Media kort: april 2009

KPN richting 1 miljoen tv-klanten

Telecombedrijf KPN won afgelopen jaar 282.000 klanten voor zijn tv-producten en heeft nu 835.000 betalende abonnees. Het bedrijf claimt aan marktaandeel van 12 procent op tv-markt. Dat blijkt uit de toelichting op de kwartaalcijfers die KPN bekend maakte. Afgelopen jaar won KPN 282.000 tv-kijkers en in de drie maanden tot eind maart waren dat er 60.000. Bij het huidige tempo is het twijfelachtig of KPN dit jaar wel of net niet het miljoen zal overschrijden met Digitenne, Mobiel TV en Interactieve tv. De gemiddelde omzet per tv-klant steeg afgelopen jaar met 16,7 procent tot 7 euro per maand. KPN wil de komende jaren een belangrijkere rol gaan spelen op zowel de telefoon- en internetmarkt als de tv-markt. Daarom verzetten de kabelbedrijven zich tegen KPN’s plannen voor de uitrol van glasvezelnetwerken, als alternatief voor coax en opvolger van koperen telefoonlijnen.

UIT DE MEDIA:

** RTL5 heeft zijn uitzendingen donderdagavond aangepast. De zender zou in eerste instantie een registratie van het concert van Radio 538 op het Museumplein uitzenden. Maar nu het evenement is ingekort en versoberd, ziet de zender af van de registratie. In plaats daarvan wordt de actiefilm X-Men 2 uitgezonden. Op RTL4 gaat de uitzending in principe door zoals gepland. Wanneer zich een actuele aanleiding voordoet, zal het RTL Nieuws inbreken in de lopende uitzending. Dat heeft een woordvoerder van RTL Nederland donderdag gemeld.  Radio 538 heeft besloten het Koninginnedagconcert op het Museumplein in Amsterdam door te laten gaan. De zender is bang dat er ongeregeldheden ontstaan als de toeschouwers plots naar huis moeten. De zender heeft kort voor drie uur donderdagmiddag één minuut stilte gehouden uit respect voor de slachtoffers van het voorval in Apeldoorn. Radio 538 gaat waarschijnlijk wel hun programmering aanpassen.

** Eigenaar Ad Ossendrijver heeft het faillissement aangevraagd voor zijn twee radiostations Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM. Ossendrijver hoopt nog wel op een doorstart, maar in Trouw zegt hij dat dit een enorme krachttoer zal worden. De zenders werden begin maart al uit de ether gehaald wegens een enorme schuld bij de overheid. Binnenkort wordt duidelijk of de Arrow-zenders na twaalf jaar zullen verdwijnen. (via Spits)

** UPC biedt internet met snelheden van 60 of 120 Mbps nu ook aan in grote delen van Zuid-Holland-Zuid, waaronder de gemeenten Barendrecht, Brielle, Hellevoetsluis, Papendrecht, Sliedrecht, Spijkenisse en Zwijndrecht.

** Classic FM bestaat donderdag precies vijftien jaar en viert dit van 1 tot en met 15 mei met persoonlijke muzikale herinneringen van luisteraars. Het klassieke radiostation zendt in deze periode muziek uit waar de luisteraars warme herinneringen aan bewaren. De bijbehorende verhalen worden op de zender voorgelezen, kondigde programmadirecteur Pieter Buijs van Classic FM woensdag aan. Classic FM begon op 30 april 1994 als dochter van het gelijknamige Britse station. Het station hanteert een licht klassieke formule. Volgens eigen opgave heeft Classic FM gemiddeld 800.000 luisteraars per week. (ANP/AD)

** Cas Jansen is vanaf 6 mei te horen bij Veronica. De acteur is de nieuwe stem van de televisiezender, zo liet Veronica dinsdag weten. Jansen gaat alle programma-aankondigingen doen. ,,De nieuwe invulling van Veronica past goed bij mij: betrokken, brutaal en een dosis humor, dat ligt mij wel”, aldus de acteur, die later dit jaar te zien is in de speelfilm De Hel van ’63. ,,En vergeet niet de enorme stapel films die Veronica uitzendt. Voor een acteur, dus filmfreak, kost het geen enkele moeite om die met veel enthousiasme aan te kondigen.” Jansen begint in een gepaste periode aan zijn nieuwe baan. Mei is bij Veronica Filmmaand; de hele maand staat in het teken van films.

** Arrow Classic Rock heeft vandaag afscheid genomen van haar dj’s. Rinse Blanksma presenteerde vanochtend zijn laatste programma en sindsdien gaat het station nonstop verder. Aan het einde van het ochtendprogramma nam Blanksma uitgebreid afscheid van de luisteraars. De dj gaf aan blij te zijn dat het rockstation gewoon blijft bestaan. Zo schrijft het weblog Radioactive.

** Omroep Zeeland heeft over 2008 een tekort afgeboekt van 950.000 euro. Dat heeft de Omroep vanmiddag bekend gemaakt. Het tekort is volgens directeur Monique Schoonen veroorzaakt door een aantal incidentele tegenvallers, waaronder het vertrek van hoofdredacteur/directeur Flip Feij (drie ton). “We wilden niet met bekendmaking wachten tot de presenatie van de jaarrekening eind juni. Zeker niet nu we de provincie vragen om een bijdrage voor het doen van investeringen.” (PZC)

** Sophie in ’t Veld is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Stichting Humanistische Omroep (HUMAN). Zij volgt Gijs de Vries op, die door zijn benoeming tot lid van het college van de Algemene Rekenkamer moest terugtreden als voorzitter van HUMAN. In ’t Veld (45) is lid van het Europees Parlement namens D66. (Spreekbuis)

** Het Wilhelmus keert terug op de dagelijkse radio. Vanaf 30 april wordt het elke ochtend gespeeld op Radio 5. Hiermee wordt een traditie in ere hersteld, aldus initiatiefnemer Omroep MAX. Op dagen waarop het Nederlandse volk iets te vieren of te herdenken heeft wordt op de radio al vaak het Wilhelmus gespeeld. Zo is het volkslied te horen op dagen als Koninginnedag en Bevrijdingsdag. Omroep MAX wil dat het veel vaker te beluisteren is. 

** De Franstalige kranten Le Soir en La Libre Belgique kiezen voor meer diepgaande reportages, analyses en commentaren. Zo willen ze het verschil maken met het nieuws op het internet. “We moeten iets anders aanbieden dan wat tv, radio en het internet doen”, zegt Le Soir- hoofdredactrice Béatrice Delvaux. De uitgebreide reportages in Le Soir komen in een nieuw katern, LS2. La Libre Belgique gaat van 48 naar 64 pagina’s en wijdt elke dag een pagina aan de planeet en duurzame ontwikkeling. Beide kranten zullen er ook wat anders uitzien. (VRT)

** De Haagse band Di-rect gaat via een tv-show op zoek naar een nieuwe zanger. Dat maakte de drie bandleden maandagmiddag bekend in de Coen & Sander Show op 3FM. Na het vertrek van leadzanger Tim Akkerman staan Spike, Jamie en Bas op de uitkijk voor een nieuwe frontman. Het moet een man zijn, want ,,een dame gaat niet werken”, aldus bassis Bas. (De Pers)

UIT DE MEDIA:

** De gemiddelde radioluistertijd is in het eerste kwartaal van 2009 gestegen tot 3 uur en 17 minuten per dag. Dat is een toename van 3 procent. In dezelfde periode vorig jaar was de luistertijd 3 uur en 11 minuten. Dat blijkt uit het Continu LuisterOnderzoek (CLO) van het Radio Advies Bureau (RAB). Het luisteronderzoek wordt uitgevoerd onder mensen van 10 jaar en ouder, in het tijdvak 7.00-24.00 uur. Ook radio heeft te maken met dalende mediabestedingen. De netto radiobestedingen namen in het eerste kwartaal af met zo’n 6 miljoen euro: van 53.662.000 euro in 2008 naar 47.493.000 euro in 2009. (Adformatie)

** Kabelaar Ziggo breidt per 29 april haar digitale tv-pakket uit. In het keuzepakket Film & Entertainment wordt The SCIFI Channel (kanaal 122) toegevoegd. In het digitale basispakket (Z1) is vanaf 29 april 13th Street op kanaal 16 te zien en Slam!TV is vanaf 29 april te zien op kanaal 356 in het Muziekpakket. Fashion TV verhuist van kanaal 122 naar kanaal 124.

** Esther Kwaks is per heden benoemd tot Programmadirecteur van Het Gesprek. In deze functie draagt zij de verantwoordelijkheid voor de programmering van de tv-zender. Tot 1 oktober werkt zij bij de uitvoering van haar functie samen met Harry de Winter, die na deze inwerkperiode weer terugtreedt in zijn reguliere functie als aandeelhouder en commissaris. Zij volgt hiermee Thomas Hendriks op, die per 1 april in dienst trad bij EVA Productions van Paul de Leeuw.

** Vanaf 1 mei 2009 is de commerciële radiozender 100%NL te horen via Digitenne van KPN. 100%NL vervangt de radiozender radio BemBem die haar uitzendingen gestaakt heeft. (FMTV)

** Kabelaar UPC geeft haar abonnees met abonnement op Eredivise Live in de maanden juni en juli gratis toegang tot de tv-kanalen van Sport1. “Uw Eredivisie Live abonnement wordt in juni en juli automatisch en kosteloos uitgebreid met Sport1. Na 31 juli wordt dit vanzelf weer beëindigd. Hier hoeft u niets voor te doen.”, aldus een bericht van UPC aan de abonnees van Eredivisie Live.

** Emmy winnares Bea Arthur is op 86-jarige leeftijd overleden in Los Angeles. Bea is vooral bekend geworden door haar rollen in Maude en Golden Girls. Voor haar rol in beide series kreeg de actrice een Emmy Award. Bea overleed thuis aan de gevolgen van kanker, meldt TMZ. (Telegraaf)

** Kabelaar Rekam heeft de abonnee-cijfers per 1 april 2009 bekend gemaakt. Op het kabelnet van de Rekam is het mogelijk te kiezen uit twee aanbieders; Rekam met een pakket van €6,60, en Caiw met een pakket vanaf €15,45. Het totaal aantal mogelijke aansluitingen is toegenomen tot 54492. Daarvan hebben er 42017 (77%) ook echt een abonnement op een van de twee actieve kabelaars; Caiw en Rekam. Het aantal abonnees dat gekozen heeft voor Caiw is toegenomen tot 15309, bij Rekam is het aantal abonnees afgenomen tot 26708. Daarmee heeft 36,4% van de kabelkijkers gekozen voor een duurder abonnement bij Caiw.

** Joep van der Hart, voormalig hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad, is benoemd tot lid van de Raad voor de Journalistiek. Van der Hart woont in Berlicum. De raad is een onafhankelijke instantie die zich buigt over klachten over journalistieke activiteiten. Als nieuwe voorzitter van de Stichting Raad voor de Journalistiek is Fons van Westerloo aangesteld. De raad heeft vorig jaar 86 klachten ontvangen en 68 uitspraken gedaan. (BD)

Talpa Media’s Radio 10 Gold meldt zich voor FM-etherfrequenties

Talpa Media Holding NV heeft zich gemeld bij Agentschap Telecom voor het verkrijgen van een landelijk dekkend FM-etherfrequentienetwerk ten behoeve van Radio 10 Gold. Dit meldt een woordvoerder van Talpa Media Holding desgevraagd tegenover DutchMedia. Vanmiddag om 14 uur is de bealngstellingsregistratie gesloten voor de vrijgekomen kavels A7 (ongeclausuleerd) en A8 (jazz en/of klassiek) gesloten. Talpa Media Holding – het mediabedrijf van John de Mol – is tot op heden de enige partij die openlijk aangeeft zich te hebben gemeld in de procedure. Herbert Visser zegt namens RadioCorp (100%NL) niet deel ten emen aan de procedure. “We willen graag een tweede zender erbij, maar voor een korte periode van twee jaar zonder zekerheid is indeze omstandigheden het risico niet te nemen,’ aldus Visser. Guido van Nispen, wil namens Vereniging Veronica desgevraagd geen commentaar geven op de situatie. Voor Kink FM, een dochter van Vereniging Veronica, bestudeerde deze organisatie de mogelijkheden de afgelopen periode. Of dat geleid heeft tot het indienen van een effectieve aanvraag, is onduidelijk. Ook de positie van Erik LP de Zwart is onduidelijk. Deze was niet bereikbaar voor commentaar.(via Dutchmedia)

UIT DE MEDIA:

** De dj’s in het Glazen Huis op de Grote Markt in Groningen gaan in december aandacht vragen voor malaria. Deze verwoestende ziekte doodt jaarlijks bijna één miljoen mensen, waarvan het overgrote deel kind is en jonger dan 5 jaar. Jaarlijks wordt 247 miljoen maal de diagnose malaria gesteld en dit risico lopen 3.3 miljard mensen in 109 verschillende landen. Complicaties van malaria, zoals ernstige bloedarmoede, zijn verantwoordelijk voor nog eens miljoen dodelijke slachtoffers. Omdat malaria te behandelen is, omdat malaria te voorkomen is, omdat dus veel teveel mensen jaarlijks slachtoffer van deze ziekte worden, is dit de stille ramp waarvoor 3FM met Serious Request actie voert en geld inzamelt samen met het Rode Kruis (Persbericht)

** Vanaf vandaag zijn via de website van Fresh FM negen nieuwe zenders te beluisteren. Elke stream vertegenwoordigt een stroming van de danswereld. Een aparte speler via de website www.fresh.fm maakt het mogelijk om te luisteren naar de kanalen Fresh FM Danceclassics, Fresh FM Houseclassics, Fresh FM Trance, Fresh FM 90´s Dance, Fresh FM Italo, Fresh FM Hardstyle, Fresh FM Hardcore, Fresh FM Hits en Fresh FM Oldies (Radio 916).

