Media kort: april 2010

RvB publieke omroep stemt in met nieuwe programmering radio

De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep heeft vandaag de nieuwe indeling van de zes publieke radiostations goedgekeurd. Per 1 september gaat de nieuwe programmering in, waarin ruimte is gemaakt voor nieuwe omroepen PowNed en Wakker Nederland en voor uitbreiding van uitzenduren voor BNN en omroep MAX. In nauwe samenwerking met de omroepen is de afgelopen maanden gewerkt aan een nieuwe programmering van de zes publieke radiostations. De verandering vindt plaats op basis van de wettelijke uitzenduren en budgetten zoals de minister deze heeft bepaald voor de omroepen voor de komende vijf jaar. In de programmering moet vanaf 1 september plaats zijn voor de nieuwe omroepen PowNed en Wakker Nederland en hebben BNN en MAX recht op meer uitzenduren. Een aantal andere omroepen moet als gevolg hiervan omroepuren inleveren. Elke vijf jaar wordt het recht op uitzenduren voor publieke radio door de minister opnieuw vastgesteld. De verschuiving van uitzenduren geschiedt binnen het bestaande budget voor de publieke omroep. “Wekelijks bereiken we met publieke radio zes-en-een-half miljoen luisteraars”, zegt Jan Westerhof, directeur NPO Radio. “Die wil je met een vernieuwde programmering niet van je vervreemden. Integendeel. We hebben met de nieuwe programmering een balans gezocht tussen de wettelijke opdracht, de behoefte van luisteraar aan een vertrouwde programmering en de ambities van de verschillende de omroepen om zich met de programma’s te kunnen profileren. Een klein aantal van de huidige titels gaat verdwijnen of krijgt een nieuwe plaats in het schema. Ruim tachtig procent van de huidige programmering blijft ongewijzigd. Met circa dertig nieuwe programma’s verdeeld over de zes publieke radiostations stemmen we ons aanbod publieke radio nog beter af op de luisteraar”. PowNed gaat uitzenden op Radio 1 en 3FM, Wakker Nederland zendt vanaf 1 september uit op Radio 1 en Radio 2. De uitbreiding van BNN is op 3FM, waar de zendtijd van de jongerenomroep verdubbeld. MAX krijgt voor het eerst zendtijd op Radio 1 en krijgt meer zendtijd op Radio 4. In de komende periode komen de omroepen met meer informatie over nieuwe programma’s en presentatoren. (Persbericht NPO)

UIT DE MEDIA:

** Dirigent Jaap van Zweden vertrekt per 1 augustus 2012 als chefdirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest. Dat maakte het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) donderdag bekend. Van Zweden vertrekt vanwege het toenemend aantal verplichtingen met vooraanstaande Europese en Amerikaanse orkesten, in aanvulling op zijn functie als Music Director van het Dallas Symphony Orchestra. In het afgelopen jaar is duidelijk geworden dat het moeilijk is om deze verplichtingen en verantwoordelijkheden te combineren met het chefdirigentschap van het Radio Filharmonisch Orkest. Onlangs maakte Van Zweden al bekend dat hij in de zomer van 2012 ook weggaat als chef bij de Koninklijke Filharmonie Vlaanderen. Het Radio Filharmonisch Orkest heeft Jaap van Zweden de titel van honorair gastdirigent aangeboden. (Radio4)

** Het tv-programma Kijken in de Ziel krijgt de Zilveren Nipkowschijf. Coen Verbraak voerde voor het RVU-programma gesprekken met psychiaters over hun vak en over zichzelf. Een ere-Nipkowschijf gaat naar Ad van Liempt, die geschiedenis op televisie introduceerde met series als Andere Tijden en De Oorlog. Hans Haffmans krijgt de Zilveren Reissmicrofoon voor Viertakt Vroeg, het radioprogramma van de NPS dat inmiddels niet meer bestaat. De Nederlandse prijzen worden jaarlijks toegekend door tv-critici aan het beste programma. Dit jaar worden ze op 27 mei uitgereikt in Amsterdam.

** De rechtbank op Schiphol heeft donderdag SBS-undercoverjournalist Alberto Stegeman (39) veroordeeld tot een geldboete van 1740 euro. Hij kreeg deze straf voor het vervalsen van een KLM-pas en omdat hij meerdere keren op verboden bedrijventerreinen kwam bij Schiphol en op Schiphol-Oost. Justitie had tegen Stegeman ook een geldboete van 1740 euro geëist. 

** FunX werkt als partner van de NPO regelmatig samen met publieke omroepen. Zo zijn er afgelopen maanden samenwerkingen gestart met Avro & Tros (TopX jongerenpanel) en de VARA (Blikvoer.tv). Komende maand wordt er rondom de eindexamens ook samengewerkt met de NCRV. Regelmatig merkt FunX in haar uitzendingen en online dat sommige onderwerpen heel veel losmaken bij de jongerendoelgroep. Te denken valt aan de OV-Chipkaart, studiefinanciering en het Midden-Oosten conflict. Daar gaat FunX dan dieper op in. 

** Telegraaf Media Nederland heeft donderdag 50 procent van de aandelen van Jaap.nl bv gekocht. Dat maakten de bedrijven bekend. De Telegraaf had al de helft van de aandelen van de huizensite in zijn bezit. 

** Politie Fryslân heeft de Friese online-jongerenzender Froeks.TV gevraagd een video af te staan waarop een vechtpartij in de binnenstad van Leeuwarden is te zien. De beelden tonen hoe een politieman tegen de grond wordt geslagen bij een handgemeen met een groep jonge mannen. De politie wil de beelden gebruiken als opsporings- en bewijsmateriaal. De redactie van Froeks.TV heeft besloten niet aan het verzoek van de politie mee te werken. ,,De beelden zijn nu voor iedereen openbaar op www.froeks.tv. Het gaat bovendien om beeldmateriaal dat door iemand anders is geschoten. Wij beschouwen het daarom niet als rechtmatig eigendom van ons”, aldus een woordvoerder van Froeks.TV. Op de video is te zien dat de dader ervan door gaat, nadat de politiefunctionaris is geslagen. De politie heeft zelf ook beelden geschoten. Maar deze zijn niet bruikbaar om dat de surveillancecamera achter een boom stond opgesteld.

** Food Network Chanell is in mei ‘Zender van de maand’ bij Caiway. Alle televisieabonnees van Caiway kunnen de digitale televisiezender die maand gratis bekijken via Showroom (voorkeuze 18). Food Channel Network bevindt zich in het Taste pakket op voorkeuze 96. 

** De omroep van het Scheperziekenhuis in Emmen, de EZO, houdt er vrijdag na 37 jaar mee op. Het ziekenhuis wil geen geld meer steken in de omroep, die in de afgelopen decennia vele duizenden patiënten een hart onder de riem stak. In de zomer 2009 werd duidelijk dat het ziekenhuis zou stoppen met de financiële ondersteuning van de ziekenomroep. Later bleek dat ook de logistieke ondersteuning zou stoppen; de EZO zou moeten gaan betalen voor het gebruik van de studio en daar ook nog een andere plek voor moeten vinden. Toen bleef een organisatie van 35 vrijwilligers zonder studio en geld over. Veel vrijwilligers zijn dan ook in het afgelopen half jaar al gestopt. Gesprekken met de lokale omroep in Emmen in een poging de EZO te behouden, leverden niets op en ook het zoeken naar een andere geldschieter liep op niets uit. (RTV Drenthe)

** De politieke jongerenpartij die is voortgekomen uit het BNN-programma Lijst 0 verschijnt niet met de naam LEF op het kiesformulier. De gelijknamige lokale partij LEF! in Emmen trok aan de bel, omdat zij de naam heeft laten vastleggen. De jongerenpartij zou daarom de naam niet mogen gebruiken. De Kiesraad heeft nu vastgesteld dat BNN de naam inderdaad niet heeft geregistreerd, daarom kan deze niet gebruikt worden voor de kieslijst. BNN laat in een reactie weten de partijnaam niet te zullen veranderen. Op de kieslijst krijgt LEF een lijstnummer en de partij zal dit nummer promoten. (RTV Noord)

** Rob Stenders gaat in het nieuwe seizoen naar PowNed. Voor de nieuwe omroep gaat hij op vrijdagavond tussen 22:00 en 00:00 uur een programma maken en waarschijnlijk gaat hij ook op vrijdagmiddag twee uur vullen. Zijn huidige programma voor de VARA op 3FM stopt. Wie dat tijdslot tussen 12:00 en 14:00 uur over gaat nemen is niet bekend. (Radiofreak)

** Ziggo heeft vandaag bekend gemaakt dat het vanaf 1 juni de zenders NET 5, SBS 6 en Veronica gaat doorgeven in HD-kwaliteit. De zenders komen beschikbaar in het HDTV-pakket dat vanaf 1 juni bestaat uit Discovery HD, History HD, National Geographic Channel HD, NET 5 HD, SBS 6 HD en Veronica HD. Het HDTV-pakket kost vanaf 1 juni € 5,95 per maand. De HD-versies van Nederland 1, 2 en 3 blijven zonder meerkosten beschikbaar in het rtv-basispakket waarin vooralsnog ook Eurosport HD is opgenomen.

** UPC voegt op 3 mei de zenders Eén HD van de VRT en MTVN HD van MTV toe aan het aanbod van HD-zenders. Dan bevat het HD-pakket 14 zenders in HD. Sport1 en Film1 zijn ook in HD te krijgen bij UPC. UPC verwacht in de aankomende maanden haar HD-aanbod verder uit te breiden.

