Media kort: december 2006

AT5 eist doorgifte via Digitenne

AT5 wil desnoods met een proces tegen de staat doorgifte via Digitenne afdwingen. In een brief aan minister Maria van der Hoeven dreigt AT5 met stappen als de omroep wordt uitgesloten van het digitale pakket. ”Wij vinden dat wij als publieke zender gewoon vrij te zien moeten zijn,” zegt directeur John de Zwart. Er ligt inmiddels wel een tijdelijk akkoord. Tot 1 oktober 2007 deelt AT5 een kanaal met kinderzender Nickelodeon en is zo in de avond en nacht via Digitenne te ontvangen. AT5 voelt zich overgeleverd aan de grillen van KPN, dat negentig procent bezit van Digitenne en dat contractueel verplicht is de publieke zenders gratis door te geven, nu die sinds deze maand niet meer met een antenne via de ether te ontvangen zijn. Maar het contract tussen KPN, de Publieke Omroep en de overheid betreft alleen de landelijke en regionale omroepen en niet de lokale. ‘AT5 valt hierdoor, als lokale zender, buiten de boot,’ concludeert De Zwart in de brief aan de minister. Waar dat toe kan leiden, bleek eerder deze maand toen AT5 uit het zenderpakket van Digitenne dreigde te worden geschrapt. Dientengevolge zouden voortaan, volgens een schatting van AT5, 66.870 Amsterdammers verstoken blijven van AT5. Te elfder ure bereikten KPN en AT5 een compromis, nadat Amsterdamse Digitenne-abonnees massaal blijk hadden gegeven van hun verontwaardiging. (Parool)

UIT DE MEDIA:

** Weerman Jan Visser moet in het nieuwe jaar stoppen met zijn werkzaamheden voor Radio 10 Gold. Zowel het dagelijkse weerpraatje als de bijdrage van de weerman op de website van Radio 10 Gold zullen in het nieuwe jaar worden beëindigd. Jan Visser blijft wel werkzaam voor RTV Noord Holland, dagblad Trouw en het Noord-Hollands Dagblad. Jan Visser is ruim 13 jaar werkzaam geweest voor Radio 10 Gold. Op zijn website bedankt hij de luisteraars van de commerciële radiozender voor hun steun naar aanleiding van zijn gedwongen vertrek.

** In zowel Finland als Denemarken zullen met ingang van het nieuwe jaar een aantal sterke AM-zenders uit de lucht worden gehaald. In Finland wordt de 600 KiloWatt sterkte AM-zender in Pori stilgelegd. De zender wordt dan niet meer gebruikt door Radio Finland. Vanuit Denemarken zullen de AM-frequenties 243 khz (langegolf / 300 KiloWatt) en 1062 kHz (Middengolf / 250 KiloWatt) uit de lucht worden gehaald. (Media Network Weblog)

** Kandidaatkamerlid Ton Elias draagt per 1 januari zijn media-adviesbureau Elias Communicatie over aan drie van zijn partners. Elias stond op de 23-ste plaats op de kandidatenlijst van de VVD bij de afgelopen Tweede Kamercommissie. Hij kwam daarmee net niet in de Kamer; de VVD won 22 zetels. Niettemin verwacht Elias komend jaar toch in het parlement te komen. Hij spreek in een begeleidend mailtje van „het aanstaand Kamerlidmaatschap, dat ergens in 2007 wel zal aanvangen, al weet ik alleen nog niet wanneer.” Nadat hij zich had gekandideerd besloot Elias in september zijn bedrijf over te dragen. Voorlopig blijft hij „op afstand” betrokken bij het bedrijf. Het bedrijf gaat verder als Marlot Communicatie onder leiding van Steven Gelder en Bart Jochems.

** De commerciele radiozender Radio Waddenzee zendt tijdelijk uit vanaf de KPN-zendinstallatie nabij Moddergat. Reden voor de tijdelijke verhuizing is dat Radio Waddenzee de zendinstallatie vanaf de opstelplaats Finkum gaan verplaatsen naar Pietersbierum (nabij Harlingen). Dat is een hele operatie. De masten moeten worden gedemonteerd, leidingen uit de grond gehaald enzovoort. Al deze handelingen moeten vervolgens in Pietersbierum in omgekeerde volgorde worden uitgevoerd. Om de uitzendingen door te kunnen laten gaan maakt Radio Waddenzee nu gebruik van de KPN-zendmasten in Moddergat, een dorpje aan de Friese waddenkust nabij Lauwersoog. Zodra de verhuizing Finkum – Pietersbierum is afgerond wordt de zender op de nieuwe plek in werking gesteld. De uitzendingen komen tot uiterlijk 1 maart 2007 uit Moddergat.

** Bij een ramp of ernstig ongeluk moeten Radio Rijnmond en Radio West in hun uitzendingen naar elkaar verwijzen. Dat vinden de Zuid- Hollandse statenpartijen CDA en PvdA. In Zevenhuizen-Moerkapelle en Nieuwerkerk aan den IJssel kan straks via de kabel behalve naar Radio West, ook naar Radio Rijnmond worden geluisterd. CDA en PvdA vragen het College van Gedeputeerde Staten wie verantwoordelijk is voor die regionale zenderindeling. Beiden partijen willen ook weten of er niet meer overlappende gebieden gemaakt kunnen worden. Omdat beide omroepen ook de functie van rampenzender hebben, is het noodzakelijk dat de bevolking deze zender weten te vinden’. (RTV West)

** DJ Sander Guis start 1 januari met een eigen 3FM programma: “GUIS”. Elke woensdagnacht van 01.00 tot 04.00 uur presenteert Sander in BNN-zendtijd zijn nieuwe programma. Guis was al actief voor BNN.fm. In zijn programma Guis zijn een aantal vaste momenten. Bijvoorbeeld “De Bakplaat” waarbij Sander het strafblad van een bepaalde artiest analyseert en van deze artiest muziek draait. “Bijna alle grote DJ’s van de Nederlandse radiostations startten ooit bij 3FM “, zegt Florent Luyckx, zendercoördinator van 3FM. “Talent aan de 3FM opleiding krijgt de kans om in de nachten van 3FM mee te werken aan een programma en wordt daarbij intensief persoonlijk gecoacht”. (3fm)

** Een cameraman van de NOS heeft aangifte gedaan van bedreiging door een 23-jarige Utrechter. Een filmploeg van het NOS Journaal was donderdagochtend omstreeks 10.30 uur aanwezig bij de vuurwerkverkoop van Koningsdal op de Koningsweg. De verdachte wilde niet gefilmd worden en kwam op agressieve wijze op de cameraman toelopen om vervolgens tegen de camera te slaan. Toen de cameraman daar iets van zei, richtte de woede van de Utrechter zich op hem. Hij duwde en schopte het slachtoffer. Politieagenten die in de buurt waren, konden de man even later aanhouden. Hij is meegenomen naar het bureau. (AD/Utrecht)

** Rapper Ali B wordt vervolgd voor het illegaal afsteken van vuurwerk in Staphorst. Dat hebben de gemeente Staphorst, het Openbaar Ministerie en de politie laten weten. De kosten voor het opruimen van de vuurwerkresten worden verhaald op muziekzender TMF. Die heeft de actie bedacht als promotie van haar nieuwe radiozender TMF Radio. Er is commotie ontstaan over het afsteken van het vuurwerk, omdat tegelijkertijd iets verderop een begrafenis was. Zowel de rapper als de TMF heeft al excuses aangeboden. (RTV oost)

** TMF Radio biedt op zijn website excuses aan voor het afsteken van vuurwerk in Staphorst, op hetzelfde moment dat er iets verderop een begrafenis plaatsvond. Met vier honderdduizendklappers op het marktplein in Staphorst, volgens de muziekzender het saaiste dorp van Nederland, lanceerden Ali B en Yes-R woensdag een nieuwe radiozender van TMF: TMF Radio. Enkele honderden meters verder werd op hetzelfde moment een 19-jarige jongen begraven. ,,TMF was helaas niet op de hoogte van dit feit. Was TMF dat wel geweest dan hadden wij, vanzelfsprekend uit respect voor de overledene en zijn nabestaanden, de lancering niet plaats laten vinden op de desbetreffende locatie.” (ANP/AD)

** De brommerige programmamaker Frans Bromet gaat namens de NCRV gluren in boodschappenkarretjes van klanten van supermarkten. Volgens de cameraman/verslaggever is de inhoud van zo’n kar de spiegel van de ziel. Dat meldde een woordvoerder van de omroep vrijdag. Het programma ‘De winkelwagen’ is vanaf woensdag te zien op Nederland 2 (19.30 uur). De docusoap neemt op dat tijdstip de plaats in van het actualiteitenprogramma Netwerk, dat in 2007 op dezelfde zender naar 20.30 uur verhuist. (ANP/AD)

** Een deel van de kabelabonnees van internetprovider Zeelandnet kon gisteravond door een storing niet op het wereldwijde web. Rond kwart voor negen werden gebruikers van zowel Com21- modems als Webstarmodems getroffen door de storing. Bij de provider in Kamperland werd de storing opgelost door gebruik te maken van een omleiding. Hoelang de storing heeft geduurd en hoeveel klanten het betrof was gisteravond nog niet bekend. (PZC)

** Arrow Classic Rock Radio komt op zaterdag 30 en zondag 31 december met de De Arrow Random Rock 500. Rob Stenders is gastpresentator en is daarmee weer even terug in de ether. Rob Stenders presenteert de Arrow Random Rock 500 van 9-18 uur. Ad Ossendrijver, directeur van Arrow Classic Rock is blij met het gastoptreden van Rob Stenders. “Het is fantastisch om zulke goede muziek met de kwaliteit en ervaring van Rob Stenders te mogen combineren.”.

** PSV-Voetballer Patrick Kluivert overweegt juridische stappen tegen de regionale zender Radio Rijnmond. De zaakwaarnemer van Kluivert wil het radioverslag van Radio Rijnmond beluisteren van de wedstrijd Feyenoord-PSV. Kluivert werd in dat duel door de Rotterdamse fans uitgefloten en uitgemaakt voor moordenaar. Volgens het Algemeen Dagblad zou de verslaggever van Rijnmond in het radioverslag de kwetsende spreekkoren hebben vergoelijkt. De zaakwaarnemer van Kluivert wil weten wat er precies op Radio Rijnmond is gezegd. Volgens Rijnmond heeft de verslaggever inmiddels zijn excuses aangeboden.

UIT DE MEDIA:

** Sinds ruim een week heeft Radio Gelderland een steunzender in gebruik op 91.2 MHz vanuit Geldermalsen. Dit bericht de website FMTV. Navraag leverde op dat deze steunzender is gekomen om een einde te maken aan de ontvangstproblemen in de Bommelerwaard.

