Media kort: augustus 2004

“Het is de TROS nu menens”

Maart 2005, als het businessplan gereed is, neemt de TROS de beslissing. Dan valt een ja of nee over een avontuur buiten het publieke omroepbestel, als private zender, met het Vlaamse commerciële tv-kanaal VTM als partner. ,,De keuze is”, zegt TROS-voorzitter Karel van Doodewaerd, ,,òf in drie jaar de boel opheffen omdat onze leden over de programma’s niks meer te zeggen hebben òf een nieuw leven beginnen met een zender die het beste van de TROS en van VTM uitzendt.” Hilversum reageert met ongeloof op het zoveelste dreigement van de TROS-preses. Publieke Omroep, het bestuursorgaan van alle afzonderlijke publieke omroepen waardoor de TROS zich in een steeds knellender wurggreep genomen voelt, spreekt van een ‘ondenkbaar scenario’. De echtscheiding waar de best bekeken publieke omroep mee schermt, is voor de top in Hilversum onbespreekbaar. Vooral omdat de TROS als conditie stelt dat het publieke bestel teruggaat van twee naar drie netten en dat er een einde komt aan de STER-reclame: mét de belastingen (kijkgeld) de financiële kurk waar de publieke omroep op drijft. ,,De TROS ontvangt uit de STER-pot 50 miljoen euro”, aldus de woordvoerder van Publieke Omroep. 

“UPC-tarief ook in 2005 niet omhoog”

Hilversumse televisiekijkers en radioluisteraars hoeven volgens wethouder Niek Kreugel (Leefbaar Hilversum) niet bang te zijn dat UPC volgend jaar alsnog de tarieven van het basispakket fors verhoogt. Kreugel baseert zich daarmee op de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof. Dat bepaalde donderdag dat de kabelaanbieder, op grond van het contract dat in 1996 met de gemeente Hilversum is afgesloten, niet is gerechtigd om de tarieven eenzijdig te verhogen. UPC had het tarief in twee stappen willen verhogen van 10,53 naar 15,20 euro per maand en had dat voor deze maand al deels doorgevoerd. Als gevolg van de uitspraak van de rechter blijft het tarief in Hilversum dit jaar ongewijzigd. De kabelaanbieder weet nog niet of hij in cassatie gaat tegen de uitspraak van het gerechtshof. Daarvoor moet het vonnis eerst nader worden bestudeerd. Ook zoeken juristen nog uit of, en hoe, het tarief volgend jaar alsnog kan worden verhoogd. 

Postbus 51-spotje wordt aangepast

Minister Hoogervorst heeft beloofd dat de naam van Jezus niet meer zal vallen in spotjes van Postbus 51. Dat meldde het Algemeen Dagblad zaterdag. Andre Rouvoet van de ChristenUnie was het niet eens met het spotje over de gevaren van geslachtsziekten waarin een jongen roept: ‘Tjezus man’.Rouvoet heeft Hoogervorst gevraagd expliciete vloeken voortaan achterwege te laten en dat verzoek is ingewilligd.Ook bij Postbus 51 kwamen tientallen klachten binnen. Volgens Rouvoet hadden de makers van het spotje wel kunnen voorzien dat het ‘onnodig gebruik van de naam van Jezus’ veel Nederlanders kwetst.Hoogervorst geeft toe dat de overheid het goede voorbeeld moet geven. (NOStt)

InfoThuis start editie voor Westland

InfoThuis TV is vrijdag gestart met speciale uitzendingen voor het Westland onder de naam InfoThuis TV Westland. Het van oorsprong Westlandse bedrijf dat uitzendigen verzorgt in de gehele regio Haaglanden,heeft besloten zich met een aparte editie specifiek te gaan richten op het Westland. InfoThuis bespeurde al eerder de behoefte en mogelijkheid voor meer leuke televisie voor en door Westlanders in een commerciele context. De programmering zal bekende programma’s bevatten zoals Westland een Streek Apart, Westlandse Zaken, Watch-Out, Werken in het Westland en Westlandse Woon Wereld. De programma’s zijn in het Westland te zien op kanaal 21+ van het CAIW kabelnet.

TV-kok Julia Child (91) overleden

Julia Child, één van de beroemdste tv koks ter wereld, is vrijdag overleden. Ze is 91 jaar geworden. Child was de persoon die de Franse keuken naar Amerikaanse huiskamers bracht. Child wist met haar vriendelijke stemgeluid en opbeurende woorden duizenden Amerikanen aan het koken te brengen. Naast haar tv optredens schreef de geliefde kokkin diverse kookboeken. Volgens Julia’s nicht, Philadelphia Cousins, is zij in haar slaap overleden. Alle familie en vrienden waren bij haar, zo ook haar kat Minou. Child kwam in aanraking met de Franse kookkunsten in Parijs. Daar woonde zij enkele jaren met haar man, fotograaf en schilder Paul Child. Julia wilde zo graag lekker koken voor haar kersverse echtgenoot dat zij zich inschreef aan de Cordon Bleu koksschool. Met twee vriendinnen schreef zij later in Frankrijk het boek ‘Mastering the Art of French Cooking’. Het boek gold jarenlang als verplichte kost voor eenieder die het koken serieus nam. (Novum)

Bridget Maasland blijft bij BNN

Bridget Maasland heeft haar contract bij BNN met twee jaar verlengd. Dat meldde de presentatrice in het AT5-programma De Zwoele Zomeravond. Maasland gaat naast BNN at Work ook weer een serie van het door haar bedachte programma The Bridget Triangle maken. In dat programma trekt ze met een aantal BN’ers in een camper door de VS, om hen ‘beter en intensiever’ te leren kennen. Verder is Bridget Maasland bezig met het ontwikkelen van een nieuw programma dat in 2005 te zien zal zijn. Een onzeker factor blijft voorlopig het voortbestaan van BNN. (Medialog Blogspot)

Vlaanderen: Kathleen Cools naar ‘Villa Politica’

De VRT-radiojournaliste Kathleen Cools vervangt Annemie Nijs bij “Villa politica”. Kathleen Cools werkt al bijna vijftien jaar voor de VRT. De 40-jarige journaliste begon als redacteur en nieuwslezer bij Studio Brussel in 1989 en stapte zeven jaar later over naar de radionieuwsdienst. Kathleen Cools specialiseerde zich in de verslaggeving over de Europese en binnenlandse politiek. De voorbije twee jaar modereerde ze de verkiezingsdebat- ten in “Voor de dag” op Radio 1. Annemie Nijs wordt de woordvoerster van Vlaams vice-president Fientje Moerman. (VRT)

Oprah Winfrey mogelijk jurylid in rechtszaak

Talkshowster Oprah Winfrey moet zich in haar woonplaats Chicago melden als kandidaat-jurylid voor een rechtbank. Dat heeft de Chicago Sun-Times vrijdag gemeld. De schatrijke zakenvrouw behoort tot een groep van ongeveer driehonderd potentiële juryleden waaruit maandag een keuze wordt gemaakt. Als ze wordt geselecteerd, kan ze worden opgeroepen om te oordelen over een beklaagde dief, drugsdealer, verkrachter of moordenaar, weet de krant. Als de justitie geen gebruik maakt van de diensten van de 50- jarige Winfrey, krijgt zij een standaardvergoeding van 17,20 dollar (ongeveer 14 euro) voor haar tijd. Medewerkers van de tv-beroemdheid hebben toestemming voor haar gevraagd om via een achterdeur het gerechtsgebouw te mogen betreden, om een mediacircus te voorkomen. Verder gelden voor Oprah geen bijzondere regelingen. (ANP)

EO:”Plannen TROS geen kans van slagen”

De Evangelische Omroep (EO) denkt niet dat de TROS erin zal slagen een eigen tv-zender te laten overleven. Tegelijkertijd houdt de EO het voor mogelijk dat het vertrek van de TROS de nekslag voor de Publieke Omroep is. ,,Het gevaar is dat je in een wurggreep elkaar naar beneden trekt”, zegt voorzitter ds. A. van der Veer. EO-voorzitter Van der Veer zegt de bezwaren van de TROS te herkennen, maar niet te delen. ,,Natuurlijk is het zo dat er de laatste jaren veel is veranderd. Sommige zaken zijn inderdaad moeilijker geworden en de zenders zijn strakker georganiseerd. Er zullen ook nog veranderingen volgen, naar aanleiding van het visitatierapport waarin de organisatie van de Publieke Omroep als geheel negatief werd beoordeeld. Maar de omroepen blijven wel zelf over de inhoud van hun programma’s gaan.” Volgens de EO-voorzitter blijkt al uit de voorwaarden van de TROS, dat ze niet veel vertrouwen heeft in een puur commercieel avontuur. ,,De TROS wil dat de Publieke Omroep na haar vertrek niet langer inkomsten uit Ster-gelden heeft, maar enkel nog met belastinggeld wordt gefinancierd. Dat geeft al aan dat ze weinig vertrouwen hebben in de advertentiemarkt. Maar het geld uit de afkalvende adverteerdersmarkt moet dan nog steeds worden verdeeld over een boel zenders. Terwijl we al in een situatie zitten met een heleboel zenders, die in de strijd om de reclamegelden en dus de kijkcijfers steeds meer van hetzelfde gaan uitzenden. Uiteindelijk vind ik het bedreigend voor een zender wanneer je alleen van reclamegeld moet leven.

In Irak ontvoerde Britse journalist vrijgelaten

De in Irak ontvoerde Britse journalist is weer vrijgelaten, zo heeft het kantoor van de radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr in Basra vrijdag bekendgemaakt. De man, die werkt voor de Sunday Telegraph werd door gewapende mannen ontvoerd uit zijn hotel in de Zuid-Iraakse stad Basra. Op een video die zijn ontvoerders vrijgaven, maakte de journalist zich bekend als de 23-jarige James Brandon en dreigen zijn ontvoerders hem te vermoorden als de Amerikaanse strijdkrachten zich niet binnen 24 uur terugtrekken uit de heilige stad Najaf. De Telegraph, dat is mijn krant”, zegt de duidelijk doodsbange journalist, wiens hoofd verbonden is, op de video tegen een gemaskerde bewaker. De gijzelnemers zeggen dat zij Brandon gevangen hebben genomen uit protest tegen de Amerikaanse aanwezigheid in Najaf. (Gazet van Antwerpen)

Stiching Norderney start testuitzendingen 828 AM

Sinds vrijdagmiddag zijn er testuitzendingen te horen via de middengolffrequentie 828 kHz. Vanuit de zenderlokatie Heinenoord zullen van 16 augustus 07.00 uur ’s ochtends tot 31 augustus (18.00 uur) muziek en oude Veronica programma’s uit de periode 1959 – 1974 te horen zijn via de middengolfzender op 828 kHz. De uitzendingen zelf worden gemaakt in Hotel Lapershoek in Hilversum vanuit een speciaal opgebouwde studio. De uitzendingen worden mogelijk gemaakt dankzij Quality Radio en Broadcast Partners. Meer informatie: http://www.veronica192.nl

Nieuw programma voor Joost Prinsen

Acteur/presentator Joost Prinsen keert vanaf 3 september terug bij de NPS met een wekelijks programma: Vrijdag Prinsjesnacht. Het zal een directe opvolger zijn van Maandag Prinsjesdag dat in de komkommertijd van 2003 werd uitgezonden. Joost Prinsen presenteert elke vrijdagavond in september een late-night talkshow vanuit De Plantage in Amsterdam. Wederom vormt de veelzijdigheid van Joost Prinsen de rode draad van het programma. Daarnaast zijn er spraakmakende gasten, het Zwarte Gat, cabaret, muziek, sport en het Nationaal Quizkampioenschap. Joost Prinsen heeft het concept van Maandag Prinsjesdag en nu Vrijdag Prinsjesnacht zelf bedacht, met een aantal collega’s van allerlei NPS-programma’s. In elke uitzending maakt een hoofdgast, tijdens een gesprek met Prinsen, bekend waar hij of zij een hartgrondige hekel aan heeft en wat dus onmiddellijk uit winkels, wetgeving, huiskamers of samenleving verwijderd zou moeten worden. Het Nationaal Quizkampioenschap is een razendsnelle quiz waaraan quizsterren van het afgelopen seizoen deelnemen, die wonnen of uitblonken in Per Seconde Wijzer, Twee voor Twaalf en Met het mes op tafel. In vier rondes (een per aflevering) strijden vier deelnemers om de eerste plaats. (Antenne2)

AVRO niet verrast door plannen TROS

De AVRO heeft (vooral via de media) kennis genomen van de plannen van de TROS om het publieke omroepbestel onder bepaalde voorwaarden te verlaten. Op dit moment is het moeilijk een afgewogen oordeel te vormen over die plannen, zolang de inhoud ervan niet compleet duidelijk is en geen enkele duidelijkheid bestaat over de voorwaarden waaronder. Die laatste hebben volgens de AVRO immers duidelijk te maken met het voortbestaan van een sterke Publieke Omroep met sterke publieke omroepverenigingen. De AVRO kijkt overigens niet op van de plannen van de TROS, gezien de positie en ambitie van de collega-omroep op Nederland 2. De TROS heeft immers al eerder aangegeven dergelijke plannen te hebben. Die komen dus niet uit de lucht vallen. De nieuwe plannen van de TROS tonen aan dat het meer dan ooit noodzakelijk is dat de Publieke Omroep de discussie over de inrichting van het publieke omroepbestel in eigen handen neemt en met een adequaat model komt voor de komende concessieperiode en daarna. Daarbij is het volgens de AVRO belangrijk dat gestreefd wordt naar een handzamer model en betere processen bij de Publieke Omroep als het gaat om wijze van programmeren en het bepalen van plaats en inhoud van programma’s. (Antenne2)

Kabelkrant Lokaal Plus gaat sport uitzenden

De kabelkrant Lokaal Plus tv gaat vanaf maandag 6 september sportwedstrijden uit de gemeente Apeldoorn uitzenden. De samenvattingen nemen vijf minuten in beslag. Karel en Anja Pohlmann tekenen voor de productie. Het duo verzorgde enige jaren de sportuitzendingen voor Omroep Apeldoorn. De omroep vond dat ze te afhankelijk van Pohlmann werd en nam de productie in eigen beheer over. Pohlmann toonde begrip voor die beslissing. Temeer omdat er veel tijd in het maken van het televisieprogramma ging zitten en de onkostenvergoeding marginaal was. ‘We hebben het maken van de programma’s wel enorm gemist’, erkent de Apeldoorner. ‘En vooral de contacten met de sportclubs. Zoiets verwatert toch vrij snel.’ Lokaal Plus TV zit geruime tijd op de kabel. Het bedrijf maakt kabelkranten door de hele provincie Gelderland. Ze worden getoond op een zogenaamd informatie-kanaal. Bewegende beelden mogen slechts in beperkte mate worden uitgezonden. ‘Vandaar dat ons programma niet meer dan vijf minuten gaat duren’, legt Pohlmann uit. Tijdens de eerste uitzending valt de kijker met de neus in de boter. De zondag ervoor voetballen AGOVV en WSV tegen elkaar. Pohlmann gaat opnamen bij dat duel maken. Tussen 18 en 22 uur zullen de beelden zo’n taalf keer langskomen. (Stentor)

Radio Continu vanaf 24 augustus in Winschoten op de kabel

Vanaf 24 augustus zal Radio Continu op de kabel in Winschoten worden doorgegeven. De frequentie zal 98.4 MHz worden (op deze frequentie is nu nog BBC World Service te horen). De uitzendingen zullen voorlopig in mono plaatsvinden.

Hofstad Radio heeft nieuwe programmering

Hofstad Radio heeft haar programmering aangepast. Door de wereldreis van Haagse Buf en evaluatie van een aantal programma’s hopen we hiermee een kwalitatief betere programmering neet te zetten. Onderdeel van deze programmering is dat binnen afzienbare tijd de weekenduren tussen 9.00 en 11.00 uur voorzien worden van uitgaansinformatie voor de Haagse en Leidse regio. 

Simone FM is 6 dagen lang Kei radio

Simone FM wordt voor de periode van 19 tot en met 24 augustus omgedoopt tot ‘Kei radio’. Gedurende 6 dagen lang staat Simone FM in het teken van de Keiweek Groningen. In samenwerking met de organisatie van de Keiweek worden rechtstreeks vanuit de stad uitzendingen verzorgt in het teken van deze introduktieweek voor eerstejaars studenten. Alles op het gebied van uitgaan, studenteninformatie, voor- en nabeschouwingen van Kei-aktiviteiten en liefdesverklaringen aan keileiders wordt uitgezonden door Kei-radio.

Publieke Omroep noemt TROS-plannen ‘ondenkbaar’

Publieke Omroep (PO), het bestuursorgaan van alle afzonderlijke omroepen, noemt de plannen die de TROS donderdag bekendmaakte om het huidige omroepbestel te verlaten een ,,ondenkbaar scenario”. Dat meldde een PO-woordvoerder vrijdag. H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur PO, is donderdag door de TROS-leiding op de hoogte gesteld van hun plannen een private tv-zender te beginnen. Eerder die dag werd staatssecretaris Van der Laan (Media) geïnformeerd die zegt neutraal tegenover de plannen te staan. ,,Uit de door hen verstrekte informatie blijkt onder meer dat zij aan hun voornemen het publieke bestel te verlaten een aantal condities verbinden”, aldus de PO-zegsman vrijdag. ,,Deze komen erop neer dat Publieke Omroep teruggebracht zou moeten worden tot twee netten en dat de duale financiering (belastinggeld en STER-inkomsten) beëindigd zou moeten worden, en wel in de zin dat de STER opgeheven zou moeten worden. Dit betekent een dusdanige marginalisering van het publieke bestel dat er gesproken kan worden van een ondenkbaar scenario.” (ANP)

DVD verkoop heeft VHS bijna verdreven

De verkoop van voorbespeelde vhs-banden is, slechts luttele jaren na de invoering van de dvd, bijna geheel over genomen door dit nieuwe medium. De NVPI, de brancheorganisatie van de entertainmentbranche maakte bekend dat er in de eerste zes maanden van 2004 9,5 miljoen dvd’s werden verkocht in Nederland, tegenover slechts 1,3 miljoen vhs-banden. Als deze cijfers worden vergeleken met die van een jaar geleden, blijkt dat het aantal verkochte vhs-banden met 59 procent is afgenomen, terwijl het aantal verkochte dvd’s met 60 procent toenam. Interessant is ook de gemiddelde winkelprijs van een dvd in vergelijking met vorig jaar; deze daalde van 19,90 euro naar 14,26 euro. Daarmee steeg de omzet uit dvd-verkopen met 15 procent naar 135 miljoen euro en zo zorgt de dvd nu voor 93 procent van de totale omzet in de videofilmmarkt. (o.a. Webwereld)

Productiehuis verkoopt tv-concept aan Duitsland

Het Haagse productiehuis MediaConcern is met collega-bedrijf Couch Potatoes uit Duitsland tot een overeenkomst gekomen over een pilot van tv-format ‘The Swindler’. Twee Duitse zenders hebben interesse in het format, waarvan een pilotaflevering is geproduceerd. Ook vanuit Frankrijk is er interesse voor The Swindler. Tijdens MIPCOM2004 in oktober verwacht MediaConcern meer internationale partijen te interesseren voor het format. The Swindler draait om de zeven zonden. In een programma met ‘verborgen camera-elementen’ gaat een vrouw al haar charme inzetten om zakenmannen in confronterende situaties te laten belanden en hem één van de zeven zonden te laten begaan. Inzet is een goed doel. (Adformatie)

NOS: beperkte internetuitzendingen…

De NOS zal tijdens de Olympische ZomerSpelen de komende 2,5 week het Radio 1-Journaal, Met Het Oog op Morgen, Langs de Lijn, het NOS-Journaal en het JeugdJournaal niet op internet beschikbaar stellen. Alleen een aangepaste versie van het 20 uur NOS Journaal zal beschikbaar zijn. Volgens een verklaring van de NOS komt dit omdat niet gegarandeerd kan worden dat de verslaglegging van de Olympische Spelen binnen Nederland blijft waarvoor de NOS de rechten heeft. Alleen diegenen die via Planet, XS4ALL, Zonnet, Surfnet, Tiscali, Wanadoo, @Home en Speedlink internetten kunnen een live-stream van Radio 1 blijven beluisteren. Opvallend dat Nederlandstalige radio-uitzendingen blijkbaar een rechtentechnisch probleem vormen….toch handig voor niet in Nederland woonachtige Nederlandstaligen dat er Radio Nederland Wereldomroep bestaat die haar internetuitzendingen wèl kan continueren. (Dutchmedia Weblog)

Nieuwe WiFi-variant wordt tien keer zo snel

Een groep bedrijven heeft gisteren aangekondigd te werken aan een nieuwe standaard voor draadloze netwerken, die tien keer zo snel moet worden als de huidige. De groep, waarvan onder andere Texas Instruments en Broadcom deel uitmaken, noemt zijn voorstel aan standaardenorganisatie IEEE ‘WWiSE’, oftewel WorldWide Spectrum Efficiency. De 802.11n-standaard zou als opvolger van 802.11b en 802.11g compatibel moeten zijn met zijn voorgangers, maar wel een snelheid bieden van maximaal 540 Mbps. De WWiSE-groep hoopt die snelheid te realiseren door gebruik te maken van het 20 MHz-kanaal en technieken als MIMO en OFDM. Die laatste techniek, ook gebruikt in eerdere 802.11-varianten, staat overigens ter discussie omdat het Canadese bedrijf Wi-LAN patenten zegt te hebben over een deel van die technologie. Het bedrijf heeft er een rechtszaak over aangespannen tegen Cisco. (Automatisering Gids)

Britse journalist ontvoerd in Irak

Iraakse militanten hebben een Britse journalist in de Zuid-Iraakse stad Basra ontvoerd en dreigen hem te doden als het Amerikaanse leger niet binnen een etmaal stopt met het offensief tegen de strijders van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr in de heilige stad Najaf. Dat blijkt uit verklaringen van ooggetuigen en een videoband die uren na de ontvoering opdook, waarin de bebloede Brit omringd door gemaskerde mannen was te zien. ,,De Amerikaanse troepen moeten binnen 24 uur Najaf verlaten, anders sterft de Brit”, zegt een van hen. Een woordvoerder van al-Sadr heeft de kidnappers opgeroepen de journalist van de Sunday Telegraph vrij te laten. Volgens de manager van het hotel in Basra drongen donderdagavond ongeveer twintig gewapende en gemaskerde mannen de hotellobby binnen en keken in het gastenboek. Daarna stormden ze naar boven, haalden de journalist uit zijn kamer en namen hem mee naar een onbekende locatie. De Brit was eerst twee keer in zijn benen geschoten. (ANP)

TROS zet serieuze stap om omroepbestel te verlaten

De TROS denkt er serieus over na om het publieke omroepbestel te verlaten en heeft in de Vlaamse commerciële tv-zender VTM een partij gevonden om de omroep daarbij te helpen. Dat heeft een woordvoerder van de TROS donderdagavond gezegd. De zendgemachtigde voelt zich al enige tijd niet thuis in het huidige omroepbestel, dat volgens de TROS-leiding steeds meer gaat lijken op een BBC-model. De afzonderlijke omroepen krijgen steeds minder te zeggen, terwijl de netcoördinatoren en Publieke Omroep (het bestuursorgaan van alle omroepen) meer macht in handen krijgen. Om de toekomst van het TROS-gedachtengoed veilig te stellen, kondigde de TROS-leiding daarom enige tijd geleden aan de mogelijkheden te onderzoeken een ‘private tv-zender’ te beginnen. Dat is een zender die met steun van de overheid wordt opgericht. Een mogelijkheid zou kunnen zijn daarvoor een van de bestaande publieke zenders op te offeren; een idee dat bij sommige politieke partijen ook aanslaat. De TROS heeft de plannen dus al langer, maar met het aantrekken van commerciele hulp zet de omroep een stevige stap in de richting van een private zender. Als het zover komt, wil de TROS op de tv-zender zoveel mogelijk ,,entertainment- en familieprogramma’s” gaan uitzenden. (ANP)

“34.000 Casema TVD klanten eind dit jaar”

DutchMedia heeft meer informatie verkregen over de herlancering van de digitale televisiedienst van Casema. Deze dienst zal vanaf 19 augustus de “lucht in gaan” onder de naam Casema TVD. Het ‘TVD Plus’ deel van het digitale betaalaanbod van Casema TVD zal als onderdeel voor alle TVD basisklanten te zien zijn. Daarmee bestaat het digitale aanbod voor 9,95 euro per maand uit circa 28 tv-zenders extra bovenop het reguliere analoge aanbod dat gedigitaliseerd zal worden aangeboden. Casema-woordvoerder Gradus Vos bevestigt de herlanceerdatum van 19 augustus. Vanaf dan zullen Panasonic (TU DC40RD) en Nokia (119C) kabelontvangers als eerste in de markt worden gezet, gevolgd door Philips en Samsung. Deze zullen tussen 150 en 200 euro kosten. Het UPC-VoetbalKanaal zal het eerste jaar zonder meerprijs worden aangeboden aan alle TVD-abonnees, daarna zal de zender als ‘premium-optiezender’ worden aangeboden. 

