Media kort: december 2003

RADIOZENDERS DUPE VAN DIEFSTAL EN VERNIELING

Drie radiozenders zijn dit weekeinde slachtoffer geworden van diefstal en vernieling van hun zendinstallaties. ID&T Radio bericht dat afgelopen zaterdag haar steunzender te Hoorn ten prooi is gevallen aan vandalisme. Naast de dieftstal van een zender werd ook de antenne-installatie door de vandalen vernield. Inmiddels heeft zenderexploitant Nozema een nieuwe zender geplaatst en is ID&T Radio weer te horen in Hoorn en omgeving. Zondagavond hebben dieven in het Belgische Achel de zendinstallatie gestolen van de lokale zender Royaal FM en de commerciele Vlaamse zender 4FM. Door de diefstal zijn de programma’s van Royaal FM die vanuit het Belgische Achel worden uitgezonden, vlak over de grens bij Valkenswaard, ook niet meer te beluisteren in het Brabantse en Limburgse grensgebied. De daders sloegen een met bankglas beveiligd raam in en namen onder andere het platenarchief en de complete zendinstallaties mee. Daarnaast werd ook het pand van de radiostations kort en klein geslagen. De zendinstallaties zijn volgens een woordvoerder van Royaal FM ongeveer 75.000 euro waard. Royaal FM hoopt dinsdag vanuit een studio in Valkenswaard weer in de ether te beluisteren te zijn. De uitzendingen op de kabel gaan wel normaal door. Door de diefstal is Royaal FM ook niet meer via internet te beluisteren. De commerciële zender wil het uitzendstation in Achel weer zo snel mogelijk van zendapparatuur voorzien.

TESTS 828: ZO MIN MOGELIJK VERMOGEN ZOVEEL MOGELIJK MENSEN BEREIKEN

Het doel van de testuitzendingen van Radio Paradijs, die nog gaan duren tot in 2004, op de 828 kHz is het onderzoeken om met zo min mogelijk zendvermogen een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Dat bericht Media Network Weblog. De testuitzendingen worden uitgevoerd door Nozema in opdracht van Quality Radio BV. Er wordt uitgezonden met een vermogen van 5 KW en zal tijdens de testuitzendingen ook lager worden gezet om bepaalde tests uit te voeren. Nozema heeft ook aanpassingen gedaan aan de antenne in Heinenoord. Door deze aanpassingen wordt het signaal richting het westen afgeschermd.

HOOFDREDACTEUR TV WEST STAPT OP

Hoofdredacteur Ron Fresen van de regionale omroep RTVWest heeft zijn functie neergelegd, maakte hij maandag bekend. In de penibele financiële situatie waarin de omroep is terechtgekomen, is hij ,,niet meer boven elke discussie verheven”. Fresen maakte deel uit van het managementteam, dat als medeverantwoordelijk wordt gezien voor het ontstaan van de problemen. (ANP)

VERGUNNINGEN INTERNET VIA ETHER VERKOCHT

Versatel en Enertel hebben een vergunning gekregen voor internet via de ether met behulp van de zogenoemde wireless local loop (wll). Versatel betaalt 760.002 euro voor gebruik van de frequenties in de 2,6 GHz-band. Enertel is ruim vier miljoen euro kwijt voor zijn vergunning in de 3,5 GHz-band. De vergunningen zijn geldig tot respectievelijk 2008 en 2015. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken bekendgemaakt.

PETER R. DE VRIES LANGER BIJ SBS

Peter R. de Vries heeft een tweejarig contract getekend met SBS6 om 32 nieuwe afleveringen van zijn tv-programma te maken. Dit meldt De Telegraaf maandag. De misdaadverslaggever bracht een toast op de verbintenis uit met SBS-programmadirecteur Eric van Stade, Endemol-topman Paul Römer en SBS-directeur Bart in ’t Hout. (Sterrenbeurs)

CHIEL MONTAGNE KOMT MET OMROEPPLANNEN

Chiel Montagne, heeft een nieuwe omroep opgericht: de MON (Montagne Omroep Nederland). Hij wil voor 1 maart 50.000 leden werven om zo als aspirant-omroep het publieke omroepbestel binnen te komen. Dat maakte hij maandag bekend. De MON wil Nederlandstalige muziekprogramma’s gaan uitzenden via radio en televisie. ,,Wij zullen een echte volkse uitstraling hebben, iets wat nu echt gemist wordt in het huidige bestel. Vanzelfsprekend komt er een tv-programma als Op Volle Toeren. Ook piratenmuziek krijgt bij ons alle aandacht.” (ANP)

OMROEP.NL VERANDERT UITERLIJK

De radio- en televisiegids alsmede streams met herhalingen van uitzendingen staan centraal in de nieuwe vormgeving van Omroep.nl. Het omroepportaal breidt uit met een kanaal Educatie. Het portaal van de publieke omroep gaat vanmiddag in een nieuwe vormgeving online, de site toont alvast een voorproefje. Omroep.nl stelt audio- en videostreams met herhalingen van eerdere uitzendingen centraler. Daarnaast krijgt de programmagids met radio- en tv-uitzendingen een prominentere plaats. 

NOVUM NIEUWS BEGINT LIVE NACHTUITZENDINGEN

Persbureau Novum Nieuws gaat zijn klanten volgend jaar ook live nachtuitzendingen bieden. Dat zegt accountmanager Marike Timmermans in Broadcast Magazine. Het bureau heeft last van zijn geringe bekendheid, de RVD was niet van het bestaan op de hoogte (“ze stonden niet in het Handboek voor de pers”) en weigerde Novum toegang tot de Oranjegeboortesessie, en ook persvoorlichters kennen nog wel eens alleen het ANP. Kwalijker vindt hoofdredacteur Marcel van de Hoef dat er partijen zijn die alleen met het ANP willen praten en zeggen: “U kunt het ANP bellen voor een verhaal. Terwijl Novum toch een lezerspubliek bedient waar de meeste kranten niet aan kunnen tippen.” (Villamedia)

ITALIAANSE TV-KIJKER ‘STAAKT’

Uit protest tegen de rotzooi op tv heeft een Italiaanse organisatie kijkers opgeroepen dit weekeinde de televisie uit te laten. ‘Stakers’ krijgen korting op allerlei activiteiten buitenshuis, als zij hun afstandsbediening meenemen. De actievoerders verwachten dat ongeveer 400.000 ontevreden kijkers aan de campagne tegen Trash TV meedoen, meldde de Britse omroep BBC afgelopen weekend. Mensen kunnen hun vrije tijd beter besteden dan thuis naar de beeldbuis te turen, meent de organisatie Esterni. Honderden musea, restaurants, bars, theaters en kunstgaleries bieden speciale activiteiten aan (ANP).

RTV WEST ONDERZOEKT STAPPEN TEGEN SOER

Het bestuur van Radio TV West onderzoekt of er juridische stappen genomen kunnen worden tegen ex-directeur Jeroen Soer. Dat meldt een woordvoerder van de omroep. Uit het rapport dat vorige week verscheen, wordt verondersteld dat het dreigende failissement van Radio TV West voor een deel is veroorzaakt door wanbeleid van Jeroen Soer. Zo zou Soer in augustus 2002 al een vacaturestop zijn geadviseerd, terwijl hij juist nieuw personeel heeft aangenomen. Ook is het advies van media-experts om van Radio West geen praatradiozender te maken, door Soer genegeerd. Jeroen Soer is inmiddels programmadirecteur van de VARA. (RTV West)

GOEDE KIJKCIJFERS VOOR KOPSPIJKERS

Jack Spijkerman trok zaterdag met zijn programma Kopspijkers 3,2 miljoen kijkers, goed voor een marktaandeel van 49%. Het aantal kijkers voor Idols viel terug naar 2,6 miljoen. Vorige week trok de eerste uitzending van Idols nog 3,1 miljoen kijkers. Jack Spijkerman evenaarde met het marktaandeel van 49% zijn record van dit seizoen. Albert Verlinde’s talkshow AV NU op RTL4 werd slechter bekeken dan vorige week, 0,7 miljoen kijkers tegen 1 miljoen een week eerder. Ook SBS-coryfee Robert ten Brink moest met All You Need is Love een stapje terug. Hij wist 1,5 miljoen kijkers aan zich te binden. Vorige week waren dat er 1,8 miljoen. Het tegelijk met Idols uitgezonden SBS-programma Lotto Weekend Miljonairs scoorde 0,8 miljoen kijkers. De laatste uitzending van Sterrenbeurs werd gezien door 0,5 miljoen mensen.

STADSRADIO WIL REGIO ZENDERS HELPEN

De lokale omroepen Stadsradio Rotterdam en Stadsradio Den Haag zoeken samenwerking met RTV Rijnmond en RTV West. Mits de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Rotterdam en Den Haag bereid zijn mee te betalen, wil Stadsradio-directeur G. Vonk vijf miljoen euro in de zenders pompen. Dat geld is bedoeld als werkkapitaal. Tegelijkertijd kunnen er leningen van worden afgelost en een sociaal plan van bekostigd voor de circa tachtig medewerkers die moeten afvloeien. Stadsradio heeft stations in Rotterdam en Den Haag. Vonk voerde tot afgelopen zomer overleg met RTV Rijnmond over commerciële samenwerking. De gesprekken werden afgebroken toen bleek dat Rijnmond in grote financiële moeilijkheden verkeerde en een ongewisse toekomst tegemoet ging.De provincie, de belangrijkste geldschieter van de twee omroepen, heeft inmiddels het vertrouwen in zowel Rijnmond als West opgezegd omdat de bedrijven slecht zijn bestuurd en met grote tekorten kampen. Nu de twee omroepen op het punt van faillissement staan, ziet Vonk nieuwe kansen. Hij denkt dat Rijnmond en West in afgeslankte vorm en met goed management wel degelijk bestaanskansen hebben. Een combinatie van het jonge l uisterpubliek van Stadsradio en het oudere publiek van de twee regionalen is volgens Vonk voor adverteerders zeer interessant. Stadsradio gaat uit van het voortbestaan van zowel radio als televisie bij de twee publieke omroepen. ,,Als de provincie de subsidie handhaaft op het huidige peil, kunnen van dat geld goede programma’s worden gemaakt,” aldus Vonk. In de beoogde constructie blijven de vier omroepen naast elkaar bestaan en behouden de radiozenders hun huidige frequenties. Wel zullen onderling mensen en apparatuur worden uitgewisseld. Omdat de kans bestaat dat RTV Rijnmond en RTV West binnenkort failliet gaan, is de provincie inmiddels op zoek naar een vervangende rampenzender. Verkennende gesprekken met de NOS, als eerste door de provincie benaderd, hebben nog geen concrete resultaten opgeleverd. De NOS ziet geen bezwaar zolang het een journalistieke invulling betreft. ,,Een ramp die zich waar ook ter wereld voordoet, daar gaan we voor,” aldus een woordvoerder. Anders wordt het als de autoriteiten in de uitzending mogen inbreken en de zender claimen om hun eigen boodschappen door te geven. Op zo’n ingreep zit de landelijke omroep niet te wachten. ,,Overname van de zender kan niet aan de orde zijn,” laat de NOS weten. Lees verder

AUDITIES ‘IDOLS’ TE ZIEN VIA CHELLO

Goed nieuws voor alle fans van het enorm succesvolle TV-programma Idols. De zangkwaliteiten van de vele duizenden deelnemers zijn vanaf 13 december te zien via de website van internet provider chello. Klanten van chello krijgen als enigen gratis toegang tot de meest pectaculaire, ontroerende en hilarische opnamen van de audities. chello maakt de samenwerking met Idols zaterdagavond officieel bekend in een televisiecommercial (circa 21.00 uur, RTL 4) waarin televisiediva Patty Brard de hoofdrol speelt. Chello biedt haar klanten gratis het uitgebreide videomateriaal van de audities. Het betreft de clips van de kandidaten die niet op televisie te zien zullen zijn. Ook zij krijgen nu hun ‘five minutes of fame’ via breedband internet. Bezoekers van de chello-website kunnen de clips selecteren op auditielocatie en -nummer, voornaam deelnemers, artiest en uitvoerend nummer. De eerste 1.000 audities staan op 13 december on-line. chello breidt dit aantal wekelijks uit met vele honderden nieuwe clips. (Antenne2)

ANN PETERSEN OVERLEDEN

In het Vlaamse Opwijk is vrijdag de 76-jarige actrice Ann Petersen overleden. Petersen was onder meer bekend van haar rol in de in Nederland ook bekende Vlaamse kinderserie Samson & Gert. Verder speelde zij ook diverse hoofd- en bijrollen in televisiesoaps en speelfilms. Petersen stond jarenlang bekend als de ultieme Vlaamse ‘moeke’ of oma. Enkele jaren geleden kreeg zij veel lof voor haar bijdrage aan de Vlaamse speelfilm Pauline & Paulette, waarin zij de hoofdrol deelde met podiumactrice Dora van der Groen. In een interview met de Belgische krant De Standaard vorig jaar zei ze tot het einde door te gaan met acteren. ,,Ik hoop dat ik het nog lang volhoud, maar als het moment er is, dan is het goed. Ondertussen blijf ik tot de laatste snik doorwerken.” (Antenne2)

RADIO PARADIJS TEST OP 828 AM

Sinds vanmiddag 15.00 uur is het geluid te horen van Radio Paradijs op 828 kHz. Momenteel zendt Radio Paradijs non-stop ‘jamming oldies’ vanaf de middengolfzender Heinenoord nabij Rotterdam. Het is niet duidelijk of en wanneer deze testuitzendingen worden beëindigd. Ruud Poeze van Quality Radio BV exploiteert de uitzendingen van Radio Paradijs.

VEEL DARTS BIJ RTL 5

Persbericht: Vanaf maandag 29 december besteedt RTL 5 uitgebreid aandacht aan het toonaangevende Wereldkampioenschap Darts vanuit het Engelse Purfleet. Voor het bord verschijnen grote namen als John Part, Phil Taylor, de Nederlander Roland Scholten en Peter Manley. Het dartsevenement is live te volgen bij RTL 5. In de avondprogrammering van 29 december tot en met 4 januari geeft RTL 5 met ruim 16 uur televisie een compleet beeld van het ‘WK Darts’ met live-wedstrijden, interviews, overzichten en updates. (RTL5)

PVDA: GEEN GEDWONGEN GLASVEZELNET

De PvdA ziet niets in de plannen van de woningbouwcorporatie Portaal om haar huurders glasvezelinternet aan te bieden. Kamerleden van de PvdA noemen in webzine Webwereld het aanbod ‘gedwongen winkelnering’. Portaal is een der grootste corporaties van Nederland. Huurders zouden voor het aan te leggen glasnet vijftig euro per maand moeten betalen en hebben dan supersnel internet, telefoon en tv. Portaal wil de investering betalen uit geld dat is bestemd voor aanpassingen aan bejaarden en aanleunwoningen. (Essent)

DIERENOMROEP DIENAMO PRESENTEERT ZICH

Donderdag presenteerde Dienamo zich,een organisatie die een dierenomroep wil beginnen onder het motto:een betere wereld komt er niet vanzelf,daar moeten we iets aan doen. Of de dierenomroep er ook echt komt, is nog maar de vraag. Enkele dagen geleden kwam er ruzie en hebben medewerkers van Dienamo zich afgescheiden om een eigen dierenomroep te beginnen onder de naam Nútopia.Ook zij willen via radio en tv dierenleed bestrijden. Beide organisaties gaan elkaar nu beconcurreren om 50.000 leden binnen te halen om een omroepvergunning te bemachtigen. De Dienamo-oprichters betreuren het schisma en noemen het ontstaan van twee organisaties die hetzelfde willen,absurd. (NOStt)

PROVINCIE SUBSIDIEERT OMROEPFLEVOLAND.NL

Provincie Flevoland heeft ingestemd met een eenmalige subsidie van 240.000 euro om zo de internetsite van Omroep Flevoland in de lucht te houden. Begin januari heeft de omroep de provincie gewaarschuwd dat de internetactiviteiten in de toekomst mogelijk niet gewaarborgd konden worden. De afgelopen jaren zijn de lonen namelijk blijven stijgen, maar is de subsidie vanuit de provincie praktisch gelijk gebleven. “Wij hebben er toen bij de provincie op aangedrongen geld beschikbaar te stellen om onze internetactiviteiten te waarborgen”, licht Liesbeth van Willigen van Omroep Flevoland toe

DODEN DOOR GEVECHT OM TELEVISIEZENDER IVOORKUST

Twaalf gewapende mannen die in de nacht van donderdag op vrijdag het kantoor van de nationale televisie van Ivoorkust hebben aangevallen, zijn gedood door veiligheidspersoneel. Dat heeft directeur Dahily van de zender vrijdag gezegd. De aanval werpt een schaduw over een vredesplan waarbij de rebellen moeten ontwapenen. Volgens directeur Dahily droegen de aanvallers kleding van een militie die trouw is aan president Gbagbo. Het is een van de bloedigste incidenten in het onrustige Afrikaanse land. De president kondigde begin december aan dat de rebellen in het noorden vanaf 15 december zullen ontwapenen. In Ivoorkust woedde in de eerste helft van dit jaar een burgeroorlog, waaraan in juli een einde kwam. Het land is echter nog steeds verdeeld. Franse en West-Afrikaanse vredestroepen houden sindsdien toezicht op de grens tussen het door rebellen gedomineerde noorden, en het zuiden waar de regering van Gbagbo aan de macht is. (ANP/Volkskrant)

NVJ:”HOUDT REGIO-OMROEPEN IN DE LUCHT”

De NVJ heeft vandaag in een brief de fractievoorzitters van Provinciale Staten in Zuid-Holland opgeroepen om RTV Rijnmond en RTV West in de lucht te houden door een reddingsplan te maken. “Laat niet de trouwe kijkers en luisteraars en de medewerkers van deze omroepen boeten voor de fouten, waarvoor de besturen en toenmalige directies verantwoordelijkheid dragen.” De verantwoordelijken moeten worden aangepakt, vindt de NVJ met de provincie, en beter financieel toezicht is noodzakelijk. “Daarmee stelt u de noodzakelijke politieke daad, niet met het laten failleren van twee hooggewaardeerde organisaties.” (Villamedia)

‘MEIDEN VAN DE WIT’ NAAR BELGIE

De Nederlandse televisieserie Meiden van De Wit (Net5) is aangekocht door de Vlaamse publieke omroep VRT. Vanaf 17 januari kunnen ook Vlaamse kijkers kennis maken met de drie zusjes De Wit die na het overlijden van hun vader een melkfabriek moeten runnen. Angela Schijf, Frederique Huydts en Eva Duijvestein spelen de hoofdrollen. De Vlaamse omroep zendt in ieder geval de eerste reeks uit en heeft een optie op de tweede, die op dit moment bij Net5 wordt uitgezonden. Een derde serie afleveringen van Meiden van De Wit is inmiddels in voorbereiding. (ANP)

VERDUBBELING DEELNAME TOP2000-STEMMING

Het aantal stemmen voor de Top 2000 van Radio 2, het grootste radio/internet evenement, is al boven de 600.000 gekomen, ruim het dubbele van vorig jaar. Dat zegt Bart de Voogd die meewerkt aan de Top 2000 van Radio 2, die tussen kerst en oudjaar wordt uitgezonden. “In 2002 waren er 270.000 stemmen online, in 2001 telden we ongeveer 150.000 stemmen.” Het gaat ook om de inzendingen van verhalen die de presentatoren vertellen bij de nummers, de herinneringen van de luisteraars: “We hebben nu enkele honderden verhalen binnen. Vorig jaar lag dat ook zo rond de tweehonderd. Veel verhalen over wat muziek met je doet. Eerste liefdes, huwelijken, overlijden, maar natuurlijk ook veel verhalen over de schoonheid van een bepaald nummer of een gitaarsolo.” Lees verder

WITTEMAN WEG BIJ ‘B&W’

De programmatitel B & W kan binnenkort definitief in het omroepmuseum worden bijgezet. Na Sonja Barend (de B) verlaat nu ook Paul Witteman (de W) het dagelijkse discussieprogramma op Nederland 3. Inge Diepman, binnenkort weer terug op de buis na maandenlang zwangerschapsverlof, Rob Trip e n Felix Meurders zullen mogelijk onder een andere titel doorgaan met de VARA-talkshow. Paul Witteman heeft in het nieuwe jaar geen tijd meer voor B&W. Naast zijn nieuwe wetenschappelijke programma Het Ei van Columbus vanaf april, gaat hij zeer waarschijnlijk ook een keer in de week een nieuw politiek programma presenteren, onder de werktitel Nieuwslab. Samen met F erry Mingelen vanuit cafe Dudok; een soort Nederland Kiest! Ook keert hij een keer in de twee weken terug als presentator van NOVA. Witteman onthult zijn vertrek bij B&W in het weekblad Elsevier van deze week. Het Lagerhuis en Buitenhof blijft Witteman wel gewoon presenteren. (Medianieuws weblog)

NOS HOUDT SAMENVATTINGEN EREDIVISIE

De samenvattingen op de televisie van voetbalwedstrijden uit de Nederlandse eredivisie zijn ook komend seizoen bij de NOS te zien. De omroep bereikte daarover donderdag overeenstemming met de Eredivisie NV, dat de tv-rechten verhandelt. Eerder meldde RTL dat het zich wilde mengen in de strijd om de rechten voor de eredivisiesamenvattingen. Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen van de ENV, zei donderdag dat de samenvattingen altijd op het open net te zien blijven. ,,De samenvattingen zullen nooit achter de decoder verdwijnen. Evenmin mag het gebeuren dat op een dag met vijf eredivisiewedstrijden er drie samenvattingen bij de ene en twee bij de andere omroep worden uitgezonden”, aldus de voormalig voorzitter van Ajax. (ANP)

“ADMINISTRATIEVE PUINHOOP BIJ 3FM”

“Terwijl zijn collega Ben Liebrand volop sleutelt aan zijn afscheid bij Radio 538, blijft bij de Publieke Popzender de grootste onduidelijkheid bestaan over hoe het verder moet met DJ Sandstorm. Half november deed de producer een financiëel voorstel aan de TROS in verband met zijn jaarmix maar daar kon men blijkbaar vanwege de omroepbezuinigingen niet op ingaan. Dan maar in zeven haasten de alternatieve denkpiste uitgespit. Of de NPS soms niet geïnteresseerd was? Daar bleef het echter bij enorme duidelijkheid en het gerucht als zou iemand van de BBC voor het nodige zorgen. Zodoende liet DJ Sandstorm de partijen weten dat het samenstellen van een compilatie vier weken tijd kost maar tot hiertoe bleef het doodstil binnen de muren van de Publieke Popzender. Geen wonder dat de producer zich in de steek gelaten wordt. Bovendien kan men op basis van deze episode de nodige vragen en bedenkingen over de handelswijze van 3FM tegenover hun werknemers.”, aldus FMRadio.be.

HAAGSTAD HEEFT PROBLEMEN MET AM-ZENDER

De regionale commerciele radiozender Haagstad Radio heeft problemen met haar AM-zender op 1485 kHz vanuit Rijswijk/Den Haag. De zender is al enige dagen niet goed te ontvangen. Volgens de nieuwsgroep nl.media.radio zijn er problemen met de voeding van de AM-zender.