** De Star Tribune uit Minneapolis, een van de grotere Amerikaanse kranten, komt in handen van investeringsmaatschappij Avista Capital Partners. McClatchy Co., de huidige eigenaar en uitgever van 32 Amerikaanse dagbladen, verkoopt de krant voor 530 miljoen dollar (403 miljoen euro). Dit maakte Mc- Clatchy gisteren bekend. De uitgever had de krant in 1998 voor meer dan het dubbele gekocht. De Star Tribune kent een teruggang in oplage en advertentie-inkomsten, maar is wel winstgevend. De krant heeft een betaalde doordeweekse oplage van 361.172 en een zondagse van 596.333. De nieuwe eigenaar heeft geen dagbladervaring. (NRC)

** De traditionele zegen voor stad en wereld (Urbi et Orbi) van de paus heeft maandag 552.000 kijkers getrokken. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de stichting KijkOnderzoek. Aan het eind van de toespraak wenste Paus Benedictus XVI in meer dan zestig talen de mensen een zalig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar. De wens in het Nederlands was als zevende aan de beurt. (ANP/AD)

** Ruim twee miljoen mensen hebben zondagavond traantjes weg zitten pinken bij de speciale All You Need is Love Kerstspecial op RTL4. Dat bleek maandag uit cijfers van de stichting KijkOnderzoek. Het was de eerste keer dat Robert ten Brink het programma bij RTL4 presenteerde. Zijn liefdesprogramma was eerder bij SBS6 te zien. Een woordvoerster van RTL4 was maandag ,,trots” op de enorme belangstelling. (ANP/Planet)

** De soapactrice Yolanthe Cabau van Kasbergen zal tijdens beide kerstdagen te horen zijn op de commerciële radiozender 100 % NL met een speciale kerstshow. De actrice, bekend van de soap Onderweg naar morgen, presenteert eerste en tweede Kerstdag tussen 15.00 en 18.00 uur een speciale kerstshow. Dj Nienke Westerhof gaat Yolanthe op eerste en tweede Kerstdag voor. Tussen 10.00 en 15.00 uur presenteert zij haar speciale kerstprogramma met de beste luisterliedjes van Nederlandse bodem. (100 Procent NL)

** 3FM Serious Request 2006, de actie voor het Rode Kruis voor de slachtoffers van landmijnen wereldwijd, heeft een prachtig totaalbedrag van 2.648.495 euro opgehaald. Dit werd vanmiddag bekend gemaakt door 3FM zendercoördinator Florent Luyckx. De DJ’s van 3FM in het Glazen Huis op de Neude in Utrecht zamelden 1.648.495 euro in, de Nederlandse regering doneerde daarop 1 miljoen euro. Studio Brussel zamelde met de Belgische variant “Music for Life” in het Glazen Huis te Leuven een bedrag in van 2.419.426 euro na een verdubbeling van de Belgische regering. Het totaalbedrag dat naar het Rode Kruis gaat voor de slachtoffers van landmijnen komt hierbij op 5.067.921 euro. (ANP). 

** De Belgische overheid doneert 700.000 euro als de dj’s in het Glazen Huis in Leuven eenzelfde bedrag ophalen. Premier Jan Peter Balkenende beloofde al hetzelfde aan de dj’s in het Glazen Huis in Utrecht. Zij moeten een miljoen ophalen voor de overheid de opbrengst verdubbelt. (ANP)

** PCM ziet wel wat zitten in een overname van BNR Nieuwsradio. Dit zei Topman Tond aan de Stegge in een interview met Telecom Update. Hou zou de FD Mediagroep, waarvan BNR onderdeel is, wel zien zitten. “De FD Mediagroep is heel complementair aan het geheel”, aldus Aan de Stegge in het tijdschrift. “Ze hebben met BNR Nieuwsradio een mooie zender waar je iets mee kunt.” Met de eigen muziekzenders Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM zegt hij ‘weinig te kunnen’ vanwege de beperkte mogelijkheden om hier nieuws op uit te zenden. (Radiofreak)

** Omroep MAX laat in juni bekende Nederlanders portretteren door kunstschilders in een nieuw tv-programma. In Sterren op het doek wordt wekelijks een prominente landgenoot tijdens een aantal interviews vastgelegd door drie verschillende schilders. ,,Eén doek mag de geportretteerde mee naar huis nemen, de beide anderen houden wij”, zegt MAXvoorzitter Jan Slagter. ,,Na acht afleveringen hebben we zestien schilderijen en die zullen we in verschillende musea tentoonstellen. Daarna worden de werken tijdens een voor iedereen toegankelijke veiling verkocht. De opbrengst gaat naar een nog nader te bepalen goed doel. (Telegraaf)

“Kranten verkopen hun laatste aandeel in ANP”

De grote Nederlandse krantenuitgevers trekken zich helemaal terug uit het ANP. Beleggingsmaatschappij Halder heeft een bod gedaan op het 30%-pakket dat in handen is van PCM, De Telegraaf, Wegener en een aantal kleinere kranten. Dit bericht het Financieele Dagblad vandaag. Als de transactie is afgerond, komt het persbureau in handen van NPM (45%), Halder (45%) en het management (10%). Dit melden bronnen die zich dicht bij de onderhandelingen bevinden tegenover het FD. Geen van de betrokken partijen wil reageren, zolang de onderhandelingen nog lopen. Halder, onderdeel van de Belgische beleggingsmaatschappij GIMV, heeft een bod gedaan van ruim euro 9 mln op de aandelenpakketten. De kleinere kranten, waaronder Het Financieele Dagblad, willen de transactie nog dit jaar afronden. PCM, De Telegraaf en Wegener zijn nog met Halder in onderhandeling over de prijs. De verkoop van de aandelen komt juist op het moment waarop de kranten met het ANP onderhandelen over nieuwe contracten voor het afnemen van nieuws. De driejaarcontracten lopen deze maand af. ‘Het zijn twee verschillende trajecten, maar ze hebben alles met elkaar te maken’, zegt een bron die anoniem wil blijven.

UIT DE MEDIA:

** De zender Nationaal FM in Burgum is door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. In november werd de commerciële zender al uit de lucht gehaald. Een deurwaarder nam de zendapparatuur in beslag in opdracht van verhuurder Telecom Vision. Curator Piter van Zandbergen heeft tevergeefs geprobeerd om eigenaar Michael de Jong te treffen. Maar hij is spoorloos. Het bedrijfpand is leeg en de woning van De Jong is onlangs executoriaal geveild. Inmiddels zijn via de etherfrequenties van Nationaal FM de uitzendingen te horen van Holland FM (via oa LC)

** Uruzgan FM, de radiozender voor soldaten in Afghanistan, heeft de eerste live-uitzending vanuit Kandahar verzorgd. Soldaten konden in het programma verzoeknummers aanvragen. De uitzending duurde vrijdag van 17.00 tot 20.30 uur. Uruzgan FM zendt tot en met eerste kerstdag uit vanuit Kandahar. De radiozender opereert vanaf woensdag vanuit Tarin Kowt, bij Kamp Holland. Uruzgan FM is een initiatief van de Wereldomroep, 3FM en Nederlandse lokale omroepen. (Novum)

** Meerdere piratencombinaties uit de provincie Friesland moeten op last van het Agentschap Telecom de frequentie van hun uitzendingen wijzigen. De huidige frequenties zijn minder geschikt. Traditioneel worden in de laatste weken van het jaar meerdere eindejaarsmarathons georganiseerd door verschillende samenwerkende piratenzenders. De Vrije piraten verhuizen van 88.30MHz, naar 107.70MHz. Voor de Vrolijke strijders moet de radio verdraaid worden van 94.4 naar 106.5MHz. Ook van de zender Charity FM is bekend dat deze moet verhuizen. Het Drachtster piraten team blijft vooralsnog op dezelfde frequentie uitzenden. Ook de overige stations blijven op dezelfde frequentie uitzenden. (Waldnet)

** Het Nederlandse publiek heeft vanavond tijdens de live Finale van de Gouden Loeki 2006 de commercial “Acupunctuur” van Centraal Beheer Achmea gekozen tot de beste televisiecommercial van 2006. De verzekeringsmaatschappij wint hiermee voor de derde keer een Gouden Loeki: in 2004 won het bedrijf een Gouden Loeki met de commercial Leeuw en in 2001 met de commercial Rio. De Gouden Loeki werd op 22 december in de Amsterdam Convention Factory voor de twaalfde keer uitgereikt. De uitreiking van dé publieksprijs voor de beste televisiecommercial van het jaar was voor de vierde keer live op tv te zien. In totaal zijn er ruim 100.000 stemmen uitgebracht. Meer info via http://www.ster.nl/

** De Vlaamse televisiespot over het rookverbod in de horeca, waarin rokende dieren worden opgevoerd, wordt afgevoerd. Tegen de spot waren klachten ingediend bij de Jury voor Ethische Praktijken en bij minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS). De Jury voor Ethische Praktijken (JEP) in de reclame kreeg een reeks klachten binnen over het nummer “Les gitans” dat als achtergrondmuziek wordt gebruikt in de spot. De combinatie van de muziek met de vrij schokkende beelden zou een verband leggen tussen de beelden en de zigeunerwereld. Ook was er een klacht van een roker die een vergelijking van rokers met dieren beledigend vindt. (VRT)

** De kijkcijferkloof tussen privézender RTL-TVi en de openbare zender RTBF La Une (vroeger RTBF1) is in 2006 nog groter geworden. RTL-TVi lokt tussen 17u en 23u tussen 20 en 25 procent van de kijkers, La Une bereikt minder dan 15 procent kijkers. Volgens de CIM- cijfers blijft RTL-TVi de meest bekeken zender door het publiek van de Franstalige Gemeenschap. Het marktaandeel van de zender overstijgt 30 procent. Het marktaandeel van RTBF (La Une en La Deux) bleef in 2006 onder de 20 procent, behalve tijdens de zomer, toen de Franstalige openbare omroep bijna 30 procent haalde dankzij de sportuitzendingen. RTL-TVi blijft ook leider bij de kijkers jonger dan 50 jaar en trekt sinds 2003 ook meer kijkers die ouder zijn dan 50 jaar. (VRT)

** Tanja Jess stopt met het presenteren van de verleidingsprogramma’s voor Veronica. De afgelopen twee jaar presenteerde de blondine programma’s als Temptation Island, Paradise Hotel en Undercover Lover. “Ik heb alle programma’s met heel veel plezier gepresenteerd”, zegt Tanja. “Maar het wordt nu tijd voor iets nieuws.” (Novum)

** Sinds donderdag wordt via de zender Smilde het complete Digitenne TV pakket van KPN uitgezonden. Tevens is op kanaal 60 Radio Drenthe toegevoegd. (FMTV)

RTL FM wordt definitief TMF Radio

Vanaf 27 december verandert de naam RTL FM in TMF Radio. Dit non-stop hitstation is eind december in het hele land via de kabel en internet te beluisteren. Dit berichten MTV Networks en RTL Nederland in een persbericht. TMF Radio is een samenwerkingsverband tussen RTL FM, Sky Radio Group en MTV Networks Benelux. Sky Radio Group assisteerde RTL FM al geruime tijd met de muzikale- en technische invulling van het radiostation. “TMF Radio zal zich met de nieuwste hits op jong Nederland richten. Muzikale pijlers van dit gloednieuwe radiostation zijn Nederlands talent, populaire hits uit de hitlijsten van dit moment en de hits van morgen. TMF Radio is muzikaal een trendsetter en brengt met haar ‘altijd hits’-formule een nieuw geluid op de Nederlandse radio.

