Media kort: augustus 2008

Podium TV komt er niet

De tv-zender Podium TV zal niet van start gaan. Het initiatief van Steven de Winter om te komen met een tv-zender met klassieke muziek, jazz en dans is gestrand. Eerder werd een start uitgesteld tot 1 januari aankomende. De zender heeft getracht financiering te verkrijgen en stelt ‘vijf keer’ rond te zijn geweest, maar een financier lieten het volgens De Winter telkens afweten waarna ook andere partners uit de muziekwereld het lieten afweten. De initiatiefnemer legt in zijn verklaring over het niet door kunnen gaan van de zender de bal grotendeels bij kabelexploitant Ziggo. “Ziggo heeft alles uit de kast gehaald om ons tegen te werken. Wij vroegen beroepend op vele commerciele en juridische precedenten juist een betaling van een gering bedrag per maand voor doorgifte. Ziggo reageerde met dertig eurocent per maand voor kabeldoorgifte die door ons zou moeten worden betaald. Wij waren geadviseerd in basispakketten, dus moesten ze ons gewoon uitzenden,” aldus de Winter. ( via Dutchmedia.)

 

“Bertelsmann sluit gedeeltelijke verkoop RTL niet uit”

De Duitse mediareus Bertelsmann sluit niet uit zich te ontdoen van een deel van televisiegroep RTL om een eventuele grote overname te financieren. Dat heeft topman Hartmut Ostrowski gezegd in de Financial Times Deutschland. Bertelsmann heeft meer dan 90 procent van RTL in handen. Hoe dan ook zou het bedrijf minstens 75 procent van de aandelen behouden. Indien het een belang in RTL van 15 procent zou verkopen, zou het zo’n 1,5 miljard euro incasseren, weet de krant. Ostrowski zei evenwel dat de andere optie – het belang opdrijven naar 100 procent – nog steeds actueel is. (DFT/Belga)

UIT DE MEDIA:

** Het gaat boven verwachting goed met het aantal aanmeldingen voor Eredivisie Live, het nieuwe betaalkanaal voor rechtstreekse voetbalbeelden, zo zegt Endemol, een van de partijen die bij de zender is betrokken. Maar hoeveel mensen al een abonnement hebben genomen, kan een woordvoerder van het productiehuis niet vertellen. „Het kanaal wordt via acht verschillende distributeurs aangeboden en we hebben van maar twee exacte aantallen. Cijfers noemen zou in dit stadium te speculatief zijn.” (Telegraaf)

** De TROS Nieuwsshow jubileert op 27 september. Dan bestaat het Radio 1-programma 25 jaar. De presentatie van de Nieuwsshow is begonnen met Mireille Bekooij en Wim Bosboom. Sinds halverwege de jaren ’90 vormen Mieke van der Weij en Peter de Bie het vaste duo. Ook Ellen Brusse, Victor Deconinck, Dieuwertje Blok en Charles Groenhuijsen namen in het verleden plaats achter de microfoon. Hoe de jubileumuitzending er precies gaat uitzien, is nog niet bekend. (Telegraaf)

** De middengolfzender Radio Waddenzee AM1602 brengt vanaf maandag 8 spetember meer nieuws. Er is een overeenkomst gesloten met persbureau Novum. Dagelijks tussen 7 uur en 19 uur wordt elk uur nationaal en internationaal voorgelezen. Bulletins met regionaal nieuws waren al langer te horen. De radiozender zendt uit sinds 2004 en is een initiatief van Sietse Brouwer, Herry Kuipers en Wopke Bijlsma. Het trio richt zich met de uitzendingen vooral op dertigplussers. Er wordt veel aandacht besteed aan het milieu. Het station zendt uit vanaf het felrode lichtschip Jenni Baynton dat aan de Noorderpier in Harlingen ligt. (LC)

** Saskia Dommisse heeft The Photo Academy Award 2008 gewonnen. Hiermee mag zij zich een jaar lang de meest getalenteerde jonge fotograaf van Nederland en Vlaanderen noemen. De jury was onder de indruk van de spanning in haar werk, dat bewust de grenzen van de fotografie opzoekt en aftast. Naast overall winnaar Saskia Dommisse heeft de jury nog tien andere prijswinnaars verkozen. (Villamedia)

** De journaliste Monique Wijnen (31) is de winnaar geworden van de Cap Award 2008.Die prijs is voor mensen die hun handicap hebben overwonnen. Wijnen werd zonder handen geboren en schrijft artikelen met haar voeten. (NOStt)

** De lokale omroep van Oosterhout (ORTS) is sinds enkele dagen weer beperkt in de ether te ontvangen via de 106.2 MHz. Hiervoor maakt de ORTS gebruik van een noodvoorziening waardoor het signaal in een straal van 5 kilomter rond Oosterhout is te ontvangen. ORTS Radio is wel overal goed te beluisteren via de kabel 92.9 MHz. en via de live stream .

** Radiomakers Lotte Lesage en Rudy Mackay zijn onderscheiden met de RVU Radioprijs 2008. De onderscheiding voor jonge radiomakers werd uitgereikt in de zendtijd van het radioprogramma Kunststof op Radio 1. 3FM-dj Giel Beelen was voorzitter van de jury, waarin onder anderen ook cabaretier/radiomaker Vincent Bijlo zitting had. In de categorie Journalistiek/Nieuwsgeoriënteerd trok Mackay (School voor Journalistiek Utrecht) aan het langste eind. Hij won met de productie Welkom Thuis, over een asielzoeker die met de pardonregeling asiel heeft gekregen. In het genre Cultuur won Lesage met haar reportage Wijn Met een Rietje. De studente van het Antwerpse Herman Teirlinck Instituut volgde hierin de zwaar gehandicapte Jocelyn. Hoewel zij bijna niets zelf kan, toont ze zich zeer zelfstandig. Ze kan echter amper praten en daarom laat de radiomaakster een hartsvriendin van Jocelyn het verhaal vertellen. Slim, zo oordeelt de jury. De overig genomineerde en onderscheiden programma’s zijn eerder al uitgezonden op Radio 1. (ANP/AD)

** De eerder aangekondigde start van de digitale themazender Comedy Central Family is ruim een maand uitgesteld en zal in oktober starten. Een exacte nieuwe lanceerdatum is niet bekend. Dit heeft MTV Networks BV laten weten. Volgens MTV Networks BV dient een aantal zaken nog te worden ‘geoptimaliseerd’ voordat de zender kan starten. 

** Eredivisie Live is ook te zien bij kabelaar Delta Digitale TV. De kabelaar Delta in Zeeland heeft op het laatste moment nog een contract gesloten met de nieuwe tv-zender. Tot eind 2008 kost de voetbalzender met 4 kanalen 9,95 euro per maand. Daarna moet 14,95 euro per maand worden betaald. Ook kan er via Delta Digitale TV een Sport Totaal Pakket worden afgenomen. Dit pakket bevat Eredivisie Live, Sport 1 en de sportzenders Eurosport 2, ESPN Classic, Extreme Sports, Sailing Channel en Motors TV en kost tot eind 2008 14,95 euro per maand en daarna 19,95 euro per maand.

** De succesvolle dagprogrammering van Radio 5 wordt met ingang van maandag 1 september uitgebreid. De zender presenteert iedere werkdag van 18.00 tot 19.00 uur het nieuwe programma Familie Nederland. Presentator Rocky Tuhuteru laat zich daarin verrassen door herinneringen van luisteraars en muziek van vroeger. Het gebruik van internet speelt in Familie Nederland een belangrijke rol. ’s Ochtends begint de uitzending van Wekker Wakker! een uur eerder. Het programma is voortaan van 06.00 uur tot 10.00 uur te beluisteren en besteedt uitgebreid aandacht aan nieuws en actualiteiten.

** De regionale commerciële radiozender RadioNL is vanaf nu ook in de omgeving van Lelystad in de ether te ontvangen via de 89,4 MHz en in de omgeving van Meppel via de 95.7 MHz. In Emmen is nu Waterstad FM te ontvangen via de 89.9 MHz. Deze frequenties waren voorheen in gebruik bij City FM.

Luistercijfers: Flinke stijging voor Radio 1

Radio 1 zag in de maanden juni en juli het luisteraandeel met 0,7 procent stijgen naar een totaal van 7,6 procent en is daarmee de grootst stijgende radiozender van de zomer. Dat blijkt donderdag uit het Continu Luisteronderzoek uitgevoerd door Intomart GfK. Reden voor deze stijging is de verslaggeving van de volle sportzomer van dit jaar, met onder andere Radio Tour de France en het EK voetbal. De stijging van Radio 1 is niet ten koste gegaan van de andere publieke radiozenders. Laurens Borst, zendermanager Radio 1: ‘Dit resultaat is natuurlijk geweldig te noemen. De succesvolle verslaggeving van het EK voetbal en NOS Radio Tour de France heeft nieuwe en tevreden luisteraars naar Radio 1 getrokken. Ook goed om te zien dat nieuwe initiatieven zoals de ochtendeditie van Radio Tour de France goed hebben gescoord.’

mei/juni(in%)	juni/juli(in%)
01	Radio 538	12.0	11.6
02	Radio 2	9.4	9.4
03	Sky Radio	8.9	9.0
04	Radio 3FM	8.0	7.9
05	Radio 1	6.9	7.6
06	Q-Music	7.9	7.4
07	Radio Veronica	5.7	5.8
08	Radio 10 Gold	2.9	2.8
09	100 % NL	2.4	2.5
--	Radio5	2.3	2.5
11	Arrow Classic Rock Radio	2.4	2.2
--	SlamFM	2.3	2.2
13	ClassicFM	2.0	2.1
14	Radio 4	1.8	1.9
15	BNR Nieuwsradio	0.7	0.7
--	Arrow Jazz FM	0.7	0.7
17	CAZ!	0.4	0.4
18	TMF Radio	0.3	0.3
19	KinkFM	0.3	0.2
20	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	13.2	12.8 ==	Regionale Commercieel Radio	4.0	3.6 ==	Overige	5.4	6.1

VRT ziet geen toekomst meer voor Radio Donna

De VRT wil radio Donna opdoeken. Een plan daarvoor wordt maandag voorgelegd aan de raad van bestuur. In de plaats van Donna zou er een nieuwe zender komen rond de figuur van Peter Van De Veire. Vlaams Minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) vindt dat het nieuwe station moet lijken op radio Donna. Radio Donna werd in 1992 opgericht en moest de publieke omroep voorbereiden op de commerciële concurrentie. De zender groeide snel uit tot een van de grootste radiostations van Vlaanderen en werd dankzij de reclameblokken een belangrijke bron van inkomsten voor de VRT. Toen de concurrentie met Q-Music en 4FM op de proppen kwam, kreeg Donna rake klappen. De zender verloor uiteindelijk zowat de helft van haar luisteraars. Donna haalde bij de laatste peiling nog een marktaandeel van 14 procent maar bleef daarmee kleiner dan rechtstreekse concurrent Q-Music. Geen ontslagen bij Donna-medewerkers Er zou nu een nieuwe hitzender worden opgericht rond de figuur van Peter Van de Veire, de populaire presentator van Studio Brussel. Maandag wordt daarover een voorstel voorgelegd op de raad van bestuur. Of de huidige Donna-stemmen te horen zullen zijn op de nieuwe zender is niet duidelijk. Er zouden evenwel geen ontslagen vallen. De medewerkers bij Donna willen voorlopig niet reageren op het nieuws. De meesten vernamen het nieuws vanmorgen uit de krant en zijn ongerust. Boze luisteraars van Donna zijn inmiddels met een internetpetitie gestart om hun favoriete zender te redden. Rond 14u30 hadden 600 luisteraars hun handtekening gezet. (VRT)

