Media kort: augustus 2009

RTL Nederland komt met digitale themazender RTL Lounge

RTL Nederland breidt haar zenderfamilie uit met een vijfde zender: RTL Lounge. De nieuwe zender brengt zeven dagen per week, 24 uur per dag de beste programma’s uit binnen- en buitenland op het gebied van drama en lifestyle (koken, beauty & fashion, wonen, reizen en love & life). RTL Lounge is het eerste themakanaal van RTL Nederland en richt zich op de jonge vrouw van nu. RTL Lounge is in eerste instantie te ontvangen via de digitale pakketten van UPC en Ziggo. Daarnaast is RTL in gesprek met andere distributeurs. RTL Lounge biedt Nederlandse en internationale programma’s van een hoge kwaliteit. Naast populaire RTL-programma’s als ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’, ‘Gooische Vrouwen’, ‘RTL Travel’, ‘Nigela Bites’, ‘Project Runway’ en ‘Bouwval Gezocht’, biedt de zender ook exclusieve programmering met de RTL-première van de Nederlandse telenovelle ‘Lotte’ en dramaseries als ‘Fashion House’ en ‘Desire’ en het reisprogramma ‘Rough Guides’. Programma’s die de jonge vrouw van nu informeren en inspireren. Bert Habets, CEO RTL Nederland: “RTL volgt de kijker nauwgezet en speelt in op alle nieuwe manieren van tv kijken. Digitale televisie wordt steeds belangrijker. Het is ons doel om hier optimaal op in te spelen met een onderscheidend en kwalitatief aanbod. Daarom is de lancering van RTL Lounge voor ons bedrijf van groot belang. Het is een zender met een heel eigen karakter dat perfect aansluit bij onze zenderfamilie en op de belevingswereld van de jonge vrouw.” De programma’s worden bij RTL Lounge niet onderbroken door commercials en starten elk heel of half uur. Tevens biedt de zender unieke previews van RTL-programma’s. Zo is de nieuwe aflevering van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ bij RTL Lounge ’s ochtends al om 10.30 uur te zien. Daarnaast kunnen kijkers die de aflevering bij RTL 4 hebben gemist, deze de volgende dag om 19.30 uur zien bij RTL Lounge.De zender is vanaf 2 oktober a.s. te ontvangen door de abonnees van UPC met een Royaal pakket en door Ziggo- klanten met een Film & Entertainment pakket of een Digitaal Totaal pakket. (Persbericht RTL Nederland)

 

UIT DE MEDIA:

** Tele2 Nederland begint de bouw van een nieuw digitaal televisieplatform. Dat ondersteunt HD-tv, bevat een verfijnde gebruikersinterface en staat later in 2010 de koppeling met internetdiensten toe. “Tv als platform wordt steeds belangrijker voor ons. Zoals bekend willen we ook op de analoge kabel, zodat de drempel om naar Tele2 over te stappen nog kleiner wordt”. Directeur Consumentenmarkt Günther Vogelpoel ziet de ontwikkeling van de digitale televisiemarkt zo snel gaan, dat hij een vernieuwingsproces gaande zet binnen zijn bedrijf.

** Het regionale commerciele radiostation Hotradio hoopt dat de Raad van State korte metten maakt met een boete van het Commissariaat voor de Media. Die legde het radiostation een boete op van 10.000 euro, omdat het reclame maakte voor sponsoren van het ANP-nieuwsblok. Direct na het nieuws meldden Hotradio en Hotradio Plus welk bedrijf of organisatie betaald had voor het ANP-blok.

** Onze TV, de nieuwe tv-zender van tv-maker Willie Oosterhuis, gaat op 1 september om 17.00 uur van start. De zender zal in iedergeval te zien zijn via het digitale basispakket van Ziggo op kanaal 33. Op dit kanaal zendt de tv-zender SuusTV uit. “Wij willen televisie maken met hart en ziel en dat betekent voor mij nu meer dan ooit. Televisie dat werkelijk het venster van onze wereld is. Onze wereld, waar ‘altijd wat te doen’ is; waar het leven van ieder mens telt. Het leven en de mensen zijn de basis van de programma’s”, aldus Willie Oosterhuis. “Onze TV wil niet eenzijdig iets uitstralen maar tot interactie en deelneming uitdagen”. ‘Gezellig met Jannes’, ‘De Piratenparade’, ‘Nieuw op 33’, ‘Megapiraten op weg naar het Gelredome’, ‘Sterren.nl Top 20’ èn ‘De Deure’ zijn programmatitels.

** Acteur Henk van Ulsen is vrijdag in zijn woonplaats Bussum overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie meegedeeld. Van Ulsen is 82 jaar geworden. De in Kampen geboren acteur speelde in vele toneelproducties en televisieseries. Ook werd zijn stem opgevoerd bij documentaires, commercials en luisterboeken. Hij studeerde in 1949, cum laude, af aan de Amsterdamse Toneelschool. Van Ulsen kreeg twee keer de Louis d’Or toegekend en won de Albert van Dalsumprijs. Verder kreeg hij de Edison Classique en verscheidene erepenningen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. (ANP/AD)

** De winnaars van de RVU Radioprijs zijn op Radio 1 bekendgemaakt. De RVU Radioprijs is de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers uit Nederland en Vlaanderen. Juryvoorzitter Dolf Jansen maakte de winnaars bekend in een live-uitzending vanuit het RVU- paviljoen in Hilversum. In de categorie journalistiek/nieuwsgeoriënteerd werd Mijke Hurkx van de Fontys Hogeschool Tilburg tot winnaar uitgeroepen. Zij maakte het programma ‘Als je dit niet hebt meegemaakt…’, een bijzonder rauw en openhartig interview met een militair die op 19-jarige leeftijd naar Uruzgan werd uitgezonden.

** UPC lag eerder deze week onder vuur in de pers omdat het zijn abonnees aan het afknijpen zou zijn. Navraag bij UPC leert echter dat de soep niet zo heet wordt gegeten. In een reactie geeft de woordvoerder aan dat het voor UPC, zoals ook voor alle andere ISP’s in Nederland, een uitdaging is om het leeuwendeel van de klanten niet te laten lijden onder het intensieve gebruik van een kleine groep van kennelijk professionele gebruikers. Ter illustratie: bij een 120 Mbps verbinding gaat het dan om bijna 300 DVD’s per dag.

** Tele2 introduceert in september een nieuwe abonnementsvorm op basis van vdsl2. De internetaanbieder is de eerste provider in Nederland die deze technologie aanbiedt, al is de geografische beschikbaarheid voorlopig nog beperkt. Het nieuwe ‘Fiberspeed’-abonnement biedt een downloadsnelheid van 60Mbps en een uploadsnelheid van 6Mbps, en krijgt een prijskaartje van 39,95 euro per maand. Voor tien euro meer kunnen klanten ook bellen via Tele2, zo heeft de telco vrijdag bekendgemaakt. Verder zal het vdsl-product vanaf eind dit jaar verkrijgbaar zijn als onderdeel van het triple- playaanbod van Tele2.

** Nieuwslezer en presentator Jurgen van den Berg verlaat de NOS en stapt over naar de NCRV. Daardoor gaat hij ook weg als vaste nieuwslezer van het ochtendprogramma van Giel Beelen op 3FM. Per 1 november vervangt Van den Berg Ghislaine Plag bij de NCRV-programma’s op Radio 1. Plag gaat zich richten op televisieprogramma’s.

** De lokale omroep voor Spijkenisse, Smart RTV, heeft een verlenging gekregen voor het verzorgen van programma’s voor de gemeente Spijkenisse. De verlenging volgt na een positief advies van de gemeente Spijkenisse eerder dit jaar. De programma’s dienen gericht te zijn op Spijkenisse en bestemd zijn voor de gemeente Spijkenisse, zo staat te lezen in het besluit dat het Commissariaat voor de Media vorige week heeft genomen. (VPinfo)

** De Britse openbare omroep BBC is bezig met een verfilming van het leven van de 72-jarige Winnie Madikizela-Mandela, de omstreden ex- vrouw van Nelson Mandela. De BBC is volgens de woensdageditie van de krant The Times naar Soweto getrokken om het ruchtmakende verhaal van de voormalige eega van Mandela vast te leggen. De film zou later dit jaar op televisie verschijnen.

** RTL7 wil de uitzendrechten van de Bundesliga verwerven maar voorlopig gaapt er een gat tussen vraag en aanbod. De mannenzender van RTL wil ver gaan maar is niet bereid tegen elke prijs het Duitse voetbal binnen te halen, aldus Voetbal International deze week. De gesprekken met rechtenbureau Sportfive lopen nog maar volgens RTL7-directeur Peter Lubbers “moet er nog heel wat water door de Rijn lopen”, voordat hij een akkoord heeft.

** De 20-jarige Michiel Vos uit Den Haag gaat volgende week een poging doen om het wereldrecord tv kijken op zijn naam te zetten. Het huidige record staat op 72 uur. De poging vindt plaats in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De Hagenaar neemt het daarbij op tegen twee andere kandidaten. Tijdens de recordpoging is het toegestaan om elk uur vijf minuten iets anders te doen. Zo is het mogelijk om tussentijds bijvoorbeeld te eten en drinken, een wandeling te maken of even te douchen. (TV West)

UIT DE MEDIA:

** De gemeente Leiden heeft samen met de Stichting Stadspartners en Leiden Stad van Ontdekkingen een bedrag van 40.000 euro ter beschikking gesteld aan de AVRO jeugdserie ‘2012 Het Jaar Nul’. Deze serie wordt voor een groot deel opgenomen in Leiden en draagt daarom bij aan de promotie van de Sleutelstad, vinden burgemeester en wethouders. De eerste aflevering van de serie zal op 10 oktober op de televisie te zien zijn. (TV West)

** Nico Silvius, directeur van de regionale commerciële radiozender RadioNL, snapt niets van de gerechtelijke uitspraak over zijn FM-frequenties in Cuijk en op Ameland. De bestuursrechter in Rotterdam bepaalde onlangs dat de twee kavels opnieuw verdeeld moeten worden omdat er geen regiogebonden programma worden uitgezonden. “Wat de rechter heeft gezegd kan helemaal niet”, reageert Silvius tegen RadioFreak.nl. “Je mag zoveel kavels hebben als je maar wil, als het maar geen dubbele dekking is en niet meer dan 30 procent van de Nederlandse bevolking bereikt. En daar voldoen we aan.”

