Media kort: april 2004

Swijnenberg vervangt Beelen

Coen Swijnenberg zal de plaats van Giel Beelen bij de NPS tussen zes en acht uur ’s avonds op 3FM overnemen. Hiermee is de laatste plaats opgevuld die vrij was gekomen na de verschuivingen bij de radiozender. De eerste aflevering van Swijnenstal zal aanstaande maandag 19 april al te horen zijn. Momenteel heeft Swijnenberg een nachtprogramma van vier tot zes uur ’s nachts voor de NPS. Een jaar geleden kwam hij één dag per week op de radio, sinds 1 maart is hij elke doordeweekse dag te horen. Het verbaasde Swijnenberg dan ook dat hij nu al werd gevraagd voor de dagprogrammering. “Ik hoorde pas een week geleden dat ze me wilden hebben en dat had ik niet verwacht. Natuurlijk had ik wel de hoop dat ik een keer overdag op de radio zou komen, maar dat was eerder een kwestie van jaren dan weken.” Eerder deze week werd bekend gemaakt dat Yorin FM-DJ Wouter van der Goes de plaats van Ruud de Wild tussen vier en zes uur ’s middags gaat overnemen bij 3FM. Van der Goes gaat een geheel nieuw radioformat beginnen. Swijnenberg zal het programma van Giel Beelen juist op dezelfde manier gaan voortzetten. “Het format van GigaGiel blijft wel overeind met een actueel onderwerp in het begin van het programma en een hitlijstje waar mensen op kunnen stemmen. We kijken wel hoe het gaat. Het moet in ieder geval gezellig, snel en lekker worden.” (VPRO/NPS)

Meer zendtijd voor kleine reli-omroepen

De omroepen van kleine geestelijke stromingen krijgen relatief meer zendtijd. Dit blijkt uit het nieuwe toewijzingsbeleid voor levensbeschouwelijke omroepen, dat is opgesteld door het Commissariaat voor de Media (CvdM). Ook heeft het Commissariaat meer zendtijd vrij gemaakt voor de omroepen die zich richten op moslims. Op die manier zou het aanbod een betere afspiegeling van de maatschappij zijn. In september moeten de religieuze omroepen aanvragen indienen voor de zendtijd voor de komende 5 jaar. (Essent)

Waterstad FM brengt steunzender in de lucht

De regionale commerciele radiozender Waterstad FM heeft een nieuwe etherfrequentie in gebruik genomen. Sinds vandaag is Waterstad FM in Leeuwarden eo te ontvangen op 101.8 MHz. (L Oosterhoff)

Onderzoek naar EO’s kerktelefonie

Het Commissariaat voor de Media onderzoekt of de Evangelische Omroep de mediawet overtreedt, nu die kerktelefonie aanbiedt. Publieke omroepen zijn verplicht al hun neventaken bij het Commissariaat te melden. Omdat de EO dat met de kerktelefonie niet heeft gedaan, heeft de mediawaakhond de omroep per brief om opheldering gevraagd. Dat heeft een woordvoerder van het Commissariaat meegedeeld. Het aanbieden van kerktelefonie behoort niet bij de taken van een publieke omroep. Net zomin overigens als het aanbieden van gefilterd internet, zoals de EO doet met Filternet. Daarvoor heeft de omroep echter in 2000 toestemming gevraagd en gekregen bij het Commissariaat. Het aanbieden van kerktelefonie via internet is echter nooit als nevenactiviteit gemeld, zei een woordvoerder gisteren. Lees verder

Doorbraak in kwestie programmagegevens

Er lijkt een doorbraak ophanden in de inmiddels zes jaar durende procedure rond de uitgebreide rtv- programmagegevens. De NMa heeft onlangs het bezwaar gegrond verklaard dat HMG had gemaakt tegen het NMa-oordeel dat het mediabedrijf misbruik maakte van een machtspositie jegens De Telegraaf. De NMa stelt nu dat zij niet kan bewijzen dat het tarief dat HMG aan De Telegraaf voorstelt voor de levering van haar gegevens excessief zou zijn, meldt vakblad Adformatie vandaag. Ook is niet gebleken dat de vraagprijs van HMG het voor De Telegraaf onmogelijk maakt toe te treden tot de markt voor wekelijkse programmabladen. HMG-ceo Fons van Westerloo: ‘HMG heeft altijd aangegeven bereid te zijn tot levering van de wekelijkse programmagegevens, maar wil daarvoor een redelijke vergoeding. In samenwerking met experts is daartoe een tariefkaart ontwikkeld.’ HMG hanteert daarop een basistarief van 20 eurocent per exemplaar van de verschillende rtv-bladen. Dat zou HMG jaarlijks tonnen aan extra inkomsten opleveren. Veronica Uitgeverij betaalt HMG al een dergelijke vergoeding sinds september 2002. Tevens is HMG in onderhandeling met de NOS over de vergoeding voor de rtv-bladen van de publieke omroepen. De bezwaren van diezelfde NOS (in dezelfde procedure) zijn niet gegrond verklaard, omdat de NOS De Telegraaf nooit een aanbod heeft gedaan om de uitgebreide gegevens te leveren. (Adformatie)

Donner klaagt over berichtgeving NOVA

Minister Donner van Justitie heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend over onzorgvuldige berichtgeving van actualiteitenrubriek NOVA. Dat programma berichtte over een ontuchtzaak waar een topambtenaar van justitie bij betrokken zou zijn geweest, maar verzuimde volgens de bewindsman hoor en wederhoor toe te passen. De topambtenaar werd in de bladen Panorama en de Gay Krant in verband gebracht met seksueel misbruik van minderjarigen in het Eindhovense Anne Frankplantsoen. Die bladen trokken de beschuldiging later in. NOVA besteedde aandacht aan de artikelen, maar deed volgens Donner niet voldoende onderzoek naar de zaak. ,,Klager stelt dat in die uitzending ten onrechte wordt gesuggereerd dat justitie zich zou bedienen van een doofpot en zich schuldig zou maken aan klassenjustitie”, staat in de aankondiging van de journalistieke raad. De klacht wordt 22 april behandeld. Dan dient ook de klacht van de ambtenaar zelf tegen het NOS Journaal, dat eveneens onjuist over de zaak zou hebben bericht. (ANP via Antenne2)

VPRO’s 3voor12 lanceert editie Groningen

Na succesvolle edities in Den Haag en Utrecht krijgt ook Groningen een eigen lokale vestiging van VPRO’s online popmagazine 3voor12: 3voor12/Groningen. Op de website berichten enthousiaste vrijwilligers over het popnieuws in ‘Stad en Ommeland’. 3voor12/Groningen wordt donderdag 29 april (Koninginnenacht) gelanceerd op een gratis, groots opgezette ‘Kick off party’ in Simplon, met optredens van onder meer Meindert Talma & The Negroes, Audiotransparent, Kettel, Benjamin B, Propeller en Jimmy Barock. De entree is gratis. Aanmelden voor de gasterlijst via 3voor12lokaal@vpro.nl. 3voor12/Groningen is vanaf 29 april te vinden op http://3voor12.vpro.nl/groningen. Vanaf die datum heeft Groningen haar eigen online popmagazine, compleet met het laatste nieuws, prikkelende columns, fotoreportages en interviews met lokale bands en smaakmakers. (persbericht)

VPRO beboet voor geweld in kinderserie

Villa Achterwerk, de jeugdrubriek van de VPRO, heeft voor het eerst een boete van duizend euro gekregen voor het vertonen van geweld op de buis.In een aflevering van de komische serie Rembo en Rembo was in november te zien hoe een jongetje uit het gezin Magdat? speelgoed van zijn zusje afpakte. De wraak was zoet: het meisje propte het hoofd van haar broertje tussen de schuifdeuren en schoof deze dicht. Vervolgens verscheen de vaste vraag van het programma: Mag dat? Het antwoord: nee, want dan kunnen de schuifdeuren kapot gaan. Het Nicam, de instelling die onderzoekt of tv-zenders niet teveel geweld of seks op de buis brengen, gaf een hierover klagende ouder gelijk: de VPRO heeft met het vertonen van deze beelden de regels overtreden. Bij het programma had aangeven moeten worden dat het ging om een programma voor kinderen van minimaal zes jaar. Dat was niet gebeurd. Volgens Anna van der Staak, eindredacteur van Villa Achterwerk, is de aflevering ontsnapt aan de aandacht van de die de programma’s coderen aan de hand van de regels van het Nicam. Omdat Rembo & Rembo een serie is, hoeft dat slechts steekproefgewijs getest te worden. Het Nicam vindt Rembo & Rembo overigens geen serie, maar een reeks losse filmpjes in een magazine-achtig format, die afzonderlijk getoetst moeten worden. De VPRO gaat niet in beroep tegen de boete. ,,Er is nu eenmaal een Nicam en wij houden ons aan de regels. Dat betekent dat je ook de consequenties moet aanvaren’,, aldus Van der Staak. Wel overweegt de VPRO nu alle Villa Achterwerk-producties het logo 6 – minder geschikt voor kinderen jonger dan zes jaar – mee te geven. (ND)

Brink terug met nostalgische show

Televisiepresentator Jos Brink gaat een nieuwe show maken. Vanaf 3 juli presenteert de NCRV- coryfee acht weken lang ‘Televisie Toppers’. In het nieuwe programma, dat op de zaterdagavond wordt uitgezonden, blikt Brink samen met een bekende Nederlander en diens familie terug op hun favoriete televisie-avond van vroeger. Er worden oude tv-fragmenten getoond van onder meer de Mounties en ‘AVRO’s Wiekentkwis’. Ook komen televisiehelden van toen langs om in de studio herinneringen op te halen. (Essent)

Veertig inschrijvingen voor complex Radio Kootwijk

Ongeveer veertig kandidaten hebben zich bij de provincie Gelderland gemeld om een van de gebouwen van het voormalige zendcomplex Radio Kootwijk op de Veluwe te gaan exploiteren. Onder de belangstellenden zijn enkele horeca-ondernemers, het Kröller-Müller Museum en tientallen instellingen op het gebied van cultuur, natuur en educatie. Dat heeft W. Eckhardt, provinciaal programmamanager van Veluwe 2010 woensdag gezegd. De inschrijving voor Radio Kootwijk is nu gesloten. De stuurgroep Radio Kootwijk gaat eind april met een aantal gegadigden praten. Eckhardt hoopt in de zomer in grote lijnen te weten wie de vijftien kleine gebouwen en het grote zendgebouw gaan exploiteren. Dan kan ook de restauratie van opstallen en omliggende natuur van start gaan, aldus de programmamanager. (ANP via Antenne2 )

NOS-tv volgt Kuipers de ruimte in

NOS Actueel besteedt uitgebreid aandacht aan de ruimtevlucht die de Nederlandse astronaut André Kuipers van 19 tot en met 30 april gaat maken. Zo zal de NOS de lancering van de Sojoez rechtstreeks op tv verslaan en achtergronden geven over de ruimtevlucht. De eerste speciale uitzending op Nederland 2 is zondagavond, de avond voor de lancering. Die komt live uit de ruimtevaartinstelling Estec in Noordwijk (21.50-22.40 uur). Maandagmorgen vroeg is de lancering rechtstreeks te zien (5.00-5.30 uur). Vrijdag 23 april spreekt presentator Rob Trip met Kuipers, die dan in het ruimstestation zit (10.00-10.20 uur). Een week later, op 30 april, volgt de landing van de capsule in Kazachstan (19.27-19.52 uur). (ANP)

Biltse omroep Roulette 103 in financiële zorgen

De lokale omroep Roulette 103 in De Bilt dreigt in de financiële problemen te komen. De omroep rekende op een bijdrage uit de lokale omroepgelden, maar de gemeente De Bilt is niet van plan die te verlenen. Volgens burgemeester en wethouders en de gemeenteraad moet de lokale omroep zelf het hoofd boven water houden. Roulette mist nog meer inkomsten. Die uit de gemeentelijke informatiepagina op tekst-tv bij Roulette 103. De Bilt heeft het contract per 1 juli 2004 opgezegd. De gemeente vindt de publicatie via Roulette niet meer nodig. In geval van een ramp of calamiteiten is Radio M wettelijk de aangewezen omroep voor deze regio. Daar komt bij dat de inwoners van De Bilt elk jaar een nieuw informatief gemeenteboekje ‘De Wegwijzer’ ontvangen. De gemeente heeft Roulette 103 laten weten dat de omroep niet meer hoeft te rekenen op verzoeken van de gemeente De Bilt voor het uitzenden van raads- en commissievergaderingen. De gemeente De Bilt heeft inmiddels een eigen website. Voorzitter Harry Luiten van Roulette 103 reageert teleurgesteld. ,,Wij tekenen beroep aan tegen dit besluit. Nu zijn we genoodzaakt commerciëler te worden, terwijl wij verplicht zijn voor 50 procent informatie uit te zenden. Dit alles scheelt ons zo 19.000 euro per jaar. We zitten met onze vaste kosten van huur, gas, licht en dergelijke.” Luiten is niet van plan zich zo maar ten grave te laten dragen: ,,We hadden al 100 vrijwilligers, zijn 24 uur per dag in de lucht, zijn bezig met het opzetten van een redactie en gaan alle fractieleden uitnodigen in ons praatprogramma.” (Utrechts Nieuwsblad)

Uitzending Omroep Parkstad Televisie verboden

De commerciële kabelkrant van Omroep Parkstad Televisie mag niet langer worden uitgezonden in Brunssum, Onderbanken en Schinnen. Dat heeft het Commissariaat voor de Media in Hilversum bepaald. Het Commissariaat voor de Media liet het programma vorige week al van de kabel halen. Maar medewerkers van de omroep begonnen afgelopen weekend in Brunssum toch weer met uitzenden via het kanaal van de Lokale Omroep Onderbanken. Daarop heeft de toezichthouder op de Mediawet de illegale uitzending nu verboden. De Lokale Omroep Onderbanken en Omroep Parkstad Televisie zijn al een tijdje verwikkeld in een conflict. Medewerkers van de Lokale Omroep werden vorige week door Omroep Parkstad uit hun studio gezet. (L1)

L1 nu ECHT verdwenen op satelliet

L1 Radio en L1 TV verdwenen in de avond van 2 april jl. van de Astra 1 satelliet (19,2 Oost). Immers doordat het CDA en VVD in de Provinciale Staten van Limburg geen middelen beschikbaar wilden stellen voor een definitieve continuering van de satellietuitzendingen, was er voor de Limburgse regionale publieke omroep geen mogelijkheid meer om op satelliet te blijven uitzenden. De zender werd op basis van vooral goede wil door SES Astra vier maanden lang op de Astra 1 uitgezonden. Ter aanvoer naar de uplinklocatie in Luxemburg (Betzdorf) werd daarbij de Astra 3A op 23,5 graden Oost ingezet. Nadat op 2 april jl. L1 Radio en L1 TV verdwenen, bleven de Limburgse publieke radio- en televisiezender voor bezitters van een draaibare satellietinstallatie in Europa beschikbaar. 

Speciaal radiostation waddengebied

Het waddengebied krijgt een eigen radiostation. Radio Waddenzee is alleen ’s zomers in de lucht en vooral bedoeld voor toeristen. Dat heeft initiatiefnemer H. Kuipers dinsdag bekendgemaakt. Het radiostation gaat nationaal en internationaal nieuws, muziek en wetenswaardigheden over evenementen en gebeurtenissen op de waddeneilanden uitzenden. De radiomakers zijn van 1 juni tot 1 oktober op 1602 AM in de ether. De uitzendingen vanuit Harlingen zijn behalve op de waddeneilanden ook in delen van Friesland, Groningen en Noord-Holland te horen. In de tweede ronde van de frequentieveilingen in 2003 kochten de voormalige KRO-presentator Kuipers en collega-initiatiefnemer S. Brouwer 1602 AM voor 800 euro. Volgens Kuipers heeft niemand die frequentie eerder gebruikt en was ook nu niemand geïnteresseerd. Kuipers heeft speciale radiootjes laten fabriceren als klantenbinders. De toestellen kunnen alleen worden afgestemd op Radio Waddenzee. Hoe hij die gaat verspreiden, is nog niet bekend. (ANP)

Cijfers RTV West hoeven niet naar Commissariaat

De voormalig huisaccountant Ernst & Young van Radio TV West hoeft zijn stukken over de jaarrekeningen van de regionale omroep niet af te geven aan het Commissariaat voor de Media. De kortgedingrechter in Den Haag bepaalde dinsdag dat het commissariaat zich tot de omroep zelf moet wenden om aan de gegevens over 2001 en 2002 te komen. Het commissariaat wil de controledossiers van het accountantsbureau hebben voor nader onderzoek naar de slechte financiële positie van Radio TV West. Ernst & Young weigert de boekhouding over te dragen. Behalve van de provincie krijgt de regionale omroep Radio TV West ook een bijdrage van het Commissariaat voor de Media. (RTV West)

Wouter van der Goes naar 3FM

Radiopresentator Wouter van der Goes stapt over van Yorin FM naar 3FM. De dj gaat er voor de jongerenomroep BNN op werkdagen het middagprogramma (16.00-18.00 uur) vullen. Hij is daarmee de opvolger van Ruud de Wild die in juni de aangekondigde overstap maakt naar Radio 538. Wouter van der Goes werkte eerder bij Radio 538 en presenteert op dit moment ‘Wout in de Middag’ bij Yorin FM. Daarnaast is hij de vaste stem van Idols en Yorin TV. (ANP)

Wet maakt einde aan kredietenreclame

Reclames voor zogenaamd goedkope kredieten, die na aanschaf allesbehalve voordelig blijken te zijn, worden volgend jaar niet meer uitgezonden. Nog dit voorjaar zal de nieuwe Wet financiële dienstverlening (Wfd) met op dit punt heldere reclameregels door de Tweede Kamer worden behandeld. De wet kan per januari 2005 in werking treden, zo meldt De Telegraaf. Daardoor kan toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) hardhandig optreden tegen overtreders, stellen Dirk Schoenmaker en Ingeborg Hoogendijk van het ministerie van Financiën. Zij zijn verantwoordelijk voor de totstandkoming van de Wfd, die eerder deze week naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Het belangrijkste van de wet is dat het alle financiële dienstverleners controleerbaar deskundig en betrouwbaar wil laten zijn. Het gaat daarbij om verkopers van onder meer pensioenen, hypotheken, verzekeringen en kredieten. Ook een belangrijk onderdeel uit de nieuwe wet is dat tussenpersonen een nauwkeurig bepaalde zorgplicht hebben ten aanzien van hun klanten en die niet kunnen afschuiven op bijvoorbeeld de verzekeraar voor wie ze het product in de markt zetten. Wanneer de Wfd is ingevoerd, staat de hele financiële markt onder toezicht. (Adformatie)

Samenwerking ID&T met Stage Holding

ID&T gaat samenwerken met Stage Holding, de live entertainment onderneming van Joop van den Ende, voor expansie in het buitenland. ID&T-baas Duncan Stutterheim noemt Stage Holding volgens Sponsor Magazine Online een ideale partner. Volgens hem heeft het bedrijf de juiste knowhow en is al langer actief in landen waar ID&T reële mogelijkheden ziet voor de internationale expansie. Binnen de nieuwe samenwerking zal ID&T de conceptmatige kant van de events voor zijn rekening nemen. Stage Holding neemt de organisatie op zich van kaartverkoop, marketing, locaties, het verkrijgen van vergunningen et cetera. Stage Holding heeft acht eigen theaters in Duitsland (drie in Hamburg, twee in Berlijn, twee in Stuttgart en een in Essen), drie in Spanje (Madrid), twee in Nederlanden en vijf off Broadway theaters in New York. (Adformatie)

Kijk in de Vegte op Radio Veronica

Jeroen Kijk in de Vegte is sinds deze week dagelijks te horen bij Jeroen van Inkel op Radio Veronica om de laatste showbizz-nieuwtjes door te nemen. Jeroen presenteert voor Veronica TV het programma Vibes wat de kijker op de hoogte houdt van de showbizz, en nu zal hij in middag ook een voorproefje gaan geven op de radio. Begin dit jaar maakte Jeroen bekend dat hij zou stoppen met radio maken voor BNN. Nadat Ruud naar 538 ging koos Jeroen voor Veronica om het programma Vibes dagelijks te gaan presenteren. Echter zei hij toen tegen RadioFreak radio niet helemaal uit te sluiten. Vervolgens presenteerde hij een weekje de ochtend show mee op Veronica en vanaf vandaag een dagelijks showbizzblok. (via Radiofreak)

Tsjechische journalisten in Irak ontvoerd

Drie medewerkers van de Tsjechische publieke omroep worden vermist in Irak. Het gaat om journalist Martin Kubal, cameraman Petr Klima en radioverslaggever Vit Pohanka, aldus zegslieden binnen de Tsjechische staatsomroep maandag. De beide medewerkers van Ceska Televize verlieten het Palestine Hotel in Bagdad zondagmorgen. Zij vertrokken per taxi naar Amman in buurland Jordanië. De Tsjechische ambassade en de omroep in Praag hebben sindsdien niets meer van hen vernomen. Volgens de eigenaar van het taxibedrijf werd de wagen 10 kilometer noordelijk van Bagdad in Taji gestopt door gewapende mannen. Zij namen de beide Tsjechen en hun bagage mee. De taxichauffeur werd geblindoekt en uren vatsgehouden, maar later vrijgelaten. De radiocorrespondent die wordt vermist was van plan dezelfde reis naar Amman te maken, aldus het Tsjechische persbureau CTK. Pohanka’s chef bij de Tsjechische radio zei nadien niets meer van hem hebben gehoord. Het radiostation heeft nog niet officieel gereageerd. (ANP)

Omroepen Vlissingen en Middelburg mogen fuseren

De lokale omroepen van Middelburg en Vlissingen mogen fuseren. Dat heeft het Commissariaat voor de Media bepaald. In de praktijk zenden de twee omroepen al hetzefde programma uit, maar het zijn nog wel twee organisaties. Door samen te gaan kan Cool FM, zoals de zenders heten, geld besparen. Het Commissariaat gaat akkoord met de fusie omdat Middelburg en Vlissingen een stadsgewest vormen. Wanneer de omroepen samengaan is nog onduidelijk. (Omroep Zeeland)

SP: koop kabelnetten terug

De overheid moet de geprivatiseerde kabelnetten terugkopen, omdat prijs en prestatie bij de commerciële kabelbedrijven niet in balans zijn. Dat zei Tweede-Kamerlid A. Gerkens (SP) zondag in het AVRO- mediaprogramma Antenne 2: “TV is in onze ogen een nutsvoorziening. Eigenlijk zeg ik: koop die kabel nou terug.” Gerkens legt de verantwoordelijkheid bij gemeenten die hun kabelnetten destijds verkochten: “Die moeten het ook terugkopen. Wij stimuleren dat. Als daar problemen bij komen, vind ik dat de landelijke overheid moet bijspringen.” Regeringspartij CDA beschouwt de kabelverkoop achteraf als een enorme, doch onomkeerbare misser. Mediawoordvoerder J. Atsma: “De mensen thuis hebben elke grip op wat er gebeurt verloren en daar hebben we achteraf geweldig veel spijt van, maar het is wel de realiteit.”

