Media kort: december 2007

3FM Serious Request 2007 opbrengst: 5.249.466 euro

3FM Serious Request 2007, de actie van het publieke radiostation 3FM in samenwerking met het Rode Kruis voor een betere drinkwatervoorziening in de wereld, heeft in 6 dagen tijd een totaalbedrag van 5.249.466 euro opgehaald. De cheque met dit bedrag werd tijdens de finale van het radio- evenement op het Plein in Den Haag door 3FM zendermanager Florent Luyckx uitgereikt aan de 3 dj’s die zich de afgelopen 6 dagen vanuit het Glazen Huis inzetten voor de actie. Gerard Ekdom, Rob Stenders en Michiel Veenstra zamelden vanuit het Glazen Huis 2.624.733 euro in, de Nederlandse regering verdubbelde het bedrag tot 5.249.466 euro. De actievoerende dj’s gaven de cheque direct door aan het Rode Kruis. Studio Brussel zamelde met de Belgische variant “Music for Life” in het Glazen Huis te Leuven een bedrag in van 3.353.568 euro. Radiostation Couleur 3 bracht met hun Glazen Huis actie vanuit Geneve een totaalbedrag van 151.218 euro bijeen. Het totaalbedrag dat naar het Rode Kruis gaat voor een betere drinkwatervoorziening in de wereld komt hierbij op 8.754.252 euro. Gerard Ekdom, Rob Stenders en Michiel Veenstra waren deze week de drijvende krachten achter het bijzondere radio-evenement. 6 Dagen aten zij niet om aandacht te vragen voor een stille ramp: het gebrek aan schoon drinkwater op heel veel plaatsen ter wereld. 6 Dagen maakten zij 24 uur per dag live radio, 6 dagen werden zijn gesteund door hun 3FM collega’s die in heel Nederland mensen stimuleerden tot giften, 6 dagen werden zij gesteund en gemotiveerd door het publiek op het Plein in Den Haag. 3FM DJ Coen Swijnenberg liftte naar de Glazen Huizen in Leuven en Geneve met een emmer met 15 liter water. Deze sponsortocht voor het Rode Kruis bracht 53.284 euro op (3806 x 14 liter).

UIT DE MEDIA:

** In 2007 zijn 171 journalisten om het leven gekomen tijdens de uitoefening van hun beroep. 134 Van hen werden vermoord of kwamen door ander geweld om het leven. 37 Journalisten verongelukten bij het werk. Dit heeft de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) maandag laten weten. Het dodelijkste land voor journalisten was Irak, waar 65 journalisten werden gedood. In 2006 waren 177 mediamedewerkers omgekomen bij de uitoefening van hun vak. De IFJ vertegenwoordigt meer dan 600.000 journalisten in 120 landen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is aangesloten bij de IFJ. (ANP/Planet)

** ZwaterwaterFM maakte de afgelopen week drie dagen lang non-stop radio om geld op te halen voor KiKa. Die stichting zet zich in voor de bestrijding van kanker bij kinderen. Luisteraars konden tegen betaling plaatjes aanvragen. Ook werden allerlei artikelen geveild. De gemeente Zwartewaterland heeft ook een paar honderd euro bijgedragen. De uitzending kwam vanuit een café in Hasselt. (RTV Oost)

** In het programma Via Vacance laat RTL4 de kijkers vanaf 13 januari alvast uitkijken naar de zomervakantie. Het nieuwe presentatieduo Pauline de Wilde en Ruben Dingemans laat in de negendelige reeks belevenissen zien van Nederlandse vakantiegangers, zo liet RTL maandag weten. In het eerste seizoen staat Italië centraal. Pauline en Ruben bezoeken steeds een andere regio van het land en ze gaan samen met Nederlandse vakantiegangers op zoek naar het beste dat la Bella Italia te bieden heeft. (ANP/AD)

** Het KRO-datingprogramma Boer Zoekt Vrouw (Ned. 1) blijft zeer populair bij tv-kijkers. Zondagavond schakelden 2.917.000 mensen in voor de speurtocht naar liefde door de agrariërs, bleek maandag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Daarmee was Boer Zoekt Vrouw het bestbekeken programma van de hele zondag. De KRO-show hield respectievelijk het voetbal (RTL Voetbal, 2.272.000 kijkers) en het schaatsen (NOS Studio Sport 10 km heren, 1.824.000) achter zich. Op de vierde plaats eindigde overigens ook een KRO-programma, namelijk De Reünie met 1.812.000 belangstellenden. (ANP/AD)

** Radio West start vanaf 7 januari met een vernieuwde programmering. Door meer interactie met de luisteraar, meer muziek en vooral één herkenbaar geluid wordt de luisteraar meer betrokken bij de programma’s. De programmering is vooral gericht op de 40 plusser. De programma’s op weekdagen zijn vernieuwd. In alle programma’s wordt meer muziek gedraaid, die specifiek is geselecteerd voor de doelgroep van 40 plus. Het nieuws wordt toegankelijker en regionaler, waarbij de luisteraar een grotere rol gaat spelen. Elke deelregio in het uitzendgebied van Radio West heeft een eigen redacteur, die aanspreekpunt is voor de bewoners van die streek. Deze redacteuren zijn gestationeerd in Haaglanden, Duin- en Bollenstreek, Rijnstreek, Midden-Holland en het Westland. Er zijn ook twee nieuwe presentatoren te horen. Tussen 6 en 9 uur ’s ochtends presenteert Jan Emous het programma ‘West wordt Wakker’. En Dieuwertje Blok presenteert drie dagen per week ‘de Ochtendshow’ tussen 9 en 12 uur. De overige twee dagen worden gepresenteerd door Patrick van Houten. Debby Roukens blijft het succesvolle middagprogramma ‘Roukost’ presenteren tussen 12 en 14 uur. Daarna presenteert Ron Davids ‘de Middagshow’; een verzoekprogramma voor de luisteraar. In ‘West komt Thuis’ wordt de luisteraar bijgepraat over het laatste nieuws uit de regio door Rob van Hoogenhuizen. Ook het populaire inbelprogramma ‘Gesprek van de Dag’ met presentator Pieter Kuipers blijft. (Persbericht)

** Duitsers zijn in 2007 minder televisie gaan kijken. In de afgelopen jaren nam de kijktijd van onze oosterburen telkens toe, maar in het bijna voorbije jaar wonnen websites als MySpace en iTunes aan belangstelling, bleek maandag uit onderzoek. Per dag kijken Duitsers gemiddeld 208 minuten naar de beeldbuis, tegen 212 minuten in 2006. Vooral jongeren haakten stevig af: van 184 naar 178 minuten. In Nederland worden de meest recente cijfers over de kijktijd in 2008 bekend. De laatst bekendgemaakte Nederlandse cijfers gingen over 2006 ten opzichte van het jaar ervoor. Toen was er sprake van een toename. In ons land zitten mensen gemiddeld 197 minuten per dag voor het tv-scherm. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Maar liefst tweeënhalf miljoen tv-kijkers hebben zaterdagavond afgestemd op Youp van ’t Hek. Zijn theatervoorstelling Schreeuwstorm was daarmee veruit het bestbekeken programma van die dag. Dat bleek zondag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De Vara zond het programma uit op Nederland 1. Op het lijstje van goedscorende programma’s volgden twee Journaal-uitzendingen en het schaatsen (ook allemaal Nederland 1). De uitslag van Idols (RTL4) kwam op een vijfde plaats met ruim 1,2 miljoen kijkers. (AD)

** Het Nationaal Archief heeft alle oude kadastrale gegevens, kaarten, stadsgezichten en luchtfoto’s op internet gezet. Doel daarvan is een soort ‘historische’ variant van Google Earth te maken. Op de website www.watwaswaar.nl kunnen bewoners van oude dorpen en steden hun woonomgeving in vervlogen tijden opzoeken. „De archivarissen van het Nationaal Archief en de Regionale Historische Centra hebben een programma gebouwd, gebaseerd op de oudste kaarten van het kadaster uit 1832″, zegt scheidend directeur Maarten van Boven van het Nationaal Archief. „Bij het intikken van je postcode krijg je je huis en omgeving te zien in 1832. Dat is overigens alleen interessant als je in een oude stad woont. Zelf woon ik in een nieuwbouwwijk zodat ik alleen maar kan zien dat er vroeger drassig weiland was.” De website geeft volgens de bouwers van de website ’toegang tot een groot aantal, soms unieke, collecties van Nederlandse erfgoedinstellingen’. Zo biedt de website onder meer informatie over de vroegere bewoners van oude huizen en zijn er luchtfoto’s van de RAF te vinden uit de Tweede Wereldoorlog. Van bijna heel Nederland zijn er militaire kaarten uit 1840-1860 en kadasterkaarten uit 1832 op de site te vinden. (Telegraaf)

** De afgelopen dagen zijn in Twente veel etherpiraten uit de lucht gehaald. Onder meer de Ster van Twente in Rietmolen en het Kerst Trio in Rossum moesten stoppen met uitzenden. Tijdens de kerstvakantie is het Agentschap Telecom druk met het opsporen van de illegale radiozenders. De controles zijn gericht op zendpiraten in Friesland, Drenthe en Twente, omdat daar veel piraten actief zijn. (RTV oost)

** Centraal FM de lokale omroep voor Gemert-Bakel is weer in de ether via een nieuw geplaatste mast op 105,7 MHz. Tevens is een nieuwe zender in gebruik genomen. Info via Centraal FM. (FMTV)

** Sony stopt met de productie van beeldbuistelevisies, omdat het bedrijf daarop verlies maakt. Het Japanse bedrijf wil zich volledig toeleggen op het produceren van flatscreentechnieken, zoals LCD en OLED. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. De verkoop van ‘ouderwetse’ tv’s loopt terug. In oktober stelde Sony de verwachtingen van de verkoop van beeldbuistv’s in 2007 bij van 400.000 naar 700.000 exemplaren, tegen 1,1 miljoen verkochte exemplaren vorig jaar. Het bedrijf verwacht tien keer zoveel LCD-tv’s te verkopen: tien miljoen in dit boekjaar. (NRC)

** RTL4 schrapt de speciale Idols-uitzending op Oudejaarsavond. Volgens de zender is het ‘productioneel niet haalbaar een goed, kwalitatief programma neer te zetten’. Met de tegenvallende kijkcijfers van de vierde Idols-reeks heeft het volgens woordvoerster Eva Peters niets te maken. (AD)

** De Amerikaanse tv-serie ‘Dexter’, van de Amerikaanse tv-zender Showtime, is vanaf 7 januari 2008 voor het eerst op de Nederlandse buis te zien bij tv-zender 13th Street. Deze digitale tv-zender is te zien in Nederland via UPC Digital en Caiway en in Belgie via Belgacom en Telenet. Dexter is een tv-serie met de acteur Michael C. Hall als seriemoordenaar Dexter Morgan. Hij werkt als een forensisch rechercheur, gespecialiseerd in bloodstain pattern analysis (bloedvlekpatroonanalyse) bij de politieafdeling van Miami, VS. Hij heeft een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis m.a.w hij heeft geen gevoelens, maar hij doet zijn best deze gevoelens te simuleren. Door zijn aandoening heeft hij een onbedwingbare neiging om mensen te vermoorden, maar hij gebruikt deze neiging met een gevoel voor gerechtigheid. Hij vermoordt, zoals zijn vader hem geleerd heeft, alleen criminelen die door de vingers van justitie zijn geglipt. De televisieserie, die door vier respectabele Amerikaanse recensenten met een 10 is beoordeeld, is gebaseerd op het boek Darkly Dreaming Dexter van Jeff Lindsay. (via o.a. RdG en Wikipedia)

