Media kort: december 1997

DAALMEIJER NETMANAGER NEDERLAND 1

Het netbestuur van Nederland 1 heeft, met de benoeming per 1 januari van Joop Daalmeijer (51) tot netmanager, een risico genomen. Volgens een woord- voerster van staatsecretaris Nuis had met de voordracht gewacht moeten worden op het aantreden van het nieuwe NOS-bestuur dat als bevoegdheid het benoemen van netmanagers heeft gekregen. In een persbericht benadrukt het netbestuur dat het belangrijk is dat het ‘continuproces en de inwerkperiode van de nieuwe netmanager geen gevaar lopen’. Daalmeijer zelf, die opstapt als hoogste baas van Canal+ Nederland, vindt “Nederland 1 een heerlijke omgeving om aan nieuwe programmaformules te gaan werken”.

 

KORT NIEUWS

-> Nederlanders kijken gemiddeld een kwartier naar hetzelfde tv-programma en zappen dan verder, op zoek naar iets dat hen mogelijk meer kan boeien. Het zap-gedrag is intensiever dan de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek van de NOS tot nu toe had aangenomen. Het komt er volgens de recenste gegevens op neer dat de gemiddelde kijker in circa 2 en een half uur vijftien keer zapt. Jongeren zappen vaker dan ouderen, mannen vaker dan vrouwen.  

-> De democratie in het Europese Parlement is deze week tot bedenkelijke dieptes gezonken, toen veiligheidspersoneel twee Nederlandse cameraploegen weerden. Het ging om het NOS- journaal en 2Vandaag, die onafhankelijk van elkaar afspraken hadden met twee Nederlandse Europarlementariers. De pers wordt van een afstand gehouden omdat anders de privacy van de Europarlementariers zou worden geschonden.  

-> De Chinese televisiezender CNE, die in veel gemeenten op de kabel zit, heeft deze week op verschillende lokaties in Nederland opname gemaakt voor een kerstshow. Afgelopen dinsdag werden opnames gemaakt in een Chinees bejaardentehuis in Rotterdam, woensdag was Den Haag aan de beurt waar CNE opnames maakten in het Chinese Retirement Home in de Schilderswijk en donderdag was het de beurt aan Amsterdam. De kerstshow wordt in de nacht van eerste op tweede kerstdag om 01.50 uur uitgezonden op CNE.

-> John de Mol Produkties en de aan de TROS gelieerde branchegenoot GBTV zijn een onderzoek begonnen naar de oprichting van een gezamenlijk productiebedrijf. Het samenwerkingsverband, waarin beide partijen voor de helft deelnemen, moet een belangrijke plaats verwerven op de nationale en internationale markt.  -> Truze Lodder, zakelijk leider van de Nederlandse Opera en directielid van het Muziektheater, treedt niet toe tot de nieuwe Raad van Bestuur van de NOS. Dat heeft zij deze week laten weten aan staassecretaris Nuis. Lodder geeft er de voorkeur aan om haar huidige functie te behouden.

MOEIZAAM COMPROMIS TABAKSRECLAME

De Europese ministers van Volksgezondheid hebben donderdag een uiterst moeizaam compromis bereikt over het uitbannen van de reclame voor tabaks- artikelen. Uiteindelijk werd een tekst overeengekomen vol overgangsperiodes en uitzonderingen. De lidstaten zullen nu in maximaal drie jaar de richtlijn omzetten in nationale wetgeving. Daarna is nog eens twee jaar ingebouwd om alle reclame uit te bannen. Voor belangrijke evenementen, zoals de Formule 1 en de TT in Assen, komt er nog eens drie jaar respijt. We zitten dan inmiddels in het jaar 2006.

