Media kort: december 2009

Commissariaat geeft zendmachtiging Islam aan SMON

Het Commissariaat voor de Media heeft besluiten genomen over de aanvragen van kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag (2.42-omroepen) voor een aanwijzing voor de periode september 2010 tot 31 december 2015. De bestaande organisaties voor de hoofdstromingen van het Boeddhisme, het Hindoeïsme, het Humanisme, het Jodendom, het Katholicisme en het Protestantisme worden ook voor de nieuwe aanwijzingsperiode aangewezen voor het verzorgen van media-aanbod op religieus of levensbeschouwelijk terrein voor de landelijke publieke mediadienst. Bij de beoordeling van de aanvragen heeft het Commissariaat goed gelet op goed bestuur en op functiescheiding bij de administratieve organisatie. Bij een aantal instellingen wordt het op orde brengen hiervan als voorwaarde gesteld voor de aanwijzing. Voor 1 juni 2010 dienen zij ten genoegen van het Commissariaat aan te tonen dat de bestuurlijke en administratieve organisatie op orde zijn.

Voor de Islam wordt de Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON) aangewezen. De aanvragen van de Stichting Moslimomroep (SMO) en de Stichting Verenigde Moslimomroep (VMO) worden afgewezen. Alle drie de aanvragers kunnen representatief worden geacht voor de hoofdstroming Islam. De VMO heeft de kleinste achterban en valt daarmee af. Ten aanzien van de SMO en de SMON valt niet goed objectief vast te stellen welke van de twee de grootste achterban heeft. Naar het oordeel van het Commissariaat biedt de SMON de meeste garanties dat naast de eerste generatie moslims ook de tweede en derde generatie als doelgroep worden betrokken in het publieke bestel. Verder biedt het bestuursmodel van de SMON voldoende waarborgen om herhaling van de conflicten die de moslimomroepen in het verleden hebben gekenmerkt, te voorkomen. Commissaris Jan van Cuilenburg: “Het omroepbedrijf van de SMON heeft programmatische zelfstandigheid en kan programma’s verzorgen die recht doen aan de gehele diversiteit van de Islam.” Bij de SMO bestaat daarentegen door het bestuursmodel en de deelnemende genootschappen een redelijke kans dat opnieuw een onwerkbare situatie ontstaat. Ten slotte heeft bij het besluit van het Commissariaat meegespeeld dat de SMON een duidelijke scheiding heeft aangebracht tussen toezicht en dagelijkse leiding en dat de administratie zodanig is ingericht dat een rechtmatige besteding van middelen kan worden gegarandeerd. (via Commissariaat voor de Media)

Dulfer en North Sea Jazz steunen nieuwe radiozender Radio Jazz

Jazzmusici Benjamin Herman, Hans Dulfer en Eric Vloeimans, het North Sea Jazz Festival en diverse (jazz)platenlabels steunen het initiatief voor een nieuwe jazzzender, Radio Jazz. De zender is in afwachting van de nieuwe verdeelprocedure als gegadigde voor de frequentie 90.7 FM. De kavels A7 (ongeclausuleerd) en A8 (geclausuleerd voor jazz/klassiek) zullen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2010 herverdeeld worden. Radio Jazz is een van de kandidaten voor de herverdeling van de kavel A8. De jazzzender is een mede-initiatief van Martijn Barkhuis, bekend als DJ Maestro. Radio Jazz wil de „spreekbuis zijn van jazz-minnend” Nederland. Luisteraars worden betrokken bij de programmering. De zender wil jazz „in al zijn vormen zo puur mogelijk uit zenden”. Uitzendingen zijn sinds een maand via internet te beluisteren. In maart 2009 verdwenen Arrow Jazz FM en Arrow Classic Rock uit de ether. Door een miljoenenschuld aan de Nederlandse staat verloor Arrow haar licentie en werden de twee vergunningen door het Agentschap Telecom ingetrokken. (NRC)

UIT DE MEDIA:

** Twee Franse journalisten zijn ontvoerd door opstandelingen ten noordoosten van de Afghaanse hoofdstad Kabul. De kidnappers namen ook een vertaler en een chauffeur mee. Dat meldde een Afghaanse politiefunctionaris donderdag. De groep werd ontvoerd in het district Shinkai van de provincie Kapisa, 120 kilometer van Kabul. Volgens de politiefunctionaris zijn de kidnappers „antiregeringselementen”, maar hij wist niet te zeggen wie ze precies zijn. (RD/ANP/RTR)

** Televisiekijkers hebben de kans gehad om een minuut stil te staan bij mensen die overleden zijn. Een uitvaartbedrijf had daarvoor reclamezendtijd ingekocht. Het liep niet helemaal volgens plan. De bedoeling was dat op drie zenders het beeld tegelijk op zwart zou gaan. RTL4 zond de reclameboodschap exact om tien voor acht ’s avonds uit, maar op Nederland 1 was Lingo nog te zien. Ook SBS6 had de spot later gepland. De uitvaartorganisatie wil elk jaar een herinneringsminuut inkopen. Volgens het bedrijf hebben veel mensen behoefte om bij dierbare overledenen stil te staan (ANP/RTL)

** Oud-sportverslaggever van Radio West Theo Mutsaars is overleden. Hij was een groot kenner van de paardensport. Mutsaars deed jarenlang verslag van de paardensport op Radio West. Later presenteerde hij de verkeersinformatie bij de ANWB en was hij werkzaam als nieuwslezer bij Skyradio. In 2010 zou Mutsaars voor de VVD in Den Haag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Mutsaars is na een kort maar hevig ziekbed overleden aan kanker. Hij is 43 jaar geworden. (RTV West)

** Het programma Mies 80! dat de AVRO woensdag op Nederland 1 uitzond over ex-presentatrice Mies Bouwman trok ruim 2,3 miljoen kijkers. Dat heeft de Stichting KijkOnderzoek (SKO) donderdag bekendgemaakt. Het programma was een eerbetoon aan de ‘koningin van de Nederlandse televisie’ die donderdag tachtig jaar is geworden. In de stadsschouwburg in Hoorn werd Mies Bouwman in het zonnetje gezet door vrienden, artiesten en collega’s. (ANP)

** Het TROS-consumentenprogramma Radar viert maandag (Ned. 1, 20.30 uur) zijn 15-jarig bestaan. In een speciale uitzending blikt presentatrice Antoinette Hertsenberg terug op spraakmakende onderwerpen, die de rubriek in de afgelopen jaren aanpakte. Dat zei een TROS-woordvoerster woensdag. Verborgen camerabeelden van weleer passeren de revue, onder meer bij de ontmaskering van de Biostabiel en de hulpverlening op Sri Lanka na de tsunami. Ook staat de rubriek stil bij het dossier-woekerpolissen, waaraan de makers in de loop der tijd veel aandacht besteedden. (ANP)

** Ziggo breidt de service aan huis uit onder de naam Service+. De eigen monteurs en ICT-helpdesk worden hiervoor ingezet. Klachten kunnen telefonisch worden aangepakt, inclusief remote access van computers. Verder levert de kabelaar een monteursdienst die aan huis klussen kan verrichten, van het verbeteren van de bedrading tot het bijplaatsen van stopcontacten en het ophangen van een platte TV aan de muur. Voor een specialist aan huis betaalt de klant voor de eerste 45 minuten 50 euro en elk kwartier hierna 15 euro. De dienst wordt eerst uitgerold in de regio’s waar al internetabonnementen tot 120 Mbps worden geleverd: Amersfoort, Enschede, Maastricht, Meppel, Heerhugowaard, Tilburg, Utrecht en Den Haag. Voor die bandbreedte wil de apparatuur en bekabeling nog wel eens een bottle neck zijn. Afhankelijk van een goede evaluatie volgt uitbreiding naar heel Nederland. KPN biedt een vergelijkbaar concept, uitbesteed aan Smartfix. (Telecompaper)

** Per 30 december 2009 is E! Entertainment Television opgenomen in het Delight pakket van Caiway. Abonnees met het Delight pakket kunnen vanaf 30 december kijken naar E! Entertainment op voorkeuze 133. (CAIW)

** De regionale commerciele radiozender Radio Atlantis in Den Bosch verdwijnt in Brabant van de kabel. De zender stopt ermee. Atlantis kan niet anders. De zender heeft veel financiële tegenvallers gehad en zit bovendien zonder studioruimte. De van oorsprong Bossche piratenzender zendt na morgen alleen nog uit via internet. (OB)

** De single Mi Rowsu (Tuintje in mijn hart) is door de luisteraars van 100% NL uitgeroepen tot hit van het jaar. De zangers Damaru en Jan Smit ontvangen hiervoor in januari de 100% NL Award, maakte de radiozender woensdag bekend. Tuintje in mijn hart haalde in Nederland en Suriname de top van de hitlijsten. Eerder deze week kende het radiostation awards toe aan Nick & Simon (artiest van het jaar) en Guus Meeuwis (album van het jaar). De prijzen zijn een initiatief van de radiozender in samenwerking met Buma Cultuur, de organisatie die zich inzet voor muziek uit Nederland. (BNR/ANP)

** Pieter Lakeman gaat John van den Heuvel voor de rechter slepen. De misdaadjournalist zou een artikel in De Telegraaf moeten rectificeren waarin hij Lakeman beschuldigt van banden met criminele organisaties. In een artikel van 17 oktober schrijft Van den Heuvel dat Lakeman geld heeft gekregen uit het misdaadcircuit. De voorzitter van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) ontkent dit ten stelligste. (Spits)

** KPN verhoogt op 1 januari de tarieven voor bellen met een vaste aansluiting. Alle abonnementen worden met 1% verhoogd, gebaseerd op een schatting van de consumentenprijsindex. Een voorbeeld: PSTN (particulier) kost voortaan 19,19 euro inclusief BTW, was 19,00 euro. Ook de zakelijke abonnementen worden 1% duurder, net als alle extra faciliteiten zoals nummerweergave. In plaats van drie verschillende starttarieven komt er een uniform (en hoger) starttarief voor alle soorten gesprekken. Dit wordt 5,44 cent (excl. BTW). De gesprekskosten voor bellen naar vaste nummers van KPN blijven gelijk. Bellen naar nummers van andere aanbieders kost hetzelfde als naar KPN. Dit is goedkoper doordat de verschillende toeslagen per aanbieder vervallen. Ook de tarieven voor bellen naar andere mobiele operators zijn gelijkgetrokken. Bellen naar mobiel van KPN wordt na 1 januari goedkoper. Bellen naar een mobiel nummer buiten het netwerk van KPN wordt duurder voor de meeste operators. Alle gesprekskosten worden vanaf 1 januari naar boven afgerond op de eerstvolgende hele cent. (Telecompaper)

** Een Britse dj vond vrijdag de kersttoespraak van de Britse koningin Elizabeth II zo saai, dat hij halverwege het jaarlijks grijsgedraaide nummer Last Christmas van het duo Wham de ether in slingerde. De directie van radiostation BRMB in Birmingham kon dit niet waarderen en ontsloeg dj Tom Binns, meldden Britse media woensdag. Volgens Binns had net voor zijn show het nieuwsbulletin uitgezonden moeten worden. In plaats daarvan was per ongeluk de kersttoespraak te horen. De dj wist niet hoe lang de koningin aan het woord zou zijn en besloot met een grap tot ‘de orde van de dag’ over te gaan. Het radiostation zou een aantal klachten van luisteraars hebben ontvangen. (ANP)

** Een tweede medewerker van het VPRO-programma Beagle, in het kielzog van Darwin, is gisteren overleden. Jane Cameron (1950) stierf aan de verwondingen die zij op 11 november opliep bij een auto-ongeluk in Argentinië. Daarbij overleed al eerder de partner van een geluidstechnicus van het programma. Twee andere medewerkers raakten gewond bij het ongeluk. Jane Cameron was archivaris bij de nationale archieven op de Falkland eilanden. Zij bestudeerde de geschiedenis van de Vuurlandse indianen en de kerstening van deze bevolkingsgroep. Op 20 decemer wordt de aflevering waaraan zij meewerkte uitgezonden. Haar familie heeft daarmee ingestemd. (NRC)

** Wegener, uitgever van regionale kranten als De Gelderlander en het Eindhovends Dagblad, gaat over een jaar zelf landelijke adverteerders werven. De regionale uitgeverij, eigendom van het Britse Mecom, treedt uit de Nationale Regiopers CV (NRp) per eind 2010. De NRp is in 1998 door de gezamenlijke uitgevers van regionale dagbladen opgericht om een aantrekkelijke partij te zijn voor grote landelijke adverteerders. Wegener neemt deze stap ,,om haar crossmediale ambities op de landelijke adverteerdersmarkt beter te kunnen verwezenlijken”. Daar komt bij dat Wegener sinds dit jaar ook de advertentieverkoop doet voor gratis dagblad De Pers. Gecombineerd met de eigen verspreidingsgebieden beschikt het concern zelf inmiddels vrijwel over een landelijke dekking. (NRC)

** Mediaprofessor Mark Deuze van de universiteit Leiden vindt dat Koningin Beatrix bang is voor technologie. Hij reageert op haar kersttoespraak, waarin ze zei dat technische vooruitgang de mensen afstandelijker maakt en dat ’tastbare nabijheid’ nodig is om solidariteit en compassie op te roepen. De Koningin pleit voor persoonlijk contact, in plaats van contact via sms, chat of e-mail. Deuze vindt dat de vorstin moet laten zien dat ze niet meer in de jaren vijftig leeft, maar juist met haar tijd moet meegaan. (RTV West)

