Media kort: augustus 2002

VOLDER WEG BIJ NOS-RADIO

Adjunct-hoofdredacteur Martin Volder van NOS-Radio heeft met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. Dat heeft hoofdredacteur Henk van Hoorn donderdagavond bevestigd. Volder (35) kwam op 1 december vorig jaar in dienst bij de NOS. Volder was verantwoordelijk voor de bulletins van het NOS-Radionieuws, die op de landelijke en de meeste regionale publieke zenders te horen zijn. Voordat Volder naar de NOS kwam, werkte hij onder meer voor Radio Rijnmond, het RTL-nieuws en de tv-productiemaatschappij Cameo. (ANP)

CDA: “VEILING ETHERFREQUENTIES UITGESLOTEN”

De Kamerfractie van het CDA acht het uitgesloten dat het kabinet instemt met veiling van de frequenties voor commerciele radiozenders. Minister Heinsbroek (Economische Zaken) is voor veilen. Dit botst met het regeerakkoord. Heinsbroek wil tegemoet komen aan de uitspraak van een bestuursrechter dat er voor half september een veiling moet worden uitgeschreven.In het strategisch akkoord van CDA, LPF en VVD is echter sprake van een verdeling op grond van een vergelijkende toets tussen zenders. De Kamer heeft zich altijd tegen veilen verzet. De LPF vindt ook dat de rechter het politieke beleid niet mag bepalen. (NOStt)

EZ: “VEILING ETHERFREQUENTIES GAAT DOOR”

De frequenties van de commerciële radiozenders moeten dit jaar via een veiling alsnog aan de hoogste bieder worden verkocht. Dit bericht De Telegraaf in haar editie van vandaag. Populaire stations als Sky Radio en Radio 538 raken daardoor in 2003 hun vaste plek in de ether kwijt en kunnen hun zendvergunning alleen nog via veel geld terugkopen. Minister Heinsbroek (Economische Zaken) ziet definitief geen mogelijkheden de bestaande stations voor te trekken bij de nieuwe frequentieverdeling, nadat het kabinet op dit punt onlangs hard is teruggefloten door de rechtbank.  Nieuwe radiostations en zenders die alleen nog op de middengolf uitzenden, zoals Arrow en Veronica, krijgen daardoor veel meer kans een nieuwe frequentie in de wacht te slepen. De bewindsman volgt met zijn besluit in deze slepende affaire een advies op van topambtenaren van de ministeries van Economische Zaken, Onderwijs en Justitie dat de afgelopen dagen is afgerond. Morgen praat het kabinet over het voorstel.  Een en ander betekent dat de nu lopende tijdelijke eenjarige verdeling van de frequenties moet worden stopgezet. Vervolgens dient uiterlijk 16 september een veiling te worden aangekondigd via welke weg de frequenties voor een periode van acht jaar kunnen worden verdeeld. De radiozenders die een frequentie weten te bemachtigen kunnen deze vanaf 1 januari 2003 in gebruik nemen.

KOOIJMANS NAAR ‘OOK DAT NOG!’

Jeanne Kooijmans volgt Frits Spits op als presentator van ‘Ook dat nog!’. Kooijmans is na Aad van den Heuvel en Spits de derde presentator van ‘Ook dat Nog!’. Kooijmans presenteerde tot deze zomer ‘Ontbijt TV’, maar dat programma keert niet terug. Bij ‘Ontbijt TV’ maakte ze haar televisiedebuut. Spits verlaat het consumentenprogramma na drie jaar, omdat hij door zijn drukke werkzaamheden voor Radio 2 te weinig aan het programma kan toevoegen, zo vindt hij zelf. (AD)

“UPC VRAAGT BINNENKORT OM SURSEANCE”

Kabelmaatschapij UPC wil in september uitstel van betaling aanvragen. Daarmee hoopt het noodlijdende bedrijf zijn balans op orde te krijgen. Dat meldde de Financial Times woensdagavond op zijn website op basis van een anonieme bron dichtbij de onderneming. UPC heeft in totaal een schuld van rond 11 miljard euro en leed vorig jaar een verlies van 4,4 miljard euro. Vorige maand bereikte de Amerikaanse moeder van het noodlijdende kabelbedrijf, grootaandeelhouder UGC, nog overeenstemming met obligatiehouders over het omzetten van een schuld van 5,4 miljard dollar in aandelen. Dat proces zou door de surseance worden versneld. (o.a. DFT)

ENDEMOL KWAAD OP HMG

Endemol heeft de Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Yorin) voor de rechter gedaagd. Inzet van het kort geding, dat gisteren diende, is de arbitrage bij het langslepende conflict over het tienjarige volumecontract dat beide partijen in 1996 hebben afgesloten. HMG voldoet volgens Endemol niet aan haar afnameverplichtingen. Het contract voorziet in de mogelijkheid van arbitrage en HMG heeft voor een Deense arbiter gekozen. Volgens Endemol leidt dit tot onnodige vertraging, omdat alle Nederlandse stukken eerst in het Engels vertaald moeten worden.

STUDENTENVERENIGING IN DELFT TIJDELIJK IN DE ETHER

Tijdens de Delftse Ontvangstweek (OWee) van 18-22 augustus, zal de studentenvereniging Virgiel de nieuwe studenten informeren via het radiostation VirgielFM, vier dagen lang, 24 uur per dag, door studenten voor studenten. Dit radiostation, op 96.0 FM te ontvangen in Delft en omstreken, zal gebruik maken van professionele apparatuur: het geluid zal niet onderdoen voor commerciële zenders, aldus een persbericht. Met het radiostation probeert Virgiel studenten en aankomend studenten zo goed mogelijk te informeren over alles wat er te weten is over Delft en de OWee. Virgiel, de grootste studentvereniging van Delft, hoopt zo tevens een nieuwe manier gevonden te hebben om de aankomende studenten aan te spreken. Aan de uitzendingen zullen onder andere Arend Langenberg (Sky Radio) en Sander de Heer (3fm) meewerken. (HVB)

EVENEMENTENZENDER TIJDENS LOWLANDS

Tijdens het popfestival Lowlands (23-25 augustus in Biddinghuizen) kunnen bezoekers van het festival luisteren naar de uitzendingen van een speciale radiozender op het festivalterrrein. De zender zal zich voornamelijk richten op de campinggasten op het terrein aangezien het op het festival zelf niet toegestaan is om radio’s mee te nemen. De frequentie van de evenementenzender is nog niet bekend (HVB)

HET PAROOL WIL UIT PCM-CONCERN STAPPEN

Het Parool wil verder als zelfstandige krant. De Amsterdamse krant maakt nu nog deel uit van het PCM-concern. De hoofdredactie maakte haar plannen dinsdag aan de redactie bekend, aldus bronnen bij de krant. Stichting Het Parool, groot aandeelhouder van de krant, steunt de plannen van de hoofdredactie. Wel laat de stichting deze nog doorrekenen voor defintief het groene licht wordt gegeven.

‘VPRO VANAVOND’ MET NIEUWS EN DRAMA

Het vrijdagavondblok van de VPRO gaat ‘VPRO Vanavond’ heten. Op 6 september start de omroep in het blok met twee nieuwe programma’s. Het blok start om 20.50 uur met ‘Ware Liefde’: een lowbudget-minidrama met topacteurs als Victor Low en Carine Crutzen (5 delen van 12 minuten).  Om 21.05 uur is daarna zes keer ‘Levy & Sadeghi’ te zien. Gideon Levy en Bahram Sadeghi gaan daarin de strijd aan met mensen en instanties die in het nieuws staan. Ze nemen duidelijk stelling en schuwen de confrontatie niet.

CANAL+: “EREDIVISIE TE DUUR”

Betaalzender Canal+ vindt dat ze nu te veel betaalt voor de voetbalrechten van de eredivisie, en wil het contract met de voetbalclubs openbreken. Dat zegt Stephane David, ruim een jaar directeur van Canal+ Nederland. De betaalzender met 300.000 abonnees sloot vorig jaar een 4-jarig contract met de clubs ter waarde van 20 miljoen euro. Canal+ staat al enige tijd in het rood. David wil ook meer exclusiviteit: nu zijn er nog na afloop van de zondagse wedstrijden samenvattingen op ‘Studio Sport’. Die moeten worden afgeschaft.

‘IKON LIVE’ VERVANGT ‘HH ZONDAG’

NCRV-presentatoren Annemiek Schrijver en Joël Batenburg gaan op zondagmiddag voor de IKON het magazine IKON Live presenteren, dat in de plaats komt van VPRO’s HH Zondag. Batenburg stapt definitief naar de IKON over, Schrijver niet. Zij is maakster van het interviewprogramma Copyright Mens en wordt door de NCRV uitgeleend omdat die omroep voorlopig geen programma voor haar heeft. (Villa/AD)

VS: TEKORT AAN AZIATISCHE MANNEN IN DE MEDIA

In de Amerikaanse radio- en televisie-journalistiek loopt het aantal mannelijke Aziatische journalisten ver achter bij het aantal vrouwelijke, bericht Associated Press. Dit toont een onderzoek van de Californische Annenberg universiteit aan.Onder Amerikaanse rtv-journalisten van Afrikaanse en Latijns Amerikaanse afkomst bestaat veel meer evenwicht. Volgens een vertegenwoordiger van de Aziatisch Amerikaanse Journalisten Associatie kan hierdoor een minder accuraat van de maatschappij worden geschetst. Daarom pleit de associatie voor meer Amerikaans-Aziatische mannen in de ether.

DE LILLE NAAR HMG

Met ingang van 1 oktober is Dirk de Lille (43) benoemd tot manager aankoop buitenlandse programma’s bij de Holland Media Groep (HMG). Hij is nu nog executive vice president bij RCV Entertainment. De Lille wordt verantwoordelijk voor de aankoop van buitenlandse films en series en adviseert het programmamanagement over de inzet van de buitenlandse programma’s op de drie HMG-zenders. De Lille was voordat hij bij filmdistributeur RCV Entertainment werkte onder meer managing director bij Warner Bros Holland en Polygram Filmdistribution Holland. In deze functies was hij onder andere verantwoordelijk voor het acquisitie- en distributiebeleid van buitenlandse films en series. De Lille rapporteert bij HMG direct aan chief financial officer Bert Habets. (Adformatie)

RADIO-OPROEP LEVERT 125 BONTJASSEN OP

Een oproep van een luisteraar op Radio Noord-Holland leverde gistermiddag 125 bontjassen op. De Amsterdammer Gerard Takke vertelde presentator Hans van Willigenburg over de armoede in een dorp in Siberië, waar de mensen ondanks de kou onvoldoende gekleed zijn. Hij wilde er iets aan doen, en was stomverbaasd dat de luisteraars massaal bontjassen, -mutsen en – laarzen aanboden. Takke gaat de spullen in oktober in delen naar Siberië brengen.