UIT DE MEDIA:

** Boekrecensent Martin Ros bespreekt vanaf maandag voor de Amsterdamse tv-zender AT5 dagelijks uiteenlopende soorten boeken. In het nieuwe programma Kort Amsterdams Live krijgt de bekende criticus een eigen rubriek. Dat maakte een woordvoerder van de zender woensdag bekend. De 70-jarige Ros moest eind vorig jaar na 21 jaar afscheid nemen als boekrecensent op Radio1, omdat zijn werkgever TROS wilde verjongen. Kort Amsterdams Live is vanaf maandag dagelijks tussen 16.00 uur en 18.00 uur te zien op AT5. Sinds maart bespreekt Ros wekelijks zijn lievelingsboeken op de website van boekhandel Selexyz. (ANP)

** Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens ruilde afgelopen jaren zijn analoge tv-abonnement in voor een digitale variant. Afgelopen kwartaal viel UPC buiten de top drie aanbieders van digitale televisie. Dat blijkt uit een onderzoek dat Telecom Paper ieder kwartaal uitvoert naar de ontwikkelingen op de tv-markt, waarvan zojuist de jongste cijfers verschenen.In de drie maanden tot eind juni 2008 groeide het aantal tv-aansluitingen in Nederland met 0,4 procent tot 7,68 miljoen. De daling in het aantal analoge aansluitingen wordt gecompenseerd door de toename van het aantal digitale aansluitingen. Eind juni was 47,2 procent van de tv-aansluitingen een digitale, of: 3,63 miljoen aansluitingen. 

** Vanaf maandag 1 september kent Radio 5 een aangepaste avond- en weekendprogrammering. De publieke zender wordt de thuisbasis voor twee nieuwe dagelijkse avondprogramma’s: OBA Live van 19.00 tot 21.00 uur en Dichtbij Nederland van 22.00 tot 01.00 uur. Op zaterdag zendt Radio 5 van 15.00 tot 19.00 uur het nieuwe levensbeschouwelijke magazine De Zevende Hemel uit. Voor de volledige nieuwe programmering: www.radio5.nl.

** Serious Request, de goededoelenactie die radiozender 3FM jaarlijks aan het einde van het jaar houdt, komt dit jaar vanuit Breda. Het Glazen Huis, van waaruit drie dj’s zes dagen lang radio maken, staat van 19 tot en met 24 december op de Grote Markt in de Brabantse stad. Dat maakte de zender woensdag bekend. Doel van de actie is dit jaar geld in te zamelen voor hulp aan vluchtelingen. (ANP)

** De redactie van de talkshow Pauw & Witteman (VARA/NPS) is van plan een aflevering op te nemen in Uruzgan. Als veiligheidsrisico’s die plannen niet dwarsbomen, komt de bewuste aflevering op 8 september, bij de start van het nieuwe seizoen van Pauw & Witteman, op de buis. (Spreekbuis)

** Inwoners van de gemeente Woensdrecht kunnen officieel per 1 september luisteren naar de Bergse Radio en Televisie Omroep BRTO en kijken naar de kabelkrant. Op zondag 7 september vanaf 12.00 uur is voor het eerst ook televisie te ontvangen, met daarbij een Woensdrechts item.vBurgemeester Marcel Fränzel maakte de eerste uitzenddatum van de lokale omroep in de gemeente gisteren bekend. “De gemeenteraad besloot in juni al 20.000 euro voor de lokale omroep vrij te maken voor een technisch aanpassing. De BRTO had beloofd dan in de tweede helft van dit jaar de uitzendingen zichtbaar te maken in Woensdrecht. Wie zoekt, zal merken dat het signaal voor de radio al te ontvangen is.” Formeel moet de gemeenteraad in november nog instemmen.

** De regionale zender TV West voegt vanaf 1 september een tekstbalk met nieuwsberichten toe aan zijn programma’s. Deze zogenaamde ’tickertape’ loopt onderin het beeld en meldt het laatste nieuws. De tickertape is in beeld op werkdagen tussen 7.00 en 17.00 uur en zal bij de meeste dagprogramma’s lopen. Uitzondering hierop vormen de reclameblokken en de uitzendingen van ETV Haaglanden en het Verkeersjournaal. (AD/Den Haag)

** Film1, het filmkanaal van Liberty Global’s ChelloMedia komt begin oktober met een extra filmzender onder de naam Film1 Action. Een woordvoerder van ChelloMedia zegt desgevraagd nog geen commentaar te geven op de plannen. UPC bevestigt de komst van de zender echter. Ziggo zegt desgevraagd dat het nog in ‘gesprek’ is over de uitzending van Film1 Action voor haar abonnees. Film1 Action zou vooral de actiefilms bundelen en ’s nachts erotiek uitzenden, volgens welingelichte kringen

Hogere winst voor RTL Group

Het mediabedrijf RTL Group, dat in Nederland uitzendt via RTL 4, 5 ,7 en 8 en Radio 538, heeft in de eerste helft van het jaar bijna 17 procent meer winst gemaakt dan een jaar eerder. Het bedrijf heeft echter wel last van de zwakke advertentiemarkt, zo maakte het dinsdag bekend. De nettowinst van RTL, dat voor 90 procent in handen is van het Duitse mediaconcern Bertelsmann, kwam uit op 338 miljoen euro, tegenover 290 miljoen euro een jaar eerder. De omzet van het grootste omroepbedrijf van Europa daalde door wisselkoerseffecten met ongeveer 1 procent tot 2,86 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde met 2,5 procent tot 502 miljoen euro. RTL Group bezit 44 televisiezenders en 32 radiostations in tien landen. RTL Nederland zag het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar met 3 procent stijgen tot 34 miljoen euro. De omzet van de Nederlandse zenders steeg met 12 procent tot 212 miljoen euro. De inkomsten van Radio 538, het meest beluisterde radiostation van Nederland, compenseerden hierbij volgens de onderneming de tegenvallende resultaten van de televisiezenders. Op televisie ondervond RTL Nederland deze zomer veel concurrentie van het EK voetbal, dat door de publieke omroep werd uitgezonden.

UIT DE MEDIA:

** De Frans/Duitse culturele zender ARTE zal per 1 september bij Ziggo voortaan via het digitale standaardpakket (Televisie Z1) te zien zijn. Tot nu toe was ARTE alleen tegen meerbetaling beschikbaar (9,95 euro per maand) via het Digitaal Totaal pakket (Televisie Z2). Tegelijkertijd begint begin september een geleidelijke afschakeling van de analoge kabeldistributie van ARTE in het westelijk Ziggo gebied. In het Zuidelijke en Noord/Oostelijke gebied is ARTE bij Ziggo analoog nooit te zien geweest. Begin dit jaar werd ARTE al analoog verwijderd in het Ziggo-gebied in Noord-Holland-Noord alsmede Haarlemmermeer toen nog bekend als ‘Multikabel-gebied’.

** Op aanraden van de kortgedingrechter, mr. R.J.B. Boonekamp, zijn Novum Nieuws en dagblad de Pers sinds maandag weer in gesprek om de gerezen problemen op te lossen. Het jonge Amsterdamse persbureau spande een kort geding aan omdat het dagblad in een brief had laten weten ‘hoe daook’ te willen stoppen met Novum Nieuws. Het contract tussen de twee loopt echter tot 15 januari 2010. De Pers verwijt Novum de beloofde kwaliteit niet te leveren. De rechter gaf aan dat als de twee er niet uitkomen, hij waarschijnlijk in het voordeel van Novum Nieuws zal beslissen, omdat de marges om een contract op te zeggen smal zijn. 

** Radioliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Giessenburg. Museum Het Regthuys stelt namelijk een collectie unieke nostalgische radio’s tentoon. De radio’s zijn allemaal eigendom van Peter Versluis uit Tienhoven. De tentoonstelling is slechts een klein deel van wat Versluis in zijn leven aan oude radio’s verzameld heeft. In museum Het Regthuys in Giessenburg zijn zo’n vijftig nostalgische radio’s te bewonderen. De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot begin januari. (Rijnmond)

** In de Iraakse hoofdstad Bagdad is bij een aanslag een oud-medewerker van de VRT-radio omgekomen. Kamel Abdullah werkte jarenlang voor de Arabische uitzendingen van Radio Vlaanderen Internationaal. Abdullah had de Belgische nationaliteit. In de jaren 80 was hij naar België gevlucht. Hij keerde vier jaar geleden, na de val van Saddam Hoessein, terug naar Irak om er adviseur te worden van de minister van Cultuur. Zijn auto werd zaterdag onder vuur genomen en hij overleed in het ziekenhuis. Zijn chauffeur raakte gewond. (VRT)

Lokalo Oosterhout slachtoffer diefstal zender

De lokale radiozender ORTS (Oosterhoutse Radio en Televisie Stichting) is sinds de nacht van zaterdag op zondag uit de lucht. Onbekenden hebben de zender en tuner van het radiostation gestolen, zodat die niet meer via de ether te ontvangen is. De ORTS zendt nog wel uit via internet en de kabel. “De dieven zijn waarschijnlijk geen amateurs”, zegt Ad Evers van de ORTS. “De zender stond in een technische ruimte een de Van Leeuwenhoeklaan, dat weet bijna niemand. De dieven wisten waarschijnlijk precies waar ze naar op zoek waren.” De ORTS ontdekte zondagochtend dat zijn radiozender uit de lucht was, zegt Evers. “Een medewerker die ’s ochtends naar de studio reed, kon de ORTS niet meer ontvangen op zijn autoradio. Hij heeft onze technische mensen gewaarschuwd. Toen die een kijkje gingen nemen, bleek de hele zender verdwenen.” Volgens Evers heeft de ORTS door de diefstal te maken met een schadepost van zo’n 4500 euro. De omroep zoekt op dit moment uit of ze tegen diefstal van de zender is verzekerd. De ORTS hoopt het probleem vandaag op te lossen door een oude reservezender terug te plaatsen. Evers: “Maar Cires, waar we de ruimte van huren, moet eerst het slot vervangen. Anders kunnen dieven de reservezender ook zo meenemen. We hopen dat er vandaag een nieuwe cilinder in het slot wordt gezet, dan kunnen we vanavond weer de ether in.” (via. oa. BN Stem/PE)

UIT DE MEDIA:

** T-Mobile gaat zijn klanten televisie laten kijken op hun mobieltjes. Anders dan concurrent KPN doet het dat gewoon via mobiel internet. De telecomprovider biedt toegang tot Nederland 1 en 3, RTL4, SBS6 en en clipzender MTV. Kijkers ontvangen de beelden via de mobiele breedbandverbinding UMTS/HSDPA. Daarmee kiest het bedrijf voor dezelfde oplossing als eerder Vodafone.