Testuitzendingen niet van Radio 192, of toch wel?

De uitzendingen die momenteel via enkele kabelnetten en Astra satelliet te horen zijn met materiaal van Radio 192 hebben niks te maken met het oude Radio 192. Dit bericht de website http://www.satellitemagazine.com. Binnenkort zal er een nieuw radiostation worden gelanceerd via dit testkanaal op de Astra satelliet, aldus Kees Färber van Canal Digitaal. De partij waarmee Canal Digitaal in onderhandeling is, heeft niets te maken met Radio 192 of een ander bestaand Nederlandse radiostation, maar heeft slechts een deel van de inboedel van Radio 192 overgenomen. Om welke naam en welk bedrijf het gaat kan Färber ons nog niet melden. De muziek die nu nog draait is van Radio 192 maar zal naar alle waarschijnlijkheid gaan veranderen.De website van Radio 192 geeft echter de indruk dat de testuitzendingen wel te maken hebben met het oude Radio 192 :”Nadat het signaal van Radio 192 door omstandigheden kort geleden verdween van de kabel is er hard gewerkt om weer terug te keren. We zijn er nog lang niet maar er wordt met man en macht aan gewerkt om Radio 192 met het zo kenmerkende geluid weer als vanouds, of zelfs beter, aan te kunnen bieden. In dit kader zijn we er inmiddels in geslaagd weer “onze muziek” uit te zenden via vele kabelnetten en via de ASTRA satelliet. Het signaal is ongecodeerd via het kanaal met de naam TEST te ontvangen! Er moet nog veel gebeuren, maar we rusten niet voordat we terug zijn! In de tussentijd: blijven luisteren nu het weer kan! Graag danken wij bij deze gelegenheid al de mensen die ons van, gelukkig vaak hartverwarmende, reacties blijven voorzien. Ook in de moeilijkere tijden. Medewerkers en Directie van Radio 192.

Evenementenzender voor Lowlands: Lowlands Radio

Speciaal voor het festival Lowlands wordt een lokale evenementenzender in het leven geroepen die 3 dagen continu uitzendt voor en over Lowlands. Het radiostation Lowlands Radio is te beluisteren via 107.8 in FM stereo. Lowlands zal dit jaar plaatsvinden van 20 tot en met 22 augustus. (VPRO via FMTV)

Gerschtanowitz vervangt zieke Gordon bij Noordzee 100.7 FM

Zanger en radio-maker Gordon is met spoed geopereerd aan de blinde darm. De zanger had tijdens zijn ochtendshow veel pijn in zijn buik, later bleek het hier om een blinde darm ontsteking te gaan. Wanneer de zanger weer op de radio te beluisteren is, is nog niet bekend. Winston Gerschtanowitz zal voorlopig in de ochtend te horen zijn op radio NoordzeeFM. (Showbizz Weblog)

UPC en Casema mogen tarieven niet verhogen

UPC en Casema mogen hun kabeltarieven voor het standaardpakket kabeltelevisie en -radio in respectievelijk Hilversum en Amstelveen dit jaar niet verhogen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald in kort geding. Als gevolg van het arrest draait UPC de al doorgevoerde prijsverhoging in Hilversum terug, zo liet een woordvoerder weten. Het kabelbedrijf verhoogde het tarief deze maand naar 11,19 euro (exclusief btw). In september zou de prijs verder stijgen naar 12,77 (ex btw). Net als branchegenoten Essent en Casema is UPC dit jaar druk bezig met het “kostendekkend” maken van zijn tarieven. UPC wil dat iedere klant 12,77 euro (exclusief btw) per maand gaat betalen voor het standaardpakket kabel-tv en -radio. Voor de meeste van de 151 UPC-gemeenten komt dat neer op een prijsverhoging. Daartegen heeft een aantal gemeenten zich de afgelopen maanden verzet via juridische procedures.In navolging van UPC moet ook Casema zijn tariefsverhoging terugdraaien, stelde Jaap Doeleman van advocatenkantoor Houthoff Buruma namens de gemeente Amstelveen. Inwoners van Amstelveen betalen nu 11,38 euro (inclusief btw). Dat is 18 procent meer dan voorheen. “Verder moet Casema het teveel geïncasseerde abonnementsgeld terugstorten op straffe van een dwangsom van maximaal 1,5 miljoen euro”, zei Doeleman donderdag. Doeleman, die tevens de raadsman van Hilversum en Alphen aan den Rijn is, toonde zich erg tevreden met de uitspraken. In een Haagse rechtszaal moest Casema het in april al afleggen tegen de gemeente Alphen aan den Rijn. De voorzieningenrechter oordeelde toen dat Casema de tariefsverhoging (van 20 procent) ongedaan moest maken en het al geïnde geld terugstorten.Casema, dat de tariefsverhoging in Amstelveen in april invoerde, wil toe naar een landelijk tarief van 13,30 euro (inclusief btw) voor zijn 87 gemeenten. “We hebben echter ook afgesproken dat de verhoging niet boven de 20 procent zou uitkomen. Daarom kwam het tarief in Amstelveen op 11,38 euro uit”, zei een woordvoerder. Hij stelde verder dat Casema de verhoging ongedaan gaat maken en het teveel aan abonnementsgeld retourneert. De zegsman kon nog niet aangeven of Casema het besluit aanvecht. Volgens hem is het echter zonneklaar dat “de onduidelijkheid blijft voortbestaan”. Hij wees erop dat er inmiddels diverse “tegenstrijdige uitspraken” liggen waarbij zowel de kabelaars als de gemeenten al eens juridisch in het gelijk zijn gesteld. Tot dusver voelen de kabelbedrijven zich nog steeds gesteund door een eerder vonnis in de zaak van de gemeente Wageningen versus UPC. Eind januari oordeelde de rechtbank in Amsterdam dat Wageningen niet bevoegd is om regels te stellen voor de radio- en televisietarieven en voor het zenderaanbod. Na rijp beraad besloot de gemeente dit besluit toch aan te vechten. Net als Casema toonde UPC zich donderdag “verbaasd” over de uitspraak van het gerechtshof. “We onderzoeken welke juridische middelen ons nog ter beschikking staan”, zei een woordvoerder. Omdat het beroep in de bodemprocedure Wageningen-UPC nog loopt “blijft de juridische onduidelijkheid overheersen”. 

Tom Mulder geveld door hersenbloeding

Vorige week is Radio 10 Gold voorman Tom Mulder getroffen door een hersenbloeding. Zijn herstel verloopt voorspoedig, maar het is nog onbekend wanneer hij zijn werkzaamheden bij Radio 10 Gold zal unnen hervatten. Vanaf aanstaande vrijdag zal het programma van Tom Mulder tijdelijk overgenomen worden door oud Radio 10 Gold diskjockey Peter Rijsenbrij. Peter Rijsenbrij werkte van 1983 tot 1988 bij de NCRV Radio & TV en in de periode van 1988 tot 2000 voor Radio 10 Gold, Love Radio en JFK als diskjockey en Music Director. Peter Rijsenbrij zal met ingang van vrijdag 13 augustus de ochtendshow van Tom Mulder overnemen. Zodra het binnen de mogelijkheden ligt zal Tom Mulder zijn vertrouwde plek achter de microfoon weer innemen. Tom vierde onlangs nog zijn 35 jarig radiojubileum. (Persbericht Talpa)

‘SBS6 wil AVRO’s Opsporing Verzocht promoten’

AVRO’s Opsporing Verzocht is niet bang voor mogelijke concurrentie van het nieuwe SBS6-programma Meldkamer. SBS6 liet zelfs weten Opsporing Verzocht best te willen promoten in haar uitzendingen. Dat stelde Opsporing Verzocht-presentator Frits Sissing tegenover een verslaggever van het mediaprogramma Antenne 2. Sissing zei het programma te verwelkomen: ‘Opsporing Verzocht bestaat al zo lang, het is een instituut. Het gaat ons echt geen kijkers kosten. En SBS heeft ons laten weten op zondag best reclame te willen maken voor zaken die we de volgende dag in Opsporing Verzocht gaan behandelen. Daarbij: hoe meer programma’s er zijn die de misdaad aanpakken, hoe beter, dat juichen we natuurlijk alleen maar toe.’ Het SBS6-programma ‘Meldkamer’, is vanaf 19 september bij SBS6 te zien. Het zal worden gepresenteerd door Leo de Later en wordt net als Opsporing Verzocht gemaakt in samenwerking met het Openbaar Ministerie. (Antenne2)

Veelo stopt definitief met Ontbijtradio

Roderick Veelo stopt vanaf 1 oktober met de presentatie van het Radio 2-programma ‘Ontbijtradio’. De presentator en de VARA-directie hebben dat samen ,,in goed overleg” besloten, aldus een woordvoerder van de omroep donderdag. Wie Veelo gaat opvolgen als presentator van het ochtendprogramma is nog niet duidelijk. Hij begon met dat werk op 1 oktober 2003. ,,Ik ben er met heel veel plezier aan begonnen, maar gaandeweg bleek dat het programma toch minder bij me paste dan ik had gedacht. Dat kan gebeuren en dan neem je als volwassen mensen een besluit.” Wat hij per 1 oktober gaat doen is nog niet bekend. (ANP)

Steunzender Radio 4 in Amsterdam

Zenderexploitant Nozema heeft op de KPN-toren in Amsterdam een steunzender voor de publieke radiozender Radio 4 in gebruik genomen. Radio 4 is in de ongeving van de KPN-toren te ontvangen op 94,5 MHz. Radio 1, 2 en 3FM kregen eerder dit jaar al een steunzender vanaf de KPN toren te Amsterdam. (via FMTV)

RTL-baas waarschuwde voor klusjesman Nico

HMG-directeur (RTL4/5 en Yorin), Fons van Westerloo, heeft het concurrerende tv-concern SBS enige tijd geleden gewaarschuwd niet in zee te gaan met tv-klusjesman Nico Zwinkels. Dat bleek vandaag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam. De klusser van het RTL4-programma ‘Eigen Huis en Tuin’ wilde samen met tuinman Rob Verlinden overstappen naar SBS6, maar volgens Van Westerloo (vroeger SBS-topman) was dat zeker geen goed idee. De HMG-directeur seinde zijn vroegere collega’s in dat er slecht viel te werken met de klusjesman, dat hij op de tv-set vrouwen lastig viel en dat speciaal voor Zwinkels een gedragscode was opgesteld waar alleen hij zich aan moest houden. Alleen op die laatste voorwaarde mocht Nico het afgelopen tv-seizoen bij RTL4 afmaken. Op basis van onder meer dit telefoontje van Van Westerloo en een publicatie in weekblad Privé over Nico’s vermeende ,,handige handjes” zag SBS af van het geplande nieuwe programma ‘Huis, Tuin en Keuken’, betoogde advocaat E. Keyzer van SBS vandaag. (AD)

Rechter: CvdM moet nieuwe uitspraak doen over Concertzender

De overname van het commerciële radiostation Concertzender door de publieke omroep in 1998 voldeed niet aan de wettelijke regels. Dat is het oordeel van de Rechtbank Amsterdam vorige week. Het Commissariaat voor de Media, toezichthouder op de naleving van de Mediawet, moet een nieuwe beslissing nemen. Daarbij speelt met name de vraag of er sprake is van concurrentievervalsing met de commerciële omroep. In dit kader moet het Commissariaat onder meer beoordelen of het voortzetten van Concertzender met overheidssubsidie voldoet aan de Europese staatssteunregels. De rechter verwees hierbij naar een onderzoek dat Europese Commissie momenteel uitvoert naar de financiering van de publieke omroep door de Nederlandse overheid. De voorlopige conclusie van de Commissie is dat de publieke omroep 110 miljoen euro teveel heeft ontvangen, waarmee mogelijk commerciële activiteiten zijn verricht. Deze uitspraak is uitgelokt door de Vereniging van Commerciële Radio (VCR) en betekent een steun in de rug voor haar campagne tegen de toenemende commercialisering van de publieke omroep.De Concertzender-zaak staat niet op zichzelf. Vorige week vond bij het Commissariaat een zitting plaats over de overname door de publieke omroep van een ander commercieel radiostation, Colorful Radio. Het Commissariaat heeft al geoordeeld dat dit verboden is, onder meer omdat het overhevelen van belangrijke taken van de publieke omroep, zoals in dit geval het bedienen van migranten, naar aparte doelgroepenzenders leidt tot verschraling van Radio 1 tot en met 5. Toch zendt de publieke omroep Colorful Radio nog steeds uit, dankzij ingrijpen van staatssecretaris Medy van der Laan. Zij haalde een oude ‘noodremprocedure’ uit de kast om het oordeel van het Commissariaat voorlopig buiten werking te stellen. De VCR voert diverse procedures om de publieke omroep alsnog te dwingen zich aan de regels te houden. (Persbericht VCR)

Toine van Peperstraten weg bij Radio Veronica

Studio Sport presentator Toine van Peperstraten heeft afgelopen zondag zijn laatste programma gepresenteerd op Radio Veronica. Daar presenteerde hij elk weekend van 9:00 en 12:00 uur ‘Goud van Oud’. Wie hem zal opvolgen is nog niet bekend. “Ik wilde graag door, Radio Veronica wilde graag door, maar de leiding van de NOS heeft ’t standpunt ingenomen dat vanaf 1 september NOS-medewerkers geen programma’s meer mogen maken bij commerciële omroepen. Dat was al langer bekend en recente gesprekken hebben daar helaas niets aan kunnen veranderen,” aldus de presentator op zijn website. In september begon Toine van Peperstraten bij Veronica met het presenteren van het weekend programma ‘Typisch Toine’, daarnaast was hij de eerste maand de host van de ochtendshow ‘Ook Goeiemorgen’ samen met met Alexander Stevens en Michiel Veenstra. Sinds mei presenteerde Toine de weekendversie van ‘Goud van Oud’. (Radiofreak)

Excuusbriefje Carrell kan boete niet voorkomen

Rudi Carrell hangt een geldstraf van 5000 euro boven het hoofd wegens het doorrijden na een aanrijding, ondanks dat de 69-jarige tv-coryfee een briefje met excuses achterliet. Carrell had de politie moeten bellen, aldus een woordvoerster van het Duitse Openbaar Ministerie maandag. De in Nederland geboren ex-presentator reed in een parkeergarage van een hotel in Keulen een andere auto aan. Carrell liet een ondertekend kaartje achter en verliet de garage. De eigenaar was blijkbaar geen groot fan van de in Duitsland populaire showmaster en schakelde de politie in. Carrell vindt het onbegrijpelijk dat het OM een gerechtelijk onderzoek instelt. Hij had er tenslotte voor gezorgd dat de eigenaar van de beschadigde auto hem kon bereiken. Carrell kan een proces voorkomen als hij de boete van 5000 euro betaalt. (ANP)

Actrice Fay Wray (King Kong) overleden

De Canadees/Amerikaanse actrice Fay Wray, die een hoofdrol speelde in de filmklassieker King Kong uit 1933, is zondag in New York overleden. De bevriende regisseur Rick McKay heeft dat maandag bekendgemaakt. Wray is 96 jaar geworden. Wray maakte in 1923 haar debuut. Vijfendertig jaar later, in 1958, speelde ze voor het laatst in een film, waarna ze alleen nog in enkele tv-rolletjes te zien was. In totaal speelde de blonde actrice in ruim negentig films. Eeuwige roem vergaarde ze dankzij King Kong. De scène waarin de reusachtige aap de kleine Wray in zijn vuist klemt op de top van Empire State Building in New York schreef filmgeschiedenis. (ANP)

Klusjesman Nico schikt conflict met RTL

De rechtszaak tussen klusjesman Nico Zwinkels en RTL Nederland is van de baan. De beide partijen zijn alsnog tot een schikking gekomen. Wat precies is afgesproken, willen ze niet zeggen. De televisieklussenier uit Houten eiste 75.000 euro van zijn vroegere werkgever vanwege zijn ontslag. Zwinkels raakte in opspraak nadat hij was beschuldigd van aanranding van een oud-collega. Het kort geding tegen SBS6 gaat gewoon door. Daarin eisen Nico Zwinkels en de tuinman Rob Verlinden dat hun afgelaste programma Huis Tuin en Keuken toch op de buis komt. SBS6 schrapte dat programma vanwege de berichten over Zwinkels (RTV Utrecht)

Politie maakt einde aan illegale zender Cuijk

De politie heeft zondagmiddag in samenwerking met het Agentschap voor Telecom een illegale radiozender uit de lucht gehaald in Cuijk. Vanuit een huis aan de Keurvorsterstede in Cuijk werd zaterdag en zondag illegaal een radioprogramma uitgezonden. Alle apparatuur is inbeslaggenomen. De 35-jarige bewoner kan een boete van 1200 euro verwachten. (RTV Brabant)

Commerciële zenders op 41,3%

De commerciële zenders hadden in week 32 opgeteld een marktaandeel van 41,3 procent. De publieke zenders kwamen samen uit op 29,8 procent. Weekmarktleider was RTL4 met 12,8 procent. RTL5 scoorde 5,1 en Yorin 4,1 procent. Samen kwamen de zenders van RTL Nederland uit op 22,0 procent. SBS6 behaalde een aandeel van 11,1 Net5 4,9 en Veronica 3,3. Samen is dat 19,3 procent. Nederland 1 had een marktaandeel van 11,1 Nederland 2 12,2 en Nederland 3 6,5 procent. Hart van Nederland op dinsdag (SBS6) was het best bekeken programma van afgelopen week met 1,3 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op maandag had bijna 1,3 miljoen kijkers. Ajax-Utrecht om de Johan Cruijff Schaal trok bijna 1,2 miljoen mensen, gevolgd door het Shownieuws van vrijdag met ruim 1,1 miljoen. De nabeschouwing van Ajax-Utrecht was goed voor 997.000 kijkers. Vier van de vijf programma’s in de topvijf werden uitgezonden door SBS6. (Adformatie)

UPC: lichte stijging Digital,lichte daling analoog

Kabelaar UPC Nederland heeft het afgelopen kwartaal weer een lichte daling van haar totale analoge abonneebestand gerapporteerd. Het totale aantal klanten dat analoge radio en televisiie ontvangt via de UPC kabel is 2.294.100, oftewel een daling van 13.500. UnitedGlobalCom, het LibertyMedia International-bedrijf dat de eigenaar is van UPC, verklaarde dat dit deels komt door een andere rekenmethode voor hotel/ziekenhuis aansluitingen. Toch blijft de tendens dat analoge abonnees licht dalen over het afgelopen jaar, vermoedelijk ten voordele van satelliet (DVB-S) en DVB-T. De abonneegraad bij UPC bedraagt 87,8 %. (oftewel 87.8 % van de huishoudens die een abonnement kunnen nemen in het werkgebied van UPC, heeft een UPC-kabelabonnement). Het (totale) aantal UPC Digital-abonnees steeg licht naar 55.900, oftewel 2.400 meer dan op 30 maart jl. Daarmee lijkt UPC op weg haar hoogste stand voor dit aanbod weer te gaan evenaren: 57.300 abonnees op 30 september 2002. Toch blijft het aantal op het totale aantal analoge abonnees verwaarloosbaar: 2,4 %. UPC telt overigens 365.800 internetklanten (Chello) en 166.400 telefonieklanten. Over de afgelopen zes maanden maakte UnitedGlobalCom in Europa een omzet van 771.410.000 euro waarvan 543.882 door UPC Broadband (o.a. analoge, digitale televisie via de kabel, telefonie en internet-toegang) in West Europa. In totaal maakt UnitedGlobalCom wereldwijd een nettoverlies van 244,536.000 Amerikaanse Dollar op 1.092.414.000 aan omzet in Amerikaanse dollars over het eerste half jaar. (Via DutchMedia Weblog)

Overname Viva Media AG door MTV goedgekeurd

De Duitse mededingingsautoriteit (Bundeskartellamt) heeft de overnameplannen van Viva Media AG door Viacom Inc (MTV Networks) goedgekeurd, zo heeft DutchMedia vernomen. De Duitse mededingsautoriteit verklaarde dat op de betrokken markten, in het bijzonder die van televisiereclame geen marktdominantie ontstaat. In de optiek van de mededingingsautoriteit – die vooral over de Duitse markt heeft geoordeeld – brengen een combinatie van MTV/Viva Media geen wezenlijke andere marktverhoudingen met zich mee in een markt waar RTL Group SA en ProSiebenSat.1 Media AG actief zijn. Ook voor de doelgroep 14 tot 29 jarigen oordeelde de Duitse toezichthouder dat voor adverteerders afdoende concurrentie is, en deze vooral op ‘grotere’ zenders afstemmen. Met de overname verkrijgt MTV de volledige controle op de muziektelevisiezendermarkt in o.a. Nederland en Duitsland. Met de toestemming van de Bundeskartellamt is de belangrijkste toestemming voor de overname voor Viacom/MTV binnen. Zodra de betrokken Landesmedienanstalt, cq. de Kommission zur Ermittlung der Konzentration in Medienbereich (voor de Duitse markt) de toestemming heeft gegeven, kan het Duitse overnameproces geëffectueerd worden. In Duitsland zullen Viva en Viva Plus onder controle van MTV komen, in Nederland zal The Box onder controle van MTV Networks BV komen. Viacom Inc, wil 100 % van Viva Media AG verkrijgen en zal na de overname van 75,8 % van Viva Media AG met een al vooraangekondigd publiek bod op de aandelen het bedrijf van de beurs willen halen. Overigens staat op de kalender dat Viva Media AG komende donderdag haar halfjaarcijfers zal presenteren. (Via DutchMedia Weblog)

Revah maakt nieuwe digitale aanbod Casema bekend

Revah, importeur van o.a. digitale Nokia satelliet-, kabel- en ether-ontvangers heeft op haar website het vernieuwde aanbod van het nieuwe Casema Digitale Televisie-aanbod (CDT) bekend gemaakt. Volgens de site waarop DutchMedia is gewezen zal het digitale betaal-pakket onder de naam ‘TVD’ doorgaan. Het ‘basisaanbod’ zal dan uit 32 zenders bestaan die vooral uit (thans) analoog doorgegeven zenders bestaat. Zenders als ARTE, EuroNews, RTBF La Une, RTL, Rai Uno, TVE Internacional, ERT Sat (Grieks) en France 2 die slechts beperkte analoge distributie kennen, worden toegevoegd voor het hele gebied, alsmede ‘extra zenders’ die thans deel uitmaken van het digitale zenderaanbod, waarbij Sky News, Private Blue en Landscape worden omgeruild voor Motors TV en TBN Europe alsmede Landscape. Ten aanzien van het aanbod van UPC Digital en TV Home (Essent Kabelcom) is het aanbod van Casema beperkter. Uiteraard is voor een abonnement een analoog kabelabonnement vereist (waarvoor Casema 13,30 euro per maand als standaard hanteert).