** Het Nationaal Ouderenfonds is boos op Omroep MAX. Het fonds organiseerde op 15 december voor de 7e keer in de Witte Bergen een kerstdiner voor eenzame ouderen. Dankzij de inzet van bedrijven, organisaties en vrijwilligers komt dit evenement tot stand. Dit jaar namen ruim 80 ouderen deel aan het kerstdiner. De registratie die Omroep MAX van het diner maakte is op 25 december uitgezonden. Joop Visser, de coördinator van het Kerstdiner voor Eenzame Ouderen Gooi en Vechtstreek, heeft boos gereageerd op deze uitzending. Het stoort hem dat de omroep het diner heeft gepresenteerd als een eigen idee. ” Omroep MAX is aan de haal gegaan met ons initiatief”, aldus Visser. Hij is bang dat de teleurgestelde vrijwilligers voor volgend jaar zullen afhaken. (6FM)

** Herman Finkers was voor veel mensen dé man die voor vermaak zorgde op tweede kerstdag. De theatervoorstelling Na De Pauze van de cabaretier, wist maar liefst 2.393.000 kijkers te boeien. Finkers staat daarmee met zijn show op de eerste plaats van de best bekeken programma’s van tweede kerstdag. Nederland 1 was de winnende zender van de avond. De kerstuitzending van Bananasplit, net als Finkers ook uitgezonden op die zender, trok 1.857.000 kijkers. Frans Bauer staat daarmee op de derde plek. Shownieuws van SBS6 staat op een zevende plek met 763.000 kijkers en Matthijs van Nieuwkerk trok met de eerste uitzending van Top 2000 a gogo 545 duizend geïnteresseerden. (Telegraaf)

** De Europese Commissie is afgelopen week accoord gegaan met de door de Onafhankelijke Post & Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) in concept voorgelegde wederverkoop (WLR-C) tarief-besluit van het analoge kabelpakket. Bij UPC is dit tarief vastgesteld op 8,84 euro per maand (10,52 euro inclusief BTW) en bij Ziggo op 8,46 euro (10,07 euro per maand inclusief BTW). 

** Omroep Flevoland is weer te zien via de digitale televisie van UPC in Flevoland. Door een storing was de zender zaterdag alleen via analoge televisie te bekijken. Volgens UPC was dit omdat er een verbindingskaart in Dronten stuk is gegaan. De kabelexploitant heeft het signaal nu omgeleid waardoor Omroep Flevoland weer te ontvangen is. De verbindingskaart wordt morgen of overmorgen gerepareerd.

** In de zendinstallatie van Radio Nederland Wereldomroep op Madagaskar is brand uitgebroken. De verwachting is dat er vanaf de installatie twee dagen en mogelijk een hele week niet kan worden uitgezonden. Dit betekent onder meer dat grote delen van Afrika en Zuidoost-Azië verstoken zijn van radioprogramma’s die de Wereldomroep over de korte golf uitzendt. De uitzendingen via satelliet en internet gaan wel gewoon door. De brand brak uit in de hoogspanningsruimte van de zender. Het vuur kon na enkele uren worden geblust met hulp van de brandweer van Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

** De vrije radiozender DanceRadio uit Amsterdam is door het Agentschap Telecom uit de lucht gehaald. Volgens diverse fora zou het Agentschap een inval hebben gedaan in de studio van de radiozender. Dance Radio zond uit via de frequentie 90,6 MHz in het noorden van de Randstad. In het noord-oosten van Nederland was Dance Radio te horen via 90,5 MHz.

** Omroep Flevoland is op dit moment niet te zien via de digitale televisie van UPC in Flevoland. Wel is de omroep via een analoge UPC-verbinding te bekijken. Wat er precies aan de hand is, weet de kabelexploitant nog niet. UPC onderzoekt wat het probleem is.

** De Vlaamse radiopresentatrice Conny De Boos (45) is na een jarenlange ziekte overleden. De Boos presenteerde onder meer ‘de Nachtradio’ en de ‘De blauwe maan’ op VRT Radio 2. Ze presenteerde ook een tijd het populaire verzoekprogramma ‘Vragen staat vrij’. Toen haar ziekte dat onmogelijk maakte, bleef ze voor de redactie van het programma werken. ‘Conny was een heel warme presentatrice die ontzettend dicht bij de luisteraar stond’, zegt haar collega Kim Debrie op de VRT. ‘Met haar zachte stem heeft ze zoveel mensen jarenlang gezelschap gehouden. Ze was een troost voor veel mensen, terwijl ze het zelf moeilijk had’. Conny De Boos had een dochtertje van 8 jaar, Nina. De begrafenis vindt woensdag 30 december om 10 uur plaats in de Heilige Kruis en Onze-Lieve-Vrouwkerk in Oosteeklo dorp. (De Standaard)

3FM’s Serious Request levert 7.113.447 euro op

De benefietactie Serious Request van Radio 3FM heeft 7.113.447 euro opgeleverd voor het Rode Kruis. De hulpverleningsorganisatie gaat het geld gebruiken voor de preventie en bestrijding van malaria. ”Een astronomisch bedrag”, aldus 3FM-dj Eric Corton die het bedrag donderdag bekendmaakte. Vorig jaar werd 5.637.937 euro opgehaald. Donderdag rond 20.00 uur ging de deur van het Glazen Huis in Groningen weer open en konden 3FM-dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt hun transparante verblijf verlaten. In die ruimte verbleven ze zes dagen. Ze aten niet, dronken wel groentesapjes, maakten onafgebroken een radiouitzending en nodigden luisteraars uit om – tegen betaling – verzoeknummers (Serious Request) aan te vragen. Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) droeg namens de overheid 3 miljoen euro bij aan de actie. (NU/ANP) 

De benefietactie Music For Life van radiozender Studio Brussel heeft 3,65 miljoen euro opgebracht. Het geld zal worden ingezet voor de strijd tegen malaria. Een week geleden lieten Studio Brussel-gezichten Siska Schoeters, Sofie Lemaire en Sam De Bruyn zich opsluiten in een glazen huis op het Woodrow Wilsonplein in Gent. Daar moesten ze overleven op fruit- en groentensapjes. Ondertussen draaiden de presentatoren de platen waar de luisteraars geld voor veil hadden. In heel Vlaanderen werden bovendien inzamelacties georganiseerd om de strijd tegen malaria te steunen.Samen bracht dat 2.349.595 euro op. De federale en vlaamse regering legden daar nog eens 1,3 miljoen euro bovenop. (Tijd)

UIT DE MEDIA:

** Donderdag werd bekend dat de Programmaraad Rijnmond kabelexploitant UPC adviseert om de nieuwe Nederlandse klassieke muziekzender BravaNL op te nemen in het analoge basispakket. Het advies geldt voor de gemeenten Vlaardingen, Spijkenisse en tien andere gemeenten in het Rijnmondgebied. Door dit nieuwe positieve advies heeft het totale aantal potentiële kijkers van BravaNL nu de vijf miljoen overschreden.

** Een tropische regenbui heeft woensdagmiddag het Glazen Huis in de Keniaanse hoofdstad Nairobi verwoest. De Keniaanse uitzending Serious Request is gestaakt nadat een raam door de slagregen en de harde wind kapotging en de tijdelijke radiostudio vervolgens vol water stroomde. Dit maakte Maarten Brouwer, directeur van het plaastelijke radiostation Ghetto Radio, woensdag bekend. Bij het natuurgeweld zijn geen gewonden gevallen. De medewerkers van het radiostation zullen de hele nacht moeten doorwerken om de uitzending donderdag, op de laatste dag, te kunnen hervatten. De drie deelnemende dj’s zijn ondergebracht in een hotel, waar ze niet zullen eten. Zij zijn vastberaden de actie, die parallel loopt aan de actie van 3FM in Groningen, donderdag af te maken. (BNR)

** Omroep West gaat door met de wekelijkse uitzendingen van Radio West Sport op zaterdagmiddag. De hoofdredactie nam dit besluit na veel reacties van luisteraars en regionale voetbalclubs op eerdere berichten over stopzetting van de sportuitzendingen in het weekend. De uitzending op zondag van Radio West Sport wordt wel geschrapt. (Persbericht)

** Kabelaar Ziggo vervangt per 31 december aanstaande de zender Playboy TV door Dusk in het digitale Totaalpakket. Dusk is 24 uur per dag, 7 dagen per week te zien op positie 710, de plek van Playboy TV. Dusk zal automatisch de plek van Playboy TV innemen. “Dusk is een Nederlandse erotische zender speciaal voor vrouwen en mannen die uitgekeken zijn op het bestaande aanbod. Dusk brengt goed uitgewerkte verhaallijnen met erotische spanning, geselecteerd door in de dameserotiek bekende persoonlijkheden als Candida Royalle en Petra Joy.”, aldus het persbericht van Ziggo.

** Groningen Geeft, waarin alle Groninger acties voor het Glazen Huis zijn gebundeld, heeft ruim 750.000 euro opgeleverd voor de strijd tegen malaria. Burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen kwam het bedrag donderdag persoonlijk brengen. Dj Gerard Ekdom stond even raar te kijken toen Rehwinkel de stapel flappen uit zijn broekzak haalde. Dj Giel Beelen had ondertussen al beslag weten te leggen op de ambtsketen van Rehwinkel. Die heeft de burgemeester overigens wel teruggekregen. (RTV Noord)

UIT DE MEDIA:

** RTL hoeft geen vertrouwelijke stukken over de DSB Bank, waaronder een advies van de advocaat van De Nederlandsche Bank (DNB), van zijn website te verwijderen. De Nederlandsche Bank had dat gevorderd in een tegen RTL aangespannen kort geding. Daarin heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam woensdag uitspraak gedaan. Volgens de rechtbank heeft een belangenafweging plaatsgevonden die in het voordeel van RTL is uitgevallen. De uitwerking van het verkorte vonnis volgt op 7 januari. (ANP)

** Kabel Noord komt eind januari met een eigen versie van de CI+ conditional access module (CAM). Tot dan is er alleen de Ziggo-uitvoering, die ook werkt bij Kabel Noord. De CAM is een kaartlezer die in de televisie kan worden gestoken en waarin de smartcard van Kabel Noord kan worden geplaatst. Hij is alleen te koop bij de dealers. De verkoopprijs ligt rond de 70,00 euro. (TelecomPaper)

** De Britse komiek Ricky Gervais krijgt een animatieserie op de Amerikaanse zender HBO. “The Ricky Gervais show” zal gebaseerd zijn op populaire podcasts van Gervais en zijn partners in crime Stephen Merchant en Karl Pilkington. “The Ricky Gervais show” was oorspronkelijk een radioshow. Later leefde de show voort in podcasts en nu komt er een animantieserie. Gervais, Merchant en Pilkington zullen zelf de stemmen voor hun rekening nemen. De nieuwe animatieserie zal vanaf half februari te zien zijn in de Verenigde Staten en een maand later in Groot-Brittannië. Gervais is bekend van tv-series als “The office” en “Extras”. (De redactie)

** De Amerikaanse actrice Connie Hines is overleden. Haar collega Alan Young meldt woensdag in de Los Angeles Times dat Hines vrijdag in haar huis in Beverly Hills op 78-jarige leeftijd is gestorven. De actrice kampte met hartproblemen. Hines is vooral bekend van haar rol in de populaire televisieserie ‘Mister Ed’ uit de jaren zestig. In de comedy speelt ze de vrouw van Young, die praat met zijn paard Mister Ed. De CBS-serie werd in Nederland uitgezonden door TV Noordzee en de Tros. Naast ‘Mister Ed’ speelde Hines onder meer in de film ‘Thunder in Carolina’ en de televisieshows ‘The millionare’, ‘Johnny Ringo’ en ‘Riverboat’. (RTL)

Youtube sluit overeenkomst met Buma/Stemra

Youtube heeft een licentie verworven van Buma/Stemra op het gebruik van filmpjes met muziek op het videoplatform. De verrassende overeenkomst zorgt dat componisten en muziekuitgevers een vergoeding krijgen als hun muziek in een video wordt gebruikt. De overeenkomst loopt volgens directievoorzitter Cees Vervoord van Buma/Stemra “enkele jaren”. Youtube betaalt daarvoor een vast bedrag, waarvan de hoogte niet is bekendgemaakt. Internetgebruikers kunnen voor de duur van de deal onbeperkt filmpjes van Youtube op hun website plaatsen zonder voor een rekening van de rechtenorganisatie te hoeven vrezen. Buma/Stemra maakt daarbij geen onderscheid tussen commercieel en niet-commercieel gebruik. Buma/Stemra vertegenwoordigt zo’n 17 duizend Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers, en incasseert voor zijn leden een vergoeding voor gebruik en hergebruik van hun werk. Dat doet het in Nederland ook voor nog eens zo’n twee miljoen buitenlandse rechthebbenden. 