** De NOS zendt woensdag aanstaande live de huldiging uit van de Olympische medaillewinnaars. Allereerst worden de sporters door koningin Beatrix op Paleis Huis ten Bosch ontvangen. Daarna gaat de Olympische ploeg naar de Ridderzaal waar minister-president Balkenende de sporters tijdens een feestelijke bijeenkomst toespreekt. De NOS Studio Sport-uitzending begint om 13.20 uur op Nederland 1 en zal tot ongeveer 15.30 uur duren. De presentatie is in handen van Toine van Peperstraten. Naast premier Balkenende spreken ook Erica Terpstra, voorzitter van NOC*NSF, en Jet Bussemaker, staatssecretaris van VWS en eerstverantwoordelijke voor sport, het gezelschap in de Ridderzaal toe. Dat gezelschap bestaat behalve uit de medaillewinnaars ook uit coaches, familieleden van de winnaars en een delegatie vanuit NOC*NSF (Persbericht).

** Een Canadese verslaggeefster en een Australische freelance fotograafzijn zaterdag in de Somalische hoofdstad Mogadishu ontvoerd. Dit heeft de Somalische journalistenbond zondag laten weten. Amanda Lindhout (26), die in Bagdad is gestationeerd maar nu voor de Franse tv werkte, was met Nigel Brennan (27) op weg naar Elasham, 18 kilometer ten zuidwesten van Mogadishu, toen ze met hun chauffeur en twee Somalische lijfwachten werden ontvoerd. De ontvoering is niet opgeëist, maar volgens lokale leden van de journalistenvakbond zouden militieleden hen vasthouden in het district Suqa Holaha in Noordoost-Mogadishu. Op 5 augustus kwamen twee Italiaanse hulpverleners vrij, ruim twee maanden na bij Mogadishu te zijn ontvoerd. Volgens humanitaire bronnen is voor hun vrijlating veel losgeld betaald, maar Italië ontkent dat. (VK/AP)

** De Amerikaanse acteur Fred Crane is vorige week donderdag op 90-jarige leeftijd overleden, meldden Amerikaanse media zaterdag. Crane verwierf faam door zijn rol in de filmklassieker Gone With The Wind (1939). Hierin speelde de toen 20-jarige acteur de jongeman Brent Tarleton. De Amerikaan acteerde tot 1965, vooral in tv-series. De hoogbejaarde acteur lag al enige tijd in een ziekenhuis vlakbij de stad Atlanta (Georgia). Hier is hij ook gestorven. (ANP/BNR)

** De Olympische Spelen in Peking hebben een recordaantal televisiekijkers getrokken. Ruim voor de afsluiting van het festijn hadden al 4,4 miljard mensen wedstrijden op de buis gevolgd. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Nielsen had na tien dagen al twee derde van de wereldbevolking een keer ingeschakeld op de Spelen. Vier jaar geleden keken er in totaal nog 3,9 miljard mensen naar de Olympische Spelen in Athene. In 2000 keken 3,6 miljard mensen naar Sydney. Volgens Nielsen, dat de cijfers zondag naar buiten bracht, is het record vooral te herleiden naar de grote interesse in het gastland. Er keken alleen al 800 miljoen Chinezen naar de openingsceremonie op 8 augustus. (ANP/BNR)

** Op 1 september gaat Comedy Central Family van start. Deze nieuwe digitale themazender zal vanaf deze datum te zien zijn in het digitale tv-pakket van kabelaar Ziggo. In de loop van het jaar zal het bereik worden uitgebreid met andere kabelaars. De website is inmiddels in de lucht via http://www.comedycentral.nl/family.

Twee steunzenders City FM naar RadioNL/WaterstadFM

De regionale commerciële radiozender CITY FM Noord Oost mag het vermogen van haar zender in Smilde op 98,7 FM verhogen van 20kW naar 67kW. Licentiehouder Rebecca Radio heeft hiervoor toestemming ontvangen van het Agentschap Telecom. Hiermee zal het bereik verdrievoudigen in Noord-Nederland, waardoor het aantal luisteraars van het succesvolle station nog verder kan toenemen. Twee van de acht zenders van het Rebecca netwerk kunnen door de vermogenuitbreiding efficiënter ingezet worden. Rond 29 augustus wordt op de zenders in Meppel (95.7 MHz) en Emmen (89.9 MHz) het programma respectievelijk RADIONL en Waterstad FM doorgegeven. Rebecca heeft ook besloten om een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met NDC Radio op het gebied van lokale en regionale reclameverkoop. De zenders zullen vanaf 1 september gezamenlijk verkocht worden door NDC Radio, die ook reclame op de regionale zenders Waterstad FM en RADIONL verkoopt. Alle drie de zenders hebben een groot bereik in Noord- en Oost-Nederland. Voor lokale adverteerders heeft de gezamenlijke verkoop grote voordelen, omdat hen zo in een keer een groot gezamenlijk bereik wordt geboden bij luisteraars indeze regio’s. Ook zal CITY FM Noord Oost zich nog nadrukkelijker op de Noordelijke regio gaan richten met haar programma’s en door middel van grote lokale en regionale evenementen. (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** Nadat gisteren al bekend was geworden dat Frits Spits de Marconi Oeuvre Award krijgt, zijn nu de nominaties voor de overige Marconi-prijzen openbaar gemaakt. In de categorie Beste Zender dingen mee BNR Nieuwsradio, Q-music en Radio 538. Voor Beste Programma zijn genomineerd Het Foute Uur (Q-music), Giel (VARA / 3FM) en On the Move (BNR Nieuwsradio), en kandidaten voor Beste Presentator zijn Edwin Evers (Radio 538), Giel Beelen (VARA / 3FM) en Rob Trip (NOS / Radio 1). In de categorie Aanstormend Talent zijn de kanshebbers Annemieke Schollaardt (TROS / 3FM), Bart Arens (TROS / 3FM) en Bert van Lent (100% NL). De Marconi Awards worden uitgereikt op het Nationaal Omroepcongres van Broadcast Press, op 4 september in Spant! in Bussum.

** Persbureau Novum Nieuws wil dat dagblad De Pers het contract met het Amsterdamse persbureau uitdient. Om dat af te dwingen dient er maandagmiddag in Arnhem een kort geding van Novum Nieuws tegen De Pers, aldus een woordvoerster van de rechtbank Arnhem. Dagblad De Pers maakt sinds eind juli ook gebruik van artikelen en foto’s van persbureau ANP. Begin juli werd het contract met Novum Nieuws opgezegd per 1 september, terwijl dat nog tot 15 januari 2010 doorloopt, aldus een woordvoerder van Novum Nieuws. De Pers wil niet op de kwestie in gaan. (Villamedia)

** Vanaf 1 september is Marlayne Sahupala de nieuwe vrouwelijke station voice van Sky Radio 101 FM. Zij zal te horen zijn in de stationsvormgeving samen met de mannelijke station voice Kas van Iersel. Na een uitgebreide casting waaraan veel bekende stemmen hebben meegedaan is Marlayne door Sky Radio 101 FM gekozen omdat haar stem zeer goed past bij de nieuwe muziekmix die sinds begin dit jaar op Sky Radio is te horen. Marlayne Sahupala is een ervaren en veel gevraagde stem. Daarnaast is Marlayne iedere werkdag te zien als presentatrice van de tv-programma’s ‘Hart van Nederland’ en Shownieuws (SBS 6) en is zij actief als zangeres. (Persbericht)

** Actualiteitenrubriek NOVA schort haar medewerking aan klachtenprocedures bij de Raad voor de Journalistiek op. Als reden noemt NOVA twee uitspraken van de Raad, waarin ‘de redactie onjuist of onzorgvuldig journalistiek handelen wordt verweten op grond van achteraf geconstrueerde feiten en argumenten die elkaar tegenspreken’ (zie www.novatv.nl). Het actualiteitenprogramma onderschrijft het nut van een instelling als de Raad voor de Journalitsiek, maar stelt dat deze alleen kan functioneren als hoge eisen worden gesteld aan ‘de arbiter en aan zijn uitspraken.’ Of er sprake is van een definitieve ‘breuk’ is onduidelijk. (Spreekbuis)

** XMS verwacht per 1 november zijn digitale tv-klanten het Eredvisie Live pakket te kunnen leveren. Het XMS Eredivisie voetbal pakket zal 11,95 euro per maand kosten.

** De ChristenUnie in Provinciale Staten in Zeeland wil van het dagelijks provinciebestuur weten wat er aan de hand is bij Omroep Zeeland. Statenlid Arjan Beekman reageert op het plotselinge vertrek – na een halfjaar – van hoofdredacteur Edwin van Laar. Die is opgestapt, omdat de baan niet aan zijn verwachtingen voldeed. Zo luidt de officiële verklaring. Beekman vraagt onder meer wat media-gedeputeerde Harry van Waveren van de situatie vindt en waarom hij geen actie onderneemt. (Omroep Zeeland)

** Vrijdag wordt in de Top 40 de nieuwe Alarmschijf bekendgemaakt. En het is een hele speciale, want het is de 2000ste! Marco Borsato heeft van de Nederlandse artiesten de meeste alarmschijven op zijn naam staan en dus doen we iets speciaals. Uit handen van Jeroen Nieuwenhuize ontvangt hij een Radio 538 Alarmschijf Oorkonde. (Radio 538)

** Het Nederlandstalige radiostation RADIONL is sinds donderdag te ontvangen op de kabel in Edam-Volendam via FM 104.5 Een langgekoesterde wens van RADIONL is hiermee in vervulling gegaan.

Publieke omroep zoekt vernieuwing vooral in drama

De tv-netten van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) brengen in het nieuwe tv-seizoen (vanaf september) vooral nieuwe programma’s in het genre drama. Dat bleek donderdag tijdens de NPO-najaarspresentatie in Studio Baarn. Een andere innovatie zoeken Nederland 1, 2 en 3-omroepen in het beschikbaar maken van de dienst Uitzending Gemist voor mobiele telefoons. Drama is een sleutelwoord voor de nieuwe tv-programmering van de ‘publieken’. De VARA komt met de muzikale comedy Gebak Van Krul, de KRO heeft Het Vrije Schaep en de NCRV brengt vanaf april de liefdescomedy Suzanne en de Mannen. In die laatste reeks is ook een rol weggelegd voor Daniël Boissevain. Deze series zijn allen via Nederland 1 te zien. Nederland 3 komt met de negendelige serie Flow (NPS), vol hiphop, soul en R&B. In Flow vechten tien jonge muzikanten voor een plaatsje in de gevestigde muziekindustrie. Op het derde net is ook een vervolg op de bioscoophit Het Schnitzelparadijs te zien. De gelijknamige tv-serie speelt zich ook af in de keuken van een suf wegrestaurant. Mensen die een tv-uitzending hebben gemist, kunnen via internet terecht bij Uitzending Gemist. Vanaf eind dit jaar is van die dienst ook een mobiele applicatie op telefoon beschikbaar. De ‘publieken’ zijn verder blij met de terugkeer van de samenvattingen van de Eredivisie. Elke zondag zal Tom Egbers die weer presenteren in Studio Sport (19.00 uur). Voorafgaand aan de voetbalbeelden komen andere sporten aan bod vanaf 18.10 uur. Jeroen Pauw gaat voor Nederland 1 mensen interviewen die hij vijf jaar geleden ook al eens aan de tand voelde. Hij gaat dat doen in het programma Vijf Jaar Later (NPS). Caroline Tensen helpt vrijgezellen in hun zoektocht naar ware liefde in De 100 Singles. Op Nederland 2 is er vooral veel aandacht voor het verleden. Van 10 oktober tot en met 7 december staat dat net in het teken van geschiedenis. Het multimediale project Verleden van Nederland krijgt daar volop ruimte. In de gelijknamige achtdelige documentaireserie (NPS/VPRO) reist Charles Groenhuijsen door onze geschiedenis, beginnend bij de prehistorie. Uiteraard keert Andere Tijden ook weer terug. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** André van Duin gaat na 20 jaar weer programma’s maken voor de TROS. Hij tekent een driejarig contract bij de omroep. De hernieuwde samenwerking start in december als de TROS rond de kerstdagen een grote nieuwe televisieshow van Van Duin uitzendt. In februari 2009 komt Van Duin terug met de Dik Voormekaar Show, op Nederland 1. Compleet met bekende typetjes als Ome Joop, meneer De Groot en Harry Nak en het dierentuinonderdeel Animal Crackers. (Spreekbuis)

