs die moest worden betaald. De transactie zou nog voor begin dit jaar worden afgewikkeld. Dat bleek niet haalbaar. Fox vond op het laatste moment dat eerst toestemming moest worden gevraagd aan de Europese Commissie, en dat vertraagde de afwikkeling van de transactie. Overigens liet een woordvoerster van de Commissie in februari weten dat in het geen toestemming voor de overeenkomst was gevraagd, maar zowel Fox als SBS houden vol dat dat wel is gebeurd. Volgens een woordvoerder van SBS Nederland wordt nog steeds onderzocht wat precies de waarde is van de boedel van Fox 8. Daarbij gaat het niet om de zender, maar om het pakket aan tv-programma’s en films dat SBS wil overnemen. ‘Van elke serie moet worden onderzocht wat er al eens is uitgezonden, en hoe lang de rechten nog lopen. Dat is erg ingewikkeld, want bij Fox werden series zomaar eens onderbroken, en soms weer herhaald. Dat is een enorm uitzoekwerk.’ Dat werk zou nu vrijwel zijn afgerond. ‘Er is een overeenkomst. Het wachten is op een datum voor de ondertekening.’ Die ondertekening verwacht hij binnen enkele dagen. Van der Reijden kijkt inmiddels met enige zorg naar het verstrijken van de tijd met het oog op het komende winterseizoen. ‘De onderhandelingen konden tot nu toe niet beginnen, omdat we niet weten welke programma’s er door SBS van Fox worden overgenomen. Daardoor kunnen we niet beginnen met het waarderen van hun inbreng.’  Om die reden is ook nog geen begin gemaakt met de waardering van de boedel die Veronica zelf inbrengt. Dat is met name het blad Veronica, dat met een oplage van meer dan een miljoen veruit het grootste radio- en tv-blad is in Nederland. Van der Reijden denkt nog steeds dat de overeenstemming met SBS er wel kan komen. Lukt dat niet, dan zijn er nog altijd mogelijkheden om zelfstandig als Veronica te beginnen, vindt hij. Al zou dat wel zijn beperkingen hebben. (o.a. Volkskrant)

RADIO NATIONAAL VOORLOPIG NIET VIA ETHER

Radio Nationaal zal de AM-frequenties 1035 en 1332 kHz voorlopig niet in gebruik nemen. Een reden voor het niet weer in gebruik nemen van de frequenties wordt niet aangegeven door Radio Nationaal. Tevens is het station nog hard bezig om haar kabeldekking te optimaliseren. Nadat het station failliet was gegaan zijn een aantal kabelmaatschappijen gestopt met het doorgeven van het signaal van Radio Nationaal. “Formeel onjuist, want de contracten met de kabelmaatschappijen waren afgesloten met een andere BV (PubliVision), die niet failliet is verklaard. Inmiddels hebben alle kabelmaatschappijen een brief gekregen met uitleg hierover en een verzoek tot heraansluiting. In dit geval praten we over een kwestie van geduld. Ook kan het zijn dat kabelmaatschappijen eventueel in samenspraak met de programmaraad hebben besloten om ons niet meer door te geven. Zekatel in Zeeland is zo’n voorbeeld. Radio Nationaal heeft door ook geen contract mee. Daar hebben we opnieuw een aanvraag ingediend. In Naarden is ons ter ore gekomen dat de programmaraad heeft besloten het aantal zenders terug te brengen van 38 naar 32. Volgens eigen zeggen om reden van “administratieve beheersbaarheid”, aldus Radio Nationaal. De nieuwe programmering die per maandag 9 april in gaat is te vinden op: http://www.radionationaal.nl/main/program/program.htm

DELTA RADIO EIST MILJOENEN VAN GEMEENTE APELDOORN

Radio Delta eist van de gemeente Apeldoorn een schadevergoeding van maar liefst zestien miljoen gulden. Reden is de opstelling van de gemeente bij de besluitvorming over de plaatsing van honderden meters hoge zendmasten. Binnen zes weken zal de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bekend maken of Delta Radio 171 recht heeft op de schadevergoeding rond de plaatsing van vier zendmasten op Radio Kootwijk. Het Haagse rechtscollege zal zich ook uitspreken over de vraag of het gemeentebestuur terecht bouwvergunning voor de masten heeft geweigerd aan Delta.