‘Persgroep vangt 70 miljoen voor NRC’

De Persgroep krijgt circa 70 miljoen euro voor NRC Media, de uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next. De Belgische zakenkrant De Tijd, ook een onderdeel van De Persgroep, heeft dat dinsdag gemeld. Zondag werd bekend dat NRC Media door het Belgische mediaconcern wordt verkocht aan investeringsmaatschappij Egeria en de tv-zender Het Gesprek, maar een bedrag was niet openbaar gemaakt. De Persgroep nam eerder dit jaar het Nederlandse PCM over, uitgever van de Volkskrant, Trouw, AD en NRC. Om machtsconcentratie tegen te gaan moest het Belgische bedrijf van de Nederlandse mededingingsautoriteit NMA NRC Media verkopen. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** De Hi-reclame waarin een Surinaamse in paniek raakt omdat ze haar telefoon kwijt is, heeft de Loden Leeuw gewonnen, de prijs voor de irritantste reclame. Die werd toegekend door 66.000 kijkers van het tv-programma Radar.Irritantste BN’er in de reclame werd Frans Bauer, voor zijn rol in de Ster-spot van de Nederlandse Energie Maatschappij.

** De tussenstand van de 3FM-Serious Request actie stond dinsdagmiddag 16.30 uur op 1.058.594 euro. Op vrijdag 18 december om 19.00 uur startte 3FM Serious Request vanaf de Grote Markt in Groningen. 3FM dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt maken tot 24 december 19.00 uur zes dagen lang live radio zonder te eten. Het doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de preventie en bestrijding van malaria door het Rode Kruis. (Persbericht)

** Michael Jackson is na zijn dood populairder dan ooit in de Top 2000. Dit jaar is de ‘King of Pop’ in totaal wel 27 keer in de lijst terug te vinden. Vorig jaar stond Jackson maar negen keer in de lijst, en in 2007 maar zes keer. De hoogste Jackson-notering is voor het liedje Billie Jean. Dat nummer is terug te vinden op de 27e plek. In de Top 2000 zijn ook de Beatles ruim vertegenwoordigd. Met 52 nummers zijn zij weer de meest voorkomende artiesten in de lijst. Voor de tiende keer staat het nummer Bohemian Rhapsody van Queen op nummer een. (ANP/RTL Nieuws)

** KPN verhoogt in loop van van 2010 alle tarieven met 1 à 2 procent. Een woordvoerster meldt dat dit geldt voor zakelijk, particulier en alle producten en diensten van alle merknamen. Bestaande klanten worden geleidelijk en individueel op de hoogte gebracht. Over specifieke prijzen en producten worden nog geen mededelingen gedaan. Per december zijn al de handsetsubsidies verlaagd. Verwacht wordt dat dit in de loop van januari merkbaar wordt in de retail. (TelecomPaper)

** CanalDigitaal geeft per direct RTL4 HD door. De zender zit in het HD pakket. RTL4 HD biedt een mix van native HD en materiaal dat in resolutie is verhoogd. RTL4 HD komt in de plaats van My Zen HD. In de loop van 2010 verwacht RTL Nederland dat het aanbod in HD opgenomen programma’s verder zal toenemen. (TelecomPaper)

** De tv-serie De Oorlog krijgt van de kijkers het waarderingscijfer 8,1. Dit blijkt uit gegevens van de Kijk- en Luister Onderzoek, die de NPS dinsdag naar buiten bracht. Zondagavond was de laatste aflevering te zien. Gemiddeld trok de serie over de Tweede Wereldoorlog een miljoen kijkers. De NPS noemt het opvallend dat de serie erg populair was bij mensen die de oorlog zelf niet hebben meegemaakt. Ongeveer 54 procent van de kijkers was jonger dan 65 jaar. De programma’s De Oorlog en 13 in de Oorlog kwamen mede tot stand in samenwerking met het project Erfgoed van de Oorlog en het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg. (ANP via Parool)

Luistercijfers oktober/november 2009

De luistercijfers van het Continu LuisterOnderzoek over de periode oktober-november 2009 zijn bekendgemaakt. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 9.756 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd bedraagt in deze periode 3 uur en 21 minuten per dag. Het Continu LuisterOnderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van RAB (http://www.rab.fm).

sep/okt(in%)	okt/nov(in%)
01	Radio 538	10.7	10.6
02	Radio 2	10.1	9.8
03	Radio 3FM	9.2	9.1
04	Sky Radio	8.6	8.5
05	Radio 1	7.4	7.3
06	Q-Music	6.6	6.8
07	Radio Veronica	6.1	6.1
08	100 % NL	4.4	4.3
09	Radio5	2.6	2.8
10	Radio 10 Gold	2.5	2.5
11	SlamFM	1.8	2.1
12	ClassicFM	1.9	2.0
13	Radio 4	1.8	1.8
14	Arrow Classic Rock	1.3	1.3
15	BNR Nieuwsradio	0.9	1.0
16	HitRadio	0.4	0.3
--	Arrow Jazz	0.3	0.3
--	KinkFM	0.3	0.3
19	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	12.2	12.0
==	Regionale Commercieel Radio	5.2	5.4
==	Overige	5.5	5.6

UIT DE MEDIA:

** De Opta en de NMa gaan in tegen EZ. Zij stellen dat gemeenten terughoudend moeten zijn met het financieren van glasvezel. Telecomtoezichthouder Opta en mededingingsautoriteit NMA reageren op beleid van het ministerie van Economische Zaken. De twee hebben zaterdag een brief gepubliceerd, waarin ze ingaan op de Handreiking die EZ onlangs naar gemeenten stuurde. In de brief schrijven Opta en NMa dat de uitrol van glasvezel het beste aan ‘de markt’ kan worden overgelaten. Met andere woorden: kabelbedrijven en KPN doen nu voldoende aan de invoering van breedband. Overheden moeten daarom terughoudend zijn in de financiering van glasvezel in woonwijken.

** Radio Maria is maandagmorgen vanuit Den Bosch begonnen met 42 uur non-stop live radio. Motto van de marathonuitzending is ‘Geef Radio Maria de Honderdduizend’ Het aantal slaat op het bedrag in euro’s dat de radio vanaf volgend jaar elke maand aan kosten moet opbrengen. Radio Maria bestaat sinds vorig jaar en richt zich op gelovigen in Nederland en Vlaanderen. De bijzondere programmering begon om zes uur en duurt tot dinsdag middernacht. Radio Maria hoopt voldoende geld binnen te halen om de komende jaren in de lucht te kunnen blijven. Daarvoor zijn 1500 donateurs te trekken, die vijf jaar lang minstens 500 euro schenken. 

** De publieke omroepen behaalden in week 50 over de gehele dag gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 35,4 procent. De zenders van RTL Nederland behaalden in deze week een marktaandeel van 23,6 procent en de SBS zenders 17,3 procent. De top-3 van best bekeken programma’s (allen uitgezonden op Nederland 1) bestaat uit: het Acht Uur Journaal van zondag 13 december met een kijkdichtheid van 18,6, gevolgd door Studio Sport Eredivisie op dezelfde dag met een kijkdichtheid van 18,3. Op de derde plaats staat de Radar uitzending van maandag 7 december met een kijkdichtheid van 13,8. In het avondtijdvak behaalden de publieke omroepen een marktaandeel van 39,9 procent, de zenders van RTL Nederland 26,4 procent en de SBS zenders 19,8 procent. In week 50 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 191,1 minuten. (Adformatie)

** Vervoersmaatschappij Veolia begint woensdag of donderdag met de aangekondigde internetproef op de Maaslijn (spoorlijn Nijmegen-Roermond). Volgens een woordvoerster wordt de apparatuur op dit moment ingebouwd, zodat de eerste trein met internetverbinding voor kerst kan gaan rijden. De eerste testresultaten zullen pas na de kerst bekend zijn. (Gelderlander)

** Medewerkers van NRC Media dat bestaat uit de kranten NRC Handelsblad, nrc.next en enkele websites, zijn zondagmiddag akkoord gegaan met een mogelijke overname door de televisiezender Het gesprek en investeringsmaatschappij Egeria. Een woordvoerder van zowel de ondernemings- en de redactieraad heeft dat bekendgemaakt. Egeria is een investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer. Er waren onder het personeel grote zorgen over de financiële kant van de overname, maar die zijn volgens de woordvoerder weggenomen. De angst bestond dat de winst, verdiend door het bedrijf, zou verdwijnen in verliesgevende projecten van de nieuwe eigenaar. Afgelopen vrijdag heeft De Persgroep, de meerderheidsaandeelhouder van NRC Media, al besloten met Het Gesprek en Egeria in zee te willen gaan. Het is nog niet bekend wanneer de deal officieel kan worden gesloten. (ANP)

** Na 48 uur in het huis staat de teller van de 3FM-actie Serious Request op 428.629 euro. De actie heeft nog vier dagen te gaan.Zes dagen lang maken zij tot 24 december 19.00 uur live radio zonder te eten. Het doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de preventie en bestrijding van malaria door het Rode Kruis.

** De lokale omroep van Noordwijk en Noordwijkerhout NENS gaat morgen beginnen met zijn eigen versie van het glazen huis. Drie dagen lang, van maandag 21 t/m woensdag 23 december, zal de omroep live uitzenden op zowel radio als tv met 3 dj’s in een glazen huis. Doel is om gled in te zamelen voor scholen in Boven Volta.(DigitaalMedia)

** Een drama voor SBS6-presentatoren, vele bekende Nederlanders en hun fans. Het kerstfeest dat de omroep vandaag in Roosendaal had georganiseerd is vanwege de weersomstandigheden afgelast. De gemeente en politie vonden het te gevaarlijk. De organisatoren van de kerstparade zijn diep teleurgesteld. Alle wagens stonden klaar en iedereen had er erg veel zin in. De parade is morgen nog wel te bewonderen in Sittard en Geleen en dinsdag in Beverwijk, meldt het gezaghebbende Shownieuws. (Spitsnieuws)

** De laatste Telegraaf op zondag is zondag verschenen. Volgens de krant werden niet genoeg adverteerders gevonden. Met het verdwijnen van De Telegraaf op zondag heeft Nederland geen zondagskrant meer. De zondagskrant werd op zondag 21 maart 2004 gelanceerd. De rubrieken die in de krant verschenen verschuiven naar de kranten van zaterdag en maandag. In de laatste krant op zondag bedankt de hoofdredactie de makers, bezorgers en andere medewerkers van de zondagskrant. De Twentsche Courant Tubantia probeerde ook in 2004 een zondagskrant te lanceren. Die krant werd 1 januari dit jaar stopgezet. (Nieuws.nl)

“NRC Media naar Het Gesprek en Egeria”

NRC Media, eigenaar van NRC Handelsblad en nrc.next, komt zoals het er nu naar uitziet in handen van televisiezender Het Gesprek en investeringsmaatschappij Egeria. Dat meldde NRC Handelsblad zaterdag op basis van ,,bronnen rondom de veiling”. De Persgroep, de huidige meerderheidsaandeelhouder van NRC Media, zou daar vrijdag de knoop over hebben doorgehakt. De tweede bieder op de kranten, een combinatie van Veronica Holding en uitgeefconcern Corelio is daarmee afgevallen. Vorige week haakte FD Mediagroep al af als overnamekandidaat. De ondernemingsraad van NRC Media moet nog een advies over de verkoop geven, de redactieraad van de kranten hebben een adviesrecht. De voltallige redactie van de kranten komt zondag bijeen om te praten over het bod. Egeria is een investeringsmaatschappij van de familie Brenninkmeijer, de oprichters en eigenaren van C&A. Televisiezender Het Gesprek is opgezet door een groep mediaondernemers onder wie Derk Sauer. Het Belgische mediaconcern De Persgroep nam eerder dit jaar PCM over. Vanaf 1 december gaat de uitgeefgroep door het leven onder de naam de Persgroep Nederland en geeft behalve NRC Handelsblad en nrc.next ook het AD, Trouw en de Volkskrant uit. Vanaf 1 januari 2010 komt Het Parool daar bij. In mei besloten de Belgen NRC Media van de hand te doen, dat was ook een voorwaarde van de NMa om de overname goed te keuren. (via BNR Nieuwsradio)

UIT DE MEDIA:

** Het satellietaanbod van Canal Digitaal zal nog voor kerst worden verrijkt met Cartoon Network en TCM in het zogeheten familiepakket. Dit heeft M7 Group SA DutchMedia laten weten. Cartoon Network en TCM verlieten het satellietaanbod eerder doordat geen nieuwe overeenkomst gesloten werd. RTL4 HD zal waarschijnlijk voor het einde van dit jaar de plek van MyZen HD innemen in het HD-pakket van de satellietaanbieder. De bedoeling is overigens dat Boomerang, die de tekenfilmklassiekers brengt eveneens terugkeert in het familiepakket van Canal Digitaal, maar dan in het eerste kwartaal van 2010. (Dutchmedia)

** RTL4 was de afgelopen 10 jaar de best bekeken zender. Dat blijkt volgens Broadcast Magazine uit cijfers van de afdeling MediaOnderzoek en -Advies van de publieke omroep. RTL kon rekenen op 15,7 procent van de kijkers (6+, 18-24 uur, marktaandeel). Het verschil met Nederland 1, de nummer twee, is 0,4 procent. De NOS is de best bekeken omroep. De Tros is als tweede geëindigd, voor de KRO. De Vara en AVRO maken de top 5 compleet. Op de Broadcast Business Club gaf kijkcijferexpert René van Dammen van de afdeling MediaOnderzoek en -Advies van de publieke omroep donderdag inzage in de kijkcijfers over de periode 2000-2009. (Adformatie)