** Laurens Drillich, tot voor kort directeur van BNN, heeft zich gevestigd in Miami en hoopt daar aan de slag te gaan als directeur van de plaatselijke Endemol-vestiging. Dat schrijft Publiek Centraal. Drillich: ‘Ik heb verschillende gesprekken gevoerd. Maar het wordt hoogstwaarschijnlijk Endemol. Ik heb voor hen eerder de Mexicaanse vestiging opgezet en geleid. Nu is het idee dat ik in Miami leiding ga geven aan het Endemol-bedrijf daar dat zich daar gaat richten op de pakweg 40 miljoen Spaanstaligen in Amerika.’ Drillich blijft wel betrokken bij wat er in Nederland gebeurt. Zo maakt hij nog deel uit van het bestuur van BNN. (Adformatie)

** Radio 1 kijkt op oudejaarsdag terug op een bewogen jaar en neemt de luisteraar van 7 uur ’s morgens tot 7 uur ’s avonds mee in een reis door 2007 met de meest besproken nieuws- en sportmomenten. 2007 – van 7 tot 7 is een twaalf uur durend jaaroverzicht. Van 07.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds elk uur alle nieuws- en sporthoogtepunten van één maand in chronologische volgorde. Het jaaroverzicht omvat nieuws- en sporthoogtepunten van 2007 in een strakke montage, met veel “oh ja” momenten. Mooie opnames van onder andere de storm in januari, de ontsnapping van Bokito, het spannende slot van de eredivisie, de Tour met de dopingschandalen, maar ook de Radio-1- schatkamer: een korte bijdrage van de omroepen met hun mooiste radiofragment van het jaar. Het is voor het eerst dat de samenwerkende publieke omroepen een dergelijk jaaroverzicht op Radio 1 presenteren. (Persbericht)

** Actrice Victoria Koblenko gaat een talkshow voor jongeren presenteren op TV Noord. Het programma richt zich vooral op VMBO-scholieren. Het doel van de talkshow is dat jongeren zelf met oplossingen komen voor problemen in hun eigen omgeving. Gedeputeerde Staten van Groningen trekken 50.000 euro uit voor het programma. De eerste uitzending is waarschijnlijk volgend voorjaar.

** De lokale omroep ZwartewaterFM maakt drie dagen lang non stop radio-uitzendingen voor het goede doel. Donderdagmorgen zijn de dj’s begonnen aan de radiomarathon. De opbrengst gaat naar KIKA, een fonds dat zich inzet voor bestrijding van kanker bij kinderen. Voor een geldbedrag kunnen luisteraars een verzoekplaat aanvragen. Ook komt er een veiling waarvan de opbrengst naar KiKa gaat. (RTV oost)

** Radiozender Kink FM blijft waarschijnlijk toch via de kabel te beluisteren. De Programmaraad Zuidoost-Brabant heeft de alternatieve muziekzender alsnog in haar definitieve radio-advies opgenomen. In haar voorlopig advies was eerder geen ruimte voor Kink FM. Radiozender Slam FM moet het in het advies wel ontgelden. Het jongerenstation komt niet meer in het basispakket. Als nieuwe zenders heeft de Programmaraad de Franse zender FIP en de klassieke zender BBC Radio 3 geadviseerd.

** Twee in Sri Lanka gearresteerde Franse televisiejournalisten zijn woensdag vrijgekomen. De twee werden gearresteerd toen ze maandag een controlepost van het leger in het zuiden van het land filmden. Een rechter oordeelde woensdag dat de journalisten, die voor de nieuwszender France 24 werken, niet vervolgd hoeven worden. Ze waren in Sri Lanka voor een reportage over Tamils die vastzitten in een gevangenkamp in de buurt van de controlepost. De in Parijs gevestigde organisatie Verslaggevers Zonder Grenzen reageerde verheugd op de vrijlating van het tweetal en riep de Srilankaanse regering op buitenlandse journalisten meer bewegingsvrijheid te geven. (RD)

** Ruim 2,2 miljoen mensen hebben maandag gekeken naar de All You Need Is Love Kerstspecial op RTL4. Dat bleek dinsdag uit cijfers van de stichting KijkOnderzoek. Het programma met Robert ten Brink stak daarmee onder andere Harry Potter op SBS6 de loef af. De tovenaarsleerling moest genoegen nemen met ruim een miljoen belangstellenden.

** De Franse journalist Gwen le Gouil, die 16 december door gewapende mannen bij Bossaso in de noordelijke Somalische regio Puntland werd ontvoerd, is maandag vrijgelaten. Volgens het hoofd van politie in Puntland maakt hij het goed is er geen losgeld betaald. De cameraman werd ontvoerd terwijl hij bezig was met een verhaal over mensensmokkel. (RD/AP)

UIT DE MEDIA:

** Diverse zendamateurs zijn maandagmiddag het zwijgen opgelegd. Rond het middaguur werden diverse piraten bezocht door agenten. Ze kregen een brief overhandigd met een dwangsom. Doorgaan met illegale uitzendigen vanaf hetzelfde perceel zou een boete van 4500 euro opleveren. De meeste piraten kozen daarom eieren voor hun geld en besloten de (marathon)uitzendingen te staken. Getroffen piraten zijn onder andere de etherpiraat Charity FM in Twijzelerheide. Het was de vierde dag van van de zendmarathon voor een goed doel. Zowel vorig jaar als het jaar daarvoor lukte het de illegale piraat wel om de marathon te draaien. In de regio kreeg ook de zender van de Vrije Piraten uit Kollumerzwaag de dwangsom. Daarnaast werden op diverse andere plaatsen stations bezocht. In totaal zou het om een negental uitgedeelde dwangsommen gaan. Etherpiraat Charity FM heeft inmiddels laten weten wel door te zullen gaan met de uitzendingen, maar hiervoor een andere locatie te kiezen.

** Afgelopen zaterdag trapten de initiatiefnemers van de Lokale Omroep Dronten (LOD) af op de kerstmarkt in winkelcentrum Suydersee. Vooruit, op het internet was er hier en daar nog wat ruis te horen, maar volgens Alexander IJzerman was er door de bezoekers van de markt veel belangstelling voor de radiozender. Om 11.00 uur gistermorgen gaf wethouder Erik Langeweg de aftrap van de omroep. Vier leerlingen van ROC Flevoland hebben LOD bedacht. Het is in principe een schoolopdracht (richt een eigen bedrijf op), maar ze dromen van meer. “Vanaf nu zijn we non-stop te beluisteren op internet”, aldus IJzerman. Ze richten zich met name op 15- tot 45-jarigen en brengen nieuws, muziek en een activiteitenaanbod. (De Stentor)

** RTV Rijnmond start vandaag met een zes dagen lang MegaVerzoekplaten-programma met de titel NIET DE TOP 2000. De uitzending is bedoeld als tegenhanger van de Top 2000 van Radio 2. Voor verzoekplaten is er maar één voorwaarde: de plaat mag NIET in DE TOP 2000 staan. De website van NIET DE TOP 2000 is een ‘verbouwde’ versie van de echte website van de Top 2000 van Radio 2. Ook het bijgaande promotiefilmpje is een knipoog naar de filmpjes van Radio 2. Het filmpje wordt regelmatig uitgezonden op TV Rijnmond en circuleert ook op Internet. Het gaat om de grootste productie van Radio Rijnmond buiten de eigen studio. Om zoveel mogelijk aan de vraag te kunnen voldoen komt de uitzending vanuit de hal van de bibliotheek in Rotterdam. Want daar is ook de Centrale Discotheek Rotterdam gevestigd, die met een verzameling van meer dan 300.000 cd’s de grootste muziekcollectie van Europa heeft. De uitzending gaat 24 uur per dag door en eindigt op zondag 30 december. (Radio Rijnmond)

** Bij het plaatsen van een nieuwe zendmast voor Centraal FM, de lokale omroep in Gemert-Bakel, is dit weekeinde iets misgegaan. Hierdoor is het tot na de kerstdagen niet mogelijk om Centraal FM via de ether te ontvangen. Bij het plaatsen van de mast ontstond een storing en deze kan pas na kerstmis worden verholpen. Er was een nieuwe mast nodig om het bereik in de gemeente Gemert-Bakel te verbeteren. De zender was vooral in Milheeze slecht te ontvangen. Na het plaatsen van de nieuwe mast bleek er iets niet in orde te zijn waardoor ontvangst via de ether nu helemaal niet mogelijk is. (via o.a. Omroep Brabant)

** Microsoft gaat al zijn televisie-activiteiten bundelen. De Connected TV Business Groep wordt samengevoegd met de divisies die zich bezighouden met IPTV, Media Center en HD-DVD. Enrique Rodriguez, die de IPTV activiteiten overziet, wordt directeur van de nieuwe groep. Mogelijk worden de nieuwe activiteiten begin januari toegelicht door Bill Gates. Die verzorgt zoals gebruikelijk de opening van de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Microsoft heeft al miljoenen dollars uitgegeven aan tv-activiteiten, tot dusverre met wisselend succes. (PCM)

** De Telegraaf is zondag uitgekomen met een bijzonder katern waarin lezers, familie en vrienden de Nederlandse militairen in Afghanistan een hart onder de riem steken. Veel Nederlanders hebben de afgelopen dagen een gratis advertentie opgegeven die in de krant zijn afgedrukt. Bij veel boodschappen zijn ook foto’s geplaatst. In de bijlage staan ook boodschappen van de militairen die in Afghanistan de kerstdagen doorbrengen. Het ministerie van Defensie zorgde ervoor dat de kranten in Afghanistan werden afgeleverd. (ANP/BNR)

** Lachen na de nachtmis: de VPRO zendt deze week twee komediemarathons uit. Morgennacht (van maandag op dinsdag) zijn vanaf 00.55 uur op Nederland 3 acht afleveringen te zien van de absurde Britse comedy Little Britain . In de nacht van dinsdag op woensdag (ook op Ned. 3, van 01.00 tot 05.10 uur) een marathon van de tv-serie van Radio Bergeijk . (Telegraaf)