ONDUIDELIJKHEID OVERNAME COUNTRYFM

Er bestaat nog steeds grote onduidelijkheid over een eventuele overname van CountryFM. De commerciele radiozender had via haar website aangekondigd dat er voor 31 maart duidelijkheid zou zijn over een eventuele overname. Momenteel is er nog niets bekend over mogelijke nieuwe investeerders en de toekomst van de radiozender.

BIG DIET VERANDERT SPELREGELS

SBS6 heeft de spelregels van het realityprogramma Big Diet verandert. Moest eerst degene die het minst was afgevallen het luxe kasteel uit, nu gaan mannen en vrouwen om en om de deur uit. De leiding van het programma heeft dit besloten nadat bleek dat vrouwen in het algemeen minder snel afvallen dan mannen. Daardoor zouden binnen enkele weken alle vrouwlijke kandidaten weg zijn.

UPC: NETTOVERLIES VAN 4 MILJARD OVER 2000

UPC heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van bijna twee miljard euro. Een jaar eerder was dat 719 miljoen euro. De omzet over het afgelopen jaar steeg met 124 procent tot ruim één miljard euro, waarvan 318 miljoen euro uit nieuwe diensten als internet, ip-telefonie en dataverkeer. Het totaal aantal abonnees liep op van 5,9 miljoen in 1999 tot 8,4 miljoen vorig jaar. De gemiddelde omzet per gebruiker steeg van 8,98 naar 10,78 euro. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een omzetstijging van 40 procent. UPC baseert de gunstige prognoses op de verwachte sterke groei van het internet-gebruik, en het terugdringen van de kosten en het verhogen van de marges. Onlangs verhoogde de kabelaar de abonnementskosten voor internetdochter Chello met 11 procent. Het bedrijf zegt de belangrijkste investeringsfase achter de rug te hebben en de gewenste schaalgrootte te hebben bereikt. (Automatisering Gids/ANP)

RADIO BLOEMENDAAL BLIJFT RADIO BLOEMENDAAL

In tegenstelling tot de berichtgeving van vorige week in HvB’s Medianieuws over de naams- en formatverandering van Radio Bloemendaal per 1 april zal er geen verandering in de naam plaatsvinden. Tevens zal de programmaformule zoals deze momenteel bij Radio Bloemendaal wordt gehanteerd blijven bestaan. Wij danken, net zoals vorig jaar, het Internetmagazine Radiovisie voor hun medewerking bij het verspreiden van deze 1 april grap. (hvb). Internetlinkt: http://www.radiobloemendaal.nl

TV-ACTIE VOOR MKZ-BOEREN

De TROS houdt zeer waarschijnlijk een tv-actie voor de boeren die zijn gedupeerd door mond- en klauwzeer. De actie is voorlopig gepland op zaterdag 14 april. De speciale uitzending krijgt een sterk voorlichtend karakter, met veel documentaires. ,,Veel uitleg over de problemen, vooral over de vraag hoe het zover heeft kunnen komen”, omschrijft TROS-directeur H. Boermans zaterdag de uitzending. Ook wordt het mogelijk geld te storten voor boeren die financieel in de knel zijn gekomen. De TROS onderhandelt nu met presentatoren en andere medewerkers voor de uitzending. Het programma, dat wordt uitgevoerd door Ivo Niehe Producties, is aangevraagd door land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland en de landelijke stichting ‘Geef de boeren toekomst’.

EERSTE FOX KIDS PLANET GROOT SUCCES

Bijna 20.000 kinderen waren zaterdag naar Ahoy’ in Rotterdam gekomen voor Fox Kids Planet Live. Het was voor het eerst dat de kinderzender dit evenement organiseerde. R. Boogaard, algemeen directeur van Fox Kids, spreekt van een groot succes. ,,Het heeft al onze verwachtingen overtroffen. Zoveel eerlijk enthousiasme tref je zelden aan.” Het evenement was verdeeld over twee sessies en deze waren beide uitverkocht. De kinderen kregen een scala aan artiesten te zien, onder wie ATC, het Vlaamse trio K3 en de Belgische groep Milk Inc. Het evenement verliep zonder problemen. Een aantal kinderen had last van de warmte, maar werd door de EHBO weer opgelapt. In totaal waren vijfhonderd medewerkers op de been om alles goed te laten verlopen. Boogaard gaat ervan uit dat Fox Kids Planet Live volgend jaar opnieuw wordt georganiseerd. ,,Misschien wel met drie of vier concerten verdeeld over twee dagen.” (o.a. ANP)