Geen subsidie voor Airplay Radio

Airplay Radio en IJssellandTV krijgt dit jaar geen subsidie van de gemeente. De omroep vroeg om een bijdrage van € 5200,-. Voor volgend jaar wordt het verzoek wel in overweging genomen. Het wordt meegenomen in de plannen voor nieuw beleid en voor de begroting voor 2005. (via FMradio)

‘De Tokkies’ krijgen een eigen soap

De familie Tokkie, die landelijke bekendheid kreeg door de SBS-documentaire ‘De Tokkies’ en de IKONserie ‘Familietrots’, krijgt een soap. Wekenlang zal het gezin RuijmgaartTokkie door een cameraploeg worden gevolgd. “De besprekingen zijn al gevorderd”, zegt producent Peter Lubbers, die voor SBS6 ‘De Tokkies’ produceerde. “Het wachten is op een toezegging van een woning voor het gezin. Als dat is gebeurd, komen wij in actie om de familie te volgen tijdens alle wederwaardigheden rond de verhuizing, het betrekken van de woning en van het installeren in de wijk en omgeving.” (AT5)

Leeuwarder Courant tijdens Spelen ochtendkrant

De Leeuwarder Courant verschijnt tijdens de Olympische Spelen niet als middag-, maar als ochtendkrant. De Friese krant heeft daartoe besloten om niet achter de sportfeiten aan te lopen en het sportnieuws zo snel mogelijk te kunnen brengen, aldus een woordvoerder vrijdag. De hele operatie kost volgens hem ,,een behoorlijk bedrag”, maar exacte cijfers kan hij niet noemen. De kosten zitten in een omvangrijke reclamecampagne en een verlaagde losseverkoopprijs. Doordeweekse edities gaan 0,50 euro kosten (in plaats van 1,20) en zaterdagexemplaren 1 euro (in plaats van 1,75). De 1600 bezorgers van het dagblad moeten nu tijdelijk ’s morgens aan de slag, maar zijn daarover niet rouwig. ,,Sommigen reageerden dat ze het wel prettig vinden, want dan kunnen ze ’s middags gaan zwemmen of zeilen”, vertelt de woordvoerder. De Leeuwarder Courant heeft een oplage van ongeveer 112.000 exemplaren. (ANP)

Netto verlies Casema 2003 fors opgelopen

Het netto verlies van Casema is in 2003 verder opgelopen tot 56,4 miljoen euro, een stijging van 51,9 % vergeleken met 2002. Dit terwijl de omzet in 2003 met 9,9 % steeg naar 258,27 miljoen euro. Volgens het nu pas door Casema aan DutchMedia beschikbaar gestelde jaarverslag komt dit door gestegen operationele kosten veroorzaakt door de herfinanciering van Casema en de groei en kosten van internetdiensten waaronder marketing, sales en klantenservice. Het oplopen van de verliezen wordt volgens directeur Jos Molenkamp ook veroorzaakt door een andere boekhoudmethode en belastingberekingen. Het operationeel resultaat daalde overigens in 2003 naar 43,3 miljoen euro verlies (een daling van maar liefst 142 %!). Molenkamp verwacht voor 2004 ‘resultaatverbeteringen’

Duitsers proberen vrouw terug te winnen op tv

Onuitstaanbare echtgenoten kunnen in Duitsland op televisie hun vrouw proberen terug te winnen. Het reality-tv-programma Kämpf um deine Frau (Vecht voor je vrouw) volgt twaalf mannen die in tien weken op een trainingskamp proberen van hun slechte gewoontes af te komen. Tegelijkertijd werken ze aan hun conditie, zelfdiscipline en zelfvertrouwen. ,,Dit zijn mannen die door hun eega’s zijn verstoten vanwege onmogelijk gedrag: ze zijn tv-verslaafd, ontrouw of kunnen totaal niet communiceren”, aldus woordvoerder Dieter Zurstrafenen van de Duitse tv-zender Sat 1, waar de show vanaf september te zien zal zijn. De echtgenotes zullen de prestaties van de mannen kritisch bekijken. De winnaar, die door de kijkers gekozen wordt, krijgt de kans om zijn vrouw de vraag te stellen: ,,Neem je me terug?” De producers hebben al 5000 aanmeldingen gehad, terwijl er geen prijzengeld gewonnen kan worden. ,,Het gaat om liefde, niet om materieel gewin”, aldus Zurstrafenen. (ANP)

Wijziging Radiopakket Midden Utrecht

Met ingang van 4 augustus 2004 is op advies van de programmaraad Midden Utrecht de radiozender YAM FM aan het radiopakket toegevoegd. De nieuwe zender vervangt de zender Radio192 waarvan de doorgifte enige tijd geleden is gestopt. YAM FM richt zich met name op jongeren. Het combineert hitmuziek met informatie die op jongeren toegesneden is. De muziek van YAM FM bestaat voornamelijk uit pop, dance en rock, aangevuld met andere muziekstijlen. De zenderwijziging vindt plaats in de volgende plaatsen: Houten, Nieuwegein, De Bilt/ Bilthoven, Maarssen, Vianen: 92,9 MHz (stereo), Maartensdijk 98,0 MHz (stereo). (Casema)

Zenderredactie 3FM niet blij met actie Ekdom/Stenders

De zenderredactie van Radio 3 FM is “niet blij” met de gezamenlijke uitzending van Freak-o-lympics met Gerard Ekdom (3FM) en Rob Stenders (Yorin FM) vorige week vrijdagnacht. Dit heeft Rob Stenders vanmorgen aangegeven in zijn radioprogramma ‘Stenders Vroeg Op’. Het plan voor de eenmalige gezamenlijke uitzendig was wel goedgekeurd door de programmadirecteuren van zowel Yorin Fm als 3FM. De zenderredactie van Radio 3 FM heeft echter aangegeven dat ze “niet blij” is met de gezamenlijke uitzending tussen de publieke popzender Radio 3 Fm en de commerciele radiozender Yorin FM. Het is volgens Stenders uitgesloten dat een dergelijke uitzending op korte termijn weer gaat plaats vinden.

Casema start met modernisering kabelnetwerk

Kabelmaatschappij Casema start medio augustus met de modernisering van het kabelnetwerk in Bergschenhoek. De modernisering is noodzakelijk om de abonnees nieuwe diensten te kunnen bieden, de storingsgevoeligheid van het netwerk te verminderen en om geluids- en beeldkwaliteit verder te verbeteren. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in november voltooid. Digitale televisie, breedband internet en telefonie via de kabel Abonnees hebben – mede als gevolg van plasmaschermen en home entertainment systemen – steeds meer behoefte aan een beeld- en geluidskwaliteit die in de buurt komt van DvD-kwaliteit. Na modernisering van het netwerk kunnen abonnees in Bergschenhoek door middel van digitale televisie beeld en geluid van dergelijke kwaliteit ontvangen. Bovendien kan men dan kiezen voor een basis- of standaardpakket (KeuzeTV) en is ook breedband internet beschikbaar met snelheden tot 6 MB. Casema verwacht verder in 2005 te starten met telefonie via de kabel. De werkzaamheden ten behoeve van de modernisering bestaan uit het vervangen van enkele kilometers coaxkabel door glasvezel en het plaatsen van state-of-the-art apparatuur in een kleine honderd kasten. De kabels naar de woningen hoeven niet vervangen te worden. De gehele ombouw van het netwerk duurt afhankelijk van de weersomstandigheden ongeveer 3 maanden. De firma Van den Berg, die namens Casema de graafwerkzaamheden verricht, informeert de bewoners over datum en tijdstip waarop de werkzaamheden in hun buurt plaatsvinden. Dit gebeurt ruim van tevoren middels een brief. (Casema)

Radio 192 stopt uitzendingen

De commerciële radiozender Radio 192 heeft haar uitzendingen donderdag middag rond twee uur gestaakt. Hierdoor is het radiostion niet meer te ontvangen via diverse kabelmaatschappijen en op het internet. Radio 192 bericht het volgende: “Door omstandigheden zijn we off air en niet in staat om uit te zenden”. Volgens Radio 192 gaat het om technische problemen.” Men hoopt de uitzendingen zo snel mogelijk te kunnen hervatten.

Rob van Someren in de middag bij Radio Veronica

Rob van Someren zal vanaf 1 september zijn succesvolle programma ‘Somertijd’ dagelijks op werkdagen tussen 16.00 en 19.00 uur gaan presenteren bij Radio Veronica. Momenteel presenteert Rob het programma ‘Thank Rob It’s Friday’ op vrijdagavond en in het weekend is hij tussen 15.00 en 18.00 uur te horen bij Radio Veronica met zijn programma ‘Somertijd’. Rob neemt hiermee de middagshow over van Jeroen van Inkel die vanaf 1 september het ochtendprogramma bij Radio Veronica gaat presenteren. (persbericht)

Evenementenzender: Vuurtoren radio

De gehele maand augustus en september verzorgt Esther Polak een radiouitzending vanuit de Scheveningse vuurtoren met verhalen van gepassioneerde zeeliefhebbers. De luisteraar leert te kijken naar de zee; i.s.m. kunstfietsroute Kunst en Fietswerk: Wind mee, Chris Bajema, Quirijn Kuchlein en Museum Scheveningen. De zender is tot ver buiten Schevening en te ontvangen via 106.6 MHz in stereo. (via FMTV)

RTV Rijswijk in stereo en RDS

De lokale omroep van Rijswijk, RTV Rijswijk, is gestart met uitzendingen in stereo via haar etherfrequentie 105.9 MHz. Ook wordt nu het RDS-signaal uitgezonden (via FMTV)

Eredivisie NV wil persfotografen aan banden leggen

De Eredivisie NV (ENV), het overkoepelende orgaan van eredivisieclubs, wil persfotografen het komende seizoen aan strenge regels onderwerpen. Het orgaan heeft de fotoredacties in het document ‘accreditatievoorwaarden eredivisie 2004-2005′ van zijn plannen op de hoogte gebracht. Het plan behelst onder meer een verbod op het nemen van foto’s van het publiek. Uit het schrijven van de ENV: ,,De geaccrediteerde zal slechts foto’s maken van spelmomenten (…) en hij zal geen materiaal vervaardigen van bijvoorbeeld de bezoekers van een wedstrijd”. Daarnaast mogen foto’s niet gedistribueerd worden via vast of mobiel internet of via mobiele telefonie. 

Jeugd gelooft tv-reclame niet meer

Jongeren tot 25 jaar geloven niet langer wat in tv-reclames wordt gezegd. Ze hechten meer waarde aan informatie die ze in chatrooms op internet oppikken. Dat stelt marketingdirecteur Roisin Donnelly van Procter & Gamble in Engeland. Volgens Donnelly neemt de invloed van tv-spots op de consument geleidelijk af en worden advertenties in andere media belangrijker (Marketingfacts)

NCRV eert Van Hooff met speciaal programma

Naar aanleiding van het overlijden van Antoon van Hooff (66) zendt de NCRV vrijdag rond 17.00 uur op Nederland 1 een speciaal programma uit met hoogtepunten uit zijn televisiecarrière. Van Hooff werkte jarenlang bij de NCRV als het gezicht van ‘Ja, natuurlijk’. De oud-presentator en directeur van Burgers’ Zoo in Arnhem overleed in de nacht van maandag op dinsdag aan de gevolgen van kanker. Zijn leven stond in het teken van liefde voor dieren en voor natuur in het algemeen. Vanaf 1963 presenteerde hij samen met zijn broer het tv-programma ‘Zoo Zoo’ bij de AVRO. In 1976 begon hij bij de NCRV.Afgelopen dinsdag heeft Omroep Gelderland als eerste omroep ook al een programma uitgezonden met hoogtepunten over het leven van Antoon van Hooff. (ANP)

Konterman aan de slag bij RTV Oost

Bert Konterman is het komende seizoen te bewonderen bij de regionale zender RTV Oost. De voormalig voetbalinternational beëindigde vorig seizoen zijn loopbaan, na een teleurstellend seizoen bij Vitesse. Bij RTV Oost wordt hij op zowel radio als televisie analist en copresentator. Hij volgt in die functie Jan van Staa op, die dit seizoen als assistent bij FC Twente aan de slag gaat. (ANP)

Radioprogramma’s VPRO gaan verhuizen

Met ingang van 6 september verhuist een aantal radioprogramma’s van de VPRO van Radio 4 naar 747 AM. Het gaat om ‘De Wandelende Tak’ (wereldmuziek), ‘Het Witte Doek’ (filmmuziek), ‘Urubicha’ (muziekdocumentaires), ‘Luna Express’ (muziek en poëzie) en ‘Café Sonore’ (geluidskunst). De programma’s gaan deel uitmaken van de nieuwe horizontale programmering op 747 AM. Achtergrond van de verhuizing is de herprofilering van Radio 4, waar doelgroepprogramma’s niet meer mogen worden uitgezonden. (Essent)

Van Hanegem naar Studio Sport

Willem van Hanegem gaat komend voetbalseizoen bij Studio Sport aan de slag. De voormalige assistent van ex- bondscoach Dick Advocaat verzorgt bij wedstrijden in de Champions League en het UEFA-bekertoernooi de technische en tactische analyse. De oud-international volgt in die Hilversumse rol Ruud Gullit op, die als hoofdcoach bij Feyenoord in dienst is getreden. Van Hanegem was de afgelopen seizoenen voetbaldeskundige bij de betaalzender Canal+.

“Onafhankelijk onderzoek toont bestaansrecht Programmaraden aan”

Meer dan negentig procent van de Nederlandse kabelabonnees vind het belangrijk dat het publiek invloed kan uitoefenen op het zenderaanbod. Dat die publieke invloed bestaat in de vorm van zogenaamde Programmaraden, is bij meer dan de helft van de abonnees bekend. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO uitvoerde in opdracht van het landelijk steunpunt voor Programmaraden, Kabelraden.nl. “De uitkomsten van dit onderzoek tonen het bestaansrecht van de Programmaraden onomstotelijk aan, terwijl kabelmaatschappijen en andere criticasters daar nog wel eens aan wijfelen”, zegt Marieke van Tuin, directeur van Kabelraden.nl. “Waar het wel aan schort is de bekendheid bij het publiek. Dat daar aan gewerkt moet worden is duidelijk.” Het onderzoek geeft ook een beeld van de wensen die kabelabonnees hebben. Zo blijkt dat een ruime meerderheid (68%) het aanbod in omvang meer dan voldoende vindt. Indien uitbreiding plaats zou vinden, worden de zenders Animal Planet (10%) en RTL Tv (9%) het meest genoemd. Indien het aanbod verkleind zou worden, ziet men RTL4, SBS6, Yorin, RTL 5, Net 5, Discovery, Veronica en National Neographic het liefst behouden. TV5 en TRT zouden het makkelijkst gemist kunnen worden. Opvallend is dat de helft van de respondenten een Engelse zender belangrijk vindt. Voor een Duitstalige zender is die aanhang met 36% een stuk kleiner. Daarbij valt op dat de behoefte aan een Duitstalige zender in Groningen en Limburg veel groter is (respectievelijk 61 en 54%). Ruim driekwart van de respondenten luistert nooit naar buitenlandse radiozenders. Degenen die wel luisteren, doen dat naar Duitstalige en Engelstalige stations en vooral voor de muziek. Naar de Belgische stations wordt door minder dan 50% van de respondenten geluisterd. Het gehele onderzoek is te downloaden op http://www.kabelraden.nl

Belgische dupe failliete SBS-producent

Ex-presentatrice Phaedra Hoste van het alweer van de buis verdwenen SBS-programma Trendies zegt nog vele duizenden euro’s aan achterstallig loon tegoed te hebben van producent Marcel Dijkman, die nooit haar contract tekende. “Ik moest hem maar vertrouwen”, zegt de Belgische, “ik weet nog dat ik dacht: Rare snuiters, die Hollanders. Maar hij beloofde elke maand mijn rekening binnen 10 dagen te voldoen.” Na de eerste keer gebeurde dat niet meer, en Dijkman is inmiddels failliet. (Villamedia)

Record marktaandelen zenders MTV Networks in juli

MTV Networks heeft de maand juli afgesloten met de record marktaandelen voor Nickelodeon, TMF en MTV. Nickelodeon realiseerde in juli 2004 een record marktaandeel van 29,0%* in de doelgroep 6-12 jaar (tijdvak 06:00-20:00 uur). Een jaar eerder (juli 2003) was dit nog 13,8%*. Topprogramma’s die hebben bijgedragen aan dit resultaat zijn het muziekprogramma voor kinderen ‘So Nick Top 20’, de dagelijkse kinder- en tweensoap ‘ZOOP’ en de cartoons ‘Rocket Power’ en ‘Jimmy Neutron’. De jongerenkanalen TMF en MTV realiseerden in juli ook een record marktaandeel. Gezamenlijk behaalden de zenders in juli 2004 in de – doelgroep 13-19 jaar een marktaandeel van 10,7%*. In juli 2003 was dit nog 7,2%*, wat neerkomt op een groei van bijna 50%. Sinds de samenwerking tussen TMF en MTV werd in de doelgroep 13-19 jaar niet eerder zo’n goed resultaat geboekt. Ook in de doelgroep 20-34 jaar behaalden TMF en MTV een marktaandeel record. Ten opzichte van uli 2003 steeg het gezamenlijk marktaandeel 48%. Topprogramma’s op TMF in juli waren de ‘Non Stop 40’ en de ‘Photo Chat’. Voor MTV droegen de special ’22 Greatest Bands’ en de internationale dating show ‘Globally Dismissed’ bij aan de goede prestaties van juli. (Persbericht)

Actualiteitenblokken SBS6 halen hoogste marktaandeel ooit

SBS Broadcasting B.V. (SBS 6, NET 5 en Veronica) heeft de maand juli afgesloten met een totaal marktaandeel van 26,3%. Net als eerdere maanden is dit alweer een stijging in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Juli 2003 werd afgesloten met een totaal behaald marktaandeel van 26,2% in de voor adverteerders belangrijke doelgroep 20 – 49 jaar. Met name de zenders NET 5 en Veronica waren verantwoordelijk voor de stijging van het marktaandeel. Ondanks de hegemonie van Michael Schumacher is de Formule 1 bij SBS 6 een groot succes te noemen. Op de drie racezondagen in juli stemden op het hoogtepunt van de race gemiddeld meer dan een miljoen mensen af op de zender. Zoals vanouds doen ook de films het weer goed. Meer dan 900.000 kijkers stemden af op de televisiepremière van ‘See Spot Run’ op zaterdagavond 17 juli. Ook de films ‘Under Siege’ en ‘Hot Shots’ scoorden hoge cijfers. Opvallend zijn de cijfers voor de actualiteitenblokken in de voor en late avond. ‘Actienieuws’, dat elke werkdag om 19.15 uur wordt uitgezonden, en aansluitend ‘Shownieuws’ scoorden met respectievelijk 14,4% en 12,4% het hoogste marktaandeel ooit in de doelgroep 20 – 49 jaar. ‘Hart van Nederland’ (gemeten 6+ incl. gasten) en de late editie van ‘Shownieuws’ trokken in de maand juli dagelijks gemiddeld respectievelijk 1,3 miljoen en 1,1 miljoen kijkers. Met een behaald marktaandeel van 7,4% (juli 2003: 6,7 %) in de doelgroep 20 – 49 jaar heeft NET 5 een zeer goede maand achter de rug. De films ‘Instinct’, ‘Bounce’, ‘Copycat’ en ‘The Game’ trokken gemiddeld 650.000 kijkers. In de voor NET 5 belangrijke doelgroep vrouwen 20 – 34 jaar behaalde de zender in de maand juli een marktaandeel van 11,1 %. Ook Veronica heeft de maand juli afgesloten met hoger marktaandeel van 6,1% vergeleken met juli vorig jaar toen 5,9% werd behaald in de doelgroep 20 – 49 jaar. In de voor Veronica belangrijke doelgroep mannen 20 – 34 jaar scoorde Veronica een marktaandeel van 8,8%. Dit is een evenaring van de beste maand ooit (mei 2004). (Persbericht)

VRT onderzoekt of Sporza kan blijven

De Vlaamse publieke omroep VRT onderzoekt of de tijdelijke sportzender Sporza ook na drie september kan blijven bestaan. “Wij onderzoeken de mogelijkheden om via een publiek-private samenwerking (pps) Sporza te behouden als themazender”, aldus VRT-topman Aimé Van Hecke dinsdag bij de bekendmaking van de Sporza-programmatie voor de Olympische Spelen. Normaal gezien sluit Sporza op 3 september de deuren, maar de VRT onderzoekt of de zender, die tijdens de maanden juni en juli een marktaandeel van 12 pct scoorde, kan voortgezet worden via een pps-formule. Volgens Van Hecke wordt er gepraat met mogelijke privé-partners en zal er in de komende weken mogelijk een beslissing genomen worden. Het nieuws over een mogelijke voortzetting van de Sporza-formule raakte bekend tijdens de voorstelling van de Sporza-programmatie voor de komende Olympische Spelen. (Gazet van Antwerpen)

Adam Curry draagt ochtendprogramma over aan Jeroen van Inkel

Adam Curry draagt per 1 september het ochtendprogramma ‘Ook Goeiemorgen’ bij Radio Veronica over aan Jeroen van Inkel op. Adam keerde vorig jaar terug bij Radio Veronica en zou tijdelijk het ochtendprogramma gaan presenteren. Na bijna een jaar lang iedere werkdag om 06.00 uur de radioluisteraars te hebben gewekt zal hij deze ’tijdelijke’ invalperiode afsluiten. Adam Curry en Veronica zijn overigens in onderhandeling over een eventuele samenwerking in de toekomst. Station Manager Uunco Cerfontaine: “Toen ik Adam Curry september vorig jaar vroeg om in afwachting van Jeroen van Inkel ‘Ook Goeiemorgen’ tijdelijk over te nemen, gaf hij aan dat hij dat maximaal een maand wel wilde doen. Het is uiteindelijk bijna een heel jaar geworden, waarin Adam Curry fantastische programma’s heeft gemaakt. Met zijn uitzendingen vanuit Irak heeft hij zelfs radiogeschiedenis geschreven.” Adam Curry: ” Wat begon als een tijdelijke invalbeurt is uitgegroeid tot een jaar lang presenteren van het programma. De positieve reacties, de gasten, de unieke projecten als Operation Iraqi Sunrise en Viva Las Vegas en de super samenwerking met mijn crew bestaande uit Alexander Stevens, Michiel Veenstra en radiolegende Arend Langenberg gaven me steeds energie om door te gaan. Na een jaar vind ik het echter een goed moment om de ’tijdelijke’ invalperiode af te sluiten, maar mijn hart zal altijd bij Radio Veronica liggen en ik weet zeker dat we in de toekomst nog iets voor elkaar kunnen betekenen.” (Persbericht)

Klacht tegen de Telegraaf gegrond verklaard

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht tegen De Telegraaf gegrond verklaard. Op de website van De Telegraaf is op 19 januari j.l. in een nieuwsbericht over de gewelddadige dood van Anja Joos abusievelijk de volledige naam van de verdachte K.L. gepubliceerd. Normaliter worden alleen de initialen van verdachten in berichtgeving opgenomen. Het bericht betrof de vrijlating van drie van de verdachten wegens onduidelijkheid over hun aandeel in de moord op Anja Joos. Een dag na de signalering van de fout is de naam door De Telegraaf van de website verwijderd. De klager vindt dat zijn belangen zijn geschaad door het vermelden van zijn volledige naam en door de tijdsduur die het gekost heeft om zijn naam uit het artikel te verwijderen. De Raad voor de Journalistiek vindt dat met het publiceren van klagers achternaam grenzen zijn overschreden van wat maatschapelijk aanvaardbaar is. (Telegraaf)