** De returnwedstrijd van FC Twente tegen Qarabagh voor een plaats in de hoofdronde van de Europa League wordt niet uitgezonden door TV Oost. De onderhandelingen tussen RTV Oost en de rechtenhoudende partij in Azerbeidzjan waren in een vergevorderd stadium. Beide partijen konden het echter niet eens worden over de wijze van betaling. De rechtenhouder wilde dat het geld contant en in een koffer overhandigd zou worden. Dat is voor RTV Oost te risicovol en heeft om die reden afgezien van uitzending op TV. RTV Oost zal de wedstrijd wel in flitsen op de radio uitzenden. De wedstrijd wordt donderdag om 17.00 uur Nederlandse tijd gespeeld. (RTV Oost)

** Ziggo heeft welbewust tariefinformatie over de tarieven van de toekomstige wederverkoop gelekt naar onder andere het Financieele Dagblad. Dit heeft John Burger namens Ziggo bevestigd. “We denken dat het soms toch noodzakelijk is om deze transparantie te geven. We hebben in het hele proces een keurige functionele lijn gevolgd. Sommigen van de nieuwkomers beginnen gelijk te blaten zonder enige vorm van geinformeerd te zijn,” aldus de directeur communicatie van Ziggo.

** De verdeling van de commerciële regionale frequenties 95.3 FM (Kavel B31) in Cuijk en 89.4 FM op Ameland (Kavel B27) moet opnieuw worden gedaan. Dat heeft de bestuursrechter van Rotterdam bepaald. Op de frequenties is nu RadioNL te horen. Het radiostation uit Sneek kreeg in maart vorig jaar van het Agentschap van Telecom elf nieuwe etherfrequenties toegewezen. Een 12e frequentie ging naar de Efteling.

** Dit najaar gaat Omroep Brabant Radio een bijzondere samenwerking aan. Vanaf 21 september verzorgt de omroep regionale nieuwsbulletins op Royaal FM. Omroep Brabant hoopt met deze samenwerking een zo breed mogelijk publiek te bereiken voor haar nieuwsbulletins. Omroep Brabant-directeur Gert Bielderman: “De luisteraars van Royaal FM zijn gemiddeld jonger dan die van onze omroep. Samenwerking met Royaal biedt een uitgelezen kans om ons nieuws heel gericht aan een jonger publiek aan te bieden. Het past ook uitstekend binnen de strategie van Omroep Brabant, om zijn informatie via zoveel mogelijk kanalen te verspreiden. Ook andere dan onze eigen media dus”

** Acteur Pieter Lutz is donderdagmiddag in zijn woonplaats Rotterdam op 82-jarige leeftijd overleden. Hij stierf plotseling en onverwachts aan een hartstilstand. Dit treurige nieuws maakte zijn echtgenote Ivonne Lutz-van Elburg donderdag bekend aan de Telegraaf. Pieter maakte deel uit van een familie vol acteurs. Zijn broers Ton en Luc acteerden ook. De middelste broer Pieter speelde in zijn leven verschillende rollen op televisie en in het theater. De huidige generatie kent hem uit zijn rol in de komische serie ‘Het Zonnetje in Huis’, waarin Pieter de kroegtijger Fred speelde, naast Johnny Kraaykamp senior.

** De Nederlandse productiemaatschappij Eyeworks van Reinout Oerlemans gaat samenwerken met tv-productiehuis De Filistijnen van de Vlaming Bruno Wyndaele. Door de samenwerking krijgt Oerlemans kans om programma’s te gaan maken voor de publieke omroep VRT en de Vlaamse SBS-zenders VT4 en Vijf-TV. Eyeworks maakt onder meer Flikken Maastricht, De Pfaffs en Sterren dansen op het ijs. (Telegraaf)

** De inzamelactie voor Villa Pardoes, waarbij drie DJ’s van Radio Hoeksche Waard in een glazen huis opgesloten zaten, heeft ongeveer 30.000 euro opgeleverd. Sinds afgelopen maandag kwamen de drie DJ’s niet meer buiten. Vanuit het glazen huis in ‘s-Gravendeel verzorgen ze tot vrijdagavond laat 111 uur radio. Via aangevraagde plaatjes en allerlei andere sponsoracties moet zoveel mogelijk geld worden ingezameld. Het geld is bedoeld voor Villa Pardoes, het vakantieverblijf in Kaatsheuvel voor kinderen met een levensbedreigende ziekte. (Radio Rijnmond)

** Rob Trip gaat op 1 januari 2010 aan de slag als nieuwe presentator van het Acht-uur NOS Journaal. Hij volgt in die functie Philip Freriks op die aan het einde van 2009 volgens planning stopt met zijn lange loopbaan bij de NOS. Trip gaat de presentatie van het Acht-uur Journaal afwisselend doen met Sacha de Boer. Zij is sinds 2003, naast Freriks, het vaste gezicht van het belangrijkste NOS Journaal. Rob Trip is buitengewoon blij met zijn nieuwe baan. “De journalistiek is een prachtig vak. Als je dat vak mag uitoefenen als presentator van het Acht-uur Journaal, dan ben ik daar zeer vereerd mee. In die rol ben je immers toch het gezicht voor heel veel mensen voor wie iedere avond het Acht-uur bulletin een vast en belangrijk moment is. Ik ga mijn uiterste best doen om het presentatorschap voor al die kijkers zo goed mogelijk in te vullen, op mijn eigen wijze en met mijn journalistieke bagage achter de hand. Als voorbeeld heb ik daarbij Philip Freriks die het Acht-uur Journaal zoveel jaren op z’n geheel eigen wijze uitmuntend heeft gepresenteerd. Het is nog een hele uitdaging om hem op die plek waardig te vervangen.” (Persbericht)

** De lokale radio- en tv- zender Webfm is in de tweede helft van september definitief ook in Horssen via de kabel te ontvangen. Dat zegt Patrick Huisman van Webfm, de omroep die sinds begin dit jaar de lokale radio- en tv-uitzendingen voor Druten verzorgt. Horssen heeft een andere kabelaanbieder dan de rest van de gemeente Druten. Om die reden blijft het al ruim 4,5 jaar verstoken van lokale tv.

** De fm-zender van Smart FM in Papendrecht (105.0 FM) is alweer geruime tijd uit de ether. De website van Smart FM vermeld editie Papendrecht niet meer. Vandaag werd de reden hiervan bekend gemaakt door de voorzitter van de RSOS. “De samenwerking tussen Smart FM en RSOS Papendrecht (RTV Papendrecht) bleek in de loop van de tijd voor beide partijen toch niet die toegevoegde waarde op te leveren die iedereen er oorspronkelijk van verwachtte. Bovendien is het bestuur van RSOS sinds begin dit jaar hard bezig met een geheel nieuwe invulling te geven aan de lokale publieke omroep Papendrecht

** In voetbalstadion de Euroborg in Groningen werd woensdagavond op grootse wijze de internetzender KickboxTV gelanceerd. De betaalzender voor vechtsportliefhebbers is een Gronings initiatief. Dat kickboxen een veelbekeken televisiesport is, is wel duidelijk: glitter en glamour, gepaard met gewelddadigheid en vernuft. Het zijn ingrediënten voor een hoge kijkdichtheid. Twee Groninger ondernemers zien er wel brood in om een internetzender te wijden aan de vechtsport. (RTV Noord)

** De Amerikaan Don Hewitt, bedenker van het tv-programma 60 Minutes, is woensdag overleden. Hewitt leed aan kanker. Hij is 86 jaar geworden. Hewitt was een van de belangrijkste krachten achter de schermen van de Amerikaanse televisiejournalistiek. Hij werkte als producent en regisseur voor Edward R. Murrow, Douglas Edwards en Walter Cronkite van tv-zender CBS, maar 60 Minutes was zijn grootste wapenfeit. Het nieuwsprogramma, gestart in 1968, bevatte minidocumentaires gebaseerd op onderzoeksjournalistiek.

Sport 1: geen fusie met Eredivisie Live

Een eventuele fusie tussen Sport 1 en Eredivisie Live is vooralsnog niet aan de orde, zegt Kees Jansma, directeur van Sport 1 tegenover de Volkskrant. Hij laat, voorzichtig formulerend, echter ruimte open voor speculaties: ‘Sport 1 is wel geïnteresseerd in de eredivisiewedstrijden en dus in een vorm van samenwerking met Eredivisie Live.’ De geruchten over een fusie namen de afgelopen weken toe. Begin deze maand deden de twee concurrenten een gezamenlijk bod op de rechten van de Duitse Bundesliga. Tevergeefs overigens, want de verkopende partij, marketingbureau Sportfive, wees het bod van de hand. In NRC Handelsblad bevestigde marketingdeskundige Frank van den Wall Bake onlangs dat het idee niet door iedereen wordt afgewezen. Directeur Alex Tielbeke van de ECV, de belangenvereniging van de eredivisieclubs, zou ervoor openstaan. Liberty Global, de Amerikaanse eigenaar van Sport 1, wil volgens Van den Wall Bake financieel echter nog geen concessies doen. Volgens eigen opgave heeft Eredivisie Live 360 duizend abonnees. Een fusie is nog niet in de maak, beklemtoont Jansma. ‘Dat we samen met Eredivisie Live een bod hebben gedaan op de Bundesliga, was puur een impulsieve, opportunistische actie van mij.’ Sport 1 heeft zich, als aanbieder van buitenlandse voetbalbeelden, in een sterke positie gemanoeuvreerd. Op de Bundesliga na, kan de zender samenvattingen uitzenden van alle toonaangevende voetballanden: Spanje, Engeland, Frankrijk en Italië.