CASEMA WIL OPENSTELLING KABELNET

Kabelaar Casema is van plan haar netwerk open te stellen voor andere internetaanbieders dan Wanadoo. Dat heeft de directeur van Casema, Henk de Goede, verklaard in een interview in de Automatisering Gids. Het bedrijf zou al in onderhandeling zijn met Essent@Home en UPC. Het wacht echter nog op toestemming van moederbedrijf France Telecom voor de daadwerkelijke openstelling. Mocht Casema erin slagen het net open te zetten dan loopt het daarmee vooruit op overheidsbeleid dat pas voorziet in het openstellen van kabelnetten voor meerdere aanbieders vanaf 2003. Het wacht daarbij ook nog op Europese regelgeving. Volgens Casema is de bundeling van krachten op het kabelnetwerk nodig om de concurrentie met ADSL diensten zoals die van KPN aan te gaan. (o.a. Planet Multimedia)

LANGDURIGE KABELSTORTING BIJ CASEMA IN LEIDSE REGIO

Veel inwoners in vijftien gemeenten in de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek moesten het donderdag stellen zonder een aantal radio en tv-zenders en hun internetverbinding. Zo gingen onder meer de zenders Nederland 1, 2 en 3 op ’sneeuw’. Even na middernacht was het probleem in het grootste deel van het gebied verholpen. Alleen Oegstgeest zat nog langere tijd voor een groot deel zonder verbindingen. Door een lokale stroomstoring op de Lange Voort in Oegstgeest werd het nabijgelegen ontvangststation van Casema om negen uur uitgeschakeld. In diverse gemeenten bleef een beperkt aantal tv-zenders op het scherm, dankzij een reserve-ontvangstation op de Willem de Zwijgerlaan in Leiden. Monteurs van NUON hebben op de Lange Voort een aggregaat geplaatst en na middernacht waren bijna alle verbindingen weer hersteld. Alleen inwoners van Oegstgeest hadden vanochtend nog geen kabelverbinding, omdat op tal van plekken zekeringen vervangen moesten worden. De gedupeerde gemeenten waren naast Hillegom en Voorschoten, Leiden, Lisse, Noordwijk, Zoeterwoude, Katwijk, Oegstgeest, Voorhout, Noordwijkerhout, Waddinxveen, Leiderdorp, Rijnsburg, Sassenheim en Warmond. (o.a. Leidsch Dagblad)

V8 VANAF DINSDAG CONCURRENT YORIN

De pretenties zijn kort en glashelder. V8, de opvolger van Fox 8 dat dinsdagavond begint, wordt een no-nonsense jongerenzender. Niks `multimediaal platform voor jongeren die het leven als een onderneming zien’, zoals concurrent Yorin (HMG) zich onlangs presenteerde. V8 (elke avond tussen 18.00 en 24.00 uur) zet zijn jonge doelgroep (15-25-jarigen) gewoon `leuke dingen’ voor, waarin dat rebelse en puberaal-schopperige van het oude Veronica best eens mag doorklinken. Dat komt mooi uit als de onderhandelingen tussen SBS Broadcasting BV (SBS 6 en Net5), de nieuwe eigenaar van V8, en de omroepvereniging Veronica binnenkort tot resultaat leiden. Dan zal V8 op 1 september weer worden omgedoopt tot Veronica.

RADIO 10 FM BREIDT FM-ZENDBEREIK UIT

Een miljoen Nederlanders meer kunnen vanaf morgen via de etherfrequentie 103.3 MHz (zender Waalhaven Rotterdam) luisteren naar Radio 10 FM. Dit wordt bereikt door het verhogen van het vermogen van de zender in Rotterdam van 400watt naar 4Kilowatt. Dit bericht Internetmagazine Radiowereld Deze optimalisatie is mogelijk geworden door het verdwijnen van Radio Atlantis (Lokale omroep Woudrinchem/Werkendam) op de 103.2 MHz. Het is bij Radiowereld onbekend of ook in dit gebied, westelijk Noord-Brabant, het bereik van de zender in Rotterdam zal worden vergroot.