Kabelaars blijven verplicht tot openstelling van hun netwerk

Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit heeft vrijdag een herstelbesluit voor de omroepmarkt genomen. OPTA neemt dit aangepaste marktanalysebesluit naar aanleiding van de vernietiging van haar omroepbesluiten (met datum 17 maart 2006) door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) op 24 juli 2007. In dit herstelbesluit heeft OPTA opnieuw een toegangsverplichting opgelegd aan de vijf grote kabelbedrijven. Deze kabelbedrijven, @Home, Casema, Delta, Multikabel en UPC, blijven verplicht hun kabelnetten open te stellen voor programmaaanbieders. De verplichting tot levering van zogeheten ‘omroeptransmissiecapaciteit’ maakt het mogelijk dat naast omroepprogramma’s ook nieuwe, innovatieve diensten zoals Video on Demand, van andere programma-aanbieders op de kabel kunnen worden aangeboden. Het CBb stelde dat OPTA de door haar opgelegde toegangsverplichting voor de vijf grootste kabelmaatschappijen voor distributie van radio- en televisieprogramma’s onvoldoende had gemotiveerd. Voor dit herstelbesluit heeft OPTA de behoefte naar toegang door programmaaanbieders nader onderzocht, en met de resultaten van dit onderzoek de toegangsverplichting onderbouwd. (o.a. Persbericht Opta)

Commissariaat trekt vergunning Haagstad Radio in

De commerciële radiozender Haagstad Radio uit Den Haag mag niet meer uitzenden. Het Commissariaat voor de Media heeft de aanvraag tot verlenging van de toestemming van de Hindostaanse Omroep Stichting (HOS) afgewezen. De reden is dat de stichting, ondanks diverse aansporingen daartoe, niet heeft voldaan aan de verplichting toezichtskosten te betalen. Daarmee is het doek gevallen voor het commerciële radioprogramma ‘Haagstad Radio’. Het tijdig betalen van de jaarlijkse vergoeding voor de toezichtskosten is een verplichting waaraan alle commerciële omroepinstellingen moeten voldoen. Als een omroep in gebreke blijft en de verwachting is dat dit niet zal veranderen, ontstaat een grond om de toestemming te weigeren. Eerder dit jaar heeft het Commissariaat de stichting meerdere malen per brief gewezen op openstaande facturen voor de toezichtskosten. Ook is de HOS gewezen op de consequenties voor de aanvraag van de verlenging van de toestemming voor het uitzenden als commerciële omroepinstelling als de omroep niet zou betalen. Naar aanleiding vanhet verlengingverzoek kreeg de HOS tot uiterlijk 15 augustus 2007 de tijd om alsnog aan haar betalingsverplichting te voldoen. Toen de toezichtskosten in september 2007 nog steeds niet waren betaald, heeft het Commissariaat de stichting laten weten van plan te zijn de aanvraag tot verlenging af te wijzen. Nadat de HOS bij de hoorzitting verstek had laten gaan, werd dit besluit definitief. Uitzending van ‘Haagstad Radio’ via een omroepzender of omroepnetwerk is niet langer toegestaan. De middengolffrequentie van Haagstad Radio (1485 kHz) is inmiddels uit de lucht. Haagstad Radio zond ook uit via het Haagse kabelnet.

UIT DE MEDIA:

** Paul Smits (61) is zaterdag benoemd tot voorzitter van de AVRO. Hij begint op 1 januari. Hij is bestuursvoorzitter van vervoersbedrijf RET en bouwadviesbedrijf Deerns. Dat heeft de omroep laten weten. Smits is de opvolger van Tom Kok. Smits interesse is vooral gericht op de samenwerking tussen oude en nieuwe media. Als voetballiefhebber was hij jaren bestuurslid van Feyenoord. (ANP/AD)

** Plus FM, de lokale omroep voor Geldrop-Mierlo, heeft na 17 dagen uitgezonden te hebben op 105.2 MHz de frequentie gewijzigd naar 105.5 MHz. Op de oorspronkelijk gekregen frequentie had Plus FM last van storingen van onder andere Radio 1 Hulsberg. Na nieuwe berekeningen van Agentschap Telecom is besloten om de frequentie te wijzigen naar 105.5 MHz. De wijziging heeft gisterenavond plaats gevonden waarmee de problemen zijn opgelost. (via FMTV)

** Het Nederlandse publiek heeft vanavond tijdens de live finale van de Ster Gouden Loeki 2007 de commercial “Goeiemoggel” van KPN Zakelijke Markt gekozen tot de beste televisiecommercial van 2007. In de commercial zien we hoe het bedrijfsleven zich gemakkelijk aanpast aan het e-mailgedrag van haar klanten. De telefoonmaatschappij wint hiermee voor de eerste keer een Ster Gouden Loeki. De Ster Gouden Loeki is op 21 december in de Amsterdam Convention Factory voor de dertiende keer uitgereikt. De uitreiking van dé publieksprijs voor de beste televisiecommercial van het jaar was voor de vijfde keer live op tv te zien. In totaal zijn er ruim 100.000 stemmen uitgebracht. De tweede plaats in de finale van de Ster Gouden Loeki 2007 is voor Unox met “Jan Vayne”. Op de derde plaats eindigde Centraal Beheer Achmea met “Cipier”. De vierde plaats was voor Albert Heijn met “Kalkoengebraad” en Centraal Beheer Achmea met “Ambulance” eindigde op vijf. (O.a. persbericht)

100% NL gooit roer om

Radiozender 100% NL gooit vanaf 1 januari de programmering drastisch om. “Uit onderzoek blijkt dat ons huidige format niet werkt”, zegt directeur Herbert Visser. In de nieuwe programmering is nog plaats voor drie dj’s. De andere dj’s worden elders in het bedrijf ondergebracht. De maatregel ligt niet aan de kwaliteit van de dj’s, benadrukt Visser. Uit onderzoek zou blijken dat de uren waarop het minst wordt gepraat de meeste luisteraars trekken. “Dan moet je je conclusies trekken”, licht Visser toe. “We willen ons marktaandeel omhoog helpen door de hoeveelheid aan gesproken woord op onze zender te verminderen.” In de voorlopige programmering is alleen plaats voor Patricia van Liempt, Wendy Duivenvoorde en ADHDave. Tijdens de avonduren wordt 100% NL een interactieve zender. Luisteraars kunnen stemmen op hun favoriete plaat uit een lijst met liedjes. 

Meer etherruimte voor radio

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) heeft de Tweede Kamer beloofd de radio meer ruimte te geven in de ether. Hij kan daardoor snel overgaan tot het verlenen van nieuwe vergunningen. De PvdA-bewindsman wil in het voorjaar nieuwe frequenties uitgeven voor digitale uitzendingen en daarbij ruimte reserveren voor achttien commerciële radiozenders, terwijl de bestaande zenders gewoon via de FM in de lucht blijven. SP en VVD vrezen dat dat niet voldoende is om de radio ook in het nieuwe digitale tijdperk levensvatbaar te houden. Zij eisten van Heemskerk dat zeker 80 procent van de beschikbare ruimte naar radio zou gaan. De staatssecretaris wees dat af, maar zei wel kans te zien uitvoering te geven aan een motie van het CDA die meer ruimte vraagt, maar geen concrete grens aangeeft. Heemskerk wil nieuwe digitale etherfrequenties niet alleen bestemmen voor radio, maar ook voor mobiele tv en andere nieuwe mobiele diensten. Dat laatste wil hij zo verdelen, dat KPN concurrentie krijgt bij digitale tv. Heemskerk laat de mogelijkheid open, dat bij een volgende uitgifte van frequenties, in 2011, radio opnieuw de ruimte krijgt. Tot dusver hebben niet meer dan 5000 Nederlanders een toestel dat geschikt is voor digitale radio. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam betwijfelt of er wel zoveel behoefte zal zijn aan digitale radio als SP en VVD suggereren. Hij steunt het beleid van Heemskerk. CDA’er Jules Kortenhorst zei dat het bij nieuwe technieken moeilijk te voorspellen is hoe de consument zich gaat gedragen. Hij toonde zich gevoelig voor het argument van Sharon Gesthuizen (SP) en Charlie Aptroot (VVD) dat er een breed pakket moet zijn om de consument de overstap te laten maken naar digitale radio.

Luistercijfers oktober-november: Q-Music stijgt 3 FM voorbij

Q-Music is in de luistercijfers over de periode oktober-november Radio 3FM voorbijgestreefd. Radio 2 en Sky Radio stijgen en Radio 538 blijft marktleider in Nederland. Radio 1 en Radio Veronica zijn de grote verliezers. Ze verliezen respectievelijk 0,4 en 0,3 procent. De gemiddelde luistertijd per dag bedraagt over deze periode in het tijdvak 07:00-24:00 uur 3 uur en 5 minuten. De gemiddelde luistertijd is daarmee 5 minuten langer dan in de vorige meetperiode.

sep/okt(in%)	okt/nov(in%)
01	Radio 538	12.0	11.6
02	Sky Radio	9.3	9.4
--	Radio 2	9.0	9.4
04	Q-Music	7.6	7.8
05	Radio 3FM	7.6	7.7
06	Radio 1	7.3	6.9
07	Radio Veronica	5.6	5.3
08	Radio 10 Gold	3.5	3.3
09	Arrow Classic Rock Radio	3.0	2.9
10	Radio5	2.5	2.5
11	ClassicFM	2.0	2.1
12	SlamFM	2.0	1.9
--	Radio 4	1.8	1.9
14	100 % NL	1.2	1.1
15	Arrow Jazz FM	0.6	0.7
16	CAZ!	0.6	0.6
--	BNR Nieuwsradio	0.6	0.6
18	KinkFM	0.4	0.4
19	TMF Radio	0.3	0.2
--	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	13.8	13.8
==	Regionale Commercieel Radio	3.3	3.3
==	Overige	6.0	6.4

UIT DE MEDIA:

** De Tweede Kamer wil dat het kabinet bekijkt of seksdating en 06-belprogramma’s die ’s nachts op de commerciële televisie worden uitgezonden aan banden kunnen worden gelegd. De uitzendingen vallen onder de noemer van telewinkelen en de Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of de regels hiervoor kunnen worden aangescherpt. Een motie daarover van ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob werd donderdagavond aangenomen. Minister Ronald Plasterk (Media) zei eerder dat hij niets voelt voor wetgeving op het gebied van deze reclames. (ANP/AD)

** De Tweede Kamer wil dat ook de salarissen van presentatoren en dj’s binnen de publieke omroep niet hoger uitvallen dan die van de minister-president. Het gaat om ongeveer 171.000 euro. Donderdagavond werd een motie daarover van de SP aangenomen. Het kabinet had eerder wel al aangekondigd dat de salarissen van omroepbestuurders niet boven dat van de premier mogen uitkomen. Vanwege ‘marktomstandigheden’ wilde minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap presentatoren en dj’s buiten de zogenoemde Balkenende-norm houden. (AD/ANP)

** In de rapportage van de kijkcijfers wordt vanaf 1 januari ook uitgesteld kijken, bijvoorbeeld via een harddisk- of videorecorder, opgenomen. Dit houdt in dat het wordt meegerekend dat mensen bijvoorbeeld een uitzending pauzeren en daarna weer verder kijken, of een uitzending opnemen en op de dag zelf, of in één van de zes opvolgende dagen nog terugkijken. (o.a Adformatie)

** De steunzender Hilversum op 95.5 MHz van Radio Veronica is gisteren weer waargenomen en na lange tijd van afwezigheid weer ingeschakeld. (FMTV)

** Eind september 20007 telde Telecompaper in Nederland 3,3 miljoen digitale aansluitingen op een totaal van 7,88 miljoen: een aandeel van 42,2 procent. Dit betekende een groei van het digitaal kijken met 8,8 procent gedurende het zomerkwartaal, juli-augustus-september. Ook voor het vierde kwartaal verwacht Telecompaper een groei van om en nabij de 9 procent, tot een totaal van 3,6 miljoen. De grens van 4 miljoen wordt dan in het tweede kwartaal van 2008 gepasseerd, als gevolg van een verwachte 7 procent groei per kwartaal. Tot dan telt Nederland meer analoge dan digitale kijkers. Zesko (@home, Casema, Multikabel) is met een marktaandeel van 41,6 procent de grootste aanbieder van tv-aansluitingen, maar digitaal niet: met 22,4 procent of bijna 750.000 digitale aansluitingen moet ze de Canal Digitaal met 23,3 procent of 775.000 klanten nog laten voorgaan.