** De bierreclame ‘walk-in fridge’ van Heineken heeft vrijdag de Ster Gouden Loekie 2009 voor beste tv-commercial gewonnen. Het publiek gaf de reclame de meeste stemmen. In de commercial schreeuwen in een nieuw huis eerst vrouwen van blijdschap bij het zien van een grote verkleedruimte van de vrouw des huizes, waarna gebrul opklinkt van mannen die een kamergrote koelkast vol bier bij de man ontdekken. (ANP)

** Alle tv-programma’s die in opdracht of op kosten van de provincie worden gemaakt, krijgen voortaan ondertiteling voor doven en slechthorenden. De maatregel gaat in januari in en geldt voor alle nieuw te maken programma’s. Uitzendingen die al eerder zijn opgenomen, vallen er nog niet onder. De provincie komt hiermee tegemoet aan een wens van dovenorganisaties. In Limburg wonen ongeveer 150.000 mensen met gehoorproblemen. L1 heeft verder besloten om de dagelijkse ondertiteling van het nieuws en de sportprogramma’s ook komend jaar voort te zetten. (11)

** Veronica Magazine geeft nu ook online toegang tot zijn filmdatabase. Het blad zet 30.000 filmtitels, voorzien van recensies, sterrenrating en achtergrondinformatie op zijn website. Hoofdredacteur/algemeen directeur Peter Contant: ”Als autoriteit op filmgebied zijn we er trots op dat we nu alle recensies van onze filmredactie online kunnen presenteren.” Volgens Contant is het tijdstip, vlak voor de feestdagen, expres gekozen omdat dan films kijken een belangrijke tijdsbesteding is. (ANP via AD)

** Rocky Tuhuteru wordt per 1 januari lid van de Raad voor Cultuur. Naast programmamaker en presentator is hij consultant media, communicatie en culturele diversiteit en creatief producent. Ook is hij lid van de Nationale Unescocommissie. In 1999 ontving Rocky Tuhuteru de Cosmic Award voor zijn bijdragen aan de multiculturele samenleving in Nederland. Oud-KRO-man Gerard Hulshof neemt per 1 januari afscheid van de Raad voor Cultuur. (Spreekbuis)

** Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, gaat samenwerken met Shine France, de Franse tak van Elisabeth Murdoch’s Shine Group. Dat hebben de mediabedrijven donderdag bekendgemaakt. Ze richten hiervoor een joint venture op waarvan beide bedrijven 50 procent van de aandelen houden. De onderneming krijgt het exclusieve recht op de exploitatie van alle Talpa-formats in de genres reality, spelshows en drama. (ANP)

** Vandaag lanceert de Evangelische Omroep (EO) een nieuw digitaal audio- en videoplatform. De website www.eo.nl biedt 24 uur per dag oude en nieuwe radio- en televisieprogramma’s. Uit het uitgebreide aanbod kunnen bezoekers van de site zelf kiezen wat ze kijken en wanneer. “De EO is de eerste omroep die op zo’n structurele manier zijn audiovisuele archieven opent voor het publiek”, aldus Johannes Verelst, Hoofd Internet. Tineke van der Velde, Eindredacteur Interactieve Media, voegt toe: “Op dit moment bieden we ruim 1400 afleveringen verdeeld over ruim 100 radio- en tv-titels. En deze lijst zal de komende maanden alleen maar groeien.” (EO)

** Buma/Stemra moet excuses aanbieden voor het debacle met embedtarieven waardoor auteursrechtenorganisaties imagoschade hebben geleden, zegt de directeur van zo’n organisatie. Buma erkent dat er fouten zijn gemaakt. Directeur Erwin Angad-Gaur van de Nederlandste Toonkunstenaarsbond, een bond voor musici, dansers en acteurs, vindt dat Buma een ‘volmondig excuus’ moet aanbieden voor de affaire rond de YouTube-taks. Buma publiceerde begin oktober een regeling, waarbij websitebeheerders zouden moeten betalen voor het embedden van YouTube-filmpjes en andere streams met muziek. Die regeling is bekend komen te staan als ‘YouTube-taks

** Jan Wiebe Koster uit Leeuwarden wordt de nieuwe directeur van Stichting Omrop Fryslân. Koster is woonachtig in Leeuwarden en werkt in Groningen als directeur/bestuurder van ‘scholingsmakelaar’ RBO Groningen. De benoeming door de Raad van Commissarissen gaat op 1 maart in. Koster volgt Roel Cazemier op, die burgemeester van Dinkelland is geworden. (Spreekbuis)

** De VRT schrapt dit jaar de eindejaarscadeautjes voor het personeel alsook de extra premies voor medewerkers en de bonussen voor het management. De maatregel kadert in de besparingsoperatie bij de openbare omroep. “Normaal gezien krijgt het personeel aan het einde van het jaar een cadeautje ter waarde van 35 euro. Dat cadeautje wordt dit jaar geschrapt”, legt Waumans uit. Ook de extra premies voor medewerkers en de bonussen voor managers worden dit jaar niet uitgekeerd. De beslissing over de cadeaus en bonussen werd donderdag ook overgemaakt aan het VRT-personeel. Hoeveel besparingen de maatregel precies oplevert, kon Waumans niet zeggen. (Tijd)

** Novum Nieuws en een oud-hoofdredacteur van dit persbureau hebben geldboetes opgelegd gekregen voor het hacken van de database van concurrerent ANP. Dat heeft het gerechtshof Den Haag in hoger beroep bekend gemaakt. Om welke bedragen het gaat is niet bekend. Het gerechtshof achtte bewezen dat Novum Nederlands Nieuws B.V. in 2004 gebruik had gemaakt van inlogcodes die het ANP persbureau aan derden had verstrekt. Daarmee was zij ten onrechte tot die database binnengedrongen. De andere medeverdachte, destijds commercieel directeur, is vrijgesproken van (mede)plegen, dan wel feitelijk leidinggeven aan het hacken van de database van het ANP. Algemeen directeur Bram Bloemberg van Novum laat middels een persbericht weten niet tevreden te zijn met de uitspraak van het hof. “Gehele vrijspraak had meer voor de hand gelegen. De gedeeltelijke vrijspraak is in ieder geval erkenning voor het gevoerde verweer. (Villamedia)

** Amsterdamse woningcorporaties hebben de hulp ingeroepen van UPC in de strijd tegen de schotelantenne. De corporaties hopen dat de kabelmaatschappij een aantrekkelijk pakket van zenders kan aanbieden, zodat de vele schotels aan flats overbodig worden. Ze kijken met UPC welke zenders daarvoor toegevoegd kunnen worden, en of dat financieel haalbaar is. De duizenden schotels zijn niet alleen de corporaties een doorn in het oog, ook bestuurders en deelraadsleden van verschillende stadsdelen ergeren zich eraan. Gemeenteraadslid Hetti Willemse (PvdA) stelt voor via de Algemene Plaatselijke Verordening verwijdering af te dwingen. Stadsdeel Slotervaart riep de corporaties vorige maand al op, iets te doen aan de schotelantennes.

** De mensen achter de website Deventerdictee.nl zijn een actie begonnen om het Groot Dictee der Nederlandse Taal op televisie te houden. Ze doen dat met een handtekeningenactie op de website. Presentator Philip Freriks zei de afgelopen week op de radio dat hij bang is dat het dictee stopt. Woensdagavond zou dan de twintigste en laatste keer zijn dat het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt gehouden. (RTV Oost)

** EO-presentator drs. Andries Knevel (57) is woensdagmiddag benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens de opname voor de laatste uitzending van het EO-televisieprogramma Het Elfde Uur ontving Knevel de onderscheiding uit handen van vicepremier Rouvoet. Knevel is onderscheiden met het oog op zijn bijdrage aan de opinievorming en het publiek debat van een belangrijk deel van de Nederlandse bevolking. Knevel kwam in 1979 in vaste dienst bij de Evangelische Omroep. Van 1993 tot 2006 was hij ook een van de directeuren. (RD)

** Megastad FM maakt per 1 januari 2010 deel uit van het radiopakket van E Power. Megastad FM (opvolger van StadsRadio Rotterdam) is te beluisteren in het gehele Rijnmondgebied en heeft een potentiëel bereik van ongeveer 1 miljoen personen. Het format van de zender richt zich op personen tussen de 20 en 40 jaar. (Adformatie)

** Heel Amersfoort krijgt glasvezel. De gemeente en het bedrijf Glashart gaan in vier jaar tijd de hele stad op het glasvezelnetwerk aansluiten. De handtekeningen zijn woensdag gezet. Glasvezel geeft een snelle internet-verbinding. De gemeente ziet de aanleg van he netwerk als een belangrijke stimulans voor de economische en maatschappelijke ontwikkelingen in de stad. Amersfoort zegt de tweede stad in Nederland te zijn die helemaal op het glasvezelnetwerk wordt aangesloten. (RTV Utrecht)

** Omroep Gelderland, het Openbaar Ministerie en de politie in Gelderland hebben een nieuw convenant ondertekend over berichtgeving bij opsporingszaken. Het convenant houdt in dat de drie Gelderse politieregio’s hun opsporingsberichten over bijvoorbeeld vermiste personen en ernstige misdrijven direct na het TV Gelderland Nieuws onder de aandacht van het publiek kunnen brengen. Daarnaast zijn de regels voor internet versoepeld, omdat dat een steeds belangrijker medium wordt. De oude overeenkomst werd eerder dit jaar eenzijdig door de omroep opgezegd, na een verschil van mening over de uitvoering. (RTV Gelderland)

Canal Digitaal schrapt “settopboxpakket” voor nieuwe klanten

M7 Group SA schrapt per 1 maart aankomende het settopboxpakket voor nieuwe klanten van Canal Digitaal. Bestaande klanten zullen dit pakket gewoon kunnen blijven afnemen. De verwachting is dat M7 Group SA dit nog vandaag zal aankondigen. Het zogeheten settopboxpakket dat 69,95 euro per jaar kost, omvat naast Nederland 1, 2 en 3 RTL 4, RTL 5, RTL 7, Net 5, SBS 6 en Veronica TV, alsmede Nederland HD. Reden voor M7 Group SA om dit pakket niet langer aan te bieden per begin maart 2010 is dat ze een breed instappakket van zenders wil bieden. Dit zal het basispakket zijn van 9,95 euro per maand waar ook Eurosport HD deel van uitmaakt. Het bedrijf denkt dat Digitenne van KPN met eveneens een beperkt aantal zenders in 2010 niet meer de norm zal zijn en dat een uitgebreider en kwalitatief beter aanbod alsmede een HD-aanbod het verschil zal maken. Digitenne van KPN levert circa 20 zenders voor 8,50 euro per maand via de digitale ether. M7 Group SA zal het semigratis aanbod van alleen de publieke zenders (Nederland 1, 2 en 3) wèl blijven aanbieden. Daarbij is alleen een smartcard en registratie benodigd. (via Dutchmedia.)

Forse boete voor EO

De Evangelische Omroep heeft van het Commissariaat voor de Media een boete van vijftigduizend euro opgelegd gekregen. De omroep werd beboet wegens een ‘ernstige overtreding’ van de mediawet voor de ongeoorloofde sponsoring van het programma Op uw gezondheid. In de 2008 uitgezonden reeks werden diverse gezondheidsmythes ontkracht. Diverse bedrijven en organisaties die actief zijn in de geneesmiddelenbranche sponsorden het programma. Omdat het programma geen cultureel doel diende of een sportevenement was, mocht het volgens de mediawet niet gesponsord geworden. Ook kreeg een van de sponsoren, DSM, kreeg in Op uw gezondheid ook ruim baan een afslankmiddel te promoten. Daarnaast zegt het Commissariaat verbaasd te zijn hoe het productiehuis Skyhigh dat het programma voor de EO maakte, buiten de EO om de contracten met de sponsoren kon opstellen. ,,Daarmee kunnen grote vraagtekens gezet worden bij de redactionele verantwoordelijkheid van de omroep”, aldus het Commissariaat. De EO heeft zelf het Commissariaat op de hoogte gesteld van de problemen met de sponsoring. Dat was volgens de mediawaakhond ‘een sterk boeteverlagende omstandigheid’. (ND)

UIT DE MEDIA:

** De regionale TV-zender Onze TV van presentator Willie Oosterhuis is gestopt met uitzenden. De zender heeft financiële problemen, omdat geldschieters uitbleven. Al vrij snel na het begin haakte één van de partners van Onze TV af, gevolgd door een Hengelose tv-producent. De schuldenlast zou inmiddels 130.000 euro bedragen. Van de schuldeisers willen er vier het faillissement van de zender. (RTV Oost)

** RTVNoord.nl werd dinsdagmorgen platgebeld door luisteraars die dachten dat hun radio kapot was, omdat Radio Noord niet was te ontvangen. Zij konden allemaal worden gerustgesteld, want dat was niet aan de hand. Door een storing was Radio Noord dinsdagmorgen ongeveer anderhalf uur niet via de ether te ontvangen geweest. Op bepaalde plekken was ook via de kabel geen ontvangst mogelijk. De problemen zijn inmiddels opgelost. Radio Noord is weer op de vertrouwde kanalen te beluisteren. (RTV noord)