** Donderdagavond 23 april zijn in een uitverkochte Gashouder in Amsterdam de jaarlijkse 3FM Awards uitgereikt. Ilse DeLange is de grote winnares, zij kreeg drie awards. Eerder deze week ontving zij al De Schaal van Rigter voor haar single ‘So Incredible’. De 3FM Awards zijn de enige echte radioprijzen van Nederland. De 3FM luisteraars bepalen welke artiesten met een award naar huis gaan; zij dragen de genomineerden aan en kiezen de winnaars. Meer dan 450.000 stemmen werden via internet geteld.

** Bijna vijfhonderd (492) journalisten zeggen bepaalde wijken te mijden vanwege geweld of agressie. Dat blijkt donderdag uit het onderzoek ‘Rot op met die camera’ van criminoloog Frank Bovenkerk, die voor de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) de aard en omvang van agressie tegen journalisten op straat onderzocht.

** Eredivisie Live CV heeft minder dan een jaar na lancering 350.000 abonnees via de vier grote kabelaars, Tele2, KPN en CanalDigitaal. Het doel voor het eerste seizoen was om de 300.000 betalende klanten vast te houden, op langere termijn streeft de betaalzender van de eredivisie naar 750.000 kijkers. Tijdens de zomerstop worden onder meer terugblikken per club getoond (ook op DVD verkrijgbaar), WK-kwalificatiewedstrijden uit Zuid-Amerika en het WK Beach Soccer. (Telecompaper)

** De Orde der Transformanten in Hoeven spant een kort geding aan tegen de AVRO en de Staat. Volgens advocaat Weski is de orde onterecht in verband gebracht met een schietpartij in Rotterdam. Dat gebeurde volgens haar in het programma Opsporing Verzocht. Dat behandelde een aanslag waarbij een zakenman zwaargewond raakte. De man beweert dat de orde achter de aanslag zit. Hij was ooit getrouwd met een lid van de orde. Twee tranformanten zitten vast. De Orde zelf heeft altijd ontkend. Weski eist nu dat het opsporingsprogramma rectificeert. Het kort geding dient maandag in Den Haag.

Radio 538 grootste stijger in CLO

Radio 538 was in de periode februari-maart de grootste stijger volgens de vandaag gepubliceerde luistercijfers van Intomart GfK. Radio 538 ging van 10,6 naar 11,1 procent. ORN moest terug van 13,5 naar 13,0 procent. Ook Radio 2 verloor in marktaandeel: 10,8 naar 10,7 procent. Dat geldt ook voor Sky Radio dat van 9,2 naar 9,1 ging. 3FM behoorde tot de groeiers: van 7,7 naar 7,9 procent. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 9.612 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd bedraagt in deze periode 3 uur en 18 minuten per dag.

jan/feb(in%)	feb/mrt(in%)
01	Radio 538	10.6	11.1
02	Radio 2	10.8	10.7
03	Sky Radio	9.2	9.1
04	Radio 3FM	7.7	7.9
05	Radio 1	7.1	7.0
06	Q-Music	6.9	6.9
07	Radio Veronica	5.8	5.6
08	100 % NL	2.9	3.0
09	Radio 10 Gold	2.7	2.6
10	Radio5	2.3	2.5
11	Arrow Classic Rock Radio	2.7	2.3
12	ClassicFM	2.2	2.2
13	Radio 4	1.9	1.9
14	SlamFM	1.7	1.8
15	BNR Nieuwsradio	0.8	0.8
16	Arrow Jazz FM	0.7	0.7
17	TMF Radio	0.3	0.3
--	KinkFM	0.2	0.3
19	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	13.5	13.0
==	Regionale Commercieel Radio	4.2	4.6
==	Overige	5.5	5.6

“Extra frequentieruimte voor FunX cruciaal”

FunX is met haar hoge bereik onder jongeren in de Randstad verantwoordelijk voor de verbetering van het bereik van de landelijke publieke omroep. Dat zegt de visitatiecommissie van de NPO in zijn advies aan de Raad van Toezicht van de NPO. In het visitatierapport wordt uitbreiding van frequenties voor FunX naar de G30-steden in Nederland cruciaal genoemd voor de verdere verbetering van bereik van de publieke omroep onder (allochtone) jongeren. De commissie maakt verder melding van problemen met het huidige kijk- en luisteronderzoek dat steeds minder aansluit bij de demografie in Nederland. Ondanks herhaald aandringen van het ministerie van OCW zijn de kijk- en luisterpanels nog steeds niet representatief samengesteld. Het zou het onderzoeksbureau Intomart Gfk niet lukken om (allochtone) jongeren te motiveren voor deelname aan het onderzoek. Anderen wijten het aan onwil binnen de radiobranche uit vrees voor verschuivingen in de marktverhoudingen en reclamebudgetten, aldus de visitatiecommissie. Minister Plasterk heeft de gehele mediabranche opgeroepen zijn verantwoordelijkheid te nemen in de verbetering van de kwaliteit van het mediaonderzoek in Nederland. Verder bekijkt de minister in overleg met staatssecretaris Heemskerk of er extra frequentieruimte mogelijk is voor de multiculturele jongerenzender. Voor de zomer wordt uitsluitsel verwacht. Uitbreiding van etherfrequenties is een sterke wens van de FunX-organisatie die in opdracht van de NPO al wel landelijk op de kabel uitzendt. “Het aanhoudende succes van FunX in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht rechtvaardigt onze claim op frequenties. We struikelen in Nederland over de mensen die zich zorgen maken over de betrokkenheid van de stadsjeugd bij samenleving en arbeidsmarkt. FunX wil graag dat die zorgen worden omgezet in daadkracht. We laten dag in dag uit zien dat er behoefte is aan een modern en innovatief radioproduct, dat Nederlandse jongeren betrekt bij het mediabestel. We vinden dan ook dat we overal te ontvangen moeten zijn en dat ons publiek gewoon mee moet doen in het luisteronderzoek. Het is prettig dat de visitatiecommissie op dezelfde lijn zit”, aldus directeur Willem Stegeman. (Persbericht FunX)

UIT DE MEDIA:

** De tv-zender Het Gesprek herhaalt maandag 27 april (22.00 uur) een interview met de woensdag overleden schrijver Martin Bril. Dat kondigde een woordvoerster van het station aan. In het gesprek met zijn vriend en collega-schrijver Ronald Giphart praat Bril onder meer over zijn jeugd in Utrecht. Het interview is eerder uitgezonden op dinsdag 16 september 2008. Het maakte destijd deel uit van een interviewserie door Giphart met bekende Utrechtenaren. (ANP via AD)

** TV Drenthe wordt officieel aangewezen als calamiteitenzender. Een meerderheid in de Tweede Kamer is voorstander van het veel meer inschakelen van regionale televisie bij rampen. Momenteel is alleen regionale radio officieel calamiteitenzender. Volgens CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek is dat niet voldoende. Daarom deed hij woensdag het voorstel de regionale omroep beter te benutten. Naast het CDA bleken ook PvdA, SP en ChristenUnie daar voorstander van. (RTV Drenthe)

** In Amsterdam is woensdagavond schrijver en columnist Martin Bril overleden. Bril was vaste columnist van de Volkskrant, sinds een paar weken op de voorpagina, en schreef jarenlang columns voor Het Parool, waar hij ook begon als journalist. Bril is 49 jaar geworden. Voor Vrij Nederland schreef Bril het feuilleton Evelien. Daarnaast publiceerde hij verschillende boeken. Voor zijn boek De Kleine Keizer, over Napoleon, kreeg hij afgelopen dinsdag nog de Bob den Uyl-prijs voor reisliteratuur. De columnist leed acht jaar geleden aan darmkanker. De ziekte sloeg dit jaar opnieuw toe. Bril laat een vrouw en twee dochters na. (Parool)

** Het CDA in de Tweede Kamer wil de regionale televisie meer inschakelen als calamiteitenzender. De partij heeft daartoe, samen met de PvdA, SP en ChristenUnie, een voorstel ingediend bij de regering. Volgens het CDA speelt de regionale publieke omroep een vitale rol bij rampen en andere crises. Een paar jaar geleden is het rapport Koetje uitgebracht met daarin adviezen over de inzet van tv als rampenzender. Het wordt, volgens het CDA, tijd die adviezen eindelijk uit te voeren. (omroep zeeland)

** In Roosendaal gaat KPN vanaf zaterdag een glasvezelnetwerk aanleggen. Bewoners kunnen zich via internet aanmelden als zij gebruik willen maken van het netwerk. Burgemeester Marijnen zal zaterdagmiddag het startsein geven voor de werkzaamheden. Voor de aanleg van het netwerk is onder andere 105.000 meter glasvezelkabel nodig. Roosendaal is een van de eerste gemeenten in West-Brabant die aangesloten wordt op glasvezel. (Omroep Brabant)

“Publieke Omroep moet simpeler en beter”

De Publieke Omroep moet op de schop om beheersbaar en levensvatbaar te blijven in de snel veranderende mediawereld. Dat stelt de visitatiecomissie onder leiding van de voormalige Utrechtse burgemeester Annie Brouwer-Korf, die de prestaties van de Publieke Omroep en de afzonderlijke omroepen over de afgelopen vijf jaar heeft onderzocht. Volgens de commissie moet de raad van bestuur van de Publieke Omroep een overkoepelend beleid maken voor een betere en representatievere programmering, waar de afzonderlijke omroepen dienstbaar aan moeten zijn. Om nóg meer omroepen te voorkomen, moeten nieuwe toetreders en bestaande omroepen strenger beoordeeld worden. Ook moeten omroepen makkelijker kunnen fuseren. Volgens de commissie is het bestel nu te ingewikkeld, te weinig slagvaardig en onvoldoende representatief: ondanks liefst 23 omroepen worden sommige bevolkingsgroepen en stromingen niet of te weinig bediend. Dat komt doordat de omroepen veelal hetzelfde doen, en er dus blinde vlekken blijven. Het huidige systeem garandeert onvoldoende dat die pluriformiteit en diversiteit er wel komen. Als dat niet verandert, moet de raad van bestuur meer geld en bevoegdheden krijgen ten koste van de omroepen. Door de recente ledenjacht met allerlei cadeautjes van bestaande en talrijke nieuwe omroepen lag het publieke bestel al onder vuur als achterhaald en onhoudbaar. Ook de visitatiecommissie is kritisch. ‘Het heeft soms meer met kennis van marketing te maken dan met pluriformiteit of programmering’, zegt Brouwer-Korf over de nieuwe omroepen. ‘Geen van de allochtone groeperingen heeft het bijvoorbeeld gehaald, en Wakker Nederland van De Telegraaf en GeenStijl wel.’ De commissie bekeek ook de prestaties van de huidige omroepen, maar deelde ondanks enkele kritische opmerkingen geen ‘gele kaarten’ uit. Dat komt mede doordat er nog geen duidelijke criteria zijn om de prestaties te beoordelen, waardoor de bestaande omroepen nu weer vijf jaar door kunnen. tot de volgende visitatiecommissie. 