“MTV NAAR RECHTER OM VERWIJDERING UPC”

De sinds enkele maanden grotendeels Nederlandstalige muziekzender MTV overweegt juridische stappen tegen kabel- exploitant UPC die MTV in Zuidoost-Brabant op de kabel vervangt door TellSell homeshopping, dat meer geld oplevert. De regionale programmaraad gaat over 26 van de 27 zenders, de laatste zender mag UPC zelf kiezen. MTV zit liever in het vaste pakket en noemt de werkwijze van de programmaraad “absoluut niet meer van deze tijd”. “De raad hoort een pluriform aanbod samen te stellen, maar wij worden kennelijk niet eens als mogelijke zender beoordeeld”, zegt MTV’s J. de Jong.

HULSCHER VERRUILT NCRV VOOR RTL

Presentatrice Mariska Hulscher verlaat de NCRV en gaat met ingang van 14 september bij RTL4 het programma ‘Lookinggood’ presenteren. Dat brachten beide omroepen maandag naar buiten. Hulscher werkte vier jaar voor de NCRV en presenteerde er Hoera ’n Kind, Stop de tijd, Wat zegt de wet en De mooiste plek van Nederland. Haar contract liep tot september 2003, maar door het aanbod van RTL is dat ontbonden.

NVJ: LIBERTY MOET CASEMA NIET OVERNEMEN

Liberty Media moet Casema niet mogen overnemen, vindt de NVJ. Het Amerikaanse mediaconcern zou daardoor 60% van de Nederlandse kabelaansluitingen in handen krijgen. Secretaris Hans Verploeg wil dat de mededingingsautoriteiten de overname volledig blokkeren en geen moeizame constructies verzinnen, zoals de NMA die bij een aantal recente krantenfusies heeft opgelegd.

BAKKER LEIDT SALES VERONICA TV

Jeroen Bakker, nu nog hoofd van de bureaugroep bij Sanoma Uitgevers, wordt per 1 september als salesmanager verantwoordelijk voor het commercieel beleid van Veronica TV. Bakker treedt feitelijk in dienst van MTV, dat structureel met Veronica samenwerkt. In totaal telt de nieuw opgezette salesafdeling van Veronica TV zo’n vijf mensen. Bakker was een jaar bij Sanoma actief. ‘Het is niet helemaal geworden wat ik ervan verwachtte. Bovendien voel ik me in kleinere organisaties meer thuis.’ Eerder werkte Bakker onder meer bij Cartoon Network en MindShare. In september keert Veronica samen met Kindernet als volwaardig station op tv terug. (Adformatie)

RIJKSWATERSTAAT GAAT VERGUNNING TRINTELHAVEN INTREKKEN

Rijkswaterstaat trekt de vergunning in van de AM-zendmast die halverwege de dijk Enkhuizen-Lelystad staat. De zender veroorzaakt een aanhoudende stroom van klachten onder zeilers die de vluchthaven Trintelhaven aandoen. Door de nabijheid van de zender slaat op de boten de apparatuur op hol. Een zeiler zegt zijn handen te hebben gebrand aan zijn mast. Vanaf de mast zendt Business News Radio uit via de 1395AM.

“UPC WEERT MUZIEKZENDER MTV OPNIEUW VAN DE KABEL”

Muziekzender MTV verdwijnt in Zuidoost-Brabant per 2 september van de kabel in een groot gedeelte van Brabantl. Kabelexploitant UPC haalt de zender van het scherm omdat het naar eigen zeggen ‘wettelijk verplicht is voor een gevarieerd programma-aanbod te zorgen’. De plek van MTV wordt vanaf volgende maand ingevuld door Tel Sell, een homeshopping-kanaal dat nu al overdag op Yorin te zien is. Het besluit van UPC is slecht gevallen bij de van oorsprong Amerikaanse muziekzender, die zich op juridische stappen beraadt.

DESKUNDIGEN ZIEN NIETS IN ‘ANTI-MUGGENPIEP’ NOORDZEEFM

Deskundigen reageren hoofdschuddend op het plan van Noordzee FM om vanaf maandag een hoge frequentie mee te zenden om muggen te verjagen. Het ziet er niet naar uit dat de diertjes nu met tuterende oren de huizen van trouwe luisteraars zullen uitvliegen.Het is eerder aannemelijk dat de luisteraar zelf last krijgt. Een geluidsfrequentie hoger dan 15 kiloHertz wordt weggefilterd door de zender en een lagere frequentie is hoorbaar en dus storend, aldus Technisch expert Jan Zandstra. Jan de Jonge van het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen Wageningen testte tientallen apparaten met antimuggenpiep en kon niet aantonen dat deze werkten. (NOStt)

RADIO VERONICA IN NOORD-BRABANT

Sinds begin augustus is de radiozender Radio Veronica in Brabant te beluisteren op frequentie 105,9 Mhz. Veronica is in de plaats gekomen van Love Radio die eerder dit jaar vanwege financiële redenen gestopt is met haar uitzendingen. Daarnaast is BFBS niet meer te beluisteren op frequentie 105,9 in Brabant. UPC had geen overeenkomst met BFBS en heeft daarom besloten de doorgifte van deze zender te beëindigen

DONNA-BAAS COENEN KEERT TERUG BIJ STUDIO BRUSSEL

Donna-baas Marc Coenen wordt de nieuwe netmanager van Studio Brussel. Zijn plaats aan het hoofd van de populaire hitzender wordt ingenomen door Jan Knudde, die momenteel Radio 2 West-Vlaanderen leidt. Op 1 september zitten alle nieuwe radiobazen op hun stoel en komt er een einde aan de stoelendans bij de openbare radiozenders. (Standaard)

“DRIE BIEDERS BLIJVEN OVER VOOR KIRCHMEDIA”

Drie kandidaten hebben de eindronde bereikt in de race voor de overname van de boedel van het noodlijdende Duitse mediaconcern KirchMedia. Dat heeft Der Spiegel zaterdag gemeld. Tot nu toe hadden zeven partijen interesse getoond in een overname. Volgens het bericht biedt een consortium van de Commerzbank en Hollywood-studio Columbia 2,3 miljard euro. Daarnaast is er een gezamenlijk bod van het Amerikaanse mediabedrijf Haim Saban en het Franse televisieconcern TF1 van 2,6 miljard euro. Tenslotte is er een groep onder leiding van de zakenbank Lehman Brothers, die 2,5 miljard euro zou hebben geboden.

VOORTAAN DE HELE DAG KINDERNET

Veronica en KinderNet hebben bekendgemaakt hoe zij vanaf 1 september samen een nieuwe zender gaan vullen. KinderNet zendt uit van 6.00 uur tot 19.00 uur; de avonden zijn voor Veronica. KinderNet zendt vooral tekenfilms en series uit. Meer dan voorheen richt de zender zich naast jonge kinderen ook op tieners. Van de Amerikaanse zusterzender Nickelodeon neemt het een aantal series over. Alleen op woensdagmiddag is er een eigen programma. KinderNet blijft vasthouden aan haar geweldloze imago. (Essent)

KINDERNET/VERONICA: KABELDEKKING VAN 77%

Het nieuwe combinatiekanaal KinderNet/Veronica heeft vanaf de start 77 % kabeldekking. Dit bericht het E-Zine Dutchmedia in haar editie van vandaag. Inmiddels is bekend geworden dat de zender hiertoe afspraken heeft gemaakt met UPC (o.a. Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Almere), Casema (Utrecht, Zuid-Holland e.o.), Multikabel (Noord-Holland Noord/ Haarlemmermeer), CAI Westland, Zekatel (Zeeland), Essent Kabelcom (Noord/Noord-Oost en Zuid-Oost Nederland) en Canal Digitaal Satelliet (CDS). Volgens Veronica zal het nieuwe kanaal in oktober een distributie kennen van 86 %.

FUN-X KOMT MET TITELINFO OP RDS EN WEBSITE

De multiculturele publieke radiozender FunX biedt vanaf medio volgende week een nieuwe service aan haar luisteraars. Via het RDS- scherm kan de luisteraar zien welk nummer van welke artiest er op dat moment te beluisteren is bij de radiozender. Luisteraars zonder RDS-optie op hun radio kunnen ook via de website van Fun-X live informatie verkrijgen. www.funx.fm

POLITIE BEEINDIGT RADIOMARATHON ‘RADIO VRIJ DIEREN’

De politie heeft in samenwerking met het Agentschap Telecom donderdagmorgen met een inval gedaan in een woning in Dieren een einde gemaakt aan de uitzendingen van ‘Radio Vrij Dieren’. Radio Vrij Dieren was reeds vier dagen bezig met een marathonuitzending. Omwonenden klaagden dat de vrije radiozender de reguliere radio-ontvangst verstoorde. Een 36-jarige medewerker van het station heeft een proces verbaal gekregen en de apparatuur is in beslag genomen.

SBS UIT DE RODE CIJFERS

SBS Broadcasting S.A. schrijft weer zwarte cijfers. Het tweede kwartaal van dit jaar liet het internationale moederbedrijf van SBS6, V8 en Net5 17.8 miljoen euro winst. Een jaar eerder werd nog 19,9 miljoen euro verlies gemaakt. Ook de omzet bij de SBS-zenders steeg, met 1 procent tot 135,9 miljoen euro. SBS Broadcasting wijst de aantrekkende adverteerdersmarkt aan als reden voor de verbeterende cijfers. Het bedrijf is behalve in Nederland ook actief in onder meer Belgie en Scandinavie.