X-FM START REGIO-VENSTERS

Sinds begin december is de regionale commerciele radiozender X-FM uit Noord Brabant gestart met verschillende edities. Via de etherfrequenties 90.1 FM en 94.1 FM in Den Bosch is vanaf nu het programma XFM Noord-Oost Brabant te horen. Op de etherfrequentie 90,3 MHz is sinds begin december het programma te horen van XFM Zuid-Oost Brabant. Met de opsplitsing wil X-FM zich meer gaan richten op deze regio’s in Noord-Brabant.

WERKGROEP “PUBLIEKE RADIOZENDER VOOR ALLOCHTONEN”

Tot 2007 verdwijnen er 400 tot 450 banen bij de publieke omroep. Er komt een nieuwe publieke radiozender die zich richt op tweede en derde generatie allochtonen. Omroepen mogen geen externe studioruimte meer inhuren, maar moeten elkaars studio’s gebruiken. Dat zijn de belangrijkste adviezen van acht werkgroepen die onder leiding van omroepdirecteuren hebben onderzocht hoe 64 miljoen euro kan worden bezuinigd. De werkgroepen presenteerden hun plannen maandag en dinsdag in het Atlantic hotel in Kijkduin in een besloten bijeenkomst voor de raad van bestuur van de Publieke Omroep. Deze raad, het bestuur van alle omroepen, beslist 18 december welke plannen worden overgenomen en welke niet.Elke omroep moest in Kijkduin een schatting geven van het aantal banen dat zal verdwijnen. Bij sommige omroepen is die operatie al ingezet (de EO is al bezig met het schrappen van 83 arbeidsplaatsen), bij andere gaat dat nog gebeuren. De nieuwe radiozender moet zich richten op autochtone en allochtone jongeren. De zender zal in eerste instantie gaan uitzenden via de kabel omdat er geen etherfrequentie beschikbaar is. Urban Radio moet gaan samenwerken met Funx, het publieke station dat een frequentie heeft in de vier grote steden en zich ook op allochtone jongeren richt, zij het iets jongere. De investeringen in de nieuwe zender worden mogelijk doordat de omroepen bereid zijn meer te bezuinigen dan door de politiek is opgelegd. Vrijwel alle omroepen steunen het plan voor de nieuwe zender. Met Urban Radio komt de publieke omroep tegemoet aan de wens van staatssecretetaris Van der Laan (Media) om meer te programmeren voor allochtonen en jongeren. Lees verder in NRC Handelsblad.

LASER-FM OP DE HAARLEMSE KABEL

De voormalige vrije radiozender Laser FM is vanaf april 2004 te beluisteren via de kabel in Haarlem. Dit heeft de Haarlemse Programmaraad besloten in haar radioadvies voor 2004. Daarnaast zullen BBC World Service, Arrow Classic Jazz, Radio 192 en France Culture in het basispakket van de Haarlemse kabel komen. Door de toevoegingen verliest een aantal zenders zijn garantie op doorgifte in Haarlem. Het is echter niet gezegd dat deze zenders ook van de kabel zullen verdwijnen. Het totale radiopakket bestaat immers uit meer dan 40 zenders, waarvan de Programmaraad er slechts 25 bepaalt. De rest van het pakket wordt ingevuld door de kabelmaatschappij. UPC heeft in haar distributiebeleid aangegeven te streven naar ‘status quo’. Dat betekent dat zenders die niet meer in het wettelijk basispakket zijn geadviseerd door zal blijven geven. Mocht UPC toch zenders willen schrappen, dan raadt de Programmaraad UPC aan om de frequenties die zijn gereserveerd voor de Tweede Kamerlijn en het doorgeven van de vergaderingen van de Gemeenteraad van Haarlem als eerste te schrappen om op die manier ruimte te behouden voor bijvoorbeeld een groter aantal buitenlandse publieke zenders. Het advies van de Programmaraad geldt ook voor het kabelnetwerk dat Lijbrandt Telecom in Haarlem exploiteert. Omdat Lijbrandt Telecom het vorige advies van de Programmaraad niet uitvoerde, heeft de Programmaraad zich tot het Commissariaat voor de Media gewend. Dat bepaalde dat Lijbrandt op straffe van een boete het advies moest uitvoeren voor 1 november 2003. Het is de Programmaraad vooralsnog niet gebleken dat Lijbrandt het advies nu wel uitvoert. (via kabelraden.nl)

EINDHOVEN: DECIBEL EN YAM FM OP DE KABEL

Als het aan de Regionale Programmaraad van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) ligt, wordt het programmapakket voor de radio via de kabel per 1 april volgend jaar uitgebreid met Radio Decibel en jongerenzender YAM FM. Verder adviseert de raad de zenders Royaal FM, Colorful Radio en Radio 10 FM te handhaven op de kabel. De aanvraag van Veronica FM wordt door de raad afgewezen. Radio Veronica zit nu nog wel op de kabel. De wijziging in het radiopakket zou gevolgen kunnen hebben voor Yorin FM, Noordzee FM, Radio 192 en Arrow Classic Rock. Deze zijn niet in het advies van de programmaraad opgenomen. Het radiopakket van UPC telt 39 zenders, waarvan er 32 door de raad worden geadviseerd. De overige zeven worden door UPC zelf bepaald. De programmaraad zegt niet bevreesd te zijn dat Yorin, Noordzee, Radio 192 en Arrow zullen verdwijnen. De zenders krijgen in de kabelradionota 2004-2005 van UPC een hoge prioriteit. Toch zal de komst van de twee nieuwe zenders Decibel en YAM gevolgen hebben voor twee andere zendgemachtigden. Welke dat zijn, blijft vooralsnog onduidelijk. (Eindhovens Dagblad)

VVD HAARLEM: ACTIE TEGEN UPC

De Haarlemse VVD wil dat B en W juridische actie onderneemt tegen UPC. De liberalen zijn tegen een voorgenomen tariefsverhoging per 1 januari 2004 van het kabelbedrijf. Daar waar het Haarlemse college eerst extern juridisch advies inwint en pas volgende week een besluit neemt, stapte Hilversum gisteren al naar de rechter. De Gooise gemeente noemt de forse prijsstijging van het standaard tv-pakket in strijd met contracten bij de verkoop van de kabel aan UPC. De Haarlemse UPC-abonnees gaan per 1 januari 10,64 euro betalen waar nu nog een maandtarief van kracht is van 7,23 euro. De VVD in de gemeenteraad wil van B en W weten of dat een ‘lage tariefstijging’ is. De fractie noemt de voornemens bovendien in strijd met afspraken die Haarlem maakte bij de verkoop van het kabelnet per 15 maart 2000. VVD-gemeenteraadslid Frans Willem Lantink: ,,Afspraak is afspraak. UPC kan van alles beweren. Dit college loopt achter de feiten aan. Nu graag actie, het gaat om veel mensen en een prijsverhoging die nu al op 47 procent per jaar neerkomt.”

“EIGEN ACTUALITEITEN RUBRIEK VOOR TROS”

Wibo van de Linde en Harmen Roeland gaan vanaf februari een nieuw actualiteitenprogramma bij de TROS presenteren, met vooral aandacht voor de ‘stem van het volk’. Medialog meldde plannen hiervoor al eerder. Het programma wil kijken naar “kritische geluiden uit de maatschappij” en voor bepaalde problemen “oplossingen zoeken”. Roeland: “Een geschikt onderwerp zou nu de aftrek van de hypotheekrente kunnen zijn, die ter discussie staat. Of het deze week verschenen rapport over normen en waarden. Voor mij wordt dit echt een prima begin van het komende jaar!” Van de Linde heeft in de jaren 70 voor de TROS de rubriek TROS Aktua opgestart en gepresenteerd. Roeland was verslaggever en later eindredacteur bij het NOS Journaal. (Telegraaf via Medialog)

NIEUWE STEUNZENDERS PUBLIEKE OMROEP VOOR 2004 ON AIR

De steunzenders die de Publieke Omroep kreeg toegewezen om de ontvangstproblemen van haar radiozenders in sommige delen van Nederland op te lossen, moeten op 1 januari 2004 operationeel zijn. Dat heeft zenderoperator Nozema laten weten. De nieuwe steunzenders voor Radio 1,2,3 en 4 worden geplaatst in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Goes. De nieuwe zenders hebben overigens allemaal maar een klein bereik. “Ze zijn puur bedoeld om de gaten in de huidige ontvangst op te vullen”, aldus een woordvoerder van de Publieke Omroep. De frequenties van de nieuwe zenders vind je bij ‘Zerobase 2003’. (via Radiofreak)

RADIO 538 VANDAAG 11 JAAR

Afgelopen weekend werd het uitbereid gevierd in een uitverkochte Ahoy’ Rotterdam, maar vandaag is het officieel de 11e verjaardag van Radio 538. Op 11 december 1992 was Radio 538 voor het eerst te horen – toen nog alleen via de kabel. Vier dagen daarvoor had de toenmalige minister van WVC Hedy d’Ancona de benodigde licentie verleend. Daarna werkten de DJ’s van het eerste u ur Rick, Michael, Will, Erik, Wessel, Corné, Ferry, Koen, Jeffrey, Ruud en directeur Lex keihard aan de geboorte van ‘The Station of the Young Generation’.Wat in de elf jaar daarna met en rondom Radio 538 is gebeurd kun je vanaf vandaag teruglezen op ‘De Geschiedenis van 538’. » De Geschiedenis van 538

KERSTTRAM SKY RADIO RIJDT WEER

De Sky Radio kersttram rijdt sinds afgelopen maandag weer in de steden Den Haag en Rotterdam. De sfeervol verlichte kersttram was de afgelopen jaren al in Den Haag te bewonderen. In Rotterdam reed de kersttram in 1997 voor het laatst. Beide kersttrams rijden tot het einde van het jaar. (Antenne2)

FOX KIDS SCHRIJFT WINST IN BOEKJAAR 2003

De televisiezender Fox Kids Europe heeft in het boekjaar eindigend op 30 september een nettowinst behaald van 3,8 miljoen dollar. In het financiële jaar van 2001-2002 schreef het bedrijf nog een verlies. Dat heeft Fox Kids Europe donderdag gezegd. De zender gaf geen exact vergelijkingscijfer voor de winst. In de periode van 30 juni 2001 tot en met 30 juni 2002 schreef het bedrijf een verlies van 44 miljoen dollar. De omzet steeg met 14 procent naar 152 miljoen dollar, vooral door goede prestaties van zijn televisiezenders en internetactiviteiten, aldus het bedrijf. Volgens Fox Kids Europe was de zender op 30 september in bijna 35 miljoen huizen in 57 landen te ontvangen, 2,5 miljoen meer dan het jaar daarvoor. (ANP)

TV LIMBURG VOORTAAN IN BELGISCH/NEDERLANDS LIMBURG

De regionale zender TV Limburg heeft een samenwerkingsverband gesloten met de commerciële Regionale Televisie Nederlands Limburg (RTNL) uit Sittard. RTNL start in januari met nieuwsuitzendingen en het is de bedoeling dat beide zenders nauw samenwerken voor informatie- en programma-uitwisseling. Op die mannier moeten beide kanten van de grens in beeld gebracht worden. TV Limburg en RTNL zullen onafhankelijk zijn, maar als “TV Limburg” op de buis komen. Daarmee willen ze de band met de provincie waarover ze berichten meer benadrukken. (VRT)

“STATEN WILLEN GOEDKOOPSTE HERSTART REGIONALE OMROEPEN”

Voor de regionale omroepen RTV Rijnmond en West, die beide met grote financiële problemen kampen, gloort enige hoop op redding. De politieke partijen in Provinciale Staten zeiden gisteravond tijdens een commissievergadering in meerderheid dat ze ‘voorlopig een voorkeur hebben voor een faillissement’ van de twee zenders. Maar bijna allemaal willen ze dat de omroepen in een afgeslankte en beter gecontroleerde vorm uiteindelijk toch verder gaan. Eén mogelijkheid is een herstart na een faillissement. Dat vergt echter zeker vier tot vijf miljoen euro aan provinciegeld, alleen al om de omroepen aan nieuwe basisapparatuur te helpen. Lees verder

“OMROEPACCOUNTANT IN EEN ‘DUBBELROL'”

De accountant die in opdracht van het Commissariaat voor de Media de Wereldomroep heeft onderzocht, blijkt gelieerd aan de huisadvocaat van de Wereldomroep. Accountantskantoor Mazars Paardekooper en Hoffmann heeft een ,,strategische samenwerking” met advocatenkantoor De Vos en Partners, zo blijkt uit informatie van De Vos en van Mazars. De samenwerking was voor Mazars geen belemmering om de cliënt van zijn zakelijke relatie aan een onderzoek te onderwerpen. In opdracht van het commissariaat, de toezichthouder van het omroepbestel, onderzocht Mazars de commerciële activiteiten van de Wereldomroep op Bonaire. Volgens de ‘nadere voorschriften van de onafhankelijkheid van accountants’ moet een accountant strikt onafhankelijk. De voorschriften: ,,Dat wil zeggen dat hij alle feiten en omstandigheden vermijdt die kunnen suggereren dat zijn objectiviteit of integriteit in het geding is.” Lees verder

ZENDMAST LOPIK VANAF MORGENAVOND WEER KERSTBOOM

De Grootste Kerstboom ter Wereld wordt vrijdagavond 12 december om 19:00 uur ontstoken door de Commissaris van de Koningin van Utrecht, dhr. mr. B. Staal. Dit gebeurt vanaf de ijsbaan achter het stadhuis van IJsselstein, onder begeleiding van zangkoren, een optreden van Lee Towers en een lasershow. De optredens beginnen om 18:00 uur. We verwachten duizenden belangstellenden uit IJsselstein en omgeving. Na twee jaar afwezigheid zal dit jaar op 12 december de Gerbrandytoren opnieuw omgetoverd worden tot ‘Grootste Kerstboom ter wereld’.

“ZONDER RECLAME MINDER ALCOHOLGEBRUIK JONGEREN

Amerikaans onderzoek onder middelbare scholieren toont aan dat alcoholreclame de keuze om te gaan drinken beïnvloedt. Ook de hoeveelheid alcohol die jongeren drinken wordt beïnvloed door alcoholreclame. Vooral jonge meisjes zijn gevoelig voor alcoholreclame, melden de onderzoekers Henry Saffer en Dhaval Dave. Het rapport dat het National Bureau of Economic Research in New York eind november in samenvatting publiceerde, heet ‘Alcohol Advertising and Alcohol Consumption by Adolescents’. De analyse op basis van onderzoek van Saffer en Dave leidt tot de veronderstelling dat de afwezigheid van alcoholreclame leidt tot een afname van het aantal maandelijkse drinkers van 25 procent naar 21 procent. Sterker nog is de veronderstelde afname van het aantal ‘binge drinkers’ (5 of meer glazen per keer). Het zou gaan om een afname van 12 naar 7 procent van het aantal binge drinkers onder scholieren (STAP via Adformatie).

ANGRY BYTES LEVERT NIEUWE SITE TOP 2000 OP

Persbericht: Hitlijstminnend Nederland kan opgelucht ademhalen. De site van de Radio 2 Top 2000 is weer online. Na de feestelijke opening van het stemgedeelte door Boudewijn de Groot op 27 oktober, is nu de complete site te bezoeken via top2000.omroep.nl.. Voor de site is gebruik gemaakt van het door Angry Bytes zelf ontwikkelde ABC Manager, hét modulaire content management systeem voor de media. Dit is ingezet om alle edities van de Top 2000 direct toegankelijk te maken. Uitgebreide informatie over alle platen en artiesten die ooit in een Top 2000 stonden is beschikbaar. Daarnaast kunnen de bezoekers onder andere het geheel vernieuwde introspel spelen, E-cards versturen en de muzikale voorkeur van de Radio 2 presentatoren bekijken.

TIJDELIJK SPORTNET VRT MUST CARRY OP KABEL?

‘De televisieprogramma’s van de Nederlandstalige landelijke Belgische openbare omroepdienst’ MOETEN bij wet worden doorgegeven op de kabel in Nederland. Dat is de reden dat VRT TV 1 en VRT Ketnet/Canvas 100 % kabeldistributie kennen en ook de (tijdelijke) sportzender straks zal moeten worden doorgegeven op de kabel. De VRT overweegt komende zomer als evenementen als Champions League, EK Voetbal, Tour de France, Roland Garos en Wimbledon zullen plaatsvinden, dit via een apart (tijdelijk) sportkanaal uit te zenden, zodat de reguliere kijker op VRT TV 1 en Ketnet/Canvas zo min mogelijk belast wordt met het uitvallen van reguliere uitzendingen. De wet heeft het over een doorgifteplicht van ‘de’ tv-programma’s. Hierdoor heeft – als de VRT meer kanalen opstart deze automatisch een must carry statuut op de kabel in Nederland. In Vlaanderen hebben overigens Nederland 1, 2 en 3 alle drie een must carrystatus. Als de VRT een derde zender zou starten zou het 3 om 3 worden… of kabelexploitanten hier blij mee zijn is een andere vraag. Het Commissariaat voor de Media bevestigt overigens de mustcarry status. (Dutchmedia Weblog)

HILVERSUM DAAGT UPC VOOR RECHTER

Het college van burgemeester en wethouders van Hilversum spant een kort geding aan tegen UPC omdat de kabelmaatschappij de tarieven in de gemeente met meer dan 30 procent wil verhogen. Dat heeft de gemeente Hilversum woensdag bekendgemaakt. UPC wil het tarief in Hilversum in 2004 in stappen gaan verhogen. Nu betaalt een Hilversummer nog 10,28 euro voor zijn kabelaansluiting. In de loop van 2004 moet dat 15,20 euro zijn. Voor Hilversum is de verhoging onaanvaardbaar omdat deze in strijd is met een contract uit 1996 toen UPC het kabelbedrijf van de gemeente Hilversum kocht. Daarin staat dat verhoging alleen is toegestaan op basis van de consumentenprijsindex of niet te beïnvloeden externe kosten. UPC wil de tarieven in Hilversum verhogen om deze gelijk te trekken met die in het rest van het land. Met het kort geding wil Hilversum voorkomen dat klanten van UPC al per 1 januari de eerste verhoging van ruim 3 euro moeten gaan betalen. De zaak dient op 19 december voor de rechtbank in Amsterdam. (ANP)

KPN WEG UIT RADIO KOOTWIJK

Telecommunicatieconcern KPN heeft de gebouwencomplexen op het terrein in het Apeldoornse zenderdorpje Radio Kootwijk bijna helemaal ontmanteld. ‘Nog een paar verhuisdozen en wat kantinemeubelen en dat is het dan,’ zegt KPN-woordvoerder Bram Oudhoorn. KPN verkoopt het terrein – onder andere 400 hectare natuur en monumentale gebouwen – aan Staatsbosbeheer en de Rijksgebouwendienst. Verwachting is dat volgende week de verkoop officieel rondkomt. Heel lang zag het er niet naar uit dat KPN het zendstation in de verkoop zou doen. Het telecombedrijf wilde aanvankelijk zaken doen met een commerciële, Engelse popzender. Maar die transactie ketste af op bezwarenlawines van dorpelingen, gemeenten, provincie en twee ministeries. De twee megawattzender zou elektronische apparatuur in kantoren, bedrijven en woningen tussen Apeldoorn en Amsterdam ontregelen

“OMROEP GELDERLAND WIL SMARTLAPPENZENDER NIET OP ZIJN FREQUENTIE”

De Gelderse politiek en Omroep Gelderland komen met elkaar in aanvaring over een Gelderse smartlappenzender. Een werkgroep uit Provinciale Staten vindt dat zo’n zender ’s avonds moet uitzenden op de etherfrequentie van Radio Gelderland. Omroep Gelderland vindt het idee ‘onbespreekbaar’. Provinciale Staten willen dat er een legale zender voor het levenslied komt. SP’er Paul Freriks kwam met dat idee nadat in de afgelopen maanden in Arnhem vier piratenzenders uit de lucht werden gehaald. Lees verder (Via Medianed.com)

VRT DIENT KLACHT IN TEGEN AEL-LEDEN

De VRT gaat een klacht indienen tegen de AEL-militanten die dinsdagavond de uitzending van TerZake hebben verstoord. De VRT zal zich burgerlijke partij stellen. De omroep zal ook extra maatregelen nemen om de veiligheid van het omroep- gebouw maximaal te garanderen. Uit een eerste onderzoek van de feiten is gebleken dat de veiligheids- procedures correct werden uitgevoerd, maar het bestaande beveiligingssysteem vertoonde een tekortkoming. (VRT)

“OMROEPBAZEN MOETEN DOKKEN

Bestuurders, directieleden en accountants van RTV Rijnmond en RTV West worden mogelijk persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de miljoenentekorten bij de regionale omroepen. Gedeputeerde Staten gaan onderzoek doen naar de juridische mogelijkheden daartoe. GS hebben geen enkel vertrouwen meer in de twee organisaties, die de provincie Zuid-Holland stelselmatig hebben voorgelogen over hun financiële situatie. Provinciale Staten beslissen uiterlijk 17 december over een reddingsoperatie. Komt die er niet, dan gaan de twee omroepen failliet. Welke keuze de Staten ook maken, de provincie schiet er altijd geld bij in. Een faillissement kost minimaal 3,9 miljoen euro aan niet invorderbare leningen en voorschotten, met een reddingsplan is minstens 6 miljoen euro gemoeid aan voorschotten voor 2004 en een sociaal plan. Bij RTV Rijnmond gaan dan minstens 37 banen verloren. Voortzetting van de subsidie en het in stand houden van de zenders kost ten minste 10 miljoen euro. 

NIEUWE PROGRAMMA’S VOOR JACKASS-LEDEN BIJ MTV

De leden van het inmiddels gestopte stuntprogramma Jackass op MTV krijgen bij die zender nieuwe programma’s. De uitzendingen zijn vanaf januari bij de muziekzender te zien. Steve-O en Chris Pontius presenteren samen het natuurprogramma Wild Boyz. Daarin gaan de lefgozers overal ter wereld de confrontatie aan met dieren. Ze gaan koekjes stelen van een hongerige ratelslang, een eindje zwemmen met een witte haai, voetbal spelen met een bende wilde hyena’s en ze rennen naakt rond tussen struisvogels. Een ander Jackass-lid, Bam Margera, krijgt een eigen realitysoap. In Viva la Bam krijgt de kijker te zien hoe Margera in één huis woont met zijn ouders en oom Vito. Dat huis verandert langzaam in een bouwval en Margera doet niets liever dan zijn ouders het leven zuur maken. Zo bouwt Bam een skatebaan in de keuken, loopt hij ’s nachts met een ratelende kettingzaag door het huis en zorgt hij ervoor dat zijn dikke vader op geen enkele manier meer aan eten kan komen. (ANP)

ZUID-HOLLAND NEEMT NOG GEEN BESLUIT OVER REGIOZENDERS

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland heeft dinsdag geen besluit genomen over de toekomst van regiozenders RTV West en Rijnmond. De zenders verkeren in financiële nood. De komende week onderzoeken GS nog een aantal zaken en uiterlijk 16 december komt een voorstel. Provinciale Staten beslist daar een dag later over. Volgens Cultuurgedeputeerde E. Van Heijningen (VVD) zijn er twee opties: het failliet laten gaan van de zenders of het maken van een reddingsplan. Van Heijningen zei dinsdag dat het college somber is over de mogelijkheden. Niet alleen het geschonden vertrouwen is voor het college van GS reden voor somberheid. Indien de provincie zou besluiten de omroepen te steunen, vreest het college ook de toekomst: dat nog meer lijken uit de kast komen in de vorm van financiële claims. Verder vragen de gedeputeerden zich af of het wel verstandig is nog meer belastinggeld uit te geven aan West en Rijnmond. Van Heijningen zei dat GS wel het belang van de omroepen inzien, evenals de inspanningen die de besturen nu leveren om het beter te doen. Een besluit is mede daarom uitgesteld tot vlak voor de vergadering van Provinciale Staten.