RTL-zenders best bekeken commerciëlen in juli

RTL Nederland heeft met haar zenders RTL 4, RTL 5 en Yorin de best bekeken commerciële zenders in de maand juli. Nederland 2 was de marktleider. Ondanks de hoge kijkdichtheden van sport op de publieke zenders wist RTL Nederland een gezamenlijk zenderaandeel te behalen van 26,4 procent in de doelgroep Boodschappers 20 – 49 jaar. RTL 4 kwam uit op een zenderaandeel van 13,3 procent, en werd daarmee tweede achter Nederland 2. Bovenaan de lijst van best bekeken RTL 4-programma’s prijkt de Amerikaanse serie ‘CSI’. Verdere programma’s die het goed hebben gedaan, zijn ‘Jouw Baan, Mijn Baan’, ‘Life Laundry’, ‘Het Roer Om’ en ‘Kees & Co’, meldt RTL Nederland. Yorin had een zenderaandeel van 9,2 procent in de doelgroep 20 – 34 jaar. ‘CSI: Miami’ en de films ‘The Real Blonde’, ‘Rainmaker’ en ‘Thelma & Louise’ droegen daar onder meer aan bij. RTL 5 scoort in de doelgroep Mannen 20 – 49 jaar een zenderaandeel van 6,8 procent. Het programma dat daaraan de grootste bijdrage heeft geleverd, is ook weer ‘CSI’, dat hiermee op alledrie de zenders als best scorende juliprogramma uit de bus komt. (Adformatie)

Foute frequenties op billboards van BNR Nieuwsradio

Verschillende reclame-uitingen van BNR Nieuwsradio in Midden-Brabant kloppen niet. In Tilburg staan billboards met de frequentie 95.4 FM vermeld (zie foto). Deze frequentie is echter van Yorin FM in dit gebied. In de regio Emmen heeft de commerciële nieuwszender deze frequentie in gebruik. Een woordvoerster van BNR Nieuwsradio bevestigd de fout. “We communiceren door heel het land zes van onze negentien frequenties. We maken ook gebruik van verschillende exploitanten van de billboards.” In Midden-Brabant heeft het reclamebedrijf JC decaux de billboards neergezet. “De fout zal vannacht nog hersteld worden. Ik neem aan dat de uiting dan ook wel wat langer mag blijven hangen.” In Tilburg zal de frequentie worden aangepast naar 91.3 FM. “We zijn er niet blij mee.” (Radiofreak)

Burgemeester betreurt arrestatie tv-ploeg

De Dordtse burgemeester R. Bandell betreurt de arrestatie van 3 medewerkers van RTV Dordrecht kort na de vondst van een verdachte koffer, 10 dagen geleden. Volgens de politie negeerde de ploeg bevelen om weg te gaan en werden ‘staatsgevaarlijke’ opnamen gemaakt van een voertuig van het Explosieven Opruimings Commando. Achteraf blijkt er geen sprake van die beide zaken. “Ik betreur het incident en ik hoop dat het bij dit ene incident zal blijven”, antwoordt Bandell op VVD-vragen. Hij spreekt zich niet uit over het staatsgevaarlijke karakter van de beelden, en hij vindt niet dat de pers altijd recht heeft op vrije nieuwsgaring. “Grondrechten kunnen onder bijzondere omstandigheden botsen en kunnen ook bij wet worden ingeperkt. De toetsing of de overheid grondrechten had mogen inperken is aan de rechter.” Ook heeft het openbaar ministerie nog niet besloten dat de tv-ploeg niet wordt vervolgd. (Villamedia)

L1 zet publicatie van kijkcijfers TV Limburg recht

Limburgs publieke omroep L1 gaat een foutieve kijkcijferpublicatie over commerciële concurrent TVLimburg rechtzetten. In de jongste uitgave van de brochure L1 Frequent, die viermaal per jaar naar 760 adverteerders wordt gestuurd, meldt de omroep dat L1-tv een dagbereik heeft van 34,8 procent tegen een percentage lager dan 3,8 voor TVLimburg. De cijfers van L1 kloppen echter niet, omdat de TV-Limburg-uitzendingen nog nooit gemeten zijn, stelt TVLimburg. En spande een kort geding aan om onder meer een brede rectificatie af te dwingen in een brief aan alle adverteerders, op de website en op de tv. Dat geding diende gisteren voor de voorzieningenrechter in Maastricht. Rechter A. Adelmeijer hoefde uiteindelijk geen vonnis te wijzen: haar poging om beide partijen een compromis te laten sluiten, slaagde. L1 stuurt alle adverteerders binnen een week inderdaad een brief waarin ze wijst op de fout. Deze rectificatie wordt ook op de website geplaatst. De correcte kijkcijfers van TVLimburg kunnen evenwel niet worden vermeld, simpelweg omdat die er niet zijn. Kijkdichtheid en dagbereik (het percentage tv-bezitters dat minstens een minuut aaneengesloten per dag een zender bekijkt) van TVLimburg zijn niet gemeten. De geëiste ‘rechtgezet’ op televisie komt er niet. ,,L1 zendt natuurlijk geen gratis reclamespotje voor TV Limburg uit.” (Limburger)

Floortje Dessing weer even op de radio

Floortje Dessing keert kort terug op de radio. De huidige presentatrice van Yorin Travel werkte vroeger bij Radio Veronica en presenteerde daar het programma ‘O, wat een nacht’. Wegens vakantie van Gijs Staverman pakt ze bij Yorin FM in augustus weer even haar oude stiel op. Het tv-publiek kent haar vooral van de presentatie van reisprogramma’s, maar Dessing begon haar carrière op de radio. In de weekeinden van 7/8 en 14/15 augustus tekent ze voor de presentatie van ‘Staverman Classics’ (09.00-12.00 uur). Een woordvoerster van Yorin FM kenschetst Dessing als een echt ‘radiodier’. ,,Zij zou graag een eigen radioprogramma willen, maar heeft daar op dit moment simpelweg geen tijd voor.” (ANP)

STER maakt lijst beste tv-reclames aller tijden

Het reclamebedrijf van Publieke Omroep, de STER, bestaat in 2005 veertig jaar. Ter gelegenheid daarvan brengt de organisatie een boek uit over de geschiedenis van de tv- en radioreclame. Onderdeel is een topveertig van de beste televisiecommercials aller tijden. Een vakjury en het stemmende publiek bepalen de rangorde. De jury maakt in de komende weken een longlist van 140 reclames die voor de lijst in aanmerking komen. Die lange lijst bevat ,,commercials die bepalend zijn geweest voor het vak, deel uitmaken van het collectieve geheugen, typerend zijn voor de tijdgeest of van grote betekenis zijn geweest voor het betreffende merk”. Vanaf september kan het publiek stemmen op www.ster.nl. De uitslag van deze verkiezing bepaalt de definitieve volgorde van de topveertig. Tijdens de uitreiking van de Gouden Loeki 2004, op 22 december, maakt de reclameorganisatie de ranglijst bekend. (ANP)

Commerciële zenders op 41,9%

De commerciële tv-zenders hadden afgelopen week (week 31) opgeteld een marktaandeel van 41,9 procent. De publieke zenders hadden een gezamenlijk aandeel van 30,3. Nederland 1 scoorde 11,8, Nederland 2 12,0 en Nederland 3 6,5. RTL4 was marktleider met een aandeel van 13,0. RTL5 behaalde een aandeel van 5,0 Yorin 4,6. Samen kwamen de RTL-zenders uit op 22,6. SBS6 kwam uit op 11,4, Net5 op 4,6 en op Veronica 3,3. De SBS Broadcasting-zenders scoorden samen 19,3 procent. Het best bekeken programma van de week kwam bij SBS6 vandaan: Hart van Nederland op maandag met 1,6 miljoen kijkers, aldus de SKO. SBS Broadcasting meldt dat haar drie zenders juli hebben afgesloten met een totaal marktaandeel van 26,3%. Net als eerdere maanden is dit weer een stijging in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Juli 2003 werd afgesloten met een totaal behaald marktaandeel van 26,2 procent in de doelgroep 20 – 49 jaar. Met name de zenders Net 5 en Veronica waren verantwoordelijk voor de stijging van het marktaandeel. (Adformatie)

3FM-dj’s VPRO laten studio links liggen

De VPRO heeft twee van zijn 3FM-dj’s uitgerust met een thuisstudio, waardoor zij niet op en neer hoeven te reizen naar Hilversum. Volgens de omroep levert dat veel besparingen op, omdat zaken als reisvergoeding, reistijd en studiohuur niet langer op de begroting drukken. Het betreft de presentatoren Luc Janssen en Job de Wit, die onder meer verantwoordelijk zijn voor het programma 3voor12FM (werkdagen 22.00-01.00 uur). Janssen woont in België en werkt al twee jaar vanuit zijn eigen huisstudio. De Wit woont in Amsterdam, en na een rekensom bleek het inrichten van een huisstudio ook bij hem goedkoper. Daarom zit hij vanaf begin juli in zijn eigen woning achter de knoppen.(ANP)

Tv-programma roept vragen op bij Schouwse raadsfractie

De fractie van de politieke partij Alert! wil weten of de gemeente Schouwen-Duiveland heeft meebetaald aan een tv-programma van RTL4. In het programma Nautic Vision werden afgelopen zondagavond beelden uitgezonden van het eiland. De fractie heeft hierover schriftelijke vragen gesteld. “Wij hebben vernomen dat de gemeente mogelijk betaald heeft voor deelname aan dit programma”, legt fractievoorzitter H. Koopman uit. “Als dat klopt, vinden wij dat een kwalijke zaak.” Het televisieprogramma Nautic Vision gaat over watersport. In de aflevering van afgelopen zondag kwam onder meer het sluizencomplex bij Enkhuizen uitgebreid aan bod en werden enkele boten met elkaar vergeleken. De fractie stelt dat Schouwen-Duiveland slechts enkele seconden in beeld kwam. “Geen probleem als het om vrije nieuwsgaring gaat. Zo gaat dat. Maar als er voor betaald is, is het kwalijk.” De fractie wil niet alleen van het college van burgemeester en wethouders weten óf er betaald is, maar ook om welk bedrag het dan gaat. Bovendien vraagt Alert! zich af of het college in de gelegenheid is geweest vooraf inzage te krijgen in het script, zodat een afweging kon worden gemaakt tussen nut en kosten. Koopman: “Ik wil nog geen beschuldigende vinger uitsteken, daarom stellen we deze vragen. Public relations mag wat kosten, maar gezien de financiële situatie van de gemeente moeten we daar zeer voorzichtig mee omgaan.” Het college van burgemeester en wethouders wil niet ingaan op de vraag of er inderdaad voor het programma is betaald, zegt een woordvoerder. Binnenkort wordt de kwestie besproken. (PZC)

Tijdelijke golfzender BNR Nieuwsradio

BNR Nieuwsradio brengt tijdens het golfkampioenschap KLM Open elke dag via de speciale evenementenfrequentie KLM Open Radio. KLM Open Radio is alleen te horen op de Hilversumse golfbaan op 104.9 MHz, met live verslagen, up-to-date scoring, spelersinterviews, enz. Oordop-radio’s zijn verkrijgbaar bij de ingang van het tentendorp. (via Villamedia)

Al–Arabiya: ‘Vrijlating Franse gijzelaars nabij’

De vrijlating van twee in Irak ontvoerde Franse journalisten is „aanstaande”. Dat meldde het doorgaans goed ingelichte Arabische televisiestation al–Arabiya dinsdag op basis van anonieme bronnen. Nadere details maakte het station niet bekend. Christian Chesnot van Radio France Internationale en Georges Malbrunot van Le Figaro verdwenen op 20 augustus. Zij worden vastgehouden door een groepering genaamd Islamitisch Leger van Irak. De groepering eist intrekking van het Franse hoofddoekjesverbod. Parijs weigert dit. De soennitische groepering gaf de Franse regering in eerste instantie 48 uur om op de eis in te gaan, maar verlengde dit ultimatum maandagavond met nog eens 24 uur. De Franse minister van Buitenlandse Zaken is in het Midden–Oosten om beide verslaggevers vrij te krijgen. In tegenstelling tot het optimisme van al–Arabiya, sprak de soennitische ulema in Irak, de hoogste religieuze raad van de soennitische moslims in het land, dinsdagmiddag haar ernstige bezorgheid uit over het lot van de Fransen. Een woordvoerder verklaarde dat de raad geen contact met de ontvoerders heeft weten te leggen en dat de leden nu vrezen voor het leven van de gijzelaars. (RD)

Hoofdredactie Vrij Nederland stapt op

De hoofdredactie van Vrij Nederland heeft onvoldoende vertrouwen van de redactie en stapt daarom op. Dat hebben hoofdredacteur Xandra Schutte en adjunct-hoofdredacteur Jan Jaap Heij van het weekblad dinsdag besloten. Schutte gaf vanaf 2000 leiding aan het blad, Heij functioneerde sinds 2003 als adjunct. De onrust onder de redactieleden ontstond door een uitgelekt e-mailtje van de hoofdredactie over geplande bezuinigingen. In die e-mail stonden ook namen van redacteuren die wat Schutte betreft op de nominatie stonden te vertrekken. Daarna waren de rapen gaar. In de afgelopen weken heeft de hoofdredactie geprobeerd het vertrouwen te herstellen, maar dat is niet gelukt, meldde de directie van uitgeverij Weekbladpers Tijdschriften dinsdag. ,,Het besluit van de hoofdredactie om haar functie ter beschikking te stellen betreuren wij ten zeerste. Niettemin respecteren wij de beslissing als handreiking in het oplossen van de gerezen interne problemen.” Volgens de directie legde de leiding van Schutte Vrij Nederland geen windeieren. De betaalde oplage stabiliseerde zich en bevindt zich nu enige jaren boven de 50.000 exemplaren. De exploitatie van het blad is winstgevend. (ANP)

Michael Pilarczyk naar Radio Veronica

Radio-DJ Michael Pilarczyk zal vanaf aanstaande zaterdag te horen zijn in de nieuwe programmering van Radio Veronica, die morgen van start gaat. Hij zal in het weekend tijdens de lunch het programma ‘De Nummer 1 Show’ gaan presenteren. Michael Pilarczyk was eind jaren ’80, begin jaren ’90 al bij Veronica te horen, toen de club nog een publieke omroep was. Hij presenteerde daar programma’s als Goud van Oud, Oh Wat een Nacht en Ook Goeiemorgen. In 1992 verhuisde hij met een deel van de harde Veronica-kern mee naar het nieuw op te starten Radio 538, waar hij tot 1998 actief is geweest met onder andere The Jungle en Club 538. In de tussentijd is Pilarczyk actief geweest als presentator en producent van televisieprogramma’s op onder andere TMF, RTL 4 en RTL 5. Ook heeft hij bij Yorin FM een 80’s en 90’s programma gepresenteerd. (Persbericht)

Spinvis maakt titelsong tv-serie Van Gogh

De Nieuwegeinse muzikant Spinvis heeft de titelsong geschreven voor Medea, de nieuwe televisieserie van Theo van Gogh. Het lied heeft als werktitel Medea gekregen en is speciaal gemaakt voor de serie. Er zijn geen plannen om het op single uit te brengen. De zesdelige serie speelt zich af in de Nederlandse politiek, maar is eigenlijk een versie van het oude mythologische liefdesverhaal van de Griekse schrijver Euripides. In de serie speelt de in Bunnik geboren Katja Schuurman een hoofdrol. De eerste afleveringen gaan in voorpremière op het nationale Film Festival in Utrecht. (RTV Utrecht)

“Ewald gaat, Van Cooten komt”

Omroep Brabant begint op woensdag 1 september met een nieuw ochtendprogramma op de radio. Dj Karel van Cooten gaat tussen negen en twaalf uur het programma ‘Daar heb je Van Cooten!’ presenteren. Van Cooten volgt Ewald van Liempt op die de afgelopen vier jaar het programma ‘Echt Ewald’ presenteerde. In een speciale uitzending nam Ewald dinsdag afscheid van de luisteraars. (Omroep Brabant)

Bijna 1,5 miljoen mensen zien laatste ‘Ook dat Nog’

Iets meer dan 1,4 miljoen mensen hebben maandagavond de laatste aflevering gezien van het consumentenprogramma ‘Ook dat Nog’. Op Nederland 1 wisten alleen het Journaal van 20.00 uur en het programma ‘Memories’ meer mensen aan de beeldbuis te kluisteren. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. De slotuitzending was er een die vorige week zondag werd opgenomen. Toen al was duidelijk dat het om een bijzondere show zou gaan. In de uitzending blikte presentator Fons de Poel samen met bijna alle ‘Ook dat Nog’-panelleden terug op de afgelopen vijftien jaar. Daarbij kwam onder meer de rol van Sylvia Millecam aan bod. Zij maakte een tijdlang deel uit van het panel, maar overleed in augustus 2001 aan borstkanker. ‘Grote’ namen als Hans Böhm, Gregor Frenkel Frank en Bavo Galema lieten nog een keer hun licht schijnen over de meest mooie en ontroerende fragmenten uit het programma. De enige die ontbrak was Jeanne Kooijmans. Zij moest verstek laten gaan wegens ziekte. (Nieuws.nl)

Maximaal FM neemt nieuwe steunzender in gebruik

De regionale commerciele radiozender Maximaal FM heeft haar steunzender in Bergen op Zoom in gebruik gesteld. De frequentie is 97,3 MHz. Met de ingebruikname van de zender in Bergen op Zoom heeft Maximaal FM haar complete zenderpakket in gebruik genomen.

Van Jole suggereert plagiaat Van Gogh

Het filmpje van Theo van Gogh dat Hirsi Ali zondag bij de VPRO op tv liet zien, lijkt op een eerder gemaakt filmpje van een ander, schrijft de journalist Francisco van Jole op zijn website, en geeft een link naar foto’s daaruit. “Wie de beelden vergelijkt krijgt dan ook onwillekeurig de smaak van plagiaat in de mond. Maar het ergste is dat Hirsi Ali noch Van Gogh melden aan wie ze schatplichtig zijn.” (via Villamedia)

Arnon Grunberg het nieuwe gezicht van R.A.M.

Arnon Grunberg is het nieuwe gezicht van VPRO’s kunst- en cultuurprogramma R.A.M. Het programma, dat op 3 oktober van start gaat, krijgt tevens een nieuwe lengte (60 in plaats van 75 minuten) en is niet meer live, maar wordt van te voren opgenomen in Villa VPRO of op locatie. Vast onderdeel blijven de gefilmde items. Eindredacteur David Kleijwegt: “We zijn zeer verheugd dat we Arnon Grunberg bereid hebben gevonden mee te werken aan ons programma. Zijn originele kijk op kunst- en cultuur zal zonder twijfel een aanvulling zijn voor R.A.M.” Maar eerst brengt R.A.M op 5 september een special over Daniel Libeskind, architect van het gebouwencomplex dat het World Trade Center in New York moet vervangen. De special wordt gevolgd door twee compilatie- uitzendingen: op 12 september literatuur en op 19 september muziek. (Persbericht)

“SBS komt met Joe Millionair”

SBS6 meldde maandag een extra programma toe te voegen aan haar zendschema voor de komende winter. Over de inhoud van deze spelshow wil de tv-zender pas donderdag uitleg geven. “In het diepste geheim heeft SBS6 de afgelopen drie maanden gewerkt aan een nieuw spectaculair programma dat, naar verwachting, de grote hit van het najaar gaat worden”, zegt een SBS-woordvoerder maandag. De negendelige reeks is in een Europees land opgenomen met Nederlandse kandidaten. De programmaformule gooide in andere landen al hoge ogen, aldus de zegsman. Het programma is vanaf dinsdag 21 september wekelijks van 20.30 uur tot 21.30 uur op de buis. Het weblog van TV Formats bericht dat het gaat om het format Joe Millionaire. “Een groep van meiden strijdt om de hand van een knappe miljonair die uiteindelijk een soort van bouwvakker schijnt te zijn met een vette lening bij een Dirk S cheringa-achtige. Zou de vrouw toch voor hem gaan..? Het programma moest uiteraard van tevoren opgenomen worden en het liefst ver weg, zodat het plot bij de vrouwelijke aasgieren onbekend blijft.”. aldus het weblog TV Formats.

Russen lopen stage bij Omroep Flevoland

Jongeren uit het Russische Dimitrov lopen deze week stage bij Omroep Flevoland. De kneepjes van het vak wordt hen bijgebracht door de medewerkers van het jongerenprogramma Beneden Peil. De Russische jongeren zijn hier in het kader van een uitwisselingsproject. De provincie Flevoland heeft al jaren een vriendschapsband met Dimitrov. (omroep Flevoland)

Duitse media in actie tegen censuur

Duitse media willen dat de bondsregering stappen onderneemt tegen een mediavonnis van het Europese hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De rechtbank bepaalde eind juni dat Duitse roddelbladen de privacy van prinses Caroline van Monaco hadden geschonden. De bladen zouden foto’s van haar hebben geplaatst zonder toestemming. Duitse media is het zogenoemde Caroline-vonnis een doorn in het oog. In een open brief aan bondskanselier Schröder klagen zij over censuur, meldden Duitse kranten maandag. Als de regering niet in beroep gaat tegen het oordeel, worden alle serieuze journalisten beknot in hun werk, aldus veertig hoofredacteuren van kranten en tijdschriften. Zij vrezen dat uit het speciale vonnis ,,buitensporige” algemene beperkingen worden afgeleid.(ANP)

Film Hirsi Ali valt slecht bij moslims

‘Een provocatie die de discussie niet bevordert’. Zo bestempelen de meeste moslimorganisaties de uitzending van het filmpje ‘Submision’ van cineast Theo van Gogh en politica Ayaan Hirsi Ali. De film werd gisteravond getoond in het televisieprogramma ‘Zomergasten’ van de VPRO. Met de film bekritiseren Hirsi Ali en Van Gogh teksten uit de koran die geweld tegen vrouwen goedkeuren. Op de verminkte lichamen van vrouwen werden Arabische koranteksten gekalligrafeerd, die over het lijfelijk straffen van vrouwen gaan. De hoofdrolspeelster was gekleed in een doorzichtige sluier. “Voor de islamitische gemeenschap is dit een stap te ver. Vooral de meer orthodoxe moslims zullen dit niet pikken”, reageert voorzitter A. Maddoe van de Nederlandse Moslim Raad. Zelf vindt hij het beter de hele zaak te negeren. “Laat ze hun vrijheid van meningsuiting benutten en schenk er weinig aandacht aan. Anders is het koren op de molen van fanatieke groepen.” Lees verder via de Haagsche Courant.

OMROEPEN VERLIEZEN VEEL LEDEN

Wisten in 1992 de omroepverenigingen nog ruim 60 procent van de huishoudens in Nederland aan zich te binden, dit jaar ruim is dat 41 procent van de huishoudens. Inclusief BNN, Max en DeNieuwe Omroep komt het percentage uit op iets meer dan 46 procent. De Avro verloor in twaalf jaar de meeste leden. Dat becijfert het Commissariaat voor de Media. Het instituut heeft de ledentallen vastgesteld die officieel meetellen voor de door staatssecretaris Medy van der Laan te verstrekken erkenningen per 1 september 2005. Het aantal Avro-leden daalde van 608.885 in 1992 naar 392.933 in 2004. Daarmee incasseerde de omroep het grootste verlies. De NCRV ging van 507.945 naar 364.823, de KRO van 577.310 naar 476.489. Ook Tros (van 530.301 naar 430.918) en Vara (544.103 naar 419.998) moesten ruim terug. Dat geldt ook voor de VPRO: van 523.428 naar 361.893 De EO verloor het minst: ruim 23.000 leden naar 476.169.