** Llink begrijpt niets van het oordeel van de visitatiecommissie dat de aspirant-omroep niets toevoegt aan het publieke bestel en dus kan verdwijnen. ‘Iedereen weet waar voor Llink voor staat, wat je van pakweg de AVRO niet kunt zeggen’, zegt een woordvoerder. Llink wil een gesprek met mediaminister Plasterk. Volgens de commissie onderscheidt Llink zich te weinig: andere omroepen maken ook programma’s over mensenrechten en milieu. De commissie bekeek Llink op verzoek van Plasterk, die woensdag liet weten dat het advies ‘zwaar weegt’. Daarmee is de toekomst van Llink onzeker. Plasterk neemt in december een besluit. Mocht hij het advies volgen, dan gaat Llink per september 2010 na vijf jaar van het scherm, waarmee voor het eerst een publieke omroep zou moeten verdwijnen. 

UIT DE MEDIA:

** De Telegraaf Media Groep (TMG), eigenaar van onder meer dagblad de Telegraaf, gaat de reorganisatie die ze vorig jaar inzette, versnellen. Daarmee wil de uitgever het hoofd bieden aan de sterk teruglopende advertentiemarkt, een belangrijke inkomstenbron voor TMG. Eind 2009 moeten de eerder aangekondigde 425 banen verdwenen zijn. Daarvan zijn tot nu toe al driehonderd geschrapt. Eerder ging het concern ervan uit dat het grootste deel in 2009 zou worden weggesneden, maar ook een deel in 2010. De uitgever heeft in het eerste kwartaal al ruim 5 miljoen euro bespaard op zijn personeelskosten. TMG wil de cao-onderhandelingen versnellen. .

** Wegener heeft woensdag indirect het convenant met de NVJ opgezegd waarin is afgesproken dat er op de redacties voorlopig geen ontslagen vallen. De directie van Wegener koos daarvoor een bijzondere manier. Via de hoofdredacties werd de redactieraden van de regionale dagbladen verteld dat de onderhandelingen met NVJ over het convenant zijn stukgelopen en dat het bedrijf nu zelf gaat kijken hoe er bezuinigd kan gaan worden. Bianca Rootsaert van de NVJ: ‘Dat klopt niet. Bij Wegener ligt een voorstel van ons en daar is niet op gereageerd door de directie. Er wordt dus nog gewoon onderhandeld. Ik kan de mededelingen van Wegener niet anders uitleggen dan dat het convenant eenzijdig wordt opgezegd. Als dat zo blijft, zullen we aan de rechter vragen de overeenkomst te handhaven.’ 

** Sesamstraat is binnenkort te zien op een speciaal themakanaal voor kinderen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Televisiedirecteur Gerard Timmer maakte dinsdag in het tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD) bekend dat minister Ronald Plasterk (Cultuur) toestemming heeft gegeven voor het kanaal. Zappelin24 gaat zich richten op het uitzenden van kinderprogramma’s. Wanneer het themakanaal precies van start gaat, is niet bekend. Sesamstraat-icoon Aart Staartjes biedt Timmer woensdag een petitie aan met 200.000 handtekeningen van mensen die willen dat Sesamstraat weer om 18.30 uur wordt uitgezonden. De tv-directeur liet dinsdag in DWDD nogmaals weten dat hij geen mogelijkheden ziet het uitzendtijdstip te veranderen. Het kinderprogramma is straks op het themakanaal wel te zien om 18.30 uur. (ANP/AD)

** Joost Oranje, chef van de parlementaire redactie van NRC Handelsblad, heeft De Luis 2008 gewonnen. De Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg, organisator van de prijs voor het beste interview, maakte dit dinsdag bekend. Het interview van Oranje met Tweede Kamerlid Jan Marijnissen (SP) werd gekozen uit 55 ingezonden vraaggesprekken voor radio, televisie, tijdschriften en dagbladen. ,,Een mooi voorbeeld van wat we tegenwoordig ‘slow journalism’ zouden noemen”, oordeelde de jury. ,,Kwaliteit boven snelheid. Geduld boven de waan van de dag. Op 17 juni vorig jaar kondigde de SP-leider aan een stap terug te willen doen en bij die gelegenheid werd de eerste afspraak gemaakt voor een interview. Een half jaar later pas resulteerden de handvol gespreksessies in het winnende vraaggesprek.” (ANP/AD)

** De politie en de gemeente Twenterand slaan de handen in een om illegale feesten en illegale radio uitzendingen te voorkomen. De politie en de gemeente hebben daarover dinsdag afspraken gemaakt. In Twenterand vinden geregeld illegale feesten plaats waarbij jongeren samenkomen om te drinken. De feesten gaan vaak samen met illegale radio uitzendingen. Vooral dat laatste is burgemeester Koetje een doorn in het oog. (RTV Oost)

** Voor ontwikkelaars van internetbrowsers is het moeilijk om surfers te overtuigen van een overstap naar hun product. Softwaregigant Microsoft denkt voor zijn nieuwe Internet Explorer een wapen te hebben gevonden: samenwerkingsverbanden met populaire sites als Hyves en Marktplaats. Gebruikers van Internet Explorer 8 (IE8) kunnen voortaan met hun rechtermuisknop eenvoudig controleren of bekende Nederlanders die zij bij het surfen tegenkomen ook een Hyves-pagina hebben. Met dezelfde knop kunnen zij dat bijvoorbeeld ook doen bij een automerk voor een potentiële advertentie op Marktplaats. Een andere vernieuwing is een optie om op de hoogte te worden gehouden als er iets is veranderd op hun favoriete pagina’s. 

** The New York Times heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 74,5 miljoen dollar (57,4 miljoen euro). In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 335.000 dollar. De cijfers waren veel slechter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel ging op de beurs bijna 19 procent onderuit. Het grote verlies komt een dag nadat de krant vijf Pullitzer Prices in de wacht sleepte, een prestigieuze onderscheiding in de journalistiek. The New York Times zag de inkomsten uit advertenties met 27 procent teruglopen. Ook kampt het bedrijf met teruglopende lezersaantallen. Mensen lezen vaker gratis nieuws op het internet. (DFT)

Gelders Geluid vecht voor voortbestaan

Het dreigt stil te worden op de kabel in Gelderland. Het Gelders Geluid vecht voor zijn voortbestaan. Het is naarstig op zoek naar donateurs. Tweeduizend zijn er nodig om ook na 1 juli Nederlandstalige muziek op de Gelderse zender te kunnen horen. Groentenman Mario de Bruijn uit Driel was jarenlang hét gezicht van Het Gelders Geluid. Overal maakte hij reclame voor zijn geesteskind. Onder aanvoering van hem kwamen bekende artiesten naar de studio’s. De aanhang groeide snel. Tegenwoordig is Joop Peters de man achter Het Gelders geluid. Onverdroten werkt hij aan zijn droom. Maar er is een probleem. De bodem van de geldpot is in zicht. De reden is een vertrekkende geldschieter. De zender, die wordt gerund door pakweg vijftien vrijwilligers, is in heel Gelderland op de kabel te horen. Volgens Peters gaat het om zevenhonderdduizend aansluitingen. “Veel mensen stemmen op onze zender af. We hebben een flinke aanhang. Dat merken we aan de reacties op de bekendmaking dat we zonder financiële hulp op 1 juli stoppen. Er wordt behoorlijk gereageerd”, zegt Peters. De zender heeft tweeduizend donateurs nodig die elk vijftien euro betalen om uit de kosten te komen. “De actie loopt redelijk, maar we zijn er nog lang niet. We hopen op steun van bedrijven. Dat zou ons pas echt goed helpen”, meent Peters. (Gelderlander)

UIT DE MEDIA:

** De BBC gaat aan aantal programma’s die via zijn iPlayer worden aangeboden, ook als hd-streams aanbieden. Verder kunnen sommige programma’s worden gedownload met een offline-applicatie, die nu ook voor Linux en OS X beschikbaar is. De Britse publieke omroep wil met introductie van de HD iPlayer de videokwaliteit van zijn streams opkrikken. Onder andere populaire programma’s als Doctor Who en Dragon’s Den zijn al in hd-kwaliteit beschikbaar gemaakt. Voortaan zal elke week een kleine veertig uur aan nieuwe programma’s in hd-kwaliteit worden gepubliceerd. Het hd-materiaal is beschikbaar met een 720p-resolutie in h.264-formaat en een bitrate van 3,2Mbps. 

** Televisiepresentatrice Floortje Dessing gaat naar BNN. Op die manier kan ze het programma 3 op Reis blijven presenteren, melden ingewijden. BNN maakt het populaire reisprogramma van Nederland 3 in het nieuwe seizoen samen met omroep Llink, dat 3 op Reis tot dusver alleen uitzond. Dessing werd half maart ontslagen toen Llink door slecht bestuur in grote financiële problemen kwam. De blonde presentatrice, die eerder voor RTL Travel werkte, stond bij de groene omroep op de loonlijst voor twee ton. Die riante gage leidde in juni nog tot een spoeddebat in de Tweede Kamer. (Algemeen Dagblad)

** De TROS en de AVRO lagen maandag overhoop met RTL4 in de rechtbank. De omroepen nemen de zender kwalijk de naam RTL Vandaag te gebruiken voor de nieuwe dagprogrammering, omdat het verwarrend is voor de kijkers van EénVandaag. Advocaat G. Vos van de publieke omroepen presenteerde een marktonderzoek naar de naamsbekendheid van de actualiteitenrubriek van Nederland 1. Daaruit bleek dat 60 procent van de ondervraagden de term ‘…Vandaag’ associeert met EénVandaag of TweeVandaag, zoals EénVandaag heette voordat het in 2006 naar Nederland 1 verhuisde. Volgens Vos kunnen kijkers gemakkelijk denken dat het nieuwsprogramma nu weer van zender is gewisseld en tegenwoordig op RTL is te zien. RTL lift in de optiek van de TROS en de AVRO onterecht mee op de bekende naam en de reputatie van EénVandaag. 

** De sportjournalisten Iwan van Duren en Marcel Rözer hebben maandagavond in Amsterdam de Nico Scheepmaker Beker 2008 gewonnen voor hun boek ‘Voetbal in een vuile oorlog’. Het boek is een reconstructie van het wereldkampioenschap van 1978 in Argentinië. Het was een omstreden evenement omdat het Zuid- Amerikaanse land gebukt ging onder een dictatuur. ‘Voetbal in een vuile oorlog’ werd door een vakjury verkozen boven ‘Het verwoeste leven van Foekje Dillema’ van auteur Max Dohle en ‘1988 Wij hielden van Oranje’ van Auke Kok. Het is voor de vijfde maal dat de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek is uitgereikt. De publieksprijs was voor Jeroen van den Berk met het boek ‘PSV 1988. Reconstructie van een gouden jaar’. (ANP via BNR)

** The New York Times is het beste geschreven medium van Amerika. Die conclusie kan getrokken worden uit de bekendmaking van de Pulitzer Prizes. Maandag werd bekend dat de krant dit jaar vijf van deze prestigieuze onderscheidingen krijgt. The New York Times viel onder meer in de prijzen in de belangrijke categorieën onderzoeksjournalistiek, breaking news en internationale verslaggeving. Voor het eerst mochten dit jaar ook media die alleen online publiceren, meedingen naar Pulitzers. Geen van de online inzenders won een prijs. De website politico.com, deskundig op politiek gebied, behoorde wel tot de finalisten, aldus Sig Gissle namens de organisatie van de Pulitzer Prizes. In totaal werden er vijftien prijzen uitgereikt. (ANP/AD)

** Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) grijpt niet in op de contracten van de kabelaars over doorgifte van de BBC in Nederland. In antwoord op vragen van de tweedekamerleden Vendrik en Peters (beide GroenLinks) schrijft minister Plasterk dat het partijen vrijstaat hun eigen distributiekanaal te kiezen, zoals de analoge of digitale kabel, Digitenne of satelliet, internet of anderszins. Dit past het streven naar nfrastructuurconcurrentie. Mochten marktpartijen, zoals de kabelbedrijven of de BBC, in de nieuwe marktsituatie misbruik maken van een eventuele machtspositie door exclusieve contracten af te sluiten, zou dit een overtreding van de Mededingingswet kunnen zijn. Op grond van de Mededingingswet is de NMa bevoegd om te beoordelen of hiervan sprake is. (Telecompaper)

** Glasrijk Eindhoven slaagt er niet in om volgend jaar alle inwoners, bedrijven en instellingen aan te sluiten op een open glasvezelnetwerk. Dit doel wordt pas in 2011 bereikt. Zo kost het meer geld dan gepland om bijvoorbeeld bedrijventerreinen als de Kade, Flightforum en Airport te ontsluiten. Burgemeester en wethouders maken verder bekend dat ondernemers nog te weinig informatie hebben of krijgen over de voordelen van glasvezel op ict-gebied. Het Eindhovense college is daarom van plan een ict-actiecentrum op te zetten. (Omroep Brabant)