Nederland 3 overdag kinderzender

Op werkdagen biedt Nederland 3 vanaf begin september van 07.00 uur tot 19.00 uur non-stop kinderprogramma’s. Binnenkort wordt hierover een definitief besluit genomen, zei netcoördinator C. Spierenburg zaterdagmiddag. De omroepen zijn al bezig met het voorbereiden van deels nieuwe programma’s. Onder de titel Z@ppelin bieden de publieke omroepen op Nederland 3 ook nu al veel kinderprogramma’s. Van een non-stop-programmering is echter nog geen sprake. Op het moment wordt de programmering regelmatig onderbroken door programma’s die zijn bedoeld voor volwassenen. De nieuwe programmering is volgens Spierenburg noodzakelijk in de concurrentiestrijd met tv- zenders als Fox Kids en Nickelodeon. Z@ppelin verliest de laatste jaren marktaandeel ten opzichte van deze stations. ,,Nederland 3 gaat veel meer rekening houden met de doelgroep die rond het Jeugdjournaal zit”, zei Spierenburg zaterdagmiddag in het programma Café Vondel op Business Nieuws Radio.Dat betekent volgens de netcoördinator dat programma’s als ‘Papaul’ van Paul de Leeuw niet meer rond die tijd worden uitgezonden. Z@ppelin krijgt verder ’s middags een horizontale programming. Als kinderen van school komen, krijgen ze een soap en een live magazine van een half uur met informatie en ontspanning. Dat laatste programma wordt mede door kinderen zelf ontwikkeld. ,,En er komt ook een spelprogramma”, zegt Spierenburg. ,,Het betekent wel dat er behoorlijk wat programma’s verdwijnen.” De netcoördinator wil minder kortlopende series van de verschillende omroepen. (ANP)

United Broadcast Facilities aast op deel NOB

De belangrijkste onderdelen van het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) komen mogelijk in handen van United Broadcast Facilities. Dit bericht NRC Handelsblad in haar editie van vandaag. Daarmee ontstaat een nieuw facilitair bedrijf dat een dominante positie krijgt in Hilversum. United is na het NOB het grootste facilitair bedrijf in Hilversum en daarmee de voornaamste concurrent van NOB, dat nog eigendom is van de Nederlandse staat. Beide werken zowel voor publieke als commerciële omroepen. United en NOB Holding hebben een verklaring ondertekend waarin staat dat United het eerste recht heeft om een bod uit te brengen. Dat bevestigen president-directeur M. Jonkhart van NOB Holding en directeur H. Bout van United. Voor het einde van volgende maand moet United met een definitief bod komen.NOB is de grootste leverancier van opname-, montage- en studiovoorzieningen in Hilversum. De verwachte opbrengst van de te verkopen NOB-onderdelen was enkele jaren geleden nog 70 miljoen Euro. Volgens Jonkhart is het “zeer de vraag” of dat bedrag ook gehaald wordt. Oorzaak is de krimpende markt sinds het kabinet bezuinigingen heeft opgelegd aan de publieke omroepen. Het onderdeel van NOB Holding dat United wil kopen is de Broadcast Service Group (duizend werknemers). Daartoe behoren de bedrijven NOB decor, NOB Duitsland, NOB Hongarije, Videohouse (België), Dutchview, Ciris, Camcompany en Cinevideo. United Broadcast Facilities is vooral geïnteresseerd in de winstgevende, buitenlandse activiteiten van het NOB. Jonkhart: “United wil uitgroeien tot een van de grotere Europese facilitaire bedrijven. Daar passen onze activiteiten in Hongarije, Duitsland en België prima in.” Het nieuwe bedrijf krijgt een dominante positie op de Nederlandse markt. NOB en United hebben, volgens Jonkhart, nu samen een marktaandeel van 50 tot 60 procent. ‘Om een monopolie in Nederland te vermijden kan het zijn dat United na de overname op termijn onderdelen zal verzelfstandigen of dienen activiteiten te worden overdragen aan de concurrentie’, aldus Jonkhart. Ook de mededingingsautoriteit NMa moet nog akkoord gaan.Het NOB werd in 1988 opgericht als facilitaire afsplitsing van de NOS. Sinds de oprichting heeft het concern tientallen miljoenen euro verlies geleden. Afgelopen jaren zijn bij reorganisaties honderden arbeidsplaatsen vervallen. Ook is het onroerend goed (het Mediapark) verkocht. Deelnemingen in andere mediaondernemingen zijn afgestoten. Sinds vorig jaar maakt het NOB weer winst. Na de verkoop aan United resteert alleen NOB/Crossmedia (400 werknemers), dat zorgt voor het uitzenden van radio- en televisieprogramma’s. Dat bedrijf blijft eigendom van de Staat en wordt mogelijk ondergebracht bij de publieke omroep.

Concertzender vrij te ontvangen via Astra-satelliet

De publieke klassieke zender De Concertzender is sinds enige tijd vrij te ontvangen via de Astra-satelliet. Dit bericht Canal Digitaal via haar website. Voorheen was de zender alleen te ontvangen voor abonnees van het digitale boeket Canal Digitaal. De gegevens om de Concertzender te ontvangen: Astra 1 satelliet (19,2 Grd Oost) – 12574 H.

Boete dreigt voor Yorin’s Pepsi Chart

Op 22 april zal Yorin gehoord worden naar aanleiding van overtredingen in zowel het televisieprogramma Pepsi Chart Live 2003 als het radioprogramma Pepsi Chart. In het tv-programma – een registratie van een concert in Ahoy, met tal van binnen- en buitenlandse artiesten – kwam veelvuldig (512 keer) het logo van Pepsi in beeld, naast het logo in de programmatitel en leader. In het drie uur lang durende radioprogramma – met daarin een Top 40 van de best verkopende singles – werd voor en na het hele uur de sponsor vermeld, in totaal zes keer. Tijdens het programma is 90 keer het merk Pepsi vermeld. De reclameblokken in en rond het programma bevatten reclameboodschappen voor het merk Pepsi. Er wordt een boete in het vooruitzicht gesteld van 22.500,- euro voor TV, respectievelijk 4.050 euro voor de radio. (CvdM)

5000ste internetabonnee Kabel Noord

Kabel Noord (tv en Internet) heeft deze week haar 5000ste abonnee voor internet verwelkomd. Sinds de introductie van Sprinter, het eerste internetabonnement in 1998, heeft internet via de kabel een grote vlucht genomen in Noordoost Friesland waar Kabel Noord actief is. Nadat de kabelmaatschappij jarenlang een enkel abonnement voerde, heeft het bedrijf nu acht abonnementen voor internet na de komst van @Home en de nieuwe chello abonnementen. Voor minder dan 10 euro per maand is internet via de kabel nu mogelijk in gemeente Dongeradeel, Dantumadeel en Kollumerland. De beschikbaarheid van internet overal in het gebied is een belangrijke succesfactor omdat iedereen aangesloten kan worden op breedband internet. Met het behalen van de 5000ste abonnee heeft Kabel Noord een dekkingsgraad behaald van meer dan 20% op zo’n 25.000 abonnees. (Waldnet)

Hansje Bunschoten weg bij KRO’s DolceVitaTV

Hansje Bunschoten heeft besloten om niet verder te gaan met de presentatie van KRO s DolceVita TV. De samenwerking met Theodor Holman heeft niet gebracht wat zij ervan verwachtte. “Onze stijl van interviewen is zo verschillend dat het programma daardoor niet goed tot zijn recht komt”,aldus Hansje Bunschoten. De KRO betreurt het plotselinge vertrek van Hansje maar erkent dat er geen optimale samenwerking was tussen beide presentatoren. Voorlopig zullen naast Theodor Holman regelmatig wisselende presentatoren plaatsnemen. (NOStt)

Koen van Huijgevoort weg bij Kink FM

Koen van Huijgevoort stopt met zijn programma ‘Outlaw Classics’ elke werkdag tussen 9:00-12:00 uur op Kink FM. Koen begon op 1 september bij de kabelzender en heeft besloten er per 1 mei mee te stoppen: ‘Het afgelopen halve jaar heb ik veel ervaring opgedaan. Mijn muziekkennis is met sprongen vooruit gegaan en ik weet nu dat ik een programma kan presenteren. Kink FM is een goede zender, maar past onvoldoende bij mij en ik bij het station, vind ik. Op dit moment heb ik nog geen concrete plannen, maar ben wel op zoek naar een passende werkgever’. Over een eventuele opvolger tussen 9:00-12:00 uur is nog niets bekend. (Weblog Coen Swijnenberg)

Mobiele realitysoap met Katja Schuurman

Katja Schuurman gaat de hoofdrol vervullen in een mobiele realitysoap met als titel ’24-7 Reporter’, een nieuw initiatief van Media Republic. De dagelijkse belevenissen van de 29-jarige actrice zijn vanaf 21 april via internet, MSN messenger en gsm te volgen. Volgens de makers kunnen fans van Katja Schuurman haar leven zeven dagen per week, 24 uur per dag live meemaken. Een speciale reporter volgt het doen en laten van de actrice en verspreidt dagelijks zijn verhaal met bijbehorende foto’s. De serie is ontwikkeld door mediaproducent Media Republic, sms-bedrijf HotSMS en managementbureau The Fame Game. De bedrijven hebben een overeenkomst gesloten met de gratis krant Sp!ts en Noordzee FM, die tevens over het dagelijkse leven van de actrice berichten. (Adformatie)

89,3 Radio West met special over vrije radio in Nederland

Het programma ‘Hot Talk’ op 89,3 Radio West staat vrijdagavond (21-23 uur) geheel in het teken van de vrije radio in Nederland onder de titel ‘Stoorzenders’. 89,3 Radio West komt met een twee uur durend magazine over vrije radio in Nederland met o.a. Radio de Vrije Maagd, Mokum, Sirene, Select, de Vrije Keijser, Tonka, Patapoe, 100, Dood, Veronica, X-clusief, Delta, Balans, Centraal, Harry Mulder, Joop Atsma, Kees Vendrik, Herbert Visser, Joost den Draayer, Gerard van den Berg, Bill Ankerman, Vader Abraham, Tegenflits, Agentschap Telecom, Etherflits en Boudewijn de Groot. (RTV West/J Ankerman)

Deze maand advies over MCO

Midden april verwacht staatssecretaris Medy van der Laan een advies van de Raad voor Cultuur over bezuinigingen bij het Muziekcentrum van de Omroep MCO. De staatssecretaris legt de Raad voor Cultuur drie voorstellen voor: de plannen van het MCO zelf, het voorstel van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep en een eigen plan van de staatssecretaris. Het MCO moet van de staatssecretaris tussen de 5,5 en 7,5 miljoen euro bezuinigen. Het MCO zelf stelt voor om het Radio Symfonie Orkest op te heffen en het Radio Filharmonisch Orkest en het Radio Kamerorkest te versterken. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep wil het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest laten fuseren. Maar volgens de staatssecretaris leveren beide voorstellen niet genoeg op. Ze komt daarom met een eigen plan: opheffing van het Radio Symfonie Orkest (zoals het MCO ook bepleit), maar géén versterking van de andere orkesten (zoals het MCO wel wil). De Raad voor Cultuur kan zich nog over een vierde voorstel buigen, afkomstig van AVRO, NPS en TROS, grote producenten van levende muziek. De drie omroepen vinden dat de Raad een onderzoek moet doen naar verbetering van de efficiency bij het MCO en de verwerving van extra inkomsten. Verder pleiten ze vooral voor de vorming van een nieuw flexibel en multifunctioneel orkest dat in de plaats moet komen van het Radio Symfonie Orkest en het Radio Kamerorkest. (Spreekbuis)

Digtenne nu ook in regio Rotterdam

De website van FMTV bericht dat Digitenne is gestart met (proef)uitzendingen via de zendmast te Rotterdam-Waalhaven. Digitenne zendt uit met een vermogen van 10 KW ERP vanaf deze zendmast. (FMTV)

Peter van der Vorst nog drie jaar bij Eyeworks

Televisieproducent Eyeworks heeft een exclusiviteitovereenkomst met presentator Peter van der Vorst gesloten die hem voor drie jaar aan Eyeworks verbindt. Van der Vorst (32) presenteert op dit oment het succesvolle Eyeworks-format De 10 voor RTL4. Hij blijft als deskundige verbonden aan RTL Boulevard. Peter van der Vorst: ‘Ik voel me erg thuis bij Eyeworks en ik ben blij met de kans die ik heb gekregen om me door te ontwikkelen als programmamaker en presentator. Een exclusieve verbintenis voor drie jaar als presentator geeft aan dat we samen veel vertrouwen in de toekomst hebben; ik verheug me op de mooie dingen die we gaan doen!’ Reinout Oerlemans: ‘Peter is een begenadigde televisiemaker die heeft bewezen dat hij ook als presentator de kijker weet te boeien. Voor ons komt zijn succes met De 10 niet onverwacht. Ik zie in Peter een presentator en televisiemaker waar we nog veel plezier aan zullen beleven.’ (TV Formats weblog)

“Moskowitz’ dreigt Omrop Fryslân met enorme dwangsom”

Omrop Fryslân heeft woensdag een brief ontvangen van de bekende en gevreesde advocaat ‘Moskowitz’. In de brief wordt gedreigd met een dwangsom van 10.000 euro per keer dat de omroep een tv-spotje uitzendt waarin het typetje ‘Annie de Rooij’ van Paul de Leeuw figureert. De brief moet echter zijn verzonden door een grappenmaker, zo stelt de echte Moskowitz in een reactie. De brief kwam niet helemaal uit het niets: vorige week dreigde Paul de Leeuw (de echte) met juridische stappen om de spot van Dam Beton uit Akkrum te laten verbieden. Een Friese acteur zet in die spot ‘Annie de Rooij’ neer, een typetje dat volgens De Leeuw auteursrechtelijk is beschermd. Na het zien van de reclame is het management van De Leeuw echter tot de conclusie gekomen dat het om een onschuldige persiflage gaat en dat daarom kan worden afgezien van een procedure. (Liwwadders)

Nieuwe communicatiemanager NCRV

Chris Fentener van Vlissingen is deze week begonnen als manager marketing & communicatie bij de NCRV. Hij maakt deel uit van het MT en moet de komende jaren ook een voortrekkersrol gaan spelen bij het herpositioneren van de NCRV. De afgelopen drie jaar was Fentener van Vlissingen manager bij het Van der Valk Concern waarin hij een rol heeft gespeeld in de herstructurering en professionalisering van de horecaketen. Voor die tijd werkte hij ook in de omroepwereld. Tussen 1994 en 2000 was hij als marketingmanager medeverantwoordelijk voor de omvorming van de Avro tot een doelgroepgericht multimediaal bedrijf. (Adformatie)

RNW1 en RNW2 ook via Hotbird-satelliet

Goed nieuws voor Hotbird-kijkers en luisteraars in (Zuid-/Oost) Europa, het Midden-Oosten en Noordelijk Afrika. Vanaf vandaag zijn RNW 1 (Nederlandstalig) en RNW 2 (Engelstalig), twee radiozenders van Radio Nederland Wereldomroep voortaan ook op de Hotbird te ontvangen! Dit in navolging van BVN-TV die sinds eind vorige maand uitzendt op de Hotbird, zoals eerder gemeld. De Vlaamse internationale omroep VRT-RVi was al op de Hotbird met haar twee radiostations (RVi 1 & RVi 2) te ontvangen. De Hotbird biedt ten opzichte van de originele Astra 1-uitzending van BVN-TV, de RNW-radiostations en VRT-RVi bereik voor diegenen die niet in het Astra-uitzendgebied zitten. Zoals aangegeven is dit met name het Midden-Oosten, Noordelijk Afrika; maar in landen als Frankrijk, Polen en Italië kijken veel satelliethuishoudens standaard naar de Hotbird, waardoor ook bij deze huishoudens de Nederlandse signalen automatisch binnenkomen. Frequentie voor RNW 1, RNW 2 en BVN-TV op de Hotbird is 12.303 GHz V Symb.Rate 27.500 FEC 3/4. De kwaliteit voor RNW 1 en RNW 2 is 192 kbit/s stereo. RNW 3 (Spaanstalig, Portugees en Indonesisch) blijft vooralsnog (in Europa) alleen op de Astra 1 beschikbaar. (Dutchmedia Weblog)

Kijkers zien duidelijke verschillen publieke en commerciele omroep

Kijkers zien de verschillen in zenderprofilering tussen publieke en commerciele zenders, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciele Communicatie. Bij het onderzoek werd gebruik gemaakt van de zes dimensies van de WaardeMonitor: relaties of prestatie, sociaal of individueel georienteerd, waarden van oudsher of waarden van nu, zekerheid of uitdaging, gezinsleven of vrijheid en conformeren of je eigen weg gaan. Op basis van de verkregen profielen ontstond een meetinstrument dat specifiek geschikt is voor de Nederlandse markt. Kijkers blijken de verschillen tussen publieke en commerciele zenders in de zes dimensies goed te kunnen zien. De twee groepen zenders scoren op alle dimensies tegenovergesteld. Publieke zenders staan voor vakmanschap, ambitie, sociale opstelling, verantwoordelijkheid, behulpzaamheid, bezit hebben, geborgenheid, kinderen, in jezelf geloven en geen meeloper zijn. De commerciele zenders staan voor vriendschap, partners, gezelligheid, leuke dingen doen, genieten, jezelf vermaken, uitdaging, geen problemen hebben, spontaniteit en status. (Antenne2)

Programmaraad Haarlem adviseert nieuw basispakket televisie

De Haarlemse Programmaraad heeft in zijn vergadering van 7 april 2004 besloten welke televisiezenders vanaf september 2004 verplicht op de kabel in Haarlem moeten worden doorgegeven. Het gaat om RTL 4, RTL 5, SBS 6, Nickelodeon, Discovery Channel, MTV, CNN en Animal Planet. Deze zenders dienen te worden opgenomen in het standaardpakket naast de wettelijk verplichte Nederlandse zenders (Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, TVHN en Haarlem 105TV) en twee door de Programmaraad te bepalen Vlaamse zenders. Hier kiest de raad voor VRT 1 en Ketnet/Canvas. Het standaardpakket van UPC bestaat vooralsnog uit 33 zenders plus het UPC infokanaal. De Programmaraad heeft zeggenschap over het zogenaamde basispakket van 15 zenders. Door de veranderingen in het basispakket raken TMF en Net 5 hun gegarandeerde doorgifte in Haarlem kwijt. Het is daarmee uitdrukkelijk niet gezegd dat deze zenders van de kabel zullen verdwijnen. Het is aan UPC om te bepalen of deze zenders vanaf 1 september nog te zien zullen zijn. UPC zal dat doen conform haar distributiebeleid zoals dat vastgelegd in de kabeltelevisienota. Het advies van de Programmaraad geldt ook voor het kabelnetwerk dat Lijbrandt Telecom in Haarlem exploiteert. Het beleid dat Lijbrandt hanteert bij het invullen van het pakket is de raad niet bekend. (Kabelraden.nl)

Nieuwe studio voor radiostation Freez FM in Leeuwarden

Het Friese radiostation Freez FM is verhuisd van Wergea naar Leeuwarden. Het ontbreken van een goede breedbandverbinding voor internet is de belangrijkste reden van het vertrek uit Wergea. Na tijdelijk te hebben uitgezonden vanuit de kelder van een automatiseringsbedrijf aan de Voltastraat in Leeuwarden, is onlangs een nieuwe studio in gebruik genomen aan de Tuinen in de Friese hoofdstad. Freez FM begon in 1999 met het uitzenden van pop- en rockmuziek vanuit de voormalige melkfabriek van Frico in Wergea. “Voor onze uitzendingen hebben wij tegenwoordig echter een breedbandverbinding nodig en die was in Wergea niet voorhanden”, zegt directeur Wietze Bouma. “Vanuit onze nieuwe studio kunnen we via het internet programma’s doorsturen naar een zender op het dak van de Avèro-residentie aan het Van Harinxmakanaal.” Nu de verhuizing is voltooid kan FreezFM beginnen met het in de lucht brengen van de drie verkregen etherfrequenties in Noord-Holland (o.a Liwadders)

Publiciste Anne Biegel overleden

Publiciste Anne Biegel is overleden. Ze stierf dinsdag in haar geboorteplaats Bussum, zo meldde haar familie donderdag. Ze werd 98 jaar. Biegel was de eerste vrouw op de redactie van het toenmalige katholieke dagblad De Tijd. Ze publiceerde later met collega Heleen Swildens onder meer het boek M’n bril in de ijskast, dat ook in het Duits werd vertaald. Het tweetal publiceerde in de jaren negentig nog Een Vinger in de Pap en Verlengd Bestaan. Biegel hield zich in haar loopbaan vooral bezig met de man-vrouw-verhouding en ouder worden. Ook correspondeerde ze met ter dood veroordeelden in de Verenigde Staten. (ANP)

Haarlem stemt in met tarief UPC

De Haarlemse kabel wordt vanaf 1 mei stapsgewijs fors duurder. Het huidige tarief van 7,60 euro (per maand, inclusief BTW) stijgt volgende maand naar 10,64 euro. Per 1 oktober komt het tarief op 15,20 euro. Haarlem en UPC hebben hiervoor het oude contract opengebroken. De gemeente trekt zijn handen volledig af van de kabel. Toezicht op de (landelijke) tarieven komt nu in handen van de Nederlandse Mededingingautoriteit. In het oude contract stond onder meer dat de tarieven maar mondjesmaat mochten stijgen. Voor de contractwijziging betaalt UPC de komende zeven jaar in totaal 2,3 miljoen euro aan de gemeente. Haarlem kan dit geld besteden aan cultuur, media, welzijn of onderwijs. Andere gemeente hebben zich met succes via de rechter verzet tegen de verhoging. Verantwoordelijk wethouder Grondel (GroenLinks) betwijfelt echter of hogere rechters deze uitspraken handhaven. ,,We hadden ons kunnen blijven verzetten tegen de verhoging. Maar het risico was dan dat we een enorme navordering van UPC konden krijgen. Ik wil niet pokeren met het geld van de stad en pak daarom nu liever de zekerheid van 2,3 miljoen euro”, aldus Grondel vanochtend. UPC wil in alle gemeenten hetzelfde tarief invoeren. Het kabelbedrijf wilde de verhoging al op 1 januari invoeren. De rechter dwong het bedrijf echter opnieuw te onderhandelen met Haarlem. Omdat de verhoging al wel op de facturen voor abonnees stond, heeft UPC beloofd dit bedrag over de eerste vier maanden van het jaar terug te zullen betalen aan de klanten. De gemeente heeft verder met UPC afgesproken dat het huidige aantal zenders (ruim dertig) voorlopig gehandhaafd blijft. (Haarlems Dagblad)

“Radio 2 draait steeds vaker hippe alternatieve acts”

Alicia Keys is er single van de week, Prince draait al twee weken mee met zijn nieuwe single en deze week voegt het station ook Here She Comes Again van de Britse gitaarband The Stands toe aan zijn playlist. We hebben het hier over Radio 2. Niet alleen trekt het radiostation met zijn marktaandeel van 13,1% bijna twee keer zoveel luisteraars als de 7,1% van 3FM, maar het programmeert ook steeds avontuurlijker. “Radio 2 was vroeger wel heel erg middle of the road en Nederlandstalig, ze zijn zeker hipper geworden”, meent Jeroen Kleijn, p lugger bij het onafhankelijke promotiebedrijf Veel Promo. Kleijn brengt wekelijks nieuwe platen rond bij de programmamakers, en het afgelopen jaar had hij succes op Radio 2 met ondermeer Spinvis, Sergent Garcia en Turin Brakes. Kleijn enthousiast: “Dat zijn platen die je niet in de eerste plaats zou verwachten op Radio 2, en dat is een goede ontwikkeling.” Recent had Kleijn succes met Belle & Sebastian op Radio 2.”Twee jaar geleden zou ik nog voor 3FM zijn gegaan, maar die laten grof gezegd die hoek nu liggen. Ik vond het onterecht als Belle & Sebastian in de VPRO/KINK FM-hoek zouden zijn blijven hangen. Nu heb ik me heel erg op Radio 2 gericht en dat is me met een lange adem ook gelukt.” Inmiddels zijn er zo’n 7000 Belle & Sebastian-albums verkocht.