** De drie publieke zenders hadden in week 50 samen een marktaandeel van 40,0 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 26,4 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 19,9 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,5 pct. RTL 4 was tweede zender met een aandeel van 15,8, Nederland 3 stond op een derde plaats met 12,2, terwijl SBS 6 op 11,8 uitkwam. Het NOS Journaal op zondag had 2.804.000 kijkers en was daarmee het best bekeken programma. Studio Sport Eredivisie op zondag was met 2.750.000 kijkers tweede en Radar derde met 2.062.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** Uruzgan.FM krijgt vanaf 30 december een nieuw gezicht: Hanneke Eilander. Zij vervangt Kristel van Eijk. Hanneke is na Annemieke Schollaardt en Kristel van Eijk het derde boegbeeld van de zender, een samenwerking tussen 3FM en de Wereldomroep. Hierdoor is Hanneke elke werkdag op de Nederlandse militaire bases in Afghanistan te beluisteren. Hanneke start daarnaast in de 3FM DJ opleiding. Iedere maandagnacht is zij te horen met haar programma ‘Hanneke’ (EO) van 01.00 tot 04.00 uur. Hanneke neemt het Uruzgan.FM-commando over van Kristel tijdens een feestelijke overdrachtsuitzending op 30 december, met bijdragen van militairen op missie en thuisfronters. Natuurlijk krijgt Hanneke ook het officiële Uruzgan.FM-vaandel overgedragen uit handen van Kristel. (Persbericht)

** Oud-presentator Wil Simon keert even terug op de televisie. De AVRO-coryfee presenteert op 16 december de 350ste aflevering van het programma Ter Plaatse op RTV Noord-Holland, zo maakte de zender maandag bekend. Simon werd onder meer bekend als presentator van het televisieprogramma Opsporing Verzocht, dat hij van 1982 tot 1991 presenteerde. Ook Ter Plaatse is een opsporingsprogramma. De eerste uitzending in Noord-Holland was op 23 oktober 2000. Dankzij de kijkers zijn inmiddels al honderden misdrijven opgelost. (ANP/AD)

** Na het boek en de film ‘Komt een vrouw bij de dokter’ volgt nu ook het hoorspel. BNN zendt het komende maandagavond uit op Radio 1. BNN’s Sophie Hilbrand speelt Carmen, de zieke vrouw van Stijn in het boek. De rol van Stijn wordt vertolkt door acteur Antonie Kamerling en Georgina Verbaan speelt zijn minnares Roos. Het boek wordt dus niet voorgelezen door de Tilburgse schrijver zelf en dat leek hem zelf ook een heel goed plan. “Acht uur naar de stem van Kluun luisteren zoals bij een luisterboek, dat gun je je ergste vijand niet.” Kluun is blij met het alternatief. “Toen kwam het idee van een hoorspel, of luisterfilm, hoe je het noemen wilt, compleet met een nieuw scenario, daar word ik wel warm van,” aldus de Tilburgse schrijver. (Omroep Brabant)

Faillissement Onze TV aangevraagd

Het faillissement van de zender Onze TV wordt aangevraagd. Onze TV met presentator Willie Oosterhuis als boegbeeld, kan de betalingsverplichtingen niet meer nakomen. Onze TV begon in september met de uitzendingen, die via de kabel in bijna heel Oost- en Noord Nederland te zien zijn. Willie Oosterhuis was met twee andere personen eigenaar van het bedrijf, dat zich vooral richt op ongedwongen amusement. De tv-zender werd onlangs overgenomen door een investeerder. Zeker vier schuldeisers willen het faillissement aanvragen. Ook alle andere schuldeisers zijn inmiddels door de nieuwe eigenaar uitgenodigd voor een gesprek om tot schuldsanering te komen. Naar verluidt bedraagt de schuld van Onze TV ongeveer 130.000 euro. (RTV Oost)

UIT DE MEDIA:

** Kristel van Eijk gaat vanaf 4 januari het programma tussen 04:00 en 06:00 uur presenteren op 3FM. Ze vervangt daarmee Sander Guijs die sinds februari in de vroege ochtend te horen was. Guis presenteert nu op zondagavond een programma voor de NCRV op 3FM 

** Herman Meijer, eindredacteur van Pauw & Witteman (VARA), vermoedt dat advocaat Mohammed Faizel Ali Enait vrijdagavond niet spontaan voortijdig de uitzending verliet. „Ik heb het gevoel dat het een geplande actie was, maar misschien is dat wel een verkeerde indruk”, zegt Meijer.„Hij is al twee keer eerder bij ons te gast geweest en dat waren ook gesprekken op het scherpst van de snede. Toen liep hij echter niet weg.” Enait betichtte de presentatoren ervan dat zij ‘eliteracisten’ en ‘politieke agitatoren’ zouden zijn tijdens een discussie over het religieuze aspect van het dragen van hoofddeksels. Jeroen Pauw noemde Enait een provocateur. De advocaat was te gast omdat het Hof van Discipline had geoordeeld dat Enait niet op hoeft te staan voor Nederlandse rechters. (Telegraaf)

** De Programmaraad ABCNZ (Capelle a/d IJssel en vier omliggende gemeenten) heeft aan kabelexploitant Ziggo een bindend advies uitgebracht om de nieuwe Nederlandse klassieke muziekzender BravaNL op te nemen in het analoge standaardpakket. Daarnaast heeft de programmaraad Rijnland Bollenstreek (Leiden en omliggende gemeenten) besloten BravaNL te adviseren in het vrijblijvende deel van het analoge pakket van Ziggo. De programmaraden Rijnland Bollenstreek en ABCNZ hebben samen een verzorgingsgebied met meer dan 500.000 inwoners, waardoor het totale aantal potentiële kijkers van BravaNL nu de vijf miljoen nadert. (Persbericht)

** Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en de Geassocieerde Persdiensten (GPD) willen beginnen met samenwerking waarbij ze redactioneel onafhankelijk denken te blijven. De zeventien aangesloten regionale dagbladen van de GPD moeten besluiten of het voorstel voor besparing van 1 miljoen euro op een budget van 9 miljoen euro volstaat. Zo ja, dan trekt de GPD in 2010 in bij het ANP. De bureaus beginnen dan een samenwerking. Naar gelang financieel noodzakelijk kunnen de organsiaties dan verder ineen geschoven worden. (Mediafacts/NRC)

Het Gelders Geluid wordt Radio Neerlandio

De commerciële radiozender Het Gelders Geluid gaat vanaf vandaag verder onder de naam Radio Neerlandio. De introductie van de nieuwe naam gaat gepaard met een actie waarmee geld wordt ingezameld voor de stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). KiKa werft fondsen die ten goede komen aan zeven kinderkankercentra in Nederland. Om precies te zijn aan onderzoek waarmee deze centra versneld therapieën beschikbaar willen maken voor een betere behandeling en genezing van kinderkanker. Minder pijn en strijd. En meer genezing en kwaliteit. Luisteraars kunnen zaterdag 12 en zondag 13 december een plaat aanvragen of de groetjes doen, maar moeten daarvoor wel € 2,50 euro storten op het rekeningnummer van KIKA. Bedrijven kunnen uiteraard ook bellen naar de studio, maar moeten als tegenprestatie € 25,00 doneren aan KIKA. Tijdens de uitzending stelt een groot aantal ondernemers in Gelderland prijzen ter beschikking om zo veel mogelijk luisteraars te bewegen te bellen naar de studio van Neerlandio. “Wij willen een gezellige familiezender zijn met vooral veel aandacht voor Nederlandstalige muziek”, zegt Frank Klaassen die de zender nieuw leven gaat inblazen. “Wij willen met een sterke naam eigenlijk direct duidelijk maken waar het voor staat, en dat is vooral heel veel Nederlandstalige muziek.” (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** Een technische storing in de computersystemen van Ziggo is er de oorzaak van geweest dat een aantal klanten van deze internetprovider e-mail van andere klanten heeft kunnen lezen. Bovendien werden de rekeningnummers en adresgegevens getoond. Ziggo zegt het voorval hoog op te nemen en heeft maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Voor zover Ziggo bekend hebben drie klanten gemeld andermans gegevens te hebben ingezien. “Ik werd maandagavond gebeld door een mevrouw uit Almelo die zei dat ze mijn e-mail kon lezen en mijn rekeningnummer zag”, aldus een geschrokken Ziggoklant uit Gennep. 

** Het Zaltbommelse PvdA-raadslid Marcel van Osch pleit voor een gezamenlijke omroep in de Bommelerwaard. Van Osch is niet te spreken over de prestaties van de Bommelse omroep Dijkland. “Kunnen we niet aan het bestuur van Dijkland de boodschap meegeven dat ze met RTM gaan praten over samenwerking?”, vraagt Van Osch zich af. (Brabants Dagblad)

** De BBC werkt samen met partners aan een open standaard om internet met televisie te vervlechten. Hiermee moeten de laatste digibeten het net op getrokken worden. Fabrikanten moeten de technologie vanaf volgend jaar in televisies en set-top boxen kunnen inbouwen. In een presentatie op het evenement Show me the money donderdag in Haarlem, omschreef Erik Huggers, hoofd Future Media and Technology van de Britse publieke omroep, de technologie als de democratisering van televisie als medium. De conferentie was een initiatief van de Linkedin groep Dutch Media Professionals en trok zo’n 450 bezoekers. 

** Greg Maffei, CEO van Liberty Media, zegt dat zijn bedrijf een bod overweegt op het noodlijdende MGM. Deze filmstudio, bekend van de James Bond reeks, heeft zichzelf te koop gezet omdat zij worstelt met een schuld van 4 miljard US dollar. Ook Time Warner, News Corp, Lionsgate en Sony zijn benaderd door MGM. Liberty Media is via John Malone nog altijd gelieerd aan Liberty Global, omdat hij van beide de chairman is. De content van MGM is daardoor relevant voor UPC. (Telecompaper)

** De Amerikaanse film-, televisie- en toneelacteur Gene Barry is overleden. De Hollywoodster, die meestal elegante en charmante mannen vertolkte, overleed volgens zijn familie in een rusthuis in Californië. Barry werd 90 jaar oud. Na optredens op Broadway in de jaren veertig, onder meer aan de zijde van Mae West, kwam Barry naar Hollywood. In de sciencefictionfilm ‘War of the Worlds’ vertolkte hij in 1953 de hoofdrol. Steven Spielberg haalde hem in 2005 voor de herverfilming van de roman van H.G. Wells nog een keer voor de camera’s aan de zijde van Tom Cruise. 

** TROS-dj Corné Klijn verlaat 3FM. Hij presenteert vrijdag (18.00 uur) voor het laatst het programma Dance Classics Party Request, dat daarna na ruim tien jaar van de Nederlandse radio verdwijnt. Dit maakte de TROS donderdag bekend. Corné Klijn werkte bijna vijftien jaar bij 3FM, de eerste zeven jaar bij de NPS met het programma Kort en Klijn. Later bij de TROS kreeg hij al snel de eretitel Mister Dance Classics door het programma Disco Dance Classics Party, waarmee hij eveneens door het land toerde. Klijn wordt bij 3FM opgevolgd door TROS-dj Bart Arens die vanaf vrijdag 8 januari 3FM Weekend Request presenteert. Ook in dit nieuwe programma bepaalt de luisteraar welke platen op de draaitafel komen. Zij kunnen hun ultieme ‘weekend start plaat’ indienen, aldus de TROS. De omroep zoekt een nieuw programma voor Klijn, maar dat zal volgens een woordvoerster niet op 3FM zijn. (ANP via AD)

** De lokale omroep Radio Lelystad krijgt voor 2010 19.000 euro subsidie, en dat is volgens fractievoorzitter Wim Erica van Leefbaar Lelystad 22.000 te weinig. In de mediawet staat dat lokale omroepen recht hebben op 1 euro 30 per woning en dat komt in Lelystad neer op ruim 41.000 euro uit het gemeentefonds. Toch weigeren de andere partijen in de raad de subsidie aan de vrijwilligersorganisatie te verhogen. Erica zegt zich er niet bij neer te leggen. (Omroep Flevoland)

Groei digitale TV vertraagt, satelliet-tv verliest meer terrein

Het aantal aansluitingen op digitale TV in Nederland is met 3,4 procent gegroeid tot 4,56 miljoen aan het eind van het derde kwartaal. De netto groei was 149.300 aansluitingen. De groei in digitale TV compenseert de daling van analoge televisie. Het totaal aantal aansluitingen groeide 0,1 procent tot 7,96 miljoen, blijkt het Telecompaper rapport Dutch Digital Television Q3 2009. Het aandeel van digitale TV in het geheel groeide naar 57,3 procent. Telecompaper verwacht een groei van rond 5 procent in het vierde kwartaal, en een lager tempo van 4 à 5 procent per kwartaal in 2010. De digitale penetratie nadert de 60 procent. Op de markt voor digitale TV won kabel 0,6 procentpunt tot 52,6 procent. Satelliet daalde met 1,2 procentpunt tot 22,1 procent. Digitale TV over de ether groeide naar 19,1 procent. Ziggo is de grootste aanbieder met 31,8 procent, KPN heeft 20,7 procent, CanalDigitaal 18,5 procent en UPC 15,6 procent. (Telecompaper)

UIT DE MEDIA:

** Delta is via haar digitale tv-pakket begonnen met het uitzenden van zogenaamde Etalagekanalen. Via de Etalagekanalen, de kanalen 61, 62 en 63, kan kennis worden gemaakt met nieuwe tv-zenders. Via Etalagekanaal 1, het reguliere kanaal, is een indruk te krijgen van digitale televisie in het algemeen. Op de Etalagekanalen 2 en 3, de zogenaamde roulatiekanalen, worden tijdelijk nieuwe zenders doorgegeven. Per 9 december zijn dit FOXlife en OUTTV.