Alleen BNN zag het aantal leden toenemen (na een vergelijking met 2000, omdat de omroep in 1992 nog niet bestond). Het aantal BNN-aanhangers steeg van 107.442 in 2000 naar 216.446. DeNieuwe Omroep moet volgens die vergelijking terug van 72.876 naar 52.191. Het nieuwe Max komt uit op 65.155 leden. Het totaal aantal leden van omroepverenigingen daalde sinds 1992 van ruim 3.7 miljoen naar ruim 3.2 miljoen, terwijl het aantal huishoudens volgens het CBS steeg van ruim 6.2 miljoen naar ruim 7.0 miljoen. In de cijfers van 1992 werd Veronica niet meegeteld, omdat de omroep commercieel is geworden. In dat jaar was Veronica wel de grootste omroep met ruim 1 miljoen leden. Ter vergelijking zijn de cijfers van de laatstgehouden officiële ledentelling (peildatum 31 december 1992, gepubliceerd in 1994) weergegeven. Sinds 1997 zijn abonnees op omroepbladen niet meer automatisch lid van een omroepvereniging. Zij moeten door middel van een wilsverklaring aangeven ook lid te willen zijn. De uitslag is een door een onafhankelijk accountantskantoor, op basis van een steekproef, berekende schatting van het aantal leden dat op grond van de wettelijke criteria mag worden meegeteld, zo meldt het Commissariaat.

Hans Vonk overleden

Dirigent Hans Vonk is op 62-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Vonk leed aan een spierziekte. De dirigent was onder meer verbonden aan het Nederlands Radio Symfonie Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest. Ook was hij chef-dirigent van de Nederlandse Opera. Vonk genoot ook grote bekendheid in het buitenland. Met het Residentie Orkest maakte hij tussen 1980 en 1991 vele tournees in Europa en Amerika. Van 1996-2002 was hij chef-dirigent van het Saint Louis Symphony Orchestra. Daar moest hij om gezondheidsredenen vertrekken. Sinds 2002 was Vonk nog wel werkzaam als chef-dirigent van het Radio Symfonie Orkest. In mei werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. (ANP)

“SBS6 heeft kijkcijfergoud in handen”

SBS6 wil het komende tv-seizoen met een nieuw programma komen waarvan men hoge verwachtingen heeft. De zender wil nog geen duidelijkheid geven over het format. Donderdag zal er uitleg worden gegeven over de inhoud van het programma. Tv-deskundigen constateerden eerder dat komend seizoen geen grote, nieuwe tv-formules het licht zien in Nederland. “In het diepste geheim heeft SBS6 de afgelopen drie maanden gewerkt aan een nieuw spectaculair programma dat, naar verwachting, de grote hit van het najaar gaat worden”, verklaarde een SBS-woordvoerder maandag. De programmareeks met Nederlandse kandidaten zou inmiddels al opgenomen zijn. Het betreft een programmaformule die in andere landen hoge ogen heeft gegooid. De eerste uitzending van de negendelige reeks komt 21 september op de buis. (Planet.nl)

Reclameklacht tegen Eigen Huis afgewezen

De Reclame Code Commissie heeft een klacht van een Amsterdamse makelaar over de radiocampagne ´Vereniging Eigen Huis houdt iedereen scherp´ afgewezen. In een serie radiospots, die vanaf het najaar van 2003 tot deze zomer is uitgezonden, levert Vereniging Eigen Huis op licht ironische toon commentaar op makelaars, notarissen, aannemers en hypotheekadviseurs. De spot over makelaars gaat over gemakzuchtige uitdrukkingen die deze beroepsgroep veelvuldig bezigt bij het aanprijzen van woningen. (´zeg niet authentieke stijlkenmerken als er flink verbouwd moet worden. Als een huis al heel lang te koop staat, begin dan niet over buurt in opkomst. Er is niks mis met de woorden vochtplek of achterstallig onderhoud´). Een makelaar vond de reclamespots denigrerend voor zowel zijn eigen kantoor als zijn beroepsgroep en diende in mei van dit jaar een klacht in. Deze klacht is op 19 juli door de Reclame Code Commissie verworpen. Volgens de commissie is de uiting niet kwetsend voor de beroepsgroep en de klagende makelaar en zal de ironie van de radiospot het gemiddelde publiek niet ontgaan. (Adformatie)

Publieke zenders op marktaandeel 46,3

De publieke zenders behaalden in week 35 een gezamenlijk marktaandeel van 46,3 procent. De commerciële zenders scoorden opgeteld 29,6 procent. Nederland 2 was dankzij de Olympische Spelen weer veruit de marktleider met 33,4 procent. Nederland 1 behaalde een aandeel van 8,3, Nederland 3 had 5,6 procent. De RTL-zenders kwamen uit op 15,5. RTL4 scoorde 9,6, RTL5 3,6 en Yorin 3,3. De SBS-zenders hadden samen een aandeel van 14,1 procent: SBS6 7,8, Net5 3,7 en Veronica 2,6. Best bekeken programma was een onderdeel van de Olympische Spelen: de atletiekhuldiging trok gisteren bijna 3,4 miljoen kijkers. De reguliere uitzending van Studio Sport (gisteravond) volgt met 3,3 miljoen, daarna komt de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen (eveneens gisteren) met 3,2 miljoen kijkers. Op een vierde stek staat de verloren hockeyfinale heren Nederland-Australië met 3,1 miljoen belangstellenden, gevolgd door atletiek 10 km dames met 2,7 miljoen kijkers. (via Adformatie)

Peter Teekamp blijft bij Radio Veronica

Deejay Peter Teekamp heeft zijn contract bij Radio Veronica met twee jaar verlengd. Teekamp krijgt in het nieuwe seizoen een nieuw programma. Afgelopen zaterdag werd al bekend dat ook Patrick Kicken bij de radiozender blijft. De 43-jarige Teekamp gaat vanaf 1 september iedere maandag tot en met donderdag ’s avonds ‘Veronica’s Top 40 Hitdossier’ presenteren. In het programma wordt teruggegaan naar een top 40-lijst uit de jaren tachtig en negentig. Teekamp: “Het wordt een te gek programma. We gaan van 40 naar 1 en draaien een selectie uit de Top 40, afgewisseld met nieuws en popnieuws uit die periode.” (Nieuws.nl)

MTV Awards in Nederland niet live

De MTV Awards die zondagnacht zijn uitgereikt in Miami, waren voor het eerst niet live op MTV Nederland te volgen. Dit omdat er volgens de muziekzender ’s nachts te weinig mensen kijken. Dat weegt niet op tegen de technische moeite die gedaan moet worden om de live-uitzending te kunnen verzorgen, aldus MTV. “We hebben dit jaar besloten de Video Music Awards niet live uit te zenden, omdat we van mening zijn dat het gewoon te weinig oplevert. Het is voornamelijk een technisch verhaal. En zoiets als die kus van Madonna met Britney Spears van vorig jaar, zat er dit jaar niet in”, aldus Michelle Mulder, publiciteitsmedewerker van MTV. De prijsuitreiking, die overigens wel live werd uitgezonden door MTV UK, werd wel met een vertraging van een paar seconden in beeld gebracht om schuttingstaal te voorkomen. Nu zendt MTV Nederland de awardshow dinsdagavond uit van 20.00 uur tot 23.00 uur. De grote winnaars zondagnacht waren Outkast en Jay-Z, met ieder vier prijzen. (Nieuws.nl)

Eggink interimdirecteur bij Avro

Het bestuur van de Avro heeft Gerben Eggink (46) met ingang van 1 september 2004 benoemd tot algemeen directeur ad interim van de publieke omroep. Eggink neemt daarmee de plaats in van Avro-directeuren Frans Maréchal en Ad ‘s-Gravesande in wie vorige week het vertrouwen werd opgezegd. Eggink is nu als associé verbonden aan Boer & Croon Executive Managers. In die hoedanigheid functioneerde Eggink ook als directeur van de Johan Cruijff University International. Avro-voorzitter Martijn Sanders noemt hem ´een zeer ervaren en stevige interim-directeur´. ´We verwachten dat hij samen met het management op korte termijn een verbetering van de bedrijfsvoering bij de Avro zal realiseren.´ (Adformatie)

Twee Franse journalisten ontvoerd in Irak

Iraakse militanten hebben twee Franse journalisten ontvoerd, Georges Malbrunot van Le Figaro en Christian Chesnot van Radio France Internationale. Zij eisen dat Parijs een eind maakt aan het hoofddoekjesverbod op Franse scholen. Dat heeft het Arabische tv-station Al-Jazeera zaterdag gemeld. Frankrijk heeft 48 uur om tegemoet te komen aan de eis. De daders zouden deel uitmaken van het Islamitisch Leger van Irak, dat eerder de Italiaanse journalist Enzo Baldoni vermoordde. Eerder zijn in Irak al buitenlanders ontvoerd uit landen van de internationale coalitie die de Amerikaanse bezetting van Irak steunt. Frankrijk was gekant tegen de Amerikaanse aanval op Irak vorig jaar en doet niet mee aan de bezetting. Al-Jazeera heeft een video uitgezonden dat de twee Fransen zou tonen, staande voor een spandoek met de naam van het Leger. (NU.nl)

Den Haag: “Etherpiraat sterft uit”

De etherpiraterij is in Den Haag uitgestorven. Dat zegt het Agentschap Telecom, door het ministerie van Economische Zaken belast met de opsporing van etherpiraten. “In het westen van het land hebben we sowieso niet veel problemen meer”, zegt Natasja Visser, woordvoerster van het Agentschap. ‘Piraat’ Harry Mulder, tevens bestuurslid van de Vereniging Vrije Radio Nederland, bevestigt de lezing van Visser. “Er hebben zoveel piraten in Den Haag gezeten, echt tientallen. En nu is er geen een meer over.” Radio X-clusief van Mulder, die vanuit Scheveningen housemuziek uitzond, is al geruime tijd uit de lucht. “En als ik weer begin en ze betrappen me, moet ik twee maanden de gevangenis in.” Vlak voor de zomer werd de laatste Haagse vrije zender, Radio Tonka, uit de lucht gehaald. Tonka-woordvoerder Joop Ankerman zegt overigens te hopen dat deze vrije radio over twee maanden weer de lucht ingaat, ‘omdat wij de spreekbuis zijn van de alternatieve scene in Den Haag, en dat geluid ontbreekt nu helemaal’. Het afgelopen jaar werden door het Agentschap Telecom in heel Nederland 347 inbeslagnemingen bij piraten verricht en werden 386 dwangsommen opgelegd, een gevolg van de zogenoemde operatie Etherflits. In een percentage uitgedrukt zou de etherpiraterij met 62 procent zijn teruggebracht. Etherflits werd begonnen om de FM-band volledig vrij te maken voor het bereik en de ontvangst van de commerciële en publieke radiozenders. Naast de extra aandacht voor opsporing zijn ook de straffen voor illegaal zenden de laatste jaren strenger geworden. Het is overigens niet zo dat de piraterij nu in het hele land verleden tijd is. Met name in het noorden en het oosten van het land is nog een hardnekkige harde kern van piraten actief. (Haagsche Courant).

Wijzigingen aanbod UPC Digital

De zenders RTM1 en PCNE zijn door technische omstandigheden tijdelijk uit het aanbod van het digitale pakket van UPC, UPC Digital, gehaald. RTM1 en PCNE konden door UPC Digital gebruikers in de regio’s Rotterdam en ‘Oud Gelrevisiongebied’ worden ontvangen. Motorola Set Top Computer gebruikers (Amsterdam, Brabant, Flevoland,Friesland, Hilversum, Zaanstad en Purmerend) kunnen vanaf nu via hun decoder de zenders RTL 4, RTL 5, Yorin en SBS 6 ontvangen. De zenders behoren vanaf nu tot het digitaal startpakket. Sagem gebruikers (Rotterdam omgeving) konden deze zenders al enkele jaren ontvangen. Bovendien is er sinds enige tijd op kanaal 13 van de Motorola Set Top Computer een nieuw demokanaal te vinden. Daarop komen de hele dag filmpjes voorbij, die de verschillende toepassingen van de Set Top Computer toelichten. (via RTVinfo.nl)

RTV West komt met opsporingsprogramma

RTV West begint een opsporingsprogramma, ‘Team West’, om het nieuwe televisieseizoen (vanaf 6 september) aantrekkelijker te maken. Ook ‘Beleef Den Haag’ is een nieuwe serie. Verder is ‘TV West Sport’ vernieuwd en keert het kunst- en cultuurprogramma ‘Vernis’ terug.

Patrick Kicken blijft bij Radio Veronica

Patrick Kicken krijgt een eigen programma in de nieuwe programmering van Radio Veronica. Momenteel valt Kicken in voor Rob van Someren die op vakantie is. Patrick Kicken zal vanaf het komend weekend elke zaterdag en zondag te beluisteren zijn tussen 15.00 en 18.00 uur met zijn nieuwe programma ‘Keihard Kicken!’. Daarnaast zal Kicken elke vrijdagavond het programma ‘Kicken en Co’, tussen 19.00 en 22.00 uur presenteren. In dit programma zullen diverse cabaretiers en andere gasten aanschuiven. Kicken was tot februari 2002 op 3FM te horen, waar hij voor de TROS onder andere ‘De Havermoutshow’ en de ‘Mega Top 100’ presenteerde. Sinds 1 juni 2002 was hij producer voor het programma ‘Stenders Vroeg’, maar daar hield hij het na zes maanden later echter voor gezien. De combinatie vroege uitzendingen, en het draaien in discotheken werd hem te zwaar. Vanaf augustus 2003 tot maart 2004 presenteerde Kicken ook elke vrijdagnacht de ‘Nieuwe Muziek Show’ voor de VARA. Vanaf juli dit jaar is hij al te beluisteren bij Radio Veronica. Patrick Kicken vult met zijn nieuwe programma’s de time-slots op die Rob van Someren achterlaat in verband met zijn nieuwe middagshow. (via Radiofreak)

Redactie Vrij Nederland eist vertrek van Schutte

De meerderheid van de redactie van Vrij Nederland wil af van hoofdredacteur Xandra Schutte. Dit bericht NRC Handelsblad. Zestien redacteuren stemden tegen het aanblijven van de hoofdredactie, elf stemden vóór tijdens een ‘informele peiling’ onder 28 van de dertig redactieleden. Één redacteur onthield zich van stemming. De peiling is niet bindend. Om een hoofdredacteur tot aftreden te dwingen is volgens de redactiestatuten een directiebesluit en een meerderheid van tweederde van de redactie nodig. Schutte liet gisteravond weten ‘alles in beraad’ te houden. Ze spreekt van ‘een vage peiling’. Volgende week overlegt zij met de Weekbladpers, de directie van het opinieweekblad. Pas daarna neemt zij een besluit. Schutte raakte in opspraak nadat twee weken geleden een e-mailwisseling tussen haar en Weekbladpers-uitgever H.J. Schoo uitlekte. Daarin werden een reorganisatie en het vertrek van tien redacteuren aangekondigd. ,,Er is natuurlijk de afgelopen jaren sprake geweest van een veranderingsproces”, zegt ze nu. ,,We leden een verlies van een miljoen euro. Maar het uitlekken van die correspondentie was dodelijk. Dat waren geen stukken die op mijn bureau lagen.” De redactie, zo bleek uit de bijeenkomst van gistermiddag, valt steeds duidelijker uiteen in twee kampen. De grootste groep is nog steeds zeer ongelukkig over de ‘geheime plannen’ en noemt de houding van Schutte ‘arrogant’. ,,Ze heeft geen vertrouwen in de redactie”, zegt een redacteur. ,,Ze geeft ontzettend op ons af.” (NRC Handelsblad)

” ‘Schnabbel en babbel’ presenteren het Journaal”

..”Nu moet het toch niet gekker worden: Journaalpresentatoren die nieuws voorlezen over bedrijven waaraan ze geld verdienen. De als zeer betrouwbaar en maatschappelijk betrokken bekend staande Gijs Wanders spant als bijverdiener de kroon. Hij kluste de afgelopen twee jaar bij het UWV (u weet wel: die uitkeringsinstantie met de gouden kranen en marmeren wc-potten) voor bijna 200.000 euro bij als dagvoorzitter, gespreksleider en adviseur. Of hij nu wel of niet in het Journaal over UWV heeft bericht doet feitelijk niet terzake. Wat vandaag niet het geval is, kan morgen gebeuren. Los daarvan zet een bijklussende (televisie)journalist zijn integriteit sowieso op het spel. Wanders blijkt bepaald niet de enige ‘schnabbel en babbel’ op de Gooise matras. Het tv-programma Reporter kreeg boven water dat er meer journalisten zijn, vooral bekende tv- gezichten, die flink bijverdienen door onder meer voor ministeries betaalde werkzaamheden te verrichten. Deze week bleek dat zelfs het hele NOS-Journaal te huur is. Over onafhankelijke journalistiek gesproken… Lees dit artiel van Kees Haak verder in het Rotterdams Dagblad. Lees ook de interne notitie zoals opgesteld door Hans Larous (Hoofdredacteur NOS Journaal).

Wild FM vanaf 1 september in de lucht

Vanaf 1 september zal Wild FM de lucht in gaan in o.a. Haarlem, Amsterdam en Alkmaar. Dit schrijft Adformatie deze week. Het station zal zicht richten op de doelgroep 15-35 jaar en zal draaien met een danceformat. Hiermee zal de zender de concurrentie aan gaan met ID&T Radio en Fresh FM. Erik de Vlieger heeft eerder dit jaar de benodigde frequenties overgenomen van Freez FM. Volgens het blad zou De Vlieger ook nog wel eens de frequentie van het noodlijdende Hofstad Radio overnemen. (via Radiofreak)

Geen posters in de Hitkrant voor nieuwe tv-serie

Het Glazen Huis, de nieuwe ‘weekendserie’ van AVRO, TROS en BNN, zal voorlopig geen posters in de Hitkrant en andere jongerenbladen opleveren. Dat zei tv-directeur M. van Dijk van BNN vrijdag bij de presentatie van de serie in Amsterdam. Hij geeft daarmee toe dat de eerste afleveringen zich meer op een breed publiek richten in plaats van een jongerenpubliek. Die uitspraak is opvallend omdat de publieke omroepen met Het Glazen Huis vooral veel jongere kijkers naar Nederland 2 willen lokken. Politiek en omroepbazen zijn al enige tijd doordrongen van de noodzaak om meer drama uit te zenden. Met de weekendserie (zaterdag, zondag en maandag om 21.00 uur) geven ze daarmee een stevige aanzet. Voor dit seizoen zijn van Het Glazen Huis, dat handelt over het reilen en zeilen van een groot mediabedrijf, 114 afleveringen besteld bij producent Endemol. In eerste instantie moet het programma per aflevering zeker 500.000 kijkers trekken, aldus Van Dijk. Later moet dat aantal groeien, temeer omdat een aflevering circa 70.000 euro kost. (ANP)

WET-Radio on air in Texel

Sinds vrijdagmiddag is de regionale commerciële radiozender WET-Radio uit Texel in de ether te beluisteren. De zender is op het eiland Texel te ontvangen op 94,5 MHz. Voor een overzicht van de diverse publieke- en commerciële radiofrequenties die nog niet on air zijn kan je hier terecht.

Eddy Zoëy tijdelijk op 3FM met SPAM!

Eddy Zoëy zal de komende maand het 3FM-programma ‘SPAM’ presenteren. Egbert-Jan Weeber is op vakantie, daarom mag Zoëy de komende weken zijn kunsten vertonen op 3FM. Normaal vervangt Bridget Egbert-Jan Weeber als hij op vakantie is, maar zij is zelf ook op vakantie. ‘SPAM’ is elke zaterdag en zondag te beluisteren tussen 12:00 en 14:00 uur op 3FM. (Xop)

Internationale Loesje verhuist naar Berlijn

De internationale afdeling van Loesje, het Arnhemse meisje dat honderden posterteksten op haar naam heeft staan, gaat in 2005 verhuizen naar Berlijn. Loesje wil vanuit Berlijn haar internationale activiteiten aanzienlijk gaan uitbreiden. De Nederlandse Loesje blijft haar geboorteplaats Arnhem trouw. Dat heeft een woordvoerder van Loesje vrijdag gezegd. Loesje was al sinds 1990 actief in het buitenland. De organisatie heeft veel fans in de voormalige Oostbloklanden. Berlijn is volgens Loesje een logische keuze, omdat de wereldstad internationale aantrekkingskracht heeft en een brug vormt tussen West- en Oost-Europa. Loesje is in 1983 opgericht door een groep docenten en studenten van de toenmalige Kunstacademie in Arnhem. Zij wilden “een frisse wind” door Nederland laten waaien en uitten dat in tegendraadse opmerkingen op posters. De Loesje-affiches werden in een mum van tijd razend populair. Nog steeds zijn er agenda’s en kalenders met Loesje-teksten te koop. (Telegraaf)

Internetbedrijven aanvaarden reclamecode

Bedrijven die klanten lastig vallen met spam of zoekmachines manipuleren om bovenin de resultaten te eindigen, riskeren sinds deze maand een boycot. De brancheorganisatie van interactieve, online reclamemakers (IAB) heeft met al haar leden een gedragscode opgesteld. De grote zoekmachines en mediabureaus hebben de code aanvaard. Bedrijven die commerciële bulkmail versturen, komen op een zwarte lijst van het Interactive Advertising Bureau (IAB). Internetreclamebureaus die zich toeleggen op cloaking (of andere technieken om hoog te scoren bij zoekmachines) krijgen een ‘rode kaart’ en worden door deelnemende zoekmachines helemaal uit de resultaten gefilterd. (ANP)

Irak en Italië willen in Irak vermoorde journalist eren op Spelen

De voetbalefltallen van Irak en Italië zijn van plan ter nagedachtenis aan de in Irak vermoorde Italiaanse journalist Enzo Baldoni zwarte rouwbanden om de arm te dragen als zij vrijdag tegen elkaar uitkomen voor de bronzen medaille bij de Olympische Spelen in Athene. Voor aanvang van de wedstrijd zal een minuut stilte in acht worden genomen. Irak heeft van het IOC toestemming gevraagd en gekregen om eer te bewijzen aan Baldoni, die door zijn ontvoerders werd gedood nadat Italië niet was ingegaan op hun eis zijn troepen uit Irak weg te halen. De coach van Irak had dinsdag, na een verloren wedstrijd tegen Paraguay, een oproep aan de ontvoerders gedaan om Baldoni te sparen. Italië wil het IOC goedkeuring vragen om al zijn teams uit te rusten met zwarte rouwbanden. Behalve bij voetbal komen nog Italiaanse mannen in actie bij waterpolo, volleybal en basketbal. (Gazet)

Radio 227: Tijdelijk niet in Limburg op de kabel

In verband met een verstoring bij KPN is de commerciele radiozender Radio 227 tijdelijk niet in Limburg te ontvangen via de kabel. Er moeten door KPN nieuwe aansluitingen gelegd worden. Er wordt hard gewerkt aan het herstel. KPN verwacht dat de verbinding begin volgende week pas hersteld kan zijn.