“GEEN GEHEIME AFSPRAKEN ENDEMOL/NOB”

De Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa) heeft geen geheime afspraken gevonden die Endemol zou hebben gemaakt met het Nederlands Omroep Bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van de NMa. Aanleiding voor het onderzoek was een uitzending van actualiteitenprogramma Reporter. Hierin werd gesproken overhoge kortingen die Endemol als grootverbruiker krijgt voor de afname van facilitaire diensten. Deze zou zij niet vermelden aan de afnemende televisiestations. Dat is uit het onderzoek van de NMa niet gebleken. (NOStt)

“ERFENIS VAN PAARS II REGIONALE OMROEP RONDUIT NEGATIEF”

De erfenis van het tweede Paarse kabinet is voor de regionale omroep ronduit negatief. Dat zegt Robert Zaal, directeur van Roos (Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking) in het jaarverslag over 2001. Robert Zaal: ‘Staatssecretaris Van der Ploeg heeft nooit de indruk gewekt dat regionale omroep hem interesseerde (…).’ En ‘(…) Structurele maatregelen kwamen er nooit. Van der Ploeg verschool zich achter de fiscalisering van de omroepbijdrage en nam de stelling in dat daarmee de provincies voor regionale omroep verantwoordelijk waren geworden’. Weliswaar werd onder druk van de kamer in 2002 structureel 7 miljoen euro extra beschikbaar gesteld, maar daarmee zijn volgens Zaal de structurele financiële problemen van de regionale (radio- en tv-)omroep niet weggenomen. Roos heeft becijferd dat het 9 miljoen euro per jaar extra nodig heeft voor ‘gezondmaking van de bedrijfsvoering’ en 19 miljoen voor programmaversterking.

GEWELD OP TV ZORGT OOK VOOR WANTROUWEN BIJ KINDEREN

Het kijken naar geweld op tv en het spelen van gewelddadige videospelletjes maakt kinderen niet alleen agressiever maar zorgt er ook voor dat ze gemener en wantrouwend worden.Dat staat in een rapport dat is opgesteld door onderzoekers van twee universiteiten en door het Nationaal Instituut voor Media en Gezin. Het rapport stelt dat kinderen die in hoge mate worden blootgesteld aan gewelddadige televisieprogramma’s en spelletjes zich vaker schuldig maken aan,wat de onderzoekers noemen, relationele agressie. Hieronder vallen scheldpartijen en het uiten van dreigementen.Ook hebben deze kinderen de neiging andere mensen te wantrouwen. (NOStt)

EO EN IKON NIET OP NEDERLAND 3

Nederland 3 De EO en de IKON zijn boos dat zij van zendercoördinator Van Beers volgend seizoen geen programma’s mogen leveren voor Nederland 3.Beide omroepen hebben bezwaar aangetekend bij een geschillencommissie. Die stelde zendercoördinator Van Beers donderdag in het gelijk,omdat volgens de commissie de regels voor dit soort beslissingen goed zijn toegepast. De EO wilde op het derde net verder met Kortsluiting en IKON had het programma Factor 3 in de aanbieding. Van Beers wees ze af met het argument dat de vaste bespelers van Nederland 3 (VARA/NPS/VPRO) al voldoende programma’s hadden aangeboden. (NOStt)

“VRT BLIJFT POLITIEK ONAFHANKELIJK”

Tony Mary, de nieuwe afgevaardigdbestuurder van de openbare omroep, zegt dat de VRT onafhankelijk blijft van de politiek. Hij zei dat in zijn eerste toespraak tot het personeel van de omroep. Mary zegt dat hij hierover spijkerharde garanties heeft gekregen van Vlaams minister van Media Van Mechelen. De nieuwe topman van de VRT zegt ook dat het beleid dat tot nu toe is gevoerd, wordt verdergezet. Hij wil dat de openbare omroep een leidinggevende rol blijft spelen, en wil die rol zelfs versterken.

RADIO WEST SCHRAPT MOGELIJK MUZIEKPROGRAMMA’S

Radio West overweegt haar programmering om te vormen tot een regionale nieuwszender met overdag alleen gesproken woord. De bedoeling is uitsluitend ’s avonds muziek uit te zenden. De ingrijpende verandering is nodig door de voortdurende tegenvallende luistercijfers waardoor adverteerders niet warm lopen voor de regio-zender.

“VROOMANS NAAR ACHT UUR JOURNAAL”

Margriet Vroomans, inmiddels de enig overgebleven vaste presentator van ‘NOVA’, gaat naar het ‘NOS Journaal’. Dat meldt TVBabes.com op basis van geruchten. Volgens TVBabes.com wordt zij de opvolger van Henny Stoel. Stoel stopt in september 2003 met de presentatie van het ‘Acht uur Journaal’. Tot die tijd zou Vroomans zich kunnen warmlopen in de andere ‘Journaal’-uitzendingen. Vroomans liet al weten “teleurgesteld” te zijn over de vernieuwings- plannen van ‘NOVA’-hoofdredacteur Rik Rensen.

TRIP OOK WEG BIJ NOVA

Rob Trip vertrekt evenals Kees Driehuis definitief bij Nova en gaat vanaf 1 september vier ochtenduitzendingen van het Radio 1 Journaal presenteren. Hij blijft presentator van Buitenhof en zal incidenteel meewerken aan evenementenprogramma’s van NOS Actueel. Het Radio 1 Journaal wordt op de vijfde (vrijdag)ochtend gepresenteerd door Harmke Pijpers. Menno Reemeijer en Karin van den Boogaert presenteren om de week de middagjournaals van 12.00 tot 13.30 uur en Govert van Brakel de avonduitzendingen van 17.00 tot 19.00 uur. Rob Trip presenteert sinds 1995 één of twee uitzendingen per week van het nieuwsprogramma. (Villamedia)

JUDITH DE KLIJN TERUG OP TV

Presentatrice Judith de Klijn gaat voor Yorin vanaf 31 augustus weer het programma ‘TV Woonmagazine’ presenteren. Zij was in de beginperiode vier jaar lang het gezicht van dat programma. De laatste jaren werd het gepresenteerd door Quinty Trustfull en Pauline Dekker. Het is nog niet duidelijk of De Klijn het programma alleen gaat presenteren of samen met Trustfull of Dekker.

JORDAANS KANTOOR AL-JAZEERA GESLOTEN

De Arabische nieuwszender al-Jazeera moet zijn kantoor in de Jordaanse hoofdstad Amman sluiten. Het Jordaanse ministerie van Informatie is woest over een item in een politiek programma waarin het Jordaanse koningshuis zou zijn beledigd. De Jordaanse autoriteiten sloten het kantoor in 1998 ook al om een soortgelijke reden. De ‘Arabische CNN’ is sinds 1996 actief, en werd vooral bekend buiten de Arabische landen na de aanslagen van 11 september, toen men regelmatig video- opnamen toonde van Osama bin Laden. (ANP)

NIEUWE LEIDING MTV NETWORKS BELGIUM

Michel Dupont (31), nu nog businessunit-leider bij Carat, wordt vanaf oktober de nieuwe Head of Operations bij MTV Networks Belgium. Met deze benoeming wordt Dupont verantwoordelijk voor het verder uitbouwen van de activiteiten van TMF (The Music Factory) in Vlaanderen en van MTV Networks in België. Dupont is van Belgische komaf. ‘TMF is het toonaangevende jongerenstation in Vlaanderen. Het is een grote eer om de ploeg te mogen leiden. Daarnaast heeft MTV Networks als groep nog verschillende aantrekkelijke merken in haar portfolio. Dit maakt de toekomst alleen maar boeiender’, zegt hij. (Adformatie)

NOS-BAAS UIT ZORGEN OVER PUBLIEKE OMROEP

NOS-voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger heeft gisteren fel uitgehaald naar de LPF en zijn zorg uitgesproken over de onafhankelijkheid van de publieke omroep. Dat meldt het AD vandaag. Letterlijk zei Wolffensperger in een informele bijeenkomst met de pers: ‘Als je ziet met wat voor gretigheid de LPF-fractie op de publieke omroep wil bezuinigen, dan vraag ik me af in hoeverre die houding wordt bepaald door het negatieve oordeel dat ze over ons hebben.’ Hij doelde daarmee op eerdere uitspraken van LPF-fractieleider Mat Herben. De onafhankelijkheid van de publieke omroep is volgens Wolffensperger in het geding door de twee jaar geleden ingevoerde fiscalisering van de omroepbijdrage. Overigens gaat de ontwikkeling van een nieuws- en cultuurkanaal bij de publieken gewoon door, ondanks een gedwongen bezuiniging van 26 miljoen euro in de komende jaren. De klappen zullen eerder vallen bij de internetactiviteiten. (Adformatie)

EZ: MEDIO AUGUSTUS UITSLUITSEL OVER FREQUENTIES

Medio augustus komt er duidelijkheid over het veilen van commerciële radiofrequenties. Dat schrijft minister Heinsbroek in een brief aan de Tweede Kamer. Eind juli besliste de bestuursrechter in Rotterdam dat commerciële radiofrequenties moeten worden geveild. Naar aanleiding van die uitspraak vroeg Tweede-Kamerlid Atsma (CDA) om opheldering ‘over de in de toekomst te volgen procedure’. Een meerderheid in de Tweede Kamer is tegen de veiling. Lees het gehele persbericht via de website van het Ministerie van Economische Zaken.

VAN HEUKELOM CONTENTDIRECTEUR BIJ MTV

Joris van Heukelom is benoemd tot Director Content & Marketing van MTV Networks Benelux, waaronder de verschillende zenders MTV, TMF en Kindernet/Nickelodeon vallen. De benoeming van Van Heukelom is een van de eerste wapenfeiten van Dan Ligtvoet, de nieuwe general manager/vice pPresident van MTV Networks Benelux. Van Heukelom begon zijn carrière in 1998 bij TMF. In deze nieuwe functie wordt hij verantwoordelijk voor de programmering, de interactieve platformen en het marketingbeleid van de verschillende zenders binnen MTV Networks. Van Heukelom: ‘Het laatste jaar is het bedrijf gegroeid naar een portfolio van verschillende sterke media- merken. Hierop moet het programmabeleid worden afgestemd. Bovendien dient een deel van de marketing- en internetvisie geïntegreerd te worden in de programma’s. (Adformatie)

COMMERCIELE REGIO-RADIO VERSTERKT POSITIE

Het marktaandeel van de commerciële regionale zenders Rebecca Radio en HOT-Radio is in de eerste helft van dit jaar met 10 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit het CLO van Intomart. De primaire doelgroep van de zenders, mannen en vrouwen in de leeftijdsgroep van 20 tot 35 jaar, groeide het gezamenlijke marktaandeel van Rebecca Radio en HOT-Radio van 7,2 naar 8,0 pct. Met dit resultaat nemen de zenders een vierde positie in binnen hun uitzendgebied, na de landelijke zenders Radio 3FM, Radio 538 en Sky Radio.

