Media kort: december 2008

Radio Unique keert terug in Amsterdamse ether

Op 1 februari 2009 keert de voormalige vrije radiozender Radio Unique terug in de Amsterdamse ether. Dit bericht het magazine Kabelraad. Radio Unique gaat vanaf 1 februari uitzenden via de FM-frequentie 94,9 MHz. Momenteel zendt Radio Decibel nog uit via deze frequentie, maar verhuist vanaf 1 januari 2009 naar de etherfrequenties van City FM. Radio Unique verwijst, net als Radio Decibel, naar een illegaal radiostation dat van 1978-1984 in Amsterdam heeft bestaan. Radio Unique krijgt een format met vooral gouwe ouwen met Amsterdamse invloeden aangevuld met twee à drie Nederlandse platen per uur. Bas Emons mede-eigenaar en directeur van Radio Decibel ziet een goede kans om de zenders (red. Radio Decibel en Radio Unique) rendabel te krijgen.

 

UIT DE MEDIA:

** Mickey Hays, de man die de TROS-televisie de rechten van zoveel onvergetelijke Britse televisieseries wist te bezorgen, is zaterdag in zijn woonplaats Ashford bij Londen gestorven. Dat heeft voormalig TROS-televisiedirecteur Cees den Daas woensdag laten weten. Hays was 85 jaar. Mickey Hays wist voor TROS-man Ralph Inbar de rechten te verwerven van Bananasplit. De TROS dankte aan hem de rechten van de komische oorlogsserie Allo, Allo, de doldwaze warenhuisreeks Wordt u al geholpen?, de Brits- koloniale serie Moeder, wat is het heet! en, tot op heden, de humoristische reeks over de opgeblazen huisvrouw Hyacinth Bucket („spreek uit als Bouquet”), Schone Schijn. l

** Bij het hoofdkantoor van de Baskische televisiezender EITB in de stad Bilbao is woensdag een autobom ontploft. De explosie was kort tevoren telefonisch aangekondigd door iemand die zich uitgaf als lid van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Er vielen geen gewonden, maar de schade is aanzienlijk. De ETA strijdt al tientallen jaren voor de onafhankelijkheid van Baskenland, een gebied in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. (ANP/BNR)

** Zanger en entertainer Hans Versnel wordt de voorzitter van de nieuwe publieke omroepvereniging RTV Oranje, dat is vandaag bekend gemaakt door de directie van TV Oranje. De zender met muziek van eigen bodem wil in het nieuwe jaar toetreden tot het Nederlandse publieke omroepbestel. Daartoe zullen voor 1 april 50.000 leden moeten zijn ingeschreven. (Persbericht)

** De illegale marothonuitzending van het Krystteam uit Tzum heeft €6500 opgeleverd voor de Stichting Rusland Kinderhulp uit Stiens. De etherpiraat werd al na twintig uur uit de lucht gehaald. Radio Middelsé nam de uitzending over, zodat de marathon alsnog tot 30 december kon duren.

** Nieuwe media als Twitter en MySpace zijn dit jaar definitief doorgebroken. Dat stelt het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologieën (ViNT) van ICT-bedrijf Sogeti Nederland. Het bedrijf stelde een jaaroverzicht van de belangrijkste nieuwsfeiten samen waarbij nieuwe media een prominente rol vervulden. De verkiezingscampagne van Obama staat in die lijst op een, gevolgd door de problemen voor internetspaarders bij Icesave, de aanslagen in Mumbai en de val van minister Ella Vogelaar die werd ingezet op GeenStijl. 

** Radioprogramma’s van de BBC, Voice of America en Radio Liberty mogen volgend jaar in Azerbeidzjan niet langer via de ether in de plaatselijke taal worden uitgezonden. De zenders mogen nog wel van de kabel in de oud-Sovjetstaat gebruik maken. Dat heeft de overheid dinsdag besloten. Volgens de woordvoerder van de Raad voor Televisie- en Radio-uitzendingen is de beslissing niet politiek gemotiveerd. ,,Niemand lag er wakker van toen we stopten met Russische, Turkse en Franse televisie- en radio-uitzendingen in Azerbeidzjan”, aldus de zegsman. Het land, dat ten zuiden van Georgië ligt, ligt onder vuur omdat de persvrijheid niet zou worden gerespecteerd. Ook worden journalisten geregeld opgepakt. (ANP via Gelderlander)

** RadioNL is nu ook te beluisteren via interactieve tv van KPN. De radiozender met Nederlandstalige muziek is te horen in het basispakket via kanaal 825. (Persbericht)

** In het Holland Casino in Breda zijn vandaag de winnaars bekendgemaakt van de ‘Vakprijzen voor het Nederlandstalige Lied’. De prijs, met Johnny Hoes als ambassadeur, is in het leven geroepen om Nederlandse muziek te promoten en ondersteunen. TV Oranje werd tot winnaar gekozen in de categorie ‘Beste televisieprogramma’. RADIONL, de mediapartner van TV Oranje, werd winnaar in de categorie ‘Beste radioprogramma’.

** Derk Jolink wordt per 1 januari financieel directeur van praatzender Het Gesprek. Jolink (1951) was voorheen onder meer algemeen directeur van Radio 10, en doceert media management op de Hogeschool van Haarlem. Algemeen directeur Ruud Hendriks: ‘Wij staan aan de vooravond van een grote sprong voorwaarts. En daar hoort ook een sterke financieel directeur bij. Ik ben ontzettend blij dat Derk ons team komt versterken.’ (Persbericht)

** Kabelaar Ziggo past per 1 januari haar digitale tv-pakket aan. De publieke themazenders Nederland-e, Dier & Natuur en 3VOOR12 Central verdwijnen. Omega TV en /Geloven gaan op in de nieuwe zender Spirit 24. In het voorjaar van 2009 zullen alle overige Publieke Omroep themazenders ook veranderd worden, zowel qua benaming als qua inhoud van de programmering. Verder vervalt per 1 januari 2009 de promozender Brava HD uit het zenderpakket.

** SBS6-presentator Viktor Brand (Shownieuws) krijgt een zaterdagavondshow bij zijn zender. Vanaf 3 januari is hij een aantal zaterdagen te zien met Lachend Het Jaar In (21.30 uur). In dat programma toont SBS6 cabaret- en leuke tv-fragmenten van Nederlandse bodem. Ook bloopers en reacties van ‘slachtoffers’ van candid camera-shows passeren de revue. Het programma wordt geproduceerd door SBS Productions. (ANP via AD)

** Giraffen in dierenpark Amersfoort luisteren ook dit jaar met de jaarwisseling naar de top 2000. Het dierenpark zette de giraffen vorig jaar voor het eerst aan de radio, om het vuurwerk te overstemmen. Het resultaat was dat de dieren rustig bleven. Giraffen schrikken erg van vuurwerk, en kunnen dan rare capriolen uithalen en zelf uitglijden, volgens het dierenpark. (RTV Utrecht)

** Sinds 28 december 2008 is RTV6 gestopt met haar uitzendingen. RTV6 gaat op in WEB FM, de nieuwe lokale omroep voor Druten en Beuningen.

** De lokale omroep Nens werkt samen met de regionale omroep West. Nens kreeg van omroep West aangeboden om samen een tv-jaaroverzicht te maken. Voor dit overzicht is gebruik gemaakt van tv-reportages van West. Nens heeft een selectie gemaakt en het jaaroverzicht ingesproken. Vervolgens heeft omroep West de eindmontage gedaan. Het jaaroverzicht is woensdag 31 december de gehele dag te zien op het kanaal waar de kabelkrant normaal op vertoond wordt. Het jaaroverzicht is daarna ook te zien op www.westonline.nl. (via Nens)

** Voormalig KRO-directeur en journalist Ben Brans is eergisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt. Brans was als samensteller, verslaggever en presentator jarenlang één van de bekende radiostemmen van de Katholieke Radio Omroep. Hij onderscheidde zich onder andere als radioverslaggever voor het nieuwsprogramma Echo, weerklank van het dagelijks gebeuren. Voor de Nederlandse publieke omroepen volgde hij onder meer het proces tegen oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in 1961. (IKON)

** Vanmiddag is door het Agentschap Telecom einde gemaakt aan de uitzendingen van de vrije radiozender Discount FM uit Amsterdam. Dit bericht de website Etherpiraten.com. Het Agentschap heeft tijdens de kerst ook de vrije radiozender Dance Radio het zwijgen opgelegd.

** Lokale Omrop Boarnsterstim krijgt met ingang van het nieuwe jaar een nieuw raamprogramma. Buiten de eigen programmering is voortaan dag en nacht het radiostation Vitaal FM te beluisteren, een mix van Nederlands- en Friestalige muziek, Engelse 60-70-80 pop, schlagers, country en instrumentale gezelligheid. Vitaal.FM zendt ieder uur het landelijke nieuws uit, ieder half uur de hoofdpunten, maar in de nabije toekomst ook regionaal en lokaal nieuws. Vitaal.FM is een initiatief van Jehannes de Boer uit Heerenveen en een mogelijke concurrent voor de regionale commerciele zender Waterstad FM. Vitaal FM vervangt bij De Boarnsterstim het raamprogramma van Omrop Fryslân. (Grouster)

** De vrije radiozender Dance Radio uit Amsterdam is zaterdagmiddag rond half 5 opnieuw uit de lucht gehaald door het Agentschap Telecom. De zender die uitzond op 99.2 MHz werd uit de lucht gehaald. Op Tweede Kerstdag kreeg de zender uit Amsterdam ook al bezoek van het Agentschap.

** Gerard Ardesch en Jur Bron, eigenaren van de tv-zenders Oranje TV, BravaHDTV en Schlager TV komen in 2009 met een nieuw tv-kanaal: BravaNL. Dit bericht Kabelraden.nl. BravaNL wordt een tv-zender met klassieke muziek en opera en zal gaan uitzenden via de analoge kabel. “We hebben geconstateerd dat er een bepaalde vraag is naar een klassieke zender. Nu bij Ziggo ARTE grotendeels is verdwenen, kunnen we ons voorstellen dat er behoefte is aan een klassieke tv-zender in het analoge basispakket”, aldus Ardesch in het tijdschrift Kabelraad. Ardesch denkt voldoende content te hebben om de zender te kunnen starten en geeft aan dat de zender reclamevrij wordt maar dat er wel een vergoeding wordt gevraagd voor doorgifte.

