Media kort: augustus 2010

OPTA gaat kabel opnieuw openbreken

OPTA zal een nieuwe poging doen om UPC en Ziggo tot openheid te dwingen. De rechter verwees het eerdere marktbesluit naar de prullenbak. Het duurt nog wel minstens een jaar. Telecomtoezichthouder OPTA start direct met een nieuw onderzoek naar de tv-markt. Twee weken geleden werd het OPTA-besluit om de analoge kabel-tv van UPC en Ziggo open te gooien door de rechter vernietigd. OPTA had zijn huiswerk niet gedaan en de Nederlandse tv-markt niet goed gedefinieerd. Daarmee kunnen van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) alle plannen voor concurrentie op de kabel de prullenbak in. Na twee weken studeren op het vonnis is OPTA eruit. De uitspraak biedt geen mogelijkheid om de kabel alsnog op korte termijn open te gooien met een spoedbesluit. Daarmee is de hoop van de Kamermeerderheid en nieuwkomers Tele2 op een snel besluit vervlogen. Wel gaat OPTA een geheel nieuw besluit nemen. OPTA-voorzitter Chris Fonteijn: “De uitspraak van de rechter heeft vooralsnog een streep gezet door de openstelling van de tv-kabel. Dat betekent natuurlijk niet dat de problemen die OPTA twee jaar geleden constateerde, automatisch verdwenen zijn. OPTA vindt het belangrijk dat consumenten voldoende keuze hebben, en niet teveel betalen voor hun televisie-abonnement.” 

Nieuwe motto EO: Leef je geloof

De Evangelische Omroep (EO) werkt de komende jaren met een nieuw motto: Leef je geloof. Dat bleek dinsdag tijdens de presentatie van de nieuwe winterprogrammering van de omroep in Hilversum. Het motto komt tot uiting in spotjes en programma’s en staat volgens EO-directeur Arjan Lock precies voor wat de EO wil uitdragen: het geloof en god. Lock benadrukte tijdens de presentatie niets te zien in een grote confessionele omroep in het publieke bestel. ,,Als andere omroepdirecteuren samenkomen is dat een goede zaak maar niet de keuze van de EO. Onze omroep is een smaakmaker van het publieke bestel net als bijvoorbeeld de VPRO.” De EO-directeur refereert hiermee aan de gesprekken tussen de NCRV en de KRO over plannen voor een verregaande samenwerking. (Gelderlander)

UIT DE MEDIA:

** In het nieuwe radioseizoen 2010-2011 presenteert FunX nieuwe shows aan de luisteraars en worden succesvolle shows voortgezet en in een nieuw jasje gestoken. In navolging van de specialistische radiostreams en websites die FunX de afgelopen jaren lanceerde, zijn nu ook de Latin en de Arab Top 20 on air te beluisteren. Dance blijft het centrale muziekthema in het weekend en ook de muziekstijlen Slow Jamz, Fusion en Hiphop hebben hun vaste plek verworven in de nieuwe programmering. 

** Een nieuwe naam en een nieuwe zenderfrequentie. Dat moet de zieltogende lokale omroep Haarlem105 uit het slop trekken. Of de zender de nieuwe sterkere frequentie krijgt, is nog onzeker. Ondertussen lijkt de lokale omroep meer dood dan levend. Nieuwsuitzendingen worden nauwelijks nog gemaakt, de website ligt al dagen stil en de jonge enthousiaste ploeg tv-makers gooide vlak voor de zomer het bijltje erbij neer.

** Op één der laatste operationele zendschepen ter wereld, de Ross Revenge, moeten de masten verwijderd worden. Dat heeft eigenaar Radio Caroline meegedeeld na een weekeinde waarin voor de gelegenheid programma’s weer eens via de ether te beluisteren waren. Caroline zegt dat de masten van het schip moeten verdwijnen om “gezondheids- en veiligheidsredenen”. Mogelijk was het daardoor de laatste keer dat uitzendingen van op de Ross Revenge ook via de ether gingen, zeker via de 531 kHz. “Het is niet het einde van het verhaal, mogelijk plaatsen wij een andere centrale mast”, zegt de Britse zeezenderpionier. 

** Schrijver Appie (Albert Cornelis) Baantjer is op 86-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn uitgeverij meegedeeld. Baantjer werd op 16 september 1923 geboren op Urk. Hij werd vooral bekend met zijn boekenreeks rond rechercheur De Cock. Van deze reeks zijn er ruim zeven miljoen verkocht. Naar aanleiding van de boeken is ook een televisieserie gemaakt waarin acteur Piet Römer de hoofdrol vertolkte. 

** De drie publieke zenders hadden in week 34 samen een marktaandeel van 34,5 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 28,4 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 21,2 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 20,7 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 15,5 pct uitkwam. SBS 6 had 11,6 pct. Studio Sport Eredivisie (zondag) staat bovenaan met 2.677.000 kijkers, gevolgd door het NOS Journaal van gisteravond met 2.569.000 kijkers, De wedstrijd Ajax-Dinamo Kiev staat derde met 2.004.000 kijkers. (SKO)

** Radio 538 heeft haar jingles en de vormgeving rondom nieuws, weer en verkeer vernieuwd. Hierdoor heeft Radio 538 nog meer energie en blaast de zender echt uit je boxen vanaf het moment dat je inschakelt! Laura Vlasblom en Lodewijk van Gorp nemen ook dit keer de ‘zang’ voor hun rekening. Al jaren zijn zij de vaste stemmen van de 538 jingles. De nieuwe vormgeving is deels onder supervisie van hoofd audiovormgeving Rob van Hees en deels door het Amerikaanse jingleproductiebedrijf Reelworld geproduceerd. Niels Hoogland programma directeur Radio 538: ‘Als de luisteraars de nieuwe jingles net zo lekker vinden als de DJ’s dan zitten we goed!’ (Persbericht)

** Ziggo opent op 2 september zijn tweede winkel, in Utrecht. De eerste Ziggo Studio werd op 15 maart 2010 geopend in Zwolle. De Utrechtse winkel heeft een oppervlakte van 400 vierkante meter en telt negen medewerkers. “Het nieuwe winkelconcept is gericht op service, verkoop én beleving”, zo stelt Ziggo. Mensen kunnen vragen stellen, abonnementen afsluiten en er worden demonstraties gegeven.

** Op 15 september worden de uitgaansmagazines NL40 en NL50 gelanceerd. Eindhoven en Groningen krijgen hiermee beiden een nieuw gratis blad met alle informatie over wat er te doen valt in de stad, inclusief een uitgaansagenda. Met de lancering van NL40 en NL50 treden Eindhoven en Groningen in de voetsporen van de vier grote steden Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Daar verschijnen respectievelijk NL10, NL20, NL30 en NL70. De NL-bladen publiceren artikelen over kunst en cultuur, uitgaan, winkelen en restaurants en dienen als gids voor vrijetijdsvermaak in de steden waar ze verschijnen. (Persbericht)

** Het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD) krijgt een eigen popfestival, meldt SBS Shownieuws. Presentator Matthijs van Nieuwkerk onthulde de plannen voor ‘De Wereld Draait Buiten’ zelf. Het festival zou op het terrein van de Amsterdamse Westergasfabriek moeten plaatsvinden. Alle bands die in een seizoen van DWDD te gast zijn geweest, zouden daar dan optreden. (Villa)

KRO en NCRV praten over één confessionele omroep

Een grote confessionele omroep is in de maak. De KRO en de NCRV praten over ‘vergaande samenwerking’. Er komt geen grote progressieve omroep, zoals de VARA deze week opperde. De VPRO wil wel samenwerken met de verwante VARA en BNN, maar als ‘dé vertegenwoordiger van de creatieve klasse’ zeker geen fusie. Een grote confessionele omroep komt er wellicht wel. Volgens Koen Becking, de directievoorzitter van de KRO, zijn de ‘verkennende gesprekken’ mogelijk doordat de programma’s en de missies van beide omroepen veel overeenkomsten vertonen. Het is te vroeg om te zeggen of de KRO en NCRV ook gaan fuseren, stelt Becking. Hij zou graag zien dat ook de IKON zich aansluit bij de samenwerking, naast de RKK, dat al nauw is verbonden met de KRO. De EO wil volgens Becking niet meedoen met zo’n grote confessionele omroep. De KRO-voorman heeft daar begrip voor, gezien het eigen geluid van de Evangelische Omroep. 