VARA-DIRECTEUR VERTREKT WEGENS BUREAUCRATIE

VARA-programmadirecteur Ton van Brussel vertrekt bij die omroep omdat hij vindt dat binnen het publieke bestel teveel sprake is van bureaucratie. Dat bracht de VARA dinsdag naar buiten. Naar zijn mening zijn er binnen het bestel veel niet-productieve vergaderingen. Om die reden heeft de baan als directeur, waarmee hij april 2001 aanving, hem niet opgeleverd wij hij verwachtte. ,,Bij de VARA heb ik het naar mijn zin, binnen het publieke bestel, zoals het nu functioneert, niet.”

PUBLIEKE OMROEP START CAMPAGNE WIJZIGING RADIOFREQUENTIES

De publieke omroepen beginnen eind augustus met een landelijke campagne om de nieuwe frequenties van Radio 1 tot en met 4 bekend te maken. Dat deelde de NOS dinsdag mee. In het kader van de herschikking van het etherlandschap krijgen die zenders vanaf 1 september een andere frequentie. Deze zero-base operatie is bedoeld om meer ruimte te maken voor commerciële radiostations. Omdat de rechter in Rotterdam onlangs heeft besloten dat de commerciële zenders door een veiling aan een frequentie moeten komen, kunnen zij vanaf september nog niet over een nieuwe frequentie beschikken. Zij moeten wachten tot februari 2003. In de tussentijd worden stations gedoogd die nu al over een frequentie beschikken. De publieke herverdeling kan wel beginnen. Per regio worden de diverse frequenties omgeschakeld, te beginnen met Noord-Holland (Wieringen) en Oost-Nederland (Markelo). De landelijke publieke zenders beschikken nu over 32 frequenties, na de operatie zijn dat er 23. In de campagne worden luisteraars via een telefoonnummer, website en Teletekstpagina op de hoogte gehouden van de veranderingen.

NOZEMA BRENGT FUNX EERDER IN DE LUCHT

De Rotterdamse radio FunX is drie dagen eerder in de lucht gegaan dan gepland, “dankzij de inzet van de medewerkers van zenderoperator Nozema”, aldus Nozema in een persbericht. Aanvankelijk zou de zender FunX pas op maandag 5 augustus aangaan, maar met enig overwerk konden de proefuitzendingen al op vrijdagavond beginnen. Projectleider Willem Stegeman van FunX is blij met de nieuwe zender: “Ik ben erg enthousiast over de mensen van Nozema die dit zo snel mogelijk hebben gemaakt. We zijn niet alleen in Rotterdam goed te ontvangen, maar ook daarbuiten. Zelfs tot in Gouda zijn we te horen.” De zendmast van FunX bevindt zich op 150 meter hoogte op de Waalhaventoren in Rotterdam.

ID&T: TV ZENDER WORDT HALF JAAR UITGESTELD

Evenementengigant ID&T zet zijn plannen voor een 24-uur tv-dancestation, ID&T TV, in de ijskast. Reden is dat ID&T zijn tijd en geld wil steken in het verkrijgen van een radiofrequentie, aldus ceo Michel de Winter. De zender die in september gelanceerd zou worden, loopt zeker een half jaar vertraging op. Onlangs oordeelde de rechter van Rotterdam dat de FM-frequenties onder commerciële radiozenders geveild zullen worden. De financiering voor de tv-zender is overigens nog niet rond. ‘We willen onze tv-plannen uitbreiden en hebben dus meer geld nodig dan geraamd’, zegt De Winter. De organisator van dance-evenementen had aanvankelijk 32 miljoen euro uitgetrokken voor ID&T TV. Gesprekken met financiers zijn gaande. (ADformatie)

BRAND IN PAND SKY RADIO

Een in brand geraakte noodstroomvoorziening (UPS) heeft zaterdagochtend bij Sky Radio 100.7 FM voor enige overlast gezorgd. Rond 8:20 werd rookontwikkeling in de hal geconstateerd, waarna het pand geëvacueerd werd. Medewerkers belden meteen de hulpdiensten waardoor de brand snel door de brandweer gedoofd kon worden. Na ruim een half uur, werd het gebouw weer vrijgegeven. De brand heeft rook en roetschade op de benedenverdieping veroorzaakt, de studio’s zijn gespaard gebleven. De gezamenlijke verzekeraars zijn de schade nu aan het inventariseren. Het klassieke radiostation Classic FM, wat in hetzelfde pand zit als Sky Radio, heeft circa anderhalf uur de uitzending moeten staken, omdat de desbetreffende studio volledig zonder stroom had. (Radionieuws.nl)

ACTRICE CARMEN SILVERA OVERLEDEN

In Londen is de Britse tv-actrice Carmen Silvera overleden. Ze was 80. Carmen Silvera werd beroemd met de komische BBC- reeks “Allo Allo”. Daarin speelde ze Edith, de echtgenote van de verzetsstrijder en cafébaas René Artois. Silvera werd geboren in Canada en verhuisde als kind naar Londen. Het voorbije jaar tourde ze nog door Groot-Brittannië met een theatershow. Ze is nu overleden in een rusthuis voor acteurs. (VRTtxt)

FUN X GESTART MET PROEFUITZENDINGEN IN ROTTERDAM

Sinds zaterdagochtend zijn er proefuitzendingen te horen van Fun X Radio (de naam van de radiozender die voortkomt uit het G4-radioproject). De uitzendingen zijn te horen in omgeving Rotterdam en omstreken op de etherfrequentie 91.8 MHz. FunX is het publieke lokale radioproject dat voor de vier grote steden in de Randstad (Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag) een multicultureel programma gaat uitzenden.

OUD AVRO-CORYFEE VAN OVERVEST OVERLEDEN

Oud AVRO-radiodirecteur J. van Overvest (92) is overleden. Het overlijden, afgelopen zondag, is zaterdag bekendgemaakt door de omroep. Van Overvest was van 1963 tot 1974 directeur radio van de AVRO, de omroeporganisatie waarbij hij al in 1937 in dienst trad. In de periode 1941 tot 1949 werkte hij elders. Tot 1944 verzorgde hij de zogenoemde ‘ernstige muziek’ bij de Rijksradio-omroep die onder Duitse invloed stond. Na de bevrijding trad Van Overvest in dienst bij Herrijzend Nederland in dezelfde functie. (NOStt)

FRITS SPITS STOPT MET ‘ OOK DAT NOG!’

Frits Spits zet een punt achter zijn rol in het KRO consumenten- programma Ook Dat Nog!. Wie de nieuwe anchorman wordt is nog niet duidelijk. Het vaste panel ondervind geen veranderingen in het nieuwe seizoen.

DISCOVERY CIVILISATIONS OP CASEMA ETALAGEKANAAL

Gedurende de maand augustus zal de zender Discovery Civilisations op het Etalagekanaal van Casema te zien zijn. Via dit kanaal is gedurende een bepaalde periode een zender te zien die normaal alleen te ontvangen is via Casema Digitale Televisie.

TEAMTALK 252 UIT DE LUCHT

Na minder dan zes maanden uitzenden zijn de uitzendingen van TeamTalk252 gestaakt. De eigenaar van TeamTalk252, Media Network, heeft de uitzendingen gestaakt omdat het station met verlies draaide. TeamTalk252 was de gebruiker van de sterke Lange Golf-zender 252 kHz in Ierland. Deze krachtige zender werd voorheen gebruikt door de bekende popzender Atlantic 252.

WIJZIGING TV-PAKKET BUSSUM, HUIZEN EN NAARDEN

Op 13 augustus 2002 wordt het televisiepakket in de gemeenten Bussum, Huizen en Naarden aangepast. Op advies van de Programmaraad ’t Gooi en Omstreken wordt de Duitstalige versie van de cultuurzender ARTE doorgegeven. ARTE is te ontvangen op kanaal B1 (231.25 MHz). Dit kanaal was leeg komen te staan doordat kabelkrant NieuwsNet9 gestopt was met doorgifte. Tijdelijk werd ter invulling het Casema Service Kanaal dubbel doorgegeven.

“UPC WEERT ANIMAL PLANET”

UPC weigert familiezender Animal Planet op te nemen in het basispakket voor de Haarlemse kabel-tv. Het legt het advies van de Programmaraad Haarlem naast zich neer. Het Commissariaat voor de Media buigt zich binnenkort over dit conflict.

JOURNALIST BESCHULDIGD VAN OPRUIING

Journalist Jan Medendorp zal zich voor een column in het Twentse weekblad De Roskam moeten verantwoorden voor de rechter. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van opruiing. Medendorp noemde een VVD-wethouder in zijn column een leugenaar.De bestuurder zou verder incapabel en arrogant zijn. De columnist schreef ook dat de stenen de bij een Turks gezin door de ruiten gingen,beter bij de wethouder terecht hadden kunnen komen.Hij noemde daarbij het adres van de wethouder. Medendorp zegt dit spreekwoordelijk te hebben bedoeld. Hij heeft dan ook geen spijt:”Het is een scherpe tekst,maar dat moet kunnen in een column.” Volgens hem zijn zijn lezers slim genoeg om de column juist in te schatten. (NOStt)

FEYENOORD-VOORZITTER BOOS OP MEDIA

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik vindt dat de media overdreven gereageerd hebben op een groep supporters die tijdens de open dag van de Rotterdamse voetbalclub racistische leuzen scandeerde. Volgens Van den Herik werd het gedrag van een klein groepje uitvergroot. “Men moet dit verschijnsel doodzwijgen”, zo vindt de Feyenoord-voorzitter. Feyenoord nu voor straf een wedstrijd zonder publiek laten spelen, zoals PvdA-kamerlid Van Heemst wil, werkt volgens Van den Herik averechts. (NOStt)

CNN ‘TE DUUR’  VOOR ISRAELI’S

Israelische kabelabonnees moeten het vanaf november waarschijnlijk zonder CNN doen. De kabelexploitanten zeggen het contract met de nieuwszender op. Officieel omdat ze te veel voor doorgifte moeten betalen. De relatie van Israël met CNN is echter slecht, omdat veel Israeli’s vinden dat CNN te pro-Palestijns is. Volgens sommigen is dit de ware reden van het opzeggen van het contract met CNN. De conservatieve CNN-concurrent FOX News hoopt de opengevallen plaats in te kunnen nemen.