Middengolfzender Haagstad Radio geoptimaliseerd

De middengolfzender van Haagstadradio op 1485 kHz in de omgeving van Den Haag is afgelopen weekend opnieuw afgeregeld. Er is een nieuwe antennetuner geplaatst en het zendvermogen is nu 800 Watt (input). Haagstadradio is een radiostation van de HOS, de Hindostaanse Omroep Stichting. Het station zendt 24 uur per dag programma’s uit in de Nederlandse en Hindoestaanse taal. (nl.media.radio)

Lokale omroep WOS in Hoek van Holland

Vanaf donderdag 8 april zal in de deelgemeente Hoek van Holland de lokale omroep WOS (Westlandse Omroep Stichting) op de kabel worden doorgegeven in plaats van de lokale omroep Rotterdam. Tot 1999 werd de lokale omroep WOS in Hoek van Holland doorgegeven. Sinds 1999 heeft het dagelijks bestuur van de deelgemeente Hoek van Holland (onderdeel van Rotterdam) zich ingezet om de WOS terug te krijgen op de kabel. Met instemming van het Commissariaat voor de Media en de Stichting Lokale Omroep Rotterdam (SLOR) zal vanaf 8 april WOS TV ((kanaal 59-; frequentie 773.75) weer in Hoek van Holland te ontvangen zijn. Over WOS Radio wordt nog onderhandeld. Deze zender zal waarschijnlijk op termijn bijgeplaatst worden. De z enders van de lokale omroep Rotterdam (Stadsradio Rotterdam (frequentie 105.9), Migrantenomroep (frequentie 106.5) , Omroep Rotterdam 1 (frequentie 107.1), Omroep Rotterdam 2 (frequentie 107.5) en Omroep Rotterdam 3 (frequentie 107.9) komen te vervallen.

News Corp verhuist naar Verenigde Staten

News Corp, het prominentste visitekaartje van het Australische bedrijfsleven, gaat voor eind dit jaar zijn hoofdzetel verplaatsen naar de Verenigde Staten. Het mediaconcern verklaarde dinsdag door de verhuizing gemakkelijker toegang te willen krijgen tot de Amerikaanse kapitaalmarkten. News Corp behaalt nu al meer dan 75 procent van zijn omzet en winst in de VS. De oorsprong van het succes ligt desondanks in Australië, waar topman Rupert Murdoch een halve eeuw geleden begon met een kleine krantenuitgever in Adelaide. Om eventuele ophef over een vertrek te sussen, belooft het concern dat er aan de huidige werkgelegenheid en investeringen in Australië niets zal veranderen. Ook behoudt het een beursnotering in Sydney. De hoofdnotering komt echter in New York. (ANP)

“ID&T Radio laat dance een beetje varen”

Radiozender ID&T Radio schroeft overdag het aandeel dance-muziek terug. Dit terwijl het bedrijf van eigenaar D. Stutterheim juist groot is geworden binnen de dance-sector met het organiseren van dance-feesten, het uitgeven van een dance-magazine en het runnen van een dance-site. Sinds juni vorig jaar kwam daar het radiostation bij. Volgens Stutterheim zet de hele dag deze muzieksoort uitzenden geen zoden aan de dijk. ,,De hele tijd ‘boem, boem, boem’, daar kon ik zelf niet eens de hele dag naar luisteren”, aldus Stutterheim dinsdag. ,,In de avonduren blijven we specifieke dance-programma’s uitzenden. Overdag komen dance-platen ook nog steeds langs, maar afgewisseld door platen met vocalen en gitaren, zoals de nieuwste van Prince.” Voordat het station begon dachten de makers dat een dag lang dance wel aan zou slaan. Maar de luistercijfers zijn niet denderend. Per week luisteren gemiddeld 405.000 mensen naar ID&T Radio, maar die stemmen gemiddeld slechts 35 minuten per dag af op de zender. Vooral op het werk luisteren liefhebbers nauwelijks, omdat collega’s en werkgevers dat niet goed vinden. Ook dat is een reden om de muziekprogrammering overdag wat luchtiger te maken. In de leeftijdsklasse 20- tot 34-jarigen heeft ID&T Radio een marktaandeel van 1,5 procent. ,,Dat wil ik snel naar 3 procent hebben”, zegt Stutterheim. ,,Maar we blijven wel draaien wat andere stations niet draaien.” Dat moet ook wel, want ID&T verwierf een landelijke FM-frequentie met de voorwaarde muziek uit te zenden waarvan maximaal 7,5 % uit hilijsten kan zijn en minimaal 50 % muziekprodukties die jonger zijn dan jonger zijn dan EEN jaar. In diezelfde categorie dong ook KINK FM mee naar een golflengte, maar dat alternatieve station moest het afleggen tegenover ID&T. KINK zendt nu nog steeds exclusief uit via de kabel, satelliet en internet. (o.a. ANP)

Amstelveen verheugd over winnen kort geding Alphen aan de Rijn

Amstelveen is verheugd dat de gemeente Alphen aan de Rijn het kort geding tegen Casema heeft gewonnen. Dit betekent dat in die gemeente Casema de tarieven niet boven de contractueel toegestane grenzen kan verhogen. Amstelveen verwacht dat zij er in zal slagen met Casema buiten het juridische pad tot eenzelfde oplossing te komen. Wanneer de gemeente hierover geen overeenstemming met Casema kan bereiken, zal een eigen procedure worden opgestart. Vooralsnog gaat de gemeente ervan uit dat zij er met Casema uit komt, zodat ook in Amstelveen de tarieven naar het oude niveau worden teruggebracht. Casema heeft aangegeven de tarieven in april te willen verhogen met 18% ten opzichte van het tarief 2003. Deze verhoging is in strijd met de afspraak dat Casema het tarief jaarlijks slechts kan verhogen met een eventuele stijging van bepaalde externe kosten en de inflatie. Deze afspraak werd gemaakt toen Casema het Amstelveense kabelnet van de gemeente verwierf. (Persbericht)

Cultuurzender Mezzo blijft op kabel

De culturele televisiezender Mezzo blijft op de kabel. Daarover hebben Delta Kabelcomfort en Mezzo een akkoord bereikt. Mezzo wilde geld zien voor doorgifte, maar de programmaraad van Delta wilde dat niet geven. Nu Mezzo start met teletekst voor Zeeland is er een Nederlands tintje aan de Franse zender en daarom wil Delta nu wel betalen. Na de aankondiging dat Mezzo mogelijk zou verdwijnen kwam een handtekeningenactie op gang van fans van de zender. (ML/Omroep Zeeland)

Alleen oplagewinst voor Sp!ts in HOI

Sp!ts was het enige (landelijke dagblad) dat de totaal verspreide oplage in het vierde kwartaal 2003 heeft zien stijgen, zo blijkt uit de laatste oplagecijfers van HOI, Instituut voor Media Auditing. Telegraaf, Volkskrant en AD leveren fors in. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2002 steeg de oplage van Sp!ts van 348.991 naar 352.565. Concurrent Metro ging in oplage terug van 309.415 naar 278.058 exemplaren. Dat komt door de zaterdagkrant die erbij is gekomen, waardoor er een lager gemiddelde ontstaat. De grootste krant van Nederland, De Telegraaf, zag de oplage dalen van 782.216 naar 763.449. Ook de Volkskrant (van 332.730 naar 318.772) en Algemeen Dagblad (van 309.509 naar 286.404) leverden flink in. Ook bij NRC Handelsblad, Trouw en Het Parool daalden in oplage in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. NRC ging van 269.138 naar 264.635, Trouw van 122.914 naar 117.036 en Het Parool van 88.418 naar 85.213. De confessionele dagbladen deden het beter. Het Reformatorisch Dagblad zag de oplage groeien van 59.621 naar 60.236 exemplaren. (Adformatie)

Tarieven UPC Zaanstad flink omhoog

De kabeltarieven van UPC in de gemeente Zaanstad gaan dit jaar fors omhoog. Dit blijkt uit de overeenkomst die beide partijen maandag hebben gesloten. De verhoging wordt in fasen ingevoerd. De eerste verhoging van 2 euro komt in mei; daarna stijgt het maandtarief nog twee maal tot ruim 15 euro in oktober. Dat komt neer op een verhoging van ruim 60% in minder dan een jaar tijd. In januari wilde UPC de kabelgelden nog met 30% verhogen. Hier ging de gemeente toen niet mee akkoord. Zaanstad en UPC hebben ook afgesproken dat het aantal zenders in het standaardpakket wordt uitgebreid van 26 naar 30 zenders. (AT5)

Alphen aan de Rijn: Casema mag kabeltelevisie niet duurder maken

Het kabelbedrijf Casema mag de tarieven voor kabeltelevisie en -radio in de gemeente Alphen aan den Rijn niet verhogen. Dat heeft de rechter in kort geding maandag bepaald. Casema heeft per 1 april de tarieven in de gemeente met 20 procent verhoogd. Het bedrijf moet de al geïncasseerde verhoging terugstorten. Als zij dat niet doet, moet de onderneming een boete betalen van maximaal 1,5 miljoen euro. Alphen had de zaak tegen Casema aangespannen. De gemeente vindt dat een contract niet eenzijdig kan worden veranderd. In de overeenkomst met Casema die de gemeente vier jaar geleden sloot bij de verkoop van het kabelnet, staat dat Casema alleen de inflatie in de tarieven mag doorberekenen. Ook de voorzieningenrechter vindt dat de partijen zich aan het contract moeten houden. Het kabelbedrijf wil echter de tarieven op een enkel landelijk niveau brengen. Dat betekent bijvoorbeeld voor het basispakket in Alphen een verhoging van 20 procent. Volgens Alphen laat Casema de consument daarmee ook betalen voor investeringen in nieuwe diensten, zoals breedbandinternet, en maakt het daardoor misbruik van een feitelijk monopolie. Alphen wil de zaak in een bodemprocedure uitvechten, tot aan de Hoge Raad toe. Wethouder Wienbelt liet weten gematigd tevreden te zijn met de uitspraak van maandag. Hij is blij dat de rechter de gemeente steunt, maar wacht eigenlijk op het oordeel in de bodemprocedure. (ANP)

Radio Rosita best gewaardeerde radio station in Twente

Uit een luisteronderzoek van Essent Kabelcom in Twente onder ruim 6000 luisteraars is de commerciële radiozender Rosita als best gewaardeerde van alle commerciële en publieke omroepen uit de bus gekomen met een waarderingscijfer van 8.1. (1 t/m 10) Radio Rosita is sinds een klein jaar op de kabel in Twente te horen via de 104.9 MHz. Rosita heeft inmiddels al een aandeel van ruim 11 % van de totale luisterdichtheid in de doelgroep van 20 tot 75 jaar. (Persbericht)

Kijkcijfers: Commerciële zenders op 44,7 procent

De commerciële tv-zenders hadden in week 14 opgeteld een marktaandeel van 44,7. De publieke netten behaalden een gezamenlijk marktaandeel van 34,9 procent. Nederland 2 was in week 14 de marktleider met 17,7 procent. HMG behaalde met RTL4 17,4 procent, met RTL5 4,6 en Yorin 4,4 procent. Samen waren de zenders goed voor 26,4 procent marktaandeel. SBS6 scoorde 11,4, Net5 4,2 en Veronica 2,7 procent. Samen was dat 18,3. Best bekeken programma was de kerkdienst voor prinses Juliana met bijna 3,5 miljoen kijkers. Studio Sport trok gisteravond om 19.00 uur 3,2 miljoen kijkers. Het oefenduel Nederland-Frankrijk op SBS6 was goed voor bijna 3,1 miljoen kijkers, gevolgd door de uitzending van de rouwstoet voor prinses Juliana met 2,8 miljoen en Kopspijkers met 2,6 miljoen. (Adformatie)

“RTL met ‘illegale’ split-screenspots”

De Nederlandse wet verbiedt split-screen tv-reclame, maar RTL4 en 5 zijn formeel buitenlandse bedrijven, dus die hebben de nieuwe reclame-methode dezer dagen getest. Dat ging volgens Adformatie als volgt: terwijl aan het eind van RTL Nieuws de vormgeving van het programma nog op het scherm staat, neemt een Opel Astra-reclame 3/4 van het beeld over, terwijl in het resterende kwart het RTL Nieuws wordt afgesloten. Zo worden nieuws en commercie met elkaar verweven, wat de attentiewaarde zou verhogen. (Villamedia)

Nieuwe layout Den Haag TV

Op maandag 5 april heeft de vertrouwde groene kabelkrant van Den Haag TV een geheel nieuw uiterlijk gekregen. De nieuwe layout is samen met ontwerpbureau Vorm Vijf ontwikkeld. De lokale omroep Stadsomroep Den Haag wilde de kabelkrant een duidelijkere indeling qua kleur en rubrieken geven waardoor het geheel nog overzichtelijker in beeld wordt gebracht. “De nieuwe indeling geeft ons ook de mogelijkheid om berichten van Haagse organisaties herkenbaarder op televisie te tonen”, zegt Sedat Bugdaci, manager van de omroep. Ook zal de functionaliteit van Den Haag TV in de toekomst verder worden uitgebreid, met bijvoorbeeld teletekst. Het kanaal is nu volop in ontwikkeling en zal met unieke Haagse programma’s worden gevuld.” Den Haag TV is in geheel Den Haag te vinden op kanaal 26 van het kabelpakket. Als muzikale ondersteuning van het kanaal wordt Stads Radio Den Haag doorgegeven. Stadsomroep Den Haag is, naast Den Haag TV, ook verantwoordelijk voor de Haagse muziek- en informatiezender Stads Radio Den Haag, het radiostation voor jongeren FunX en twee radiokanalen onder de noemer Den Haag FM. De lokale omroep kan haar activiteiten de komende drie jaar uitvoeren dankzij een bijdrage van de Gemeente Den Haag, de Mondriaan Stichting, het stimuleringsfonds voor beeldende kunst, vormgeving en museale activiteiten en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie. (Persbericht)

Net Duitse kabel-tv in een hand

Het netwerk voor kabel-tv in Duitsland komt in handen van één bedrijf. Kabel Deutschland GmbH (KDG) koopt voor 2,7 miljard euro de exploitant ish in Noordrijnland-Westfalen, iesy in Hessen en Kabel in Baden-Württemberg. KDG maakte de overname zondag bekend. De autoriteiten moeten er nog wel toestemming voor geven. In een verklaring liet KDG weten nu zo veel mogelijk huishoudens veelomvattende, aantrekkelijke en betaalbaar digitale tv-programma’s en andere diensten als snel internet te kunnen aanbieden. KDG zal ongeveer zeventien miljoen huishoudens bedienen. Het kabelbedrijf heeft een omzet van ongeveer 1 miljard euro per jaar. De overname wordt gefinancierd met bankleningen. Als de transactie rond is, heeft KDG volgens deskundigen een waarde van 5 miljard à 6 miljard euro. Het bedrijf wil de komende drie jaar 500 miljoen euro investeren in nieuwe producten en de digitalisering van het net. KDG is eigendom van de investeringsmaatschappijen Goldman Sachs Capital Partners, Providence Equity Partners en Apax Partners Worldwide LLP. (Antenne 2 / ANP )

Amsterdam: ander beleid schotels Geuzenveld

De Algemene Woningbouwvereniging Geuzenveld zal waarschijnlijk een gemeenschappelijke satellietontvangst op het dak van woningen willen plaatsen in plaats van de schotels aan de gevel. De vereniging had in een brief aan de bewoners gemeld dat ze hun schotel- antennes vóór 15 april moesten verwijderen. De schotels zouden namelijk niet in het straatbeeld passen. De eis was dat de schotels aan de achterkant geïnstalleerd zouden worden. Aangezien de woningbouw niet wist dat de ontvangst aan de achterkant niet goed genoeg is, wil ze het schotelbeleid alsnog veranderen. (AT5)

CDA en VVD botsen over omroepadvies

De coalitiepartners CDA en VVD staan lijnrecht tegenover elkaar ten aanzien van de toekomst van de publieke omroep. Het VVD wil snel een nieuw omroepbestel. Dat blijkt uit hun reactie op het vrijdag verschenen rapport van de commissie Rinnooy Kan over de omroep. Het CDA keurt, bij monde van mediawoordvoerder Atsma, de in dit rapport bepleite versterking van de centrale sturing ten koste van de invloed van de omroepverenigingen, ten stelligste af. De VVD daarentegen, bij monde van mediawoordvoerder Örgü, noemt de voorstellen van de commissie ,,vrijblijvend en ontoereikend” en vindt dat het nu tijd wordt een nieuw omroepbestel te ontwerpen. In het rapport wordt ervan uitgegaan dat het huidige bestel nog vijf jaar blijft doorfunctioneren.Atsma (CDA) meent dat de pluriformiteit van de omroep volgens de ideeën van het rapport ,,in feite wordt afgebouwd”. Hij meent dat de ledencontrole en ledenorganisatie van de omroepen juist moet worden versterkt. Wat het CDA betreft zouden de raad van bestuur van de NOS, en andere centrale organen, eerder minder controle op de programmering moeten hebben dan nu. Örgü (VVD) vindt daarentegen dat nu aan de uitwerking van een stelselwijziging moet worden begonnen, en niet alleen in het geval dat de huidige structuur niet aan zijn taken zou voldoen, zoals de commissie oppert. Volgens Örgü heeft de commissie een unieke kans laten liggen om iets te doen aan de ,,inefficiënte versnippering” van de publieke omroep, die ,,een van de laatste bolwerken van verzuiling” is. (NRC Handelsblad)

Jeroen van Inkel vanaf maandag weer terug bij Radio Veronica

Jeroen van Inkel keert maandag weer terug op de radio. Nadat hij lange tijd niet meer te horen was bij Veronica heeft hij aan RTL Boulevard bevestigd dat hij weer te horen is vanaf maandag middag. Dit bevestigt dus de berichten die eerder deze week in de Party stonden. De belangrijkste reden was volgens hem de scheiding met zijn vrouw. “Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Dat heeft z’n tol geëist en dat had ik niet verwacht. Je bent een stoere vent en je denkt ‘dat lukt allemaal wel’. Maar dan word je wakker en denk je: ‘fuckeroni, wat gebeurt er allemaal?'” Door de terug keer van Van Inkel moet Rob van Someren weer terug naar de vrijdagavond. In de afwezigheid van Jeroen van Inkel mocht hij tijdelijk zijn plaats overnemen. (Radiofreak)

“FunX populairste publieke zender bij allochtonen jongeren”

Jonge allochtonen van Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse en Surinaamse afkomst hebben weinig met de Publieke Omroep. Dit blijkt uit onderzoek van Minderheden Onderzoek op de Arbeidsmarkt waarvan Adformatie melding maakt. De enige publieke radiozender waar de allochtone jeugd naar luistert is FunX. Dit is een radiostation wat zich vooral richt op de allochtone jeugd in de randstad. Als er gekeken word naar de commerciële radiozenders dan is te zien dat Yorin FM, Radio 538 en ID&T Radio goed scoren bij deze doelgroep. Bij de Publieke Omroep is men bewust van het gemis voor de allochtonen. Men wil hier verandering in brengen door het onlangs ingevoerde Urban Radio. (Adformatie via Radiofreak)

“Publieke omroepen te weinig een geheel”

Afzonderlijke publieke omroepen dragen te weinig bij aan de publieke omroep als geheel. De Publieke Omroep is niet ‘van iedereen en voor iedereen’. De voorzitters van de omroepverenigingen moeten minder invloed krijgen. Dat zegt een commissie onder leiding van ING-bestuurder A. Rinnooy Kan in het rapport Omzien naar de omroep dat vandaag in Hilversum is gepresenteerd. De commissie heeft onderzocht of de publieke omroep als geheel en de publieke omroepen afzonderlijk de afgelopen vijf jaar hebben voldaan aan hun wettelijke taken. Het advies dient als uitgangspunt voor beleid door het bestuur van Publieke Omroep en staatssecretaris M. van der Laan (Cultuur).In het rapport staat dat de omroepen zich onvoldoende verantwoordelijk voelen voor het succes van netten en zenders. Het programmeren van de televisiezenders is daardoor verworden tot een ,,inefficiënte, weinig daadkrachtige en weinig professionele procedure”. Als de samenwerking binnen de omroep niet verbetert, zijn volgens de commissie drastische maatregelen nodig om ,,marginalisering” van de omroep op den duur te voorkomen. Als stok achter de deur heeft de commissie daarom een model bedacht waarbij omroepen de helft tot driekwart van hun zendtijd moeten inleveren. Die zendtijd kan dan worden ingevuld door de net- en zenderdirecties. De commissie meent dat de afzonderlijke omroepen de afgelopen vijf jaar ,,redelijk” hebben gepresteerd. Alle omroepen hebben daarom volgens de commissie recht op een plek in het publieke bestel. De commissie vindt dat de omroepverenigingen een belangrijke rol hebben in een pluriform bestel. Naast minder concrete aanbevelingen stelt de commissie voor de omroepvoorzitters in de raad van toezicht te vervangen door ,,onafhankelijke representanten uit de samenleving”. De omroepvoorzitters moeten dan vertegenwoordigd worden in een college van advies dat gevraagd en ongevraagd adviezen geeft, die overigens niet bindend zijn. Hiervoor is een wetswijziging vereist.De commissie adviseert duidelijke uitgangspunten voor netten en zenders te formuleren. De centrale regie per net moet worden versterkt. En omroepen moeten zich committeren aan de doelstellingen van de netten en zenders. De commissie adviseert het bestuur van de Publieke Omroep gebruik te maken van zijn bevoegdheid 25 procent van de programmabudgetten in te zetten voor verbetering van de programmering. Dat kan wettelijk al, maar in de praktijk stuit dat op praktische bezwaren. H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur, zegt in een reactie dat hij ,,meer had verwacht”. Hij bevestigde dat van de aanbevelingen er maar één heel concreet is: de omvorming van de raad van toezicht. Die stap noemt hij ,,een logische”. Bruins Slot: ,,Er wordt al tijden door velen bevreemd gekeken naar de constructie waarin omroepen op zichzelf moeten toezien.” (NRC Handelsblad)

“Moslimomroep kocht grond veel te duur”

De Nederlandse Moslimomroep, een van de kleine publieke omroepen, heeft in 2001 voor een “buitenproportioneel bedrag” gronden gekocht. Dit bericht NRC Handelsblad. De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep eist dat de omroep de gronden, waarvoor 1,1 miljoen euro is betaald, verkoopt. Dat heeft het Commissariaat voor de Media, toezichthouder op het omroepbestel, bevestigd. De stichting Nederlandse Moslimomroep kocht op 18 mei 2001 drie percelen grond aan de Dalweg in Hilversum. Verkoper was P. Hannegraaf, huurbaas van omroep BNN. Hij kocht de grond vijf maanden eerder voor 450.000 euro. Het Commissariaat vindt het bedrag dat de omroep aan grond en huisvesting uitgaf veel te hoog. Het Commissariaat is ook begonnen met een financieel onderzoek bij de Nederlandse Moslimomroep. Hangende dat onderzoek is de goedkeuring van de jaarrekening 2002 opgeschort.