** Petro Van Aerschot (41), creatief directeur bij Endemol België, is omgekomen bij een ongeluk in Thailand. In het Vlaamse realityprogramma “Big brother” was hij de offscreen stem in de dagboekkamer. Van Aerschot werkte tien jaar bij Endemol, het productiehuis achter populaire formats als “Big brother” en “Fear factor”. Zijn laatste project was “Wipeout”, een actie-spelprogramma met Walter Grootaers, dat volgend jaar te zien zal zijn op Vtm. Van Aerschot was op vakantie in Thailand waar hij aangereden werd. Hij overleed aan zijn verwondingen. (VRT)

** Een registratie van een theatershow van Hans Liberg was op eerste kerstdag het best bekeken programma. Tatatata, dat werd uitgezonden door de Tros, trok donderdagavond ruim 1,3 miljoen kijkers. Op de tweede plaats in de rij met best bekeken tv-programma’s staat de film ‘Harry Potter and the prisoner of Azkaban’, met ruim 1,2 miljoen kijkers. Daarna volgt ‘Kerst met Joseph en Evita’, dat werd bekeken door meer dan een miljoen mensen. Andere goed bekeken programma’s waren donderdag ‘Hello goodbye’, de filmklassieker ‘The sound of music’ en een registratie van de laatste theatershow van De Lama’s. (RTL)

** De lokale radio-omroepen Radio Middelsee en Radio Eenhoorn hebben de actie van etherpiraat Krystteam in Tzum gered. De etherpiraat moest de marathonuitzending op last van het Agentschap Telecom staken. Evenals bij een aantal etherpiraten met soortgelijke plannen dreigde het Agentschap de organisatoren met een dwangsom van €9000. Tot en met 30 december is het Krystteam te beluisteren bij Radio Middelsee in de regio Stiens en bij Radio Eenhoorn in de regio Menaldum, Franeker en Het Bildt. De opbrengst van de actie is voor de Stichting Rusland Kinderhulp. (LC)

** De politie in New York heeft in zijn huis in Brooklyn het lichaam gevonden van acteur John Costelloe (47). De acteur heeft zich waarschijnlijk zelf met een pistool doodgeschoten, melden Amerikaanse media. John Costelloe was bekend door zijn rol als de homoseksuele vriend van een bendelid in de Amerikaanse maffiaserie The Sopranos. Hij speelde vanaf 2006 mee in de televisieserie als de kok Jim ‘Johnny Cakes’ Witowski. Zijn personage kreeg een relatie met maffialid Vito Spatafore (gespeeld door Joseph Gannascoli). Costelloe is ook bekend van onder meer Die Hard 2. Hij is momenteel te zien in de veelgeprezen dramafilm ‘Doubt’. De film met onder anderen Meryl Streep en Philip Seymour Hoffman gaat in Nederland op 5 februari in première. (RTL)

** In de Centrale Bibliotheek in Rotterdam is het ‘mega-verzoekplatenprogramma’ Niet De Top 2000 van Radio Rijnmond in volle gang. In totaal zes dagen kunnen luisteraars een plaat aanvragen, die dan op de radio wordt gedraaid. Voorwaarde is wel dat de plaat niet in de de lijst van de Top 2000 van Radio 2 staat. Luisteraars kunnen live in de uitzending hun anekdotes en herinneringen bij de plaat vertellen.Op Rijnmond.nl kunnen verzoekjes worden ingediend. Daar is ook een lijst te zien van de platen die al zijn gedraaid. De presentatoren mochten in de eerste uren van de uitzending al een verzoekplaat van een miltair uit Uruzgan ontvangen. (RTV Rijnmond)

** De speciale kerstuitzending van ‘All you need is love’ heeft woensdagavond ruim 2,1 miljoen kijkers getrokken, ongeveer net zo veel als de afgelopen jaren. De RTL-show waarin Robert ten Brink geliefden met elkaar verenigt was het best bekeken programma van de kerstavond. Ook de registratie van een concert van André Rieu in Maastricht was populair. De uitzending trok bijna 1,3 miljoen kijkers en was daarmee na het NOS Journaal van 20.00 uur het derde programma op de lijst met best bekeken programma’s van de woensdag. De muzikale show Alles is Kerst op RTL 4 werd door 997 duizend mensen bekeken en eindigt daarmee als negende op de lijst. In het programma zongen sterren als Ron Brandsteder, Jan Keizer en Edsilia Rombley kerstliedjes. (Novum)

3FM Serious Request 2008 opbrengst: 5.637.937 euro

3FM Serious Request 2008 beleefde zojuist zijn zinderende finale. Groot was de spanning op het moment dat 3FM dj´s Coen Swijnenberg, Giel Beelen en Paul Rabbering het Glazen Huis uitkwamen en het totaal ingezamelde bedrag bekend werd. Zes dagen lang, van 19 tot en met 24 december, maakten deze 3 dj’s 24 uur per dag radio vanuit het Glazen Huis op de Grote Markt in Breda, zonder te eten maar gesteund door een enthousiast publiek in Breda. Het doel; zoveel mogelijk aandacht vragen en geld ophalen voor de vluchtelingenhulp van het Rode Kruis is bereikt. Voor 3FM Serious Request vragen luisteraars tegen betaling hun favoriete platen aan of bieden op unieke veilingitems via de 3FM Serious Request veiling en dragen zo bij aan de inzameling voor het Rode Kruis. Mede hierdoor en door de gigantische hoeveelheid initiatieven in het land, is een recordbedrag opgehaald: 3.137.937. Zoals beloofd, deed de Nederlandse regering hier 2,5 miljoen euro bovenop. Hiermee komt de eindstand op 5.637.937 euro. Florent Luyckx, zendermanager 3FM, haalde de 3 dj’s uit het Glazen Huis en overhandigde Giel, Paul en Coen de cheque. De dj’s gaven deze door aan Floortje Dessing; de ambassadeur van het Rode Kruis. Dit jaar stond er van 13 tot en met 19 december ook een Glazen Huis in het Zweedse Malmö. De dj´s van het publieke radiostations P3(radio) en SVT (televisie) brachten een bedrag van 277.778 euro bijeen met de Zweedse versie van Serious Request Musikhjalpen. Studio Brussel zamelde met de Vlaamse variant ‘Music for Life’ een bedrag in van 3.503.246 euro. Een nieuw record voor België. Ghetto Radio Serious Request heeft zijn ambitie om het probleem van de vluchtelingen op de kaart te zetten helemaal bereikt. In Kenia werd geen geld ingezameld. Alle acties bij elkaar leidden tot een totaalbedrag van 9.418.961 euro voor de vluchtelingenhulp van het Rode Kruis.

UIT DE MEDIA:

** Het internet heeft de kranten ingehaald als nieuwsbron voor Amerikanen. Televisie is echter nog steeds het belangrijkste nieuwsmedium in de Verenigde Staten, maar de populariteit daalt aanzienlijk bij personen onder de dertig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Pew Research Center. Van de ondervraagden noemde 70 procent de televisie als belangrijke bron voor nationaal en internationaal nieuws. Verder gaf 40 procent van alle geënquêteerden aan nieuws van het internet te halen. Vijf jaar geleden was dat nog 20 procent. Voor 35 procent zijn kranten nog steeds een bron van informatie, tegen 50 procent in 2003. 

** Jan Dijkgraaf is benoemd tot hoofdredacteur van het tijdschrift HP/De Tijd. Hij gaat vanaf 5 januari de herpositionering van het opinieweekblad leiden, zo is woensdag bekendgemaakt. Met de komst van Dijkgraaf is het reorganisatieproces van HP/De Tijd afgerond. Dijkgraaf was hiervoor onder meer hoofdredacteur van dagblad Metro en het tijdschrift Management Team. Momenteel is Dijkgraaf columnist voor dagblad Sp!ts. (Volkskrant)

** Wegener-eigenaar Mecom zal voor eind februari grote delen van zijn Europese krantengroep moeten verkopen. Lukt dat niet, dan valt het Britse bedrijf in handen van de banken. Dat verwachten Duitse en Britse media naar aanleiding van het nieuws dat Mecom van de banken tot 28 februari de tijd heeft gekregen voor het herfinancieren van 587 miljoen pond (600 miljoen euro) aan bankschulden. Dat had al eind dit jaar moeten gebeuren, maar Mecom heeft twee maanden respijt gekregen.

** Er zijn nog steeds lokale omroepen die in afwachting zijn van de internationale coördinatie van hun omroepfrequentie. België is inmiddels wel akkoord met Aardenburg/Sluis en Zoetermeer. Maar omdat Aardenburg een verplaatsing van het opstelpunt wil, moet dit opnieuw ter coördinatie worden aangeboden. Het voorstel voor Zoetermeer wijkt substantieel af van het eerdere aanbod en is ook nog niet geaccepteerd door de omroep. De frequenties voor Steenbergen, Gaasterlan-Sleat en Schiedam zijn nog steeds niet rond. België heeft aangegeven dat ze hun uiterste best doen maar dat Nederland nog wat geduld moest hebben. Verder liggen Venlo, De Wolden, Menaldumadeel, Dongeradeel en Bernheze nog in coördinatie. aldus het OLON Nieuws. (FMTV)

** Door een computerstoring zijn de programma’s van Nederland 1,2 en 3 vanavond zo’n 40 minuten niet te zien geweest.De storing deed zich voor in de eindregie in Hilversum.In plaats van de reguliere programma’s werd tijdelijk de 3FM-actie Serious Request live uitgezonden.Rond 21.20 uur werden de reguliere uitzendingen hervat. (NOStt)

** De Nederlandse muziekzender TV Oranje en reclameverkoopmaatschappij iTV Media in Hilversum gaan per 1 januari 2009 nauw samenwerken. Vanaf die datum zal iTV Media verantwoordelijk zijn voor de spot en nonspotadvertising op TV Oranje, maar ook bij events en op de website. Verder zal iTV nauw betrokken worden bij de ontwikkeling van nieuwe (gesponsorde) programma’s op TV Oranje.

** Op de voorlaatste dag van de 3FM-benefiet Serious Request staat de teller van die actie op 1.377.338 euro. Dat maakte de radiozender dinsdag bekend. Sinds vrijdagochtend zitten de drie 3FM-dj’s Coen Swijnenberg, Giel Beelen en Paul Rabbering in het Glazen Huis in Breda. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) sloot hen vrijdagochtend in het Glazen Huis op en beloofde 2,5 miljoen euro voor de actie op voorwaarde dat zij eenzelfde bedrag bijeen weten te brengen.

** De VRT verwacht in de periode 2007-2011, gedekt door de lopende beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid, 122 miljoen euro minder eigen inkomsten te boeken dan gepland bij het opmaken van het akkoord. Dat zegt gedelegeerd bestuurder Dirk Wauters dinsdag in een interview met De Tijd. Ondanks de moeilijke economische context ligt het bedrag nauwelijks hoger dan vorig jaar. Toen bedroeg de raming 116 miljoen. De VRT staat voor een nieuwe besparingsinspanning: de raad van bestuur zette onlangs het licht op groen voor een bezuinigingsprogramma van 71,5 miljoen euro. Daardoor komt de totale inspanning in de periode 2007-2011 een flink eind boven 100 miljoen euro uit. ‘Alle kosten staan ter discussie’, zegt Wauters over het nieuwe plan. (Standaard)

** Bij TV Limburg in Roermond zijn 8 mensen ontslagen. De Belgische eigenaar Concentra zegt de werknemers te ontslaan vanwege economische redenen. Bij het station werken 45 mensen. Volgens Concentra zijn dat veel te veel werknemers gezien het aantal programma’s. De ontslagen vallen bedrijfsbreed. (L1)

Luistercijfers: 3FM en Radio 10 Gold stijgen

Er waren in de periode oktober-november 2008 geen grote verschuivingen in de radiomarkt. 3FM en Radio 10 Gold noteerden beide een stijging van 0,3 pct in marktaandeel. Dat blijkt uit het CLO van Intomart GfK. De gezamenlijke zenders van ORN hadden 13,2 procent. Dat is een daling van 0,2 procent. Ook Radio 538 moest iets terug± van 11,4 naar 11,2 procent. Radio 2 zag het aandeel licht stijgen van 9,6 naar 9,7 procent. Sky Radio bleef op 8,9, terwijl 3FM van 7,7 naar 8,0 ging. Radio 1 ging van 6,8 naar 6,9 en Q-music bleef op 6,7. Radio Veronica kreeg een klap: van 6,6 naar 6,1 procent. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 9.543 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd bedraagt in deze periode 3 uur en 12 minuten per dag. Het Continu LuisterOnderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van RAB (www.rab.fm).