** Radio 2 presentator Frits Spits krijgt dit jaar de oeuvreprijs van de Marconi Awards. Dat maakte Giel Beelen donderdag bekend in zijn radioprogramma GIEL! op 3FM. Beelen won de afgelopen jaren zelf Marconi Awards in de categorie beste presentator/dj. Spits, presentator van het KRO-programma Tijd voor Twee, krijgt de jaarlijkse radioprijs op 4 september tijdens het Nationaal Omroepcongres in theater Spant! in Bussum. Vorig jaar won Ferry Maat de oeuvre award, daarvoor ging de prijs naar Wessel van Diepen (2006), Rob Stenders (2005) en naar Tom Mulder (2004). De Marconi Awards zijn een initiatief van het vakblad Broadcast Magazine. (Spreekbuis)

** Radio 1 kan maandag ongehinderd de nieuwe programmering doorvoeren. De nieuwe programmering stond op losse schroeven, omdat de directie van de NOS de ondernemingsraad niet had betrokken bij de plannen. De Ondernemingskamer stelde de ondernemingsraad van de NOS woensdag in het ongelijk

** Eindredacteur Muziek & Dans van de NPS Henk van der Meulen stapt op. Medio oktober treedt hij toe tot het College van Bestuur van de Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans in Den Haag en zal daarmee tevens directeur worden van het Koninklijk Conservatorium. Van der Meulen was 13 jaar in dienst van de NPS. Hij heeft een belangrijk aandeel gehad in het culturele programma-aanbod van de NPS. Daarnaast vertegenwoordigde hij de NPS en de publieke omroep als geheel in diverse internationale gremia op het gebied van omroep en cultuur. Directie en hoofdredactie van de NPS beraden zich nog over de opvolging van Van der Meulen. (Spreekbuis)

** Brandweerauto’s in West-Utrecht gaan mogelijk een apparaat gebruiken dat nabije automobilisten waarschuwt om alert te zijn. Het afspelen van de autoradio wordt onderbroken en er klinkt een meertonig signaal. Deze week begint een proef met een brandweerauto in de stad Utrecht. Bij succes wordt de methode uitgebreid naar de hele Veiligheidsredio Utrecht, waaronder ook Woerden, Montfoort, Oudewater en De Ronde Venen vallen.

** Mezzo, de Franse thematische zender voor klassieke muziek en jazz, start in december met een Nederlandse versie. Dit heeft de zender maandag bekend gemaakt. Nederland is het eerste land buiten Frankrijk waar de zender met een specifieke versie voor zal starten. Het kanaal dat in handen is van Lagardere (60 %) en de publieke Franse omroep France Televisions (40 %). Tot nu toe is in Nederland de internationale versie te zien. Circa 25 % van de Nederlandse huishoudens heeft de beschikking over Mezzo via de kabel, satelliet en/of IPTV.

** Het Vara TV Magazine gaat vanaf de eerste week van september net als in het verleden weer Varagids heten. Door de naamsverandering, die samenvalt met een uitgebreide restyling, moet de gidsfunctie van het omroepblad volgens uitgever Winnie Moltmaker benadrukt worden. „Bij het huidige grote media-aanbod hebben mensen behoefte aan een gids die het kaf van het koren scheidt. We willen nog duidelijker en nadrukkelijker een selectie bieden, zonder aan diepgang in te boeten” , zegt Moltmaker. Volgens de uitgever wordt de televisiegids door de restyling „luchtiger en toegankelijker”. Het programma-overzicht van verschillende zenders wordt iets uitgebreid, onder andere met de digitale themakanalen van de Publieke Omroep. De vaste columns en rubrieken blijven bestaan, maar worden voortaan verdeeld over vier pijlers: nieuws & achtergronden, cultuur, film en sport. Het eerste gerestylde nummer wordt meegestuurd met de gehele oplage van De Volkskrant. (NRC)

** Nederland 1 was in week 33 de best bekeken zender met een marktaandeel van 24,1 procent in het tijdvak 18.00 – 24.00 uur. SBS 6 blijft het goed doen en is tweede met 12,9 procent. RTL 4 kwam uit op 10,5 procent. Het totale aandeel van de publieke omroep was 37,6 procent, SBS Broadcasting had 23,9 procent en RTL Nederland 22,2 procent. Het NOS Journaal van maandag was het best bekeken programma met 2.046.000 kijkers. Ook werden de diverse wedstrijden op de Olympische Spelen goed bekeken. (Adformatie)

** Radio 2 lanceert vandaag een nieuwe huisstijl en bijbehorende slogan. Het best beluisterde radiostation van de publieke omroep neemt na zeven jaar trouwe dienst afscheid van de slogan ‘Je hoort nog ns wat’. De nieuwe slogan van Radio 2 wordt: ‘Radio 2 is overal’.

** Q-music heeft vandaag een nieuwe huisstijl in gebruik genomen. Het radiostation heeft een nieuw logo en ook de website is vernieuwd. In de nieuwe huisstijl blijft de kleur rood volop aanwezig en ook de opvallende ‘Q’ blijft het belangrijkste onderdeel van het logo.

** Met ingang van 1 september 2008 legt Bernard Kobes zijn functie als Chief Executive Officer (CEO) van DutchView Holding BV neer. Bernard Kobes is de afgelopen 7 jaar werkzaam geweest in de functie van CEO van DutchView Holding BV en heeft in deze periode het bedrijf door een turbulente periode geleid, waarin de omslag van NOB naar DutchView heeft plaatsgevonden. Bernard Kobes blijft als aandeelhouder betrokken bij de onderneming. Bernard Kobes zal per 1 september worden opgevolgd door mevrouw mr. Georgette Schlick (37). Georgette Schlick is in 1996 de oprichter geweest van Brunel Legal, onderdeel van de beursgenoteerde multinational Brunel.

** OLON, de belangenbehartiger van lokale omroepen, heeft forse kritiek op het gemeentebestuur van Nieuwkoop. Die stelt de raad voor de circa 8000 euro subsidie die RTV Hollands Midden jaarlijks krijgt, in te trekken, omdat ze niet zou willen samenwerken met de andere omroep in Nieuwkoop NEO. ,,Een rare dreiging”, reageert regiobestuurder van OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland) Jelke Bethlehem uit Hazerswoude-Rijndijk. ,,Ten eerste krijgt de omroep helemaal geen subsidie. Het is een rijksbijdrage. Het Rijk geeft gemeenten via het gemeentefonds geld voor de lokale omroepen. Gemeenten zijn niet verplicht om dat geld door te sluizen naar omroepen, maar het is niet netjes om dat niet te doen.

** Telegraaf Media Groep heeft zijn belang in Nieuwsmedia, de uitgever van Geenstijl.nl en Dumpert.nl, uitgebreid van 40 naar 100 procent. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die het mediabedrijf publiceerde. Hoeveel De Telegraaf betaalde voor het belang van 60 procent is niet bekend. De transactie vond afgelopen voorjaar plaats. In het jaarverslag van 2007 rapporteerde Telegraaf Media Groep nog dat het 40 procent van de aandelen in Nieuwsmedia had. De omzet van Digitale Media bedroeg over heel 2007 38,5 miljoen euro. Het jaar ervoor 34,3 miljoen. (Villamedia)

Tientallen ontslagen bij De Telegraaf

Telegraaf Media Groep nv (TMG) zal vrijdag bekendmaken dat er “tientallen” banen worden geschrapt bij dagblad De Telegraaf. Dat meldt het RTL Nieuws woensdagavond. De directie van TMG en de hoofdredactie van De Telegraaf ruzieen over het aantal banen dat verloren zal gaan bij de grootste krant van Nederland, zo hebben “goed ingevoerde bronnen” tegenover het RTL Nieuws verteld. Bij de krant werken momenteel zo’n 280 redacteuren. TMG kondigde begin deze maand aan dat het dieper in de kosten wil gaan snijden. Daarbij worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten. Oorzaak zijn de dalende advertentie-inkomsten, die het bedrijf noopte tot een verlaging van de winstmargedoelstelling voor 2008. Daarnaast werd TMG onlangs verplicht tot het nemen van een 12%-belang in de Duitse televisiezender ProSieben Sat.1 Media AG voor euro 377 mln. Op dit belang verwacht het mediabedrijf echter euro 150 mln tot euro 200 mln te moeten afschrijven. De exacte omvang zal het bedrijf vrijdag bij de publicatie van de halfjaarcijfers bekendmaken. (BNR/FD)

UIT DE MEDIA:

** Ziggo zal nog dit jaar het mogelijk maken om meerdere smartcards per huishouden te gebruiken zonder een verhoging van de abonnementskosten van digitale tv. Hierdoor moeten meer mensen worden overgehaald om over te stappen. Ziggo laat verder aan Tweakers.net weten in overleg te zijn met leveranciers van cam-modules. Deze decoderkastjes kunnen in htpc’s en televisies met ingebouwde dvb-c-elektronica worden ingebouwd. Mede door de verschillende versleutelingsstandaarden die de Nederlandse kabelaars gebruiken kunnen gebruikers echter tegen problemen aanlopen Ziggo hoopt nu in overleg met de leveranciers van de hardware en Irdeto, de firma achter het gebruikte versleutelingsmechanisme voor het digitale signaal, meer duidelijkheid te geven over hardware die wel op zijn kabelnetwerk zal werken. Onduidelijk is nog of concurrent UPC soortgelijke plannen heeft; een woordvoerder was woensdag niet bereikbaar. 