Concertzender gestart via DAB

De publieke radiozender de Concertzender is gestart met uitzendingen via het digitale radiopakket (DAB) van de publieke omroep. De Concertzender zendt uit met een kwaliteit van 128 kbit/s.

Soer weg bij VARA

Jeroen Soer verlaat nog geen jaar nadat hij programmadirecteur bij de Vara werd, de omroep alweer, om “medische en persoonlijke redenen”. Soer was daarvoor directeur bij RTV West. Hij is door de NVJ voor de rechter gedaagd omdat de vereniging hem persoonlijk verantwoordelijk acht voor het financiële debacle van RTV West. Eventueel volgt nog een procedure voor schadevergoeding aan het personeel. (o.a. Villamedia)

Wegvallen tv-zenders is raadsel

Kabelexploitant Essent heeft geen verklaring voor het uitvallen van de commerciële televisiezenders in onder meer Deventer. Gisteravond is geprobeerd de storingen te voorkomen en de oorzaak op te sporen. Sinds maandagavond verdwijnen tussen ongeveer 20.20 uur en 21.30 uur de commerciële zenders van het scherm in het gebied tussen Deventer en Kampen. Vooral tijdens het voetbalduel Nederland- Frankrijk regende het woensdagavond telefoontjes bij Essent. ‘We staan voor een raadsel’, zegt een medewerker de ochtend erna. ‘Iedere avond vallen ongeveer twintig minuten lang de commerciële zenders weg. Dat gebeurt bij ons kopstation in Zwolle, maar hoe het komt – geen idee.’ Essent heeft gisteren maatregelen getroffen om nieuwe storingen te voorkomen. Volgens de woordvoerder zou een ‘stukje techniek’ naast het kopstation worden geplaatst om de ontvangst en de distributie te garanderen. Tegelijkertijd zou naar de oorzaak van de storingen worden gezocht. De storing die zich zondagavond voordeed in de Zwolse wijk Wipstrik was van een geheel andere orde. Toen was sprake van een kabelbreuk, die snel was verholpen. Eerder op de dag zat Zwolle enkele minuten zonder stroom, ook door een kabelbreuk. (De Stentor)

Publieke omroep past DAB-pakket weer aan

De publieke omroep heeft wederom aanpassingen gedaan aan haar DAB-pakket (Digital Audio Broadcasting). De kwaliteit van de radiozenders Radio 1, Radio 2, 3FM en 747AM is verlaagd van 192 kbit/s naar 160 kbit/s. De klassieke radiozender Radio 4 blijft uitzender op 192 kbit/s. De kwaliteit van de Concertzender is verlaagd naar 128 kbit/s. Momenteel zijn er nog geen uitzendingen van de Concertzender via DAB.

Reality-TV verdwenen bij TV Home

De commerciele televisiezender Reality TV is niet langer te zien via het digitale boeket van Essent’s TV-Home. “Reality TV heeft besloten de zender niet langer door te geven via TV Home. TV Home vindt dit bijzonder jammer, maar is niet in staat geweest om Reality TV van gedachten te doen veranderen. Vooralsnog zal Reality TV niet terugkeren binnen het aanbod van TV Home”, aldus Essent. Sinds eind maart is wel de sportzender ESPN Classic Sport toegevoegd aan het aanbod van TV Home. (TV Home gebruikersgroep)

“VARA stopt met SMSmee’s Poessie”

De Vara stopt na één aflevering met SMSmee’s Poessie, het nieuwe programma van Paul de Leeuw. Dat heeft de omroep donderdag gemeld. Zowel de Vara als De Leeuw is tot de conclusie gekomen dat ,,door de korte voorbereidingstijd en de hoge productiedruk het programma niet goed uit de verf is gekomen”, aldus de omroep. SMSmee is een typetje dat Paul de Leeuw als uitsmijter van zijn meer succesvolle reeks PaPaul heeft bedacht. Met SMSmee nam De Leeuw de dagelijkse telefoonspelletjes op de commerciële zenders op de hak. In de afleveringen van PaPaul in februari was ‘zij’ de centrale figuur. Op basis daarvan besloten de Vara en De Leeuw het typetje een eigen programma te geven, waarvan afgelopen zaterdag de eerste aflevering was te zien. Volgens F. Klein, adjunct-directeur RTV van de Vara, is het de vraag ,,of een zo controversieel personage als SMSmee op succesvolle wijze een dragende rol kan spelen in een familiaal geprogrammeerde zaterdagavond.” In plaats van het programma van De Leeuw is zaterdag een aflevering te zien van Jules Unlimited. In de zomer komt de Vara met een nieuw programma rond Paul de Leeuw. (ANP)

Uitgever PCM naar Brits Apax

Uitgever PCM, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad, komt in handen van de Britse participatiemaatschappij Apax. Dat heeft de uitgever vanmiddag bekendgemaakt. PCM, dat naast kranten (de Volkskrant, Trouw, Algemeen Dagblad) ook educatieve en algemene boeken (onder meer Meulenhoff) uitgeeft, zocht een nieuwe grootaandeelhouder omdat het bedrijf kapitaal nodig heeft voor versterking van de activiteiten. Bij PCM werken ruim 3.300 mensen. Apax was samen met het Britse Candover overgebleven als overnamekandidaat. PCM wil niet zeggen welk bedrag met de transactie is gemoeid. De Stichting Democratie en Media, de meerderheidsaandeelhouder in PCM, zou een voorkeur hebben gehad voor Apax. Voor de kranten van PCM verandert er volgens bestuursvoorzitter T. Bouwman ,,helemaal niks”. ,,Alleen op termijn kun je zeggen dat het in moeilijke tijden nu rustiger zal worden.” Bouwman stelt dat de redactionele onafhankelijkheid wordt gegarandeerd in de redactiestatuten. Verder verklaart de topman dat er ,,niemand de poort uit gaat: geen kranten, geen boeken, geen mensen.” Apax krijgt 63 procent van de aandelen PCM. Daartoe verkoopt Democratie en Media een belangrijk deel van haar aandelen (nu 57,4 procent). Samen met de stichtingen die gelieerd zijn aan de Volkskrant en Trouw behoudt zij circa 37 procent. Ook drie f inanciële instellingen, die nu aparte aandelen met een speciaal winstrecht hebben, zijn bereid hun effecten te verkopen. Apax krijgt geen meerderheid in de raad van commissarissen. Apax beantwoordt volgens PCM en de Stichting Democratie en Media aan vier belangrijke criteria: het onderschrijft de huidige PCM-strategie, het hoeft niet veel te lenen, het respecteert de rechten van de stichtingen en het betaalt een goede prijs. ,,Het is een flink bedrag”, aldus Bouwman. De Stichting Democratie en Media behoudt een vetorecht bij belangrijke beslissingen als de verkoop of het sluiten van een krant. De strategie om minder afhankelijk van kranten te worden steunt Apax ook. (NRC Handelsblad)

Zoetermeer: religieuze zender in basispakket

Naast RTL4, Yorin en SBS6 worden ook TRT International en WDR uit het basispakket voor de televisie gehaald en in het duurdere standaardpakket geplaatst. De Arabische zender MBC, de culturele zender Arte en de relizender TBN nemen hun plek in. Zo luidt althans het advies van de programmaraad, waarop Zoetermeerders kunnen reageren. De nieuwe indeling moet in september ingaan. Casema kan in bepaalde gevallen afwijken van het definitieve advies van de programmaraad.

Omroep Gelderland breekt met Radio 1

Omroep Gelderland heeft de samenwerking opgezegd met het Radio 1 Journaal. Dit meldt de krant De Gelderlander. Aanleiding is het grote ongeluk op de A15 van vorige week. Radio 1 vroeg een verslaggever van Omroep Gelderland een reportage te maken. De reportage werd vervolgens ingetrokken door de omroep, waarop Radio 1 boos reageerde. Omroep Gelderland zegt er genoeg van te hebben dat Hilversum de inzet van haar verslaggevers bepaalt: “Radio 1 moet zelf zorgen dat er iemand van hen aanwezig is bij zoiets belangrijks.” . Lees ook de column van Jos Campman (hoofdredacteur/directievoorzitter Radio en TV Gelderland) via de website van Omroep Gelderland.

Hugo Borst weer welkom in stadion

De KNVB geeft AD-columnist Hugo Borst weer accreditaties als sportjournalist. Een gesprek van KNVB-directeur Henk Kesler, Hugo Borst en de hoofdredactie van het AD klaarde de lucht. Het AD blijft staan achter Hugo’s column over het optreden van scheidsrechter Vink bij Sparta-FC Utrecht, maar geeft aan nooit Vink zelf of het scheidsrechterskorps te hebben willen beledigen. (Villamedia)

Programmaraad Haarlem naar Commissariaat om uitstel uitvoering radioadvies

Kabelmaatschappij UPC heeft eenzijdig besloten het radioadvies 2004 – 2005 pas per 1 juli aanstaande in te voeren. Het advies van de Programmaraad geldt echter vanaf vandaag. De Programmaraad heeft daarom besloten het Commissariaat voor de Media te vragen om handhaving. Programmaraad en UPC verschillen al langer van mening over de invoeringsdatum van het nieuwe radiopakket. De kabelmaatschappij kondigde vorig jaar februari aan ervan uit te gaan dat de Programmaraad geen bezwaar zou hebben tegen het verlengen van het in december 2002 vastgestelde advies April 2003 – April 2004 met drie maanden tot 1 juli 2004. De Programmaraad heeft daar echter wel bezwaar tegen en dat herhaaldelijk aan UPC kenbaar gemaakt. De leden van de raad zijn van mening dat de Programmaraad zelf besluit hoe lang een advies geldig is en niet UPC. Het advies was tot stand gekomen aan hand van een duidelijke procedure – afgestemd op het beleid van UPC – waaraan alle betrokkenen rechten kunnen ontlenen. Niet alleen het belang van UPC speelt daarbij een rol, maar ook dat van de kabelabonnees en de radiozenders. De Programmaraad maakt zich er hard voor dat iedereen vooraf weet waar hij of zij aan toe is en staat niet toe dat er eenzijdig besluiten worden genomen die de rechtszekerheid van betrokkenen aantasten. Dat wil niet zeggen dat de procedure niet gewijzigd kan worden, maar niet gedurende de looptijd van een advies waarvan vooraf overeengekomen is hoe lang het geldig zal zijn. (Persbericht)

Carmen Oudendijk naar AT5

Mari Carmen Oudendijk (RTL 5) gaat per komende maandag bij AT 5 het wekelijkse voetbalprogramma met gasten presenteren. Dit bericht dagblad het Parool vandaag. Oudendijk volgt Matthijs van Nieuwkerk op die dit programma het afgelopen half jaar heeft gepresenteerd. Net als Van Nieuwkerk, zal Oudendijk het programma met Barbara Barend blijven presenteren. Van Nieuwkerk is naar het culturele programma TV 3 (NPS) vertrokken.

“John de Mol bindt strijd aan met Endemol”

Mediatycoon John de Mol gaat vanaf volgend jaar keihard de concurrentie aan met Endemol, het tv-productiebedrijf dat hij samen met Joop van den Ende opbouwde en waar hij vandaag voor het laatst werkzaam is. Dat zegt hij morgen in een interview met het Algemeen Dagblad. De Mol kondigt aan een nieuwe creatieve groep op te richten. ,,Een club mensen die niets anders doet dan bedenken en ontwikkelen van nieuwe, leuke, liefst grensverleggende tv-ideeën. Die worden in huis tot aan een proefuitzending doorontwikkeld. Pas als we denken: nu hebben we een tape die gezien mag worden, gaan we naar de zender. Dus in feite wordt het een soortgelijk model als ik hier bij Endemol heb gedaan.” De Mol is er nog niet over uit of hij die programma’s ook weer zelf gaat maken of dat gedeelte uitbesteedt. De Mol verlaat Endemol 1,5 jaar eerder dan gepland na ruzie met de top van het Spaanse Telefónica, dat Endemol in 2000 voor 5,5 miljard euro overnam. (Algemeen Dagblad)

Storing Casema dupeert 200.000 gezinnen regio Den Haag

Door een grote stroomstoring bij kabelexploitant Casema hebben donderdagavond en –nacht ruim 200.000 gezinnen in Den Haag en omgeving niet kunnen kijken naar kabeltelevisie of luisteren naar de radio. De oorzaak van de storing is volgens Casema-woordvoerder Gerard Lieverse wateroverlast in een centraal deel van het netwerk in Den Haag. De storing begon om 23.30 uur en duurde tot ongeveer 03.00 uur. Hoewel nog niet exact duidelijk is hoe het water in de apparatuur terecht is gekomen, denkt Lieverse dat de regenval van de dagen ervoor gezorgd heeft voor de overlast. “Het water is binnengedrongen, waardoor de spanning op het net afnam. Dat heeft niet alleen mensen met een tv of radio gedupeerd, maar ook internetgebruikers”, aldus de woordvoerder. Casema is nog in kaart aan het brengen hoe hoog het schadebedrag is. “Maar ik heb de indruk dat het wel meevalt. Het meest vervelende is dat klanten zonder signalen en netwerk zaten.” Ziekenhuis Leyenburg schakelde tijdens de storing over op noodstroomvoorziening. De gevangenis in Scheveningen was telefonisch tijdelijk onbereikbaar. Volgens de politie hebben zich geen problemen voorgedaan. (Nieuws.nl)

Accent FM neemt tweede etherfrequentie in gebruik

Accent FM, de lokale omroep voor Oldenzaal, Losser, Beuningen, De Lutte, Glane en Overdinkel is sinds kort ook op 106.2 FM in de ether te beluisteren. De nieuwe frequentie is vooral bedoeld voor de plaatsen Losser, Overdinkel en Glane, waar de ontvangst tot nu toe niet optimaal was. (FMTV)

Broadcast Partners vernieuwt website

Zenderexploitant Broadcast Partners heeft haar website in een nieuw jasje gestoken. Op de nieuwe website is meer informatie te vinden over de diverse zendernetwerken die Broadcast Partners exploiteert. Uit de website blijkt dat Broadcast Partners ook Ujala FM, Magic FM en Royaal FM tot haar klantenkring kan rekenen. http://www.broadcastpartners.nl

Nederland te laat met aanpassing Telecomwet

Nederland is te laat met de aanpassing van Europese richtlijnen in de Telecomwet en moet voor het Europese hof verschijnen. Onlangs heeft de Eerste Kamer de aanpassing voor de Europese regelgeving goed gekeurd, maar de aangepaste Telecomwet is nog niet in werking. De Europese Commissie is niet tevreden en is van mening dat Nederland te laat is met het doorvoeren van de Europese regels. Frankrijk zit in hetzelfde pakket als Nederland en is net te laat met de aanpassing. België, Griekenland, Duitsland en Luxemburg hebben de Europese regelgeving nog niet verwerkt. Na een aantal waarschuwingen hebben Spanje en Portugal de regels tijdig doorgevoerd. België, Luxemburg, Duitsland en Griekenland moeten hun Telecomwet nog aanpassen. (Automatiserings Gids)

Multikabel biedt storage voor internetabonnees

Persbericht: Multikabel breidt haar dienstenpakket voor internetabonnees uit door storage aan te bieden. Vanaf de zomer van 2004 kan elke internetabonnee data onderbrengen die vanaf elke locatie ter wereld weer op te roepen is. Multikabel introduceert deze zomer een nieuwe service voor haar internetabonnees. De nieuwe service houdt in dat internetabonnees van Multikabel documenten en volledige back-ups kunnen uploaden naar een server, die vervolgens weer vanaf verschillende locaties te benaderen zijn. Ook kan een gebruiker aangeven wie er naast hem of haar volledige of gedeeltelijke toegang heeft tot deze data. Verwachting is dat storage gratis aangeboden zal worden voor alle abonnees en meer ruimte verkrijgbaar is voor een klein bedrag per maand. De dienst zal vooralsnog alleen beschikbaar zijn voor particulieren die bijvoorbeeld een back-up willen maken van hun mailbox of belangrijke documenten willen bewaren.

Arabier leidt Arabische dienst BBC

Voor het eerst zal een Arabier de Arabisch-talige dienst van de BBC leiden. Donderdag werd in Londen bekend dat de in Egypte geboren 42-jarige Hosam Sokkari de dienst gaat leiden. Sokkari zei dat hij het een belangrijke stap van de BBC vindt en dat het een positief signaal is van de Britse publieke omroep. De benoeming wordt vrijdag formeel bekendgemaakt. Sokkari is afkomstig uit Caïro en werkte als journalist onder meer in Egypte, Duitsland en Finland. Sinds 1994 werkt hij bij de BBC als presentator en producent. In 1996 werkte hij korte tijd bij de Qatarese omroep al-Jazeera. De Arabische dienst is onderdeel van de wereldomroep van de BBC, die informatie verspreidt in 43 talen. (ANP)

RTV Utrecht verhuist zijn apparatuur: non stop muziek

RTV Utrecht verhuist vandaag alle radioapparatuur van Zeist naar Utrecht. Daardoor zijn er vandaag geen uitzendingen, maar is op de zender de hele dag muziek te horen. Dit bericht het Utrechts Nieuwsblad. RTV Utrecht is in het najaar van 2002 ontstaan uit een fusie tussen Radio M, Kanaal 9 Utrecht (televisie) en Omroep Utrecht RTV, de regionale en stadsomroep van Utrecht. De radiostudio en de centrale redactie bevonden zich nog in een monumentaal pand in Zeist, de tv-studio zit aan de Hengeveldstraat. Dit pand is nu grondig verbouwd, zodat er ruimte is voor de radiomakers en de redactie. De radiostudio is al voor een groot deel klaar. Vandaag wordt de laatste technische apparatuur vanuit Zeist verhuisd. Morgenmoet alles klaar zijn voor de uitzending. In het verbouwde pand is een mediacafé gemaakt. Daar is de dj die op dat moment de uitzending verzorgt, door een raam te zien. Morgen en in de loop van de volgende week verhuist de redactie. Die begint 10 mei in het nieuwe pand. De verschillende takken van de omroep worden onder één dak ondergebracht, omdat dit handiger is voor de redacties. Redacteuren werken immers voor radio en televisie. Gistermiddag hebben de radiomakers ‘officieel’ afscheid genomen van het pand in Zeist door honderd balonnen op te laten. (Utrechts Nieuwsblad)

Leiden: Kabelpakket uitgebreid

Leiden krijgt er met ingang van 2 juni op de kabel vier nieuwe televisiekanalen bij. Casema voegt aan het bestaande pakket van dertig zenders Euronews, The Box, Animal Planet en een ‘etalagezender’ toe.