Ziggo en UPC praten toch met Tele2

Kabeltelevisiemonopolisten Ziggo en UPC gaan toch serieus onderhandelen met Tele2 om die toe te laten op de tv-kabel. Tele2 zou dan alsnog een alternatief voor analoge televisie kunnen brengen. Dat is een radicale ommekeer van in ieder geval UPC. Dat kabelbedrijf liet eerder zeer duidelijk weten dat concurrentie van Tele2 niet gewenst is en dat het bedrijf geen toegang tot de kabel zou krijgen. Deze situatie komt voort uit een besluit van telecomwaakhond OPTA, die stelde dat er concurrentie op het gebied van analoge televisie op de kabel moet komen. Hierop diende Tele2 zich als marktpartij aan, die daarbij televisie goedkoper aanbiedt dan de kabelleveranciers. Maar UPC en Ziggo hebben zich met hand en tand verzet tegen die vreemde commercie op de eigen kabelnetwerken. De tegenstribbelende bedrijven kregen van de rechter gelijk en dus kwam al snel het bericht dat Tele2 niet welkom is op de kabel. Het daardoor gedwarsboomde bedrijf startte daarop een handtekeningenactie “Ik wil keuze op de kabel” en maakte heel duidelijk te willen onderhandelen met de kabeltelevisiemonopolisten. 

UIT DE MEDIA:

** In zijn woonplaats Amsterdam is acteur Ton van Duinhoven op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was al vijf jaar bedlegerig. Hij werd bekend door tv-series zoals Hadimassa, De Nonsens en Treurniet-show, Cassata en Reagan, let’s finish the job, en de tv-versie van De avonturen van Pa Pinkelman en tante Pollewop. Ook was hij vaak te zien in reclamespotjes. Van Duinhoven werd wel omschreven als een ’typetjesspeler’, zoals de Feyenoordsuppoost Crooswijk en een klant van meneer Jamin. Van Duinhoven begon na de oorlog als journalist. In 1948 zat hij bij het journalistencabaret De Inktvis, waaraan ook Annie M. G. Schmidt en Simon Carmiggelt meewerkten. Daarna kwam hij bij het ABC Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk. Verder werkte Van Duinhoven voor de radio. Hij was voor het laatst in het openbaar te zien in een documentaire die de AVRO in 2008 over hem maakte. 

** De cultuurzender BravaHDTV gaat per 1 oktober a.s. 3D televisie aanbieden. Brava is daarmee de eerste tv-zender die haar reguliere programmering 24 uur per dag in 3D gaat uitzenden. Hiermee biedt Brava nu alle mogelijke uitzendvarianten. De zender is als BravaNL zowel analoog als digitaal (bij Ziggo) te ontvangen en reeds vanaf juni 2007 ook in HD beschikbaar. Daar komt nu dus de 3D variant bij. (Persbericht)

** De Duitstalige muziekzender SchlagerTV zal bij de Almelose kabelexploitant Cogas vanaf 1 oktober worden doorgegeven in het analoge basispakket, in een kanaaldeling met zusterzender TV Oranje. Dat is de uitkomst van een overeenkomst tussen beide directies. SchlagerTV zal vanaf medio september al bij Cogas Kabel te zien zijn in onregelmatige proefuitzendingen. Vanaf 1 oktober zal SchlagerTV bij Cogas Kabel te zien zijn van 22.00 tot 10.00 uur. Van 10.00 tot 22.00 uur wordt TV Oranje doorgegeven. De toevoeging van SchlagerTV aan het basispakket volgt op een positief advies van de Programmaraad van Cogas Kabel en geldt voor de gemeenten Twenterand, Wierden, Almelo, Hof van Twente, Tubbergen, Oldenzaal en Dinkelland.

** Per 1 september breidt Delta TV niet alleen haar HD-aanbod uit, ook het SD-aanbod zal per die datum worden uitgebreid. Per 1 september voegt Delta de tv-zenders Fox Life, RTL Lounge, OUT TV en Food Network toe aan haar digitale aanbod.

** De BRTO (Brabantse Wal Radio en Televisie Omroep) besteedt veel te weinig aandacht aan Woensdrecht. Dat zei het Woensdrechtse CDA-raadslid Ad Pijnen deze week tijdens de raadsvergadering. “We steken elk jaar een flinke subsidie in de omroep, maar we krijgen er bijna niets voor terug.” Pijnen maakt zich ook zorgen over het conflict tussen de BRTO en de gemeente Bergen op Zoom. “Straks gaat de omroep over de kop en hebben we er voor niets geld in gestoken.” 

** YouTube heeft overeenkomsten gesloten met verschillende Amerikaanse filmstudio’s zoals Lionsgate, MGM en Sony Pictures voor de lancering van een nieuw gratis filmkanaal. In de nieuwe sectie www.youtube.com/movies staan op dit moment zo’n 400 complete film gerangschikt in categorieën als Documentaires en biografieën, Drama, Actie en Avontuur en Bollywood. Onder de gratis films bevinden zich titels als Behind Enemy Lines, Animal Farm, Green River en The Boy In The Plastic Bubble (Telegraaf)

NPO wil verbinden met 130 nieuwe programma’s

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) brengt in het nieuwe omroepseizoen 130 nieuwe programma’s op radio en tv. Henk Hagoort, voorzitter van de NPO, liet donderdag tijdens de najaarspresentatie in Hilversum weten ‘verbinden’ als kerntaak van de publieke omroep te zien. ‘Als je programma’s wekelijks 85 procent van de Nederlandse bevolking bereiken, mag worden gesteld dat de publieke omroep een verbindende kracht is in de samenleving’, aldus Hagoort. ‘We willen verbinden, niet door het veilige midden op te zoeken, maar door zo te programmeren dat alle meningen worden gehoord, grenzen worden opgezocht en uitersten met elkaar in debat komen.’ Hagoort benadrukte dat ‘Den Haag’ die verbindende kerntaak ook in de gaten moet houden als er gesproken wordt over bezuinigingen bij de publieke omroep. ‘We snappen dat als er bezuinigd moet worden op zorg en sociale zekerheid, de publieke omroep niet buiten schot kan blijven. De politiek heeft in ons een constructieve partner, maar geen kritiekloze.’ (Volkskrant)

CvdM onderzoekt omroep WNL

Een dag nadat het Commissariaat voor de Media de licentie van de nieuwe moslimomroep introk, is een andere nieuwe omroep in opspraak. Het Commissariaat voor de Media onderzoekt de nieuwe publieke omroep WNL. Dat heeft een woordvoerder van de toezichthouder tegen BNR gezegd. De door de Telegraaf opgerichte omroep moest van het Commissariaat alle banden met het krantenconcern verbreken, maar nu blijkt dat die weer zijn aangehaald. De omroep heeft alle productie van haar programma’s uitbesteed aan een dochter van de Telegraaf. Volgens Marc Visch van de journalistenverenging NVJ heeft WNL op de hoofdredacteur praktisch geen personeel in dienst, alle medewerkers zijn in dienst bij productiebedrijven. De NVJ heeft Wakker Nederland een brief gestuurd, omdat op deze manier ook de CAO wordt ontweken. Door de banden nu aan te halen, maakt WNL volgens een woordvoerder van het Commissariaat voor de Media mogelijk inbreuk op de bepaling in de Mediawet dat een omroep niet dienstbaar mag zijn aan het maken van ‘winst door derden’, in dit geval de Telegraaf. Het Commissariaat bekijkt nu of WNL zich dienstbaar maakt aan winst door derden. De afdelingen juridische zaken, programma- toezicht en financieel toezicht van het Commissariaat zijn met een onderzoek begonnen. (BNR)

Ziggo lijkt alsnog analoge tv-kabel open te willen stellen

Terwijl UPC de deur voor Tele2 keihard heeft dichtgegooid, lijkt Ziggo serieus van plan er in onderling overleg uit te komen. De kabelaar voert intensieve gesprekken met Tele2, wat mogelijk duidt op een op handen zijnde deal tussen de twee partijen. Eerder deze maand haalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven een streep door de zogeheten omroepbesluiten van telecomwaakhond OPTA. Deze besluiten verplichtten UPC en Ziggo om concurrenten op hun analoge kabel toe te laten. Tele2 maakte als eerste nieuwkomer gebruik van deze afgedwongen openstelling, maar werd door het besluit van de rechter buitenspel gezet. Eerder al bevestigde UPC tegenover Tweakers.net dat het hiermee over en uit is voor Tele2 en ook Ziggo vond het niet vanzelfsprekend dat Tele2 op de analoge tv-markt actief zou worden. De nieuwkomer zocht daarom toenadering om met UPC en Ziggo te kunnen overleggen. “Er moet hoe dan ook een oplossing voor deze klanten komen. Dat is nu het allerbelangrijkste”, aldus Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt bij Tele2, eerder deze maand. 