** Stephan Warnik (44), hoofd Drama en Amusement bij de KRO, wordt per 1 maart algemeen directeur Nederland van televisieproductiebedrijf Eyeworks. Warnik was bij de KRO onder mer verantwoordelijk voor Boer Zoekt Vrouw, De Reünie, Puberruil en Bij Ons in de PC. Ook kwam onder zijn leiding ’t Schaep met de 5 pooten tot stand. (Spreekbuis)

National Geographic Channel terug bij Digitenne

National Geographic Channel (NGC) is vanaf 3 januari weer te zien via Digitenne van KPN. NGC komt in de plaats van BBC World dat vanaf die datum niet meer te zien is via Digitenne. National Geographic Channel zal dagelijks te zien zijn van 12.00 tot 06.00 uur. Op de overige uren is de zakenzender CNBC te zien. CNBC/NGC is vanaf 3 januari te vinden op kanaal 20. De tv-zender Planet Prime komt per 1 januari komen te vervallen. Deze zender is het afgelopen jaar toegevoegd aan de Tele2 Voetbalzenders. De wijzigingen zijn een resultaat van een klantonderzoek over het zenderpakket van Digitenne. Uit dit onderzoek kwam duidelijk naar voren dat onze klanten in het huidige pakket National Geographic Channel het meest misten. Ook de Britse zenders BBC 1 en BBC 2 scoorden hoog. KPN wil deze zenders graag in het Digitennepakket opnemen, maar krijgt hiervoor nog geen toestemming van de BBC. Wel kunnen Digitennekijkers de beste BBC-programma’s zien. Deze worden namelijk via BBC Prime (kanaal 19) uitgezonden. De wijziging in de doorgifte van de zenders zal automatisch worden doorgevoerd.

Minder darts op SBS6

Darts kijkend Nederland zal het dit jaar met minder moeten doen. SBS6 heeft via een nieuwsbrief laten weten dat het PDC WK (Ladbrokes World Darts Championship) alleen zal worden uitgezonden via samenvattingen. Ook zal Lakeside 2008 geen studio-uitzendingen meer hebben, waar met darters en andere gasten gesproken werd over de wedstrijden. Dit bericht de website DartNet.nl. Vorig jaar werd het PDC WK ook al samengevat door SBS, tijdens de eerste 3 rondes. Vanaf de kwartfinales waren toen wel alle wedstrijden te zien. Dit jaar zullen er ook dan alleen samenvattingen te zien zijn, welke worden uitgezonden rond elf uur avonds. In de eerste dagen van het toernooi ontbreken die zelfs. Via Sport 1 zijn de wedstrijden wel live te volgen. Ook het verslag van Lakeside zal dit keer minder zijn. SBS6 heeft laten weten dat er geen studio in Amsterdam meer zal zijn omdat het deelnemersveld niet interessant genoeg zou zijn. Het is tevens zeer te verwachten dat ook hier (net zoals bij de World Darts Trophy en International Darts League) geschrapt zal worden in het aantal live-uitzendingen. SBS6 zal overigens niet als enige de Lakeside 2008 uitzenden; ook via eurosport en de BBC is het toernooi te volgen.

UIT DE MEDIA:

** Carlein Kieboom (35), nu nog hoofdredacteur van Fancy, is per 1 februari benoemd tot hoofdredacteur van Yes. Zij volgt Corinne van Duin op, die hoofdredacteur van Viva is geworden. Het blad, voor twintigers, ondergaat een flinke restyling. Uitgever Eugenie van Wiechen is blij met de benoeming van Kieboom: ,,Bij Fancy heeft ze laten zien wat ze kan. Ik ben er zeker van dat ze de hernieuwde Yes weer volop in bloei zal zetten.” Marijke Kolk gaat per 1 februari aan de slag als hoofdredacteur ad interim van Fancy. Kolk is voormalig hoofdredacteur van Yes en nu werkzaam als zelfstandig bladenmaker. (ANP)

** Sirtjo Koolhof (50) is benoemd tot hoofd Indonesische redactie van Radio Nederland Wereldomroep. In zijn nieuwe functie krijgt Koolhof de leiding over de 17-koppige redactie, die dagelijks Indonesische nieuws- en achtergrondprogramma’s en een eigen website maakt. De radioprogramma’s worden in Indonesië via kortegolf en ruim 100 lokale en regionale partner radiostations uitgezonden. Momenteel werkt Koolhof als hoofd van de bibliotheek van het KITLV in Leiden. Hij start bij de Wereldomroep op 2 januari 2008. Sirtjo Koolhof is sinds 1996 werkzaam bij het KITLV. Eerst werkte hij er als bureauredacteur en plaatsvervangend hoofd van de uitgeverij van KITLV en sinds 2003 als leidinggevende van de bibliotheek. Koolhof heeft verscheidene publicaties over Indonesië op zijn naam staan. Sirtjo Koolhof studeerde Indonesische talen en culturen, met als specialisatie de Buginese taal en literatuur. In 1992 rondde hij deze studie aan de Universiteit Leiden cum laude af en werd hij onderzoeker aan dezelfde universiteit. (Persbericht)

** Edwin van Laar wordt de nieuwe hoofdredacteur van Omroep Zeeland. Hij gaat maart volgend jaar aan de slag. Hij is nu nog chef van de Caribische redactie van de Wereldomroep. Van 2000 tot 2005 werkte hij in het bedrijfsleven. Van Laar volgt Flip Feij op. Die stond vanaf de oprichting aan het hoofd van de omroep. Omroep Zeeland bestaat in januari achttien jaar. Monique Schoonen, nu nog aangesteld als adjunct-directeur, wordt directeur.

** Het digitale reiskanaal Liberty.TV houdt er al 9 maanden na de start mee op. Morgen vraagt de directie van eigenaar Digital Traveler surseance aan bij de Rechtbank in Amsterdam, meldt Marketingfacts De belangrijkste aandeelhouders konden het vorige week niet eens worden over de te volgen koers. Het management van Liberty.TV is inmiddels met meerdere partijen in gesprek over een eventuele doorstart. Liberty.TV werd sinds april dit jaar onder meer doorgegeven via de kabelnetwerken van @Home en UPC en bracht verschillende programma’s rond het thema reizen. (Adformatie)

** Wegener Multimedia heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis in het kort geding tegen Gaspedaal.nl. De eigenaar van occasionsite AutoTrack.nl wil dat GasPedaal stopt met het tonen van autoadvertenties afkomstig van AutoTrack. Volgens Wegener zou GasPedaal inbreuk maken op het databankrecht, auteursrecht en geschriftenrechten en in strijd handelen met de gebruikersvoorwaarden van AutoTrack. Echter in het kort geding van afgelopen maand werden alle vorderingen van Wegener door de rechtbank van Utrecht afgewezen.

Eredivisie overweegt eigen betaalkanaal

De Eredivisie CV overweegt, als mogelijk alternatief voor de exploitatie van de live televisierechten voor de eredivisiewedstrijden, een eigen betaalkanaal op te zetten. Dat zei directeur Alex Tielbeke maandag na de publicatie van de nieuwe televisiezender. Een eigen betaalkanaal, voor de live-wedstrijden, is een van mogelijkheden die in het tenderdocument wordt geboden. Naast het bieden op de live-pakketten kunnen betaalpartijen aangeven welke voorwaarden en condities voor de doorgifte van een dergelijke eigen exploitatie zouden gelden. Deze voorstellen worden vergeleken met de reguliere biedingen om daarna te komen tot de meest optimale betaaltelevisievorm voor de eredivisie. “Ik kan niet ontkennen dat geld een belangrijke rol speelt in de uiteindelijke keuze van de partner. Daarnaast is zeker ook de kwaliteit van het programma, de ideeën over vernieuwing en innovatie, als ook de promotie en de marketing van de zender van belang voor de weging van alle biedingen”, aldus Tielbeke. De eigen exploitatie in de vorm van een ‘eredivisiekanaal’ moet dan een soort samenwerkingsverband worden tussen de ECV en de partijen die zorgen voor de doorgifte van de wedstrijden, de zogenoemde platforms. Tielbeke: “In deze optie beheert de Eredivisie CV de rechten, productie en pakketindeling. De exploitanten leveren de distributie, prijsstelling en promotie.” Het kanaal zou zowel op abonnementsbasis als Pay Per View-constructie kunnen worden aangeboden. (NU.nl)

Technicolor: de nieuwe naam van NOB

Per 1 januari wijzigt NOB zijn naam in Technicolor. Een half jaar geleden voegde het bedrijf bij wijze van tussenstap al ‘a unit of Technicolor Network Services’ toe aan zijn naam. Inmiddels zijn de relaties en eigen medewerkers hier aan gewend en is het een logische stap naar de nieuwe naam. Voor Technicolor – Nederland geldt uiteraard dat de klanten kunnen blijven rekenen op de full service, innovatieve dienstverlening voor het maken, beheren, opslaan, uitzenden en distribueren van content, voor radio, televisie, internet en mobiel. Faciliteiten als de Media Gateway, de Master Control Room, Studio Westergas, Studio Dudok, zijn nu onderdeel van Technicolor. De inbedding in de wereldwijde Technicolor groep voegt daar een internationale dimensie aan toe, bijvoorbeeld als processen voor klanten een internationale aanpak of netwerk vereisen. Algemeen directeur Karin Valk: “Wij zijn trots op onze nieuwe naam. Technicolor is een gerenommeerd multimedia bedrijf met een rijke historie aan innovatie die ruim 90 jaar omspant. Wij kunnen goed gebruik maken van de schat aan kennis en ervaring in de wereldwijde Technicolor groep en binnen moederbedrijf Thomson. Als Technicolor – Nederland blijven wij een Nederlands bedrijf dat onze klanten ter plaatse blijft bedienen. Dat is wat we bedoelen met local presence, global networking.”