Eén aansluitpunt voor tv, radio, telefoon en pc

Woningbouwvereniging Woonunie in Deventer introduceert als één van de eerste in Nederland een systeem waarbij tv, radio, pc en telefoon op elk aansluitpunt in huis aangesloten kunnen worden. Nu zijn er twee infrastructuren, oftewel kabels, in huis nodig. Eén voor de telefoon en één voor radio/tv. Wie zijn televisie elders wil neerzetten dan daar waar het aansluitpunt ligt, moet de kabel dus verlengen. Met de komst van breedbandinternet dreigt er nog een kabel bij te komen. Om een wirwar van kabels te voorkomen heeft een Deens bedrijf een systeem ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van één universele kabel. De kabels die dan in huis liggen, kunnen voor zowel tv, radio, als telefoon en computer worden gebruikt. Mensen hoeven hun telefoon dus niet meer in een ‘verplichte’ hoek neer te zetten of een kabel door te trekken. Momenteel wordt het systeem nog getest in de Lebuïnus IIIb aan de Bruynsteeg in Deventer, waar elf appartementen staan. Als de proef slaagt, zal het systeem vaker bij nieuwbouw worden toegepast. (Stentor)

Gordon wordt vervangen door ambassadeurs Sponsor Loterij

Tijdens de vakantie van Gordon zullen ambassadeurs van de Sponsor Loterij de presentatie van het populaire ochtendprogramma ‘Goedemorgen Gordon!’ bij Noordzee 100.7 FM overnemen. Gordon is van 3 tot en met 11 mei 2004 op vakantie. Op maandag 3 mei wordt het spits afgebeten door Richard Krajicek. Erben Wennemars neemt de microfoon op dinsdag 4 mei over gevolgd door Stella Gommans en Marianne Timmer die op woensdag 5 mei samen achter de microfoon kruipen. Op donderdag 6 mei is de kersverse Europees Kampioen schaatsen van de Sponsor Loterij Schaatsploeg, Mark Tuitert, als presentator te horen. De week wordt afgesloten door Daphne Deckers. Zij heeft Gordon al eerder succesvol vervangen tijdens een vakantie. Welke ambassadeurs de presentatie op maandag 10 en dinsdag 11 mei 2004 voor hun rekening nemen is nog niet bekend. (Persbericht Talpa Radio Nederland)

Lintje voor Mart Smeets

Dit jaar zijn 3150 mensen met een lintje onderscheiden. Opvallende namen zijn de zangers Marco Borsato en Frans Bauer, die respectievelijk benoemd zijn tot officier en ridder in de Orde van Oranje Nassau. In de culturele sector waren er verder lintjes voor dichter Jean Pierre Rawie, de kunstenaars Jeroen Henneman en Herman Gordijn,en presentator Joost Prinsen. Ook sportverslaggever/publicist Mart Smeets ontving een lintje. (NOS)

Superloustic schakelt 675 AM in

De Franse commerciele radiozender Superloustic heeft haar middengolfzender op 675 kHz in Marseille / Frankrijk ingeschakeld. Superloustic gaat via de middengoflzender een programma voor kinderen van 7 tot 12 jaar uitzenden. Op de 675 kHz vanuit Zuid-Frankrijk is een vermogen toegestaan van 1000 KW. Wanneer dit vermogen ook gebruikt zal worden zal dat vooral in de avonduren ernstige storingen kunnen veroorzaken op de AM-zender van Arrow Rock Radio, die ook op deze frequentie uitzendt.

“De Mol komt terug”

Televisiemaker John de Mol (49) vertrekt 1 mei officieel bij Endemol, het productiebedrijf dat hij in 1994 met Joop van den Ende oprichtte. Van den Ende stopte al eerder bij Endemol, maar nu gaat ook de andere naamgever van het wereldwijde concern weg. Volgens vakgenoten een fikse aderlating voor het bedrijf, maar niet voor de tv-industrie. ,,John wil niet alleen maar golfen. Het staat voor mij als een paal boven water dat hij terugkomt”, zegt SBS-topman Bart in ’t Hout. Wat De Mol precies gaat doen is de collega-producenten en zenderbazen nog niet duidelijk. ,,Een van zijn vele kwaliteiten is dat hij heel goed z’n kop kan houden. Daarom moeten we nog even afwachten wat hij in zijn schild voert”, schetst In ’t Hout. Directeur Frank de Jonge van productiebedrijf IDTV heeft ook geduld. ,,Iedereen in onze branche denkt te weten wat de man gaat doen, maar alleen De Mol zelf weet dat. Hij gaat doen waar hij zin in heeft en dan merken we het wel.” (ANP via Antenne 2)

Stichting betwist in Brussel subsidie RTV Drenthe

De Stichting ter Bestrijding van Verspilling van Gemeenschapsgelden (BVG) stapt naar de Europese Commissie. Ze wil dat die een oordeel uitspreekt over de steun van provincies aan regionale omroepen. Aanleiding is de miljoenensteun van de provincie aan RTV-Drenthe. Tegelijkertijd beproeft de stichting haar geluk bij minister Remkes van binnenlandse zaken. Volgens woordvoerder F. Ferrari van de stichting moet Remkes alle besluiten van de provincie Drenthe waarin financiële steun aan de regionale omroep is vastgelegd, vernietigen. Het gaat onder meer om de schenking van ruim een miljoen euro en een lening van 7,1 miljoen euro om de verhuizing naar een nieuw onderkomen te financieren. Lees verder via Dagblad van het Noorden (via kranten.com)

“Persvrijheid wereldwijd afgenomen”

De vrijheid van de pers is vorig jaar wereldwijd afgenomen. Met name in het Italië van Silvio Berlusconi zijn zorgwekkende ontwikkelingen gaande. Dat zegt de non-profitorganisatie Freedom House in een woensdag verschenen rapport. De pers in Italië is volgens Freedom House niet meer vrij, maar gedeeltelijk vrij. Dat komt door Berlusconi. Het zakenimperium van de premier omvat de drie grootste commerciële zenders. De publieke omroep RAI is volgens Freedom House gevoelig gebleken voor de invloed die Berlusconi op haar probeert uit te oefenen. Het gevolg is minder kritische berichtgeving over Berlusconi. Andere verontrustende ontwikkelingen doen zich voor in onder meer Rusland, Marokko en Bulgarije. De vijf landen met de minste persvrijheid zijn Birma, Cuba, Libië, Noord-Korea en Turkmenistan. Het rapport verschijnt met het oog op 3 mei, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Dag van de Persvrijheid. (Nieuws.nl)

Publieke Omroep biedt onvoldoende genot

De Publieke Omroep heeft duidelijk bestaansrecht en biedt hoge kwaliteit. De kwaliteit zit vooral in de inhoud. Ze biedt echter onvoldoende kijk-, luister- en surfgenot, waardoor groepen dreigen af te haken. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Publieke Omroep in december 2003 heeft laten verrichten door Interview/NSS. 77% Van de Nederlanders blijkt het belangrijk te vinden dat de Publieke Omroep er is. 67% zou de Publieke Omroep missen als deze niet meer bestond. De meeste Nederlanders (78%) hebben behoefte aan een volledig programma-aanbod bij de Publieke Omroep, inclusief ontspanning en amusement. De ‘inhoudelijke kwaliteit’ wordt erkend: een ruime meerderheid vindt dat de Publieke Omroep informatief, betrouwbaar en leerzaam is, diepgang biedt en respect voor mensen heeft. Anderzijds vindt men de Publieke Omroep weinig ontspannend, nogal saai, zwaar, ouderwets en weinig vernieuwend. (Antenne2/ANP)

Bekeuring voor LOE

De Stichting Lokale Omroep in de gemeente Elburg (LOE) heeft van het Commissariaat voor de Media een boete van 550 euro gekregen wegens het niet op tijd aanleveren van informatie die nodig is om toezicht uit te kunnen oefenen. Dit bericht De Stentor. Oorspronkelijk was een boete van 1.100 euro aangekondigd maar omdat de Lokale Omroep met negen maanden vertraging de juiste gegevens wel heeft ingeleverd, is de boete met de helft verlaagd. De LOE had voor 1 juni 2003 zijn jaarverslag over 2002 moeten inleveren. Door bestuurswisselingen is dat niet gelukt. In maart van dit jaar besloot het Commissariaat een hoorzitting te beleggen. Vlak voor de hoorzitting heeft de Lokale Omroep Elburg alsnog de gegevens verstrekt. Inhoudelijk zijn de gegevens nog niet beoordeeld, zegt woordvoerder B. Bijvank van het Commissariaat. ‘Maar het lijkt allemaal wel in orde. Als een lokale omroep niet goed functioneert kunnen we de zendmachtiging niet verlengen. Elke vijf jaar krijgt een lokale omroep een nieuwe zendvergunning’. In Elburg is de zendmachtiging voor het laatst verstrekt op 13 mei 2003. De komende jaren kunnen lokale omroepen rekenen op strengere controles door het Commissariaat van de Media , voorspelt Bijvank. ‘In de praktijk blijkt dat we de 340 lokale omroepen in Nederland niet goed kunnen controleren. We gaan strenger toezicht houden om beter toezicht te hebben. We gaan meer op inhoud controleren.’

Subsidie voor Almere Nieuws op de helling

Het contract met Omroep Flevoland over het uitzenden van het dagelijkse Almere Nieuws wordt opgezegd. Dat is althans de wens van het college van burgemeester en wethouders. De omroep startte vorig jaar met het Almere Nieuws. De gemeenteraad stemde in met een vervolg tot maart 2005 en dus opnieuw met een jaarlijkse subsidiebedrag van bijna zes ton. Het college wil echter nu met de omroep om de tafel zitten om te zien of het programma al per september van dit jaar kan worden beëindigd. Dit zou kunnen betekenen dat de gemeente een afkoopsom van 246.000 euro voor de aangeschafte apparatuur moet betalen. Wethouder Frits Huis stelt dat de financiële positie van de gemeente Almere hierin een duidelijke rol heeft gespeeld. ,,We moeten fors bezuinigen. En waar het hier om gaat is zoiets als ‘niet gepiest en toch nat’.” De kijkersonderzoeken van de omroep zelf bieden volgens het college weliswaar aanknopingspunten om door te gaan met het journaal. Maar om tot een niveau te komen dat wordt gewenst, is er volgens Huis nog meer subsidie nodig. ,,Uit ons onderzoek blijkt dat mensen liever onderwerpen behandeld zien die dichter bij huis liggen, berichten uit de wijk. En dat kost volgens de omroep meer geld. En heel opmerkelijk is dat de Almeerder de krant boven de tv prefereert.” (Almere Vandaag)

Programmaraad Gelderland-Oost brengt tv-advies uit

De programmaraad Gelderland Oost die adviseert voor de gemeenten ,Aalten, Brummen, Dinxperlo, Doetinchem, Gendringen (Breedenbroek), Hengelo, Lichtenvoorde, Lochem, Ruurlo, Bergh, Vorden, Warnsveld, Zelhem, Zutphen, heeft in haar laaste vergaderin het volgende tv-advies uitgebracht naast de verplichte ‘must-carry’zenders. In het kader van de gewenste pluriformiteit en de diverse reacties in het afgelopen jaar heeft de Programmaraad Gelderland Oost ervoor gekozen om de zender NDR op te nemen in het advies voor de periode 2004-2005. Alhoewel bekend is dat relatief veel inwoners binnen het werkgebied van deze Raad naar Duitse zenders kijken, wordt een viertal Duitse zenders (ADR, NDR, WDR en ZDF) toch wel wat veel van het goede gevonden. Daarom worden WDR en ZDF niet langer geadviseerd. Wat in de diversiteit nu nog ontbreekt is de stroming kunst en cultuur. Daarom zijn als nieuwe zenders opgenomen ARTE en TCM, zij het dat deze het kanaa met elkaar moeten delen. Daarnaast heeft de programmaraad een advies gegeven voor het vervangen van Radio 192. BBC Radio 2 zal Radio 192 vervangen. 

Omrop Fryslân TV in de prijzen bij Festival Circom

Omrop Fryslân heeft twee prijzen gewonnen voor opvallende TV-programma’s op het jaarlijkse festival van Circom-regional. Een eerste prijs was er voor regisseur Piter Tjeerdsma voor zijn film over de poppenspeler Feike Boschma. “Sjoch der leit wat op ‘e dyk” (Kijk er ligt iets op de weg) kreeg de eerste prijs in de categorie “meest originele” programma’s. In deze poëtische vertelling met en over Feike Boschma wordt op een bijzondere manier een hoed gevolgd op zijn tocht door Fryslân. Het programma ging afgelopen jaar in première op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden en kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. De onlangs overleden componist Cees Bijlstra maakte de begeleidende muziek. Een tweede prijs was er voor sportredacteur Arjen de Boer met zijn reportage over de ‘7e klasse A’ van het amateurvoetbal. Deze bijdrage won afgelopen jaar ook een prijs bij de NL-Awards, de beste programma’s van regionale omroepen in Nederland. Circom-regional is een organisatie van publieke regionale omroepen in Europa. Er zijn 376 omroepen bij aangesloten in 38 landen. Voor het TV-festival waren 170 programma’s ingezonden. De jury maakte afgelopen weekend in het Ierse Galway de prijswinnaars bekend. De prijzen worden toegekend op de jaarlijkse Circom-conferentie, eind mei 2004 in het Poolse Wroclaw. http://www.circom-regional.org/2004/prix2004.asp. (Via ORN)

“Amsterdam laat zich niet door UPC leiden”

Amsterdam is niet onder de indruk van het plan van UPC om snel internet aan te bieden. De gemeente zet het initiatief door om in 2010 alle huishoudens aan een supersnelle glasvezelverbinding te helpen. Kabelaar UPC heeft onlangs via een brief de gemeente Amsterdam op de hoogte gebracht van zijn plannen voor snel internet. Het bedrijf probeert de gemeente van zijn eigen glasvezelplannen af te brengen. In november 2003 presenteerde UPC ook al zijn visie ‘Broadband to the Home’, waarin het stelt dat het huidige kabelnet opgewaardeerd kan worden en snelheden kan bereiken die vergelijkbaar zijn met wat op glasvezel mogelijk is. (Essent)

BNN komt met tv-talentenjacht voor DJ’s

Na Idols en Starmaker komt er ook een tv-talentenjacht voor disc jockeys.In het BNN-programma Hey dj gaat presentator Eric Corton op zoek naar talentvolle dj’s. Aan de hand van onder meer demo’s kiest de jongerenomroep een groep talenten die de strijd aangaan.Zij krijgen een opleiding van een week in de vorm van een Amerikaans ‘summercamp’.Daarbij krijgen ze les van bekende deejays. Verder leren ze ook alles over bijzaken zoals als de beste dj-auto,-kleding en -vrouwen.Na een week beslist een vakjury wie de allerbeste disc jockey van de groep is. De winnaar krijgt een contract bij BNN en een eigen programma op 3FM. (NOS)

Ook EO maakt zich schuldig aan vloeken

Ook de Evangelische Omroep maakt zich schuldig aan overtreding van het vloekverbod. In de tv-programma’s van de christelijke omroep wordt zo’n tweehonderd keer per jaar grove taal gebezigd, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Bond tegen het Vloeken. De bond liet TNS NIPO een Vloekmonitor samenstellen, een onderzoek naar ‘grof taalgebruik’. In totaal laten de Nederlandse televisiezenders 1600 keer per week vloeken en verwensingen over de buis vliegen. Tachtigduizend grove uitingen per jaar zijn ‘reden tot bezinning’, aldus de bond in een oproep aan de omroepen. Bij de EO noteerden de professionele waarnemers in vier meetweken welgeteld achttien vloeken, gemiddeld meer dan vier vloeken per week. Dat lijkt veel voor een omroep die het fatsoen hoog in het vaandel heeft staan. Volgens de Vloekmonitor ging het bij het grove taalgebruik van de EO in de meeste gevallen om vloeken, bastaardvloeken en scheldwoorden. Onder vloeken worden ook afgeleide woorden van de echte gvd’s verstaan, zoals ‘godverdorie’ en ‘Jezus Mina’. (GPD)

Omroeporkesten gaan protesteren

De ensembles van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) maken op 22 mei van de ZaterdagMatinee een protestbijeenkomst. Hiermee strijden zij tegen de dreigende bezuinigingen van 5,5 miljoen euro die de overheid de orkesten wil opleggen. Dat heeft de kunstenbond FNV Kiem maandag bekendgemaakt. De orkesten hebben de ZaterdagMatinee uitgekozen omdat deze geldt als het paradepaardje van het MCO en de deelnemende omroepen. Het MCO vreest dat de voorgestelde bezuinigingsopties leiden tot massa-ontslag en slechtere arbeidscondities. (ANP)

Downloads tellen mee in hitlijsten

Naast verkoopcijfers en airplay gaan muziekdownloads binnenkort meewegen in de samenstelling van de Mega Top 50 op radiozender 3FM. Dat heeft presentator Daniël Dekker dinsdag gezegd. “De Mega Top 50 moet bestaan uit de populairste liedjes”, stelt TROS-deejay Dekker. “Jonge mensen komen nu op een andere manier aan muziek. Dus we zijn nadrukkelijk bezig met een methode om dit mee te laten tellen.” Dekker kan nog niet zeggen wanneer de downloads onderdeel worden van de telling. Momenteel wordt gewerkt aan een representatieve manier om te meten hoe vaak een nummer van internet wordt gehaald. Eerder al werd bekend dat de hitlijst, uitgezonden op zaterdagmiddag, vanaf 1 mei niet meer alleen wordt samengesteld uit verkoopcijfers. Airplay op 3FM en MTV gaat voor eenderde de notering bepalen. Dit houdt in hoe vaak een nummer voorbij komt. Op deze manier moet de hitlijst beter binnen de programmering van de popzender passen. (Telegraaf)

De Wild vanaf 14 juni op 538

Ruud de Wild zal op vrijdag 28 mei zijn laatste uitzending maken voor BNN op 3FM. Daarna verlaat hij de publieke omroep om terug te gaan naar Radio 538. Voordat hij aan de slag zal gaan bij de commerciële zender neemt hij 2 weken vakantie en zal vervolgens op 14 juni gaan beginnen. Bij 538 zal hij gaan werken met een nieuw team, het team bestaat naast Ruud zelf uit Tamara Brinkman en Jelte van de Goot (productie). Ruud heeft deze mensen zelf gekozen om samen met hen de middagspits te presenteren op Radio 538. Door de komst van Ruud zal Dennis Ruyer terug gaan naar de ochtend en zal Lindo Duvall terugkeren naar de nacht.(Radiofreak)

ReclameWeek naar De Vliegers Imca

Reclamevakblad ReclameWeek plus de andere bladen die onder Het Dozijn. Uitgeefprojekten vallen, zijn verkocht aan Erik de Vliegers Imca Media Group. Naast ReclameWeek zijn dat Identity Matters en een aantal jaarboeken, waaronder het Creative Red Book en het Bureau CSO), zo meldt het blad in de dagelijkse digitale nieuwsbrief. De Vlieger (55%), financieel directeur van Imca Media Groep Koert-Hans Smit (15%) en Dozijn-oprichter/direct eur Nicolette Hogerzeil-Hulsebos (30%) richten de Nederlandse Vakbladen Group (NVG) op waarbinnen de uitgaven van Het Dozijn worden ondergebracht. Hogerzeil-Hulsebos zegt het cluster verder uit te willen bouwen en ‘op alle fronten het marktleiderschap te willen veroveren’. De dagelijkse leiding van de NVG komt in handen van Hogerzeil-Hulsebos. Bij de Nederlandse Tijdschriften Groep gaat ze zich ook, samen met algemeen directeur Frans Makau, creatief buigen over het portfolio. ReclameWeek bestaat deze week exact tien jaar. (Adformatie)

Kink FM verhuist naar mediapark

Nadat Radio Veronica vorig weekend verhuisde vanuit Hilversum naar Naarden is ook Kink FM vertrokken uit het oude AVRO-pand. Vanaf deze week is Kink FM terug te vinden op het mediapark en wel in het audiocentrum. Kink FM betrekt daar de oude EO-studio’s, boven de voormalig 3FM-studio. Momenteel is de studio nog in aanbouw en komt Kink vanuit een noodstudio. Foto’s zijn te vinden op www.kinkfm.com/foto-verhuizing2004.php3 (Via Radiofreak)

Deventer: Turken willen TRT terug

Ruim duizend handtekeningen gaan er in een envelop naar Essent Kabel. Afzenders: de Turkse gemeenschap in Deventer. Ze willen dat de TRT Internationaal zo snel mogelijk terugkomt op de kabel in Deventer. Het onderwerp houdt de gemoederen in de Turkse gemeenschap danig bezig. Er gaan zelfs al stemmen op om massaal het kabelabonnement op te zeggen. ‘Mensen worden gedwongen een schotel aan te schaffen en dan kijken ze alleen nog maar naar Turkse zenders. Dat zou jammer zijn, want we willen juist stimuleren dat kinderen ook naar Nederlandse televisie kijken’, aldus Orhan Arslan, raadslid voor GroenLinks. Arslan en zijn CDA- collega Mahmut Yazici hebben bij de twee moskeeën in Deventer ruim zevenhonderd handtekeningen opgehaald, Petri Aygunes-Dermout deed dit onder meer bij Turkse bakkers en slagers en het Alevitisch centrum in de Smedenstraat. Het leverde driehonderd reacties op. ‘Ik hoop maar dat het helpt’, zegt ze. Haar gezin is sinds het begin van dit jaar verstoken van Turkse televisie, omdat de programmaraad vorig jaar besloot TRT uit het basispakket van de kabel te doen. ‘Mijn man zegt wel: we kunnen wel een schotel nemen maar dan hebben we zoveel Turkse zenders dat we helemaal nooit meer naar Nederlandse televisie kijken. Nou ben ik er ook nog, maar zo gaat dat natuurlijk wel werken in veel gezinnen. Bovendien kost zo’n schotel veel geld en is het geen gezicht.’ Dat het kijken naar Turkse zenders niet goed is voor de integratie, vindt ze ‘flauw.’ ‘Er zijn veel oudere Turken die gewoon graag naar Turkse zenders kijken. Die kans wordt hen ontnomen.’ (Stentor)

Luistercijfers: Sky Radio weer marktleider

Sky Radio is over de periode februari/maart 2004 weer marktleider met 11,4 procent (+0,1). De marktleider uit de periode januari/februari, Radio 2, daalde 2 procent in marktaandeel naar 11,1. Radio 538 kruipt steeds dichterbij: van 10,8 naar 11,0 procent. Dat blijkt uit de CLO-cijfers die Intomart GFK vanochtend bekendmaakte. Radio 3FM is weer aan het stijgen: 0.5 procent naar 7,6. Noordzee FM stijgt met 0,2 procent naar 5,0, terwijl ook Veronica FM in de lift zit met eveneens een groei van 0,2 procent naar 4,8. Nieuwkomer is Arrow 90.7 FM dat start met een aandeel van 0,4 procent (in de lucht sinds 13 februari). Verder blijkt uit het laatste CLO dat nog nooit zoveel naar de radio geluisterd als de afgelopen maanden. Dit is het derde record op rij. In deze periode werd gemiddeld 3 uur en 24 minuten per dag naar de radio geluisterd. De gemiddelde totale luisterdichtheid tussen 07.00 en 24.00 uur bereikte een record van 20 procent. In dezelfde periode vorig jaar lag dit percentage nog op 18,5 procent. Nico Kreuning, commercieel directeur Radio 538: ‘Nieuwe radiostations en een verdere toename in bereik van een aantal stations hebben geleid tot een grotere concurrentie en een verdere professionalisering van het medium.’ (o.a. Adformatie)

jan/feb(in%)	feb/mrt(in%)
01	Sky Radio	11.3	11.4
02	Radio 2	 13.1	11.1
03	Radio 538	10.8	11.0
04	Radio 1	 8.1	 8.5
05	Radio 3FM	7.1	7.6
06	Noordzee 100.7 FM	4.8	5.0
07	Radio Veronica	4.6	4.8
08	Radio 10 Gold	4.7	4.6
09	Yorin FM	2.6	2.9
10	ClassicFM	2.6	2.5
11	Arrow Rock Radio	1.8	1.5
12	Radio 4	1.8	1.8
13	RTL FM	1.6	1.7
14	747AM	0.9	0.8
15	ID&T Radio	0.5	0.4
--	BNR Nieuwsradio	0.3	0.4
--	Arrow 90.7 FM	--	0.4
==	Regio Radio	15.0	15.0
==	Regionale Commercieel Radio	2.1	2.4
==	Overige	6.2	6.2