VARA viert jubileum en lonkt naar BNN en VPRO

De VARA bestaat dit jaar 85 jaar en viert dat op zaterdag 6 november op Nederland 1. Paul de Leeuw presenteert tijdens de jubileumavond een sterrenshow en er komt een speciale uitzending van Het Lagerhuis met Paul Witteman. In een nachtprogramma komen vervolgens de spraakmakendste momenten uit de geschiedenis van de omroep voorbij, maakte programmadirecteur Frans Klein woensdag bekend tijdens de presentatie van het nieuwe seizoen. Hoewel de VARA nog vele jubilea verwacht, praat ze met andere omroepen over samenwerking. Aanleiding daarvoor vormen de bezuinigingsplannen van het aanstaande rechtse kabinet. De gesprekken worden gevoerd met BNN en de VPRO, zei voorzitter Cees Korvinus. ‘Uiteindelijk hopen we door samenwerking het publieke bestel te behouden en sterker te maken.’ Volgens hem zijn niet alle omroepen even geschikt. ‘We zoeken naar omroepen die dezelfde progressieve signatuur uitstralen.’ (VARA)

Personeel Den Haag FM weer aan het werk

Het personeel van Den Haag FM gaat morgen weer aan het werk. Dat meldt de website van de lokale omroep. Woensdagochtend legde het personeel spontaan het werk neer. Onder de medewerkers was onrust ontstaan over de toekomst van het radiostation, hun betrokkenheid daarbij en de wijze waarop zij hierover worden geinformeerd. Naar aanleiding hiervan is overleg gevoerd tussen personeel en directie. De leiding zou nu hebben beloofd om beter met het personeel te communiceren over de toekomst. Donderdag wordt de reguliere programmering hervat. (RTV West)

Fehervari trekt stekker uit EXQI Plus

Alfacam-topman Gabriël Fehervari trekt de stekker uit de Belgische commerciële tv-zender EXQI Plus, de zender die begin dit jaar werd opgericht. Fehervari en zijn echtgenote Karin Stoop investeerden 4,5 miljoen euro in het project. Eind juni al raakte bekend dat Exqi Plus geen lang leven beschoren zou zijn. Weken daarvoor stapte de zender uit de kijkcijfermetingen, na tegenvallende resultaten. De zender zou weinig bijval hebben gehad. Enkel de Europese wedstrijden van de Belgische voetbalclubs haalden een degelijke score. Ook werd het contract met RMB, het bedrijf dat de reclameregie voor de zender verzorgde, stopgezet. RMB betaalde het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) voor de meting, maar door de lage kijkcijfers waren nieuwe investeringen niet opportuun. Adverteerders bleken niet meer geïnteresseerd te zijn in EXQI Plus. 

UIT DE MEDIA:

** Sony heeft de rechten bemachtigd voor het on demand tonen van programma’s van SBS 6, NET 5 en Veronica via Sony BRAVIA Internet Video. Consumenten kunnen via deze service zelf bepalen wanneer ze uitzendingen zoals Popstars, Peter R. de Vries-misdaadverslaggever en Grenzeloos Verliefd willen zien. Eerder sloot Sony al een overeenkomst met de NOS, Eurosport en YouTube om programma’s en beelden rechtstreeks en zonder tussenkomst van een PC te tonen.

** Felix Meurders stopt per 1 januari 2011 met de presentatie van het consumentenprogramma Kassa. Dat heeft Meurders zelf bekendgemaakt tijdens de winterpresentatie 2010/2011. Meurders gaat het nieuwe radioprogramma De Gids (Radio 1) presenteren. De combinatie van De Gids met Spijkers met Koppen (Radio 2) en Kassa zou betekenen dat Meurders alleen nog zondag vrij zou zijn. “Het was kiezen tussen drie geliefden”, aldus Meurders. Wie hem bij Kassa opvolgt, is nog niet bekend. (VARA)

** Streekomroepen Radio 6FM en Roulette FM luiden gezamenlijk de zomer uit met Dance ClassicsTop 40. Radio 6FM voor Huizen en de BEL-gemeenten en Roulette FM, de streekomroep voor De Bilt, Bilthoven, Groenekan, Maartensdijk, Hollandsche Rading, en Westbroek, gaan de zomer gezamenlijk afsluiten met een Dance Classics Top 40. De uitzending is op zaterdag 28 augustus en duurt van 18:00 uur tot middernacht. Naast het uitzenden van dansbare muziek uit de jaren ’80 en ’90 is het de bedoeling de luisteraars een sfeerbeeld te geven van deze periode in de uitzendgebieden van beide stations. Ieder uur komt er minimaal één gast wat vertellen over zijn of haar ervaringen. De uitzending zal in heel Midden-Nederland op 105,1, 92,0 en 106,6 FM en op diverse kabelnetten te horen zijn. (Persbericht)

** UPC zal de analoge kabeltelevisiedienst niet meer leveren aan derden zoals Tele2, meldt het kabelbedrijf. Klanten kunnen niet meer overstappen naar Tele2. De circa 1300 UPC klanten die eerder aangegeven hadden om Tele2 klant te willen worden, zullen van UPC het analoge tv-signaal blijven ontvangen, zonder verdere kosten of administratieve handelingen. UPC biedt deze groep het recht om op te zeggen. Daarnaast zegt UPC in overleg te zijn met Tele2 om de communicatie hierover zoveel mogelijk te stroomlijnen en verwarring bij deze 1300 klanten te voorkomen. Een woordvoerster van Tele2 zegt dat er deze week een afspraak is gemaakt voor overleg met UPC en noemt het raar dat UPC hierover eenzijdig communiceert. (TP)

** SBS begint in september met een proef om Net5 ook in 3D-formaat uit te zenden. SBS Broadcasting BV, de moedermaatschappij van Net5, wil gaan experimenteren met het concept van 3D-televisie, maakte ze dinsdag bekend. Naast het gewone Net5-kanaal komt er een 3D-kanaal dat dezelfde programma’s driedimensionaal uitzendt. ”Wij maken hiervoor gebruik van twee technieken. Voor sommige programma’s zetten wij het gewone signaal om in een 3D-signaal. Ook gaan wij een aantal programma’s meteen met behulp van 3D-technieken opnemen”, legt een woordvoerder van SBS uit. Om het nieuwe kanaal te kunnen zien, moet iemand wel een 3D-televisie en een speciaal brilletje hebben en wonen in een gebied waar Ziggo zijn diensten aanbiedt. (NU)

** Radiozender Optimaal FM stopt met de Achterhoekse Hart Show. De talkshow met presentator Geert Teunissen werd een maal in de maand op donderdagavond gehouden in Hart van Doetinchem en live uitgezonden door Optimaal FM. In de Drufabriek in Ulft was 3 juni van dit jaar de honderdste en laatste talkshow. “We willen wat nieuws”, zegt Peter Berendsen van Optimaal FM. “We zijn bezig met een nieuwe format waarbij Geert Teunissen presentator blijft. Wat ook meespeelt om met de Hart Show te stoppen is dat we niet meer terecht konden in Hart van Doetinchem.” (Gelderlander)

RTL-correspondent Conny Mus overleden

Tijdens een vakantie in Nederland is RTL-verslaggever Conny Mus overleden. Een hartaanval in de nacht van donderdag op vrijdag werd de 59-jarige nieuwsjager, die jaren actief was als correspondent in het Midden-Oosten, fataal. Dat heeft RTL vrijdag bevestigd. Mus werd op 21 oktober 1950 in Amsterdam geboren. Hij verhuisde in 1981 naar Israël waar hij korte tijd later de eerste stappen zette in de televisiewereld en de journalistiek. Na verslaggevingsklussen in onder meer Roemenië, Cambodja en Moskou keerde hij terug naar het Midden-Oosten alwaar hij jarenlang als RTL-correspondent diende. ,,Eigen verhalen maken, laten zien en horen dat je er bent – vooral ook het verhaal achter het nieuws maken – hoe treft het de mensen die er leven”, was zijn journalistieke credo” RTL laat in een verklaring weten in Mus „niet alleen een zeer gewaardeerde en geliefde collega, maar ook een gedreven en onverschrokken journalist te verliezen”. „Conny Mus was een icoon van het RTL Nieuws. Een man van het eerste uur. Een buitengewoon goede en bevlogen journalist, een voorbeeld voor veel collega’s. Daarnaast was hij een lief en geweldig mens. Een trouwe vriend. En hij had heel veel vrienden. Zowel binnen RTL als daarbuiten. Iedereen hield van Conny”, aldus hoofdredacteur Harm Taselaar.