** Stefaan van Calster is per 1 augustus benoemd als programmadirecteur van Radio Maria in Den Bosch. De Belg is priester van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en emeritus hoogleraar pastoraal-theologie. Momenteel werkt hij als docent bij de priesteropleidingen in Roermond en Den Bosch. Hij is ook parochiepriester in het Limburgse Eijsden en geeft leiding aan de Nederlandse editie van het internationale theologische tijdschrift Communio. Radio Maria is een katholieke radiozender die sinds 1 februari uitzendt op de middengolf. Tot nu toe wordt er voornamelijk muziek uitgezonden, met in de vroege ochtend en aan het eind van de middag missen en gebeden. Van Calster krijgt de taak de programmering verder uit te bouwen. (via Omroep Brabant)

** De lokale zender Radio 350 vraagt de gemeente Rijssen-Holten om extra geld voor 2009. De radiozender wil mobiele opname- en zendapparatuur kopen en de kosten daarvan worden geschat op 19.000 euro. Ook de recente frequentiewijziging kost Radio 350 extra geld. Het antenne- en zendersysteem moest hierdoor worden aangepast en dat kostte ongeveer 6000 euro. Het bestuur van Radio 350 heeft al enige tijd geleden aangegeven extra geld te willen van de gemeente, maar dat is niet zo eenvoudig. Bij de start van de zender is aangegeven dat de Radio 350 zelf voor de financiering van hun plannen moet zorgen.

** De regels voor het ophangen van satellietschotels moeten strenger en duidelijker in Nijmegen. Daar pleit PvdA raadslid Stijn Verbruggen voor. Hij heeft de indruk dat de gemeente Nijmegen en de Nijmeegse woningcorporaties een hap-snap-beleid voeren. Er zijn wel regels, maar die zijn die eenduidig en worden ook niet gecontroleerd. De PvdA roept de corporaties en de gemeente dan ook op om gezamelijk nog eens goed naar de regels te kijken. (RTV Gelderland)

** RTV Utrecht heeft bij de politie aangifte gedaan van bedreiging van een televisieploeg. Dinsdag draaide een team in de Utrechtse wijk Overvecht een reportage over het gebiedsverbod dat de gemeente Utrecht instelt bij winkelcentrum De Gagelhof om straatterreur tegen te gaan. Jongeren probeerden het werk van de tv-ploeg onmogelijk te maken en dreigden dat ze de camera zouden vernielen. Toen de verslaggever daar iets van zei, schreeuwde de jongens dat de ploeg maar beter snel 112 kon bellen. (RTV Utrecht)

Frans-Noorse strijd om VRT-zenders

Er zijn nog twee kandidaten in de running voor de overname van het zenderpark van de VRT. Volgens diverse bronnen gaat het om de Franse groep TDF en Norkring uit Noorwegen. Zij dienen midden volgende maand een finaal bod in. Daarna hakt de openbare omroep de knoop door. Het dossier is van belang voor de ontwikkeling van het digitale omroeplandschap in Vlaanderen. De Vlaamse regering wil dat het zenderpark, dat de VRT onder meer gebruikt voor analoge en digitale tv-uitzendingen via de ether, verzelfstandigd wordt en overgaat in andere handen. Dat heeft te maken met de plannen van de overheid voor de ontwikkeling van digitale tv en radio via de ether in Vlaanderen. De regering wil dat de openbare omroep het als aanbieder van digitale uitzendingen gaat opnemen tegen andere partijen. Het bezitten van zendinfrastructuur, die de concurrentie ook nodig heeft, zou de VRT van bij de start bevoordelen. Daarom wil de overheid dat een neutrale partij het zenderpark in handen krijgt. TDF, een gewezen onderdeel van France Télécom, is een van de grootste zenderparkuitbaters van Europa. Het bedrijf is in handen van een reeks durfkapitaalgroepen. Het veel kleinere Norkring is een filiaal van de Noorse telefoonmaatschappij Telenor die gecontroleerd wordt door de regering van Noorwegen. Norkring bezit een zenderpark in het Scandinavische land dat ter beschikking wordt gesteld van lokale omroepen. 

UIT DE MEDIA:

** De opmars van digitale televisie lijkt te stokken. Nederlanders die nog niet zijn overgestapt op digitale tv, laten weten dat ze daar voorlopig ook geen plannen toe hebben. Zij nemen genoegen met de vertrouwde, analoge variant. Een kwart van de Nederlandse huishoudens beschikt inmiddels over digitale televisie. Van de grote meerderheid die nog analoog tv kijkt, geeft slechts 4 procent aan binnenkort over te stappen op digitaal. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau KPMG en marktonderzoeker TNS Nipo onder 1100 Nederlanders. Bezitters van een analoge kijkbuis vinden digitale televisie duur. Ook weten ze weinig van de extra, interactieve mogelijkheden die de nieuwe vorm van tv biedt. (ANP/AD)

** Dj Rick van Velthuysen gaat per 1 september naar Radio Veronica. Met de komst van Van Velthuysen naar Radio Veronica keert ook zijn programma WeekendRick terug op de radio. Dat programma presenteerde hij in het verleden voor zijn huidige werkgever Radio 538. Van Velthuysen is voortaan weer te horen met WeekendRick op zaterdagen en zondagen tussen twaalf en drie uur. ‘Mijn hele leven lang heb ik al ‘Vee-roo-ni-caa’ op de radio willen zeggen. En nu mag ik dat’, liet een tevreden Van Velthuysen woensdag weten. (AD/ANP)

** Een Australische journalist ligt in coma doordat hij tijdens de Olympische Spelen een zeldzame virusinfectie heeft opgelopen. Dat meldden Australische media woensdag. De 27-jarige Matthew Hill deed voor de Australische sportzender Sky Channel verslag van de roeiwedstrijd tijdens de Spelen. Hij klaagde op de eerste wedstrijddag zaterdag over hoofdpijn, maar bleef werken. Maandag werd hij onwel. Hij werd in allerijl overgebracht naar een ziekenhuis. Hill ligt inmiddels in een gespecialiseerde kliniek in Hongkong. Hij zou er ernstig aan toe zijn. (Volskrant/ANP)

** Koninklijke KPN NV verhoogt per 1 oktober het abonnementstarief van “Digitenne van KPN”. De abonneetelevisiedienst via de digitale ether (DVB-T) die de populaire Nederlandse commerciele zenders biedt, alsmede erotiek, zal per 1 september 7,50 euro per maand kosten; 55 eurocent per maand meer dan thans het geval is.

** “Product placement” heeft voet aan de grond gekregen op de Vlaamse televisie. Om de twaalf minuten komt er op het scherm een merkproduct in beeld. Dat blijkt uit een Masterproef in de Toegepaste Economische Wetenschappen. Bij de commerciële zenders zijn veel meer merkproducten te zien zijn dan bij de openbare omroep. VT4 en VTM zijn de koplopers. Canvas en Ketnet tonen het minst merken. Opmerkelijk is dat de concentratie in de Vlaamse programma’s groter is dan in Amerikaanse. Voor welke “plaatsingen” betaald is, kon de onderzoekster niet achterhalen. (VRT)

Nederlandse cameraman gedood in Georgië

Bij borbardementen op de Georgische stad Gori is cameraman Stan Storimans (39) van het Nederlandse televisiestation RTL Nieuws omgekomen. Dat heeft de hoofdredacteur Harm Taselaar bevestigd aan de journalistenbond NVJ. Zijn collega, correspondent Jeroen Akkermans, is gewond geraakt. Bij RTL is met grote verslagenheid gereageerd op de dood van Storimans. „Hij was een uitermate collegiaal persoon”, zo stelde de adjunct– hoofdredacteur van RTL Nieuws Marc Schreuder in een interview op RTL 7. Storimans was twintig jaar werkzaam voor RTL. „Zijn werk was zijn leven”, aldus Schreuder. „Hij voelde zich voor geen enkele klus te beroerd”. Storimans laat een vrouw en twee kinderen achter.

“KPN bereidt prijsverhoging Digitenne voor”

Telecombedrijf KPN bereidt momenteel in alle stilte een prijsverhoging voor van zijn digitale-televisiedienst Digitenne die voor zowel nieuwe als huidige klanten geldt. Dit bericht Tweakers.net. KPN zelf wil de geruchten bevestigen noch ontkennen. Vanaf 1 oktober wordt het standaard Digitenne-abonnement met 23 zenders met enkele centen verhoogd tot 7,50 euro per maand. Het voetbalpakket wordt vier euro per maand duurder en zal na de prijswijziging tien euro per maand kosten. De tuners die gebruikers van de digitale tv-aanbieder huren gaan vanaf oktober 3,50 per maand kosten, vijftig cent meer dan nu voor extra ontvangers moet worden betaald. KPN, eigenaar van Digitenne, wil de prijsverhoging niet bevestigen. Op zijn interne communicatienetwerk heeft het telecombedrijf de prijsverhoging echter al wel aangekondigd, waardoor retailwinkels als Primafoon en KPN Business Center al op de hoogte zijn van de prijsverhoging, zo blijkt uit navraag door Tweakers.net. De prijsverhoging zou niet alleen voor nieuwe klanten gelden, maar ook van toepassing zijn op reeds bestaande klanten. Het is nog niet bekend of en wanneer KPN zijn klanten hierover gaat informeren.

UIT DE MEDIA:

** Kabelaars CAIW en CAI Hendrik io Ambacht (CAI HIA) zullen ook het nieuwe tv-pakket van Eredivisie Live gaan aanbieden. Bij kabelaar gaat een abonnement op Eredivisie Live 11,95 euro per maand kosten voor vier kanalen. CAI HIA kan nog geen definitieve prijs bekend maken, maar zal rond de tien euro gaan kosten

** Urbanzender FunX is blij met de komst van collega Lijn 5. De hiphopzender vertrekt eind augustus bij de NPS op Radio 5 en sluit zich aan bij zijn genregenoot. Volgens FunX-directeur Willem Stegeman kan zijn organisatie het talent en de ervaring van Lijn 5 goed gebruiken. “Voor buitenstaanders is het misschien één pot nat wat Lijn 5 en FunX doen, maar binnen het ‘containerbegrip urban’ doen we iets heel anders. FunX heeft de laatste jaren veel publiek verzameld in de Randstad, terwijl Lijn 5 in de relatieve luwte van Radio 5 diepgang heeft gezocht. Wij kunnen dat goed gebruiken. Bij deze beslissing staat de inhoud voorop.” 