Yam FM vervangt Radio 192 in Leidse regio en Bollenstreek

Met ingang van 28 april zal in Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Rijnsburg, Valkenburg, Voorschoten, Warmond, Zoeterwoude en in de Bollenstreek-gemeenten de radiozender YAM FM aan het radiopakket worden toegevoegd. Deze zender vervangt Radio 192 en wordt doorgegeven op 99,8 MHz. Deze wijziging vindt plaats omdat Radio 192 niet heeft voldaan aan de contractuele verplichtingen die zij heeft met Casema. (casema)

Surfrecords bij Publieke Omroep

De maand maart heeft een driedubbel record opgeleverd voor de websites van de publieke omroepen. Voor het eerst bereikte de gezamenlijke websites deze maand meer dan 4 miljoen individuele bezoekers. Dat betekent dat ruim 53 % van alle Nederlanders actief op internet, langskomen op de sites. In totaal werd er een recordaantal van 12,7 miljoen bezoeken en 64,2 miljoen pageviews geteld. De best bezochte site binnen het domein was de nieuwssite van NOS RTV, waar de uitzendingen rondom het overlijden van Koningin Juliana live en op verzoek konden worden opgevraagd. Maar ook de sites van Schooltv en Tros Radar werden goed bezocht. De cijfers zijn afkomstig van Publieke Omroep Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) die ook de cijfers voor televisie en radio verzorgt. (via Antenne 2)

Radio Waddenzee op zijn vroegst in juni van start

Radio Waddenzee, het commerciele radiostation dat in het Noorden van Nederland in de zomermaanden een radioprogramma wil gaan uitzenden voor toeristen in het Waddengebied heeft aanvraag ingediend voor het plaatsen van twee tijdelijke zendmasten van 25 meter in Stiens. Radio Waddenzee wilde in eerste instantie vanaf 1 mei gaan uitzenden via Middengolf- frequentie 1602 kHz. Aangezien de aanvraag voor het bouwen van de tijdelijke zendmasten nog moet worden goedgekeurd zal men pas op zijn vroegst in juni kunnen starten met de uitzendingen. De tijdelijke vergunning voor het uitzenden vanuit Stiens is aangevraagd tot en met 30 september. Daarna zal Radio Waddenzee/Radio Seagull op zoek gaan naar een permanente lokatie voor de AM-zendmasten. Radio Waddenzee zal tijdens de zomermaanden elke dag uitzenden van 07.00 – 19.00 uur. Radio Seagull vult de overige uren/maanden de AM-frequentie. Inmiddels is er ook een website in de lucht voor Radio Waddenzee: www.radiowaddenzee.tk/ en binnenkort http://www.radiowaddenzee.nl

Geen Postbus 51-spots meer op lokale radio

De lokale omroepen in Nederland zenden geen spots meer uit van Postbus 51. De Rijksvoorlichtingsdienst is gestopt met de levering van Postbus 51 spots aan lokale omroepen. De RVD, waar Postbus 51 onder valt, wil de spots alleen nog maar via de landelijke en regionale omroepen verspreiden. “We hebben dit besluit genomen, omdat we niet weten wie we bereiken via de lokale omroepen in Nederland. De omroepen kunnen geen gezamenlijke luistercijfers overleggen. Daarom hebben wij besloten om alleen nog maar zendtijd in te kopen via de landelijke en de regionale omroepen.”, aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. Ook zouden volgens de RVD sommige lokale omroepen zich niet houden aan de regels die aan het uitzenden van spots zijn verbonden. Overigens ziet de RVD een distributie van de spots via de OLON, de brancheorganisatie van de lokale omroepen, ook niet zitten. De OLON hoopt de RVD nog op andere gedachten te krijgen. (Radiofreak)

Avro’s Sterrenslag naar BNN

BNN zal deze zomer viermaal het programma Avro’s Sterrenslag uitzenden. Presentatoren, politici, acteurs en cabaretiers gaan in negen teams met elkaar in de slag. De presentatie is in handen van Bridget en Katja. Sterrenslag was van 1977 tot 1999 een begrip. In het kader van de vernieuwing bij de Avro sneuvelde het programma destijds. BNN zendt vier programma’s uit. In de laatste uitzending nemen de beste teams uit de eerste drie uitzendingen (ANP)

VVD: nu snel vrijgeven programmagegevens

VVD en D66 bereiden een initiatiefwetsvoorstel voor over het vrijgeven van programmagegevens van de publieke omroep. VVD-Kamerlid Fadime Örgü is verheugd dat óók het CDA nu – dit van oorsprong VVD-initiatief – steunt. De steun bleek gisteren bij de presentatie van het CDA-mediaplan. De VVD is het echter niet volledig eens met de mediaplannen van het CDA. De christen-democraten kiezen ervoor om de omroepverenigingen te versterken. De VVD is juist voorstander van het afschaffen van dit verzuilde omroepbestel. Dat bestel is volgens de liberalen volstrekt inefficiënt en er wordt ineffectief met belastinggeld omgesprongen. Dat bewijzen ook de conclusies van de visitatiecommissie ‘Rinnooy Kan’. Die concludeerde onlangs in haar rapport dat de Nederlandse omroepen ernstig tekort zijn geschoten in hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de publieke omroep als geheel. Örgü vindt het daarom vreemd dat het CDA een bewezen inefficiënt systeem in stand wil houden. Örgü:,,Het CDA behartigt de belangen van de omroepverenigingen maar kijkt niet naar de zorgelijke feiten.” (Antenne2)

Omroep Amersfoort vreest storing zender

Omroep Amersfoort is bang voor storing op zijn tweede zender Service FM. Dat zou het gevolg zijn van de door de Regionale Programmaraad Eemland voorgestelde frequentiewijziging van 93,1 naar 107,9. De omroep heeft zijn bezwaren tegen de wijziging kenbaar gemaakt bij de programmaraad maar die houdt in zijn advies aan kabelexploitant Casema vast aan de wijziging. Op de frequentie 107,9, maar dan in de ether, zendt namelijk ook de eerste Amersfoorste radiozender Regio FM al uit, en dat veroorzaakt volgens de omroep storing in het gebied rondom de zendmast. ,,Dat is ongeveer het hele gebied waar de zender nu goed te ontvangen is,” aldus Ed van Dijk van Omroep Amersfoort. De Programmaraad vindt dat Casema eventuele technische problemen moet oplossen. Door de tweede zender van Omroep Amersfoort te verplaatsen, maakt de programmaraad ruimte voor een extra zender: Arrow FM, die jazzmuziek brengt. Het gevolgis dat de Amersfoortse zender niet langer te ontvangen in Bunschoten en Soest. De in Amersfoort gevestigde jongerenzender YAM FM krijgt wat de programmaraad betreft definitief geen plek op de kabel. ,,We zouden wel willen maar er is geen ruimte. Het wordt voor de programmaraad steeds moeilijker een goed pakket zenders samen te stellen doordat het aanbod toeneemt, terwijl de capaciteit op de kabel steeds kleiner wordt. Dat is heel scheef,” aldus secretaris J.Stribos van de programmaraad. YAM FM is nu de eerste reservezender. (Amersfoorse Courant)

Radio 192: door tot 30 april

Radio 192-directeur Michael Bakker wil nog in iedergeval tot en met 30 april doorgaan met de uitzendingen van Radio 192. Dit zei hij zondagmiddag in het radioprogramma Antenne 2. “Mijn verstand zegt knop om, deur dicht, mijn hart zegt doorgaan.”. Radio 192 is nog te horen via een aantal kabelnetten (o.a. Essent en Multikabel) en Internet. Kabelaars UPC en Casema besloten de doorgifte van Radio 192 deze week te staken omdat Radio192 niet voldeed aan haar financiele verplichtingen.

RVU wacht boete voor koffiereclame

Persbericht CvdM:In de RVU-serie “Werken aan werk” is in de vorig jaar oktober uitgezonden afleveringen onder de titel “De Koffiebranderij”, reclame gemaakt voor het bedrijf Douwe Egberts en diens producten Caffiato en Senseo. Direct aansluitend op deze afleveringen werden in het reclameblok commercials van Douwe Egberts getoond. Het op deze wijze vermelden van merken en producten is niet toegestaan. De RVU hangt een boete boven het hoofd van 18.000 euro. Het Commissariaat voor de Media heeft geconstateerd dat in drie afleveringen van de informatieve RVU-serie “Werken aan werk”, op 14, 21 en 28 oktober 2003, overdreven veel logo’s van DE, Caffiato en Senseo nadrukkelijk in beeld gebracht zijn, bijvoorbeeld op koffiekopjes, winkelgevels, posters, machines, festivalkramen en verpakkingen. Ook werden de relatief nieuwe producten Caffiato en Senseo in interviews met medewerkers en consumenten van positief commentaar voorzien. Dergelijke reclame-uitingen zijn in een informatief en educatief programma van een publieke omroep volgens de Mediawet niet toegestaan. In de reclameblokken aansluitend op twee van de afleveringen is de eerste commercial een DE-boodschap, waardoor het wervende effect in de uitzendingen van “De Koffiebranderij” verder wordt versterkt. De RVU had zich moeten inspannen om deze vorm van aanhakende reclame te voorkomen. Op donderdag 13 mei kan de RVU zich in een hoorzitting verweren waarna de definitieve sanctie wordt vastgesteld.

Magic FM heeft primeur met Optimod-FM 8300

De regionale commerciele radiozender Magic FM, die sinds donderdag is gestart met testuitzendingen via de 94,9 MHz in Amsterdam, is de eerste radiozender in Nederland die gebruik maakt van de Optimod-FM 8300 voor de soundprocessing. Peter van Beusekom zal de komende periode zorgdragen voor het verder inregelen van de processing. Ook Arrow 90.7 FM zal binnenkort gebruik gaan maken van de Optimod-FM 8300.

De Wild krijgt versterking van Jelte van de Goot en Tamara Brinkman

Tamara Brinkman en Jelte van de Goot worden de sidekicks van Ruud de Wild op Radio 538. Dat meldt het televisieprogramma RTL Boulevard. Vanaf 1 juni is Ruud in de middag te horen op Radio 538. Tamara Brinkman werd een aantal maanden geleden al eens door de Volkskrant genoemd en lijkt het nu ook definitief te worden. Brinkman is bekend van de soap ‘Onderweg naar Morgen’, waar ze een rol in speelde. Jelte van de Goot is al actief bij 538, hij zit iedere middag naast Dennis Ruyer in het middagprogramma. Radio 538 benadrukt aan Boulevard dat ze geen sidekicks worden, ze maken onderdeel uit van een team. Tamara zal ook rustig beginnen eerst doet ze alleen het weer en verkeer. (Radiofreak)

Formule 1-baas Ecclestone sluit deal met ITV

Bernie Ecclestone heeft overeenstemming bereikt met ITV over de uitzendrechten van de Formule 1. De grootste commerciële zender van Groot-Brittannië mag de Grand Prix-wedstrijden tot 2010 rechtstreeks op tv laten zien. F1-baas Ecclestone toonde zich zeer tevreden over de manier waarop ITV de races in beeld brengt. Over de financiële details van de deal bewaarden beide partijen het stilzwijgen. De Formule 1 staat voor een radicale verandering, als het aan FIA-baas Max Mosley ligt. De voorzitter van de internationale automobielfederatie heeft een pakket van maatregelen voorgesteld om het racen in de hoogste autosportklasse vanaf 2008 spectaculairder en goedkoper te maken. Mosley komt met het nieuwe pakket aan maatregelen, nu Ferrari het seizoen opnieuw lijkt te gaan domineren. (ANP)

Eigenaar Multikabel in andere handen

De Duitse kabelaar Primacom wordt verkocht aan BK Breitband Kabelnetz Holding. BK Breitband Kabelnetz Holding is een consortium van Apollo Management and JP Morgan Chase Bank. Primacom is in Nederland eigenaar van kabelmaatschappij Multikabel. Tijdens de aandeelhoudersvergadering, die aanstaande juni plaats gaat vinden zal een defintief besluit worden genomen over de verkoop. Breitband Kabelnetz Holding wordt door de verkoop eigenaar van de kabelinfrastructuur van Primacom. Daarnaast krijgt zij ook de verantwoordelijkheid over 375 miljoen euro aan schulden. Aan de aandeelhouders van Primacom zal een eenmalige betaling worden gedaan van 5 miljoen euro. Onder deze aandeelhouders is ook UGC Europe (voorheen UPC).

Wantrouwen over omroepplan CDA

De Haagse politiek kán het niet laten. Staan de concessies van de publieke omroep vast tot het jaar 2010 – ruim na de zittingsperiode van het huidige kabinet, zodat dit hete hangijzer niet in het regeerakkoord van Balkenende II hoefde te worden opgenomen. Komt er toch weer debat op, deze maal door toedoen van het CDA, dat streeft naar een herstel van het primaat van de omroepverenigingen in het bestel. Het CDA presenteert zijn jongste voorstel, bij monde van fractievoorzitter Maxime Verhagen, als een concessie aan de geest van de tijd. Het loslaten van het monopolie op de programmagegevens, dat Verhagen nu in de strijd werpt, lijkt immers een concessie aan coalitiegenoten VVD en D66, die een daartoe strekkend initiatiefwetsontwerp in voorbereiding hebben. Hoog tijd, weten alle betrokkenen: een dergelijk monopolie verdraagt zich niet met moderne Europese en andere inzichten en heeft – ook al kan het nog even duren voordat een rechter het ontkracht – geen toekomst. Daarop, en op de positie van de door de bestaande omroepverenigingen uitgegeven programmabladen, kan de door het CDA bepleite positie van de omroepen in ieder geval niet gegrondvest worden.Verhagens voorstel over het vrijgeven van de omroepgegevens kan dus bij VVD en D66 op warme instemming rekenen. Desondanks klinkt aan de liberale kant van de coalitie enig wantrouwen door. ,,Ik heb de indruk dat het CDA een andere agenda hanteert dan wij”, zegt VVD-mediawoordvoerder Örgü. ,,Maar ik reken op steun van het CDA voor ons initiatief-wetsontwerp straks”. Mocht het CDA zijn steun afhankelijk willen maken van verdergaande hervorming van de omroep – bijvoorbeeld om het omroeplidmaatschap maar één euro per jaar te laten kosten, zodat er de facto een soort ‘omroepverkiezingen’ zullen ontstaan – dan is de VVD daar niet voor te vinden. ,,Voor wat de algehele structuur van de omroep betreft richten wij ons op 2010”, zegt Örgü. De werkelijke liberale plannen met de omroep zullen dus pas bij de verkiezingen van 2007 ter beoordeling voorliggen, kondigt zij aan. Uit het verleden is wel ongeveer bekend welke richting die plannen bij de VVD meestal uitgaan: een ontzuilde basisvoorziening om te voorzien in informatieve, culturele en educatieve belangen waarin de commerciële omroep door haar aard niet kan voorzien. In het verleden zijn CDA en PvdA in omroeppolitiek vaak samen opgetrokken als het erom ging de positie van de omroepverenigingen te beschermen – niet voor niets hebben beide partijen een belang in de bestaande, nog sporen van de verzuiling dragende structuur, in de vorm van KRO, NCRV en Vara. Ten aanzien van Verhagens jongste voorstellen lijkt dit oude verbond tussen CDA en PvdA echter niet op te gaan: ,,Ik heb een beetje de indruk dat, zoals wel vaker dezer dagen, het CDA terug wil naar de jaren vijftig, met drukbezochte toogdagen voor omroepverenigingen”, zegt mediawoordvoerder Van Nieuwenhoven – die benadrukt het jongste CDA-plan nog niet te hebben gelezen.Wat Van Nieuwenhoven betreft hoeft er niet getornd te worden aan het thans geldende principe, ,,dat de omroepen samenwerken om te overleven”. Dat kan naar haar gevoel heel goed binnen de huidige (onder Paars II mede door PvdA-staatssecretaris Van der Ploeg bedachte) structuur, waarbij de omroepverenigingen blijven bestaan, maar in de programmering sterk gebonden zijn aan instructies van boven hen gestelde aansturingsorganen en netmanagers. D66-staatssecretaris Van der Laan lijkt een verdere stroomlijning van die gecentraliseerde structuur voor te staan, al heeft zij zich tot op heden niet duidelijk uitgelaten over haar plannen. Maar misschien hoeft dat ook wel niet, want er lijkt binnen de zittende coalitie voor geen enkele afwijking van de status quo een meerderheid te vinden. Het CDA en de andere partijen kunnen nog jarenlang naar hartelust ideeën voor 2010 lanceren. (NRC Handelsblad)

Rinnooy Kan vindt omroepvisie CDA ‘incompleet’

A. Rinnooy Kan, voorzitter van de visitatiecommissie landelijke publieke omroep, vindt de omroepvisie van het wetenschappelijk bureau van het CDA incompleet. Dat heeft hij vrijdag gezegd op een bijeenkomst van hoofdredacteuren in Den Haag. De visitatiecommissie concludeerde begin april dat de afzonderlijke omroepen redelijk presteren, maar dat ze er niet in slagen samen te werken. Daarom wenst de commissie versterking van de raad van bestuur Publieke Omroep. Het wetenschappelijk instituut van het CDA ziet ook dat de omroepen niet goed samenwerken, maar wil desondanks de afzonderlijke zendgemachtigden meer macht geven om een pluriform omroepbestel in stand te houden. Volgens de CDA-denkers moet de raad van bestuur slechts gaan fungeren als ,,een toezichthoudend orgaan dat het functioneren van de omroepen als geheel in de gaten houdt”. Uit de analyse van de visitatiecommissie blijkt juist dat het heel moeilijk is om samenwerking in Hilversum te bereiken en zo op elkaar afgestemde tv-netten te realiseren. ,,Niemand heeft die analyse weersproken, ook het CDA niet”, aldus Rinnooy Kan vrijdag. ,,De noodzaak om samen te werken bestaat dus, maar in het CDA-rapport lees ik niet hoe dat zou moeten. Dat aspect wordt volledig genegeerd en daarom vind ik het incompleet.” (Antenne 2)

Ook kabelaar Multikabel wil aandeel in Digitenne

Ook de Noord-Hollandse kabelaar Multikabel wil bieden op dertig procent van de aandelen in Digitenne. Ook KPN heeft interesse, ondanks dat de resultaten van aanbieder van digitale televisie door de ether nog tegenvallen. Multikabel laat in een persbericht weten dat ze interesse heeft om haar huidige netwerk uit te breiden met digitale televisie. Deze zal worden aangeboden aan inwoners van Noord-Holland die met de tv-kabel niet worden bereikt. “Dit komt doordat het aanleggen van een kabelnet er bedrijfseconomisch onmogelijk rendabel kan plaatsvinden. Het aanbieden van digitale televisie via de ether (DVB-T) – waarvoor in Nederland alleen Digitenne over een licentie beschikt – is hiervoor een alternatief.” 

Overeenstemming UPC en Purmerend over contract

Persbericht UPC: Kabelbedrijf UPC Nederland en de gemeente Purmerend hebben afgesproken de exploitatieovereenkomst uit 1995 ingrijpend te wijzigen. Uitgangspunt is dat de nationale wet- en regelgeving bepalend is voor de exploitatie van het kabelnetwerk van UPC. Het bereikte eindresulaat omvat onder andere voortzetting van de bestaande financiering van de lokale media door UPC, afkoop van het terugkooprecht en de afkoop van reservering van 10% van de netwerkcapaciteit voor de gemeente Purmerend. Herziening van het contract betekent dat nationale wet- en regelgeving leidend is bij het vaststellen van de tarieven voor het standaardpakket radio en televisie. De gemeente zal -in lijn met de uitspraak van de rechter in de Wageningen-zaak- niet langer invloed hebben op dit standaardpakket. UPC zal het tarief voor het standaardpakket in Purmerend dit jaar in drie stappen in lijn brengen met het landelijke UPC-tarief van EUR 15,20 inclusief BTW. Gene Musselman, managing director van UPC Nederland zegt: ‘Ik ben tevreden met de uitkomst van de besprekingen, die intensief en constructief waren. Naast wat door landelijke wet- en regelgeving en de uitspraak rondom ‘Wageningen’ wordt bepaald, is er een oplossing gevonden voor specifiek Purmerendse elementen in het contract.’