** Hoofdredacteur Hans Snijder (46) van Omrop Fryslân wordt de nieuwe hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. Zijn benoeming is vanmiddag bekendgemaakt op de redactie van de regionale krant in Friesland. Snijder volgt Rimmer Mulder op, de langstzittende hoofdredacteur van Nederland. Mulder stopt in september bij de Leeuwarder Courant, waar hij sinds 1 oktober 1987 de scepter zwaaide. Hans Snijder is sinds mei 2002 hoofdredacteur van Omrop Fryslân. Voor zijn overstap naar de Friese regionale omroep was hij twee jaar eindredacteur van het NPS-programma Van Gewest tot Gewest. Daarvoor was hij bijna drie jaar coördinator van het VARA-programma B&W (Barend & Witteman) en vier jaar adjunct-hoofdredacteur van het toenmalige actualiteitenprogramma MiddagEditie (VARA/NPS). In het verleden heeft Snijder eveneens gewerkt bij de NOS en bij RTL4. (ANP via Gelderlander)

** De publieke omroepen behaalden in week 16 over de gehele dag gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 34,3 procent. De zenders van RTL Nederland behaalden in deze week een marktaandeel van 25,.5 procent en de SBS zenders 18,1 procent. In het avondtijdvak behaalden de publieke omroepen een marktaandeel van 38,1 procent, de zenders van RTL Nederland 27, 6 procent en de SBS zenders 20,8 procent. In week 16 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 170,7 minuten. Tros Radar was het op twee na best bekeken programma, met op maandag 13 april bijna 2 miljoen kijkers. (SKO)

** Kabelaars Ziggo en UPC hebben beroep aangetekend tegen de OPTA-marktanalysebesluiten omroep die op 17 maart jl. in werking zijn getreden. Tot afgelopen vrijdag konden belanghebbenden beroep aantekenen bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB), de hoogste Nederlandse rechter in casu. UPC wil desgevraagde niet meer zeggen dan dat ze dat gedaan heeft; Ziggo stelt dat ze vorige week dinsdag het beroep heeft aangetekend en in een latere instantie haar beweegredenen zal aangeven. Woordvoerder Gradus Vos zegt daarbij dat pas bij openbare zittingen meer achtergronden gegeven kunnen worden, aangezien het beleid is geen uitspraken te doen over zaken zolang die nog ‘onder de rechter’ zijn. Voor zover bekend hebben kabelaars over de directe werking van de OPTA-marktanalysebesluiten geen kort geding aangespannen. 

Publieke Omroep dreigt omroep Llink met rechter

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) stelt de leden van de raad van toezicht van omroep Llink persoonlijk aansprakelijk voor „het financiële wanbeheer” bij de noodlijdende omroep. Als de NPO „er ook maar een cent bij inschiet”, zegt bestuurder Cees Vis vandaag in NRC Handelsblad, dan stapt hij naar de rechter. De NPO-bestuurder kwalificeert de surseance van Llink desgevraagd als een „intern ongeluk”. Hij waarschuwt dat „deze affaire nog een staartje krijgt”. Al was het alleen maar om het „financieel wanbeheer” ten voorbeeld te stellen aan nieuwe omroepen als PowNed en Wakker Nederland. Vis: „Het interne toezicht heeft volledig gefaald. Er was sprake van financieel mismanagement. De toezichthouders deden helemaal niks. Dit laat ik niet op me zitten. Als de NPO er ook maar één cent bij inschiet, stellen wij de raad van toezicht persoonlijk aansprakelijk. Het is een diepe schande wat hier is gebeurd.” (NRC)

UIT DE MEDIA:

** De prestigieuze Amerikaanse kranten The New York Times en The Washington Post gaan opnieuw fors bezuinigen. De dagbladen hebben te lijden onder teruglopende advertentie-inkomsten en lezersaantallen en moeten daarom snijden in hun uitgaven. De NY Times schrapt een aantal katernen om de kosten te drukken. Het is niet de eerste maatregel die de noodlijdende krant neemt om het hoofd boven water te houden. Werknemers moesten eerder dit jaar al 5 procent van hun loon inleveren. 

** De vier oprichters van de internetsite The Pirate Bay gaan in beroep tegen de straf die de Zweedse rechtbank hun vrijdagochtend heeft opgelegd. Dat liet hun advocaat weten. Een rechtbank in Stockholm veroordeelde het Zweedse viertal tot een gevangenisstraf van een jaar, omdat zij het illegaal downloaden van muziek en films hebben bevorderd. Ook moeten ze een schadevergoeding van 30 miljoen kroon (ongeveer 2,7 miljoen euro) betalen aan de entertainmentindustrie. De vier spraken op hun site van een ,,idioot vonnis”. ,,Maar zoals in alle goede films is er verlies in het begin en een heroïsche overwinning aan het einde. Dat is het enige goede dat Hollywood ons heeft geleerd.” (Gooi en Eemlander)

** Videosite YouTube wil ook films en tv-series van gerenommeerde filmstudio’s gaan uitzenden. Moederbedrijf Google heeft al een overeenkomst bereikt met Sony, met andere grote studio’s is het nog in onderhandeling. Met kleinere aanbieders van professioneel filmmateriaal, zoals Documentary Channel, heeft Google ook overeenkomsten gesloten. Daardoor wordt het aanbod op YouTube uitgebreid tot ongeveer zevenhonderd films en duizenden afleveringen van tv-series. Sony stelt voorlopig slechts ongeveer vijftien (oudere) films beschikbaar en enkele tv-series, waaronder Charlie’s Angels en Married with Children. Toch is het akkoord met het Japanse elektronicaconcern een doorbraak. YouTube heeft lange tijd een moeilijke verhouding gehad met de entertainmentindustrie doordat op de videosite veel filmmateriaal staat waarop auteursrechten rusten. (ANP)

** De hoofdredacteur van het huis-aan-huisblad Ons Utrecht, Robert-Jan van der Horst, wil een streep zetten onder het conflict tussen zijn krant en burgemeester Aleid Wolfsen dat eerder deze week ontstond. Dat liet hij donderdagavond weten. Van der Horst betichtte Wolfsen ervan dat die de publicatie van een artikel over zijn declaratiegedrag tegenhield. Hij zou de uitgever van de krant dusdanig onder druk hebben gezet dat die van publicatie afzag. De burgemeester ontkende dat, maar bood donderdag toch zijn excuses aan voor de affaire. ,,Ik vind het goed zo”, reageerde Van der Horst. 

** Een televisieprogramma uit Den Bosch dat wordt gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking heeft een landelijke prijs gewonnen. Het programma was in 2007 en 2008 te zien bij Omroep Brabant. TV-Z11 is een programma waarbij verstandelijk gehandicapte reporters op allerlei onderwerpen afgaan, van sport tot politiek en van Valentijnsdag tot sex. De prijs is van de landelijke cliëntenraad, waarin mensen van allerlei zorginstellingen en organisaties zitten. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor een tweede serie al in volle gang. (Omroep Brabant)

** De Amsterdamse politie heeft de webmaster van website Ravage opgepakt. Hij zou in een column Geert Wilders hebben bedreigd. De webmaster zelf beweert onschuldig te zijn. Volgens hem is de column, die satirisch is bedoeld, niet door hem geschreven. Hij heeft zichzelf vrijwillig gemeld op het politiebureau, en is toen aangehouden. De politie heeft een computer in beslag genomen. De verdachte is na verhoor op vrije voeten gesteld. (Spits)

Nederland 4 omgedoopt in Nederland 24

De publieke landelijke themakanalen hebben de aanduiding ’24’ gekregen. Daarmee wil de publieke omroep het merk Nederland 24, de nieuwe naam voor Nederland 4 benadrukken. De vormgeving van de publieke themakanalen wordt daarbij uniform, evenals de logo’s. Alleen 101 TV blijft haar naam behouden vanwege de specifieke doelgroep. Volgens Bernadette Slotboom, coördinator digitale themakanalen was er met Nederland 4 soms verwarring en veel uitleg benodigd. Nederland 24 en met name de aanduiding ’24’wordt vooral als merk neergezet. De keuze op het getal 24 is gekozen om de urgentie aan te duiden. Buiten Nederland wordt de aanduiding 24 veelal bij live nieuws, en sport(nieuws)kanalen gebruikt. De publieke landelijke omroep hoopt dat kabelaars een portal op zenderkanaal 24 in de digitale pakketten kan aanbieden. De nieuwe namen van de zenders zijn Consumenten 24, Cultura 24, Familie24/Z@ppelin24, Geschiedenis 24, Hilversum Best 24 (aangeduid als Best 24), Holland Doc 24, Humor TV 24 en Sterren 24. Journaal 24, Politiek 24 en Spirit 24 behouden hun naam, maar krijgen de uniforme vormgeving. De pubelijke landelijke omroep wacht overigens nog op definitieve toestemming om het kanaal Familie24/Z@ppelin24 te kunnen lanceren, alsmede Sport24 dat in weekeinden gepland is om op het kanaal van Politiek24 plaats te nemen. In januari heeft de minister zijn voornemen kenbaar gemaakt toestemming te geven, maar het wachten is nog op definitieve toestemming aangezien deze nog ingediende zienswijzen dient te beoordelen. (via Dutchmedia)

UIT DE MEDIA:

** De journalistenvakbond NVJ beraadt zich op eventuele juridische stappen tegen uitgeverij Holland Combinatie. Donderdag vond er een gesprek plaats tussen beide partijen naar aanleiding van de kwestie-Wolfsen. Wolfsen zou hebben ingegrepen bij huis-aan-huiskrant Ons Utrecht. Het weekblad wordt uitgegeven door de Holland Combinatie. De burgemeester zou de publicatie van een artikel over hem in Ons Utrecht hebben verhinderd. 

** Omroep Tholen wil vanaf volgend jaar meer subsidie ontvangen van de gemeente. Ze heeft een aanvraag ingediend voor ruim twaalfduizend euro. Nu krijgt de lokale omroep zesduizend euro per jaar van de gemeente, maar daarmee kan ze in de toekomst nauwelijks meer uit de voeten. Feitelijk was het de afgelopen jaren al amper voldoende. “Dankzij wat advertentie-inkomsten uit de tekst-televisie en één hele grote adverteerder hebben we het allemaal rond gekregen”, zegt voorzitter Bert Jacobs. “Maar met name zonder die adverteerder hadden we zeker niet meer bestaan.” 

** Omroep Amersfoort is en blijft de eerste keuze van het Commissariaat voor de Media. Het bezwaar van de Amersfoortse gemeenteraad de zendmachtiging aan de omroep toe te wijzen, is afgewezen. De gemeenteraad adviseerde het commissariaat de omroeplicentie voor Amersfoort en omgeving aan nieuwkomer RTV Eemstad te geven. Het commissariaat koos eind 2007 voor oudgediende Omroep Amersfoort. 

** Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) moet zich inzetten voor het gebruik van Skype op de mobiele telefoon. Dat vindt PvdA-Kamerlid Martijn van Dam. Het zint Van Dam niet dat Apple deze mogelijkheid nu blokkeert op de iPhone en hij heeft woensdag opheldering gevraagd aan Heemskerk. Volgens de PvdA’er zou de staatssecretaris de Consumentenautoriteit moeten vragen in te grijpen. Ook zou Eurocommissaris Viviane Reding steun moeten krijgen om mobiel internetbellen mogelijk te maken. 

** Harm Edens presenteert vanaf maandag 27 juli elke werkdag live vanaf Schiphol een talkshow voor de NCRV. Het tv-programma On Air is een maand lang vanaf 19.30 uur te zien op Nederland 3. Dat meldde de omroep woensdag. Edens bespreekt vanuit lounge 2, achter de douane, de actualiteit van de dag en praat met bekende gasten uit de wereld van cultuur, sport en politiek. Ook schuiven reizigers aan tafel die, vlak na hun terugkomst of voor hun vertrek, vertellen over hun reis. Naast de live gesprekken zijn in On Air ook reportages te zien over bijvoorbeeld de hectiek achter de schermen van de luchthaven. Het programma is tussen 27 juli en 28 augustus van maandag tot en met vrijdag te zien op Nederland 3. (ANP)

** Kabelaar SKV uit Veendam heeft FAN TV toegevoegd aan haar digitale zenderaanbod per 15 april. FAN TV is te ontvangen via het digitale basispakket van SKV op kanaal 173.