Catherine Keyl weg bij de TROS

De TROS heeft het contract met Catherine Keyl niet verlengd. De omroep is niet tevreden over de behaalde kijkcijfers van haar programma’s. Twee jaar geleden stapte Key over van RTL4 naar de TROS en begon daar met de talkshow Keyl op zaterdagavond. Dit programma werd voortijdig stopgezet vanwege de lage kijkcijfers. Ook haar volgende programma, Catherine gaat Verder, op de late vrijdagavond scoorde niet goed. Reden dus voor de TROS om niet met Catherine Keyl verder te gaan. Opmerkelijk is dat Keyl wel goede kijkcijfers haalde bij haar uitstapje naar de EO met het programma Catherine zoekt God. (Medialog Blogspot)

LPF-geding tegen Telegraaf afgeblazen

Het kort geding van de LPF en vastgoedhandelaar Maas tegen De Telegraaf, dat vandaag zou dienen, gaat niet door. De eisende partijen vinden dat voor het grote publiek nu wel duidelijk is dat de FIOD-ECD geen inval heeft gedaan bij de LPF, zoals de krant maandag meldde. Wel wil advocaat Hammerstein in een bodemprocedure nog een schadevergoeding voor de LPF en Maas eisen. Of dat weer om tweemaal 50.000 euro gaat, kon hij nog niet zeggen. (ANP)

“Radio 90 FM geliefd in regio”

De uitslag van het in opdracht van Radio 90FM gehouden luisteronderzoek heeft 90FM aangenaam verrast. De luisterdichtheid van de omroep is hoog in vergelijking met andere lokale omroepen en ook de naamsbekendheid laat niets te wensen over. Volgens secretaris Bert Bijl hebben de luisteraars aangegeven dat Radio 90FM niet meer weg te denken is uit omroepland. Bestuur en medewerkers zien de uitslag van het door GFK Panel Services gehouden onderzoek dan ook als steuntje in de rug. Regionale omroepen moeten roeien met de riemen die zij hebben. Ook Radio 90FM, dat onder meer afhankelijk is van subsidies van de deelnemende gemeenten Maarn, Wijk bij Duurstede, Doorn, Leersum en Amerongen. lees verder via Utrechts Nieuwsblad (registratie noodzakelijk)

AVRO-bestuur stuurt directeuren de laan uit

Het bestuur van de AVRO wil af van de directeuren Frans Maréchal en Ad ‘s-Gravesande. Volgens voorzitter Martijn Sanders ontbreekt het het tweetal aan een eenduidige visie. Sanders: ,,Beide directieleden hebben, ieder op hun eigen terrein, veel waardevols voor de AVRO tot stand gebracht. Het ontbrak hun echter aan een eenduidige visie op het te voeren beleid en op de wijze waarop leiding dient te worden gegeven aan een organisatie als de AVRO.” Maréchal werkt sinds 1985 bij de AVRO. ‘s-Gravesande trad in 1999 als programmadirecteur in dienst bij de omroep, aldus een woordvoerder van de AVRO. In de komende maanden zal een directeur ad-interim leiding geven aan de AVRO. Binnenkort komt de wervingsprocedure voor een nieuwe directie op gang. ,,Juist in een periode waarin zoveel van de AVRO wordt verwacht en waarin de AVRO zich optimaal wil positioneren in het mediabestel, is het van belang dat we een krachtige omroeporganisatie zijn en blijven, die aansprekende programma’s en informatie biedt voor kijkers, luisteraars en lezers”, aldus Sanders. (ANP)

Nieuwe steunzender Omroep Zeeland Radio

Vanaf volgende week donderdag krijgt Omroep Zeeland Radio er een nieuwe zender bij, die een eind moet maken aan de ontvangstproblemen in het uiterste zuidwesten van de provincie. De nieuwe frequentie is 98.4 FM en zal naar verwachting verbetering brengen in de omgeving van Cadzand, Vlissingen, Middelburg en Westkapelle. De hoofdfrequentie van Omroep Zeeland Radio blijft 87.9 FM. (Omroep Zeeland)

Noordzee FM mikt op entertainment

‘Music and entertainment radio’, met die pay-off wil Noordzee FM haar aangescherpte koers bij de luisteraars kracht bijzetten. Begin september moet het bijgestelde format staan. Dat meldt vakblad Adformatie vandaag. Nieuw is elk half en heel uur het twee minuten durende blok Noordzee Showtime (dat nu al enkele maanden te horen is), waarin ‘experts’ op verschillende vaste terreinen met nieuws komen: René Mioch met film, Albert Verlinde met entertainment, Peter R. de Vries met crime en Frederique van der Wal met ‘lifestyle USA’. Daarnaast staan ook nog de rubrieken royalty, roddel en Dokter Bob op stapel. Het muzikale aanbod op de Talpa-zender blijft ongewijzigd. Insiders weten ook te melden dat serieus is overwogen de naam van de zender te veranderen, omdat het station veel problemen kent in het eerste jaar na de FM-herverdeling. Uiteindelijk houdt men vast aan Noordzee FM. Een grootscheepse campagne moet de aangescherpte koers onderstrepen.

Nederlanders kijken meer tv

Nederlanders kijken in 2004 meer televisie dan in 2003. Dit is de prognose die Stichting ter Promotie en Optimalisatie van Televisie-reclame (SPOT) donderdagmiddag bekend maakte. “Op basis van de cijfers die we nu hebben, zien we al een sterke toename,” legt directeur Paul van Niekerk uit. In totaal kijkt men acht minuten per dag langer televisie dan vorig jaar. Dat heeft vooral te maken met het grote sportaanbod op televisie, zoals het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen. Opmerkelijk is dat internetgebruikers die langer dan twee jaar een verbinding hebben, terugvallen op het televisiekijken. “Sinds vijf jaar is er een sterke toename van internetgebruikers te zien. Maar als ze eenmaal een internetverbinding hebben vallen ze toch terug op de televisie,” aldus Niekerk. Het aantal minuten dat men naar reclame kijkt, is in 2004 van vijftien naar zestien minuten per dag gestegen. SPOT is de brancheorganisatie van de televisie- en reclamebedrijven die op basis van het Nederlands Kijkonderzoek het kijkgedrag van Nederlanders analyseert. (Nieuws.nl)

MTV schrapt Beenie Man

MTV heeft Beenie Man geschrapt uit het programma rond de MTV Video Music Awards dit weekend. Homoactivisten hadden een demonstratie gepland. De Jamaicaanse zanger valt niet goed in de homogemeenschap omdat hij in het verleden antihomo nummers heeft opgenomen. Dit zei de Amerikaanse muziekzender woensdag. Activisten in het zuiden van Florida hadden MTV gedreigd om de prijsuitreiking in Miami te verstoren vanwege oude songteksten van Beenie Man. Hierin zingt hij onder meer: ‘Ik droom van een nieuw Jamaica, ik ben gekomen om alle homo’s te doden’ en ‘Flikkers moeten dood’. Een woordvoerder van MTV liet weten dat hij ‘niet wil dat ook maar iets de sfeer tijdens het fantastische muzikale weekeinde kan verpesten.’ Ook heeft de reggaezanger sommige concerten in Europa af moeten zeggen vanwege aangekondigde demonstraties. Eerder deze maand liet Beenie Man weten ‘dat hij spijt heeft van zijn teksten en dat hij zich verontschuldigt aan die mensen die zich aangesproken en vernederd voelden’. De MTV Video Music Awards vinden zondag plaats en worden wereldwijd live door de zender uitgezonden. (Novum)

EO erg tevreden met plek op Nederland 1

De Evangelische Omroep is erg tevreden met zijn nieuwe thuisnet: Nederland 1. Dat zei EO-directeur Henk Hagoort donderdag tijdens de presentatie van de programma’s voor het nieuwe televisieseizoen. ,,Het voelt voor ons bijzonder goed, hier zijn wij veel meer thuis.” De ruil met de AVRO, die de plek van de EO inneemt op Nederland 2, heeft een duidelijke weerslag in de programmering van de Evangelische Omroep. De omroep heeft het aantal programma’s met een christelijke boodschap fors uitgebreid. Ook in zijn uitingen naar buiten staat het geloven weer volledig centraal. Naast bestaande programma’s als Missie Warmoesstraat, Het Familiediner, In voor- en tegenspoed en Knevel op Zaterdag zet de EO vooral in op reality-achtige programma’s. Zo worden mensen gevolgd die hun ultieme droom proberen te verwezenlijken (Geen weg terug), mensen die een kind gaan adopteren (Grenzeloos Verlangen) en mensen die een reisdoel gaan bezoeken dat een belangrijke rol in hun leven heeft gespeeld (De laatste reis). De EO komt met een eigen programma over het koningshuis. Echtparen krijgen de kans voor de tweede keer te trouwen om zo symbolisch nieuwe start te maken. Directeur Hans Hagoort is niet alleen trots op de nieuwe programma’s, maar is ook blij dat op Nederland 1 veel meer ruimte voor de christelijke boodschap van de omroep is. ,,Dit voelt erg goed voor ons. Het klopt dat we drie jaar geleden streefden naar God op alle zenders. Dat blijven we ook doen, maar al met al zijn wij nu erg tevreden”, aldus Hagoort. (ANP/Planet)

Countdown wordt titel nieuw Veronica-tv muziekprogramma

Met grote trots presenteert Veronica de titel van het nieuwe muziekprogramma: ‘Countdown’. Deze ijzersterke naam doet veel harten sneller kloppen en roept herinneringen op aan het ‘Countdown’ van welleer. De huidige versie moet een modern, eigentijds muziekprogramma met artiesten en hits van vandaag worden. ‘Countdown’ wordt wekelijks vanuit de Escape Venue in Amsterdam gepresenteerd door Jeroen Kijk in de Vegte en Birgit Schuurman. Hierdoor ontstaat de ongedwongen, intieme en authentieke sfeer van een live optreden. Die sfeer straalt via het beeldscherm op de kijker af en geeft het gevoel van ‘erbij zijn’. Een groot verschil met huidige muziekprogramma’s, is dat ‘Countdown’ niet gebonden is aan de hitlijsten. Het biedt een podium aan talent, dat bijvoorbeeld al wel langer bekend is in het clubcircuit of van de vele festivals, maar nog niet grijs gedraaid wordt op televisie en bij de verschillende radiostations. In het programma zijn optredens van en interviews met Nederlandse en in Nederland verblijvende internationale artiesten te zien. Dit gecombineerd met in Engeland opgenomen optredens van internationale sterren. (Antenne2)

Vernieuwd Twee Vandaag wil miljoen kijkers

Actualiteitenrubriek Twee Vandaag, dat vanaf maandag door TROS en AVRO wordt gemaakt, wil dat op termijn dagelijks een miljoen mensen op dat programma (Ned. 2) gaan afstemmen. Momenteel doen ongeveer 800.000 mensen dat. In het recente verleden maakte de TROS het programma met de EO, maar die omroep gaat nu meedoen aan Netwerk (Ned. 1). Mede dankzij de nieuwe samenstelling TROS/AVRO verwachten de beide hoofdredacteuren van Twee Vandaag, Klaas Samplonius (TROS) en Jean Mentens (AVRO), dat het kijkcijfer kan groeien. In het TROS-gebouw is verder een vernieuwde studio ingericht, die veel doet denken aan een koele iglo. Ook het aankondigingsfilmpje (leader) van het televisieprogramma is vernieuwd, ondersteund door muziek van het Metropole Orkest. (Telegraaf)

Radio 227 nu ook in Utrecht op de kabel

Sinds kort is Radio 227 ook in de gemeente Utrecht (inclusief de Meern, Vleuten, Overvecht en Leidsche Rijn) op 102.8 Mhz en de gemeente IJsselstein op 92.9 Mhz. op de kabel te ontvangen. Tevens is Radio 227 nu in stereo (in plaats van mono) te ontvangen in regio Haaglanden (99,8 MHz – met uitzondering van stad Den Haag en Delft) en Zoetermeer (107.9 MHz).

Loting UEFA Cup rechtstreeks op Radio M Utrecht

Het lunchprogramma “Aan Tafel!” van Radio M Utrecht staat vrijdag 27 augustus in het teken van de loting voor de eerste ronde van de UEFA Cup. Aan welke Europese club zal FC Utrecht gekoppeld worden? De loting wordt rechtstreeks vanuit Monaco gevolgd. Direct daarna zijn er de eerste reacties van trainer en spelers. “Aan Tafel!” wordt voor deze gelegenheid uitgezonden vanaf het FC Utrecht-trainingscomplex Zoudenbalch, waar presentatrice Marlayne Sahupala onder andere Belle Perez ontvangt, die live enkele nummers zal zingen. Ook komen de Eurostars langs, bestaande uit diverse artiesten die ooit hebben meegedaan aan het Eurovisie Songfestival. Verder werken Pieter van Schaick (vanuit Monaco), René van den Berg en voetbalanalist Robby Alflen aan het programma mee. (Radio M Utrecht)

Casema: Zenderwijziging Breda

Op 31 augustus wijzigen in Breda de frequenties van 9 tv-zenders. Deze moeten opnieuw op de telvisie en video worden ingesteld. De reden hiervoor is de komst van het Digitenne-signaal in de ether dat een storende werking kan hebben op uw televisiesignaal. Ook heeft de Regionale Programmaraad Breda en Omstreken een nieuw TV-advies uitgebracht. RAI Uno en TVE Internacional worden aan het televisiepakket toegevoegd. Hierdoor komen de zenders TRT International en Tel Sell te vervallen.

“Radio Rijnwoude scoort bij luisteraars”

De lokale omroep Radio Rijnwoude wordt beter beluisterd in Rijnwoude dan de regionale omroep Radio West en de landelijke publieke en commerciële zenders. Die conclusie staat in een kijk- en luisteronderzoek dat de lokale omroep heeft laten doen. Het onderzoek is uitgevoerd door studenten marketing research van de Hogeschool Leiden. De onderzoekers hebben uit een representatieve steekproef in de vier dorpen van Rijnwoude opgemaakt dat de zender een grote naamsbekendheid heeft opgebouwd in zijn driejarig bestaan. Ongeveer 30 procent van de bevolking luistert ‘wel eens’. Zeker in vergelijking met andere zenders haalt Radio Rijnwoude behoorlijke luistercijfers. Alleen Sky Radio en Radio 538 scoren beter. Een opvallend onderzoeksresultaat is dat niet alleen ouderen vanaf 50 jaar regelmatig luisteren. Ook jongeren tussen 13 en 20 jaar behoren tot het min of meer vaste publiek. Inwoners van Hazerswoude-Rijndijk en Hazerswoude-Dorp stemmen het vaakst op de zender af. Koudekerk scoort iets minder, in Benthuizen is de interesse voor de omroep het laagst. (Rijn en Gouwe)

Wijziging tv-pakket Alkmaar op 1 september

Op woensdag 1 september 2004 wijzigt het tv-pakket in Alkmaar. Deze wijziging is het gevolg van het tv-advies met betrekking tot het basispakket (15 zenders), uitgebracht door programmaraad Alkmaar aan UPC Nederland betreffende het televisieseizoen 2004-2005. Aangezien UPC op 1 juli 2004 – sinds dit jaar de implementatiedatum voor zowèl televisie- als radioadviezen – nog in onderhandeling was met Discovery Channel over voorwaarden voor doorgifte van Animal Planet, vindt deze wijziging nu plaats. De wijziging in het tv-pakket Alkmaar per 1 september 2004: Nieuwe zender Animal Planet / (kanaal S11/freq. 231,25) – Zender die verdwijnt CNBC Europe (kanaal S11/freq. 231,25)

Piraat Hurricane voor 5e keer betrapt

Maandagnacht is de piratenzender Hurricane in Garyp voor de 5e keer door het Agentschap Telecom uit de lucht gehaald. Rond 24.00 uur werd de eigenaar uit bed gebeld en stonden twee agenten met Jelle Russchen voor de deur. De zender is in beslaggenomen en de piraat krijgt een boete van zeker 1100 euro voor illegaal zender-bezit. De 28-jarige eigenaar krijgt tevens een boete omdat hij niet wilde meewerken aan de huiszoeking. De Gariper heeft ondanks de hoge geldboetes te kennen gegeven gewoon door te willen draaien met zijn programma’s. Als de hardleerse piraat weer gepakt wordt, zal de gehele studio in beslag worden genomen. (Waldnet)

Triatlon en skûtsjesilen op Radio 6FM, Radio Phohi en Stadsomroep Almere

Zaterdag 28 augustus vindt in Almere de Nationale Triatlon en op het Gooimeer het skûtsjesilen plaats. Radio 6FM, Radio Phohi en Stadsomroep Almere besteden op die zaterdag in een gezamenlijke uitzending uitgebreid aandacht aan de twee evenementen. Al vanaf 07.00 uur ’s morgens wordt de triatlon gevolgd door diverse reporters van de drie radiozenders. Vanaf de boot bij het zwemmen, vanaf de motor bij het fietsen en langs de route bij het lopen. Ook bij het skûtsjesilen op het Gooimeer zijn de drie radiozenders nadrukkelijk aanwezig. Vanaf de eigen reportersboot wordt gedurende de middag live verslag gedaan van de zeilwedstrijd met de antieke schepen. De gezamenlijke uitzending van de drie zenders is a.s. zaterdag te beluisteren van 07.00 tot 18.00 uur op Radio 6FM, 92,0 FM ether en op Radio Phohi, 105.1 FM ether (regio Gooi en Eemland) en op Stadsomroep Almere 107.8 FM ether (Almere en omgeving). (Persbericht)

Tv-regisseur Joes Odufré overleden

De regisseur-producent Joes Odufré is dinsdag op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Baarn overleden. Dat deelde zijn familie dinsdag mee. Odufré verwierf in de jaren zestig en zeventig grote bekendheid met tv-producties als ’t Schaep met de 5 Pooten en Stadhuis op Stelten. Odufré geldt als de eerste televisieregisseur die in de jaren zestig serieus aandacht besteedde aan dans. Hij produceerde balletproducties van de choreografen Hans van Manen en Rudi van Dantzig. (Telegraaf)

Frans Klein directeur RTV en Nieuwe Media VARA

Frans Klein is de nieuwe directeur RTV (Radio en Televisie) en Nieuwe Media van de VARA. Sinds het vertrek van de vorige directeur, Jeroen Soer, vervulde hij die functie al tijdelijk. De betrekking voelt voor hem daarom als ,,een pak dat gegoten zit”, zo laat hij dinsdag weten. Klein trad in 1987 bij de omroep in dienst als medewerker van het toenmalige Bedrijfsbureau Televisie. Daarna bekleedde hij diverse leidinggevende functies bij de VARA. In 2000 werd hij directeur RTV Productie & Nieuwe Media. (ANP)

MagicFM neemt steunzender Alkmaar in gebruik

Magic FM is nu ook te ontvangen in Noord-Holland Noord via haar zender in Alkmaar op 104.2 MHz. Om het programma zoveel mogelijk te kunnen richten op de regio waarvoor het wordt uitgezonden is er voor gekozen om een geheel eigen editie op te zetten voor dit gebied. Binnenkort start Magic FM met haar interactieve programmering, waarbij luisteraars zelf mede bepalen wat er op Magic FM gedraaid wordt. Door aparte edities op te zetten is de kans op invloed groter en wordt het programma echt door de luisteraars uit het betreffende gebied samengesteld. Hierdoor krijgt het nog meer een regiogericht karakter. Bij bijzondere gelegenheden of speciale uitzendingen zullen beide zenders worden gekoppeld. Het is nog onduidelijk wanneer de zender van Magic FM op Den Burg/Texel in gebruik wordt genomen. (Magic FM)

Nieuwe schema’s publieke radio: Back to Oldschool verdwijnt.

Op 30 augustus wijzigt Radio 2 haar (nacht)programmering, op 4 september wijzigt Radio 3FM haar programmering en op 6 september starten Radio 1, 747AM en Radio 4 met hun nieuwe seizoen. DutchMedia heeft de schema’s van de publieke landelijke radiozenders op een rij gezet. Zoals eerder aangekondigd stopt Radio 2 met haar gepresenteerde nachtuitzendingen. Ook het populair programma Back to Oldschool (zondagnacht) komt in het nieuwe schema niet meer voor. Radio 1 heeft minieme wijzigingen: van zondag op maandagnacht zal een nog nader bekend te maken programma het stopgezette ‘NachtLicht’ van de NCRV moeten vervangen.

Vlaanderen: Canvas pakt uit met veel nieuwigheden

De Vlaamse publieke zender Canvas pakt dit najaar uit met heel wat nieuws: er zijn negen nieuwe programma- reeksen, bestaande titels krijgen een nieuwe invulling/presentator en enkele programma’s veranderen van uitzenduur. “Stories” vervangt “Kwesties”, “België in alle staten” komt (tijdelijk) in de plaats van “Per seconde wijzer”, en “Republica” volgt “Voetzoeker” op. “De droom van Ludwig” is het nieuwe reisprogramma van Jan Leyers, “Vlaanderen NV” is een economisch duidingsmagazine. Ook bij de aangekochte programma’s zijn er enkele verrassingen, zoals de 12- delige Amerikaanse reeks “Carnivale”. Er zijn nog vernieuwingen. “Overleven” blijft op zijn zomerse positie (op do.) staan en zo komt er op zondag in prime time plaats vrij voor een extra “Doc op zondag”. Die start indrukwekkend met een BBC-documentaire over Pompeji. Ook “Het derde oog” blijft staan op z’n zomerse positie (op di.). Het programma brengt geen reeksen meer, maar singles. Onder de titel “De week van de waanzin” brengt Canvas in september programma’s rond ‘waanzin’, in het kader van het KlaraFestival van Vlaanderen. Alle sportprogramma’s zitten onder de noemer Sporza verdeeld over TV1 en Canvas. Uiteraard komen ook de vaste waarden terug op het scherm. Op maandag is er inspecteur “Frost”. Vanaf oktober zijn “De rechtvaardige rechters” er weer. Op dinsdag- en woensdagavond zijn er in de herfst vaak Champions League-duels, maar tussendoor is er de gewone programmering met “Rare streken” op dinsdag en “Filmfan” op woensdag. In “Filmfan” staan o.a. “Mulholland drive” en “Schindler’s list” op het programma. Op donderdag heeft “Histories” veel aandacht voor WO II, beruchte tirannen en legendarische Vlamingen. Vrijdag- avond is gewijd aan een dramareeks. (VRT)

Vlaanderen: Ook KetNet klaar voor najaar

Ook Ketnet is klaar voor het najaar. Er zijn nieuwe programma’s, de vertrouwde namen keren terug, en er zijn ook twee nieuwe wrappers, Britt en Peter. Nieuw is “Bumba”, een poppenreeks voor de allerkleinsten. Zij kunnen ook ge- nieten van de animatieseries “De troetelbeertjes”, “Toekan Tecs” en “Jacob Drubbel”. De EBU-productie “Tom” is de opvolger van “Het eiland van Noach”. Voor de wat oudere kinderen is er “De wereld om de hoek” over een jongen van 11 die zijn plaats zoekt in de wereld, de avonturenreeks “Verloren in Sydney” en “Geniaal” over tieners met kunstjes. Een aantal vertrouwde Ketnetprogramma’s komt terug met nieuwe afleveringen. Het infoprogramma “Karrewiet” is voortaan te zien om 18.15 in plaats van om 17u. Ketnet herneemt ook enkele toppers van de afgelopen jaren. In afwachting van de nieuwe reeks deze winter kunnen de Ketnetters de twee eerste series van “Spring” nog eens bekijken. Ook “W817″ is zo’n Ketnet-klassieker. Heel wat vaste waarden lopen gewoon door: Gert & Samson”, “Tweenies”, “Bob de Bouwer”, “Postbus X”, enz. Het is ook een blij weerzien met o.a. “Het eiland van Noach” en “Wild Kat”. (VRT)

Alexander Stevens en Adam Curry blijven bij Radio Veronica

Adam Curry en Alexander Stevens blijven bij Radio Veronica. Dit hebben beide heren vanmorgen gezegd in hun dagelijkse ochtendshow ‘Ook Goeiemorgen’. De bedoeling is dat beide heren samen een wekelijks programma krijgen bij Radio Veronica. Verdere details hierover waren nog niet bekend. Adam Curry en zijn crew moeten vanaf 1 september stoppen met hun ochtendshow, in verband met de komst van Jeroen van Inkel die dan naar de ochtend gaat. Michiel Veenstra blijft zijn eigen programma ‘Veenstra Uit De Veren’ presenteren, en zal daarnaast Jeroen van Inkel ondersteunen in zijn nieuwe ochtendshow als side-kick. (Radiofreak)

