Media kort: augustus 2007

Luistercijfers juni/juli: Groei voor Radio 1

Onderzoeksbureau Intomart GfK heeft vandaag in opdracht van het RAB de luistercijfers over de periode juni-juli 2007 gepubliceerd. Radio 1 is daarin de grote winnaar. De publieke nieuws- en sportzender stijgt met 0,7 procent. Traditioneel doet Radio 1 het goed in de zomer door de sportevenementen. De Tour de France was in juli. Radio 538 blijft marktleider, maar levert wel iets in. Ook Radio 5 weet weer winst te pakken evenals Arrow Classic Rock Radio (mede door de verspreiding via de FM) en de commerciële regionale radiozenders (CRN).

 

mei/jun(in%) jun/jul(in%)

01 Radio 538 11.4 11.3

02 Radio 2 10.7 10.3

03 Sky Radio 9.9 9.7

04 Radio 1 7.0 7.7

05 Radio 3FM 7.8 7.5

06 Q-Music 6.2 6.3

07 Radio Veronica 5.6 5.5

08 Radio 10 Gold 4.3 4.3

09 Radio 4 2.0 2.0

— Radio5 1.8 2.0

11 Arrow Classic Rock Radio 1.5 1.8

— CAZ! 2.2 1.8

— ClassicFM 1.9 1.8

— SlamFM 1.8 1.8

15 100 % NL 0.7 0.8

16 Arrow Jazz FM 0.5 0.6

17 BNR Nieuwsradio 0.4 0.5

18 TMF Radio 0.3 0.3

19 KinkFM 0.3 0.2

== Regio Radio 13.9 14.0

== Regionale Commercieel Radio 2.5 2.9

== Overige 7.1 7.1

UIT DE MEDIA:

** De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vindt de blokkade van de ip-adressen door Wikipedia en de verhalen over vandalisme door omroepmedewerkers ‘overdreven’. Diverse media waaronder het ANP en de Wereldomroep berichtten donderdag over het aanpassen van Wikipedia- teksten door omroepmedewerkers. De encyclopediesite beschuldigt de medewerkers van ‘vandalisme’ en blokkeerde begin augustus de ip- adressen van het Mediapark. Volgens de publieke omroep valt het allemaal wel mee. 

** Het hoofdkantoor van SBS Broadcasting verhuist per 1 oktober van Amsterdam naar München. Het besluit heeft te maken met de overname van SBS Broadcasting door ProSiebenSat.1. De zenders SBS6, Net5 en Veronica blijven actief vanuit Amsterdam. (Adformatie)

** De KRO begint op 11 september met een nieuw populair wetenschappelijk programma onder de naam Het Lab. Daarin worden bizarre, idiote en wetenschappelijke experimenten gedaan, theorieën getoetst en psychologische testen uitgevoerd. Het Lab wordt gepresenteerd door Mirella van Markus, die eerder Goedemorgen Nederland presenteerde. Zij wordt bijgestaan door een vijftal ‘nerds’ en door presentator Sulay Reval, onder andere van Puberruil. De negen afleveringen worden uitgezonden op Nederland 3. (ANP)

** De Publieke Omroep gaat in de programmering in 2008 sterker de nadruk leggen op kunst en cultuur. Zo wordt er zeven miljoen extra uitgetrokken voor drama, aldus Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur. Hij zei dat donderdag tijdens de najaarspresentatie van de Publieke Omroep (NPO). Deze week werd bekend dat het Commissariaat voor de Media (CvdM), dat toeziet op naleving van de mediawet door de omroepen, van plan is de Publieke Omroep een boete op te leggen van 54.000 euro. Dit omdat er 300 uur te weinig kunst- en cultuurprogramma’s zijn uitgezonden in 2006. ,,Het tekort is ontstaan doordat wij in het weekend overdag vooral kinderprogramma’s programmeren, met de prime time programmering hebben we ruimschoots aan de eis voldaan”, zegt Lennart van der Meulen, zendercoördinator van Nederland 2. Van der Meulen vindt de eventuele boete ‘veel te hoog’. 

** Abonnees van kabelmaatschappijen Casema en UPC ontvangen de tv-zenders RTL4, RTL5, RTL7 en RTL8 met een betere beeldkwaliteit. Deze kabelaars maken sinds kort gebruik van het directe tv-signaal uit de RTL-studio’s in Hilversum dat via de zogenaamde Mediagateway wordt aangeboden aan de kabelaars. De kwaliteit van deze aanlevering is beduidend beter dan de aanlevering via de satelliet waar de kabelaars voorheen gebruik van maakten. De kabelaars maken voor het doorgeven van Nederland 1, 2 en 3 ook gebruik van de Mediagateway in Hilversum

** Honderd stellen zullen voor het oog van de camera te horen krijgen of ze een kind zullen krijgen of niet. Dit zal te zien zijn in het NCRV- programma Babyboom. Het programma gaat op 18 oktober van start. De stellen worden gevolgd voor en tijdens de zwangerschap. De NCRV heeft geen moment getwijfeld over het programma en of je dergelijke intieme momenten wel op zo’n manier moet brengen. “Het is allemaal heel integer gefilmd.” (NieuwNieuws)

UIT DE MEDIA:

** Serious Request, de jaarlijkse decemberactie van 3FM en het Rode Kruis, staat dit jaar in het teken van schoon water. Dat heeft 3FM donderdag bekendgemaakt. Drie dj’s gaan vanaf 19 december tot kerstavond in het bekende glazen huis weer geld inzamelen en tegelijkertijd radio maken voor een betere drinkwatervoorziening. ,,Schoon water is van levensbelang, maar voor ruim een miljard mensen ter wereld niet vanzelfsprekend. Jaarlijks overlijden 4 miljoen mensen door gebrek aan schoon water. Voor deze stille ramp doet 3FM de week voor kerst een Serious Request”, aldus de organisatie. (ANP/AD)

** Eind september moet duidelijk zijn wie de komende vijf jaar radioprogramma’s mag maken in de gemeente Nieuwkoop: Radio LOT of NEO Radio. Maandag zijn afgevaardigden van beide omroepen en de gemeente uitgenodigd voor een hoorzitting bij het Commissariaat voor de Media in Hilversum. Dit onafhankelijk bestuursorgaan dat tussen de politiek en de omroepen in staat, bepaalt binnen vier weken wie van de twee de komende vijf jaar mag uitzenden. Het Commissariaat hecht veel waarde aan het advies van de gemeenteraad. ,,Meestal nemen we dat over”, zegt een woordvoerster. ,,Maar er zijn uitzonderingen. Ik kan me zo voorstellen dat als de gemeenteraad geen duidelijke voorkeur heeft uitgesproken voor één van de twee, wij het besluit nemen naar wie de vergunning gaat.” De gemeenteraad besloot op 19 juli dat de zendvergunning officieel naar de bestaande omroep Radio LOT zou moeten gaan. Dit op voorwaarde dat LOT een deel van zijn zelfstandigheid zou opgeven. Zo zou de naam LOT plaats gaan maken voor RTV Hollands Midden. (LD)

** BNN-presentatrice Katja Schuurman gaat – eenmalig – een achtdelige reeks presenteren bij omroep Llink. Vanaf 27 oktober is zij rond de klok van tien te zien via Nederland 3 in het programma Return To Sender. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de programmering van alle publieke omroepen. Schuurman blijft ook actief voor BNN. In Return To Sender reist Schuurman naar ontwikkelingslanden waar zij op zoek gaat naar bijzondere producten van kleine lokale producenten. Voor deze artikelen probeert de presentatrice een afzetmarkt te vinden. De gemaakte winst voert rechtstreeks terug in de kas van de producenten. (ANP/AD)

** De Stichting Lokale Omroep Enschede vraagt deze week het faillissement aan. De stichting heeft een schuld van ruim 130.000 euro. Tot de stichting behoren het radiostation Enschede FM en de lokale kabelkrant TV Enschede. Of en wanneer de uitzendingen van Enschede FM en TV Enschede stoppen is, nog niet te zeggen. De schuld is deels ontstaan door een gebrek aan inkomsten uit subsidies en reclame en een forse aanslag van de Belastingdienst. Volgens oud-wethouder Leloux, die namens de gemeente de problemen binnen de omroep onderzocht, behoort een doorstart tot de mogelijkheden en is de gemeente bereid financieel bij te springen als de omroep een doorstart maakt. (RTV Oost)

** De nieuwe televisiezender Het Gesprek is bij de lancering op 2 oktober in circa 6 miljoen huishoudens op de buis te zien. Die verwachting sprak medeoprichter en directeur Ruud Hendriks woensdag uit tijdens een persconferentie in Amsterdam. Tot nu toe heeft Het Gesprek overeenkomsten over digitale of analoge uitzending gesloten met de maatschappijen CAIW, UPC Digitaal en verscheidene kleine kabelbedrijven. De gesprekken met Tele2, KPN, Zesko en UPC Analoog bevinden zich in een ,,vergevorderd stadium”, aldus Hendriks.