sept/okt(in%)	okt/nov(in%)
01	Radio 538	11.4	11.2
02	Radio 2	9.6	9.7
03	Sky Radio	8	.9	8.9
04	Radio 3FM	7.7	8.0
05	Radio 1	6.8	6.9
06	Q-Music	6.7	6.7
07	Radio Veronica	6.6	6.1
08	Arrow Classic Rock Radio	2.7	2.8
--	Radio5	2.6	2.8
--	Radio 10 Gold	2.5	2.8
11	100 % NL	2.7	2.6
12	ClassicFM	2.1	2.3
13	SlamFM	2.0	2.0
14	Radio 4	1.9	1.9
15	Arrow Jazz FM	0.8	0.8
--	BNR Nieuwsradio	0.8	0.8
17	CAZ!	0.4	0.5
--	TMF Radio	0.3	0.5
18	KinkFM	0.3	0.2
--	Radio 6	0.3	0.2
==	Regio Radio	13.4	13.2
==	Regionale Commercieel Radio	3.9	3.7
==	Overige	5.6	5.6

UIT DE MEDIA:

** Paul de Leeuw en Giel Beelen zijn vanaf 6 februari wekelijks bij de Vara te zien met Top of Flop. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt. Het programma is een remake van de gelijknamige muziekshow die in 1965 het laatst op televisie te zien was. In het programma draagt dj Giel Beelen elke week nieuwe nummers aan, die worden gerecenseerd door een wisselend panel en door het publiek van de show. Paul de Leeuw neemt de presentatie van de show op zich. In de eerste aflevering nemen oud-Toppop-presentator Ad Visser en judoka Dennis van der Geest plaats in het panel. (De Pers)

** Op maandagmiddag 5 januari start Q-music met een spectaculaire actie. Op ’t Plein in Den Haag staat een gigantisch ijsblok in de vorm van een Porsche. In dit ijsblok zit de sleutel van een gloednieuwe sportwagen bevroren. De luisteraar die raadt wanneer de sleutel van het Q-ijsblok de grond raakt wint een echte Porsche. Het startschot van de actie wordt om exact 17.00 uur door niemand minder dan Piet Paulusma gegeven. Hij zal een klok activeren die het aantal secondes weergeeft. Luisteraars kunnen vanaf dat moment via sms laten weten wanneer zij denken dat de sleutel de grond raakt. (Persbericht)

** Nederland 1 was in week 51 marktleider met 21,0 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur, doelgroep 6+). RTL 4 en SBS 6 ontliepen elkaar niet veel. RTL 4 had 14,9 procent en SBS 6 14,0 procent. Het marktaandeel van de drie publieke zenders samen was 36,4 procent. RTL Nederland kwam uit op 26,7 procent en SBS Broadcasting scoorde 22,8 procent. Studio Sport Eredivisie staat eindelijk een keer bovenaan in de kijkcijferlijst met 2.667.000 kijkers. Het 20.00 Uur Journaal van gisteravond was tweede met 2.633.000 kijkers en Radar had 1.941.000 kijkers en was daarmee derde. Ook de finale van Popstars (SBS 6) werd goed bekeken met ruim 1,8 miljoen kijkers. (SKO/Adformatie)

** In bijna vier dagen tijd heeft de actie 3FM Serious Request bijna 8,5 ton opgehaald. Maandagmiddag om 16.30 uur stond de stand op 847.223 euro, zo heeft de radiozender laten weten. Sinds vrijdagochtend zitten de drie dj’s Coen Swijnenberg, Giel Beelen en Paul Rabbering in het Glazen Huis in Breda. Zij blijven er – zonder te eten – tot 24 december 20.00 uur en maken in die tijd onafgebroken radio. Ze willen zo veel mogelijk geld ophalen voor vluchtelingen wereldwijd. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) sloot hen vrijdagochtend in het Glazen Huis op en beloofde 2,5 miljoen euro voor de actie op voorwaarde dat zij eenzelfde bedrag bijeen weten te brengen. (ANP)

** NOS-ombudsman Ton van Brussel stopt met zijn functie. De NOS gaat het instituut, dat anderhalf jaar geleden begon als experiment, per 1 februari wel voortzetten, met een nieuwe ombudsman. Dat maakt de omroep vandaag bekend.

** Abonnees van Ziggo zonder digitale ontvanger krijgen begin volgend jaar acht zenders minder, namelijk 30 in plaats van 38. De maatregel treft 270.000 abonnees. Zij kunnen als alternatief een digitale ontvanger kopen waarmee ze het huidige basispakket wel kunnen ontvangen, plus circa 25 zenders extra. Dat kondigt Ziggo-woordvoerder Gradus Vos aan. “De klant krijgt de keuze uit verschillende apparaten, van eenvoudig en vrij goedkoop tot zeer uitvoerig en wat duurder.”De maatregel, die het eerste kwartaal gepland staat, is nodig om de uitbreiding van digitale televisie, sneller internet en een digitale videotheek video on demand mogelijk te maken. Niet bekend is welke analoge zenders zullen sneuvelen. “Dat zullen in ieder geval niet de Nederlandstalige publieke zenders zijn of populaire commerciële stations”, aldus Vos.

** De sportzender Sport1 zal het aantal digitale kanalen wat zij aanbiedt via de digitale tv-pakketten per 1 februari 2009 terugbrengen van 8 naar 6 kanalen. Naast Sport 1 en Sport 1.2 zullen er vanaf 1 februari nog 4 Sport 1 Extra in de lucht zijn. Momenteel biedt Sport 1 nog 6 kanalen voor Sport 1 Extra. Hiertoe is besloten na overleg met de kabelmaatschappijen.

** Het had de klapper van het najaar op Veronica moeten worden, maar wegens tegenvallende kijkcijfers verdween Hollandse Krijgers in september van de buis. Het programma zou later een tweede kans krijgen en dat gebeurt op 2 januari. (Telegraaf)

** NAC Breda scoorde zaterdag niet alleen op, maar ook buiten het veld. Rondom de wedstrijd tegen Vitesse, die met 2-0 gewonnen werd, haalde de ploeg 10.000 euro op voor ‘Serious Request’, een jaarlijks terugkerende actie van Radio 3FM. Een bedrag van 7.041 euro werd ingezameld door collectanten rond het Rat Verlegh Stadion, waaronder een aantal, geblesseerde of niet-geselecteerde, spelers van NAC Breda. De Bredase club zelf vulde het bedrag aan tot 10.000 Euro. (FC Update)

** De acteur en regisseur Richard Attenborough is in het ziekenhuis opgenomen na een val in zijn huis. De 85-jarige Brit maakt het momenteel goed, aldus een zegsman van het Londense St. George’s Hospital zaterdag. ,,Hij wordt nu verzorgd en is in goede conditie”, aldus de woordvoerder van het ziekenhuis. Door de val kon de Brit donderdag een ereceremonie voor de overleden actrice Celia Johnson (Brief Encounter) niet bijwonen. Attenborough won in 1982 een Oscar voor beste regie voor zijn film Gandhi, over het leven van deze legendarische Indiër. (De Pers)

** In anderhalve dag tijd heeft de actie 3FM Serious Request ruim drie ton opgehaald. Zaterdagmiddag om 16.30 uur stond de stand op 327.709 euro, zo heeft de radiozender laten weten. Sinds vrijdagochtend zitten de drie dj’s Coen Swijnenberg, Giel Beelen en Paul Rabbering in het Glazen Huis in Breda. Zij blijven er -zonder te eten – tot 24 december 20.00 uur en maken in die tijd onafgebroken radio. Ze willen zo veel mogelijk geld ophalen voor vluchtelingen wereldwijd. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) sloot hen vrijdagochtend in het Glazen Huis op en beloofde 2,5 miljoen euro voor de actie op voorwaarde dat zij eenzelfde bedrag bijeen weten te brengen. (ANP/BNR)

** Internet- en telefoonverbindingen tussen Europa, het Midden-Oosten en Azië zijn vrijdag ernstig ontregeld, omdat drie kabels onder de Middellandse Zee zijn beschadigd. Dat heeft France Telecom laten weten. France Telecom weet niet waardoor de schade is ontstaan. Het bedrijf heeft een schip naar de Middellandse Zee gestuurd om de kabels te herstellen. Volgens France Telecom zijn de problemen mogelijk pas op 31 december volledig verholpen.

** Het digitale voetbalkanaal Eredivisie Live heeft de grens van 300.000 abonnees gepasseerd. De zender ligt daarmee op schema, zo werd vrijdag bekend gemaakt. Eredivisie Live begon vier maanden geleden bij de start van de competitie met 200.000 abonnees. Nu de winterstop nadert, hebben 300.000 huishoudens een abonnement afgesloten. ECV-directeur Alex Tielbeke verwacht in de loop van het voetbalseizoen nog meer abonnementen te verkopen. Eredivisie Live is ontstaan vanuit de beslissing van de clubs in de Eredivisie om voor de exploitatie van de live wedstrijden een eigen kanaal op te zetten. De clubs gingen daarvoor een samenwerking aan met Endemol, dat als minderheidsaandeelhouder tot het initiatief toetrad. (ANP/AD)

** Om 09.15 uur vanmorgen sloot Minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders de deur van het Glazen Huis en gaf daarmee het officiële startsein voor 3FM Serious Request 2008. Minister Koenders kwam niet met geheel lege handen. Hij legde Coen, Paul en Giel in het Glazen Huis een ambitie op; als 3FM met de actie 2.5 miljoen euro weet op te halen, dan doet de regering daar 2.5 miljoen bij. De dj’s gaan de uitdaging vol enthousiasme aan. De tussenstand om 16.30 uur: 140.523 euro

** De snelle opmars van digitale televisie heeft een nieuwe mijlpaal bereikt, nu aan het eind van het derde kwartaal meer dan 50% van de Nederlandse huishoudens een aansluiting op digitale televisie heeft. Ook heeft inmiddels bijna 50% van de huishoudens een HD-geschikt toestel. Dat blijkt uit de zesde editie van de monitor Digitale televisie van de Expertgroep Digitale Televisie. Ook de penetratie van grote schermen geschikt voor HD-ontvangst blijft snel stijgen, doordat nu 94% van de verkochte televisies van het type HDReady of FullHD is. Voor het eind van het jaar is het belangrijkste toestel van meer dan 50% van de huishoudens een HD scherm. (Persbericht)

** De regiocomedy Pauwen en Reigers van TV West is volgend jaar ook in de provincie Utrecht te bekijken. De regionale omroep RTV Utrecht heeft besloten alle afleveringen aan te kopen en uit te zenden. Pauwen en Reigers is sinds 26 oktober elke zondagavond te zien op TV West. De Haagse acteur Bas Muijs speelt een dubbele hoofdrol in de regionale reeks. Op zaterdag 3 januari zendt TV West de eerste tien afleveringen achter elkaar uit. (RTV West)

** De reclame over de thuiszorg van de SP heeft de Gouden Loeki 2008 gewonnen. Verwachte winnaar Bassie (Baby/Ohra) haalde wel de beste vijf, maar kwam niet bij de laatste drie. De spot van reclamebureau Studio Thonik werd donderdagavond in een live-uitzending via telefoon en sms-berichten van het publiek verkozen tot beste reclame van het jaar. In de spot kleedt een bejaarde vrouw zich uit. De SP stelt haar symbool voor de thuiszorg die door het beleid van de regering wordt uitgekleed. De reclame werd uit vijf commercials tot beste gekozen. Op nummer twee kwam Wonderen Zijn De Wereld Nog Niet Uit van het Wereld Natuur Fonds. Vorig jaar won het spotje van KPN met Goeiemoggel. De vervolgspot daarop werd donderdag derde. Met de SP-reclame als winnaar wordt gebroken met de traditie van de laatste jaren waarin steevast een humoristische commercial won.

** Roelf Dijkhuis is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dijkhuis woont in Eelde en is sinds 1990 directeur van RTV Noord in Groningen. Volgens de gemeente Tynaarlo heeft hij de regionale omroep uit een diep dal gehaald. Daarnaast was Dijkhuis actief voor de Stichting Eurovoetbal en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Donderdagmiddag nam hij afscheid van RTV Noord, hij gaat met pensioen.