RTL en Eurosport geïnteresseerd in Bundesliga-voetbal

Sportfive, het bedrijf dat namens de Duitse voetballiga de uitzendrechten voor de Bundesliga verkoopt, is in gesprek met RTL Nederland over het afnemen van de uitzendrechten voor de Duitse Bundesliga in Nederland. “Met RTL voeren we concrete gesprekken”, aldus een woordvoerder van Sportfive tegenover Voetbal International. Volgens Voetbal International heeft ook Eurosport belangstelling. Dit kanaal zendt uit in tal van landen en voor veertien van die landen werd inmiddels de Bundesliga aangekocht voor Eurosport 2. Nederland hoort daar nog niet bij. Naar verluidt moet de Bundesliga tussen de 800 duizend en één miljoen euro per jaar opbrengen. Eerder al was bekend geworden dat een gezamenlijk bod van Sport 1 en Eredivise Live was afgewezen door Sportfive. “Sport 1 bood dit keer slechts een derde van de vorige prijs en later het gezamenlijke bod met Eredivise Live bedroeg het bod slechts veertig procent van dit bedrag en dat is onnacceptabel” aldus een woordvoerder van Sportfive tegenover Voetbal International.

UIT DE MEDIA:

** CNN-presentator Robert Novak is overleden op 78-jarige leeftijd. Dat heeft zijn familie dinsdag aan het televisiestation laten weten. Novak leed sinds een jaar aan een hersentumor. Vrienden noemden de medepresentator van het politieke debatprogramma Crossfire ‘The Prince of Darkness’, vanwege zijn pessimistische inslag. Novak had daar geen problemen mee. Hij gebruikte zijn bijnaam als titel voor een boek met zijn memoires, dat in 2007 verscheen. De CNN- medewerker gold als conservatief en schreef ook columns die werden geplaatst in driehonderd kranten. In 1948 ging hij als middelbare scholier aan de slag in de journalistiek, als medewerker van een krant. Hij maakte carrière en was er in 1980 bij toen CNN werd opgericht.

** UPC besteedt aandacht aan de Uitmarkt in Amsterdam van 28 tot en met 30 augustus. De kabelaar sponsort de fotowedstrijd en filmt alle hoogtepunten van de optredens op de Nieuwmarkt. Al deze hoogtepunten zijn voor UPC Digitale TV-klanten gratis te bekijken via UPC On Demand. Daarnaast zenden de publieke omroepen het openingsprogramma en het optreden van Alain Clark uit. (Telecompaper)

Plasterk dreigt met ingreep tv-salarissen

Minister Plasterk (Media, PvdA) dreigt met wettelijk ingrijpen in de salarissen van presentatoren van de publieke omroep. Dat schrijft hij vandaag in antwoord op Kamervagen van parlementariër Jasper van Dijk (SP). Plasterk legt de bal nu eerst bij de publieke omroepen. Die moeten nagaan of hun presentatoren hun diensten aanbieden binnen het Beloningskader Presentatoren in de Publieke Omroep (BPPO). Deze beloningscode treedt in werking per 1 september en komt erop neer dat een presentator bij een publieke omroep niet meer mag verdienen dan de Balkenendenorm. Mocht blijken dat de omroepen niet handelen volgens dat uitgangspunt, dan „kan dat reden zijn voor aanscherping van de wettelijke systematiek”. Van Dijk noemt de reactie van Plasterk „slap”. De bal ligt wat hem betreft niet bij de omroepen, maar bij de minister. „Het staat vast dat het beloningssysteem via allerlei constructies wordt omzeild. Er is dus al een aanleiding tot aanscherpen van de wet.” Van Dijk stelde zijn Kamervragen naar aanleiding van berichten in deze krant dat presentatoren van de publieke omroep zich laten betalen via allerlei constructies, bijvoorbeeld hun eigen bv’s. Met die constructies kunnen presentatoren de beloningscode omzeilen. Plasterk toonde zich in zijn antwoorden verder licht geïrriteerd over „een van de geciteerde presentatoren”, die blijk geeft van „een zeker dedain voor de maatschappelijke discussie die op dit moment wordt gevoerd over de beloningen”. Hij doelde op uitlatingen van Rik Felderhof (NCRV) in NRC Handelsblad. (NRC)

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar UPC past per 1 september haar digitale tv-pakket aan. De vrouwenzender Foxlife en de familiezender Z@ppelin 24/ Familie 24 worden toegevoegd aan het pakket. Foxlife biedt een combinatie van lifestyle en entertainment met bekroonde internationale tv- en realityseries die nog niet in Nederland te zien waren, zoals Crash, Nurse Betty en True Blood. Foxlife is vanaf 1 september te vinden op kanaal 13 en maakt onderdeel uit van het Starter-pakket. Z@ppelin 24 / Familie 24 is onderdeel van het themapakket van de Nederlandse Publieke omroep Nederland 24 en is vanaf 1 september beschikbaar voor Royaal-abonnees op kanaal 509. Fashion TV (Royaal pakket) en VOOM HD (HD-pakket) verdwijnen per 1 september uit het digitale pakket van UPC.

** De lokale omroep Zaanradio is weer in de ether te horen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de FM-zender van de lokale omroep gestolen. Sinds zondag wordt er weer uitgezonden via de ether middels een noodzender. Het signaal van deze noodzender is wel mono. Zaanradio is ook via internet te beluisteren.

** Website DutchMedia heeft een lijst in handen verkregen van gemeenten waar staatssecretaris Heemskerk (PvdA) van Economische Zaken naar studeert om de publieke radiozender FunX extra etherdekking te vergeven. De PvdA-bewindsman gaf eerder in een brief aan de Tweede Kamer aan het ‘mobiele bereik van FunX via de FM’ te willen uitbreiden en er ‘wellicht mogelijkheden zijn’ het bereik tot ‘maximaal de dertig grotere steden’ uit te breiden ‘mits er geen sprake is van ongewenste storing op andere zenders’. Uiteindelijk blijkt het te gaan om 24 extra gemeenten waar mogelijk dekking voor FunX gevonden is. FunX zendt al uit in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht op basis van licenties van de lokale publieke omroepen aldaar.

** Het mediaprogramma ‘De leugen regeert’ keert dit najaar niet terug bij de VARA. Volgens een woordvoerder van de omroep wordt na negen seizoenen het aanbod in onderwerpen steeds minder. “Er is veel verbeterd. Media letten scherper op fouten, de NOS heeft bijvoorbeeld een ombudsman aangesteld. Verder kunnen grote onwaarheden in de pers ook aan de orde komen in Zembla en Pauw&Witteman.” Presentator Felix Meurders noemt het ‘buitengewoon jammer’ dat het stopt. Op de plek van ‘De leugen Regeert’ komt een tweede serie van vrouwentalkshow ‘Vrouw en Paard’. (AD via Villamedia)

** Het Amerikaanse uitgeversconcern Reader’s Digest maakt zich op voor een bescherming tegen faillissement via de zogenoemde chapter11-procedure. Dat maakte het concern, vooral bekend van het gelijknamige maandblad, maandag bekend. De procedure, die vergelijkbaar is met de Nederlandse surseance van betaling, zal alleen gelden voor de Amerikaanse activiteiten en niet voor die in Canada, Latijns-Amerika, Europa, Afrika, Azië en Australië/Nieuw- Zeeland. Reader’s Digest gaat gebukt onder een schuldenlast. Deze zal door kredietverstrekkers worden kwijtgescholden in ruil voor aandelen in het bedrijf. Na de procedure wil de onderneming reorganiseren en weer op zoek gaan naar groei.

** Trees te Nuyl-Brans, voormalig hoofd inkopen bij de VARA, is zondag op 86-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Leiden. Dat hebben haar familie en de VARA maandag bekendgemaakt. In de jaren zestig en zeventig was Trees te Nuyl verantwoordelijk voor tal van programma’s die de VARA uitzond. Haar eerste aankoop was de serie Forsyte Saga, die een groot deel van de Nederlandse kijkers wekelijks aan de buis gekluisterd hield. Ze was ook verantwoordelijk voor de aanschaf van films en series als Coronation Street, Rawhide, Der Kommissar, Fame en Parel aan de kroon. In 1984 kreeg haar afdeling de Zilveren Nipkow-schijf voor haar kwaliteitskeuze. Als voorzitter van de Werkgroep Jeugd heeft zij er mede voor gezorgd dat het Jeugdjournaal en Sesamstraat verschenen. (ANP)

** KPN past op 1 oktober een inflatiecorrectie toe op de abonnementen. De hoogte hiervan wordt bepaald door de Consumentenprijsindex van het CBS. De correctie geldt voor klanten die op 1 oktober langer dan 3 maanden klant zijn en voor klanten die op 1 oktober langer dan 3 maanden geleden hun abonnement hebben verlengd. In je contract staat vermeld dat inflatiecorrectie wordt toegepast. Het is niet mogelijk een abonnement op te zeggen naar aanleiding van de inflatiecorrectie. (Telecompaper)

** Sport1 heeft voor het seizoen 2009-2010 de uitzendrechten verworven van Bayern München TV, het kanaal van de club van trainer Louis van Gaal. Ook heeft Sport1 de mogelijkheid om alle wedstrijden van Bayern München in de Bundesliga en de Duitse beker in delay uit te zenden.