Einde voor Het Gesprek

Praatzender Het Gesprek verdwijnt definitief. De rechtbank in Amsterdam heeft het faillissement van de zender uitgesproken. Vorige week werd bekend dat grootaandeelhouder Egeria zich terugtrok uit de zender, waarop Het Gesprek uitstel van betaling aanvroeg. Maar na een week is gebleken dat de kans op een doorstart niet reëel was. Mede-oprichter Ruud Hendriks meldt via Twitter: ‘Hoor net dat de grootaandeelhouder en bewindvoerder hebben laten weten dat het doek voor Het Gesprek definitief is gevallen.’ Hij noemt het ‘zeeer triest’ en: ‘Het Gesprek was een mooi maar teer initiatief. Niet gelukt en dat is jammer. Ik hoop dat dit jullie er niet van weerhoudt soms je nek uit te steken.’ Eerder liet Hendriks nog weten optimistisch te zijn over een doorstart. 

UIT DE MEDIA:

** Frits en Barbara Barend gaan samen een praatprogramma maken voor RTL 7. Dat werd donderdag bekendgemaakt tijdens de presentatie van het nieuwe winterseizoen van RTL Nederland. “We gaan een programma maken waarin we niet alleen sporters, maar ook bijvoorbeeld politici en acteurs gaan interviewen”, vertelde Barbara Barend bij RTL Boulevard. Volgens de presentatrice gaan vader en dochter niet alleen over het harde nieuws praten, maar worden het vooral achtergrondgesprekken. “Met onderwerpen als de drijfveren van sporters of seks voor de wedstrijd.” 

** Glashart Media heeft speciale afspraken weten te maken met Eredivisie Live. Alle beelden van de Eredivisie wedstrijden, zowel de rechtstreekse beelden als de samenvattingen, zijn vanaf vandaag 20 augustus al op Eredivisie Live 1 HD te zien. Eredivisie Live 2 t/m 4 HD volgen nog deze maand, deze drie zenders zijn als eerste exclusief in HD beschikbaar op glasvezel. 

** Tele2 wil volgende week met UPC en Ziggo in gesprek, in de hoop dat zijn nieuwe tv-klanten alsnog een analoog televisiesignaal kunnen ontvangen. Ook demissionair minister Van der Hoeven heeft inmiddels voor overleg gepleit. Deze week vernietigde het College van Beroep voor het bedrijfsleven de omroepbesluiten van telecomwaakhond OPTA, waarmee UPC en Ziggo waren gedwongen om Tele2 toe te laten op de analoge-tv-kabelmarkt. Kort daarop liet UPC weten dat het vanwege deze uitspraak niet van plan is om Tele2-abonnees aan te sluiten. Ziggo, dat al wel een ‘zeer klein’ aantal Tele2-gebruikers van analoge tv zou hebben voorzien, reageerde ‘verheugd’ op de uitspraak.

** De drie publieke zenders hadden in week 33 samen een marktaandeel van 34,2 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 27,7 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 21,8 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 20,5 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 14,0 pct uitkwam. SBS 6 had 12,4 pct. Het NOS Journaal van gisteravond staat bovenaan met 2.405.000 kijkers, gevolgd door Studio Sport Eredivisie (zondag) met 2.187.000 kijkers. (SKO)

** Pieter Jan Hagens gaat Buitenhof presenteren. De AVRO-presentator vervangt met ingang van het nieuwe seizoen Jeroen Smits (NPS), zo liet de AVRO maandag weten. Afwisselend met Clairy Polak en Peter van Ingen presenteert Hagens het wekelijkse debat- en discussieprogramma. Het nieuwe seizoen van Buitenhof begint op zondag 5 september. (BNR)

** In samenwerking met SBS Broadcasting breidt kabel- en mediabedrijf UPC per 1 september haar HDTV-aanbod uit met de zenders Net 5 HD, SBS 6 HD en Veronica HD. Vanaf later dit jaar zal UPC ook de diensten NET 5 Gemist, SBS 6 Gemist en Veronica Gemist aanbieden.

** Per 1 september wordt het HD-zenderpakket van Delta uitgebreid met de zenders RTL5, RTL7, RTL8, Net 5 en Veronica. In totaal biedt Delta dan 17 zenders aan in het HD-pakket. Delta beschikte al over SBS6 in HD, evenals RTL4. (TP)

** RTV Veluwezoom, de publieke lokale omroep voor de gemeente Brummen, wil ook uitzendingen verzorgen ten behoeve van de gemeenten Rheden en Rozendaal. De omroep heeft een aanvraag ingediend bij het Commissariaat voor de Media. De licentie van de huidige zendgemachtigde, M-FM/TV Rijn-IJssel, loopt begin oktober af. Het Commissariaat voor de Media bepaalt aan wie de licentie voor de komende jaren wordt verstrekt. RTV Veluwezoom zegt inmiddels te beschikken over alle voormalige medewerkers van M-FM/TV Rijn-IJssel. Die verlieten in maart M-FM omdat ze geen vertrouwen meer hebben in het bestuur. (gelderlander)

** Tele2 moet het werven van nieuwe kabelklanten staken en zal ook niet per september het analoge tv-pakket kunnen gaan doorgeven. Dat bepalen de kabelbedrijven UPC en Ziggo na hun klinkende overwinning bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De ontluikende concurrentie op de tv-kabel is door die rechter in de kiem gesmoord. Tele2 moet reeds overgestapte kabelklanten teleurstellen. UPC wil ze wel graag terughebben. 

** De topklasse wordt voorlopig toch niet uitgezonden door de commerciële tv-zender RTL7. Dat heeft het centraal orgaan top- en hoofdklassen (COTH) woensdag bekend gemaakt. De zender gaat de topklasse op zijn vroegst vanaf november uitzenden. Tot die tijd zenden alleen regionale omroepen samenvattingen van de wedstrijden uit.RTL7 en de 32 topklasseclubs hebben weken om tafel gezeten over de uitzendrechten van de nieuwe hoogste amateurcompetitie. Deze week werd bekend dat RTL7 het hele seizoen de wedstrijden zou uitzenden, maar dat de clubs hier geen vergoeding voor zouden krijgen. Bovendien moesten de clubs reclameborden op prominente plaatsen opgeven in ruil voor reclameuitingen van partners van RTL7, waar de clubs geen geld voor kregen. Verschillende topklasseclubs, waarvan SC Genemuiden zich het meest duidelijk uitsprak, kwamen hiertegen in opstand. 

** De Consumentenbond heeft een oproep gedaan aan de minister van Economische Zaken en de Tweede Kamer om op te komen voor concurrentie op de kabelmarkt. Dat laat de bond weten op haar website in een reactie op de vernietiging van de marktanalyse besluiten van Opta door College van Beroep voor het bedrijfsleven. Volgens de Consumentenbond stijgen de prijzen van de kabelbedrijven al jaren, terwijl tv-klanten hetzelfde zenderaanbod houden. Alternatieve vormen van televisie, zoals digitenne en satteliettelevisie, wijken af qua prijs, kwaliteit en zenderaanbod en zijn daarom niet vergelijkbaar met het kabelaanbod. (TP)

