Media kort: augustus 2003

KORT NIEUWS:

 • Masterplan, dat dit najaar bij Yorin de grote broer van Big Brother moet worden, gaat meer op een dramaproductie lijken dan op reality-tv. Dat zei producent P. Römer van Endemol donderdag tijdens de presentatie van het programma. In tegenstelling tot Big Brother is Masterplan niet op alle werkdagen te zien. De kijkers kunnen het drie keer per week bekijken. Op zaterdag volgt een compilatie. ,,We willen mooie verhalen laten zien. Vijf keer per week is dan te veel”, aldus de Endemol-topman. Vanaf 29 september is de show, die eerder succes had in Portugal, in Nederland te zien. Endemol heeft het idee inmiddels ook aan de VS en Zweden verkocht. Het programma draait om een ‘Master’ die per uitzending ongeveer drie ‘Players’ naar zijn pijpen laat dansen. Per sms of per telefoon krijgen de deelnemers opdrachten ‘die hun leven zullen veranderen’. Voorbeelden wilden de makers donderdag niet geven, maar eerder werden zaken genoemd als het beëindigen van een relatie of het nemen van ontslag. (ANP)
 • Blijkbaar kan het ook goed gaan in de telecombranche: T-Mobile heeft in het eerste halfjaar ruim een kwart miljoen nieuwe Nederlandse klanten gekregen. In totaal kwamen er in het eerste halfjaar 254.000 klanten bij, waarvan 190.000 in het eerste kwartaal en 64.000 in het tweede. In de tweede helft van 2002 steeg het klantenbestand van T-Mobile in Nederland met 118.000. In totaal heeft T-Mobile in Nederland nu 1,69 miljoen klanten. Webwereld
 • Voormalig ‘NOVA’-presentatrice Margriet Vroomans gaat voor ‘NOS Actueel’ een aantal grote evenementen presenteren. Ze neemt de dodenherdenking op 4 mei, het 5 mei-defilé in Wageningen en op 15 augustus de Indië-herdenking voor haar rekening. De Indië-herdenking wordt komende vrijdag nog gepresenteerd door Henny Stoel, die daarmee afscheid neemt als televisiepresentator. Vroomans vertrok vorig jaar na een conflict bij ‘NOVA’. Inmiddels werkt ze onder meer voor BVN TV en Business Nieuws Radio.(NRC)
 • De Holland Media Groep (RTL4/5 en Yorin) laat ook dit jaar de Soundmixshow links liggen. RTL4 zet in op het vervolg van Idols en dus is er voor Endemol-presentator Henny Huisman voorlopig geen groot programma bij HMG. ,,We werken aan diverse formats voor Henny”, zegt Römer. ,,Hij komt zeker terug. Ook sterren als Ron Brandsteder en André van Duin komen minder makkelijk aan de bak. In tegenstelling tot het buitenland heeft de Nederlandse tv de neiging oudere sterren af te schrijven.” (ANP)
 • En dan nog een persbericht in de mailbox waaruit blijkt dat de MGA (Media Groep Almere) in Almere radio- en televisie-uitzendingen wil gaan maken. Een overleg met de wethouder van media en cultuur in Almere is positief verlopen. De MGA hoopt binnenkort om de tafel te gaan zitten met de huidige lokale omroep van Almere om te gaan kijken of er valt samen te werken..
 • De VPRO staat ook dit jaar uitgebreid stil bij het driedaagse festival ‘Lowlands’ in de Flevopolder. Er is liefst twaalf uur tv-zendtijd voor het evenement ingeruimd. De uitzendingen worden gepresenteerd door 3FM-dj Giel Beelen. Striptekenaar Barbara Stok en zangeres Janneke Riplet maken reportages en sfeerverslagen. Zij werken ook voor het digitale 3voor12TV. Ook op 3FM zal er veel aandacht worden besteed aan Lowlands. Tevens is er een evenementenzender on air op het festivalterrein….(ESSENT)
 • Het kabelbedrijf UPC heeft zijn winst zien oplopen van 46,3 miljoen in de eerste drie maanden van dit jaar naar 75,1 miljoen euro in het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal van 2002 boekte UPC een winst van 566,5 miljoen euro. Dat hoge resultaat was toen te danken aan eenmalige opbrengsten en positieve wisselkoerseffecten. De omzet kwam in het tweede kwartaal uit op 359,4 miljoen euro. Dat is nauwelijks meer dan de 358,9 van dezelfde periode vorig jaar. Volgens UPC zijn de inkomsten voor een bedrag van 8 miljoen euro negatief beïnvloed door valutaschommelingen in Polen en Noorwegen.(Adformatie/ANP)…
 • De zender Cooking Good van Quote Media, die het afgelopen jaar bij de verschillende programmaraden is langsgeweest voor kabeldistrubutie gaat niet van start per 1 september. Dit bericht de website van Kabelraden.nl. De hoeveelheid plaatsen waar ze konden starten was onvoldoende om met de zender te beginnen. De zender wil nu haar distributie gaan regelen via de kabelmaatschappijen…de pannetjes kunnen dus nog even in de kast blijven…
 • Waar weblog’s al niet goed voor zijn: ‘Ik heb een lekker jaar bij Yorin FM achter de rug. Een hoop geleerd en een hoop radio uren gemaakt. Nu ga ik me richten op het afronden van mijn doctoraalscriptie Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, en daarna hoop ik weer terug te keren in het radiowereldje, wellicht op een ander niveau.’…aldus (ex) Yorin FM DJ Boris van Zonneveld… Boris van Zonneveld werkte bij Yorin FM als dj (yor @ night) en als producer van Jensen in de Ochtend, Freddy en Olav Mol in de Ochtend en Typisch 80 en 90.
 • Tevens een linktip: sinds 1 augustus is de website van ‘De Jonge Journalist’ te vinden op internet: http://www.dejongejournalist.nl Op de pagina’s van de jonge journalist kun je artikelen vinden van jonge journalisten in de leeftijd van 15-25 jaar die door middel van deze website een kans krijgen hun werk te publiceren. Jonge journalisten die aan de school voor journalistiek studeren, jongeren met interesse in schrijven en jongeren met oog voor de actualiteit krijgen hier de ruimte en de kans om hun werk te laten zien aan een groot publiek. De Jonge Journalist start met zeven redactieleden en na een aantal weken zal de redactie uit ongeveer elf medewerkers gaan bestaan.
 • Tevens nog wat Canal+-nieuws via het ANP: Canal+ legt het komende seizoen nog meer de nadruk op Nederlands voetbal. Vorig jaar werden ruim vijftig wedstrijden uit de Holland Casino Eredevisie uitgezonden, dit jaar stijgt dat aantal naar zestig. Dat maakte de abonneezender woensdag bekend. Behalve de uitbreiding van het aantal rechtstreekse uitzendingen verandert er weinig bij de abonneezender. Wim Kieft, Kees Jansma en Willem van Hanegem verzorgen ook het komende seizoen de analyses bij de wedstrijden. Ook Engels en Italiaans voetbal en het Amerikaanse NBA basketbal is opnieuw bij Canal+ te zien. Net als de gebruikelijke speelfilms….de abonnee van Canal+ zal echter wel de wedstrijden uit de Champions League moeten missen.. deze zijn voortaan niet bij Canal+ maar bij UPC Digital te zien…voor de wedstijden van de ‘Nederlandse’ club(s) kan men ook bij de NOS terecht..
 • Oorlogsmisdadiger Dirk Hoogendam heeft kort voor zijn dood een brief gestuurd aan RTV Drenthe. Hij schrijft daarin dat hij het onverklaarbaar vindt dat hij zich in de Tweede Wereldoorlog heeft “laten aanzetten tot mensenhaat”. De vrijdag overleden Hoogendam toont in de brief geen spijt of berouw.In 2001 betuigde hij op de Duitse televisie wel spijt. Hij zei geen berouw te hebben omdat berouw altijd te laat komt. Aan RTV Drenthe schrijft hij zich bij de SS te hebben aangesloten omdat zijn ouders zeer Duits-vriendelijk waren en omdat hij ten strijde wilde trekken tegen de bolsjewieken (communisten). (NOS Teletekst)
 • Leefbaar Rotterdam heeft b. en w. vragen gesteld over de overname van Stadsradio door de publieke omroep RTV Rijnmond, waarvoor b. en w. een garantie van 1 miljoen willen afgeven. De partij wil weten waarom dat is en waarom andere kandidaten met “een fantastisch ondernemersplan” “geen eerlijke kans” kregen. Persbericht(betaald)
 • De NOS voert komend seizoen (weer) een groot aantal veranderingen door bij ‘Studio Sport’. Dit bericht kabelaar Essent. Het vroege ‘Sportjournaal’ op Nederland 2 verhuist van 18.45 naar 19.05 uur. Bovendien wordt de zendtijd verdubbeld. Het ‘Sportjournaal’ van 22.30 uur wordt op dinsdag tot en met donderdag gevolgd door een interviewblok met Mart Smeets. Het nababbelprogramma ‘Studio Voetbal’ wordt komend seizoen “pittiger” . Vanaf komend weekend is het niet alleen op zondag, maar ook op maandag te zien. Jack van Gelder doet de presentatie.
 • De gemeenteraad van Wassenaar accepteert de opheffing van het fotoverbod bij de villa van prins Willem – Alexander en prinses Máxima. De VVD, die met elf zetels een meerderheid heeft in de raad, voelt er niets voor om er een principekwestie van te maken, aldus VVD-fractievoorzitter Rob Perik…(Gelderlander via Villamedia)
 • Oud-journalist en radioverslaggever Fred Harting is in het weekeinde op 76-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend als stadion-speaker bij Ajax, was directeur van de korfbalbond en penningmeester van de boksbond. (Volkskrant via Villamedia)
 • “Het gaat slecht met de lokale omroepen in de regio Zuidoost-Brabant. De helft van omroepen had in 2002 een tekort op de begroting. Slechts twee omroepen, Kempen FM (Reusel-De Mierden, Bladel en Eersel) en Stadsradio Helmond, boekten een klein positief resultaat. Dat blijkt uit een rondgang langs de diverse omroepen. Oorzaak van de slechte financiële situatie is volgens veel omroepen de afname van adverteerders. In veel gevallen zorgden subsidies en bijdragen van de overheid ervoor dat omroepen konden voortbestaan. De positievere situatie bij Kempen FM en Stadsradio Helmond komt volgens de omroepen doordat ze erg zuinig met het beschikbare geld omgaan.”..meer in het Eindhovens Dagblad
 • RTL Group Beheer BV, de holding waaronder Yorin (tv), Yorin FM, RTL FM en RTL iMedia vallen, is sinds 15 juli ondergebracht bij het Duitse RTL Television. Dit blijkt uit informatie van de Kamer van Koophandel. RTL Group dat uiteindelijk zowel 100 %-eigenaar is van de Nederlandse RTL als het Duitse RTL Television, had voor 15 juli zelf de aandelen in handen (al dan niet via CLT-Ufa SA). De overdracht komt nog geen vier maanden na de aanstelling van Gerhard Zeiler als algemeen directeur van RTL Group en nog geen twee weken na de aankondiging van het vertrek van Dick van der Graaf. Gerhard Zeiler is overigens zelf de eerst RTL Group-topman die zowel directeur van RTL Television als RTL Group is. Door de wijzigingen heeft het Duitse RTL Television formeel de aandeelhouders-zeggenschap verkregen over Yorin, Yorin FM, RTL FM en RTL iMedia. RTL 4 en RTL 5 vallen onder andere holdings; RTL/de Holland Media Groep SA blijft wel onder directe controle van RTL Group SA. RTL Group is voor 90,2 % in handen van het Duitse Bertelsmann AG.
 • Het NOS Journaal wil per 1 januari elk heel uur een bulletin verzorgen op Nederland 2. Dat nieuwsblok wordt daarna herhaald tot het hele uur daarna. Dat streven heeft Journaal-hoofdredacteur H. Laroes dinsdag bekendgemaakt op de winterpresentatie van de NOS. Laroes schat de slagingskans van het project op 90 procent. Als het de nieuwsmakers lukt, is op Nederland 2 vanaf de ochtend tot 17.00 uur elk uur een Journaalbulletin te zien. Daarna neemt de reguliere programmering het ver. Laroes weigert van een echte nieuwszender te spreken, maar wil op deze manier de service aan de kijkers vergroten. Dit bericht Planet News / ANP……..er komt dus overdag enige concurrentie voor de “zakenzender” RTL-Z.
 • De Britse betaalzender BSkyB is door een sterke groei van het aantal abonnees op winst uitgekomen. Over het eind juni afgesloten boekjaar 2002/2003 behaalde de tv-zender een winst voor belastingen, goodwill en bijzondere posten van 369 miljoen euro. Dat is meer dan was verwacht. De omzet nam toe met 15 procent tot 4,53 miljard euro (ANP/NRC)
 • Via internet mensen oproepen om deel te nemen aan een flash mob levert meer deelnemers op dan een vergelijkbare oproep via de radio. Dat bleek maandag toen het Radio 3-programma Jacobus luisteraars opriep om deel te nemen aan een ‘splash mob’. Er kwamen slechts zeven mensen met een paraplu naar het parkeerterrein bij station Bussum-Zuid, zo meldt De Gooi- en Eemlander. Bij de ‘splash mob’ in Bussum moesten de deelnemers om kwart voor vier aanwezig zijn. De luisteraars wisten niet wat er zou gaan gebeuren – al was de aanduiding ‘splash mob’ natuurlijk een hint. Een minuut voor aanvang kwam de brandweer van Bussum de hoek omrijden. De zeven aanwezige deelnemers, waarvan vier met paraplu, werden vervolgens natgespoten. (Webwereld).
 • Het jaarlijkse dominospektakel ‘Domino Day’ komt dit jaar niet op tv. Endemol, de producent van het programma, heeft de sponsoring van het miljoenen euro’s kostende evenement niet rondgekregen. In november zou de zesde ‘Domino Day’ plaatsvinden, maar dat wordt nu met een jaar uitgesteld. De wereldrecordpoging trok miljoenen kijkers naar SBS6 en was bovendien in zes andere landen te zien. Geldproblemen is niet de enige reden waarom tot een pauzejaar is besloten, aldus SBS. Ook mogelijke verzadiging bij de kijkers heeft meegespeeld. (Essent)
 • De wekelijkse kijkcijfertjes: De publieke omroepen behaalden afgelopen week (week 32) een gezamenlijk marktaandeel van 31,3 procent, de commerciële zenders opgeteld 40,5 procent. De zenders van de Holland Media Groep kwamen uit op 22,3 procent. RTL4 had 13,1 procent, RTL5 4,7 en Yorin 4,5. De SBS-zenders scoorden samen 18,2 procent. SBS 6 11,4, Net5 3,5 en V8 3,3. Het best bekeken programma van week 32 is Hart van Nederland (SBS) van woensdag met een kijkdichtheid van 9,7 procent. Daarna volgt het Journaal van 20.00 uur op maandag met 9,1 procent, Villa Felderhof met 8,1 procent, PSV-Utrecht (Johan Cruijff Schaal) 8,0 en het Journaal van 22.00 uur op woensdag met 7,1 (via Adformatie)
 • Nog een leuk nieuwtje uit de nieuwsgroep nl.media.radio. Er komt een nieuwe zendinstallatie van Nozema in de gemeente Klazienaveen. Dit als vervanging van de bestaande, tijdelijke, zendinstallatie op de flat in Emmen/Emmerhout. Als het goed is verhuizen vanaf 15 augustus de zenders Rebecca, ID&T Radio, Radio 103 en Simone FM van Emmen naar de nieuwe zendinstallatie in Klazienaveen.
 • Goed nieuws voor de fans van de jongerenzender Nickelodeon. De zender blijft op de kabel in Amsterdam en omgeving. Kabelbedrijf UPC heeft maandag bekendgemaakt dat Nickelodeon, onderdeel van MTV Networks, ook na 1 september in de hoofdstedelijke regio wordt doorgegeven. De hoofdstad is van levensbelang voor de zender om adverteerders aan te trekken. Nickelodeon heeft nu een dekking van 93 procent in Nederland. Alleen de provincies Drenthe en Groningen zijn nog kritieke plekken. Daar nemen de programmaraden in september de beslissing of het kindertelevisiekanaal mag blijven. (o.a. ANP)
 • Rotterdam krijgt in september vermoedelijk een commercieel tv-station: Rotterdam News Network RNN. De oprichters denken dat het Commissariaat voor de Media een vergunning afgeeft voor heel Zuid-Holland. Zij maken momenteel programma’s voor de publieke zender Rotterdam tv. (Reclameweek via Villamedia)
 • Gemeenteraadslid Henk Bakker sr.van Leefbaar Amsterdam begint een strafzaak tegen het Parool wegens smaad en laster,zo meldt AT5. Ook klaagt hij zijn ex-vriendin Leilah Miller en haar nieuwe vriend aan, die hij beschuldigt van het doen van valse aangifte en chantage. Aanleiding is een artikel over Millers aangifte van poging tot doodslag en zware mishandeling door Bakker,die haar zou hebben willen wurgen.Bakker ontkent alles. Eerder kreeg hij in kort geding al 800 euro schadevergoeding, omdat het Parool enkele privé-details niet had mogen publiceren.De rest van de berichtgeving oordeelde de rechter rechtmatig. (NOStt)
 • Door de hitte en de daarmee gepaard gaande atmosferische storingen kunnen radiozenders in het hele land slecht of helemaal niet te ontvangen zijn. Dat heeft directeur R. van der Hoeven van zendermaatschappij Broadcast Partners maandag bevestigd. “De atmosfeer is momenteel zo dat radiogolven zich anders gaan gedragen. Sommigen buigen af, terwijl anderen gaan kaatsen. De klachten doen zich vooral voor aan de randen van verzorgingsgebieden van radiozenders. Als het gaat regenen zijn de klachten weer weg.”, aldus van der Hoeven tegenover het ANP. Met de nieuwe etherverdeling hebben de ontvangstproblemen van dit moment overigens niets te maken. Door die verdeling zijn de ‘atmosferische’ problemen ook niet verergerd, aldus Van der Hoeven.
 • De Holland Media Groep (RTL 4 en 5 en Yorin) praat met productiehuis Endemol over een vijfde reeks van de real-lifesoap ‘Big Brother’. De Telegraaf meldt dat de steeds minder populaire show volgend jaar terugkeert in de vorm van het eerste seizoen. Wel wil men in het huis extremere kandidaten plaatsen. Vorig jaar werd nog op de programmavorm gevarieerd met een muur tussen een ‘rijk’ en een ‘arm’ deel van het huis. Programmadirecteur Leo van der Goot van HMG keek onlangs in Engeland waarom de serie daar wel een succes blijft. (Essent)
 • De sportrubriek van Teletekst is met ingang van vandaag gewijzigd. Grote sporten als schaatsen, wielrennen, tennis en atletiek hebben meer pagina’s gekregen. Ook is er meer ruimte voor sporten die geen eigen pagina hebben. Door de wijzigingen zullen minder vaak rouleerpagina’s nodig zijn, waardoor de wachttijden worden beperkt. De ruimte wordt gevonden door de clubpagina’s uit rubriek 600 te verhuizen naar rubriek 800. Daar krijgen alle clubs in het betaald voetbal een vaste eigen pagina. De eredivisie-uitslagen zijn niet meer te vinden op de vertrouwde pagina 650, maar op 666. (NOS Teletekst).
 • De “gerespecteerde” actualiteitenrubriek Nova (NOS/VARA) komt vandaag negatief in het nieuws. De politie heeft zaterdagmiddag zes mannen opgepakt die in Eindhoven flyers met discriminerende teksten uitdeelden. Volgens de politie deden ze dat op uitnodiging van het tv-programma NOVA, dat de actie aan het filmen was. NOVA-hoofdredacteur Kuyl ontkent dit, aldus het ANP. NOVA-hoofdredacteur C. Kuyl noemt de beschuldiging flauwekul. ,,Dat zou alle journalistieke principes waar NOVA voor staat schaden. NOVA registreert en legt vast, maar zet dat niet in scène.” Kuyl bestempelt het politieonderzoek als broddelwerk. “Deze bewering is in strijd met alles waar Nova voor staat, ik ga mijn advocaat hierover bellen.”
 • Het ANP-bericht met zorgwekkend nieuws: De stroomleverantie in Nederland komt als gevolg van de hitte in gevaar. Electriciteitsbeheerder TenneT heeft ‘Code Rood’ gegeven, omdat de productie de kritieke ondergrens heeft bereikt.Ook zijn er nauwelijks reserves meer. Maandagochtend kan een stroomtekort ontstaan, omdat veel mensen dan weer aan het werk gaan en veel mensen terug zijn van vakantie. TenneT roept ierdeen op het verbruik maandag zoveel mogelijk te beperken…TenneT (ik had nog nooit van het bedrijf gehoord..maar blijkbaar zijn die jongens toch vrij belangrijk) legt via haar website uit wat nu precies Code Rood inhoudt.
 • Op de website van Radio M is het niet te vinden..maar Radio M beschikt naast de etherfrequentie 93,1 MHz vanuit Lopik ook over een steunzender in het zuid-oosten van de provincie Utrecht. In Rhenen staat een steunzendertje van Radio M uit te zenden op 97,9 MHz. Een foto van deze mast is te vinden via de website van Nozema
 • De Britse betaaltelevisiezender BSkyB heeft voor 1,5 miljard euro voor drie jaar de rechten gekocht om voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League rechtstreeks uit te mogen zenden. Het contract gaat in aan het begin van seizoen 2004/2005. BSkyB had de rechten al in bezit. Ook de BBC sloeg een kleine slag en haalde voor 150 miljoen de rechten van de hoogte- punten van de zaterdagduels binnen. Die waren in bezit van ITV. (ANP)
 • In September zendt de TROS de bekende tv-serie ‘De Fabriek’ opnieuw uit. Elke donderdagavond in september zijn de prikkelingen van de familie Rustenburg en de suikerbieten fabriek te zien. Grote namen als : Rudy Falkenhagen, Pleuni Touw, Niki Spengler, Joeroen Krabbé, Hugo Metsers, Sacco van der Made, Marlous Fluitsma, Hein Boele, Maarten Spanjer, Bram van der Vlught en Marjan Berk speelden in deze televisieserie.
 • In kringen van zenderpiraten kan CDA-kamerlid Joop Atsma uit Surhuisterveen niet meer stuk. Dankzij een actie van de Friese parlementariër onderzoekt het ministerie van economische zaken op dit moment de mogelijkheden om radiofrequenties die sinds de herverkaveling in juni niet worden benut, beschikbaar te stellen aan ‘piraten’. Atsma ziet vele voordelen aan het op deze manier legaliseren van piratenzenders…Lees verder
 • Vrijdagochtend 8 augusutus nam 3FM-DJ Giel Beelen afscheid van zijn luisteraars in de vroege ochtend. De laatste uitzending van “NachteGiel” is online te beluisteren via de website van 3FM. De nachten van Giel Beelen hebben in de afgelopen jaren garant gestaan voor een flinke dosis humor. Items als “de Stalker” en “Terror Telefoontjes” zijn bij iedereen bekend geworden en komen allemaal uit NachteGiel, het dagelijkse nachtprogramma van Giel.