** KPN wil het bereik van mobiele telefoons in Flevoland sterk verbeteren. Dat is de uitkomst van een gesprek met VNG Flevoland (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Aanleiding waren de klachten over het matige GSM- en UMTS-bereik in deze provincie. Per gemeente gaat de KPN in kaart brengen waar de knelpunten liggen. Het grootste probleem doet zich voor in de bossen aan de oostrand van Dronten, bijvoorbeeld het Revebos en het Roggebotzand. Ook in Ketelhaven is het bereik niet optimaal, dat heeft te maken met de bomen en de hoogte van de dijk. Een nieuwe antenne in Dronten moet dit verbeteren. Ook in de andere gemeenten komen nieuwe ‘opstelpunten’. (Stentor)

** Het Radio5-programma Lijn 5 verhuist 28 augustus van de NPS naar FunX. De twee urbanplatforms van de Publieke Omroep worden zo samengevoegd tot één. Dat bevestigt eindredacteur radio Jurre Bosman van de NPS. De verhuizing heeft te maken met de nogal onnatuurlijke plek die de hiphopprogramma’s bij de Publieke Omroep innamen. “Lijn 5 verdwijnt van Radio 5. De plek op die zender was langzamerhand heel vreemd geworden. Radio 5 heeft zich de laatste jaren met succes ontwikkeld tot een 55+ zender, wat wij met Lijn 5 deden, stond daar haaks op. We vonden het zonde om zoveel talent en goede programma’s op die zender weg te stoppen.” De NPS ging op zoek naar een nieuwe partner voor Lijn 5. “We geven Lijn 5 met een mooie strik er omheen cadeau”, zegt Bosman. Over de consequenties van de samenwerking voor de programma’s van Lijn 5 kan Bosman niets zeggen. “Ik denk in elk geval dat liefhebbers Lijn 5 veel makkelijker kunnen vinden dan op Radio 5.” FunX en Lijn 5 waren niet beschikbaar voor verdere toelichting. (3voor12)

** De TMF Awards worden waarschijnlijk niet dit jaar, maar volgend voorjaar uitgereikt. Dat heeft een woordvoerster van de muziekzender maandag laten weten. De TMF Awards werden twaalf jaar geleden voor het eerst uitgereikt. De woordvoerster wilde niet bevestigen dat met die jaarlijkse traditie nu voor het eerst wordt gebroken. ,,Het wordt waarschijnlijk volgend voorjaar, maar het is nog niet helemaal zeker.” De TMF Awards werden vorig jaar in oktober gehouden in de Heineken Music Hall. De krant Metro meldde maandag dat TMF geen sponsor heeft kunnen vinden voor de Awardshow en dat de show mede daardoor wordt uitgesteld, maar dat spreekt de woordvoerster tegen. (ANP/AD)

** De Volkskrant verschijnt in 2010 waarschijnlijk op kleiner formaat. Dat heeft hoofdredacteur Pieter Broertjes in de eigen krant ” laten weten. Het is de bedoeling dat de krant van het huidige broad-sheet overstapt op het Berliner-formaat. “Dan kun je op de voorpagina artikelen en advertenties kwijt, en je kunt ook nog steeds prachtige spreads en katernen maken”, aldus Broertjes. “Tabloid vinden we niet journalistiek genoeg. Je kunt je voorpagina niet die urgentie meegeven die ik wil. Kijk maar naar Trouw, AD of Het Parool.” (Villamedia)

** BNN presenteerde zondagavond Georgië als toeristische bestemming, hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken reizigers ontraadt naar Georgië af te reizen vanwege de oorlog met Rusland. De reis door Georgië was een aflevering uit de reeks Weg met BNN, waarvoor Nicolette Kluijver en Dennis Storm vijf weken door Oost-Europa trokken. Onderweg tossen ze om de activiteiten die ze moeten uitvoeren. Zondagavond zagen 429.000 BNN-kijkers hoe Dennis Storm een les kreeg in de Georgische vechttechniek Kgridoli. Ook ging hij kijken bij het hondenvechten. Nicolette Kluijver reisde af naar het zuid-oosten naar het bedevaartoort Bodbe en deed mee aan een wedstrijd vuurspringen. (ANP/AD)

** Elektronicabedrijf NXP, voorheen de chipdivisie van Philips, wil de markt van de digitale televisie veroveren. Het bedrijf in Eindhoven heeft een deel van het Amerikaanse bedrijf Conexant gekocht. Het onderdeel produceert set-top boxen, een apparaat waarmee digitale televisie ontvangen wordt. Met de aankoop wil NXP tot de top drie van deze markt gaan behoren. Het bedrijf betaalde 110 miljoen dollar aan Conexant. (Omroep Brabant)

Arrow heeft plannen voor tv-zender

De Arrow-groep heeft plannen voor het opzetten van een tv-zender. “We gaan niet voor knopje 8 of 11 op de afstandsbediening hoor, maar werken aan een digitaal kanaal, te zien in pluspakketten van kabelaars en via internet. We zijn een studie naar de haalbaarheid aan het afronden, maar geloof me: die zender komt er gewoon”, zegt directeur Ad Ossendrijver vol overtuiging tegenover de Telegraaf. ,,Om de doodeenvoudige reden dat er nu niets is: ook bij TMF en MTV staat de muziek niet meer centraal. We hebben het merk en de mensen in huis die zo’n station kunnen dragen. Denk aan Adam Curry, Manuela Kemp, Jules Deelder, Harry de Winter en ook Barry Hay gaat binnenkort iets voor ons doen. Programmering is volop te krijgen: interviews met artiesten, videoclips, registraties van concerten; we moeten het alleen met de aanbieders eens worden over de prijs van de uitzendrechten. Ik voorzie wat dat betreft overigens weinig problemen.” 

UIT DE MEDIA:

** De Amerikaanse acteur en komiek Bernie Mac (Ocean’s-trilogie) is zaterdag in een ziekenhuis in Chicago overleden nadat hij daar onlangs met een longontsteking was opgenomen. Dat meldde zijn woordvoerster. De 50-jarige Mac leed aan de ziekte van Besnier-Boeck, een ongeneeslijke aandoening waarbij ontstekingen optreden in de organen. Mac speelde onder meer in de films Charlie’s Angels: Full Throttle en Transformers. Zijn sitcom The Bernie Mac Show werd twee keer voor een Emmy en twee keer voor een Golden Globe genomineerd.

** Judoka Ruben Houkes zet het olympisch toernooi verder voort als (co-)commentator bij de NOS. De 29-jarige lichtgewicht uit Haarlem was zaterdag de eerste Nederlander die in Peking een (bronzen) medaille behaalde. ,,Ik heb al een paar keer geoefend”, zei Houkes over zijn mogelijke nieuwe roeping. ,,Dat ging geloof ik wel goed. Maar verwacht van mij niet te veel kritiek. Alle jongens die in actie komen zijn vrienden van mij. Dan mag ik soms toch best een beetje emotioneel zijn?” (ANP)

** Weerbedrijf Meteo Consult komt in oktober met een nieuw televisiekanaal waarop 24 uur per dag informatie over de combinatie van weer en verkeer wordt uitgezonden. Het bedrijf heeft momenteel al een weerkanaal dat door circa 700.000 huishoudens wordt ontvangen, onder andere via UPC en Ziggo, maar dat zal opgaan in de nieuwe zender. Doel is om in 2010 of 2011 in alle huiskamers beschikbaar te zijn. “In de enquêtes van de kabelmaatschappijen eindigen we tegenwoordig altijd in de top tien van de wensenlijstjes voor de samenstelling van het zenderaanbod”, zegt directeur Harry Otten van Meteo Consult. “Bekend is dat door regen en sneeuw files langer worden, maar de automobilist wil vlak voor vertrek ’s ochtends liefst in een oogopslag zien of uitgelegd krijgen welke route het verstandigst is”, zegt Otten. (Telegraaf)

** Agentschap Telecom heeft in samenwerking met de politie donderdagmiddag 7 augustus rond 14.00 uur een illegale radiozender uit de lucht gehaald bij een perceel aan de Voskuilerdijk in Hattemerbroek. Een 20-jarige man uit Wezep gaf aan verantwoordelijk voor de zender te zijn. De zender is door het Agentschap Telecom in beslag genomen.

** De El Cid commissie in Leiden, die de kennismakingsweek voor aankomende eerstejaars studenten organiseert, weigert het studentenblad Propria Cures op te nemen in een tasje met documentatie dat aan de studenten wordt uitgereikt. Reden is een artikel in het blad, waarin ‘de anus van Albert Verlinde’ vragen beantwoordt. Bij het artikel staat een expliciete foto van een achterwerk. De commissie vindt de inhoud van het blad ‘ongepast’. Het college van bestuur van de universiteit zegt dat het geen invloed heeft gehad op de beslissing van de El Cid commissie. De populaire site GeenStijl.nl spreekt van ‘de vertrutting van de maatschappij die nu ook onder studenten toeslaat’. (LD)

** De veiling van Veronica Uitgeverij is door ProSiebenSat.1 Media AG elf dagen geleden begonnen. De uitgeverij die uit Veronica Magazine en TotaalTV bestaat is door het Duitse mediabedrijf te koop gezet omdat ze geen synergie ziet met de andere activiteiten van het bedrijf (SBS 6, Net 5, Veronica). Eerder dit jaar werd al duidelijk dat Veronica Uitgeverij te koop werd gezet. De directie van ProSiebenSat.1 Media AG verklaarde in een telefonische persconferentie naar aanleiding van de halfjaarcijfers dat ze verrast is door de ‘grote interesse’ uit zowel Nederland als daarbuiten. Zowel strategische als financiële investeerders hebben zich gemeld om een bod te doen op de uitgeverij die het grootste omroepblad van Nederland omvat. 

** Uitgeverij PCM onderhandelt over de gehele overname van het Algemeen Dagblad met uitgever Wegener. Volgens Villamedia zou de uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad ongeveer 20 miljoen euro willen betalen voor het 37 procent belang van Wegener in AD Nieuwsmedia. In 2006 wilde PCM nog afstand doen van het AD, maar die deal ging niet door. Nu hoopt de uitgever met de verkoop van de educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff, ter waarde van in totaal ongeveer 170 miljoen euro, aan het Friese uitgeversconcern NDC/VBK de aankoop van AD kunnen bekostigen en zo totaal eigenaar te worden. In een persbericht van Wegener kondigt het concern bovendien onderhandelingen over een mogelijke overname van PCM Lokale Media door Wegener aan. PCM Lokale Media geeft in Zuid-Holland 27 weekbladen uit met een totale oplage van één miljoen kranten. (Adformatie)

** Sinds vandaag is TV Oranje ook via KPN Interactieve TV 24 uur per dag te bekijken. De afgelopen maanden was de muziekzender bij KPN nog niet te ontvangen van 21.45 tot 05.30 uur. Nadat woensdag enkele technische aanpassingen werden gedaan, is TV Oranje nu ook bij KPN Interactieve TV 24 uur per dag onafgebroken te ontvangen via zowel XDSL, coax als glasvezel. TV Oranje maakt bij KPN deel uit van het zogenaamde Pluspakket waarmee de consument 41 extra themakanalen kan ontvangen. (Persbericht)

** De lokaleomroep Favoriet FM uit Zevenaar gaat ook uitzenden in de gemeenten Duiven en Westervoort. Favoriet FM heeft groen licht gekregen van het Commissariaat voor de Media. De procedure om de uitzendrechten te krijgen voor deze twee gemeenten, is begin 2008 van start gegaan. In de gemeenten Duiven en Westervoort was ruimte ontstaan om uit te gaan zenden, nadat Liemers FM eind 2006 gestopt was. De twee hadden al eerder aan het Commissariaat laten weten dat ze met de regionale zender aan de slag wilden gaan. 