UPC en Ziggo hoeven kabel niet open te stellen

De rechter heeft de beslissing van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, om de kabel open te stellen, teruggedraaid. UPC en Ziggo hoeven hierdoor niet langer de kabel open te stellen aan alternatieve aanbieders. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het besluit van OPTA teruggedraaid. Alle kabelaars hadden bezwaar aangetekend tegen het besluit en zijn nu in het gelijk gesteld door de rechter. Eerder verlichtte OPTA de twee grootste kabelaars, UPC en Ziggo, tot het doorverkopen van hun analoge kabelaansluiting aan andere spelers. Dit deed de autoriteit volgens eigen zeggen om de concurrentie te stimuleren. Naast dit besluit aan Ziggo en UPC, moesten de vier grootste kabelaars, waaronder ook CAIW en Delta digitale televisie-signalen van concurrenten over het eigen kabelnetwerk leveren. In september 2005 kwam telecomwaakhond OPTA trouwens al eens met een soortgelijk kabelbesluit, maar dat werd afgekeurd door de Europese Commissie. Ondanks de opkomst van alternatieven zoals Digitenne, IP TV en satelliet zijn UPC en Ziggo volgens de toezichthouder onverminderd sterk met een gezamenlijk marktaandeel. Omdat OPTA verwacht dat de markt zich steeds meer gaat bundelen, was het van belang dat ook alternatieve aanbieders een bundel konden aanbieden. De verplichtingen zouden hierbij hebben moeten helpen

** ,,Het besluit van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven over de kabelmarkt bevestigt de dynamische markt waar we in zitten”, zei directeur Rob van Esch van de vereniging van kabelbedrijven NLkabel woensdag in een eerste reactie op het besluit. Hij noemde het besluit ,,niet verrassend”. ,,We vinden het een begrijpelijk besluit. Wij hebben al eerder aangegeven dat de televisiemarkt te concurrerend was voor zo’n marktregulering.” Van Esch benadrukte dat de kabelbedrijven in toenemende mate moeten concurreren met digitale televisie, zoals Digitenne van KPN. ,,We zullen moeten blijven vechten voor de consument”, aldus Van Esch. (ANF/BNR)

Betsalel verliest rechtszaak tegen Joodse Omroep

De vroegere directeur van de Joodse Omroep Annet Betsalel is in het ongelijk gesteld in een procedure die ze had aangespannen tegen de Joodse Omroep en het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Ze had geëist dat een eerdere uitspraak van de kantonrechter in Hilversum over haar ontslag zou worden herroepen. Maar de kantonrechter heeft haar eisen afgewezen. Betsalel en het bestuur van de omroep kwamen enkele jaren geleden in conflict met elkaar. Beide partijen beschuldigden elkaar van gesjoemel en Betsalel werd weggestuurd, maar ze vocht die maatregel met succes aan. Uiteindelijk hakte de kantonrechter in 2008 de knoop door en werd de arbeidsovereenkomst van Betsalel ontbonden. Maar volgens de oud-directeur heeft de Joodse Omroep destijds de kantonrechter bedrogen en heeft de omroep belangrijke stukken achtergehouden. De kantonrechter wijst die stelling nu van de hand, waardoor het ontslag van Betsalel overeind blijft. (Spreekbuis)

UIT DE MEDIA:

** Vanaf vrijdag 20 augustus is de evenementenzender Radio Vuurtoren Scheveningen on air 107.6 Mhz. “Radio Vuurtoren Scheveningen / RADIO RVS – Rots-Vast-Sterk in de branding”. Hiermee brengt RADIO RVS een gevarieerd programma tijdens het ILLW evenement, van vrijdag 20 t/m maandag 23 augustus. Meer informatie http://www.muzeescheveningen.nl.

** De iPhone-applicatie van Uitzending Gemist heeft een update gekregen. De app was afgelopen juni al aangepast voor iOS 4 en in deze nieuwe update is nog een kleine verbetering daarvan aangebracht: de app onthoudt bij het afsluiten waar je was gebleven, zodat je later weer kunt verder kijken. De belangrijkste vernieuwing is echter dat je nu standaard een videostream krijgt van 1 Mbps 

** Directeur van kabelmaatschappij UPC vindt het downloaden van films jatten, maar maakt er wel reclame mee. Je bent wat aan het surfen, komt opeens op de website van Spitsnieuws een wel erg dubieuze reclamebanner tegen. Het ziet eruit alsof je zelf een film aan het downloaden bent. Pas 0,40 procent van de film is binnen, volgens het balkje. The A_Team (2010) Mpeg. Geschatte tijd: nog 2 weken, 3 dagen. Met ernaast de vraag ‘heeft u ook traag internet?’ en het UPC-logo. Strekking: met het supersnelle internet van UPC heb je The A-team zo binnen. 

** Ruud Hendriks, een van de oprichters van Het Gesprek, meldt op zijn Twitteraccount dat er vijf geïnteresseerde partijen zijn voor een eventuele doorstart van de praatzender. Hij vraagt zich daarbij af of de betreffende partijen bereid zijn de zender in de lucht te houden tijdens de lopende onderhandelingen. Vorige week werd surseance aangevraagd vanwege tegenvallende inkomsten. (Villamedia)

** De Omloop van Goeree-Overflakkee wordt ook dit jaar weer live verslagen door Radio Superstar. Tijdens deze uitzending wordt verslag gegeven van het evenement door middel van interviews met onder andere lopers, organisatie en publiek. Ook volgt Radio Superstar een aantal lopers in het veld. De uitzending begint op vrijdag 20 augustus 2010 om 18:30 uur en duurt tot 19:30 uur op zaterdag 21 augustus 2010. Kortom, van start tot finish kunt u luisteren naar Radio Superstar. Radio Superstar is te beluisteren op 107.3 (via autoradio, walkman), 105.9 (kabel gem. Middelharnis), via TV Superstar en www.radiosuperstar.nl

** De drie publieke zenders hadden in week 32 samen een marktaandeel van 33,4 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 26,9 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 22,8 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 20,9 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 14,7 pct uitkwam. SBS 6 had 13,1 pct. Het NOS Journaal van gisteravond staat bovenaan met 2.469.000 kijkers, gevolgd door Studio Sport Eredivisie (zondag) met 2.112.000 kijkers. (SKO)

** Aanstaande vrijdag trappen FC Oss en De Treffers de splinternieuwe Topklasse af. Beelden van de nieuwe divisie zouden aanvankelijk door RTL7 worden uitgezonden, maar volgens De Stentor is dat nog lang niet zeker. De regionale krant meldt dat de ploegen die in de Topklasse uitkomen de eisen van de producenten veel te hoog vinden. De clubs hadden gehoopt geld te genereren met de verkoop van de uitzendrechten, maar vooralsnog lijken de formaties juist geld te verliezen door de registratie en uitzending van de duels. Met name SC Genemuiden, Flevo Boys, IJsselmeervogels en AFC zouden furieus zijn over de gestelde eisen, waardoor het nog lang niet zeker is dat de Topklasse in samenvatting op RTL7 te zien zal zijn. (FC Update)

** De Concertzender is weer te beluisteren via de kabel in Amstelveen. De afgelopen jaren heeft de programmaraad Amstelveen een lange juridische strijd gevoerd om de zender terug te krijgen op de kabel. Tot aan de Raad van State is er geprocedeerd. Uiteindelijk heeft Ziggo besloten de zender weer op de kabel te plaatsen. Andere Ziggo programmaraden kunnen de zender nu ook weer adviseren. UPC gaf de zender de afgelopen jaren al door. Ook de zender TV5 Monde keert terug in Amstelveen. (Kabelraden)

Tele2 moet kabelreclame rectificeren

De reclamecampagne van Tele2 voor ‘kabel-tv voor 5 euro’ is misleidend, want alleen geldig bij een combipakket, oordeelt de rechter. Het concern moet zijn zonden uitgebreid rectificeren. Vorige week stapte zowel UPC als Ziggo naar de rechter om de reclame waarmee Tele2 kabelklanten werft te verbieden. Sinds kort biedt Tele als eerste toetreder het analoge tv-pakket aan en daarvoor adverteert het met slogans als “Kabeltelevisie vanaf 5 euro”. Maar die 5 euro geldt alleen voor analoge tv via de kabel en alleen in combinatie met adsl, digitale tv (ip-tv) en telefonie van Tele2. Dat totaalpakket kost 44,95 per maand en dat is in de reclames niet vermeld. Misleiden, vinden UPC en Ziggo. De rechter is het daarmee eens en verbiedt de reclames. Tele2 moet onmiddellijk stoppen met haar huidige reclamecampagne en binnen 5 dagen rectificeren in dagbladen, op radio en op televisie. “Wij zijn verheugd met de uitspraak omdat de consument nu geen misleidende informatie meer krijgt en daar ging het in deze zaak om”, aldus Bernard Dijkhuizen, algemeen directeur van Ziggo. Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt van Tele2: “Wij zijn verbaasd en teleurgesteld over de uitslag. Wij staan voor eerlijke communicatie en zijn ervan overtuigd dat we in onze campagne volledig eerlijk waren.” Het bedrijf overweegt om in hoger beroep te gaan, maar zal voldoen aan het vonnis, schrijft het in een verklaring. (WebWereld)