Luistercijfers: Radio 538 daalt, Radio 2 stijgt

De zenders van ORN zijn de grootste stijger in de periode oktober/november 2006 van het CLO van Intomart GfK. Het marktaandeel kwam uit op 14,8 (was 14,3). Ook CRN groeit: van 2,3 naar 2,7 procent. Radio 538 zag het aandeel dalen van 11,9 naar 11,6 procent, terwijl Radio 2 van 10,8 naar 11,1 ging. Sky Radio bleef op 10,0, 3FM ging naar 8,2 (was 8,0) en Radio 1 bleef op 7,0.

sep/okt(in%)	sep/nov(in%)
01	Radio 538	11.9	11.6
02	Radio 2	10.8	11.1
03	Sky Radio	10.0	10.0
03	Radio 3FM	8.0	8.2
04	Radio 1	7.0	7.0
06	Q-Music	6.3	6.1
07	Radio Veronica	5.9	5.5
08	Radio 10 Gold	4.5	4.3
09	CAZ!	1.9	1.9
10	Radio 4	1.8	1.8
--	ClassicFM	1.7	1.8
12	Arrow Classic Rock Radio	1.5	1.6
13	SlamFM	1.4	1.4
14	Radio5	1.1	1.1
15	RTL FM	1.0	0.9
16	Arrow Jazz FM	0.5	0.6
17	BNR Nieuwsradio	0.4	0.4
18	KinkFM	0.4	0.3
--	100 % NL	0.3	0.3
==	Regio Radio	14.3	14.8
==	Regionale Commercieel Radio	2.3	2.7
==	Overige	6.9	7.0

Kosten externe adviseurs stijgen 30 procent bij PO

De kosten van externe adviseurs zijn bij de landelijke publieke omroepen in 2005 met bijna 30 % gestegen ten opzichte van 2004, zo blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media. Werden in 2004 voor een totaalbedrag van bijna 6 miljoen euro accountants, juristen, advocaten, organisatieadviseurs en interim-managers ingeschakeld, in 2005 bedroegen deze kosten 7,75 miljoen euro: 1,15 % van het jaarbudget. Bij de Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), die dit jaar voor het eerst bij het onderzoek werden betrokken, bedroegen de kosten van externe adviseurs respectievelijk 2,12 % en 0,65 % van het eigen jaarbudget. Bij elkaar opgeteld bedroegen de kosten van externe adviseurs bij de landelijke publieke omroepen, de Wereldomroep en het MCO in 2005 bijna 8,9 miljoen euro op een totaal jaarbudget van ruim 750 miljoen euro. Het meeste geld werd besteed aan het inschakelen van organisatieadviseurs: 3,1 miljoen euro. Aan juridische adviseurs werd 1,8 miljoen uitgegeven, aan interim-managers 1,5 miljoen, aan accountants 1,4 miljoen en aan overige externe adviseurs nog eens 1 miljoen euro. Het Commissariaat zal de ontwikkeling van deze kosten ook de komende jaren blijven volgen en hierover rapporteren aan het ministerie van OCW en de betrokken instellingen. (CvdM)

UIT DE MEDIA:

** 3FM Serious Request heeft tot donderdag 21 december 16.30 uur 353.405 euro opgehaald, ruim 100.000 euro meer dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip. Dit werd vanmiddag bekend gemaakt door Tanja Jess die vanavond bij de drie dj’s Gerard Ekdom, Giel Beelen en Sander Lantinga te gast is. Met de actie willen 3FM en het Rode Kruis zoveel mogelijk geld ophalen, zodat wereldwijd slachtoffers van landmijnen geholpen kunnen worden. 3FM Serious Request gaat nog door tot zondag 24 december.

** Op 18 december is in het gemeentehuis van Scherpenzeel de nieuwe programmaraad “Utrecht Oost” geïnstalleerd. Deze programmaraad is ontstaan uit een fusie van de programmaraden Nedersticht en Utrecht Zuid-Oost en beslaat de gemeenten Heuvelrug, Zeist, Maarn, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Bunnik. (Kabelraden.nl)

** De Telegraaf komt volgend jaar met een nieuw vrouwenblad, dat wekelijks in een oplage van 800 duizend meegaat in dagblad De Telegraaf. Dat meldt Adformatie vandaag,.Het weekblad, genaamd Vrouw, richt zich op vrouwen tussen de 30 en 55 jaar en is een kruising tussen Vriendin (Audax) en Margriet en Libelle (Sanoma Uitgevers). Pijlers worden mode, psychologie en eten en gezondheid. Commercieel directeur Frank Volmer van De Telegraaf bevestigt de plannen. Waarschijnlijk wordt het vrouwenblad – het grootste van Nederland – met de zaterdagkrant meegestuurd. Het aantal pagina’s gaat, afhankelijk van de adverteerders, minstens 56 pagina’s tellen. De Telegraaf zou het nog nadenken over de toekomst van het magazine TV Weekeinde, dat ook bij de zaterdagkrant zit. (Adformatie)

** De politie heeft donderdag tv-opnames gemaakt in de Nijmeegse Van Welderenstraat vanwege het onderzoek naar de moord op Louis Sévèke. De Nijmeegse journalist werd ruim een jaar geleden op deze plek vermoord. De tv-opnames zijn voor het programma Opsporing Verzocht, dat op 2 januari wordt uitgezonden. Daarin zal voor het eerst een gefilmde reconstructie van de moord te zien zijn. De politie is nog steeds op zoek naar een aantal getuigen en naar de inzittende van een rode Opel Vectra, die op de avond van de moord in de buurt was. (omroepgelderland)

** Kabelaar Delta breidt in januari 2007 haar digitale basispakket uit met 20 zenders. Het gaat om de regionale tv-zenders TV Rijnmond en Omroep Brabant en om diverse digitale themazenders van de publieke omroep waaronder: Journaal 24, 101 TV, Cultura , Politiek 24, HilversumBest, Holland Doc, /Geschiedenis, Consumenten TV, 3VOOR12 Central, 3VOOR12 on stage, Nederland-e, Humor TV, Sterren.nl, Omega TV, Dier en Natuur, Geloven en Opvoeden doe je zo.

** Als eerste in Nederland geeft kabelaanbieder @Home (Essent Kabelcom) met ingang van 19 december 2006 Surround Radio van Publieke Omroep door in het digitale pakket (kanaal 701). Surround Radio zendt uit in Dolby Digital. Ontvangst is mogelijk voor elke luisteraar die zijn home cinema set aansluit op de set-top box van @Home. lees verder.

** Irak was veruit het gevaarlijkste land om te werken voor journalisten in 2006. Tot nu toe stierven daar dit jaar 32 journalisten en 15 mensen die werkten voor media, zoals tolken en chauffeurs. De Amerikaanse organisatie Committee to Protect Journalists (CPJ) publiceerde vandaag een rapport. Wereldwijd werden volgens de organisatie tot op heden in 2006 55 journalisten gedood bij de uitoefening van hun vak. In 2005 vielen 47 slachtoffers. De CPJ onderzoekt nog of 27 journalisten stierven door hun werk. Afghanistan en de Filippijnen, waar elk drie journalisten werden gedood, waren de gevaarlijkste landen na Irak. Irak staat voor het vierde achtereenvolgende jaar bovenaan de lijst; 92 verslaggevers en 37 helpers kwamen om sinds de Amerikaanse invasie in Irak in maart 2003. „De doden in Irak tonen hoe slecht de positie van journalisten is geworden als neutrale waarnemers in oorlogstijd “, aldus Joel Simon van de CPJ. (Reuters) Committe to Protect Journalists: www.cpj.org. (NRC)

** De commerciële radiozender Radio 227 zal door Casema toch in een aantal gemeenten worden doorgegeven na 1 januari 2007. Eerder was bekend geworden dat het contract tussen Radio 227 en Casema per 1 januari in zijn geheel zou zijn ontbonden. In Zoetermeer, Wassenaar, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Nootdorp, Amersfoort, Bunschoten, Leusden, Soest, Baarn, Blaricum, Breukelen, Bussum, Eemnes, Huizen, Naarden enWijdemeren (Loosdrecht) zal Radio 227 ook na 1 januari via de Casema-kabel te horen zijn. Ook kabelaar Delta Kabelcomfort (Zeeland) blijft Radio 227 in 2007 doorgeven.

** Sacha de Boer (NOS) is dit jaar de populairste nieuwspresentator van Nederland geworden. Mart Smeets werd de meest favoriete sportpresentator. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van kabelbedrijf UPC. Het bedrijf (2,2 miljoen tv-klanten) liet dit jaar 6000 mensen in dertien Europese landen ondervragen. Het was de derde keer dat het zo’n onderzoek hield. Na Sacha de Boer kwamen Loretta Schrijver (RTL4) en Philip Freriks (NOS). Mart Smeets werd gevolgd door Jack van Gelder (NOS) en Tom Egbers (NOS) samen met Humberto Tan (Talpa/Tien). Opvallend is dat Sacha de Boer bijna twee keer zo populair is onder mannen als onder vrouwen. Bij Loretta Schrijver is dat precies andersom. (ANP)

** De Lokale Omroep Schijndel (LOS) moet op zoek naar een nieuwe leiding. Voorzitter Leo van Rozendaal en secretaris Henk van de Brand vertrekken volgend jaar en ook hoofdredacteur Wim Vermeulen stopt ermee. Penningmeester Piet van Esch wil vooralsnog doorgaan. Van voorzitter Van Rozendaal was bekend dat hij per 1 januari zou stoppen. (BD)

** Het Mozaiekkanaal en de zenders Arte, BBC World, WDR en RTBF zullen vanaf 1 januari 2007 uit het analoge zenderpakket van DELTA Kabelcomfort worden gehaald. Dit heeft de Zeeuwse Programmaraad besloten om forse prijsverhogingen te voorkomen. De kosten voor het analoge zenderpakket van DELTA Kabelcomfort blijven gelijk. Het analoge zenderpakket van DELTA Kabelcomfort zal dus ook in 2007 aangeboden worden voor € 15,65 per maand. Het analoge pakket bevat (na de hierboven genoemde verandering) vanaf 1 januari 2007, 36 zenders.

UIT DE MEDIA:

** De Programmaraad Amstelveen heeft haar concept radioavies 2007 bekend gemaakt. De veranderingen ten opzichte van het huidige aanbod zijn zeer beperkt: De zenders Q-Music , Radio 10 Gold, Sky Radio, Radio Veronica, BBC Worldservice en City FM zijn naar de aanvullende lijst gegaan. De nieuwe verplichte zenders zijn FunX (A’dam), WDR 3, WDR 4, BBC Radio 2, BBC Radio 3 en Radio 227. De derde, aanvullende, lijst met zenders is het, niet bindende, advies van de Programmaraad Amstelveen aan Casema voor haar selectie voor de overige beschikbare radiokanalen. Deze lijst is in volgorde van prioriteit opgesteld. Deze volgorde geeft aan wat onze nieuwe keuze zou zijn indien een van de zenders van bovenstaande lijsten, op de plaatsen 1 t/m 25, niet meer doorgegeven kan worden. Dan kan de beschikbare capaciteit immer optimaal worden gebruikt zonder administratieve vertragingen. Het gaat hier om de zenders: Concertzender Nieuwe Stijl, City FM, Sky Radio, Radio 10 Gold, Radio Veronica, Q-music, France Musique, VRT Radio 2, RTBF Musiq3, Tweede Kamerlijn, RNE Radio Clasica, WDR 2, 100% NL, BBC Worldservice en Radio Bembem.