** De Noordelijke Dagbladcombinatie (NDC), uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden, heeft het afgelopen jaar een verlies van 45 miljoen euro geleden. In 2004 was er nog een winst van bijna vier miljoen. Door de economische crisis heeft de NDC te kampen met een daling van reclame-inkomsten en een verlies van abonnees. Verder zouden eenmalige kosten van een reorganisatie hebben bijgedragen aan het verlies. (RTV Noord)

** Omroep Zeeland krijgt ruim 120.000 euro subsidie van de provincie en de Europese Unie voor extra uitzendingen over het Jaar van de Fiets. Er komt een uitzending over de start van Meimaand Fietsmaand, die dit jaar in Zeeland plaatsvindt. Ook is het geld bedoeld voor extra uitzendingen over de Delta Tour, de Giro en de Tour. Verder komen er een tv-serie over fietsen in Zeeland, een reeks documentaires over Zeeuwse fietshelden en een terugblik op het Jaar van de Fiets.

CDA: Mes in publieke omroep

Hilversum moet ook van het CDA flink de broekriem aanhalen. Zelfs die partij zegt dat er wel gekort kan worden op de rijksbijdrage van 700 miljoen euro. Even leek het erop dat de christendemocraten het mes in het aantal publieke tv-zenders wilden zetten. Maar een voorstel van de CDA-jongeren om het aantal netten van de publieke omroep te beperken van drie naar twee werd door het partijcongres weggestemd. Het opheffen van een net zou ongeveer 200 miljoen euro opleveren. Het CDJA vond ook dat alle entertainment kan worden overgeheveld naar de commerciëlen. Wel wordt de publieke omroep opgeroepen zelf te bezuinigen, efficiënter te gaan werken en meer samen te werken. Dat kan ook tientallen miljoenen aan Daarmee is de kous nog niet af, zegt CDA-Kamerlid en media-woordvoerder Joop Atsma op BNR. Atsma wil kijken naar het aantal themakanalen en is fel tegen een landelijke uitrol van radiozender Fun-X. Vrijwel alle partijen vinden dat er gehakt moet worden in Hilversum, ook de VVD, PVV en SGP. (BNR)

Den Haag FM in geldproblemen

De toekomst van Den Haag FM en Den Haag TV is in gevaar. De stations van Stadsomroep Den Haag moeten bezuinigen omdat ze kampen met sterk teruglopende inkomsten door de economische crisis en het wegvallen van de grootste adverteerder. Zo wordt het programma ‘Klessebres’ met Henk Bres deze week voor het laatst uitgezonden en moet Justin Verkijk verdwijnen bij ‘Haagse Ochtendradio’ De overgebleven medewerkers van de omroep maken zich ernstig zorgen over hun toekomst. De Stadsomroep Den Haag heeft de gemeente gevraagd mee te zoeken naar een oplossing voor behoud van de lokale omroep. Wethouder Rabin Baldewsingh komt met een actieplan om de problemen bij de Haagse radio en televisie aan te pakken. Het doel is om blijvend financieel orde op zaken te stellen.

UIT DE MEDIA:

** Hans Nijenhuis is voorgedragen als de nieuwe directeur-uitgever van NRC Media, de uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next. Hoofdredacteur- directeur Birgit Donker en de huidige uitgever-directeur Gert Jan Oelderik leggen per 1 juli 2010 hun functie neer na een interpretatieverschil binnen de directie over het borgen van de journalistieke autonomie van de redactie. Hans Nijenhuis werkte afgelopen jaar als operationeel directeur bij boekenuitgeverij De Bezige Bij. Daarvoor werkte hij 22 jaar bij NRC Handelsblad en nrc.next. Nijenhuis (47) was onder meer correspondent, chef van de buitenlandredactie, chef van het Zaterdags Bijvoegsel en lid van de hoofdredactie. Eind 2005 werd hij de eerste chef van nrc.next.

** Radio Polderland en RTV Maarssen gaan samen verder als één lokale omroep. Het samengaan is geen verrassing en min of meer noodzakelijk, want met de fusie van Maarssen, Breukelen en Loenen is er maar één vergunning beschikbaar. De komende maanden zullen de twee omroepen bekijken hoe de nieuwe omroep eruit zal komen te zien. (RTV Utrecht)

** iPad Planet heeft ontdekt dat de tv-programma’s van RTL Gemist voortaan ook op de iPad en iPhone3GS te bekijken zijn. RTL heeft de website zodanig aangepast, zodat je de gemiste tv-programma’s via de QuickTime-speler van de iPad kunt afspelen. RTL Gemist bevat televisieprogramma’s van RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8 in H.264-formaat. Het aanbod is op het eerste gezicht gelijk aan dat van de normale website. 

** De nieuwe Nederlandse cultuurzender BravaNL zal in de maanden mei en juni in tien Nederlandse regio’s worden toegevoegd aan het analoge basispakket van kabelexploitant Ziggo. Daarover hebben beide partijen de afgelopen week overeenstemming bereikt. Het bereik van BravaNL groeit hierdoor in één keer naar ijna vijf miljoen potentiële kijkers. De analoge distributie gaat plaatsvinden in kabelgebieden waar de programmaraad een positief advies voor BravaNL heeft uitgebracht. De precieze ingangsdatum van de doorgifte van BravaNL verschilt per regio en is op dit moment nog niet bekend.

** Componist Rob Bolland van muziekduo Bolland & Bolland heeft bij auteursrechtenorganisatie Buma Stemra een schadeclaim ingediend van ruim een kwart miljoen euro. Dit bevestigt een woordvoerster van de muziekorganisatiem tegenover de Telegraaf. Volgens Bolland heeft Buma jarenlang verzuimd voor zijn rechten en die van zijn broer Ferdi op te komen, waardoor zij inkomsten zijn misgelopen. De organisatie zou oogluikend hebben toegestaan dat royalty’s van hun wereldhits zoals ‘Rock me Amadeus’ en ‘You’re in the army now’ werden afgeroomd door hun uitgever Willem van Kooten en diens muziekuitgeverij Nanada, stelt de componist. Volgens componist Bolland heeft Buma-directeur Cees Vervoord in een gesprek toegegeven dat zijn organisatie fouten heeft gemaakt, maar durft deze daar uit angst voor claims niet openlijk voor uit te komen. Buma Stemra wil niet inhoudelijk reageren op de schadeclaim. „Het is eigenlijk een kwestie tussen de auteur en de uitgeverij. Wij hebben daarin bemiddeld, maar worden nu zelf geconfronteerd met een schadeclaim”, aldus een woordvoerster. (Telegraaf)

** De voetbalwedstrijd tussen NAC Breda en FC Twente is volgende week zondag live te zien op de Costa Ricaanse televisie. Reden voor het het uitzenden van de wedstrijd is het feit dat de Costa Ricaan Bryan Ruiz meespeelt. Om half zeven ’s ochtends lokale tijd begint de zender Canal 7 met de uitzending. Als FC Twente de wedstrijd wint, is de club voor het eerst kampioen van Nederland. Het duel is in de Grolsch Veste op grote schermen te zien. (RTV Oost)

** Ziggo stopt per 1 mei met de doorgifte van ZiZoneTV. ZiZone is een van de eerste user-generated content platformen van Nederland. Met de toegenomen populariteit van andere user-generated content platformen als YouTube is de toegevoegde waarde en het gebruik van ZiZone in de afgelopen jaren sterk afgenomen. De zender stopt daarom per 1 mei. Op de website ZiZone.tv konden gebruikers hun zelfgemaakte video’s plaatsen en delen met anderen. Die video’s waren in zeer hoge kwaliteit te zien. Daarnaast werden de beste video’s geselecteerd en uitgezonden op het digitale televisiekanaal ZiZone (positie 998).

Tele2 en Ziggo/UPC-combinatie winnen 2,6GHz-frequenties

Tele 2 en Ziggo 4, een samenwerking van kabelaars UPC en Ziggo, hebben elk 40MHz aan frequentieruimte gewonnen bij de 2,6GHz-veiling. Daarnaast mogen de bestaande providers KPN, Vodafone en T-Mobile ruimte kopen in de 2,6GHz-band. Daarmee hebben alle vijf bedrijven die boden, frequentieruimte gewonnen, zo heeft het Agentschap Telecom bekendgemaakt. Tele2 en Ziggo 4, de naam waaronder Ziggo en UPC meededen, krijgen elk 40MHz toegewezen. KPN en Vodafone krijgen elk 20MHz en T-Mobile krijgt 10MHz. Iedere aanbieder behalve Vodafone heeft daarmee de maximale hoeveelheid frequentieruimte verworven. Vodafone mocht 25MHz krijgen, maar kiest waarschijnlijk voor 20MHz vanwege de mogelijkheid tot ‘gepaard spectrum’. Met blokken van 10MHz kan een provider een netwerk opzetten, waarmee een device en een antenne tegelijkertijd signalen kunnen zenden en ontvangen. Met deze uitkomst blijft 60MHz frequentieruimte in handen van de overheid, die in totaal 190MHz aanbood.