JAZZ-COMITE BEGINT MAILACTIE TEGEN BNR OP FM

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) trok onlangs zijn toestemming aan Business Nieuws Radio ( om de fm-frequentie van JFK Radio te gebruiken in. BNR gaat in beroep tegen de uitspraak van Van der Ploeg. Het comite Jazz op de Radio is echter zeer gelukkig met de uitspraak. Het comite is zelfs een mailactie begonnen naar het Commissariaat voor de Media om te voorkomen dat deze Business News alsnog op de frequentie toelaat . Het comité vraagt jazzvrienden een mailtje te sturen naar het Commissariaat voor de Media (cvdm@cvdm.nl) met als inhoud “jazz op de jazz-frequenties” (o.a. Villamedia)

TOCH ZOMERPROGRAMMERING HMG-STATIONS

RTL 4, RTL 5 en Yorin starten vanaf begin juni wel degelijk met een zomerprogrammering, zo blijkt uit adverteerdersinformatie die reclameverkoopbureau IPN deze week verspreidde. Directeur Dick van der Graaf zei in februari nog het reguliere tv-seizoen langer te laten doorlopen. Vanaf komende week wordt in de dagprogrammering reeds een zomerschema ingevoerd met het schrappen van RTL Live en Koffietijd, die vervangen worden door herhalingen. In het junischema zijn programma’s als Goede Tijden, Slechte Tijden en Barend & Van Dorp, regulier in het RTL 4-zomerschema, geschrapt. Wél introduceert RTL 4 een aantal nieuwe zomerprogramma’s. RTL 5 maakt plaats voor twee speelfilms per avond en zal zoals bekend overdag uitzenden onder de noemer RTL Z , de werktitel voor het nieuwe zakelijke nieuwsblok. (o.a. Broadcast Magazine)

BIG BROTHER HEEFT AUSTRALIE BEREIKT

De tv-hit Big Brother heeft nu ook Australië in zijn greep. Volgens de donderdageditie van The Sydney Morning Herald scoort ‘BB’ vooral ongekend goed op internet. De openingsepisode trok afgelopen dinsdag zo’n 1,6 miljoen televisiekijkers. De reality soap is daarmee volgens het dagblad een ,,beperkte nationale hit”. De website van Big Brother (www.bigbrother.com.au) werd kort na de eerste uitzending overladen met publieke aandacht nadat de eerste blote billen van een kandidaat er te zien waren. De website moest worden gesloten omdat het beveiligingssysteem dacht dat de pagina werd bestookt door hackers. De website van Big Brother Australië meldt dat tot dusver in totaal zeker 1,4 miljoen keer pagina’s zijn opgevraagd. Meer dan een half miljoen mensen heeft bewegende beelden geladen van de verwikkelingen in het Big-Brotherhuis. (ANP via Nieuwsklik/Trouw)

LUISTERCIJFERS FEBRUARI/MAART

De luistercijfers over de periode februari/maart 2001 zijn vandaag bekend door onderzoeksbureau Intomart. Uit deze cijfers blijkt dat Sky Radio markleider blijft met 13,3 procent marktaandeel. Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in februari en maart. Dit resulteert in een rapportage die is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd per dag bedraagt 3 uur en 10 minuten, dit is 2 minuten meer dan in de periode januari – februari. (o.a. Sky Radio/Intomart)

 	jan/feb (in %)	feb/mrt (in %)
01	Sky Radio	13.7	13.3
03	Radio 3 FM	10.2	10.7
02	Radio 2 	10.1	9.8
04	Radio 10 FM	7.9	8.3
05	Radio 1	7.8	8.2
06	Radio 538 	7.8	7.9
07	Noordzee FM	4.9	4.7
08	Veronica FM (nu Yorin)	4.4	4.5
09	Classic fM	2.5	2.4
10	Radio 4 	1.9	1.9
11	Arrow Classic R.	1.7	1.7
12	Radio 5 (nu 747AM) 	0.9	0.9
13	Business Nieuws Radio	0.3	0.3
 -	Regio Radio	15.4	15.2
 -	CRN Commercieel Radio	2.1	2.2

“PUBLIEKE ZENDER MET SMS”

Met het versturen van sms-berichten naar een opgesteld projectiescherm creëert het bedrijf Silverstreet een persoonlijke ‘publieke zender’. Deze sms-projectie op een groot scherm is een toepassing voor onder meer evenementen, festivals en grote bijeenkomsten. Bezoekers kunnen met hun mobieltje sms-berichten -met afzender- sturen naar een groot scherm. Die berichten kunnen worden afgewisseld met grafische animaties en videobeelden. De toepassing kan ook gekoppeld worden aan aanwezige televisiecircuits, zoals in stadions. Silverstreet introduceert de dienst onder de naam ‘Sms2BigScreen’. Het systeem bevat ook filtertechnieken waaronder een zelf uit te breiden censuurfilter, spamfilter en afzenderfilter.” (o.a. Adformatie)