** Voor de trouwe kijkers van regionale omroepen, die via de satelliet afstemmen op hun favoriete zender, dreigt het beeld vanaf komend weekeinde wekenlang op zwart te gaan. Dit bericht De Telegraaf. Aanleiding vormt een technische aanpassing, waardoor de programma’s van tien regionale omroepen vanaf 1 september alleen nog via de zogeheten Astra 3 zijn te ontvangen. Hiervoor moet de schotelantenne worden aangepast. Niet alleen is er momenteel een tekort aan het benodigde onderdeel, maar ook hebben de elektronicazaken een gebrek aan mankracht. Hierdoor is er zelfs al sprake van wachtlijsten, die op kunnen lopen tot enkele weken. Sinds vorig jaar is de klassieke ‘harkantenne’ overbodig geworden doordat de tien regio-omroepen zijn gaan uitzenden via de satelliet. Nu gebeurt dit nog via twee satellieten. Om financiële redenen worden de regiozenders vanaf 1 september nog slechts via een satelliet doorgestraald.

** RTL heeft de uitzendrechten verworven van de Eredivisie Vrouwenvoetbal. In de nieuwe voetbalcompetitie, die woensdagavond begint, strijden zes damesteams op het hoogste niveau om de landstitel. Het gaat om ADO Den Haag, AZ, FC Utrecht, FC Twente, sc Heerenveen en Willem II. De eerste wedstrijdbeelden zijn te zien in de uitzending van RTL Voetbal op vrijdag 31 augustus op RTL7. Daarna is er elke zaterdag- en zondagmiddag aandacht voor het seizoen 2007/ 2008 op RTL8. (ANP/AD)

** In Den Haag is de opbouw van de nieuwe zendmast voor Digitenne afgerond. In de wijk Zichtenburg is de afgelopen dagen het bouwwerk van 150 meter door een enorme kraan opgebouwd. Omwoners vrezen voor een waardedaling van hun huizen en stralingsrisico. 

** Televisieproducent Eyeworks heeft Remco Garcia per 1 september a.s. benoemd tot Creative Director bij Eyeworks International. Hij gaat zich in deze functie met name bezig houden met de creatieve uitwisseling tussen de Eyeworks vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Argentinië, Chili, Nieuw Zeeland, Australië en de Verenigde Staten. Remco Garcia (38) is al 14 jaar werkzaam in de televisie-industrie. Het afgelopen jaar was hij als programmamanager verantwoordelijk voor de televisieprogramma’s binnen The Entertainment Group. Daarvoor werkte hij 3,5 jaar als gedelegeerd producent bij Eyeworks Nederland waarbij hij betrokken is geweest bij veel belangrijke producties zoals o.a.: De Nationale Testen, De Gouden Loeki, Winnaar van de Week, Bankgeheim, Superster, De TV Show, De Slimste en Stenders Late Vermaak. (Persbericht)

** KXradio zendt zaterdag 1 september live uit vanaf festival “De Beschaving” in Utrecht. In Leidsche Rijn draaien KX-deejays als Rob Stenders en Fred Siebelink van 12:00 tot 24:00 uur live vanaf het festivalterrein op het Leidsche Rijn Park . Veel aandacht is er tijdens de KX-uitzending voor de artiesten die op het festival optreden zoals Postman, C-Mon & Kypski, Bettie Serveert en Krezip. Ook is er ruimte voor talentvolle Nederlandse artiesten die optreden onder de noemer “Locals Only”. Onder hen zijn William Wixley en Cool Jimmy. (Persbericht)

Mogelijke boete PO wegens te weinig kunst

De Publieke Omroep kan mogelijk een boete tegemoet zien van het Commissariaat voor de Media wegens het te weinig uitzenden van kunstprogramma’s. Op grond van de Mediawet moeten de programma’s van de Publieke Omroep voor ten minste 12,5% bestaan uit programma’s die betrekking hebben op kunst. Het Commissariaat heeft de programma’s over 2006 recent onderzocht en komt tot de conclusie dat het programmavoorschrift voor kunst slechts gedeeltelijk is nageleefd. Op de prime-time uren wordt aan het voorschrift voldaan, maar over het volledige tijdvak van 00-24 uur bedraagt het percentage kunstprogramma’s 9,5%. Het aantal uren kunstprogramma’s is met ruim 300 teruggelopen tot 1098 uur. Het Commissariaat eeft daarom het voornemen de NPO een boete op te leggen van 54.000 euro. De omroep is uitgenodigd voor een hoorzitting. Volgens voorzitter Inge Brakman moet de omroep de mix van programma’s beter in de gaten houden en meer ruimte voor kunstprogramma’s inruimen. “Het verzorgen van kunstprogramma’s is een belangrijke kerntaak van de Publieke Omroep. Het niet voldoen aan het volledige programmavoorschrift wordt door het college gezien als een ernstige overtreding.” Met 28 procent werd wel voldaan aan het verplichte percentage van 25 procent rogrammaonderdelen van culturele aard (waarvan kunst deel uitmaakt). Het Commissariaat is nagegaan of, zoals nogal eens wordt gesuggereerd, de invulling van de begrippen kunst en cultuur in de loop der jaren is opgerekt. Dit blijkt niet zo te zijn. De begrippen zijn sinds de invoering van de Mediawet niet anders ingevuld en programma’s worden door de jaren heen op vergelijkbare wijze ingedeeld. Wat vroeger geen kunst of cultuur was, is het nu ook niet.

UIT DE MEDIA:

** Agentschap Telecom heeft het commerciële radiostation Slam! FM twee dwangsommen verbeurd vanwege het herhaaldelijk overtreden van de vergunningsvoorschriften inzake de clausering van de etherfrequenties en de hoeveelheid ‘hitmuziek’ op de zender. Een last onder dwangsom wil zeggen dat de dwangsom pas wordt verbeurd, en dus kan worden ingevorderd, bij een volgende overtreding. Die nieuwe overtredingen hebben plaats gevonden. Gevolg is dat de dwangsommen dus zijn verbeurd. Dit heeft het Agentschap Telecom DutchMedia laten weten. Eerder had het radiostation al een (door de rechter bevestigde) boete van 108.400 euro opgelegd gekregen. Tegen deze uitspraak is Slam! FM in beroep gegaan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB).

** Het Europese mediaconcern RTL Group SA heeft in de eerste helft van 2007 de winst licht zien stijgen. Het moederbedrijf van RTL Nederland (RTL4, 5, 7, 8) boekte een nettoresultaat van 358 miljoen euro, 0,8 procent meer dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor. Het bedrijfsresultaat steeg van 478 naar 515 miljoen euro. De omzet ging met 1,3 procent omhoog naar 2,89 miljard euro. RTL Group heeft in totaal 39 televisiezenders, 29 radiostations in 10 landen (ANP/Adformatie)

** TV Oost wijzigt vanaf volgende week de programmering ingrijpend. Het meest opvallende is dat de regionale zender voortaan drie vaste dagelijkse programma’s laat zien. Het gaat hierbij om een dagelijkse talkshow met bekende en minder bekende Overijsselaars, een kennisquiz en een actueel nieuwsprogramma om 22.00 uur ’s avonds. De dialectversie van de Fabeltjeskrant is vanaf maandag elke dag te zien in de talkshow. Verder gaan de vier Overijsselse Regionale Opleidings Centra elke werkdag bij TV Oost een programma verzorgen.