** Opta scherpt de maximale opzegtermijn aan voor overeenkomsten voor elektronische communicatiediensten en programmadiensten. De regels gaan naar verwachting op 1 juli in. Particuliere klanten kunnen voortaan op elk gewenst moment opzeggen met een termijn van een maand, ook bij lopende en stilzwijgend verlengde contracten. En een maand is ook echt een maand, een contract kan op elke willekeurige dag eindigen. Alleen bij nieuwe of expliciet verlengde overeenkomsten moet de vaste termijn worden uitgediend. Alle operators moeten hun abonnees op de hoogte brengen en de algemene voorwaarden indien nodig aanpassen. (Coax)

** In de commissie Algemeen Bestuur en Veiligheid van gemeente Lansingerland heeft Leefbaar 3B raadslid Jan Pieter Blonk zijn zorgen geuit over de Stichting Centrale Antenne Inrichting Bleiswijk, die het TV- en radio signaal via de kabel naar de abonnees zendt in Bleiswijk. De zorgen betreffen zowel de financiën, de bestuurskracht en het al een aantal keren beloofde, maar nog steeds niet geëffectueerde digitale TV aanbod. Begin december heeft de voorzitter van de CAI Bleiswijk gezegd dat er binnen korte tijd digitale TV mogelijk is via de kabel in Bleiswijk. U PC zou het digitale signaal op de Bleiswijkse kabel zetten. Nu ruim vier maanden later vraagt Wim Roos zich in een ingezonden brief in de Heraut af wanneer de CAI Bleiswijk nu eens digitale televisie via de kabel gaat aanbieden. Wethouder Van Vliet heeft 9 april 2009 aangegeven dat dat er voorlopig ook niet komt, omdat UPC het digitale signaal niet wil doorgeven aan Bleiswijk. Hoe het mogelijk is dat de voorzitter van de CAI Bleiswijk eerder op 9 april aangeeft dat de kabelabonnees in Bleiswijk binnen heel korte tijd over digitale TV kunnen beschikken, is Leefbaar 3B een raadsel.

** Filmmaakster Catherine van Campen heeft woensdag de Mediafondsprijs Kids & Docs 2009 gewonnen. Ze kreeg in Beeld en Geluid in Hilversum de geldprijs van 35.000 euro voor de realisatie van haar filmplan Drona en Ik. Drona en Ik gaat over het autistische jongetje Drona (9), gezien door de ogen van zijn broer Arjun (12). Zuidenwind Filmproducties produceert de jeugddocumentaire, de OHM (Organisatie voor Hindoe Media) zendt de film naar verwachting in het najaar uit op televisie.

** Geert Hoes verlaat SBS 6 en gaat aan de slag bij concurrent RTL 4. Zijn eerste klus is het middagprogramma 4Me, dat nu nog alleen door Cynthia Abma wordt gepresenteerd. Zij zal het programma vanaf nu samen met Geert presenteren, meldt RTL Boulevard. Geert is in zijn nopjes: “RTL gaf me deze kans en daar ben ik heel erg blij mee. 4Me krijgt een andere setting, we zullen het van achter een bureau gaan presenteren. Ik heb er heel veel zin in.”

** Het TROS-themakanaal Sterren.nl mag gewoon blijven uitzenden. Dat heeft de rechtbank van Leeuwarden vandaag bepaald. De rechtbank heeft de procedure die muziekzender TV Oranje aanspande tegen het Commissariaat voor de Media niet-ontvankelijk verklaard. TV Oranje maakte bezwaar tegen de goedkeuring van Sterren.nl vanwege concurrentiever- valsing. TROS-directeur Peter Kuipers: “Wij constateren dat ook deze procedure bevestigt dat TROS binnen de grenzen van de Mediawet blijft.”

** Kabelaar Ziggo voegt per 1 mei de tv-zender SciFi Channel toe aan haar digitale pakket. Dit blijkt uit de nieuwe zenderlijst op de website van Ziggo. SciFi Channel zal vanaf 1 mei worden doorgegeven op kanaal 118. Op dit kanaal is nu nog FAN TV te zien. Of FAN TV verdwijnt per 1 mei is onduidelijk.

** Marwil Straat is de nieuwe zendermanager van Radio 4. Dit maakte directeur radioprogrammering Jan Westerhof vandaag bekend. Ze is sinds 19 januari als ad interim manager aan de klassieke zender verbonden. Directeur Radioprogrammering Jan Westerhof: “We hebben de keuze op Marwil laten vallen omdat ze doortastend is en veel liefde voor de zender en de klassieke muziek toont. Op een enthousiastmerende manier combineert ze praktisch handelen aan innovatie. Marwil is een ervaren radiomaker en een manager met visie en overtuigingskracht.” (Persbericht)

** Mannenmaandblad FHM komt in dezelfde stal terecht als collega Esquire. Free Media Group, uitgever van Esquire, maakte dinsdag bekend FHM te kopen van de Telegraaf Tijdschriften Groep (TTG). De overname gebeurt per 1 mei. De TTG gaf de titel de afgelopen zes jaar uit. Het van origine Engelse blad – FHM is een afkorting van For Him Magazine – heeft een betaalde oplage van rond de 50.000 exemplaren. Hoofdredacteur/uitgever Arno Kantelberg nam drie jaar geleden Esquire over van de TTG. Hij neemt als uitgever ook FHM onder zijn hoede. De redactionele leiding van het mannenblad blijft in handen van huidig hoofdredacteur Robert van den Ham. De FHM-redactie wordt dinsdagochtend ingelicht over de machtswisseling. (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Nederland 1 was in week 15 marktleider met een aandeel van 20,2 pct (18.00-24.00 uur, 6+). Tweede zender was RTL 4 met een marktaandeel van 16,5 pct en SBS 6 had 10,8 pct. Gezamenlijk hadden de publieke zenders een aandeel van 36,5, de vier RTL-zenders kwamen op 28,9 en de drie SBS-zenders op 20,6 pct. Best bekeken programma van de week was Studio Sport Eredivisie van zondagavond met 2.216.000 kijkers. De kijkcijfers waren wat lager in verband met Pasen en het mooie weer. (SKO)

** In Iran is het proces tegen de Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi begonnen. Saberi (31) wordt verdacht van spionage voor de VS. De journaliste, die onder meer vooor de BBC en de Amerikaanse radiozender NPR heeft gewerkt, woont sinds zes jaar in Iran. Daar zit ze sinds eind januari in de gevangenis. De journaliste werd opgepakt omdat ze alcohol zou hebben gekocht. Daarna werd ze er door justitie van beschuldigt dat ze zonder geldige perskaart zou hebben gewerkt. Op spionage staat in Iran de doodstraf. De uitspraak wordt over twee à drie weken verwacht. (RTL Nieuws)

** Voormalig IKON-directeur Wim Koole is gisteren in zijn woonplaats Muiderberg op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de omroep vandaag bekendgemaakt. Koole was een gezichtsbepalende man voor de interkerkelijke omroep. In 1964 trad hij aan als directeur van het Interkerkelijk Overleg in Radio- en Televisieaangelegenheden (IKOR), de voorloper van de IKON. Daarvoor bekleedde hij diverse functies in maatschappelijk-kerkelijk verband. Koole bleef IKON-directeur tot aan zijn pensionering in 1989. Vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Publieke Omroep werd hij bij zijn afscheid onderscheiden met de Ere-Nipkowschijf en kreeg hij ook een koninklijke onderscheiding. (NRC)

** Ongeveer 300 mensen hebben maandagmiddag bij de ingang van het Mediapark in Hilversum gedemonstreerd. Volgens de politie vroegen de demonstranten aandacht voor de mensenrechtensituatie van Tamils in Sri Lanka. Een woordvoerster van de politie noemde de situatie bij het Mediapark ,,gespannen”. De demonstratie was niet aangekondigd en er was geen vergunning aangevraagd. Tegen vieren was het protest ten einde. De politie heeft niemand aangehouden. Volgens een woordvoerder hebben de demonstranten verder geen strafbare feiten gepleegd. (ANP/BNR)

** Kijkers naar de tv-zender BVN in Zuid-Amerika moeten hun ontvangstapparatuur opnieuw instellen. De AMC-4 (South Beam) voor Zuid-Amerika en Suriname wordt op zeer korte termijn uitgeschakeld. Reden van deze plotselinge uitschakeling is een defect aan de satelliet. BVN heeft een akkoord bereikt over een voorlopig alternatief: de SatMex 6-satelliet. Om BVN te kunnen blijven ontvangen in Zuid-Amerika is het noodzakelijk om de satellietschotel uit te richten op de SatMex 6-satelliet en de kanalen van de satellietontvanger opnieuw in te lezen. Voor kijkers in Noord- en Midden Amerika (en ook de Nederlandse Antillen) verandert er niets. Het signaal van de AMC-4 (North Beam) zal nog gewoon worden doorgegeven.

** Ondanks het mooie weer en het paasweekeinde, wist Linda de Mol weer veel tv-kijkers te boeien. Met het programma Ik hou van Holland, met teamcaptains Beau van Erven Dorens en Jeroen Koningsbrugge, scoorde Linda ruim 1,6 miljoen kijkers. Paul de Leeuw (Mooi! Weer de Leeuw) had er zaterdagavond 1.491.000.Verder scoorde Studio Sport (Eredivisie) en ook Zeg ‘ns Aaa haalde meer dan een miljoen kijkers. (Telegraaf)

** De tune van Studio Sport is door de luisteraars van 3FM en BNN verkozen tot beste deuntje van Nederland. Componist Tonny Eyk voelt zich vereerd. ,,Waaaaauw! Het is een geweldige vrijdag en mijn paasweekend kan niet beter beginnen”. Als beste tv-tune Internationaal is de tune van de serie Friends gekozen, gemaakt door de band The Rembrandts. In totaal kwamen afgelopen week 13.500 stemmen binnen.

** Cees Korvinus (59) is zaterdag door de verenigingsraad van de VARA benoemd tot voorzitter. Hij volgt op 1 oktober Vera Keur op. Hij is op dit moment strafrechtadvocaat in Amsterdam. Bij een aantal juridische programma’s van de VARA was hij als adviseur betrokken, waaronder ‘Het Hof van Joosten’. Na zijn benoeming zei Korvinus ,,zeer gemotiveerd” te zijn voor de funtie. Hij vindt het uitdagend en inspirerend om in de wereld van de media te gaan werken. (ANP/AD)

** Stichting Kabelnet Veendam biedt sinds kort het POWER-pakket voor internet aan. Deze snelste abonnementsvorm heeft een downloadsnelheid van 24 Mb en een uploadsnelheid van 3 Mb. Dit abonnement is uitermate geschikt voor de veeleisende internetter die veel download of, vanwege de hoge uploadsnelheid.

** Defensie is boos op de NCRV. Op de dag van de begrafenis van de militair Azdin Chadli, die afgelopen maandag in Oeroezgan omkwam bij een raketaanval op Kamp Holland, zendt de omroep vanavond een liveprogramma uit over de tol van het vechten in Afghanistan. In het tv-programma ‘Rondom Tien’ moeten voor- en tegenstanders van de missie aan het woord komen. Defensie weigert medewerking te verlenen aan het programma, dat door een woordvoerder van het departement gezien de timing als ‘ranzig’ wordt betiteld. De NCRV laat bij monde van eindredacteur Sigrid Muusse weten het niet ongepast te vinden: „Het speelt nu, het leeft bij de achterban.” Volgens de omroep heeft Defensie gewoon moeite met het programma omdat het departement er geen controle op heeft. (Telegraaf)

** Sesamstraat is vanaf maandag weer te zien op het vertrouwde tijdstip van 17.30 uur op Nederland 1, zo heeft de NPO laten weten. Het kinderprogramma van de NPS werd net als KRO’s Kindertijd de afgelopen tien weken een half uur vroeger uitgezonden. De herhalingen van de kinderprogramma’s waren vervroegd om tijdelijk ruimte te bieden aan een proefperiode voor het nieuwe actualiteitenprogramma Dichtbij Nederland (NPS). De actie zorgde voor veel commotie bij ouders, kinderen en makers en bewoners van Sesamstraat. De kijkcijfers daalden door het nieuwe uitzendtijdstip. (ANP via AD)

** Efteling Radio is een nieuwe koers ingeslagen. Het radiostation richt zich voortaan in de eerste plaats op kinderen van vier tot en met zes jaar. Efteling Radio ging vorig jaar op 21 juli van start. Doelgroep waren de bezoekers van het pretpark. Tot de programmering behoorden onder meer verkeers- en parkeerinformatie. De vrolijke muziek van het station werd aangevuld met Efteling-nieuwtjes, algemeen nieuws, gesprekjes met bezoekers en korte sprookjesverhalen.

** Alles wat mis kon gaan, ging ook mis. EO-programmamaker drs. Andries Knevel (57) kan zich een paar weken na de tv-uitzending waarin hij een omstreden verklaring ondertekende nog steeds voor het hoofd slaan. Inmiddels betuigde hij al meermalen spijt over de wijze waarop hij afrekende met de gedachte dat de aarde in zes dagen van 24 uur is geschapen. Wel erkent Knevel Genesis 1 anders te lezen dan vijftien jaar geleden. „Christenwetenschappers uit reformatorische hoek hebben mij daarvan overtuigd. Prominente theologen in de orthodox-christelijke achterban erkennen openlijk dat de aarde miljoenen jaren bestaat.” 