“CASEMA NIET EXCLUSIEF MET RTL”

Kabelexploitant Casema zegt niet exclusief met RTL/de HMG in overleg te zijn om mogelijkheden te bekijken voor het opnemen van digitale themazenders. Volgens woordvoerder Gradus Vos wordt al drie jaar met deze omroep gesproken. “We zijn blij dat ze eindelijk in beweging komen”, aldus de Casema-woordvoerder. Casema spreekt parallel met contentaanbieders als SBS Broadcasting BV en Canal+. De kabelexploitant wil haar bestaande digitale kabelboeket zo aantrekkelijk mogelijk maken. Van een gezamenlijke Casema/HMG-exploitatie is volgens Vos geen sprake. (Broadcast Magazine)

MOODY’S: UPC IS JUNKBOND

Het gezaghebbende bureau Moody’s heeft vrijdag de kredietwaardigheid van UPC fors verlaagd. De rating voor obligaties van UPC is omlaag gegaan naar de junkbondstatus ‘Caa1’, terwijl de kredietstatus voor bankleningen van de kabelaar nu staat op ‘B1’. Door deze maatregel wordt het voor het kabelconcern in de toekomst erg lastig en duur om nieuwe leningen af te sluiten. UPC-bestuursvoorzitter Mark Schneider reageerde fel op de beslissing van de kredietbeoordelaar. “We zijn zeer teleurgesteld en het fundamenteel oneens met de analyse van Moody’s”, aldus Schneider. Moody’s heeft de kredietwaardigheid van UPC naar beneden aangepast, omdat het zich ernstig zorgen maakt of de kabelaar op termijn zijn financiële verplichtingen kan nakomen. “De verlagingen reflecteren de zeer hoge schuld en de daarbij horende rentekosten”, aldus het bureau. (o.a. Financiele Telegraaf)

UITZENDRECHTEN WK VOOR RTL EN VIVENDI

Vivendi en RTL hebben een overeenkomst gesloten omtrent de uitzendrechten op de komende twee voetbal wereldkampioenschappen. Dat schrijft Financial Times Duitsland (FTD). Vivendi en RTL ontfermen zich over de sportmarketing groep ISMM, eigenaar van de uitzendrechten buiten Europa voor de twee komende wereldkampioenschappen voetbal. De drie bedrijven zijn dit afgelopen week in Zwitserland overeengekomen, en hebben de International Football Association (Fifa) op de hoogte gebracht. Volgens FT investeren Vivendi en RTL 58,7 miljoen dollar in ISMM, om het noodlijdende bedrijf van een faillissement te behoeden. Het Duitse mediaconcern Kirch, dat de Europese uitzendrechten over de twee kampioenschappen heeft, kreeg eerst de keuze om de internationale rechten in handen te krijgen en om ISMM te steunen. Kirch wilde naar verluidt wachten op een bankroet van ISMM, om de rechten vervolgens voor een schijntje te kunnen bemachtigen. (Planet Multimedia)

KABELSTORING IN DEEL DEN HAAG

Als gevolg van schade aan het kabelnet is het televisiesignaal in enkele wijken rondom de Hoefkade (Hollands Spoor) in Den Haag gestoord. Daardoor kunnen onderbrekingen in het televisiesignaal optreden. Ook abonnees van Wanadoo Cable internet moeten rekening houden met onderbrekingen van de diensten. Gezien de omvang van de schade is de verwachting dat de herstelwerkzaamheden nog enige tijd in beslag zullen nemen.

KIJKCIJFERS: COMMERCIELE ZENDERS SAMEN OP 50 PROCENT

De commerciële zenders hadden gezamenlijk in marktaandeel vorige week de helft van de tv-markt in handen. Vooral SBS6 scoorde hoge cijfers met 15 procent marktaandeel. De publieke zenders kwamen daarom niet verder dan een gezamenlijk marktaandeel van 35 procent. Wel hadden ze weer het best bekeken programma met het NOS Journaal van 20.00 uur op zondagavond (2.480 kijkers). SBS6 deed het met name goed met de Amstel Cup-wedstrijd Heerenveen-PSV (1.925 miljoen kijkers). Ook die  andere wedstrijd uit het toernooi tussen Vitesse en Twente werd goed bekeken. RTL4 haalde een marktaandeel van 17 procent, RTL5 4 procent, Yorin 7 procent, Net 5 5 procent en Fox 2 procent. (o.a. Adformatie)