** Net als begin maart van dit jaar, is Sport1 ook nu weer live bij de Davis Cup. Het REAAL Nederlands Davis Cupteam komt van vrijdag 18 t/m zondag 20 september in Maastricht uit tegen Frankrijk. Sport1 biedt zo goed als alle digitale televisiekijkers de mogelijkheid het gehele toernooi live en exclusief te volgen d.m.v de Sport1 free view.

** De provincie Limburg praat ook met Ziggo over investeringen in een snelle infrastructuur voor internet, zegt gedeputeerde Jos Hessels in het FD. Enkele weken geleden lekte uit dat Limburg zo’n 100 miljoen uit de opbrengst van de verkoop van Essent wil steken in glasvezel. De keuze voor Reggefiber leek al vast te staan, tot woede van brancheclub NL Kabel. Die sprak zich uit tegen het voortrekken van FttH. Er was nog geen deal, maar Reggefiber heeft als eerste de Provincie actief benaderd. Ziggo heeft dezelfde onderhandelingspositie. De kabelaar van Limburg heeft een goedkopere propositie, waarbij alleen het bestaande netwerk wordt opgewaardeerd, stelt Hessels.

** Hugo Borst, voetbalanalist bij het Algemeen Dagblad en de NOS, verwacht dat er wellicht dit jaar al een fusie komt tussen de betaalzenders Sport 1 en Eredivisie Live. Dit bericht Borst in zijn wekelijkse column in het Algemeen Dagblad. “Eredivisie Live is zeer verliesgevend. Misschien nog wel dit seizoen gaat er een pijnlijke fusie komen met het sterkere Sport 1”. Volgens Chris Woerst, oud-directeur van de Eredivise CV en bedenker van Eredivisie Live “is Eredivisie Live niet rendabel door de politiek en onze typische Nederlandse cultuur”, aldus Hugo Bost in zijn column.

** De lokale radiozender Zaanradio uit Zaanstad is momenteel niet te beluisteren via de ether. De zender van de lokale omroep is in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen. Dit bericht Zaanradio op haarwebsite. Zaanradio is nog wel te horen met opgenomen programma’s via haar internetstream

** Ziggo is gestart met het testen van een online backupdienst. De backup-bestanden worden versleuteld opgeslagen en Ziggo hanteert een fair- use-policy voor de maximale backup-grootte. De bestanden kunnen met anderen gedeeld worden. Om gebruik te kunnen maken van de Online Backup-dienst van Ziggo moeten gebruikers backupsoftware van de site downloaden. Om toegang te krijgen tot de opslagruimte op de servers van Ziggo moet na installatie van de software een activeringscode worden ingevoerd die gebruikers via e-mail hebben ontvangen. De dienst verkeert nog in de testfase.

Telegraaf aast formeel op NRC

De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft formeel haar belangstelling laten blijken voor de overname van de krant NRC Handelsblad. Dat heeft Ad Swartjes, de gedelegeerd bestuurder van TMG, vrijdag gezegd bij de toelichting van de halfjaarcijfers. NRC Handelsblad is nu nog in handen van De Persgroep uit België, maar moet worden verkocht. De Persgroep nam eerder dit jaar de Nederlandse uitgeversgroep PCM over. PCM brengt onder meer NRC Handelsblad, nrc.next, De Volkskrant en Trouw op de markt. De operatie kreeg groen licht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, op voorwaarde dat De Persgroep NRC Handelsblad en nrc.next zou afstoten. TMG had eerder al belangstelling laten blijken voor NRC Handelsblad, maar dan viel het bericht dat de interesse opgeborgen was. Vorige maand bleek echter dat er toch nog belangstelling is en die is nu omgezet in een formele kennisgeving.

UIT DE MEDIA:

** Sport1 heeft Edward van Cuilenborg aangetrokken als presentator. Van Cuilenborg gaat vanaf 29 augustus ieder weekend de presentatie van de Sport1 round up voor zijn rekening nemen. Edward van Cuilenborg is hiermee toegevoegd aan het team van Sport1-presentatoren, dat naast hem bestaat uit Kees Jansma, John van Vliet en Pascal Kamperman. Kees Jansma, directeur van Sport1: ‘Ik ken Edward al jaren en ik denk dat hij een versterking is voor ons team. In de Sport1 round up, die op zaterdag rond 17:50 uur en op zondag rond 22:50 uur wordt uitgezonden, zal de kijker aan de hand van korte samenvattingen, nieuwtjes, rangen en standen, volledig op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen in de sportwereld’.

** Koen van Huijgevoort en Robert Feller zijn binnenkort te horen als dj’s op 100%NL. Vanaf 31 augustus presenteert Koen van Huijgevoort elke maandag tot en met vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur op de zender. Robert Feller zal vanaf 21 september de middag vullen tussen 14:00 en 16:00 uur.

** Sky Radio Group, het radiobedrijf waar Sky Radio, Radio Veronica, TMF HitRadio en Classic FM onderdeel van zijn, heeft in het eerste met een daling van 15,15 % het afgelopen half jaar een fors lagere omzet gedraaid ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Het verlies van het bedrijf is met ongeveer hetzelfde bedrag gedaald.

** Frits Barend gaat weer een televisieprogramma over voetbal maken. Voor de regionale omroep RTV Noord-Holland presenteert hij dit seizoen ‘De Eretribune’. In de talkshow worden elke zondag de prestaties van Ajax en AZ besproken. Eén van de onderdelen van het programma wordt de rubriek ‘Wass sagt Louis?’, waarin memorabele uitspraken van Louis van Gaal worden getoond. Frits moet met ‘De Eretribune’ Ton Ojers doen vergeten. Deze voetbalanalist behaalde een ware cultstatus op de regionale zender, maar vetrok na onenigheid met de directie van RTV Noord-Holland. (RTL)

** Veronica zendt donderdag 27 augustus voor het eerst in zijn geschiedenis een Europese voetbalwedstrijd uit. Het treffen tussen SK Slovan Bratislava en Ajax is live op de zender te volgen. Dat maakte Veronica vrijdag bekend. De teams strijden om een plaats in de groepsfase van de Europa League, de nieuwe naam voor de UEFA Cup. De wedstrijd is vanaf 18.30 uur te zien bij Veronica. Verslaggever Leo Oldenburger verzorgt het commentaar.

Satellietinstallateurs geven CanalDigitaal een gele kaart

Ruim 1000 Nederlandse satellietinstallateurs hebben vandaag provider CanalDigitaal op ludieke wijze kenbaar gemaakt het niet eens te zijn met het gevoerde beleid. Deze week ontving de Nederlandse provider van digitale televisie via de satelliet 1500 gele kaarten. Met de start van het voetbalseizoen een passende actie om CanalDigitaal duidelijk te maken dat de vakhandel zich niet buitenspel laat zetten. CanalDigitaal implementeerde tijdens de zomervakantie het nieuwe coderingssysteem SECA-3 waardoor enkele tienduizenden satellietontvangers geen beeld meer gaven, waaronder ook de door CanalDigitaal gecertificeerde satellietontvangers. De zoveelste verandering waarmee uiteindelijk satellietinstallateurs worden opgezadeld met extra onbetaald werk. “De telefoon staat hier roodgloeiend”, aldus Cor Jagtenberg van SMH Digitaal uit Doorn. “Allemaal mensen waarvan de smartkaart niet meer werkt.” Nadat een medewerker van SMH Digitaal samen met de klant het stappenplan heeft doornomen heeft de klant uiteindelijk weer beeld, maar het kost een satellietinstallateur gemiddeld 10 minuten per gesprek. Volgens Rolf Edens van het Friese Arob antennebouw is het geen incident. “Dan zou ik er nog mee kunnen leven, maar het doorvoeren van wijzigingen door CanalDigitaal is eerder regel dan uitzondering.” Auke van Muiswinkel van Heijnen uit Heerle bekijkt de gehele ontwikkeling van Digitale televisie via de satelliet met argusogen. De laatste wijziging werd net voor de kerstvakantie doorgevoerd, nu weer tijdens de zomervakantie. “Momenten waarop de bezetting bij de CanalDigitaal helpdesk ook minimaal is.” Veel consumenten zijn het beu en stappen over naar Digitenne, “ze weten dat Digitenne veel minder televisiekanalen biedt in een veel slechtere kwaliteit, maar consumenten snappen niets meer van al die CanalDigitaal wijzigingen, Digitenne is dan letterlijk en figuurlijk een simpelere alternatief. Dat is spijtig want digitale televisie via de satelliet heeft zoveel meer te bieden.” (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** De Reclame Code Commissie (RCC) heeft klagers die vinden dat de reclame van de Staatsloterij misleidend is, in het gelijk gesteld. De RCC maakte de uitspraak donderdag bekend. De Staatsloterij verkondigde in de aanloop naar de meest recente trekking dat de jackpot van 27,5 miljoen euro gegarandeerd zou vallen. Uiteindelijk viel de jackpot op eenvijfdelot, waardoor de Staatsloterij slechts 5,5 miljoen euro uitkeert.