UPC TREKT ZICH DEELS TERUG UIT DUITSLAND

United Pan-Europe Communications (UPC) heeft 22,3 procent van zijn aandelen in UPC Duitsland verkocht. Het aandeel komt in handen van de familie Strizl, die hierdoor een belang van 71,3 procent in het bedrijf krijgt. In ruil voor het overgedragen belang hoeft UPC geen goederen ter waarde van 359 miljoen euro in te brengen. Per 1 augustus wordt UPC Duitsland van de balans gehaald. UPC raakt hierdoor zijn meerderheidsbelang kwijt. Het bedrijf houdt nog een aandeel van 28,7 procent over. Het is niet bekend wat UPC gaat doen met dit overgebleven belang. In maart van dit jaar maakte Liberty Media, dat UPC in handen heeft, bekend zich terug te trekken uit Duitsland. De kartelautoriteiten in dat land blokkeerden een maand eerder de overname van de Duitse kabelactiviteiten van Deutsche Telecom. (esc)

LIBERTY MEDIA DEFINITIEF EIGENAAR CASEMA

De Amerikaanse Liberty Media Corporation neemt kabelmaatschappij Casema over van France Telecom. Daarvoor betalen de Amerikanen uit Colorado de Fransen 750 miljoen euro in contanten, zo maakten zij donderdag bekend. De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. Liberty verwacht “geen grote veranderingen in de werkgelegenheid” bij Casema te hoeven doorvoeren. Begin juli kondigde Casema zelf al aan maximaal 150 mensen op straat te zetten, voor een groot deel via gedwongen ontslagen. Daardoor moet het bedrijf in 2004 weer winstgevend zijn. De kabelmaatschappij is al enige jaren verliesgevend. In 2001 liep het nettoverlies op tot 54 miljoen euro.

Over het effect van de overname op de tarieven, is Liberty vaag. Zij zegt de prijsstategie van Casema te onderschrijven, maar vindt een “herbalancering van de tarieven noodzakelijk en onvermijdelijk om Nederlandse kabelbedrijven te stimuleren die investeringen te doen die nodig zijn om consumenten betere diensten te bieden en grotere keuzevrijheid te bieden dan zij op dit moment hebben.” De overname is nog niet aangemeld bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die goedkeuring moet verlenen. De NMa verwacht de melding snel. “Het wordt geen standaardzaak”, aldus een woordvoerster. “We zullen de plannen goed bekijken.” De Consumentenbond heeft vandaag in een brief aan de NMa bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen overname en dringt er bij de NMa op aan de aanvraag voor goedkeuring van de overname af te wijzen. (o.a. NU.nl)

‘ZIEKE’  ROB TRIP VOORLOPIG NIET OP TV

Rob Trip is voorlopig niet te zien als presentator van NOVA. Op doktersadvies heeft hij zich tot minstens eind deze maand ziek gemeld. De actualiteitenrubriek van Nederland 3 moet nu alle zeilen bijzetten om de presentatiedesk elke dag bezet te krijgen.

BVA ONGERUST OVER VEILING RADIOFREQUENTIES

Adverteerdersassociatie BVA adviseert haar achterban om ‘in strategische beslissingen ten aanzien van de inzet van radio voorzichtigheid te betrachten’. Aanleiding voor dit advies is het feit dat ‘het radiolandschap er begin 2003 wel eens heel anders uit zou kunnen zien’. De BVA doelt daarmee op het recente vonnis van de bestuursrechter van Rotterdam die wil dat het kabinet voor 16 september overgaat op veiling van de radiofrequenties voor commerciële zenders. De BVA heeft een brief gestuurd naar minister Heinsbroek van Economische Zaken, waarin ze haar ongerustheid over de situatie uit. (ADformatie)

VASTE PRESENTATOREN RADIO 1 JOURNAAL

Het ‘Radio 1 Journaal’ voert vanaf maandag horizontale presentatie in. Vanaf dan zitten elke dag dezelfde presentatoren op dezelfde tijden achter de microfoon. Rob Trip gaat de ochtenduitzendingen presenteren, Karin van de Boogaert en Menno Reemeijer doen ‘week op week af’ de middaguitzendingen en Govert van Brakel is ’s avonds te horen. In het weekeinde verandert er niets. Met de vernieuwingen hoopt de NOS de herkenbaarheid en de kwaliteit van het nieuwsprogramma te verbeteren. (o.a. ANP/AD)

EO HAALT UIT NAAR OPSTELLING VARA

De Evangelische Omroep (EO) heeft bij de perspresentatie voor het nieuwe tv-seizoen hard uitgehaald naar de VARA, omdat deze omroep Nederland 3 de EO de toegang tot de zender ontzegt. “Het is te kolderiek voor woorden dat er van de 1800 zenduren op Nederland 3 geen plaats is voor 6 uur van de EO”, aldus een boze EO-directeur Ad de Boer. “We zijn het zwartepieten zat. Eigenlijk wil geen enkel net ons hebben.” De EO hoopt nu dat het NOS-hoofdbestuur in september harde noten kraakt over de mislukte profilering van de drie tv-netten.

BESLUIT VERDELING FREQUENTIES IN HANDEN RAAD VAN STATE

Het kabinet heeft nog steeds geen beslissing genomen over verdeling van de frequenties voor commerciële radiozenders. Minister Heinsbroek wacht op een spoedadvies van de Raad van State, zo liet hij vrijdag weten na afloop van het kabinetsberaad. Op basis van het regeerakkoord wil het kabinet de frequenties het liefst via een vergelijkende toets verdelen. Dat voornemen doorkruiste de bestuursrechter in Rotterdam, die bepaalde dat er een veiling moet komen. Hij vonniste dat dat veilingbesluit voor 16 september in de Staatscourant moet staan. Het kabinet staat daardoor onder tijdsdruk. Als het advies van de Raad van State binnen is, zal de regering de bestuursrechter in Rotterdam vragen zijn oordeel te herzien. ,,De discussie van vrijdag was een voortzetting van de sessie van vorige week”, gaf premier Balkenende aan. ,,Het is afwachten.” (ANP)

NOB ONTRUIMT PAND NA ROOKONTWIKKELING

Een pand op het Mediapark aan de Sumatralaan in Hilversum is vrijdag ontruimd na een melding van rookontwikkeling. Volgens de brandweer ging het om smeulende kabels in een goederenlift, veroorzaakt door kortsluiting. De brandweer heeft de kortsluiting op de vijfde verdieping verholpen. De medewerkers mogen weer naar binnen. Het Radio 1 Journaal moest door het brandalarm tijdelijk vanuit de studio’s van 3FM uitzenden. (ANP)

ZENDMAST RTV OOST MAG VAN GS

Gedeputeerde Staten (GS) van Overijssel geven het groene licht voor de bouw van een zendmast voor RTV Oost aan de Hazenweg in Hengelo. Tegen de mast is fel geprotesteerd, met name door de brandweer en Van der Valk Motel Hengelo. De brandweer meent dat de 125 meter hoge mast het radioverkeer van de hulpverleners kan storen. De omroep sluit daarom een convenant met de brandweer; bij calamiteiten kan de mast worden uitgeschakeld.

VAN LEEUWEN LAAT MEDIA “MET RUST”

De LPF-staatssecretaris van Cultuur Van Leeuwen is niet van plan de media voor te schrijven hoe ze moeten berichten. ,,De vrijheid van meningsuiting staat hoog op mijn toptien van grondrechten. Ik ben niet van plan daaraan te tornen”, zei hij donderdag in NOVA. In de LPF is altijd veel kritiek op de media geweest. Zij zouden de partij veel te negatief hebben benaderd. Vooral de NOS is voor LPF’ers de grote boosdoener. Voormalig fractieleider Herben dreigde tijdens de kabinetsformatie dat hij ‘nog een appeltje te schillen” had met deze omroep.

BOM VERNIELT KANTOOR RADIOSTATION ZIMBABWE

Het kantoor van de onafhankelijke Zimbabwaanse radiozender Voice of the People is donderdag door een explosie vernietigd. Niemand raakte gewond. Twee of drie gewapende mannen gooiden een bom naar binnen, nadat ze de bewaker hadden gedwongen te vertrekken. Voice of the People wordt door de Nederlandse Wereldomroep gesteund en staat kritisch tegenover het bewind van president Mugabe. De zender ontduikt een uitzendverbod door via Londen en Hilversum op de korte golf te seinen. De Nederlandse steun was tijdens de verkiezingen in maart voor de Zimbabwaanse regering een reden om Nederlandse journalisten geen visum te geven. (NOStt)

DOEK VALT VOOR ‘COULISSEN’

Na 28 jaar valt zondag het doek voor Coulissen, het oudste programma op Radio 2. De TROS en eindredacteur Jan Kok begonnen Coulissen in 1974 als programma dat een breed publiek voor theater moest interesseren. Het houdt op te bestaan wegens een andere opzet van Radio 2. Ook het radioprogramma ‘WeekendCafe’ verdwijnt vanaf september van Radio2.

BELGACOM WIL CANAL+ BENELUX

De Belgische bedrijven Belgacom en Telenet zijn in de markt om Canal+ Benelux te kopen van Vivendi Universal. The Wall Street Journal meldt dat vandaag. Telenet is de Vlaamse exploitant van kabeltelevisie, voor een deel nog in handen van Belgische gemeenten na de verkoop aan Callahan, en Belgacom is het nationale telefoniebedrijf in België. De waarde van Canal+ Benelux zou zo’n 300 miljoen euro bedragen, maar wellicht minder opleveren daar Vivendi zich er snel van wil ontdoen, aldus Planet. (Adformatie)

VARA HOUDT ALLES BIJ HET OUDE

De winterprogrammering van de VARA kenmerkt zich door vrijwel alles bij het oude te laten. Succesnummers als ‘Kopspijkers’, ‘Het Lagerhuis’, ‘Twee voor twaalf’, ‘Per seconde wijzer’ en ‘B&W’ worden gecontinueerd. Ook brengt de VARA weer veel cabaretshows op tv. De omroep houdt bij gebrek aan nieuwe programma’s geen perspresentatie. Opvallend is wel de terugkeer van ‘De achterkant van het gelijk’. Marcel van Dam bekijkt hoe er nu over ethische dilemma’s van vroeger wordt gedacht.