INTERADVIESBUREAU: SITES PUBLIEKE OMROEP HET BESTE

Publieke en commerciële omroepen besteden veel aandacht aan de combinatie tussen TV-programmas en internet. De meeste internetsites van omroepen zijn dan ook steeds uitgebreider en bieden steeds meer informatie. Internet adviesbureau Full Effect analyseerde de internetsites van negentien TV- omroepen (13 publieke en 5 commeriële en besteedde met name aandacht aan onderdelen als navigatie / gebruiksgemak, nieuwswaarde, interactiviteit en inhoud. Alle resultaten bij elkaar optellend blijkt dat de publieke omroepen op duidelijke wijze de commerciëlen verslaan op internet. Op vrijwel alle onderzochte gebieden scoorden de gezamenlijke publieke omroepen beter dan hun commerciële collegas. Met name op het gebied van nieuwswaarde, interactiviteit en inhoud laten de commerciëlen (met uitzondering van SBSnet) het afweten. De verwachting dat de commerciëlen hun site beter zouden weten uit te buiten, blijkt niet gegrond. Als beste sites komen uit dit onderzoek naar voren: NRCV, VARA en SBSnet. Hoewel ook zij meer gebruik zouden kunnen maken van de mogelijkheden van het medium internet, scoren ze gemiddeld genomen goed op alle onderzochte aspecten. Ze zijn zonder uitzondering een bezoek van de doelgroep meer dan waard.

VAN DER PEIJL LEIDT FINANCIELE REDACTIE RTL5

Dick van der Peijl is benoemd tot chef van de nieuwe financieel-economische redactie die vanaf 5 juni bij RTL5 van start gaat. Op die dag wordt de zender overdag een financieel-economisch station. Van der Peijl was werkzaam bij de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). HMG begint de financiële zender samen met Belgian Business Television (BBT) dat in eigen land al twee van zulke zenders (onder de naam Kanaal Z) exploiteert. (Adformatie)

NOS ZENDT WK VOETBAL 2002 LIVE UIT

Alle 64 wedstrijden van het WK Voetbal, volgend jaar in Japan en Zuid-Korea, worden uitgezonden door de NOS. De uitzendrechten zijn verworven na maandenlange onderhandelingen met de Duitse Kirch-groep, die de Europese televisierechten bezit. NOS-directeur Bierman noemde het een bewuste keuze om nu al de rechten voor het WK te kopen, terwijl Oranje zich nog niet heeft geplaatst. Hoeveel er betaald is voor de rechten, is niet meegedeeld. Door het tijdsverschil met Japan zullen de meeste wedstrijden hier ‘s ochtends te zien zijn. Enkele duels vinden aan het begin van de middag plaats. (o.a. NU.nl)

VPRO SCHRAPT NIEUW PROGRAMMA ROB MUNTZ

De VPRO heeft een nieuwe reeks van tv-maker Rob Muntz geschrapt. De omroep vindt dat Muntz met zijn nieuwe programma’s te ver gaat. Een jaar geleden veroorzaakte de programmamaker veel opschudding door in het programma Waskracht! verkleed als Hitler door Wenen te gaan lopen. Daarbij joeg hij 3 orthodoxe joden de stuipen op het lijf. Volgens de VPRO zijn de 3 programma’s die hij onder de naam Muntz Actueel had willen maken in dezelfde hoek te plaatsen als de omstreden Hitler- uitzending. De eerste zou komende maandag al worden uitgezonden. Daarin zou Muntz als De Rijdende Hufter een parodie maken op het NCRV-programma De Rijdende Rechter. (o.a. NOStt)

BUSINESS NIEUWS RADIO IN BEROEP

Business Nieuws Radio gaat bij monde van directeur/hoofdredacteur Michiel Bicker Caarten in beroep tegen de beslissing van staatssecretaris Van der Ploeg om zijn besluit in te trekken om BNR te laten uitzenden op FM. Hiermee heeft de staatssecretaris het bezwaarschrift dat Peter Jelgersma en Martin Bosma van Nieuws FM op 16 november 1999 indienden gehonoreerd, zo blijkt uit een brief die hij op 10 april aan betrokkenen heeft gestuurd. Business Nieuws gebruikt de FM-frequenties van Jazzradio. Nieuws FM had er samen met vier andere radiozenders (onder meer Arrow Classic Rock) bezwaar tegen gemaakt. Het belangrijkste bezwaar was dat de frequenties waren gealloceerd voor jazz. Het Commissariaat voor de Media moet nu een beslissing nemen over deze zaak. (o.a. Adformatie)