“Sterke doorstart Het Gesprek op 5 januari”

Het Gesprek maakt per 5 januari een sterke doorstart. De programmering wordt aanzienlijk uitgebreid door strategische en financiële samenwerkingsverbanden met de BBC, de Nationale Postcode Loterij, het Concertgebouw, het Koninklijk Concertgebouworkest en opleidings- en kenniscentrum De Baak. Dit bericht de tv-zender in een persbericht. Als eerste ter wereld zal de Nederlandse TV-zender tweemaal per avond het BBC World News ondertiteld uitzenden. De BBC levert daarnaast wekelijks nieuwe programma’s als HARDtalk, World Business Report, Click (wetenschap), Imagination (cultuur) en Fast Track (reizen). Breaking news en bijzondere award- programma’s van de BBC krijgen ook een plek op de zender. In 2009 bestaat de Nationale Postcode Loterij 20 jaar. De Postcode Loterij grijpt deze feestelijke gebeurtenis aan om de 57 door haar gesteunde goede doelen in 2009 als geste elke vrijdag een platform te bieden op Het Gesprek. Om hen op deze manier te helpen bekendheid te geven aan hun werk. Het Concertgebouw en Koninklijk Concertgebouworkest leveren wekelijks op zondagmiddag de beste concerten, gevolgd door gesprekken met befaamde solisten en dirigenten onder leiding van journalist Frénk van der Linden. In samenwerking met kennis- en opleidingscentrum De Baak wordt een serie programma’s over leiderschap en ondernemerschap gemaakt. Ruud Hendriks, Algemeen Directeur van Het Gesprek: “Wij zijn ontzettend blij met deze positieve ontwikkelingen. De positionering van onze nieuwe partners sluit naadloos aan bij Het Gesprek. Dankzij deze unieke samenwerkingsverbanden wordt de zender in 2009 volwassen.” Programmadirecteur Thomas Hendriks: “De versterking van de programmering geeft een belangrijke impuls aan het streven van Het Gesprek om de kwaliteitszender van Nederland te worden. Het programma- aanbod wordt dankzij onze nieuwe partners nog breder en gevarieerder.” Begin 2009 wordt samen met de gemeente Den Haag op loopafstand van het Binnenhof een studio in gebruik genomen om het voor mensen uit de omgeving van Den Haag nog makkelijker te maken bij Het Gesprek te gast te zijn.

UIT DE MEDIA:

** Omroep MAX heeft inmiddels genoeg leden om in het publieke bestel te mogen blijven. De omroep heeft de grens van 150.000 benodigde leden overschreden, zo heeft MAX donderdag laten weten. Op dit moment heeft de omroep zelfs 173.691 leden, bijna drie keer zoveel als MAX had bij toetreding tot het publieke bestel in september 2005. Voorzitter en directeur Jan Slagter is bijzonder blij met het aantal leden. ,,Met dit ledenaantal krijgen we in september 2010 veel meer zendtijd en kunnen we meer programma’s maken voor radio en tv waar onze doelgroep graag naar kijkt en luistert. Het streven is nu om op 1 april 2009 230.000 leden te hebben, en dat gaat ons zeker lukken.” (ANP)

** Online concertzender Fabchannel.com krijgt de Heijpaal 2008 van het vakblad Entertainment Business. De zender werd onlangs ook gekozen tot Beste Entertainment Site 2008. Dat heeft Fabchannel donderdag laten weten. De Heijpaal gaat jaarlijks naar een entertainmentbedrijf dat het meeste deed aan innovatief ondernemersgedrag. Volgens het blad biedt Fabchannel behalve concertregistraties en on demand streaming bands en labels veel promotie en nieuwe commerciële mogelijkheden. Eerdere Heijpalen gingen naar bol.com en Sellaband. (De Pers)

** De Franse Nationale Vergadering heeft woensdag de omstreden nieuwe omroepwet aangenomen, die president Nicolas Sarkozy had ingebracht. Volgens de wet mag de president de baas van de publieke omroep benoemen. Ook wordt de reclame op de publieke omroep na acht uur ’s avonds afgeschaft. De socialistische oppositie hekelde de wet als stap terug naar een ver verleden, toen de regering nog de inhoud van nieuwsuitzendingen beïnvloedde. Sarkozy zegt dat het hem te doen is om verbetering van de kwaliteit. De maatregel komt ten goede aan de commerciële zenders, die een groter deel van de reclamebudgetten van bedrijven zullen krijgen. Sarkozy is nauw bevriend met Martin Bouygues, de baas van de grootste commerciële zender TF1. (ANP/Volkskrant)

Meerderheid Tweede Kamer wil programmaraad voor Digitenne

De meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de wens om een programmaraad voor Digitenne van KPN te laten instellen. Gister stemde de Tweede Kamer over een motie van Jasper van Dijk van de Socialistische Partij die mediaminister Plasterk (PvdA) verzoekt om een voorstel te doen tot instelling van een dergelijke programmaraad met bindende zeggenschap over tenminste één derde van de beschikbare kanalen die via Digitenne van KPN wordt aangeboden. De capaciteit van de publieke zenders, die uitzenden via de aan de Nederlandse Omroep Stichting vergunde DVB-T licentie wordt daarbij buiten beschouwing gelaten in de SP-motie. De motie haalde het dankzij steun van het CDA, de PVV, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie. Maryse Ducheine, woordvoerster van Koninklijke KPN NV zegt desgevraagd geen voorstander te zijn hiervan en denkt dat een programmaraad niet nodig is. “We kijken met marktonderzoek waar behoefte aan is en proberen een evenwichtige verdeling van het aanbod te maken, het is een goed pakket en gezien de abonnee-aantallen bestaat er behoefte aan,” aldus Ducheine. KPN stelt nu af te willen wachten of de minister de motie uitvoert of niet. Inmiddels lijkt KPN met Digitenne het aantal klanten van satellietaanbieder Canal Digitaal aan het voorbijstreven te zijn en daarmee de grootste concurrent te zijn geworden van de kabelexploitanten, maar is ook een behoorlijke concurrent voor Canal Digitaal zelve. Digitenne van KPN heeft inmiddels ‘richting de 800.000’ klanten. Bij de laatste kwartaalrapportage waren dit er nog 670.000 (30 september jl.). Bij de jaarcijfers 2008 zal bekend worden wat het exacte aantal op 31 december aankomende zal zijn. (Dutchmedia)

UIT DE MEDIA:

** Voormalig EO-presentatrice Lanny van Rhee-Tan is dinsdagavond overleden. Zij was al enige tijd ernstig ziek. In de jaren zeventig en tachtig presenteerde zij samen met Wim de Knijff het bekende kinderprogramma de ‘EO-Kinderkrant’. De Kinderkrant was in die tijd een begrip in Nederland. In een interview met het programmablad Visie van de EO zegt Van Rhee in 2007 ,,Wat ik vooral erg leuk vond, is dat er zoveel kinderen -en trouwens ook ouders- keken. Het programma trok meer dan driehonderdduizend kijkers”. Nadat ze in 1987 met het programma stopte was Van Rhee in diverse functies voor de Evangelische Omroep actief. Van Rhee werd 58 jaar. (ND)

** Sinds woensdagmiddag is het signaal van Arrow Classic Rock weer verdwenen van de middengolffrequentie 828 kHz en vervangen door de popzender CAZ.

** Bijna twee miljoen mensen hebben dinsdag op Nederland 1 naar het Sportgala gekeken. Dat heeft de NOS woensdag bekendgemaakt. De gemiddelde kijkdichtheid was 1.781.000. Het marktaandeel was ruim 28 procent. In 2004 werd het Sportgala ook goed bekeken. Toen keken gemiddeld zo’n 1,6 miljoen mensen. Op het hoogtepunt zagen dinsdagavond ruim 2,2 miljoen mensen hoe Maarten van der Weijden werd gekozen tot sportman van het jaar. (ANP/BNR)

** De lokale televisiezender Omroep Waterland is vanaf donderdag 18 december te zien in de gemeente Waterland en de gemeente Beemster op kanaal S12+ (240 MHz). Dit bericht kabelaar Ziggo in een persbericht.

** Herman van Gelderen wordt per 1 januari 2009 benoemd tot projectmanager van de Afrika-redactie van Radio Nederland Wereldomroep. In deze nieuwe functie geeft Van Gelderen mede vorm aan het uitbouwen van de media-activiteiten van de Wereldomroep in Frans- en Engelstalig Afrika. De Wereldomroep wil zich in Afrika nadrukkelijker manifesteren met korte audio- en videoreportages op de websites van partners waarmee de Nederlandse internationale omroep samenwerkt. Van Gelderen was hiervoor onder meer hoofdredacteur bij de actualiteitenrubriek Netwerk en werkzaam bij RTL Nieuws (Persbericht)

** Het radioprogramma Hot Talk verhuist van de regionale omroep Radio West naar de lokale zender Den Haag FM. Programmamaker Paul Waayers presenteert op zondag 4 januari tussen 21 en 23 uur de eerste uitzending. Hot Talk is een van de vier programma’s die per 1 januari bij Radio West het veld moeten ruimen. De regio-omroep wil zich meer concentreren op een luisterpubliek van 55 jaar en ouder. Ook de lage luistercijfers zijn een reden geweest met het programma te stoppen. Den Haag FM is echter blij met de nieuwkomer. ,,Het is een uniek radioprogramma dat wordt gemaakt met passie en hart voor de stad,” vindt directeur Sedat Bugdaci van Den Haag FM. Paul Waayers is al twee decennia actief als journalist voor uiteenlopende media. In 2006 won hij de Haagse Kei, volgens de jury omdat hij trouw blijft aan zijn principes, een Haags hart heeft en streeft naar perfectie in zijn vakgebied. (AD)

** TMF heeft een nieuwe VJ gestrikt. Willem de Bruin, beter bekend als Willy van The Opposites gaat vanaf 1 januari aan de slag bij de muziekzender. Willy deed al eerder dingen voor TMF, zo was hij dit jaar te zin in het programma ‘Wakker worden op Vakantie’. Vanaf 2009 is hij te zien met eigen programma’s. Dit zijn ‘Kijk dit Nou’ en ‘Willy de stad uit’.

** Sinds dinsdag is de commerciële radiozender Caz! niet meer te beluisteren via de middengolfzender 828 kHz. Vanaf nu is Arrow Classic te horen via de middengolffrequentie 828 kHz. De reden van het veranderen van het signaal op de AM-zender is onbekend.

** Een aantal handelingen van Canal Digitaal in de satellietmarkt heeft geleid tot ongenoegen in de markt van de gespecialiseerde satelliethandel. Dit blijkt uit een nationale rondgang bij handelaren. Martijn van Hout stelt namens Canal Digitaal dat deze bezig is een aantal ’tests’ uit te voeren om nieuwe klanten beter naar zich te kunnen toetrekken. “We doen tests met installateurs en dealers die meedoen in 2 geografisch beperkte gebieden. Dat betekent dat je in dat beperkte gebied soms de handel lastig valt, maar het is beperkt,” aldus Van Hout die blijven benadrukken dat het om een test gaat. Volgens Van Hout worden concepten getest om de klanten uiteindelijk voor aantrekkelijke aanbiedingen beter te kunnen bedienen op satelliet en staat feitelijk de nieuwe instroom ‘onder druk’.