** De aankondiging van Ziggo om CI+ te introduceren zorgde vorige week voor grote onrust onder gebruikers van de Alphacrypt CAM, een module die door duizenden mensen gebruikt wordt in TV’s van Sony en Loewe en in Media Center PC’s. In Hardware.Info TV geeft woordvoerder Gradus Vos van Ziggo deze week uitleg over wat CI+ voor klanten van Ziggo zal betekenen. Voor gebruikers van de Alphacrypt CAM heeft Vos goed nieuws. “Ze hoeven zich zeker de eerste anderhalf jaar geen zorgen te maken” aldus Vos. Ziggo gaat geen updates uitvoeren met als doel de CAM uit te schakelen. “Wij willen helemaal niet van die Alphacrypt-gebruikers af [..] vooralsnog zal die CAM module gewoon blijven werken.” Wel tekent Vos daarbij aan dat Ziggo de CAM niet ondersteunt en dat een probleemloze werking dus niet gegarandeerd is.

** Online journalisten zijn optimistischer gestemd over de toekomst van hun beroep dan hun collega’s bij de traditionele media. Maar toch geven ook zij toe dat het internet een negatieve impact heeft op de waarden van de journalistiek. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center en de Amerikaanse Online News Association. Hoewel de online journalisten erkennen dat het huidige business model niet werkt, is 40% van de ondervraagden volgens de onderzoekers ervan overtuigd dat online nieuws uiteindelijk een winstgevend inkomstenmodel zal zijn. Slechts 11% van de online journalisten zegt daarin relatief weinig vertrouwen te hebben

** Programmamaker Edward van Cuilenborg is in dienst getreden bij tv-zender Eurosport.De voormalige NOS- en SBS6-presentator gaat bij zijn nieuwe werkgever de tennisverslaggeving verzorgen. Later dit voorjaar volgt zijn Eurosport-debuut als voetbalcommentator, meldde een woordvoerder van het tv-station woensdag.

UIT DE MEDIA:

** SBS 6 zendt op 4 mei de Britse miniserie Het Dagboek van Anne Frank uit. Het is volgens de zender voor het eerst dat de succesvolle BBC-miniserie op de Nederlandse tv te zien is. De verfilming van het bekende dagboek werd begin dit jaar in vijf delen uitgezonden door de Britse omroep BBC. De 18-jarige Britse actrice Ellie Kendrick vertolkt de rol van Anne Frank. Het Dagboek van Anne Frank is op maandag 4 mei vanaf 20.02 uur te zien bij de commerciële zender. (Adformatie)

** Deventer jongeren beginnen vrijdagmorgen om 9 uur aan een marathon-radiouitzending van 2030 minuten (oftewel bijna 34 uur). Centraal in de uitzending staat de toekomst van Deventer. De gemeente is momenteel bezig met het ontwikkelen van een visie voor Deventer in 2030. Tijdens de uitzending, overdag vanaf het Boreelplein en ’s avonds vanuit restaurant Moijito in de Boreel, interviewen de jongeren politici en andere volwassenen over allerlei onderwerpen. De uitzending is te volgen via de website www.radio2030.nl , via de ether (107,3) en de kabel (104,1). (Stentor)

** Canal Digitaal past haar abonnementsvoorwaarden aan op de nieuwe wetgeving; abonnementen worden per 1 juli voor abonnees die voor 1 juli 2008 abonnee zijn geworden, maandelijks opzegbaar. Voor nieuwe klanten en klanten die een nieuwe optie of abonnementsvorm afnemen, geldt per 1 april jl. dat ze voortaan voor twee jaar een contractsrelatie aangaan, tenzij anders overeengekomen. Dit was voorheen één jaar.

** Canal Digitaal begint in juni een proces die moet leiden tot de gedeeltelijke uitfasering van de Irdeto2-codering. Canal Digitaal zal de Irdeto2-abonnees een aanbod doen om over te stappen op Mediaguard3/Nagravision3. De bedoeling is dat de Irdeto2-codering bij de zenders van de ‘hogere’ pakketten daarna wordt uitgezet. Hoe het aanbod er uit gaat zien voor de klanten, kon Canal Digitaal-woordvoerder Martijn van Hout nog niet aangeven. Volgens Van Hout wordt nog nagedacht over de uitfasering van Irdeto2 voor het hele pakket, maar hier is nog geen beslissing over genomen. Om hoeveel klanten het gaat, wil Canal Digitaal niet prijsgeven. (via Dutchmedia)

** De subsidie voor de lokale zender Omroep Eindhoven is onzeker. Dat werd maandagmiddag duidelijk in de commissievergadering. De fracties willen zonder uitzondering een professionele lokale omroep voor Eindhoven. Het struikelblok lijkt de verdeling van het geld. In het oorspronkelijke voorstel krijgt de omroep drie jaar lang vier ton. Dat is aangepast in een aflopende subsidie voor drie jaar, om meer grip te houden op de doelstellingen, namelijk meer reclame en een grotere doelgroep. De omroep zou dan het eerste jaar vijf ton krijgen, het tweede jaar vier ton en het laatste jaar drie ton. Het totale bedrag is in beide gevallen gelijk, 1,2 miljoen euro. Leefbaar Eindhoven, het Ouderen Appel Eindhoven en Eindhoven Nu houden vast aan het oorspronkelijk voorstel en stemmen anders tegen. De SP en de PvdA zijn tegen, in totaal 25 stemmen. De Christen Unie, VVD en de Stadspartij, de LPF, GroenLinks, CDA en D66 zijn met 20 stemmen voor.

** Tijdens de commissievergadering Algemene Zaken door de gemeente Spijkenisse werd de aanvraag, voor de verlenging van de uitzendlicentie Spijkenisse, behandeld. Aanvankelijk waren er twee aanvragers. Omroep Voorne, die uitzend in het gebied Voorne, en SMART RTV Spijkenisse. Een overgrote meerderheid van de partijen hebben zich positief uitgesproken over het collegeadvies om SMART RTV Spijkenisse representatief te verklaren. Hiermee geven zij aan om ook de komende 5 jaar SMART RTV als lokale media-instelling voor Spijkenisse aan het Commissariaat voor de Media, voor te dragen. Omroep Voorne heeft toegezegd zich terug te trekken uit de aanvraagprocedure, dit nadat de besturen van de beide omroepen en SMART RTV Brielle, overeengekomen zijn om samen te gaan werken. De komende weken worden de plannen verder uitgewerkt.

** De omschakeling naar kabel Ziggo is volgens de CAI in Edam-Volendam goed verlopen. Het aanbod op de kabel is in Edam-Volendam op het gewenste niveau is. De gemeente Edam-Volendam maakt de balans op van de eerste maand nadat Ziggo en het college een samenwerking in gang zetten. De overeenkomst heeft een looptijd van twee jaar. Op 3 maart heeft de grote omzetting plaatsgevonden en kreeg Edam-Volendam de beschikking over 35 analoge en ruim 160 digitale tv-zenders, zonder dat bewoners daar meer voor hoefden te betalen. Binnenkort is de preview-periode voor de digitale kijkers afgelopen. (Telecompaper)

** Het nieuwe Twentse televisiestation Onze TV start deze zomer. Het zal te bekijken zijn via Cogas en Reggefiber. Dat zeggen de initiatiefnemers van de commerciële zender. Het station begint met weekenduitzendingen. Die zullen veel in het teken staan van muziek. Later wordt de programmering uitgebreid, met doordeweeks ondermeer nieuws en sport. Alle programma’s zullen een ‘volks’ karakter krijgen. (RTV Oost)

** De marathonuitzending van TV Rijnmond heeft afgelopen zondag een kijkcijferaantal van 642.000 gescoord. Dat zijn bijna 100.000 kijkers meer dan tijdens de editie van 2008. Dat jaar keken er 543.000 mensen naar de uitzending van Rijnmond. Met name het ‘live’ gedeelte van de uitzending werd goed bekeken, met 154.000 kijkers tussen 14:00 uur en 16:30 uur.

** RTV Utrecht komt niet met een vervolg op de regiosoap Nachtegaal en Zonen. Belangsrijkste reden daarvoor is dat de regionale televisiezender niet genoeg investeerders heeft kunnen vinden om een tweede serie afleveringen financieel mogelijk te maken. Deze week werd duidelijk dat de provincie geen geld wil steken in de tv-serie. Ook andere investeerders laten het afweten, volgens RTV Utrecht als gevolg van de kredietcrisis. ,,Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van de Nachtegaaltjes. Net als veel inwoners van de provincie Utrecht heb ik van ze genoten. Ik hoop dat we in de toekomst wel weer een echte Utrechtse serie op RTV Utrecht kunnen uitzende”, reageert directeur Paul van der Lugtvan RTV Utrecht. Voor de fans van Nachtegaal en Zonen is er toch nog een positief bericht. De eerste serie afleveringen worden vanaf 11 mei uitgezonden bij de KRO.(AD)

** Bij uitgever Kluwer vallen in de vestigingen Deventer en Alphen aan de Rijn 25 gedwongen ontslagen. Van een nog onbekend aantal mensen worden tijdelijke contract niet verlengd en ook gaan medewerkers vroeger met pensioen. Door de economische crisis moet het uitgeversbedrijf kosten besparen. Daarnaast wil Kluwer met minder personeel meer klantgericht gaan werken.

** Het voorkeursrecht van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) voor het verkrijgen van met name uitzendrechten op sportwedstrijden waaronder competitievoetbal, bekerwedstrijden en internationale sportevenementen komt te vervallen als het aan de regering. Dit blijkt uit de eind vorig week bij de Tweede Kamer ingediende wetsvoorstellen aangaande de implementatie van de nieuwe Europese televisierichtlijn die de naam “Audiovisuele Mediadiensten richtlijn” (AMVD) heeft meegekregen. De bedoeling is dat de wetgeving nog voor het einde van dit jaar van kracht wordt, als de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer accoord is gegaan met de voorgestelde wetswijzigingen. Indien dat niet het geval is, wordt de EU-richtlijn automatisch per 20 december van kracht.

** De Consumentenautoriteit (CA), waakhond voor de belangen van de consument, heeft telefoonbedrijf Tele2 Nederland boetes van in totaal 70.000 euro opgelegd. Dat maakte de CA dinsdag bekend. Tele2 heeft volgens de autoriteit niet juist gehandeld bij de telefonische verkoop van abonnementen voor het vaste net aan mensen die hun gesprekken al via Tele2 lieten lopen. Dat zou zijn gebeurd in 2007 en 2008, door externe callcenters die op grote schaal klanten benaderden. De CA ontving daar klachten over, onder meer via ConsuWijzer. Aan het begin van het gesprek zou niet duidelijk zijn gemaakt dat het ging om de verkoop van abonnementen voor het vaste net, klanten werden niet voldoende of tijdig ingelicht over de daarbij behorende kosten, de duur van de overeenkomst en de bedenktijd. De bedenktijd werd ook niet vermeld in de bevestigingsbrief, hoewel dat wel moet. Tele2 gaat bezwaar aantekenen tegen de boete. Het bedrijf zegt zich niet te herkennen in wat de Consumentenautoriteit aanwijst als schade voor de consument. (ANP/AD)

** Stichting de Thuiskopie wil een vergoeding voor artiesten afdwingen voor de verkoop van mp3-spelers en harddiskrecorders. Dat meldt Het Financieele Dagblad. Artiesten krijgen momenteel wel een vergoeding voor de verkoop van blanco cd’s en dvd’s waarop muziek en film kan worden gekopieerd, maar voor apparaten waarmee kan worden opgenomen en afgeluisterd bestaat nog geen heffing. In 2007 werd geconstateerd dat de regeling voor blanco cd’s en dvd’s niet goed functioneerde omdat het te lang duurde voordat vergoedingen werden uitgekeerd. Hierop werd de regeling bevroren zodat deze niet meer kan worden uitgebreid naar nieuwe apparaten. (NU)

UIT DE MEDIA:

** Overijssel krijgt een nieuwe commerciële TV-zender. Het gaat om ‘OnzeTV’, een initiatief van ex-RTV Oost-presentator Willy Oosterhuis, voormalig Go Planet-exploitant Ronald Nijboer en TV-producent Frans Strikker. De zender start met programmering in het weekeinde. Op zaterdag zal de regiotap te zien zijn en op zondag volgt een registratie van diverse mega-piratenfestijns. Op termijn wil de zender ook nieuws, sport en meer entertainment gaan brengen. De Rijssense bouwondernemer Wessels is één van de grote geldschieters. Volgens Willy Oosterhuis moet het een echte familiezender worden. In het programma ‘In de Wandelgangen’ dinsdagavond meer details over de nieuwe TV-zender. (RTV Oost)

** FunX Landelijk moet waarschijnlijk binnenkort haar uitzendingen via de Lokale Omroep Nuenen staken. De Lokale Omroep Nuenen heeft heeft een waarschuwing gekregen van het Commissariaat voor de Media waarbij deze stelt dat ‘door het uitzenden van het ‘raamprogramma’ FunX Landelijk deze niet aan het programmavoorschrift Informatie, Cultuur en Educatie heeft voldaan. Volgens de toezichthouder draagt FunX Landelijk niet bij aan het gehalte Informatie, Cultuur en Educatie doordat de uitzendingen van FunX Landelijk ‘geen betrekking heeft op de gemeente(s) waar waarop Lokale Omroep Nuenen zich richt’, aldus het Commissariaat voor de Media. 