RADIO RIJNWOUDE START TESTUITZENDINGEN VIA DE ETHER

De nieuwe lokale omroep voor Rijnwoude is dinsdag gestart met testuitzendingen via de ether. Dit bericht het Internetmagazine Radiowereld. De uitzendingen zijn te beluisteren via de 106,5 MHz. Radio Rijnwoude hoopt begin juni te starten met de reguliere programmering. Het is onduidelijk of Radio 916 (91,6 MHz) haar uitzendingen op de huidige manier kan handhaven aangezien Radio916 naast de zendvergunning voor de gemeente Moerkapelle/Zevenhuizen ook uitzendt voor de gemeente Rijnwoude. Radio Rijnwoude doet haar naam als lokale omroep wel eer aan aangezien het signaal in de buurgemeente Zoetermeer amper te ontvangen is.

MEDEWERKERS NCRV DOCUMENTAIRE VOOR DE RECHTER

Eindredacteur Ger van Dongen en voorzitter Frans Brink van de NCRV moeten volgende week voor de rechtbank verschijnen om een verklaring af te geven over de omstreden documentaire Verborgen Moeders. In de documentaire vertelt een vrouw dat haar vader jarenlang incest met haar pleegde en dat verwekte kinderen door abortus zijn gedood. Haar familie was in de uitzending zeer herkenbaar,net als de familie van een andere hoofdpersoon.Beide families zijn naar de rechter gestapt en ontkennen alle aantijgingen. Van Dongen verklaarde vorige maand dat de documentaires anoniemer hadden moeten zijn. De NCRV stelt verder dat het om “persoonlijke verhalen” ging. (ANP/NOStt)

RUSLAND: NTV VOOR ONBEPAALDE TIJD OFF AIR

De Russische tv-zender NTV is voor onbepaalde tijd uit de lucht. Het eerder onafhankelijke station is enkele dagen geleden overgenomen door het Russische staatsgazbedrijf Gazprom. De officiele reden voor de gestaakte uitzendingen zou onderhoudswerk zijn. Ook TB-6, de prive-zender die vele voormalige NTV- journalisten in dienst heeft, zendt niet uit. Minister Van Aartsen moet samen met de andere EU- partners actie ondernemen tegen de beknotting van de media in Rusland, zo pleit de Nederlandse Vereniging van Journalisten. De NVJ stelt dat er korte metten worden gemaakt met de kritische media en dat het tijd is een kritisch geluid te geven richting president Poetin.

RCC: “UPC EN DUTCHTONE MISLEIDEND”

De informatie die UPC verstrekt in een folder voor het product Priority Telecom is volgens de Reclame Code Commissie misleidend. Ook Dutchtone werd op de vingers getikt. De gepresenteerde voordeelpercentages waarmee gebeld zou kunnen worden doen volgens de commissie ten onrechte vermoeden dat Priority Telecom onder alle omstandigheden voordeliger is en dat het voordeel zelfs kan oplopen tot 20 procent. Verder zou uit de folder niet blijken dat UPC de tarieven van Carrier Select-bedrijven buiten beschouwing heeft gelaten. Voorts oordeelt de RCC dat de reclamecampagne rondom Dutchtone’s Allin-abonnement ‘op essentiële onderdelen’ misleidend is. De commissie refereert hierbij aan zinsneden over tarieven, mee te nemen belminuten en het overschrijden van de ‘belbundel’. (o.a. Adformatie)