** De Raad van bestuur van de Publieke Omroep stelt B en W van Utrecht financieel verantwoordelijk voor de gevolgen van het pas eind 2007 ter beschikking komen van een vervangende grote concertzaal. Muziekcentrum Vredenburg wordt eind juni 2007 gesloten voor verbouwing. Kamermuziek kan pas vanaf oktober 2007 klinken in de Leeuwenberghkerk. Het gaat de Publieke Omroep onder andere om de kosten van te annuleren contracten van het Muziekcentrum van de Omroep. (NRC)

** De kanaaldeling van Nickelodeon (05-18 uur) en Tien (voorheen Talpa, 18-05 uur) blijft via het betaalaanbod ‘Digitenne van KPN’ voorlopig bestaan. Via satelliet, kabel en IPTV-aanbieders is Tien sinds zaterdag jl. 24 uur per dag te zien, Nickelodeon deelt de zendtijd (05-20 uur) op die infrastructuren voortaan met The Box/Comedy Box. Reden hiervan is dat KPN op haar eigen capaciteit geen mogelijkheid meer zag om een extra zender vrij te maken, nu ze het contract met AT 5 uitdient tot eind dit jaar. Dan zal – zoals het er nu naar uitziet – AT 5 niet langer 24 uur per dag door KPN worden uitgezonden, frequentieruimte vrijkomen om eventueel beide landelijke zenders volledig door te geven. Zoals bekend, strijdt AT 5 voor een plek op de DVB-T frequentie van de publieke landelijke omroep (NOS), maar AT 5 is in de tussentijd ook nog met KPN in gesprek om deze opties te bezien.

** De Programmaraad Zoetermeer heeft in zijn televisieadvies 2006-2007 aan Casema geadviseerd de Hindoestaanse zender Aroma TV in het analoge pakket door te geven in plaats van TRT International, omdat de Turkse gemeenschap een veel kleinere bevolkingsgroep in Zoetermeer vertegenwoordigt dan de Hindoestaanse gemeenschap. Casema heeft deze week laten weten op dit moment geen uitvoering te kunnen geven aan dit advies. De Hindoestaanse zender heeft onlangs zijn naam veranderd in Sahara Amor TV en heeft aan Casema laten weten dat de zender alleen in het analoge pakket mag worden opgenomen, als er ook een plaats in het digitale pakket beschikbaar komt. Over het digitale pakket heeft de Programmaraad geen adviesbevoegdheid en het is aan Casema en de Hindoestaanse zender om afspraken daarover te maken. Omdat die onderhandelingen nog lopen, zal vooralsnog TRT International in het analoge pakket worden doorgegeven, zo heeft Casema bericht. (Programmaraad Zoetermeer)

** VNU heeft met de Britse investeerdersgroep 3i overeenstemming bereikt over de verkoop van de zakelijke titels. De Business Media Europe-tak van VNU wordt voor een onbekend bedrag verkocht. Hierdoor veranderen de Nederlandse uitgaven zoals Computable, Emerce, Intermediair, PCM en Sprout van eigenaar. Onder de verkoop vallen de activiteiten van VNU BME in Nederland, Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Duitsland en België. Over de verkoop van de Franse tak is nog geen overeenstemming. De activiteiten van VNU Exhibitions Europe en VNU Business Media USA blijven onder de vleugels van VNU opereren. VNU kondigt verder aan dat het een permanente kostenbesparing wil doorvoeren van 10 procent. Om dit te bereiken zullen volgend jaar zeker vierduizend banen worden geschrapt. De overname moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders en mededingingsautoriteiten. (Via Webwereld)

** Sandra Tielenburg vertrekt na zes jaar als country manager van Discovery Networks Europe. Haar opvolger is Jochem de Jong. Tielenburg verlaat het tv-bedrijf ‘om nieuwe professionele uitdagingen aan te gaan en nieuwe kansen te benutten’. De Jong wordt benoemd als vice president en country manager voor de Benelux. Tielenburg trad toe tot Discovery toen haar advertentiebedrijf Ad Valorem door Discovery Networks Europe werd overgenomen in het kader van de opening van de Nederlandse vestiging in 2000. Sinds dat moment heeft zij de supervisie gehad over de lancering en de verdere ontwikkeling van de zes kanalen van Discovery in de Benelux. Ze zal Discovery eind januari verlaten. De Jong treedt op 1 februari 2007 toe tot Discovery. De Jong is afkomstig van MTV Networks Benelux waar hij 5 jaar werkzaam was, laatstelijk in de functie van VP digital media & affiliates. (Adformatie)

** NOS Studio Sport heeft een bronzen ring gewonnen bij de Olympic Golden Ring Awards van het Internationaal Olympisch Comité. Het gaat om de documentaire over de Amerikaanse schaatser Shani Davis van Kees Jongkind, zo maakte de NOS maandag bekend. De film won in de categorie The Best Athletes Profile. In de documentaire volgt Jongkind Davis in de maanden dat hij zich wil kwalificeren voor twee Olympische disciplines, shorttrack en langebaanschaatsen. Davis werd gefilmd tijdens twee wereldbekerwedstrijden schaatsen, maar ook in de buurt van Chicago waar hij opgroeide en als kind trainde. Hij moest het stellen, zo laat de productie zien, zonder medische staf of mental coach. De drijvende kracht achter Davis’ succes is zijn moeder. (ANP/AD)

** Tien gaat de deelnemers aan het realityprogramma De Gouden Kooi straffen als ze vloeken. Dat maakte de televisiezender, voorheen Talpa, maandag bekend. De Bond tegen het Vloeken had eerder bezwaar gemaakt tegen het grove taalgebruik in de tv-show. De bewoners van de luxe villa moeten drie contactpunten inleveren per keer dat ze een scheldwoord gebruiken. Het aantal punten bepaalt hoe lang iemand contact mag hebben met zijn of haar familie. De Bond is tevreden met de maatregel van Tien. Deelnemer Brian heeft maandag telefonisch namens alle bewoners excuses aangeboden voor het taalgebruik en laten weten dat zij allemaal donateur worden van de Bond. (ANP/AD)

** De grote zendtoren van de VRT en RTBF aan de Reyerslaan in Brussel zal vanaf dinsdag voortaan elke avond op een speciale manier verlicht worden. Dat kondigt de Brusselse minister van Openbare Werken Pascal Smet aan. De verlichting van de toren maakt deel uit van een lichtplan voor heel Brussel, waarmee de minister bekende gebouwen, kunstwerken, handelsassen en pleinen beter wil verlichten om ze meer tot hun recht te laten komen, het imago van de stad te verbeteren en de stad te promoten. “Verlichting is echter meer dan licht. Ze kan de stad ook een identiteit geven, sfeer scheppen of de veiligheid verhogen. Bovendien kan een betere verlichting bijdragen tot de promotie van Brussel”, is Smet de mening toegedaan. (gva)

** De journalisten van de Italiaanse audiovisuele media hebben maandag een 24-urenstaking ingezet om de vernieuwing van hun cao te verkrijgen. De media zenden slechts minimale nieuwsbulletins uit. Zowel de journalisten van de geschreven pers als hun audiovisuele collega’s hebben de jongste maanden herhaaldelijk het werk neergelegd om te protesteren tegen het afbreken door de uitgevers van de onderhandelingen voor de vernieuwing van de collectieve arbeidsovereenkomst die in februari 2005 afliep. (GvA)

** Steengeyl is de naam van de samenwerking tussen BNN en website GeenStijl. Dit bericht De Telegraaf. De omroep spreekt van een nieuwsshow met bijtende invalshoeken, te zien vanaf vrijdag 12 januari (Ned. 3, 23.45 uur). Volgens BNN is Steengeyl „tendentieus, ongefundeerd en buitengewoon kwetsend, maar ook licht verteerbaar, actueel en met een zak zout te consumeren”. De onderwerpen worden gekozen uit de artikelen op geenstijl.nl. Het nieuws van de week passeert in 25 minuten. Vaste onderdelen zijn ‘Ondertussen in Helmond’: pittoreske plaatjes van het meest criminele dorp van Nederland en ‘Opdat wij niet vergeten’: een historisch item over een spraakmakende zaak van toen. Steengeyl gaat al een dag eerder (11 januari, 16.00 uur) in première op jongerenkanaal 101, te zien via de digitale kabelpakketten en internet.

** RKK gaat op zoek naar het mooiste Mariabeeld van Nederland. De omroep heeft al een paar bijzondere Maria’s binnen: eentje uit de gevangenis en eentje met een deurtje aan de achterkant waar vroeger de schoonmakers van de kerk blijkbaar hun fles jenever in verborgen. Zondag 7 januari begint de zoektocht echt in Kruispunt Radio, met een uitzending die geheel in het teken staat van de Heilige Maagd. (o.a. via Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** De belspelletjes op tv worden sinds kort geteisterd door een gewelddadige bedreiger. Dit bericht dagblad De Telegraaf in haar editie van zaterdag. Presentatrices staan sinds maandag onder zware beveiliging. Bij omroep SBS 6, die de spelletjes uitzendt, is sinds afgelopen week het gebouw in Amsterdam hermetisch beveiligd tegen indringers. Daarbij worden onder meer bewakers met honden ingezet. Zeker een presentatrice is inmiddels geconfronteerd met een gewelddadige man. Deze is ook eenmaal met geweld het gebouw binnengedrongen. Ook verzond deze persoon dreigbrieven. Volgens ingewijden worden de presentatrices met beveiligde en geblindeerde auto’s naar de studio gereden. SBS 6 sluit niet uit dat er meer gestoorde bedreigers actief zijn. Producent 2Waytraffic bevestigde gisteren desgevraagd de dreigementen. Directeur Unico Glorie: „Er is sprake van ernstige bedreigingen en eenmaal is sprake geweest van geweld. Dat is de aanleiding voor de voorzorg.” De presentatrices zijn in dienst bij dit bedrijf. De woordvoerder van SBS 6 stelde gisteren: „Met het oog op de veiligheid mogen er geen details bekend worden gemaakt.” De politie is ingeschakeld en bezig met een onderzoek.

** De Evangelische Omroep heeft de rechten gekocht van de film The Nativity Story. Dat heeft een EO-woordvoerder gisteren bevestigd. In deze Hollywoodfilm, die nu in de bioscopen draait, staat het Bijbelse kerstverhaal centraal. Dat de EO de rechten nu heeft, betekent dat de kerstfilm in Nederland alleen bij deze omroep mag worden vertoond. Wanneer de film op tv komt, is nog niet duidelijk. In 2004 aasde de EO ook al op de rechten van de film The Passion of the Christ . Toen was RTL de omroep echter voor. (Nederlands Dagblad/IKON)

** “Er moeten stevige sancties komen tegen de RTBF”. Dat zei vice-premier en MR-voorzitter Didier Reynders in de marge van de raad van bestuur bij de Franstalige openbare omroep vrijdag. Die boog zich over het betwiste nepjournaal van afgelopen woensdag waarbij het einde van België werd geënsceneerd. “Ik zou niet kunnen begrijpen dat er niets gebeurt in licht van de sterke politieke reacties bij alle partijen, en ook die van minister voor audiovisuele media Fadila Laanan,” zegt Reynders. Als de Franse gemeenschapsregering de RTBF indekt, “wil dat zeggen dat voortaan alles toegelaten is en dat het politieke discours geen enkele inhoud meer heeft.” (HLN)

** De Telegraaf gaat vanaf zondag samen met producers Jochem Fluitsma en Eric van Tijn op zoek naar hét nieuwe poptalent van Nederland. De Telegraaf Talentenjacht zal grotendeels op internet plaatsvinden, op een speciale sectie van www.nieuwsbeeld.nl. Drie weken lang mag iedere zanger, zangeres en band een filmpje insturen van zijn of haar act, de winnaar kan na drie snelle rondes een professionele demo opnemen in de Soundwise-studio van Fluitsma en Van Tijn.