** De plannen van de AVRO om Jos Brink op 19 augustus met een speciaal tv-programma te herdenken, zouden om onverklaarbare redenen zijn geschrapt. Dit meldt Shownieuws. Op 17 augustus vorig jaar overleed de charismatische presentator aan de gevolgen van kanker. Het is onduidelijk wie er nu precies verantwoordeljk is voor het intrekken van het programma. Volgens Evert Santegoed zouden het zowel de netmanagers als omroep kunnen zijn. Volgens weduwnaar Frank Sanders is dit de reden dat Jos vaak van omroep wisselde, meldt Shownieuws. (Telegraaf)

Intensieve controle op etherpiraten

Het Agentschap Telecom let deze zomer extra op etherpiraten. Volgens de toezichthouder is het aantal klachten over storingen van bijvoorbeeld de publieke radiozenders en het luchtverkeer de laatste tijd met 20 procent toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Illegale FM-zenders organiseren vooral in de zomermaanden marathonuitzendingen of andere evenementen zoals liveconcerten. De uitzendingen hinderen volgens het Agentschap Telecom de frequenties van onder meer de publieke omroepen, commerciële en regionale zenders. De ontvangst ervan wordt slechter of ze worden weggedrukt, aldus een woordvoerder van het agentschap. Volgens hem gebruiken de piraten soms zulke krachtige zenders dat ook televisie en telefonie worden verstoord. De verscherpte controle heeft al resultaat gehad. Tot nu toe zijn twintig etherpriraten uit de lucht gehaald. De illegale zenders zijn vooral actief in noord en oost-Nederland en richten zich vaak op het Nederlandstalige repertoire. Mensen die illegaal radio maken riskeren een boete die kan oplopen tot 4500 euro en soms hoger. Het Agentschap Telecom is toezichthouder, uitvoerder en deskundige op het gebied van elektronische telecommunicatie en valt onder het ministerie van Economische Zaken. (ANP/AT)

UIT DE MEDIA:

** Het programma Peter R. de Vries: Misdaadsverslaggever maakt dit najaar twee keer kans op een Emmy. Het gaat om de geruchtmakende reportage over de zaak Natalee Holloway en om de uitzending rond een wegens pedofilie veroordeelde zeilschoolhouder, liet SBS woensdag weten. Ook het SBS-programma Liefde op het Tweede Gezicht, waarin gehandicapten een partner zochten, is doorgedrongen tot de finale voor een Emmy-nominatie. Eerder werd al bekend dat drie programma’s van de Publieke Omroep meedingen naar de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen: De Grote Donorshow (BNN), Couscous & Cola (BNN) en de documentaire Sterven in Nederland van Tegenlicht (VPRO). Uit de finalisten, ongeveer acht per categorie, worden op 13 oktober de uiteindelijke nominaties geselecteerd. Op 24 november worden in het Hilton Hotel in New York tijdens een feestelijk gala de Emmy’s uitgereikt. (ANP/AD)

** Voetbal Insite keert komend seizoen niet terug bij RTL7. Dat zegt vaste analist Johan Derksen van het programma. ,,Nu RTL het Eredivisievoetbal kwijt is aan de NOS, heeft voetbal geen prioriteit meer bij de zender,” zegt de hoofdredacteur van Voetbal International. ,,RTL zit nog vast aan de Eerste Divisie en wat uitwedstrijden van Oranje, maar daarmee houdt het op.” Presentator Wilfred Genee en Derksen waren van plan om in het nieuwe seizoen elke maandagavond live vanuit een stadion hun praatprogramma te maken. ,,Maar zoiets kost geld, en dat is er niet meer bij RTL,” zegt Derksen ,,Er is een nieuwe directeur gekomen en die heeft de opdracht vanuit Luxemburg meegekregen om te bezuinigen.”

** Film1 is de nieuwe hoofdsponsor van het Nederlands Film Festival. De digitale betaal-tv-zender is de vierde hoofdsponsor naast de Nederlandse Publieke Omroep, de Volkskrant en KPN. De sponsorovereenkomst behelst onder meer de adoptie van het Gouden Kalf voor de Film1 Publieksprijs. Casper Keller, General Manager van Film1: ‘Met deze samenwerking onderstrepen we onze liefde en steun voor Nederlandse films.’

** Eind juni 2008 had UPC Nederland 592.100 digitale kabeltelevisie abonnees. Eind maart 2008 waren dat er nog 562.700. Het totaal aantal TV-abonnees (analoog en digitaal) was 2.088.700. Dat waren er nog 2.118.600 drie maanden geleden, een daling van 29.900 abonnees (1,4%). Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van Liberty Global, de eigenaar van UPC NL. 

** De huidige cabaretportal van de VARA, Variatee, gaat op in een nieuwe portal met de naam Humortv.nl. De VARA wil daarmee nauwer aansluiten bij het themakanaal HumorTV, het best bekeken themakanaal van de publieke omroep. Volgens Edwin Valent, hoofd Nieuwe Media van de VARA, is de site interactiever geworden. ‘Bezoekers kunnen hun mening geven en ieder filmpje voorzien van een rating. Daarnaast kunnen ze HumorTV-fragmenten via de nieuwe flashplayer embedden waar ze maar willen zoals op een Hyves pagina of weblog.’ (spreekbuis)

** De verhuizing van het TV Toys-museum in Dieren is begonnen. Het museum vertrekt naar Zutphen, omdat het daar meer bezoekers hoopt te trekken. Omdat nog niet duidelijk is waar het museum precies komt, worden de spullen eerst opgeslagen in een groot depot op bedrijventerrein De Mars in Zutphen (TV Gelderland)

** De regionale commerciële radiozender RadioNL is sinds woensdag ook te ontvangen in Ameland en Terschelling. RadioNL zendt voor deze eilanden uit via de 89,4 MHz. RadioNL hoopt deze week ook haar steunzender in Zutphen (89,9 MHz) in de ether te brengen.

** Het Internationaal Olympisch Comité heeft zijn woord gehouden. Voorafgaand aan de Zomerspelen in Peking maakte het IOC al bekend dat de livebeelden van alle sporten met een vertraging van enkele seconden de wereld zouden worden ingestuurd. En zo geschiedde vandaag bij de eerste voetbalwedstrijden van de vrouwen. De ‘vertragende maatregel’, die ook bij andere grote evenementen al eens is ingevoerd, is in het leven geroepen om eventuele protesten buiten beeld te houden. In aanloop naar de Spelen, vooral tijdens de fakkeltocht, ontstonden er al diverse demonstraties rondom de schending van mensenrechten in China. (Telegraaf)

Opta legt UPC en Ziggo verplichtingen op

Telecomtoezichthouder Opta wil maatregelen nemen om de concurrentie op de markt voor analoge televisie te bevorderen. Daartoe heeft Opta de twee grootste kabelmaatschappijen van Nederland, UPC en Ziggo, verplichtingen opgelegd. Dat staat in het dinsdag uitgebrachte ontwerpbesluit Omroep van de waakhond. Opta lichtte drie weken geleden al een tipje van de sluier op. De waakhond wil dat de kabelbedrijven andere partijen volledige toegang verschaffen tot hun netwerken, wanneer deze partijen uitzendrechten hebben verworven. Verder zijn UPC en Ziggo verplicht om de analoge kabelaansluiting administratief door te verkopen aan andere bedrijven. Dit betekent dat een consument voor zijn analoge kabelabonnement of voor een digitaal pakket via de kabel volledig kan overstappen naar een zogeheten alternatieve aanbieder. Opta verwacht dat het besluit vanaf 1 januari van kracht wordt. De betrokken partijen hebben tot 29 september de tijd om op de voorstellen van de toezichthouder te reageren. Ook moet de Europese Commissie nog toestemming verlenen. (via o.a NU.nl)

UIT DE MEDIA:

** Omroep Flevoland brengt komend voetbalseizoen geen samenvattingen op televisie van de wedstrijden van FC Omniworld. De samenvattingen worden mogelijk gemaakt door televisie-producent Eyeworks, maar die wil daar nu geld voor hebben. Volgens directeur Allard Berends van Omroep Flevoland gaat het om enkele tienduizenden euro’s per jaar. De omroep kan en wil dat niet betalen. De afgelopen jaren konden de samenvattingen van de eerstedivisionist dankzij tegenprestaties met gesloten beurs worden uitgezonden.

** De Olympische Spelen staan bekend als het meest bekeken (sport)evenement ter wereld, maar toch zal het drie weken durende tournooi in tientallen landen op geen enkele televisiezender te zien zijn. Om toch iedereen op onze aardbol te kunnen laten meegenieten van de spannendste momenten van de Spelen in Peking heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aangekondigd dat de hoogtepunten van elke dag op YouTube te zien zullen zijn. YouTube zal de beste momenten ter beschikking stellen voor mensen uit 77 landen waar geen deal werd gesloten omtrent de uitzendingen van de sportgebeurtenissen op de Olympische Spelen. Dat is onder meer het geval in India, Zuid-Korea en Irak. 

** Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft vooralsnog geen bezwaar tegen de komst van de applicatie Street View in de Europese versie van het programma Google Maps. Dat heeft een woordvoerder van het CBP dinsdag gezegd. Met de optie Street View kunnen bezoekers door middel van driedimensionale beelden het idee krijgen dat ze door een straat lopen of in een straat staan. Volgens een woordvoerder van Google maakt het internetbedrijf al ongeveer een maand foto’s van straten in Amsterdam en Rotterdam met camera’s op auto’s voorzien van een Google-logo. 

** Ronald Koeman heeft zich voor het komende voetbalseizoen verbonden aan de NOS. Hij zal als kenner de Champions Leaguewedstrijden die de omroep uitzendt, becommentariëren. Daarnaast schuift de oud-international maandelijks aan bij het voetbalpraatprogramma Studio Voetbal. Dat maakte een woordvoerster van de NOS dinsdag bekend. Koeman heeft volgens de omroep meerdere aanbiedingen gekregen voor een rol op tv tijdens het komende voetbalseizoen, maar heeft laten weten zich bij de NOS het meest thuis te voelen. 

** Sky Radio heeft in de Duitse deelstaat Hessen haar radiozender sinds vanochtend naar Radio BOB waarbij het format nu draait om pop- en rockmuziek. De naams- en formatwijziging volgt op een weinig succesvolle geschiedenis van Sky Radio in het Duitse Hessen. De geruchten rond de overgang van Sky Radio in Hessen naar Radio BOB hingen al enige dagen in de lucht op diverse Duitse radiofora. 

** Nadat vorige week al verschillende radio-uitzendingen werden gestaakt, is nu ook de website van het Achterhoekse radiostation Berkelland FM uit de lucht. Aanleiding is een ruzie tussen vrijwilligers en het bestuur van de omroep. De ruzie leek aanvankelijk beslecht door de aanstelling van een nieuwe programmaleider, maar ook de laatste weken zijn opnieuw enkele vrijwilligers gestopt. (RTV Gelderland)

** De Bredase piratenzender Radio Oranje is maandagmiddag uit de ether gehaald door het Agentschap Telecom. Zender en computerapparatuur ter waarde van ongeveer 1800 euro zijn in beslag genomen na een inval in de studio aan het Mgr. Nolensplein. De zender was sinds het EK in de lucht en had een bereik van zo’n vijftig kilometer rond Breda. Piraat ‘Christian’ hoopt binnen een maand weer in de lucht te zijn, ondanks de dreiging van een zware boete. Een voor 19 oktober geplande feestmiddag in café Onze Henk in Prinsenbeek gaat ook gewoon door, aldus de etherpiraat. (BN/Stem)

** TV Apeldoorn zendt vanaf komende zaterdag elke week een lange samenvatting uit van de duels van AGOVV Apeldoorn. Ook is een overzicht te zien van de andere wedstrijden in de eerste divisie. Het programma is elke zaterdag en zondag vanaf 18.00 uur te zien na het TV Apeldoorn Magazine, in een doorlopende carrousel. AGOVV begint de competitie vrijdag met een uitwedstrijd tegen Helmond Sport.