PROVINCIE ZUID-HOLLAND BEREID TOT STEUN REGIO-TV

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zijn bereid de noodlijdende regionale televisiezenders TV West en TV Rijnmond elk 1,2 miljoen gulden te schenken. Voorwaarde is dat de gemeente Den Haag en Rotterdam en het Rijk ook een duit in het zakje doen, zo blijkt uit een reddingsplan dat deze week is gepresen- teerd. De beide regionale zenders zijn in de problemen geraakt door de hoge aanloopkosten en de tegenvallende reclame-inkomsten. De publieke-private omroepen vrezen dat de private partijen (uitgevers en kabelmaatschappijen) zullen afhaken als zij alleen voor de verliezen moeten opdraaien. Volgende week wordt het voorstel besproken in de Statencommissie voor cultuur.

NIEUWE ASTRA SATELLIET GELANCEERD

Deze week is de zevende satelliet van de SES (de Astra 1G) in aanwezigheid van onder andere kroonprins Henri van Luxemburg, gelanceerd vanuit Kazachstan. Ondanks de vertraging van 4,3 seconde bij de lancering is men dik tevreden over de gang van zaken. Binnen enkele dagen zal de apogeemotor aan boord van de Astra 1G vier keer worden ontstoken om de satelliet in de uiteindelijke geostationaire omloopbaan te brengen, op 19,2 graden Oost. De satelliet is van Amerikaanse makelij en is gelanceerd met behulp van een Russische Proton 1 D-C-raket en woog bij de lancering 3385 kilo en heeft een verwachte levensduur van 15 jaar. Over de kosten van dit avontuur bleven alle hoge bazen erg vaag. De satelliet is vooral bestemd voor de Duitse en Spaanse markt. Zo gaan bijvoorbeeld twee transponders naar de ARD en een naar de ZDF en vier naar Canal+. Mogelijk krijgt Nederland ook een plaatsje, wanneer besloten wordt de zenders die nu op de eerdere Astra’s uitzenden te verhuizen naar de nieuwe satelliet.

LA LAU PRESENTEERT ACTIENIEUWS

Pernille la Lau presenteert sinds afgelopen maandag het SBS 6 Actienieuws ook op werkdagen. De 26-jarige Amsterdamse, die al de editie van het Actienieuws op zondag deed, vervangt hiermee Willen Ekkel. Ekkel verbrak zijn contract met SBS 6 omdat hij het niet eens was met de aanpassingen van het programma. Bovendien had hij bepaalde wensen die de commerciele omroep niet kon honoreren. Penille la Lau kreeg landelijke bekendheid met haar presentatie van de Postcode Bingo.

GROOT DEEL NEDERLAND VERSTOKEN VAN KINDERNET

KinderNet heeft het dit weekeinde zwaar in Nederland. In veel plaatsen deelt KinderNet haar kanaal met Belgie 2 (nu Ketnet/Canvas) of SBS 6. Beide kanalen beginnen echter deze week met uitzendingen in de vroege ochtend op zaterdag en zondag. Daarom zullen veel kinderen dit weekeinde verstoken zijn van KinderNet omdat veel kabelnetten geen maatregelen hebben genomen om de uitzendingen via een ander kanaal door te geven. De kabelnetten zijn wettelijk verplicht om Ketnet/Canvas door te geven. Voor SBS geldt een dergelijke doorgifteplicht niet.

OOK BOSSCHA EN ROMIJN NAAR 3FM

Na Edwin Evers vertrekken nu ook Cobes Bosscha en Rick Romijn bij HitRadio Veronica. Zij vertrekken beide naar Radio 3fm. Rick Romijn wordt producer van het programma van Edwin Evers, wat vanaf 1 januari 1998 elke ochtend tussen 07.00 en 09.00 uur te horen zal zijn. Wat de functie van Cobes Bosscha wordt bij de ‘jongste van Nederland’ is nu nog onduidelijk.