 

NMA: OMROEPEN HEBBEN MEDEDINGINGSWET OVERTREDEN

De bij SPOT aangesloten omroepen hebben met de afspraak om per 1 april 2003 collectief over te stappen op een ander systeem voor de berekening van de prijs van reclamezendtijd de Mededingingswet overtreden, heeft de directeur-generaal van de NMa vastgesteld. Volgens de Mededingingsautoriteit is dit ´een prijsafspraak die ertoe strekt de concurrentie te beperken´ en dat mag niet. Dit meldt de BVA Associatie Nederlandse Adverteerders op zijn site. De omroepen hadden afgesproken om in de berekening van hun tarieven vanaf april 2003 ook gastkijkers mee te nemen. Op 5 maart heeft de BVA een klacht ingediend tegen SPOT en haar leden. Enige tijd hierna hebben de omroepen hun afspraken ingetrokken. Volgens de directeur-generaal beperkt de gewraakte afspraak adverteerders in hun vrijheid te onderhandelen met de SPOT-leden over het al dan niet gebruiken van gastkijkers voor het bepalen van de prijs van reclamezendtijd. Ook wordt hiermee de onderlinge prijsconcurrentie beperkt, aldus de NMa. De kartelwaakhond benadrukt in zijn besluit dat zowel vragers als aanbieders van tv-reclame als zelfstandige ondernemingen onafhankelijk van elkaar hun commerciële beleid dienen te bepalen.Omdat de afspraak al snel weer is ingetrokken, heeft de directeur-generaal geen rapport opgemaakt. Wel blijft de NMa ´de betrokken partijen nauwlettend monitoren´. De BVA laat weten tevreden te zijn met het besluit. (Adformatie)

KORT NIEUWS

 • BNN-presentator Ruud de Wild krijgt dit najaar een nieuw tv-programma, Ruud´s recordshow geheten. Daarin geeft De Wild gewone stervelingen de kans om een zelfverzonnen wereldrecord te vestigen en zo een plekje te veroveren in de geschiedenisboeken.’ (Telegraaf)
 • Adsl-aanbieder Eweka spant een kort geding aan tegen het Noord-Hollandse kabelbedrijf Multikabel. Eweka is boos over een reclamecampagne waarin het bedrijf ‘adsl via de kabel’ aanprijst. Eweke noemt dit “misleiding”, omdat adsl alleen via de telefoonkabel loopt en niet via de televisiekabel. Ook de Reclame Code Commissie heeft inmiddels klachten over Multikabel gekregen. Multikabel zegt de term ‘adsl via de kabel’ te gebruiken, omdat adsl in de ogen van veel mensen synoniem staat voor snel internet. (essent)
 • Hans Kazàn blijft nog eens twee jaar te zien bij de TROS. Daarvoor heeft de 50-jarige illusionist onlangs een nieuw contract met de omroep gesloten. Ook Magic Unlimited, het trio dat wordt gevormd door Kazàns zoons Oscar en Renzo en hun assistente Mara, valt onder de overeenkomst. De familie Kazàn neemt deze maand acht nieuwe afleveringen op van de show ‘Hans Kazàn & Magic Unlimited’. Dit jaar ontvangen zij gasten als Piet Paulusma, Jan Lenferink, André Rieu, Carlo Boszhard en Robert Jensen. (Essent)
 • Een cameraploeg van de Amsterdamse tv-zender AT5 is donderdagmiddag mishandeld op het Mercatorplein. De ploeg maakte een reportage over de relletjes woensdagnacht op het plein, die ontstonden nadat een politieagent een man doodschoot. De cameraploeg werd donderdag plotseling belaagd door een onbekende man, die na zijn daad op een scooter vluchtte. De man kon later worden aangehouden. AT5 heeft geen aangifte gedaan, maar de politie probeert de verdachte via getuigenverklaringen toch te vervolgen. (Villamedia)
 • Yorin start met medewerking van Koninklijk Horeca Nederland het tv-programma Yorin Goes Out! over uit eten en uitgaan in Nederland. In het kader van de landelijke campagne de horeca, gastheer van de samenleving nemen ´soapies` Anouk van Nes en Sander Foppele vanaf begin september de kijker 13 weken lang mee op een ontdekkingstocht langs Nederlandse cafetaria’s, restaurants, hotels, cafés en discotheken. (Adformatie)
 • De Amerikaanse mediawaakhond FCC lijkt een 3 miljard dollarfusie goed te keuren tussen Univision Communications dat met zijn 50 tv-stations en 43 partners 97% van de Spaanstaligen in de VS bereikt, en de Hispanic Broadcasting, die met 69 stations dezelfde doelgroep bedient. Univision bezit ook het kabelnetwerk Galavision (6 miljoen abonnees), TeleFutura (16 stations) en platenmaatschappijen. Hispanic is de grootste Spaanstalige radioketen. Voorstanders zeggen dat de fusie de keuzes vergroot en Spaanstalige media beter laat concurreren met de Engelstaligen, tegenstander vinden dat dat geen concurrenten zijn omdat Spaantaligen een gesloten deelmarkt vormen. (Villamedia) Mensen uit lagere sociale klassen kijken graag naar paardensport, tennis, boksen, mountainbike en voetbal op de Nederlandse televisie. Sporttakken als american football, formule-1-races en schaatsen trekken relatief veel kijkers uit de hoogste sociale klasse. Deze bevindingen komen uit een rapport van de Publieke Omroep over sport op televisie in 2002. De samenstellers van het rapport onderzochten zowel de kijkdichtheid als de waardering voor sportprogramma’s als de publieksamenstelling. Lees verder
 • Kabelexploitant Essent krijgt veel klachten van inwoners van Drenthe en Groningen over de ontvangst van met name de publieke televisiezenders en de regionale omroepen. Door de hoge luchtdruk die op het moment heerst, laat de ontvangst van Nederland 1,2 en 3, de drie Duitse publieke zenders en TV Noord en TV Drenthe te wensen over. Volgens Essent-woordvoerder Harry Weites is het probleem door Essent niet op te lossen. “Het is wachten op een weeromslag.” Volgens Weites wordt de ontvangst van de zenders gestoord door publieke zenders uit andere landen, met name Duitsland en Denemarken. “Door de hoge luchtdruk reikt het signaal van de zenders verder dan de bedoeling is. Je krijgt daardoor twee signalen op één frequentie.” Het probleem doet zich alleen voor bij zenders die Essent zelf uit de lucht plukt. De signalen van BBC en VRT krijgt het bedrijf rechtstreeks geleverd, de meeste commerciële zenders worden met een schotel van een satelliet ontvangen. Zij hebben geen last van de storing. (Dagblad vh Noorden)

RADIO WEST WEER MET MUZIEK OVERDAG

Radio West gaat ook na de “zomertour” door met het uitzenden van muziek tussen 10.00 en 16.00 uur. Radio West was eind maart gestart met een nieuw format waarin overdag alleen nieuwsberichten waren te horen. Uit de laatste luistercijfers bleek echter dat het marktaandeel van Radio West flink is gedaald. Radio West gaat nu het gehanteerde format met continu nieuwsberichten overdag, evalueren. Vooruitlopend op de uitkomsten van deze evaluatie zal er overdag meer muziek worden gedraaid.Radio West besloot eerder om het “nieuwsformat” in ieder geval tot medio volgend jaar te blijven volgen. Daar wordt nu van afgezien. “Tegenvallende luistercijfers in combinatie met teruglopende reclame inkomsten en een ingrijpende bezuinigingsoperatie hebben hiertoe de aanleiding gevormd.”,aldus het persbericht van 89,3 Radio West.89.3 Radio West gaat zowel intern als extern evalueren. Dit gebeurt door het instellen van een luisterpanel onder de luisteraars en het houden van onderzoek onder de adverteerders naar de beleving van het format. Daarnaast zal bureau Intomart een waarderingsonderzoek uitvoeren onder een representatief aantal mensen in het uitzendgebied van 89.3 Radio West. Deze onderzoeken zullen in het najaar plaatsvinden. (MediaMagazine.nl)

KORT NIEUWS

 • Slecht nieuws voor tv-kijkers die graag hun middagmaaltijd delen met Mireille Bekooij en Bert Kuizenga. De TROS heeft namelijk besloten te stoppen met het relatief populaire middagprogramma Lunch-TV, zo bevestigde een woordvoerder van de omroep donderdag. Lees verder
 • Fons van Westerloo is in een kogelbrief bedreigd omdat SBS 6, NET 5 en V8 in het komende tv-seizoen geen seksprogramma’s meer uitzenden. De briefschrijver stuurde hem een envelop met twee kogels toe. In de bijgevoegde brief dreigen ´erotiekliefhebbers´ de omroepdirecteur dood te schieten. De kogelbrief is verstuurd voordat bekend werd dat Van Westerloo overstapt naar de Holland Media Groep. Volgens de politie hebben de afgelopen weken meer bekende Nederlanders dergelijke brieven ontvangen. Van Westerloo deed op verzoek van de politie aangifte. (Telegraaf via Villamedia)
 • De Journalistenbond NVJ en de ondernemingsraden van de publieke omroepen maken zich ernstig zorgen. Zij vrezen dat de door adviesbureau McKinsey aanbevolen miljoenenbezuinigingen vooral de programma’s en de makers zullen raken. Lees verder
 • De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) richt een meldpunt in voor medewerkers van de publieke omroepen (PO), die de dupe lijken te worden van de bezuinigingen. Secretaris Bruning van de NVJ hekelde woensdag de grote onzekerheid die de omroepbazen laten voortbestaan over voorgenomen bezuinigingen,aldus het AD. Bruning:”Op directieniveau wordt al gesproken over saneringsplannen en informeel krijgen programmamakers te horen dat er wordt geschrapt.Als wij daar dan vragen over stellen, krijgen we te horen dat er formeel nog niks bekend is.” (NOSTT)
 • Na bijna dertien jaar komt er zaterdag een eind aan Leidsekade Live! op Radio 3FM. De KRO schrapt het programma wegens bezuinigingen. Het radioprogramma Niemandsland, een programma in de nachtelijke uren op Radio 1, blijft bestaan tot de jaarwisseling. Lees verder

RTL 4 EN 5 BLIJVEN LUXEMBURG

RTL4 en 5 blijven Luxemburgse zenders. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een beroepsprocedure die was aangespannen door het Commissariaat voor de Media. De mediawaakhond wil de zenders graag onder de Nederlandse wet brengen, maar Europese regels verhinderen dat, zo constateert de Raad van State. Het rechtsorgaan stelt dat de claim van het commissariaat op zich terecht is. De Europese richtlijn ‘Televisie zonder richtlijn’ sluit dubbel toezicht evenwel uit. ,,Omdat Luxemburg op basis van de richtlijn reeds vele jaren het toezicht uitoefent, geeft het besluit van het commissariaat onvoldoende blijk van ‘gemeenschapstrouw’ die het EG- verdrag eist.”De Raad van State ziet voor de mediawaakhond drie mogelijkheden om de RTL-zenders toch onder zijn toezicht te brengen. Het commissariaat kan zo’n verzoek doen aan zijn Luxemburgse evenknie, het verschil voorleggen aan de Luxemburgse rechter, of een procedure starten bij het Europese Hof van Justitie. Het commissariaat studeert op de diverse mogelijkheden, zo liet een woordvoerder woensdag weten. ANP