3FM grootste stijger CLO

3FM is met een groei van 0,4 pct de grootste stijger in het CLO van Intomart GfK over de periode februari-maart 2010. De zender komt uit op 9,0 pct en is daarmee Sky Radio voorbij. Alle marktaandelen:

jan/feb(in%) feb/mrt(in%)

01 Radio 538 10.5 10.7

02 Radio 2 10.4 10.1

03 Radio 3FM 8.6 9.0

04 Sky Radio 8.9 8.8

05 Radio 1 7.5 7.5

06 Q-Music 6.4 6.7

07 Radio Veronica 6.0 5.9

08 100 % NL 4.3 3.9

09 Radio5 2.9 2.9

10 Radio 10 Gold 2.4 2.5

11 ClassicFM 2.5 2.1

12 Radio 4 2.0 2.1

13 SlamFM 1.8 1.8

14 Arrow Classic Rock 1.4 1.3

15 BNR Nieuwsradio 1.0 1.1

16 Radio Decibel 0.5 0.4

17 Arrow Jazz 0.4 0.4

— Radio 6 0.2 0.4

19 KinkFM 0.4 0.3

== Regio Radio 12.5 12.4

== Overige 5.5 5.5

== Regionale Commercieel Radio 4.0 4.3

UIT DE MEDIA:

** UPC Nederland introduceert op 3 mei KidsZone. KidsZone is een nieuw premium televisiepakket met daarin de zes kinderzenders BabyTV, Nick Hits, Nick Toons, Pebble TV, Playhouse Disney en Z@ppelin 24 / Familie 24. Met dit pakket breidt het media- en kabelbedrijf haar aanbod aan kinderzenders fors uit. Om kennis te maken met de zenders hebben alle digitale televisieklanten van UPC van 3 mei tot 1 juni gratis toegang tot KidsZone. Daarna is het pakket beschikbaar voor klanten die er een abonnement op hebben. KidsZone vervangt het huidige premiumpakket ‘BabyTV’.

** Op 3 mei lanceert The Walt Disney Company de nieuwe televisiezender Playhouse Disney. Met series als Mickey Mouse Clubhuis, Handy Manny en Mijn liefste vriendjes Teigetje & Poeh richt de nieuwe televisiezender zich op de allerkleinsten. Playhouse Disney is beschikbaar voor alle digitale televisieklanten van kabel- en mediabedrijf UPC die hebben gekozen voor het KidsZone-pakket. Playhouse Disney is te vinden op kanaalnummer 512.

** De groei van het aantal woningen met een glasvezelaansluiting is in 2009 enigszins vertraagd. Ongeveer 1 op 40 huishoudens had eind vorig jaar zo’n supersnelle aansluiting op internet. Dat stelt onderzoeksbureau Telecompaper vast in zijn vierde jaarlijkse rapport over Fiber To The Home (FTTH) in Nederland. De onderzoekers noemen 2009 een “bescheiden succesvol jaar” voor glasvezel tot aan de meterkast. In bijna 50 gemeenten is nu tot op zekere hoogte glasvezel beschikbaar. Het ziet er nu naar uit dat eind 2010 in minstens 70 gemeenten FTTH-projecten in voorbereiding of uitvoering zullen zijn. 

** Kabelaar Ziggo geeft obligaties uit ter waarde van 1,2 miljard euro. Hiermee wil het bedrijf een serie bestaande leningen vervangen tegen betere voorwaarden, waaronder een langere duur en lagere rentebetalingen. De plaatsing van de obligaties, die een looptijd hebben tot 2018, wordt geregeld door de banken Credit Suisse en Goldman Sachs, gesteund door BNP Paribas, Deutsche Bank, ING en JP Morgan (BNR/AP)

** 3FM maakt op dinsdag 11 mei bekend in welke stad het Glazen Huis zal staan voor 3FM Serious Request. Eindhoven, Leiden, Nijmegen en Zwolle zijn in de race voor het Glazen Huis. Op 11 mei neemt de publieke popzender de beslissing en maakt deze bekend. Afgelopen week bezocht 3FM met een team alle locaties. Die bezoeken worden samen met de door de geïnteresseerde steden ingediende plannen geëvalueerd voordat een beslissing wordt genomen.

** Het HD-kanaal van National Geographic Channel is per maandag 3 mei niet meer vrij te ontvangen in het Standaardpakket (alleen zichtbaar met een HD-ontvanger) bij kabelaar Delta. In het verleden is dit programma aan het gratis Standaardpakket toegevoegd, omdat er op dat moment geen specifiek HD-pakket beschikbaar was en DELTA toch de bezitters van een HD-ontvanger wilden laten genieten van HDTV. Inmiddels is er aantrekkelijk HD-pakket samengesteld, een pakket dat in de loop van het jaar verder zal worden uitgebreid. NGC HD en alle overige HD-zenders zijn te ontvangen middels een apart abonnement.

** Een Hondurese journalist is dinsdagavond in zijn hoofd geschoten toen hij een televisiestudio verliet. Hij is aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De 48–jarige Georgino Orellana werd van dichtbij in zijn hoofd geschoten nadat hij de televisiestudio verliet waar hij zijn nieuwsprogramma had gepresenteerd. Het is onduidelijk of zijn dood te maken heeft met zijn werk als journalist. Orellana is de vijfde journalist die sinds 1 maart is vermoord in het Midden–Amerikaanse land.

** RTL4 kiest er in zijn tv-verkiezingsdebat voor om alleen de kopstukken van de vier grootste partijen in de peilingen uit te nodigen. De commerciële zender noemt dat een premiersdebat en zendt de politieke woordenstrijd uit op zondag 23 mei (20.00-22.30 uur). Dat meldde een RTL-woordvoerder woensdag. Onder leiding van politiek verslaggever Frits Wester gaan Jan Peter Balkenende, Job Cohen, Mark Rutte en Geert Wilders met elkaar in discussie. Inzet van de uitzending is: wie wordt de nieuwe premier van Nederland? Het debat heeft plaats in De Rode Hoed in Amsterdam. (ANP/BNR)

** RTV Noord heeft Mischa van den Berg (46) met ingang van 1 mei benoemd tot nieuwe hoofdredacteur. Van den Berg is sinds 1996 werkzaam bij RTV Noord en presenteerde in die tijd onder meer Noord Nieuws en het debatprogramma “De Week Bekeken”. De laatste jaren was hij verantwoordelijk voor de gevarieerde programma’s van RTV Noord. De afgelopen 4 maanden nam hij als ad interim een deel van de hoofdredactionele taken waar.

Regionale omroepen dagen Eredivisie CV voor rechter

De dertien regionale omroepen, verenigd in ROOS, spannen een kort geding aan tegen de Eredivisie CV. Ze willen in hun nieuwsuitzendingen beeldfragmenten uitzenden van de voetbalwedstrijden die relevant zijn voor hun regio. De Eredivisie verbiedt dat. Het kort geding dient op 29 april in Utrecht, meldde de koepelorganisatie dinsdag. De regionale omroepen beroepen zich op de flitsenregeling in de Mediawet. Die maakt het mogelijk dat omroepen voor hun nieuwsuitzendingen onderling beelden uitwisselen van belangrijke gebeurtenissen uit de voetbalstadions. De Eredivisie heeft het auteursrecht op de beelden. Volgens ROOS dreigt die met hoge schadeclaims bij het gebruik van de beelden door regionale omroepen. Die mogen nu pas op donderdag beelden uitzenden van de wedstrijden in het weekeinde. Dat vinden ze veel te laat. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Peter Kwee is vanaf 1 juli de nieuwe TROS-eindredacteur van EenVandaag (TROS/AVRO). Hij volgt Jules Bänffer op die de rubriek eind 2009 verliet. Kwee was de afgelopen vijf jaar eindredacteur van Hart van Nederland. Daarvoor was hij verslaggever bij Editie NL van RTL4 en diverse nieuwsprogramma’s van SBS. Hij begon zijn tv-carrière bij het TROS-programma Vermist.

** Jacqueline Eckmann (45) wordt per 1 september de nieuwe bureauredacteur/producer van het NOS-bureau in Washington. Zij volgt in deze functie Sander Warmerdam op, die deze zomer naar Nederland terugkeert. Met de verhuizing naar Washington zet Eckmann een stap binnen de NOS, waar ze momenteel werkzaam is als coördinator van de economieredactie.

** Young City Media, eigenaar van de randstedelijke versie van Radio Decibel, moet een boete van 50.000 euro betalen omdat het zich niet als regionale omroep manifesteert. Dat heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) besloten. “Het Commissariaat constateert, hetgeen op de site van Radio Decibel ook wordt aangegeven, dat Radio Decibel via omroepnetwerken nagenoeg een landelijke dekking heeft.” 

** Het alternatieve Haagse radiostation Radio Tonka dreigt te verdwijnen. Door de ontruiming van de culturele broedplaats De Illusie moet ook de studio in de kelder van het gebouw weg. Tonka was ooit een piratenzender maar zendt tegenwoordig in de nachtelijke uren uit via Den Haag FM. De Illusie moet plaats maken voor een Haagse vestiging van de Leidse Universiteit. Radio Tonka noemt de houding van de gemeente Den Haag “lamlendig” als het gaat om het behouden van belangrijke culturele voorzieningen voor de stad. De zender zegt dat er geen alternatieve plek voor de studio is. (Den Haag FM)

** De regionale recherche Haaglanden heeft Omroep West maandag gesommeerd het IP-adres te overhandigen van iemand die vorige week vrijdag een reactie heeft geplaatst op Westonline.nl. Omroep West weigert dat. ‘Wij gaan zorgvuldig om met onze bronnen. Mensen die contact met ons opnemen mogen erop vertrouwen dat we niet zomaar hun gegevens aan de politie doorspelen’, aldus Jan van Vegchel, hoofdredacteur van Omroep West. ‘Wij zijn geen verlengstuk van politie of justitie.