UIT DE MEDIA:

** Nederland 1 was in week 50 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 20,7 procent. Nederland 2 had 6,3 en Nederland 3 9,0 procent. RTL4 scoorde 15,7 procent, RTL5 kwam uit op 5,8, RTL7 scoorde 4,8 en RTL8 2,2 procent. SBS6 had een aandeel van 11,0 procent, Net5 had 5,2 procent en Veronica 5,0. Boer zoekt vrouw was met 2,741 miljoen kijkers het best bekeken programma van de week. Het Journaal van 20.00 uur op zondag werd bekeken door 2,167 miljoen mensen. Radar scoorde 1,853 miljoen kijkers, gevolgd door Memories met 1,707 miljoen. RTL Voetbal Eredivisie op zondag werd bekeken door 1,697 miljoen mensen. (SKO/Adformatie)

** Holland Doc gaat films die draaien op de tweede editie van het Festival Van De Afgewezen Film vertonen. Het festival is van 13 tot en met 16 maart volgend jaar. Het digitale themakanaal zendt de producties tussen 29 maart en 4 april uit, aldus een woordvoerder van het festival maandag. Ook is er dagelijks een Journaal van de afgewezen film, met interviews, sfeerbeelden en het laatste nieuws van het festival. Voorafgaand aan het evenement vertoont Holland Doc alle afgewezen documentaires die het afgelopen jaar op de eerste festivaleditie draaiden. Dat gebeurt van 29 januari tot en met 2 februari. (ANP)

** De voorzitter van de Eerste Kamer, Yvonne Timmerman-Buck, is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de KRO. Ze was al lid van het KRO-bestuur. Zij gaat haar nieuwe functie per direct uitoefenen. De scheidend voorzitter, Frans Slangen, heeft zijn hamer al aan haar overgedragen.

** Onder de naam LiteTV en C-ClassicTV gaan maandag twee nieuwe Nederlandse muziektelevisiekanalen van start. Dit hebben de initiatiefnemers DutchMedia laten weten. De zender zullen initieel alleen bij CAIW (in het zogeheten ’taste’) pluspakket worden aangeboden. LiteTV richt zich met non stop soft pop muziek van ‘grootse’ artiesten uit de afgelopen decennia op 30+ers en met name op vrouwen. C-ClassicTV brengt populair laagdrempelige klassieke muziek. LiteTV en C-ClassicTV zijn initiatieven van 2Connect Media. Dit bedrijf van Vranz van Maaren en Robert Herder, startte afgelopen jaar met de non-stop audiodienst XLNT Radio. 2Connect bezit 70 % van de nieuwe zenders. 

UIT DE MEDIA:

** Omroep Flevoland zendt vanaf maandag alle televisieprogramma’s in breedbeeld (16:9 formaat) uit. De overgang is voor de regionale omroep aanleiding geweest om de complete vormgeving van televisie, D-TV (dagtelevisie) en internet aan te passen. Daarnaast worden vormgeving en huisstijl van de omroep aangepast en krijgt de internetsite een facelift. Bij Omroep Flevoland staat het nieuws centraal. Dat vanaf maandag nog nadrukkelijker te merken zijn op de homepage van de nieuwe website (www.omroepflevoland.nl) waarop veel nieuwsvideo’s direct aanklikbaar zijn. Daarnaast kan via een live stream direct gekeken worden naar de televisie-uitzending van Omroep Flevoland en kunnen programma’s opgevraagd worden via ‘uitzending gemist’. (Spreekbuis)

** Sinds vrijdagavond 19.30 uur branden de 120 lampen in de grootste kerstboom ter wereld weer. De ‘kerstboom’ is de Gerbrandytoren in IJsselstein, vanouds bekend als de zendmast van Lopik. De versierde mast is te zien in grote delen van Midden-Nederland. De kerstboom is overigens korter dan voorgaande jaren. Eerder dit jaar werd de analoge mast bovenop de toren vervangen door een digitale, die negen meter korter is. Het hoogste punt van de Gerbrandytoren ligt sindsdien op 366,8 meter. Het predikaat grootste kerstboom ter wereld dankt de toren aan een vermelding in het Guinness Books of Records in 1998. De eerste keer dat de mast tot kerstboom werd omgetoverd was in 1992. Vanwege de hoge kosten lukte dat niet ieder jaar. Dit jaar ging het wel door dankzij bijdragen van particulieren en bedrijven van in totaal 45.000 euro. (Telegraaf)

** NCRV-presentator en sportcommentator Dick van Bommel is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de NCRV vrijdag gemeld. Van Bommel ontwikkelde lange tijd programma’s voor de christelijke omroep. Hij genoot echter meer bekendheid als sportcommentator. (ANP)

** De uitzendingen van Radio 538 en Radio 10 Gold op satelliet zijn sinds 12 december jl. niet meer beschikbaar op de Eutelsat satelliet voor de kabeldistributie. De zenders worden nu alleen nog via de Astra satelliet uitgezonden. De radiostations zijn nu primair op te halen in HD/ASI Transport Stream bij het Broadcast Compressie Platform van het NOB. Hiermee wordt de geluidskwaliteit voor de luisteraars verbeterd. Via de Astra satelliet worden op dit moment de zenders Radio 538, Radio 10 Gold, Juize FM en de Radio 538 Non Stop 40 uitgezonden. Hierin treedt geen wijziging op. (NLkabel)

** RTL Nederland heeft een nieuwe stap gemaakt in de ontwikkeling van local ad-insertion, het per stad of kabelregio invoegen van regionale reclamespots op (inter)nationale kwaliteitszenders. Er kunnen nu meerdere campagnes tegelijkertijd worden uitgezonden. Zo kan de tag-on van de landelijke spot worden vervangen door een regionale variant waarin de lokale dealers zijn geïntegreerd. Op deze manier kunnen nu verschillende spots worden uitgezonden, verdeeld over tientallen regio’s. De tv-campagne van Toyota, met 131 dealervermeldingen, die van 10 december tot en met 23 december loopt bij de RTL-zenders heeft hiervan de primeur. De software voor deze geoptimaliseerde vorm van adverteren is ontwikkeld in samenwerking met Media Choice. Deze organisatie richt zich op de ontwikkeling van ad-insertion. (Adformatie)

** De Apeldoornse politieke partijen, op D66 en Gemeentebelangen na, zijn het eens met de versnelling die de diverse overheden in de plannen voor Radio Kootwijk willen aanbrengen. Wel willen ze vasthouden aan een zorgvuldig zoekproces naar een nieuwe bestemming, bleek woensdagavond op de politieke markt. De gemeente Apeldoorn moest kiezen of delen. Op last van de rijksoverheid is de zoekperiode voor een nieuwe bestemming voor het voormalige zenderpark van vijf jaar teruggebracht naar twee jaar, waarvan al haast een jaar is verstreken. Vooralsnog stelt het rijk tot 1 januari 2009 geld beschikbaar voor onderhoud aan de gebouwen. Ook Apeldoorn heeft zijn bijdrage naar beneden bijgesteld. Wethouder Jolanda Reitsma: ,,Het is niet te verkopen aan de burgers dat wij als partij met de kleinste portemonnee het meeste zouden moeten betalen”. (Stentor)

** Omroep Flevoland heeft voetbaltrainer Fritz Korbach vastgelegd als analist bij de voetbalwedstrijden van FC Omniworld in de Jupiler League. Dat meldde de omroep vrijdag. Korbach volgt Ton Ojers op, die de afgelopen seizoenen de duels van Omniworld van commentaar voorzag. Korbach trainde onder meer FC Twente, Heerenveen, Volendam, Cambuur, De Graafschap en Heracles. Momenteel heeft hij geen club onder zijn hoede. Korbach analyseert op vrijdag 11 januari zijn eerste duel: Cambuur Leeuwarden – FC Omniworld. (ANP/Planet)

Akkoord voetbalclubs over verkoop tv-rechten

De achttien voetbalclubs uit de eredivisie hebben donderdag toch unaniem overeenstemming bereikt over de collectieve verkoop van televisierechten voor alle wedstrijden uit de eredivisie. Ook raakten de clubs het eens over de verdeelsleutel voor de inkomsten die de verkoop oplevert. Lange tijd leek een unaniem akkoord onhaalbaar. AZ-voorzitter Dirk Scheringa oordeelde dat er te weinig geld uit de tv-rechten werd gehaald. Ook Ajax was ontevreden en twijfelde lange tijd over collectieve verkoop. Beide clubs gingen donderdag akkoord. Maandag stuurt de Eredivisie CV het zogenoemde nieuwe ’tenderdocument’ naar geïnteresseerde mediabedrijven, die daarna tijd krijgen om te bieden. Uiterlijk in februari moeten de procedure zijn afgerond. (ANP/AD). 

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar CAIW begint met veldproeven om de c.Link Access-technologie van het Amerikaanse bedrijf Entropic Communications te testen. Met de techniek zou een gegarandeerde symmetrische snelheid van 20Mbps aangeboden kunnen worden. De veldproeven worden gehouden in Naaldwijk en lopen van 21 december tot medio 2008, meldt CAIW. Volgens de kabelexploitant kan de c.Link Access-technologie over de bestaande coaxinfrastructuur pieksnelheden tot 100Mbps behalen, terwijl een door Entropic Communications aangekondigde update in de toekomst transmissiesnelheden tot 170Mbps mogelijk moet maken. 

** 3FM krijgt een nieuwe programmering. Op zaterdagavond start een volledig nieuw programma met de titel Weekend DNA. Deze TROS/NPS co-productie is vanaf 5 januari te beluisteren van 20.00 tot 23.00 uur en wordt gepresenteerd door Annemieke Schollaardt en Domien Verschuuren. Beide DJ´s zijn afkomstig van de 3FM DJ opleiding. Van maandag tot en met donderdag van 22.00 tot 01.00 uur is het nieuwe VPRO programma 3 Voor 12 Radio. Met de allernieuwste muzikale trends, alternative tracks en de actualiteit van vandaag en morgen. Elke donderdageditie van 3 Voor 12 Radio komt vanuit Desmet in Amsterdam met veel live optredens en publiek. Het Llink programma MoveYourAss verhuist van de dinsdagavond naar de vrijdagavond van 22.00 tot 01.00 uur. De formule van het programma is vernieuwd, de presentatie blijft in handen van Rudy MacKay.