** In samenwerking met Arrow Classic Rock Radio zal de Stichting Norderney op vrijdag 31 augustus a.s. een aantal speciale uitzending verzorgen i.v.m. het verdwijnen van Radio Veronica uit de ether in 1974. De uitzendingen zullen plaatsvinden via de AM-zender van ARROW Classic Rock op 675 kHz. Gestart zal worden met historische uitzendingen vanaf 07.00 waarna van 12.00 uur tot 17.00 uur live zal worden uitgezonden. Daarna zullen de historische programma’s weer hervat worden. In dat live programma zullen oud Veronica medewerkers hun opwachting maken, waaronder Eddy Becker, Chiel Montagne, Robbie Dale en Jan van Veen.

** Naar de finale van de talentenjacht Bijna Beroemd hebben zaterdagavond 990 duizend mensen gekeken. De 13-jarige drummer Lars Nijman ging er met de hoofdprijs vandoor. Hij mag een dagje meelopen met Ton Dijkman, de drummer van Marco Borsato. Het jonge drumtalent versloeg in de laatste aflevering van de tv-show, die werd gepresenteerd door Jochem van Gelder en Jetske van den Elsen, onder andere een slangenmeisje en een illusionist. De eerste aflevering van het nieuwe SBS-programma ‘Het beste idee van Nederland’ werd zaterdag door 768 duizend mensen bekeken. In de show presenteren de kandidaten hun beste uitvindingen aan het publiek. (De Pers)

** Kabelaar Stichting Centrale Antenne Inrichting Hendrik-Ido-Ambacht heeft per 1 augustus haar digitale standaardpakket met 17 publieke thema-zenders uitgebreid. Het gaat om de volgende tv-zenders: 3 voor 12 central. 3 voor 12 mozaïek, 3 voor 12 on stage. AVRO’s Dier en Natuur TV, NPS Cultura, /Geschiedenis, EO Omega, Hilversum best, Holland Doc, Journaal 24, KRO’s Opvoeden doe je zo, NCRV Geloven, Politiek 24, VARA’s Consumenten TV, Sterren.NL, Humor TV en Nederland E. Per 1 september wordt het ook mogelijk om zich via CAI Hendrik-Ido-Ambacht te abonneren op de tv-kanalen van Film 1 en Sport1.

** Inwoners van IJsselstein kunnen vanavond een bijzondere televisie-uitzending zien. Het plaatselijke station RTV 9 zendt voor het eerst lokale televisie uit. In de eerste uitzending, die om 7 uur vanavond begint, wordt onder meer aandacht besteed aan de bekende kindervakantieweek IJVO. De start van de reguliere uitzendingen staat gepland op 6 oktober. RTV 9 zendt behalve in IJsselstein ook uit in Lopik en Nieuwegein.

** Op vrijdag 31 augustus om 17.00 uur zal de eerste legale piratenzender van Nederland, de Deltapiraat, haar eerste klanken laten horen op www.deltapiraat.nl en op de Cogas-kabelfrequentie 98.7 (in heel Twente). De themazender start met een compilatie van ‘het laatste uur’ van de populairste piratenzender aller tijden: Radio Veronica. Om even voor 18.00 uur zal er worden overgeschakeld naar de studio’s in Vroomshoop. Daar zal de burgemeester van Twenterand en ex-voorzitter van het Commissariaat voor de Media – Helmer Koetje – de ‘openingshandeling’ verrichten van de piratenzender. Het piratenstation gaat 24 uur per dag uitzenden. Het wordt een unieke gebeurtenis, aangezien het Commissariaat voor de Media voor het eerst een uitzendvergunning verleende voor ‘piratenradio’ onder de noemer plattelandcultuur.

** Omroep Brabant scoort een ruime voldoende volgens de kijkers en luisteraars. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1700 Brabanders door onderzoeksinstituut PON in Tilburg. Radio krijgt een 7,3 als rapportcijfer, internet en televisie een 7,0. Het onderzoek werd gehouden in opdracht van de provincie. Uit het onderzoek bleek verder dat het Omroep Brabant wordt gezien als professioneel, modern, divers en laagdrempelig. Een uitdaging ligt er nog voor de omroep om ervoor te zorgen dat jongeren, hoger opgeleiden en mensen uit de stad meer gaan kijken en luisteren. (Omroep Brabant)

** Omrop Fryslân (OF) vreest veel archiefmateriaal niet meer op tv uit te kunnen zenden als er niet snel een goed digitaal archief wordt opgezet. De eerste pogingen van Tresoar zijn voor de omroep niet van voldoende kwaliteit. Volgens Luuk de Vries, medeverantwoordelijk voor de digitalisering bij Tresoar kost de door de omroep gewenste beeldkwaliteit €0,5 miljoen tot €1 miljoen. OF heeft daar op dit moment geen geld voor. (LC)

** RTL-topman Fons van Westerloo wil een einde maken aan de in zijn ogen exorbitante salarissen van presentatoren. ,,Ik gun elke ster het beste, maar het is buiten proporties gegroeid”, zegt hij vrijdag in een interview in de Volkskrant. Van Westerloo denkt dat er volgend jaar bij zijn bedrijf, bij SBS en bij de publieke omroep een correctie komt op de salarissen. ,,Toen John de Mol met Talpa begon, betaalde hij hoge salarissen aan zijn ‘stal’. Ook mensen die bij hun werkgever bleven, konden ,,heel snel heel veel meer” gaan verdienen”, aldus Van Westerloo. ,,Als wij onze sterren heel goed blijven betalen, maar niet exorbitant, dan kunnen we er zo een dramaserie bij maken. Dan heb je het zo over drie, vier miljoen euro.” (AD/ANP)

** RTL Boulevard grijpt het nieuwe seizoen aan om uit te breiden. Er komen meer deskundigen in de poule, en af en toe wordt een vierde stoel bijgeschoven voor bijvoorbeeld een gast uit de actualiteit. Dat heeft RTL vrijdag laten weten. Het programma gaat maandag 27 augustus weer van start. Daphne Deckers komt bij het huidige team en maakt op dinsdag haar debuut. Ook Humberto Tan zal regelmatig te zien zijn. Paul de Leeuw neemt vrijdag 31 augustus voor één keer plaats op de vierde kruk. Als Daphne Bunskoek er niet is, zullen Irene Moors en Winston Gerschtanowitz haar vervangen. (ANP/AD)

** Veel mensen hebben donderdagavond naar de uitzendingen gekeken waarin impressies van het afscheid van tv- en theaterpersoonlijkheid Jos Brink waren te zien. Dat bleek vrijdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Naar het programma Dag Jos op Nederland 1 keken 1.233.000 mensen. De uitzending Dag Lieve Jos op RTL4 werd door 959.000 mensen bekeken. De speciale uitzending van Shownieuws (SBS) trok 587.000 kijkers. De programma’s toonden beelden vanuit het Koninklijk Theater Carré, de Amsterdamse kerk De Duif en begraafplaats De Nieuwe Ooster. De veelzijdige Brink overleed vorige week vrijdag in Amsterdam aan de gevolgen van darmkanker. (AD)

** Telegraaf Media Groep (TMG), uitgever van onder meer De Telegraaf, boekte in het eerste halfjaar een nettowinst van 39,7 miljoen euro tegen 52,9 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. In de nettowinst zit een boekwinst van 45 miljoen euro op de verkoop van het belang in Wegener eerder dit jaar. De omzet steeg van 316,7 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2006 naar 365,1 miljoen euro dit jaar. Hiermee presteert het bedrijf ruim onder de prognoses van analisten. Rabo Securities ging uit van een omzet van 402,5 miljoen euro. ING raamde de omzet op 394 miljoen euro. (ANP)

** De landelijke versie van FunX is voortaan overdag in Eindhoven en Nuenen via de lokale omroep Nuenen te beluisteren van 07 tot 19 uur op 105.9 MHz. Willem Stegeman, directeur van FunX BV zegt desgevraagd dat de stichting Lokale Omroep Nuenen (LON) met de vraag kwam of deze de landelijke versie van FunX mocht distribueren als ‘raamprogramma’. FunX BV produceert deze voor de Nederlandse Omroep Stichting (NOS/NPO) die voor de ‘raamuitzending’ toestemming heeft gegeven. “Als andere lokale publieke omroepen deze vraag neerleggen, dan is dat ook elders mogelijk,” aldus Stegeman.