OMROEPEN DENKEN MEER TE KUNNEN BEZUINIGEN

Omroepdirecteuren gaan proberen om in de omroepbegroting van 2004 een bedrag van 47 miljoen euro te bezuinigen. Dit terwijl de overheid Publieke Omroep in 2004 een besparing heeft opgelegd van 40 miljoen euro. De omroepbazen leggen zichzelf dus een hogere bezuinigingsdoelstelling op dan in het regeerakkoord is gesteld. Dit hebben de omroepen onlangs besproken tijdens een overleg in hotel Karel V in Utrecht. De directeuren proberen de gewenste besparingen deze maand te regelen, waarna in september bij de presentatie van de meerjarenbegroting duidelijk moet worden of het is gelukt. ,,We gaan aan de slag, maar geven geen garanties dat de extra besparingen lukken”, aldus een woordvoerder van Publieke Omroep woensdag.Als de omroepen er in slagen 7 miljoen euro extra te bezuinigen, dan wordt dat bedrag gestort in een apart potje waaruit nieuwe programma’s kunnen worden gefinancierd. Vooral op het gebied van het realiseren van nieuw drama kan dat potje worden aangewend. Wegens de locatie van het overleg kreeg het potje de naam ‘Karel V-Fonds’. Om het bestaansrecht van de publieke omroep ook in de toekomst te garanderen vinden de omroepbonzen het nodig om nu te investeren. Het is overigens niet gezegd dat het volledige bedrag van 40 miljoen in 2004 moet worden opgehoest door Publieke Omroep. Ook de Wereldomroep en de omroeporkesten moeten er aan bijdragen. In 2007 moet het te bezuinigen bedrag zijn gestegen naar 80 miljoen euro op jaarbasis. Onderzoeksbureau McKinsey concludeerde eerder dat alleen al door efficiënter te werken 60 tot 100 miljoen per jaar kan worden bezuinigd. Lees verder

KORT NIEUWS

Dj en presentator Michael Pilarczyk komt weer terug bij RTL4. Samen met autocoureur Allard Kalff gaat hij vanaf 30 augustus ‘Autowereld’ presenteren, zo meldt het Veronica Magazine. Pilarczyk neemt de plek in van presentator Bert van den Dool, die in het nieuwe seizoen andere plannen had. Overigens is de Yorin-dj geen onbekende in het autoprogrammawereldje: hij is producent van ‘Autowereld’, ‘Stapel op auto’s’ en ‘Transportwereld’. Zijn werkzaamheden als discjockey bij Yorin FM blijft hij ook gewoon doen. (Essent)

De Amerikaanse tv-zender NBC denkt kijkers te kunnen weerhouden van zappen tijdens reclameblokken door tussen de commercials mini-filmpjes te vertonen. Gehoopt wordt dat kijkers de afloop willen zien en niet meer naar andere zenders overschakelen. Dit meldt de New York Times. NBC heeft tien spannende en komische filmpjes gemaakt met daarin bekende sterren.De 1MM’s (One-Minute-Movies) bestaan uit twee delen van een halve minuut. Het eerste deel eindigt met een zogenaamde cliffhanger. Binnen twee uur wordt het tweede deel uitgezonden. De tijd van de filmpjes gaat niet af van de reclamezendtijd,maar van de gewone zendtijd. (NOSTT)

Kabelmaatschappij Casema stopt op 1 september met het aanbieden van films via haar digitale filmpakket Filmtime. Dit bericht de website Radio.nl. Naar verluidt zou gebrek aan belangstelling van de kijkers de reden zijn voor de opheffing van deze digitale dienst. Abonnees van Casema Digitale Televisie konden, naast het bekijken van een groot aantal digitale zenders, ook films bestellen via de dienst Filmtime. De belangstelling hiervoor bleef echter ver achter bij de oorspronkelijk verwachting.

VERONICA KAN NAVORDERING VAN FISCUS VERWACHTEN

Veronica wordt getroffen door een navordering van de fiscus die kan oplopen tot 20 miljoen euro. Dit bevestigt gedelegeerd commissaris Cees van Steijn van Veronica. Van Steijn verwacht niet dat hierdoor de verkoop van Veronica aan SBS gevaar loopt, maar SBS zal minder betalen. De vereniging Veronica verkoopt vrijwel al haar activiteiten aan SBS: het zeer winstgevende Veronica Magazine, Veronica Digitaal, een lithobedrijf en enige onderdelen van Veronica TV. Zo mag SBS na de deal zijn zender V8 omdopen in Veronica. In ruil voor dat al zou Veronica aandeelhouder worden van SBS Nederland, en zou daarvan 12 procent krijgen. Van Steijn zegt nu te verwachten dat het wel wat minder wordt . ‘We zijn daarover in goed overleg met SBS.’ Lees verder

DUITS PROSIEBENSAT1 IN HANDEN VAN SABAN

Het grootste tv-concern in Duitsland, ProSiebenSat1, komt definitief in buitenlandse handen. Dat heeft KirchMedia dinsdag bekendgemaakt. Schuldeisers zijn akkoord gegaan met de verkoop van ProSiebenSat1 uit de failliete boedel van mediabedrijf KirchMedia aan de Israëlisch-Amerikaanse miljardair Haim Saban. De verkoop wordt over enkele dagen afgerond. Hoeveel met de overname van het commerciële tv-concern is gemoeid, gaf KirchMedia niet aan. Saban zag in juni nog de overname van ProSiebenSat1 mislukken toen hij gunstiger voorwaarden probeerde af te dwingen bij de schuldeisers van KirchMedia. De zakenman, die fortuin heeft gemaakt met kindertelevisie, gaat nu geschiedenis schrijven door de eerste buitenlander te worden die een groot deel van de Duitse televisiemarkt beheerst. In de boedel van KirchMedia blijft nog de filmbibliotheek achter. Lees verder

KORT NIEUWS

 • Rijkswaterstaat mag niet langer via de website van de instantie of met sms’jes verkeersinformatie verschaffen aan weggebruikers. Dat heeft de rechter besloten naar aanleiding van een klacht over concurrentievervalsing van de VerkeersInformatieDienst (VID).
 • Potentiële ‘Jamais’ kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de audities van de tweede editie van het populaire RTL4-programma ‘Idols’. Op de internetsite Idols.nl staat een inschrijfformulier. RTL verwacht dit jaar meer aanmeldingen dan vorig jaar. Toen schreven zich 7626 kandidaten in. Om die reden zendt RTL4 komend seizoen liefst zes voorrondes uit, twee meer dan afgelopen seizoen. Tooske Breugem is weer een van de presentatoren, maar Reinout Oerlemans is waarschijnlijk niet meer van de partij. De samenstelling van de jury wijzigt niet. ‘Idols II’ is vanaf december te zien. (Essent)
 • Telecombedrijf Telfort, het huidige O2, heeft maandag na overleg met de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 besloten zijn reclamecampagne waarmee de herstart van het bedrijf wordt gevierd, aan te passen. De stichting was ontzet dat Telfort in zijn campagne oproept op 15 augustus de vlag uit te hangen, juist op de dag dat Indische Nederlanders de capitulatie van Japan in 1945 herdenken. Afgesproken is nu dat de vlaggenactie op 15 augustus wel doorgaat, maar dat Telfort die dag afziet van adverteren. De stichting is blij met het compromis. (Adformatie)
 • De commerciële zenders behaalden in week 31 opgeteld een marktaandeel van 48 procent, de publieke zenders kwamen uit op 34 procent. RTL4 behaalde een marktaandeel van 15 procent, RTL5 4 en Yorin 5 procent. SBS6 scoorde evengoed als RTL4: 15 procent, Net5 behaalde 5 procent, V8 4. Het best bekeken programma was weer het NOS Journaal van 20.00 uur, maar dit keer op maandag. Het trok bijna 1,5 miljoen kijkers. Hart van Nederland scoorde 1,4 miljoen kijkers, Ajax-Inter Milan op het Amsterdam Tournament trok 1,18 miljoen kijkers. In de topvijf staan ook het NOS Journaal van 18.00 uur op woensdag en Tussen Kunst en Kitsch van de Avro met respectievelijk ruim 1,1 en ruim een miljoen kijkers. Bron: Stichting Kijkonderzoek (SKO) / Adformatie
 • Toine van Peperstraten, de kersverse DJ bij Veronica103, bericht via zijn weblog dat er deze week meer duidelijkheid komt over de eventuele overgang van DJ Jeroen van Inkel van Radio538 naar Veronica103…..
 • Hanneke Groenteman presenteert vanaf 7 september zes afleveringen van het NPS middagprogramma Boeken op zondag. De liefde voor het lezen staat centraal in dit nieuwe programma. Naast literatuur worden reis-, tuin-, kook- en kinderboeken besproken door Groenteman en haar gasten. Het is de bedoeling dat deze pilotserie een vervolg krijgt. (Telegraaf via Villamedia)
 • Kabelmaatschappij UPC heeft vanmiddag bekendgemaakt dat ze de exclusieve rechten verkregen hebben voor de verdeling van de Uefa Champions League wedstrijden via betaaltelevisie in België. De kabelmaatschappij zal in de regio’s waar ze kabeltelevisie verdelen (Leuven en Brussel) de wedstrijden die niet op VRT en Club RTL komen, in een systeem van betaaltelevisie uitzenden. Op speeldagen zullen twee matchen per avond (op twee kanalen) rechtstreeks uitgezonden worden en daarnaast krijgen de kijkers ook hoogtepunten, het Champions League Magazine en eventueel uitgestelde wedstrijden.
 • De lokale radiozender Harderwijk FM kan in september van start. De studio wordt opgebouwd en de programmering is voorgelegd aan de onlangs ingestelde programmaraad. Een exacte datum is nog niet vastgesteld, maar volgens secretaris J.Vos van het bestuur van Harderwijk FM wordt het ‘zo vroeg mogelijk’ in september. De lokale radiozender is in eerste instantie alleen te beluisteren via de kabel. De ethervergunning is aangevraagd. De officiële zendvergunning is een paar weken geleden ontvangen van het Commissariaat voor de Media, nadat de gemeenteraad begin mei had instemd met de benoeming van het programmabepalend orgaan, voorheen aangeduid als programmaraad.

NRC: PUBLIEKE OMROEP WILDE SBS-BAAS OOK

De Publieke Omroep heeft Fons van Westerloo, oprichter van de Nederlandse tak van het commerciële omroepbedrijf SBS, begin dit jaar gepolst voor een zetel in de raad van bestuur. Dat bevestigen hijzelf en de Publieke Omroep. Volgens de Publieke Omroep was Van Westerloo ,,een van de kandidaten” met wie een selectiecommissie heeft gesproken. Een woordvoerder zegt dat Van Westerloo onder meer in aanmerking kwam voor de functie doordat hij ,,jarenlange ervaring heeft bij de publieke omroep” en die ,,een warm hart” toedraagt. Van Westerloo werkte onder meer als verslaggever en c orrespondent voor de AVRO en was er adjunct-directeur Radio en tv.an Westerloo (57) noemt het in een interview met NRC Handelsblad eervol dat hij door de Publieke Omroep werd gepolst. ,,Maar de raad van bestuur betekent veel vergaderen en dat ligt me niet. Ik ben toch meer iemand om direct mensen aan te sturen.” De raad van bestuur van de Publieke Omroep is verantwoordelijk voor de coördinatie van de drie publieke tv-netten, vijf radiozenders en hun internetafdelingen. Sinds 1 april is de jurist en oud-burgemeester Harm Bruins Slot voorzitter. Verder heeft Ruurd Bierman (voormalig directeur radio en tv van de NOS) zitting in de raad. Over enkele weken treedt als laatste lid Cees Vis aan. Hij was tot begin dit jaar bestuurder bij PCM (uitgever van onder meer NRC Handelsblad). (NRC Handelsblad)

OVERNAME EN OPSPLITSING CANAL+ BENELUX DEFINITIEF

De overname en opsplitsing van de betaalzender Canal+ Benelux is rond. UPC krijgt het Nederlandse deel. Volgens Villamedia, dat de OR van de betaalzender noemt, gaat de Vlaamse tak naar de kabelmaatschappijen Telenet en Interkabel en de Waalse naar een consortium van kabelmaatschappijen en media-investeerder Déficom. De overheden moeten de deal nog goedkeuren, waardoor de feitelijke overname pas eind oktober plaats kan vinden. Het is nog niet duidelijk wat er met Canal Digitaal gebeurt, onderdeel van Canal+. De Publieke Omroep is geïnteresseerd in een overname. (Adformatie)

KORT NIEUWS

 • Bij het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken zijn de afgelopen twee weken ongeveer duizend klachten binnen gekomen over slechte ontvangst van radiozenders. Minister Brinkhorst wil de problemen voor 1 oktober hebben opgelost. Een eerste inventarisatie wijst uit circa 60 procent van de klachten gaat over slechte ontvangst van Radio 1 en dat vooral luisteraars rond de steden Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Arnhem klagen. Ook uit Friesland komen veel klachten. Over Radio 2 gaat 15 procent van de klachten en eveneens 15 procent gaat over commerciële stations. De ontvangst van Radio 4 is voor 9 procent aanleiding om te klagen. Van ongeveer de helft van de klachten is bekend om wat voor apparatuur het gaat. Daarvan gaat het bij een kwart over draagbare radio’s, 20 procent over autoradio’s en 16 procent over wekkerradio’s. Het Agentschap Telecom verricht naar aanleiding van de klachten metingen. Als blijkt dat het signaal te zwak is gaat het agentschap samen met de omroepen en de | zenderoperators op zoek naar de oorzaak. ANP
 • De zenders van de Holland Media Groep (HMG) hebben in juli een marktaandeel van 28,5 procent behaald. Het betekent de beste score in die maand sinds 1999. In 1999 werd 29,6 procent behaald in de doelgroep boodschappers 20-49 jaar. Overigens deden de publieke omroepen het samen beter met een aandeel van 28,9. De SBS Groep heeft een zenderaandeel van 25,2 procent behaald. In de doelgroep 20-34 jaar is HMG wel de beste met 29,0 procent, gevolgd door de SBS Groep met 27,7 en de publieken met 25,1. (Adformatie)
 • Het lokale radiostation Radio Centraal FM in Houten heeft tot eind augustus haar uitzendingen gestaakt. De website van het station, dat alleen via internet was te beluisteren, is volgens initiatiefnemer Veldhuizen gehackt door een ex-medewerker. Het radiostation dat tussen 1 februari en eind juli was te horen trok gemiddeld vijf luisteraars per dag. Ondanks de geringe belangstelling verzorgde voornamelijk Veldhuizen zelf maandenlang de uitzendingen. Eind juli stopte hij ermee, na een cyberaanval op het muziekgedeelte van de website.
 • Orange, T-Mobile, Telefonica Moviles en TIM (Telecom Italia Mobile) kondigden officieel hun start aan met meer onderlinge roamingovereenkomsten. Een mobiele VPN-dienst is in de maak. Dit bericht Telecom Italia. De vier bedrijven proberen in eerste instantie het onderling, grensoverschrijdend gebruik van hun netwerken te optimaliseren. Dit betekent in de praktijk dat ze zoveel mogelijk onderling koppelen en verkeer uitwisselen, en andere partijen als Vodafone en in mindere mate O2 en KPN daarbuiten zullen laten.
 • Eredivisieclubs Vitesse en FC Groningen hebben maandag een akkoord bereikt met betaalzender Canal+ over een tweejarig contract. Canal+ kan daardoor competitiewedstrijden van beide voetbalclubs live uitzenden. Eerder al sloot de abonneezender contracten af met bijna alle eredivisieteams, waaronder Ajax, PSV en Feyenoord. (ANP)
 • Iedereen die op 15 augustus de vlag uithangt maakt kans op vijf jaar gratis bellen. Een reclameactie van telecombedrijf Telfort waar veel Nederlanders met een Indische achtergrond geschokt op reageren. Op 15 augustus wordt namelijk de capitulatie van Japan herdacht. De reclamecampagne is bedoeld om het Nederlandse imago van Telfort te benadrukken.Om de feestvreugde te verhogen wil Telfort de komende tijd miljoenen plastic uitvoeringen van de nationale driekleur huis-aan-huis verspreiden.
 • Ruim 8000 mensen hebben zaterdagavond het concert van Robbie Williams via de internetsite van Sky Radio bekeken en beluisterd. Met behulp van een wachtwoord, dat per sms kon worden opgevraagd, konden fans het liveconcert in het Engelse Knebworth volgen. De fans logden al ruim voor negen uur in op de site om onder meer mee te doen aan prijsvragen en te discussiëren via het gastenboek. Rond aanvang van het concert registreerde Sky Radio ruim 8000 unieke bezoekers. Normaal gesproken wordt de site op een zaterdagavond op dat tijdstip door gemiddeld 900 mensen bezocht. Het is volgens KPN Telecom voor het eerst dat in Nederland op deze manier betaald wordt voor een internetuitzending. Mensen die het drie uur durende optreden wilden volgen en daarvoor de code per sms hebben aangevraagd, betaalden 1,10 euro. Van de opbrengst is een kwart voor KPN en een kwart voor een tussenpartij. De rest gaat naar Sky, het management van de artiest en zijn platenmaatschappij. (ANP)
 • Sinds deze week kunnen abonnees van kabelexploitant Casema kijken naar de televisie zender Discovery Civilisation. Deze thema-zender is tijdelijk te zien via het etalagekanaal van het analoge tv-basispakket van Casema. Het etalagekanaal van Casema laat gedurende een bepaalde periode een zender zien die normaal alleen via het digitale pakket van Casema is te zien.