KPN wil groter belang in Digitenne

KPN wil zijn belang van 30 procent in Digitenne vergroten. Een vergroting van het belang zou de rentree van het telecombedrijf op de Nederlandse televisiemarkt betekenen. “Ook het doorgeven van signalen is een van de kerntaken van KPN. Vanadaar dat we geinteresseerd zijn in een groter belang in Digitenne,” zegt KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn. Op aanvraag van het ministerie van Economische Zaken heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit gekeken of er bezwaar zo zijn als het belang van KPN in Digitenne vergroot zou worden. “De Nma zag geen bezwaren. Vandaar dat we nu overwegen ons belang te verhogen. Nu is de minister van Economische Zaken weer aan zet. Hij moet gaan bepalen wat de randvoorwaarden zijn voor het verhogen van het belang in Digitenne,” vervolgt Oudshoorn. Dat KPN zijn belang in Digitenne wil verhogen heeft er mee te maken dat Nozema heeft besloten niet langer aandeelhouder van Digitenne te willen zijn. Het Financieele Dagblad wist te melden dat minister Brinkhorst van Economische Zaken er naar verluidt akkoord mee gaat dat KPN zijn belang uitbreidt tot 49 procent, maar een dezer dagen wordt een definitief besluit van minister Brinkhorst van EZ verwacht. Behalve KPN en Nozema zijn ook het NOB en enkele omroepen aandeelhouder in Digitenne. Als KPN zijn belang in Digitenne inderdaad verhoogt, dan verhevigt het de concurrentie met de kabelbedrijven. (Emerce)

Einde aan tv-gids voor kinderen

Sanoma Uitgevers en kinderzender Z@ppelin stoppen met de uitgave van de aparte televisiegids voor kinderen. Een woordvoerder van Sanoma zei donderdag dat de belangstelling voor het tv-spoorboekje voor kinderen van 7 tot 12 jaar te laag was. Het blad Z@pp&Zo verscheen vorig jaar april voor het eerst. De makers mikten op een oplage van ongeveer 25.000 exemplaren, maar die bleef lange tijd rond de 10.000 hangen. Nadat afgelopen najaar de bladformule was aangepast, groeide de oplage naar 15.000, maar dat vindt Sanoma nog steeds te weinig. Vrijdag ligt de laatste editie in de winkels. Voordat Publieke Omroep en Sanoma met de uitgave begonnen, bleek uit onderzoek dat kinderen behoefte hebben aan zo’n gids en dat die vooral multimediaal moeten worden benaderd. Dus niet alleen via tv, maar ook via bijvoorbeeld internet en tijdschriften. De zender Z@ppelin en het blad van het Commissariaat voor de Media mochten nauwelijks samenwerken. De Mediawet staat een innige band tussen een commerciële uitgever en Publieke Omroep namelijk niet toe. Door die constructie was multimediaal werken moeilijk. (ANP)

Casema staakt doorgifte Radio 192

Kabelaar Casema heeft vandaag de doorgifte van Radio 192 gestaakt. Radio 192 is al enige tijd haar financiele verplichtingen aan kabelaars UPC en Casema niet tegemoet gekomen. UPC ging gisteren al over tot het staken van de doorgifte,

SES tekent voor 3 nieuwe satellieten

SES ASTRA en SES AMERICOM hebben een contract gesloten met ILS (International Launch Services), voor het lanceren van drie nieuwe satellieten. In het voorjaar van 2005 wordt de AMC-16 gepositioneerd. Deze satelliet is geschikt voor de Amerikaanse markt en bevat 24 Ku-band transponders en 12 Ka band spot beams. In het voorjaar van 2006 vind de lancering van de AMC-14 plaats. Zoals de AMC-16, komt deze satelliet beschikbaar voor de Amerikaanse markt. Met 32 Ku- band transponders is dit een krachtige satelliet voor de Direct to Home-markt. Eind 2006 wordt de ASTRA 1L gelanceerd. Deze beschikt over 29 Ku-band transponders en 2 Ka-transponders en een footprint gericht op Europa. De verwachte levensduur is 15 jaar. Het doel van de 1L is, om de ASTRA 1E te vervangen en capaciteit te bieden voor verschillende internetdiensten. De Ka-band kan ingezet worden voor low-cost return-channels. Interactieve set top box diensten zijn hiermee mogelijk. ‘Dit is sinds jaren de grootste opdracht die uitgevoerd gaat worden’, aldus Mark Albrecht van ILS. (Satellitemagazine)

CDA: schaf monopolie van tv-gidsen af

De CDA-Kamerfractie wil dat de programmagegevens van de publieke omroep worden vrijgegeven. Het lidmaatschap van een omroep moet volledig worden losgekoppeld van het abonnement op een tv-gids. Het lidmaatschap zou één euro moeten gaan kosten. Dat heeft CDA-fractievoorzitter Verhagen vanmorgen gezegd. De andere coalitiepartijen, VVD en D66, hebben zich al eerder uitgesproken voor het vrijgeven van de programmagegevens en hebben daarover een initiatiefwetsontwerp in voorbereiding. Onder meer HMG (eigenaar van RTL4, RTL5 en Yorin) en De Telegraaf proberen al jaren via de rechter vrijgave van programmagegevens te krijgen, om zelf omroepgidsen te kunnen uitgeven. Het CDA koppelt de vrijlating van de programmagegevens aan de gedachte van versterking van de rol van de omroepverenigingen. Verhagen meent dat door de prijsverlaging en de ontkoppeling lidmaatschap-omroepblad een ,,zuiverder” lidmaatschap” ontstaat. Nu is het volgens hem zo dat mensen lid zijn van een omroep omdat zij het programmablad willen ontvangen.De CDA-fractieleider deed zijn uitspraken in reactie op het rapport Afstemmen op het publiek dat het wetenschappelijk instituut van het CDA vandaag presenteerde. Een commissie onder leiding van de Tilburgse econoom Eijffinger constateert dat het huidige omroepbestel niet functioneert. De omroepen zijn onvoldoende herkenbaar en het geheel is niet pluriform genoeg. De commissie adviseert daarom afzonderlijke omroepen meer macht te geven. De hoeveelheid zendtijd moet worden bepaald door de ledentallen van een omroep. En omroepen moeten voldoen aan kijkcijfer-eisen. Ook moeten omroepen meer mogelijkheden krijgen om aan geld te komen. Daarbij noemt de commissie ,,giften” en ,,ledenbijdragen”. De CDA-fractie steunt de aanbevelingen, zei Verhagen vanmorgen. Het CDA-rapport staat op enkele punten haaks op de adviezen van de commissie-Rinnooy Kan, die enkele weken geleden aanbevelingen deed voor de verbetering van het omroepbestel. Zo bepleitte Rinnooy Kan een meer centrale aansturing van de omroepen, waarbij de macht van de omroepen juist wordt ingeperkt. De CDA-commissie stelt nu voor dat het centrale bestuur van de gehele publieke omroep taken neerlegt, zodat omroepen autonomer kunnen functioneren. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur, D66) liet eerder weten de visie van Rinnooy Kan te steunen. Zij wil op korte termijn de wet wijzigen waardoor de invloed van omroepvoorzitters wordt beperkt. Zij moeten uit de raad van toezicht van de publieke omroep als geheel en krijgen zitting in een college van advies. Ook de commissie-Eijffinger gaat ervan uit de omroepvoorzitters niet langer in de raad van toezicht zitten, maar wil dat zij wel vérgaande invloed krijgen op het net waarop zij uitzenden. Staatssecretaris Van der Laan kon vanmorgen nog niet reageren. Tweede-Kamerlid Bakker (D66) is verheugd over de tournure van het CDA. (NRC Handelsblad0

Voltallig personeel Radio Rebecca ontslagen

Het voltallig personeel van Rebecca Radio is ontslagen. De eigenaren van het commerciële regionale radiostation, de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) en Boom Pers, maakten enige tijd geleden bekend Rebecca te willen verkopen. Sinds deze mededeling daalden de advertentie- inkomsten, waardoor de twintig medewerkers uiteindelijk ontslag moest worden aangezegd. Directeur Knol van Rebecca hoopt dat zijn station in een afgeslankte vorm een doorstart kan maken. (RTV Noord)

UPC en Casema: Radio 192 van de kabel

Casema en UPC hebben hun programmaraden laten weten dat zij de doorgifte van radio 192 staken. Dit vanwege het feit dat radio 192 niet aan zijn financiele verplictingen heeft voldaan. Kabelaar UPC is inmiddels gestopt met de doorgifte van Radio 192 via haar kabelnetten. Casema is nog niet overgegaan tot het stopzetten van de doorgifte. Michael Bakker van radio 192 meldt dat radio 192 Radio in bespreking is met een grote investeerder. Men hoopt dat er vandaag een oplossing komt voor de ontstane problemen. (kabelraden)

Vooralsnog geen verkoop inboedel van Regio-TV

De executieverkoop van de inboedel van Regio-TV, morgen, is op het laatste moment afgelast. Mediabedrijf Visie Marketing & Media bv heeft volgens voorzitter P.-van Alphen van zender RTT beroep aangetekend tegen het voornemen van de fiscus. De publieke zender Radio Televisie Tilburg (RTT) maakt gebruik van de faciliteiten van VM&M. De belastingdienst in Tilburg wilde een achterstallige afdracht van belastingen door VM&M en twee dochterbedrijven vereffenen door donderdag vanaf 11 uur de inboedel én een auto van het mediabedrijf te verkopen. Dat leidde tot enige paniek bij onder meer kabelbedrijf Essent, dat nog 80.000 euro van VM&M tegoed heeft. Het bedrijf staat ook nog in het krijt bij een aantal (oud)medewerkers. Directeur Schouten van VM&M wil geen toelichting geven op de gang van zaken. “Het gaat niemand wat aan. Het is een interne kwestie.” De fiscus doet nooit inhoudelijke mededelingen.(Brabants Dagblad)

Convenant: bezwaar Quality Radio afgewezen

De ondertekening van het convenant rondom de zendmasten gaat donderdag door. Het verzoek van Quality Radio om de ondertekening van het convenant niet door te laten gaan, is door de rechter afgewezen. Quality Radio protesteerde tegen het feit dat de zender straks niet meer kan uitzenden vanuit Lopik. Dit komt omdat het vermogen van de zender wordt teruggeschroefd. Hierdoor zou de overlast in de wijk Zenderpark drastisch worden verminderd. Een eerdere gang naar de rechter van Quality Radio leidde tot uitstel van de ondertekening van het convenant. Deze keer vond de rechter dat de belangen van alle partijen zorgvuldig waren afgewogen. Quality Radio gaat niet in hoger beroep, de organisatie bezint zich nog over verdere stappen. (Utrechts Nieuwsblad)

TV Noord na storing weer in de lucht

TV Noord is woensdag in grote delen van onze provincie niet te ontvangen geweest. Rond elf uur ’s morgens werd bij werkzaamheden aan de riolering in de Oosterpoortwijk een glasvezelkabel kapot getrokken. Tegen half vijf ’s middags hadden medewerkers van Essent het probleem opgelost. Door de storing waren Tekst TV en Teletekst van TV Noord niet te zien.

OHM spreekt gesjoemel tegen

Hindoe-omroep OHM werd onlangs in NRC Handelsblad beticht van het misbruiken van omroepmiddelen. Geld dat alleen voor programma´s is bedoeld zou zijn gebruikt om redactioneel werk voor het programmablad OHM Vani te financieren. Ook zouden er nauwe banden zijn met een Surinaamse stichting, Vrienden Van Nickerie (VVN). Zo zitten bestuursleden van OHM ook in het bestuur van Vrienden Van Nickerie, en zou die stichting een logo hebben laten ontwerpen op kosten van OHM. Het Commissariaat voor de Media onderzoekt de zaak. OHM-directeur Ruud Chander vindt dat de hele kwestie erg opgeblazen is. Hij spreekt tegen dat zijn omroep met VVN verstrengeld is. Dat de besturen van de twee organisatie gedeeltelijk uit dezelfde mensen bestaan is volgens hem niet vreemd. ‘Onze gemeenschap in Nederland is klein, en dan zie al gauw steeds weer dezelfde namen opduiken. Maar dat wil nog niet zeggen dat er sprake is van verwevenheid’, aldus Chander. Hij laat een onafhankelijk onderzoek doen door een accountant, welke is nog niet bekend. Dat onderzoek moet voor 15 mei zijn afgerond, want op 1 juni moet de jaarrekening worden ingediend, en dan wil Chander alles opgehelderd hebben. (Spreekbuis)

‘Tv-vader’ Erik de Vries overleden

Televisiepionier Erik de Vries is dinsdag in zijn geboortestad Amsterdam overleden. Hij werd 91 jaar. De Vries wordt alom gezien als de ‘vader van de Nederlandse televisie’. Al in de jaren dertig, de begintijd van het medium, experimenteerde hij bij Philips met televisie-uitzendingen. In de jaren vijftig leidde De Vries de eerste televisiemakers op. In 1951 regisseerde hij de eerste tv-uitzending van de gezamenlijke omroepen. Ook regisseerde hij programma’s als ‘Pension Hommeles’ en ‘Mies en scène’. (ANP)

Broadcast Partners vecht milieuvergunning zendmast Mierlo aan bij Raad van State

Zenderexploitant Broadcast Partners (BP) is uit op de vernietiging van de nieuwe milieuvergunning voor de zendmast in Mierlo. Tijdens een rechtszitting bij de Raad van State zei BP-directeur R. van der Hoeven maandag dat de door de gemeente Mierlo aan KPN verleende vergunning tot onaanvaardbaar veel storingen in elektronica-apparatuur van omwonenden zal leiden.Broodroosters, cd-spelers en andere apparatuur slaan op hol als gevolg van de te sterke elektromagnetische veldsterkte, zo verzekerde de directeur. De kracht van de radio- en televisiezenders wordt uitgedrukt in de zogeheten veldsterke oftewel het aantal volts per meter. De gemeente staat KPN een rond de zendmast in Mierlo maximale veldsterkte van drie volt per meter toe. Volgens het zenderverhuurbedrijf is dat veel te hoog en mag dat volgens de Europese regels niet meer zijn 1 volt per meter. KPN vindt dat een onzinnig voorstel omdat de zenders in dat geval in kracht moeten worden teruggeschroefd met alle negatieve gevolgen voor de ontvangst van dien. Tijdens de rechtszitting bleek echter een achterliggend conflict schuil te gaan tussen enerzijds BP, die vooral commerciële omroepen zoals RTL bedient, en anderzijds KPN en Nozema, die onder meer de publieke omroepen uitzendt. BP is het helemaal niet eens met de zogeheten configuratie van de zendermast in Mierlo. Door gebrekkig overleg meent BP dat ze benadeeld is en dat haar zenders waaronder RTL-FM en BNR Nieuwsradio een slechter bereik hebben dan die van Nozema, waaronder Omroep Brabant. BP vindt dat ze de zendmast opnieuw moet worden ingedeeld (geconfigureerd) zodat alle zenders een goed bereik hebben en de omstreden veldsterkte van drie naar een volt per meter terug kan. Lees verder via Eindhovens Dagblad.

Zerobase: “meer zenders moeten worden verplaatst”

Ondanks dat de meeste problemen rond de ontvangst van de publieke radiozenders zijn opgelost stelt de Publieke Omroep in samenwerking met Nozema nog een aantal veranderingen voor om de ontvangst van diverse radiozenders te verbeteren. Dit blijkt uit een interview met Hans Bakhuizen, senior beleidsadviseur bij de Publieke Omroep in NozeMagazine. Afgelopen week is als onderdeel van het verbeteren van de ontvangstproblematiek van de publieke omroep een steunzender ingeschakeld in het Zeeuwse Hulst voor Radio 2. Binnenkort verhuist in Zwolle een zender van BNR Nieuwsradio van het centrum naar de rand van de stad. Bakhuizen vervolgt: “Verder pleiten wij voor het verplaatsen van een storende zender van Utrecht naar IJsselstein en willen we dat Yorin FM in Rotterdam uit gaat zenden vanaf de Waalhaven in plaats van het Weena. Daarnaast praten we met de overheid over de tweede fase knelpunten in onder meer Emmen, Oost-Groningen, Mierlo en Eindhoven. De beleidsadviseur wil dat alle oplossingen, zowel de huidige implementatiefase en de nog resterende problemen, die in de tweede fase worden behandeld, voor 1 juni op papier staan. ‘In de maanden daarna zou een en ander dan gerealiseerd kunnen worden, zodat de klus in het najaar geklaard is.” Bakhuizen geeft tot slot nog een voorbeeld in regio Roosendaal: “Midden in de stad staan zware zenders. Mobiele metingen lieten daar op 100.4, de frequentie van Noordzee FM, een hele krachtige veldsterkte zien. Enkele tienduizenden mensen kunnen daardoor de publieke zenders niet ontvangen. We hebben voorgesteld om in de stad een steunzender te plaatsen.”.

Van der Laan gaat tv-ondertiteling verplichten

Staatssecretaris Van der Laan (Media) gaat omroepen en televisiezenders verplichten een bepaald percentage van hun tv-uitzendingen te ondertitelen. Ze wil dat deze service voor doven en slechthorenden niet langer vrijblijvend is. Daarom gaat de staatssecretaris net als in Groot-Brittannië wettelijk voorgeschreven ondertitelingspercentages in het leven roepen. In Groot-Brittannië gelden die percentages voor zowel publieke als commerciële zenders. ,,Bij ons biedt de mediawet ook die mogelijkheid en daar ga ik gebruik van maken”, zei Van der Laan dinsdagavond in De Rode Hoed in Amsterdam. Daar verzorgde ze de openingstoespraak van het publieksdebat over ondertiteling van tv-programma’s. Omdat RTL4 en 5 officieel onder de Luxemburgse wet vallen, kan de D66-bewindsvrouw deze commerciële stations niets verplichten. ,,Met hen hoop ik overeenstemming te bereiken. Werk maken van ondertitels is voor RTL meer een kwestie van verantwoord ondernemen dan van wettelijke voorschriften.” Bij SBS ziet ze al positieve ontwikkelingen. ,,SBS heeft met sponsoring van Nationale Nederlanden voetbalwedstrijden ondertiteld. Ik heb begrepen dat ze dit ook bij toekomstige wedstrijden willen blijven doen.” Volgens de staatssecretaris zijn commerciële zenders zich steeds meer bewust van hun maatschappelijke rol. ,,Natuurlijk kost ondertiteling geld, maar 1,5 miljoen mensen met een gehoorbeperking doen toch ook boodschappen?” (ANP)

Geschil Nozema en AT over radio-experimenten

De rechter doet een dezer dagen uitspraak in een zaak die Nozema heeft aangespannen tegen het Agentschap Telecom. Onderwerp van het geschil: de vergoedingen die Nozema moet betalen aan het AT voor het experimenteren met radio zijn flink gestegen, en daar is de zenderoperator het niet mee eens. Het draait allemaal om bepaalde radiotechnieken waarmee je kunt aantonen dat een efficiënter gebruik van het frequentiespectrum mogelijk is. Nozema experimenteert hier al sinds 1999 mee. Voor het gebruik van de benodigde frequentieruimte betaalt het bedrijf een vergoeding aan het Agentschap Telecom. Aanvankelijk was dat niet meer dan bedrag variërend van een paar honderd gulden tot een paar duizend gulden gulden per halfjaar, de periode waarvoor een vergunning wordt verleend. Sinds 2000 zijn de tarieven echter gigantisch gestegen. Tegenwoordig kunnen ze oplopen tot wel 15.000 euro (per halfjaar). Juriste Irene van Halewijn van Nozema legt uit: ‘De vergoedingen worden vastgesteld op basis an de zogenoemde Regeling Vergoedingen. Tegenwoordig past het AT een categorie uit die Regeling toe voor experimenten, die ook geldt voor bijvoorbeeld commerciële omroepen, en daardoor krijgen wij te maken met exorbitant hoge bedragen. Voor ons is het nu niet meer interessant om te experimenteren.’ 

CDA en VVD bezorgd over voortgang RTV West

CDA en de PvdA in Zuid Holland vragen aan het college van GS wat de gevolgen zijn van het plotselinge vertrek van Dink Binnendijk. Eerder dit jaar heeft het college sterk het vertrouwen uitgesproken in deze directeur. PvdA en CDA zijn daarom verbaasd over zijn plotselinge vertrek. De statenleden Lamers (CDA) en Kuijpers en Baruch (beiden PvdA) willen weten wanneer dit vertrek bekend werd bij het College en of hierover afspraken gemaakt zijn. Ook willen zij weten welke gevolgen het vertrek van de directeur heeft voor de uitvoering van het businessplan dat is opgesteld bij de doorstart van RTV West. Tenslotte wordt het college gevraagd of het vertrek van de directeur mogelijkheden biedt voor nadere samenwerking met RTV Rijnmond. Binnendijk wordt vanaf 1 juni de nieuwe hoofdredacteur van RTV Noord-Holland.

Multikabel voegt Arrow 90.7 FM toe aan radiopakket

De Regionale Programmaraad van Multikabel heeft op 29 maart jl. haar advies uitgebracht aan de directie van Multikabel. Het advies omvat een toevoeging van de radiozender Arrow 90.7 FM aan het Basis en Standaard Pakket. In het overleg van 29 maart heeft de Regionale Programmaraad de directie van Multikabel positief geadviseerd over de toevoeging van de radiozender Arrow90.7 FM in het Basis en Standaard Pakket Door het stoppen van de uitzendingen van Magic FM is er ruimte ontstaan om een andere radiozender aan het pakket toe te voegen. De Programmaraad heeft Arrow 90.7 FM als toevoeging aan het pakket verkozen omdat het station van dezelfde aanbieder is als Arrow Rock Radio en er van Arrow 90.7 FM eenzelfde hoge kwaliteit verwacht wordt. Tevens kan de klassieke- en jazzprogrammering een welkome aanvulling zijn, nu de jazzmuziek bij BNR Nieuwsradio is komen te vervallen. Naar verwachting zal Arrow 90.7 FM eind mei te beluisteren zijn via de kabel op FM 96,0 MHz. (Persbericht)

Programmaraad Brabant-Oost: Radio 227, Arrow 90.7 FM en YAM FM op de kabel

De onafhankelijke Programmaraad Brabant Oost heeft voor het voorzieningsgebied van kabelexploitant Essent Kabelcom – regio Brabant Oost – een concept advies opgesteld voor de invulling van het radio- en televisiepakket voor het jaar 2005. Dit advies betreft zoals ook voorgaande jaren het basispakket en het standaardpakket. De raad heeft een uitspraak gedaan over de invulling van de frequentie die is vrijgekomen door het stoppen van Radio Nationaal. De frequentie van Radio Nationaal wil de raad vullen met Arrow 90.7 FM, aangezien deze zender zich met jazz en blues richt op een doelgroep die nog niet bediend wordt in het huidige pakket. Daarnaast adviseert de raad om Colorful Radio in het basispakket op te nemen ten koste van WDR 2. In het standaardpakket komt dan een frequentie vrij die in gevuld kan worden met Radio 227, aangezien deze zender zich met haar muziekkeuze vooral richt op ouderen. Verder wil de raad de tienerzender YAM FM graag een plaats geven in het zenderpakket. Dit gaat ten koste van de Belgische klassieke zender Radio Klara. De raad is van mening dat het segment klassiek voldoende vertegenwoordigd is. lees verder via Kabelraden.