CASEMA SCHRAPT TACHTIG ARBEIDSPLAATSEN

Casema schrapt tachtig arbeidsplaatsen. De onderneming acht dit nodig om haar marktpositie tegen de intensiverende concurrentie te verdedigen. De inkrimping gaat gepaard met vijftig gedwongen ontslagen. Het niet verlengen van tijdelijke contracten en opzeggen van de contracten met externen levert een bezuiniging van nog eens dertig arbeidsplaatsen. De directie van Casema heeft met de ondernemingsraad een principe-akkoord bereikt over het Sociaal Kader voor de gedwongen uitstroom van de vijftig medewerkers. (Aut Gids)

AFN START AFN-IRAQ

De Amerikaanse radiozender AFN, de radiozender voor Amerikaanse militairen, begint woensdag met de uitzendingen van AFN-Iraq in Irak. Onder de naam ‘Iraqi Freedom Radio’ gaat de zender uitzenden in de omgeving van Baghdad middels een zender van 1 KW op 107.7 MHz. Momenteel worden er op deze frequentie nog de uitzendingen van AFRTS uit Los Angeles gerelayeerd. AFN-Iraq gaat 24 uur per dag uitzenden en brengt nieuws, live shows, sport, muziek en weer. Eind december moet de zender AFN-Iraq ook beschikbaar komen in de steden Ramadi, Mosul, Tikrit, Balad, Kirkuk en Tallil. Meer informatie. (RNW)

1,7 MILJOEN KIJKERS VOOR FINALE EXPEDITIE ROBINSON

De komst van het prinsekind heeft weinig gevolgen gehad voor het aantal kijkers naar de finale van Expeditie Robinson. Afgelopen zondag tussen 20.30 uur en 22.50 uur keken ruim 1,7 miljoen mensen, wat net iets hoger lag dan vorig jaar. Toen keken er op het hoogtepunt zo’n 1,5 miljoen mensen naar de ontknoping. Volgende week zondagavond is de ‘Terugblik Expeditie Robinson 2003’ op NET 5 te zien waarin Ernst-Paul Hasselbach met nog niet eerder vertoonde beelden, interviews en bloopers terugblikt op de expeditie. Meteen na de uitzending werd via de website van NET 5 de inschrijving voor volgend jaar geopend. (Antenne2)

ACTIES OMROEPORKESTEN TEGEN BEZUINIGINGEN

De omroeporkesten beginnen vrijdag met acties tegen de bezuinigingen van het kabinet. De orkesten zullen optredens en uitzendingen onderbreken om het publiek hun bezwaren tegen de kabinetsplannen uit te leggen. Dat heeft vakbond FNV Kiem dinsdag aangekondigd. Als onderdeel van de bezuinigingen bij de Publieke Omroep moeten de orkesten 7,5 miljoen euro inleveren. Er gaan zeker honderd banen verloren. Het Metropole Orkest voert vrijdag actie tijdens de Nederlandse Muziekdagen in muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. De klassieke zender Radio 4 zendt dit evenement komend weekeinde rechtstreeks uit. Het draaiboek dat het actiecomité van de omroeporkesten heeft opgesteld, loopt tot november 2004. Ook tijdens optredens van verantwoordelijk staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) hebben musici acties aangekondigd. Over de aard en inhoud doen ze nog geen mededelingen. (ANP)

TELETEKST REGIOZENDERS VIA I-MODE

De teletekstberichten van alle 13 regionale omroepen zijn sinds deze maand ook via i-mode op de mobiele telefoon te lezen. De service wordt aangeboden onder de naam Regiotext. De service belooft iedere dag vers regionaal nieuws, sportuitslagen van clubs in de buurt en andere wetenswaardigheden binnen de provincie. De omroepen werken voor de service via hun reclamebedrijf samen met media- bedrijf TSS Cross Media, dat veel ervaring heeft met i-mode. De dienst kost wel geld, een euro per maand. (Essent)

NCRV KRIJGT NACHTZENDTIJD OP RADIO 1

De NCRV presenteert vanaf vijf januari 2004 Casa Luna, een nieuw informatief programma dat elke werkdag tussen 00.00 en 02.00 uur via Radio1 wordt uitgezonden. Volgens Hans Ganzevoort, eindredacteur Radio1 bij de NCRV, is het programma ‘een logisch vervolg op het Oog op morgen’. ,,Het is een journalistiek programma, maar wel aangepast aan het nachtelijk uur. De dag wordt nabeschouwd, met een persoonlijke insteek en we proberen een huiselijke en rustige sfeer te creëren.” Casa Luna heeft elke uitzending een hoofdgast, bespreekt het nieuws, borduurt voort op de stelling van het radioprogramma Stand.nl, besteedt aandacht aan de mening van luisteraars en laat het beste van Radio 1 van die dag horen. Het programma kent elke dag een andere presentator. (via Radiofreak)

OOK ZAANSTAD TEGEN TARIEFSVERHOGING UPC

Zaanstad gaat protesteren tegen de tariefsverhoging van UPC. Volgens de gemeente is van maar liefst 30% voor radio en televisieaansluitingen niet rechtsgeldig. Zaanstad volgt het voorbeeld van Amsterdam. Een tv- en radio-aansluiting kost in Zaanstad 9,08 euro. UPC wil in de regio Amsterdam en Zaanstad vanaf volgend jaar 12,77 euro. Volgens Zaanstad mag UPC contractueel de prijzen slechts met de inflatie (2-3%) aanpassen. UPC geeft dezelfde reactie als bij het protest van Amsterdam. De tariefsverhoging valt binnen de in contracten vastgelegde afspraken. (AT5)

TMF WERKT MEE AAN OPSPORING CRIMINELEN

De jongerenzender TMF heeft het Openbaar Ministerie (OM) en de politie hulp aangeboden bij het oplossen van ernstige misdrijven. TMF stelt ruimte op de eigen website beschikbaar om het vooral jongere publiek van de zender vragen voor te leggen over onopgeloste misdrijven. Het OM praat met internetprovider Tiscali over een zelfde soort samenwerking. Tot nu toe werkte het OM alleen samen met de AVRO (Opsporing verzocht) en een aantal regionale omroepen. Onlangs is SBS begonnen met opsporingsberichten. (Essent)

AMSTERDAM: ONDERZOEK NAAR TARIEFSVERHOGING UPC

De gemeente Amsterdam gaat onderzoeken of de tariefsverhoging die UPC in het nieuwe jaar wil doorvoeren geoorloofd is. Het kabelbedrijf wil per 1 januari de tarieven voor radio en televisieaansluitingen met 30% opschroeven. UPC zegt dat dit nodig is om kostendekkend te kunnen werken en om de service te verbeteren. Bovendien liggen in de rest van het land de tarieven hoger. In een contract uit 1995 staat echter dat UPC de tarieven met niet meer dan de inflatie mag opschroeven. Ook de consumentenbond is tegen de verhoging. Wethouder Belliot heeft een advocaat ingezet om het contract te onderzoeken. (AT5)

RUIM 3 MILJOEN KIJKERS VOOR ‘IDOLS’

De eerste uitzending van Idols II, met Tooske Breugem, heeft zaterdagavond 3.116.000 mensen aan de buis gekluisterd. Alleen Kopspijkers trok meer kijkers. Het marktaandeel van Idols II lag op 42%. Dat van Kopspijkers, met 3.246.000 kijkers, zelfs op 46%. Afgelopen week trok het programma dat gepresenteerd wordt door Jack Spijkerman 3,6 miljoen mensen. Toen lag het marktaandeel op 49,2%. Ook All You Need Is Love scoorde prima: ruim 1,8 miljoen kijkers. Het hoogste aantal voor Robert ten Brink dit seizoen. Het marktaandeel lag op 25,8%. Een week eerder keken 1,4 miljoen mensen. Toen scoorde het programma een marktaandeel van 19,5%. AV Nu overtrof zichzelf eveneens. De uitzending met daarin Marco Borsato, Kim-Lian en Hennie Huisman wist 971.000 mensen te boeien. Een marktaandeel van 13,5%. Afgelopen week was dat nog 11,1% met 0,7 miljoen kijkers. (Sterrenbeurs)

NIEUWE PUBLIEKE OMROEP WIL AANDACHT VOOR DIEREN

Een nieuwe publieke omroep, Nútopia, wil meer aandacht vragen voor het dierenwelzijn, het milieu en de natuur. Dat werd zondagochtend duidelijk in het radioprogramma Vroege Vogels, waarin de omroep de oprichting bekend maakte. Het doel van Nútopia om vanaf maart volgend jaar de status van aspirant-omroep aan te vragen. Volgens de oprichters is Nútopia ‘de publieke omroep die een nieuwe maatschappelijke stroming representeert die zich inzet voor een respectvolle benadering door mensen van dieren en hun leefomgeving’. De omroep is een initiatief van onder meer Marianne Thieme (voorzitter Partij voor de Dieren) en het SP-Kamerlid Krista van Velzen. Nútopia hoopt met programma’s waarin aandacht is voor nieuws over dieren, natuur en milieu meer aandacht te krijgen voor het welzijn van deze categorieën. Om aspirant-omroep te kunnen worden, moet Nútopia op 1 maart 2004 minimaal 50.000 leden tellen. (ANP)

ARROW CLASSiC JAZZ PAS IN 2004 IN DE ETHER

Arrow Classic Jazz FM start pas in de loop van januari volgend jaar met hun etheruitzendingen. Dit bericht de website van FMTV.

BETERE KWALITEIT PUBLIEKE ZENDERS BIJ CASEMA

Kabelmaatschappij Casema gaat vanaf medio januari 2004 een beter signaal leveren voor de publieke tv-zenders Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 en de radiozenders Radio 1 t/m 4 en 747 AM. Vanaf medio januari zal Casema het signaal van deze zenders direct vanuit de studio’s in Hilversum aanbieden aan haar klanten. Hiermee moet kwaliteitverlies door o.a. atmosferische storingen tot het verleden behoren. Casema zal het signaal uit de studio’s zonder digitale compressie gaan aanbieden aan haar klanten.

“FAILLISEMENT RTV WEST LEVERT MEER PROBLEMEN OP DAN IN DE LUCHT HOUDEN”

RTV West failliet verklaren geeft meer problemen dan de regionale zender voor Zuid- Holland noord in de lucht houden. Tenzij een omroep in dit deel van Nederland ongewenst wordt geacht. Dit blijkt bij navraag bij een aantal notaris- en advocatenkantoren. Beide opties blijken, in dit geval, financieel ongeveer eenzelfde bedrag te kosten. Bij een faillissement verliest RTV West echter haar zendvergunning en daarmee haar frequentie. Het aanvragen daarvan kost enige maanden, omdat bij het Commissariaat van de Media in Hilversum opnieuw schriftelijk het bestaansrecht moet worden aangetoond. lees verder

WERELDOMROEP: ARTIKEL NRC ONVOLLEDIG, ONJUIST EN EENZIJDING

De directie van de Wereldomroep zegt in een reactie op het artikel in NRC Handelsblad (zie onder) dat dit artikel onvolledig, onjuist en eenzijdig is. In een persbericht noemt de Wereldomroep het artikel “NRC Handelsblad onwaardig”. Het Commissariaat voor de Media zegt dat er geen aanwijzingen zijn dat publieke middelen onrechtmatig zijn besteed. In een brief van het Commissariaat voor de Media staat dat “er geen onregelmatigheden zijn aangetroffen in de financiële administratie van de RNW-Bonaire en dat er geen zijn aanwijzingen dat publieke middelen onrechtmatig zijn besteed”. Wel geeft het Commissariaat aan “dat er wel activiteiten zijn ontplooid die onrust veroorzaken bij derden op het eiland die te maken hebben met concurrentieposities. Dat betreft de oprichting van de rechtspersoon Centrale Noord NV en het betreft activiteiten ontplooid onder de naam RNB Technology. Met name met betrekking tot de laatste activiteiten dient de RNW nadere informatie te verschaffen en zal een einde gemaakt moeten worden aan die activiteiten die niet rechtstreeks gerelateerd zijn aan de kernactiviteiten van de RNW.” De Wereldomroep geeft aan dat om welk misverstand dan ook te vermijden alle suggesties van het Commissariaat voor de Media onverwijld worden opgevolgd.

WERELDOMROEP MOET COMMERCIELE ACTIVITEITEN STAKEN

De Wereldomroep heeft op Bonaire commerciële activiteiten ontplooid die niets te maken hebben met de functie en taak van de omroep. Het Commissariaat voor de Media (CVDM) heeft de Wereldomroep in een brief verzocht met deze omroepvreemde activiteiten te stoppen. Het gaat om het runnen van een energiecentrale en een bedrijf dat RNB Techology heet. Dat blijkt uit informatie over deze zaak op de site van het commissariaat. Het CVDM heeft de gang van zaken bij de Wereldomroep op de Antillen laten onderzoeken door accountantskantoor Mazars. Uit het eindrapport blijkt dat de Wereldomroep drie jaar geleden op Bonaire een NV heeft opgericht, Centrale Noord, die op gebied van energie- en watervoorziening zou gaan samenwerken met de lokale energieleverancier WEB.Centrale Noord zou niet alleen energie leveren aan derden, maar is tevens in het leven geroepen om brandstofheffingen te voorkomen. Hiermee zou de omroep geld genereren om uitzendingen te bekostigen. Bovendien was er eerder een brand geweest in een energiecentrale waardoor de energievoorziening door WEB stokte. Een eigen energiebedrijf zou de continuïteit garanderen. Volgens het CVDM is het nut en de noodzaak van de NV inmiddels komen te vervallen. ,,Samenwerking met WEB wordt niet reëel geacht en de reden voor ontheffing is niet meer opportuun.” Het commissariaat verzoekt de Wereldomroep dan ook de NV binnen drie maanden te ontbinden. (ANP).

WERKGROEP: CONCERTZENDER OPHEFFEN

Een werkgroep van de publieke omroep heeft de leiding geadviseerd de Concertzender op te heffen. Dit bericht de Volkskrant. Een andere mogelijkheid is het station meer op allochtonen en jongeren af te stemmen. Het advies is onderdeel van een nog niet openbaar plan om Radio 4 voor een breed publiek toegankelijk te maken. Concertzender-directeur Marian van Dijk noemt het voorstel onbegrijpelijk. Haar zender is een vrijwilligersorganisatie met een budget van vijf ton per jaar, betaald uit de rente op de omroepreserves.De twintigjarige Concertzender, die voornamelijk klassieke muziek, jazz en wereldmuziek uitzendt, werd eenmaal eerder met de ondergang bedreigd. Staatssecretaris Nuis (D66) regelde toen dat de omroep bij de publieke omroep werd ondergebracht. Van Dijk: ‘De zender wordt door luisteraars goed gewaardeerd. Wat we in twintig jaar hebben opgebouwd, ga je toch niet met één armbeweging weggooien?’ Het plan voor Radio 4, dat volgende week aan de raad van bestuur van de NOS wordt aangeboden, heeft inmiddels tot ophef geleid onder omroepmedewerkers van VPRO, NCRV en NPS. Het moet een bezuiniging opleveren van ongeveer drie miljoen euro, en tegelijk meer luisteraars naar Radio 4 trekken. Programmamakers zeggen te vrezen dat de zender een soort jukebox wordt die overdag alleen populaire klassieke muziek uitzendt. Voor experimentele jazz, nieuwe en niet-westerse muziek zou volgens het plan alleen nog na half elf ’s avonds plaats zijn.De werkgroep, onder leiding van AVRO-programmadirecteur Ad ’s Gravesande, pleit voor minder verschillende programma’s en meer dagelijkse lange en soms thematische blokken. Zo zou er ’s ochtends enkele uren ‘zeer toegankelijke, lichte muziek’ moeten komen. ‘Geen korte mopjes’, schrijft het rapport, maar hele werken in plaats van alleen delen daaruit. ’s Middags is er ruimte voor concertregistraties, rond het avonduur moet dagelijks ’tafelmuziek’ te horen zijn. Ook moet er veel minder worden gesproken op de zender, met minder presentatoren en minder omroepen. De raad van bestuur van de publieke omroep wil nog voor de kerst een beslissing nemen. Bestuurslid Ruurd Bierman en zendercoördinator Margreet Teunissen noemen de angst dat Radio 4 in de vernieuwde vorm meer op concurrent Classic FM gaat lijken onterecht. De werkgroep die het plan opstelde bestaat uit omroepbazen die in werkgroepen de opgelegde bezuinigingen bij de publieke omroep onderzoeken. Bij de radio vallen de hardste klappen bij de zenders Radio 4 en 747 AM. 

VAN DEN ENDE: VERKOPEN ENDEMOL IS HET BESTE

Joop van den Ende, mede-oprichter van Endemol en nog steeds commissaris, wil dat Telefónica alle aandelen van Endemol verkoopt. Van den Ende zei dat vrijdag in een reactie op de onverwachte benoeming van de Spanjaard Agut tot bestuursvoorzitter van Endemol. Endemol weet nog steeds niet waarom de huidige baas Aat Schouwenaar moest worden vervangen. Van den Ende denkt dat Endemol uitstekend te verkopen is. ‘Ik heb dat ook als commissaris geadviseerd. Er zijn veel kopers die Endemol willen hebben. De financiële wereld vraagt om duidelijkheid en zegt: concentreer je op je core business. En dat doet Telefónica succesvol. Maar een van de laatste dingen die ze nog hebben die vreemd zijn, is Endemol.’ Volgens Van den Ende wil Telefónica ook van Endemol af. ‘Ze zeggen van niet, maar ik denk van wel’, aldus de mede-oprichter in Nova.

GERBERA RADIO MOET RECHTEN AFDRAGEN

Gerbera Radio dreigt te moeten stoppen. De zender in de Bloemenbuurt is ontdekt door auteursrechtenorganisaties Buma/Stemra en de Sena. Radiopiraat Dé Veen moet nu bijna zeventig euro per maand gaan betalen en dat heeft hij niet. De radiomaker heeft een verstandelijke beperking en is al bijna vijftien jaar actief in de ether en op internet. Via de streamer zendt hij de ene na de andere Hollandse hit uit. Onlangs kreeg hij nog bezoek van Henk Westbroek. ,,Vorige week donderdag kreeg ik een brief van Buma/Stemra. Om verder uit te mogen zenden moet ik € 22,69 per maand betalen. En de Sena, een bedrijf dat opkomt voor de rechten van artiesten, moet ik € 541,- per jaar betalen. Ik lach wel, maar eigenlijk kan ik wel huilen”, vertelt Veen. Lees verder

RADIOMAN NIEUWENHUIJSEN OVERLEDEN

In zijn woonplaats Eemnes is vrijdag Tom Nieuwenhuijsen overleden. Hij werd 82 jaar, zo maakte zijn familie zaterdag bekend. Nieuwenhuijsen was een omroepman in hart en nieren. Hij begon in 1946 als verslaggever bij het Radiojournaal van de Avro en vervulde in de jaren daarna diverse functies bij die omroep. Radio bleef daarin vrijwel altijd een belangrijke rol spelen. Zo was hij hoofd Radiojournaal, programmaleider en adjunct-directeur van de radio en adviseur van het bestuur. Naast de Avro deed Nieuwenhuijsen ook enkele uitstapjes naar de NOS. Hij zat jarenlang als lid en voorzitter in het college van programmaleiders van de NOS. In de periode 1977 – 1985 nam hij plaats in het bestuur van de NOS en later ook van de Raad van Beheer van de omroep. Ook vervulde Nieuwenhuijsen een jaar lang de functie van interim-directeur programmazaken van de Radio Nederland Wereld Omroep. Hij nam bovendien tien jaar lang zitting in de programmaraad van die omroep. Verder was de radioman van 1965 tot 1977 secretaris en voorzitter van de stichting Nederlandse Schoolradio en maakte hij twee jaar deel uit van de Nederlandse regeringsdelegatie o p de golflengteverdelingsconferentie van de Verenigde Naties in Genève. Nieuwenhuijsen was van 1977 tot 1985 lid van de Raad van Beheer van het Algemeen Nederlands Persbureau. Daarnaast zat hij zes jaar in het bestuur van Holland Festival en was hij lid van de Raad van Toezicht van het Omroepmuseum in Hilversum. In 1986 werd hij Officier in de Orde van Oranje Nassau. (ANP)

RADIOPIRATEN WILLEN ALSNOG COMMERCIEEL

Een groep Friese radiopiraten wil een eigen commerciële radiozender beginnen. De zender Radio Piraat wil etherpiraten de mogelijkheid geven om legaal muziek te gaan draaien in de ‘stillen uren’. Initiatiefnemer Jos van der Linden uit Leeuwarden viste bij de laatste frequentieverdeling achter het net, maar heeft vorige week beroep aangetekend tegen de afwijzing. Van der Linden is zelf etherpiraat geweest, maar zendt sinds enkele jaren met tien andere ex-piraten uit via lokale omroep Mercurius in Leeuwarden. Hij deed dit jaar een bod op een zogeheten kavel, dat uit drie frequenties bestaat waarmee hij op Terschelling, in de gemeente Leeuwarden en in de hele Zuidwesthoek legaal zou kunnen uitzenden. Van der Linden wil een commerciële radiozender beginnen die op verzoek Nederlandstalige muziek uitzendt tussen zeven uur ’s morgens en zeven uur ’s avonds. ,,Ik wil dan vooral aandacht geven aan lokale en regionale artiesten”, aldus Van der Linden. Buiten die uren krijgen etherpiraten de mogelijkheid om programma’s uit te zenden, op legale wijze.

“ZENDMASTENOVERLEG WEER TERUG BIJ AF”

Het overleg over een oplossing voor de zendmastenproblematiek is weer terug bij af. Nu minister Brinkhorst van economische zaken de verantwoordelijkheid van het probleem terugschuift naar de regio, is er voorlopig geen zicht op een oplossing. Dit stelt het Comité tegen Zendmasten. De gemeente IJsselstein laat via woordvoerster G.Mulder weten dat er geen reden voor paniek is. ,,Er moeten inderdaad veel hobbels worden genomen.Maar de gemeente zietnog mogelijkheden om voor het einde van deze maand knopen door te hakken.” Het Utrechtse PvdA-Kamerlid S.Depla stelde vragen over de problematiek aan minister Brinkhorst. De minister liet woensdagmiddag weten datIJsselstein zelf voor de kosten op moet draaien. Depla: ,,Een tijdelijke verlichting, het verlagen van de frequentie, kan op korte termijnworden gerealiseerd.Ik had echter de indruk dat er meer te halen viel.” Bewoners van de nieuwbouwwijk Zenderpark hebben al jaren last van destraling van de zendmasten. Deze zou tot lichamelijke klachten leiden. Ook raakt elektrische apparatuur van slag. 