** XMS, aanbieder van digitiale tv heeft TV Utrecht en Omroep Flevoland opgenomen in het Digitale Basispakket, evenals de regionale radio- omroepen Radio M en Omroep Flevoland. De nieuwe zenders zijn te vinden in het Digitale menu onder regionaal voor respectievelijk Televisie en Radio. XMS biedt Rabobank TV als gratis experimentele dienst aan. (NL Kabel)

** Het bestuur en de commissarissen van PCM en Stichting Democratie en Media hebben onzorgvuldig gehandeld rond de verkoop van het belang van PCM aan de Britse durfinvesteerder Apax. Dat concluderen onderzoekers van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam in een maandag uitgebracht rapport. In 2007 is de transactie van de aandelen naar Apax, die het bedrijf in grote financiële problemen had kunnen brengen, teruggedraaid. Ook de bonus van 150.000 euro die topman Theo Bouwman in 2006 kreeg is volgens de Ondernemeingskamer ten onrechte toegekend. (RTV NH)

** De Ster geeft voor iedere stem die tijdens de finale van de Gouden Loeki verkiezing wordt uitgebracht één euro aan de Serious Request- actie van 3FM. De finale van deGouden Loeki is te zien op donderdag 18 december vanaf 20:30 uur op Nederland 1. De Ster Gouden Loeki is de publieksprijs voor de beste commercial van het jaar. 3FM vraagt met de actie Serious Request aandacht voor een betere en effectievere hulp aan vluchtelingen.

** De Schagen FM Beeldkrant is sinds donderdag ook digitaal te ontvangen. De Beeldkrant zit op kanaal 950 van het digitale pakket van Ziggo. Schagen FM is een van de eerste lokale omroepen in Nederland die digitaal kan worden bekeken. Om de Schagen FM Beeldkrant in het digitale pakket te krijgen heeft Ziggo veel nieuwe apparatuur geplaatst, zoals een decoder die van de Beeldkrant een digitaal signaal maakt.

GrootNieuwsRadio maakt doorstart

GrootNieuwsRadio maakt op 5 januari een doorstart met gepresenteerde programma’s. Dat heeft programmadirecteur Evert ten Ham vandaag medegedeeld tegenover het Nederlands Dagblad. De doorstart volgt nadat een faillissement van GrootNieuwsRadio door toezeggingen van luisteraars werd afgewend. De christelijke zender dreigde het afgelopen weekend kopje onder te gaan door een tekort op de begroting van 350.000 euro. GrootNieuwsRadio heeft volgens Ten Ham al meer dan drie ton aan toezeggingen binnengekregen om dat gat te dichten. Ten Ham: ,,En het loopt nog steeds door. Het is een wonder.” Tot nu toe was ondernemer Floor de Groot de enige geldschieter. Hij stak het afgelopen jaar meer dan een miljoen euro in GrootNieuwsRadio. De zender zegt nog 700.000 euro nodig te hebben om in heel 2009 uit te kunnen zenden. (ND)

UIT DE MEDIA:

** Margreet Teunissen, de zendermanager van Radio 4 en 6, vertrekt. In goed overleg met de NPO is besloten dat zij per 1 februari 2009 haar functie neerlegt vanwege een verschil in visie over het te voeren beleid. Beide partijen betreuren dit, aldus NPO-directeur Radioprogrammering Jan Westerhof. Teunissen is negen jaar werkzaam geweest als zendermanager van Radio 4. Later kwam daar Radio 6 bij. (Spreekbuis)

** De Duitse acteur Horst Tappert is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij werd vooral bekend om zijn rol als de Duitse politieman Derrick uit de gelijknamige ZDF-serie. Hij stierf zaterdag in München. Dat heeft zijn vrouw Ursula maandag aan Duitse media meegedeeld. (ANP)

** De Programmaraad IJmond Noord wil van kabelaar Ziggo tien procent korting op de abonnementsprijs voor het tv-basispakket. De Raad vindt dit redelijk nu Ziggo het aantal zenders voor het pakket heeft teruggebracht van 34 naar 30. Volgens Ziggo is de inkrimping noodzakelijk om ruimte vrij te kunnen maken voor digitale kanalen. De Programmaraad meent dat hier een passende financiële compensatie tegenover moet staan. De zenders die in IJmond Noord verdwijnen zijn: EuroNews/Het Gesprek, ShopZo Suus, Rai Uno en TVE Internacional. Daarnaast wil IJmond Noord de zenders TRT en ZDF omruilen voor respectievelijk AT5 (gemeenten Heemskerk, Uitgeest en Beverwijk) en ARTE. (Programmaraad Ijmond Noord/Kabelraden.nl)

** Radio Rembrandt die onder was gebracht bij Broadcast Facilities Nederland BV had niet mogen gebeuren. Alle banden met Radio Rembrandt zijn verbroken. Dit is de kort samengevat hetgeen Jan Hoek algemeen directeur van Radio Nederland Wereldomroep (RNW) stelt naar aanleiding van een situatie waarin Broadcast Facilities Nederland BV enige tijd eigenaar was van de commerciële zender Radio Rembrandt. Broadcast Facilities Nederland BV is een volle dochter van RNW en dient zich daarmee te houden aan de Mediawet- en regelgeving die geldt voor RNW als publieke omroep.

** Nederland 1 heeft afgelopen week (week 50) een marktaandeel behaald van 20,9 procent (tijdvak18.00-24.00 uur, 6+). Daarmee was de zender weer marktleider. RTL 4 had een goede score met 16,5 procent en SBS 6 behaalde 12,6 procent. De drie publieke zenders behaalden een gezamenlijk marktaandeel van 36,9 procent. RTL Nederland had met vier zenders 28,5 procent en SBS Broadcasting met drie zenders 21,4 procent. Het best bekeken programma was het 20.00 Uur Journaal van gisteravond met 2.714.000 kijkers, gevolgd door Studio Sport Eredivisie met 2.334.000 kijkers en Radar met 2.017.000 kijkers. Al deze programma’s werden uitgezonden op Nederland 1. (Stichting Kijkonderzoek/Adformatie)

** De locatieuitzending van Giel Beelen vanaf de snelweg vandaag is door Rijkswaterstaat voortijdig stopgezet. “Ik stond vandaag langs de A13 op ’t grootste tankstation van ’t land! Ik moest van Rijkswaterstaat de locatie nog geheim houden om zo geen files te veroorzaken. Maar om 9 uur werd de uitzending onderbroken: er stond 9 km lang kijkersfile dankzij m’n opvallende truck. Rijkswaterstaat was onverbiddelijk: de klep moest dicht!”, aldus Giel Beelen. De uitzending werd tot 10 uur voortgezet van een dichte truck waarin de studio was gevestigd.

** Sinds 12 december 2008 is MelodyZen HD voor een periode van een aantal maanden te zien bij CanalDigitaal. MelodyZen HD biedt volgens de makers een compleet nieuwe en originele vorm van televisiebeleving. Complete rust en ontspanning met beelden van ’s werelds mooiste landschappen in HDTV kwaliteit. MelodyZen HD is te ontvangen in combinatie met twee audiokanalen: oorspronkelijke natuurgeluiden met New age-muziek en daarnaast ook coaching.(HDTV Nieuws)

** In Den Haag is zaterdag op 75-jarige leeftijd de fotograaf Theo Meijer overleden. Meijer was vooral actief in de parlementaire wereld in Den Haag. Hij werd in 1977 bekend door de foto van Dries van Agt en Hans Wiegel in restaurant Le Bistroquet aan het Lange Voorhout. Daardoor kwam naar buiten dat de twee een nieuw kabinet bekokstoofden. VVD-coryfee Frits Bolkestein prees Theo Meijer met de elegante en intelligente wijze waarop hij zijn werk in de politiek deed. Theo Meijer wordt donderdagmiddag in Den Haag gecremeerd. (RTV West)

** Een Iraakse journalist heeft zondag twee schoenen naar de Amerikaanse president George W. Bush gegooid. De schoenen troffen de president niet. Het incident gebeurde in het kantoor van de Iraakse premier, op het moment dat Bush hem de hand schudde. Het gooien met schoenen wordt in de Arabische wereld als een grote belediging gezien. (ANP/BNR)

** De Telegraaf stapt uit de Raad voor de Journalistiek. De krant heeft de raad laten weten zich tijdens zittingen niet langer te verweren tegen klachten en de uitspraken van de raad niet meer te publiceren. Volgens de krant hanteert de raad te strengere normen. Eerder stapte ook weekblad Elsevier, tv-programma Nova en RTL Nieuws uit de Raad voor de Journalistiek. Die presenteert zaterdagmiddag juist enkele veranderingen in de werkwijze. Zo komt er een mogelijkheid uitspraken van de raad te herzien. Ook komt er een mogelijkheid tot bemiddeling, zodat niet elke klacht tot een zitting en uitspraak hoeft te leiden. (Villamedia)

** De grootste kerstboom ter wereld brandt weer. Vrijdag om 19.45 uur floepten de 120 lampen aan de tuien van de zendmast in IJsselstein w eer aan. Het branden van de lampen in de 366,8 meter hoge zendmast is sinds 1992 een traditie in kersttijd. Enkele jaargangen vielen uit wegens geldgebrek bij de organisatoren. Dit jaar schoot zanger Gordon te hulp. Hij besloot 5000 euro te schenken, het bedrag dat de organisatie te kort kwam op de begroting van 60.000 euro. De grootste kerstboom ter wereld is bij helder weer in grote delen van midden Nederland te zien en blijft branden tot en met 6 januari. (ANP/Parool)

** De mediaholding Deficom heeft zijn belang van 33 procent in de Waalse betaalzender verkocht aan de Waalse kabelaars Tecteo. Een door Tecteo aan te duiden vennootschap zal 20 miljoen euro betalen voor de Waalse betaalzender, vroeger bekend als Canal+. Die verkoop werd eind oktober al goedgekeurd door de Raad voor de Mededinging. De Raad stelde daarbij wel een aantal opschortende voorwaarden. Aan die voorwaarden moet volgens het persbericht voor 31 december worden voldaan. Indien de verkoop mag doorgaan, boekt Deficom een meerwaarde van 10,5 miljoen euro op zijn participatie. (Tijd)

** De kans dat ook in 2009 nog livebeelden van de Europese Tour via Sport1 te zien zijn, is uiterst klein. Uitgerekend in het jaar dat niet minder dan zes Nederlanders op het hoogste Europese niveau actief zullen zijn, lijkt Sport1 de golffan in de steek te gaan laten. De andere rechthebbenden zijn niet op het bod van de betaalzender ingegaan, en de afdeling PR en Communicatie van Sport1, erkent dat de partijen er vooralsnog niet uitgekomen zijn. Daarmee lijkt het er op dat er nu al weer een einde komt aan het onder golfers zeer gewaardeerde golfpakket van Sport1 met vrijwel wekelijks een toernooi van de Europese Tour vier dagen live op tv. Van de Amerikaanse Tour zullen in 2009 wel wedstrijden live uitgezonden worden. Over het uitzenden van de Masters, het eerste major van het jaar, worden nog gesprekken gevoerd. Het lot van de andere majors lijkt reeds bezegeld: deze zijn gekoppeld aan de rechten van de Europese Tour en zullen dan ook niet te zien zijn. (Golfsite)

** De lampjes van de grootste kerstboom ter wereld gaan vanavond weer aan. De zendmast van IJsselstein is de afgelopen weken toch opgetuigd, nadat er eerder te weinig geld voor leek te zijn. Onder meer door een donatie van zanger Gordon brandt de kerstboom dit jaar weer rond de kerstdagen. Gordon treedt vanavond ook op, vlak voordat de lichtjes worden ontstoken, om acht uur. (RTV Utrecht)

** Radio Contact Vlaanderen stopt op 31 december met live-uitzendingen. Contact blijft wel non-stop uitzendingen verzorgen. ‘In de huidige economische toestand raken we met onze doelgroep niet meer vooruit’, zegt topman Francis Lemaire. ‘Eind deze maand veranderen we de koers van Contact Vlaanderen’, zegt Lemaire. ‘Adverteren voor de jeugd blijkt moeilijk. Bovendien zal de vervanger van Donna, MNM, zich ook weer meer richten op de jeugd. Wij beschikken niet over dezelfde budgetten als de VRT. Desondanks hadden we een gaatje gevonden: een jong en commercieel product. Jammer maar helaas haalden we niet het beoogde luisterpubliek, ondanks het feit dat we veel respons kregen.’ 