PUBLIEKE OMROEP BEZUINIGT 5 MILJOEN

De Publieke Omroep bezuinigt in 2004 voor 5 miljoen euro. Dat bedrag staat gelijk aan vijftig arbeidsplaatsen, aldus een woordvoerder van de Publieke Omroep vrijdag. Het bestuur bespreekt de uitvoering van de bezuinigingen na de zomer met de 350 medewerkers. De Publieke Omroep is de coördinatie-instantie voor de programmering van de landelijke publieke radio- en televisiezenders en internet. De organisatie verdeelt ook de zendtijd en voert gemeenschappelijke taken uit. De regering wil dat alle omroepen samen in 2004 40 miljoen euro besparen. Dat bedrag moeten oplopen tot 80 miljoen in 2007. Onderzoeksbureau McKinsey had eind juni berekend dat de publieke omroepen samen 60 tot 100 miljoen euro kunnen besparen door efficiënter te werken. McKinsey had gesteld dat de meeste besparingen te bereiken zijn bij de Publieke Omroep. Na overleg tussen de omroepbesturen neemt deze organisatie nu inderdaad relatief een groot deel op zich. Bij andere omroepen ligt de besparing tussen de 2 en 4 miljoen euro, weet secretaris T. Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De vakbond is ontstemd dat veel omroepen de sanering nu al voorbereiden, veelal door middel van ontslagen. Hij vreest dat veel omroepen te makkelijk de programmamakers willen ontslaan. Volgens Bruning toont het McKinsey-rapport juist aan dat er veel te besparen is onder leidinggevenden. De NVJ houdt vanaf woensdag ledenbijeenkomsten over de voorgenomen bezuinigingen bij de omroepen. (ANP)

KLACHTEN OVER SLECHTE ONTVANGST RADIO 538 IN TWENTE

Radio 538 is sinds enkele weken via de ether in delen van Twente slecht te ontvangen. Dit komt vanwege de aanpassingen die hebben plaats gevonden aan de zendmast. Binnen een paar maanden moet de radiozender in Twente weer goed te ontvangen zijn. Sinds de veranderingen aan het antennesysteem, eind juni, heeft Radio 538 veel klachten binnengekregen van luisteraars uit Twente. ‘We hebben nu meer dan dertig emails en sms-jes gehad van luisteraars die zich afvragen waarom de zender niet meer goed te ontvangen is’, zegt Joost Berk van de technische service van Radio 538.De populaire radiozender was tot voor kort in Twente alleen te ontvangen op de kabel. De veiling van de radiofrequenties heeft daar verandering ingebracht. De zender heeft vanaf 1 juni een bijna landelijke dekking en was in het begin van juni wel goed te ontvangen in Twente in de ether. Broadcast Partners, beheerder van een aantal zendmasten in Nederland, verwacht dat het probleem binnen een paar maanden is opgelost. ‘We zullen de komende tijd het antennesysteem opnieuw gaan aanpassen. Dit kan even duren omdat er meer systemen van masten in Nederland moeten worden veranderd’, aldus een woordvoerder van Broadcast. De zendmast staat bovenop het EL-gebouw van de Universiteit Twente. Radio 538 kreeg veel klachten binnen van mensen van de universiteit die hinder van de zender zeggen te ondervinden. ‘Zij werken daar veel met gevoelige meetapparatuur en onze mast stoorde daarop. Ik vertrouw erop dat de zender binnenkort weer goed te ontvangen is. We hebben daar recht op want we hebben er als radiostation voor betaald’, zegt Berk. (TC Tubantia)

KORT NIEUWS

 • Een aantal commerciele radiozenders, waaronder Business Nieuws Radio, Radio 10 en Arrow Classic Rock Radio heeft zaterdag in de vroege middag te kampen gehad met een verstoring. Hierdoor konden deze commerciele radiozenders meer dan een uur lang niet uitzenden via de kabel en ether. De storing was rond 14.15 uur weer opgelost.
 • Amerikaanse militairen in Irak treden steeds vaker hard op tegen journalisten. De toch al gespannen relatie tussen Amerikaanse troepen en de internationale media komt daardoor nog meer onder druk te staan. Dat heeft Reporters sans Frontieres (RSF), de internationale belangenorganisatie voor journalisten, vrijdag in een verklaring gesteld. RSF liet weten dat de Amerikaanse militairen in Irak sinds de val van Saddam Hussein een aantal medewerkers van internationale media hebben mishandeld. (ANP)
 • Eredivisieclub FC Zwolle en betaalzender Canal+ hebben vrijdag overeenstemming bereikt over een tweejarig contract. Canal+ kan daardoor competitiewedstrijden van FC Zwolle live uitzenden. Eerder al sloot de abonneezender contracten af met bijna alle eredivisieteams, waaronder Ajax, PSV en Feyenoord. (ANP)

VAN WESTERLOO NAAR HMG

Fons van Westerloo is de nieuwe algemeen directeur van Holland Media Groep, zo heeft de RTL Group bekend gemaakt . Van Westerloo verlaat SBS. Van Westerloo volgt Dick van der Graaf op, die begin juli vertrok bij HMG, als gevolg van meningsverschillen. Van Westerloo begint eind september bij HMG. Hij wordt ook verantwoordelijk voor de snel groeiende sites van RTL. Vanaf mei 1995 was Van Westerloo het gezicht van SBS. Het meest is hem gevraagd de porno-uitzendingen te verantwoorden, en deed dat met verve met zakelijke argumenten. Als laatste daad in het openbaar bij SBS mocht hij recent het einde daarvan aankondigen. Van Westerloo in het persbericht: “Ik beschouw deze nieuwe job als een grote eer en een fantastische uitdaging. HMG is de grootste broadcaster in Nederland en haar expertise op het gebied van journalistiek, uitzending en TV productie is een buitengewone basis waarop wij het succes van de onderneming verder zullen uitbouwen.” Van Westerloo begon zijn loopbaan als krantenjournalist, werd hoofd van de Nieuwsdienst en Courante Zaken en later algemeen directeur van de AVRO, de publieke zender. Verder was hij algemeen directeur van Satellite Business TV, hoofdredacteur en algemeen directeur van AT 5, en reeds onder de HMG-vlag werkzaam als programmadirecteur van RTL 5. (ANP)

“OVERNAME CANAL PLUS DOOR UPC ROND”

De Belgische pers meldt een overname van het Nederlandse gedeelte van betaal-tv bedrijf Canal Plus door UPC. UPC geeft geen commentaar. “Vooralsnog geruchten en daar gaan we niet op in”, aldus de woordvoerder van UPC Nederland in Amsterdam. De Financieel-Ekonomische Tijd bericht dat de splitsing van Canal Plus Benelux in een Nederlands, Vlaams en Waals gedeelte en verkoop aan verschillende kabelaars rond is, nadat eerder de Belgische krant Le Soir zulks reeds meldde.De huidige eigenaar Vivendi Universal meldt niets over een verkoop. al een jaar geleden berichtte Dutchmedia dat UPC de belangrijkste kandidaat was, recent berichtte de Volkskrant zulks op de voorpagina, waarna ook de Pulbieke Omroep haar apsiraties kenbaar maakte. De Vlaamse kabelaars Telenet en Interkabel zouden Canal Plus Vlaanderen overnemen en de Waalse kabelaars Déficom en Socofe met investeerders in Association Câble Multimédia het Wallonische deel. (ANP)

RECHTER: ONDERZOEK NAAR VERBONDENHEID 8FM EN XFM

De bewindslieden van EZ en OC&W moeten een diepgaand onderzoek instellen naar eventuele verboden verbondenheid tussen de radiozenders 8FM en XFM. Royaal FM was van mening dat hiervan sprake is en zij maakte dan ook bezwaar tegen het verlenen van vergunningen aan haar ´concurrenten´ 8FM en XFM. De Minister van Economische Zaken moet nog op deze ingediende bezwaren beslissen. De voorzieningenrechter te Rotterdam (mr J. Riphagen) heeft op 29 juli 2003 bepaald dat op de bewindslieden ´een aanmerkelijke onderzoeksverplichting rust´. Daarbij is een ´degelijk en adequaat´ onderzoek vereist, ´waar nodig inclusief het horen van verschillende personen´.Door Royaal FM waren verschillende verklaringen in het geding gebracht, waaruit blijkt dat er sprake is van verregaande banden tussen de stations 8FM en XFM. Ook gaf Royaal FM aan dat er nog meer personen bereid zijn hierover te getuigen, waarbij Royaal FM er de voorkeur aan gaf een en ander te laten geschieden door (en op initiatief van) de bewindslieden. De resultaten van het onderzoek zouden dan op korte termijn moeten leiden tot een erkennen van de door Royaal FM ingediende bezwaren, waarna meer etherfrequenties aan Royaal FM in gebruik gegeven moeten worden. De consequentie hiervan is dat 8FM en XFM zullen moeten kiezen wélke van beide stations haar frequentievergunning gaat inleveren.Royaal FM is verheugd over het vonnis, vooral omdat de Voorzieningenrechter duidelijk aangeeft op welke wijze de bewindslieden moeten gaan handelen. Royaal FM heeft daarbij het volste vertrouwen in de uitkomsten van het onderzoek. De door Royaal FM eveneens gevraagde schorsingen van de aan 8FM en XFM verleende zendvergunningen werd (nog) niet toegewezen, onder verwijzing naar het onderzoek dat dus nu moet gaan volgen. (persbericht / Radio Royaal)

KORT NIEUWS

 • Het bureau dat de oplagecijfers van dagbladen en tijdschriften verspreidt, het Instituut voor Media Auditing, dat ook nog HOI heet, verstrekt nu ook recente gegevens openbaar op zijn website: www.hoi-online.nl. De gegevens over het eerste kwartaal zijn daar nu te zien. Maximaal twee perioden kunnen vergeleken worden, om te zien of er vooruitgang of teruggang is bij de titels. De bezoeker moet zich wel eerst registreren, maar dat kost niets. (Villamedia)
 • Telfort probeert Nederland te bewegen om op 15 augustus massaal het rood-wit-blauw uit te hangen. De actie lijkt op een eerdere actie om de Carisma van Mitsubishi uit te venten. Vandaag begint Telfort de campagne die Nederland informeert over de overgang van O2 naar Telfort op 15 augustus. Voor de campagnes is de bekende radio 538-deejay Edwin Evers gecontracteerd als de stem voor de commercials van Telfort. Hij krijgt een deel van de 5 miljoen euro die Telfort heeft gereserveerd voor marketing. “Dat is voor het gehele boekjaar”, aldus de woordvoerster. ANP
 • Net als vorig jaar organiseert Publieke Omroep ook dit jaar weer het jongerenproject MediaMind. Het project heeft tot doel om jongeren bij de Publieke Omroep te betrekken. Daartoe organiseren de omroepen onder andere workshops waaraan jongeren op De Dag van de Media (11 december) deel kunnen nemen. MediaMind 2003 start op 3 september met drie televisie- uitzendingen van schooltelevisie, TELEAC/NOT: Publieke Omroepen, Selectie van het Nieuws en Film: entertainment of statement. In een mediawedstrijd die aansluit op de schooltelevisieprogramma’s kunnen leerlingen van de hoogste klassen van de middelbare school online een tv-programma van een van de omroepen kiezen en daarover een kritische recensie schrijven. De schrijvers van de beste recensies – maar liefst 200 in totaal – mogen op 11 december naar het Media Park komen. Een greep uit de workshops die ze dan kunnen volgen: een nieuwsbulletin maken bij het NOS Journaal en Wereldomroep, interviewtechniek met Bridget Maasland en Eddy Zoey bij BNN, scenarioschrijven en casting bij de VARA en NPS, poëzieclips en een klein hoorspel maken bij TELEAC/NOT en RVU, radiojingles in elkaar zetten bij 3FM, en een item maken voor radio of televisie bij AVRO, KRO, VPRO, NCRV, EO, IKON, HUMAN en TROS. Alle informatie en materiaal wordt de leerlingen en hun docenten aangeboden via de website http://www.omroep.nl/mediamind
 • In het najaar komt de VRT TV1-serie “Flikken” in het Frans op de buis op RTL-TVI. Na Nederland tonen ook zenders uit het Franse en Duitse taalgebied belangstelling voor de succesreeks. De eerste anderstalige zender die toehapte is RTL-TVI. Intussen is Joke Devynck in Gent bevallen van de tweeling Cosmo en Jona. Devynck werd bekend als de rebelse Tony in “Flikken”. De 30-jarige actrice had al een dochter. Acteur Johan Heldenbergh, bekend van “Ons Geluk”, is de vader. (VRTtxt)
 • Rapper Eminem heeft een nieuwe acteerrol te pakken. Hij gaat zijn stem aan de Amerikaanse show “Crank Yankers” verlenen. De show is een poppenspel waarbij nietsvermoedende luisteraars worden opgebeld. Eminem is een grote fan van de show en is dan ook dolblij dat hij mag meespelen.
 • Niels Hoogland is per direct benoemd tot program director bij Radio 538. Hij was er al dj en music director. Hoogland is sinds 1995 werkzaam bij Radio 538. In de functie van music director wordt hij opgevolgd door Dave Minneboo. Naast zijn werk als program director blijft hij zijn radioprogramma’s presenteren. 538-baas Lex Harding: ‘Het is goed dat er weer een discjockey op de stoel van program director zit. Zijn ervaring als deejay gecombineerd met een enorme muziekkennis maakt hem uitermate geschikt voor de functie’. (Adformatie)
 • Sky Radio zendt zaterdagavond een concert van Robbie Williams rechtstreeks uit via internet waar het publiek via sms’jes voor betaalt. Volgens de omroep en KPN Telecom is het voor het eerst dat in Nederland op deze manier wordt betaald voor een internetuitzending. Mensen die het optreden in het Engelse Knebworth willen volgen, moeten eerst het woord ‘robbie’ naar een bepaald nummer sms’en. Zij ontvangen daarna een code waarmee ze op de website van Sky Radio op het concert kunnen inloggen. Kosten: 1,10 euro. Het optreden begint zaterdag om 21.00 uur. (ANP)
 • Toine van Peperstraten wordt DJ bij Veronica 103. Hij zal dit naast zijn werkzaamheden voor Studio Sport gaan doen. Toine van Peperstraten maakte dit donderdag bekend via zijn persoonlijke weblog. Het DJ-vak is niet nieuw voor Van Peperstraten. Hij is eerder werkzaam geweest bij Extra108 (Amsterdam), New Dance Radio en 3FM. http://www.toinevanpeperstraten.nl

THE BIG L OP 1008 VAN DE BAAN ?

Het ziet er niet naar uit dat Radio London (The Big L) op korte termijn is te horen op 1008 kHz. Het ‘Big L project’ is voorlopig van de baan. Dit bericht dhr Vingerling in de nieuwsgroep nl.media.radio.zeezenders. Een grote investeerder (Een Engelse supermarktketen) heeft zich teruggetrokken. De organisatie beschikt over onvoldoende financiële middelen om deze klap op te vangen en heeft besloten te stoppen. De huur van 50.000 pond per maand voor de zender kan niet meer worden opgebracht.Nigel Harris van Radio Caroline zou dit “uit zeer betrouwbare bron” hebben vernomen vernomen. Ruud Poeze, een van de medewerkers aan dit project, geeft aan dat men nog steeds met diverse partijen in onderhandeling is. “Het is moelijk om financieel zeer aantrekkelijke partijen te overtuigen en derhalve is nog niets getekend maar de hoop blijft nog”. Aldus Ruud Poeze (via Hans Knot).

KORT NIEUWS

 • BNN United presentatrice Astrid de Jong gaat stoppen met presenteren op de radio. Ze heeft een andere baan gekregen en zal daardoor niet meer te horen zijn op de radio. “Ik stop met United en heb een nieuwe baan. Gewoon 38 uur per week, en niet meer als presentator. Maar wat ik nu ga doen, vind ik heel leuk.” Aldus Astrid de Jong. Wanneer Astrid gaat stoppen bij BNN is nog niet bekend. (Radiofreak)
 • De langegolffrequentie 252 kHz zal vanaf 1 oktober weer de lucht in gaan. De publieke omroep van Ierland gaat op deze ‘Ierse’ frequentie het programma van RTE Radio 1 doorsturen. De frequentie was tot eind juli vorig jaar in handen van TEAMtalk Radio. Dit station is slechts kort te horen geweest op deze frequentie. Daarvoor was de commerciele radiozender Atlantic 252 te horen op deze frequentie. Een commerciele popzender die ook in Nederland een flinke aanhang had…
 • De komiek André van Duin gaat weer het theater in. De nu 54-jarige artiest trok jarenlang door Nederland met grote theatershows, maar stopte daar begin jaren 90 mee. Het rondreizen viel hem te zwaar, en de voorstellingen, die altijd met een groot showballet gepaard gingen, werden te duur. Samen met Joop van den Ende brengt Van Duin vanaf volgend jaar weer een grote revue. Inclusief een orkest en gasten als zijn oude maatje Frans van Dusschoten. De première zal in oktober 2004 in Carré plaatsvinden, tijdens de opening van het dan volledig gerenoveerde Amsterdamse theater. Van Duin viert dan tevens zijn 40-jarig artiestenjubileum.