Zendtijd nieuwe moslimomroep ingetrokken

De zendtijd van de Stichting Moslim Omroep Nederland (Smon) wordt binnenkort ingetrokken. Dat laat het Commissariaat voor de Media donderdag weten. De omroep zou onvoldoende kunnen garanderen dat ook tweede en derde generatie moslims als doelgroep bereikt worden. De stichting kreeg eind december een zendmachtiging tot 2015 om programma’s te verzorgen voor moslims in Nederland. Hierbij werd vastgelegd dat de omroep zou samenwerken met de organisatie Academica Islamica. Deze samenwerking moest er voor zorgen dat zoveel mogelijk moslims bereikt zouden worden. De samenwerking is inmiddels afgeketst en daarom onderscheidt Smon zich volgens het Commissariaat voor de Media onvoldoende van andere omroepen die een aanvraag voor zendtijd hadden gedaan. Het commissariaat overlegt binnenkort met de Nederlandse Publieke Omroep hoe de zendtijd die per 1 september was toegewezen het beste kan worden ingevuld. Het gaat om wekelijks ongeveer een uur televisie en vier uur radio. Eerder ging de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) ten onder aan financiële problemen en interne strubbelingen. (CvdM)

UIT DE MEDIA:

** Telegraaf Media Groep heeft in het tweede kwartaal zijn bedrijfsresultaat op jaarbasis met 6,6 miljoen euro verbeterd tot 8,7 miljoen euro. Analisten lieten gisteren al weten een sterke verbetering van het bedrijfsresultaat te verwachten. De verbetering is te danken aan lagere distributiekosten door de beëindiging van de zondagskrant van De Telegraaf per december 2009 en door andere kostenbesparingen.

** Nederland krijgt meer spectrum voor mobiel internet zodra het digitaal dividend wordt vrijgemaakt voor LTE. Er is alleen één complicatie: het spectrum is in gebruik voor Digitenne, tot 2017. Het is een veilige weddenschap dat die vergunning voor dat jaar wordt gewijzigd. Mogelijk zal KPN daar flink van profiteren. Door de uitschakeling van analoge ether-TV in 2012 komen in heel Europa frequenties vrij in de UHF-band. Het stuk tussen 790 en 862 MHz wordt herbestemd voor mobiele communicatie en wordt meestal aangeduid als het ‘digitaal dividend’. In Nederland is het gebruik voor analoge TV al gestaakt ten faveure van digitale TV. 

NOS-directeur: Laat andere omroepen maar bezuinigen

Het omroepbestel moet worden vereenvoudigd en kan toe met flink minder zendgemachtigden. De NOS moet echter niet worden aangetast. Dat heeft NOS-directeur Jan de Jong donderdag gezegd op een bijeenkomst in Hilversum. De Werkgroep Andere Publieke Omroep stelt dat de publieke omroep nog maar 370 miljoen euro moet gaan kosten, de helft van het huidige bedrag. De omroep kan volgens de werkgroep zonder reclame en herhalingen terug naar twee zenders op televisie en radio. Hij denkt dat in de toekomst het systeem toe kan met een of twee taakgebonden omroepen, waaronder de NOS, aangevuld met slechts drie ledengebonden omroepen: een progressieve, een levensbeschouwelijke en conservatief/liberale omroep. De Jong brengt zijn plan naar buiten omdat bij de coalitieonderhandelingen, waarbij wordt gepraat over 18 miljard aan bezuinigingen, waarschijnlijk de publieke omroep niet wordt gespaard. De VVD en de PVV willen fors bezuinigen op de publieke omroep. De Jong ziet nu ook in dat de omroep moet besparen. Hij denkt 25 tot 30 miljoen euro te kunnen bezuinigen op de publieke omroep. De omroep kost nu 700 miljoen euro.

Het Gesprek in surséance van betaling

De rechtbank in Amsterdam heeft de televisiezender Het Gesprek surséance van betaling verleend. Het bestuur van Het Gesprek had dit aangevraagd, aldus bestuurslid Gert-Jan van ’t Hag donderdag. Het bestuur zag zich hiertoe gedwongen wegens ,,tegenvallende inkomsten en het ontbreken van perspectief om de zender binnen afzienbare tijd uit de rode cijfers te krijgen”, aldus het bestuur. (ANP/BNR)

UIT DE MEDIA:

** De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is tegen een verbod op het opnemen van vertrouwelijke gesprekken, zoals minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) dat wil invoeren. Dat heeft de journalistenvakbond donderdag gemeld. Volgens het voorstel van Hirsch Ballin zouden bijvoorbeeld de beelden die misdaadverslaggever Peter R. de Vries stiekem maakte van Joran van der Sloot niet meer mogen worden uitgezonden, stelt de NVJ.

** Radio-dj Ferry Maat stopt in oktober na zeven jaar met zijn radioprogramma Maat in de middag bij Radio Veronica. De dj, die in 1971 op de zeezender Radio Noordzee begon, besloot zijn contract niet te verlengen. Dat liet de zender woensdag weten. Maat (63) gaat volgens Veronica op zoek naar een nieuwe uitdaging. Eerder werkte hij als dj voor onder meer de TROS, Radio 2, Radio 3, Radio 10 en Radio 538. Op 1 oktober maakt Maat zijn laatste Maat in de middag voor Veronica. De zender hoopt binnenkort bekend te kunnen maken wie zijn plek overneemt. (ANP)

** Het bankroet van Graafschap TV kost de gemeente Doetinchem 75.000 euro. De gemeente stond sinds najaar 2009 voor dit bedrag borg, zodat de commerciële zender een financiële injectie kreeg van een bank. Dit wordt bevestigd door Otwin van Dijk, wethouder van de gemeente Doetinchem. Van Dijk: “Door het faillissement gaat de gemeente Doetinchem voor 75.000 euro het schip in.” De garantstelling van de gemeente Doetinchem gebeurde in de vorm van de zogenaamde Bbz-regeling, het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Voorwaarde daarbij is wel dat betreffende zelfstandige – in dit geval de aandeelhouders van Graafschap TV – ook zelf borg gaan staan. (Gelderlander)

LLiNK wil terug in het publieke bestel

LLiNK wil terug in het publieke bestel. De omroep is een beroepsprocedure bij de rechter begonnen, maakte de directie dinsdag bekend. Voor LLiNK is de laatste maand als publieke omroep aangebroken. Minister Ronald Plasterk (Media) besloot eerder dat er geen plek meer is voor de omroep in het publieke bestel. Volgens hem heeft LLiNK te weinig extra inbreng in het omroepbestel. Ook had de omroep geldproblemen. LLiNK verloor eerder een bezwaarprocedure bij een commissie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en stapt nu dus naar de rechter. Karlien de Ruijter, directeur van de ideële omroep, heeft de stukken ingediend bij de rechtbank. Zij verwacht dat het enkele weken zal duren, voordat de zaak wordt behandeld. LLiNK hoopt bij de rechtbank een terugkeer in het publieke bestel af te kunnen dwingen. ,,Maar tegelijkertijd werken we aan een doorstart”, aldus De Ruijter. ,,Dat kan bijvoorbeeld op internet of via een ander platform.” De ledenraad moet zich deze maand uitspreken over de toekomst van LLiNK.

Journalistensite Villamedia ‘vergeet’ wederhoor te plegen

De Leeuwarder Courant heeft een collegiale waarschuwing ingetrokken die de krant afgelopen vrijdag deed uitgaan. De krant waarschuwde collega’s van het AD en De Telegraaf dat ze de verkeerde foto hadden geplaatst van Sietske H., de verdachte van moord op vier baby’s uit Nij Beets. Website Villamedia van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) nam de waarschuwing dinsdag één op één over, zonder de betreffende redacties te benaderen. Toen duidelijk werd dat de Leeuwarder Courant zich vergist had, verwijderde Villamedia het bericht. Volgens een medewerker van de site waren ze ‘vergeten wederhoor te plegen’. Dat schrijft De Telegraaf. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Journalist Bob de Ronde is op 65-jarige leeftijd overleden. De Ronde werkte midden jaren 70 voor het NOS Journaal als verslaggever van de sociaal economische redactie. Daar maakte hij honderden reportages over CAO-conflicten, reorganisaties en stakingen. Hij stond bekend om zijn scherpe interviewstijl. Later ging De Ronde werken voor Panoramiek, het toenmalige buitenlandse actualiteitenprogramma van de NOS. Daarna was hij was docent aan de school voor de Journalistiek in Utrecht. Ook was hij een van de eerste Nederlandse journalisten die mediatrainingen gingen geven. (Spreekbuis)

** De politie heeft twee jongemannen aangehouden die in een circa zestig meter hoge zendmast van een telecombedrijf in het Noord-Brabantse Werkendam waren geklommen. Een van de arrestanten verklaarde dat hij een kabel aan een antenne wilde aansluiten om een piratenzender te beginnen. 