** Het Nederlandse SBS Broadcasting BV (Net 5, SBS 6 en Veronica TV) en Vlaamse SBS Belgium NV (VT4 en VijfTV) boekten in het eerste half jaar van dit jaar gezamenlijk een omzet van 200,2 miljoen euro. Dit is 9,2 % hoger dan over dezelfde periode in 2006. Onbekend is wat de omzetten voor de afzonderlijke bedrijven zijn. Ook het resultaat is onbekend. De nieuwe beursgenoteerde eigenaar ProSiebenSat.1 Media AG maakte gister deze informatie bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Alhoewel ProSiebenSat.1 Media AG pas sinds begin juli eigenaar is van SBS Broadcasting BV en SBS Belgium NV, maakte het sumier cijfers bekend over het voormalige SBS Broadcasting SARL.

Radiopionier Kees Buurman (70) overleden

In zijn woonplaats Zuoz in Zwitserland is woensdag radiomaker Kees Buurman op 70-jarige leeftijd overleden, aldus de NOS. Hij werd bekend als bedenker van NOS-radioprogramma’s als Met het Oog op Morgen, Radio Tour de France en Langs de Lijn. Van Langs de Lijn was Buurman 18 jaar chef. Buurman begon zijn carrière als jongen van 16 jaar bij Het Vrije Volk. Verder werkte hij bij de VARA en de AVRO. Vanaf 1966 werkte hij bij de NOS. Dankzij Buurmans opmerkzaamheid was de Nederlandse radio de enige in Europa die in 1972 live verslag deed van de ontknoping van het gijzelingsdrama op de Olympische Spelen in München. Buurman’s laatste omroepfunctie was hoofd amusement bij de AVRO, van 1984 tot 1990. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA

** Televisiepresentator Ton van Royen heeft in goed overleg met SBS6 besloten bij de zender te stoppen. Dat meldde een SBS6-woordvoerder donderdag. Het bleek lastig om geschikte nieuwe programma’s voor de tv-host te verzinnen en daarom pakt de echtgenoot van schrijfster Heleen van Royen zijn biezen. Hij gaat een eigen bedrijf beginnen. Van Royen is sinds 1994 werkzaam in de journalistiek, waarvan zeven jaar als nieuwslezer, ‘sterreporter’ en presentator voor het hoofdstedelijke tv-station AT5. Ook was hij als misdaadverslaggever verbonden aan De Krant op Zondag. Bij SBS tekende hij voor programma’s als De Bus, Stem van Nederland, Ton en Temptation Island. (ANP/AD)

** Ongeveer 2000 mensen hebben donderdagochtend in het Koninklijk Theater Carré afscheid genomen van de vrijdag overleden Jos Brink. Dat is de schatting van een medewerker van het theater in het centrum van Amsterdam. Van 09.00 tot 11.00 uur konden mensen een laatste groet brengen aan Brink, die lag opgebaard in de hal van Carré. De deur ging om precies 11.00 uur dicht. Om 12.15 uur begint de uitvaartdienst voor de cabaretier en tv-presentator in de nabijgelegen kerk De Duif. Brink preekte daar regelmatig in diensten van de oecumenische basisgemeente die in de kerk is gevestigd. Ook stond hij leden pastoraal bij.

** De realitysoap De Gouden Kooi verdwijnt dit jaar nog van de buis. Dat liet topman Fons van Westerloo van RTL Nederland donderdag weten in de Volkskrant. Volgens Van Westerloo zijn er heldere afspraken gemaakt met John de Mol, die het programma voor het eerst bij Tien op de buis bracht. ,,We blijven De Gouden Kooi tot het eind van het jaar uitzenden, zodat hij het format in het buitenland kan verkopen. Want een programma dat van de buis is gehaald, breng je lastig aan de man. Maar aan het eind van het jaar is het afgelopen. We stoppen, tenzij we dan 1,5 miljoen kijkers hebben. Maar dat zie ik niet gebeuren”, aldus Van Westerloo.

** Vanaf volgende week heeft Den Haag een nieuw hoog bouwwerk: een 150 meter hoge zendmast voor digitale televisie (Digitenne) op bedrijventerrein Zichtenburg. Deze week is begonnen met de bouw ervan. Tot grote woede van omwonenden. Zij verwachten een waardedaling van hun woningen, door het verlies van uitzicht en de vrees voor schadelijke straling. Telecombedrijf KPN heeft al in 2004 een vergunning van de gemeente Den Haag gekregen voor de bouw van de zendmast. Maar dit is de omwonenden destijds ontgaan en zij hebben zich er dan ook niet tegen verzet. Nu zij zich geconfronteerd zien met de zendmast willen ze dit alsnog gaan doen. Verschillende omwonenden hebben laten weten contact op te gaan nemen met de gemeente, in een poging de bouw van de zendmast alsnog te stoppen of een schadevergoeding te krijgen. (RTV West)

** De verkoop van het eigen kabelnet aan UPC heeft in de Rotterdamse regio de afgelopen jaren heel verschillend uitgepakt voor de televisiekijker. Per jaar kunnen abonnees in de ene gemeente tientallen euro’s meer kwijt zijn dan regiogenoten in de andere. Sommige gemeenten hielden UPC aan het contract, andere kozen voor een afkoopsom. Als laatste heeft de gemeente Lansingerland een deal gesloten met UPC voor de kern Berkel en Rodenrijs. Hoewel in 1994 was afgesproken dat de prijs voor het standaardpakket 20 jaar gelijk zou blijven, mag UPC het tarief nu verhogen. Hiervoor krijgt de gemeente 1,85 miljoen euro. Veel meer dan Barendrecht. Die gemeente krijgt sinds eind 2004, toen een punt werd gezet achter de overeenkomst, vijf jaar lang 50.000 euro van UPC.

** Het ethernetwerk van Hot Radio wordt per 1 september verder uitgekleed. Per 1 september neemt de regionale commerciële radiozender Simone FM de zender van Hotradio Plus over in Hardenberg (93.4 MHz). Eerder werden al een aantal etherfrequenties van Hotradio 93 FM voorzien van het programma van Radio NL editie Oost Nederland.

** KPN wil vanaf volgend jaar snel draadloos internet aanbieden in afgelegen gebieden. Het telecombedrijf test momenteel in Drenthe twee varianten van snel draadloos internet, Wimax en HSPA. De test is succesvol en eind dit jaar zal het concern een keuze maken tussen de beide varianten. Woningen en bedrijven die te ver van een centrale zitten, kunnen nu geen gebruikmaken van breedbandinternet via het telefoonnet (ADSL). Volgens de marktleider gaat het om enkele honderdduizenden huishoudens en tienduizenden bedrijven. (ANP/AG)

** KXradio, het online radiostation van Vara-dj Rob Stenders, wil ruimte maken voor advertising. Door het multimediale aspect van de online zender van Rob Stenders bestaat er de mogelijkheid voor adverteerders om spots, podvertising, banners en billboarding en streamopeners in te zetten. KXradio claimt dat er steeds meer luisteraars komen. Niet alleen via internet en podcast, maar ook via de mobiele telefoon en de digitale kabel. Op de zender met de pay-off ‘for the love of music’ wordt niet ´gediscrimineerd´ op genre, leeftijd en artiest. Dj´s zijn onder meer Rob Stenders, Henk Westbroek, Roderick Veelo, Timur Perlin, Leo Blokhuis en Toine van Peperstraten. (Adformatie)

** Radio en TV Gelderland start in september met S-TV, een schoolzender op internet. Alle uitzendingen worden gemaakt door middelbare scholieren. Via S-TV krijgen ze onder meer de mogelijkheid om een eigen schooljournaal te maken. Ze kunnen ook zelf filmpjes plaatsen. RTV Gelderland biedt daarbij faciliteiten en kennis. De beste filmpjes worden bovendien op TV Gelderland uitgezonden. Het project start in eerste instantie op vier Gelderse middelbare scholen. Is het een succes, dan wil RTV Gelderland in de toekomst iedere school in de provincie een zender aanbieden. (RTV Gelderland)