** Leiden werpt zich in de strijd om volgend jaar gastheer te mogen zijn voor het Glazen Huis van radiozender 3FM, waar drie dj’s zich jaarlijks voor Kerstmis een week lang opsluiten en tegen betaling verzoekplaatjes draaien voor een nog te bepalen goed doel. Dit bericht het Leidsch Dagblad. De wereldberoemde dj Armin van Buuren heeft beloofd als Leids ambassadeur op te treden in een poging andere kandidaat-steden af te troeven. Het idee om deze ‘3 FM Serious Request’ geheten actie naar de stad te halen, komt uit de koker van de Leidse afdeling van het Rode Kruis. Die bestaat volgend jaar 140 jaar en wil dat uitgebreid vieren. Het Glazen Huis van 3FM past goed bij die viering omdat de opbrengst daarvan ieder jaar naar het Rode Kruis gaat, dat ook het goede doel uitkiest.

** Robert ten Brink en styliste/presentatrice Dyanne Beekman zijn vanaf woensdag 17 maart te zien in Look of Love, een nieuw relatieprogramma bij RTL4. Dat maakte de zender dinsdag bekend. In het programma worden stellen geholpen om hun uitgebluste relatie van de ondergang te redden. Robert ten Brink is onder meer bekend van het relatieprogramma All you need is love, dat in de jaren negentig miljoenen kijkers trok. Inmiddels kent die reeks alleen nog kerstspecials. Dyanne Beekman was presentatrice van het modeprogramma Looking Good. (ANP/BNR)

** Na 54 jaar stopt de Amerikaanse zender CBS met de soap As The World Turns. Het betekent het einde van de avonturen van de kleurrijke inwoners van het stadje Oakdale. Dat maakte de Amerikaanse zender dinsdag bekend. De laatste uitzending is in september. Het stoppen van de serie is een klap voor de soapindustrie. Onlangs haalde de zender CBS ook de soap Guiding Light uit de lucht. In 1952 kwam het drama voor het eerst op televisie (ANP via BNR)

** De Arrow Media Groep brengt per 1 januari de verkoop van reclamezendtijd voor de radiozenders Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM onder bij E Power Radio Sales.

** De NCRV-jeugserie SpangaS verhuist september volgend jaar naar het tijdstip waarop nu nog de jongerensoap ONM (BNN) wordt uitgezonden. Daarmee wordt het aandeel kindertelevisie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) met een half uur per dag uitgebreid, zei manager kinderprogrammering van de NPO, Suzanne Kunzeler, dinsdag. Op dit moment stopt jeugdnet Z@PP (Ned. 3) elke dag om 19.00 uur. Vanaf september wordt dat 19.30 uur. ,,Dat is een langlopende ambitie van mij”, erkent Kunzeler. ,,In deze tijd kijken kinderen langer tv dan voorheen en gaan ze ook wat later naar bed. Als programmamakers wil je je doelgroep bedienen op het moment dat ze voor het scherm zitten.” (ANP via AD)

** De krant Alphen.cc is vanaf 1 januari 2010 vier keer per week te ontvangen. De krant komt nu nog uit op maandag, woensdag en zaterdag; maar daar komt de donderdag bij.Het format blijft gehandhaafd. De Alphen.cc bestaat vijf jaar en claimt de best gelezen krant in Alphen te zijn. Volgens hen leest 72% van de Alphenaren wel eens de Alphen.cc en bekijkt 79% driekwart van de artikelen, wat een erg hoog gemiddelde is. 45% van de inwoners ontvangt wekelijks de Alphen.cc (ASFM)

Giel, Gerard en Annemieke 3FM DJ’s in het Glazen Huis

Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt zijn de 3dj’s die vanaf 18 december vanuit het Glazen Huis in Groningen aandacht vragen en geld inzamelen voor malariabestrijding. Dit maakt 3FM zendermanager Wilbert Mutsaers zojuist bekend tijdens ‘Stenders Eetvermaak’. De 3 dj’s komen aanstaande donderdag alvast in de stemming door bij te dragen aan ‘Kom Zelf In Actie’ initiatieven van luisteraars. Hiermee hoopt 3FM een impuls te geven aan ondersteunende cties voor Serious Request in het land. Voor Giel gaat de deur van het Glazen Huis voor de vijfde keer achter zich dicht en Gerard hongerde vier maal eerder voor 3FM Serious Request. Naast deze ervaringsdeskundigen is Annemieke Schollaardt het nieuwe talent dat zich mag inzetten voor de actie van de publieke popzender samen met het Rode Kruis. 3FM Serious Request duurt deze editie 12 uur langer en start op 18 december 19.00 uur. Dat betekent dat de dj’s ook 12 uur langer niet eten. Alle andere 3FM jocks gaan tijdens 3FM Serious Request in heel Nederland aan de slag om de actie zoveel mogelijk te ondersteunen. Zo is Michiel Veenstra is dagelijks op een ander plein in Nederland te vinden met de Surprisetruck, Paul Rabbering toert door het land in het 3FM Serious Request collectebusje en gaat Coen Swijnenberg als levende kerstkaart kerstgroeten brengen tegen betaling. Vooral de nachtdiensten tijdens 3FM Serious Request zijn zwaar. Daarom zorgt een aantal slaapgasten voor entertainment en gezelschap in de barre donkere uren in het Glazen Huis. De eerste nacht slaapt Thomas Acda bij de dj’s. Op 19 december komt Do logeren. Youp van ’t Hek is 20 december slaapgast en op 21 december komt Roel VanVelzen. Hans Klok houdt de dj’s gezelschap in de nacht van 22 december en Angela Groothuizen is op 23 december de laatste logé.

Met 3FM SERIOUS REQUEST zet 3FM zich in samenwerking met het Rode Kruis ieder jaar in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj’s van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie. In 2004 haalde 3FM SERIOUS REQUEST 915.955 euro op voor de vluchtelingen in Darfur. Sindsdien zet 3FM elk jaar een stille ramp succesvol op de kaart. Vanaf 2006 sluit Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2008 doet het Zweedse P3/SVT dat. In 2008 bracht de actie in Nederland 5.702.621 euro op voor vluchtelingenhulp. (Persbericht)

Uitgever MGL snijdt fors: 48 fulltime-banen weg

De Media Groep Limburg MGL in Sittard, de uitgever van onder andere de Limburgse dagbladen, gaat zo’n 48 fulltime-banen schrappen. Dat heeft MGL maandagmiddag gemeld. Op de redactie verdwijnen door de reorganisatie zo’n vijftien fulltime-banen, en acht bij de advertentieafdeling. Bij de drukkerij vervallen 23 banen. Ook bij Nieuwsdruk Heerlen wordt gereorganiseerd. Daarnaast komt er een volledige vacaturestop. MGL wil ook de kosten strenger in de hand houden. En voor uitzendkrachten en freelancers is er nog maar nauwelijks werk, zo zegt de uitgever. MGL heeft fors last van de economische crisis. Dit jaar en vorig jaar is het aantal abonnees met ruim 8 procent gedaald. De advertentie-omzet daalde met 26 procent. MGL maakt nog steeds winst, maar het bedrijfsresultaat is de afgelopen twee jaar met de helft verdampt. Getallen noemt de directie niet. (L1)

130 banen weg bij Volkskrant en Trouw

Bij de landelijke dagbladen de Volkskrant en Trouw verdwijnen 130 banen van de ongeveer 750 arbeidsplaatsen. Met de ingreep bij de redacties en ondersteunende diensten wil de nieuwe eigenaar, het Belgische mediabedrijf De Persgroep, de neergang in de krantensector bestrijden. De Persgroep maakte de reorganisatie maandag bekend aan de redacties van de kranten. De reorganisatie moet voor 1 april volgend jaar zijn afgerond. Voor het personeel komen er vrijwillige vertrekregelingen. De Persgroep verwierf eerder dit jaar een meerderheidsbelang in PCM Uitgevers, eigenaar van kranten als de Volkskrant, Trouw, AD en NRC Handelsblad. De topman van de Belgische mediaonderneming, Christian van Thillo, heeft al een reorganisatie doorgevoerd bij het AD. De Persgroep wil PCM-onderdeel NRC Media, eigenaar van NRC Handelsblad en nrc.next, verkopen. De redactie van de Volkskrant moet in de plannen van Van Thillo terug naar 190 arbeidsplaatsen tegen het huidige aantal van 215. De redactie Trouw moet 25 voltijdsbanen inleveren tot een totaal van 97, zo meldde de krant zelf op zijn website. Bij de redacties van de Volkskrant en Trouw zijn de afgelopen jaren al banen verdwenen doordat de inkomsten terugliepen. Kranten hebben het al geruime tijd zwaar door een teruglopend aantal abonnees, de concurrentie van internet en de gratis kranten. Dit jaar kwam daar de recessie overheen, waardoor de advertentie-inkomsten hard daalden. Het banenverlies bij de kranten komt wel lager uit dan waarop de afgelopen weken werd gespeculeerd. ”Ik kan me voorstellen dat we nu nog steeds een krant kunnen maken zonder aan kwaliteit te verliezen”, zo zei Michael Persson, voorzitter van de redactieraad van de Volkskrant in een reactie. ”Het is niet zo dat er in de spieren wordt gesneden.” In 2003 verwierf de Belgische Persgroep al een meerderheidsbelang in de Amsterdamse krant Het Parool. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Met een grote hijskraan is vanochtend een begin gemaakt met het optuigen van de grootste kerstboom van de wereld in IJsselstein. Langs de tuidraden van de zendmast worden kabels met lampjes omhoog getrokken. Daarbij is haast geboden, want op 11 december moet het licht worden ontstoken. Het is de dertiende keer dat de zendmast in IJsselstein wordt omgetoverd tot kerstboom. (RTV Utrecht)

** Vanaf 1 januari start Sky Radio een nieuwe radiozender via Internet: Sky Radio NL. Sky Radio NL brengt vanaf 1 januari 24 uur per dag muziek van Nederlandse bodem. Sky Radio NL volgt hiermee Sky Radio The Christmas Station op dat uitzendt tot 1 januari. Sky Radio NL zendt uit tot en met 29 mei 2010 en wordt daarna opgevolgd door Sky Radio Summerhits.

** De drie publieke zenders hadden in week 49 samen een marktaandeel van 37,9 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 28,3 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 20,0 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,3 pct. RTL 4 was tweede zender met een aandeel van 15,6, terwijl SBS 6 op 11,8 uitkwam. Het best bekeken programma was Studio Sport Eredivisie op zondag met 2.612.000 kijkers. Het NOS Journaal had 2.489.000 kijkers en Ik hou van Holland 2.279.000. (SKO/Adformatie)

** Het aantal krantenabonnementen blijft dalen. Vorig jaar had 50 procent van de Nederlanders een abonnement. In 1997 was dat nog 62 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendgemaakt. De sterkte daling doet zich vooral voor bij mensen tussen de 25 en 45 jaar. Het bureau vermoedt dat deze groep het nieuws volgt via internet of de gratis dagbladen die sinds enkele jaren beschikbaar zijn. (ANP via AD)

** De gemeente Almere verkoopt een glasvezelnetwerk. Het AFP-Netwerk heeft 1799 aansluitingen (1542 particuliere en 257 zakelijke) tot in de meterkast. De verkoop vindt plaats bij openbare veiling op 29 december in het stadhuis van Almere. De Almere Fiber Pilot uit 2003/2004 had als doel om een dekkend netwerk voor te bereiden. Het wordt momenteel verhuurd aan First Mile Ventures met Unet als provider. Teneinde de verkoop op een transparante wijze met gelijke kansen voor eenieder te laten plaatsvinden, is gekozen voor een openbare verkoopprocedure in de vorm van een openbare veiling. (TelecomPaper)

** Linda de Mol was ook op pakjesavond het onbetwiste kijkcijferkanon van de Nederlandse televisie. Maarliefst 2,3 miljoen mensen keken naar Ik hou van Holland op RTL 4, terwijl ‘slechts’ 1,1 miljoen mensen keken naar Lieve Paul. Daarmee kwam de show van Paul de Leeuw op de zevende plek terecht van best bekeken programma’s. De goedheiligman was zowel bij Linda de Mol als bij Paul de Leeuw te gast, de meeste kijkers kozen voor RTL 4. Ushi & Dushi van Wendy van Dijk werd door 1,8 miljoen mensen bekeken, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Het SBS6- programma K3 weer compleet trok amper een half miljoen kijkers. (Nieuws.nl/Kijkonderzoek.nl)

“Minder banen weg bij Persgroep”

Bij de Volkskrant en Trouw verdwijnen iets minder banen dan eigenaar Christian van Thillo oorspronkelijk wilde. Dit bericht De Telegraaf. De Belgische uitgever had in zijn hoofd dat er ongeveer 170 voltijdbanen van de circa 215 op de Volkskrantredactie overbleven. Bij Trouw zouden dat er 90 van de circa 115 zijn. Op zich is niet getornd aan deze cijfers. Maar hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant wist in een fel en hier en daar onaangenaam gevecht met Van Thillo naar schatting tien tot vijftien banen extra te behouden. Broertjes slaagde er, volgens insiders, in om voorlopig zijn website (en ook die van Trouw) te handhaven. Ook wist hij het wekelijkse magazine VK Banen, dat Van Thillo wilde schrappen, als bijlage toe te voegen aan de krant. Daarnaast zouden de kranten iets langer mogen doen over het afvloeien van een deel van het personeel. Aanstaande maandag, vanwege het verzet van de hoofdredacties een week later dan gepland, horen de werknemers het nieuws van Christian Van Thillo, die dit jaar voor €130 miljoen de Volkskrant en Trouw plus AD en NRC Handelsblad kocht van uitgever PCM. De redacteuren horen dan ook dat door de sluiting van de Rotterdamse drukkerij de beide kranten vroeger moeten zakken, zodat het moeilijk wordt om bijvoorbeeld het verkiezingsnieuws of late sportwedstrijden te verslaan. Broertjes krijgt het maandag moeilijk op zijn redactie. Hij heeft redacteuren altijd beloofd dat hij niet akkoord zou gaan met een lagere bezetting dan 200 voltijdbanen. Ook lijkt hij door zijn felle verzet de sympathie van Van Thillo te hebben verspeeld.