Steunzender Radio 4 gestolen

Afgelopen week was de FM-ontvangst van Radio 4 in en om Wageningen tijdelijk verstoord doordat een steunzender van Radio 4 was gestolen. Het apparaat stond in een verzorgingshuis in Wageningen. Op klaarlichte dag is afgelopen woensdag met een koevoet de deur van het ketelhuis opengebroken, waar de zender stond. De dief, waarschijnlijk met kennis van zaken, is ongemerkt weggekomen. De zender van de lokale omroep Dalux FM, die ook in het ketelhuis stond, is niet meegenomen. De straatwaarde van de steunzender is 3.500 euro. Op donderdag, na ongeveer 24 uur, is de diefstal opgemerkt. De beheerder van de steunzender, KPN Broadcast Services, heeft direct een andere zender geplaatst, waardoor de ontvangst van Radio 4 weer op behoorlijk niveau is in omgeving Wageningen. Er is ook aangifte bij de politie gedaan. Radio 4 bericht : Mocht u de zender toevallig tegenkomen, KPN Broadcast Services komt graag met u in contact. Het Radio 4-programma Viertakt bemiddelt graag via viertakt@nps.nl. Het apparaat is herkenbaar aan de volgende gegevens: Merk: Elettronika, Type: Mira, Serienummer: 0304 0007 4931.

UIT DE MEDIA:

** TV Noord zendt voortaan op zaterdagavond voetbal uit de eerste divisie uit. Het programma gaat Noord Sport Jupiler League heten en brengt samenvattingen van wedstrijden van onder meer BV Veendam en Emmen. Het programma wordt gemaakt in samenwerking met producent Eyeworks. Komende zaterdag is de eerste uitzending. Die begint om kwart over zes. (RTV Noord)

UPC: Sport 1 en Eredivisie Live voor 14,95 euro

Kabelaar UPC bericht vandaag in een persbericht dat er een speciaal combinatie abonnement komt voor Sport 1 in combinatie met de nieuwe voetbalzender Eredivisie Live. Bij UPC is het mogelijk om voor 14,95 euro per maand zowel Sport 1 als Eredivisie Live af te nemen bij de kabelaar. Fans die zich vóór 28 augustus abonneren op het combinatiepakket Eredivisie Live en Sport1 kijken van september tot december voor €9,95 per maand. Daarna geldt de abonnementsprijs van €14,95 per maand. Het combinatiepakket Eredivisie Live en Sport1 kan worden aangevuld met Film1. Voor €26,95 per maand ontvangen abonnees niet alleen sport, maar ook een breed scala aan de nieuwste films zonder reclameonderbrekingen. Wanneer klanten vóór 28 augustus een abonnement op dit combinatiepakket afsluiten, betalen zij voor de periode september tot december € 24,- per maand.

Uit de Media:

** 2,3 Miljoen luisteraars volgden de wielerronde Tour de France via Radio 1, zo blijkt uit representatief onderzoek, uitgevoerd door bureau De Vos en Jansen in opdracht van Radio 1. Van 5 tot en met 27 juli was Radio 1 elke dag van 14.00 tot 18.30 uur NOS Radio Tour de France en voor ruim 4,4 miljoen mensen is Radio 1 het medium dat de Tour de France volgt. De luisteraars waardeerden de uitzendingen van NOS Radio Tour de France met een mooie 7,7. Hiermee sluit Radio 1 het tweede grote sportevenement van deze zomer af.

** Sinds 1 augustus heeft de gemeente Doetinchem weer een eigen radio-omroep. Door een samenwerking tussen de Doetinchemse Stadsomroep en Gelre FM is er nu Gelre FM Doetinchem te horen via 106.2 FM in de ether. Overdag zal de programmering van de nieuwe zender gedeeld worden met Gelre FM Oost Gelre en Gelre FM Aalten en in de avond- en weekenduren zal er een programma speciaal voor de gemeente Doetinchem gebracht worden. Gelre FM is te ontvangen in de ether op 106.2 FM, 106.4 FM, 107.2 FM en 107.5 FM en in de hele Achterhoek via de UPC kabel.

** Kabelaar Ziggo geeft sinds kort de tv-zender C-BBC en CBeebies niet meer door via haar digitale pakket. En dat is tegen het zere been van de 5-jarige Stijn en zijn 3-jarige broertje Mees. De jongens uit Stad zijn groot fan van de Engelse tekenfilmpjes die de BBC overdag uitzendt op CBeebies en CBBC. De jonge actievoerders pikken het niet dat hun favoriete kanaal op zwart staat. De jongens roepen ouders en kinderen op om bij Ziggo te klagen. Het bedrijf heeft namelijk beloofd dat de uitzendingen worden hervat als er veel reacties binnekomen.

** VRT-televisiezender Eén brengt dit najaar acht eigen, nieuwe programma’s. Voorts blijft de zender vooral bij haar vaste waarden. Dat bleek maandag tijdens een persconferentie waarop de openbare omroep nu al zijn najaarsprogrammatie voorstelde. De acht nieuwe programma’s zijn van uiteenlopende aard. In de komische reeks “Fans” verdiepen Stany Crets en Peter Van den Begin zich in de wereld van de idolen. Studio Brussel-icoon Peter Van de Veire krijgt een eigen muziektalkshow en “De smaak van De Keyser” is dan weer een prestigieuze fictiereeks over de drie generaties vrouwen van distellerie De Keyser.

** De Nijmeegse onderzoeksjournalist Gerard Legebeke is overleden. Dit bericht RTV Gelderland. Legebeke werkte voor het VPRO- radio-programma Argos. Daar richtte hij zich op misstanden bij overheid en bedrijfsleven. Onlangs maakt hij een geruchtmakende reportage over Nederlandse commando’s die in Afghanistan buiten hun mandaatgebied opereerden. Hij kreeg daarvoor De Tegel, een prestigieuze prijs voor Nederlandse journalistiek. Legebeke overleed afgelopen vrijdag, hij is 54 jaar geworden. (RTV Gelderland)

** De SP in de Haagse gemeenteraad eist opheldering over de sponsoring van het nieuwe televisieprogramma Rock Nation. Daarbij worden 20 muzikanten ondergebracht in een pand in de Haagse binnenstad. Uiteindelijk blijven er 5 over die samen een rock band gaan vormen, en een album mogen opnemen. De gemeente Den Haag draagt een ton bij aan het commerciële televisieprogramma. Verschillende Haagse muzikanten vinden dat oneerlijk. Volgens hen wordt onterecht voorbijgegaan aan bestaande Haagse bands. (RTV West)

** Film1 biedt haar abonnees in augustus een nieuwe dienst aan: Film1 On Demand. Film1 abonnees kunnen op basis van hun maandelijkse abonnement op ieder gewenst moment onbeperkt kiezen uit een wisselend aanbod van meer dan honderd films. Deze vorm van On Demand wordt ook wel Subscription Video On Demand (SVOD) genoemd. 

** De actie van Radio Westerwolde voor de Stichting Kinderen Kankervrij heeft 20.000 euro opgeleverd. Medewerkers van de omroep zaten vijf dagen in een glazen huis in Vlagtwedde. Luisteraars konden tegen betaling verzoeknummer aanvragen of teddyberen kopen. Zo’n vijftig vrijwilligers van radio Westerwolde hebben meegewerkt aan de actie. De 20.000 euro is zaterdagochtend overhandigd aan een vertegenwoordiger van KIKA. Die was eerst sprakeloos en later heel blij met het geldbedrag. (RTV Noord)

** Actrice Louise Ruys is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden in ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. Dat heeft haar familie bekendgemaakt. Ruys was de jongste dochter van acteurs-echtpaar Cor Ruys en Tilly Lus. Zij was getrouwd met Ab Abspoel, hun zoon is Michael Abspoel, samensteller en de stem van NCRV-programma Man Bijt Hond. Ruys begon haar carrière na de oorlog in een cabaret met Hein Funke. Later zong zij Franse chansons voor AVRO-radio met pianist Peter Kellenbach. Ook begon zij na de oorlog aan een toneelloopbaan. Haar laatste toneelrol speelde Ruys in 1984 met onder anderen Ton van Duinhoven, Sjoukje Hooymayer en haar echtgenoot. Ook speelde zij in enkele televisieproducties zoals Hollands Glorie en in films als Op Hoop Van Zegen en Amsterdamned. (ANP/AD)

** Radio 90FM, de streekomroep van de Utrechtse Heuvelrug, krijgt binnenkort een nieuw geluid. Een eerste aanpassing is inmiddels al te horen Radio90FM: Tot 19.00 uur is er een nieuw muziekformat te horen met voornamelijk muziek van Nederlandse bodem aangevuld met golden-oldies. In de avonduren en in het weekend zijn de bekende programma’s van de programmamakers van Radio 90FM te horen. Eind augustus wordt de Radio 90FM nieuwe look gepresenteerd.

** OZ Radio is vandaag van start gegaan. Zanger/presentator Gordon introduceerde vanmiddag in Amsterdam deze – door hem bedachte – online radiozender. OZ Radio richt zich op ‘iedereen met een open, vrolijke, “gay” mentaliteit’. De muziek die het sration 24 uur per dag 7 dagen per week non-stop draait is feel good-muziek. Uiteraard mogen Abba en The Village People niet ontbreken, maar ook Madonna en Kylie Minogue zijn te horen.

** Sinds vrijdagmiddag is de middengolfzender van The Big L, 1395 kHz AM, uit de lucht. Via de nieuwsgroep nl.media.radio wordt gemeld dat de zender uit de lucht is gegaan wegens “mileuregels”.

** Jongerenzender FunX vertrekt volgende week met een team van vier mensen naar Beijing. Vanaf 8 augustus brengen zij live verslag van de persoonlijke verhalen van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen. Daarnaast gaat FunX in Beijing op zoek naar de Chinese urban muziekcultuur. Luisteraars van de zender worden op de hoogte gehouden van de laatste sportieve en muzikale ontwikkelingen in het Aziatische land via reports, live call-ins,blogs en filmpjes. Speciaal voor de gelegenheid lanceert het radiostation www.funxinchina.nl waarop alle verslagen terug te vinden zijn.

** NOVA-presentator Joost Karhof presenteert in de laatste week van augustus een dagelijkse talkshow vanuit Denver, als Barack Obama wordt gekozen tot presidentskandidaat van de Democraten. Vanuit een skybox in de conventiehal bericht Karhof van maandag 25 tot en met vrijdag 29 augustus dagelijks over de Democratische Conventie. Karhof wordt bijgestaan door co-host Jörgen Raymann en Prem Radhakishun die als reporter op jacht gaat naar kleurrijke verhalen op straat, meldde de NPS vrijdag. De NPS-uitzendingen zijn te zien van 19.30 tot 20.20 uur op Nederland 3. In de studio schuiven elke avond gasten aan. De gesprekken worden afgewisseld met reportages vanaf de conventievloer en vanuit de stad en de opvallendste fragmenten van de Amerikaanse tv. (ANP/AD)

** De zender Het Gesprek heeft besloten de uitzendingen via de satelliet per vandaag te staken. Hierdoor kan CanalDigitaal deze zender met ingang van vandaag niet meer aanbieden aan haar abonnees. CanalDigitaal betreurt de beslissing van Het Gesprek om niet meer uit te zenden via de ASTRA-satelliet. (Canal Digitaal)