** Kabelbedrijf Casema geeft vanaf woensdag 20 december RAI Uno weer door op het kabelnet van Bergschenhoek. Door de komst van de verplicht door te geven lokale omroep 3B-TV is onlangs bij vergissing RAI Uno vervangen. De programmaraad BCNZ heeft echter in haar laatste TV-advies TV West aangewezen als de zender die bij de komst van 3B-TV zou moeten vervallen. Op woensdag 20 december komt daarom RAI Uno terug op de kabel op het kanaal van TV West. RAI Uno is te zien op kanaal 30-/- ; frequentie 540,25 MHz. TV West blijft wel beschikbaar in het gratis digitale televisiepakket van Casema.

** De BBC onderneemt stappen tegen RTL4 als deze zender de plannen voor een ‘Idols’ voor musicaltalent doorzet. Dat heeft de AVRO gemeld. Deze omroep gaat in een tv-programma, gebaseerd op een BBC-format, op zoek naar een hoofdrolspeelster voor de musical Evita. RTL4 wil hetzelfde doen, maar dan voor de musical Fame. Beide programma’s zouden volgend jaar op de buis moeten komen. ,,De rechten van het format liggen bij de BBC en zijn beschermd. De AVRO betaalt voor die rechten”, aldus de omroep. ,,Mocht RTL of een andere omroep dit format willen produceren, dan is er sprake van schending van de rechten. De BBC zal dan stappen ondernemen. (ANP)

** Een maand geleden verdween de regionale commerciële radiozender Nationaal FM uit de ether. Sinds een paar dagen is Holland FM te ontvangen via de zender 97.9 MHz Tjerkgaast en 104.7 MHz Leeuwarden. De zender op 97.7 MHz op Terschelling staat nog uit. (FMTV)

** De Duitse tv-groep ProSiebenSat.1 komt in handen van de investeringsmaatschappijen Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en Permira. Zij nemen een meerderheidsbelang in de grootste commerciële televisiezender van Duitsland over van de Amerikaans-Israëlische miljardair Haim Saban. Dat zeiden ingewijden rond de zaak donderdag. KKR en Permira willen ProSiebenSat.1 samenvoegen met het Europese televisieconcern SBS, waar ze ook eigenaar van zijn. Saban wilde het belang in ProSiebenSat.1 begin dit jaar nog verkopen aan het Duitse uitgeversconcern Axel Springer voor 2,5 miljard euro. De Duitse mededingingsautoriteiten staken hier echter een stokje voor. Zij waren bang dat Springer een te dominante positie zou krijgen in het Duitse medialandschap. (DFT)

** Reclamespotjes op televisie mogen over het hele uur verspreid worden. Tv-zenders hoeven ze niet langer in blokjes te programmeren met twintig minuten tussentijd. Het maximum blijft echter twaalf minuten reclame per uur. Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een voorstel daartoe van de Europese Commissie.De EU-landen zelf waren eerder al akkoord. Het Europese wetsvoorstel ‘Televisie zonder grenzen’ moet meer vrijheid geven aan tv-zenders.Ze hoeven zich niet langer te houden aan de regels in elk land waar hun programma’s te ontvangen zijn.Het parlement verwierp een wijzingsvoorstel van Emine Bozkurt (PvdA) om dit alsnog mogelijk te maken. (NOStt)

** Hans Schiffers en Kick van der Veer presenteren donderdagavond een speciaal programma ter nagedachtenis aan Robert Long. Het herdenkingsprogramma is van 19.00 uur tot 20.00 uur te horen op Radio 2, aldus de AVRO donderdag. In de radioshow laten de presentatoren liedjes van Long en stukjes uit zijn shows en oude interviews horen. De woensdagavond overleden artiest presenteerde van 1999 tot 2003 voor de AVRO het radioprogramma Mezzo. Zondag 17 december is van 10.00 tot 11.00 uur, hetzelfde tijdstip als waarop Mezzo altijd werd uitgezonden, een integrale uitzending van Mezzo op Radio 2. Ook Andermans Veren, eveneens op Radio 2, staat die dag stil bij het overlijden van Long.

** Rabobank is in Limburg gestart met een proef waarbij klanten via interactieve televisie contact kunnen hebben met een bankmedewerker. Duizend klanten van de bank in Sittard-Geleen kunnen via een videoverbinding direct met een medewerker van de plaatselijke bank spreken. Dit ‘beeldbellen’ is onderdeel van een test met interactieve televisie die de Rabobank samen met MediaMall in september in Limburg is gestart. Als de proef aanslaat en succesvol is, overweegt Rabobank een landelijk ‘beeldbel-kantoor’ te openen met van elke divisie een adviseur voor de camera. De beslissing daarover valt in maart 2007. (AssurantieMagazine)

UIT DE MEDIA:

** Met ingang van komend weekend (zaterdag) verandert televisiezender Talpa haar naam in Tien en gaat vanaf dan 24 uur per dag uitzenden. Tien trapt zaterdag af met een éénmalige marathonuitzending van Postcode Loterij: Deal or No Deal. Van 06.00 uur tot 16.15 uur worden dan drieëntwintig afleveringen van de spelshow met Beau van Erven Dorens uitgezonden. Zondag wordt vanaf 09.15 tot 13.00 uur het nieuwe ochtendprogramma Tijd voor Tien geïntroduceerd, tussendoor afgewisseld met afleveringen van de Gastineau Girls. Het ochtendmagazine – gepresenteerd door Sanne Heijen en Marco Verhagen – is vervolgens iedere werkdag vanaf 9.45 uur te zien, na een aflevering van Lotte. (Adformatie)

** Zes op de tien kinderen zijn wel eens bang van een televisieprogramma, film of spel. Dat blijkt uit een woensdag gepresenteerd onderzoek van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam) en het Jeugdjournaal. Aan het onderzoek deden ruim 4100 kinderen tussen de negen en veertien jaar oud mee. Kijkwijzer, het beoordelingssysteem voor films, dvd’s en video’s, geeft met behulp van pictogrammen aan of een product schadelijk kan zijn voor kinderen en tot welke leeftijd het negatieve kijkadvies geldt. Het Nicam is daarvoor verantwoordelijk. Lees verder.

** Casema is niet van plan de tarieven voor de kabel per 1 januari te verhogen in Culemborg. Eerder had de kabelexloitant de gemeente het verzoek gedaan om de tarieven wel te mogen verhogen. Het college van B en W was het daar niet mee eens en wees op gemaakte afspraken. Alvorens de gemeenteraad een besluit nam, wilden diverse fracties eerst meer informatie. Donderdagavond vertelde Lieverse van Casema in de gemeenteraad dat de tarieven in 2007 ongewijzigd blijven. Desondanks wordt het kabelnet gemoderniseerd, zodat medio 2007 alle diensten van Casema voor Culemborgers beschikbaar zijn. Het wordt dan ook mogelijk om via het kabelnet te telefoneren. (Cul. Courant via E S)

** Na vijf jaar met bijna vijfhonderd radioshows waagt Radio Bergeijk zich binnenkort ook op televisie. Naar verwachting vanaf maart geeft de VPRO het absurdistische programma van de theatermakers George van Houts en Pieter Bouwman een plekje in de programmering. Dat bevestigde een woordvoerster van de omroep gisteren. (Omroep Brabant)

** Het Arrow Rock Festival verruilt het Gelderse Lichtenvoorde voor Biddinghuizen. De vijfde editie vindt zaterdag 30 juni plaats op het Lowlands-terrein. De organisatie, Mojo, zocht al enige tijd naar een centralere locatie. En vond die in Biddinghuizen. Arrow Rock staat n het teken van ‘oude rock’, bands als Deep Purple, Status Quo en Whitesnake hebben er opgetreden. De kaartverkoop begint op 27 januari, die dag worden ook de eerste bands genoemd. (Omroep Flevoland)

** Klaas Samplonius wordt per 1 april 2007 de nieuwe directeur/hoofdredacteur van de regionale omroep RTV Drenthe. Dat heeft de Raad van Toezicht van RTV Drenthe donderdagmiddag bekendgemaakt. De in Meppel woonachtige Samplonius werkt momenteel nog bij de TROS. Hij werd geboren in Zwolle en begon zijn journalistieke carrière bij de Zwolse Courant. Daarna was hij hij onder meer programmaleider bij de TROS en hoofdredacteur bij 2Vandaag. RTV Drenthe heeft een roerig jaar achter de rug. In januari werd sportverslaggever Herbert Dijkstra aan de kant gezet. Dit leidde tot een staking van negen sportredacteuren. Zij eisten het vertrek van hun chef Bert Visser. Die vertrok uiteindelijk, met in zijn kielzog directeur Rob Staal. (ANP/AD)

** SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft vragen gesteld aan de minister van OCW over de ontvangst van AT 5. Aanleiding is het staken van de doorgifte door Digitenne per vrijdag aanstaande. Het Kamerlid wil van minister Van der Hoeven antwoord op de vraag of AT 5 een verplicht door te geven omroep zou moeten zijn. Hij benadrukt dat KPN in november nog heeft gemeld dat AT 5 voor alle klanten in de regio Amsterdam beschikbaar zou blijven. Van Dijk vindt dat de minister met de Publieke Omroep in overleg moet gaan om een oplossing te vinden. Binnen drie weken krijgt hij antwoord. (AT5/BM)

** Sport1 doet vanaf maandag 18 december 84 uur live verslag van het PDC ‘World Darts Championship’ vanuit Purfleet, Londen. De beste darters ter wereld strijden tegen elkaar op het grootste darttoernooi van de wereld, beter bekend als hét WK Darts. Titelverdediger is de Engelsman Phil Taylor. Hij gaat met ijzeren hand proberen voor de 14e keer wereldkampioen te worden. Raymond van Barneveld doet voor het eerst mee aan dit toernooi. Dinsdag 19 december speelt hij zijn eerste ronde tegen de 16-jarige Australiër Mitchel Clegg. Na winst speelt Barney vrijdagavond de tweede ronde tegen een andere grote kanshebber: Colin Lloyd. Live commentaar bij alle partijen op Sport1 wordt verzorgd door Leo Oldenburger, Jacques Nieuwlaat en Co Stompé. Dagelijks wordt een middag- en avondsessie gespeeld. De halve finale op 30 december en de finale op 1 januari worden in de avond gespeeld. (Sport1)

** Kabelaar Casema zendt net als vorig jaar het 3FM-programma Serious Request live uit op haar EtalageKanaal én website. Het bedrijf meldt in een persbericht dat het de actie voor slachtoffers van landmijnen graag wil ondersteunen door het beschikbaar stellen van een kabelkanaal en streamingcapaciteit. Serious Request loopt van 19 tot en met 24 december aanstaande. (RA-Blog)