SALARIS TOP PUBLIEKE OMROEP FORS HOGER

De salarissen van de leden van de raad van bestuur van de Publieke Omroep zijn dit jaar met een kwart gestegen. Dit bericht NRC Handelsblad in haar editie van vandaag. De vertrekkende raad van bestuur kan zeveneneenhalf jaar aanspraak maken op een wachtgeldregeling. De bezoldiging van de drie bestuursleden en de directeur van de NOS RTV bedraagt nu samen meer dan 1 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 800.000 euro. Dat heeft de woordvoerster van de Publieke Omroep tegenover NRC Handelsblad bevestigd. Het besluit tot salarisverhoging is genomen door de raad van toezicht van de Publieke Omroep, waarin de voorzitters van de publieke omroepen en enkele kroonleden zitting hebben. De verhoging volgde op een advies van het bureau Hay Management Consultants. De inkomensstijging van de raad van bestuur vond plaats bij het aantreden van de nieuwe leden van de raad. Ze zijn voor een periode van vijf jaar benoemd. De raad bestaat nu uit Harm Bruins Slot, Cees Vis en Ruurd Bierman. De inkomensstijging komt op een moment dat de Publieke Omroep in opdracht van het kabinet tientallen miljoenen per jaar moet bezuinigen en gedwongen ontslagen onder het personeel door voorzitter Bruins Slot niet worden uitgesloten. De stijging van het inkomen van Bruins Slot is met 43.000 euro (+26%) het hoogst. Zijn bezoldiging liep daarmee op tot meer dan een kwart miljoen euro, inclusief werkgeverslasten en andere kosten. De twee andere andere bestuurders zagen hun bezoldiging groeien met 32.000 euro (+24,6 %). De directeur NOS RTV kreeg er 12.000 euro bij (+8,7 %). De totale uitgave voor de raad van bestuur kan op de jaarrekening van 2003 van de Publieke Omroep beduidend hoger uitpakken dan één miljoen euro. Dat komt door de wachtgeldregeling van de vertrokken leden. Gerrit-Jan Wolffensperger, Hans van Beers en Peter Dirks kunnen na hun vertrek 7,5 jaar een beroep doen op deze regeling. Deze regeling voorziet in 3 maanden 100 procent salaris, de daaropvolgende drie maanden 80 procent, dan vijf jaar 70 procent en de volgende twee jaar 60% van het salaris. In geval een nieuwe werkkring minder geld oplevert, past de Publieke Omroep bij, tot het niveau van het maximum van de regeling. Het is niet duidelijk wie gebruik maakt van deze regeling. De huidige raad van bestuur heeft een beperking in de wachtgeldregeling..(oa. NRC Handelsblad)

Een directeur van een publieke omroep zou rond de 150.000 euro moeten verdienen. Dat blijkt uit een berekening van Towers Perrin, een van ’s werelds grootste adviesbureaus op management- en personeelsgebied. De salarissen van de meeste omroepdirecteuren liggen 30.000 euro tot 50.000 euro hoger, zo bleek uit een deze week gepubliceerd overzicht van de Publieke Omroep. De Tweede Kamer reageert verdeeld over de salarissen in de omroepwereld. “Ik vind het een hoop geld”, zegt het Kamerlid Atsma (CDA). “Maar de omroepverenigingen stellen het salaris vast met goedkeuring van de eigen achterban. Daar hou ik mij van afzijdig”. Van Nieuwenhoven (PvdA) wil “eerst de context” kennen voordat ze reageert. De fracties vam D66 en LPF willen dat de regering in gesprek gaat met de omroepverenigingen. VVD en Groenlinks vinden dat de hoogte van de salarissen gevolgen kan hebben voor de hoogte van de omroepbijdrage, aldus NRC Handelsblad.

UPC DIGITAL WIL GRAAG NEDERLANDSE PROGRAMMERING

Tijdens een bijeenkomst van de Telecombrief Business Club spoorde Jeroen Bergman, vice-president Programming & Strategy UPC Corporate, Nederlandse omroepen aan met nieuwe kanalen van vaderlandse bodem te komen. Bergman ziet aan op dit moment nog weinig beweging aan Nederlandse zijde, vrijwel alle zenders in het digitale aanbod zijn van internationale oorsprong. Een uitzondering die in het oog springt is de opname van 3VOOR12TV van de VPRO, dat UPC gratis krijgt aangeboden van deze omroep. Het kanaal zendt uitsluitend alternatieve muziek uit alsmede reportages van verschillende popfestivals. “Als we naar het buitenland kijken zien we dat publieke omroepen heel anders omgaan met de digitale televisie”, vervolgt Bergman, “zo heeft de BBC zes specifieke kanalen in de lucht gebracht, waarbij ook interactiviteit is ingebouwd, waar dat mogelijk is. Bovendien voeren ze een actieve promotie, waarbij ze deze nieuwe zenders en de interactiviteit binnen de programma’s promoten. Als ik in Nederland kijk naar de houding van de publieke omroepen dan hebben we nog een lange weg te gaan. Natuurlijk is het voor de BBC makkelijker om dit te doen, want men heeft een potentieel bereik van zeven miljoen huishoudens. In Nederland zijn dat er maximaal tachtig, negentig duizend voor alle kabelmaatschappijen bij elkaar.”(Broadband TV Nieuws)

3FM MAAKT LOGO, SLOGAN EN PROGRAMMERING ‘OFFICIEEL’ BEKEND

De publieke popzender Radio 3 FM heeft vandaag haar nieuwe huisstijl, logo en programmering bekend gemaakt. Opvallend nieuws was het niet meer omdat het meeste de afgelopen weken/dagen al bekend was geworden. De nieuwe programmering van Radio 3 is te vinden op de, inmiddels ook vernieuwde, Radio 3FM website. De dagprogrammering van Radio 3FM blijft grotendeels hetzelfde: Rob Stenders (VARA) blijft de dag openen met Stenders Vroeg. Ruuddewild.nl (BNN) blijft in de middag tussen 16 en 18 uur. Nieuw is het programma Claudia d’r op (VARA) tussen 12.00 uur en 14.00 uur van Claudia de Breij. Van 18.00 uur tot 20.00 uur is door de week Giel Beelen te beluisteren met het programma GiGaGiel (NPS) gevolgd door het eveneens nieuwe programma Timur tot Tien Uur (NPS) van Timur Perlin. Het weekeinde begint bij 3FM voortaan op vrijdagavond om 18.00 uur, met Disco Classics Party Request met Corné Klijn (TROS). Een opvallend nieuw programma in het weekeinde is het 12 uur durende dance-programma 3FM BPM van de Tros, Vpro en Bnn. Op maandag 1 september gaat eveneens de campagne 3FM Serious Radio van start. De campagne wordt gevoerd op TV, in magazines, op billboards en (wildplak) posters, via acties en natuurlijk op de zender zelf.

ETV OOK IN AMSTERDAM EN UTRECHT

Amsterdam krijgt per 1 september de educatieve tv-zender ETV.nl op de kabel. ETV.nl is een initiatief van vier opleidingen, waaronder het ROC Amsterdam, schrijft De Telegraaf. De zender brengt dagelijks programma’s over taal, inburgering, werk en werkgelegenheid, opvoeding en gezondheid. Ook biedt ETV.nl ‘infotainment’. In totaal wordt er 25 uur per week uitgezonden. In oktober gaat ETV ook van start in Utrecht

“PVDA WOEDEND OVER RUIS OP 89,3 RADIO WEST”

De PvdA in de Tweede Kamer wil de garantie van minister Brinkhorst dat de slechte ontvangst van 89.3 Radio West per 1 oktober echt is opgelost. De minister zegde dat donderdag toe bij de overhandiging van honderden handtekeningen van boze luisteraars. PvdA-Kamerlid Heemskerk heeft direct na deze actie Kamervragen gesteld. Heemskerk is bang dat het ministerie van economische zaken wel veel praat, maar te weinig doet om de ontvangstproblemen te verhelpen. Het PvdA-Kamerlid eist dat de beloofde steunzenders voor de grote steden vanaf 1 oktober geplaatst kunnen worden. (RTVwest)

KORT NIEUWS DEEL 1

 • Sinds vandaag is de commerciele nieuwszender Business Nieuws Radio ook in Limburg via de FM te beluisteren. Business Nieuws Radio heeft haar etherfrequentie op 91,5 MHz vanuit Eys in gebruik genomen nadat CFN Radio deze frequentie had ingeruild voor twee nieuwe fm-zenders.
 • De regionale commerciele zender Radio Royaal heeft haar tweede etherfrequentie op 93,2 MHz in gebruik genomen. Aanstaande maandag start de nieuwe programmering van deze zender. Meer informatie over steunzenders van commerciele (regionale) radiozenders die nog off air zijn vind je hier
 • TROS Sesjun stopt met rechtstreekse jazzconcerten. Nog elf live-concerten in het vierde kwartaal van 2003 en dan is het definitief afgelopen met het oudste live jazzprogramma ter wereld. De TROS-leiding heeft de beslissing genomen om in 2004 met de dure concerten te stoppen. (HD)
 • De nieuwe commerciële tv-omroep in Rotterdam is nog niet klaar om nieuws- en amusementsprogramma’s uit te zenden. RNN7 gaat vanaf maandag wel de lucht in, maar zegt meer tijd nodig te hebben voor de voorbereiding van de uitzendingen. Initiatiefnemer L. Houkamp bezweerde vrijdag dat RNN7 na het weekeinde wel gaat beginnen. De zendtijd wordt voorlopig gevuld met ,,een introductie van programma’s en enkele nieuwsuitzendingen”. Wanneer de kijkers dagelijks nieuwsbulletins over Rotterdam kunnen zien, is nog onbekend. ,,Het doel is oktober te beginnen. We zijn nog druk bezig met het aanvullen van de huidige teams en het vinden van de juiste mensen”, aldus Houkamp. (ANP).
 • De Noord-Hollandse kabelexploitant Multikabel N.V. moet stoppen met reclame maken voor ADSL-internet via de kabel. Dat heeft de voorzieningenrechter in Alkmaar vrijdag in kort geding beslist. Ook moet het bedrijf op de openingspagina van haar website twee maanden lang een rectificatie plaatsen. KPN Telecom en internetprovider Eweka eisten vorige week vrijdag voor de rechter een verbod op de reclame van Multikabel. Ze vinden dat onder meer sprake is van misleiding van consumenten. (ANP)
 • Paul Witteman is vanaf april 2004 op iedere zaterdagavond (om 21.00 uur) te zien met een nieuw televisieprogramma over wetenschap. Actuele onderwerpen worden hierin met vaste en wisselende gasten benaderd vanuit een wetenschappelijke invalshoek. De VARA maakt het programma in samenwerking met de Humanistische Omroep. (ANP)

TEN BRINK EN CURRY PRESENTEREN STERRENBEURS

Het nieuwe SBS-programma Sterrenbeurs wordt gepresenteerd door Robert ten Brink en Adam Curry. Dat heeft de omroep vrijdagavond gezegd. Het programma wordt vanaf 16 september wekelijks uitgezonden. In het programma speculeren kijkers met de populariteit van bekende mensen. Op een site kunnen ze, net als op de echte beurs, handelen in aandelen. Stijgt de koers van een ster, dan verdienen de aandeelhouders extra punten waarmee ze online produkten kunnen aanschaffen of kortingen kunnen krijgen. Volgens SBS hebben inmiddels al tienduizenden mensen de website www.sterrenbeurs bezocht om hun stem uit te brengen op de populairste bekende Nederlanders. (ANP). Adam Curry legt zijn ‘move’ uit via zijn weblog

KORT NIEUWS

 • Al-Jazeera heeft gemeld dat twee van zijn journalisten vrijdag in Irak gevangen zijn genomen door Amerikaanse militairen. Volgens de Arabische nieuwszender gebeurde dat toen de twee in Ramadi inwoners interviewden. Een andere correspondent meldde dat Amerikaanse militairen in Ramadi ook hadden gedreigd voortaan op journalisten van al-Jazeera te schieten. De stad, 110 kilometer ten westen van Bagdad, is een bolwerk van verzet tegen de Amerikaanse troepen. In Irak werden al eerder journalisten van al-Jazeera gevangen genomen. De Amerikanen beschuldigen de nieuwszender van subjectieve berichtgeving. (ANP)
 • De dagbulletins van het NOS Journaal worden vanaf 1 september geconcentreerd op Nederland 1. Zo verhuist het 12.00 uur bulletin van Nederland 2 naar Nederland 1. De maatregel lijkt opmerkelijk, omdat het Journaal vanaf 1 januari graag op Nederland 2 overdag een permanente nieuwsvoorziening wil verzorgen met verse bulletins op de hele uren en herhalingen tot het nieuwe hele uur. Volgens een NOS-woordvoerder blijft de Journaalleiding streven naar zo’n constructie, maar moeten beslissingen daarover nog vallen. Het bulletin van 12.00 uur verhuist nu, omdat op Nederland 2 rond het middaguur geen andere uitzendingen zijn na het stopzetten van Lunch TV (TROS). De netcoördinator vindt het zinloos om een Journaal uit te zenden in een lege setting. (GPD)
 • De Vlaamse publieke zender VRT TV1 wil in de toekomst reclame mogen uitzenden. De adverteerders zijn daar ook vóór, want via de commerciële omroepen ziet maar een deel van de kijkers hun spots. De Vlaamse regering verzet zich tegen reclame op de publieke zenders. Volgens minister van media Keulen hebben de commerciële zenders het nu al moeilijk om het met alleen privégeld te rooien. De minister vindt de spotjes en billboards die de VRT nu al wel eens uitzendt al een te ruime interpretatie van de spelregels voor sponsoring. (Essent)
 • Rapster Missy Elliot is een van de grote winnaars van de MTV Video Music Awards. Voor haar hit ‘Work it’ kreeg zij de prijs voor de beste videoclip en de beste hiphop-videoclip. Beyoncé Knowles won in de categorieën beste videoclip van een vrouwelijke artiest, beste r&b-clip en beste choreografie. Tieneridool Justin Timberlake won de prijzen voor beste clip van een mannelijke artiest, beste popvideo en beste dancevideo. Countryster Johnny Cash won in de categorie beste cinematografie. (ANP)
 • De publieke regionale omroep TV Noord en het commerciële Net5 hebben gezamenlijk een 12-delige ziekenhuisserie laten maken, die al door TV Noord is uitgezonden, maar vanaf 1 tseptember ook op Net5 te zien is. De samenwerking was een idee van de producent, Noordkaap TV. (Villamedia)

FUSIE VERONICA EN SBS FORMEEL ROND

De fusie tussen Veronica en SBS is officieel een feit. Dat maakten de omroepen donderdagavond bekend. De vereniging Veronica is nu formeel mede-eigenaar van de zenders SBS6, NET 5 en V8. Ook is de samenwerking met Sky Radio nu rond, waardoor de omroep vanaf dit weekeinde onder de naam Radio Veronica 24 uur per dag, zeven dagen in de week is te beluisteren. Eerder al werd bekend dat de zender V8 vanaf 20 september wordt omgedoopt tot Veronica. De omroep komt met nieuwe programma’s als The Judas Game en Veronica Vibes. Ook Fear Factor met presentatrice Fabienne de Vries en Ab Normaal keren terug op televisie. De nieuwe radiozender neemt de plaats in van het huidige Radio 103, dat in handen is van Sky Radio. Op het station zijn dj’s als Bart van Leeuwen, Ferry Maat, Kas van Iersel en Toine van Peperstraten te horen. Zondag, de eerste uitzenddag, worden de programma’s live vanaf het Veronica zendschip gepresenteerd. Daarbij wordt onder meer teruggeblikt op de geschiedenis van de omroep. (ANP/Planet)

DENKEN AAN HENK…

Dj/zanger/ex-politicus/caféhouder/acteur (bijrol in De Kameleon) Henk Westbroek heeft donderdag zijn laatste uitzending op Radio 3FM gepresenteerd. Twintig jaar lang was de Utrechter te horen op de popzender; sinds 1991 met zijn programma Denk aan Henk. Tegen de zin van Henk Westbroek beëindigt zijn werkgever VARA de samenwerking. De 51-jarige presentator zou niet meer passen in het ” nieuwe elan” van 3FM. De laatste jaren was er geregeld wrijving tussen de omroep en zijn presentator. Zo moest de VARA Westbroek in aanloop naar de Tweede- Kamerverkiezingen in 2002 tijdelijk schorsen wegens zijn publieke steun aan de campagne van Leefbaar Nederland. De oprichter van Leefbaar Utrecht kon na de verkiezingen zijn presentatiewerk hervatten. Een half jaar later stapte Westbroek definitief uit de politiek. In het nieuwe uitzendschema dat Radio 3FM vrijdag presenteert, vult Claudia de Breij de leegte die Westbroek tussen 12.00 en 14.00 uur achterlaat. Met Claudia d’r Op keert de 27-jarige cabaretière maandag terug op de populaire zender. In maart stopte de NPS haar programma toen ze haar overstap naar de VARA bekendmaakte. (o.a. Telegraaf)

PROGRAMMARAAD ROTTERDAM WIL ARTE BEHOUDEN

De Rotterdamse Programmaraad wil de Duits-Franse culturele zender Arte behouden voor de Rotterdamse kijkers. Bij het Commissariaat voor de Media heeft hij bezwaar aangetekend tegen het besluit van kabelnetexploitant UPC om deze zender na 1 september niet meer weer te geven. De Programmaraad vindt het besluit een verschraling van het televisieaanbod in die regio. UPC stelt zich op het standpunt dat Arte verplicht is tot het betalen van auteursrechten, omdat deze zender wervend bezig zou zijn op Nederlands grondgebied. Hiertegenover staat dat de Programmaraad zelf de publieke zender Arte heeft uitgenodigd om zich in Rotterdam te presenteren, wat eveneens geldt voor zenders als ZDF en BBC, die wel tot het nieuwe pakket blijven behoren. De Programmaraad heeft zich bij het opstellen van zijn advies nauwkeurig gehouden aan de wettelijk voorgeschreven richtlijnen en meent dat UPC geen zwaarwegende motiveringen heeft aangevoerd om dit veelbekeken programma te schrappen. Arte is geadviseerd in het basispakket. Hij dringt er daarom bij het Commissariaat voor de Media met kracht op aan het besluit van UPC ongedaan te maken en zodat de uitzendingen in de Rotterdamse regio zo spoedig mogelijk kunnen worden hervat.