** De openbare Vlaamse zender Eén pakt in het najaar uit met zeven nieuwe Vlaamse programma’s. Zo keert Martin Heylen terug op het scherm met het gloednieuwe “God en klein Pierke” en gaat Lieve Blancquaert (foto) op bezoek bij culinaire Belgen in het buitenland. De openbare omroep heeft ook geïnvesteerd in de nieuwe Vlaamse fictiereeks “Dubbelleven”

“Publieke omroep kan veel bezuinigen op amusement”

Bij de publieke omroep kan veel worden bezuinigd op amusement. Commerciële omroepen kunnen dat ook wel uitzenden. Dat zegt voorzitter van de nieuwe omroep WNL, Fons van Westerloo, maandag in de Volkskrant. WNL is voortgekomen uit De Telegraaf. Ook directeur van de NPS Joop Daalmeijer suggereert volgens de krant minder amusement uit te zenden. VVD-leider Mark Rutte vindt het uitzenden van informatieve en culturele programma’s volgens hem belangrijker. Van Westerloo was eerder baas van RTL en SBS. Volgens hem pakken de publieke omroepen het nu niet slim aan. “Je moet zelf aangeven wat je als publieke omroep belangrijk vindt en dan aan Den Haag doorgeven hoe veel geld dat kost.” Zo zou bijvoorbeeld een voorkeur kunnen worden uitgesproken voor nieuws, kunst, drama of jeugd. De omroepen zouden nu te afwachtend zijn, waardoor ze alleen maar harder worden aangepakt. Hoewel WNL nog maar net bestaat, stelt Van Westerloo nu al dat zijn omroep ‘zo’ samen kan met ouderenomroep Max en de Tros. Dat levert geld op en de overkoepelende Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zou dan ook met minder toekunnen. Voorzitter van de NPO Henk Hagoort zei eerder dat het aantal omroepen terug moet van 24 naar vijftien

UIT DE MEDIA:

** Acteur Levi van Kempen is het nieuwe gezicht van Disney XD. De afgelopen maand was de nieuwste tv-zender op zoek naar een stoere sportieve presentator en dat is gelukt! Vanaf vandaag is Levi te zien op de zender. Levi is geen onbekende bij The Walt Disney Company, want hij spreekt diverse series en films in. Zo is hij te horen in de nieuwe Disney XD serie Beyblade en is hij de stem van Jackie Chan. Maar ook in Camp Rock 2 en High School Musical is Levi te horen. Vanaf nu is Levi dus ook te zien! Hij zal diverse programma’s presenteren waaronder Cluebie en daarnaast is hij het nieuwe gezicht van Disney XD waardoor hij in diverse spots, promo’s en lokale programma’s te zien is.

** Priester en kunsthistoricus Antoine Bodar gaat vanaf september op de klassieke zender Radio 4 het programma Ziel en Zaligheid over religieuze muziek presenteren. Dat heeft de omroep RKK maandag bekend gemaakt. Ziel en Zaligheid wordt nu nog gemaakt door de AVRO. Volgens de RKK brengt Bodar ,,een uur muziek die aansluit bij het gevoel van de zondagochtend en de liturgische kalender als uitgangspunt neemt”. De omroep vervolgt: ,,met lichtheid en humor, de muziekkeuze duiden, waarbij hij ook zal ingaan op de religieuze betekenis of de spirituele zeggingskracht van de muziek”. De uitzendingen van het vernieuwde Ziel en Zaligheid met Bodar beginnen op zondag 5 september. (ND)

** De drie publieke zenders hadden in week 31 samen een marktaandeel van 34,4 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 26,8 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 21,6 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,2 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 14,0 pct uitkwam. SBS 6 had 11,7 pct. Het NOS Journaal van gisteravond staat bovenaan met 2.453.000 kijkers, gevolgd door Studio Sport Eredivisie (zondag) met 2.177.000 kijkers. (SKO)

** Werklieden zijn bezig in de top van de Goese televisietoren om twintig zendpanelen te installeren. Broadcast Partners uit Terneuzen distribueert vanaf 1 september de publieke zenders Radio 1 tot en met 4. Tot nu doet gebeurt dat via antennes van KPN. Broadcast Partners werkt al voor veel commerciële omroepen. Het bedrijf is blij met een nieuwe klant als de publieke omroep, zegt directeur Robert-Jan van der Hoeven. Het is een grote opdracht, waarbij een miljoeneninvestering in nieuwe antennes en zenders op en in de Goese televisietoren hoort. Het bedrijf verwacht dit jaar de formatie uit te breiden met zes banen. Momenteel heeft Broadcast Partners zestig formatieplaatsen. “Overigens is uitbreiding van het aantal banen in ons bedrijf wel in lijn met de laatste jaren. We groeien gestaag”, laat Van der Hoeven weten. (PZC)

** De Franse acteur Bruno Cremer, die onsterfelijk werd als commissaris Maigret, is zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden. Zijn agent France Degand maakte zijn overlijden zondag bekend. De acteur, die op 6 oktober 1929 geboren werd in Saint-Mandé in het Franse departement Val-de-Marne, vocht al verschillende jaren tegen kanker. Hij stierf zaterdag in een ziekenhuis in Parijs. Cremer werd wereldbekend door zijn rol in de televisieserie ‘Commissaire Maigret’. In 54 afleveringen speelde hij Maigret, het romanpersonage van de Belgische schrijver Georges Simenon. Hij was daarnaast ook te zien in een veertigtal films en vele toneelstukken. (GvA)

** Radio 2 ondergaat een verjongingskuur. De zender schuift jonge presentatoren naar voren en wordt muzikaal opgefrist met meer muziek van nu en uit de jaren ’80 en ’90. Het doel is om meer dertigers en veertigers als luisteraars aan te trekken. De zender schept in het nieuwe seizoen ook ruimte voor de nieuwe omroep WNL en neemt op zondag afscheid van de traditionele kleinkunstavond. Zendermanager Kees Toering vertelt dat het verjongingsproces al eerder is ingezet, maar dat er met ingang van 6 september nog een groot aantal veranderingen op stapel staat. ”De komst van WNL is een natuurlijk moment voor het aanpassen van de programmering.” 

OM eist verwijdering ‘dreigtweet’ journalist

De Utrechtse journalist Bert Brussen moet van het Openbaar Ministerie (OM) een tweet waarin Geert Wilders wordt bedreigd van zijn weblog verwijderen. Om verdere vervolging te voorkomen moet de journalist, die schrijft voor onder andere GeenStijl en HP/de Tijd, zich als verdachte melden bij de politie. Dat meldde het OM hem in een brief die donderdag op de weblog van Brussen is geplaatst.Het twitterbericht van begin maart waarin wordt opgeroepen de keel van Wilders door te snijden is niet geschreven door Brussen zelf, maar door een andere twitteraar. ,,Ik maakte slechts een nieuwsbericht inclusief context, waaruit blijk dat ik niet zelf dreig”, zo stelt Brussen op zijn weblog. Het OM zou hem al eerder hebben verzocht te tweet te verwijderen, maar daaraan gaf Brussen geen gehoor omdat het ‘binnen vrijheid van meningsuiting en nieuwsgaring’ zou vallen. De ‘dreigtweet’ is nog steeds te bekijken op zijn site. Het OM wilde donderdag niet reageren op de kwestie. 

UIT DE MEDIA:

** In de maand september is de tv-zender Syfy Universal de “zender van de maand” bij kabelaar Ziggo. De zender, die normaal alleen te ontvangen is met een aanvullend digitaal pakket is dan voor alle digitale abonnees te ontvangen. In de maand oktober zal Eredivisie Live (HD) 1 de zender van de maand zijn. In de maand november is NostalgieNet zender van de maand.