1998: EERSTE JAAR GEEN VERLIES VOOR EUROSPORT

Het jaar 1998 wordt bijzonder voor Eurosport. Dit is te danken aan het feit dat 1997 het eerste jaar wordt waarin geen verlies wordt geleden, hierdoor is er ruimte voor meer mogelijkheden. Met een aantal nieuwe contracten en uitgebreide verslaggeving van de Olympische Winterspelen en het WK-voetbal in Frankrijk wil Eurosport miljoenen kijkers aan zich binden. Wat de Winterspelen (vanaf 7 februari) in het Japanse Nakano aangaat wordt Eurosport omgedoopt tot The Olympic Channel, en zal het station 24 uur per dag verslag gaan doen van de gebeurtenissen in Japan.

BOOSTZENDER VOOR RADIO1 IN MIDDEN-NEDERLAND

De Radio 1 ontvangst via de FM in het Midden van Nederland is met ingang van deze week verbeterd. Dit is gebeurt door het in werking stellen van een steunzender bij Lopik. De frequentie van de zender is 104.4 MHz. Deze frequentie is al in gebruik bij de Radio 1-zender van Goes maar door een speciale techniek levert dit geen storingen op. Deze techniek wordt ook toegepast bij de verspreiding van Sky Radio via de 100.7 in het Oosten van het land.

101.5 VAN DEN HAAG NAAR ROTTERDAM

De steunzender 101.5 MHz, die nu nog wordt gebruikt door Classic FM, zal worden verhuisd van Den Haag naar Rotterdam. De nieuwe gebruiker wordt per 1 januari 1998 Radio 538. De zender wordt verplaatst naar Rotterdam om de ontvangst kwaliteit van 538 in het zuiden van Zuid-Holland te verbeteren. Het overige deel van de Randstad kan afstemmen op de 101.2 MHz.

WK98 KOMT DICHTERBIJ

Het WK voetbal in Frankrijk komt steeds dichterbij. Afgelopen donderdag was de loting voor het grote sportevenement. Inmiddels heeft de belangen- vereniging van de oranje-spelers, TEAM Holland, tv-deals gesloten met John de Mol Produkties, de NOS en Canal+. Met televisie-producent De Mol worden amusementsprogramma’s gemaakt die, voor het overgrote deel, van tevoren met de spelers worden opgenomen om vervolgens tijdens het wereldkampioenschap te worden uitgezonden. NOS Studio en Canal+ komen in Frankrijk elk met een sportjournaal. Een nieuwe activiteit is in de maak. Oranje wil de digitale snelweg op. Communicatie met en informatie aan de supporters via een website op Internet. Volgens de TEAM Holland-directie is dit ‘een circuit met onbegrensde mogelijkheden’.

CASEMA BOEKT SUCCES MET INTERNET VIA DE KABEL IN DELFT

Het aanbieden van een internet-aansluiting via het kabelnet van Casema in Delft is een groot succes. Nog geen maand na de start zijn al 400 mensen aangesloten. Ruim 1600 mensen uit Delft en 400 van daarbuiten hebben infor- matie aangevraagd over het systeem. De kabelmaatschappij gaat ervan uit dat in totaal tussen de 1200 en 1700 internetaansluitingen via de kabel kunnen worden aangelegd in Delft. Casema rekent een maandtarief van f54,50 inclu- sief huur van een kabelmodem. Dit bedrag is lager dan in Amsterdam (A2000) en Leeuwarden (TeleKabel) maar de snelheid is daarentegen ook een stukje lager.

ITALO-WEEKEINDE OP N44

N44-FM staat in het weekeinde van 12, 13 en 14 december geheel in teken van Italie. De lokale omroep van Wassenaar draait op die dagen uitsluitend Italiaanse Classics en Hits. Er worden van vrijdag 18.00 uur tot zondag 24.00 uur ook Italiaanse prijzen verdeeld waaronder cd’s en een diner bij een Italiaans restaurant. N44FM is in het westen van Zuid-Holland te ontvangen in de ether op 107.9 FM.