INFORADIO WORDT CONCURRENT VOOR WERELDOMROEP

Volgend jaar krijgt de “officiële” Wereldomroep concurrentie van een particulier kortegolfstation dat ook wereldwijd Nederlands nieuws verspreidt: InfoRadio. Het station wil in het vakantieseizoen dagelijks weekoverzichten uit zenden van het belangrijkste nieuws van provincies, regio’s en grote steden. (Villa)

VERONICA DREIGT STAAT MET DWANGSOM

Veronica heeft de bestuursrechter verzocht de staat een dwangsom op te leggen als zij niet overgaat tot veiling van de FM-etherfrequenties voor de commerciële omroepen. Ook dreigt de omroep met een forse schadeclaim. Onlangs besliste de rechter dat de frequenties niet via een vergelijkende toets worden verdeeld, zoals het kabinet van plan was, maar dat deze voor 16 september geveild moeten worden. Vorige week zei het kabinet nog niet bereid te zijn tot veilen en eerst nog verder onderzoek te willen doen. (NOStt)

UITBREIDING RAMPENZENDER RTV-NOORD

In geval van een ramp is de regionale zender RTV-Noord 24 uur per dag in de lucht als rampenzender. Tot voor kort zou RTV-Noord alleen tijdens de reguliere uitzendtijden operationeel zijn als rampenzender. Tijdens een overleg van de commissaris van de Koningin met de burgemeesters over de chloortransporten per trein bleek dat het tijdig en onder alle omstandigheden informeren van de bevolking een voorwaarde is voor hulpverlening. De commissaris van de Koningin heeft hierop, op verzoek van de burgemeesters, overleg gevoerd met RTV-Noord. (GIC)

“RTV UTRECHT AAST OP OMROEP AMERSFOORT”

De nieuwe Utrechtse regionale fusieomroep voor radio en televisie RTV Utrecht heeft nog voor haar officiële start het oog laten vallen op de lokale Omroep Amersfoort. Bestuursvoorzitter Bouke Geersing van de regionale omroepstichting zegt te streven naar een vergaande samenwerking met de Amersfoortse zendgemachtigde. Volgens programmaleider Ed van Dijk staat Omroep Amersfoort altijd open voor een gesprek. “Van goede samenwerking kunnen we alleen maar beter worden”.

UPC EN MURDOCH WILLEN CANAL+

Het mediabedrijf News Corp. van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch is de belangrijkste kandidaat om Canal Plus over te nemen, zo meldt Planet Multimedia. UPC-moeder Liberty wil de tv-kabels van Canal Plus wel hebben.  Al met al kan de zender vier miljard euro opbrengen, plus nog 2 miljard met een beursgang van 51 procent van Canal Plus France.

TROS BLADEN NAAR QUOTE MEDIA

De advertentie-exploitatie en het abonnementenbeheer van de Tros-bladen TrosKompas en Tv Krant worden ondergebracht bij Quote Media. Directeur/uitgever Bert Rendering van de nieuwe uitgeverij Tros Uitgevers bevestigt dat een samenwerkingsovereenkomst ‘bijna is gesloten’. De samenwerking wordt van kracht per 1 januari volgend jaar. Tot die tijd blijft de Tros samenwerken met Audax Media, dat na 1 januari alleen nog de losse-verkoopdistributie blijft verzorgen. Jaarlijks zijn de Tros-bladen goed voor een advertentieomzet van zo’n 7,5 miljoen (gulden). Binnen Quote Media wordt een speciale rtv-bladen unit opgericht om de Tros-titels te bedienen. Tros Uitgevers is als zelfstandige uitgeverij (21 man groot) per 1 juli van start gegaan. Tros Uitgevers is beherend vennoot over de Hilversumse Media Compagnie, waarin de exploitatie is ondergebracht. (Adformatie)

DIRECTEUR NRG STAPT OP

Rico de Keijzer, sinds anderhalf jaar directeur van de Nederlandse Radio Groep (NRG), is per direct opgestapt. De Keijzer, eerder werkzaam als radiostrateeg bij mediabureau OMD, heeft de NRG, waar Colorful Radio onderdeel van is, samen opgezet met Martin Bosma. Colorful Radio is momenteel landelijk te beluisteren via de kabel en zal na het definitieve besluit over de herverdeling, een kanshebber zijn voor een fm-frequentie. De Keijzer stapt op vanwege ‘een verschil van mening over de beleidsvisie met de overige aandeelhouders’. De NRG is onderdeel van de IMCA-groep van Erik de Vlieger.

“NOS WIL VARA NAAR NEDERLAND 2”

De NOS doet opnieuw een poging om de populaire VARA-programma’s naar Nederland 2 te krijgen. De VARA heeft altijd geweigerd programma’s als ‘Kopspijkers’ en ‘Oppassen’ te verhuizen. De NOS wil dat de EO meer programma’s naar Nederland 1 verschuift, zodat er plaats komt voor de VARA. Probleem is dat de NOS niet om de omroepbazen heenkan; zij houden de plannen tegen. Behalve de VARA hebben ook de KRO, NCRV en AVRO bezwaren tegen de aanpassingen. Zij vrezen dat Nederland 1 dan een reli-ghetto wordt. (o.a. AD/ANP)

NCRV’S NATIONALE NIEUWSQUIZ INTERACTIEF VIA DIGITALE ONTVANGER

Stoneroos Interactieve Televisie, ontwikkelaar van iTV oplossingen heeft onlangs het ontwerpproces van de tweede interactieve applicatie van de Nationale Nieuwsquiz voor de NCRV afgerond. In de Nationale Nieuwsquiz beantwoorden kandidaten vragen over nieuwsfeiten in Nederland uit heden en verleden. Vanaf 1 oktober aanstaande kunnen bezitters van een digitale ontvanger hun kennis meten met die van de studiokandidaten door gebruik te maken van de kleurenbuttons op hun afstandsbediening. De interactieve versie wordt uitgezonden via de digitale kabelnetten van UPC Digital, Casema Digitale Televisie en TV Home (Essent). De NCRV is sinds februari 2001 actief op het gebied van interactieve televisie. Hun eerste interactieve programma was “Zo vader, Zo zoon”. Het meest prestigieuze project dat onlangs werd aangekocht was de BBC serie “Walking with Beasts” (vanaf 7 september 2002 interactief!). Stoneroos heeft tot op heden alle interactieve concepten en applicaties ontwikkeld voor de programma’s van de NCRV.

MEER KIJKERS VOOR OCHTENDJOURNAALS

De langere ochtendbulletins van het NOS Journaal in de zomer hebben dit jaar meer kijkers getrokken dan vorig jaar. De afgelopen maanden had het journaal een bereik van 640.000 kijkers. Vorig jaar keken gemiddeld 550.000 kijkers. Opvallend is dat de ochtendjournaals relatief veel jongere kijkers trekken: 57 procent is tussen de 20 en 49 jaar. Ter vergelijking: bij het NOS Journaal van 20.00 uur is dit maar 36 procent. Komende week keren de korte bulletins terug. Die zijn te zien in de nieuwe ontbijtshow ‘Goedemorgen Nederland’. (o.a. AD)

“NOVA VOORLOPIG ALLEEN MET FELIX EN MATTHIJS”

Het is nog niet zeker dat voor de presentatie van het vernieuwde NOVA naast presentatoren Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk een presentatieduo wordt aangetrokken. ,,Alles is nog open. Het kan ook best zijn dat er één persoon komt die met hen gaat rouleren”, zo meldt NOVA-hoofdredacteur Rik Rensen. Met Magriet Vroomans, die met collega’s Rob Trip, Kees Driehuis eerder te horen kreeg dat er voor hen geen plaats meer zou zijn in het nieuwe NOVA, wordt volgens Rensen nog steeds gepraat over haar rol in het programma. Trip en Driehuis zijn opgestapt.

ZERO-BASE: LOKALE OMROEPEN VERHUIZEN

Naast de landelijke omroepen moeten ook diverse lokale omroepen in verband met de implementatie van het Zero-base frequentieplan verhuizen naar andere frequenties. Rink Hof heeft een overzicht gemaakt met de verhuisdata van diverse lokale omroepen. Radio 6 FM (Huizen) is vandaag verhuist van de 97,8 MHz naar de 92.0 MHz. Schagen FM neemt vanaf 2 september de 107,7 MHz in gebruik en verlaat daarmee de 97,8 MHz. Radio De Stille Genieten uit Baarle Nassau neemt op 31 augustus de 87,8 MHz in gebruik en verlaat 30 augustus de 90,1 MHz. Omroep Groesbeek is vanaf 1 september te horen op de 90,6 MHz ipv 93,8 MHz. Falcon Radio uit Berg en Terlet neemt vanaf medio september de 96,2 MHz in gebruik. Van een groot aantal andere lokale omroepen die moeten verhuizen in verband met het Zero-base-plan is nog niet bekend wanneer zij de nieuwe frequentie in gebruik nemen.

TEL SELL BIJ CASEMA

Casema heeft de lege plek op de kabel die is achtergelaten door het failliete Home Shopping Europe Nederland opgevuld met een andere “home-shop-zender”: Tel Sell. Tel Sell is bij Casema o.a. in Breda, Etten-Leur, Amerongen, Wijk bij Duurstede, Zeist, Driebergen, Bunnik, Baarn, Huizen, Naarden, Bussum, Utrecht, Bilthoven, Maarssen, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer en Wassenaar te zien.

PROVINCIE UTRECHT STEMT IN MET FUSIE OMROEPEN

De provincie heeft ingestemd met de fusie tot één Utrechts omroepbedrijf van Radio M, Kanaal 9 en de lokale stadsomroep Utrecht. 1 september begint de met 7 miljoen door de provincie gesteunde omroep. De nieuwe naam wordt 4 november bekendgemaakt. De omroep overweegt de nieuwsvoorziening op te splitsen in een lokale en regionale editie en één uur extra per dag uit te zenden. Zelfstandige camerajournalisten (camjo’s) moeten sneller en goedkoper nieuws brengen. (Villamedia)

NOORDELIJKE OMROEPEN OMZEILEN BUREAUS

Vier noordelijke regionale omroepen hebben een nieuwe manier van adverteren ontwikkeld waarbij ze media- en reclamebureaus omzeilen. Radio TV Noord, RTV Drenthe, Omrop Fryslân en RTV Oost ontwikkelden een internetapplicatie waarmee de klant een vacature binnen een paar minuten op radio, tv, teletekst en internet kan zetten. Hiermee bespaart hij aanzienlijk in kosten, volgens Date Hoiting, manager marketing & sales support van RTV Noord. Inmiddels hebben bijna vijftien adverteerders zich aangesloten bij het ‘multimedium’ dat ‘deregiowerkt’ heet. Zij loggen via internet in en kunnen zelf de tekst in de vier media plaatsen. De applicatie staat open voor meer regionale exploitanten. Uitbreiding met andere soorten advertenties is mogelijk, denkt Hoiting. (Adformatie)

RINNOOY KAN LEIDT ONDERZOEK PUBLIEKE OMROEP

Ex-voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Alexander Rinnooy Kan, wordt voorzitter van de commissie die het functioneren van de publieke omroep gaat beoordelen. Dat maakte de NOS dinsdag bekend. De zogenoemde visitatiecommissie gaat in 2003 zowel de werkzaamheden van de Raad van Bestuur als van de afzonderlijke omroepinstellingen onder de loep nemen. (ANP)

EURONEWS OOK TERUG IN DEN HAAG

EuroNews, de pan-Europese nieuwszender, heeft haar contract met Nederlands grootste kabelmaatschappij UPC (United Pan-European Communications) vernieuwd en haar contract met Nederlands derde kabelmaatschappij Casema verlengd waardoor EuroNews per september in ongeveer 500.000 nieuwe huishoudens in Rotterdam en Den Haag beschikbaar zal zijn. In Den Haag zal EuroNews dagelijks van 02.00 14.00 te zien zijn. Kijkers in Den Haag hebben de mogelijkheid met de afstandsbediening te kiezen of zij de programma’s in het Engels of in het Duits willen volgen. In Rotterdam kunnen kijkers 24 uur per dag op EuroNews afstemmen.