MEDIAMUSEUM VERWACHT PER JAAR 150.000 BEZOEKERS

Het Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum moet een van Nederlands topattracties worden. Dat liet het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid donderdag bij de presentatie van de plannen weten. Aan de rand van het omroepcomplex van Hilversum zijn de eerste voorbereidingen voor het hypermoderne museum al getroffen. Onder de grond wordt het Nederlandse audiovisuele erfgoed opgeborgen: meer dan 600.000 uur beeld en geluid, 20.000 voorwerpen, een miljoen foto’s. Ook komt er een vakbibliotheek. Boven de grond komt dan het museum voor het grote publiek. Het publiek kan veertien verschillende themapaviljoens bezoeken. Samen tonen deze een paar honderd uur van de Nederlandse beeld- en geluidgeschiedenis. Op een projectiescherm van 50 meter breed en 7 meter hoog zal daarnaast ieder uur een show te zien zijn. Verder zal 10.000 uur digitaal beschikbaar worden gesteld voor speciaal geïnteresseerden. (ANP)

KORT NIEUWS

 • Rolf Wouters krijgt in het nieuwe televisieseizoen van de AVRO geen nieuw programma. Dat blijkt uit de winterprogrammering van de omroep. Wouters’ programma ‘Royal Rolf’ werd wegens slechte kijkcijfers al gauw afgevoerd. Zijn contract loopt nog een jaar door en hij staat nu in de wacht. Ook sterpresentator Karel van de Graaf wordt gepasseerd. Van de Graaf wil al jaren weer een eigen talkshow. Bovenop zijn ene ‘Netwerk’-uitzending in de week mag hij nu slechts aangekochte documentaires samenstellen en inleiden. (Essent)
 • Het pakket commerciële regionale radiozenders, vertegenwoordigd door CRN, wordt met ingang van 1 oktober uitgebreid met de zender Royaal FM uit Brabant. Hierdoor stijgt het landelijk bereik van het CRN-pakket tot bijna 70 procent van de totale bevolking, meldt de exploitant. Eén van de criteria om toe te treden tot CRN is aantoonbaar toegevoegd bereik. Hiervoor heeft Royaal FM twee luisteronderzoeken uit laten voeren door RadioCall (dochter van Intomart) waaruit blijkt dat de zender in Oost Brabant een marktaandeel boekt van 6 procent in de doelgroep 20 tot 49 jaar. Gisteren werd bekend dat 8FM zich terugtrekt uit CRN.

NORDERNEY TOCH ONDERWEG NAAR NEDERLAND

Woensdagnacht om 02.00 is het voormalige Radio Veronica zendschip, de Norderney, vanuit België naar Nederland vertrokken. Het schip zou eigenlijk al woensdagochtend vertrekken, maar kreeg hier op het laatste moment geen toestemming voor van de havenautoriteiten van Antwerpen omdat het schip niet zou voldoen aan alle veiligheidseisen. Na overleg gisteravond en een paar kleine aanpassingen aan het schip, heeft het alsnog toestemming gekregen om naar Nederland te vertrekken. Radio Veronica Directeur Robert Herder: “We begonnen toch wel wat ongerust te worden toen we te horen kregen dat het schip niet mocht uitvaren. We zijn dan ook opgelucht dat het nu toch onderweg is naar Monnickendam en het op tijd aankomt voor de lancering van Radio Veronica op zondag 31 augustus.” De uitzendingen van Radio Veronica zullen op zondag 31 augustus vanaf 15.00 live vanaf het voormalige zendschip komen. Het schip keert op 2 september weer terug naar België. (Persbericht Veronica)

“DIRECTEUREN VAN OMROEP BIJ BESTBETAALDEN”

Directeuren van publieke omroepen behoren tot de best bezoldigde topfunctionarissen die uit de publieke middelen worden betaald. Dat bericht NRC Handelsblad vandaag. De salarissen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Dat blijkt uit een overzicht van de bezoldiging van directeuren en bestuurders van de omroepen. Het overzicht is desgevraagd verstrekt door de raad van bestuur van de Publieke Omroep.Voorzitter Harm Bruins Slot van de Publieke Omroep, KRO-directeur Ton Verlind, VARA-voorzitter/directeur Vera Keur, AVRO-directeur Ad ’s Gravesande en TROS- directeur Huib Boermans hebben inkomens variërend van 180.000 tot 205.000 euro per jaar, blijkt uit het overzicht. Dat is ruim boven de omroep-CAO. Het maximaal haalbare voor managementfuncties in de omroep-CAO is 116.219 euro. Het inkomen van de omroepdirecteuren stijgt ruim boven het gemiddelde inkomen van topfunctionarissen bij andere private organisaties die voor een substantieel deel gefinancierd worden door de overheid. Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken (2002) bleek dat de hoogste jaarinkomens, betaald uit collectieve middelen, gemiddeld tussen 100.000 en 140.000 euro liggen. Het gaat onder meer om leden van de raad van bestuur van academische ziekenhuizen, universiteitsbestuurders en directies van privaatrechtelijke organisaties. Lees verder

FREQUENTIE-NIEUWS

 • Nieuws in frequentieland: De Canadese-militaire omroep CFN heeft haar nieuwe frequenties op de 99,7 MHz en 96,9 MHz in gebruik genomen. Deze twee frequenties vanuit Brunssum dienen ter vervanging van de frequentie 91,5 MHz. Deze frequentie gaat vanaf maandag gebruikt worden door Business Nieuws Radio met een vermogen van 10 KW.
 • De publieke multi-culturele zender Fun-Xheeft vandaag haar frequentie in Utrecht (96,1 MHz) in gebruik genomen. Fun-X is hiermee in alle vier de grote steden van Nederland te ontvangen.
 • Royaal FM bericht dat haar tweede steunzender in Eindhoven op 93,2 MHz vanaf vrijdag aanstaande on air gaat….Op maandag 1 september zal op RoyaalFM de nieuwe programmering van start gaan. Vanuit de geheel nieuwe studio in Valkenswaard zullen van 06.00 ’s morgens tot 0.00 ’s avonds de programma’s live de ether in worden gestuurd op 93.6 en 93.2 FM. Behalve enkele vertrouwde namen zullen aan het presentatieteam ook enkele nieuwe namen worden toegevoegd. Lees verder
 • Patty Brard krijgt vanaf oktober een eigen programma op Radio Noordzee FM, nadat zij deze zomer al drie weken bij de populaire zender mocht invallen voor dj Robert Jensen. Dat onthulde Patty woensdag zelf op Radio Noordzee FM. De markante zangeres en presentatrice vertelde in uitzending ook dat deze week een besluit valt over een nieuwe serie van de reality-soap Pattys Posse.
 • Bijna iedereen bleef in 1978 thuis voor de tv-serie Dagboek van een herdershond van de KRO. De omroep gaat na vele verzoeken van de kijkers de serie van Willy van Hemert vanaf 17 december herhalen, aldus de zendgemachtigde woensdag. (ANP)
 • De Brabantse commerciële radiozender Radio 8FM beëindigt per 1 januari 2004 haar samenwerking met CRN. Dit bericht de website van Radiofreak. Momenteel is CRN het enige verkooploket waar landelijke adverteerders kunnen adverteren op ongeveer 10 niet-landelijke (publieke en commerciële) radiostations. De reden voor beëindiging is dat Radio 8FM op dit ogenblik meer nadelen dan voordelen ziet in het continueren van de samenwerking met CRN. Radio 8FM is van mening dat naar aanleiding van de frequentieverdeling en de uitkomsten daarvan CRN een duidelijke profilering dient na te streven. In het primaire werkgebied van CRN, de landelijke advertentiemarkt, is een forse toename van concurrentie te verwachten. Deze toename zal naar verwachting leiden tot een nog duidelijkere profilering van bestaande en nieuwe landelijke radiostations.
 • Rene Mioch en Jac. Goderie gaan komend tv-seizoen een nieuw filmprogramma presenteren. ‘Mioch vs. Goderie’ wordt een wekelijks late-nightprogramma van 50 minuten, uitgezonden op RTL5. Mioch verzorgt al jaren filmprogramma’s als ‘Starring’ en ‘Films & sterren’. Het door hem gepresenteerde ‘Café Hollywood’ werd vorig jaar van de buis gehaald vanwege de lage kijkcijfers. (o.a. Essent)
 • Het kabelbedrijf UPC staakt 5 september zijn notering aan de Amsterdamse effectenbeurs, laat het vandaag in advertenties in de dagbladen weten. Het Damrak wordt ingeruild voor de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, waar UPC op 3 september op de schermen verschijnt. (ANP)
 • Een op de vier chefs van dagbladredacties is een vrouw. Twintig jaar geleden was dat nog 6 procent. Er zijn nog steeds weinig vrouwelijke hoofdredacteuren, m.u.v. de tijdschriften, waar eenderde van de hoofdredacties uit vrouwen bestaat. Dat concludeert onderzoeker A. Merens van het Sociaal en Cultureel Planbureau in het rapport “Meer vrouwen in de journalistiek”. Bij de omroepen is eenderde van de chefs en coördinatoren vrouw, en 20 procent van de hoofd- en eindredacteuren. Bij de landelijke televisie werken bijna net zo veel vrouwen als mannen, bij de landelijke dagbladen is het aandeel vrouwen 26 procent, en bij de regionale dagbladen 21 procent. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen is 38 jaar, vijf jaar jonger dan de gemiddelde mannelijke journalist. Over het algemeen zijn ze wat hoger opgeleid dan mannen. 59 procent heeft een vast contract, tegen 72 procent van de mannen. (Villamedia). Het rapport is te downloaden via de site http://www.vrouw-en-media.nl/
 • Vandaag is bekend geworden dat “Into the groove” verder gaat op Veronica 103. “Into the groove” zal elke zaterdag tussen 20.00 en 22.00 uur na de Soulshow worden uitgezonden. Into the groove is een Non-stop megamix gemixed door Martin Boer. Into the groove bevat veel disco en dance hits uit de periode eind jaren 70 tot eind jaren 80. Martin Boer is ook bekend als producer van 2 Brothers on the 4th floor en als mixer van diverse jaarmixen en megamixen voor o.a. Arcade en Radio 3FM)

MEER OVER NIEUWE VORMGEVING PUBLIEKE OMROEP

Zoals je zaterdag via deze website kon lezen gaat de vormgeving van de publieke tv-zenders er per 5 september anders uitzien. Centraal in deze nieuwe vormgeving is de eenduidigheid tussen de drie publieke tv-zenders. De nieuwe stijl is ontworpen door het Engelse bureau Kemistry. De onderliggende muziek is van de Nederlandse componisten; Massive Music (Een), Jeroen Kuitenbrouwer (Twee) en Junkie XL (Drie). Via de website van de publieke omroep is meer informatie te vinden over de nieuwe vormgeving. Tevens zijn er een aantal trailers te vinden van de nieuwe vormgeving.

LIBERTY MEDIA VALT AF IN RACE OM VIVENDI

Het Amerikaanse kabel- en mediabedrijf Liberty Media is afgevallen in de race om de Amerikaanse amusementsbezittingen van het Franse mediaconcern Vivendi Universal. Liberty, liet maandagavond weten de prijs te hoog te vinden om een aankoop te kunnen rechtvaardigen. Vivendi beslist waarschijnlijk dinsdagavond met welke partij het in zee gaat. Door het afvallen van Liberty zijn er nog maar twee gegadigden, het televisienetwerk NBC en een consortium rond de zakenman Edgar Bronfman. De Amerikaanse tak Vivendi Universal Entertainment moet worden verkocht om schulden af te lossen. In 2000 betaalde Vivendi nog 34 miljard dollar voor de filmstudio’s, kabeltelevisiestations en pretparken. Nu hoopt de directie op een opbrengst van 14 miljard dollar. De biedingen die tot dusver zijn gedaan liggen daar ver onder. Favoriet is een bod van het Amerikaanse televisienetwerk NBC. (ANP/Planet

DEAL TUSSEN ENDEMOL EN SAUER ROND

Independent Media, het bedrijf van Derk Sauer, is definitief partner geworden van Endemol voor de Russische tv-activiteiten van het entertainmentbedrijf. Sauers bedrijf stapt voor 20 procent in een project om programma’s als Big Brother en Fear Factor op de Russische buis te brengen. De contracten voor de samenwerking zijn gisteren ondertekend. Endemol krijgt 80 procent van de aandelen in de nieuwe tv-productieonderneming. Sinds deze zomer heeft het bedrijf een kantoor in Moskou (ANP).

IN MEMORIAM: JOSEPH MAC DONALD (JOE) SIMMONS

Van het weblog van Mediajournalist David de Jong:

“Het was een voorlichter waar ik zeer veel respect en waardering voor heb. Een man als geen ander, Curacaoenaar, trots, vrolijk, grappig en kundig. Ik mocht de eer te hebben één van de eerste journalisten te zijn met wie hij sprak toen Joe bij A 2000 aan de slag ging als persvoorlichter. Het was niet alleen zijn begintijd bij A 2000 – maar ook een beetje mijn begintijd als journalist. Een man die uitgroeide tot HET gezicht van A 2000 en later UPC. Ook al moest hij het toen ook al al niet zo populaire kabelbedrijf verdedigen, hij deed dat met verve. Als je misschien op sommige momenten wist dat dingen (structureel) niet goed liepen bij het kabelbedrijf, was de charme van Joe dat hij onmiddelijk respect wist te verkrijgen voor de persoon Joe Simmons. Joe Simmons werd zelf dankzij zijn functie een beetje bekende Nederlander. Hij vertrok maart 2002 naar de gemeente Zaanstad waar hij hoofd Communicatie werd. De gemeente Zaanstad hangt de vlag halfstok op zijn dag van begrafenis. Terecht. Joe Simmons was net 52 jaar geworden, maar had minstens dubbel zo oud moeten worden….Zeer veel sterkte voor de familie van Joe Simmons, in Nederland en op Curacao/St Kitts.”