** De etherzenders van de publieke radiozenders hebben donderdagmiddag een kwartier lang niet kunnen uitzenden. Rond 16.00 uur waren er door een kapotte verbinding tussen Hilversum en Lopik geen uitzendingen te horen via de diverse FM-zenders van de publieke omroep. Ook de AM-zender van Radio 5 was stil.

** Presentatrice Sofie van den Enk van RTV Utrecht heeft gisteren de Philip Bloemendalprijs voor jong presentatietalent gewonnen. Het is de eerste keer dat iemand van een regionale omroep de prijs wint. Van den Enk presenteert het tv-programma U Vandaag. Volgens het juryrapport is Van den Enk “alert, ad rem, geestig en naturel met een aangenaam soort ironie en een vaak sprankelende presentatie in geïmproviseerde en toch voortreffelijk geformuleerde zinnen.” Van den Enk kreeg uit handen van Guus Hiddink een kunstwerk en een geldprijs van 3500 euro. De andere finalisten waren Michiel Vos, van EenVandaag, en Herman van der Zandt van het NOS journaal. (AD)

** Kredietaanbieder DSB stopt eind dit jaar met het structureel adverteren in radio- en televisiebladen als Veronica Magazine, TrosKompas en Televizier. In reclamevakblad Adformatie rept de uitgever van TrosKompas en de TV Krant van ‘het eind van een tijdperk’. “Je kunt stellen dat DSB dankzij de rtv-bladen groot is geworden”, vindt hij. DSB adverteerde 25 jaar lang op basis van volumecontracten grootschalig in de gidsen en was voor menig blad verreweg de grootste adverteerder. De bladen zeggen zich op het verlies van DSB als adverteerder te hebben voorbereid: begin dit jaar hield het bedrijf van Dirk Scheringa al twee maanden lang een advertentiepauze. DSB meent dat de respons via internet (in combinatie met televisiecommercials) groter is en zal alleen nog op incidentele basis in de rtv-bladen adverteren. (o.a. AM)

** De AVRO en Programmabladen AKN gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van het Commissariaat van de Media (CvdM) waarin wordt aangekondigd dat de AVRO moet stoppen met het omroepblad TVFilm. Volgens het CvdM is de uitgave niet kostendekkend en is er sprake van een nadelige invloed op de uitvoering van de hoofdtaak van de omroep. Volgens het persbericht van de AVRO en Programmabladen AKN is de exploitatie echter wél ‘kostendekkend en zelfs winstgevend’. Gezien deze succesvolle ontwikkeling is Programmabladen AKN vooralsnog niet van plan te stoppen met TVFilm. (Persbericht)

** Nadat in september Amsterdam en Almere al waren aangesloten, is Fiber Power Internet via het vernieuwde netwerk nu ook beschikbaar in diverse plaatsen in de regio’s Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen en Dordrecht. Hierdoor heeft nu al bijna de helft van alle huishoudens in het UPC verzorgingsgebied toegang tot Fiber Power Internet. Andere gemeenten volgen in 2009. Met de snelheden van 60 en 120 Mbps is Fiber Power Internet tot vijf maal sneller dan ADSL. (NL Kabel)

** De KRO mag van het Commissariaat voor de Media de mindstyle glossy Maria uitgeven. Hoofdredacteur Renate van Iperen: “Maria onderscheidt zich duidelijk van andere vrouwenglossy’s. Maria combineert mooie, verdiepende verhalen met prachtige fotografie en heeft daarnaast ook aandacht voor de luchtigere kant van het leven. Bij haar eerste verschijning gingen ruim 70.000 exemplaren over de toonbank, ook de website www.mariamagazine.nl wordt al druk bezocht. Wij zijn dus erg blij met de goedkeuring van het Commissariaat voor de Media”. Maria mag dus blijven verschijnen. Nummer drie van Maria ligt inmiddels in de winkel. (Persbericht)

** De kweekvijver voor jong mediatalent V-Academy en vormgevingsbedrijf VHU Europe gaan een exclusief samenwerkingsverband aan op het gebied van audiovisuele vormgeving. VHU Europe draagt met haar jingleproductiebedrijven PURE Jingles en ReelWorld Europe en haar broadcast branding & design bureau KARMA bij aan de vormgeving voor programma’s die de V-Academy studenten maken. Ook zal VHU Europe een compleet nieuw jinglepakket maken voor V-Radio, het webstation van V-Academy. Daarnaast kunnen de talenten jaarlijks workshops en stages volgen bij PURE Jingles en KARMA. Tevens zal VHU Europe zorg dragen voor de audiovisuele uitingen tijdens diverse evenementen en activiteiten die worden georganiseerd door de V-Academy, zoals de Radiobitches Awards. (Persbericht)

** Voetbalvereniging BV Veendam gaat op 12 januari 2009 van start met een tv-kanaal op internet. Via de website van de club wordt op elke woensdag een tien minuten durend programma uitgezonden met nieuws, interviews en achtergrondreportages. Een vaste rol is weggelegd voor trainer Joop Gall. Een mediabedrijf uit Emmen zorgt voor de productie van het programma.

** Het Commissariaat voor de Media staat het uitgeven van het omroepblad TV Film door de AVRO niet langer toe. Dat liet de mediawaakhond woensdag weten. De omroep kreeg in 2005 toestemming voor het verrichten van deze nevenactiviteit. Een van de voorwaarden was dat de activiteit binnen drie jaar kostendekkend zou zijn. Het blad is momenteel echter verliesgevend en de prognose voor 2009 valt niet veel beter uit. Daarom is er volgens het commissariaat sprake van ,,nadelige invloed op de uitvoering van de hoofdtaak van de omroep”. De AVRO moet uiterlijk 18 mei met TV Film stoppen en heeft het komende halfjaar de tijd om met TV Film samenhangende verplichtingen af te bouwen. (ANP)

** Burgemeester Fons Naterop van Aalburg heeft besloten af te zien van juridische stappen tegen 3FM-dj Giel Beelen. Beelen loofde maandag in zijn ochtenduitzending een (speelgoed)auto uit voor degene die tijdens oud en nieuw in Veen een auto in brand zou steken. Een slip-of-the-tongue, verklaarde de dj achteraf. Gisteren tijdens De Ochtendshow nam hij zijn oproep dan ook terug. Min of meer. “Ik moet officieel zeggen dat je dat niet moet doen… Maar het zou wel stoer zijn.” Voor de gemeente Aalburg is dat goed genoeg: die beschouwt de zaak als afgedaan. (Brabants Dagblad)

** RTV Noord en RTV Drenthe moeten samengaan. Dat vindt vertrekkend RTV Noord-directeur Roel Dijkhuis. Hij hield zijn pleidooi voor de vorming van één noordelijk omroepbedrijf tijdens een bijeenkomst van de provincie Groningen. Dijkhuis pleit ervoor om de bedrijven aan de achterkant te laten fuseren. De omroepen zouden dan één directie en gezamenlijke afdelingen techniek en administratie krijgen. Voor de kijkers en luisteraars verandert er niets: Noord en Drenthe behouden hun redacties en blijven hun eigen programma’s maken. Door de fusie zou er meer geld overblijven voor een goede programmering. (via o.a. RTV Noord)

Radio Rembrandt failliet, uitzendingen gestaakt

De commerciële radiozender Radio Rembrandt is failliet en heeft haar uitzendingen gestaakt. De radiozender, met voornamelijk aandacht voor het Nederlandstalig repertoire zond uit via de diverse digitale kabelpakketten en internet. Het Commissariaat voor de Media heeft inmiddels de uitzendlicentie van de zender ingetrokken aangezien de toezichtskosten al enige tijd niet waren voldaan en de Stichting Nederlandse Muziek, de exploitant van Radio Rembrandt, op 9 september in staat van faillissement is verklaard. Op de website van de radiozender staat te lezen: “De programma’s van Radio Rembrandt zijn tijdelijk niet te ontvangen via streaming audio of via digitale radio. Zodra de omstandigheden het toelaten, en hopelijk op zeer korte termijn, zullen we onze uitzending hervatten”. Op de site van Radio Rembrandt staat vermeld dat deze onderdeel is van Broadcast Facilities Nederland (BFN). BFN is een dochter van de publieke zender Radio Nederland Wereldomroep. Onduidelijk is wat de Wereldomroep resp. BFN nu precies met Radio Rembrandt van doen heeft.

UIT DE MEDIA:

** De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) veegt in een persverklaring de vloer aan met een artikel van de Volkskrant. Het dagblad schreef maandag over de slechte sfeer bij de NMO en de diverse juridische procedures waarin die oroep is verwikkeld. De NMO voelt zich ‘gegriefd’ door de negatieve toonzetting en ‘betreurt het feit dat zij niet is geraadpleegd’. De NMO verwijt de Volkskrant ‘slordig’ om te springen met feiten en berichtgeving over de omroep te mengen met ‘discutabele opinies’. (villamedia)

** Het archief van de voormalige VLOD-omroep uit Dronten wordt in januari overgebracht naar Nieuw Land in Lelystad. De banden van de toenmalige lokale omroep liggen momenteel nog in De Meerpaal, maar zijn aan slijtage onderhevig. Bij Nieuw Land wordt het grote archief van bijna twintig jaar\ gedigitaliseerd. De VLOD zond vanaf 1974 tot begin jaren negentig wekelijks uit. De gemeente wilde uiteindelijk geen financiële steun meer geven en dat leidde tot het einde van de omroep. (Omroep Flevoland)

“Overname AD door Persgroep nog dit jaar afgerond”

PCM Uitgevers onderzoekt de doorverkoop van AD Nieuwsmedia aan de Belgische uitgeverij De Persgroep, als de overnamegesprekken met mede-eigenaar Wegener rond zijn. Dat maakte PCM vanochtend bekend. ‘We hopen dat de gesprekken met zowel Wegener als de Persgroep voor het eind van het jaar zijn afgerond’, aldus een woordvoerder van PCM Uitgevers. Het AD meldt vanochtend dat De Persgroep zelf verwacht de overname nog dit jaar af te ronden. De krant schrijft dat bronnen ‘dichtbij de onderhandelingen’ melden dat er op hoofdlijnen overeenstemming is voor een overname. Het AD is nu nog in handen van de Nederlandse uitgevers PCM en Wegener. Afgesproken is dat Wegener zijn belang verkoopt aan PCM, waarna dit bedrijf heel AD NieuwsMedia aanbiedt aan De Persgroep. PCM zal daarnaast 27 gratis bladen in Zuid-Holland (PCM Lokale Media) aan Wegener verkopen. De directie en hoofdredactie van AD NieuwsMedia steunen de mogelijke overname door De Persgroep, melden ze in een persbericht. De directie vindt dat AD NieuwsMedia er sterk bij is gebaat om één aandeelhouder te hebben, omdat er dan veel slagvaardiger opgetreden kan worden. Verder noemt de directie het feit dat De Persgroep veel kennis en kunde in huis heeft en financieel gezond is en ook is het ‘een uitgeefhuis met een diepe passie voor betaalde dagbladen die het succesvol in de markt weet te zetten’. Vandaag dient de directie van AD NieuwsMedia een adviesaanvraag over de voorgenomen besluiten in bij de ondernemingsraad en worden alle medewerkers geïnformeerd. De directie hoopt dat de transactie de komende tijd zorgvuldig, maar ook voortvarend kan worden afgerond. (Adformatie/DFT)