** De dramaserie Het Huis Anubis, op Nickelodeon, trok woensdag de meeste kijkers ooit. Zo’n 388.000 mensen keken naar de aflevering. Onder kinderen keek 17 procent van de doelgroep, kinderen van zes tot twaalf jaar. Daarmee is volgens producent Studio 100 Nederland de aflevering het bestbekeken reguliere kinderprogramma van Nederland van 2007. In oktober won de serie de Kinderkast Publieksprijs op het film- en mediafestival Cinekid. (ANP)

** De internetpagina van de regionale zender Omroep Gelderland is vanochtend ruim een uur uit de lucht geweest door overbelasting. De pagina www.omroepgelderland.nl was niet meer te bereiken omdat teveel mensen tegelijk informatie zochten over de stroomstoring in de Tieler- en Bommelerwaard. Technici hadden het probleem omstreeks half elf verholpen, aldus de omroep. Omroep Gelderland is sinds gisteravond elf uur in de lucht als rampenzender. De betrokken gemeenten en hulpdiensten geven onder meer via de zender mededelingen door voor de circa 80.000 door de stroomstoring getroffen inwoners van het gebied. (ANP)

** Omroep Zeeland gaat bezwaar aantekenen tegen de beslissing van de rechtercommissaris om beelden van de scholierenrellen in Middelburg af te staan aan Justitie. Tijdens het scholierenprotest tegen de 1040 lesurennorm trad de politie hard op. De beelden moeten duidelijkheid geven over de rol van de politie. Omroep Zeeland wil de beelden niet afstaan omdat ze geen verlengstuk van Justitie wil zijn. De omroep heeft twee weken de tijd om een bezwaarschrift in te dienen. (Omroep Zeeland)

** SPOT, het politieke programma van de Lokale Omroep Schijndel (LOS), keert na een afwezigheid van anderhalf jaar terug op de buis. Vanavond om 21.00 uur is de eerste van een nieuwe reeks maandelijkse uitzendingen. SPOT, de Schijndelse Politiek Op Televisie, hield in mei vorig jaar op na een hoogoplopend conflict tussen LOS-bestuur en technici. Die verweten het bestuur dat het zich te veel met de inhoud van het programma bemoeide. Ook de redactie van SPOT eiste het vertrek van de LOS-leiding. Niet lang daarna begonnen de televisiemedewerkers TV-Schijndel, dat programma’s via internet laat zien. L

Het Gesprek gaat samenwerken met Euronews

Het Gesprek is vanaf 15 december in bijna heel Nederland dagelijks negen uur lang tussen 16.00 en 01.00 uur zonder decoder te zien op een kanaal dat gedeeld wordt met Euronews. Ook is het station vanaf januari in heel Nederland via bijna alle kabelnetten met een decoder 24 uur per dag te zien. In totaal kan dan ongeveer 75 pct van Nederland Het Gesprek via de kabel en satelliet ontvangen. Tot op dit moment deelde Het Gesprek slechts 5 uur per dag een kanaal met LiveShop deze samenwerking eindigt vrijdagavond om middernacht en in Amsterdam en Rotterdam al 24 uur eerder. Directeur Ruud Hendriks van Het Gesprek: ‘Met deze nieuwe overeenkomsten tussen Zesko, UPC, Euronews en ons is de distributie van Het Gesprek voor langere tijd zeker gesteld. Dat stelt ons in de gelegenheid echt te investeren in onze programmering en verder te groeien. Bovendien is het geweldig dat een groot deel van de bevolking ons nu al veel vroeger op de dag kan ontvangen op een kanaal dat heel goed bij ons aansluit.’ (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Prins Willem-Alexander gaat volgende week woensdag drie dj’s van 3FM opsluiten in het ‘Glazen Huis’ op het Plein in Den Haag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd. De dj’s, Gerard Ekdom, Rob Stenders en Michiel Veenstra, blijven tot kerstavond zonder eten in het Glazen Huis platen draaien om aandacht te vragen voor de grote behoefte aan goed drinkwater in de wereld. De Prins van Oranje, voorzitter van de adviesgroep voor water en sanitaire voorzieningen van de Verenigde Naties, vraagt hier eveneens continu aandacht voor. (ANP)

** Tussen premier Balkenende en minister Bos (Financiën) is wrevel ontstaan over de tv-ambities van de PvdA-leider. Bos krijgt in navolging van het door de NOS uitgezonden ‘Gesprek met de minister-president’ een eigen wekelijks tvoptreden bij RTL Z. Het ministerie van Algemene Zaken bleek op voorhand niet op de hoogte van de plannen, die gisteren wereldkundig zijn gemaakt. De tv-optredens van Bos moeten in het teken staan van financieel-economische onderwerpen en worden iedere dinsdag om 15.30 uur live uitgezonden. In kringen rond Balkenende is men er beducht voor dat de PvdA’er zich ook over andere actuele politieke thema’s zal uitlaten en daarmee het gras voor de voeten van de CDA-premier wegmaait. (Telegraaf)

** Omwonenden, horeca-ondernemers en binnenvaartschippers verzetten zich tegen de komst van de oude Veronicaboot Norderney naar de Zwolse binnenstad. Ze zijn bang voor overlast, onveiligheid en verlies van ligplaatsen voor binnenschepen. Dat bleek tijdens een informatie-avond over de discoboot. De eigenaar wil de boot aanleggen aan de Schuttevaerkade. Wethouder Van Dooremolen denkt dat de discoboot een grote trekker zal zijn voor studerende jongeren. Hij gaat op zoek naar oplossingen voor de door de critici gestelde bezwaren. (via o.a RTV Oost)

Wereldomroep begint Europese radiozender

Radio Nederland Wereldomroep, het radiostation voor het buitenland, begint samen met zenders in twaalf andere EU-landen een Europees radiostation. De nieuwe zender krijgt een subsidie van de Europese Commissie van 5,8 miljoen euro in vijf jaar tijd. Uitzendingen in het Nederlands beginnen pas in 2009. Radio Nederland Wereldomroep, het Nederlandse radiostation voor het buitenland, is een van de drijvende krachten achter de oprichting van het European Radio Project (ERP). Het gaat om een nieuwe zender die programma’s wil brengen ‘met een Europese invalshoek’. Het project wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie. Dat is uit goed geïnformeerde bronnen in Brussel vernomen. Vrijdag wordt het oprichtingsakkoord getekend; in april volgend jaar moet de zender beginnen. Het ERP-consortium bestaat behalve de Nederlandse Wereldomroep ook uit de Deutsche Welle, Radio France Internationale en stations uit tien andere EU-lidstaten. De zender zal in eerste instantie een half uur per dag politiek nieuws brengen vanuit Brussel en de Europese hoofdsteden, evenals een wekelijks achtergrondmagazine en verslaggeving van grote Europese culturele evenementen. De ERP-programma’s zullen worden uitgezonden op de bestaande frequenties van de zestien deelnemende zenders en via een website, die in juni in de lucht zal zijn. De Wereldomroep draagt de hoofdverantwoordelijkheid voor deze website. De Wereldomroep en zijn Duitse en Franse pendanten sloegen de handen ineen toen de Europese Commissie eerder dit jaar een subsidiepot opende voor ‘informatieve radioprogramma’s over EU-thema’s’. Het ERP-consortium won een Brusselse aanbestedingsprocedure en heeft nu recht op jaarlijks 5,8 miljoen euro subsidie voor een periode van vijf jaar. Dat is 1 5.890 euro per dag. ‘De Commissie bemoeit zich niet met de inhoud van programma’s’, zo luidt de afspraak volgens betrokkenen. Een Commissie-ambtenaar bevestigt dat het station „volledige redactionele onafhankelijkheid” zal genieten. Vooralsnog zal het station niet in het Nederlands te beluisteren zijn. Uitzendingen gaan van start in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Pools als ‘hoofdtalen’ – met programma’s direct in de taal gemaakt – met vertalingen in vijf kleinere talen. Nederlands komt er in 2009 als hoofdtaal bij.

RTV Dordrecht houdt zendmachtiging

RTV Dordrecht mag de komende vijf jaar blijven uitzenden. De omroep heeft haar zendmachtiging behouden. Dat heeft het Commissariaat voor de Media gisteren besloten. De omroep streed met Media78 om de vergunning, die in september was verlopen. Het formele standpunt van de gemeenteraad was niet van invloed op het besluit van het commissariaat. De sympathie die veel raadsleden aan het daglicht legden voor RTV Dordrecht, speelde echter een grote rol in de besluitvorming van het commissariaat. De gemeenteraad legde eerder dit jaar het commissariaat een neutraal advies voor. Beide omroepen waren gelijkwaardig, in die zin dat ze representatief waren en voldoende verankerd in de samenleving. Het advies ging vergezeld met de notulen van de bewuste gemeenteraadsvergadering. Daaruit bleek onomwonden dat er een voorkeur was voor RTV Dordrecht. ,,Dat heeft het commissariaat geholpen in zijn besluitvorming,” aldus woordvoerder Wanda Bade van het commissariaat. ,,Ze verdienen het om door te gaan.”

UIT DE MEDIA:

** Televisieproducent Eyeworks heeft Wim ter Laak (39), voormalig programmadirecteur van RTL 4, aangesteld als creative director international in Los Angeles. Daar is vanaf de zomer 2008 ook ook ceo Reinout Oerlemans werkzaam. In zijn nieuwe rol gaat Ter Laak zich richten op de creatieve uitwisseling van de internationale Eyeworks catalogus, om zo de uitwisseling van programma’s tussen Amerika en Europa – en vice versa – te optimaliseren. Daarnaast wordt hij direct betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe formats. Ter Laak start zijn nieuwe functie met ingang van 1 februari 2008 vanuit het in Amsterdam gevestigde hoofdkantoor, in nauwe samenwerking met het team van Eyeworks International. Vanaf de zomer 2008 zal Ter Laak zich permanent vestigen in Los Angeles. (Adformatie)

** Telefoneren via de internetverbinding groeit sneller via de kabel dan via adsl. Dit blijkt uit de jongste cijfers van Telecompaper. Eind september 2007 telde de uitgave 2,37 miljoen belklanten via internet, van wie er 1.178.000 belden via de tv-kabel en 1.165.000 via een adsl-verbing over hun telefoonlijn. De groei van voip bedroeg bijna 8 procent. De kabel haalde adsl in dankzij een groei met 9,5 procent, tegen een toename met 6,4 procent voor telefonie over adsl-verbindingen. KPN zag haar marktaandeel eind september uitkomen op 33,1 procent, mede door de overname van Tiscali, tot een totaal van 784.000 klanten. Zesko, ofwel @home, Casema en Multikabel samen, kwam met 656.000 klanten op een marktaandeel van 27,6 procent. UPC groeide naar een aandeel van 19,6 procent of 467.000 klanten. De toename met ruim 43.000 klanten of 10 procent was de grootste voor UPC in één kwartaal tot nu toe. 