Sun-journalist smokkelt nep-bom in vliegtuig

Een verslaggever van de Britse krant The Sun heeft zonder problemen een nep-bom aan boord van een vol passagiersvliegtuig weten te smokkelen. De man had onder valse voorwendselen een baantje gekregen bij de bagageverwerking van het vliegveld in Birmingham. Dat heeft de krant dinsdag gemeld. Het sollicitatiegesprek was in twintig minuten gepiept, aldus Anthony France. Hij gaf een valse naam en fout adres op, incorrecte bankgegevens en bovendien loog hij over zijn verleden, maar dat zou niet zijn gecheckt. Met een speciaal pasje kreeg hij toegang tot grote delen van de luchthaven. Veel van zijn collega’s werden bij de douane nauwelijks gecontroleerd. Hij constateerde bovendien dat detectiepoorten werden uitgezet zodat ze niet elke keer reageerden op de metalen neuzen van het schoeisel van het personeel. Volgens eigen zeggen verstopte France stukken plastic, een uurwerk, draden en batterijen in zijn schoenen. Het lukte hem vijf minuten in zijn eentje in het laadruim van een passagierstoestel naar Mallorca te verblijven. Daar heeft hij de nep-bom verstopt. De journalist zegt foto’s van zichzelf in het toestel te hebben gemaakt. Volgens de krant hebben de vliegmaatschappij, het arbeidsbureau dat de man aannam en het ministerie van Transport een onderzoek aangekondigd. (ANP)

Amerikaanse journalist in Irak vrijgelaten

Een Iraakse groepering heeft de ontvoerde Amerikaanse journalist Micah Garen vrijgelaten. Dat meldde de Arabische nieuwszender al–Jazeera zondag. De omroep zegt zich te baseren op een medewerker van de sjiitische verzetsleider al–Sadr in de Iraakse stad Najaf. Garen was een week geleden door opstandelingen ontvoerd. Hij werkt voor een maatschappij die documentaires maakt. Midden vorige week dreigden de ontvoerders Garen te doden als de Amerikanen zich niet binnen 48 uur uit Najaf zouden terugtrekken. (ANP)

Birgit Schuurman presentatrice muziekprogramma op tv

De zangeres en actrice Birgit Schuurman gaat een nieuw muziekprogramma van televisiezender Veronica mede presenteren. De wekelijkse show, die wordt opgenomen in discotheek Escape in Amsterdam, is vanaf 2 september te zien. Dat heeft Veronica maandag gemeld. De 26-jarige Schuurman gaat het programma, waarvan de naam nog niet bekend is, samen met Jeroen Kijk in de Vegte presenteren. De zus van Katja brak in 2001 als zangeres door met de single I Know van haar debuutalbum Few Like Me. Haar tweede album, Sticky Tales, komt naar verwachting in november uit. Birgit Schuurman is vanaf eind dit jaar ook te zien in de musical De Jantjes, waar ze de rol van Toffe Jans speelt. Met het nieuwe muziekprogramma zegt Veronica een nieuw hoofdstuk te willen toevoegen aan eerdere soortgelijke programma’s als Countdown en Nederland Muziekland. In de show, die niet gebonden is aan de hitlijsten, zijn onder meer optredens te zien van Nederlandse en in Nederland verblijvende internationale artiesten. (Telegraaf)

HD 1 begint op 1 september met uitzendingen

Europa’s eerste station voor high definition televisie (hdtv) begint 1 september, na een demonstratiefase van acht maanden. De zender biedt beelden van rockconcerten, opera’s, sport en lifestyl Hdtv is vijf keer scherper dan gewone televisie. De ontvangst vereist wel een bepaald type plasma- of lcd-scherm, een Set Top Box en een satellietverbinding. Het systeem is in Europa niet echt doorgebroken, omdat er weinig uitzendingen en toestellen geschikt zijn. In de VS en Japan komt het meer voor. Tegelijk met de start op 1 september verandert de zender zijn naam van Euro1080 naar HD1. Een tweede zender, alleen voor evenementen, gaat HDe heten. Euro1080 blijft wel de bedrijfsnaam, aldus de Antwerpse onderneming maandag op haar website. (ANP)

LPF en Maas eisen rectificatie De Telegraaf

De LPF en vastgoedhandelaar Maas eisen een rectificatie van De Telegraaf. Zij hebben inmiddels een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Amsterdam. Dat heeft de advocaat namens hen, O. Hammerstein, maandag laten weten. De Telegraaf meldde maandag dat de FIOD-ECD een inval heeft gedaan bij de LPF en dat de complete administratie in beslag is genomen. Bij het artikel, gebaseerd op anonieme bronnen, stond een foto van Maas, een van de financiers van de noodlijdende partij. De LPF en Maas achten de publicatie onjuist en daarom onrechtmatig. De LPF vindt het stuk schadelijk voor de partij. Maas vindt dat hij ten onrechte in het stuk wordt opgevoerd. Namens de partijen eist advocaat Hammerstein een rectificatie en 50.000 euro voor elk. Mocht de krant niet voor het einde van de middag reageren, dan volgt een kort geding, aldus de advocaat maandag. De Telegraaf heeft op dit moment geen commentaar op de eis van LPF en Maas, aldus een woordvoerder namens de hoofdredactie. (Telegraaf)

Publieke zenders op aandeel 51%

De publieke zenders hadden afgelopen week (week 34) een gezamenlijk aandeel van 51 procent. SBS was met zijn drie zenders groter dan RTL Nederland: 14,4 tegen 14,3 procent. Nederland 2 was dik de marktleider met 39,1 procent, uiteraard dankzij de Olympische Spelen. Nederland 1 had een marktaandeel van 8,0 en Nederland 3 van 3,9. SBS6 scoorde 8,7, Net5 3,5 en Veronica 2,2. RTL4 had een aandeel van 8,4 RTL5 3,1 en Yorin 2,8. De zwemafstanden op de Olympische Spelen trokken de meeste kijkers. De 100 meter herenfinale (met een gouden Pieter van den Hoogenband) trok ruim 3,7 miljoen kijkers, de 200 meter schoolslag op dezelfde dag 3,6 miljoen en de 200 meter wisselslag heren 3,3 miljoen. Zwemmen staat nog 4 keer in de toptien. (Adformatie)

Wisselende programmering voor ‘Het glazen huis’

De nieuwe soapserie van de publieke omroepen TROS/AVRO/BNN is nog niet eens begonnen, maar nu is al bekend dat halverwege het seizoen de uitzendtijden wisselen. Vanaf 4 september is ‘Het glazen huis’ te zien op zaterdag/zondag/maandag. In januari zullen de kijkers een switch moeten maken, want dan wordt de serie op vrijdag/zaterdag/zondag uitgezonden. In het mediaprogramma Antenne 2 zegt netcoördinator Joop Daalmeijer hierover: ”Het is denk ik heel goed geprogrammeerd: op vrijdag na een nieuw amusementsprogramma, op zaterdag na de sportuitzendingen en op maandag na het succesvolle Radar. In het buitenland bleek dat een weekendserie best kan aanslaan.” RTL-programmadirecteur Leo van der Goot heeft zijn bedenkingen bij deze programmering: “Ik begrijp dat schema niet. Ik heb m’n bedenkingen bij dat succes in het buitenland.” (Antenne2)

Nieuwe Vlaamse zender heet vijftv

De nieuwe Vlaamse zender van de SBS-groep, waartoe ook VT4 behoort, krijgt de naam ‘vijftv’ mee. Als bijkomende slogan zal de zender voornamelijk voor vrouwen meedragen. Vijftv gaat van start op 1 oktober, de communicatie rond de zender begint al begin september. Met vijftv wil de SBS-groep een totaal ander imago uitstralen dan nu het geval is met VT4. Vijftv wordt een zacht getinte zender die televisie met emotie en gevoel wil brengen. De onderliggende slogan voornamelijk voor vrouwen wijst er op dat de zender vooral een vrouwelijk publiek wil bereiken, al zijn mannen uiteraard ook welkom voor de buis van vijftv. Hoe dat vrouwelijke en zacht getinte zich concreet in de programmatie zal vertalen is nog niet bekend. De SBS-groep liet de domeinnaam vijftv al registeren op internet. (VRT)

Drie miljoen kijkers zien gouden race Inge de Bruijn

Ongeveer 3 miljoen mensen hebben zaterdagavond gekeken naar de gouden race van zwemster Inge de Bruijn op de Olympische Spelen in Athene. Dat blijkt zondag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De Nederlandse zwemster prolongeerde zaterdag haar olympische titel op de 50 meter vrije slag. De wereldrecordhoudster op de sprint tikte aan in 24,58 seconden. Haar wereldrecord is 24,13. De Bruijn is de eerste zwemster die de olympische titel twee keer op rij pakt. Het nummer staat echter pas sinds 1988 op het olympisch programma. Naar de huldiging van de bijna 31-jarige Barendrechtse zwemster keken zaterdagavond 3.233.000 mensen via Nederland 2. Naar het late-avondprogramma van Mart Smeets (Studio Sportzomer) keken vanaf 23.00 uur ook nog eens 1.821.000 belangstellenden. (ANP)

Franse journalisten vermist in Irak

Twee Franse journalisten worden vermist in Irak. Hun organisaties lieten zaterdag weten al twee dagen niets meer te hebben vernomen van beide verslaggevers. Het gaat om correspondenten van het dagblad Le Figaro en het radiostation Radio France Internationale. In een gezamenlijke verklaring van beide nieuwsorganisaties staat dat zij ” bezorgd zijn over het lot van Christian Chesnot en Georges Malbrunot”. Beide mannen staan bekend als Irak-specialisten. Vorig jaar publiceerden zij nog een boek over het Arabische land. (ANP)

The Box geeft Nederland VanKatoen

De eigenzinnige Amsterdams-Utrechtse metal-band VanKatoen krijgt een eigen docusoap op de Nederlandse clipzender The Box. Eind september begint de serie van acht afleveringen onder de naam ‘Kikke’. Dit meldt Musicfrom.nl. De serie begint bij Pinkpop, waar de groep reserve was, en zal eindigen in november. De bandleden houden de touwtjes strak in handen als het gaat om de inhoud van het programma. De camera blijft dag en nacht draaien. Het beeldmateriaal wordt later in elkaar gezet door Mirco Cocco, een muziekregisseur met een punkverleden. In het programma zullen zowel successen als tegenslagen de revue passeren. En er zit natuurlijk ook veel muziek in de serie, bijvoorbeeld van live-optredens voor volle en voor lege zalen. VanKatoen zette zichzelf in Nederland op de kaart met hun metal-achtige punky hardpop uitgevoerd in het Nederlands. Een gedurfde combinatie die inmiddels succesvol is gebleken. Dit jaar staat de band op Lowlands. De band werd opgericht in 1996 en bestaat uit vier man waaronder zanger Bas Barnasconi. In 2002 schrijft de groep geschiedenis. De single Kikke wordt precies één seconde over twaalf in het nieuwe jaar gelanceerd en is daarmee de eerste cd-single die in 2002 uitkomt. (Nieuws.nl)

Voormalig ANP-directeur Jolles overleden

Oud-directeur Jolle Jolles van het Algemeen Nederlands Persbureau is vrijdag overleden. Hij was directeur van 1959 tot 1980. Jolles werd 88 jaar. Dat heeft zijn familie zaterdag meegedeeld. Voorafgaand aan zijn functie bij het persbureau was hij onder meer Hoofd Militaire Zaken bij het Ministerie van Financiën en Hoofd Organisatie Bescherming Bevolking bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook is Jolles voorzitter geweest van het ‘Genootschap Onze Taal’. Hij had binnen- en buitenlandse onderscheidingen. Zo was hij Commandeur in de Orde van Koning Leopold II van België en had hij het Kruis van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland. (ANP)

Filmfonds subsidieert filmprogramma

Het Nederlands Fonds voor de Film geeft het nieuwe RTL5-filmprogramma Mioch versus Goderie een subsidie van 50.000 euro, meldt de Volkskrant. Fondsdirecteur Toine Berbers hoopt hiermee de aandacht voor de Nederlandse film te vergroten. Het geld komt uit een speciaal promotie- en marketing-budget. Er zijn geen gedetailleerde afspraken over de inhoud gemaakt tussen producent IdtV en het Filmfonds. Het enige dat vaststaat is dat er wekelijks aandacht is voor de Nederlandse film. Maar er bestaan geen deals over het aantal minuten airplay of het aantal films, aldus de producent. In het filmprogramma, dat op 17 september begint, praten René Mioch en Jac Goderie samen met een gast die iets met de Nederlandse film te maken heeft, doet Mioch een boekje open over Hollywood en staat Goderie kritisch tegenover alles en iedereen. RTL Nederland heeft in eerste instantie dertien afleveringen van het programma bij IdtV besteld. Bij voldoende kijkcijfers hopen de makers in januari een tweede reeks te starten, die tot de zomer moet doorlopen. (Medialog Blogspot)

Fox Kids krijgt mogelijk boete voor reclameboodschap

In mei en juni zond Fox Kids diverse keren een reclameblok uit met daarin de reclameboodschap Het Nederlands Elftal Spel. Het spel bestond eruit dat kinderen uit groep 8 met behulp van levensgrote ‘koppiez’ en ‘lijffiez’ – een actie van Albert Heijn – hun opstelling van het Nederlands Elftal konden bepalen. De Mediawet schrijft voor dat reclameboodschappen als zodanig herkenbaar dienen te zijn. Naar het voorlopige oordeel van het Commissariaat was Het Nederlands Elftal Spel door de ongewoon lange duur (circa twee minuten), de vormgeving (als een regulier programmaonderdeel) en de participatie van Fox Kids (in de vorm van een logo en een verwijzing naar de website van Fox Kids) niet herkenbaar als reclameboodschap. De omroepinstelling is een boete van € 13.500,- in het vooruitzicht gesteld, waartegen zij zich in een hoorzitting kan verweren. (CvdM)

AM-zendmast in Lopik neergehaald

Een van de drie AM-radiozendmasten in Lopik is zaterdagochtend rond 8.50 uur neergehaald. Omwonenden zijn er blij mee, zij voerden een jarenlang strijd. Volgens hen zorgde de mast voor storingen aan apparatuur en telefoon. Een aantal tuien van de noordelijkste midden-golfzendmast zijn opgeblazen, waardoor het 165 meter hoge gevaarte in het weiland naast het kantoor van de Nederlandsche Omroep-Zendermaatschappij (Nozema)in Lopikerkapel terecht is gekomen.

Radio 538 geeft Neeltje Jacoba-overnachting weg

Radio 538 geeft vrijdag in het programma van Ruud de Wild een overnachting weg op het schip Neeltje Jacoba, ooit het eigendom van de doodgeschoten maffiabaas Klaas Bruinsma. Dit in het kader van de nieuwe speelfilm ‘De Dominee’, die geïnspireerd is op het leven van Bruinsma. Mabel Wisse Smit sliep ooit op deze boot, verklaarde de vroegere lijfwacht van Bruinsma (bijnaam: ‘De Lange’) vanuit Chili in een programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De winnaar van de radioprijsvraag wint daarom niet alleen een overnachting op het schip, maar ook een reis naar Chili. Om voor de prijzen in aanmerking te komen, gaan de programmamakers op zoek naar de enige echte ‘Lange’. Dat is diegene die het langst het woord ‘dominee’ kan roepen. De film ‘De Dominee’ gaat 30 augustus in première. (ANP/Spitsnet)

Cunera even terug bij Studio Sport

Tv-presentatrice Cunera van Selm (40) spint garen bij de drukke sportzomer van dit jaar. Donderdagavond was ze weer te zien als presentatrice van Studio Sport. Tussen 2001 en 2003 was Van Selm, die sinds 1995 het nieuws van TV Noord doet, al als presentatrice aan het sportprogramma verbonden. Haar contract werd in december vorig jaar echter ontbonden. Van Selm werd donderdagavond opgetrommeld omdat Studio Sport vanwege de vele klussen even ‘dun’ in de medewerkers zat. “Zo nu en dan hebben we al eens een beroep gedaan op Van Selm. We beschouwen haar als eerste reserve,” zegt een woordvoerder van de NOS. Hij durft niet te zeggen of Van Selm op termijn structureel terugkeert. De presentatrice zelf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.(DvhN)

KRO helpt boer bij het vinden van een vrouw

De KRO brengt dit najaar het internationaal succesvolle televisieprogramma ‘Boer zoekt vrouw’ op de buis. De omroep wist er dit voorjaar al een optie op te krijgen, maar gaat het programma waarin vrijgezelle boeren op zoek gaan naar een geschikte partner, nu ook daadwerkelijk maken en uitzenden. In de serie volgen de camera’s boerenzonen tijdens hun zoektocht naar een passende wederhelft. In de eerste uitzending, die waarschijnlijk dit najaar op televisie is te zien, presenteren tien jonge boeren zich. Uit de reacties worden vervolgens dames geselecteerd die gaan strijden om de gunst van de boeren. Zij zullen enkele dagen op de boerderij meelopen om te zien of ze geschikt zijn voor het boerenleven. In Groot-Brittannië en België is de serie een doorslaand succes geworden. In België keken eerder dit jaar meer dan een miljoen Vlamingen elke maandag naar de serie op de zender VTM. Veel boeren hebben moeite een vrouw te vinden. Hun sociale netwerk is vaak klein en bovendien wil lang niet iedere vrouw de rest van haar leven op een boerderij doorbrengen. Officiële cijfers over het aantal boeren dat geen vrouw kan vinden zijn er niet, maar volgens schattingen gaat het om enkele duizenden. http://www.farmdate.nl, een platform voor boeren die op zoek zijn naar een geschikte partner. (GPD)

Benthuizen luistert niet naar Radio Rijnwoude

Hoewel in de hele gemeente Rijnwoude de jonge omroep Radio Rijnwoude redelijkt scoort, heeft het station in in de kern Benthuizen nauwelijks luisteraars. Zo blijkt uit een kijk- en luisteronderzoek dat de omroep heeft laten uitvoeren door vier studenten van de Hogeschool Leiden. Omroep Rijnwoude kon drie jaar geleden na veel conflicten met de tot dan toe erkende lokale omroep Radio 91.6 zich de officiële lokale publieke omroep noemen en de gemeentelijke subsidie opstrijken. “Je wilt wel eens weten hoe je in ‘het veld’ staat”, zegt voorzitter Jelke Bethlehem. “Je hoorde wel geluiden, maar we kunnen nu vragen van potentiële adverteerders beantwoorden en aan de gemeente laten zien wat we doen voor de subsidie.” (HC)

“Gijs Wanders klust stevig bij”

Presentator Gijs Wanders van het NOS Journaal heeft in twee jaar tijd bijna tweehonderdduizend euro bijverdiend bij UWV, het instituut dat belast is met de uitvoering van de werknemersverzekeringen. Wanders trad namens UWV op als dagvoorzitter, gespreksleider en adviseur. Dat heeft het instituut gisteren openbaar gemaakt nadat het KRO-programma Reporter een beroep had gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur. Voor Wanders’ werk betaalde UWV in totaal 196.782,50 euro. Volgens UWV gaf Wanders ,,ook communicatie- en organisatieadviezen inzake de bijeenkomsten waar hij dagvoorzitter of gesprekleider was”. Wanders’ collega Annette van Trigt was ook actief voor UWV. Via haar bedrijfje Take Off Productions BV ontving ze 45.824 euro over het afgelopen jaar. Hoofdredacteur Hans Laroes van het Journaal zegt in een reactie de presentatoren opheldering te zullen vragen. Volgens de regels hadden Wanders en Van Trigt van de hoofdredactie toestemming moeten hebben voor hun activiteiten, aldus Laroes. ,,Mij waren deze activiteiten niet bekend.” De uitgaven voor de nieuwe huisvesting van UWV waren begin dit jaar onderwerp van items in het NOS Journaal, onder meer op 15 februari toen het werd gepresenteerd door Van Trigt. Enkele dagen eerder, op 5 en 12 februari, was ze bij UWV dagvoorzitter en gespreksleider. De hoofdredacteur kondigde juist in die periode aan het ‘bijklussen’ van medewerkers te willen beperken vanwege de aantasting van het onafhankelijke karakter van de nieuwsrubriek. (NRC)

NBC vestigt olympisch record uitzenden

Nog niet eerder heeft een Amerikaanse televisiemaatschappij zoveel zendtijd gereserveerd voor uitzendingen van de Olympische Spelen. Conglomeraat NBC biedt in totaal via zeven kabelkanalen circa 1210 uur aan uitzendingen. Dat is bijna drie keer zoveel als vier jaar geleden. Via de zenders van NBC stuurt de maatschappij een slordige zeventig uur aan televisie per dag de Amerikaanse huiskamers in. Daarvoor heeft NBC honderd verslaggevers en commentatoren vrijgemaakt. De maatschappij biedt naar eigen zeggen ,,de meest diepgravende olympische uitzending in de geschiedenis”. Het aantal uren dat NBC dit jaar besteedt aan de spelen is gelijk aan de totale zendtijd die zenders besteedden aan de vijf Spelen daarvoor. In de VS kregen kijkers vier jaar terug 440 uur aan olympische televisie voorgeschoteld. In 1996 kregen de spelen in Atlanta 171 uur. (ANP)

Sander Lantinga van MTV naar 3FM

MTV-presentator Sander Lantinga gaat vanaf 6 september maandag tot en met donderdag tussen 20:00 en 22:00 uur de ‘SanderSjow’ op 3FM presenteren. De 27-jarige Sander volgt hiermee dj eLine la Croix op die deze zomer tijdelijk het avondprogramma presenteerde na het vertrek van Timur Perlin naar Yorin FM. Zij gaat nu weer een nachtprogramma maken. De dagelijkse ‘SanderSjow’ wordt een interactief muziekprogramma, gericht op scholieren en studenten die in de avond graag de radio aan hebben. Naast (nieuwe) muziek zal er in het programma ook het item ‘Zand erover’ te horen zijn. Luisteraars proberen hierin een conflict op te lossen in de uitzending. Ook gaat Sander potentiële nieuwe geliefden koppelen in ‘de radiodate’. Overigens kiest Lantinga volledig voor zijn NPS-programma op 3FM. Zijn werkzaamheden bij televisiezender MTV zal hij staken. (3fm)

VS: vanwege kijken Canadese tv voor de rechter

Een 48-jarige Amerikaanse man moet zich binnenkort voor de rechtbank verdedigen omdat hij de Olympische Spelen op een Canadese televisiezender wilde volgen. Dit meldde de Los Angeles Times donderdag. Elliot Chang was het niet eens met de nationalistische verslaggeving van de Amerikaanse televisiezender NBC. De inwoner van Playa Del Rey, een plaatsje ten westen van Los Angeles, kocht daarom een schotel zodat hij na het afsluiten van het juiste maandabonnement de Olympische Spelen via de Canadese zender CBC kon volgen. De autoriteiten waren hier minder gelukkig mee. In de Verenigde Staten is het namelijk net als in veel andere landen alleen toegestaan om buitenlandse televisie te ontvangen als je ook een adres in het buitenland hebt. Omdat Chang geen Canadees adres heeft moet hij zich nu voor de rechter verantwoorden voor het schenden van de regels van de Federal Communications Commission (FCC).