Jupiler League live bij RTL 7

RTL 7 zendt dit seizoen zes tot tien wedstrijden uit de Jupiler League rechtstreeks uit. De duels komen in plaats van de wedstrijden die Talpa op het internet uitzond. Het zal voornamelijk gaan om beslissende wedstrijden zoals bij periodetitels, het kampioenschap en de play-offs. RTL 7 zendt daarnaast ook elke vrijdagavond een samenvatting uit. De commerciële zender hoopt met de live-uitzendingen een aanzienlijk groter publiek te kunnen bedienen. ‘RTL kent op dit terrein een andere strategie dan Talpa’, aldus Jaap Hofman, adjunct programma directeur televisie. De coöperatie Eerste Divisie is content met de verandering. ‘Dit betekent meer aandacht richting het rote publiek. Dit is weer een sprong voorwaarts in de ontwikkeling van onze divisie’, aldus voorzitter Frans Derks. (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Telecombedrijf Orange wordt definitief Duits. De Europese Commissie heeft de overname goedgekeurd van Orange Nederland door T-Mobile, onderdeel van Deutsche Telekom. Dat heeft de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, vandaag bekendgemaakt. Volgens de Commissie vormt de transactie “geen significante belemmering voor de effectieve mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER).” Orange is nu nog eigendom van France Télécom. Met de overname zou ongeveer 1,3 miljard euro gemoeid zijn. Na de overname wordt T-Mobile wat het aantal abonnees betreft de op een na grootste exploitant in Nederland en de op twee na grootste qua inkomsten. Marktleider blijft KPN. T-Mobile wordt ongeveer even groot als Vodafone. (anp/AG)

** Het publiek kan donderdag in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam afscheid nemen van Jos Brink. Hij zal daar tussen 09.00 uur en 11.00 uur worden opgebaard. Hierna vertrekt de auto met kist naar de kerk De Duif aan de Prinsengracht. Daar is een afscheidsviering. Rond 14.00 uur vertrekt de stoet naar de Nieuwe Ooster Begraafplaats, waar tussen 15.00 en 16.00 uur een herdenking wordt gehouden, waarna Brink wordt begraven. De begrafenis is voor iedereen toegankelijk. Vanaf maandag ligt in de hal van Carré tussen 12.00 en 22.00 uur een condoleanceregister. (RTV NH)

** Bram Moszkowicz treedt komend seizoen niet langer aan als crimedeskundige bij het televisieprogramma RTL Boulevard. Dat hebben de advocaat en een woordvoerder van RTL maandag meegedeeld. Moszkowicz noemt tijdgebrek als reden van zijn opstappen. (ANP)

** Kabelbedrijf CAIW heeft in 2006 de winst zien groeien tot bijna vier miljoen euro. Daarmee heeft de opgaande lijn van de voorbije vier jaar zich onverminderd doorgezet. Dat blijkt uit het jaarbericht 2006 van het bedrijf, toen het 25-jarig bestaan werd gevierd. CAIW betitelt het zelf als ‘vooruitstrevend’. De financiële gegevens laten zien dat de winst zich elke vier jaar verdubbelt. Het resultaat steeg sinds 2002 van anderhalf miljoen euro via 2,5 miljoen in 2004 naar nu vier miljoen. De expansiedrift heeft ook een keerzijde. Het aantal klachten neemt toe. Aan de afhandeling daarvan valt nog het nodige te verbeteren, erkent CAIW.

Jos Brink (65) overleden

Jos Brink is overleden. Dat heeft zijn impresario Peter Paul Tobi laten weten. Brink was 65 jaar oud. Bij de entertainer werd onlangs darmkanker met diverse uitzaaiingen geconstateerd. Jos Brink werd op 19 juni 1942 in Heiloo geboren. Hij verwierf grote bekendheid als acteur, cabaretier, musicalster, schrijver, predikant, hoorspelacteur en tv-presentator. In die laatste hoedanigheid kuste hij koningin Juliana publiekelijk, wat in 1979 een enorme sensatie was. Zijn laatste belangrijke theaterrol was die van de ‘foute’ tekstschrijver Jacques van Tol in de musical Als op het Leidscheplein. Hij kreeg er de Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol in een kleine Musicalproductie voor. Zijn laatste terugkerende tv-show was Tv toppers. Onlangs nam hij ook nog deel aan een groot tv-programma ter ondersteuning van de strijd tegen kanker. Jos Brink was getrouwd met collega Frank Sanders. Lees verder. Lees ook Jos Brink: entertainer en provocateur.

UIT DE MEDIA:

** Het weblog MediaNetwork bericht dat FmeXtra eind dit jaar een commerciële lancering krijgt. De techniek, waarbij met een speciale ontvanger via bestaande FM-zenders extra radiokanalen kunnen worden ontvangen, wordt momenteel getest door Radio538, Q-Music en Sky Radio. Het is de bedoeling dat een grote electronica-keten eind dit jaar de speciale FMeXtra-ontvanger voor de prijs van 70-80 euro gaat verkopen. Momenteel verkoopt alleen zenderexploitant Broadcast Partners de FMeXtra-radio’s voor 126 euro.

** Televisieproducent Eyeworks heeft de internationaal gerenommeerde producent Cuatro Cabezas overgenomen. Hiermee is Eyeworks meteen één van de leidende producenten geworden in de omvangrijke Spaanstalige televisiemarkten van Argentinië, Chili en Spanje. Uitbreiding naar andere landen zal een belangrijk speerpunt zijn voor de nabije toekomst. Cuatro Cabezas is in 1993 in Argentinië opgericht door Diego Guebel en Mario Pergolini. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot een van de toonaangevende producenten in de Spaanstalige televisiemarkt, met diverse onderscheidingen en formats die in meer dan 20 landen wereldwijd worden geproduceerd, zoals Caiga Quien Caiga (CQC, in 6 landen). Cuatro Cabezas ontwikkelt en produceert televisieprogramma’s in diverse belangrijke genres zoals entertainment en drama en heeft veel expertise op het gebied van internet. (Persbericht)

** De website GeenStijl heeft de internetstemming van Stichting Ideële Reclame (SIRE) geannexeerd. De instantie lanceerde dinsdag een campagne waarin ze Nederlanders oproept op internet onderwerpen van zorg aan te dragen voor de SIRE-campagne in 2008. GeenStijl riep zijn lezers op te stemmen op ‘boterhamworst met gezichtjes’. Het onderwerp staat donderdag op nummer 1, gevolgd door ’tolerantie homoseksuelen’. SIRE gaf eerder aan uit de vijf thema’s die de meeste stemmen krijgen, een deskundige jury één thema te laten kiezen. Die jury kan de boterhamworst dus alsnog terzijde schuiven. (ANP)

** VTM stopt de populaire realitysoap “De Pfaffs” tijdelijk in de koelkast. Momenteel lopen er nog cameraploegen rond ten huize Pfaff, maar binnenkort volgt een lange onderbreking. De opnames voor de nieuwe reeks zouden pas in november of december worden hervat. Jean-Marie reageert niet verrast. “Officieel weten we nog van niets”, aldus El Sympatico, “maar of onze soap nu in september al opnieuw begint of een paar maanden later, maakt voor ons weinig uit. We zijn vijf jaar lang niet van het scherm geweest.” Binnen enkele weken verwacht de populaire familie opnieuw gezinsuitbreiding. Dochter Lyndsay bevalt in september van haar tweede kind. (belga/hln)

** BNR Nieuwsradio en AD Sportwereld starten aan het begin van de Eredivisiecompetitie een crossmediale samenwerking met BNR Sportwereld. Vanaf 20 augustus schakelt BNR elke dag na het bulletin van 12.30 live met de redactie van AD Sportwereld in Rotterdam. Daar kijken de BNR-presentatoren Bob van der Tak en Edwin Driessen naar het laatste sportnieuws en praten daarover met Chris van Nijnatten, Hans Klippus en andere sportspecialisten van AD Sportwereld. Verder zijn er interviews met sporters, trainers en andere betrokkenen uit de wereld van de sport. De nadruk zal komen te liggen op voetbal, tennis, wielrennen, Formule 1, schaatsen en hockey. BNR Sportwereld vervangt daarmee het wekelijkse sportprogramma van BNR op zaterdag. (Adformatie)

** Het aandeel Endemol zal naar verwachting op 12 september van de Amsterdamse beurs verdwijnen. De laatste handelsdag vindt dan plaats op 11 september. Dat heeft het entertainmentbedrijf woensdag bekendgemaakt.Het was al bekend dat Endemol een delisting had aangevraagd bij Euronext Amsterdam. Het bedrijf wordt voor EUR 25 per aandeel Endemol inclusief dividend overgenomen door een consortium bestaande uit Cyrte Investments, Mediaset/Telcinco en Goldman Sachs. (Novum)

** Sport1, onderdeel van Chellomedia van UPC-moeder Liberty Global, neemt Sportsplaza over van Infostrada Sports. Sportsplazanoemt zich de toonaangevende mobiele internetsite op het gebied van sport in Nederland en België en een van de drie meest bezochte mobiele portals in Nederland. Ook heeft Sport1 voor drie jaar een nieuw contract gesloten met de Engelse Football Association Premier League (FAPL). Naast verlenging van de live tv-rechten van de Premier League heeft Sport1 tevens de rechten verworven voor videoclips op mobiele platforms en internet. 