** Het Europese verbod op reclame voor tabaksproducten in media en op sponsoring door tabaksbedrijven van mediaprogramma’s is niet in strijd met het Europees recht. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gisteren bepaald. Duitsland had beroep aangetekend tegen de richtlijn uit 2003 die het verbod regelt. Volgens Duitsland draagt het niet bij tot de opheffing van belemmeringen van het vrije verkeer van goederen in de EU en tast het de vrijheid van meningsuiting aan. Het Hof heeft beide bezwaren verworpen. (NRC)

** De regering van Azerbajdzjan heeft het vorige maand uitgevaardigde verbod van de enige kritische radio- en televisiezender, ANS, ingetrokken. Maar ze zei wel dat de zender begin volgend jaar een nieuwe vergunning moet aanvragen, en die mogelijk niet krijgt. ANS geeft o.a. programma’s van de oppositie en de Voice of America door. Tegen het verbod was geprotesteerd door de EU en de VS. (Reuters)

** Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft een boete van 6322 dollar opgelegd aan regisseur Oliver Stone en drie van zijn medewerkers. Dit wegens interviews die zij in 2002 hadden met de Cubaanse president Fidel Castro. Dit meldde de Amerikaanse krant El Nuevo Herald dinsdag in zijn interneteditie. Volgens de ambtenaren is er sprake van een schending van het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba. Stone (60) is een grote bewonderaar van Castro die hij ooit vergeleek met Don Quijote. In 2002 sprak Stone meer dan dertig uur met Castro voor een documentaire. Die kwam uiteindelijk in 2004 uit onder de titel Looking for Fidel (ANP)

UIT DE MEDIA:

** De bekende Hagenaar Henk Bres mag Duitsers uitschelden voor ‘moffen’. Bovendien mag hij mensen die daartegen bezwaar maken ‘aan het gas’ wensen. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek onlangs bepaald, nadat een klacht was ingediend tegen columns van Bres in het huis-aan-huisblad De Posthoorn. In een column ten tijde van het WK Voetbal gebruikte Bres het woord moffen. Toen de uit Duitsland afkomstige Hagenaar G. Hildebrand en het Bureau Discriminatiezaken Haaglanden hier bezwaar tegen maakten, schreef Bres dat ‘ze voor mij allemaal aan het gas kunnen’. De Raad beschouwt de columns als een weergave van de persoonlijke mening van Bres. De schrijfstijl en terminologie worden niet als onaanvaardbaar of grensoverschrijdend gezien. (ANP/AD)

** Mede op verzoek van de programmaraad Rijnland Bollenstreek past Casema per 19 december aanstaande het analoge TV-pakket aan in Leiden e.o. en de Bollenstreek. In Leiden, Katwijk, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Warmond en Zoeterwoude vervalt Enjoy TV. Daarvoor in de plaats komt de Spaanse zender TVE International (kanaal 31 / 551,25 MHz) In Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Sassenheim en Voorhout vervalt RAI Uno en wordt de cultuurzender Arte toegevoegd op kanaal 26 / 511,25 MHz. RAI Uno blijft wel beschikbaar op het gratis digitale basispakket van Casema.

** Violet Falkenburg gaat vanaf 12 januari tien weken lang een programma voor de omroep MAX presenteren. Het gaat om het consumentenprogramma In de Knip, dat over geld en recht gaat. Falkenburg begon haar journalistieke loopbaan bij Elseviers Weekblad. Zij kwam in aanraking met tv bij de Vara, waar ze als redacteur bij het programma Hoe bestaat het werkte. Bij de NCRV maakte ze 115 afleveringen van Rondom Tien. Daarnaast presenteerde ze uiteenlopende tv-programma’s voor Ikon, NOS, AVRO, Teleac en SBS. Ook presenteerde ze radioprogramma’s als Adres Onbekend en Met het oog op Morgen (NOS).

** De VRT-radiozenders moeten twintig procent besparen. Klara is het grootste slachtoffer. Klara moet 27 procent besparen op zijn werkingsmiddelen. Radio 1, Radio 2 en Donna moeten 20 procent knippen. Studio Brussel kwam het minst beschadigd uit de besparingsronde met maar 12 procent. De online-redactie van de VRT moet tussen de 10 en 25 procent minder uitgeven, afhankelijk van de post. De besparingen waren al aangekondigd, maar de precieze cijfers waren nog niet bekend. De besparingen zijn nodig om te vermijden dat de VRT in de toekomst met te grote verliezen zou kampen. In de nieuwe beheersovereenkomst, die loopt van 2007 tot en met 2011, staat ook dat de VRT zijn kosten moet verminderen en efficiënter moet werken. (GvA)

** De gemeente Amersfoort heeft drie inwoners van Bunschoten benoemd als lid van de Regionale Programmaraad Eemland. De programmaraad adviseert de gemeenten Bunschoten, Amersfoort, Leusden en Soest over het basispakket van radio- en televisiezenders op de kabel. Momenteel heeft de raad nog vijf leden nodig, van wie drie uit Leusden. Die gemeente zegt binnenkort actief op zoek te gaan naar nieuwe leden. (RTV Utrecht)

** SBS6 wil tien bekende Nederlanders omscholen tot popster. De bekende mannen en vrouwen – geen zangers – gaan in het programma So You Wannabe a Popstar? de strijd aan met elkaar om uit te maken wie de beste popster is. De zender liet maandag weten dat de serie in de loop van volgend jaar op de buis moet komen. De BN’ers zingen wekelijks live populaire nummers. Ze worden tijdens het programma geholpen door professionele coaches. Eyeworks, het productiebedrijf van Reinout Oerlemans, produceert het programma. Het werd dit jaar genomineerd voor de prestigieuze tv-prijs Gouden Roos en is in Nieuw-Zeeland al aan het tweede seizoen bezig. Het is nog niet bekend wie de show in Nederland presenteert, wie er in de jury zitten en wie er gaan meedoen. (Telegraaf)

** De algemene ledenvergadering van de Duitse voetbalclub Hamburger SV, dat in een sportieve crisis verkeert, heeft maandagavond een opmerkelijk besluit genomen. Na een uur werden de aanwezige persvertegenwoordigers weggestuurd. Bij de stemming over de al dan niet gewenste langere aanwezigheid van de media toonden 731 afgevaardigden zich voorstander van verder vergaderen achter gesloten deuren. De overige 689 leden hadden er geen bezwaar tegen dat journalisten bleven meeluisteren. (Telegraaf)

** De rechtstreekse uitzending van Mozarts opera Così fan tutte op tv, de digitale zender Cultura en een aantal bioscopen, is gistermiddag niet doorgegaan. In het Amsterdamse Muziektheater was het draaitoneel vastgelopen. In het theater werd de voorstelling wel op geïmproviseerde wijze uitgevoerd. Op tv en via Cultura werd een opname uitgezonden van de opera Norma van Bellini. De NPS en de Nederlandse Opera willen Così fan tutte, het eerste deel van een Mozart-trilogie, alsnog later uitzenden. De uitzendingen van de volgende delen, Le nozze di Figaro en Don Giovanni staan gepland voor 24 december en 7 januari. (NRC)

** Uitgeverij Sdu, die afgelopen maart door het ministerie van Financiën in de etalage werd gezet, komt in handen van ABN/Allianz. Dat blijkt uit een interne memo waar Villamedia de hand op wist te leggen. Bert Jongsma, voorzitter raad van bestuur Sdu, bevestigt de overname inmiddels: “Het proces van de verkoop van aandelen loopt.” Op 21 november zou Sdu nog in onderhandeling met twee partijen zijn geweest; de laatste weken werd nog exclusief met ABN/Allianz gesproken. (via Villamedia)

** Radio 1 sluit 2006 in stijl af met de oudejaarsconference ‘De Twijfelaar’ van cabaretier Vincent Bijlo; een show met veel humor, spot en reflectie. De uitzending is oudejaarsavond van 21.00 uur tot 22.00 uur. Bijlo heeft zich teruggetrokken in een zompig, morsig huisje diep in het woud. Hij is alleen met een fles whisky en zijn piano. Hij is de “balans aan het opmaken,” want zo heet dat tegenwoordig. Geen schrijver of cabaretier die heden ten dage niet af en toe de balans opmaakt. Vroeger deden alleen middenstanders dat, één dag per jaar, op 1 januari. Hij heeft een writer’s block, is in zijn penopauze, heeft een burnout, of misschien een winterdepressie. Maar het kan ook een koudedip of een doodgewone identiteitscrisis zijn. In ieder geval, het gaat niet zo goed met hem. De Twijfelaar gaat over 2006. Over de heetste juli, de koudste augustus, de verkiezingen, de Verdonkisering van Nederland, de terreur, de antiterreurterreur, de dood van zijn collega en ex-regisseur Bert Klunder, kortom over alles wat Bijlo in 2006 aan het twijfelen heeft gebracht. En wat er ook gebeurt, er is één zekerheid, ‘De Twijfelaar’ wordt uitgezonden op Radio 1, oudejaarsavond 2006. Zeker en vast.(Persbericht)

** VRT Canvas voert een programma af omdat er bij de proefopnames een dodelijk ongeval is gebeurd. De Belgische paragliders Kris en Aude Coppieters uit Berlare en een VRT-cameraman waren vorige maand voor een proefprogramma afgereisd naar Pakistan. Het was de bedoeling een documentaire te draaien over een geïsoleerd Himalayavolk. Met hun zweefzeil sprongen ze van berghellingen, maar toen Aude een duovlucht maakte met hun plaatselijke gids Aziz ging het mis. Door plotse windstoten smakte het tweetal tegen de rotsen. Aude raakte zwaar gewond en liep verschillende breuken op aan haar heup en voet, gids Aziz overleefde het tragische ongeluk niet. Canvas heeft daarom beslist het project stop te zetten. (GvA)

Nederlandse kabel goede melkkoe voor BBC

De publieke Britse zenders BBC 1 en 2 blijken fors te verdienen aan de kabeldoorgifte in Nederland. Tot enige tijd terug betaalden kabelexploitanten alleen een vergoeding voor de auteursrechten van beide zenders in het kader van een regeling voor vele publieke Europese buitenlandse zenders. Uit door CAI Hendrik Ido Ambacht geopenbaarde informatie blijkt althans dat de BBC voor analoge kabeldoorgifte van de publieke Britse zenders BBC 1 en BBC 2 op de Nederlandse kabel voortaan 31 eurocent per maand per abonnee vraagt nu de oude regeling niet meer gehanteerd wordt. Met meer dan 6 miljoen Nederlandse kabelhuishoudens behaalt de publieke BBC daarmee in Nederland een jaaromzet van meer dan 22,3 miljoen euro. De BBC hanteert in het Verenigd Koninkrijk een strikte scheiding tussen de publieke taken en de commerciele taken die in BBC Worldwide zijn ondergebracht. De commerciële tak incasseert deze gelden voor de publieke Britse zenders die uit Britse kijk- en luistergelden worden gefinancierd. BBC 1 en BBC 2 worden alleen in Nederland en België via de kabel uitgezonden.

UIT DE MEDIA:

** 3VOOR12.TV, het enige popmuziekprogramma van de Publiek Omroep, verhuist in het nieuwe jaar naar de donderdag. De uitzendtijd blijft wel ongeveer gelijk, rond de klok van half een. 8 september 2006 was een memorabel moment: popmuziek kreeg na jaren weer een vaste plek op de Nederlandse Pubieke Omroep dankzij het programma 3VOOR12.TV. 3VOOR12 bemachtigde een tijdslot op Nederland 3 en kreeg de kans om te bewijzen dat het kan, popmuziek op de Nederlandse televisie. Die plek is ook veiliggesteld voor het nieuwe jaar en daar zijn we heel blij mee, aldus de redactie van VPRO’s 3VOOR12 op haar website.