** Elf grote producenten van voedsel en frisdranken gaan hun reclame aan het adres van kinderen aanpassen. Hun boodschappen gericht op kinderen onder de 12 jaar zullen alleen nog verantwoord geachte producten betreffen. De voedingsconcerns geven daarmee gehoor aan een oproep van de Europese Unie om mee te helpen aan het bestrijden van overgewicht onder kinderen. Uiterlijk eind volgend jaar willen de ondernemingen hun reclamebeleid hebben aangepast, zo maakten ze dinsdag bekend. Een onafhankelijke commissie houdt de vinger aan de pols.Het gaat om Unilever, Burger King, Coca Cola, Danone, Ferrero, General Mills, Kellog, Kraft, Mars, Nestlé en PepsiCo. Het Brits–Nederlandse Unilever legde zijn reclameuitingen voor kinderen in mei van dit jaar al aan banden. (ANP/RD)

** Met een fakkelwake vroeg Amnesty International maandagavond in Lelystad aandacht voor de schendingen van mensenrechten in China. De campagne bij het station in de provinciehoofdstad was bedoeld om de Chinese Shi Tao een hart onder de riem te steken. De journalist zit volgens Amnesty momenteel een gevangenisstraf uit van tien jaar voor het versturen van een e-mail. De actie vond plaats in het kader van de internationale dag van de mensenrechten. Dit jaar namen ook leerlingen van scholengemeenschap De Rietlanden deel aan de fakkelwake. Zij kregen eerder van Amnesty Lelystad op school voorlichting over de mensenrechtensituatie in China. (Omroep Flevoland)

“Sky heeft interesse in voetbalrechten”

Buitenlandse mediabedrijven hebben interesse in de uitzendrechten van de Nederlandse eredivisie. Dat melden bronnen binnen de eredivisie. Zo zou de Britse tv-aanbieder SKY een belangrijke kandidaat zijn. De strijd om de voetbalrechten barst binnenkort weer los. De huidige contracten met RTL en Tele2 lopen na dit seizoen af. Vanaf 17 december staat op internet hoeveel de ECV, de overkoepelende organisatie van eredivisieclubs, verlangt. Donderdag nemen de clubs een definitief besluit over hun voorwaarden. Maar in een vooroverleg, afgelopen vrijdag, zijn al enkele principebesluiten genomen. Zo blijven de samenvattingen de komende jaren uitgezonden worden op zondagavond in de vooravond, uiterlijk vanaf acht uur. De eredivisie zoekt meer partijen voor het live uitzenden van wedstrijden. Zo hoopt de ECV meer inkomsten binnen te krijgen. Het gevolg hiervan kan zijn dat vanaf volgend seizoen op verschillende tijdstippen wordt afgetrapt, net als in Spanje en Groot-Brittannië. Zo is er een plan gemaakt met duels die om twee, vier en zes uur beginnen. (AD)

Ruud de Wild naar Q-Music

Radiopresentator Ruud de Wild gaat naar Q-Music. Vanaf 10 maart presenteert De Wild samen met Jeroen Kijk in de Vegte een nieuwe ochtendshow. Dat heeft Q-Music maandag laten weten. Momenteel wordt de ochtendshow op de radiozender gepresenteerd door Jeroen van Inkel. Hij krijgt een nieuw programma. Eind oktober werd bekend dat De Wild zijn oude werkgever Radio538 ging verlaten. Dat vertrek kwam niet als een verrassing, de dj zat al tijden ziek thuis. (AD)

UIT DE MEDIA:

** Vandalen hebben de zondagnacht in Amsterdam-Oost het monument ‘De Schreeuw’ voor de vermoorde Theo van Gogh beklad met rode verf. Ook vernielden de criminelen meer dan twintig auto’s in diverse straten. Vooral ruiten moesten het ontgelden. De politie heeft geen idee wie verantwoordelijk zijn en roept getuigen op zich te melden. Volgens een politiewoordvoerster is het niet de eerste keer dat in Amsterdam-Oost voertuigen worden vernield

** Teletekst van de NOS heeft vanmorgen te kampen gehad met technische problemen. Op het tekstscherm verschijnen geen nieuwe nieuwsberichten meer. Ook verkeersinformatie wordt niet meer geactualiseerd. Dat meldde een medewerker van de NOS. Rond 0.15 uur trad een technische storing op in de hardware. Een onderdeel is kapot en moest vervangen worden.

** Nederland 1 was in week 49 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 20,5 procent. Nederland 2 had 6,3 en Nederland 3 9,2 procent. RTL4 scoorde 15,6 procent, RTL5 kwam uit op 5,9, RTL7 scoorde 5,0 en RTL8 2,3 procent. SBS6 had een aandeel van 10,7 procent, Net5 had 5,6 procent en Veronica 4,9. RTL Voetbal Eredivisie op zondag was met 2,038 miljoen kijkers het best bekeken programma van de week. Mooi Weer De Leeuw had 1,856 miljoen kijkers, gevolgd door Opgelicht met 1,837 miljoen en Radar met 1,832 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op zaterdag werd bekeken door 1,789 miljoen mensen. (Adformatie/SKO)

** Voormalig Radio Gelderland-columnist Han Beijersbergen is zondag in zijn woonplaats Nijmegen overleden aan een hartaanval. Beijersbergen leverde regelmatig zijn bijdrage als radio-columnist en als vaste gast in discussie-programma’s op Radio Gelderland. Hij was ook voormalig hoofd van de afdeling Pers & Voorlichting van de Nijmeegse Radboud Universiteit, waarvan hij ook de eerste wetenschapsvoorlichter was. Han Beijersbergen is 61 jaar geworden.

** De fameuze Amerikaanse tv-producent Roger King is zaterdag op 63-jarige leeftijd overleden. King was een topman bij zender CBS. Zijn productiebedrijf King World stond onder meer aan de wieg van de talkshow van Oprah Winfrey. Ook was King de drijvende kracht achter de populaire quizprogramma’s Wheel of Fortune en Jeopardy en het toonaangevende nieuwsprogramma Inside Edition. In 2000 fuseerde zijn bedrijf King World met zender CBS. De televisiebaas was sindsdien hoofd van CBS TV Distribution. King stierf aan een hartstilstand. (ANP/AD)

** Tot grote vreugde van presentator Erik van der Hoff krijgt Het Blok volgend najaar een vervolg. De kluswedstrijd op NET 5 was dit seizoen vooral populair bij vrouwen van 20 tot 34 jaar en scoorde op enig moment 755.000 kijkers. Uiteindelijk gingen Carlos en Minke aan de haal met de hoofdprijs van 104.310 euro, de meerwaarde van hun geveilde appartement en het prijzengeld. (Telegraaf)

** De onderhandelingen tussen de stakende scenarioschrijvers en de filmproducenten in Hollywood zijn weer afgebroken, aldus de BBC zaterdag. De scriptschrijvers zijn al vijf weken in staking. Hierdoor is de productie van tientallen tv-series en films uitgesteld. De schrijvers eisen van de filmproducenten een financiële compensatie voor de distributie van films en series op dvd’s, internet en mobiele telefoons. Veel tv-series zijn afgelast, waardoor de filmindustrie miljoenen misloopt. Waarnemers menen dat er voorlopig geen kans is op een doorbraak. Beide partijen geven elkaar de schuld dat de gesprekken zijn vastgelopen.(ANP)

** Tele2 zendt vanaf morgen twee maanden lang een interactieve commercial van de Rabobank uit. Rondom de Tele2 Live Eredivisie Voetbal wedstrijden worden kijkers via een red button commercial gestimuleerd om op de rode knop te drukken. Zij komen via deze knop direct op een interactieve webomgeving van de Rabobank waar zij mee kunnen doen aan een quiz, verschillende diensten kunnen bekijken en een orderformulier voor een Rabobank- dienst kunnen aanvragen. (o.a. Adformatie)

** De TROS zendt op 4 januari een anderhalf uur durende registratie uit van het Giga Piratenfestijn in het Gelredome. Tijdens het festijn, dat op 22 december wordt gehouden, zingen veel bekende Nederlandse artiesten een aantal nummers. Lee Towers, Nick & Simon, Thomas Berge en Jannes zijn enkele van de artiesten die in de uitzending te zien zijn. Ook gaat de TROS vanaf 5 januari een wekelijks programma op Nederland 1 uitzenden over Nederlandse muziek en muzikanten, waarin de piratenfestijnen regelmatig aan bod komen. In Sterren.nl staan een uur lang Nederlandstalige hits centraal. (ANP/AD)

** Het mediabedrijf Jetix heeft concrete plannen om samen met de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) een kinderzender op te zetten in België. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend. Als de plannen doorgaan, zou de zender in het voorjaar van 2008 in de lucht kunnen zijn. Jetix heeft al een zender die van 06.00 uur tot 18.00 uur kinderprogramma’s uitzendt in het Nederlands. De Belgische zender krijgt volgens het bedrijf Vlaamse presentatoren en Vlaams stemgeluid. Algemeen directeur René Boogaard van Jetix Nederland noemt de beoogde samenwerking ,,een logische uitbreiding van de huidige activiteiten”. (ANP)

** Presentatrice en wereldreiziger Floortje Dessing wordt columniste voor de gratis krant Metro. Dat heeft het blad donderdag bekendgemaakt. Zij gaat voor de pagina Mijn planeet tweewekelijks schrijven over haar belevenissen. Haar eerst column staat vrijdag 7 december in het dagblad. Onder meer actrice Victoria Koblenko ging haar voor.

** Voor het eerst vinden jongeren tussen de 16 en 24 jaar internetten belangrijker dan televisie kijken. Dit blijkt uit een onderzoek in tien Europese landen (waaronder Neederland) dat marketingorganisatie EIAA woensdag heeft gepubliceerd. 82 Procent van de leeftijdsgroep is minimaal vijf dagen per week online, terwijl nog maar 77 procent even vaak tv kijkt, vijf procentpunten minder dan vorig jaar. Van de ondervraagden zegt 48 procent dat het internet de reden is voor de verminderde tv-consumptie. (ANP)

** Wielrenner Michael Boogerd heeft de NSP-prijs van 2007 gewonnen. De NSP (Nederlandse Sport Pers) geeft de jaarlijkse onderscheiding aan de sportman, sportvrouw, sportploeg of sportorganisatie, die opvallend goed heeft samengewerkt met de nationale sportmedia. Boogerd, die dit jaar afscheid nam als wielrenner, krijgt de prijs tijdens een speciale gelegenheid in 2008 uitgereikt. (ANP)

Slam!FM opgelucht na uitspraak CBb

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag uitspraak in de zaken SLAM!FM en de minister van Economische Zaken tegen de uitspraak van de rechtbank te Rotterdam van 14 maart 2007. SLAM!FM is blij en tevreden met deze uitspraak. Na een jarenlange strijd, die ontstond na de etherfrequentieverdeling in 2003, is met deze uitspraak eindelijk enige duidelijkheid ontstaan over de interpretatie van de vergunningvoorschriften behorende bij het etherkavel van SLAM!FM. De onenigheid spitste zich toe op de wijze waarop SLAM!FM haar format invulde. Het CBb heeft bepaald dat SLAM!FM geen zelf geproduceerde edits, zoals gebeurde begin 2005, mag uitzenden. Hier is destijds een boete voor opgelegd. De uitspraak heeft geen consequenties voor de huidige muziekinvulling omdat SLAM!FM al ruim twee jaar geen eigen edits meer uitzendt. Jacqueline Bierhorst: “Wij zijn blij en opgelucht dat wij ons format niet hoeven te veranderen. De laatste luistercijfers, waarbij SLAM!FM een marktaandeel van 2% heeft gehaald, bewijst dat we op de goede weg zijn. Helaas is nog niet helemaal duidelijk wat gezien moet worden als hitversie van een muziekstuk, maar daarover zullen wij in overleg treden met het Commissariaat voor de Media en Agentschap Telecom”. De boete die opgelegd was voor het overtreden van het percentage muziek ten opzichte van het percentage gesproken woord is in het hoger beroep vernietigd. Het CBb geeft Radio 538 ongelijk in haar eis dat SLAM!FM haar format zou moeten wijzigen.(Persbericht SlamFM)