RADIO WEST SCHRAPT ‘GESPREK VAN DE DAG’

Radio West schrapt het populaire programma ‘Het gesprek van de dag’ met ingang van volgend jaar. Presentator Hans Pars is aan de kant gezet. “Ik vind het ontzettend jammer”, zegt Pars. “Er werd goed naar geluisterd. Maar ja, het houdt op. En daarmee houdt mijn bestaan bij Radio West ook op”. Pars en een aantal andere freelance medewerkers – onder wie Eva Smit – kregen begin deze zomer te horen dat hun contract niet wordt verlengd. “Meneer Soer, de directeur, wil iets heel anders met de zender. Geen muziek, de hele dag nieuws. Een continu programma. Al het bestaande verdwijnt. ‘Het gesprek van de dag’ dus ook. De directeur vindt dat er te veel oude mensen naar me luisteren. Hij wil een jonger publiek trekken; hij denkt dat adverteerders dat aantrekkelijker vinden”.

NOODWEER IN LUXEMBURG: RTL4 EN 5 UIT DE LUCHT

Door noodweer in Luxemburg zijn de televisiezenders RTL4 en 5 dinsdagochtend ruim een kwartier uit de lucht geweest. De storing duurde van even voor achten tot kwart over acht, meldde een woordvoerder van Holland Media Groep.

NPS BRENGT TOP 2000 OP TV

Het populaire Radio 2-programma ‘Top 2000’ krijgt bij de NPS een televisieversie. Matthijs van Nieuwkerk gaat dit muziekprogramma presenteren. Dat bracht de omroep dinsdag naar buiten op zijn jaarlijkse winterpresentatie.

BELLIOT WIL ONDERTITELS OP SALTO

Te veel programma’s van de Amsterdamse migrantenomroep Salto worden in vreemde talen uitgezonden. Dat zegt wethouder Hannah Belliot (Lokale Media), die vindt dat de zender ‘anderen buitensluit’, door te vaak ondertiteling achterwege te laten. De wethouder meent dat Salto de taak heeft het ‘maatschappelijk debat’ in de stad aan te wakkeren en dat nu niet doet.

KEUNEN KOMT, VAN MIL WEG BIJ BNR

Wilbert Keunen is toegetreden tot de directie van BusinessNieuws met commerciële en financiële zaken in zijn portefeuille. Commercieel directeur Johan van Mil. Van Mil heeft besloten BusinessNieuws na 2,5 jaar te verlaten. Keunen bekleedde voorheen een directiepost bij TheNewServiceFactory. Van Mil, tevens voorzitter van de IPAN, oriënteert zich nog op zijn toekomst. (Adformatie)

CAMPAGNE PUBLIEKE RADIO FREQUENTIEVERANDERING VAN START

De publieke radiozenders Radio 1, 2, 3FM en 4 zijn vandaag de campagne ‘Publieke radiozenders. Zo gevonden’ gestart. Uitgelegd wordt wanneer de frequenties van de zenders veranderen en hoe men op de hoogte kan blijven van de veranderingen gedurende de zero base operatie. De campagne loopt tot februari 2003. De zero base operatie heeft veel gevolgen, want van de 32 frequenties waarop de publieke stations nu uitzenden, veranderen er 23. De aanpassingen, die gefaseerd worden uitgevoerd, moeten klaar zijn op 1 februari 2003. In de campagne worden een telefoonnummer, site en teletekstpagina genoemd. Er zijn commercials via de Ster, advertenties in dagbladen, billboards en de servicepagina’s van omroepbladen.

“AVRO GAAT JONG EN FRIS DE WINTER IN”

De AVRO geeft met een aantal nieuwe programma’s meer invulling aan de ,,multimediale programmering”, die de omroep eerder instelde. De reorganisatie heeft de AVRO verjongd en verfrist, zo stelde programmadirecteur ‘s-Gravesande maandag tijdens de winterpresentatie. Een aantal nieuwe programma’s en gezichten moet de verfrissing van de omroep onderstrepen. Veel verwacht de AVRO van de nieuwe kennisquiz Heartbeat en een nieuw programma van Rolf Wouters, Royal Rolf. Goedemorgen Nederland verzorgt ’s ochtends de actualiteit. Lucille Werner presenteert het komende seizoen Get the Picture en Pia Dijkstra’s Vinger aan de Pols is vernieuwd.

TIEN MILJOEN DUITSERS ZIEN EERSTE TV-DEBAT

Naar verwachting zo’n tien miljoen Duitsers hebben zondagavond gekeken naarhet allereerste verkiezingsdebat op televisie. Bondskanselier Schröder (SPD) ging in debat met zijn uitdager voor de komende verkiezingen, de CDU’er Stoiber. Het eerste tv-debat was aan strakke regels gebonden, waardoor velen het een weinig opwindend spektakel vonden. Een echte winnaar werd niet aangewezen. De verkiezingen zijn op 22 september. Vlak daarvoor gaan de twee politici nogmaals in debat op televisie. (NOStt)

ROMER PER DIRECT DIRECTEUR ENDEMOL

Paul Römer is sinds vandaag algemeen directeur van Endemol Nederland. Hij volgt Herman van der Zwan op die internationaal een aantal projecten gaat begeleiden. Römer zou aanvankelijk op 1 januari 2003 beginnen als algemeen directeur, maar de datum is vervroegd omdat Van der Zwan met gezondheidsproblemen kampt. Ook speelt het begin van het nieuwe tv-seizoen een rol. Römer over de toekomst: ‘Het bedrijf staat voor een grote uitdaging, maar wij schuwen de confrontatie met de veranderende markt niet. We voeren nu een reorganisatie door om ons bedrijf fit voor de toekomst te maken. Alle bewegingen zijn er op gericht onze marktleidende positie te behouden en verder uit te bouwen. Römer was producent entertainment bij Endmol. (adformatie)

FUSIE AT5/RTV NOORD-HOLLAND PAKT DUURDER UIT

De voorgenomen fusie tussen de Amsterdamse zender AT5 en de regionale omroep RTV Noord-Holland kost zo’n 4 miljoen meer dan gedacht was, meldt Adformatie. De exploitatie wordt later goedkoper,maar de aanloopfase is duur onder meer vanwege nieuwbouw en juridische en investeringskosten.

KABINET WIL FREQUENTIES NOG STEEDS NIET VEILEN

Het kabinet is nog steeds niet bereid de FM-frequenties voor commerciële radiozenders te veilen. Dat heeft het vrijdag besloten na onderzoek de afgelopen week door minister Donner van Justitie. Premier Balkenende liet vrijdag na de wekelijkse ministerraad weten dat het kabinet besloten heeft verder te werken aan een herziening van het eerdere frequentiebesluit en het aanpassen van de regels. Daarmee zal rekening worden gehouden met de overwegingen van de bestuursrechter in Rotterdam. Het kabinet praat volgende week verder over de frequenties. Als er een nieuw plan ligt zal de rechter in Rotterdam worden gevraagd zijn oordeel te herzien. Ook zal dan de Raad van State om een spoedadvies worden gevraagd, aldus Balkenende vrijdag.

ITALIE WIL DEEL VAN DE RAI VERKOPEN

De Italiaanse regering overweegt de gedeeltelijke verkoop van de openbare omroep RAI. Dat heeft minister van Communicatie Maurizio Gasparri gezegd. Rome wil wel nog een tijdje een meerderheidsbelang in de Rai behouden. Er komt ook een maximumbelang dat een privé-koper in de Rai mag bezitten. Gasparri zei ook dat er een hervorming nodig is om de Rai aantrekkelijker te maken voor investeerders. Hij wil vooral Italiaanse bedrijven en regiona- le besturen aantrekken. Eerder had premier Berlusconi voorge- steld om twee van de drie tv-kanalen van de Rai te verkopen. (VRTtxt)

VEEL NIEUWE PROGRAMMA’S BIJ TROS

De zo gewenste volkse koers van de TROS komt tot uitdrukking in continuering van bestaande succesprogramma’s, maar er is ook veel nieuws in de maak. Dat bleek uit de winterpresentatie die gisteren in Amsterdam plaatsvond. Nieuw zijn een wekelijkse talkshow met Catherine Keyl (‘KEYL’), de comedy ‘Gemeentebelangen’ en ‘Het zit me tot hier’, waarin mensen hun ergernissen kwijt kunnen aan Caroline Tensen. Raoul Heertje, Viggo Waas en Peter Heerschop maken een humoristisch sportmagazine. Van de radioprogramma’s ‘Kamerbreed’ (politiek) en ‘Hof van Edens’ (actuele humor) zijn tv- versies in de maak. Andre van Duin staat nog niet in het tv-schema.

CHAMPIONS LEAGUE KOMEND JAAR NAAR TWEE TV-ZENDERS

De Europese voetbalbond UEFA verkoopt de rechten op de Champions League vanaf 2003-2004 aan twee zenders per land. Voor Nederland betekent dit dat de NOS niet meer de enige zender is die de wedstrijden gaat uitzenden. De UEFA verkoopt vanaf 2003 samen met de clubs ook de rechten voor internet, mobiele telefonie, dvd en zelfs radio, meldt het Vlaamse uitgeversbedrijf Tijd.