Belspelletjes op tv drastisch aangepakt

Als gevolg van nieuwe regels van het ministerie van Justitie moet de programmering van de belspelletjes op tv ingrijpend worden gewijzigd. Het aantal kansspelletjes wordt verlaagd naar dertien per tv-seizoen en de beltarieven gaan omlaag. De Telegraaf citeert uit een nog vertrouwelijke notitie van justitie voor de ‘Code Promotionele Kansspelen’. Komende dinsdag wil Justitie spijkers met koppen slaan over de nieuwe regels. Hierbij gaat het niet alleen om de call-tv programma’s, maar ook populaire programma’s als Idols waar kijkers naartoe kunnen bellen en sms’en. Zo zouden de populaire stemrondes in gevaar kunnen komen, meldt De Telegraaf. Er bestaan nu nog geen regels voor tarieven en prijzen in dergelijke tv-programma’s, maar Justitie komt binnenkort met strikte regels. Het beltarief vanaf 70 eurocent per gesprek gaat straks naar maximaal 50 eurocent per gesprek. Ook mogen maximaal dertien kansspelletjes per tv-seizoen worden gespeeld. Dat maximum bestaat nu nog niet. Verder mag een prijzenpakket per uitzending niet meer dan 10.000 euro zijn. Juist bellen en sms’en is voor belspelletjes op tv een belangrijke inkomstenbron. Een producent als Endemol verwacht dat het door de nieuwe regelgeving moeilijk wordt dergelijke programma’s te handhaven. Endemol meent dat minister Donner volledig doorschiet in zijn aanpak van belspellen op tv. Aanleiding voor de nieuwe regelgeving was het ’tegengaan van criminaliteit en verslaving’. De omzet in de industrie van bel- en sms-spelletjes wordt geschat op tussen de 30 en 40 miljoen euro. (Adformatie)

Radio 4 zendt Dag van de luisteraar uit

Radio 4 zendt zondag 29 augustus voor de vierde keer de ‘Dag van de luisteraar’ uit. Tussen 10.00 uur en 17.00 uur kunnen luisteraars van de klassieke zender hun muziekvoorkeur kenbaar maken. Een selectie daarvan wordt vervolgens gedraaid. Avro Klassiek werkt voor de uitzending samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Peter Bree presenteert het programma rechtstreeks vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Dit instituut beheert een omvangrijke en veelzijdige collectie van audiovisuele programma’s en foto’s. Het is, met zo’n 650 duizend uur aan beeld en geluid, het grootste audiovisuele archief in Nederland. Door het radioprogramma vanuit deze locatie uit te zenden, kunnen verzoekjes van luisteraars direct worden opgespoord en uitgezonden. Volgens de Avro is opnieuw gekozen voor deze dag, omdat de omroep regelmatig verzoeken van luisteraars krijgt. (Novum)

Essent Kabelcom: ‘probleem bekend’

Volgens Essent Kabelcom die actief is met het digitale kabelpakket TV Home is het soort problemen waarmee Casema in haar gebied mee te kampen heeft, bekend en ondervangen. Dit bericht het weblog van DutchMedia. Essent Kabelcom heeft te maken gehad met problemen bij Panasonic kabelontvangers die bij te zwak signaal vastliepen of andere problemen vertoonden. Volgens woordvoerder Jan Bakker is het probleem inmiddels opgelost en is nieuwe software voor deze digitale kabelontvangers beschikbaar gesteld. TVHome-gebruikers van deze ontvangers hebben volgens Bakker bericht gekregen over de oplossing. Essent Kabelcom had – net als bij Casema – in de testopstelling geen problemen met de ontvangers; de problemen kwamen pas aan het licht bij de daadwerkelijke technische uitrol. Casema heeft vandaag voor de bestaande klanten in ieder geval geen wijzigingen doorgevoerd. Alhoewel Essent Kabelcom en Casema gebruik maken van dezelfde technische leverancier van de digitale kabeltelevisiesignalen (Mediakabel), kon Essent niet aangeven of de voor Essent werkbare oplossing ook voor Casema kan gelden.

Medewerkers Al-Sadr willen vrijlating ontvoerde journalist

Naaste medewerkers van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr hebben donderdag opgeroepen tot de vrijlating van de Amerikaanse journalist Micah Garen, die 13 augustus in de stad Nasiriyah werd ontvoerd. De ontvoering van Garen is opgeëist door een groep die zich de Martelarenbrigade noemt. In een videoboodschap die aan de televisiezender Al-Jazeera werd gestuurd hebben zij gedreigd de journalist te doden, tenzij het Amerikaanse leger zich terugtrekt uit Najaf, waar de Amerikanen vechten met het Mahdi-leger van Al-Sadr. Sjeik Aws al-Khafaji zei dat de groep van Al-Sadr tegen ontvoeringen is en al helemaal tegen die van Garen, “die Nasiriyah een grote dienst heeft bewezen”. Een andere medewerker van Al-Sadr, sjeik Assaad al-Basri uit Basra, keurde de ontvoering van Garen eveneens af. Hij zei dat vertegenwoordigers van Al-Sadr met de ontvoerders in contact proberen te komen om te bemiddelen voor zijn vrijlating. Garen was volgens zijn verloofde Marie-Hélène Carleton bezig met een artikel over de plundering van archeologische vindplaatsen in Irak toen hij in Nasiriyah door twee gewapende mannen in burger werd ontvoerd. Garen werkte voor Four Corners Media, volgens de eigen website een “documentaire organisatie werkzaam in foto-, video- en persmedia”. (NOVUM)

Casema: uitstel herlancering digitaal betaalpakket

Kabelaar Casema heeft de herlancering van haar digitale kabelpakket voor onbepaalde tijd uitgesteld. Volgens Casema-woordvoerder Gradus Vos is een technisch probleem opgedoken bij de introductie van het nieuwe uitzendsysteem in het Casema-netwerk waar nog geen oplossing voor is voorzien. Casema zou oorspronkelijk vandaag met het concept van digitale (Irdeto2) kabelontvangers die gekocht dienen te worden bij een abonnement van start gaan. Essent Kabelcom heeft met TV Home eenzelfde systematiek met nagenoeg hetzelfde technische uitzendsysteem dat technisch bij Mediakabel wordt betrokken. Het probleem is pas na de ’testfase’ opgedoken bij grootschalig gebruik. Klanten zouden hierdoor de signalen van Casema TVD niet stoorloos kunnen ontvangen. Om deze reden heeft Casema -totdat een oplossing is gevonden – besloten tot uitstel. Volgens woordvoerder Vos is het nog onduidelijk of het hernieuwde aanbod ondertussen wel voor de bestaande 24.000 CDT (Casema Digitale Televisie) abonnees beschikbaar zal worden gesteld die via oudere Sagem-kabelontvangers (met de Viaccess codering) kijken. (DutchMedia Weblog)

Hobbytrio verliest zaak tegen SBS6

SBS6 hoeft een gepland hobbyprogramma met onder anderen tv-klusjesman Nico Zwinkels niet alsnog op de buis te brengen. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam donderdag in een kort geding dat Zwinkels samen met tuinman Rob Verlinden en kok Angelique Schmeinck had aangespannen tegen de commerciële zender en producent Ivo Niehe Producties. Het hobbytrio was in verregaande onderhandelingen met SBS en Niehe Producties om het programma ‘Huis, Tuin en Keuken’ komend tv-seizoen (vanaf september) te gaan maken op SBS6. De betrokkenen hadden nog geen handtekening onder definitieve contracten gezet. Volgens de rechter staat het de commerciële zender daarom vrij om het programma af te blazen. SBS besloot het programma uit het zendschema te halen omdat klusser Nico Zwinkels (vroeger werkzaam bij het RTL4-programma ‘Eigen Huis & Tuin’) via een publicatie in weekblad Privé in opspraak raakte. Daarin stond dat hij zich schuldig maakte aan seksuele intimidatie richting vrouwelijke collega’s. Privé moest dit artikel rectificeren, maar kwam later wel met meer bewijsmateriaal op de proppen. Zo bleek dat de tv-makers speciaal voor Nico een gedragscode hadden opgesteld om de klusser in bedwang te houden. Daarin staat onder meer dat hij vrouwen niet ongewenst mag aanraken, geen ‘scheten’ mag laten, geen grappen mag maken over seks, door moet klussen als de camera’s niet draaien en op de set geen alcohol mag drinken. Als gevolg van deze ‘nieuwe informatie’ gaat Privé in beroep tegen het eerdere vonnis. (ANP)

Nieuwe vormgeving voor RTL5 en Yorin

RTL Nederland heeft ingestemd met een vernieuwde vormgeving van Yorin en RTL5. Stephen Emmer, creatief directeur van eStation is gevraagd om de nieuwe muziek voor de twee zenders te produceren. Een vernieuwde uitstraling voor beiden zenders stond al eventjes op het programma. Yorin zal een jeugdiger karakter krijgen zodat het beter aansluit bij de doelgroep. RTL5 richt zich op jongere mannen en zal de speelse animaties inruilen voor een rustiger en kwalitatief hoogstaand beeld en geluidstijl. RTL Nederland hoopt met de vernieuwde uitstraling van beiden zenders een betere aansluiting te kunnen vinden met de doelgroep. Eindverantwoordelijk voor de nieuwe huisstijl is Geert van Ooijen, hij moet voor 30 augustus twee concepten aanleveren want vanaf dan is de vernieuwde vormgeving op televisie te zien. eStation verzorgde eerder de muziek van het RTL Nieuws, RTL Boulevard, Editie NL en Yorin Travel. Daarvoor verzorgde eStation de huisstijl van o.s. het NOS Journaal, het Jeugdjournaal, Den Haag Vandaag en het Sportjournaal. (NLMedia Weblog)

Commissariaat toetst aanbieden beelden Olympische Spelen via KPN

Het door de NOS beschikbaar stellen van beelden van de Olympische Spelen aan ADSL-abonnees van de KPN- providers – op vrijdag 13 augustus gestart met doorgifte van de zogeheten “life feeds” – wordt door het Commissariaat voor de Media getoetst aan de wettelijke criteria voor neventaken en nevenactiviteiten. In dit kader wordt beoordeeld of en in hoeverre deze NOS-activiteit een nadelige invloed heeft op uitoefening van de hoofdtaak, ten dienste staat van de hoofdtaak en al dan niet leidt tot concurrentievervalsing. En of de NOS met deze nieuwe activiteit dienstbaar is aan het maken van winst door KPN. (CvdM)

Arjen Lubach stopt met programma op 3FM

Het programma ‘Arjen ‘L.’ dat elke week in de nacht van donderdag op vrijdag tussen 1:00 en 4:00 uur wordt uitgezonden komt niet terug in de nieuwe programmering van 3FM die per september in gebruik wordt genomen. Dit meldt dj Arjen Lubach op zijn weblog. Dat het programma niet terugkeert is een besluit van Florent Luyckx die de zender per september opnieuw wil herprofileren. Of Arjen Lubach wel in dienst blijft bij de VARA als producer van ‘Claudia d’r Op’ is nog niet bekend. Arjen Lubach was eerste onder andere producer van Giel Beelen en Claudia de Breij. Hij werkte eerste voor de NPS en sinds april werkt hij voor de VARA. (Via Radiofreak)

Publieke omroep krijgt geld ministerie van OS

De publieke omroepen krijgen subsidies uit de pot van het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. Dit bericht dagblad Metro. In het jaarverslag 2003 van subsidiegever NCDO staan verschillende publieke omroepen vermeld. VVD en LPF keuren deze handelswijze af. Onder meer de AVRO, Teleac en de Nieuwe Omroep hebben voor ruim 70.000 euro subsidie gekregen van NCDO. Het AVRO-programma Hoge Bomen kreeg voor een aflevering over Desi Bouterse 4500 euro, de VARA voor de landelijke activiteit ‘Op weg naar het Lagerhuis’ 50.000 euro. VVD-Kamerlid Zsolt Szabó is ontsteld: “De publieke omroepen hebben ruime budgets, het is schandalig dat daar extra belastinggeld naar toe gaat.” LPF-collega Margot Kraneveldt: “Ik vind dit een onduidelijke geldstroom, het geld moet gewoon uit de Mediawet komen. Ik weet nu niet waar ik aan toe ben. Is dit sponsoring of niet?”Opmerkelijk genoeg staat ook De Nieuwe Omroep (DNO) vermeld in het overzicht van de projectsubsidies. Een videoverslag gemaakt door DNO voor gebruik op de website van NCDO wordt opgevoerd als subsidie. Het bedrag van 7527 euro “is voor ons een bijverdienste” aldus woordvoerdster Yvonne Gispen; “Ik vind het vreemd dat het daar zo staat.” De Nieuwe Omroep maakte de reportage voor gebruik op de NCDO-website. Judith Kilsdonk van het NCDO: “Ik begrijp niet hoe dit in het subsidie-overzicht terechtgekomen is”. Zowel de AVRO als de VARA zeggen niets verkeerds in de subsidie te zien.

Herhalingen maken plaats voor nieuw Z@ppelin

De publieke jeugdzender Z@ppelin is vanaf 1 september als ‘echte’ zender van zeven tot zeven te zien op Nederland 3. Dat meldde zendercoördinator Cathy Spierenburg woensdagmiddag in Baarn. Volgens haar leed Z@ppelin onder een onduidelijk karakter. ,,Soms was Z@ppelin een blok, soms een programma, als het uitkwam een zender. Daar moeten we van af. Nu hebben we een uitstraling van dat we er de hele dag zijn. Met de nieuwe uitstraling hoopt de publieke zender, waarin de elf omroepen bijdragen, meer kinderen te bereiken in de leeftijd van 2 tot en met 13 jaar. Door de komst van de commerciële jeugdzenders Nickelodeon en Fox Kids kwam het marktaandeel van Z@ppelin vooral onder kinderen van 9 tot 12 jaar onder druk te staan. Ook heeft Z@ppelin zijn programmering aangepast voor het komende seizoen. Met meer horizontale programmering, meer programma’s die het gesprek van de dag moeten worden op het schoolplein, meer muziek en meer interactiviteit naar de kinderen hoopt de zender meer kinderen te bereiken. Dat wil de jeugdzender ook doen met een aantal nieuwe programma’s, zoals ‘Topstars’ (TROS), een realitysoap voor kinderen. Hierin doen pubers auditie om in een band te komen, die een nummer één hit probeert te scoren. Het dagelijks kindermagazine ‘Blinq'(EO), wisselt showbizz, games en sport af. ,,Daarnaast wil Z@ppelin het komend seizoen meer betrokken zijn bij evenementen, waaronder de 50-jarige Kinderboekenweek, het 20-jarig bestaan van ‘Villa Achterwerk’ en geeft de zender Musical Awards uit. Het gaat niet meer om alleen televisie”, verduidelijkt Spierenburg. (Antenne2)

Noordzee 100.7 FM neemt steunzender Doetinchem in gebruik

Zenderexploitant Broadcast Partners heeft vandaag een nieuwe steunzender voor de commerciele radiozender Noordzee 100.7 FM in gebruik genomen. Vanaf nu is Noordzee FM ook in de omgeving van Doetinchem te ontvangen via de 100.7 MHz. “Met het actief worden van deze zender heeft Noordzee 100.7 FM een belangrijk stuk FM-dekking erbij gekregen in de provincie Gelderland.”, aldus het persbericht van Talpa. Met de herverdeling van de etherfrequenties op 1 juli van het vorige jaar kreeg Noordzee 100.7 FM ook een zender voor de regio Doetinchem. Aangezien er nog geen geschikt opstelpunt was gevonden inclusief de benodigde vergunningen, heeft dit zo lang geduurd. Met het ingebruik nemen van de steunzender in Doetinchem heeft Noordzee 100.7 FM haar volledige zendernetwerk in gebruik.

“RTL Nederland wil weer iets losmaken”

RTL Nederland vindt het weer eens tijd voor een programma dat wat losmaakt bij de mensen. Dat zei Leo van der Goot, programmadirecteur van de drie zenders RTL 4 en 5 en Yorin, dinsdag bij de presentatie van het nieuwe RTL-seizoen in Loosdrecht. Van der Goot hoopt in Nederland deining te veroorzaken met de komst van het RTL4-programma Popstars-The Rivals. Daarin strijden een ‘boyband’ en een ‘girlgroup’ om de nummer één in de hitlijsten op eerste kerstdag. Volgens programmaleider Wim ter Laak van RTL4 zal het programma niet zo makkelijk het kijkcijfersucces van Idols kunnen evenaren. ,,Idols was natuurlijk exceptioneel. Maar dit programma heeft alle elementen in zich om een groot succes te worden.” Ter Laak heeft dan ook alle vertrouwen dat de winnaar echt een nummer één-hit zal scoren de komende kerst. ,,In Engeland waren de nummers een tot en met drie bezet door Popstars-kandidaten. We hebben een breed platform.” (ANP)

‘Rab Radio’ opvolger van Jacobus

Vanaf 6 september is hij elke maandag tot en met vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur te horen bij de KRO op 3FM met het programma Rab Radio: de 25-jarige Paul Rabbering. Rab Radio wordt volgens de makers een verrassend en interactief muziekprogramma met veel inbreng van de luisteraars. Rabbering volgt Cobus Bosscha op, die onlangs door de progressieve 3FM-leiding zijn programma ‘Jacobus’ kwijtraakte, hoewel de KRO nog verder wilde met hem op de popzender. Muziek vormt de hoofdmoot van Rab Radio. Paul Rabbering draait veel pop- en rockhits van nu en is altijd op zoek naar bijzondere nieuwe platen. Ook oudere hits vergeet hij niet. Paul: “Er zijn zoveel nummers uit de jaren tachtig en negentig die je nergens meer hoort. Zo jammer! Daar ga ik wat aan doen.” Paul schuwt de ‘foute’ platen ook niet: in het onderdeel Lekker Fout! draait hij zo nu en dan een plaat van artiesten als Rednex, Charlie Lownoise & Mental Theo of Modern Talking. Rab Radio is een interactief programma; zo is er elke dag de Music Message: een luisteraar krijgt de gelegenheid om door middel van een toepasselijke plaat een boodschap door te geven. Rab Radio laat uiteraard ook de reactie van de verraste ontvanger van de boodschap horen. Rab Radio richt zich nadrukkelijk ook op luisteraars in de regio. Paul: ”Bij het dagelijkse onderdeel de Regio Request krijgen de luisteraars uit één bepaalde plaats in Noord-, Oost-, Zuid- of West-Nederland de kans om telefonisch hun favoriete plaat aan te vragen. Natuurlijk wil ik dan ook iets weten over hun woonplaats. Zo gaan we het hele land door.” (Antenne2/KRO)

VRT TV1 presenteert winterprogrammering

Presentatrice Ilse Van Hoecke en netmanager Bettina Geysen hebben de TV1-najaarsprogrammering voorgesteld. TV1 wil niet alleen een breed publiek bereiken, maar stelt zich ook tot doel de sociale cohesie te bevorderen, legde Geysen uit op de persconferentie. In het spoor van een “positief programma” als “Fata morgana” wil TV1 programma’s maken die mensen beroeren en met elkaar in contact brengen. Er zijn een paar opvallende gloednieuwe programma’s, zoals “De leeuwenkuil” en “De grote geschiedenisshow”, en uiteraard komen ook de bekende namen terug. De leeuwenkuil is een gloednieuw live debatprogramma met Inge Becks. Elke week wordt telkens één maatschappelijk thema belicht. Voor- en tegenstanders zetten hun argumenten tegenover elkaar. De kijker kan via sms de richting van het debat bepalen. (Elke dinsdag om 21.10u, vanaf 31/08). De actualiteit komt op een luchtigere manier aan bod in De nieuwste quiz met Bruno Wyndaele. Hij voelt drie bekende kandidaten aan de tand over wat zij hebben onthouden van de voorbije nieuwsweek. Soms gaat het over het grote nieuws, soms over fait divers.(Elke zaterdag om 20.40u, vanaf 04/09). )VRT)

“Geen rampenzender op glasvezelnetwerk Almere”

Almeerders die gebruikmaken van het nieuwe glasvezelnetwerk in hun woonplaats, blijven vooralsnog verstoken van Omroep Flevoland. Deze regionale radio- en tv-zender fungeert bij calamiteiten als rampenzender om informatie door te geven aan de burgers. Projectleider G. Jansen van de gemeente Almere zei dinsdag dat het een kwestie van tijd is om het probleem op te lossen. In de Staatsliedenwijk zijn 2400 huishoudens, bedrijven en instellingen sinds begin 2004 aangesloten op het glasvezelnetwerk. Supersnel internetten, goedkoop telefoneren en digitaal tv kijken en radio luisteren zijn de toepassingen van het hypermoderne netwerk. Dat verzendt digitaal beeld, geluid en tekst razendsnel via lichtsignalen. Sinds de officiële start in juli zijn er tweehonderd abonnees. Ook de lokale omroep is niet te ontvangen via het glasvezelnetwerk. Beide omroepen zitten niet in het zenderpakket van Cai Westland. Deze aanbieder van digitale televisie beschikt niet over het signaal van de twee zenders. 

Animal Planet toch op de Alkmaarse kabel

De dierenzender Animal Planet is binnenkort toch weer via het Alkmaarse kabelnetwerk te ontvangen. UPC Nederland BV heeft hierover onlangs met de eigenaar van Animal Planet, Discovery Networks, overeenstemming bereikt. Dat heeft Discovery Networks aan de Programmaraad laten weten. De Alkmaarse Programmaraad had UPC tot 1 september de tijd gegeven om Animal Planet toe te voegen aan het pakket. Huub Kolen, voorzitter Met deze stap zijn er alleen nog enkele problemen bij de invoering van het radioadvies van de Alkmaarse programmaraad. Van de drie zenders die volgens de Programmaraad aan het Alkmaarse radiopakket moeten worden toegevoegd (BBC World, City FM en France Culture), worden alleen BBC World en City FM per 1 juli doorgegeven. Volgens UPC zijn er problemen rond het regelen van auteursrechten voor France Culture. De Haarlemse programmaraad heeft al in een eerder stadium een procedure aangespannen bij het Commissariaat voor de Media, waaruit duidelijk moet worden of UPC zich terecht op dit argument kan beroepen. Op 29 juni 2004 vond hierover een hoorzitting plaats in Hilversum. Het Commissariaat heeft tot op heden nog geen uitspraak gedaan. Afhankelijk van de uitkomst van deze procedure zal de Alkmaarse programmaraad besluiten nemen over eventuele nadere stappen. (Persbericht)

Nederland 2 ruim marktleider dankzij OS

De start van de Olympische Spelen heeft in week 33 gezorgd voor het marktleiderschap van Nederland 2: 29,4 procent. De openingsceremonie trok vrijdagavond op dat net bijna 3,9 miljoen kijkers. Nederland 1 had een marktaandeel van 8,9, Nederland 3 scoorde 5,0. Samen haaldende publieke zenders een aandeel van 43,3 procent. HMG kwam met haar zenders uit op 18,1. RTL4 had 10,8, RTL5 3,7 en Yorin 3,6. SBS kwam uit op 15,4: SBS6 9,3, Net5 3,9 en Veronica. De tv-uitzending van de opening van de Olympische Spelen in Athene trok bijna 3,9 miljoen mensen en was daarmee het best bekeken programma van week 33. Plaatsen 2 tot en met 6 zijn voor de uitzendingen van het Olympische zwemmen. De Estafette 4X100M vrij heren was gisteravond goed voor 3,4 miljoen kijkers (Nederland behaalde zilver). De huldiging die volgde trok 3 miljoen mensen. De 200 meter schoolslag dames (brons voor Inge de Bruin) was eveneens goed voor 3 miljoen kijkers. De 100 meter schoolslag bij de heren staat vijfde met 3 miljoen kijkers. (Adformatie)

Rebecca FM Classic Rock van start

Vandaag is Rebecca FM Classic Rock van start gegaan via de frequenties van voorheen Rebecca Radio. Het format bestaat uit 100 procent classic-rock muziek. Het ochtendprogramma tussen 6 en 9 uur op werkdagen wordt gepresenteerd door Koen van Huijgevoort. Op de overige uren is non-stop muziek te horen afgewisseld met nieuws en informatie uit de regio.

Reclame Kruidvat is misleidend

De boekenreclames in de huis-aan-huisfolders van Kruidvat zijn misleidend. Naar aanleiding van een klacht van de Nederlandse Boekverkopersbond adviseert de Reclame Code Commissie de drogisterijketen niet langer gebruik te maken van de zogeheten van-voorprijzen als sprake is van een nieuw uitgegeven boek. Kruidvat wekte in haar folders de indruk dat op de vermelde boeken een korting werd gegeven. Dat het veelal ging om een boek dat voor het eerst in de schappen lag, en dus niet in prijs kon zijn verlaagd, deerde de drogist niet. In een reactie geeft Kruidvat toe dat de van-voorprijzen een verkeerde indruk kunnen wekken. De keten belooft haar boeken voortaan zo aan te prijzen dat er geen misverstanden meer ontstaan. (Novum)