Omroepen bundelen krachten achter schermen

De NPS en de VPRO gaan achter de schermen samenwerken met respectievelijk de Joodse Omroep en HUMAN. Dit maakten de omroepen maandag bekend. De Joodse Omroep betrekt het gebouw van de NPS op het Mediapark in Hilversum en gaat de administratieve organisatie delen met die van de Nederlandse Programma Stichting (NPS). De voorgenomen samenwerking heeft geen consequenties voor de onafhankelijkheid van de levensbeschouwelijke omroep. De Joodse Omroep en de NPS blijven redactioneel zelfstandig en onafhankelijk van elkaar opereren. HUMAN trekt in bij de VPRO. Ook deze partners blijven programma- inhoudelijk en financieel zelfstandig, maar willen gebruik maken van elkaars netwerken en expertise. Beide omroepen onderzoeken nog of ze elkaar op programmatisch gebied willen versterken. VPRO en HUMAN werken al samen in HollandDoc. (ANP/AD)

Programmering Radio 1 op de schop

De programmering van Radio 1 gaat in september op de schop. De publieke omroep maakt ruimte voor de nieuwe omroepen WNL en PowNed. Ook ouderenomroep MAX krijgt voor het eerst de gewenste ruimte op de nieuwszender. Hierdoor moet een groot aantal bestaande programma’s verdwijnen, waaronder Kassa van de VARA en Stand.café van de NCRV. Dit zei zendermanager Laurens Borst van Radio 1 in een reactie op de protestactie van het EO-programma Dit is de dag, dat maandag eenmalig vanuit de lucht wordt gepresenteerd. De presentatoren Tijs van den Brink en Michiel Gouman lieten zich met een hoogwerker ophijsen, om te voorkomen dat hun ochtendshow naar de middag wordt verplaatst. ”We willen dolgraag een ochtendshow blijven maken”, verklaarde presentator Tijs van den Brink maandag vanaf grote hoogte voor de EO-microfoon. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Een 43-jarige man die eind 2008 Johan Derksen met de dood bedreigde, is vandaag door de rechter veroordeeld tot 40 uur werkstraf. De Tilburger was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. De man keek op maandag 13 oktober 2008 naar Voetbal Insite met Johan Derksen en werd, onder invloed van vijftien biertjes en medicijnen, zo boos dat hij 112 belde en de hoofdredacteur van Voetbal International met de dood bedreigde. In zijn ogen was Derksen veel te negatief over Willem II. 

** De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) wil in de komende kabinetperiode 18 miljard bezuinigen en op de wat langere termijn (de komende acht jaar) 29 miljard. De publieke omroep zou nog maar een televisiezender en twee radiozenders overeind kunnen houden. Dat heeft de partij maandag bekendgemaakt.

** Een groep van veertien in binnen- en buitenland werkende zendelingen en evangelisten roept de EO op om meer afstand te nemen van de moderne cultuur. De groep doet dat in een open brief die maandagmorgen door de in Thailand werkende zendeling Marten Visser is verstuurd. Volgens de ondertekenaars moet de EO duidelijk verwoorden wat zijn identiteit is en wat dat betekent voor het persoonlijke leven van de medewerkers, bijvoorbeeld als het gaat over samenwonen en homoseksuele relaties. De EO zegt desgevraagd het gesprek met de groep aan te gaan. (RD)

** Johan Vlemmix is alweer gestopt met zijn televisiestation. Hij werd naar eigen zeggen geteisterd door de ene ramp na de andere. Vlemmix had sinds 1 januari zijn huis Paleis Soestdijk II in Eindhoven volhangen met camera’s, waarmee hij zijn eigen online televisiestation creërde. De studio is al eens onder water gelopen, sponsors lieten het afweten en alle opnamen van Terror Jaap zijn gewist. Hij zond in de studio een talkshow uit. Alle apparatuur moet nu worden verkocht en ook een studio in Weert en een spookhuis in Huissen doet Vlemmix van de hand. (OB)

** De redactie van het EO-radioprogramma Dit is de Dag op Radio 1 gaat maandag actie voeren voor behoud van het uitzendtijdstip aan het einde van de ochtend. Het programma dreigt verplaatst te worden naar de middag, zei presentator Tijs van den Brink vrijdag in het tv-programma De Wereld Draait Door. Ook verliest het programma de vrijdag. De NPS en de Vara nemen het tijdstip van de EO over. Reden is volgens Van den Brink dat het luistercijfer in de middag omhoog moet. Hij is zo boos dat hij intern gezegd heeft niet mee te gaan naar de middag. Als actie wordt het presentatieduo omhoog getakeld terwijl Van den Brink hoogtevrees heeft. (Villamedia)

** Frank Peters is vier weken geschorst als DJ bij RTV Dordrecht. Hij had een plaat van de nabestaanden van het vermoorde Dordtse meisje Milly Boele op de zender gedraaid, en liedjes van de Dordtse band Fervid. Die passen niet in het format, vindt RTV Dordrecht. Peters, die al achttien jaar bij de lokale zender werkt, blijft wel gewoon het televisienieuws presenteren. Peters zegt begrip te hebben voor zijn schorsing, maar vindt wel dat het format wat flexibeler zou kunnen: “Waar hebben we het over? Een Dordtse zender waar Dordtse liedjes worden gedraaid.” (RTV Rijnmond)

** TV Oost Sport komt zondag met een extra uitzending over de titelstrijd van FC Twente. Het radioverslag van de wedstrijden FC Twente – Feyenoord en Ajax – Heracles Almelo zijn vanaf 14.30 uur live te volgen op TV Oost, waarop beelden te zien zijn van de Twentefans. De tv-uitzending begint om 13.30 uur. En dan zijn er onder meer reportages over Bryan Ruiz, Blaise NKufo en er wordt teruggekeken op de kampioens- wedstrijd van 1974. Feyenoord won toen met 3-2 van FC Twente, waardoor de titel naar de Rotterdammers ging. Theo Vonk schuift zondag aan en praat mee.

** SBS6 zendt zondagavond een derde deel van een serie over meervoudig moordenaar Koos H. uit. Dat heeft de zender vrijdag meegedeeld. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft de uitzending ook aangekondigd op zijn website. Vrijdag bepaalde de rechter in een kort geding dat De Vries de heimelijk gemaakte opnames van Koos H. niet mag uitzenden. ”Natuurlijk is er zondag uitzending”, meldt De Vries. ”We hebben nog even de tijd om dat in orde te maken, maar vast staat dat we een extra lange reportage zullen uitzenden waarin alle onthullingen aan bod komen.” (ANP/AD)

** De rechtbank in Amsterdam heeft misdaadverslaggever Peter R. de Vries verboden komende zondag heimelijk gemaakte beelden uit te zenden van de tot levenslang veroordeelde kindermoordenaar Koos H. De rechter legde een dwangsom op van 500.000 euro per uitgezonden beeld, fors hoger dan een eerdere dwangsom van 15.000 euro, die door De Vries, zender SBS en productiebedrijf Endemol werd genegeerd. In de nieuwe uitzending zou Koos H. volgens De Vries verhalen over ‘innige contacten’ met een inmiddels overleden oud-vicepresident van de rechtbank Den Haag. Die zou H. indertijd welwillend hebben behandeld. De advocaten van H. hadden om een dwangsom van 1 miljoen euro per vertoond beeld of geluidsfragment gevraagd, tot een maximum van 15 miljoen euro. (ANP/Villamedia/Telegraaf)

** UPC wordt verplicht om mee te werken met toetredende partij YouCa. Dat oordeelt Opta in een geschilbesluit dat was aangevraagd door YouCa. Het college legt in dit besluit aan UPC een aantal verplichtingen op die pas zullen gaan gelden nadat YouCa haar toegangsverzoeken nader heeft geconcretiseerd. Het college concludeert dat UPC weliswaar in strijd handelt met de toegangsverplichting, zoals die aan UPC is opgelegd in het marktanalysebesluit Omroep, maar dat deze handelswijze niet los kan worden gezien van de onduidelijkheid die YouCa zelf in haar toegangsverzoeken heeft gecreëerd. YouCa heeft namelijk niet duidelijk omschreven wat het van UPC wil, ook niet na herhaalde verzoeken. Opta maakt duidelijk dat de sfeer tussen de twee bedrijven slecht is. (Telecompaper)

** De kersverse NOS-directeur Jan de Jong (43) waarschuwt de politiek voor extreme bezuinigingen op de publieke omroep. “Wordt na de verkiezingen gekozen voor een kleine, smalle publieke omroep, dan zal dat negatieve gevolgen hebben voor de grote sportevenementen die ons land wil organiseren zoals het WK 2018 en de Olympische Spelen in 2028. Haal daar dan maar een streep door.” Volgens De Jong zou dat een heel slechte ontwikkeling zijn. “Electoraal schiet Nederland alle kanten op, maar de grote sportevenementen bindt ons als Nederlanders. Zie de Olympische Spelen met Sven Kramer. En het WK 2010 later in Zuid-Afrika.”

** Reggefiber heeft BBned uitgekocht uit XMS. Dat bevestigt XMS aan Telecompaper. Voorheen hield Reggefiber Holding 51 procent en BBned-dochter InterNLnet 49 procent. XMS is opgericht om diensten te verlenen op de glasvezelnetwerken in Portaal-woningen en woningen van andere corporaties. Inmiddels betreft dit 13 gemeenten en voorts is XMS actief in nog vier andere gemeenten. 

** Kabelaar Delta stopt per 3 mei met de doorgifte van het Turks pakket via haar digitale tv-netwerk. Dit betekent dat de tv-zenders TRT Int, ATV, Kanal D, Haber Turk, STV, TGRT EU en StarTV niet meer worden doorgegeven. “Het is voor ons niet mogelijk om aantrekkelijke Turkse zenders aan het pakket toe te voegen en er bestaat weinig belangstelling voor het pakket. Klanten die een abonnement hebben op het Turks pakket, hebben inmiddels een brief ontvangen. We hebben het Buitenlandpakket uitgebreid met TRT Int en StarTV.”, aldus Delta.