ROB STENDERS BEKEURD VOOR LUDIEKE ACTIE

Het Commissariaat voor de Media heeft de VARA een boete van 5400 euro opgelegd voor een ludieke actie van 3FM-diskjockey Rob Stenders. De omroep heeft dit donderdag bekendgemaakt. De diskjockey belde begin dit jaar exploitanten van benzinestations of zij het zogenaamde kwartje van Kok van hun prijs wilden afhalen. Alleen het bedrijf Tango wilde meewerken aan het ochtendprogramma. Luisteraars van Stenders Vroeg konden een week lang tijdens de uitzending goedkoper tanken bij de Tango-filialen. De diskjockey mag zich 5 september op een hoorzitting van het Commissariaat verdedigen.

LATE NOS SPORTJOURNAAL NAAR NEDERLAND 2

Het late NOS Sportjournaal verhuist per 1 januari 2003 van Ned.3 naar Ned.2.Op Ned.2 is vanaf volgend jaar omstreeks   22.30 uur op werkdagen het laatste sportnieuws te zien. Met deze verhuizing wordt Ned.2 nog meer de tv-zender voor het sportnieuws en sportachtergronden. Dit past in het streven om de netprofilering van de publieke zenders nog duidelijker tot uiting te laten komen. Op Ned.3 maken vanaf 1 januari NOVA en NOS Den Haag Vandaag een programma. (NOStt)

OPNIEUW ONTSLAGEN EN VERLIES BIJ TELEGRAAF

Het Telegraaf-concern gaat opnieuw banen schrappen. Dit keer gaat het volgens bestuurder Fred Arp om 150 à 200 banen die zullen moeten verdwijnen bij de regionale kranten van het concern. Vooral voor dit doel kondigt De Telegraaf een financiële voorziening aan van 25 miljoen euro.

WEERMAN JOHN BERNHARD MET PENSIOEN

RTL4-weerman John Bernhard is gestopt met het presenteren van het weerbericht na afloop van RTL-Nieuws van donderdagavond. De bijna 65-jarige Bernhard werkte sinds het begin, 12 jaar geleden, bij RTL4.

“SBS WIL AF VAN BELANG NOORDZEE FM”

SBS wil haar belang in Noordzee FM afstoten. Dat schrijft Adformatie deze week. SBS zou in onderhandeling zijn met John de Mol over de overname van het meerderheidsbelang van 51%, dat het bedrijf heeft. De Mol is privé geïnteresseerd in het station. Ook zou De Mol het resterende belang van Strengholt willen hebben. SBS wil van Noordzee af omdat de radiozender een moeizame marktpositie heeft.

RTM OOK IN ROTTERDAM VAN DE KABEL

Per 2 september 2002 verdwijnt de Marokkaanse zender RTM1 in Rotterdam van de kabel. Kabelbedrijf UPC Nederland heeft met de zender geen overeenstemming kunnen bereiken over de afdracht van auteursrechten aan de BUMA. Op 2 september zal het Rotterdamse televisiepakket op meer punten wijzigen. Dit gebeurt naar aanleiding van het jaarlijkse advies over het standaardpakket televisie van de Programmaraad Rotterdam en het UPC Distributiebeleid. Behalve RTM1 zullen TVE Internacional en Extra TV2 niet langer worden doorgegeven. Kindernet/Veronica (frequentie 763,25 kanaal 57+), Tel Sell (frequentie 826,25 kanaal 65+) en Euronews (frequentie 574,25 kanaal 34-) zullen worden toegevoegd aan het televisiepakket.

TYPETJES WEG UIT ‘STUDIO SPAAN’

De typetjes van de cabaretiers Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten keren het komend seizoen niet terug in het satirische sport- programma ‘Studio Spaan’ van de VARA. Beiden willen op het | hoogtepunt met hun act stoppen. Ook slokt hun theatershow te veel tijd op. (o.a. AD)

ITALIE: SERIA A-CLUBS KUNNEN TV-RECHTEN NIET KWIJT

Het voetbalseizoen in de Italiaanse Serie A begint mogelijk later dan zoals gepland, op 1 september. Clubs en de bond hebben grote moeite hun televisierechten te verkopen. De toch al forse financiële problemen nemen daardoor toe. Een aantal clubs voelt er weinig voor onder deze omstandigheden af te trappen. Staatstelevisie RAI overweegt een einde te maken aan een periode van veertig jaar, waarin het de nationale competitie uitzond. Het station wil slechts een overeenkomst sluiten als de clubs akkoord gaan met een vermindering van het aanbod van 50 procent. Dat willen ze vooralsnog niet. (adformatie)

DRIE NEDERLANDSE TV-PROGRAMMA’S IN RACE VOOR EMMY

Drie Nederlandse televisieprogramma’s hebben de voorrondes overleefd van de selectie voor de internationale Emmy Awards. Het gaat om de dramaserie’s De Enclave en All Stars van de VARA en de dansfilm Lost van de NPS. De NOS heeft dit maandag bekendgemaakt.

RTM1 VAN AMSTERDAMSE KABEL

De Marokkaanse televisiezender RTM 1 verdwijnt vanaf 2 september van de Amsterdamse kabel. Voor Marokkanen is RTM 1 belangrijk omdat ze via die zender dagelijks op de hoogte kunnen blijven van de ontwikkelingen in Marokko. Alhoewel veel Marokkaanse huishoudens een schotel hebben, betekent het verdwijnen van de zender op de kabel toch een verlies. Kabelmaatschappij UPC besloot in juni dat RTM 1 van de Amsterdamse kabel moet verdwijnen omdat de zender weigert via BUMA de auteursrechten voor muziek te betalen. RTM 1 blijft alleen te ontvangen met een digitale schotelantenne. (AT5)

VARA-AANHANG KALFT AF

De VARA verrast niet meer. Niet met presentatoren, niet met stijl, niet met inhoud. Trok een VARA-programma in 1989 gemiddeld nog 1,4 miljoen kijkers, dit jaar zijn dat er 530.000. De Vereniging van Arbeiders Radio Amateurs verloor ook het contact met haar oorspronkelijke kijkersgroep. In 1989 waren er 800.000 lager opgeleide kijkers per programma, in 2001 was dat gedaald tot 180.000. Die daling voltrok zich overigens bij de hele publieke omroep. Intussen blijft de VARA met al haar programma’s op Nederland 3 zitten, een net dat zich profileert als cultureel- progressief, en weinig binding heeft met lager opgeleiden. Naar buiten toe is de omroep een gesloten bolwerk. Zelfs ledenaantallen worden niet openbaar gemaakt. Wie uit de school klapt, krijgt vaak wat te horen. (Villa/Volkskrant)

LIBERTY WIL ALSNOG DUITSE KABELS

Liberty Media wil opnieuw een bod uitbrengen op de tv-kabels van Deutsche Telekom, eventueel in een consortium, in de hoop dat de Duitse marktwaakhond Kartellamt dan wel akkoord gaat. Dit heeft Liberty laten weten, zo berichtte zaterdag de Frankfurter Algemeine Zeitung, die daar online ook in een column over doorging. Deutsche Telekom heeft gebieden met 15 miljoen potentiele aansluitingen in de aanbieding, zo’n 10 miljoen daarvan zijn er ook gerealiseerd

ALLEEN VVD STEUNT VEILINGPLAN

Minister Heinsbroek (Economische Zaken) krijgt alleen steun van de VVD voor zijn plan om de etherfrequenties toch te veilen. De kamerfracties van het CDA en de LPF zeggen dat het plan botst met het regeerakkoord. Heinsbroek wil tegemoet komen aan de uitspraak van een bestuursrechter dat er voor half september een veiling moet worden uitgeschreven. Juristen van het departement hebben geconcludeerd dat er te veel haken en ogen zitten aan het afwijzen van een veiling. De nieuwkomers in de ether, waaronder Veronica en Q The Beat die willen veilen, kunnen hoge schadevergoedingen eisen als de uitspraak van de rechter niet wordt opgevolgd. Het verbaast Kamerlid Atsma van het CDA niet dat Heinsbroek wil veilen. ‘Zijn ambtenaren zijn er altijd voor geweest. Er komen linksom of rechts om procedures. Als er wel wordt geveild, zullen de bestaande stations naar de rechter stappen’, aldus de Volkskrant. Evenals het CDA vindt de LPF-fractie dat de gemaakte afspraken tussen de regeringspartijen moeten worden nagekomen. De voorganger van Heinsbroek, huidig VVD-Kamerlid Jorritsma, wier partij tegen heug en meug de betreffende passage over een nieuwe geregisseerde verdeling in het strategisch akkoord onderschreef, vindt dat de overheid de plicht heeft de rechterlijke uitspraak na te komen.

“OLON WIL COMPENSATIE ZEROBASE”

De Olon vraagt in een brief aan minister Heinsbroek van Economische Zaken direct over te gaan tot uitbetaling van de compensatievergoeding inzake zerobase aan de 17 betrokken publieke lokale radio-omroepen. Als gevolg van vertragingen rond het zerobase dreigen er financiële problemen te ontstaan voor de betrokken lokale omroepen, zegt het overkoepelende orgaan van de lokale zenders in Nederland. Publieke lokale omroepen zijn veelal niet bij machte de financiële verplichtingen voor al gemaakte migratiekosten zelf voor te financieren. Deze publieke lokale omroepen dreigen nu het slachtoffer te worden van het feit dat zij zich aan het afgesproken tijdpad houden, aldus de Olon.

NDC LONKT NAAR HET PAROOL

De uitgever van het Dagblad van het Noorden, de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC), denkt serieus aan een overname van het noodlijdende dagblad Het Parool. “We zijn nog niet benaderd en het is nog helemaal de vraag of PCM wel wil verkopen, maar het zou een hele interessante kans zijn”, zegt directeur Jan de Roos van de NDC. (ANP)

ACTIE: COLORFUL RADIO MOET OP DE HAAGSE KABEL

Het landelijke multiculturele radiostation Colorful Radio wil toegelaten worden op de Kabel in Den Haag. Hiervoor heeft het station op haar website een brieven actie gestart. De Haagse Programmaraad, die bekend is met het station heeft de afgelopen jaren al honderden handtekeningen en verzoeken van luisteraars mogen ontvangen maar heeft desalniettemin nog steeds geen positief advies, om Colorful Radio tot de Haagse kabel toe te laten, aan Kabelmaatschappij Casema afgegeven. De Programmaraad zal in de maand september opnieuw een advies samenstellen voor het kabelpakket 2003. Colorful Radio zal zich hiervoor wederom aanmelden.