Belspelletjes mogen op tv blijven

SBS mag korte belspelletjes voorlopig blijven uitzenden op tv. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. De officier van justitie wilde korte belspelletjes, zoals tijdens voetbalwedstrijden, voorlopig verbieden. In een eventueel nog volgend strafrechtelijk onderzoek zal de toelaatbaarheid van dergelijke belspelletjes nader door het Openbaar Ministerie moeten worden onderzocht. SBS Broadcasting (SBS6, Veronica en Net5) was kort voor de zitting al gestopt met het uitzenden van grote belspelletjes (call tv), daarom ging de zitting van woensdag alleen over een eventueel verbod van korte belspelprogramma’s. De rechtbank heeft na onderzoek besloten dat niet gezegd kan worden dat die spelletjes in strijd zijn met de geldende regels. Daarom is er op dit moment onvoldoende aanleiding voor het geven van een verbod.(ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Wild FM is bang zijn FM-frequenties in de toekomst te verliezen aan Radio Noord-Holland die er een tweede radiozender voor jongeren bij wil. Wild FM hitradio een regionaal commercieel radiostation dat met vier FM zenders in heel Noord-Holland is te ontvangen. Volgens Dave Leusink van Wild FM aast Radio Noord-Holland op deze radio-frequenties in Alkmaar, Purmerend, Haarlem en Amsterdam. ,,In 2011 worden de FM-frequenties opnieuw verdeeld, waarvoor in 2009 de procedure van start gaat. Radio Noord-Holland claimt alvast onze frequenties door nu al te roepen een jongerenzender in het leven te roepen en daarmee een statement te maken.” 

** RTV Oost eist op basis van de wet openbaarheid bestuur dat de gemeente Dinkelland een brief openbaar maakt over een ruzie tussen wethouder Krouwel en zijn buurman. Uit de brief moet blijken of Krouwel in dit persoonlijke conflict zijn positie als wethouder heeft misbruikt. Burgemeester Willeme heeft hem daarvan beschuldigd tijdens de recente raadsvergadering over de bestuurscrisis in Dinkelland. De gemeente wil de brief geheim houden om de procedure tussen Krouwel en zijn buurman niet te schaden. Het conflict zou gaan over de inrichting van een tuin. (RTV Oost)

** Ted, de jongerenkrant waar investeerder Marcel Boekhoorn een aandeel in heeft, staakt zijn papieren uitgave en tv-activiteiten. ‘Omdat het te weinig oplevert en we de laatste maanden zelfs verlies leden’, aldus oprichter en aandeelhouder Friso Jiskoot (29). ‘De druk op de advertentiemarkt is te groot. Er zijn zo veel aanbieders en de kortingen zijn hoog. Dat spel spelen we niet meer mee.’ Het innovatiecentrum (voor onderzoek en productontwikkeling) van Ted, dat valt onder de bv Created Unlimited Media, blijft wel voortbestaan. Of dat zelfstandig is of met een andere partij wil Jiskoot in het midden laten. Onlangs ging Ted, dat twee jaar heeft bestaan, van een wekelijkse naar een maandelijkse frequentie. De landelijke oplage bedroeg 110.000 stuks. (Adformatie)

** De Radio 538-dj’s Barry Paf, Jens Timmermans en Lindo Duvall blijven ook de komende jaren te beluisteren op deze zender. Alle drie hebben ze hun contract voor meerdere jaren verlengd. Lindo Duvall krijgt een vaste plek in de middag tussen 16 en 19 uur, Jens Timmermans presenteert in het vervolg iedere werkdag Greatest Hits van 10 tot 12 uur. En Barry Paf vult het eerste deel van de avond van 19 tot 21 uur op Radio 538. (ANP/AD)

** De quiz ‘PlaceMatch’ verdwijnt van het scherm bij de diverse regionale publieke tv-zenders. De zeven regionale omroepen die de quiz uitzenden de samenwerking met producent Endemol hebben opgezegd. Ook het programma ‘Ik op TV’ wordt door Endemol gemaakt. Volgens de directie van RTV Oost wordt daarover nog onderhandeld.

** Het Duitse mediaconcern Bertelsmann overweegt de Europese televisiezender RTL Group geheel over te nemen. Dat maakte Bertelsmann dinsdag bekend. Bertelsmann heeft al 89,8 procent van RTL Group in handen. Het grootste mediaconcern van Europa gaf aan niet meer dan 82 euro per aandeel te willen betalen voor het belang van 10,2 procent in RTL Group dat het nog niet heeft. Daarmee wordt het belang gewaardeerd op 1,3 miljard euro, een premie van 19 procent op de slotkoers maandag. Volgens Bertelsmann staat het nog niet vast dat er een bod wordt gedaan. RTL Group, gebaseerd in Luxemburg, is het grootste televisiebedrijf van Europa met belangen in 39 televisiezenders en 29 radiostations in tien Europese landen. (ANP/AD)

** In Markelo is maandagmiddag de oude rood-witte tv-zender van de grote zendmast gehaald. Daarvoor was een Zwitsers bedrijf ingeschakeld dat de zender met een helikopter van de zendmast heeft getakeld. De analoge antenne is niet meer nodig, nu alleen nog maar gebruik wordt gemaakt van digitale zenders. In totaal is de zendmast in Markelo 25 meter korter geworden. Vanmiddag zijn de masten Wieringermeer, Kootwijk en Irnsum ingekort.

** Ceo Reinout Oerlemans van Eyeworks verhuist in de zomer van 2008 met zijn gezin naar de Verenigde Staten om van daaruit leiding te geven aan zijn tv-bedrijf. Van de huidige vierkoppige board van Eyeworks maakt ook CFO Mark Lazar de oversteek naar Amerika. Coo/head of television Robert van den Bogaard en managing director Ronald van Wechem blijven in Nederland om hun werkzaamheden voort te zetten vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam. De gedeeltelijke verhuizing van de board heeft geen gevolgen voor de afzonderlijke vestigingen van Eyeworks wereldwijd. (o.a. Adformatie)

** De SBS-groep had de beste novembermaand ooit met een gezamenlijk marktaandeel van 26,9 procent voor de drie zenders van NET 5, SBS 6 en Veronica. Veronica noteerde met 6,6 procent een record novembermaand, voor SBS 6 was 13,1 procent het beste marktaandeel voor de maand november sinds 1998. Het programma Domino Day en de EK kwalificatiewedstrijd Nederland – Luxemburg, droegen daar vooral aan bij. Bij Veronica waren onder meer de maandag- en woensdagavondseries NCIS, Criminal Minds en Numb3rs de toppers. Net5 laat volgens de SBS-groep met een aandeel van 7,2 procent ‘een flinke groei zien ten opzichte van november 2006’. (Adformatie)

** De NOS zal vaker al dan niet rechtstreeks verslag van grote evenementen doen. Het eerste project is het muziekfestival Noorderslag, in januari volgend jaar. De evenementenuitzendingen vallen per 1 januari 2008 onder de noemer NOS Projecten, zo liet de omroep dinsdag weten. De NOS deed eerder dit jaar al verslag van onder meer het Zomercarnaval en dat beviel goed genoeg om nu, naast Nieuws en Sport, ook een pijler Projecten te beginnen. (ANP/AD)

** Edwin de Roy van Zuydewijn heeft een kort geding aangespannen tegen Net 5. Hij wil voorkomen dat de herhaling van een aflevering van de humoristische quiz Tussen de Oren wordt uitgezonden, zo meldde RTL Boulevard dinsdag. In Tussen de Oren, dat wordt gepresenteerd door Joep van Deudekom en Rob Urgert, werd zondag een vraag gesteld over testosteron. Bij de vraag verscheen een foto van de ex-man van prinses Margarita, waarop actrice Lies Visschedijk opmerkte: “Dat is toch die man met die losse handjes?” De 41-jarige De Roy van Zuydewijn is woedend en wil dat de herhaling van de uitzending, die woensdagavond wordt uitgezonden, verboden wordt. Hij ontkent dat hij zijn ex ooit heeft mishandeld en wil dat gerucht de wereld uit hebben. (Novum)

** LiveShop gaat onderzoeken of een gewijzigd zendermodel met een combinatie van internet en digitale tv haalbaar is, om zo meer succes te behalen dan nu het geval is. Inmiddels is duidelijk geworden dat LiveShop in zijn huidige vorm financieel niet houdbaar is. Bekeken wordt daarom of LiveShop in een andere vorm kan worden doorgezet. LiveShop is een 24 uurs tv-kanaal dat via de kabel zowel analoog als digitaal is te ontvangen. Analoge doorgifte van dit 24-uurs kanaal is voor LiveShop relatief duur en ineffectief gebleken. Omdat dit relatief nieuwe kanaal op veel analoge tv’s nog niet voorgeprogrammeerd is, levert dit te lage kijkdichtheden op. Digitale tv heeft het voordeel dat de zender makkelijker te vinden is via de EPG (Elektronische Programma Gids). In de nieuwe plannen zal naast een eigen digitaal kanaal de website een meer prominente plek krijgen in de verkoopstrategie. De vernieuwde versie wordt vlak voor de kerst gelanceerd. (Adformatie)

** Alleman is zondag tijdens het IDFA-festival uitgeroepen tot de beste Nederlandse documentaire sinds 1945. In de documentaire uit 1963 portretteert regisseur Bert Haanstra de Nederlandse bevolking in al haar eigenaardigheden. Documentaireliefhebbers konden via internet hun keus bepalen. In Alleman werden de scènes vaak opgenomen met een verborgen camera. Haanstra laat zien de Nederlanders in 1963 leefden in een goed georganiseerd en overzichtelijk land. (ANP)

** Chantal Janzen gaat voor de AVRO presenteren. De omroep liet maandag weten meerdere programma’s met de musicalster te gaan ontwikkelen. Janzen presenteert op 16 februari haar eerste AVRO-programma op Nederland 2. Daarin zingt zij met andere artiesten voor mensen met bijzondere levensverhalen een lied dat voor deze mensen een bijzondere betekenis heeft. De titel van de show is nog niet bekend. (ANP/AD)

** De bedenker van de BBC-soap EastEnders, Tony Holland, is op 67-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Londen. Hij was al enige tijd ziek. EastEnders, vernoemd naar de gelijknamige volkswijk in de Britse hoofdstad, is vanaf februari 1985 op de buis en trekt nog steeds, alleen al in Engeland, circa tien miljoen kijkers. (FD)

** Dolf Rogmans (43) is benoemd als nieuwe overkoepelend hoofdredacteur van de website Villamedia en het vakblad De Journalist. Hij zal begin 2008 aan de slag gaan bij de uitgaven van de Nederlandse Vereniging van journalisten. Tot op heden was hij werkzaam als chef economie bij de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Eerder was hij chef media bij GPD, werkzaam bij De Gooi- en Eemlander en hoofdredacteur bij Planet Internet. Rogmans volgt Joost Divendal op. (Villamedia)