** Keesing Media, een onderdeel van mediabedrijf Telegraaf Media, verkoopt haar vakbladenuitgeverij Keesing Noordervliet aan Thieme Grafi- Media. Dat heeft Telegraaf Media gisteren gezegd. Details over de overnameprijs zijn niet bekendgemaakt. Keesing Noordervliet geeft vooral vakbladen uit voor de voedingsmiddelensector. Verder verzorgt het congressen in deze branche. De divisie gaat bij de Thieme GrafiMedia verder onder de naam Noordervliet Media. „De verkoop van de vakbladenuitgeverij past binnen het beleid van Keesing om zich verder te concentreren op het uitgeven van puzzelbladen in binnen- en buitenland”, aldus Telegraaf Media. (ANP/NRC)

** De Programmaraad Zoetermeer heeft het definitieve advies voor het radiopakket 2007 vastgesteld. In het basispakket verdwijnt VRT Radio 2 en wordt deze zender ingewisseld voor de Vlaamse publieke radiozender VRT Studio Brussel. Het vrijgekomen deeltijdkanaal van StadsRadio Zoetermeer (dat al enige tijd niet meer uitzendt via het kanaal van de Tweede Kamer-lijn) mag worden opgevuld door Radio Groeistad. Radio Groeistad zendt al enige tijd via Internet uit en was in de jaren actief als vrije radiozender. RTL FM blijft geadviseerd in het basispakket. Radio 227 wordt niet opgenomen in het basispakket en zal derhalve van de Zoetermeerse kabel verdwijnen omdat Radio 227 haar overeenkomst met kabelaar Casema per 1 januari heeft opgezegd.

** De huidige eigenaren van NASN, Benchmark en Setanta Sports, hebben de sportzender voor 90 miljoen dollar verkocht aan het Walt Disney concern. Walt Disney is ook eigenaar van de Amerikaanse sportzender ESPN. Met de aankoop van NASN krijgt Walt Disney nog meer uitzendrechten van Amerikaanse sportcompetities in handen. NASN bezit de uitzendrechten van National Football League, Major League Baseball en National Hockey League. Daarnaast beschikt NASN over diverse sublicenties van uitzendrechten van andere grote Amerikaanse sportevenementen waaronder NBA Basketball en NASCAR racing.

NMa akkoord met samengaan Essent Kabelcom en Casema/Multikabel

De Nederlandse Mededingingsautoriteit ( NMa) gaat akkoord met de verkoop van Essent Kabelcom aan de beleggingsmaatschappijen, Cinven en Warburg Pincus. Deze beleggingsmaatschappijen zijn tevens eigenaar van Casema en Multikabel. De toezichthouder constateert na onderzoek dat er door deze concentratie geen economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt die negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie. Essent Kabelcom en Casema/Multikabel bedienen samen circa 55% van de Nederlandse huishoudens die een kabelabonnement hebben. Door de fusie ontstaat het grootste kabelbedrijf van Nederland. Voor de consument valt er geen keuzemogelijkheid weg, aangezien de kabelmaatschappijen niet in elkaars gebied actief zijn. Daarom is er geen reden om aan te nemen dat de prijzen voor de consument zullen stijgen. De NMa heeft zich in het onderzoek toegespitst op de vraag of de sterkere inkooppositie van de ondernemingen ten aanzien van programma- aanbieders, door het samengaan, negatieve gevolgen kan hebben voor het televisie-aanbod aan consumenten. Dit blijkt niet het geval, aldus de NMa. Uit het onderzoek blijkt ook dat het samengaan geen negatieve gevolgen heeft voor opkomende alternatieven, zoals digitale ether televisie of DSL-televisie. Essent Kabelcom en Casema/Multikabel leveren in hun eigen gebied via de kabel radio- en televisiediensten, breedband internetdiensten en telefoniediensten aan. Casema is actief in het noordelijk deel van Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant, Multikabel in Noord-Holland en Essent Kabelcom in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. De NMa beoordeelt bij fusies en overnames boven bepaalde omzetdrempels of een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden.

UIT DE MEDIA:

** Talpa stopt met het programma Land van Maas en Geel. Dat bevestigde woordvoerder Maarten van Rooyen van de zender vrijdag. Het programma komt nog acht keer op de buis. „Het stopt over twee weken”, aldus de zegsman. Land van Maas en Geel trok op zijn hoogtepunt 233.000 kijkers, maar kwam op het dieptepunt uit op ongeveer 80.000 kijkers. Het programma werd gepresenteerd door Bridget Maasland en Cees Geel. „We dachten een leuk nieuw programma voor een breed publiek te gaan maken. Maar de kijker heeft aangegeven dat het niet aansluit bij hun wensen, dus stoppen we ermee”, is vrijdagmiddag besloten. (Telegraaf)

** “Giel, Gerard en Sander gaan het Glazen Huis in”. Dit maakte 3FM zendercoördinator Florent Luyckx zojuist bekend tijdens de Coen en Sander Show in aanwezigheid van alle verkiesbare dj’s. Sinds maandagmorgen 4 december 12.00 uur hebben de 3FM luisteraars 235.000 stemmen uitgebracht voor de 3FM DJ verkiezing voor Serious Request 2006. 3FM luisteraars bepalen dit jaar niet alleen welke platen worden gedraaid in Serious Request, maar ook wie de platen gaan draaien. 3FM Serious Request 2006 wil zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis om de slachtoffers van landmijnen te helpen.

** De Pers wordt de naam van de nieuwe, gratis krant van geldschieter Marcel Boekhoorn. Dat maakte het maandblad Quote vrijdag op zijn website bekend. Boekhoorns huisjurist, Philip van Wijngaarden, bevestigde het bericht, al voegde hij daar wel aan toe dat Boekhoorn de naam pas volgende week naar buiten had willen brengen. Van Wijngaarden: ,,Het is een generieke naam, dus we moeten nog even kijken o f hij juridisch is af te schermen.” Uitgever Cornelis van den Berg wilde niet ingaan op het nieuwtje van Quote. Hij sprak het niet tegen, maar wilde het ook niet bevestigen.

** De gemeente Arcen en Velden geeft geen representativiteitsverklaring af voor Maasland Radio. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten. In de gemeente Bergen, waar Maasland ook uitzendt, ligt een voorstel voor een negatief advies. De gemeenteraad van Arcen en Velden nam een voorstel van B en W over waarin geen oordeel wordt geveld over de programmaraad van de stichting Bavlos, de eigenaar van Maasland Radio. De gemeente stelt het Commissariaat voor de Media (CvdM) in kennis van de huidige situatie en laat deze een besluit nemen. (LD)

UIT DE MEDIA:

** Er komt geen onderzoek naar de handelwijze van het bestuur van telecombedrijf Versatel bij de overname door Tele2. De ondernemingskamer heeft het verzoek voor zo’n onderzoek van enkele aandeelhouders in Versatel, waaronder hedgefonds Centaurus, vanochtend afgewezen. Als de bestuurders hun taken op enkele punten al zouden hebben verzuimd, is dit volgens de rechter niet ernstig genoeg om aan de juistheid van hun beleid te twijfelen. (NRC)

** Amsterdams Wethouder Gehrels van media & cultuur heeft gemeld dat KPN een nieuw voorstel heeft gedaan om AT 5 te kunnen blijven uitzenden. Het voorstel is om AT 5 in de avond- en nachturen op het kanaal van Nickelodeon te laten uitzenden. The Comedy Box/The Box zou dan niet via DVB-T beschikbaar komen. Voor AT 5 is dit KPN-voorstel onbespreekbaar, ze ziet dit als luchtballon. Voor hoelang dit oplossingsvoorstel van KPN geldt (het AT 5-KPN contract verloopt op 1-1-2007), is onduidelijk. KPN gaf eerder aan niet in de openbaarheid over de kwestie te willen spreken totdat duidelijkheid is verkregen over wat er gaat gebeuren. 

** Presentatrice en actrice Froukje de Both gaat programma’s presenteren voor RTL4. De omroep liet donderdag weten dat De Both een contract voor anderhalf jaar heeft getekend. Het eerste programma dat De Both voor haar rekening neemt, heet Wie wordt de man van Froukje?. In een 13-delige reeks gaat de vrijgezelle presentatrice op zoek naar haar ware Jacob. Het programma is een variant van Wie wordt de man van Wendy?, dat in België werd uitgezonden door de VTM en daar voor hoge kijkcijfers zorgde. De Both is dj bij Radio 538 en acteerde onder meer in de televisieseries Goudkust en Costa. (ANP)

** Classic fM keert per 18 december terug op de Astra1-satelliet. De licht klassieke muziekzender van Sky Radio Groep (Sienna Holding BV) staakte 1 april 2004 haar uitzendingen op de Astra1 om redenen van kosten in relatie met de commerciële exploitatie nadat Classic fM haar FM-etheruitzendingen op 1 juni 2003 staakte. Aangezien de zender volgens eigen zeggen nu nieuwe mogelijkheden ziet die binnen het kostenplaatje van de zender passen en luisteraars erom vroegen, wil de radiozender aan de vraag voldoen. En dus zal Classic fM terugkeren op satelliet, maar dan in het betaalde Familiepakket (en hoger). Classic fM is de eerste Nederlandse radiozender die op satelliet in een ‘betaal’ pakket uit zal zenden. De vijf VRT-radiozenders, zitten overigens eveneens in dit ‘betaalpakket’ dat 12,95 euro per maand kost. De zender zal te ontvangen zijn via de Astra1, gecodeerd in Mediaguard2 (en Irdeto2) op 12515 GHz, H Symb.Rate 22000 FEC:5/6 en verkrijgt plekje 215 in de ‘standaard’ zaplijst van Canal Digitaal Satelliet. Testuitzendingen zijn reeds gestart. (Dutchmedia)

** Het Oosterhoutse radiostation Veronic stopt met uitzenden onder die naam. Dit bericht Omroep Brabant Veronica was voor de rechter gesleept door de Hilversumse zender Veronica. Die vindt de naam van het Oosterhoutse muziekstation te veel lijken op Veronica en vreest naamsverwarring. Woensdag diende een rechtszaak en aansluitend besloten de teleurgestelde Oosterhouters dat ze kansloos waren en dat ze naar een andere naam moeten uitzien. Het radiostation gaat medio volgende week onder een nieuwe naam verder. De domeinnaam Veronic wordt overgedragen aan Veronica.