** Persdienst GPD (Geassocieerde Pers Diensten) gaat vrijdag excuusbrieven sturen naar BN’ers, wier telefoonnummers via een GPD-lijst op internet te vinden waren. Dat liet een directielid van het persbureau voor regionale kranten donderdag weten. De lijst met contactpersonen belandde door een systeemlek op straat. (ANP)

** De AVRO start zaterdag 15 augustus op Nederland 3 met de zesdelige serie Up Close, met documentaires over kunst en cultuur voor een jonger publiek. De eerste aflevering staat in het teken van soulster James Brown. Met archiefmateriaal en interviews schetst de documentaire een beeld van het leven van Brown, met het accent op zijn glorietijd tussen 1955 en 1971. Up Close is een afgeleide van het AVRO-kunstprogramma Close Up (Ned. 2). (ANP/AD)

** Vanaf aanstaande zondag gaat Co Adriaanse aan de slag als voetbalanalyticus bij de NOS. Adriaanse, die een jaar vrijaf heeft genomen als voetbalcoach, zal een van de gasten zijn bij Jack van Gelder in de NOS voetbaltalkshow NOS Studio Voetbal. De voormalig trainer van o.a. AZ, Ajax, Fc Porto, Metalurg Donetsk, Al-Sadd Sportslcub en Fc Red Bull Salzburg, zal zich vooral concentreren op de Eredivisie topwedstrijd van a.s. zondag, PSV-Ajax. Co Adriaanse zal komend seizoen regelmatig bij NOS Studio Voetbal te zien zijn en zal daarnaast ook op Champions League avonden voor de NOS gaan werken.

** Digitale zenders bereikten in juli gemiddeld 22,7 pct van de Nederlandse bevolking van zes jaar en ouder per week. In huishoudens die beschikken over digitale ontvangst ligt dit percentage op 37,6 pct. Deze percentages laten een groei ten opzichte van de junicijfers zien. Over de totale vijfweekse periode (week 27 t/m 31), bedroeg het bereik 46,9 pct van de Nederlandse bevolking en 68,9 pct van de personen in huishoudens die over digitale ontvangst beschikken. Dat blijkt uit de pilot die de Stichting Kijkonderzoek (SKO) uitvoerde om het bereik te meten van digitale tv-zenders. De zenders 13th Street (misdaad) en Humor TV (publieke omroep) blijken het meest populair bij kijkers die beschikken over digitale ontvangst. Het bereik is respectievelijk 6,8 en 6,1 pct. (Adformatie)

** Radio 538-dj Jeroen Nieuwenhuize gaat vrijdag vanuit zijn eigen huis de Top 40 presenteren omdat hij is getroffen door Mexicaanse griep. Dat meldde een woordvoerster van deze radiozender donderdag. ,,Na een Tamiflu-kuur en een week thuis uitzieken, gaat het inmiddels een stuk beter met hem”, aldus de zegsvrouw. ,,Zo goed zelfs dat hij vrijdag gewoon de Top 40 presenteert. Vanwege besmettingsgevaar voor collega’s nog even niet vanuit de Radio 538-studio in Hilversum, maar vanuit een locatiestudio bij hem thuis.” (ANP)

** Edvard Niessing zal niet meer bij omroep Max te zien zijn. De nieuwslezer had in het programma In Tijd voor Max een nieuwsblokje, maar dit onderdeel is geschrapt. Edvard is teleurgesteld, maar blijft open staan voor een terugkeer bij de ouderen-omroep. Dit meldt Shownieuws.

** De gemeente Hoorn zit niet te wachten op de Norderney, het voormalige zendschip van Veronica. Het verzoek van V-Productions uit Rotterdam, de eigenaar van het schip, om een vaste ligplaats in de haven van Hoorn is door burgemeester en wethouders afgewezen, meldt het Noord Hollands Dagblad. De zoektocht naar een plek voor het schip, dat van 1964 tot 1974 de thuisbasis was van de toenmalige piratenzender Veronica, blijft voortduren. De vorige eigenaar probeerde tevergeefs het schip in Edam-Volendam en Waterland te stationeren. (via Spits)

** In het gebied van kabelbedrijf Rekam heeft 36,8% van de klanten er voor gekozen over te stappen naar de (duurdere) concurrent Caiway. Dat blijkt uit de cijfers die Rekam bekend heeft gemaakt over het 2e kwartaal van 2009. Op het kabelnet van de Rekam is het sinds juni 2007 mogelijk te kiezen uit twee aanbieders; Rekam met een pakket van €6,60, en Caiw met een pakket vanaf €15,45. Van de 54.111 mogelijke aansluitingen zijn er 41.930 (77,5%) ook echt in gebruik. Daarvan hebben ondertussen 15.422 abonnees gekozen voor een overstap naar Caiway, de rest (26.508) zit bij Rekam.

** De Noord-Veluwe krijgt er met ingang van 15 september een nieuwe radiozender bij. Het is de regio webradio Velio die zich richt op het gebied langs de Veluwse Randmeren. Initiatiefnemer is Ben van Baasbank. “Webradio kun je horen op internet, zonder een computer nodig te hebben. Dat lijkt ingewikkeld maar is heel eenvoudig. Tot voor kort kon je alleen via de computer naar een webradio luisteren, maar tegenwoordig kan dat ook met een speciale ontvanger die je kunt aansluiten op de eigen stereo-installatie in een woon-, werk- of slaapkamer. De computer hoeft niet eens aan te staan. Het enige dat je nodig hebt is een ontvanger en een (draadloos) netwerk.

** De leden van de jury van de Stan Storimans Prijs, genoemd naar de cameraman die woensdag een jaar geleden in Georgië sneuvelde, zijn bekend. De jury wordt gevormd door Ad van Liempt (NPS, afdeling geschiedenis), Rik Rensen (hoofdredacteur Wereldomroep) en Marga van Praag (voormalig verslaggeefster NOS Journaal). Dat meldde Peter van der Maat, hoofdredacteur NCRV Netwerk, woensdag. Samen met freelancejournalist Henny de Vos is Van der Maat initiatiefnemer van de prijs. De onderscheiding wordt op donderdag 12 november uitgereikt. Marjolein Storimans, de weduwe van Stan, zal hem overhandigen aan de cameraman of -vrouw die tussen 12 augustus 2008 en 12 augustus 2009 de beste visuele bijdrage heeft geleverd aan een nieuws- of actualiteitenrubriek op tv of internet.

** Kabel Noord verhoogt de snelheden van bestaande abonnementen en introduceert een nieuwe vorm, KNID Super met 60 Mbps. Het netwerk wordt volgens planning in de week van 10 november opgewaardeerd. KNID Basis verdubbelt naar 4 Mbps, Familie gaat van 4 naar 20 Mbps en Comfort van 8 naar 30 Mbps. (Telecompaper)

** Vanaf 1 september is er bij de lokale omroep Radio Middelsee overdag een nieuw programma te beluisteren. Het programma komt in de plaats van Omrop Fryslân en heet Vitaal FM. Het bestaat uit een combinatie van veel muziek met blokken nationaal, regionaal en lokaal nieuws. Het gaat in eerste instantie om een proefperiode van een half jaar. Als de samenwerking goed bevalt wordt de samenwerking voortgezet. Het concept voor Vitaal FM is bedacht door medewerkers van Radio Boarnsterstim uit Grou. Daar is het programma sinds een half jaar te beluisteren.

** Het REM-eiland verlaat vrijdag de haven van Kats. Het wordt over water naar de Eemshaven in Groningen getransporteerd. Het REM-eiland werd in de jaren zestig gebruikt om commerciële televisie te maken vanaf de Noordzee. Daarna heeft Rijkwaterstaat het eiland nog tot 2005 gebruikt voor onderzoek. Het REM-eiland lag de afgelopen jaren aan de sloopkade bij Hoondert in Vlissingen-Oost. Die heeft het nu verkocht aan een woningbouwvereniging. (Omroep Zeeland)

** Twaalf jaar na de fusie tussen Teleac en de stichting Nederlandse Onderwijs Televisie (NOT) gaat de omroep voortaan verder onder deze naam. Met ingang van 7 september is het nieuwe Teleac logo/beeldmerk zichtbaar. PeuterTV en SchoolTV hebben een eigen vaste plek gekregen in de nieuwe styling, maar ze zijn zichtbaar gekoppeld aan het Teleac-logo. (Adformatie)

** Het KRO-programma Legendarisch Live besteedt vrijdag op Radio 2 aandacht aan de vorige week op 58-jarige leeftijd overleden Amerikaanse zanger Willy DeVille. Dit kondigde de KRO dinsdag aan. Het radioprogramma met presentator Marc Stakenburg brengt vanaf 23.00 uur een registratie van een optreden dat Willy DeVille gaf op 8 mei 1984 in Nijmegen.

UIT DE MEDIA:

** UPC heeft de afgelopen weken in de regio Rotterdam extra mankracht ingezet om storingen aan televisie, internet en telefoon te verhelpen. De kabelmaatschappij stelt vast dat vanuit het Rijnmondgebied opvallend veel klachten binnenkomen over de ontvangstkwaliteit. ,,Meer dan we gewend zijn,” zegt een woordvoerder. Geen televisie, geen internet en geen telefoon: de afgelopen weken kwamen bij deze redactie veel klachten binnen over de storingen bij UPC.

** De populaire televisieserie 24 heeft mogelijk zijn langste tijd gehad. Fox, de televisiemaatschappij die het programma uitzendt, denkt erover de contracten niet te verlengen als de opnamen voor het nieuwste seizoen er op zitten. “Het komt neer op een zakelijke beslissing”, zegt voorzitter Kevin Reilly van Fox Entertainment tegen het online tijdschrift iF Magazine.

** UPC wijzigt de parameters van de netwerkmanagementsoftware om klachten over het afremmen van nieuwsservers op te lossen, meldt Vereniging Coax na overleg met de kabelaar. Enkele testen zijn geslaagd. De aanpassingen beginnen in Flevoland en duren tot eind september voor het hele verzorgingsgebied. Met name afnemers van zware abonnementen beklagen zich over het feit dat usenet en p2p-verkeer in de avonduren niet de beloofde datasnelheden haalt. (TelecomPaper)

** Vanaf nu is een aantal Travel Channel programma’s te zien bij ZIGGO Video On Demand (VOD). De VOD programma’s van Travel Channel zijn te zien in het Ooit Gemist pakket. ZIGGO geeft zijn abonnees gratis toegang tot deze programma’s wanneer zij een abonnement hebben op het pakket waar de Travel Channel zich in bevindt. Om gebruik te kunnen maken van Ooit Gemist moeten abonnees in het bezit zijn van een interactieve ontvanger en een voor interactieve diensten geactiveerde smartcard.