UIT DE MEDIA:

** De ChristenUnie in Delfzijl dient met steun van bijna alle andere fracties op 17 december een initiatiefvoorstel in om de subsidie aan de lokale omroep te verhogen van nu jaarlijks nog 10.000 naar 13.000 euro. Volgens indiener Gerrit-Jan Steenbergen kan Havenstad FM aanspraak maken op meer geld. De gemeente krijgt van het rijk 1 euro per inwoner voor de lokale omroep. De fracties achten het billijk dat dit hele bedrag wordt doorgeschoven naar de omroep. Alleen Lijst Stulp is tegen. “Wij wilden dit twee jaar geleden al. Toen waren de anderen tegen. Nu hiermee komen, is hypocriet”, meent Edward Stulp. De gedwongen verhuizing kost de omroep 6000 euro. De politiek in Delfzijl wil dat Appingedam en Delfzijl hiervan ieder de helft voor hun rekening nemen. B en W van Delfzijl willen niet verder gaan dan een bijdrage in de verhuiskosten van 2000 euro. (DvhN)

** Trans World Radio (TWR) gaat vanaf begin volgend jaar na 25 jaar weer in Nederland uitzenden. Dat heeft TWR bekendgemaakt in haar decembernieuwsbrief. Het Bijbelstudieprogramma “De Bijbel door” zal te beluisteren zijn via GrootNieuwsRadio 1008 AM of via de website van TWR. (RD)

** Ruim 1,2 miljoen mensen hebben vrijdagavond gekeken naar de loting van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Het programma komt daarmee op de vijfde plaats van de best bekeken programma’s. Het Journaal van 20.00 trok de meeste kijkers met bijna twee miljoen belangstellenden. Verder werden vrijdagavond Popstars en Flikken Maastricht goed bekeken. (ANP)

** Het nummer Bohemian Rhapsody van Queen is voor de tiende keer in de geschiedenis geëindigd op de eerste plek van de Top 2000 van Radio 2. Dat maakte de radiozender vrijdag bekend. De dinsdag overleden chansonnier Ramses Shaffy staat in de elfde editie van de hitlijst liefst drie keer in de top 10. Op eerste kerstdag begint op Radio 2 om 12.00 uur de 156 uur durende marathon van tweeduizend muzikale favorieten van de luisteraars. (ANP via AD)

Wauters exit bij VRT, Van Roe tijdelijk topman

Piet Van Roe wordt ad interim gedelegeerd bestuurder bij de openbare omroep. Hij volgt er tijdelijk Dirk Wauters op, die de VRT na overleg met de Vlaamse regering eerder op de dag verlaat. De top van de Vlaamse regering had vrijdagnamiddag een onderhoud met Dirk Wauters. Na afloop daarvan is ‘in wederzijds akkoord overeen gekomen een einde te maken aan de samenwerking’. Woensdag zag de top van de Vlaamse regering – Kris Peeters (CD&V) en de vice-minister- presidenten Geert Bourgeois (N-VA) en Ingrid Lieten (sp.a) – al de voorzitter en ondervoorzitter van de VRT: Guy Peeters en Annelies Van Cauwelaert. Ze hadden het over de besparingen bij de VRT en over het mogelijk ontslag van Dirk Wauters. Donderdag moest de gedelegeerd bestuurder van de VRT dan op gesprek bij zijn voogdijminister, Ingrid Lieten. Toen viel te horen dat een beslissing over een ontslag voorbarig was. Dat kan pas als Wauters is gehoord door het kernkabinet – Peeters, Bourgeois en Lieten. Dat onderhoud gebeurde vrijdag. Maandag is er een raad van bestuur van de VRT gepland waar Wauters aanwezig moet zijn. Daarom moest de beslissing snel vallen. Wauters is bij een deel van het directiecomité het vertrouwen verloren. Vooral de manier waarop de besparingen worden uitgevoerd, stoot op verzet. Tegelijk is de politieke wereld zenuwachtig, omdat later deze maand de raad van bestuur van de VRT moet worden vernieuwd. Conform de cultuurwetgeving vaardigen de Vlaamse politieke partijen in die raad van bestuur vertegenwoordigers af. De verdeling gebeurt op basis van de verkiezingsuitslag en de zetelverdeling in het Vlaams Parlement. (De Tijd)

Kabinet akkoord met wet voor bronbescherming

Het kabinet wil in een wet vastleggen dat journalisten hun bronnen mogen beschermen. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel waarin het verschoningsrecht voor journalisten, bloggers en andere publicisten wordt geregeld. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie stelt geen absolute bronbescherming voor. Hij vindt dat er inbreuk gemaakt mag worden op dit recht als bijvoorbeeld de nationale veiligheid of een dringend opsporingsbelang in het geding is. De nieuwe wet zal gelden voor iedereen die zich bezighoudt met professionele berichtgeving. Hirsch Ballin maakt geen onderscheid tussen oude en nieuwe media. Het parlement moet nog instemmen met het wetsvoorstel. Het kabinet komt met het wetsvoorstel, dat al eerder was aangekondigd, op de dag dat bekend werd dat de commissie die toezicht moet houden op de inlichtingendiensten, de CTIVD, met een oordeel kwam over het afluisteren van een aantal Telegraaf-journalisten. De CTIVD oordeelde dat minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) de inlichtingendienst AIVD te snel toestemming heeft gegeven de journalisten te gaan afluisteren. Ter Horst vindt niet dat zij verkeerd heeft gehandeld, maar zegt in de toekomst rekening te zullen houden met het oordeel (NU.nl)

Aantal DSL-aansluitingen daalt voor het eerst in Nederland

De Nederlandse breedbandmarkt is in het derde kwartaal met 0,8 procent gegroeid, ondanks een daling van 12.700 in het aantal DSL-aansluitingen. Door 38.300 netto addities komt het totaal nu op 5,996 miljoen, blijkt uit het kwartaalrapport Dutch Broadband Q3 2009. Het aantal DSL aansluitingen daalde met 0,4 procent tot 3,542 miljoen. Kabelbreedband groeide met 1,5 procent tot 2,294 miljoen, FTTH met 12 procent tot 160.000. Het is voor het eerst sinds het bestaan van DSL-diensten dat het aantal terugloopt. De introductie van Eurodocsis 3.0 op de kabel met snelheden tot 120 Mbps downlink en de verdere uitrol van glasvezel laten zich gelden en het lijkt erop dat de Nederlandse consument klaar is voor snelheden van 24 Mbps of meer. De penetratie (over alle dragers) steeg verder tot 82,2 procent van alle huishoudens, 2,4 procentpunt hoger dan een jaar geleden. De penetratie steeg tot 36,2 per 100 inwoners, tegen 35,1 procent op 30 september 2008. Van alle internetserviceproviders zag Ziggo de hoogste netto groei, namelijk 18.000. De kabelaar wordt gevolgd door Tele2 (DSL) met 15.000 en UPC (kabel) met 14.500. Ziggo blijft de grootste, met 1,418 miljoen klanten per eind september, gevolgd door Internet van KPN emt 1,161 miljoen. UPC is derde met 707.900 eenheden. UPC won op de nummer vier, DSL-provider Het Net, dat 11.000 klanten verloor op 670.000. Tele2 blijft nummer vijf met 390.500 (+15.000). (TelecomPaper). Lees ook DSL-aanbieders snakken naar meer snelheid via TelecomPaper).

Commissie: AIVD mocht Telegraaf afluisteren

De inlichtingendienst AIVD heeft terecht twee journalisten van De Telegraaf afgeluisterd, nadat de krant artikelen op basis van staatsgeheime stukken had gepubliceerd. Wel heeft de AIVD te vroeg zijn bijzondere bevoegdheden ingezet tegen de journalisten. Dat oordeelt een commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten in Nederland. Verantwoordelijk minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft de conclusies vrijdag naar de Tweede Kamer en De Telegraaf gestuurd. De toezichthouder vindt dat de AIVD de journalisten in het vizier mocht nemen om het lek binnen de inlichtingendienst op te sporen. Dat de AIVD direct na de eerste publicatie op basis van dat lek al begon met afluisteren, vindt de commissie echter verkeerd. Volgens de toezichthouder bestond op dat moment geen concreet gevaar dat meer stukken zouden lekken en leidde het artikel over de inval in Irak niet tot directe schade voor de nationale veiligheid. (BNR/ANP)

UIT DE MEDIA:

** Met ingang van 2 februari 2010 blokkeert Ziggo de werking van de Alphacrypt CAM in televisies die geschikt zijn voor de CI+ CAM. Abonnees die een dergelijke combinatie gebruiken kunnen vanaf die datum geen digitale televisie van Ziggo meer bekijken. Ziggo neemt deze stap mede op verzoek van de content providers. De Alphacrypt – die door Ziggo nooit ondersteund is – biedt volgens Ziggo onvoldoende bescherming tegen illegaal gebruik van de content en deze bescherming is een eis van de content providers om programma’s te mogen doorgeven. Programma- en filmmakers zoals RTL, SBS, Disney en Sony eisen een optimale bescherming van hun content. Zonder deze bescherming krijgen providers geen toestemming om de content te verspreiden. 

** De internationale High Definition cultuurzender BravaHDTV heeft als puur Nederlands exportproduct niet alleen een groot deel van Europa veroverd, maar slaat nu ook haar vleugels uit naar Afrika. Dankzij een meerjarige overeenkomst met het Portugese telecommunicatiebedrijf Upstar Comunicações kan BravaHDTV voortaan ook via de satelliet worden bekeken in Angola, Mozambique, de Kaapverdische eilanden, Guinee-Bissau en Sao Tomé & Principe.

** XS4ALL noemt de zomer van 2010 als introductiedatum van VDSL2. Abonnees krijgen een snelheidsverhoging, die afhankelijk is van de locatie. De ISP werkt aan een vraagbaak die de effectieve snelheden per postcode toont, zowel voor KPN’s netwerk als voor het XS4ALL-only netwerk. Er wordt ook een televisie-aanbod gelanceerd. (Telecompaper)

** Radio 10 Gold trekt ‘een blik BN’ers’ open voor de presentatie van de Top 4000, zo maakte het radiostation vrijdag bekend. Onder anderen Patty Brard, Toine van Peperstraten, Gordon en Patricia Paay gaan de vaste dj’s assisteren bij het programma. De Bekende Nederlanders zullen dagelijks, vanaf 7 december, presentator René Verkerk tussen 10.00 en 11.00 uur assisteren. De bekendmaking van de nummer 1 is op 31 december rond 19.00 uur. (ANP)

** Ongeveer zestig studenten hebben donderdagmiddag in Utrecht gedemonstreerd voor het behoud van het UBlad. Het universiteitsblad wordt in januari opgeheven, omdat de universiteit de geldkraan dichtdraait. Het blad gaat wel op internet verder. De studenten hadden donderdag hun monden met tape dichtgeplakt, omdat ze vinden dat ze monddood worden gemaakt. Ruim 1500 studenten en docenten hebben inmiddels een petitie voor behoud van het UBlad ondertekend. (RTV Utrecht)

** De groei van de nieuwe Nederlandse cultuurzender BravaNL zet onverminderd door. Woensdag 2 december werd bekend dat ook de Programmaraad Alkmaar adviseert om BravaNL op te nemen in het analoge basispakket. Hierdoor groeit het aantal potentiële kijkers van BravaNL volgend jaar met nog eens 85.000 naar in totaal 4.250.000.