UIT DE MEDIA:

** Marktleider Nederland 1 behaalde in week 49 een aandeel van 23,1 procent (tijdvak 18.00 – 24.00 uur, 6+). RTL 4 was weer tweede zender met 15,1 procent en SBS 6 derde met 13,2 procent. De publieke omroep scoorde als totaal ook het beste met zijn drie zenders met een aandeel van 38,9 procent. De vier RTL-zenders kwamen op 26,3 procent en SBS Broadcasting met (SBS6, Net5 en Veronica) op 22,1 procent. Het NOS Journaal van gisteravond was met 2.923.000 kijkers het best bekeken programma van de week, gevolgd door Studio Sport Eredivisie met 2.710.000 kijkers. De derde plaats was voor cabaretier Najib Amhali met 2.287.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** Bob Spiers, regisseur van onder meer de befaamde Britse serie Absolutely Fabulous (Ab Fab), is op 63-jarige leeftijd na een lang ziekbed overleden. Dat meldde de Britse omroep BBC maandag op de website. Spiers regisseerde ook de tweede serie van Fawlty Towers en afleveringen van French and Saunders en Dad’s Army. De geboren Schot was in 1997 verantwoordelijk voor de regie van de Spice Girls-film Spice World. (ANP/BNR)

** Actrice Beverly Garland is vrijdag op 82-jarige leeftijd overleden na een lang ziekbed. Dat heeft haar schoonzoon bekendgemaakt. De Amerikaanse werd eind jaren zestig bekend door haar rol als Barbara Harper Douglas, de tweede vrouw van Fred MacMurray in de serie My Three Sons. Garland maakte in 1950 haar debuut als actrice in ‘D.O.A.’. Deze film noir betekende het begin van een veertigjarige carrière, waarin ze in meer dan veertig films en vele televisieseries te zien was. Ze speelde onder meer in de series Scarecrow and Mrs. King, Remington Steele en 7th Heaven. (VRT)

** De Zoetermeerse Programmaraad heeft Ziggo geadviseerd de radiozender 100% NL door te geven. Hiermee verdwijnt Studio Brussel uit het wettelijk basispakket. In het conceptadvies en bijbehorend persbericht heeft de Programmaraad voorgesteld om geen veranderingen in het basispakket aan te brengen in het basispakket, maar dat zij wel een advies aan Ziggo wilt uitbrengen om 100% NL op te nemen in het bovenwettelijk pakket. 

Weerkanaal verder als ‘Weer en Verkeer’

De twee meest besproken onderwerpen aan de koffietafel, de files en het weer, worden vanaf maandag gecombineerd in een nieuwe televisiezender die 24 uur per dag gaat uitzenden. Dit kanaal gaat, hoe kan het ook anders, Weer en Verkeer heten. Weerinstituut Meteo Consult in Wageningen, hofleverancier van weerpresentatoren voor RTL Nieuws, zegt daarmee baanbrekende televisie te maken. De zender opent meteen met een primeur. De meteorologen hebben een nieuwe buienradar ontwikkeld die niet alleen laat zien of de hemelsluizen openen, maar ook waarmee: sneeuw, hagel, ijzel of regen. Weer en Verkeer gaat uitzenden op het huidige kanaal van het Weerkanaal. Meteo Consult is marktleider in Europa met vestigingen in zeven landen en voorziet bijvoorbeeld de NS van verwachtingen voor gladde sporen, berekent windvelden voor de hogesnelheidslijnen, bedient overheden van informatie voor de strooiwagens, maar bedient ook de energiemaatschappijen. Op televisiegebied is er al langere tijd ervaring met de levering van presentatoren en ook bestond er al een Weerkanaal van Meteo Consult, onder meer via UPC en Ziggo te ontvangen. Ultiem doel is het uiteindelijk in het basispakket te brengen. „We hebben er hoge verwachtingen van, maar het is geen gelopen koers. In het basispakket brengen is nog een eind verwijderd, want dan moeten we ook reclame-inkomsten genereren.” Maar ook qua televisie maken wordt het spannend. ,,Het moet visueel heel sterk zijn, voldoende informatie voor de individuele autorijder bevatten, maar het moet ook interessant voor de algemene kijker zijn.” (via Telegraaf). 

PVV wil STER afschaffen

Er moet een einde komen aan de concurrentievervalsing door de publieke omroep. Als PvdA-minister Plasterk (Media) oprecht bezorgd is over de diversiteit in krantenland, dan maakt hij een einde aan de reclame-inkomsten van de Ster, de promotie van websites en andere vormen van oneerlijke concurrentie. Dat stelt de PVV. In een opiniestuk in de Volkskrant schrijven Geert Wilders en Martin Bosma dat krantenbedrijven door ‘de staatsomroep’ het leven zuur wordt gemaakt. Zo snoept de Ster jaarlijks 203 miljoen euro aan reclameinkomsten weg. Bovendien zijn de Hilversumse advertentietarieven kunstmatig laag doordat de publieke omroep grotendeels wordt gefinancierd met belastinggeld. „Een gezondmaking van de dagbladen begint daarom met de sluiting van de Ster en het slachten van Loekie de Leeuw”, aldus de PVV’ers. Zij hekelen ook dat de NOS in het televisiejournaal adverteert voor de eigen website. Daardoor trekken de websites van de kranten minder bezoekers. Verder vinden Wilders en Bosma dat de programmagegevens nu eindelijk eens moeten worden vrijgegeven, zodat krantenuitgevers een tv-gids kunnen uitgeven. Door allerlei regels worden uitgevers als de Telegraaf Media Groep nu stelselmatig buiten de deur gehouden, terwijl een omroep als de KRO hobbyt met een blad als Maria. Ook de SP ziet de reclame liever verdwijnen omdat omroepen daardoor alleen maar met kijkcijfers bezig zijn. Toch is voor het schrappen van de Ster bij lange na geen Kamermeerderheid. Behalve de coalitiepartijen vindt ook de VVD het geen probleem dat de publieke omroep reclameinkomsten heeft. Wel zeggen de liberalen dat het aantal zenders moet worden teruggebracht van drie naar twee. (via Telegraaf). 

VRT-zenderpark komt in Noorse handen

De VRT gaat voor de privatisering van zijn zenderpark in zee met de Noorse firma Norkring, zeggen bronnen dicht bij het dossier. Norkring haalde het van de Franse groep TDF. De beslissing is een nieuwe stap in de digitalisering van de Vlaamse ether. Maar het toekennen van frequenties voor het gebruik van die ether is nog niet voor meteen. De afsplitsing van het zenderpark van de VRT en de geleidelijke overdracht ervan naar een privépartner zijn een onderdeel van een driestappenplan van de Vlaamse regering om het gebruik van de ether voor digitale omroepuitzendingen te stimuleren. De Vlaamse regering is de eigenaar van de VRT. De andere stappen zijn de uitschakeling van de analoge etheruitzendingen, wat een maand geleden gebeurde, en het toekennen van digitale frequenties aan marktspelers, wat nog geen feit is. Dat laatste zal trouwens nog even op zich laten wachten. De Vlaamse en de federale overheid twisten immers over het gebruik van de frequenties. Vlaanderen wil ze inzetten voor digitale omroep, terwijl de federale regering ze eerder wil benutten voor mobiele breedbandtoepassingen. Het BIPT, de telecomregulator, vecht bovendien een besluit van de Vlaamse regering over de frequenties aan. Er zijn discrete contacten in een poging alle plooien in der minne glad te strijken. Om de markt eerlijk te organiseren besloot de overheid het zenderpark, dat nodig is voor de digitalisering van de ether, in handen te geven van een neutrale partij. In de laatste lijn bleven er nog twee kandidaten over: het Franse TDF, de gedoodverfde winnaar, en het veel kleinere Norkring. Uiteindelijk viel de keuze op de speler uit Noorwegen. Op welke gronden dat gebeurde is nog niet duidelijk. De VRT wil geen commentaar kwijt. De keuze wordt ook maar pas definitief wanneer volgende week de periode voorbij is waarbinnen TDF eventueel de beslissing juridisch kan aanvechten. Maar een bron bij TDF acht de kans daartoe klein. Norkring krijgt negen VRT-zendmasten met bijhorend vastgoed in handen, maar ook een aantal andere locaties waar de omroep huurder is. Eén van de negen masten is die in Sint-Pieters-Leeuw. De bekende toren aan de Reyerslaan maakt geen onderdeel uit van het zenderpark.

UIT DE MEDIA:

** Sky Radio Groep dat voor 85 % in handen is van de Telegraaf Media Groep, heeft sinds november de volledige zeggenschap verkregen over TMF Radio. MTV Networks BV (via MTV Networks International onderdeel van Viacom) heeft zich als joint venture partner teruggetrokken. TMF Radio startte nog geen twee jaar geleden (27 december 2006) haar uitzendingen en is alleen via de kabel en internet te beluisteren met non-stop hitmuziek, gericht op een jonge doelgroep, oorspronkelijk opgezet in het verlengde van de tv-zender TMF.

** Zo’n 100.000 klanten van Ziggo hebben een groot deel van de donderdagavond zonder radio, televisie en telefonie gezeten. Alle diensten van het bedrijf zijn waren in een deel van de provincie Friesland uit de lucht door een stroomstoring. De storing lag volgens Ziggo in een verdeelstation in Sneek. Door de stroomstoring is onder ander het signaal van Waterstad FM, Radio NL en City FM enige tijd niet in de lucht geweest. De radiozenders maken gebruik van de diensten van Ziggo. Rond 22.00 uur was de storing opgelost.

** Alle digitale kabelabonnee’s van Ziggo kunnen in de maand december luisteren naar Christmas Radio van Music Choice. Dit digitale radiokanaal is voor alle abonnee’s van Ziggo beschikbaar via het digitale radiopakket op kanaal 750 en brengt de hele maand december non-stop kerstmuziek.

Radio Hollandio neemt frequenties XFM in Zeeland over

Radio Hollandio gaat per 1 januari 2009 ook uitzenden in de provincie Zeeland. Na een introductie in de regio Eindhoven kan ook de provincie Zeeland gaan luisteren naar Radio Hollandio. Radio Hollandio gaat uitzenden via de etherfrequenties Vlissingen FM 89.3, Terneuzen 92.4 en Bergen op Zoom FM 97.3. Op deze frequenties is tot 1 januari XFM Zeeland te beluisteren. Op Radio Hollandio is 24 uur per dag het Nederlandse levenslied te horen. Radio Hollandio speelt in op de groeiende vraag naar Nederlandstalige muziek. Ook wordt er op Radio Hollandio aandacht besteed aan de muziek van Zeeuwse bodem. Met deze opzet neemt Radio Hollandio een unieke plaats in binnen het radioaanbod in de provincie Zeeland. Radio Hollandio is per 1 januari 2009 ook te horen in West Brabant via 93,9 MHz (momenteel 8FM).