** Het BNN-programma Ranking The Stars wordt in de komende reeks niet door Paul de Leeuw, maar door een presentatieduo aan elkaar gepraat. Sander Lantinga en Sophie Hilbrand nemen die taak op zich, zo meldde de jongerenomroep maandag. De Leeuw vond het na een paar Ranking-edities wel mooi geweest, vandaar dat de BNN-leiding bij het tweetal aanklopte. ,,Paul de Leeuw vervangen kan niet, maar wij hebben er veel zin in om er onze eigen draai aan te geven”, aldus Hilbrand. De nieuwe vierdelige reeks is vanaf vrijdag 1 mei (20.30 uur, Ned. 3) te zien. Van de in totaal tien BN’ers bracht BNN er maandag vier naar buiten. Het zijn Bridget Maasland, Gijs Staverman, Sebastiaan Labrie en schrijfster Susan Smit. In totaal nemen vijf mannen en vijf vrouwen plaats in het decor. (ANP/AD)

** De nieuwe naam van Radio Loep is maandag bekend gemaakt. Op een persconferentie onthulde voorzitter Raymond Schrama maandagmiddag dat de omroep vanaf 1 september Tynaarlo Lokaal gaat heten. Het bestuur besloot eind vorig jaar tot naamswijziging omdat de afkorting Loep sterk geassocieerd wordt met Eelde Paterswolde, terwijl de omroep de gehele gemeente Tynaarlo bestrijkt.

** Stichting Publieke Media Zwolle heeft vrijdag 3 april 2009 de aanvraag ingediend bij het Commissariaat voor de Media in verband met een zendmachtiging voor een nieuwe lokale omroep in Zwolle. De onlangs opgerichte stichting heeft als doel een kwalitatief hoogwaardige lokale omroep neer te zetten, die Zwolle voorziet van zaken zoals lokaal nieuws en actualiteiten, culturele activiteiten, politieke zaken, religie en sport.

** Het tv-station Sport1 zendt de komende jaren nog meer voetbal uit. Het abonneekanaal heeft de rechten bemachtigd van de Argentijnse en Braziliaanse competities. Ook gaat Sport1 beelden vertonen van de strijd om de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Europese Champions League. De sportzender van directeur Kees Jansma maakte maandag tevens bekend dat de contracten voor de uitzendrechten van de UEFA Champions League voor een periode van drie jaar zijn ondertekend. Deze rechten gelden voor live-uitzendingen op televisie, internet en mobiele diensten. Ook het Italiaanse competitievoetbal is komend seizoen weer op Sport1 te zien. De sportzender vernieuwde tevens de tv-contracten voor het topgolf en -tennis. (ANP/AD)

** Eredivisie Live heeft de uitzendrechten verworven van Real Madrid TV. Het contract loopt tot medio 2010. Met ingang van deze week is Real Madrid TV elke maandag te zien om 19.00 uur. Vanaf zaterdag is wekelijks om 15.00 uur de zogenaamde Previewshow van de Spaanse topclub te bekijken.

** Het marktaandeel van marktleider Nederland 1 was in week 14 (tijdvak 18.00 – 24.00 uur, 6+) 21,2 procent. RTL 4 scoorde 16,8 procent en SBS 6 13,2 procent. De drie publieke zenders kwamen samen op 35,2 procent, de vier zenders van RTL Nederland op 28,9 procent en de drie SBS-zenders behaalden 22,9 procent. Het best bekeken programma van de week was de voetbalinterland Nederland-Macedonië (SBS 6) met 2.658.000 kijkers. (SKO)

** SBS Broadcasting heeft een exclusief contract gesloten met filmstudio MGM die de zender in staat stelt om als eerste in Nederland films uit te zenden uit het portfolio van MGM. Het gaat daarbij onder meer om de tv-premieres van Quantum of Solace, Valkyrie en Rocky 5. SBS Broadcasting en MGM hebben al langer een partnerovereenkomst voor tv-premieres van bioscoopfilms. (TelecomPaper)

** Omroep Brabant en attractiepark De Efteling hebben de handen ineen geslagen voor een bijzondere samenwerking. Presentatrice Gabrina van Staveren praat de wachtenden voor het Carnaval Festival bij over het laatste Eftelingnieuws en leuke weetjes. De uitzending op deze ‘Bijzondere beeldbuis’ is opgenomen in de nieuwsstudio van Omroep Brabant. Maar de Efteling zou de Efteling niet zijn als er niet zijn als er geen bijzondere draai aan dit gezamenlijke initiatief werd gegeven. Het publiek in de wachtrij kan namelijk op sprookjesachtige wijze zien wat er tijdens de uitzending aan de achterkant van de beeldbuis gebeurt. Een televisie vol verrassingen dus. (Omroep Brabant)

** RTV Oost heeft per direct de samenwerking met Willie Oosterhuis beëindigd. De presentator wil een eigen tv-zender opzetten en dat is volgens RTV Oost niet te combineren met zijn werk bij de regionale omroep. Vanavond wordt de laatste aflevering van Willie’s Wereld uitgezonden. Voor de presentatie van de Sterrenparade wordt nog gezocht naar een alternatief. Eerder was al aangekondigd dat RTV Oost per 1 juni stopt met de Regiotap. (RTV Oost)

** Google draait dit jaar waarschijnlijk een verlies van 470 miljoen dollar met de online videosite Youtube. Dat hebben analisten van de Credit Suisse uitgerekend. Youtube is het populairste videokanaal op internet, maar opbrengst genereren blijkt lastig te zijn. Voornaamste reden hiervan zijn de kosten die komen kijken bij het draaiend houden van de site. Onder andere bandbreedte, digitale opslagruimte en uitzendlicenties kosten het bedrijf ruim 711 miljoen dollar per jaar. Aan inkomsten wordt per jaar 240 miljoen dollar binnengehaald, vooral dankzij advertenties. Google kocht Youtube in oktober 2006 voor 1,65 miljard dollar. Credit Suisse voorspelt dat de site dit jaar ongeveer 75 miljard videostreams zal uitzenden, dat is 38% meer dan vorig jaar. (NU.nl)

** De AVRO werkt aan een serie die geïnspireerd is op het omstreden boek ‘Voor de troon wordt niemand ongestraft geboren’. In het werk van Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra krijgen de geldzucht en dictatoriale trekken van Willem I, de homoseksualiteit en opportunisme van Willem II en ‘halve waanzin’ van Willem III prominente aandacht. Premier Balkenende noemde het boek in 2007 eenzijdig en ook koningin Beatrix liet indertijd bij monde van de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat zij ontstemd was over de publicatie. De AVRO verwacht de productie eind dit jaar uit te zenden. (Telegraaf)

** Bij het Wegener-concern kan niet meer worden bezuinigd. Alleen in de redactiekosten kan nog ‘fors worden gesneden’. Dat schrijft de Raad van Bestuur vrijdag in een verklaring. Daarom wil de Raad van Bestuur de freelancebudgetten terugschroeven en elke journalist die weggaat niet meer vervangen. Over gedwongen ontslagen wordt niet gerept. De Raad van Bestuur komt met de uitleg nadat de Centrale Ondernemingsraad van Wegener en de NVJ woensdag inzage hebben gehad in de financiële situatie van het bedrijf. Wegener meldt daarover dat de inkomsten van advertenties en abonnementen terugvallen en dat er sprake is van een zeer zorgwekkende situatie. Maar tegelijk wordt in de verklaring geen enkel cijfer genoemd. Lees verder.

** Het gedrag van televisiekijkers verandert; steeds meer mensen kijken ‘on demand’. Driekwart van de Nederlanders ziet programma’s wel eens later dan dat ze worden uitgezonden. Dit gebeurt via de site Uitzendinggemist.nl (62 procent) of nadat de programma’s zijn opgenomen of opgeslagen (35 procent). Dat blijk uit een onderzoek van Vodafone waarvan de resultaten vrijdag bekend zijn gemaakt. Ouderwets of ‘lineair’ tv-kijken past niet meer in het leefritme van de Nederlanders. De reden dat mensen niet meer live kijken is veelal omdat het publiek op dat moment geen gelegenheid heeft te kijken (77 procent) of liever zelf bepaalt wanneer ze een programma ziet (34 procent). Series worden het meest opgenomen, gevolgd door films en actualiteitenprogramma’s. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Ruim een kwart van de mannen (28 procent) neemt ook sportprogramma’s op. (ANP/AD)

** Ziggo heeft een zogenoemde VOD (video op verzoek) overeenkomst gesloten met Disney-ABC-ESPN. Het gaat om de series Lost en Grey’s Anatomy, tekenfilms van Jetix en materiaal uit de archieven van Disney. Andere titels die kunnen worden opgevraagd zijn as High School Musical 3: Senior Year en National Treasure: Book of Secrets. (HD Nieuws).

** Met ingang van vrijdag 3 april zal Hed Kandi wekelijks een radioprogramma gaan verzorgen op TMF HitRadio. Elke vrijdag van 19:00 – 21:00 uur zal Hed Kandi’s resident DJ Steven Quarre de beste Classy Club Sounds voorbij laten komen op het jongste radiostation van Nederland. Het programma van Hed Kandi is onderdeel van de nieuwe vrijdagavondprogrammering van TMF HitRadio; TMF HitRadio Clubnight.

** Internetbedrijf Twitter komt mogelijk in handen van Google. De exploitant van ’s werelds meest gebruikte zoekmachine is bereid om meer dan 250 miljoen dollar (186 miljoen euro) te betalen voor de populaire blogdienst. Dat meldde de technologiesite TechCrunch vrijdag. Volgens een bron van TechCrunch bevinden de onderhandelingen zich nog in een vroeg stadium. Google zou vooral belangstelling voor Twitter hebben om zijn zoekdiensten te versterken met bijdrages van mensen die permanent online zijn. Twitter maakt nog geen winst, maar heeft al wel miljoenen gebruikers. De afgelopen maanden is het gebruik van de blogdienst sterk gegroeid. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Een meerderheid van de Tweede Kamer wil leenreclames op televisie flink inperken en liever helemaal van de buis verbannen. Regeringspartijen CDA en PvdA kregen donderdag steun in de Kamer voor hun initiatiefwet om kredietspotjes, net als alcoholreclame, tussen zes uur ’s ochtends en negen uur ’s avonds op tv te verbieden. Wel wil oppositiepartij SP eerst uitzoeken of niet een algeheel verbod mogelijk is voor kredietreclames op televisie. Een Kamermeerderheid pleitte daar al eerder voor. Maar minister Wouter Bos (Financiën) legde al in 2007 de Kamer uit dat dit onmogelijk is wegens Europese regels over vrijheid van meningsuiting. GroenLinks zou graag een verbod tot middernacht zien. (ANP via AD)

** TMF Radio wijzigt vrijdag haar naam in TMF HitRadio. De vierde radiozender van de Telegraaf Media Groep NV wijzigt de naam volgens eigen zeggen omdat het “altijd onze wens geweest om de zender TMF HitRadio te noemen,” zo stelt programmadirecteur Uunco Cerfontaine. De radiozender die onderdeel is van Sky Radio Group (Sienna Holding BV) kreeg eerder deze naam niet omdat volgens Cerfontaine “In eerste instantie MTV dat niet wilde”. Nu Sky Radio Group volledig eigenaar is van de zender, zet het radiobedrijf deze naam in.