KORT NIEUWS

 • De politie heeft De Telegraaf met een opsporingsbevel gedwongen om de volledige logfiles van autotelegraaf.nl te bewaren en beschikbaar te stellen, enkele dagen voordat Campina een digitale foto met geheimschrift zou plaatsen. Het gaat om de afperszaak, waarin ook de FBI bij de anonymizer Surfola de gegevens van de Nederlandse afperser opgeëist. (Villamedia)
 • Waar een programma als Zomergasten (VPRO) al niet goed voor is. Oud- premier Dries van Agt heeft in de uitzending verklapt cabaretier Wim Kan begin jaren tachtig in het geheim te hebben bezocht om de imitatie van de politicus uitgebreid te oefenen. Kan, die in zijn shows, die onder meer op tv te zien waren, jarenlang de politiek op de hak nam,zou bij de voorbereiding van zijn oudejaarsconference hebben gemerkt dat hij de CDA’er niet zo goed kon imiteren. Op zijn verzoek kneep Van Agt destijds als demissionair premier tussen de formatiebesprekingen met o.a. Den Uyl (PvdA) uit om bij Kan een band in te spreken en bewegingen voor te doen. (NOStt)
 • Ray Cokes (45), tot 1996 een MTVEurope-boegbeeld, gaat in het najaar aan de slag bij Vlaamse commerciele jongerenzender JIMtv. Hij zal er een clipprogramma presenteren. Cokes werkte een kleine 10 jaar bij MTV en had er succesprogramma’s als “Most wanted” en “Ray’s request”. Hij werkte daarna voor diverse Europese radio- en tv-stations als Channel 4, VirginRadio, Arte, VH1-UK en France 2. Het is overigens in België dat de van het Isle of Wight afkomstige Cokes zijn media-carrière ooit begon. Hij was dj in een discotheek en presenteerde bij de RTBF het muziekprogramma “Rox Box”. (VRTtxt)

VERONICA 103 START VANAF NORDERNEY

De eerste uitzending van het nieuwe Radio Veronica zal op 31 augustus live komen vanaf het voormalig Veronica zendschip de Norderney. Vandaag zal het schip beginnen aan zijn tocht vanuit Antwerpen naar Nederland. Het schip zal woensdag aan gaan komen in Monnickendam daar zal het midden in het centrum gaan liggen. Directeur Robert Herder zegt: “Alhoewel het slepen van het voormalige Veronica zendschip van Antwerpen naar Nederland een hele operatie is, was dit toch een kans die we niet voorbij konden laten gaan. Het feit dat het zondag 31 augustus precies 29 jaar geleden is dat Veronica als zeezender door de overheid werd gedwongen de uitzendingen te stoppen en we nu vanaf ditzelfde zendschip het nieuwe Radio Veronica lanceren, verbindt het heden met het verleden op een unieke manier”. Op die dag zal de Radio 103 omgedoopt gaan worden tot Veronica 103FM en zal er terug geblikt gaan worden op het verleden van Veronica…(persbericht)

TROS: SNEL MEER DUIDELIJKHEID OVER AT5

De TROS hoopt binnen twee maanden te beslissen op welke manier de omroep gaat samenwerken met de Amsterdamse regio-omroep AT5. TROS-voorzitter Van Doodewaerd zegt in Het Parool onder meer te denken aan herhaling van TROS-programma’s op stille uren van AT5. De TROS zoekt meer platforms voor de eigen sterren, nu de omroep binnen het publieke bestel minder gelegenheid krijgt om zich te profileren. Als de samenwerking met AT5 slaagt, wil de TROS ook met de andere regionale omroepen in gesprek over samenwerking. (Essent)

RUSSISCHE MEDIATYCOON GEARRESTEERD

Op het vliegveld van Athene is de voormalige Russische mediamagnaat Vladimir Goesinski aangehouden. Hij werd gezocht omdat hij de Russische staat voor 250 miljoen dollar zou hebben opgelicht,meldt de Griekse politie. Goesinski (51) stond vroeger aan het hoofd van het grootste onafhankelijke mediaconcern in Rusland. Hij vluchtte in 2001 naar Spanje daarna naar Israël. Waar Goesinski precies van beschuldigd wordt,is onduidelijk. Zelf zegt hij dat de Russische staat het op hem voorzien heeft, omdat zijn tv-zender NTV en krant Segodnja te kritisch over de Russische campagne in Tsjetsjenië berichtten.

RADIO2 ‘ZENDTIJD PRIJS’ VOOR FRANK BOEIJEN

Zanger Frank Boeijen krijgt de Radio 2 Zendtijd Prijs 2004. Dat bracht de publieke radiozender vrijdag naar buiten. Frank Boeijen krijgt de onderscheiding op 14 maart uitgereikt tijdens het Radio 2 Gala van het Nederlandse Lied in Rotterdam. De prijs wordt jaarlijks door de zender en Conumus toegekend aan een artiest die van blijvende betekenis is voor de Nederlandse radio. Het is de vijfde keer dat de onderscheiding wordt uitgereikt. Ramses Shaffy, Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Herman van Veen waren eerder de gelukkigen. De prijs bestaat uit een bronzen beeld en een eerbetoon van collega-artiesten aan de winnaar. Frank Boeijen (1957, Nijmegen) legt zich al 25 jaar toe op Nederlandstalige muziek. (ANP/Planet

VOOR FREEK GEEN OUDEJAARSSHOWS MEER

De oudejaarsconference van Freek De Jonge van twee jaar geleden, is de laatste geweest die hij gemaakt heeft. De Jonge heeft aangegeven dat hij stopt met zijn oudejaars-/nieuwjaarsconferences op televisie. Volgens De Jonge is de glans van dat soort conferences af. Een oudejaarsconference is een typisch Hollands verschijnsel. Het werd in 1954 geïntroduceerd door cabaretgrootheid Wim Kan, die er eerst mee op de radio kwam en later op tv mee verscheen. Het duo Lebbis & Jansen is nu op 31 december bij de VARA op tv te zien met hun oudejaarsconference, zoals ze die de laatste jaren ook al brachten. (NOS Teletekst)

JOHN DE MOL NEEMT BELANG IN LYCOS EUROPE

John de Mol heeft een belang van 5% genomen in Lycos Europe. Dat zegt persbureau Reuters. Volgens een Lycos-woordvoerder betekent het een “stabielere aandeelhouderstructuur voor het bedrijf.”Andere aandeelhouders zijn ondermeer Terra Lycos, Bertelsmann en CEO Christoph Mohn. Lycos zegt het operationeel verlies de laatste zes maanden met de helft te hebben teruggedrongen.

KORT NIEUWS…

 • Commerciële tv-zenders moeten misschien verplicht worden om aan dagelijkse nieuwsvoorziening te doen, schrijft Adformatie-columnist Lennart van der Meulen, die ook commissaris is bij het Commissariaat van de Media. Voor commerciële radio is die plicht net ingevoerd. Hij maakt zijn opmerking omdat de commerciëlen overwegen nieuwsitems of -rubrieken te laten sponsoren. “Op RTL-nieuws en RTL-Z na is het nieuwsaanbod op de grote commerciële stations volstrekt versoapt”, vindt Van der Meulen, die onpartijdige nieuwsvoorziening essentieel noemt en niet vanzelfsprekend. (Via Villamedia)
 • In de montagekamers wordt nog druk geknipt en geplakt, maar op vrijdag 5 september is het zover. Vanaf dan is de nieuwe vormgeving van Nederland 1, 2 en 3 op de buis te bewonderen. Niet alleen nieuwe logo’s maar een uitgekiend pakket promo’s, leaders, idents en programmaverwijzingen om de kijker door het aanbod op de drie zenders te gidsen. ‘Met deze nieuwe netstyling kunnen we de kijkers beter vasthouden op de publieke televisienetten.’ (Spreekbuis)
 • Zembla heeft het kort geding gewonnen dat bergbeklimmer Ronald Naar tegen het tv-programma aanspande wegens een documentaire reconstructie van een aantal van zijn bergbeklimmingen. Daarin betwijfelen Naars collega’s Moll en Weijdert of Naar de top van een berg heeft bereikt, wat hij zelf beweert maar niet kan bewijzen. De rechter vond Zembla niet onzorgvuldig, de aantijgingen voldoende onderbouwd. Ook is voldoende geprobeerd weerwoord te krijgen. Het programma wordt op 30 augustus herhaald. Eerder won Naar wel een kort geding tegen Moll en het blad Op Pad, omdat Molls uitlatingen toen gebaseerd waren op een zwakke, aanvechtbare argumentatie. (ANP / Planet)
 • Het FM-kavel dat voor klassieke of jazzmuziek bedoeld was, maar dat Sky Radio voor zijn Classic FM liet lopen voor een meer lucratieve kavel, heeft minstens drie geïnteresseerden in de vervolgronde die 12 september afloopt: Erik de Vliegers Imca, Talpa Radio en Radio 538. Arrow Classic bekijkt de stukken nog. De uitslag moet in het najaar bekend worden. (ReklameWeek via Villamedia.)

“RADIO WEST ZELF OP ZOEK NAAR SLECHTE ONTVANGST”

“Naar aanleiding van de slechte ontvangst van 89.3 Radio West sinds de gedwongen frequentiewisseling, gaat de omroep zelf op onderzoek uit om de ontvangstproblemen op te nemen en in kaart te brengen. Agnes Kamstra en Johan Overdevest doen van maandag 25 augustus tot en met 29 augustus a.s. met behulp van verschillende radio’s de Grote 89.3 Radio West Test en gaan langs bij mensen die zich melden bij 89.3 Radio West naar aanleiding van ontvangstproblemen.”, aldus 89,3 Radio West via een perbericht. Iedereen in het uitzendgebied van 89.3 Radio West die de radiozender niet goed kan ontvangen kan van maandag tot en met vrijdag bellen tussen 10.00 en 16.00 uur met de reactietelefoon: 070-3905454. Het complete persbericht is te lezen via de website van RTV West.

CATHERINE, EEN RISICO VOOR DE TROS

In Hilversum worden dezer dagen heel wat make-uppotten en strakke pakken uit de kast gehaald, want het nieuwe televisieseizoen staat op het punt van beginnen. Bijna elke dag is er een persconferentie waarop een omroep zijn nieuwe programma’s bekendmaakt. Gisteren was het de beurt aan de TROS. Zo ongeveer alle Bekende Nederlanders in dienst van deze omroep lieten zich zien, fotograferen, filmen, ondervragen. De locatie was minder extreem dan vorig jaar. Toen werd de winterprogrammering gepresenteerd op een protseriger dan protserig cruiseschip van Amerikaanse makelij (in Amsterdam, dat wel). Leuk om mee te maken, het was alleen jammer dat de airco op veel te volle toeren werkte. Gelukkig maakte de warmte van Frans Bauer (hij is écht aardig) veel goed…Lees verder via het Nederlands Dagblad

8 MILJARD VOOR AMUSEMENTSDIVISIE VIVENDI

Een consortium onder leiding van Edgar Bronfman jr. heeft een bod uitgebracht op VUE, Vivendi Universal Entertainment, de Amerikaanse amusementsdivisie van het Franse mediabedrijf. Bronfman wil 8 miljard dollar contant betalen, aldus de Franse krant Les Echos. Tot nu toe gold het televisienetwerk NBC als belangrijkste overnamekandidaat. VUE omvat de Universal-filmstudio’s, themaparken en een aantal Amerikaanse kabeltelevisiestations. De Financial Times meldt dat NBC een fusie voorstelt waarin de Franse groep een minderheidsbelang van circa 25 procent blijft houden. Nadeel van die constructie is dat er geen contant geld mee is gemoeid, terwijl de verkoop vooral is bedoeld om de schuldenlast van Vivendi te verminderen. De RvB van Vivendi besluit volgende week. (ANP/Trouw)

RADIO 2: SCHADECLAIM VOOR EBU

Hoewel het Nederlandse concert van The Rolling Stones voor woensdagavond kort van tevoren werd afgelast, gaat Radio 2 toch een schadeclaim indienen bij de European Broadcasting Union (EBU). De radiozender vindt dat de Europese koepelorganisatie van publieke omroepen in gebreke is gebleken bij het verkrijgen van de uitzendrechten van het Stones-concert. Pas op dinsdagavond rond tien uur werd duidelijk dat de EBU geen overeenstemming had bereikt met het management van de Britse popband. (o.a. Essent).

10 FM TEST DRM

Op vrijdag 22 augustus zal er van 13.00 uur tot 15.00 uur een programmasignaal van Radio 10 FM uitgezonden worden via de 1296AM in DRM kwaliteit. Radio 10 FM test in deze 2 uur de voordelen van DRM (Digital Radio Mondial) ten opzichte van de huidige AM-uitzendingen, zoals een sterk verbeterde geluidskwaliteit, een stabielere ontvangst en een gebruikersvriendelijkere frequentieafstemming. DRM is een nieuwe digitale omroepstandaard die het mogelijk maakt om omroepsignalen van goede kwaliteit uit te zenden en te ontvangen. DRM wordt wereldwijd aanbevolen als dé digitale opvolger voor de huidige AM-uitzendingen in de omroepbanden beneden de 30 MHz. Voor Radio 10 FM zou dit een prachtig alternatief voor de verloren FM-frequentie kunnen betekenen. Ondertussen zal Radio 10 FM de strijd om het terugkrijgen van een FM-frequentie voort blijven zetten. De AM-zender 1296 kHz is in het verleden (analoog) gebruikt door Radio Nationaal. Momenteel doet ook de BBC Worldservice tests met DRM via de 1296 kHz. Deze zender is eigendom van Merlin One Communications.

KORT NIEUWS

 • De Holland Media Groep (HMG) heeft besloten dat zij half oktober haar toekomstige radiostrategie voor zowel Yorin FM als RTL FM bekendmaakt. De reden hiervan is dat de directie en de aandeelhouder van HMG de betrokkenheid wensen van Fons van Westerloo (toekomstig CEO van HMG) bij de definitieve vaststelling van de koers van beide stations. De huidige programmering van Yorin FM en RTL FM wordt derhalve voorlopig nog voortgezet…..
 • De TROS komt in de loop van het nieuwe seizoen met ‘Het Middag Magazine’. Dat is de vervanger van Lunch TV. Bert Kuizenga en Mireille Bekooij verhuizen mee als presentatoren. Dat liet de omroep weten tijdens de seizoenspresentatie. Het programma staat geprogrammeerd om 16.55 uur en gaat daarmee de strijd aan met Aperitivo op RTL4 en de herhaling van Show van Nederland op SBS6. Bron: Medianieuws Weblog
 • De uitgaven aan reclame zijn vorig jaar met 15 procent gestegen tot 3,7 miljard euro. Vooral op radio en tv werd meer geadverteerd. De dagbladen zagen hun advertentie-inkomsten niet groeien. Dat blijkt uit het gisteren verschenen Jaarboek Adverterend Bedrijfsleven, een uitgave van Adformatie. De 500 grootste adverteerders gaven vorig jaar gemiddeld 6 miljoen euro uit aan reclame. De kleintjes komen niet verder dan 390.000 euro. Lees verder (Via Medianed.com)
 • Homeshopping via de tv is wel bekend. Maar Duitsland kent nu ook thuiswinkelradio. Woensdag is bij onze oosterburen het station Kaufradio van start gegaan. De zender brengt 24 uur per dag, via internet, DAB (digitale radio) en een tijdelijke FM- frequentie in Berlijn, consumententips en informatie over producten die gekocht kunnen worden. Elk uur is er een ander thema, zoals mode, reizen, computers en techniek. Ook nieuws en muziek zijn onderdeel van de programmering. Producten kunnen via internet en sms worden besteld. (Essent)

TMF, MTV, NICKELODEON EN FOX KIDS ‘DROOGGELEGD’

Het komende jaar is er geen alcoholreclame te zien op TMF, MTV, Nickelodeon en Fox Kids, omdat de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) deze tv-stations heeft aangemerkt als jongerenzender. STIVA laat jaarlijks door bureau Intomart vaststellen welke radio- en televisiezenders op basis van de kijk- en luistercijfers zijn aan te merken als jongerenzender. Criterium is dat ze méér dan 25 procent minderjarigen bereikt. Voor het komende jaar zijn dat dus TMF, MTV, Nickelodeon en Fox Kids aangemerkt als jongerenzender…Opvallend: Geen enkele radiozender wordt gekenmerkt als jongerenzender. Voor de vaststelling van het percentage minderjarigen in het kijk- en luisterpubliek is uitgegaan van het gewogen gemiddelde van de kijk- en luistercijfers, afgezet tegen het programma-aanbod van een zender. Sinds 1990 onderschrijven de producenten en importeurs van alcoholhoudende dranken de Reclamecode voor alcoholhoudende drank. De Code bevat regels over reclame en verkoopbevorderende activiteiten. Reclame voor alcoholhoudende drank mag niet gericht zijn op minderjarigen. Daarom heeft de alcoholindustrie in het kader van de zelfregulering duidelijke afspraken gemaakt op welke zenders wel en op welke zenders niet zal worden geadverteerd. Jaarlijks wordt over de periode van juli van het ene jaar tot en met juni van het daaropvolgende jaar vastgesteld welke zenders zijn aan te merken als jongerenzender.STIVA-directeur Hanneke Heeres: ´Met deze duidelijk meetbare gegevens kan de alcoholindustrie goed uit de voeten. De kern van de zaak is dat onze reclame niet op minderjarigen gericht is en de jaarlijkse vaststelling van de jongerenzenders helpt om de zelfregulering ook in dit aspect betekenisvol te laten zijn…. (Adformatie)

REBECCA COMPLEET IN DE ETHER

De regionale commerciele zender Rebecca Radio heeft haar etherfrequentie 97,2 MHz in Zwolle in gebruik genomen. Hiermee heeft Rebecca Radio al haar verkregen etherfrequenties in gebruik genomen. Momenteel is Rebecca Radio ook nog in de regio Ede te ontvangen in de ether op 96,0 MHz. Deze frequentie zal medio september in gebruik worden genomen door Keizerstad. (met dank aan Joep). Een compleet overzicht van de diverse commerciele steunzenders die nog ‘off-air’ zijn vind je hier

HMG BRENGT ‘DUIDELIJKHEID’ OVER BESTUUR YORIN, YORINFM, RTLFM

De Holland Media Groep, eigenaar van Yorin FM en RTL FM, is niet blij met de berichtgeving rondom het juridisch herstructureren van alle HMG- vennootschappen. Dat hebben bronnen binnen de Holland Media Groep laten weten tegenover Radiofreak. Er is volgens de HMG maar één juiste uitleg. Die is, voor de duidelijkheid, als volgt: Er heeft onlangs, op verzoek van RTL Group, in etappes een juridische herstructurering van alle HMG-vennootschappen plaatsgevonden. Deze herstructurering houdt het volgende in: Alle Nederlandse activiteiten, waaronder Yorin televisie en radio, zijn geplaatst onder de Nederlandse houdster RTL Group Beheer BV. Alle Luxemburgse activiteiten, waaronder RTL 4 en RTL 5, zijn geplaatst onder de Luxemburgse houdster RTL/de Holland Media Groep S.A. Voorheen waren alle bedrijfsactiviteiten van HMG geplaatst onder houdster RTL/de Holland Media Groep S.A. Verder is, om vennootschapsrechtelijke redenen, de Nederlandse houdster RTL Group Beheer BV, geplaatst onder een Duitse GmbH-vennootschap, terwijl RTL Group Beheer BV oorspronkelijk direct onder RTL Group geplaatst was. De dagelijkse bedrijfsvoering blijft bij de HMG-directie. Afgelopen week liet Satellite journalist David de Jong al weten niet te hebben geschreven dat Yorin FM en RTL FM onder Duits bestuur zouden gaan vallen. Deze uitspraak was volgens hem volledig op naam van Adformatie……

VAN INKEL WIL WEL MAAR…..