** Het NOS Journaal van 20.00 uur op Nederland 1 was zaterdagavond het best bekeken tv-programma met meer dan 1,5 miljoen kijkers. De samenvattingen van het Eredivisie-voetbal in Studio Sport trokken meer dan 1,3 miljoen kijkers op Nederland 3. (via SKO)

** Etherpiraat Studio Firma Marantz uit Albergen heeft twee weken de tijd om ruim 1100 euro aan radiozender 100%NL te betalen. De radiozender biedt de schikking aan, nadat Firma Marantz vorige week een uitzending van 100%NL in delen van Twente en Drenthe stoorde. 100%NL schat de schade op ruim 4500 euro. Omdat het de eerste keer is dat de zender flink gestoord is, ligt de eis lager. Als de etherpiraat niet betaalt, stapt de radiozender alsnog naar de rechter om het hele bedrag te eisen. (RTV Oost)

** De AVRO wil dat EasyWay Producties die in Schijndel de Toppop discoparty houdt, een nieuwe naam zoekt. Reden is volgens Rob Govers van EasyWay dat de omroep zelf plannen heeft met ‘Toppop’ en geen verwarring wil. Het feest, dat dit jaar op 3 oktober voor de vijfde keer wordt gehouden in De Molenheide heet daarom nu Pop-Party. “Maar verder verandert er helemaal niks. We gaan weer terug in de tijd met spiegelbollen en disco. Ook de naam van de website mogen we houden.” Wie de grote publiekstrekker wordt, houdt hij nog even geheim. (Brabants Dagblad)

** Haarlem105 TV is donderdagavond gestart met digitale tv-uitzendingen via de ether (DVB-T). Dit bericht HF-Prints. Haarlem 105 TV is te ontvangen via kanaal 46 UHF. Voorlopig wordt er uitgezonden met een gereduceerd vermogen. Eind augustus wordt er een andere antenne geplaatst en zal er worden uitgezonden met een vermogen van 25 watt.

** Oud-presentator Gerard van den Berg is vanmorgen in zijn woonplaats Zwartbroek overleden. Hij was lange tijd in dienst van de NCRV en presenteerde in de jaren zeventig en tachtig de quiz ‘Zo Vader, Zo Zoon’, waarin een panel een beroemde zoon aan een van vier onbekende vaders moest koppelen. Ook was Van den Berg een van de oprichters van het radioprogramma ‘Wie Weet Waar Willem Wever Woont’. De oud-presentator overleed na een kort ziekbed. Hij werd 76 jaar. (NOS)

** Radiomaker en presentator Hugo van Krieken uit Breda is woensdagavond plotseling overleden tijdens zijn vakantie in Marokko. De oorzaak van zijn plotselinge dood is niet bekend. Van Krieken is vooral bekend van het presenteren van de VARA-programma’s ‘Appels en Peren’ en ‘Over de Schutting’. Hij is 58 jaar geworden. (Omroep Brabant)

** Door een omvangrijke storing op het kabelnetwerk van Ziggo hadden vele huishoudens in de provincie donderdagavond te kampen met een zeer slechte ontvangst van TV Drenthe. De storing ontstond rond 18.30 uur. Over de oorzaak van de kabelproblemen is niets bekend. Rond 19.00 uur was de storing verholpen. Leden van Ziggo in een deel van Emmen hadden donderdagavond met grotere problemen te maken. Zij konden drie uren lang niet beschikken over tv, internet en telefoon. (RTV Drenthe)

** De werelwijd zeer populaire ‘microblog’-site Twitter is donderdag enige tijd uit de lucht geweest. Volgens het bedrijf is de website slachtoffer van een cyber-aanval. ‘Op deze anders zo onschuldige donderdagochtend ligt Twitter onder vuur’, aldus mede-oprichter Biz Stone op de officiële Twitter- weblog. De site was donderdagavond rond 18.15 uur weer online.

** Patrick Kicken is vanaf zondag niet meer alleen te horen op Radio Veronica, maar ook op TMF Hitradio. De radiodj presenteert daar het nieuwe programma PK@@TMFHITRADIO, aldus de radiozender donderdag. ,,Ik ben gek op hits uit de jaren tachtig en negentig die ik dagelijks op Veronica draai, maar ik vind het daarnaast ook leuk om de hits van dit moment te draaien”, verklaart Kicken zijn uitstapje. ,,Dat ga ik nu doen op TMF HitRadio. Verder wordt het programma interactief, met veel input van de luisteraars en breng ik de heetste roddels over de artiesten uit onze HitRadio Top 30.” (ANP via Parool)

** De twee moslimomroepen NMO en NIO moeten in staat gesteld worden tot volgend jaar hun programma’s te maken, aldus Tineke Bahlmann, voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Eerder dreigde minister Plasterk de stekker uit de ruziënde omroepen te trekken. Dat meldt de nieuwssite Wereldjournalisten.nl. De twee omroepen zijn met elkaar verbonden in een stichting maar maken ieder eigen programma’s. Door geruzie tussen de twee besturen zou in de afgelopen twee jaar tijd zo’n 450.000 euro zijn opgegaan aan advocaten, accountants en adviseurs. Door deze verspilling van overheidsgeld wilde minister Plasterk de subsidie stopzetten.

** Actrice en presentatrice Diana Sno krijgt vanaf 5 september haar eigen radioprogramma bij de NCRV. Dat maakte de omroep donderdag bekend. SnoTime! is iedere zaterdag- en zondagochtend te horen op Radio 2. Sno speelde drie jaar in Goede Tijden Slechte Tijden. Ze is getrouwd met 3FM-presentator Eric Corton. De kersverse radiodj werkte de afgelopen jaren vooral achter de schermen bij verschillende radio- en televisieprogramma’s. ,,Heel spannend om in het weekend op Radio 2 presentator te worden van een gloednieuw programma. Ik ga er samen met de luisteraars iets moois van maken”, aldus Sno donderdag. SnoTime! komt op de plek van het NCRV-programma Plaza. (ANP via AD)

Gezamenlijk bod Eredivisie Live en Sport1 op Bundesliga afgewezen

De betaalzenders Sport1 en Eredivisie Live willen de Duitse Bundesliga niet afzonderlijk betalen en hebben daarom gezamenlijk een bod uitgebracht op de live-tvrechten voor de Duitse Bundesliga competitie. Het bod is echter afgewezen door de verkopende partij, het marketingbureau Sportfive. Dit bericht Voetbal International deze week. Sport 1- Directeur Kees Jansma licht toe: “Het pakket Bundesliga is dusdanig dat het zowel voor Sport1 als Eredivisie Live niet mogelijk is om alles uit te zenden en dat is zonde. Dus hebben we besloten om samen een bod neer te leggen bij Sportfive. Je moet bovendien erg op je geld letten in deze tijd. Het bod bleek echter niet goed genoeg, dus blijven wij bijvoorbeeld Bayern München volgen via onze Champions League-Uitzendingen en de contacten met Louis van Gaal en Mark van Bommel”. Directeur Frank Rutten van de Eredivisie CV heeft ongeveer dezelfde strekking als Jansma, “In onze ogen wordt er te veel geld gevraad voor pakket Bundesliga. We wilden de kosten delen en onze eigen content niet in de weg zitten met een te groot pakket Duits voetbal”. Dat Sport 1 en Eredivisie Live nu samen een bod hebben gedaan, is opmerkelijk. Over de zenders is regelmatig gezegd, gescherven en gesuggereerd dat er op termijn sprake zou zijn van een fusie. Eredivisie Live heeft altijd gezegd dat die samenwerking niet aan de orde is. Toch zijn er tussen beide partijen wel degelijk gesprekken gevoerd over het onderwerp fuseren en dat was niet alleen vóór de oprichting van Eredivisie Live ook tijdens het afgelopen seizoen, Toen de Eredivisie-zender er al was, kwam het tussen de zenders ter sprake. Jansma laat wel weten dat het gezamelijke bod op de Bundesliga daar niets mee te maken heeft: “dit is louter een opportunistisch initiatief geweest van mij en de Eredivisie CV-directie”.