GEMEENTE AMSTELVEEN EN CASEMA RUZIEN OVER PRIJSSTIJGING

De gemeente Amstelveen en kabelbedijf Casema zijn in een zakelijk geschil verwikkeld over het standaardtarief dat de burgers Casema moeten betalen voor radio en televisie. Casema is van plan het tarief per 1 januari 2004 te verhogen. Volgens de gemeente staat dit niet in het contract en overweegt zij daarom juridische stappen tegen de kabelmaatschappij. In de gemeente Amstelveen gaat het tarief omhoog van 9,48 naar 11,38 euro per maand. Ook in andere gemeenten zal Casema per 1 januari 2004 een tariefsverhoging doorvoeren. (Amstelveen Lokaal)

VRIJE RADIOZENDER ATLANTIS WEER UIT DE LUCHT GEHAALD

Radio Atlantis, de Bossche radiopiraat, is gistermorgen uit de lucht gehaald. Dat gebeurde na een inval in de studio die werd aangetroffen in een schuur van een woning aan de Past. Mutsaersstraat. Agentschap Telecom, de controledienst van het ministerie van Economische Zaken, nam uitzendapparatuur in beslag. Volgens medewerkers van de Bossche piraat bedraagt de schade ruim vijfduizend euro. Ze verwachten voor Kerstmis weer in de lucht te zijn. Om nieuwe apparatuur te kunnen betalen, wil Atlantis een benefietconcert organiseren, waarschijnlijk eind december of begin januari. Het was de twintigste keer dat Radio Atlantis, dat in 1980 begon, uit de lucht is gehaald. Maar sinds 1989 was het niet meer het geval geweest. In oktober tijdens een georganiseerde zoektocht naar etherpiraten werd de andere Bossche radiopiraat, Radio Mexico, gelicht, maar kon Atlantis de dans nog ontspringen. (BD)

LIEBRAND NAAR RADIO VERONICA

Ben Liebrand stapt over naar Radio Veronica. Vanaf 9 januari zal de mix-dj wekelijks te horen zijn met het programma In the Mix, dat hij in de jaren ’80 ook al maakte bij het publieke Veronica. Liebrand verwierf grote faam met zijn Grandmix, waarin hij jaarlijks de belangrijkste hits van het voorbije jaar aan elkaar mixte. (Antenne2)

MEDIABELEID OCW VERTREKT

Per 1 februari 2004 verlaat mr. H. Kramer het ministerie van OCW als directeur van de directie Media, Letteren en Bibliotheken (MLB). Hij zet zijn loopbaan voort als zelfstandig adviseur op het terrein van het informatie- en mediabeleid. Als directeur Mediabeleid was Kramer betrokken bij belangrijke bestuurlijke veranderingen in het mediabestel (vanaf 1990 de entree van de commerciële omroepen), de reorganisatie van de publieke omroep, het kabelbeleid en de uitgifte van radiofrequenties. Bij zijn afscheid als directeur MLB eind januari krijgt Kramer een symposium over de toekomst van het mediabeleid aangeboden. (Antenne2)

APR:YAM FM EN FUNX OP AMSTERDAMSE KABEL

De Stichting Algemene Programma Raad voor de regio Groot-Amsterdam heeft zijn Advies Kabelplan Radio 2004-2005 aan UPC uitgebracht. Het Advies heeft betrekking op het standaardpakket van 39 radiozenders en loopt van 1 april 2004 tot 1 april 2005. FunX en YAM FM zullen worden toegevoegd aan het kabelpakket. Uit het pakket verdwijnen de zenders Country Fm en Radio France Internationale. Country Fm heeft de uitzendingen gestaakt en Radio France Internationale kan om auteursrechtelijke redenen niet langer deel uitmaken van het pakket. Het hele kabelplan is te downloaden(Kabelraden)

MINISTER WIL ZENDMASTPROBLEEM NIET OPLOSSEN

Minister Brinkhorst van Economische Zaken voelt zich niet verantwoordelijk voor het oplossen van de problemen met de zendmasten in de IJsselsteinse wijk Zenderpark. Hij zei dat in antwoord op vragen van het PvdA-kamerlid Depla. Die wilde weten of de minister zich wil inzetten voor een korte en een lange termijn oplossing. De zendmasten storen ernstig bij de bewoners van 4500 huizen in de IJsselsteinse Vinex-wijk. De minister zei dat IJsselstein zelf tot de bouw van de wijk besloten heeft en dus zelf ook verantwoordelijk is voor de problemen. Volgens Depla zei de minister in de wandelgangen zelfs dat IJsselstein de woningen maar moet afbreken. (RTV Utrecht)

CEES VAN DER WEL NIEUWE ADJUNCT-DIRECTEUR RTV-RIJNMOND

Cees van der Wel is per direct benoemd tot adjunct-directeur programmazaken bij RTV Rijnmond. Vanuit deze functie zal hij zich bezig houden met het acquireren van projectgelden t.b.v. aanvullende programmering van de zenders en de productie van die programma’s. Deze samenwerking komt voort uit bijzonder goede ervaringen op dit gebied met de heer Van der Wel in het verleden bij de organisatie.

ETHERPIRAAT BLIJ MET STEUN TWEEDE KAMER

Friese etherpiraten zijn blij met de steun die ze krijgen van de Tweede Kamer. Diverse fracties vinden dat de piraten de kans moeten krijgen lokaal uit te zenden en willen dat minister Brinkhorst van Economische Zaken hen meer ruimte biedt. De bewindsman ziet niets in gedogen. Gosse Damstra uit Lekkum, in de ether bekend als De Flierefluiter, vindt de steun van de Kamer ,,grandioos”. Damstra zendt sinds enkele jaren met tien andere piraten uit via lokale omroep Mercurius, omdat hij enige tijd geleden uit de ether werd geplukt en een forse geldboete aan de broek kreeg. Wanneer de strenge controles van het Agentschap Telecom (die etherpiraten in den lande opspoort) gaan afnemen, is Damstra vast van plan weer als piraat de ether op te zoeken. Ook Jos ‘De Zwarte Panter’ vindt het een goed idee om piraten meer ruimte te geven in de ether. ,,Volgens mij zitten veel luisteraars op ons te wachten”, zegt hij. 

HOOFDREDACTEUR RADIO RIJNMOND ONTSLAGEN

L. Borst, hoofdredacteur van Radio Rijnmond, is woensdag ontslagen. C. van der Wel, hoofdredacteur TV Rijnmond is op non-actief gezet. Dat hebben ingewijden bevestigd. Het bestuur van de regionale omroep weigerde woensdagavond commentaar en verwees voor een toelichting naar de directie van de regionale omroep. De directie liet alleen weten dat er donderdagochtend een persconferentie wordt gegeven. RTV Rijnmond zit in financiële problemen. De omroep heeft 4 miljoen euro nodig en dan nog vervallen er 37 arbeidsplaatsen. Lees verder

LOKALE OMROEP MIDDEN GRONINGEN STOORT OP LUCHTVAARTVERKEER

Op woensdagmiddag 3 december heeft Agentschap Telecom de zender opgespoord, die stoorde op de luchtvaartcommunicatie. Naar aanleiding van een storingsklacht, werd er een onderzoek gestart door het agentschap naar de oorzaak. Het bleek uiteindelijk één van de zenders van de Lokale Omroep Midden Groningen te zijn. Hoewel de lokale Omroep zich van geen kwaad bewust was, bleek een slecht werkende zender de storing te veroorzaken. Na contact met de omroep, heeft een medewerker van de omroep de zender in de Siddeburen uit de mast gehaald. Hiermee werd het probleem verholpen. Overigens is de Lokale Omroep nog wel te beluisteren in Midden Groningen, aangezien er nog twee goedwerkende zenders actief zijn. (Agentschap Telecom)

BRINKHORST MAG NOZEMA SPLITSEN

Minister Brinkhorst van Economische Zaken krijgt het groene licht van de Tweede Kamer bij zijn plan om Nozema, de onderneming die bijna alle grote zendmasten beheert in ons land, te splitsen in een antennebedrijf en een dienstenbedrijf. Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. De publieke omroep is bereid de aandelen in deze onderneming van de hand te doen en dat maakt de weg vrij voor een apart antennebedrijf, waarvan de aandelen in handen van de overheid moeten komen. De minister wil zo eerlijke concurrentie mogelijk maken op de markt van bedrijven die de techniek verzorgen om radio- en tv-signalen door te geven. Nozema ligt al jaren juridisch in de clinch met het bedrijf Broadcast Partners, dat toegang wil tot de door Nozema beheerde zendmasten. Een apart antennebedrijf, zoals Brinkhorst wil, moet ook concurrenten van Nozema een kans geven om diensten aan te bieden aan de omroepen. Brinkhorst is in gesprek met de Raad van Beheer van Nozema over de splitsing. Het dienstenbedrijf van Nozema zal moeten afslanken om overeind te blijven in een concurrerende markt. (ANP)

TWEEDE KAMER NEEMT HET OP VOOR VRIJE RADIOZENDERS

Minister Brinkhorst van Economische Zaken dreigt in aanvaring te komen met de Tweede Kamer door zijn weigering om etherpiraten een legaal plekje te gunnen in de ether. De etherpiraten zouden de kans moeten krijgen om lokaal uit te zenden, maar volgens minister Brinkhorst is daarvoor geen ruimte in de ether. Hij voegde er woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer aan toe dat er wat hem betreft geen ruimte is voor “gedogen” en voor mensen die bewust storingen veroorzaken in de ether. Bij CDA-Kamerlid Atsma “gaat het er niet in dat er geen ruimte zou zijn” voor goedwillende mensen die bijvoorbeeld populaire Nederlandstalige liedjes ten gehore willen brengen. Vendrik (GroenLinks) kondigde al een motie aan, waarin de Kamer bij Brinkhorst zal aandringen op toegeeflijkheid. Ook PvdA en D66 namen het woensdag op voor de etherpiraten. VVD-Kamerlid Blok probeerde nog een brug te slaan tussen de minister en de Kamer door te stellen dat de minister eerst kan proberen de problemen rond ontvangst van publieke radiozenders op te lossen en vervolgens kan bezien in hoeverre er nog ruimte is voor etherpiraten of wat genoemd werd vrije zenders. Brinkhorst gaf de Kamer echter geen duimbreed toe. (Telegraaf)

ENDEMOL NIET EENS MET KRITIEK VAN SBS

Harde kritiek in tv-land. SBS baalt van de vele Endemol-flops, maar Endemol vindt juist dat de geleverde programma’s kwalitatief perfect in orde zijn. SBS baas Bas in ’t Hout heeft in het AD fel van leer getrokken tegen producent Endemol. SBS baalt van de vele flops die ze na korte tijd al van de buis moeten halen wegens tegenvallende kijkcijfers. “Endemol moet maatregelen nemen”, aldus In ’t Hout in het AD. Gedoeld wordt op de programma’s Sterrenbeurs, Lucky Letters en de Sponsor Loterij Trap. Deze laatste bestaat nog, maar de eerste twee verdwijnen binnenkort van de buis. Maar dat ligt volgens Endemol helemaal niet aan hen, maar aan SBS zelf. Volgens een woordvoerder is Endemol het niet eens met de kritiek van SBS. “Wij hebben de indruk dat SBS zijn eigen problemen afwentelt op Endemol. Ze hebben al langere tijd problemen met de programma’s in de vooravond.” De kwaliteit van de Endemol-producties is volgens de woordvoerder meer dan in orde.” (RTL Boulevard)

LEIDEN EO: YAM FM VERVANGT RTL FM

De Programmaraden Leiden e.o. en Bollenstreek hebben een nieuw gezamenlijk radioadvies uitgebracht aan kabelexploitant Casema. Ten opzichte van vorig jaar wordt er slechts een wijziging aangebracht in het radiopakket: RTL FM zal worden vervangen door de jongerenzender YAM Radio. Mocht er echter een zender wegvallen uit het pakket, dan zal deze plaats weer door RTL FM worden ingenomen. (Kabelraden.nl)

NIEUWE PROGRAMMERING KINK FM

Kink FM breidt vanaf vijf december 2003 haar programma-aanbod flink uit. Het betreft een verbreding en verdieping van de bestaande programmering. Nieuw is de Moordlijst die door ex- VJ Isabelle Brinkman op maandagavond tussen 20:00 en 22:00 uur gepresenteerd gaat worden. Radioveteraan Jan Douwe Kroeske zal niet langer wekelijks maar praktisch dagelijks op Kink FM te horen zijn in het popjournalistieke programma ‘2 Meter De Avond In’ (dinsdag tot en met donderdag van 20:00 – 22:00 uur) en ‘2 Meter Live’ (vrijdag van 20:00 – 21:00 uur). Ook nieuw zijn de programma’s Nevermind (elke werkdag van 14:00 – 17:00 uur), elektronische underground muziek op zaterdagavond (van 19:00 tot 00:00 uur). De nacht van zaterdag op zondag zal overgaan in LMNTL, intelligente dans voor in de huiskamer, van 00:00 tot 6:00 uur. Rockliefhebbers kunnen op vrijdagnacht van 00:00 tot 006:00 uur luisteren naar WROK, gitaargeweld van diverse snit. Nieuw op de zaterdag is het magazine Saturday Night LiveXS, dat zich volledig zal richten op het Nederlandse clubcircuit. (Radiofreak)

PLAN: SAMENWERKING RTV RIJNMOND EN RTV WEST

Een reddingsplan dat onderdeel is van het rapport dat dinsdag is aanboden aan de provincie Zuid-Holland wil dat RTV West en Rijnmond terugkeren naar hun kerntaak: 24 uur radio per dag en 1 uur tv. De tv-studio’s, die maar een paar uur per dag gebruikt worden, kunnen verhuurd worden. En de omroepen moeten programma’s, camera’s, webservers en personeel gaan delen. De onderzoekers constateren dat de enorme schulden zijn ontstaan terwijl adequate controle ontbrak. Alleen door 9,4 miljoen op tafel te leggen kan de provincie het faillissement van de publieke regionale zenders voorkomen. Het geld is deels ook nodig voor een sociaal plan omdat bij RTV Rijnmond 30 tot 40 banen verdwijnen en bij RTV West 24. Uit het rapport blijkt dat te grote personeelsbestanden, slechte financiële administraties, te dure huisvesting, en forse overschrijdingen van de begroting debet zijn aan de slechte financiele positie van de regionale omroepen in Zuid Holand. RTV West heeft een tekort op de balans van 3 miljoen euro, bij Rijnmond is dat 1,3 miljoen. West zou gered zijn met 1 miljoen euro aan renteloze leningen en ruim 4 miljoen aan subsidie, voor Rijnmond zou dat 2 miljoen euro aan leningen zijn en dik 2 miljoen aan subsidie. Het hangt van de provincie af of in eerste instantie RTV West en mogelijk later ook RTV Rijnmond daadwerkelijk faillissement moeten aanvragen. ,,Dat is een politieke keuze van de provincie”, aldus Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ). Gedeputeerde Staten maken 9 december hun standpunt bekend. Tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag maakte RTV West bekend dat een deel van het bestuur maandag naar aanleiding van de misère is opgestapt. Bij deze omroep is sprake van een opeenstapeling van slecht management in een ingewikkelde periode. Een voorbeeld daarvan is de invoering van een totaal nieuw radioformat afgelopen voorjaar, waarbij de hele dag praatradio werd gemaakt. Zowel luisteraars als adverteerders keerden de omroep toen de rug toe. (ANP/Villamedia)

AT: VERGUNNINGEN PUBLIEKE STEUNZENDERS VERLEEND

Het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken heeft op 1 december jl. tijdelijke vergunningen verleend voor het in gebruik nemen van laagvermogen steunzenders. Deze steunzenders zullen ervoor zorgen dat de ontvangst van de publieke omroepen (radio 1, 2, 3, en 4) in de omgeving van Amsterdam, Arnhem en Rotterdam zeer binnenkort is verbeterd. Na deze vergunningverlening kan de zenderoperator de steunzenders in gebruik nemen. Hoewel Agentschap Telecom nog in afwachting is van de uitkomsten van onderhandelingen met het buitenland, kunnen deze zenders onder bepaalde voorwaarden alvast in gebruik worden genomen. (AT). 

RADIO 10 GOLD IS TERUG

Afgelopen maandag om 10.10 uur is Radio 10 FM weer omgedoopt in Radio 10 Gold. De “openingsuitzending” is te downloaden via http://members.lycos.nl/radiofreak01/Nieuws/naamswijziging011203.mp3. In het fragment is de speech te horen van Talpa Radio-directeur Erik de Zwart en een compilatie van 15 jaar Radio 10 djingels.

TWEEDE KAMER WIL MEER ONDERZOEK NAAR BEZUINIGINGEN WERELDOMROEP

De Tweede Kamer wil meer onderzoek naar de voorgestelde bezuinigingen bij de Wereldomroep. Hiervoor heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die was ingediend door PvdA-Kamerlid Jeltje van Nieuwenhoven. Door deze motie moet Staatssecretaris Medy van der Laan advies gaan inwinnen bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken over de door haar voorgestelde bezuinigingen. Een motie van Groen Links waarin de bezuinigingen op de Wereldomroep volledig worden ingetrokken heeft het niet gehaald. (RNW)

ROBBIE MUNTZ KEERT TERUG OP TV

Enfant Terrible Robbie Muntz keert terug op het scherm. De RVU komt vanaf maandagavond 12 januari met zijn nieuwe programma onder de titel Het Grote Complot. Muntz werd bekend door zijn geruchtmakende imitaties van Hitler en Willibrord in het VPRO-programma Waskracht. Muntz’ laatste programma voor de RVU was een serie radio-documentaires voor de meest onzichtbare zender van Nederland, 747AM. Samen met zijn vaste partner Paul Jan van de Wint probeert hij in het gloednieuwe programma aan te tonen ‘dat we worden geregeerd door een groep gewetenloze mensen’: “Zij die onderlinge afspraken maken waarbij ze het gemeenschappelijke belang verdedigen en versterken met als doel anderen buiten te sluiten om er zelf beter van te worden: Het Grote Complot”, zo beschrijft Muntz zijn nieuwe programma. Het staat geprogrammeerd rond de klok van 20.00 uur op Nederland 3. (Medianieuws weblog)

OLAF MOL NAAR SBS6

SBS Broadcasting heeft een driejarig contract gesloten met Olav Mol voor commentaar bij de formule-1-uitzendingen en de kwalificaties op zaterdag. De programma’s worden net als voorheen bij RTL5 door Holland Media House gemaakt. Het enige verschil met RTL5 is dat er bij SBS6 geen reclamespots tijdens de race worden uitgezonden. ,,De Mediawet verbiedt ons dat omdat wij een Nederlandse zender zijn. De HMG kon dat wel omdat het een Luxemburgse zender is. De kijkers zullen er weinig problemen mee hebben”. aldus SBS. Autojournalist Olav Mol verzorgt al twaalf jaar commentaar bij de Grands Prix. Dit jaar deed hij in Monaco zijn tweehonderdste Grand Prix. SBS6 wil zich, nu ook de Formule 1 is binnengehaald, sterk gaan profileren met autosport. Onder ‘SBS Autosport’ wil de zender alle autoprogramma’s gaan uitzenden. Van maart tot en met oktober 2004 zullen in totaal zeventien Grands Prix bij SBS6 te zien zijn. (ANP)

“EINDE DREIGT VOOR ‘STEM VAN NEDERLAND'”

SBS6 dreigt te stoppen met Stem van Nederland. De zender baalt van de tegenvallende kijkcijfers van het nieuwsprogramma en bespreekt momenteel de mogelijkheid van een nieuw dagelijks crime- programma op de plek van Stem van Nederland. Dat heeft SBS6 tegenover Medianieuws Weblog bevestigd. Anonieme bronnen melden echter dat Stem al per 1 januari 2004 van de buis verdwijnt. Het met veel bombarie gepresenteerde nieuwsmagazine kampt sinds de start in 2002 met veel te weinig kijkers. Al snel werd de oorspronkelijke opzet verlaten. Schoven eerst nog dagelijks allerlei experts aan tafel, zoals in RTL Boulevard; later werd deze kostbare formule vervangen door een normaal nieuwsconcept. Presentatoren Leo de Later, Selma van Dijk en Ton van Royen worden mogelijk ingezet voor het nieuwe crime-magazine. Overigens benadrukt SBS6 dat de beslissing om te stoppen met Stem van Nederland nog niet genomen is. Ze bevestigen wel dat er druk gesproken wordt over de komst van een nieuw dagelijks crime-magazine.

OMSTREDEN MEDIAWET IN ITALIE AANGENOMEN

Het Italiaanse parlement heeft een omstreden wet aangenomen die het mogelijk maakt dat het mediaconcern van premier Berlusconi zijn grip op de Italiaanse media vergroot. De oppositie heeft drie jaar tevergeefs geprobeerd om de nieuwe wet tegen te houden. Vanaf 2009 mogen tv-zenders ook kranten en tijdschriften overnemen. De regels voor advertentie- inkomsten worden sterk versoepeld en het bezit van meer dan 2 analoge tv-zenders wordt toegestaan. De regering zegt met de wet een eerste stap naar digitale tv te zetten en te voorkomen dat buitenlandse zenders de Italiaanse markt overspoelen. (NOStt)

“PLATTELAND WIL OOK TV HOME”

Inwoners in de dunner bevolkte gebieden van Groningen en Drenthe, die geen TV Home kunnen ontvangen, zijn daar boos over. “We wonen weliswaar vlakbij Groningen, maar het is bij ons in Winsum nog net het stoomketeltijdperk. TV Home kunnen we niet ontvangen en bij Essent kan niemand ons vertellen wanneer dat wel gebeurt”, zegt een woedende Henk Kuipers uit Winsum. Ook in Zuidwolde bij Groningen zijn inwoners boos dat ze TV Home, de nieuwe digitale dienst van kabelexploitant Essent Kabelcom met tachtig tv-zenders, niet kunnen krijgen. “Er breekt bijna een opstand in het dorp uit”, zegt één van hen. Bron Dagblad vh Noorden(Die de laatse tijd opvallend veel promo-materiaal plaatst over TV Home van Essent)

GEMEENTE DRACHTEN REDT LOKALE OMROEP

De lokale omroep RTS in Drachten wordt dankzij een flinke geldinjectie van 37.000 euro gered van zijn ondergang. De omroep kampt met een schuld van 30.000 euro en krijgt het geld onder strikte voorwaarden. Dat heeft het college van B&W van de gemeente Smallingerland besloten. De lopende schuld aan de gemeente zal voorlopig niet worden geïnd en de subsidie voor volgend jaar wordt éénmalig verhoogd met de 37.000 euro. Inclusief deze injectie krijgt de omroep in 2004 zo’n 70.000 euro van de gemeente. 