** De Telegraaf stapt in voetbaluitzendingen. Samen met het telecombedrijf Tele2 komen er samenvattingen van de wedstrijden uit de eredivisie. Deze uitzendingen komen niet alleen op de internetsite van De Telegraaf, maar ook via de internetsite van eigenaar van de sportrechten Tele2. De sportredactie van de krant zorgt voor de commentaren. Het is de bedoeling om op 19 januari met de uitzendigen te beginnen. (oa. ANP)

** De Prijs voor de Dagbladjournalistiek 2006 is voor Loes de Fauwe en Arthur van Amerongen van Het Parool. De winnaars zijn woensdagavond in Amsterdam bekendgemaakt. Ze kregen de onderscheiding voor hun serie Kasba Amsterdam, een serie verhalen over de Marokkaanse bevolking in Amsterdam. In totaal zijn dit jaar zeventien artikelen (of reeksen artikelen) ingestuurd. De jury, onder leiding van Frans Weisglas, vond dat die van een behoorlijk niveau getuigden. Er waren vijf nominaties, ook voor journalisten van het Eindhovens Dagblad (een serie over de vastgoedwereld in Eindhoven), van Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad (een serie over de burgemeester van Kerkrade), NRC Handelsblad (een reportage over het dorp Dickson in Malawi) en de Volkskrant (een serie over de Hofstadgroep). De Prijs voor de Dagbladjournalistiek is een initiatief van De Nederlandse Dagbladpers (NDP). De prijs werd in 1965 voor het eerst uitgereikt. Aan de prijs is een wisselbokaal en een bedrag van 4500 euro verbonden. (Volkskrant)

** De VPRO komt met een nieuwe komedie Willemspark. De 8-delige serie is vanaf 8 februari wekelijks te zien om 18.00 uur. Willemspark is geregisseerd door Antoinette Beumer (Hertenkamp, Spangen). In de hoofdrollen spelen onder anderen Hajo Bruins, Mirjam de Rooij, Carola Arons en Tamar Baruch. De komedie geeft een satirische kijk op opgroeien in het welvarende Amsterdam-Zuid. Kinderen, zoals de hoofdpersonen Annabel, Hazel, Mees en Olivier, leiden er een even stressvol bestaan als hun ouders. De agenda’s staan vol met muziek- en toneellessen, tennis- en hockeytraingen en bezoeken aan tentoonstellingen en concerten. (ANP)

** Kabelaar CAIW heeft sinds gisteren haar digitale pakket uitgebreid. Aan de digitale pakketten van CAIWAY RTV worden 16 nieuwe televisieprogramma’s en 6 nieuwe radioprogramma’s toegevoegd. De volgende zenders worden toegevoegd: Journaal 24, Nederland E, Consumenten TV, Hilversum Best, Sterren.nl, Humor TV, 101TV, EWTN, Politiek 24, Omroep Zeeland Televisie, Omroep Fryslan Televisie, TV Noord, TV Oost, TV Drenthe, L1 Televisie, Omroep Zeeland Radio, Omroep Fryslan Radio, Radio Noord, Radio Oost, Radio Drenthe, L1 Radio, en het HD programma Discovery Channel HD. Sommige zenders zullen na verloop van tijd uit het basispakket naar het Premiumpakket worden overgeheveld.

** Honderdduizenden Amerikaanse jongeren beginnen met roken als een direct gevolg van films en video’s waarin wordt gerookt en reclames en cadeautjes die met sigaretten te maken hebben. Wanneer jongeren op die manier met roken worden geconfronteerd, is de kans twee keer zo groot dat ze zelf een sigaret zullen opsteken, bleek maandag uit een rapport van de universiteit in Massachusetts. De onderzoekers pleiten voor een volledig verbod op tabaksreclames en –promotie om de „kinderen te beschermen”. Ze baseerden zich op 51 onderzoeken die sinds 1981 zijn gedaan en waarbij in totaal ruim 140.000 mensen betrokken waren. (ANP/RD)

** Manager Licensing Arthur Weijers verlaat Endemol Nederland. Als reden voor zijn vertrek noemt hij de lange reistijd tussen zijn woonplaats en Aalsmeer, de plaats waar Endemol Nederland is gevestigd. De exacte datum van uitdiensttreding wordt binnenkort bepaald. Arthur Weijers sloot zich op 1 juni jongstleden aan bij Endemol Nederland om leiding te geven aan het bedrijfsonderdeel Licensing, waarin Endemol Nederland de exploitatie van rechten heeft ondergebracht. Voordien was hij in diverse functies actief bij RTL Nederland. De Directie van Endemol Nederland betreurt de beslissing van Weijers, maar kan begrip opbrengen voor de oorzaak. Weijers’ nieuwe werkgever wordt The Entertainment Group. (Endemol/Broadcast Magazine)

** Radio 2 neemt op 20 december na 12 jaar afscheid van weerman Jan Versteegt. Dit is zojuist bekend gemaakt in het Radio 2 programma ‘De Gouden Uren’. Jan gaat zich oriënteren op nieuwe wegen in weerverslaggeving en richt zich daarbij vooral op internet. “Het werken voor radio is fantastisch maar intensief”, verklaart Jan Versteegt. “Ik ben geboren met een weerafwijking en zal verder gaan met het weer, maar kies voor flexibiliteit. Dan kan ik vaker gezellig met mijn vrouw naar de markt gaan of een vakantie plannen. Het internet biedt vele mogelijkheden op weergebied, maar gesproken weerberichten zijn er niet of nauwelijks. Dat wil ik vanaf 1 januari opbouwen.” “Jan Versteegt is sinds 1994 een vaste waarde op Radio 2”, zo vertelt Kees Toering, zendercoördinator van Radio 2. “Wij betreuren dat hij vertrekt, maar we hebben begrip voor zijn stap. Radio 2 gaat via het internet opzoek naar een nieuwe weerman/vrouw.

** Kabelmaatschappij Delta is niet van plan om de televisieprogramma’s van alle regionale omroepen in Zeeland door te geven via het digitale kanaal. De regionale omroepen hadden daar bij Delta op aangedrongen, omdat haast alle kabelbedrijven in Nederland dat doen. In een antwoord schrijft Delta dat de doorgifte van regionale omroepen beperkt blijft tot het signaal van Omroep Zeeland en dat van naburige provincies als Brabant en Rijnmond. (Omroep Zeeland)

** Na dansen en schaatsen, kan de tv-kijker ook pokeren met de sterren. Zes bekende Nederlanders leren in korte tijd het kaartspel en strijden om een plaats in een officieel pokertoernooi in Londen. Vanaf 8 januari is Veronica Poker acht weken lang iedere week op tv. De deelnemers zijn Ellen ten Damme, Fajah Lourens, Joep Sertons, Johnny de Mol, Winston Bogarde en Lange Frans. „Mijn vrienden waren stikjaloers toen ze hoorden dat we les kregen van Marcel Luske en Noah Boeken”, motiveert Johnny de Mol zijn reden om mee te doen aan het programma. „Aan al dat dansen en schaatsen met sterren doe ik niet mee, maar kaartspelen is een ander verhaal. Hier heb je geen conditie voor nodig”, zegt Lange Frans. (Telegraaf)

** Televisieopnames van het Veronica-tv-programma ‘De grote beurt’, waarin auto’s worden ‘gepimpt’, hebben zaterdagmiddag in Amsterdam-Noord voor beroering gezorgd. Buurtbewoners belden in paniek 112, toen ze zagen dat twee gemaskerde mannen de ruiten van de auto van een Goede Tijden Slechte Tijden-acteur insloegen. De politie rukte direct uit. Het bleek echter om een scène van het tv-programma te gaan. De producer heeft zijn excuses aangeboden aan de omwonenden en aan de politie. Volgens de politie is het laatste woord hierover nog niet gesproken. (RTV NH)

** Jan van Oort, de auteur van de verhalen over Paulus de Boskabouter, is woensdag in zijn woonplaats Arnhem overleden. Dat heeft Maarten de Meulder, beheerder van het Paulus Archief en vriend van de familie zaterdag laten weten. Van Oort werd bekend onder het pseudoniem Jean Dulieu, de Franse vertaling van zijn naam. (ANP)

** De voltallige redactie van het blad Elisabethbode is opgestapt. Dat maakte redactielid ds. B.H. Weegink zaterdag bekend. Hiermee ziet uitgeverij EB Media de redactie van zijn oudste en belangrijkste uitgave vertrekken. Aanleiding voor het vertrek van de redactie waren ”veranderingen in de bestuurlijke en personele sfeer” bij de uitgeverij in Deventer. ”De redactie ziet zich genoodzaakt om haar werk, dat ze veel jaren met liefde en plezier heeft gedaan, neer te leggen”, aldus het persbericht. Het al gedrukte kerstnummer is de laatste uitgave waaraan de huidigeredactie medewerking heeft verleend. (IKON)

** KPN legt definitief geen ADSL meer aan in de dorpen Galder en Strijbeek. Volgens de telefoonmaatschappij liggen de kernen te ver weg van de telefooncentrale om in aanmerking te komen voor een snelle internetverbinding. De KVO begon na een infoavond van de KPN in het gemeenschapshuis de Leeuwerik met een handtekeningenactie om ADSL te krijgen in de kernen van Galder en Strijbeek, maar KPN gaat niet overstag. (BN De Stem)

** Vandaag voor de koningin, zaterdag voor het grote publiek. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is na het bezoek van Hare Majesteit vrijdagavond echt geopend voor publiek. Na jaren van voorbereidingen kunnen bezoekers nu zelf ervaren, zien en voelen hoe televisie wordt gemaakt. Een eigen hoorspel maken, een nieuwsprogramma maken of presenteren? Directeur Edwin van Huis beloofde het vanavond. ,,One minute of fame is voor iedereen weggelegd.” Het Instituut voor Beeld en Geluid vanaf zaterdagochtend open. Entree is elf euro voor volwassen. Kinderen van zes tot en met vijftien betalen 7,50 euro. (Gooi en Eemlander)

** Zakenman Hans Melchers heeft vandaag een fonds opgericht voor steun aan mensen en organisaties die zich onheus bejegend voelen door de pers. De organisatie biedt gedupeerden hulp bij het vinden van juridische bijstand en geeft financiële ondersteuning. Melchers doneert 1 miljoen euro aan de stichting. Oud-premier Dries van Agt en oud-minister Job de Ruiter nemen zitting in het bestuur. Melchers kreeg veelvuldig met de pers te maken toen zijn dochter Claudia vorig jaar werd ontvoerd. Hij voelde zich in zijn eer aangetast en begon rechtszaken tegen media. Melchers heeft met de oprichting van de stichting besloten, behalve de nog lopende procedures, zijn juridische acties te staken. (ANP/NRC)

** De verenigingsraad van de VARA heeft een oproep gedaan om de themakanalen van de VARA – onder meer ConsumentenTV en Humor TV – en van de publieke omroep in het algemeen op te doen nemen in een gratis aanvulling op het basispakket of de goedkoopste digitale pakket- ten. De raad meent dat kanalen van de publieke omroep niet in de duurdere pakketten thuishoren. Door kabelexploitanten wordt van kijkers naast het tarief voor het basis- of standaardpakket een extra bedrag gevraagd voor het digitale pluspakket, waarin ook themakanalen van de publieke omroep zijn geplaatst. Bij Casema en Essent bijvoorbeeld bedraagt dat bedrag 9 euro, bovenop de 15 euro voor het basispakket. De raad vindt dat de digitale kanalen laagdrempelig ontvangbaar moeten zijn. De kabelaars bieden namelijk ook gratis aanvulling op het basispakket of goedkopere pluspakketten aan en de verenigingsraad vindt dat de thematische kanalen van de publieke omroep dáárin behoren te zitten. Het bestuur van de VARA heeft toegezegd de oproep te bepleiten bij de Raad van Bestuur van Publieke Omroep. (Mediacourant)