** Met ingang van 15 april 2010 voegt Caiway SBS 6 HD en Veronica HD toe aan het Basic pakket. De eerste tien televisiezenders van het standaardpakket zijn nu ook in HD-kwaliteit te zien. Elke klant met een HD-ontvanger en een geschikte televisie (tenminste HD Ready) ontvangt automatisch de HD-variant van deze zenders. Caiway zegt de eerste kabelexploitant te zijn die SBS 6 HD en Veronica HD doorgeeft. Tot nu toe maken Nederland 1, 2, 3 in HD, NET 5 HD, myZen.tv, Eurosport HD, RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8, Eén HD en Ketnet/Canvas HD deel uit van het HD-aanbod in het Basic pakket. (Persbericht)

** Sinds 15 april zijn de zenders SBS, Veronica/DisneyXD en NET 5 zichtbaar in kwaliteit verbeterd bij CAIW. Dit is het gevolg van een nieuwe aanvoer van alle SBS kanalen in hoge bandbreedte. De kanalen van RTL en NPO werden al langer in hoge bandbreedte aangeleverd.

** De Leeuwarder Courant meldt dat er een reorganisatie op komst is bij Omroep Fryslân. De zender wil door efficiënter te werken jaarlijks zeker € 500.000 besparen. Dat geld zou worden geïnvesteerd in nieuwe media en betere programma’s. Directeur Jan Koster zegt in de krant dat de operatie bedoeld is om zijn omroep gereed te maken voor de toekomst. Het zou geen bezuiniging zijn. Maar Koster zegt ook rekening te houden met banenverlies, als gevolg van de integratie van radio, televisie en internet. (Leeuwarder Courant/Spreekbuis)

Hagoort: ook fusies grote ledenomroepen

Binnen enkele jaren zullen grote ledenomroepen als KRO, NCRV en EO of VPRO en VARA mogelijk fuseren. Dat zegt Henk Hagoort, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), voor het eerst in het openbaar. „Ik sluit niet uit dat ook ledenomroepen de komende jaren concluderen: we kunnen beter samenwerken.” Hagoort heeft de politiek het idee aangedragen om voor elke nieuwe concessieperiode van vijf jaar een numerus fixus in te stellen. „Er is ruimte voor een beperkt aantal omroepen en eens in de vijf jaar bepalen we wie dat zijn. Ook dat geeft een prikkel aan fusies. Samen loop je minder kans dat je de boot mist.” Bijna alle politieke partijen (behalve PvdA en SP) willen bezuinigingen op de driekwart miljard die jaarlijks naar de publieke omroep gaat. De meeste denken tientallen miljoenen te kunnen weghalen door het schrappen van netten of omroepfusies. Het CDA stelt in zijn conceptverkiezingsprogramma voor om met geld te stimuleren dat grote ledenomroepen samengaan. In het nieuwe tv-seizoen is er een recordaantal van 24 omroepen, met ook nieuwkomers PowNed en WNL die uit het Telegraafconcern voortkomen. De taakomroepen NPS, RVU en Teleac gaan dit jaar al fuseren. Ook de kleine niet ledengebonden religieuze omroepen moeten opgaan in een geestverwante omroep of samenwerken in een koepelorganisatie

UPC en Ziggo samen als mobiele operator

Kabelaars Ziggo en UPC bieden gezamenlijk, als één partij, op een kavel 2,6 GHz-spectrum in de veiling voor mobiel breedband. De eerste stap naar een volledige fusie, voorspelt een telecomanalist. Onlangs werd duidelijk dat niet Ziggo maar ‘Ziggo 4’ wil meebieden in de aanstaande frequentieveiling. Dat bleek vorige week tijdens de zitting van het kort geding van KPN en Vodafone tegen het ministerie van Economische Zaken, waar ook de advocaat van ‘Ziggo 4 BV’ aanwezig was als belanghebbende partij. In de frequentieveiling, die geland staat voor 20 april, kunnen gevestigde telecomoperators en nieuwkomers bieden op frequentieblokken. Het 2,6 GHz-spectrum is bedoeld voor mobiel breedband van de volgende generatie, 4G, zoals Wimax of LTE. 

UIT DE MEDIA:

** Vanaf aanstaande vrijdag is de look and feel van publieke televisiezender Nederland 3 helemaal vernieuwd. Zowel de vormgeving voor promotie als de sterleaders (korte filmpjes tussen programma’s en sterblok) zijn veranderd. De belangrijkste doelgroep van 3, mannen en vrouwen tussen 20 en 49 jaar, wordt nog meer aan de zender gekoppeld. De belevingswereld van die mensen staat centraal in de nieuwe positionering. Hierdoor moet de aansluiting tussen het publiek en de programma’s van Nederland 3 worden vergroot.

** De televisiezenders Classic TV en Lite TV zitten sinds kort in het Premium-pluspakket van CAI Harderwijk. Deze muziekzenders zijn van het Nederlandse 2Connect Media. CAI-abonnees kunnen Classic TV ontvangen via digitaal 106 en Lite TV via digitaal kanaal 105.

** RTV Oost zendt zondag 25 april de Enschede Marathon live uit op televisie. Vanaf 10.00 uur is er een live verslag van de wedstrijd. Een uitgebreide samenvatting van de marathon is ’s avonds te zien in de uitzendingen van TV Oost Sport. Ook op radio zal de marathon te volgen zijn. In de week voorafgaand aan de marathon zendt TV Oost elke dag een journaal uit. Hierin is onder meer aandacht voor de jeugd uit de Hengelose wijk Berflo Es. Die wordt met een aantal speciale clinics voorbereid op de Menzis FitRUN, een onderdeel van de Enschede Marathon. (RTV Oost)

AT5 en RTVNH gaan verder met fusie

De directies van regionale omroep RTV Noord-Holland en de Amsterdamse stadszender AT5 hebben besloten verder te gaan met het plan om per 1 januari 2011 te fuseren. Ook de Raad van Toezicht van RTV N-H en de Raad van Commissarissen van AT5 hebben de intentie goedgekeurd. De plannen worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland. Ook is het fusieplan ter advies aangeboden aan de ondernemingsraden van beide organisaties. De definitieve beslissing valt uiterlijk op 1 juli. Met de fusie moet een nieuw mediabedrijf ontstaan dat beter in kan spelen op de behoeften van het publiek. De zenders Radio Noord-Holland, TV Noord-Holland en AT5 zullen ook na de voorgenomen fusie in 2011 blijven bestaan en een herkenbare programmering en eigen identiteit behouden. AT5-directeur John de Zwart: “Beide bedrijven vullen elkaar aan als het gaat om het bereik van de doelgroepen, de profilering en het uitzendgebied, dat biedt kansen”. RTV Noord-Holland-directeur Robert Zaal: “We kunnen onze ambities sneller realiseren als we in plaats van te concurreren, nu partners worden. Onze kijkers en luisteraars profiteren dan onder meer van een groter aanbod lokaal en regionaal nieuws.” (RTV NH)

Jan de Jong nieuwe directeur NOS

De Raad van Toezicht van de NOS heeft Jan de Jong (43) met ingang van 1 mei benoemd tot algemeen directeur. De Jong volgt Gerard Dielessen op, die na bijna zeven jaar zijn functie verruilt voor die van algemeen directeur van de sportkoepel NOCNSF. Dat maakte de NOS dinsdag bekend. Jan de Jong studeerde politicologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en kwam in 1993 in dienst van de NOS. Sindsdien heeft hij diverse functies bekleed, waaronder hoofd marketing en communicatie. De laatste jaren was hij lid van de directie. (NOS)

UIT DE MEDIA:

** De regionale omroepen (verenigd in ROOS) hebben een kort geding over de voetbalrechten aangespannen tegen de Eredivisie CV, dat op 29 april dient. De omroepen willen gebruik gaan maken van de ‘flitsenregeling’, een aanpassing in de Mediawet die het mogelijk maakt korte fragmenten van eredivisiewedstrijden in het televisienieuws uit te zenden. Eredivisie CV – dat een contract heeft voor uitzending van de wedstrijden met de NOS, en fragmenten verkoopt aan RTL – betwist dit en heeft volgens ROOS met een schadeclaim gedreigd wanneer de omroepen de beelden toch uitzenden. 

** De drie publieke zenders hadden in week 14 samen een marktaandeel van 36,2 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 29,3 pct (+0,5 in vergelijking met vorige week) en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 21,1 pct (+1,0). Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 20,2 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 blijft groeien. De tweede zender van Nederland komt uit op 17,6. SBS 6 heeft 12,5 pct (+ 0,4). (Adformatie)

** Wim Maatman stapt op als directeur van Zinopsis, samen met Graafschap TV onderdeel van de Mediagroep in Doetinchem. Verschil van inzicht met mededirecteur Mario Huntink (Graafschap TV) is de reden voor het vertrek van Maatman (48).

** Bingo FM viert deze week zijn vijfde verjaardag. Luisteraars van de lokale, Nederlandstalige zender van RTV Utrecht kunnen elke dag een taart winnen met spelletjes. Verder wordt er komende zaterdag een speciale Bingo FM Top-100 uitgezonden, een lijst van de meestgedraaide nummers op de zender. Bingo FM is te horen rond de steden Utrecht en Amersfoort.

** Digitale televisie nekt lokale omroepen. Om programma’s van analoog naar digitaal door te geven, moeten technische apparaten worden geleased. “Daar is een enorme zak geld mee gemoeid”, vertelt Toos Bastiaanse namens Olon, het samenwerkingsverband van de plaatselijke omroepverenigingen. De omroepen moeten gemiddeld zo’n twaalfduizend euro per jaar neertellen voor deze decoder, daarnaast wordt minimaal driehonderd euro per maand gevraagd voor het doorgeven van de programma’s zelf. De Olon stelt dat het unfair is van de kabelaars om deze kosten af te wentelen op de lokale omroepen, ’toch al niet de meest draagkrachtige organisaties van Nederland’. Regionale omroepen balen ervan dat zij in digitale pakketten op hoge voorkeursnummers, meestal tussen de 700 en 900, zijn beland. 