JAPAN START MET DIGITALE TELEVISIE

Japan is maandag begonnen met digitale televisie-uitzendingen, 50 jaar na de start van analoge tv-uitzendingen in het land. Voorlopig zijn de uitzendingen enkel te bekijken in drie grote steden met een potentieel kijkerspubliek van 12 miljoen gezinnen. Het aantal kijkers dat daadwerkelijk de uitzendingen kan ontvangen wordt echter maar geschat op 300.000. De Japanse regering heeft 180 miljard yen (1,4 miljard euro) geïnvesteerd in het systeem. De VS kent al digitale tv-uitzendingen sinds 1998 en ook Groot-Brittannië, Zweden, Australië en Zuid-Korea hebben digitale tv-uitzendingen. (VRT)

COMMERCIELE ZENDERS SAMEN OP 42,1 PROCENT

De commerciële zenders hadden in week 48 opgeteld een marktaandeel van 42,1 procent, de publieke omroepen hadden een gezamenlijk marktaandeel van 35,4 procent. De HMG- zenders scoorden samen 26,6 procent: RTL4 17 procent, RTL5 en Yporin beide 4,8. SBS kwam uit op 15,5. SBS6 behaalde 8,4, Net5 4,5 en Veronica 2,6 procent. Best bekeken programma was dit keer Kopspijkers met 3,64 miljoen kijkers. Studio Sport van gisteravond 19.00 uur trok 3,43 miljoen kijkers. De Champions League- wedstrijden van Ajax en PSV staan derde en vierde. Ajax-AC Milan was goed voor ruim 3,1 miljoen kijkers, AS Monaco-PSV scoorde 2,6 miljoen kijkers. De vijfde stek is voor Baantjer met 2,54 miljoen belangstellenden. HMG weet met een marktaandeel van 31,2 procent in de doelgroep boodschappers 20/49 haar marktleiderspositie in november handhaaft. De publieken kwamen uit op 30,1 procent en de SBS groep op 26,1 procent. HMG deed het goed met onder meer Schotland -Nederland (3,7 miljoen kijkers), Baantjer, De Bauers en de vooravondprogrammering van RTL 4 (Bron: SKO/HMG). (Adformatie)

RADIO 192’S TOP 10.000 GEVELD DOOR COMPUTER CRASH

De Top 10.000 van Radio 192, zondag gestart om 14.00 uur, is al weer beëindigd. Door een computercrash staat de recordpoging van de Top 10.000 op losse schroeven. Of de oldies radiozender een nieuwe poging gaat wagen is nog onduidelijk. Radio 192 laat weten dat er op dit moment spoedberaad is over de Top 10.000. Mocht er besloten worden door te gaan met de langste hitlijst dan zal de lijst opnieuw gestart moeten worden. Anders telt het niet mee voor het Guinnes World Book Of Records. Omdat de planning uitging van 35 werkdagen om alle 10.000 titels gedraaid te krijgen, zit een succesvolle uitzending voor het einde van dit kalenderjaar er niet meer in. (Antenne)

VPRO’S ‘3 VOOR 12’ NU OOK VIA UPC DIGITAL

VPRO’s 3VOOR12 TV is sinds 1 december te zien via het digitale kabelnetwerk UPC Digital. Het popkanaal is opgericht om het gat te vullen dat andere muziekzenders laten vallen. Zogenoemde alternatieve muziek heeft steeds minder ruimte op de reguliere muziekzenders. Via 3VOOR12 TV zullen talkshows, documentaires, concerten, festivals en de beste nieuwe en vernieuwende muziekclips te zien zijn. Het alternatieve popkanaal ging op 15 mei 2003 van start en was sinds die datum al via internet en het superbreedbandige First Mile TV te ontvangen. De zender is een van de manieren waarop de VPRO onder de aandacht besteedt aan popmuziek. Ook op internet en 3FM is 3VOOR12 actief. 

INZET HMG-CAO 2004: EENMALIG 1,5 PROCENT

Dinsdag begint het overleg over de HMG-cao voor 2004. Omdat het goed gaat met het concern wordt een incidentele uitkering gevraagd van 1,5%, en ter compensatie van de middelloonregeling voor de pensioenen een extra periodieke stap van 1,2%. Ook wordt compensatie gezocht voor de ziektekostenpremies die stijgen door verkleining van het basispakket. Ruim 32% van de HMG’ers heeft een tijdelijk contract, dat moet na één jaar een vast contract worden. Verdere voorstellen zijn o.m. gelijkschakeling uitzendkrachten en vaste medewerkers, vergoeding van 30 euro netto per maand voor aantoonbare beroepsonkosten, kostendekkende kilometervergoeding, sabbatical- en ontwikkelingsverlof. (Villamedia)

COUNTRY FM WIL VIA DONATEURS OPNIEUW BEGINNEN

Country FM heeft begin oktober haar kabeldekking overgedaan aan RTL FM maar wil nu opnieuw weer kabeldekking krijgen. Via de website www.countryfm.nl is het station een actie begonnen.nl om donateurs te werven en zo in het einde van 2004 weer op de kabel te horen te zijn. Het station heeft in totaal 25.000 donateurs nodig om opnieuw op te starten. De minimale bijdrage is 30 euro per jaar en het is de bedoeling dat dit een jaarlijkse bijdrage is. De reden waarom het station toch haar kabeldekking heeft verkocht aan de hmg was omdat dit alle schulden kon dekken. Het station kan nu met een schone lei gaan beginnen. (Radiofreak)

AMSTERDAM:UPC SLIKT VERHOGING TARIEVEN TIJDELIJK IN

De prijsverhoging van het UPC-kabelabonnement is voor drie maanden van de baan. De kabelexploitant kan de reeds verstuurde rekeningen niet meer terughalen, maar zal de verhoging terugbetalen via de eerstvolgende rekening. Dit is de uitkomst van een schikking die UPC en de gemeente Amsterdam gisteren troffen tijdens een kort geding. De zitting bracht aan het licht dat de Amsterdamse wethouder van Mediazaken Hannah Belliot (PvdA) al maanden weet had van de op handen zijnde verhoging. Zij heeft op 22 september tijdens een overleg met UPC gezegd dat een verhoging met 2,50 euro per maand ‘niet tot een revolutie in de stad’ zou leiden. Belliot gebruikte de prijsstijging als wisselgeld om UPC ertoe te bewegen zijn subsidie van 2 miljoen euro aan de lokale zenders AT5 en Salto ook na 2005 voort te zetten. UPC is dat na die datum niet meer verplicht. Door de prijsverhoging betalen de Amsterdamse kabelabonnees straks indirect deze subsidie. Hoewel de gemeente en UPC het vrijwel eens waren over de prijs, lag er nog geen akkoord, stelde rechter M. Poelmann vast. Het kabelbedrijf had dus niet eenzijdig de prijs mogen verhogen. In de schikking werd vastgelegd dat UPC zijn oude tarief tot 1 april voortzet (op een inflatieverhoging na) en intussen verder onderhandelt met de gemeente. (Parool)

“FRAUDE ONTDEKT BIJ TOP 2000”

Bijna driekwart miljoen stemmen werden er dit jaar uitgebracht voor de Top 2000 van Radio 2, waarvan vanavond de nummer één te horen is. Hoe wordt de lijst samengesteld? En hoe wordt stembusfraude bestreden? Een feest der herkenning moet het zijn. Maar voor sommigen is de op Radio 2 uitgezonden Top 2000 een bloedserieuze wedstrijd tussen pophelden. Zo ontving de radiozender dit jaar honderden voorkeurslijstjes met daarop alleen maar platen van de in de jaren 70 zeer succesvolle Engelse groep The Sweet. Fraude, oordeelden de samenstellers van de lijst. Ze reduceerden de honderden stemmen tot één. 

‘STATION TWENTEKANAAL’ ETHERPIRAAT VAN HET JAAR

De jaarlijkse verkiezing van de website Etherpiraten.com, ‘Etherpiraat van jaar’, werd gisteren voor de vierde keer uitgereikt. Ondanks de verharde actie van de overheid, was het dit maal de beurt aan Station Twentekanaal uit het Overijsselse Rossum. Met de meeste stemmen ooit gegeven voor een piratenzender, wist TwenteKanaal de overwinning te behalen. Een jaar lang mogen ze zichzelf ‘Etherpiraat van het jaar 2003’, noemen. Naast een bokaal, overlevingspakket en een nog te bouwen website, hadden de Stemmingmakers ook een station song voor ze ingezongen. Een impressie over de uitreiking, inclusief audio en video materiaal, zal in de loop van Januari via http://www.etherpiraten.com te bekijken zijn.

CHINA BEPERKT TV-RECLAME MAANDVERBAND

Vanaf morgen gelden in China beperkingen voor tv-reclames voor maandverband, aambeienzalf en andere “tijdens etenstijd als onsmakelijk ervaren producten”. De Chinese regering heeft besloten dat deze reclames niet meer mogen worden uitgezonden op tijdstippen dat Chinezen normaal gesproken aan tafel zitten. Op een speciaal telefoonnummer kunnen Chinezen melding maken van schending van deze regels. (Fok)

NIEUWE VJ BIJ MTV

MTV heeft er een nieuw gezicht bij. Vanaf 1 januari presenteert de 24-jarige Leena Jaarsveld MTV News. Zij is daarmee dagelijks vanaf 12.00 uur ieder uur op de muziekzender te zien. De 24-jarige Leena werd gekozen na een screentest bij MTV. Volgens de muziekzender is de Amsterdamse een vlot, reislustig type. Zo volgde Leena diverse media-cursussen in Brighton en Los Angeles, liep zij stage in Los Angeles en werkte zij mee aan verschillende vrijwilligersprojecten in onder meer Thailand en Mexico. (Telegraaf)

UPC KRIJGT MISSCHIEN WEER NIEUWE EIGENAAR

Kabelbedrijf UPC komt mogelijk alweer in andere handen. De Amerikaanse eigenaar van UPC, Liberty Media, wordt volgens beleggingsdeskundigen in New York opgedeeld in een groot aantal brokken, die aan de hoogst biedende worden verkocht. Liberty is indirect voor 53 procent eigenaar van UPC. Het kabelbedrijf valt binnen het Amerikaanse concern onder de afdeling overige deelnemingen’. Bij Liberty zwaait de 62-jarige Amerikaanse media-tycoon John Malone de scepter als bestuursvoorzitter. Hij wilde een Europees kabelnet opzetten en begon twee jaar geleden UPC te veroveren. Dat lukte hem uiteindelijk nog maar twee weken geleden, op 19 december. 

TERUGBLIK 2003 ‘DE GEMOEDEREN’ IN DE MEDIA

Het jaar 2003 volgens de redactie van ‘De Gemoederen’, de teletextpagina van de KRO over de media: Nee nee nee,het is geen satire:dat plan om gevangenen in een tweepersoons cel twee tv-toestellen te geven is echt van minister Donner. Net als het beleid om smokkelaars met minder dan drie kilo harddrugs vrijuit te laten gaan. Zo’n drugskoerier wordt linea recta teruggestuurd! Die mag helemáál geen tv kijken. Dat zal ze leren. Twee in één cel dus. Al zullen er momenten zijn dat één toestel volstaat. Zoals er in 2003 massaal gekeken werd naar Kopspijkers,Baantjer,de finale van de Embassy,de verkiezingsuitslag,Idols, Spoorloos en Nederland-Schotland. Waarbij de Amalia-show de kroon spande met 6,5 miljoen kijkers.

SPONGE BOB SQUAREPANTS…

Het afgelopen jaar was het jaar van Jack Spijkerman en Kopspijkers. Drie miljoen kijkers,de Nipkow-schijf en kopspijkercabaretier Paul Groot bekroond tv-persoonlijkheid van het jaar. Opmerkelijk was ook de opmars van de kinderzender Nickelodeon, deels te danken aan strategisch programmeren, deels aan het succes van de cartoon ‘Sponge Bob Squarepants’. Bob was één van de nieuwe media-gezichten van 2003. Deze voor volwassenen ook te pruimen komische spons is op de zeebodem woonachtig in het dorp Bikinibroek, waar hij samen met een chagrijnige octopus krabburgers bakt in de Korstige Krab. Sponge Bob lokt flink wat kijkers weg van t het eminente Z@ppelin. Ook kinderzender Fox Kids was redelijk succesvol,onder andere met de lancering (samen met EMI) van een eigen (kinder) popgroepje Chipz, vrolijke niks aan de hand muziek die goed scoort in de hitlijsten.

NOVA: TERUG NAAR AF…

De actualiteitenrubriek NOVA kwam in aanloop naar de verkiezingen met een nieuw format dat zo aansloeg dat ze er van schrik weer mee gestopt zijn. Presentatoren Rottenberg en jobhopper Van Nieuwkerk namen daarop de benen en lieten Jeroen Pauw en Clairy Polak achter in het boerenschuurdecor, waarna alles (gaap gaap) bij het oude bleef. Al werd er wel een punt gescoord met het interview met de tragikomische Margarita. Nog iemand met een nieuw idee dat het niet haalde: Jan Lenferink.H ij had bedacht dat het leuk zou zijn om de camera’s na afloop van de uitzending van RUR door te laten draaien en na te praten.Deze afterparty zou dan de volgende dag uitgezonden kunnen worden.SBS6 voelde er echter niks voor en besloot vervolgens de camera’s zelfs tijdens de uitzending niet meer aan te zetten. Exit Jan.

VERONICA WEG EN WEER TERUG

Uit dezelfde nostalgiehoek is Veronica afkomstig. Veronica kwam terug met superslechte programma’s die meer kostten dan opleverden,klampten aan bij BNN en gingen uiteindelijk met SBS in zee,om voortaan in anonimiteit voort te tuffen.Met het oude bakkenprogramma Ab Normaal geven ze nu de ondergrens van de Nederlandse televisie gestalte. Successen waren er afgelopen jaar voor Wendy van Dijk,die voor Hart in Aktie de Televizierring aan haar vinger kon schuiven.Peter R. de Vries schreef weer eens (televisie) historie met zijn Mabel-uitzendingen. Linda de Mol zette haar miljoenenjacht voort met een eigen tijdschrift,dat de winkel uitvloog.Frans Bauer gaf ons allemaal het gevoel dat we apart en bijzonder zijn en bouwde daarmee zijn succes uit. De clown Al Sahhaf kreeg ’n eigen realitysoap in de Irak-oorlog.

OP ZOEK NAAR GOD

Ook geen satire:3FM-dj Giel Beelen kreeg een Marconi Award,en wel die voor de beste programmamaker van het jaar. Wie hem de Pinkpop tv-uitzendingen zag presenteren weet dat hij de prijs krijgt toegekend voor zijn radiowerk. Iemand anders die het medialandschap de afgelopen maanden flink in beroering bracht was Henny Huisman,die bij gebrek aan ander werk God ging zoeken voor de EO, die eerder ook al Catherine Keijl weer aan het werk had gekregen. Kijkend naar wiens carrières in 2003 een duikvlucht hebben genomen,kunnen we de komende jaren op dat gebied nog het één en ander verwachten. Zoals Ron Brandsteder zoekt God,Jan Lenferink zoekt de Heilige Drie Eenheid en Willibrord Frequin valt God lastig op straat en volgt Hem hinderlijk tot aan Zijn Voordeur. En we zullen Pieter Storms in woede zien ontsteken omdat God hem niet te woord wil staan….

E(I)NDEMOL

Betreurd worden Joop Smits en Jop Pannekoek.H enk Westbroek leeft nog wel, maar is voortaan alleen op Utrechts grondgebied te ontvangen. Robert Long moest weg bij de AVRO,Sky Radio blies Candlelight uit, Henny Stoel presenteerde haar laatste journaal en John de Mol gaat weg bij Endemol, waar ’t niet echt lekker loopt. Sterrenbeurs was een flop,Casino Kings haalde het einde niet, Glamourland verbleekte,Lucky Letters verdwijnt.En RTL5 stopt met ’t misselijke ongelukken programma 112 Weekend. En ook de erotiek is uit de gratie:SBS6,Net5,Veronica en straks RTL5 houden op weekendavonden de broek voortaan aan. Alleen de EO toont nog uitgeklede mensen,maar uitsluitend als ze van onder tot boven opengesneden liggen op de operatietafel.

FAILLIET..

De regionale zenders RTV West en RTV Rijnmond hadden een landelijke primeur, namelijk hun eigen nakend faillissement,een gevolg van grootheidswaanzin en wanbeleid. De Publieke Omroep als geheel werd de maat genomen door McKinsey.De omroep blijkt,vergeleken met andere landen, waar voor zijn geld te leveren,maar zal het voortaan met minder toemoeten.Er wordt nu in Hilversum druk gedokterd aan een vernieuwde Publieke Omroep, goedkoper maar met een blijvend breed en pluriform aanbod. Het lijkt AH wel. En tot slot ging in 2003 de ster van Daphne Bunskoek voluit stralen in de ontere interviews die ze dagelijks afneemt in Goedemorgen Nederland.En eerden we Rutger van Santen kennen als een uitstekend politiek commentator…..

VAN SOMEREN NAAR VRIJDAGAVOND BIJ RADIO VERONICA

Door de komst van Jeroen van Inkel moet Rob van Someren vanaf januari plaats gaan maken in de middag voor Van Inkel. Er is een tijdje gezocht naar een nieuwe plaats in de programmering en die is gevonden. Vanaf 9 januari gaat Rob het programma ‘Thank Rob it’s Friday’ presenteren tussen 19:00 – 22:00 uur. Dit bericht Radiofreak.nl. Van Someren over zijn nieuwe programma: “De vrijdagavond wordt samen met de programma’s van Jeroen van Inkel en Ben Liebrand, een radio-avond in de beste Veronica traditie. ‘Thank Rob it’s Friday’ is straks de echte weekend starter, boordevol goede muziek, een tikkie rebels, spraakmakend en absoluut vermakelijk”. Station Manager Uunco Cerfontaine:”De vrijdagavond is van oudsher altijd een speciale radio-avond geweest bij Radio Veronica. Die sfeer willen we weer terugbrengen en Rob van Someren is bij uitstek de deejay die het vrijdagavondgevoel weer echt kan laten herleven op de radio”.

ACTEUR EARL HINDMAN OVERLEDEN

Acteur Earl Hindman, o.a. bekend uit de hitcomedy “Home Improvement”, is maandag op 61 jarige leeftijd in Stamford, Connecticut overleden aan longkanker. De acteur speelde in de comedyserie de buurman van hoofdrolspeler Tim Allen, daarbij altijd adviezen gevend vanachter het hek. Bijzonder aan deze rol was dat het publiek nooit zijn gezicht zag, waar hij ook in de serie te zien was, er was altijd iets tussen zijn gezicht en het publiek. Voordat hij aan deze serie meedeed, werkte hij 16 jaar als politieman in de soapserie “Ryans’s Hope”. Hij was ook bekend in de theaterwereld en speelde in diverse films. (via Fokzine)

SWIJNENBERG: “OOK GESPREKKEN GEHAD MET RADIO538 EN YORINFM

DJ Coen Swijnenberg is ook in gesprek geweest met de commerciele radiozenders Radio538 en Yorin. Dit bericht de DJ via zijn weblog. “Ik heb een gesprek gehad met Niels Hoogland van Radio 538. Het was een positief gesprek. Het kwam er op neer dat ik ’s nachts en in het weekend aan de slag kon. 538 vind ik een leuk station, maar ik heb het gevoel dat ik bij 3FM mijn ei meer kwijt kan. Ook heb ik (weer) met Yorin FM gesproken. Zeker nu met alle ontwikkelingen heb ik meer vertrouwen in dat station dan een jaar geleden. Toch gaat mijn voorkeur uit naar 3FM. ‘Serious radio’ past beter bij me..”. Lees meer

AMSTELVEEN: CASEMA VOERT TARIEFSVERHOGING NIET DOOR

De gemeente Amstelveen is met Casema overeengekomen dat de kabelexploitant de eerder aangekondigde tariefsverhoging per 1 januari 2004 tot EUR 11,38 per maand weer intrekt. Met ingang van 1 januari 2004 zal Casema voor het standaardpakket een bedrag van EUR 9,62 per maand (inclusief BTW) in rekening brengen. Dit bedrag is conform de afspraken die de gemeente met Casema heeft gemaakt ten tijde van de verkoop van het Amstelveense kabelnet. Dit bericht de gemeente Amstelveen in een persbericht. De gemeente Amstelveen en Casema hebben een verschil van mening over de uitleg van de tariefafspraken die zij met elkaar hebben gemaakt in het contract waarbij de gemeente het kabelnet verkocht aan Casema. Casema meende dat het niet meer gehouden was aan de tariefafspraken en wilde de tarieven verhogen met een hoger percentage dan is toegestaan op grond van het contract. Deze opvatting van Casema houdt onder meer verband met toekomstige Europese wetgeving, namelijk de (gewijzigde) Telecommuncatiewet. Op grond van die (toekomstige) regelgeving meent Casema dat er geen ruimte meer is voor gemeentelijke bemoeienis met de kabeltarieven. De gemeente daarentegen meent dat de tariefafspraken onverkort van kracht blijven. De gemeente en Casema hebben hun geschil voorlopig bijgelegd. Zij maakten de volgende afspraken: * tot 1 april 2004 brengt Casema het tarief in rekening zoals dat in het contract is afgesproken: EUR 6,58 per maand, inclusief BTW voor het Basispakket en EUR 9,62 per maand, inclusief BTW voor het Standaardpakket; * Casema effectueert eventuele nieuwe tariefsverhogingen slechts na in achtneming van een “waarschuwingstermijn” van minimaal 6 weken, teneinde de gemeente Amstelveen gelegenheid te geven de rechtmatigheid van die verhoging te toetsen en daarna eventueel aan de voorzieningenrechter voor te leggen. De gemeente is voornemens daadwerkelijk van deze mogelijkheid gebruikt te maken indien Casema alsnog tot een eenzijdige tariefsverhoging overgaat.

DAPHNE DECKERS VERVANGT GORDON OP NOORDZEE FM

Persbericht: Schrijfster en tv-presentatrice Daphne Deckers zal op werkdagen tussen 6.00 en 10.00 uur Gordon vervangen op Noordzee 100.7FM. Daphne zal vanaf vrijdag 2 januari tot en met vrijdag 9 januari te beluisteren zijn. Daarna zal Gordon het weer overnemen, die dan terug is van vakantie.