** RNN7 start per 1 september met dagelijkse uitzendingen van het erotische programma Uurtje Ondeugend. De vanuit Rotterdam opererende televisiezender heeft hiertoe gisteren besloten vanwege het ‘megasucces’ van de eerste uitzendingen afgelopen weekeinde. ,,De kijkcijfers zijn ongekend,” aldus directeur Leo Houkamp. ,, Dat terwijl er nog amper reclame voor is gemaakt.” Uurtje Ondeugend, deze maand nog alleen op vrijdag- en zaterdag vanaf 23.00 uur te zien, valt volgens Houkamp niet onder porno te rangschikken. ,,We laten de mooie kanten van de erotiek zien, geen ranzige toestanden. We zien het als een aangename dagsluiting.” (AD)

Goedkeuring NMa voor overname Talpa en Radio 538 door RTL

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat akkoord met de overname door RTL Group Beheer B.V. (RTL) van de Vrije Radio Omroep Nederland B.V (Radio 538) en bepaalde televisieactiviteiten van Talpa Media Holding N.V. (Talpa). De NMa oordeelt dat de concentratie niet zal leiden tot het ontstaan of versterken van een economische machtspositie op de markten voor vrij toegankelijke televisie, televisieadvertenties en het verwerven van content voor vrij toegankelijke televisie. Omdat RTL voor de concentratie geen radioactiviteiten had, was er voor de NMa geen aanleiding om deze activiteiten te onderzoeken. De concentratie brengt op de markten voor vrij toegankelijke televisie en televisieadvertenties geen wezenlijk verschil in marktverhoudingen teweeg. De toevoeging van Talpa aan het marktaandeel van RTL is relatief beperkt. Verder blijven er voor kijkers en adverteerders twee andere grote aanbieders over, te weten de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en SBS. Het merendeel van de door de NMa bevraagde adverteerders verwacht bovendien geen significante effecten als gevolg van de overname en ziet voldoende alternatieven naast RTL Nederland. De NMa oordeelt eveneens dat de concentratie niet zal leiden tot het ontstaan of het versterken van een economische machtspositie op de markt voor het verwerven van content. RTL zal door de concentratie niet in een unieke positie komen met betrekking tot het verwerven van programma’s. Andere televisieomroepen blijven ook na de concentratie in staat om aantrekkelijke content te verwerven. Dit geldt ook voor de uitzendrechten voor de eredivisiewedstrijden die RTL overneemt van Talpa. Dit geldt ook voor de uitzendrechten voor de eredivisiewedstrijden die RTL overneemt van Talpa. Deze en de overige uitzendrechten voor de eredivisiewedstrijden zullen eind dit jaar opnieuw door de Eredivisie C.V. door middel van een openbare biedingsprocedure op de markt worden gebracht. (Persbericht NMA)

** Door de NMa-goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst tussen RTL en Talpa (moederbedrijf van zender Tien) kunnen beide bedrijven nu echt beginnen met de uitvoering van hun plannen. De nieuwe RTL-zender RTL8 gaat daarom zaterdag in de lucht, meldde een RTL-woordvoerster maandag. Gevolg is dat Tien vrijdag zijn laatste uitzending beleeft. Tien brengt vrijdag vanaf 20.30 uur een ,,vrolijk afscheidsprogramma” dat wordt gepresenteerd door RTL-iconen Albert Verlinde en Daphne Bunskoek. Met zes Tien-presentatoren kijken ze terug op twee jaren Tien-/Talpa- geschiedenis. Het programma komt rechtstreeks uit de villa van De Gouden Kooi. Het tweetal praat met Linda de Mol, Gordon, Beau van Erven Dorens, Bridget Maasland, Humberto Tan en Jack Spijkerman. De laatste speelt een bijzondere editie van zijn tv-spelletje De Kop Van Jut. ,,Gezamenlijk maken zij de balans op, waarbij ook de minder geslaagde programma’s niet uit de weg gegaan zullen worden”, beloofde een Tien-woordvoerder maandag. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Bij kabelbedrijf @Home dreigen acties. De vakbonden sluiten niet uit dat de televisie op zwart gaat. @Home wil fuseren met Casema en Multikabel tot het bedrijf Zesko, maar de werknemers van de vier bedrijven hebben het sociaal plan al twee keer afgewezen. Ze willen na de fusie zeker drie dagen in de week in de buurt van de oude standplaats blijven werken. Maar de kabelbedrijven willen in het gesprek met de vakbonden niet verder gaan dan twee dagen. Begin september moet er meer duidelijkheid komen. (RTV Oost)

** Los van de goedkeuring van de samenwerking tussen RTL Nederland en Talpa door de Nederlandse Mededingingsautoriteit, trapt RTL 4 vandaag (19.00 uur) af met de eredivisie. De zender blikt rechtstreeks vanuit het stadion van regerend landskampioen PSV vooruit op het nieuwe seizoen. Presentator Humberto Tan ontvangt onder anderen de analytici Johan Derksen en Jan van Halst om te bespreken wat de voetballiefhebbers de komende maanden te wachten staat. (Telegraaf)

** Radio Decibel neemt een etherfrequentie van de commerciële radiozender Royaal FM over in de regio Eindhoven. Decibel kiest hiermee voor een commerciële toekomst. De zender had tot 1 augustus de tijd gekregen van het Commissariaat voor de Media om het raamprogramma voor diverse lokale omroepen in de Noord-Brabant van naam te wijzigen. Het Commissariaat staat niet toe dat de naam Radio Decibel wordt gebruikt voor zowel publieke activiteiten als commerciele activiteiten wordt gebruikt. Radio Decibel heeft sinds enkele maanden de ethefrequentie van de commerciële radiozender Magic FM overgenomen in de regio Amsterdam. Door gebruik te maken van etherfrequentie van Royaal FM kan Radio Decibel haar activiteiten in de regio Eindhoven voortzetten. De raamprogramma’s voor de diverse lokale omroepen in Noord-Brabant zijn inmiddels gestopt. Royaal FM zal nog te beluisteren blijven via de etherfrequentie 93.6 MHz. Radio Decibel zal te horen zijn op 93.2 MHz. Wanneer de etherfrequentie van Royaal FM overgaat naar Radio Decibel is nog niet duidelijk.

** Dave Leusink, directeur van Wild FM wil als producent de invulling van de multiculturele stadsjongerenprogrammering van FunX in Den Haag overnemen. Leusink heeft daartoe PvdA-wethouder Baldewsingh aangeschreven met het verzoek in overleg hierover te treden. Op 5 juli jl. besloot de gemeenteraad van Den Haag een mediavisie aan te nemen waarin is opgenomen dat onderzocht moet worden hoe FunX in een landelijk publiek bestel kan worden opgenomen en dat de gemeente Den Haag haar bijdragen beperkt tot de jaren 2007 en 2008. 