Nederlander kijkt 186 minuten tv per dag

Gemiddeld besteden Nederlanders in 2008 evenveel tijd aan televisie kijken als vorig jaar, namelijk 186 minuten per etmaal. Die prognose doet de Stichting Promotie Televisiereclame (SPOT) in haar jaarrapport. Het aandeel van die tijd dat besteed wordt aan uitgesteld kijken via dvd- of harddiskrecorder is nog bescheiden, rond de 1 procent. Vooral jongeren bekijken televisieprogramma’s op hun computerscherm. In de leeftijdgroep 13-19 gebeurt dat gemiddeld 14 minuten per dag. SPOT concludeert ook dat de versplintering van het kijkgedrag nog niet snel doorzet. Het aandeel van de twintig grootste zenders in de kijktijd blijft constant, ongeveer 89 procent. Het aantal minuten dat er naar reclame wordt gekeken is onveranderd, 17 minuten per etmaal. Televisiecommercials gaan wel langer mee. Het gemiddelde aantal uitzendingen van een spot steeg van 112 keer in 2006 naar een voorspelde frequentie van 147 dit jaar. In de eerste drie kwartalen van 2008 zijn de netto bestedingen voor televisiereclame gestegen ten opzichte van het recordbedrag in 2007 van 851 miljoen euro. (NRC)

UIT DE MEDIA:

** Het aantal aansluitingen voor digitale televisie in Nederland is in het derde kwartaal met ruim 5 procent gestegen tot 3,82 miljoen. De mijlpaal van 4 miljoen aansluitingen wordt waarschijnlijk deze maand gehaald. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau Telecompaper, die donderdag naar buiten kwamen. Kabelbedrijf Ziggo, dat eerder dit jaar is ontstaan na een fusie tussen Casema, @Home en Multikabel, is in Nederland marktleider op het gebied van digitale televisie met bijna 1,1 miljoen klanten Het totale aantal tv-aansluitingen steeg met 0,5 procent in dezelfde periode tot 7,72 miljoen. (NU)

** Tegen de voormalige directeur Leo Houkamp van de Rotterdamse omroep RNN7 is 240 uur werkstraf en een geldboete van 20.000 euro geëist. Justitie eiste ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar en wil dat zowel Houkamp als zijn bedrijf KRS bv een boete betaalt van 20.000 euro. Houkamp zou te weinig loon- en omzetbelasting hebben afgedragen. In juni van dit jaar viel de Belastingdienst binnen bij RNN7 en legde beslag op alle waardevolle goederen. De Rotterdamse rechter doet over twee weken uitspraak (RTV Rijnmond)

** Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft het bod van de Europese publieke omroepen op de rechten voor de Spelen van 2014 en 2016 afgewezen. Het zou te laag zijn. Het is voor het eerst sinds 1956 dat de EBU, de koepel van Europese publieke omroepen, naast de rechten voor de Olympische Spelen grijpt. Het besluit van het IOC betekent dat de rechten aan commerciële omroepen kunnen worden verkocht. Als zij de rechten vervolgens niet doorverkopen aan publieke omroepen, zullen de Spelen van 2014 en 2016 voor het eerst alleen bij commerciële tv-stations te zien zijn. De EBU zegt het besluit van het IOC te betreuren. De Europese publieke omroepen wijzen erop dat zij de Spelen altijd voor een groot publiek toegankelijk hebben gemaakt en ook in niet-Olympische jaren in de diverse sporten hebben geïnvesteerd. (Spreekbuis)

** De Haagse Stadspartij heeft schriftelijke vragen gesteld aan wethouder Rabin Baldewsingh (verantwoordelijk voor o.a. Mediabeleid) over de gang van zaken bij Radio West. De directie dreigt een aantal voor Den Haag spraakmakende radioprogramma’s de nek om te draaien. Het gaat om Stork on Air, Hot Talk, Jazz op West en Klassiek op West. De directie vindt dat deze programma’s te weinig luisteraars trekken. De Haagse Stadspartij is geschokt dat Radio West haar beleid louter en alleen baseert op luistercijfers en dat kwaliteit en betekenis van programma’s niet meer mee tellen. Radio West is een publieke omroep, maar dreigt nu een 100% commerciele koers te gaan varen. Dat is totaal in strijd met de Mediawet en met de subsidiering van RTVWest door de overheid (9 miljoen op jaarbasis). De Haagse Stadspartij roept de gemeente Den Haag op om actie te ondernemen. (persbericht)

** De videoclip van Running With The Beast van de Nederlandse band zZz is van YouTube gehaald. In de clip zijn twee vechtende hanen te zien. Zowel de band als label Excelsior Recordings hebben nog niet van YouTube gehoord waarom de videoclip op zwart is gezet. ,,Ik vermoed dat iemand heeft geklaagd over de clip”, aldus een woordvoerder van Excelsior. Roel Wouters, de regisseur van de videoclip, benadrukt echter dat er geen dieren gewond zijn geraakt bij het maken van de video. De clip is in Thailand gemaakt, waar hanengevechten nog zijn toegestaan. Bij YouTube was niemand bereikbaar voor commentaar. (ANP)

** RTV Utrecht is de komende vijf jaar verzekerd van de radiorechten voor wedstrijden van FC Utrecht. Het is een formaliteit, omdat de omroep al vele jaren de vaste regionale radiopartner is van de voetbalclub. FC-voorzitter Van Dop benadrukte daarbij dat zijn club de journalistieke onafhankelijkheid van RTV Utrecht respecteert. De tv-rechten voor de wedstrijden van FC Utrecht gaan niet naar RTV Utrecht, maar dat is een landelijke afspraak.

** 3FM-dj Michiel Veenstra is vandaag vader geworden. Zijn vrouw Jessica beviel vandaag van een gezonde dochter: Marthe. Ze is het eerste kind van de 32-jarige Veenstra en zijn vrouw.1,5 jaar geleden trouwden het stel in het geheim. Marthe werd vanochtend geboren, maar Michiel hield het nog stil om de geboorte vanavond in zijn eigen radioprogramma, dat wordt overgenomen door Domien Verschuuren, bekend te maken. (Radiofreak)

** De Vereniging voor Commerciële Radiostations (VCR) heeft felle kritiek op het voornemen van minister Plasterk om te kijken naar de mogelijkheden om FunX uit te breiden buiten de Randstad. “De publieke omroep krijgt veel geld en is royaal bedeeld met frequenties. Als zijn wat meer zouden doen aan het bereiken van migranten, dan zou deze flauwekul niet nodig”, aldus Martin Banga, voorzitter van de VCR. De VCR heeft op dit moment geen plannen om officieel protest aan te tekenen, omdat Plasterk de uitbreiding van FunX momenteel alleen onderzoekt. (Adformatie via Radiofreak)

** Nederland 1 was met een marktaandeel van 22,3 procent (tijdvak 18.00 – 24.00 uur/doelgroep 6+) marktleider in week 48. RTL 4 volgt met 14,5 procent en SBS 6 scoorde 12,6 procent. Het totale marktaandeel van de publieke omroep was 38,7 procent. De vier zenders van RTL Nederland behaalden 25,5 procent en SBS Broadcasting 22,0 procent. Het best bekeken programma was het NOS Journaal van zondag met 2.876.000 kijkers, gevolgd door Studio Sport Eredivisie (ook op zondag) met 2.422.000 kijkers. Radar was ook succesvol met 2.085.000 kijkers. Naar de marathonuitzending, die zaterdag om 20.30 uur begon en eindigde op zondagochtend om 08.30 uur, keken ’s avonds ruim 1,7 miljoen mensen. ’s Nachts waren er nog eens 337.000 kijkers. De wedstrijd Ajax-FC Utrecht die gisteren live op Discovery Channel werd uitgezonden, trok 805.000 kijkers. Groningen-AZ scoorde vrijdagavond 511.000 kijkers en Heerenveen-PSV zaterdagavond 632.000 kijkers. Het was een samenwerking met Eredivisie Live in verband met een themaweekend over voetbal. (Adformatie/SKO)

** Omroep Llink is door het Commissariaat van de Media op de vingers getikt om zijn ledenwerfcampagne. Twee acties zijn volgens het commissariaat in strijd met de regels. Eén actie betreft het weggeven van een hotelbon aan nieuwe en bestaande leden. In de andere actie gaat het om een loterij met verschillende prijzen. Volgens de regelgeving moeten cadeaus een relatie hebben met de omroepidentiteit en mogen ze niet duurder zijn dan de jaarcontributie van minimaal 5,72 euro. Het commissariaat heeft Llink gemaand de acties te stoppen. (NRC)

** Giel Beelen gaat het Glazen Huis in. De 3FM-dj werd maandag uit zijn uitzending gehaald en is ‘op de vlucht gejaagd’. Beelen gaat, samen met twee andere dj’s, eind dit jaar het Glazen Huis van de radiozender in voor de actie Serious Request. Ze halen geld op voor vluchtelingen wereldwijd. Beelen moet de komende 24 uur als vluchteling leven. Hij wordt op 80 kilometer van de radiostudio gedropt en hij moet zelf zien hoe hij terugkomt, zonder gebruik te maken van gemotoriseerd verkeer. Vorige week werd al bekend dat Coen Swijnenberg het huis in gaat, volgende week maandag wordt de derde dj bekendgemaakt. Het drietal gaat 19 december het huis in, ze eten zes dagen niet en maken onafgebroken radio. Het Glazen Huis staat dit jaar in Breda. Vorig jaar werd 5,2 miljoen euro opgehaald, toen voor schoon drinkwater. (De Pers)

** De programmaraad van Amstelveen heeft, mede op basis van de reacties, geconstateerd dat het radioadvies voor 2008 goed aansluit bij de behoefte in Amstelveen. Daarom heeft de programmaraad alleen noodzakelijke wijzigingen in het voorgaande advies aangebracht. Aangezien de zender Juize FM per 1 december zal ophouden te bestaan voor de kabel, heeft de programmaraad er voor gekozen de zender Radio 6 op te nemen in het advies voor het basispakket. Door het verdwijnen van Juize FM en het doorschuiven van Radio 6 en de overige zenders in het derde deel van het advies is op plaats 42 de zender Deutschlandradio Kultur toegevoegd. DeutschlandRadio Kultur is de cultuur- en informatiezender van de publieke landelijke Duitse omroep. Daarbij biedt het een mix van actualiteiten, politiek, discussie, literatuur, culturele magazines en een concert per dag.

** Een cameraploeg van AT5 is maandagochtend aangevallen in Tuinwijck in Oost, meldt de site van de Amsterdamse televisiezender. Een groep van zo’n tien jongens had het gemunt op de camera. Rond 10.30 uur waren de verslaggeefster en cameravrouw in de wijk om opnames te maken. Zij werden al een tijdje gevolgd door de groep jongens. Tijdens het inpakken sloeg één van hen toe en probeerde de camera van de achterbank te graaien. Dit mislukte, waarna de jongens het op een lopen zetten. Het is de derde keer in korte tijd dat er een poging wordt gedaan een cameraploeg te beroven. Eerder waren SBS en NOS het slachtoffer. AT5 heeft aangifte gedaan bij de politie. (Parool)

** Het weekblad Den Haag Centraal heeft het dagblad AD Haagsche Courant bij de Raad voor Journalistiek aangeklaagd voor onzorgvuldige berichtgeving. De krant meldde onlangs dat Den Haag Centraal noodlijdend zou zijn. Volgens directeur Conijn van het weekblad is dat bericht tendentieus en schadelijk. Hij wil dat de Raad voor Journalistiek een uitspraak doet over de werkwijze van het AD. Tussen de beide uitgaven zit veel oud zeer. Het weekblad is opgericht nadat de Haagsche Courant werd opgeheven als zelfstandige titel. Een aantal journalisten van Den Haag Centraal werkte in die tijd bij het dagblad. (Radio West)

** Er is opnieuw tumult over de enorme Digitenne-zendmast van KPN aan de Zichtenburglaan in Den Haag. Bewoners uit de Houtwijk willen voorkomen dat de KPN de mast in gebruik neemt. Bij de Raad van State diende maandagochtend het hoger beroep dat de bewoners hebben aangespannen tegen de milieuvergunning voor radio- en tv-uitzendingen. Over de mast is al eerder een rechtszaak geweest, maar die hebben de bewoners verloren. Zij zijn nog steeds bang dat ze ziek worden door de straling. Ook vinden zij de mast veel te hoog. De rechter doet over zes weken uitspraak. KPN heeft de zendmast overigens al enige maanden in gebruik voor de uitzendingen van Digitenne.