AMERIKAANSE FILMMAKER FRANCIS THOMPSON OVERLEDEN

In New York is vrijdag de Amerikaanse filmmaker Francis Thompson overleden. In zijn 50-jarige carrière kreeg Thompson in 1965 een Academy Award voor de beste korte documentaire. Francis Thompson was 95 jaar. Dat heeft de New York Times vrijdag gemeld. Thompson produceerde en regisseerde tal van korte en lange films. Hij kreeg zijn Oscar voor To Be Alive!, een documentaire over kinderen in Afrika, Italië en Amerika. In 1957 regisseerde hij de film N.Y.,N.Y., een abstracte kijk op het dagelijkse leven in New York. Hij gebruikte speciale lenzen, prisma’s en spiegels, zodat de film volgens critici zowel iets kubistisch als dadaïstisch kreeg. Thompson stond erom bekend zijn beelden tegelijk op verschillende schermen te vertonen. Hij schiep daarmee een voorloper van Imax-films, de grootschermbioscopen waarbij de kijker het gevoel heeft ‘in’ de film te zitten. Thomson stopte in 1987 met filmen en begon met schilderen, maar gebruikte in zijn kunst ook kopieerapparaten. (ANP)

CELSTRAF EN BOETES VOOR BESTUURDERS ARUTZ-7

Drie bestuurders van de joodse radiopiraat Arutz 7 zijn maandag veroordeeld tot celstraffen van drie tot zes maanden. De Israëlische rechtbank achtte ze schuldig aan illegaal uitzenden. Dat hebben bronnen bij de rechtbank meegedeeld. De zwaarste straf was voor Yacov Katz van Arutz 7. Katz was ooit een adviseur van de huidige premier Sharon toen die nog minister was. Hij gaat zes maanden de gevangenis in en moet 10.000 euro boete betalen. Twee medebestuurders kregen elk drie maanden celstraf en een iets lichtere boete. Het radiostation is in 1988 opgezet door bewoners van de nederzetting Beit El, vlakbij Ramallah. Om de wetten te omzeilen, zond de zender uit vanaf een boot. Wel waren er in Beit El studio’s gebouwd.(ANP)

VLAANDEREN: JUBILEUMJAAR SUCCESRIJK VOOR DE VRT

Het jubileumjaar 2003, waarin de VRT Televisie zijn 50e verjaardag vierde, is een succesrijk jaar geworden voor de openbare omroep. Voor het achtste jaar op rij boekte de VRT-tv vooruitgang. De VRT Televisie (TV1 en Canvas/Ketnet) haalde in 2003 een gezamenlijk markt- aandeel van 36,7 procent. De twee VRT-zenders gingen er respectievelijk 1,5% en 0,2% op vooruit tegenover 2002. De nieuws- en duidingsprogramma’s van de VRT scoorden goed. TV1 pakte vooral in het weekend sterk uit met fictie en ontspanningsprogramma’s. Ook Canvas en zeker jongerennet Ketnet bevestigden. (VRT)

NIEUWE PROGRAMMERING YORIN FM BEKEND

Yorin FM heeft haar nieuwe programmering bekend gemaakt. Dit bericht Radiofreak. De programmering zal niet in januari ingaan maar vanaf Februari, daarnaast is ook de verhuizing uitgesteld van 3 januari naar het weekend van 9 januari, dit is gedaan om dat alles iets is uitgelopen. Nieuwe dj’s in de programmering zijn Maurice Verschuuren, Timo Kamst en Frank Dane. Verdwenen zijn Michael Pilarczyk, Fred van de Bol en Olav Mol. Yorin FM krijgt ook een nieuwe sound met een eigen identiteit. Er is een bewuste keuze gemaakt om niet nog meer kwaliteit in te leveren voor luidheid. Er zullen verschillende nieuwe technieken worden toegepast om het geluid goed te maken voor Yorin FM. De soundprocessing wordt verzorgt door Showbizz Nederland. De volledige programmering vind je hier

BRITSE KOMIEK BOB MONKHOUSE OVERLEDEN

De Britse komiek, komisch acteur en televisiepresentator Bob Monkhouse is overleden. Hij verloor de strijd tegen kanker op 75-jarige leeftijd. “Hij is rustig ingeslapen met zijn vrouw aan zijn zijde”, zegt zijn manager Peter Prichard. “Zes weken geleden was hij nog aan het werk.” Monkhouse is een monument in Groot-Brittannië. Hij maakte carrière als komiek en werd mateloos populair als gastheer van veelbekeken televisieshows als “Celebrating squares” en “Family fortunes”. Hij kreeg verschillende onderscheidingen voor zijn carrière. (VRT)

BLOK EN DOLMAN PRESENTEREN ‘DOLCEVITA’

Dieuwertje Blok en schrijver en columnist Theodor Holman zijn de presentatoren van het nieuwe dagelijkse TV magazine KRO s DolceVita. Vanaf 12 januari is het programma elke werkdag te zien van 17.45 tot 18.30 uur op Nederland 1. Dieuwertje en Theodor gaan op zoek naar antwoorden op vragen en kwesties van luisteraars en kijkers die het leven in de ruimste zin van het woord veraangenamen. DolceVita is een programma voor mensen die midden in het leven staan en die tijd en belangstelling hebben voor verdieping. Met vooral aandacht voor werk en wonen,gezondheid,relaties, vrijetijdsbesteding en spiritualiteit. (NOStt)

MAURICE VERSCHUUREN NAAR YORIN FM

3-FM DJ Mauice Verschuuren vertrekt bij 3FM en gaat werken bij de commerciele radiozender Yorin FM. Dit bericht 3FM DJ Coen Swijnenberg via zijn website. Maurice Verschuuren doet momenteel bij 3 FM het vroege ochtend programma tussen 4:00 en 6:00 uur. Deze uren zullen worden overgenomen door Coen Swijnenberg. Swijnenberg stopt dan met zijn ochtendprogramma bij Radio M.

“TALPA RADIO WILDE FM-PAKKET RTLFM”

Talpa Radio heeft een bod gedaan op de etherfrequentie van RTL FM. Dat heeft HMG-topman Fons van Westerloo tegen de Telegraaf laten weten. De Holland Media Groep (HMG) ging echter niet in op het bod van het bedrijf van John de Mol. Over de poging van John de Mol zegt hij: “Nee, we verkopen geen radiozender aan John de Mols privé-onderneming Talpa. Dat heeft hij wel geprobeerd: het antwoord was en is nee. Tenzij hij opeens krankzinnige bedragen gaat bieden.” En tot slot zegt hij over Yorin FM nog: “We zijn op zoek naar nieuw talent, maar dat is niet gemakkelijk, er zijn niet zo veel mensen beschikbaar”. Yorin FM zal op 1 januari met een iets andere programmering gaan starten als nu, vermoedelijk zal deze komende week bekend worden. (via Radiofreak)

KERST TV: BAUERS HALEN HOGE KIJKCIJFERS

Kerst bij de Bauers is veruit het best bekeken programma van de Nederlandse televisie van de afgelopen Kerstmis. Volgens cijfers van de Stichting KijkOnderzoek volgden op kerstavond zo’n 2.576.000 mensen de kerst-lotgevallen van het gezin van de populaire zanger op RTL4. Ook met andere programma’s scoorde de commerciële zender RTL4 die avond goed:de dubbelaflevering van Goede tijden,slechte tijden trok 2.144.000 kijkers;World idol had er 1.854.000.Een andere publiekstrekker die avond was de All you need is love kerstspecial van SBS6 (1.877.000 kijkers). De kersttoespraak van koningin Beatrix, op Eerste Kerstdag,trok op Nederland 1 en 2 gezamenlijk 1.576.000 kijkers. (NOStt)

‘MISTER VERONICA’ ROB OUT OVERLEDEN

,,Mister Veronica” Rob Out is donderdag overleden. Zijn echtgenote heeft dat vrijdag laten weten. Out, die destijds aan de wieg stond van de toenmalige radiopiraat Radio Veronica, is 64 jaar geworden. Hij was al enige tijd ziek. Out begon 1965 bij Veronica dat toen al vijf jaar in de ether was en uitzond vanaf een schip in de Noordzee. ,,Hits a go go” heette zijn eerste programma. Hij groeide uit tot een van de populairste dj’s van het station en kwam later in de leiding van de organisatie.Eind jaren 60 boekte Rob Out ook succes als zanger. Onder de naam Egbert Douwe bereikte hij met ‘Kom uit De Bedstee’ de eerste plaats van de hitparade.Peter Koelewijn had de hit geschreven. In de jaren zeventig leidde hij de strijd van de etherpiraat voor het voortbestaan als de Nederlandse regering de radiopiraten het zwijgen op wilde leggen. In 1973 werd de Veronica Omroep Organisatie opgericht waarmee de grondslag werd gelegd voor een legale omroep aan wal. Op 31 augustus 1974 presenteerde Rob Out zelf tussen vijf en zes ’s middag het laatste uur van de zeezender.Collega’s roemden vrijdag Outs doorzettingsvermogen. ,,Hij heeft Veronica aan de wal gebracht. Zonder hem was dat niet gebeurd”, zei collega-diskjockey Tineke de Nooy vrijdag voor het Radio 1 journaal. ,,Hij heeft de zender aan wal gebracht en daarna groot gemaakt,” aldus Willem van Kooten, aldus Joost den Draaier. (ANP/Nos Teletekst)

TELENET BRENGT KWALITEITSVIDEO OP PC

Persbericht: De Belgische kabelaar Telenet biedt tot 23 januari haar meer dan 400.000 breedbandinternetklanten hoge-kwaliteitsvideo op PC aan. Hiermee wil Telenet de nieuwste mogelijkheden van breedbandkabel aantonen op het vlak van verspreiding van kwaliteitsvideo naar PC. Tijdens de Testperiode kunnen Telenet-klanten vanuit een mozaïekscherm (zie www.telenet.be/mozaiek kiezen uit speelfilms (waaronder Team Spirit I), Ketnet-kinderprogramma’s (waaronder Bob de Bouwer kerstspecial), programma-previews (Peking Express van VT4, Sketch à go go van VTM) en het volledige MTV live aanbod. Met een simpele muisklik kunnen deze programma’s worden bekeken op aanvraag. De videobeelden worden gestreamd in Windows Media Player 9 met een bitrate van 1 Mbit per seconde, wat de kwaliteit van een DVD-weergave benadert. Bovendien wordt een volledige elektronische programmagids aangeboden, met informatie over alle tv- programma’s die op de kabel worden aangeboden, inclusief de Canal+ kanalen. Deze programmagids is toegankelijk voor iedereen, ook voor niet-Telenetklanten.

NIEUWE ZENDINSTALLATIE VOOR RADIO AALSMEER

Medio december is door ProFM Solutions de nieuwe zendinstallatie van Radio Aalsmeer opgeleverd. Daarnaast is afgelopen maandag een nieuw antenne-systeem geplaatst. Voor de soundprocessing heeft Radio Aalsmeer gekozen voor een Orion 4-Bands audioproccesor. Voor de doorgifte van het audiosignaal dat aangeleverd wordt via de kabel wordt gebruik gemaakt van een nieuwe Marantz St-4000 pro tuner.Radio Aalsmeer is te ontvangen op 105.9 in en rond Aalmeer. (Pro FM Solutions)

NIEUW ANTENNE-SYSTEEM VOOR RPL FM WOEREN

Op zaterdag 20 december is een nieuw antenne systeem geleverd aan RPL FM, de lokale omroep van Woerden en omgeving, door Pro FM Solutions. De dubbele dipool werd vervangen door een 2 element yagi om een beter bereik in het zendgebied te garanderen. Voor de automatisering koos RPL FM cvoor een OTSDJ configuratie met scheduling/logging module. (Pro FM Solutions)

PRESENTATORENDEBAT IN ‘HET OOG’

Op dinsdag 30 december zendt het NOS Radio 1-programma Met het oog op morgen het jaarlijkse presentatorendebat uit. Alweer voor de achtste keer gaan de vaste presentators van Het Oog aan het einde van het jaar met elkaar in debat over het nieuws van het voorbije jaar. Onder leiding van Mieke van der Weij wordt teruggekeken op 2003.Dit gebeurt aan de hand van actuele thema’s.Van der Weij praat daarover met haar collega’s Tijs van den Brink,John Jansen van Galen,Henk van Hoorn,Jeroen Pauw, Stepan Sanders en Max van Weezel. (NOStt)

TWEEDE SERIE PAPAUL IN MAART

De VARA komt in maart terug met een tweede serie van PaPaul. Het tijdstip dat het programma rond Paul de Leeuw zal worden uitgezonden, wordt waarschijnlijk nog verschoven naar later op de avond. Het programma staat iedere doordeweekse dag rond 19.00 uur geprogrammeerd. De kijkcijfers waren vanaf de eerste uitzending enigszins teleurstellend te noemen. Paul de Leeuw vertelde deze week in Vrij Nederland: “Het is leuk om te horen dat ik vernieuwende televisie maak, maar voor mij staat wél voorop dat er groei in het aantal kijkers moet zijn. Ik ben een competitief iemand.” (sterrenbeurs)

ZAANSTAD SPANT KORT GEDING AAN TEGEN UPC

De gemeente Zaanstad handhaaft haar bezwaren tegen de aangekondigde excessieve prijsstijging van kabelbedrijf UPC. Tot 24 december, gold een ultimatum dat Zaanstad aan UPC had gesteld en waarin UPC werd gevraagd te onderbouwen waarom de prijsstijging noodzakelijk was. Dat is niet gebeurd. Zaanstad stapt nu naar de rechter. Op dinsdag 30 december dient een kort geding. Zaanstad is van mening dat twee zaken los van elkaar moeten worden gezien: de aangekondigde prijsverhoging voor de burger in 2004 (van 9,08 euro naar 12,11 euro) en de onderhandelingen over een nieuw contract dat in 2005 in moet gaan. Zaanstad voelt zich in haar bezwaren gesterkt door de recente uitspraak in het kort geding dat door de gemeente Hilversum tegen UPC was aangespannen

AMSTERDAM IN KORT GEDING MET UPC

De gemeente Amsterdam spant een kort geding aan tegen kabelbedrijf UPC vanwege de aangekondigde prijsstijging. Het geding dient aankomende dinsdag. Zij volgen hiermee het voorbeeld van Zaanstad en Hilversum. Zaanstad had UPC tot woensdag de tijd gegeven om te onderbouwen waarom zij de prijsstijging wilden doorvoeren, maar hoorde niets van de kabelexploitant. Vandaar dat zij UPC nu voor het gerecht dagen. Dinsdag besloot de rechter dat een prijsverhoging in Hilversum niet doorgevoerd mag worden. Na al deze ontwikkelingen was het voor Amsterdam ook tijd. (At5)

AL-QAEDA WILDE OMROEP OPZETTEN IN NEDERLAND

De tweede man van Al-Qaeda, Egyptenaar Ayman aI-Zawahiri, heeft in Nederland geprobeerd een fundamentalistische satellietomroep van de grond te tillen. Dit bericht de Telegraaf in haar editie van woensdag. Zawahiri voerde eind jaren negentig met aanhangers in ons land besprekingen over de oprichting van de zender, gericht op de moslims in Europa en het Midden-Oosten. Het station, dat tien uur per dag zou uitzenden met alleen mannelijke presentatoren, moest een tegenhanger worden van de Arabische zender Al-Jazeera. Financiers van het plan waren rijke Arabieren die heimelijk de ´heilige oorlog´ tegen het Westen steunen. Het plan viel echter in het water omdat Zawahiri, alias ´De Dokter´, werd gezocht door Egypte wegens terrorisme en voortdurend op de vlucht was. Hij had Nederland uitgekozen voor zijn ambitieuze tv-plannen vanwege het liberale klimaat. Dit is bevestigd door Arabische bronnen in Nederland en Groot-Brittannië. (Telegraaf via nl.media.tv)

BEATRIX HAALT SATIRE AAN IN TOESPRAAK

Koningin Beatrix gaat in haar kerstrede in op de satirediscussie die enkele weken geleden werd aangezwengeld door premier Balkenende. Ze maakt daarin duidelijk dat in haar ogen vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Balkenende riep programmamakers in november op zich te matigen in hun spot over koningin Beatrix en leden van het Koninklijk Huis. Volgens hem maakt de aanhoudende spot de monarchie kapot. De premier verwees naar programma’s als ‘Kopspijkers’ en ‘Egoland’ die de Oranjes regelmatig op de hak nemen. (essent)

ALPHEN HOUDT TARIEF CASEMA IN BEDWANG

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft kabelexploitant Casema stevig in de houdgreep genomen. Op zijn vroegst in april volgend jaar mag Casema de tarieven voor tv-kijken in Alphen opschroeven, zo kwamen de partijen in de Haagse rechtbank overeen. Casema ging tegensputterend akkoord met het compromis dat rechtbankpresident Paris de twee partijen voorhield. De kabelexploitant wil liever de handen vrij hebben om op elk gewenst moment de tarieven te kunnen opkrikken. Uiteindelijk stemde advocaat W. van Baren in met het compromis, omdat Paris hem uitlegde dat het Casema, door alle bezwaarprocedures die Alphen tot zijn beschikking heeft, toch niet lukt om eerder dan april nieuwe tarieven in te voeren. 

NIEUWE ZEEZENDER OP KOMST NABIJ FINLAND

In de lente van 2004 moet er voor de kust van Finland een nieuwe zeezender van start gaan. De Zweedse ondernemer en radio-fan Roy Sandgren heeft toestemming gekregen om een zeezender te starten voor de kust van de Aland-eilanden (zuid-west Finland). De radiozender, die nog geen naam heeft, zal gaan uitzenden op 603 kHz. De uitzendingen zullen worden gedaan in het Zweeds, de officiele taal van de Aland-eilanden. (DXing.info)

RADIO PARADIJS TIJDELIJK MET 20 KW

De testuitzendingen van Radio Paradijs op 828 kHz worden tijdelijk met een vermogen van 20 KW uitgezonden in plaats van 5 KW. Het vermogen van 20 KW zal tot en met vrijdag worden ingezet. Hierdoor is Radio Paradijs in vrijwel geheel Nederland en een gedeelte van Belgie te ontvangen.

BERLUSCONI REDT EIGEN ZENDER PER DECREET

De Italiaanse regering heeft dinsdag een decreet uitgevaardigd dat een tv-zender van het media-imperium van premier Silvio Berlusconi voorlopig van een rechterlijk bevel redt. Het Constitioneel Gerechtshof bepaalde eerder dat een van de drie commerciële nationale zenders van Berlusconi’s onderneming Mediaset voor het einde van 2003 zou moeten ophouden nationaal uit te zenden of in andere handen zou moeten overgaan. Een bedrijf mag maximaal twee nationale zenders in handen hebben, oordeelde het hof. Berlusconi’s Rete 4 zou dan alleen via satelliet te zien zijn. Indien de zender niet wordt verkocht, zou de zender waarschijnlijk een erg kort leven zijn beschoren. Het decreet betekent dat de uitvoering van de gerechtelijke uitspraak circa vier maanden is uitgesteld. Mogelijk redt dan de nieuwe mediawet de door Berlusconi gedomineerde huidige situatie in het Italiaanse medialandschap. Volgens critici van de Italiaanse premier loopt het met zijn belangenverstrengeling de spuigaten uit. Zij verwijten de premier dat hij met decreten eigen ondernemingen beschermt.

UPC MAG HILVERSUMS KABELTARIEF NIET VERHOGEN

Kabelbedrijf UPC mag van de Amsterdamse rechtbank de tarieven in Hilversum voorlopig niet verhogen met meer dan de inflatie. Dat is dinsdag bekendgemaakt. De gemeente Hilversum had een kort geding aangespannen tegen de voorgenomen verhoging van ruim 30 procent. Eind november maakte UPC bekend dat het de tarieven in Hilversum stapsgewijs wilde verhogen om deze gelijk te trekken met de rest van Nederland. Hilversum beriep zich echter op een overeenkomst met UPC toen deze het kabelbedrijf van de gemeente kocht. Daarin staat dat verhoging alleen is toegestaan op basis van de consumentenprijsindex of niet te beïnvloeden externe kosten. De rechter bepaalde dat de overeenkomst nog steeds rechtsgeldig is. Wel is de afspraak aan herijking toe en moeten beide partijen daarover overleggen. Het kabelbedrijf mag in het eerste kwartaal van 2004 de tarieven niet met meer verhogen dan de prijsindex. In die tussentijd is er waarschijnlijk een uitspraak van de rechter in een soortgelijke zaak van UPC en de gemeente Wageningen. (ANP).

ANTILLIAANSE/ARUBAANSE TV-ZENDER A-TIVI DIGITAAL VIA MULTIKABEL

De Antilliaanse/Arubaanse tv-zender A-TiVi is sinds 22 december te ontvangen via de digitale televisiedienst van Multikabel. In januari j.l. startte de zender al in Rotterdam, Amsterdam,Eindhoven, Tilburg en andere gemeentes via kabelaars UPC en Essent Kabelcom. Nu kunnen ook klanten in het verzorgingsgebied van Multikabel w.o. Den Helder, Velsen en Haarlemmermeer kijken van A-TiVi. A-TiVi zendt 24 uur per dag programma’s uit zoals nieuws, spelshows, praatprogramma’s en (Venezolaanse) soaps. Politieke ontwikkelingen kunnen ook dagelijks gevolgd worden in het nieuws dat dagelijks via de satelliet vanuit Curaçao uigezonden wordt. Kabelabonnees die A-TiVi willen ontvangen, dienen een digitale ontvanger te kopen.

CAI BLEISWIJK BREIDT TV-AANBOD UIT

De 3254 abonnees van CAI Bleiswijk kunnen sinds medio december een aantal extra tv-kanalen ontvangen via het lokale kabelsysteem. De zakenzender CNBC heeft nu de beschikking over een eigen kanaal (K30+). Daarnaast zijn Eurosport News (K49-), Cartoon Network / TCM (K52-), Animal Planet (K53-) en de muziekzender MTV (K54+) toegevoegd.