UPC komt met digitale pakket MusicZone

Kabel- en mediabedrijf UPC Nederland voegt vanaf vandaag onder meer de muziekzenders SLAM!TV, Karaoke TV, TMF Pure, Trace Tropical en Dance TV toe aan haar muziekaanbod op UPC Digitale TV. Daarnaast heeft UPC een primeur voor Nederland. De honderden clips van muziekzender Xite zijn op aanvraag (Video On Demand, ook wel VOD) te bekijken. Al deze zenders worden onderdeel van MusicZone. Musiczone is een speciale plek binnen het zenderaanbod van UPC waar alle Digitale TV-klanten toegang tot hebben. De zenders die onderdeel uitmaken van MusicZone zijn te vinden op kanaal 618 tot 625. UPC laat weten: “Met de introductie van MusicZone speelt UPC in op de belevingswereld van de jongere muziekliefhebbers. In de MusicZone vinden zij al hun favoriete muziek terug. Tegelijkertijd kunnen zij, zoals bij SLAM!TV, zelfgemaakte filmpjes en clipaankondigingen aanbieden die vervolgens terug te zien zijn.” De clips van muziekzender Xite zijn vanaf nu on demand op te roepen. Met de UPC-Afstandbediening kan een keuze gemaakt worden uit het grote aanbod hits dat Xite te bieden heeft. UPC verwacht dat in de aankomende maanden het aanbod in MusicZone nog wordt uitgebreid. Ivo Lochtman, directeur video content bij UPC: “MusicZone is speciaal ontwikkeld voor jongeren. Samen met de muziekzenders spelen wij via MusicZone in op de jongerencultuur, waarin meer dan waar ook geldt zíj degenen zijn die bepalen hoe en wanneer zij welke content bekijken. Als het even kan willen zij invloed kunnen uitoefenen op de programmering, of hun eigen muziek samenstellen. Binnen MusicZone krijgen zij die mogelijkheid.” UPC breidt niet alleen het aanbod aan digitale muziekzenders voor TV uit. Ook het digitale radiopakket wordt flink uitgebreid met 16 XLNT-muziekzenders. Alle populaire muziekstijlen zijn in dit pakket vertegenwoordigd: van pop, rock en dance tot Nederlandse, Turkse en Hip-Hop muziek. MusicZone komt in drie varianten beschikbaar. Voor € 5,- per maand krijgen klanten van UPC Digitale TV toegang tot MusicZone Easy, waar alleen de TV- en radiozenders zijn opgenomen die lineair uitzenden. Wanneer klanten zelf willen bepalen welke clips ze willen kijken dan, krijgen zij voor € 9,- per maand toegang tot MusicZone On Demand. Willen zij het totale aanbod aan zenders en on demand mogelijkheden binnen MusicZone bekijken, dan kan dat voor € 10,- per maand via MusicZone Extreme. (Persbericht / DigitaalMedia.nl)

UIT DE MEDIA:

** De Publieke Omroep zal de verfilmingen van de 3 bestsellers van de Zweedse schrijver Stieg Larsson gaan uitzenden. Deze week gaat de verfilming van het eerste deel, Mannen Die Vrouwen Haten, in de Nederlandse bioscopen in première. De film is een grote hit in een aantal Europese landen: ruim 8 miljoen mensen hebben Mannen Die Vrouwen Haten al gezien. Naast het eerste deel zal de Publieke Omroep ook het tweede (De Vrouw Die Met Vuur Speelde) en het derde deel (Gerechtigheid) gaan uitzenden. De makers van de Millennium-trilogie produceren niet alleen een bioscoopfilm van ieder deel maar ook een langere tv-versie (2 x 90 minuten). De Millennium-trilogie is een van de meest succesvolle boekenseries van de laatste tijd. 16 Miljoen exemplaren zijn tot nu toe wereldwijd verkocht. Op dit moment worden er per dag tussen de 8 a 10.000 boeken dagelijks verkocht in Nederland en Vlaanderen. (Persbericht)

** Alle 26 medewerkers van de Media Academie krijgen ontslag. Ze zijn inmiddels ingeschreven bij het UWV. Het opleidingsinstituut ging gebukt onder een forse schuldenlast en is onlangs failliet verklaard. Binnenkort moet duidelijk worden of onderdelen van de Media Academie nog een doorstart kunnen maken of worden overgenomen. Pogingen van interim-directeur Kees Schouten om delen van het instituut te redden, hebben tot dusver niets opgeleverd. (Spreekbuis)

** Door een storing in het glasvezelnet van Ziggo is er woensdagmiddag enkele uren geen ontvangst mogelijk geweest van Omroep West via de kabel. Luisteraars konden Omroep West nog wel ontvangen via de etherfrequentie, dat is 89.3 FM. Ziggo heeft het euvel inmiddels verholpen en ontvangst via de kabel is weer mogelijk. (RTV West)

** Kabelexploitant UPC weigert de Noord-Duitse televisiezender NDR weer toe te voegen aan het analoge pakket van zijn abonnees. De onafhankelijke programmaraad voor Friesland had hiertoe geadviseerd. UPC heeft zijn zinnen gezet op de verdere ontwikkeling van digitale televisie, die betere beeldkwaliteit en nieuwe commerciële mogelijkheden biedt. De exploitant beschouwt uitbreiding van het analoge aanbod ,,als een teruggang in de tijd. De toekomst is aan de digitale tv”, zegt woordvoerder Ronald Suttmuller. De programmaraad rept juist van aanhoudende verzoeken van abonnees om de NDR weer in het ‘gewone’ pakket op te nemen. De NDR trekt weliswaar een klein publiek, maar deze mensen kijken veel. Hierbij speelt een rol de culturele affiniteit, die wordt gevoeld met regio’s als Ost-Friesland, Helgoland en Seelterland. (LC)

** Voormalig LAKS-voorzitter Sywert van Lienden (18) wordt columnist bij het opinieweekblad HP/De Tijd. Ermeloër Van Lienden, oud- voorman van de scholierenbelangen-organisatie gaat schrijven over politiek. Van Lienden had als zestienjarige een spraakmakende aanvaring met staatssecretaris Marja van Bijsterveldt in de discussie over de 1040-urennorm in het middelbaar onderwijs. (Stentor)

Claim 100%NL voor etherpiraat ‘Studio Firma Marantz’

Etherpiraat ‘Studio Firma Marantz’ uit Albergen krijgt als eerste geheime zender in ons land een claim van enkele duizenden euro’s aan de broek, omdat hij de ontvangst van de legale zender 100% NL stoorde. Een bejaard echtpaar dat eigenaar is van de grond waarop de antenne staat moet de boete betalen. De Albergse piraat maakte vorige week woensdag, zo bleek bij peilingen, het beluisteren van de commerciële zender 100%NL in N oordoost-Overijssel en een deel van Drenthe onmogelijk. In het gebied wonen 170.000 mensen. 100%NL heeft becijferd dat door de storing ongeveer 5000 euro aan schade is ontstaan. Commerciële radiostations worden betaald uit reclameopbrengsten die worden gerelateerd aan het aantal luisteraars binnen het ontvangstgebied van de zenders. Wordt dat ontvangstgebied kleiner door storingen van een piraat, loopt het station inkomsten mis. Doordat de Albergse illegale zender relatief kort uitzond, valt de claim mee. Als langdurige storingen worden veroorzaakt kan een claim oplopen tot wel 100.000 euro. De claim van 5000 euro wordt gelegd bij een bejaard echtpaar uit Albergen dat de plaatsing van de 25 meter hoge zendmast en de illegale uitzendingen vanaf zijn terrein toestond. De uitzending werd volgens 100%NL-directeur Herbert Visser verzorgd door een aantal jongeren, maar de eigenaar van het terrein wordt er verantwoordelijk voor gehouden. ,,Zo werkt het Agentschap Telecom ook.” „Mogelijk wist het echtpaar niet dat de jongeren ernstige storingen veroorzaakten. Maar door de uitzendingen toe te staan, hebben ze meegewerkt aan het veroorzaken van de schade.” Behalve door 100%NL is de zender ook uitgepeild door het Agentschap Telecom. Studio Firma Marantz beschikte over een zendvermogen van 15.000 Watt en zond de hele woensdag uit op 94,3 FM. Het vermogen dat uit de antennes van de piraat kwam was maar liefst 30 keer sterker dan het signaal van de zender die 100% NL in Drenthe mag gebruiken op 94,2 FM. Het gevolg was dat het station tussen Hoogeveen en MiddenDrenthe alleen nog met gekraak en geflutter te ontvangen was. ,,We maken geen jacht op alle piraten, maar alleen op de zenders die pal naast onze frequentie zitten”, aldus Visser. 100%NL wil ook dat de mast wordt afgebroken. (TC Tubantia)

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar CAI Hendrik ido Ambacht is gestart met de doorgifte van HD-tvzenders via haar digitale pakket. De kabelaar is gestart met de doorgifte van Nederland 1 HD, Nederland 2 HD en Nederland 3 HD. Deze HD kanalen kunnen worden ontvangen in het digitale basispakket, dat geleverd wordt tegen het standaard abonnementsbedrag en zijn met behulp van de juiste apparatuur (HD decoder) te ontvangen. In de komende maanden zal het aantal HD-kanalen worden uitgebreid. Deze kanalen zullen worden opgenomen in een apart HD-pakket.

** Initiatiefgroep Fiberpoint Zoetermeer heeft nog niet genoeg geinteresseerden gevonden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Zoetermeer. Dit bericht Algemeen Dagblad maandag. Om een dergelijk netwerk rendabel te maken moet 40 procent van de huishoudens aangeven interesse te hebben in glasvezel. Fiberpoint zit op dit moment op 10 procent. “We hebben nog een slag te maken”, erken initiatiefnemer Eric Vos. “Na de vakantie gaan we door met onze actie.”. Er komen na de vakantie informatieavonden om alle vragen over de actie te beantwoorden. “Veel mensen zijn bang dat ze direct ergens aan vast zitten. Of ze denken dat het glasvezelnet er toch wel komt”. Dat is volgens Vos allebei niet het geval.