** De Telegraaf Media Groep (TMG) gaat de Nederlandse uitgeefactiviteiten onder de naam Telegraaf Media Nederland scharen. Doel is om TMG transparant en duidelijk op de kaart te zetten, nationaal en internationaal. TMG bundelt hiermee onder meer De Telegraaf, HDC Media en Holland Combinatie. Rob Eijkelenkamp leidt Telegraaf Media Nederland. Hij is nu nog verantwoordelijk voor het integreren van alle uitgeefactiviteiten in de groep. Wanneer de overgang afgerond is, is niet bekend. (Adformatie)

** De Zesko-kabelbedrijven @Home, Casema en Multikabel zullen begin volgend jaar hun digitale aanbod volledig harmoniseren. Dit betekent soms een uitbreiding van het aanbod, zoals bij Casema, maar kan ook betekenen dat kanalen uit het digitale aanbod verdwijnen. Casema zal volgens woordvoerster Therese Flemminks eind september het eerder beloofde 3voor12 Central (VPRO) toevoegen aan het aanbod, tesamen met Goede Doelen TV. Na de toevoeging van deze kanalen is het niet de verwachting dat er tot de harmonisatie van het aanbod verdere wijzigingen zullen plaats vinden. Het is de bedoeling dat begin januari het Zesko-kabelbedrijf met een nog nader bekend te maken merknaam operationeel zal zijn als één bedrijf. (Dutchmedia)

** Arab Vision in Groningen gaat een serie van 35 praatprogramma’s uitzenden, speciaal voor christenen in Irak. De productiemaatschappij, bestaande uit Arabische christenen, wil ook daar het evangelie verkondigen. De programma’s worden via de schotel uitgezonden, waardoor ze ook in andere delen van de wereld te zien zijn. Voor de serie hebben de programmamakers de afgelopen dagen tachtig Iraakse christenen geïnterviewd die voor het geweld in hun thuisland zijn gevlucht. De praatprogramma’s gaan vooral over hun angst voor de situatie in Irak. (RTV Noord)

** De Amerikaanse organisatie voor muziekuitgevers begint een rechtszaak tegen YouTube en zijn eigenaar, het zoekbedrijf Google. Dat heeft de National Music Publishers’ Association (NMPA) bekendgemaakt. De belangenorganisatie klaagt YouTube aan omdat ze vindt dat de videowebsite het auteursrecht massaal schendt. „Wij willen de belangen van muziekuitgevers en muzikanten beschermen”, aldus David M. Israelite, directeur van de NMPA op de site van de organisatie. „YouTube gebruikt hun werk zonder hun toestemming en zonder enige vorm van compensatie.” De NMPA krijgt steun van de Britse voetbalbond FA en mediabedrijf Viacom , eigenaar van onder meer MTV en Nickelodeon. Ook zij vinden dat Youtube hun auteursrechten schendt. De videodienst zegt dat het bedrijf zich aan de wet houdt. YouTube verwijdert direct illegale videoclips zodra dit aan de site wordt gemeld. (NRC)

TV-rechten Eerste Divisie voorlopig bij Tien

Pas vijf dagen voor het begin van de Jupiler League is duidelijk geworden dat de samenvattingen uit die competitie (voorlopig) nog steeds op Tien te zien zullen zijn. Dat heeft de zender de eerstedivisieclubs gisteren laten weten. Bij Haarlem ging algemeen manager Dino Rasmijn er tot gistermiddag vanuit dat de openingswedstrijd van zijn club komende vrijdag op RTL te zien zou zijn. Volendam-voorzitter Henk Kras had er op dat moment zelfs nog helemaal geen idee van. ‘We zullen het wel zien, in elk geval zal het érgens worden uitgezonden.’ Dat is dus Tien geworden, zo blijkt uit een mail die de zender gisteren rond heeft gestuurd aan de clubs. Op het eerste gezicht lijkt dat vreemd, omdat Tien vanwege de overname door RTL de voetbalrechten heeft overgedaan aan die zender. Maar omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nog geen fiat heeft gegeven voor de deal, blijft het voetbal voorlopig eventjes op de oude plek. Talpa is dus nog in afwachting van de uitspraak van de NMa, maar had natuurlijk gehoopt op een eerder uitsluitsel. Edwin Lugt, directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED) vindt het niet vervelend dat er zo lang onduidelijkheid is geweest. ‘Prettig is anders, maar ik zie het slechts als een kleine rimpeling op weg naar een fijne samenwerking’ Zodra de NMa de overname heeft goedgekeurd, is het een kwestie van weken voordat het voetbal van de Jupiler League naar RTL is verhuisd. Als de NMa niet akkoord gaat, kunnen RTL en Tien alleen bezwaar maken bij de rechter. (De Pers)

Personeel Kalános Media Group ontslagen na faillissement

De Kalános Media Group, een van de grootste facilitaire bedrijven in omroepland, is failliet. De ongeveer zeventig medewerkers, grotendeels camera- en geluidsmannen, hebben een ontslagbrief ontvangen. De opnames en montages van een aantal televisieprogramma’s gaan voorlopig door. Vanuit Studio 23 op het Mediapark in Hilversum maakt Kalános programma’s als ‘Deal or no deal’, ‘TV-show’, ‘Jensen’ en ‘Praatjesmakers’. De studio’s worden tevens gebruikt voor het maken van videoclips en reclamespotjes. Ook in Groningen heeft Kalános een vestiging met de regionale omroep RTV Noord als grootste klant. Kalános levert eveneens camera- en geluidsmannen aan programma’s als ‘RTL Boulevard’, ‘Wegmisbruikers’, ‘EenVandaag’, ‘Netwerk’, ‘Spoorloos’ en ‘Man bijt Hond’. De productie van televisieprogramma’s komt niet in gevaar door het faillissement van Kalános, zegt curator Wouter Jongepier van het advocatenbureau Boekel De Nerée in Amsterdam. De curator streeft naar een doorstart door het familiebedrijf op te splitsen en bedrijfsonderdelen onder te brengen bij andere facilitaire bedrijven. Eigenaar Mike Kalános wil geen commentaar geven op het faillissement. (o.a. Gooi En Eemlander)

UIT DE MEDIA:

** Het televisieprogramma Ik op TV, dat vanaf 3 september in samenwerking met Endemol op zeven regionale zenders wordt uitgezonden, heeft voldoende aanmeldingen binnen. Endemol heeft dinsdag bekendgemaakt dat de aanmelding gesloten is. Het tv-programma plaatste een oproep voor lokale helden. Aan de eerste uitzending van Ik op TV doen ook bekende Nederlanders mee.

** Jongerenomroep BNN start in het nieuwe televisieseizoen met een serie programma’s waarin mensen overgehaald worden af te zien van een cosmetische ingreep. Het gaat om een aangepaste versie van het Engelse Say No To The Knife, een programma van BBC Three. De laatste jaren zag de kijker vooral tvformats waarin mensen met behulp van het nodige snij- en zuigwerk veranderden van lelijk eendje in glamourzwaan. Het Britse programma wijkt drastisch af van die formule. Mannen en vrouwen die op het punt staan onder het mes te gaan, worden door een team van stylisten, haarkunstenaars en visagisten opgekalefaterd. Welke jurk flatteert en waardoor oog je juist dikker? Tips en trucs waarmee ze zichzelf mooi kunnen maken, zonder daarvoor onder narcose hoeven te gaan. Ook het probleem tussen de oren krijgt aandacht. (De Pers)

** TV Oranje, de reclamevrije zender die 24 uur uur per dag videoclips en andere beelden van Nederlandse artiesten vertoont, noemt de staatssteun die Tros-kanaal sterren.nl van de overheid krijgt onrechtmatig. Minister van Cultuur Ronald Plasterk zou bij goedkeuring van de steun aan het digitale kanaal van de publieke zender hebben verzuimd om deze te toetsen aan de marktverstoring die erdoor zou worden veroorzaakt, zo meldt Novum. De zender is van plan om de kwestie aan te kaarten bij de Europese Commissie. Ook op Sterren.nl zijn 24 uur per dag Nederlandse artiesten te zien. (via Adformatie)

** Stuur een aantal vrijgezelle vrouwen naar een ruw buitenland en laat ze daar daten met stoere mannen. Dat beproefde televisieconcept vormde voor RTL5 aanleiding vanaf eind augustus een serie uit te zenden waarin Nederlandse vrouwen naar Alaska reizen om mogelijkerwijs de man van hun dromen te ontmoeten. Dinsdag presenteerde Net5, onderdeel van de SBS-groep, een soortgelijk programma. Deze commerciële zender komt vanaf oktober namelijk met een Nederlandse versie van het Amerikaanse realityprogramma Outback Jack. Daarin reizen elf vrouwen (Vlaamse en Nederlandse) naar Australië voor de mooie vrijgezel Luke, die midden in de wildernis woont. (AD/ANP)

** Op 1 september aankomende stoppen RTV Rijnmond, RTV Noord-Holland, Omrop Fryslan, RTV Noord, RTV Drenthe, RTV Gelderland, Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1 met hun radio- en televisie-uitzendingen op de Astra1 (19,2 graden Oost). Vanaf dan zijn de genoemde zenders op satelliet alleen via de Astra3-positie op 23,5 Oost te zien. Dit is een gevolg van de eerder gemaakte afspraak tussen SES Astra en de regionale omroepen (verenigd in de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking), waarbij slechts een beperkte termijn op de Astra1 zou worden uitgezonden mede als oplossing voor de uitfasering van analoge ethertelevisie op 11 december jl.