** 3FM zendermanager Florent Luyckx vertrekt bij 3FM, zo kondigde hij zojuist aan. Florent Luyckx is vanaf 1 juni algemeen directeur van reclamebureau Y&R Not Just Film. Luyckx startte in 2003 als zendermanager van 3FM. Jan Westerhof, directeur NPO Radio: ” Florent loodste het popstation door een lastige periode en heeft van 3FM een ijzersterk radiostation gemaakt. Hij is een geweldige inspirator voor de mensen waarmee hij werkt. We laten hem niet graag gaan maar gunnen hem deze prachtige kans.” Florent Luyckx: “Ik ga vertrekken bij de beste zender van Nederland. Ik laat een fantastisch club mensen achter en heb er alle vertrouwen in dat zij met 3FM Serious Radio blijven maken. Na 6 jaar 3FM kwam het aanbod voor de job bij Y&R Not Just Film als een mooie carrière-uitdaging.” (Persbericht)

** De Stichting Reclame Code (SRC) gaat voortaan in sommige gevallen een bijdrage voor klachten bij de Reclame Code Commissie (RCC). Consumenten kunnen gratis een klacht indienen. Als een klacht niet in behandeling wordt genomen en tegen dat besluit beroep wordt aangetekend, moet 15 euro worden bijgedragen. De bijdrage wordt 30 euro als een particulier tegen een uitspraak in beroep gaat. bedrijven en instellingen betaalden al voor het indienen van een klacht. (Telecompaper)

** Diverse KPN-dochters hebben de afgelopen maanden hun tarieven verhoogd. Het gaat om KPN, XS4ALL en Telfort op de telefoniemarkt, Telfort op de breedbandmarkt, KPN, Telfort en Hi op de mobiele markt en Digitenne op de tv-markt. In een reactie aan Telecompaper bevestigt KPN deze trend. Het bedrijf wijst erop dat door consolidatie op de breedband- en de mobiele markt de concurrentiedruk is teruggevallen. Kleine prijsverhogingen zijn dan de eenvoudigste manier om de resultaten positief te beinvloeden. Ook bij concurrenten heeft prijsdruk plaatsgemaakt voor enige stabilisering of verborgen prijsverhogingen, zoals het verwijderen van kanalen uit het analoge pakket van de kabelaanbieders. (Telecompaper)

** De Programmaraad Zoetermeer is boos op kabelmaatschappij Ziggo, omdat tegen het advies van de raad in geen Franse en Spaanse zenders zijn opgenomen in het analoge basispakket van vijftien televisiezenders. De raad stapt naar het Commissariaat voor de Media om zo te proberen de zenders alsnog in het pakket te krijgen. Volgens voorzitter Cees van der Harst van de Programmaraad Zoetermeer wonen in de stad veel Spaanstaligen en mag een voor iedereen toegankelijke zender voor deze groep daarom niet ontbreken. Een Franse zender moet in zijn ogen vooral uit educatieve overwegingen in het pakket. “Het onderwijs heeft hier nadrukkelijk om gevraagd.

** De omzet van de commerciële regionale radiozenders is in het eerste kwartaal 2009 gestegen met 19 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Het betreft hier de omzet van adverteerders die het totale netwerk van E Power Radio Sales inzetten voor landelijke campagnes. Het aantal nieuwe adverteerders groeide met 15 procent, meldt directeur Jan Lagrouw. Hij zegt ook dat de groei zeer positief is, omdat E Power in 2008 normale omzet behaalde. (Adformatie)

** De gemeente Delft betaalt 25.000 euro mee aan een serie programma’s van TV West. Het gaat hierbij om ‘West International’, een Engelstalige produktie die zich richt op de buitenlandse werknemers van de internationale bedrijven en instellingen in de Haagse regio. Van deze expats wonen er velen in Delft, stelt de gemeente over het besluit om de bijdrage te verstrekken. ‘Het college van burgemeester en wethouders wil dat expats goed worden geïnformeerd over de vele mogelijkheden van Delft, zodat ze zich er snel thuisvoelen’, schrijft een woordvoerder. De steun is bedoeld als bijdrage voor twintig afleveringen. B en w stellen dat met name de TU en Ikea verantwoordelijk zijn voor de komst van veel buitenlands personeel. RTV West krijgt voor dezelfde programmareeks ook geld van de gemeente Den Haag. (AD)

** Omroep West mag de komende vijf jaar gewoon blijven uitzenden als de regionale omroep voor het noorden van Zuid-Holland. Dat heeft een commissie van Provinciale Staten woensdagmiddag geadviseerd. Alle partijen stemden ermee in dat de zendmachtiging wordt verlengd. In het debat was veel lof voor de samenwerking tussen West en Rijnmond. Er is geen partij meer die nog een fusie tussen de omroepen wil afdwingen. Wel wil de provinciepolitiek dat Omroep West meer de nieuwe media inzet om berichten over rampen te versturen. Provinciale Staten neemt later deze maand officieel het besluit over het laten uitzenden van West. (RTV West)

** TV Walcheren begint al aardig ingeburgerd te geraken. Anderhalf jaar na de start bereikt de zender wekelijks 36 procent, en dagelijks 19,5 procent van de Walchenaren. Daarmee is het station nog lang niet zo ver als Omroep Zeeland (73,5 en 49,5 procent), maar wel iets beter bekeken dan Maximaal TV (33 en 16 procent). Dat blijkt uit onderzoek van HZ-studenten bij 394 inwoners. (PZC)

** Het lokale Nieuwsblad Volendam, kortweg Nivo, heeft een claim neergelegd bij de gemeente Edam-Volendam. Aanleiding is de doorgifte van hun eigen kabelkrant. Die is zo slecht dat de Nivo financiële genoegdoening eist. Sinds kabelbedrijf Ziggo het aantal kanalen heeft uitgebreid, kampt de Nivo met ‘ruis op de kabel’ en klagen kijkers over slechte ontvangst, aldus Nivo-journalist Henk Visser die een brief op poten heeft gestuurd naar de gemeente. Hij zal naar eigen zeggen zelfs niet aarzelen naar de rechter te stappen. ,,Want ik wil gewoon dat de situatie structureel verbetert. Het signaal is gewoon niet optimaal en voor de omzetting van analoog naar digitaal plaatsvond, was dat wel het geval.” (NHD)

** Een journalist die werkzaam was voor een regionale oppositiekrant in Moskou, is door vergiftiging om het leven gekomen. Dat meldde de hoofdredacteur van het blad woensdag. Het is de vierde keer in een jaar tijd dat een journalist in Rusland overlijdt door een aanval. Vorig jaar werden drie journalisten doodgeschoten. Sergej Protazanov schreef voor de krant in Chimki, een voorstadje van Moskou. Hij was bezig artikelen over onregelmatigheden tijdens de verkiezingen in Chimki te schrijven. In het weekeinde werd hij aangevallen, maar na behandeling in het ziekenhuis mocht hij naar huis. Daar overleed hij maandag. In Chimki zijn de laatste maanden meerdere journalisten aangevallen. Activisten liggen overhoop met de autoriteiten over de aanleg van een weg door een bos. (AD)

RANO Rotterdam staakt uitzendingen

De seniorenomroep RANO uit Rotterdam stopt met het uitzenden van haar programma’s op de Rotterdamse kabel. Het bestuur van de Stichting Rano Rotterdam heeft dat besluit moeten nemen, omdat de grootste sponsor heeft besloten de geldkraan dicht te draaien. Dit nieuws is vrijdag aan de medewerkers medegedeeld. Het nieuws is hard aangekomen bij de RANO medewerkers. Nog in november 2008 heeft de RANO haar nieuwe studio’s geopend. Het bestuur beraadt zich op eventuele voortzetting van haar activiteiten. Dinsdagavond 31 maart was het afscheidsprogramma te horen via de Rotterdamse kabel. Om iets voor twaalf uur vannacht ging de zender uit de lucht. De RANO is opgericht op 17 mei 1947 en vierde in 2007 haar 60-jarig bestaan.

Omroep C, Zenit en Piep halen publieke bestel niet

Omroep C heeft het publieke bestel niet gehaald. De cultuuromroep haalde 46.800 leden en miste daarmee net de ledengrens voor een aspirant-omroep, zo bleek dinsdagavond. Omroep C wilde meer aandacht voor kunst en cultuur bij Publieke Omroep. Ook de nieuwe multiculturele omroep Zenit lukte het niet om voor 1 april de benodigde 50 duizend leden binnen te halen. Dat maakte voorzitter Radi Suudi bekend. Zenit wil niet zeggen hoeveel leden geworven werden. De dierenomroep Piep haalde het benodigd aantal leden ook niet, en wil verder als internetomroep. Van de twaalf kandidaat-omroepen hebben tot nu toe drie de grens gehaald. Wakker Nederland van De Telegraaf en PowNed van GeenStijl haalden de ledengrens voor toetreding tot de Publieke Omroep wel. Llink heeft vlak voor de deadline bekend gemaakt 156 duizend leden binnen te hebben gehaald. Maar de ‘groene omroep’ zit in geldnood en hoort over enkele weken of een bezuinigingsplan wordt geaccepteerd door de toezichthouder, het Commissariaat voor de Media. ‘Als dat niet zo is, dreigt een faillissement’, zegt Llink-directeur Tanja Lubbers. De Afro-omroep SME was dinsdag nog volop bezig met de ledenadministratie.In juni maakt het Commissariaat voor de Media de ledenaantallen van de nieuwe en bestaande omroepen bekend. Ledenbestanden worden nog streng gecontroleerd op onder meer dubbeltellingen en illegaal geworven leden. Bovendien moeten de omroepen ook aantonen iets toe te voegen aan het bestel. Na adviezen van het Commissariaat en de Raad voor Cultuur besluit mediaminister Plasterk eind dit jaar wie per september 2010 de publieke omroep vormen. Nieuwkomers beginnen met twee uur tv en negen uur radio per week. De omroepen TROS, EO, KRO en AVRO blijven naar eigen zeggen de grootste omroepen van Nederland met meer dan 400.000 leden. De TROS heeft volgens een woordvoerster rond de 450.000 leden. Als de cijfers kloppen, krijgen TROS, EO, KRO en AVRO vanaf september 2010 de meeste zendtijd toebedeeld. (Volkskrant)

UIT DE MEDIA:

** In de maand april zal via het Etalagekanaal van satelliet-tv-aanbieder Canal Digitaal de tv-zender Sci-Fi Channel te zien zijn. Sci-Fi Channel biedt sciencefiction-series als Star Trek, Battlestar Galactica, maar ook programma’s met speciale aandacht voor fantasy, het paranormale en horror. In de maand mei zal de tv-zender 13th Street te zien zijn. 13th Street biedt misdaadseries, thrillers en actiefilms. Het Etalagekanaal is elke dag te zien tussen 07:00u – 19:00u op voorkeuzekanaal 46 in de CanalDigitaal zenderlijst. Het Etalagekanaal is te ontvangen door alle abonnees met het Thema-pakket of het Set Top Box-pakket (en uitgebreidere zenderpakketten). (via website Canal Digitaal)

** Met ingang van 1 april 2009 is de zender History te ontvangen via CanalDigitaal. History wordt toegevoegd aan het Familie-pakket, Entertainment-pakket en Top-pakket. De nieuwe zender History brengt de geschiedenis tot leven met 24 uur per dag programma’s over mensen en gebeurtenissen uit de hele wereld, van de prehistorie tot het hier en nu. History is te ontvangen via de Astra-satelliet 23,5 graden. History is te vinden op voorkeuze 49 in de CanalDigitaal zenderlijst. De zender Body in Balance verhuist van voorkeuze 49 naar voorkeuze 60. (via website Canal Digitaal)

** De lokale omroep Boarnsterstim en kabelaar UPC zijn slachtoffer geworden van een antennediefstal. Sinds zondag was het signaal van de lokale omroep Boarnsterstim niet meer te ontvangen via de kabel van UPC. Uit nader onderzoek van UPC in het kabelkopstation in Irnsum bleek de ontvangstantenne voor de kabelmodulator te zijn gestolen waardoor het signaal van de lokale omroep niet meer was te horen. Sinds dinsdagmorgen is de lokale omroep Boarnsterstim weer te beluisteren via de kabel.

** De voormalige Miss België Virginie Claes heeft een rubriek aangeboden gekregen in het programma “I comme” op de Franstalige zender RTL-TVi. Claes presenteert vanaf 4 april 20 weken lang een rubriek in “I comme”, een programma van Jacques van den Biggelaar. “Ik zal Vlaanderen op een unieke en aparte manier in de kijker zetten in Wallonië. Het ongewone leven zoals het is, in Vlaanderen”, aldus Claes. Virginie Claes uit Hasselt werd Miss België in 2006. De schoonheidskoningin werkte al mee aan “Splash” op Vtm. Ze ging in het programma op zoek naar een zwembad voor “een frisse duik”. (VRT)