** Ron Brandsteder maakt zijn tv-comeback bij Omroep Max. Voorlopig zal Ron tien afleveringen van ‘Wie van de drie’ gaan presenteren, maar als het programma een ouderwets succes is, volgen er meer afleveringen. Het is nog onbekend wie de uiteindelijke panels gaan vormen. Het nieuwe oude Wie van de Drie zal tussen Kerst en Oud en Nieuw worden uitgezonden

** De Efteling gaat op termijn een eigen tv-zender beginnen. Dat heeft Efteling-topman Bart de Boer gezegd tegen radiozender BNR. Wanneer Efteling TV er komt is nog niet bekend. Volgens een woordvoerder zijn er geen concrete plannen. Hij wijst erop dat de Efteling zich steeds meer ontwikkelt tot een volwaardig entertainmentbedrijf. Op dit moment zijn op televisie al een aantal Efteling-producties te zien zoals ‘De Sprookjesboom’. Het attractiepark in Kaatsheuvel heeft ook al een eigen radiozender.

** De Nederlandse Moslim Omroep is eerder deze week gestopt met het uitzenden van programma’s. De zendtijd voor de Islam wordt nu tot september geheel gevuld door de andere moslimomroep, de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO). De NMO heeft onlangs faillissement aangevraagd. De omroep verkeerde al in surseance van betaling van betaling, omdat er beslag is gelegd op tegoeden in verband met financiële claims tegen de NMO. Het was de bedoeling dat de NMO zou blijven uitzenden tot september, wanneer de nieuwe concessieperiode begint. De NMO en de NIO hebben beide besloten om voor die nieuwe periode geen zendtijd meer te vragen. Het Commissariaat voor de Media heeft de zendtijd voor de Islam vanaf september toegewezen aan een nieuwe omroep, de Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON). (via Spreekbuis)

** Per 1 mei 2010 zal het radiostation 538 Juize (kanaal 915) niet meer worden doorgegeven door kabelaar Delta in het digitale radiopakket. “De rechten voor doorgifte via de kabel zijn niet geregeld, waardoor DELTA zich genoodzaakt ziet het radiostation uit het pakket te halen”, aldus Delta.

** De gemeenteraad van Rijnwoude brengt een positief advies uit over nieuwe zendtijdtoewijzing voor Omroep Rijnwoude voor de komende vijf jaar. Omroep Rijnwoude is een publieke lokale omroep. Volgens de Mediawet krijgen deze omroepen steeds een zendtijdtoewijzing voor een periode van vijf jaar. De zendtijd wordt toegewezen door het Commissariaat voor de Media. De gemeente brengt moet hiervoor een advies uitbrengen aan het Commissariaat. 

** Mediabedrijf Talpa Media heeft opnieuw een samenwerkingsverband gesloten met een buitenlandse onderneming. Het gaat om het Italiaanse bedrijf Toro Produzioni, een dochterbedrijf van Sony Pictures TV. Samen gaan ze Talpa-formats op het gebied van realitytelevisie, spelshows en drama produceren voor de Italiaanse markt. Dit heeft Talpa Media donderdag bekendgemaakt. (BNR/ANF)

** In maart 2010 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 191 minuten. In 2009 was dit 193 minuten. Het aandeel van uitgesteld kijken tot en met zes dagen na uitzending, bedroeg 2,3% van de totale kijkdichtheid in de maand maart. In 2009 betrof volgens SKO 1,6 procent van de kijktijd uitgesteld kijken – binnen zes dagen na de uitzending – zoals via Programma Gemist en Uitzending Gemist of diverse VoD-diensten zoals van Ziggo en UPC. Dat was in 2008 nog 1,2 procent, ofwel een groei van 25 procent. SKO Web TV meet het aantal opgevraagde streams tot en met 6 dagen na de uitzenddag Alleen streams van de publieke omroep, RTL Nederland en SBS Broadcasting worden gemeten. 

** CanalDigitaal biedt vanaf 15 april vier extra HD-zenders aan. Het betreft RTL5HD en RTL7HD van RTL Groep en Net5HD en VeronicaHD van SBS. In totaal biedt CanalDigitaal vanaf 15 april tot 27 HD-zenders aan. De extra HD-zenders zijn mogelijk omdat CanaalDigitaal van 15 april een extra transponder op de ASTRA 23.5 satellietpositie in dienst neemt. (Telecompaper)

** De programma’s van RTV Dordrecht moeten snel worden doorgegeven in het digitale kabelpakket en via Digitenne. De partij Beter voor Dordt doet die oproep in een brief aan het Commissariaat voor de Media en de Tweede Kamer. Veel inwoners zouden de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen op de lokale tv gemist hebben doordat ze een digitale ontvanger hebben. De kabelmaatschappij zou onnodig hoge kosten in rekening brengen bij de stadsomroep om doorgite te regelen, stelt Beter voor Dordt. De Kamer moet erop toe zien dat de omroep snel en goedkoop toegang krijgt tot het digitale pakket. (RTV Rijnmond)

** De Utrechtse SP is verbaasd over het voorstel van de programmaraad om CNN uit het zenderaanbod van kabelbedrijf Ziggo te halen. De programmaraad heeft besloten meer zenders voor minderheden in het programmapakket op te nemen. De Amerikaanse nieuwszender CNN wordt op het analoge net vervangen door het Franse TV5 en het Spaanse TVE. De SP zal vandaag opheldering vragen in de raadsvergadering.

** Enter krijgt dit jaar een eigen ‘glazen huis’ op het Dorpsplein. Een groep vrijwilligers gaat op 4 en 5 juni 36 uur lang achter gesloten deuren een radio-uitzending verzorgen, waarbij toeschouwers alle verrichtingen kunnen volgen. De opbrengst van de actie komt ten goede aan de stichting ALS Nederland, die zich bezig houdt met onderzoek naar de gelijknamige spierziekte. De actie is een grote wens van Jenny Maassen van de Brink uit Enter, die zelf ook aan deze ziekte lijdt. Radio 350 uit Rijssen en de Wierdense zender Regio FM stellen tijdens de actie hun zender beschikbaar. (RTV Oost)

** Overstappende internetters worden in 91 procent van de gevallen adequaat geholpen. Bovendien is de tevredenheid over de afhandeling van de overstap hoog. Dat blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Synovate in opdracht van de internetproviders KPN, Telfort, XS4All, Online, Tele2, UPC en Ziggo eind 2009 uitvoerde onder klanten die zijn overgestapt naar een andere internetprovider. De internet-providers leveren gezamenlijk ruim 5,6 miljoen internetaansluitingen in Nederland. Uit een eerste onderzoek dat Synovate in mei 2009 uitvoerde, kwam naar voren dat in 86 procent van de gevallen de overstap door de internetproviders in één keer goed werd gerealiseerd. 

** D66 geeft in het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij aan open te staan voor het heffen van belasting op internetverbindingen om auteursrechtorganisaties tegemoet te komen. De partij is tegen het omstreden downloadverbod en ziet in deze nieuwe belasting een oplossing. “Een kleine aanvulling op het abonnementsgeld voor internet zou een inkomstenbron kunnen creëren waaruit auteursrechthebbenden kunnen worden vergoed”, staat te lezen in het concept verkiezingsprogramma. (EBO)

** Nederland heeft er woensdag een radiostation bij gekregen: radio5xbeter. Het is een onlineradiostation dat is opgezet door vakbonden en werkgevers in de metaalsector. Het richt zich met muziek, nieuws, weer en tips over veilig en gezond werken op de 400.000 werknemers in de metaal. Het station is onderdeel van de Week van de veiligheid in de metaal, die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd, van 26 tot en met 30 april, aldus Annemarie Arensen van 5xbeter. Het blijft in ieder geval acht weken lang uitzenden en als het aanslaat mogelijk langer. (ANP/AD)

PVV: Één publieke tv-zender is meer dan genoeg

De PVV wil dat er nog één publiek tv-net overblijft en de Wereldomroep wordt geschrapt. Het geld dat zo vrijkomt wil de partij besteden aan het betaalbaar houden van de zorg. Het inkrimpen van de publieke omroep is een van de speerpunten in het verkiezingsprogramma dat de partij eerdaags presenteert. Wilders heeft zijn programma laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. Wilders vindt dat de publieke zenders nu met subsidie van de overheid oneerlijke concurrentie voeren met commerciële zenders. ,,Beter op dit soort zaken bezuinigen dan op de zorg”, aldus Wilders. De PVV-leider erkent dat de rigoureuze inkrimping van het aantal publieke zenders niet voldoende geld vrijmaakt om eigen risico en premies van de zorg op het huidige peil te houden. ,,Daarvoor is meer geld nodig, maar we doen ons best”, zegt Wilders vandaag in het AD. De PPV is overigens niet de enige partij die wil snijden in de publieke omroep. Ook GroenLinks en VVD pleiten voor een inkrimping naar twee televisiezenders. Eerder ging het gerucht dat D66, dat naar eigen zeggen voor kwaliteit gaat, eveneens de wereldomroep wilde afschaffen, maar dat plan haalde het verkiezingsprogramma niet. Andere partijen, waaronder het CDA en PvdA, pleiten voor het behoud van de publieke omroepen mits met een groot bereik. Volgens het CDA zouden deze omroepen wel moeten worden afgerekend op het aantal leden. Ledenomroepen zouden zelfs moeten fuseren als dit winst oplevert. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** RTL Nederland heeft in maart een marktaandeel bereikt van 33,4 procent in de doelgroep 20-49 jaar, volgens de omroep te danken aan een sterke programmering op RTL 4 en hoge scores van zender RTL 7. RTL is daarmee in maart marktleider: de Publieke Omroep behaalde in dezelfde periode een aandeel van 27,8 procent, gevolgd door de SBS Groep met 25,4 procent. ‘Mannenzender’ RTL 7 groeide ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 16 procent, mede door populaire voetbaldwedstrijden voor de KNVB Beker en de UEFA Europa League. De cijfers zijn afkomstig van metingen van Stichting KijkOnderzoek.