** Biddinghuizen en Swifterbant krijgen glasvezel. Later deze maand wordt begonnen met de aanleg van het netwerk. Momenteel hebben Biddinghuizen en Swifterbant nog een netwerk van koperen kabels. Het grote verschil tussen de huidige koperen kabels en glasvezel zit vooral in de techniek. De snelheid waarmee via glasvezel diensten als internet binnen komen is vele malen groter dan met koper. (omroep flevoland)

** Het is vandaag precies 8 jaar geleden dat FunX voor het eerst op de radio te horen was. Met de komst van FunX werd in Nederland het startsein gegeven voor urban muziek én muziek uit andere werelddelen. Een format dat werd bedacht door 10 stadsjongeren, geinitieerd door algemeen directeur Willem Stegeman. In 2002 is FunX geboren en ging de zender op 5 augustus aan in Rotterdam. Al snel volgden de steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht. In 2005 kwam daar een landelijke kabeleditie bij en vanaf 2008 lanceerde de zender meerdere specialistische online radiokanalen zoals Latin, HipHop, Arab en Dance. 

‘Geef optie publieke omroep op te zeggen’

Het moet mogelijk worden de publieke omroep op te zeggen. Dat vindt een meerderheid van de Nederlanders, schrijft De Telegraaf op basis van een enquête die de krant heeft laten uitvoeren. Hoe groot de meerderheid is, staat er niet bij. Het kijk- en luistergeld, zo’n 75 euro per huishouden, wordt geïnd via de belasting. Er is dus geen optie om het niet te betalen. Slechts een op de vijf ondervraagden vindt de omroep dit bedrag waard. Bijna 30 procent betaalt liever niks en 3 procent is bereid meer te betalen.Wie de omroep opzegt, moet hem dan volgens 70 procent ook niet meer ontvangen. Van de ondervraagden vindt 45 procent de omroep vergelijkbaar met voorzieningen zoals dijken, wegen en defensie, 48 procent vindt dat niet. Verder vindt 57 procent dat de omroep net zoals de Engelse BBC geen reclames meer moet uitzenden. Ongeveer 35 procent wil de huidige mix van reclame-inkomsten en belastinggeld in stand houden.

Nederland aanjager groei UPC

De Nederlandse activiteiten van kabelbedrijf UPC waren in het tweede kwartaal een belangrijke aanjager voor de omzetgroei van het bedrijf. UPC Nederland zag de omzet met 6 procent stijgen tot 216 miljoen euro, waarmee het het beste kwartaal was sinds het tweede kwartaal van 2007. Dat maakte UPC, een dochteronderneming van Liberty Global International, woensdag bekend. In het tweede kwartaal kon UPC in Nederland 49.000 betalende abonnees bijschrijven voor een gecombineerd pakket van breedbandinternet en telefoon. Een jaar eerder waren er in dezelfde periode 8.000 nieuwe abonnees. UPC verwacht ook in de tweede helft van het jaar een sterke stijging van zijn breedbandinternet en telefoon-aansluitingen. Tegenover een stijging van het aantal digitale aansluitingen bij UPC Nederland, stond een daling van het aantal analoge aansluitingen met 46.900. Sinds vorige week moet UPC op last van toezichthouder Opta concurrentie dulden op de analoge kabel van nieuwkomer Tele2, waardoor de omzet in dit segment mogelijk verder onder druk komt te staan. (BNR/ANP)

UIT DE MEDIA:

** Voetbalkanaal Eredivisie Live breidt het aanbod met ingang van komend seizoen uit met de strijd om de KNVB-beker. Tot aan de kwartfinale zijn alle wedstrijden om de nationale bekerstrijd alleen te zien op Eredivisie Live. De betaalzender brengt iedere maandag en vrijdag ook wedstrijden uit de Jupiler League live in de huiskamer. Dat maakte Eredivise Live woensdag bekend. 

** Het rommelt bij stadsomroep Mercurius in Leeuwarden. Oud-programmamaker Arjen Onsman wil dat bestuur en directie vertrekken. Hij zegt de steun te hebben van veertig vrijwilligers. Directeur Buising heeft ‘veel mensen’ onrecht aangedaan, zegt hij. ,,Zo erg als de ruzie nu is bij Mercurius, is het nog nooit geweest.” Onsman heeft naar eigen zeggen een advocaat in de arm genomen om het vertrek van directie en bestuur af te dwingen. Buising is niet van plan op te stappen. ,,Er is helemaal geen ruzie. Het is juist zo leuk werken hier.” Voorzitter Jurjen Laan heeft er geen probleem mee als vrijwilligers zouden vertrekken. ,,Er zijn nogal wat mensen die hun eigen gang gaan. Die zich niet houden aan regels van de eindredactie.” (LC)

** Vandaag lanceert Eurosport de nieuwe versie van haar online sportplatform de Eurosport Player, de webservice waarmee sportliefhebbers vanachter hun PC kunnen kijken naar de uitzendingen van Eurosport, Eurosport 2 en Eurosportnews en naar exclusieve evenementen die niet op TV te zien zijn. Belangrijke noviteit is dat de Player – tot dusverre alleen in het Engels beschikbaar – nu volledig in ’t Nederlands wordt aangeboden. Verder zijn nieuw de lay-out, de multischerm- en video-on-demand-functie, een multifunctionele (en High Quality) streaming (met pauzeer- en terug- en vooruitspoelmogelijkheid) en de toepassing van multimediatechnologie Silverlight, die de beeldkwaliteit automatisch aanpast aan de snelheid van de internetverbinding. (Persbericht)

** Vanaf vrijdag 3 september presenteren Domien en Gerard nieuwe programma’s in het hart van de doordeweekse uitzenddag. Domien Verschuuren presenteert vanaf maandag 6 september van 10.00 tot 12.00 uur @Work voor BNN met heel veel goede muziek. Luisteraars horen vanaf die datum van 12.00 tot 14.00 uur Gerard Ekdom met het nieuwe 3FM lunchprogramma Effe Ekdom voor de AVRO. Arbeidsvitaminen verdwijnt niet, maar wordt vanaf september uitgezonden op Radio 5.

** Aan het eind van het 2e kwartaal 2010 had Ziggo 117.000 abonnees voor het HDTV-pakket. Dat is een toename van 70.000, blijkt uit de halfjaarcijfers van Ziggo. Tot 1 juni bevatte dit pakket de zenders Discovery HD Showcase, History HD en National Geographic Channel HD, en kostte € 3,95 per maand. Vanaf 1 juni is dit pakket uitgebreid met de HD versies van NET 5, SBS 6 en Veronica, en is de prijs omhoog gegaan naar € 5,95 per maand. 

** De drie publieke zenders hadden in week 30 samen een marktaandeel van 32,3 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 27,6 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 22,8 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 18,7 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 14,1 pct uitkwam. SBS 6 had 12,6 pct. De programma´s van afgelopen maandag op Nederland 1 waren het meest succesvol. Het NOS Journaal van die avond staat bovenaan met 2.053.000 kijkers, gevolgd door Spoorloos met 1.656.000 en Groeten van Max met 1.543.000 kijkers. Op de vierde plaats staat Holland´s Got Talent (RTL4) met ruim 1,4 miljoen kijkers. (SKO)

** Kabelaar Ziggo breidt begint augustus haar digitale Turkse Premium-pakket uit met twee nieuwe tv-zenders: DreamTürk en D Yeçilçam. DreamTürk (kanaal 648) biedt veel Turkse muziek. D Yeçilçam (kanaal 649)biedt een breed scala aan Turkse films.

** Het Amerikaanse tv-netwerk CBS lanceert de eerste comedy die gebaseerd is op een Twitter-feed. Het traditionele tv-model staat onder druk van nieuwe media. Toch is Nina Tassler, de topvrouw van CBS Entertainment, ‘voorzichtig optimistisch’ over de toekomst van televisie. Bij de presentatie van het nieuwe seizoen zei Tassler dat het Amerikaanse netwerk CBS ‘onrustig, gemotiveerd en zelfs paranoïde’ doorgaat met het verkennen van nieuwe paden voor tv-shows en -concepten. En ze liet er geen twijfel over bestaan dat er voor de toekomstige tv-hits steeds meer gekeken wordt naar de sociale netwerken op het internet, zoals Facebook en Twitter.