** De helft van de Vlaamse gezinnen kijkt naar digitale televisie. In totaal zou het digitaal aanbod in Vlaanderen 1,19 miljoen gezinnen bereiken. Dat blijkt uit een onderzoek van Erik Dejonghe, hoogleraar nieuwe communicatietechnologieën van de Universiteit Gent. Vlaanderen heeft sinds vier jaar een digitaal televisie-aanbod. De grote bijval die dat aanbod kent is volgens het onderzoek te danken aan het succes van plasmatelevisies en lcd-schermen. Bij aankoop van dergelijke toestellen, schrijft de consument immers meestal meteen ook in op digitale televisie om een optimale beeldkwaliteit te krijgen. Ook het eersteklassevoetbal van BelgacomTV droeg volgens het rapport bij tot het succes. Dejonghe verwacht een snelle verdere groei, met eind volgend jaar een penetratiegraad van 67% en daarna snel een stijging tot 90%. (MD)

** Telecombedrijf KPN is in de Verenigde Staten voor de rechter gesleept. Met een rechtsgang verzet het Amerikaanse telecombedrijf iBasis zich tegen een bod dat KPN heeft uitgebracht op de aandelen die het nog niet bezit. KPN is al meerderheidsaandeelhouder van iBasis, maar kondigde vorige maand aan ruim 48 miljoen dollar te willen betalen voor de overige 44 procent. Het Amerikaanse bedrijf, gespecialiseerd in het verzorgen van internationaal belverkeer, liet vorige week al weten dit bod te laag te vinden. KPN wilde maandag geen commentaar geven op de nieuwe ontwikkelingen. (ANP via BNR)

** De Evangelische Omroep (EO) stopt met de productie van het programma Loopt een man over het water… Belangrijkste reden is dat halverwege het proces is gebleken dat de intentie van het programma en de uitvoering ervan niet meer op elkaar aansluiten. Directeur Arjan Lock: “Wij blijven een omroep met het verlangen om met mensen die God niet kennen het gesprek aan te gaan. Soms zoeken we hierin grenzen op en kiezen we voor een spannende vorm. In de afgelopen week ontstond er veel commotie over dit programma in de media. Nadat we nogmaals kritisch naar het format hebben gekeken, zijn we tot het besluit gekomen te stoppen met de productie.” (Persbericht)

** Tv-kijkers zijn blij dat in competitieverband ‘de (voet)bal weer rolt’. Zondagavond zaten er namelijk 1.977.000 mensen te kijken naar de samenvattingen van de wedstrijden in de eerste speelronde van de eredivisie. Daarmee behaalde NOS Studio Sport een marktaandeel van 48,5 procent en was de ‘bord-op-schoot-uitzending’ de op één na best bekeken tv-uitzending van zondagavond. Dat bleek maandag uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). De eerste plaats in de kijkcijferlijst werd behaald door het NOS Journaal van 20.00 uur. Daarnaar keken 2.318.000 mensen. De voetbaltalkshow Studio Voetbal scoorde laat op de avond nog 1.011.000 belangstellenden. (SKO/ANP/AD)

** Nederland 1 was in week 31 weer marktleider met een marktaandeel van 20,4 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). SBS 6 was net als vorige week de tweede zender met een aandeel van 13,3 en RTL 4 volgt met 12,9 procent. De drie publieke zenders hadden samen een aandeel van 35,4 procent, RTL Nederland had met vier zenders 24,8 procent en de drie zenders van SBS Broadcasting 23,5 procent. Het best bekeken programma van de week is het NOS Journaal van zondag met 2.318.000 kijkers. Op de tweede plaats staat Studio Sport Eredivisie van zondagavond met 1.977.000 kijkers. De start van het nieuwe seizoen in de eredivisie werd daarmee meteen goed bekeken. Spoorloos was derde met 1.466.000 kijkers. (SKO)

** Nu KPN het UMTS-spectrum van Telfort inlevert, is T-Mobile de grootste bezitter van frequenties in de 1800 en 2100 MHz band geworden. Het heeft het netwerk van Orange overgenomen. T-Mobile zal zeker geen spectrum inleveren. De operator zegt het spectrum van Orange nodig te hebben voor huidig en toekomstig gebruik. Daarbij is de situatie anders dan die bij KPN en Telfort. Orange had al een landelijk dekkend UMTS netwerk op het moment dat T-Mobile het merk overnam, zegt een woordvoerder. “Dat is door het Agentschap Telecom bevestigd.” (Telecompaper)

** Dick de Rijk is niet langer exclusief aan Endemol verbonden als international creative partner. De Rijk wil voortaan op onafhankelijke basis zijn creativiteit multimediaal gaan inzetten met zijn bedrijf Dick de Rijk Productions. De Rijk had de afgelopen acht jaar een exclusief partnership met Endemol. Hij is onder meer de bedenker van het format Deal Or No Deal. (Adformatie)

** De uitzendingen van de Tour de France op de radio trokken van zaterdag 4 tot en met zondag 26 juli 2,2 miljoen luisteraars. Dat maakte Radio 1 maandag bekend op basis van een onderzoek van onderzoeksbureau De Vos en Jansen. Vorig jaar luisterden nog 2,3 miljoen mensen naar de tourprogramma’s. Lees verder.

** NOS Studio Sport zendt dinsdag live de returnwedstrijd uit in de voorronde van de Champions League tussen FC Twente en Sporting Lissabon. Dat heeft de NOS maandag bekendgemaakt. De wedstrijd wordt omlijst door een voor- en nabeschouwing. Het commentaar is van Jan Roelfs. Jack van Gelder presenteert vanaf het veld. Bij hem is analyticus Youri Mulder. NOS Langs de Lijn doet live verslag op Radio 1. De NOS heeft onlangs de uitzendrechten verworven voor de Champions League voor de komende drie seizoenen. (ANP/AD)

** RTL4 zendt 12 augustus de documentaire Onderzoek in Gori, de dood van Stan Storimans uit. Dat heeft de televisiezender maandag meegedeeld. In de documentaire gaat journalist Jeroen Akkermans naar de stad Gori in Georgië. Een jaar geleden kwam daar RTL Nieuws-cameraman Stan Storimans om het leven door een clusterbom tijdens de oorlog tussen Rusland en Georgië. Zijn collega Akkermans raakte bij de aanslag op het Stalinplein gewond. Akkermans reist in de documentaire naar Moskou en de onheilsplek in Gori. Hij ontmoet daar onder meer de Israëlische verslaggever Zadok Yehezkeli, die door dezelfde clusterbom ernstig gewond raakte. Akkermans praat verder met nabestaanden, ooggetuigen en militaire experts. (ANP via AD)

** De kabelstoring waardoor Radio M Utrecht niet te horen was in Eemnes, Baarn, Breukelen en Bussum is door ZIGGO verholpen. Door de storing was vanochtend Radio M Utrecht niet te horen op standaardfrequentie 107.6 FM. In plaats daarvan kregen mensen die hierop afstemden Classic FM voorgeschoteld. Inmiddels is de storing door de kabelmaatschappij verholpen. Bij werkzaamheden aan het netwerk van ZIGGO was Classic FM ingesteld waar dat Radio M Utrecht moest zijn.

** Catherine Keyl keert na enkele jaren afwezigheid op de televisie terug met de twaalfdelige serie Tour de Provence bij RTV Noord-Holland. Dat meldde een woordvoerster van deze regiozender maandag. Samen met bekende Nederlanders gaat ze op zoek naar ,,de mooiste en bijzonderste plekken van de provincie Noord-Holland”, aldus de makers. In het programma is veel ruimte voor persoonlijke gesprekken. Tour de Provence wordt vanaf half augustus uitgezonden op RTV Noord-Holland. (De Pers)

** De wereldwijde recessie zou een nieuw slachtoffer kunnen gaan eisen. Opdoeking dreigt voor de Britse zondagskrant The Observer, die in 1791 werd opgericht. Een andere optie voor de noodlijdende krant is een verder bestaan als tijdschrift.Eigenaar Guardian Media Group verweegt de krant te stoppen om zo kosten te besparen. Het mediaconcern geeft geen financiële resultaten van individuele kranten, maar The Observer zou de afgelopen jaren 10 tot 20 miljoen pond sterling (11,8 tot 23,6 miljoen euro) per jaar verlies hebben gemaakt. De krant zou geen winst meer hebben gemaakt sinds de overname door Guardian in 1993, zo is zondag te lezen op de website van The Times.

** Bert Westerman wordt de nieuwe directeur van de lokale zender RTV Arnhem. Westerman volgt per 24 augustus Pauline Meijwaard op. Westerman zal het ingezette traject van veranderingen bij de lokale omroep doorzetten. De huidige interim directeur verlaat RTV Arnhem omdat ze een andere baan heeft gevonden. Westerman, 59 jaar oud, werkt nu nog bij een trainings- en adviesbureau in Bussum. Eerder werkte hij onder meer als manager bij Holland Casino.

** Er zouden plannen zijn om de AM-frequentie 1395 kHz nieuw leven in te blazen. De Engelse zender OneGold Radio zou interesse hebben om binnenkort te gaan uitzenden via de middengolffrequentie die voorheen in handen was van Radio London, The Big L. Brett Orchard bericht tegenover Media Network dat de licentie van de AM-frequentie 1395 inmiddels is overgenomen en kan worden ingezet tegen een fractie van de kosten ten opzichte van The Big L en daarbij zelfs meer vermogen kan verbruiken.

** Uitgever Wegener heeft de overdracht van zijn belang van 37 procent in AD Nieuwsmedia aan branchegenoot PCM vrijdag afgerond, zo maakte het bedrijf bekend. De drukkerij van Wegener in Den Haag is ook overgedragen aan PCM. De afronding kon plaatsvinden nadat de aandeelhouders van Mecom, het moederbedrijf van Wegener, instemden met de overname. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) keurde de overname eerder al goed. (ANP/Parool)

** De lokale omroep van Hengelo verruilt de oude barak aan de Deurningerstraat voor een accommodatie in de Creatieve Fabriek. De keuze was nog best moeilijk, zegt voorzitter Lourus Schrier van de Stichting Lokale Omroep Hengelo: het ging tussen het oude postkantoor en het Hazemeyercomplex. Het is de laatste geworden. Want de huurprijzen gingen weliswaar bijna gelijk op, maar de ruimte in het postkantoor kon voor hooguit vijf jaar worden gehuurd. Te kort om de nieuwe apparatuur te kunnen afschrijven, oftewel: toch te duur. In de Creatieve Fabriek wil de lokale omroep groeien, professionaliseren, televisie-uitzendingen beginnen en samenwerken met de ROC-opleiding voor licht- en geluidstechniek. (Tubantia)