** Het nummer Back it up van Caro Emerald is het afgelopen jaar de meest gedraaide Nederlandse plaat op 3FM. De zangeres wint daarmee de chaal van Rigter, maakte de radiozender dinsdag bekend. Emerald kreeg de prijs tijdens de Coen en Sander Show uitgereikt door Ilse DeLange, de winnares van vorig jaar. De prijs is vernoemd naar de in 2004 overleden radiomaker Wim Rigter. Artiesten zien de Schaal van Rigter veelal als een bevestiging van hun succes. De zangeres maakt volgende week donderdag ook nog kans op drie 3FM Awards. Emerald is genomineerd in de categorie Beste zangeres, Beste single en Beste nieuwkomer. De 3FM Awards zijn de jaarlijkse radioprijzen voor de beste Nederlandse popacts en -artiesten, gekozen door de luisteraars van het radiostation. (De Pers)

** De sportbijlage van De Telegraaf verschijnt donderdag 6 mei op roze papier. Dit heeft de krant dinsdag aangekondigd. De Giro d’Italia Special is eenmalig roze gekleurd. De Telegraaf treedt zo in de voetsporen van de bekendste Italiaanse sportkrant, La Gazzetta dello Sport. Die krant verschijnt altijd op roze papier. De Giro d’Italia start dit jaar in Nederland. De wielerronde begint op 8 mei in Amsterdam met een proloog. De volgende dag leidt de etappe de renners naar Utrecht. De tweede etappe finisht in Middelburg. (ANP)

** 100% NL heeft een steunzender in de provincie Zeeland in gebruik genomen. Vanuit Goes zendt 100% NL uit met een vermogen van 50 watt op de 90.5 MHz. Hiermee is de ontvangst in de omgeving van Goes van de commerciële omroep verbeterd.

** In de tweede helft van 2009 is het aantal digitale kijkers van Ziggo gegroeid van 1.382.000 naar 1.552.000, een groei van 12%. Met in totaal 3.165.000 televisie-abonnees kijkt nu 49,0 % van de Ziggo-abonnees digitaal. Dat was een half jaar geleden nog 42,9%, en een jaar geleden 34,5%. Het aantal homes-passed (mogelijke aansluitingen) komt uit op 4.075.000 wat betekent dat Ziggo in haar verzorgingsgebied voor televisie (analoog en digitaal) een marktaandeel heeft van 77,6%, dat was 80,6% een jaar geleden. Het totaal aantal abonnees nam harder af dan in 2008. Over heel 2008 verloor Ziggo 22.000 abonnees, in 2009 waren dit er 90.000. (Via Digitale Kabeltelevisie)

Stakingsdreiging bij de VRT is afgewend

De directie en de vakbonden van de VRT hebben een akkoord bereikt om de volgende maanden voort te onderhandelen over het besparingsplan. Hierdoor is een stakingsdreiging afgewend. De vakbonden hadden eerst met harde acties gedreigd, maar na overleg met de directie stappen ze daarvan af. Tijdens het gesprek zou onder meer gezegd zijn dat van de 65 miljoen euro die moet worden bespaard, kan worden afgeweken als zich “nieuwe mogelijkheden” aandienen. De vakbonden willen nu samen met de directie zoeken naar maximale efficiëntie. “Aan het einde van de oefening bekijken we wel op hoeveel besparingen we uitkomen”, klinkt het bij de bonden. Gisteren waren er prikacties op radio en tv. Zo werd onder meer de uitzending van de Driedaagse van De Panne even onderbroken door een protestboodschap en kwam het programma “Villa Politica” te vervallen. Door het akkoord met de directie plant de vakbonden voorlopig geen acties meer. (VRT)

Forse toename abonnementen Ziggo

Kabelbedrijf Ziggo heeft het aantal abonnees afgelopen jaar met 9 procent zien toenemen naar een kleine 7,2 miljoen. De omzet steeg in 2009 met 3,7 procent naar 1,28 miljard euro. “Onze initiatieven beginnen vruchten af te werpen en wij zijn succesvol geweest met het introduceren van nieuwe producten”, zei Ziggo-directeur Bernard Dijkhuizen vrijdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Als een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar noemt het bedrijf de uitbreiding van het digitale televisie-aanbod. Ziggo ontstond twee jaar geleden uit de fusie van @Home, Casema en Multikabel. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Een veroordeelde kindermoordenaar, Koos H., probeert via de rechter een paar uitzendingen van Peter R. de Vries tegen te houden. Het eerste programma staat voor dit weekend gepland. De Vries heeft met een verborgen camera gefilmd in de tbs-cel van Koos H. Een vriend van de man deed daarbij dienst als infiltrant. Dat leidde volgens De Vries tot ‘schokkende onthullingen’. Onrechtmatig, zeggen de advocaten van H. Ze eisen het materiaal op. Koos H. kreeg in de jaren 80 levenslang voor de moord op drie kinderen. De Vries moet vanmiddag voor de rechter komen. (RTL)

** Het CDA in Eindhoven voelt zich gepasseerd door burgemeester en wethouders. Die hebben een kwart miljoen geboden om Het Glazen Huis van Radio 3FM naar Eindhoven te halen. Dat is volgens het CDA tegen de afspraak. De gemeenteraad zou daar eerst over beslissen. B en W hebben zich aangemeld omdat de komst van het Glazen Huis aan het eind van het jaar veel mensen trekt en dus een mooie promotie zou zijn voor de stad. Het CDA verwijt het college in raadsvragen dat het met twee maten meet omdat een subsidie van 15.000 euro aan aan het Fiesta del Sol werd geweigerd, terwijl daar honderdduizenden mensen opaf komen. (Omroep Brabant)

** De voetbalclubs in de nieuw te vormen topklasse zijn komend seizoen zeker van twee uur zendtijd bij RTL7: een uur op zaterdag en een uur op zondag. Het COH (Centraal Orgaan Hoofdklasse) nadert overeenstemming over het programma met RTL7 en producent Eyeworks. In de uitzendingen komen alle acht wedstrijden van de dag aan bod. De producent praat nog met diverse regionale omroepen over wekelijkse uitzendingen. Eyeworks zoekt zes landelijke sponsoren voor de competitie om de kosten te kunnen dekken. Naar verwachting wordt de naamgever van de competitie binnen een maand bekendgemaakt. Volgens WHC-voorzitter Henri van Beek, betrokken bij het COH, staat weinig een akkoord nog in de weg. (ANP)

** Exqi Plus wordt op weekdagen een sportzender. Tijdens het weekend bundelt de zender de entertainment- en lifestyleprogramma’s. Anderhalve maand na de lancering wordt Exqi Plus, de zender van Gabriel Fehervari (Alfacam), volledig verbouwd. Vanaf 9 april brengt Exqi Plus alleen nog sport op weekdagen. Dat betekent dat Exqi Plus van maandag tot vrijdag tussen 19 en 24 uur voor 98 procent hetzelfde aanbiedt als het digitale kanaal Exqi Sport. De andere programma’s worden in het weekend gebundeld: Cottage, Dragone, Flying Tigers en enkele nieuwe programma’s zoals het Stedenspel. 

Tele2 en Online klagen UPC en Ziggo aan

Tele2 en Online spannen een kort geding aan tegen Ziggo en UPC om af te dwingen dat de kabelaars hun tv-pakket mét licenties doorverkopen. De OPTA brandt zich niet aan deze netelige kwestie. Telecomtoezichthouder OPTA is niet bevoegd om te oordelen of UPC en Ziggo hun analoge tv-pakket inclusief licenties kunnen doorverkopen aan nieuwkomers op de kabelmarkt, meldde de toezichthouder donderdag. Maar omdat deze zogenaamde third party billing voor nieuwkomers Tele2 en Online essentieel is, spannen ze nu samen een rechtszaak aan tegen de twee kabelreuzen. Dit bevestigen Online (voorheen Wanadoo, Orange, nu eigendom van T-Mobile) en Tele2 tegenover Webwereld. “We zijn nu het kort geding aan het voorbereiden, want we willen snel duidelijkheid hierover”, aldus de woordvoerder van Tele2. Het bedrijf erkent dat de onduidelijkheid over de rechtmatigheid van deze wholesale-constructie voortduurt, omdat de OPTA zich niet bevoegd acht om erover te oordelen. Toch vindt de woordvoerder het besluit van de OPTA en de gang naar de rechter een “belangrijke stap voorwaarts”. Wanneer de zaak zal dienen is nog niet bekend. De kwestie compliceert het toch al ingewikkelde dossier van de open kabel. OPTA heeft eerder beslist dat de kabelbedrijven Ziggo en UPC hun systemen moeten opengooien voor nieuwkomers, in eerste instantie alleen analoge tv. 

UIT DE MEDIA:

** UPC past vanaf begin mij haar digitale Royaal-tvpakket aan. Adult TV en Al Jazeera English worden uit het pakket verwijderd. UPC gaat voor Adult TV een vervangende zender terugplaatsen. Welke tv-zender dat wordt is onduidelijk.