Bestuur OLON verwijt penningmeester Struik niks

Het Dagelijks Bestuur van de Organisatie voor lokale omroepen (OLON) ziet geen enkele reden om haar penningmeester Struik iets te verwijten. Struik kwam negatief in het nieuws rondom het faillissement van de lokale omroep van Den Bosch, Boschtion. Hij zou daar als interim-manager frauduleuze handelingen gedaan hebben. De OLON vindt nu dat de berichtgeving hierover in het Brabants Dagblad en op verschillende internetsites “niet de schoonheidsprijs verdienen”. De OLON constateerd de curator woorden in de mond werden gelegd door het Brabants Dagblad. “Het verslag van de curator heeft nadrukkelijk vastgesteld dat er geen sprake is van fraude of verduistering. Wel heeft hij diverse kanttekeningen, verwijten en wellicht een aansprakelijkheidsstelling aan het adres van het bestuur van Boschtion, waar hij de heer Struik voor het gemak ook toe rekent”, zo zegt het Dagelijks Bestuur. Er zijn volgens het bestuur dan ook geen redenen om Struik verwijten te maken. (Radiofreak)

Arrow 90.7 FM: Steunzender Eindhoven on-air

Arrow 90.7 FM heeft haar steunzender in Eindhoven (89,7 MHz / 1KW) in gebruik genomen. Dit bericht de website FMTV

Programmaraad Friesland: FoxKids/Veronica uit basispakket

De onafhankelijke Programmaraad Friesland heeft voor het voorzieningsgebied van kabelexploitant Essent Kabelcom – regio Friesland – een concept advies opgesteld voor de invulling van het televisiepakket voor het jaar 2005 met het verzoek aan Essent Kabelcom om dit zo mogelijk nog in 2004 uit te voeren. Dit advies betreft zoals ook voorgaande jaren het basispakket en het standaardpakket. Bij de Programmaraad Friesland zijn vijf aanvragen binnengekomen van zenders die een definitief plekje in het zenderpakket willen: de nieuwszenders BBC World en Euronews, de religieuze zender TBN Europe, de multiculturele zender TV Cosmico en de kinderzender Nickelodeon. Deze laatste zender is al wel te zien in het gebied Friesland via het Previewkanaal van Essent Kabelcom. De leden waren unaniem van mening dat Nickelodeon een definitieve plaats in het zenderpakket verdiend, aangezien zijn met haar geweldloze programma’s een grote groep kinderen en tieners aan zich heeft weten te binden. Na uitvoerige discussie is de raad tot de conclusie gekomen dat de andere kinderzender FOX Kids hiervoor moet wijken, aangezien de programmering van deze zender duidelijk gewelddadiger programma’s bevat. In de avonduren is de zender gevuld met Veronica. Ook deze zender zal moet wijken. De raad is van mening dat er voldoende entertainment is en dat Veronica met haar programmering weinig toevoegt aan het bestaande aanbod en dat er te veel overlap is. Het besluit van de Programmaraad Friesland betekent niet automatisch dat Fox Kids/Veronica verdwijnt van de Essent-kabel in Friesland. Essent kan Fox Kids/Veronica opnemen in haar eigen standaardpakket.

Programmaraad Friesland: YAM FM op de reservebank

De onafhankelijke Programmaraad Friesland heeft voor het voorzieningsgebied van kabelexploitant Essent Kabelcom – regio Friesland – een concept advies opgesteld voor de invulling van het radiopakket voor het jaar 2005 met het verzoek aan Essent Kabelcom om dit zo mogelijk nog in 2004 uit te voeren. Bij de Programmaraad Friesland zijn tien aanvragen binnengekomen van zenders die nog niet opgenomen zijn in het zenderpakket, te weten Rumba Estereo Radio FM, YAM FM, Het Gelderse Geluid, Radio 227, Gigant FM, Atalanta FM, Hot Radio, FiP, Radio Piraat en Arrow 90.7 FM. De raad was met een ruime meerderheid voor het opnemen van de tiener-zender YAM FM in het basispakket radio, aangezien het segment tieners sterk ondervertegenwoordigd is in het zenderpakket. Dit in tegenstelling tot het algemene muzieksegment. De raad kon echter niet tot overeenstemming komen over een zender die daarvoor uit het pakket zou moeten verdwijnen met als gevolg dat YAM FM dit jaar nog niet wordt opgenomen in het radiopakket van Friesland. Mocht er echter tussentijds een frequentie vrijkomen dan ziet de raad YAM FM wel graag als eerste reserve. (via Kabelraden.nl)

Arrow 90.7 FM: Steunzender Maastricht on-air

Sinds afgelopen weekend is in Maastricht een steunzender van Arrow 90.7 FM in gebruik genomen. In Maastricht en omstreken is Arrow 90.7 FM te horen via 88,9 MHz (0,5 KW). (RP)

Programmaraad Haarlem kritisch over akkoord UPC

De Haarlemse programmaraad is uiterst kritisch over de overeenkomst tussen de gemeente Haarlem en UPC. De raad noemt de afspraak ‘betreurenswaardig’ en niet in het belang van de Haarlemse abonnees. De Programmaraad is een adviesorgaan van de gemeente en heeft een belangrijke stem in de samenstelling van het kabelpakket. In een brief aan de gemeenteraad veegt de raad de vloer aan met de argumenten van wethouder Grondel (Cultuur, GroenLinks), die afziet van toekomstige bemoeienis met de tarieven in ruil voor 2,3 miljoen euro. Zo houdt de afspraak geen rekening met landelijk beleid, is de Europese regelgeving ‘kwestieus’ geïnterpreteerd en zijn andere (lopende) rechtszaken tegen UPC onvoldoende of verkeerd meegewogen. Vanaf oktober stijgen de tarieven in Haarlem met 100 procent tot 15,20 euro. Afgelopen vrijdag lieten ook leden van de raadcommissie cultuur zich zeer kritisch uit over de afspraak met UPC omdat Grondel te solistisch zou hebben opgetreden. Woensdag moet de gemeenteraad zijn toestemming geven aan de overeenkomst. (Haarlems Dagblad)

Casema wijzigt tv-frequenties in Delft

Met ingang van 21 april 2004 wijzigen de frequenties van acht televisiezenders in Delft. De zenders RTL 4, SBS 6, Yorin, Nickelodeon, Discovery Channel, EuroNews, TRT International en TVE Internacional zullen voortaan op andere frequenties worden weergegeven. De zenderwijziging is noodzakelijk vanwege de komst van Digitenne in de ether. Dit signaal kan een storende werking hebben op het televisiesignaal. De nieuwe frequenties zijn: RTL 4 37-, 596,25 Mhz / SBS 6 42, 639,25 MHz / Yorin 45, 663,25 / Nickelodeon 67+, 840,25 MHz / Discovery Channel 60+, 784,25 MHz / EuroNews 26, 511,25 MHz / TRT International 31, 551,25 MHz TVE Internacional 28, 527,25 MHz. De abonnees in Delft zullen deze acht zenders opnieuw moeten instellen.

Samenwerking tussen Euro1080 en Canal Digitaal

Canal Digitaal is een samenwerking aangegaan met Euro1080. Canal Digitaal is de leverancier van diverse tv-zenders via de satellietschotel, waaronder alle Nederlandse en publieke zenders. Euro 1080 is de eerste Europese Hoge Definitiezender die sinds 1 januari 2004 in Europa uitzendt in Hoge Definitie. Met Euro1080 haalt Canal Digitaal nu nog meer troeven in huis. Het programma-aanbod van Euro1080 bestaat uit sport, shows en evenementen, die naast een optimale kwaliteit ook in Dolby Suround Sound worden aangeboden. HDTV staat voor High Definition Television en wordt al enkele jaren gebruikt in Japan, Verenigde Staten, Korea en Australië. Tegenwoordig wordt er wereldwijd steeds meer gebruik gemaakt van de HD- technologie en komt er een steeds groter aanbod van programma’s met deze bijzonder scherpe beeldkwaliteit. Het HDTV-signaal is opgebouwd uit 1080 beeldlijnen, terwijl bij de reguliere technologie maar 575 zichtbare beeldlijnen beschikbaar zijn. Door deze 1080 beeldlijnen ontvangt men beeld van een uitzonderlijke kwaliteit. Bij het maken van HDTV- producties wordt gebruik gemaakt van speciale HDTV-apparatuur. Ook voor het afspelen, ontvangen en bekijken van deze producties heeft men deze apparatuur nodig. Het aanbod van Euro1080 is ingedeeld in twee zenders; “The Main Channel” en “The Event Channel”. Beide zenders zijn in heel Europa beschikbaar. “The Main Channel” zendt 24 uur per dag sport, muziek, shows en andere evenementen uit. Naast de programmering voor consumenten zal “The Main Channel” ook beschikbaar worden voor hotels, restaurants, cafés, conferentiecentra en luchthavens. Vanaf september 2004 zal het programma-aanbod uitgebreid worden met lifestyle, evenementen, reizen en shows. Meer informatie over Euro1080 en de ontvangstmogelijkheden via Canal Digitaal: http://www.euro1080.tv/ (Persbericht Canal Digitaal/Euro1080)

Nieuwe steunzender voor Radio 2 on air

Radio 2 beschikt sinds kort over een nieuwe steunzender. In de omgeving van Hulst (Zeeland) is Radio 2 te horen op 107,1 MHz. De 107,1 MHz moet de dekkingsproblemen die er zijn met de steunzender in Philipinne (97,8 MHz) opvangen.

Journaal niet gekijkwijzerd

Er komt geen Kijkwijzer-classificatie voor live-programma’s zoals het journaal. P. Verstraten van het NICAM wees zondag in Antenne 2 het voorstel af dat UvA-wetenschapper dr. J. Walma van der Molen vrijdag deed. Naar aanleiding van haar onderzoek naar de invloed van nieuwsgeweld op kinderen pleit Walma van der Molen ervoor programma’s als Netwerk en het NOS Journaal standaard te voorzien van het symbool ‘ongeschikt voor kinderen onder de 6′. Live-programma’s worden niet beoordeeld volgens het Kijkwijzersysteem omdat van tevoren niet bekend is wat de inhoud van de uitzending zal zijn. Volgens Verstraten spreekt de ongeschiktheid voor jonge kinderen vanzelf en is daarom geen standaardclassificatie nodig: “Je mag natuurlijk ook verlangen dat ouders zelf een beetje nadenken.” Het ontbreken van een classificatie is in de gids niet te onderscheiden van de classificatie ‘geschikt voor alle leeftijden’, omdat in beide gevallen geen symbolen worden getoond. Een pictogram dat aangeeft of een programma wel of niet gekijkwijzerd is, komt er echter ook niet als het aan Verstraten ligt: “Je kunt niet gaan verlangen van programmamakers dat ze overal een waarschuwingslabeltje opplakken. Waar waarschuw je dan in godsnaam voor?” Walma van der Molen maakt zich zorgen over de impact die deze keuze op jonge kinderen zal hebben: “Ze zien in het nieuws een overrepresentatie van misdaad, terrorisme en oorlog. Óf ze worden bang en zorgelijk, óf ze worden juist ongevoelig voor dat soort geweld.” (Antenne2)

Programmaraad Alkmaar past radioadvies 2004-2005 aan

Deze week het de Programmaraad Alkmaar een plaatsvervanger voor Studio Brussel aangewezen voor het voor het radioadvies 2004-2005. Volgens de kabelexploitant is het technisch onmogelijk deze Vlaamse zender op het Alkmaarse kabelnet aan te bieden. Colorful Radio werd aangewezen als plaatsvervanger. De Programmaraad ging niet in op het verzoek van UPC ook een andere zender aan te wijzen voor France Culture. Volgens UPC zijn er problemen rond het regelen van auteursrechten voor deze zender. De Alkmaarse Programmaraad stelde zich op het standpunt dat dit niet zijn probleem is. UPC zal volgens de raad meer moeite moeten doen deze problemen zelf op te lossen, opdat de Alkmaarse kabelabonnees deze goed aangeschreven Franse publieke zender vanaf 1 juli via hun kabelaansluiting op hun radio kunnen ontvangen. (Programmaraad Alkmaar)

Ere Gouden Roos voor John de Mol

Televisieproducent John de Mol heeft op het Gouden Roos Festival in het Zwitserse Luzern de Ere Gouden Roos gekregen.Deze onderscheiding gaat ieder jaar naar een individu of bedrijf dat zich extra verdienstelijk heeft gemaakt voor de amusementsindustrie. De jury omschreef De Mol als “een opmerkelijk talent” dat gebroken heeft met de Europese traditie om Amerikaanse tv-formules te importeren.De Mol noemde de prijs een blijk van erkenning,zowel voor hem als voor het bedrijf Endemol. De 44ste editie van het Gouden Roos Festival werd voor het eerst in Luzern gehouden. Voorheen was het in Montreux. (NOStt)

EO en MTV-jock met meer nachtzendtijd op Radio 3FM

De Evangelische Omroep (EO) krijgt met ingang van de komende week meer nachtelijke zendtijd op Radio 3FM. Onder de naam ‘X-Noizz in Holland’ zal de nieuwe EO-DJ Miranda van Holland om 04-06 uur in de nachten van maandag op dinsdag, dinsdag op woensdag en woensdag op donderdag. De EO neemt daarmee deze zendtijd over van de NPS. Op de vrijdag- op zaterdag 03-06 uur blijft Gerard Ekdom te horen (VARA). De zondag op maandagnacht en de donderdag op vrijdagnacht zal Sander Lantinga, een presentator van MTV bij de NPS tussen 04 en 06 uur met zijn ‘SanderShow’ zendtijd verkrijgen. Marisa Heutink (de vrouw van de aankomende VARA-ochtendjock Beelen) is vooralsnog verdwenen uit de nacht met haar KRO-programma ‘NachtMiss’ en wordt in de nacht van woensdag op donderdag 01-03 uur opgevolgd door Bart Arens met ‘ArensNest’ (NPS). Sander Lantinga is na Egbert Jan Weber de tweede televisiepresentator die thans zonder radio-ervaring een programma presenteert bij Radio 3FM. (dutchmedia.web-log.nl)

Wageningen in beroep tegen uitspraak kabeltarief

De gemeente Wageningen legt zich er niet bij neer dat zij geen grip heeft op de tarieven die kabelmaatschappij UPC rekent. De gemeente tekent hoger beroep aan tegen een uitspraak die de rechtbank in Amsterdam hierover heeft gedaan. Dit bericht NRC Handelsblad. Wageningen wil met deze stap vooral de inwoners helpen, maar meldde vrijdag dat ook het belang voor andere gemeenten een rol heeft gespeeld bij het besluit. De rechtbank besloot eind januari dat gemeenten geen enkele invloed mogen hebben op de prijs van een kabelabonnement. Dat vonnis werd geveld in een bodemprocedure tussen kabelaar UPC en de gemeente Wageningen. De gevolgen van deze uitspraak raken evenwel alle gemeenten.

Radio 192 even Radio Noordzee Internationaal

Radio 192 zal tussen 18 en 25 april haar naam veranderen in Radio Noordzee Internationaal (RNI). Deze “Noordzee-week” vormt de start van een periode met veel aandacht voor zeezenders, die zal eindigen op 31 augustus 2004. Dan is het namelijk 30 jaar geleden dat de Nederlandse regering het verdrag van Straatsburg ratificeerde en hiermee de radiouitzendingen van de zeezenders Radio Noordzee, Veronica, Caroline en Mi Amigo officieel verbood.

Provincie Limburg gaat in zee met commercieel tv-station

De provincie gaat in zee met de commerciële zender TV Limburg voor de uitzending van een nieuw televisieprogramma, waarin de vijf belangrijkste thema’s van het provinciebestuur, zoals Jong zijn in Limburg, Ondernemend Limburg en Ruimte voor Limburg, in de schijnwerpers worden gezet. Met de reeks programma’s is een bedrag gemoeid van 125.000 euro, zo bevestigde gedeputeerde M.Eurlings (CDA, Communicatie) gisteren. Eurlings heeft het voorstel gelanceerd om zaken te gaan doen met TV Limburg. Dat voorstel komt dinsdag in het college van Gedeputeerde Staten en zal vrijwel zeker overgenomen worden. Volgens Eurlings is ook aan L1 gevraagd een offerte uit te brengen voor het programma. Voorwaarde van de provincie was dat in het programma de mening en initiatieven van de Limburgse bevolking centraal staan en niet het provinciale beleid. Eurlings: ,,L1 wilde liever een Lagerhuis-achtig programma maken. Met TV Limburg is er nu echter concurrentie op de markt en daar maken we gebruik van.” Volgens de gedeputeerde is er op het allerlaatste moment alsnog een offerte van L1 binnengekomen om toch de opdracht te krijgen voor uitzending van het programma. 

“Fusie tussen AT5 en RTVNH nu echt mislukt”

De fusie tussen stadszender AT5 en het provinciale RTV Noord-Holland is nu echt mislukt. Een ultieme poging van de gemeente Amsterdam en het provinciaal bestuur van Noord-Holland om de noodlijdende zenders tot elkaar te brengen, liep vrijdag uit op een grote mislukking. Het zit niet lekker tussen de twee televisiestations, die vechten om dezelfde kijkers. Dat zat het al niet, maar nu komt het helemaal nooit meer goed. Er worden harde woorden gebruikt. ”Elk vertrouwen ontbreekt,” zegt directeur van RTV Noord-Holland. ”Onthutsend,” pareert de hoofdredacteur van AT5. ”Dit is een poging tot vijandige overname,” zegt de woordvoerder van de wethouder.

Ook Holman vertrekt bij DolceVita

Na Dieuwertje Blok en Hansje Bunschoten gooit nu ook Theodor Holman de handdoek in de ring voor wat betreft de presentatie van het KRO-programma DolceVita. Dat programma wordt elke werkdag uitgezonden op Nederland 1 tussen 17.45 en 18.30 uur. Bunschoten stapte op omdat ze niet goed kon samenwerken met Holman. Omdat er op korte termijn niemand werd gevonden om de plaats naast hem in te nemen, gaat hij nu ook weg. ,,Verder gaan als solopresentator past niet bij het soort programma zoals DolceVita dat is. Het lijkt me daarom passend om met een nieuw duo verder te gaan”, zei Holman vrijdag. Een nieuw duo is al gevonden. Vanaf maandag tekenen Marc-Marie Huijbregts en Karin de Groot tot het eind van het lopende televisieseizoen voor de presentatie. De KRO zegt de keuze van Holman te respecteren. (ANP)

Radio SRS heet voortaan Sunrise FM

Sinds 13 april is Radio SRS van naam gewijzigd. Radio SRS heet vanaf deze datum Sunrise FM. Meer informatie via de website van Sunrise FM. (o.a. UPC)

UPC investeert in nieuwe internetmodems

Ongeveer 6500 UPC-internetklanten in Gelderland krijgen een nieuw kabelmodem. Deze nieuwe modems zijn vanwege de EuroDOCSIS-standaard beter toegerust voor toekomstige marktontwikkelingen, waaronder hogere internetsnelheden. De modems zijn verder beduidend kleiner en lichter. Bovendien leggen ze minder beslag op de capaciteit van de kabel. De hele operatie is vorige week begonnen en duurt ongeveer zes weken. (Persbericht UPC)

” ‘Zendmastenconvenant’ uitgesteld”

De ondertekening van het convenant rond de zendmasten in IJsselstein wordt mogelijk opnieuw uitgesteld. Gisteren zou het worden getekend, maar Quality Radio heeft opnieuw een rechtszaak aangespannen om ondertekening te voorkomen. Dinsdag dient de zaak. De gemeentes IJsselstein, Lopik en Montfoort, Nozema, de provincie en Economische Zaken hebben in januari een convenant opgesteld rond de radiomasten in Zenderpark in IJsselstein. In dit convenant werd afgesproken dat het vermogen van de twee zendmasten wordt teruggeschroefd van 240 naar 100 kW. Die 100 kW zou alleen beschikbaar zijn voor Arrow Rock Radio. Door de verlaging van het vermogen zou de jarenlange overlast van de zendmasten in de nieuwbouwwijk Zenderpark tot een minimum worden beperkt. De ondertekening stond in februari gepland, maar ging op het laatste moment niet door. Quality Radio stapte naar de rechter, omdat het, naast Arrow Rock Radio, graag vanuit Lopik wilde uitzenden. De zender heeft ook een vergunning om met 500 kW uit te zenden. Door de afspraken in het convenant, zou dit niet meer mogelijk zijn. De rechter vond dat de partijen niet voldoende aan Quality Radio hadden uitgelegd waarom er niet meer kon worden uitgezonden vanuit Lopik. Pas op het moment dat dit was gebeurd, mocht het convenant worden getekend. Quality Radio had de afgelopen maanden overleg met de overheden en Nozema. Maar volgens directeur R.Poeze konden de partijen niet voldoende duidelijk maken waarom zijn zender niet meer mag uitzenden vanuit Lopik. ,,Ze zeggen dat ze het vermogen niet kunnen opschroeven, maar volgens ons is dit best mogelijk. Wij hebben maar 20 kW nodig.” Nu het overleg is gestokt, stapt Quality Radio opnieuw naar de rechter. G.Mulder, woordvoerder van de gemeente IJsselstein, kan nog niets zeggen over de uitkomst. ,,Wij hebben het idee dat we een evenwichtig convenant hebben opgesteld, waarbij rekening is gehouden met alle partijen. We hopen dat de rechter daar gevoelig voor is.” Ze wil niet vooruitlopen op de uitspraak van de rechter. ,,Gelukkig zitten er dit keer twee dagen tussen de rechtszaak en de geplande ondertekening. In die tijd zullen we bekijken wat we gaan doen.” Ook Nozema kan nog niet zeggen of de ondertekening doorgaat. ,,We moeten maar gewoon afwachten”, zegt woordvoerder R.Roskam. (Utrechts Nieuwsblad)

Arrow 90.7 FM schakelt steunzender in

De commerciele radiozender Arrow 90.7 FM heeft haar etherfrequentie in Breda ingeschakeld. Arrow 90.7 FM is te ontvangen in Breda en omstreken op 89.7 MHz en zendt uit met een vermogen van 1 Kilowatt.

Radio Veronica verhuist naar Naarden, KinkFM naar Mediapark

Radio Veronica zal zondag vanaf een nieuwe locatie gaan uitzenden. Het station zal Hilversum gaan verlaten en intrekken bij het moederbedrijf Sky Radio in Naarden. Voor dat de huidige Veronica-studio zal worden verhuist wordt er eerst gebruik gemaakt van een noodstudio, dit is de studio die Kink FM altijd gebruikte in Hilversum. Deze is al verhuist en staat klaar in Naarden om als tijdelijke studio voor Veronica te dienen. Woordvoerder Ralph Heijnneman verwacht dat daarna de huidige studio snel zal komen. “Die zal gelijk worden afgebroken en worden verhuist. Ik verwacht dat die binnen een week gereed zal zijn voor gebruik in Naarden.” Kink FM, dat nog steeds eigendom is van de Vereniging Veronica, verhuist over iets meer dan een week naar het Mediapark in Hilversum. Daar krijgt het station een eigen onderkomen en zal eveneens een geheel nieuwe studio bouwen.