Discjockey Jeroen van Inkel van Radio 538 zint op een overstap naar Radio Veronica, de nieuwe Sky Radio-zender met muziek uit de jaren ’80 en ’90. De 42-jarige dj kan ij Radio Veronica dagelijks de ochtendshow presenteren. Radio 538 bedingt volgens het Algemeen Dagblad echter een forse afkoopsom voor Van Inkel, zeker nu Ruud de Wild afziet van een terugkeer naar 538. Van Inkels contract loopt nog door tot begin 2005. Als Van Inkel inderdaad vertrekt, wordt zijn middagprogramma overgenomen door Dennis Ruyer of Rick van Velthuysen…(Essent)…

ETHERSTORINGEN: EZ KOMT MET TASKFORCE

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft een Taskforce ingesteld om de ontvangstklachten van de publieke omroepen op korte termijn te onderzoeken en waar nodig op te lossen. Aan deze Taskforce nemen deel: de landelijke en de regionale omroepen en het ministerie van Economische Zaken. Zenderoperator Nozema neemt als technische en uitvoerende partij deel aan de Taskforce. Inmiddels zijn meer dan duizend ontvangstklachten die het Agentschap Telecom heeft verzameld, geïnventariseerd. De betrokken partijen hebben de afgelopen weken, ieder afzonderlijk maar ook in teamverband, op tal van plaatsen in Nederland metingen uitgevoerd. Bij tientallen luisteraars thuis zijn radio ontvangers bekeken en is het signaal gemeten. Er is dus met auto’s met diverse type radio’s en meetapparatuur, door het land gereden. Ook volgende week vinden er nog metingen plaats…. Persbericht

NIEUW TV PROGRAMMA VOOR MYRNA BIJ RTL

Myrna Goossen gaat komend seizoen het middagmagazine Aperitivo presenteren bij RTL 4. Ze neemt daarmee de presentatie over van Esther Duller. Esther Duller presenteerde het programma pas een seizoen, maar RTL 4 vond haar toch niet geschikt voor Aperitivo. RTL 4 gaat op zoek naar een ander programma voor Esther. Myrna, die binnenkort twintig jaar in het televisievak zit, blijft naast Aperitivo ook meewerken aan Eigen, huis & tuin. In Aperitivo bespreekt Myrna elke dinsdag, woensdag en donderdag het leven van alledag. Ze ontvangt uiteenlopende gasten in de studio. Het programma ligt in het verlengde van de ooit zo populaire 5 Uur Show. Dat programma presenteerde Myrna Goossen enige tijd. (GPD)

GROTE VERSCHILLEN IN EFFICIENCY BIJ PUBLIEKE OMROEP

NRC Handelsblad bericht dat de kleine educatieve omroep Teleac een zwaarder (en duurder) management heeft dan de grootste publieke omroepen, die veel meer zendtijd hebben. Eenderde van alle medewerkers van Teleac (59 van de 189 fte’s, volledige banen) heeft een staffunctie. Dat blijkt uit vertrouwelijke gegevens die het bureau McKinsey heeft verzameld over mogelijke organisatie- en efficiëntieverbeteringen bij de publieke omroep. Het onderzoek, dat in juni werd gepresenteerd, is gedaan in opdracht van het ministerie van OC en W. Het onderzoek volgde op het besluit van het kabinet om een structurele bezuiniging, oplopend tot tachtig miljoen euro, op te leggen aan de publieke omroep. In het eindrapport van McKinsey zijn de namen van de omroepen weggelaten, waardoor een vergelijking tussen de verschillende omroepen niet mogelijk was….McKinsey blijkt de omroepen echter vertrouwelijk overzichten te hebben gegeven waarin wél namen genoemd worden. De gegevens bieden inzicht in hoe de individuele omroepen in 2002 hun (publieke) omroepgeld, bedoeld voor het maken van programma’s, hebben uitgegeven. Tientallen miljoenen euro’s blijken te zijn besteed aan een zware bezetting van staffuncties, royale behuizing, leegstand van studio’s en hoge tarieven voor ingehuurde faciliteiten. Daarbij is, blijkt uit de vertrouwelijke cijfers, de ene omroep zuiniger dan de andere. McKinsey trekt geen conclusie over de totale efficiëntie per omroep. Het artikel is online te vinden via de website van NRC Handelsblad….

VRIJE FREQUENTIES VOOR ETHERPIRATEN “NOBEL MAAR BELACHELIJK”

Wederom een interessant artikel over de vrije radiozenders in VPRO’s 3 Voor 12. In dit artikel een reactie van de vereniging van de lokale omroepen (OLON) en het Commissariaat voor de Media op de plannen van de overheid om frequentie- ruimte te reserveren voor vrije radiozenders. Lennart van der Meulen commissaris bij het Commissariaat: “Het lijkt nobel maar het is volslagen belachelijk. Het heeft meer dan tien jaar gekost om de frequentieruimte in Nederland efficiënt in te delen. We hebben net een ingewikkelde uitgifteprocedure achter de rug waarbij ook de regionale commerciële omroepen veel geld hebben moeten neerleggen voor etherfrequenties. In ruil voor een frequentie zijn ze zelfs verplicht om een minimum percentage van regionale programma’s uit te zenden. “Als je de zaken in de ether eindelijk op orde hebt, ga je toch geen half legale gedoogzone voor piraten creëren?” We hebben in Nederland een duaal bestel, als je als piraat legaal omroep wil bedrijven moet je kiezen voor een bestaan als publieke of commerciële omroep met alle bijbehorende verplichtingen.”In september laat EZ weten welke technische en juridische implicaties verbonden zijn aan het plan van de kamer. Als het ministerie zich ook maar iets gelegen laat liggen aan de bezwaren die leven in de omroepsector, lijken de kaarten slecht geschud voor de etherpiraten in Nederland.

PIRATEN MET ELKAAR OP DE VUIST

De ‘vrienden’ van Atsma hebben niet alleen ‘ruzie’ met het Agentschap maar ook met elkaar: Beschermd met kogelwerende vesten heeft de politie in Nunspeet zaterdagnacht zes mannen gearresteerd, nadat een ruzie tussen twee rivaliserende etherpiraten dreigde te escaleren. Het ging om zes mannen in de leeftijd van 15 tot 38 jaar en allen afkomstig uit Nunspeet aangehouden. De politie greep in nadat twee families met elkaar slaags waren geraakt. Drie van hen ( 20, 34 en 38 jaar) werden voor nader onderzoek ingesloten. Het drietal had lichte verwondingen opgelopen en zijn voordat ze werden ingesloten door een GGD-arts en ambulancemedewerkers behandeld en onderzocht. Zaterdagmiddag werd ten behoeve van het onderzoek nog een zevende verdachte, een 39 jarige Nunspeter, aangehouden.

HET SEIZOEN IS WEER BEGONNEN

De commerciële omroepen hadden in week 33 opgeteld een marktaandeel van 43 procent, de publieke zenders hadden een gezamenlijk aandeel van 37 procent. RTL4 scoorde 14 procent, RTL5 5 en Yorin 5. SBS6 behaalde een aandeel van 11 procent, Net5 4 en V8 4. Voetbal is weer nummer 1 bij de kijkcijfers. De Studio Sport-uitzending van gisteravond 19.00 uur trok 2,788 miljoen kijkers. Het Journaal dat daarop volgde was goed voor 2,2 miljoen kijkers. Het programma Postcodeloterij Miljoenenjacht (ook gisteravond) werd door ruim 2 miljoen mensen bekeken (Bron: SKO via Adformatie)

APR NIET AKKOORD MET VERDWIJNEN ARTE

De APR niet akkoord met UPC over vertrek Arte en schakelt Commissariaat in Amsterdam en omgeving. Kabelexploitant UPC heeft de APR meegedeeld af te zullen wijken van het per 1 mei 2003 uitgebrachte Advies Kabelplan Televisie. De zender ARTE maakt deel uit van dit Advies. UPC geeft nu aan ARTE niet langer in de regio Groot-Amsterdam door te kunnen geven omdat er geen overeenstemming is bereikt ten aanzien van het regelen van de auteursrechten. UPC heeft op eigen initiatief besloten Nickelodeon door te geven als vervanger van ARTE. De APR gaat niet akkoord met het standpunt en de handelwijze van UPC en heeft het Commissariaat voor de Media verzocht handhavend op te treden. UPC heeft aangegeven dat er met ARTE geen overeenstemming is bereikt over het regelen van de auteursrechten. De APR heeft zich gedocumenteerd en is in tegenstelling tot de mededelingen van UPC van mening dat ARTE wél voldoet aan de auteursrechtelijke bepalingen. In de visie van de APR zijn er dus voor UPC geen zwaarwegende redenen om af te wijken van het uitgebrachte advies.Bovendien is de APR het niet eens met de handelwijze van UPC om eigenmachtig de zender Nickelodeon op te nemen als vervanger voor ARTE. Indien er om welke reden dan ook een zender geen deel uit kan maken van het standaardpakket televisie, treedt een door de APR geadviseerde vervanger in die plaats. Mocht ook die niet beschikbaar zijn of is er in die rubriek geen reserve aangewezen dan dient UPC de APR om een aanvullend advies te vragen. Dat is in dit geval niet gebeurd. UPC wenst zelfs een reservezender op te nemen die geen deel uitmaakt van het door de APR uitgebrachte Advies. De APR kan zich niet verenigen met deze gang van zaken en heeft het Commissariaat voor de Media gevraagd tot bestuurlijke handhaving over te gaan. Bron: Kabelraden.nl

NNN NIET VAN START IN HAARLEM

Bracht de Volkskrant zaterdag nog het nieuws dat de nieuwe regionale commerciele NNN rond oktober van start gaat in Haarlem, bericht de website van Kabelraden.nl dat dit niet geheel juist is….De Haarlemse regio krijgt per 1 oktober wel de nieuwe zender te zien. NNN heeft een contract gesloten met kabelaar Multikabel. Dit betekent dat NNN is te zien in de gemeenten Heemstede, Bennebroek, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Velsen en Haarlemmermeer. In Haarlem is de nieuwe zender net te laat voor een plek op de kabel van UPC. Op zijn vroegst wordt dat 1 september 2004 alsnog mogelijk….

STENDERS EN DE WILD BLIJVEN….

Rob Stenders en Ruud de Wild blijven bij 3FM. Dit bericht het Algemeen Dagblad aldus Radiofreak. Rob Stenders blijft in de ochtend op Radio 3FM. Hij heeft wel met wat andere stations zoals Yorin FM gesproken, maar hij wil toch liever gewoon op 3FM blijven. Hetzelfde geldt voor Ruud de Wild. De populaire dj blijft gewoon het middagprogramma Ruuddewild.nl maken op 3FM. Ook bij Ruud was er even sprake van dat hij misschien weg zou gaan. Met de twee dj’s begint het publieke popstation in september met een nieuwe programmering. Doordeweeks veranderen er drie dingen in vergelijking met nu. Zo is voortaan Claudia de Breij tussen 12 en 14 uur te horen met het programma ‘Claudia d’r op!’. Henk Westbroek maakt plaats voor haar. De avond is compleet vernieuwd. Giel Beelen volgt Isabelle Brinkman tussen 18 en 20 uur op die naar SBS Shownieuws vertrok. Tussen 20 en 22 uur gaat dj Timur Perlin een programma maken. Hij komt van Yorin FM af.

REUTERS-CAMERAMAN KOMT OM IN IRAK

Bij de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad is zondag een cameraman van het Britse persbureau Reuters doodgeschoten. Berichten van ooggetuigen zijn door officiële bronnen bevestigd. Mazen Dana filmde bij de gevangenis, nadat er eerder op de dag doden waren gevallen bij aanvallen. Nadere bijzonderheden over het incident zijn nog niet bekend. (ANP)

HAMMELBURG EXIT….

Bernard Hammelburg zal het komende seizoen geen presentator meer zijn van het programma ‘It’s Business’, dat door Endemol wordt geproduceeerd. Dit bericht Bastiaan Boog via zijn Weblog. Bernard is vanaf dag 1 betrokken geweest bij het programma en heeft te horen gekregen niet meer welkom te zijn. De nieuwe serie programma’s zullen voortaan gepresenteerd worden door Roel Pieper en zal niet vanaf een centrale lokatie komen. Losse items vanaf verschillende lokaties is het nieuwe format. Juliëtte van Iperen (die nu met zwangerschapsverlof is) heeft als gedelegeerd producent en bedenker van It’s Business het programma ondergebracht bij Endemol in plaats van Tenfold die de eerste 2 seizoenen heeft geproduceert. De toezegging dat iedereen inclusief crew zou meegaan naar Endemol maar volgens laatste berichten komt hier weinig van terecht. (aldus Ben Suydendorp, die voor alle faciliteiten heeft gezorgt)……

KORT NIEUWS

 • Pieter Kalbfleisch (56), plaatsvervangend president van de rechtbank in Den Haag, wordt de nieuwe topman van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Hij volgt daar de eind vorig jaar vertrokken directeur-generaal Kist op. Kalbfleisch werd na een rechtenstudie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam advocaat en procureur in Arnhem, werd later rechter in Haarlem, en in 1986 vice-president van de rechtbank in Den Haag. Hij heeft artikelen geschreven over familie-, jeugd- en strafrecht. Bekend is Kalbfleisch onder meer als voorzitter van de commissie van Beroep Betaald Voetbal van de KNVB. In een interview zei Kalbfleisch, die lid is van het hoofdbestuur van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak, eens dat bijbanen rechters feeling geven met de maatschappij. Zelf heeft hij verschillende nevenwerkzaamheden. Kalbfleisch is commissaris bij Vomar Voordeelmarkt, arbiter bij het Nederlands Arbitrage Instituut, lid van de commissie van advies en bijstand van de Stichting Ideële Reclame (SIRE) en docent recht bij de Leergang
 • Kabelaar Casema komt met een nieuwe abonnementsvorm voor Internet via de kabel. Casema gaat zich met dit nieuwe kabelinternetabonnement richten op de mensen die nog inbellen. De kosten en snelheid zijn laag. Het nieuwe abonnement, Wanadoo Cable Easy geheten, gaat 19,95 euro per maand kosten. Daarmee is het voor mensen die nu nog inbellen via de telefoonlijn, aantrekkelijk om over te stappen, meent Casema. De kabelaar volgt hiermee @Home, dat eerder deze zomer met een goedkoop instapabonnement kwam. @Home Budget kost 17,95 per maand. De maximale downloadsnelheid is 80 kbit per seconde en de maximale upstream bedraagt 32 kbit per seconde. Ter vergelijking: bij de meeste ‘lite’ pakketten van adsl-aanbieders ligt de snelheid op 256/64 kbit per seconde. Alleen @Home Budget is met 64 kbps nog trager. Naast een extra abonnementsvorm voor de lichte gebruikers heeft Casema ism Wanadoo ook een ‘Power’ abonnement geintroduceerd. Dit abonnement (69,95 euro per maand) biedt een downloadsnelheid van 2000 kbit en een uploadsnelheid van 256 kbit. Meer informatie via de website van Casema
 • Met de Holland Media Groep de winter in: Met Masterplan, The Bachelor, Extreme Makeover en De Bauers bieden de HMG-zenders komend tv-seizoen veel reality- programma’s. De Bachelor start begin september op RTL4. Het programma was in de VS een groot succes. Een aantrekkelijke bachelor vertrekt met 25 vrijgezelle vrouwen naar Spanje waar hij vervolgens de vrouw van zijn dromen kiest. Bij Extreme Makeover (Yorin) ondergaat nu eens niet een huiskamer, maar een mens een metamorfose. Dat gaat verder dan een knipbeurt en het aanbrengen van make-up. Dan volgen nog De Bauers – een realitysoap rond Frans Bauer en zijn gezin. Te zien op RTL4. (ANP/Telegraaf)