** Het nieuwe, uitgebreide Antenneregister pas in mei gelanceerd. De eerdere datum van april wordt niet gehaald omdat het Antenneregister aangepast moet worden aan de rijksbrede huisstijl. Het Antenneregister wordt beheerd door het Antennebureau, een afdeling binnen Agentschap Telecom. Het agentschap en het Antennebureau zijn nog druk bezig met de implementatie van de zogenaamde rijksbrede huisstijl. Dit heeft als doel alle rijksoverheidsorganisaties als zodanig herkenbaar te maken. De website van het Antenneregister moet ook voldoen aan de rijksbrede huisstijl. Daarom is besloten de lancering van het register gelijk te laten lopen met die van het agentschap en het Antennebureau. (Telecompaper)

** Ziggo heeft de erotiekzender PassieXXX toegevoegd in het digitale Totaal-pakket. “Om kennis te maken met dit pakket kan iedereen met het Digitaal Totaalpakket tot 1 mei 2010 naar een promotiefilmpje van Passie XXX kijken. Vanaf 1 mei vind je in het Digitaal Totaal pakket een kanaal (710) dat gedeeld wordt door PassieTV en Dusk!”, aldus Ziggo. Ziggo is per 1 april ook gestopt met de doorgifte van Onze TV. Dit kanaal is wegens een faillisement gestopt met de uitzendingen.

** De Raad van Commissarissen van FunX BV verwelkomt twee nieuwe leden: Bregtje van Aalten en Petra Hoogstad. Zij vervullen resp. de vacatures ‘marketing en sales’ en ‘programmering en internetmedia’, die in 2009 waren ontstaan. Bregtje van Aalten (40) is een ervaren marketing manager die in leidinggevende functies voor diverse grote merken heeft gewerkt. Petra Hoogstad (36) was onder meer senior creative bij Endemol. Beiden zijn tegenwoordig ondernemer.

** FOXlife is in april ‘Zender van de maand’ bij Caiway. Alle televisieabonnees van Caiway kunnen de digitale televisiezender die maand gratis bekijken via Showroom (voorkeuze 18). FOXlife bevindt zich in het Delight pakket op voorkeuze 105. 

** Novum Nieuws verzorgt vanaf vandaag dagelijks het nieuws op Simone FM, het regionale radiostation van Noord- en Oost-Nederland. Op de hele uren zendt Simone FM het uurnieuws uit, op de halve uren de headlines en in het weekend het sportnieuws.

** RTV Oost is samen met 3FM-DJ Giel Beelen en de organisatie van Dauwpop op zoek naar een nieuw talent. Op Hemelvaartsdag vindt in Hellendoorn de 16e editie plaats van het Dauwpop-festival. De organisatie is op zoek naar een artiest die tijdens het festival bij Giel op het Enge Bos-podium een optreden wil verzorgen. In de laatste week van april wordt de winnaar bekend gemaakt. Naast het optreden op het festival wint diegene ook een optreden bij het RTV Oost programma ‘En Dan Nog Even Dit’ en bij Giel in de radioshow op 3FM.

** De regionale krant Dagblad van het Noorden verschijnt donderdag voor het eerst op tabloidformaat. De krant verpakt het nieuws voortaan vijf dagen per week op het compacte halfformaat. Alleen op zaterdag blijft het dagblad vanwege de hoeveelheid pagina’s en losse katernen verschijnen op het traditionele grootformaat. Deze formule 5+1 is uniek in Nederland.

** De Europese voetbalbond UEFA eist 1 miljoen euro van de Servische staatszender RTS wegens het niet uitzenden dinsdagavond van het Champions Leagueduel tussen Bayern München en Manchester United. Dat berichtten donderdag Servische media. Volgens de UEFA was RTS contractueel verplicht de wedstrijd rechtsreeks uit te zenden op de televisie en mag de bond een geldstraf opleggen. De Servische staatszender besloot dinsdag de voorkeur te geven aan een urenlang debat in het parlement over de massale moordpartij in de enclave Srebrenica in 1995. (ANP/BVDL/AD)

** De AVRO heeft met het programma Op zoek naar Mary Poppins mogelijk de wet op de kansspelen overtreden. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) in antwoord op Kamervragen. Volgens haar konden kijkers die hun stem uitbrachten in de aanloop naar de finale van het programma een prijs winnen. Naar het zich laat aanzien was er sprake van een kansspel, aldus Van Bijsterveldt. ‘Voor kansspelen zoals in dit programma worden in het geheel geen vergunningen verleend’, voegt zij daaraan toe. De omroep zou wel een beroep kunnen doen op de ‘Gedragscode promotionele kansspelen’. Die bevat regels voor kansspelen waarmee promotie wordt gemaakt voor een product of dienst. Het is niet duidelijk of de AVRO een beroep op de gedragscode heeft gedaan. (Nieuws.nl)

** Facilitair bedrijf Dutchview heeft een nieuwe locatie gevonden om de tv-registratie van Vara’s De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en Buitenhof te verzorgen. De nieuwe DutchView studio’s op het Westergasfabriek-terrein in Amsterdam zijn de nieuwe bestemming. Onlangs werd bekend dat het Artisgebouw aan de Plantagekerklaan weer door Artis zelf in gebruik wordt genomen. Er is een overeenkomst voor drie jaar afgesloten. Vanaf september beginnen de uitzendingen vanaf het Westergasfabriek-terrein. (Villamedia)

** Met ingang van 2 april start kabel- en mediabedrijf UPC Nederland met een wekelijks entertainmentprogramma. Het programma, waarin kijkers tips krijgen over alles wat UPC On Demand te bieden heeft, is te volgen op kanaal 12 via UPC Digitale Televisie.

** RTL Nederland benoemt per 1 juni Ton Rozestraten tot commercieel directeur. Rozestraten is medeoprichter en -eigenaar van media exploitatiebedrijf Triade Media. Daarvoor was hij respectievelijk commercieel directeur van Talpa TV, RTL Nederland en algemeen directeur van IP, destijds de zelfstandige verkoopmaatschappij van RTL Nederland. Bert Habets, ceo van RTL Nederland licht toe: ‘Met Ton halen we een zeer bekwame commercieel bestuurder in huis. Zijn brede kennis en ervaring op het gebied van consumentenmarketing en crossmediale exploitatie is groot. Hij is een echte ondernemer die nieuwe wegen durft in te slaan en de wensen van onze klanten als geen ander kent.’ 

** De Zeeuwse kabelbedrijf ZeelandNet bestaat in april 15 jaar. Ter ere van deze verjaardag gaat het de snelheden van alle internetklanten (80.000) verhogen. Klanten met een Breedband Basis, Midi, Comfort, Plus, Premium, Extra en Super abonnement krijgen in april 2010 een gratis snelheidsverhoging. Klanten met een Breedband Extreem abonnement zijn begin 2010 al verhoogd in snelheid naar 80 Mbps. (TP)

** Mediabedrijf Talpa Media heeft opnieuw een samenwerkingsverband gesloten met een buitenlandse onderneming. Het gaat om de Deense tv-producent Nordisk Film TV. Samen gaan ze Talpa-formats op het gebied van realitytelevisie, spelshows en drama produceren voor de Scandinavische markt. De onderneming van John de Mol maakte de afgelopen maanden al samenwerkingsverbanden in Oceanië, Portugal, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten bekend. Nordisk is volgens Talpa Media een van de grootste onafhankelijke tv-producenten in Scandinavië. Het bedrijf stond zelf onder meer aan de wieg van het tv-programma 71 graden Noord. (anp)

** Delta kabel stopt per 1 april met de doorgifte van Zone Club via haar digitale tv-pakket. “Door de programma-aanbieder is er voor gekozen een ander invulling aan het kanaal te geven en daarom wordt de doorgifte gestopt”, aldus Delta. Zone Club maakte onderdeel uit van het Standaardpakket (kanaal 359).

** Verslaggever Martijn de Lange van TV Enschede FM is door de NCRV uitgeroepen tot de beste lokale verslaggever van Nederland. De Lange werkt mee aan het dagelijkse radioprogramma Plein 5 op Radio 5. In dat programma doen verslaggevers uit heel Nederland verslag van gebeurtenissen in hun stad of dorp. Volgens de NCRV is De Lange daarin het beste. “Martijn weet ons elke keer weer te verrassen met lokaal nieuws uit Enschede”, zegt Peter Brinkmann, samensteller van het NCRV-radioprogramma. “Daarnaast kan hij het nieuws op een heldere manier vertellen en hij heeft een prettige stem. En dat is ook belangrijk voor een verslaggever.”

** De Amerikaanse schrijver en producer David Mills is dinsdag in New Orleans gestorven aan een slagaderverwijding in de hersenen. De schrijver werd beroemd dankzij de series ‘ER’ en ‘The Wire’. Hij won twee Emmy Awards voor ‘The Corner’. Op 11 april is zijn nieuwe serie ‘Treme’ op de Amerikaanse zender HBO te zien. (Tijd)

**De vakbonden bij de VRT voeren donderdag in de vooravond actie op radio en tv. “De voorgestelde besparing leidt tot 10 procent minder radio en tv. Daarom houden wij in de vooravond prikacties gedurende 2,24 uur, een tiende van de dag”, laten de bonden weten aan enkele kranten. De bonden hebben een alternatief en naar eigen zeggen haalbaar besparingsplan bedacht. Tegen eind 2011 hopen ze zo niet 65 maar slechts 39 miljoen euro te besparen. De bonden stellen ook dat er maar 75 personeelsleden moeten afvloeien. Volgens hun alternatief besparingsplan zou er niet gesnoeid moeten worden in het programma-aanbod. De VRT heeft die voorstellen verworpen. (Tijd)