** Etherpiraten uit Nieuwleusen zenden sinds zaterdag vijf dagen vanuit een grote feesttent aan de wethouder Bijkerweg in Nieuwleusen legaal uit. De marathonuitzending duurt tot donderdag. Vorig jaar hielden de piraten ook een marathonuitzending, maar vanwege klachten uit de buurt werd daar een einde aan gemaakt. Dit jaar zijn er bij de gemeente vergunningen aangevraagd, dus kan er met uitzondering van zondag, bijna iedere dag gefeest worden. Het Nederlandse lied wordt op een tijdelijke frequentie (105,2 MHz) uitgezonden. De organisatie verwacht enkele honderden bezoekers (RTV Oost)

** Louis van Gaal verlengt zijn contract bij SBS 6. De eigenzinnige AZ-trainer zal zijn oordeel uitspreken over de duels van Oranje die door SBS worden uitgezonden. Vorig jaar was zijn analyse zo scherp dat hij zelfs in aanvaring kwam met bondscoach Marco van Basten. Dat ruzietje was snel gesust, maar Louis is berucht om zijn ongezouten uitspraken, dus kunnen we nog wel iets verwachten. (Telegraaf)

** KPN dingt mee naar de overname van Tele2 in België, wat bijna 100 miljoen euro waard zou zijn. Dat meldde de Vlaamse zakenkrant De Tijd zaterdag op basis van meerdere bronnen. KPN neemt het in de procedure op tegen andere kandidaten, die niet bekend zijn. KPN heeft in België al het gsm-bedrijf BASE. Tele2 biedt vaste telefonie, ADSL en heel beperkt ook mobiele telefonie. KPN deed maandag al een overnamebod op ICT-bedrijf Getronics (ANP)

Rechtbank: Talpa hoeft NOS geen voetbalflitsen af te staan

De rechtbank te Amsterdam heeft op 25 juli de claim van de NOS op rechten van Talpa op het uitzenden van wedstrijdbeelden uit het betaald voetbal afgewezen. De rechter bepaalde dat het Commissariaat voor de Media de uitzending van wedstrijden door Talpa niet hoeft te verbieden en Talpa niet hoeft te dwingen om met de NOS te onderhandelen over een sublicentie voor het uitzenden van wedstrijdbeelden. Deze uitspraak volgt op het beroep dat de NOS instelde nadat het Commissariaat het verzoek van de NOS om sanctiemaatregelen tegen Talpa te nemen ook in bezwaar had afgewezen. In 2004 organiseerde de Eredivisie C.V. een veiling van de radio- en televisierechten van voetbalwedstrijden uit het betaald voetbal voor de seizoenen 2005/2006 en 2007/2008. Talpa verwierf een deel van de televisierechten. Nadat pogingen van de NOS om bij Talpa een sublicentie voor de televisierechten te verkrijgen waren gestrand, werd het Commissariaat om een uitspraak gevraagd op basis van het voorkeursrecht om samenvattingen van sportwedstrijden uit te zenden (art.71t Mediawet). Op grond van dit voorkeursrecht zou Talpa volgens de NOS verplicht zijn tegen een redelijke vergoeding een sublicentie te verschaffen. De rechtbank is het echter met het Commissariaat eens dat het voorkeursrecht waarop de NOS zich beroept, redelijkerwijs niet kan worden uitgelegd als een verplichting voor Talpa om met de NOS te onderhandelen over een sublicentie of als een recht van de NOS op een positieve uitkomst van onderhandelingen. De weigering van Talpa om een sublicentie af te geven was daarom geen overtreding van het betreffende artikel en het Commissariaat kon dus ook niet tot handhaving ervan over gaan. De rechtbank verklaart het beroep van de NOS ongegrond.

Nieuwe antenne zendmast Lopik al geplaatst

Tegen de verwachting in heeft de zendmast bij Lopik vandaag al een nieuwe antenne gekregen. De planning was dat vandaag de oude analoge antenne zou worden weggehaald en morgen een nieuwe digitale zou worden neergezet. Maar de wind en het zicht waren dusdanig gunstig dat de operatie in één middag kon worden uitgevoerd. Een grote groep belangstellenden zag hoe een Super Puma AS 332 C1-hijshelikopter van het Zwitsers bedrijf Helog Heliswiss de oude antennes in drie vluchten naar beneden bracht en later de nieuwe 8.000 kilo zware antenne in delen omhoog hees. De zendmast, officieel Gerbrandytoren geheten, was inclusief de oude antenne 374,5 meter hoog. Met de nieuwe antenne is dat zo’n 10 meter korter. De buis met antennes boven op de mast van Lopik moesten vervangen worden omdat ze onbruikbaar zijn geworden toen de televisiezenders vorig jaar van analoog overschakelden naar digitaal signaal. (Telegraaf).

UIT DE MEDIA:

** De Publieke Omroep (NPO) had in juli een marktaandeel van 33,4 procent. Dankzij de Tour de France kwam het aandeel van Nederland 1 op 20,2 procent. Het betreft het tijdvak 18.00 – 24.00 uur en de 6+ doelgroep. De cijfers zijn afkomstig van het SKO. De zenders van RTL Nederland kwamen op 23,3 procent, SBS Broadcasting behaalde 22,6 procent en Tien had 4,0 procent. Met 12,4 procent behaalde SBS 6 een groter marktaandeel van RTL 4, dat uitkwam op 11,8 procent. De top 15 van meest bekeken programma’s wordt vrijwel geheel gedomineerd door Nederland 1 met het NOS Journaal van 23 juli als topper met 2.014.000 kijkers en Spoorloos van de KRO (23 juli, 1.758.000 kijkers) op twee. (Adformatie)

** De Duitse zender WDR is met ingang van 2 augustus weer in de regio Achterhoek en Brummen op televisie te zien via de analoge kabel van UPC. Op voorstel van de Programmaraad had kabelexploitant UPC de zender per 1 juli uit de lucht gehaald. Daarop kwamen bij UPC honderden klachten binnen. In plaats van de WDR konden de kijkers de Italiaanse zender Rai Uno ontvangen. Ondanks de terugkeer van WDR blijft die zender in het pakket. UPC heeft besloten dat de verkoopzender Live Shop moet verdwijnen. Dit heeft UPC-woordvoerder R. van der Aart laten weten. Het besluit geldt voor alle gemeenten waar de WDR was ingeruild voor Rai Uno: een groot deel van de Achterhoek en Brummen. 

** In Jordanië is de eerste onafhankelijke, commerciële televisiezender de lucht in gegaan. De omroep, ATV, wil met de lancering naar eigen zeggen een belangrijke stap vooruit zetten in het Jordaanse medialandschap. Decennialang werden de Jordaanse media gedomineerd door de staat, maar de laatste jaren is een aantal onafhankelijke kranten, tijdschriften en radiostations opgericht – veelal eigendom van Mohammed Alayyan, de man die ook achter ATV zit. Behalve nieuws gaat ATV sport, films, kinderprogramma’s en Arabische en buitenlandse televisieseries uitzenden. (novum/hln)

** De regionale commerciële radiozender Radio NL is sinds kort te ontvangen via de zender Apeldoorn op 88.7 MHz en Huissen op 88.5 MHz. HOT Radio 93FM, de dance zender van HOT Radio is sinds gisteren te ontvangen via de zender Huissen op 89.6 MHz.

** Begin juli waren de ombouw werkzaamheden van het FM antennesysteem voor Omrop Fryslân, Waterstad FM en Slam FM afgerond door VolkerWessels Telecom. Sinds 1 augustus zenden deze zenders uit via de nieuwe antennes in de zendmast Jirnsum. Tevens is de steunzender voor Radio 1 op 104.3 MHz weer in bedrijf genomen. (FMTV)

** Eric van Stade is woensdag benoemd tot voorzitter van de Raad van Bestuur en algemeen directeur van SBS Broadcasting (SBS). In deze functie krijgt Van Stade (46) de eindverantwoordelijkheid voor alle media- en amusementsactiviteiten van SBS in Nederland. Het gaat over televisie, gedrukte uitgaven en elektronische en andere media. SBS Broadcasting, onderdeel van ProSiebenSat.1 Media AG, bezit in Nederland drie Nederlandse commerciële televisiezenders: NET5, SBS6 en Veronica.