2003 RAMPJAAR VOOR DE JOURNALISTIEK

Oorlogen werpen ook dit jaar weer een schaduw over de journalistiek, stelt de mondiale journalistenvereniging IFJ in zijn jaarverslag, dat melding maakt van minstens 83 media- mensen die dit jaar in het harnas stierven, 13 meer dan vorig jaar. De IFJ hekelt de slappe houding van overheden die vaak alleen in actie komen na grootscheepse protestacties. “Overheden hopen dat moeilijke gevallen vanzelf vergeten worden”, zei IFJ-voorman White, “maar wij vergeten ze niet”. NVJ-secretaris Hans Verploeg, tot 2001 binnen de IFJ belast met veiligheid van journalisten, juicht toe dat inmiddels een speciaal instituut voor de veiligheid is opgericht, het INSI (newssafety.com), waarin de grote persbureaus zijn vertegenwoordigd, de Amerikaanse en Europese netwerken, en uit ons land onder meer het NOS-journaal en de NVJ. (Villamedia)

STAKING BIJ FRANSTALIGE OPENBARE OMROEP RTBF

Bij de radiozenders van de RTBF wordt 24 uur gestaakt op vraag van de socia- listische bond CGSP. De staking richt zich tegen de geplande hervormingen waarbij 30 banen zouden verdwijnen. Voortaan zal telkens op dinsdag worden gestaakt tot 29 februari, de dag waarop de eerste geherpositioneerde zender start, tenzij de directie met nieuwe initiatieven komt, zo meldt de bond. In het kader van het Magellan-plan, dat de reorganisatie van de RTBF regelt, is de CGSP tegen de blijvende blokkering wat betreft werkgelegenheidsgaranties en regionale radio-ontkoppeling. (VRT)

POLYGOON JOURNAAL NU OOK ONLINE

hett aloude Polygoon Journaal is vanaf deze week door iedereen te bekijken: vanaf dinsdag zet het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid regelmatig Polygoonbeelden op internet. Volgens een woordvoerder wordt komend jaar ruim 50 uur historisch materiaal online gezet. De collectie van het Hilversumse instituut omvat naast de historische journaals ook het complete Nederlandse radio- en tv-archief. De beelden zijn te zien via http://www.omroep.nl/geschiedenis (Essent)

INTERACTIEF TV KIJKEN IN ZWANG

Eenderde van alle Nederlandse internetters heeft ervaring met interactief televisiekijken en dan vooral met het reageren op televisieprogramma’s. Dit heeft het onderzoeksbureau Intomart Gfk dinsdag bekendgemaakt. De internetters reageerden vooral op het programma Idols (18 procent). Veelgenoemd waren ook belspelletjes, de Postcodeloterij en het Songfestival. De belangrijkste manieren om op een televisieprogramma te reageren zijn per telefoon (15 procent), via SMS (14 procent) en per e-mail (11 procent). Reageren op tv-programma’s is het meest populair onder 35 tot 49 jarigen. Hiervan belt, mailt of sms’t 30 procent wel eens naar een tv-programma. (ANP)

RADIO538 DEFINTIEF NAAR ADVENT INTERNATIONAL

De internationale investeringsmaatschappij Advent International heeft een belang van bijna 90 procent genomen in Radio 538. Zij heeft het belang gekocht van de grootaandeelhouders Rob Out, Lex Harding en Peter de Jager. Mede-eigenaar Lex Harding, die sinds een aandelenruil tussen Radio 538 en Sky Radio in maart dit jaar een belang van 32 procent had, zei maandag dat hij 10 procent in de radiozender houdt. Wat de investeringsmaatschappij heeft betaald, is niet bekendgemaakt. Volgens Teartse Schaper van Advent International, die lid wordt van de raad van commissarissen van Radio 538, is de zender een interessant merk met een sterk commercieel team. De radiozender wil met de nieuwe grootaandeelhouder de programmering verbeteren om het marktaandeel en de advertentie-inkomsten te vergroten. Harding acht het belangrijk dat Advent International ook kennis van de mediawereld \

” RADIO 4 STEEDS MEER AUTONOOM “

NCRV en EO trekken zich wegens bezuinigingen geheel terug van de klassieke zender Radio 4. Een Radio 4 dat vrijwel volledig autonoom van de omroepen opereert ligt daarmee in het verschiet, zo wordt gezegd bij de muziekredactie van de NCRV. De KRO, die toch al weinig meer doet op Radio 4, twijfelt nog over de medewerking aan de zender. De Vara raakte op Radio 4 al eerder zijn prestigieuze Matinee op de Vrije Zaterdag kwijt aan AVRO, NPS en TROS. De VPRO beraadt zich nog op haar rol bij Radio 4. AVRO, NPS en TROS zullen in ieder geval verder gaan met Radio 4 in een nieuwe sterk gestroomlijnde opzet van de programmering.De bezuinigingen die staatssecretaris Van der Laan (cultuur en media) aan de publieke omroep heeft opgelegd maken in het vaak nogal starre Hilversum opeens van alles mogelijk. ‘Hilversum’ was lang tegen een stroomlijning van Radio 4, omdat dat het precedent zou zijn voor een algehele stroomlijning van radio- en tv-zenders. Onder druk van de toenmalige staatssecretaris Van der Ploeg (PvdA), die het Radio Symfonie Orkest dreigde af te schaffen, werd al eerder samenwerking afgedwongen tussen het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en Radio 4. Jan Zekveld bestuurt nu zowel het MCO als de levende muziek op Radio 4. Intussen dreigt het MCO door de bezuinigingen weer een of twee orkesten kwijt te raken, waaronder wellicht het al eerder bedreigde Radio Symfonie Orkest. Het is een ontwikkeling die door Jan Zekveld, Radio 4-coördinator Margreet Theunissen en AVRO-directeur Ad ‘s-Gravesande wordt gekenschetst als ‘desastreus’.’s-Gravesande is ook voorzitter van een subwerkgroep die voorstellen heeft gedaan voor een nieuwe, betere en goedkopere programmering van Radio 4, die meer luisteraars moet trekken. Door grote, herkenbare blokken wordt de versnippering tegengegaan, het aantal presentatoren wordt beperkt evenals de hoeveelheid gesproken woord. Efficiency wordt ook bereikt door de afvloeiing van de helft van de meer dan honderd muziekmedewerkers bij de omroepen. (NRC Handelsblad)

STEUNZENDERS PUBLIEKE RADIO ON AIR

Sinds vanmiddag zijn de extra steunzenders (gapfillers) voor de landelijke radiozenders Radio 1, Radio 2, Radio 3FM en Radio 4 in de lucht gebracht door zenderexploitant Nozema. De steunzenders zijn geplaatst in Amsterdam, Arnhem en Rotterdam naar aanleiding van het onderzoek dat het Taskforce Ontvangstproblemen Publieke Omroep (ingesteld door Ministerie Economische Zaken) heeft uitgevoerd. In de betreffende gebieden wordt het signaal van de publieke radiozenders weggedrukt door de aanwezigheid van hoogvermogen zenders van andere omroepen. De nieuwe steunzenders moeten er voor zorgen dat het signaal van de publieke radio ook goed is te ontvangen rondom de zendmasten in Arnhem, Amsterdam en Rotterdam. Al eerder was er een steunzender voor Radio 2 in Goes in de lucht gebracht. Voor Radio 2 staat er nog wel een steunzender geplanned in de omgeving van Hulst. Deze zender is nog niet in de lucht. Ook de regionale omroepen 89.3 Radio West en Omrop Fryslan krijgen de beschikking over steunzenders om de dekking te verbeteren. Omroep Zeeland gaat een aanvraag indienden bij het Agentschap Telecom voor een extra steunzender in Vlissingen

LUISTERCIJFERS OKTOBER – NOVEMBER 2003

Onderzoeksbureau Intomart GfK heeft vandaag de luistercijfers van oktober – november 2003 bekend gemaakt. Sky Radio is met een marktaandeel van 12.2 procent (+ 0.1 %) de best beluisterde zender. Radio 538 verstevigd de tweede positie met een marktaandeel van 11.1 procent (+ 0.4 %). Radio 2 staat op de derde plaats met een marktaandeel van 9.9 procent (- 0.2 %). Radio Veronica (+ 0.3 %), RTL FM (+ 0.3 %) & Classic FM (+ 0.2 %) winnen marktaandeel terwijl de publieke zenders Radio 1 en Radio 3FM ieder 0.2 % marktaandeel moeten prijsgeven.

sep/okt(in%)	okt/nov(in%)
01	Sky Radio	12.1	12.2
02	Radio 538	10.7	11.1
03	Radio 2	 10.1	 9.9
04	Radio 1	 8.9	 8.7
05	Radio 3FM	8.7	8.4
06	Noordzee 100.7 FM	5.6	5.6
07	Radio 10	4.7	4.5
08	Radio 103/Veronica	3.9	4.2
09	ClassicFM	2.6	2.8
10	Yorin FM	2.8	2.6
11	Arrow Classic R.	2.1	2.0
12	Radio 4	1.7	1.7
13	RTL FM	1.2	1.5
14	747AM	1.1	0.9
15	ID&T Radio	0.5	0.5
16	Business Nieuws Radio	0.3	0.3
17	KinkFM	0.3	0.2
==	Regio Radio	14.7	14.6
==	Regionale Commercieel Radio	2.1	2.3
==	Overige	6.0	5.7

GEWEST IS GEWEEST

Na 39 jaar is er zondagavond een einde gekomen aan het NPS-televisieprogramma Gewest (voorheen: Van Gewest tot Gewest). De laatste reguliere aflevering werd door 253.000 mensen bekeken. Toch stopt de omroep nog niet helemaal met het programma, want in het komende kalenderjaar gaat de uitzending nog even door onder de naam Gewe(e)st. Bij wijze van afscheid komen in 2004 de hoogtepunten op het scherm uit het Gewest-archief. 43 Weken volgt de serie de verschillende seizoenen. In januari zullen de meest opmerkelijke reportages uit tientallen januarimaanden te zien zijn, in februari uit alle februarimaanden, en zo verder. Van Gewest tot Gewest is de op een na oudste televisierubriek van Nederland. De oudste rubriek bestaat nog steeds. Het huidige NOS Journaal (vroeger: NTS-Journaal) valt die eer te beurt. De eerste uitzending van dat programma was op 5 januari 1956 met een frequentie van drie dagen per week. Het stopzetten van Gewest heeft volgens een NPS-woordvoerder niet tot een groot aantal reacties geleid. (ANP)

EINDHOVEN: KABELTARIEF UPC NOG NIET HOGER

De aangekondigde verhoging van de kabeltarieven van UPC is in een deel van Zuidoost-Brabant voorlopig van de baan. UPC heeft dat gisteren bekend gemaakt. Reden is de rechtszaak waarmee de stichting Combivisie UPC heeft gedreigd. Daarmee draait UPC de aangekondigde verhoging van gemiddeld drieënhalve euro per maand tot een tarief van gemiddeld veertien a vijftien euro alsnog terug. Wel wordt het kabeltarief per maand met de consumentenprijsindex verhoogd. Dat komt neer op een prijsverhoging per maand van dertig eurocent. 

NIEUWE SOUNDPROCESSING OP AM 828

Radio Paradijs maakt voor haar testuitzendingen sinds vrijdagmiddag gebruik van een nieuwe soundprocessor. Het gaat om de Optimod 9200AM.. De processor zorgt voor een verbetering van het geluid van de AM-zender en kan ook een verbetering aan brengen in de ontvangst van de zender bij de luisteraars thuis. Het is de bedoeling dat komende week het vermogen van de zender op 828 kHz tijdelijk wordt verhoogd.

PROVINCIE GELDERLAND DRAAGT BIJ AAN KOOTWIJK

De Gelderse Staten hebben gisteren ingestemd met een bijdrage van 1,5 miljoen euro voor de aankoop van de gebouwen van Radio Kootwijk, waaronder de Kathedraal van Kootwijk. Al eerder was bekend dat de provincie dat bedrag wilde besteden voor de aankoop van het markante monument. Ook andere overheden, waaronder de gemeente Apeldoorn, dragen bij aan de aankoop van het markante pand. Voor de leegkomende gebouwen wordt een nieuwe culturele bestemming gezocht. De natuur wordt in eigendom en beheer overgedragen aan Staatsbosbeheer. Met het beschikbaar stellen van de bijdrage kan een zeer belangrijke wens uit het provinciale beleidsplan Veluwe 2010 wordt vervuld. Dat plan voorziet in een omvorming van de Veluwe naar een situatie waar ecologie en economie beter naast elkaar kunnen functioneren. (Stentor)

“COEN SWIJNENBERG VERRUILT RADIO M VOOR 3 FM”

Coen Swijnenberg gaat volgens goed ingelichte bronnen Radio M Utrecht verlaten om een overstap te maken naar 3FM. Dit bericht RadioFreak. Swijnenberg zal daar een dagelijks nachtprogramma gaan maken. Momenteel maakt hij één keer per week, dinsdagnacht, het programma ‘Swijnenstal’ op 3FM. Daarnaast presenteert hij elke werkdag op Radio M Utrecht het ochtendprogramma ‘Utrecht is wakker’, voor deze omroep werkt Swijnenberg inmiddels al drie jaar. Zelf wilde Coen het bericht nog niet bevestigen. En ook de woordvoerder van Radio M Utrecht kon tegenover RadioFreak dit bericht niet bevestigen. Van de woordvoerder van 3FM hebben we nog niets vernomen. Wanneer Coen zijn programma precies gaat beginnen bij 3FM is nog onduidelijk.

BEAU VAN ERVEN DORENS EVEN TERUG OP YORIN FM

Beau van Erven Dorens zal in januari voor twee weken terugkeren op Yorin FM. Hij zal dan de ochtendshow tussen 6.00 en 10.00 uur gaan presenteren. Dit liet hij weten in Storing van BNN. Ook in de laatste week van september viel Beau in bij Eddo in de ochtend. (Medialog)

JOHN DE MOL EN SCHOUWENAAR VERLATEN ENDEMOL

Oprichter John de Mol en topman Aat Schouwenaar verlaten volgend jaar entertainmentbedrijf Endemol. De twee vertrekken na de onverwachte benoeming van Joaquín Agut Bonsfills als nieuwe topman van Endemol. Dat liet Endemol vrijdag weten. Schouwenaar wordt lid van de raad van commissarissen. De benoeming begin december van Agut door het moederbedrijf Telefónica deed nogal wat stof opwaaien. Endemol zei toen dat het erop leek dat de Spaanse moeder een eigen vertegenwoordiger bij Endemol wilde parachuteren. Telefónica gaf als verklaring dat ze in alle dochterbedrijven een Spanjaard aan het roer wilden, aldus een woordvoerder van Endemol. (ANP)

BEKENDE NEDERLANDERS PRESENTEREN OP CLASSIC FM

Persbericht: Classic FM zendt op tweede kerstdag weer de Klassieke Top 100 Aller Tijden uit. Elk jaar stellen de luisteraars van Classic FM de Top 100 samen van de mooiste klassieke muziek aller tijden. De dagen na Kerst zendt Classic FM bovendien de klassieke Top 3 uit van verschillende bekende Nederlanders. Zo zal tussen Kerst en Oud en Nieuw onder andere de Top 3 te horen zijn van de politici minister Van der Hoeven, Jan Marijnissen, Mat Herben, Jozias van Aartsen, Boris Dittrich, cabaretiers Paul van Vliet en Hans Liberg, zangeres Petra Berger, tangospecialist Carel Kraayenhof, pianist Wibi Soerjadi, oud-journalist en tegenwoordig theaterorganisator Henk van der Meijden en diverse topmanagers uit het bedrijfsleven.

X-FM TILBURG ON AIR

De regionale commerciele radiozender X-FM heeft haar zender in Tilburg in gebruik genomen. XFM is in Tilburg en omgeving te horen op 93,1 MHz. (FMTV)

OMROP FRYSLAN MOET IN SMILDE BLIJVEN

Omrop Fryslan moet haar radiosignaal voorlopig gewoon via de zendmast in Smilde blijven uitzenden. Dat heeft de bestuursrechter in Rotterdam vrijdag besloten. De radio-ontvangst van de Friese regionale omroep is sinds de nieuwe frequentieverdeling van vorig jaar december verslechterd. De omroep wil daarom weer via haar ‘oude’ mast in Jirnsum uitzenden. Directeur P. Gaanderse van Omrop Fryslan is teleurgesteld over de uitspraak. ,,De overheid eist van ons dat we als calamiteitenzender iedereen kunnen bereiken. Maar daar kunnen we niet aan voldoen, omdat diezelfde overheid de zender heeft verplaatst.” De directeur stelt dat zes andere regionale omroepen met dezelfde problemen kampen. Doordat bij die omroepen pas in juli de frequenties zijn veranderd, hebben zij nog geen rechtzaken aangespannen.Omrop Fryslan zond haar signaal altijd via de centraal gelegen zendmast in het Friese Jirnsum uit. Sinds december 2002 wordt verplicht via de zendmast in het Drentse Smilde uitgezonden. Vooral op de Waddeneilanden en in Noordwest-Friesland is de kwaliteit drastisch verslechterd, zo bleek uit een onderzoek dat Omrop Fryslan eerder onder luisteraars uitvoerde. Het Agentschap wil dat Omrop Fryslan via Smilde uitzendt, omdat anders zenders in Duitsland worden gestoord. Vanuit Smilde wordt gericht richting Friesland gezonden. In Jirnsum wordt het signaal rondom verspreid. Het huidige signaal is echter wel van Oost-Groningen tot aan Apeldoorn te ontvangen. Daarnaast het Agentschap aangekondigd dat er extra steunzenders komen om het signaal op de Waddeneilanden te verbeteren. (ANP)

REFERENDUM OVER SOCIAAL PLAN VOOR OMROEPPERSONEEL

De omroepvakbonden gaan hun leden vóór 10 januari 2004 in een referendum vragen wat ze vinden van het bod dat de omroepdicties voor een sociaal plan hebben gedaan. Dat is noodzakelijk omdat er in de komende vier jaar naar schatting 450 banen verdwijnen. De bonden, FNV KIEM en NVJ, hebben volgens eigen zeggen steeds gepleit voor een ‘omroepbreed’ sociaal plan, dus niet per zendgemachtigde. ,,Dat maakt het gemakkelijker een goed herplaatsings- en mobiliteitsbeleid te regelen dan door middel van aparte afspraken per omroep.” Ook zouden werkgevers zich sterk moeten maken voor herplaatsing extern, als er intern geen geschikte baan meer te vinden valt. ,De directies kwamen deze week met een eindbod dat meer het accent legt op financiële regelingen voor werknemers die ontslagen worden of bij een andere werkgever een lager loon krijgen.” FNV KIEM en de NVJ zeggen daar geen ja of nee op, omdat ze eerst de mening van de leden willen weten. (ANP)

BRINKHORST WIL VRIJE RADIOZENDERS TOCH PLEK IN ETHER GEVEN

Minister Brinkhorst van Economische Zaken is bereid etherpiraten een legaal plekje in de ether te gunnen, mits hun bereik niet verder gaat dan de lokale samenleving en ze geen reclame uitzenden. De D66-bewindsman deed deze toezegging donderdag in de Tweede Kamer, toen bleek dat een motie van CDA-Kamerlid Atsma kan rekenen op een meerderheid dankzij steun van VVD en LPF. De minister benadrukte wel dat er weinig ruimte zal zijn voor de etherpiraten of wel vrije zenders. Eerst moet veilig worden gesteld dat de publieke zenders overal ongestoord kunnen worden ontvangen. Atsma kwam met zijn motie nadat nog geen minuut eerder ook GroenLinks-Kamerlid Vendrik met een motie kwam om etherpiraten de ruimte te geven. Die motie kan rekenen op steun van PvdA en SP, maar dat is te weinig voor een meerderheid. Vendrik beschuldigde Atsma van ,,politieke piraterij”, omdat het CDA met een initiatief van GroenLinks aan de haal zou zijn gegaan. PvdA-Kamerlid Heemskerk zei geen wezenlijk verschil te zien tussen de moties van GroenLinks en het CDA. Brinkhorst zag dat wel. Het gaat hem erom dat eerst de verdeling van de eerder toegewezen frequenties goed wordt uitgevoerd, voordat de etherpiraten in aanmerking komen om uit te zenden. In de termen van Brinkhorst: ,,Het huis moet op orde zijn voordat we beginnen aan het kippenhok” (ANP)

ONDERZOEK TRANSACTIES TROS CURACAO

De TROS heeft vorig jaar een buitenlandse vennootschap gefinancierd die op Curaçao het commerciële radiostation TROS Paradise uitbaat. Het Commissariaat voor de Media onderzoekt de transactie. Volgens het commissariaat, de toezichthouder van het omroepbestel, is de transactie mogelijk in strijd met de Mediawet. De wet bindt de activiteiten van publieke omroepen aan strikte regels. De TROS zegt dat het geld geleend is aan het radiostation. Om hoeveel geld het gaat, wil de omroep niet zeggen. Verantwoordelijk commissaris I. Brakman (financieel toezicht) zegt ,,enorme vraagtekens” te hebben bij de transactie, waarvoor de TROS geen toestemming gevraagd heeft aan het commissariaat. Onderdeel van de overeenkomst blijkt ook een optie die de TROS heeft genomen op veertig procent van de aandelen van Radio Paradise NV, zo bevestigt directeur J. Visser van Radio Paradise. De TROS levert bovendien programma’s voor het radiostation. Het bedrag dat de TROS heeft betaald, staat niet in het openbare jaarverslag van de omroep. Volgens een woordvoerder van de TROS betreft het een ,,verenigingskwestie”. ,,We wachten de brief van het commissariaat met vertrouwen af. We zullen dan ook graag meer informatie verstrekken aan het commissariaat”, aldus de woordvoerder

HOGE RAAD VERWERPT BEZWAREN TEGEN ‘KAZAA’

De hoogste rechterlijke instantie van Nederland – de Hoge Raad – is eruit: Kazaa is legaal. Buma/Stemra bijt opnieuw in het stof. De uitspraak van vrijdag komt niet als een verrassing. Begin oktober gaf de advocaat generaal in een 43 pagina’s tellend rapport al het advies om de p2p-dienst niet te verbieden. De Hoge Raad heeft dit advies overgenomen. Nadat de Amsterdamse rechter R. Orobio de Castro de verdere verspreiding van Kazaa-software in januari 2002 verbood, besloot het Amsterdamse Hof twee maanden later dat het programma wel degelijk legaal was. Het Hof oordeelde dat door het aanbieden van het bestandsuitwisselingsprogramma geen auteursrechtinbreuk wordt gepleegd

COMMISSARIAAT: ARTE EN UPC MOETEN GAAN ONDERHANDELEN

Het Commissariaat voor de media heeft geen uitspraak gedaan in de zaak die de programmaraad Rotterdam had aangespannen tegen UPC voor het niet doorgeven van de zender Arte. Het Commissariaat komt tot de conclusie dat UPC terecht heeft aangenomen dat Arte belang heeft bij doorgifte in Nederland en er dus vanuit mocht gaan dat de auteursrechten niet zonder meer geregeld worden in de (concept) kaderovereenkomst daarover. UPC moet echter wel alles in het werk stellen om te voldoen aan het advies van de APR. Daarom vraagt het Commissariaat Arte en UPC te gaan onderhandelen over de condities voor doorgifte. Voor 30 januari moeten partijen aangeven of ze genegen zijn de onderhandelingen te starten. Mochten UPC en Arte niet om de tafel gaan zitten dan zal het Commissariaat alsnog een uitspraak doen in deze zaak. (Kabelraden.nl)

“OMROEPEN OP NEDERLAND 3 MOETEN ZICH VERENIGINGEN”

De directies van NPS, VARA en VPRO hebben positief gereageerd op de oproep van een aantal prominente programmamakers om op Nederland 3 intensiever samen te werken. Ze eisen wel duurzame garanties voor het in standhouden van de pluriformiteit van de zender. De omroepen die Nederland 3 bespelen (NPS, VARA, VPRO, en RVU) moeten zich organisatorisch verenigen en vervolgens in elkaar opgaan, aldus de programmamakers van Nederland 3. Zij schreven dit, op initiatief van Frènk van der Linden, donderdag aan de raad van bestuur van Publieke Omroep en aan de besturen van de omroepen op het derde net. Volgens de ondertekenaars van de brief, onder wie Paul Witteman, Matthijs van Nieuwkerk, Felix Meurders en Ad van Liempt, is het momenteel met de samenwerking op het net matig gesteld. Hoewel in sommige gevallen goed zou worden samengewerkt (zoals Buitenhof, Nova en Dokwerk), zijn de omroepen van Nederland 3 te veel bezig met het verdedigen van hun eigen belangen, stellen de programmamakers. Het gevolg is volgens hen een onevenwichtige programmering. 