CANAL PLUS START MET PAY-PER-VIEW IN NEDERLAND

Abonneezender Canal Plus start voor het einde van dit jaar pay-per-view in Nederland, een vorm van betaaltelevisie waarbij de kijker per keer betaalt voor een uitzending. Dat zegt directeur-Benelux Patrick Tillieux in een interview met het Financieel Dagblad. Canal Plus wil beginnen met het aanbieden van speelfilms op basis van pay-per-view. Maar Tillieux sluit niet uit dat ook live-voetbalwedstrijden dit jaar  al op deze manier besteld kunnen worden. Het bedrijf heeft bij de Eredivisie nv, die gaat over de uitzendrechten, zijn interesse kenbaar gemaakt voor de pay-per-viewrechten. Ook de kabelmaatschappijen hebben dat gedaan, aldus Hans Herremans van de Eredivisie nv.  Canal Plus gaat pay-per-view voorlopig alleen via de schotelantenne aanbieden. Op de kabel is te weinig ruimte voor deze dienst zolang het netwerk niet is gedigitaliseerd. Tillieux noemt het onbegrijpelijk dat het dichtbekabelde Nederland achteroploopt met de digitalisering van het netwerk. De introductie van pay-per-view past in de strategie van het verlieslijdende Canal Plus om zijn inkomstenbasis in Nederland te verbreden. (o.a. Financieel Dagblad)

VAN DER PLOEG TREKT FM-VERGUNNING BNR IN

Staatssecretaris Van der Ploeg heeft zijn besluit om Business News radio te laten uitzenden op FM ingetrokken. Hiermee heeft de staatssecretaris het bezwaarschrift dat Peter Jelgersma en Martin Bosma van Nieuws FM op 16 november 1999 indienden gehonoreerd, zo blijkt uit een brief die hij op 10 april aan betrokkenen heeft gestuurd. Business Nieuws gebruikt de FM-frequenties van Jazzradio. Nieuws FM had er samen met vier andere radiozenders (onder meer Arrow Classic Rock) bezwaar tegen gemaakt. Het belangrijkste bezwaar was dat de frequenties waren gealloceerd voor jazz. Het Commissariaat voor de Media moet nu een beslissing nemen over deze zaak. (o.a. Adformatie)

“VOORTBESTAAN MEDIAKABEL NIET IN GEVAAR”

Mediakabel-directeur Lex Nicolaï kwalificeert het bericht dat het voortbestaan van het digitale kabel- platform onzeker is als ‘onzin’. Kabelbedrijven zouden weliswaar in dubio zijn over hoe de digitale televisiediensten in de toekomst vorm moeten krijgen, maar daarbij speelt niet de vraag of dit al dan niet in samenwerking met Mediakabel moet gebeuren. Nicolaï zegt momenteel in opdracht van de aangesloten kabelbedrijven te werken aan het vergroten van de capaciteit van digitale televisie en deze te ondersteunen. Nicolaï erkent dat de ondersteuning van bijvoorbeeld UPC Digital de ‘footprint’ van Mr. Zap verkleint, maar benadrukt dat het voortbestaan van Mr. Zap niet in gevaar is en dat dit bovendien ‘op dit moment niet aan de orde is’. (o.a. Vecai)

NOS BIEDT EXCUSES AAN RKC-SPITS AAN

NOS-journalist Jack van Gelder heeft RKC-spits Rick Hoogendorp schriftelijk zijn excusus aangeboden en toegegeven niet zorgvuldig te hebben gehandeld. Dit naar aanleiding van het feit dat hij vorige week in een tv-programma tot twee maal toe suggereerde dat er gerommeld was bij de transfer van de speler naar het Spaanse Celta de Vigo, begin vorig jaar. Van Gelder stelde dat de transfer was afgesprongen omdat de begeleider van de speler, Arnold Oosterveer, te veel geld voor zijn diensten had gevraagd. Celta de Vigo huurde Hoogendorp begin vorig jaar van RKC met een optie op koop aan het einde van het seizoen 1999-2000. Celta besloot echter de spits niet te kopen waarna deze terugkeerde bij RKC. Onlangs betaalde de Spaanse club RKC 700.000 gulden als ‘huur’ van Hoogendorp. In het tv-programma trachtte de RKC-speler de stellingname van Van Gelder te ontkrachten, maar die hield voet bij stuk. Na interventie van Oosterveer, verbonden aan de VVCS, heeft Van Gelder zijn excuses gemaakt. (o.a. Brabants Dagblad)

EDWIN EVERS UUR LANGER IN DE OCHTEND

Per 1 mei aanstaande gaat Edwin Evers een uur langer door met zijn programma Evers Staat Op. Vanaf deze datum zal zijn programma van 06.00 tot 10.00 uur duren. Aanleiding voor de verlenging van het programma Edwin Evers is “de langere ochtendspits en de behoefte van Radio 538 om het luisteren naar Radio 538 op het werk te bevorderen”, aldus het persbericht van Radio 538. Aansluitend blijft Dennis Ruyer zijn programma Greatest Hits presenteren van 10.00 tot 12.00 uur.