“RUUD DE WILD ROND MET 538”

Volgens dj Jeroen van Inkel, die vertrekt van Radio 538 naar Radio Veronica, is zijn oude werkgever rond met Radio 3FM-dj Ruud de Wild. “Dat ze mij bij 538 nu toch laten gaan, komt mede omdat 538 nu ook een deal heeft met Ruud de Wild,” zegt Van Inkel vrijdag in De Telegraaf. “Daar hebben ze de laatste tijd aardig mee lopen flirten. Die neemt gegarandeerd mijn plek in. Dat zal niet lang duren. Hij zou heel goed passen.” Van Inkel gaat naar verluidt 700.000 euro verdienen. Hij wilde dat bedrag niet bevestigen. “Ik ben niet zo happig om daarmee te gaan strooien. Laat ik het er maar op houden dat met wat ik per maand vang, ik alles kan doen wat ik wil. Edwin Evers en Gordon zitten in de boventoon met één miljoen. Ik zit vet onder dat bedrag, maar mij hoor je niet klagen.” (Sterrenbeurs)

OMROEP ZEELAND GAAT IN ZEE MET VLAAMSE TELEVISIE

Omroep Zeeland gaat bij de televisieprogrammering nauw samenwerken met AVS en Focus, de regionale omroepen in Oost- en West-Vlaanderen. Over en weer bestaat daartoe ‘grote bereidheid’. Dat is deze week gebleken tijdens een bijeenkomst waarop ‘forse’ delegaties van de drie omroeporganisaties de mogelijkheden bespraken om naar een vorm van samenwerking te groeien. Ambtenaren van de drie provinciebesturen, die het streven van harte ondersteunen, waren ook present. 

BERENDS DIRECTEUR OMROEP FLEVOLAND

Stokvis-directeur Allard Berends wordt per 1 januari directeur van Omroep Flevoland. Eerder was hij o.m. directeur bij AT5 en van Veronica Radio. Berends volgt Dink Binnendijk op die naar RTV West vertrok. Adjunct-directeur Rob Mul leidt de omroep tijdelijk. (Villamedia)

APELDOORN: SUBSIDIE LOKALE OMROEP VERLENGEN

Het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft besloten om de subsidie aan Omroep Apeldoorn met twee jaar te verlengen. De subsidie voor 2004 bedraagt ruim € 62.000,- . Het college heeft dit besluit genomen op basis van het vertrouwen dat ze heeft in het nieuwe bestuur en de toekomst van de omroep. De subsidie wordt alleen verstrekt als Omroep Apeldoorn sluitende afspraken maakt met ziekenomroep Zonnegolf over de verdeling van zendtijd. (Stentor)

ZENDSCHIP COMMUNICATOR VERTREKT UIT NEDERLAND

Als alles volgens planning gaat vertrekt donderdagochtend het zendschip The Communicator uit de haven van Ijmuiden. De sleepboot ‘JRW Apollo’ zal het zendschip gaan verslepen naar een nog onbekende bestemming in Engeland. (MV Communicator)

FRIESLAND: STUDIO BRUSSEL IN PLAATS VAN VRT RADIO 2

Sinds 17 december is bij kabelaar UPC in Friesland de Belgische radiozender Studio Brussel te beluisteren op frequentie 98,4. Studio Brussel vervangt daarmee VRT Radio 2 die niet meer kon worden doorgegeven vanwege de slechte ontvangst van het signaal sinds de verdeling van de etherfrequenties. (UPC)

VAN INKEL IN DE MIDDAG OP RADIO VERONICA

Vanaf 5 januari zal Jeroen van Inkel te horen zijn op Radio Veronica. Hij gaat elke werkdag tussen 16.00 en 19.00 uur het programma “RinkeldeKinkel” gaan presenteren. Momenteel is Rob van Someren te horen met het programma ‘Somertijd’ op dit tijdstip. Het is onduidelijk of Rob van Someren een ander programma krijgt bij Radio Veronica. Station Manager Uunco Cerfontaine: “Jeroen van Inkel bij Radio Veronica, dat is een legendarische dj bij een legendarisch radiostation”. De overgang naar Radio Veronica is mogelijk geworden doordat er een “forse afkoopsom” wordt betaald aan zijn vorige werkgever: Radio 538. Hoe hoog de afkoopsom is, en of Van Inkel zelf een deel van het bedrag moet betalen, kan Lex Harding van Radio 538 niet zeggen. De radiopresentator had een overeenkomst met Radio 538 tot april 2005. Eind juli gaf hij aan dat liever naar Radio Veronica ging, maar 538 wilde hem niet zomaar laten gaan. Juridisch getouwtrek was het gevolg, resulterend in een kort geding dat vlak voor de zitting door Van Inkel werd ingetrokken. Eind november meldde Van Inkel zich ziek. Zijn middagprogramma (16.00 tot 19.00 uur) wordt bij Radio538 sindsdien waargenomen oor Dennis Ruyer. Hij blijft dat voorlopig ook doen. Het ochtendprogramma dat hij presenteert (Greatest Hits) wordt daarom voorlopig door Lindo Duvall aan elkaar gepraat. Radio 538 gaat op zoek naar een top-dj die op termijn het programma van Van Inkel moet overnemen. (o.a. ANP)

RVB NEEMT BEZUINIGINGSVOORSTELLEN OMROEPDIRECTEUREN OVER

De Raad van Bestuur heeft dinsdag grotendeels ingestemd met de oplossingen die de afgelopen weken zijn uitgedacht in acht werkgroepen en waaraan de omroepdirecteuren (ODO) twee weken geleden tijdens een lange vergadering in Kijkduin hun fiat al gaven. Dat betekent dat de omroepbezuinigingen ad € 64 miljoen (per 2007) nu vastliggen per taakgebied per omroep. In Kijkduin waren op 8 en 9 december de belangrijkste knopen al doorgehakt. Elke A-omroep krijgt in 2007 een budgetkorting voor de kiezen van 4,8 miljoen Euro, waarvan 0,1 miljoen per omroep wordt ingezet voor een nieuw radiostation op de kabel, Urban Radio. Dit station richt zich op jongeren in de stedelijke gebieden, met name ook allochtone jongeren. Bij de besparingen is geen enkel taakgebied de dans ontsprongen.

Hierbij een overzicht van de voorgestelde bezuinigingen:

* Radio bezuinigt € 6,3 mln (waarvan de helft op Radio 4 en 2,5 mln. op 747AM; mogelijk vervallen nog de nachtuitzendingen op Radio 2). Hiertegenover staat een investering van € 2 mln. in Urban Radio;

* Televisie bespaart € 12,0 mln door een uitgekiend herhalingsbeleid (bij nieuwe programma’s ook meer rekening houden met herhaalmogelijkheid), intensievere samenwerking en specialisatie;

* Internet draagt € 5 mln bij in de bezuiniging, maar er komt ook iets nieuws: een gezamenlijke omroep-debatportal;

* Indirecte kosten moeten met € 11,8 mln omlaag, waarvan € 3 mln ten laste van huisvestingskosten;

* Faciliteiten zou zelfs méér dan de doelstelling besparen: € 10,7 mln in plaats van € 8,0 mln., maar de Raad van Bestuur wil nog iets meer tijd nemen voor het finale besluit over de inzet van dure “eigen” radiostudio’s. Een tweede grote post aan faciliteiten is het opzetten van een gezamenlijke dienst per net voor programma- aankoop, waarbij de EO en Nederland 3 iets ruimer in het jasje mogen zitten dan de rest van de netten. De faciliteiten KLO, Drukkerij en Bibliotheek & Documentatie dienen, over alle omroepen gerekend, € 1 mln te besparen.

* Efficiencyverbetering programma’s levert ook meer bezuiniging op dan de opdracht was, € 8,2 mln in plaats van € 6,5 mln, en wordt vooral per omroep afzonderlijk gerealiseerd;

* Loonkosten moeten met € 15 mln naar beneden ter dekking van oplopende pensioenlasten. De Raad van Bestuur concludeert dat de werkgroep Loonkosten realistische voorstellen doet ad € 14 mln besparing op deze kosten, die overigens bóvenop de overheidsbezuiniging komt;

* Samenwerking op net- en zenderniveau krijgt nadere uitwerking.

* Diensten tenslotte dragen € 6 mln bij aan de besparingen, waarvan de helft in de sector (kantoor)automatisering.

Bovenstaande keuzen gaan nog terug naar het overleg van omroepdirecteuren (ODO) en de netbesturen, en zullen volgens de planning in januari in de vorm van voorgenomen besluiten aan de Ondernemingsraden voor advies worden voorgelegd. Mede op basis daarvan hopen de Raad van Bestuur en de omroepdirecties in de loop van februari hun definitieve besluiten te kunnen nemen. Op het besluit van de Raad van Bestuur moet eind februari nog de instemming van de Raad van Toezicht (omroepvoorzitters + Kroonleden) worden gevraagd. (Antenne2)

REGIO-OMROEPEN ZUID-HOLLAND KUNNEN VOORLOPIG DOOR

De Zuid-Hollandse omroepen RTV West en Rijnmond kunnen tot half februari blijven uitzenden. Provinciale Staten (PS) van Zuid-Holland stemden woensdag schoorvoetend in om een definitieve beslissing over de noodlijdende zenders uit te stellen. De provincie vangt de financiële problemen de komende twee maanden op. Daarna neemt Zuid-Holland een definitieve beslissing. Op deze manier is tijd gewonnen om nader onderzoek te doen naar de toekomstperspectieven van West en Rijnmond. De omroepen moeten zelf voor eind januari een businessplan maken, met doorgerekende meerjarenbegrotingen. Er wordt een toezichthouder aangesteld en er moeten nieuwe besturen komen. 

MOTIE VOOR RUIMTE VRIJE RADIOZENDERS IN DE ETHER

Etherpiraten moeten in aanmerking komen voor een legaal plekje in de ether, zodat ze lokaal kunnen uitzenden. CDA-Kamerlid Atsma dient donderdag in de Tweede Kamer een motie in om dat te bewerkstellingen. Het is zo goed als zeker, dat een meerderheid Atsma steunt in zijn streven om minister Brinkhorst van Economische Zaken op andere gedachten te brengen. De D66-bewindsman zei eerder deze maand tijdens een overleg in de Tweede Kamer, dat er geen ruimte is voor de etherpiraten en dat hij er ook niet voor voelt om hen te ,,gedogen”. Atsma denkt daar anders over. Als veilig is gesteld dat de publieke zenders goed te ontvangen zijn, is er volgens hem nog voldoende ruimte over voor etherpiraten of wat ook wel genoemd wordt vrije radio. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die populaire Nederlandstalige liedjes ten gehore willen brengen. Onlangs nam in de Tweede Kamer niet alleen het CDA het op voor de etherpiraten. Ook GroenLinks, PvdA, VVD en D66 drongen bij Brinkhorst aan op toegeeflijkheid. (ANP)

VRIJDAG UITSPRAAK ONTVANGST OMROP FRYSLAN

Aanstaande vrijdag doet de Bestuursrechter een uitspraak over de ontvangstproblematiek rond de regionale zender Omrop Fryslan. Omrop Fryslân stapte onlangs opnieuw naar de rechter om te proberen de uitzendkwaliteit van radioprogramma’s te verbeteren. De omroep denkt de ontvangstproblemen op te lossen door de zender terug te plaatsen van de antenne van Smilde naar Jirnsum. Het Ministerie van Economische Zaken weigert aan die verhuizing mee te werken. Volgens het Agentschap Telecom van het ministerie zullen luisteraars een betere ontvangst hebben als de zender in Smilde op de voorgeschreven hoogte hangt. Tot nu toe is aan die vergunningsvoorwaarde nooit voldaan. De regionale omroep is er met zendmastbeheerder Nozema echter van overtuigd dat Smilde nooit een goede oplossing zal zijn, hoe hoog de zender daar ook hangt. “Wij willen terug naar Jirnsum”, zegt Omrop- directeur Pim Gaanderse. In juli ontmoetten het ministerie en de omroep elkaar voor een kort geding bij de rechter. De uitspraak is toen opgeschort in de hoop dat partijen er samen zouden uitkomen. Die partijen zijn er dus niet uitgekomen en nu doet de bestuurs rechter uitspraak op vrijdag. (Leeuwarder Courant via nl.media.radio)

NIEUWE SERIE ‘PLANET RACE’ DRAAIT UIT OP FLOP

De tweede serie van het programma Planet Race gaat de boeken in als enorme tv-flop. De zes-delige Yorin-reeks, gepresenteerd door Tim Immers, trok wekelijks slechts 250.000 kijkers. De slotuitzending werd gisteren bekeken door een treurig aantal van 128.000 kijkers. De vorige serie Planet Races werd eind vorig jaar nog uitgezonden door RTL4. Toenmalig presentator Gijs Staverman wist samen met de avontuurlijke deelnemers gemiddeld zo’n 600.000 mensen te boeien met de reis rond de wereld. Planet Race zal als gevolg van de slechte ontvangst van de vervolgserie hoogstwaarschijnlijk niet meer terugkeren op het scherm. (medianieuws-weblog)

NIEUWE ACTUALITEITENRUBRIEK TROS KRIJGT DE NAAM ‘REM’

Het nieuwe actualiteitenprogramma van de TROS krijgt de naam REM. Het is daarmee vernoemd naar het voormalige uitzendeiland in de Noordzee, waar 40 jaar geleden de eerste uitzendingen van de volksomroep vandaan kwamen. Het volgens presentatoren Wibo van der Linde en Harmen Roeland ‘positieve programma’ wordt vanaf februari op de late zondagavond uitgezonden. Beide mannen maakten de naam vanmorgen in De Telegraaf bekend. Het nieuwsmagazine zal zelfs vanaf het REM-eiland worden gepresenteerd. Ook is het de bedoeling dat de presentatoren en de gasten op het eiland overnachten.(Medianieuws weblog)

NL-AWARDS NAAR OMROEP FRYSLAN, RTV OOST EN OMROEP ZEELAND

In de studio van RTV Oost zijn dinsdag de NL-Awards voor beste regionale producties uitgereikt. TV Oost won met een reportage over de uitzetting van asielzoekers in de categorie ‘Nieuws’. Een film van Omrop Fryslan over amateurvoetbal won ‘Sport’. De Friezen wonnen ook de categorie ‘Varia’ met een documentaire over boksen. Het beste achtergrondprogramma kwam uit Zeeland. Radioprijzen waren er voor L1 (portret van een gevaarlijke weg), Radio Gelderland (poetisch programma over leven en dood) en Radio Rijnmond. (via Essent)

OVERHEID OVERSTELPT MET RADIOCLAIMS

De overheid is overspoeld met brieven, procedures en bezwaarschriften van radiozenders die ontevreden zijn met de frequentieveiling, aldus minister Brinkhorst van Economische Zaken. Inmiddels zijn er 96 bezwaarschriften ingediend en er lopen nog 66 procedures tegen de overheid naar aanleiding van de veiling. In totaal worden er tientallen miljoenen euro’s aan schadevergoeding geëist. De overheid heeft de commerciële etherfrequenties onlangs geveild, waarbij vele stations achter het net visten. (Essent)

BEN ZWAAN STOPT BIJ RADIO WEST

Ben Zwaan stopt als presentator bij Radio West. Half april 2004 gaat hij met vervroegd pensioen. Zwaan speelde al langer met de gedachte, maar de onrust over het voortbestaan heeft ook meegespeeld, zo schrijft hij aan zijn collega’s. “De ontwikkelingen van de laatste tijd zijn ook mij niet in de koude kleren gaan zitten en hebben zeker bijgedragen tot het nemen van deze beslissing”, schrijft de presentator. Het besluit staat los van de eventuele doorstart van RTV West. Morgen besluit de provincie Zuid-Holland of de noodlijdende zender kan rekenen op extra geld. Ben Zwaan is een van de boegbeelden van Radio West. Jarenlang presenteerde hij ‘De Koffieshow’ met bekende onderdelen als de ‘Thuismarkt’ en de ‘Bewegingstips met Resi Hoogendam’. Zwaan stapte in 2000 over naar TV West, waar hij de public relations verzorgde. In oktober van dit jaar keerde hij terug om de luistercijfers weer omhoog te krijgen. (HC)

TELEAC TREKT STEKKER UIT ‘TELESCOOP’

Het oudste nog bestaande radioprogramma over ict-onderwerpen, Telescoop, verdwijnt per 1 januari 2004. De educatieve omroep TeleacNOT trekt de stekker uit Telescoop, dat de laatste jaren twee keer per week te beluisteren was op 747 AM. De omroep schrapt het programma over internet en telecom in het kader van de ‘horizontalisering’ van de zender: de omroepen gaan beter samenwerken in blokken rond bredere onderwerpen om zo een groter luisterpubliek te trekken. Programma’s over specifieke onderwerpen, zoals Telescoop, waarin vaak ontwikkelingen op het gebied van internet aan de orde kwamen, genieten niet langer de bescherming van de omroepbazen. Telescoop is gesneuveld ten faveure van de ‘horizontale wetenschapsbalk’ – zoals programma’s tegenwoordig in Hilversum worden aangeduid – dat onder de naam ‘Hoe?Zo!’ elke werkdag te horen zal zijn op 747AM tussen 13.00 en 14.00 uur. Dat programma zal vooral gaan over ‘de actualiteiten uit de wetenschap’, aldus TeleacNOT-woordvoerder Leo Bot. “ICT komt daarin alleen nog ter sprake als er een relatie iets met de wetenschap.” Meer informatie kan Bot nog niet geven, omdat hij pas ‘sinds gisteren’ op de hoogte is van de formule van het nieuwe programma. Op de radio resteert over ICT nog slechts het Tros-programma Radio Online op Radio 1. 

UITSTEL VOOR RTV WEST EN RIJNMOND

De Zuid-Hollandse Gedeputeerde Staten willen de regionale omroepen RTV West en RTV Rijnmond tot half februari in de lucht houden. GS zal Provinciale Staten vragen daarvoor 4,7 miljoen euro in de noodlijdende omroepen te steken. In de tussentijd moeten de zenders dan verbeteringen laten zien. Daarnaast moeten zij reddingsplannen opstellen en laten doorrekenen. De zenders zijn zo goed als failliet. Om ze er bovenop te helpen,is minimaal 10 miljoen euro nodig. Provinciale Staten vergaderen morgen over het voorstel van GS. De provincie wil in elk geval niet alleen opdraaien voor de kosten. (NOStt)

TUBANTIA BEGINT ZONDAGSKRANT

Het regionale dagblad Twentsche Courant Tubantia begint komend voorjaar met een zondagskrant. Volgens directeur G. Driehuis wordt deze wekelijkse editie een krant die bij de smaak van de zondag past. Er zullen veel (nieuws) artikelen over sport, vrije tijd, leisure, lifestyle en uitgaanstips voor de zondag in staan. De Twentsche Courant Tubantia wil met de zondagskrant lezers trekken die door de week te druk zijn om de krant door te nemen. ,,Wij zien ook het aantal abonnees dalen. Er zijn enkele tienduizenden mensen die geen abonnee zijn omdat ze van maandag tot vrijdag geen tijd hebben om de krant te lezen of het teveel gedoe vinden. Met de zondagskrant willen we vooral die groep bereiken”, zei Driehuis dinsdag. (ANP)

FRESH FM BLAAST ‘ASTATIC’ NIEUW LEVEN IN

Met ingang van komende zaterdag zal Asta iedere dinsdag- en zaterdagavond live te beluisteren zijn op Fresh FM onder de naam ‘Astatic’. ASTA is zeer gelukkig dat zij vanaf 20 december (met Benny Rodrigues) live te beluisteren zal zijn. Op vrijdag 9 januari zal Fresh FM in samenwerking met ASTA het 20 jarige bestaan van ‘De Flitsende 50’ vieren met een grote party in ASTA. De lokale omroep van Den Haag, StadsRadio Den Haag, heeft in het verleden ook live- uitzendingen gedaan vanuit de Asta.

BOSCHTIONFM IS DEFINTIEF FAILLIET

Met het failliet verklaren van stichting Boschtion vrijdagavond is er ook een einde gekomen aan de uitzendingen op radio en tv om 02.00 uur. Volgens Groenen, curator van het radiostation zijn er geen middelen meer om uit te zenden. De curator liet ook weten dat de zendmachtiging niet overdraagbaar is conform de mediawet. Dit kan alleen als een andere stichting zich garant stelt voor financiën en de voorwaarden die staan in de mediawet. Het initiatief is ondertussen al genomen door stichting Teleros. Deze week gaat de stichting kijken of er een overeenstemming met het Commissariaat van de Media (CvdM), die de vergunning moet verlenen, kan worden verkregen. De gemeente, eigenaar van het pand waar Boschtion is gevestigd, heeft gesommeerd dat de inboedel uiterlijk 24 december uit het pand verwijderd moet zijn. De curator zal deze inboedel verkopen. Hiervoor is al een principe verkoopovereenkomst met stichting Teleros. (nl.media.radio)

ITALIAANSE PRESIDENT BLOKKEERT MEDIAWET

De Italiaanse president, Carlo Azeglio Ciampi heeft de nieuwe Italiaanse communicatie/mediawet die de regering van premier Berlusconi door het parlement heeft weten loodsen vooralsnog geblokkeerd. Dit bericht het weblog van Dutchmedia. Ciampi maakt daarbij gebruik van zijn presidentiële bevoegdheden waarin deze een aangenomen wet kan terugsturen naar het parlament als deze van mening is dat deze bijvoorbeeld ongrondwettelijk is en heroverweging dienen te hebben. De reden van het terug sturen heeft de president in een lange brief toegelicht. Ciampi vreest vooral een dominante positie van bepaalde televisie-bedrijven (lees Mediaset) die dankzij reclame-omzet concurrenten uit kan schakelen en aldus de vrijheid van drukpers onder druk zet. Bovendien gaat de wet dwars door gedane rechtelijke uitspraken heen, omschrijft de president met veel woorden in zijn brief.Als een wet wordt teruggezonden naar het Italiaanse parlement dient de president deze bij hernieuwde aanvaarding door het parlement te bekrachtigen…Uit reacties in Italië blijkt dat de Christelijke partij UDC die deelneemt aan de regering zo zijn twijfels heeft. Forza Italia, Lega Nord en Alleanza Nazionale blijven het een goede wet vinden. Ook wordt erop gewezen dat wetten reeds eerder door een president teruggestuurd zijn. De linkse oppositiepartijen zijn samen met (journalisten) vakbonden blij. Overigens zijn wetten in Italië referendabel, waarbij tegenstanders niet alleen de hoop op de president hadden, maar ook al aankondigden de wet in een referendum voor te laten leggen aan de bevolking. En daarmee is de Italiaanse situatie op een breekpunt. Immers Rete 4 zou volgens bestaande wetgeving op 31 december 2003 op moeten houden met uitzending naar uitspraak van rechters (iets dat eigenaar Mediaset jarenlang heeft weten uit te stellen!).(Dutchmedia Weblog)

FRESH FM WEER ON AIR VANUIT UTRECHT

Sinds dit weekeinde is Fresh FM weer te beluisteren in de stad Utrecht op 103.4 MHz. Door technische problemen zijn er een aantal weken geen uitzendingen geweest op deze frequentie. Het signaal van de studio van Fresh FM in Zoetermeer kon niet worden geleverd aan de steunzender in Utrecht. Deze problemen zijn nu verholpen.