Grote mediadeal in de VS

Het Amerikaanse medialandschap is donderdag opgeschrikt door een enorme krachtenbundeling. Kabelgigant Comcast en het conglomeraat General Electric, grotendeels eigenaar van NBC Universal, hebben besloten om de productie en verspreiding van films en televisieprogramma’s in één onderneming onder te brengen. Comcast verwerft een belang van 51 procent in NBC Universal en krijgt er ook de leiding in handen. Daarmee vervult het concern een lang gekoesterde wens. Vijf jaar geleden probeerde het al voor 54 miljard dollar Walt Disney over te nemen. Nu krijgt het met NBC de beschikking over een van de grote televisienetwerken in de Verenigde Staten. De filmstudio Universal Pictures is ook een hoofdprijs. De deal die beide partijen hebben gesloten, waardeert NBC Universal op 30 miljard dollar (19,9 miljard euro). Het Franse mediaconglomeraat Vivendi stapt uit NBC Universal. Voor een belang van 20 procent ontvangt het 5,8 miljard dollar (3,8 miljard euro). Vivendi kreeg het belang toen NBC vijf jaar geleden fuseerde met Universal Entertainment. (Telegraaf)

CDA blijft tegen uitbreiding FunX

Opnieuw heeft CDA-kamerlid Joop Atsma zich uitgesproken tegen de uitbreiding van FunX. De radiozender is niet onderscheidend ten opzichte van het overige media-aanbod en concurreert met de commerciële omroep, aldus Atsma tijdens de behandeling van de Mediabegroting 2010 in de Tweede Kamer maandag 30 november. Hij reageert hiermee op de kabinetsplannen om het multiculturele FunX uit te breiden naar 30 grote steden in Nederland. Afgelopen zomer vond Atsma al dat lokale en regionale publieke omroepen meer recht op uitbreiding van etherfrequenties hadden dan FunX. FunX-directeur Willem Stegeman reageert teleurgesteld op de uitlatingen van het Kamerlid. “Vooral de opmerking dat FunX niet onderscheidend is, vind ik jammer en eigenlijk niet kunnen. Het kabinet, de Publieke Omroep maar ook een relevante instantie als het Commissariaat voor de Media hebben zich uitgesproken vóór uitbreiding van FunX, juist vanwege ons onderscheidende format. Ik dacht dat diversiteit in de media ook een CDA-beleidspunt was, in ieder geval van Atsma’s partijcollega’s in het kabinet. Dat er marktbelangen zijn die de groei van FunX willen blokkeren begrijp ik, maar als woordvoerder van de grootste coalitiepartij moet je daar toch doorheen kijken. We nodigen Joop Atsma hierbij graag uit voor een werkbezoek, zodat hij het onderscheidende karakter van FunX uit eigen waarneming kan beoordelen”, aldus Stegeman.

UIT DE MEDIA:

** Na weken van spanning is donderdagochtend Het Geluid van Q-music geraden. Pascalle Rietschoten (42) uit Sneek gaf in de uitzending van Gijs Staverman het enige juiste antwoord bij het populaire radiospel. Het geluid van het uittrekken van een papieren lampion levert haar 37.900 euro netto op. Pascalle Rietschoten: “Ik herkende Het Geluid al bij een lampionnentocht tijdens Sint Maarten en bij de tip ‘met dit geluid trek je de aandacht’ wist ik dat ik een goede kans zou hebben. Ik kan nauwelijks bevatten dat ik het echt goed heb en zoveel geld heb gewonnen.” (Persbericht)

** In Madurodam in Den Haag is donderdagmiddag een mini-versie van het Glazen Huis onthuld. Het Glazen Huis is een actie van Radio 3fm, waarbij dj’s enkele dagen zijn opgesloten in een huis van glas, op een drukke locatie in een stad. De dj’s eten gedurende hun opsluiting niet, en proberen zo geld op te halen voor een goed doel. In 2007 stond het Glazen Huis in Den Haag. Dit jaar staat het in Groningen. Het huisje in Madurodam wordt onthuld door de burgemeester Friso Wesseling en 3FM-dj Michiel Veenstra. Het miniatuurhuisje heeft een afmeting van 9x9x25 centimeter en staat in Maastricht (o.a. via RTV West)

** Zo’n 2800 leden van C, de omroep voor kunst en cultuur, hebben protestbrieven gestuurd tegen het schrappen van het programma Viertakt, at dagelijks tussen 7.00 en 9.00 uur op Radio 4 wordt uitgezonden. Daarvoor in de plaats komt Van Trigt tot Negen dat behalve klassieke muziek ook nieuws brengt. „Radio 4 wordt meer en meer een nummertjeszender, een populaire muziekfabriek. Doodzonde, die versimpeling”, schrijft Ad ‘s-Gravesande, voorzitter van Omroep C, in een persbericht.

** Alle frequenties van het vroegere Radio Contact-netwerk in Vlaanderen worden deze maand nog overgenomen door ClubFM. ClubFM ging in maart vorig jaar van start met enkele zenders in Oost-Vlaanderen. Sindsdien sloten enkele radiostations zich aan bij de keten.Nu ook nog eens alle frequenties van Radio Contact daarbij komen, wordt ClubFM naar eigen zeggen het grootste radionetwerk in Vlaanderen. De keten zal namelijk 60 frequenties tellen. “Voor de luisteraar betekent dit ook de terugkeer van enkele vertrouwde Contact-stemmen zoals Didier Laporte en Mathieu De Blauwe”, aldus ClubFM in een persbericht. (HBvL)

** John de Mol is toegetreden tot de Raad van Advies van V-Academy, een onderdeel van de Veronica Holding. De Mol wil hiermee zijn uitgebreide kennis van en ervaring in het medialandschap overdragen aan een nieuwe generatie mediatalenten. De V-Academy is een opleiding die jonge talenten op het gebied van crossmedia alle handvatten biedt om zich te kunnen ontwikkelen. Talpa Media gaat bijdragen aan deze ontwikkeling door gastcolleges en workshops aan te bieden op het gebied van creativiteit en op terreinen als formatontwikkeling, regie en mediarecht. (Persbericht)

Premier League ook komende drie jaar bij Sport1

Sport1 heeft voor de komende drie seizoenen wederom de exclusieve uitzendrechten verworven van de Engelse Premier League. Het betreft hier de rechten voor het live en in samenvatting uitzenden van wedstrijden op televisie, internet en het mobiele platform. Kees Jansma, directeur van Sport1: ‘De Engelse Premier League wordt door de echte voetballiefhebber gezien als de meest aantrekkelijke Europese competitie. We zijn dan ook verheugd dat onze abonnees de komende drie seizoenen kunnen blijven genieten van het allerbeste voetbal en de verrichtingen van de Nederlandse topvoetballers zoals bijvoorbeeld Robin van Persie, Dirk Kuijt en Ryan Babel. Ik ben buitengewoon trots op het huidige buitenlands voetbalpakket van Sport1.’ Premier League Chief Executive, Richard Scudamore: ‘We zijn erg blij dat we onze jarenlange relatie met Sport1 kunnen continueren. Sport1 heeft de afgelopen jaren op een uitstekende wijze verslag gedaan van de Barclays Premier League. Ik weet zeker dat dat ook de komende jaren het geval zal zijn.’ Twee weken geleden verwierf Sport1 voor het resterende en komende seizoen de rechten van de Duitse Bundesliga. Daarnaast heeft Sport1 onder andere ook de uitzendrechten van de Spaanse Primera División, de Italiaanse Serie A en de UEFA Champions League. (Persbericht)

Holland Centraal / Unity FM houdt zendmachtiging in Leiden

Het Commissariaat voor de Media is niet langer van plan om de zendvergunning van Holland Centraal als lokale omroep voor onder andere Leiden in te trekken. Dat laat voorzitter Rolf Marcelis van Holland Centraal weten aan de website Sleutelstad.nl. Per 1 oktober 2009 zendt Holland Centraal uit onder de naam Unity FM. Het programma wordt gemaakt door het bedrijf Rudeboy Media. In eerste instantie ging het Commissariaat voor de Media niet akkoord met die constructie en dreigde de zendmachtiging in te trekken. Tijdens een hoorzitting op 15 oktober heeft het bestuur van Holland Centraal uitgelegd waarom de constructie wel in orde zou zijn. Het commissariaat stemt daar nu dus mee in.

UIT DE MEDIA:

** De Italiaanse publieke omroep RAI moet de salarissen van tv-presentatoren en journalisten vermelden in de aftiteling van het programma. Dit heeft minister van Overheidsdiensten Renato Brunetta woensdag geëist. De burger moet mede kunnen beoordelen of een presentator die 2 miljoen euro per jaar krijgt, die ook echt verdient, aldus de bewindsman. De uitzendingen worden immers gefinancierd uit publieke middelen. „Er zijn uitzendingen die weinig kosten en grote resultaten opleveren, en uitzendingen die veel kosten en weinig opleveren”, zei Brunetta. De minister onderhandelt nog met de RAI-directie over zijn plan, aldus de krant la Repubblica op zijn website. (Telegraaf)

** De graafwerkzaamheden voor de aanleg van het glasvezelnet in Deventer zijn zo goed als klaar. Wel duurt het nog maanden voordat iedereen het bijbehorende modem in huis heeft. Volgens het bedrijf Reggefiber, initiatiefnemer voor het net, moeten nog ongeveer 5000 adressen aangesloten worden. Met het evenement ‘Geheim van Licht’ in het Singelplantsoen viert de gemeente vanaf vandaag dat Deventer als eerste stad in Europa helemaal voorzien is van glasvezel. Nieuwe vormen van communicatie en supersnel internetten zijn daarmee mogelijk. In een kleine drie jaar tijd is 650 kilometer graafwerk verricht om 6500 kilometer kabel aan te leggen, teneinde 40.000 huishoudens te bereiken. Rond de 40 procent is inmiddels overgestapt op glasvezel. (Stentor)

** Kabelaar Delta is gestopt met het doorgeven van Garuda TV via haar digitale pakket. Delta krijgt het signaal van Garuda TV niet meer aangeleverd en kan daardoor de zender niet langer doorgeven. “Het is vooralsnog onbekend of dit van tijdelijke of van blijvende aard is. Hierover heeft DELTA vanuit Garuda TV nog geen bericht ontvangen. Zodra hierover meer bekend is zullen we dit via de reguliere weg melden”. aldus Delta.

** Ondernemer en bestuurder Leendert Bikker (46) is toegetreden tot de Raad van Commissarissen van FunX. Bikker komt de radiozender per direct versterken om in 2010 de uitbreidingsplannen te ondersteunen en te begeleiden. Leendert Bikker is geboren in Schiedam en studeerde ondermeer aan de Academie van Journalistiek, waar hij afstudeerde op de relatie tussen overheid en bedrijfsleven. Hij was oprichter van de BIKKER Communicatie Groep bv, waaraan hij gedurende tien jaar leiding gaf. Op 1 januari 2004 startte Leendert Bikker onder de naam bransonguevara een werkplaats voor vernieuwing, verbeelding en versnelling. Eerder dit jaar werd hij benoemd tot voorzitter van de invloedrijke Economic Development Board Rotterdam (EBDR). Verder bekleedt Bikker diverse commissariaten en bestuursfuncties bij onder andere; de VU, Erasmus Universiteit – Corporate Communication Centre en het CHIO. (Persbericht)

** Het gebruik van LTE-apparaten binnenshuis leidt in driekwart van de gevallen tot storing van het digitale tv-kabelsignaal. In vijftig procent van de gevallen hebben ook de buren last. Dat concludeert het Agentschap Telecom na onderzoek. De organisatie testte verschillende opstellingen en scenario’s. “De resultaten van de metingen laten zien dat de stoorkansen hoog zijn en dat de standaardconfiguratie niet voldoende immuun is om storing te voorkomen”, concludeert het Agentschap. Het agentschap testte verschillende scenario’s, met verschillende bandbreedtes en een wel of niet speciaal beschermde kabel. In een normaal scenario, met een niet speciaal beschermde kabel en een mobiel toestel dat voldoet aan Europese zendnormen, ontstaat bij drie van de vier televisies storing op een afstand van 3 meter.

** De drie presentatoren van de bekende 3FM-actie Serious Request worden dit jaar opgesloten door niemand anders dan Prinses Máxima. De drie dj’s van het radiostation maken daarna en week lang non-stop radio vanuit een glazen huis in Groningen. Dit meldt BNN-presentator Coen Swijnenberg via twitter. De prinses zal op 18 december de deur op slot doen. 3FM zamelt dit jaar geld in voor het Rode Kruis. Die organisatie bestemt het bedrag voor malariabestrijding. Welke dj’s de week voor kerst achter de deur verdwijnen, wordt maandag bekend gemaakt. (AD)

** Het omroeparchief van Beeld en Geluid is vanaf vandaag gekoppeld aan de populaire website van de publieke omroep Uitzending Gemist. Voor gebruikers betekent dit dat via www.uitzendinggemist.nl stapsgewijs het omroeparchief van voor 2004 beschikbaar komt. Uitzending Gemist krijgt door de koppeling met de Beeld en Geluid catalogus iMMix, uitgebreidere beschrijvingen van programma’s, losse fragmenten van diverse programma’s en een extra zoekfunctie. De eerste collectie die te bekijken is omvat alle 940 afleveringen van NCRV’s ‘Man bijt hond’, een programma dat dit jaar haar 10-jarig jubileum viert. Het reguliere aanbod van Uitzending Gemist wordt stapsgewijs uitgebreid met een aantal aansprekende omroepcollecties die Beeld en Geluid beheert. (Persbericht)

** Het Nederlandse televisieformat Wannahaves is binnenkort ook in het Midden-Oosten op televisie te zien. Zender MBC Action gaat het programma vanaf eind januari in negen landen uitzenden, liet het multimediabedrijf woensdag weten. In het Midden-Oosten heeft het programma een potentieel kijkersbereik van dertig miljoen. Het komt op de buis in landen als Egypte, Jordanië, Libanon en Saoedi-Arabië. Het tv-programma zal bestaan uit dertien wekelijkse afleveringen van een uur en wordt in het Engels gepresenteerd, met een Arabische ondertiteling. Wannahaves richt zich op ”de jonge moderne man tussen 18 en 34 jaar”. Het programma is in Nederland dit najaar te zien bij RTL7. Naast een tv-programma bestaat het concept uit een webshop en een magazine. (ANP via Parool)

** De telecommunicatietoren op de Zuidas in Amsterdam wordt 2 december officieel door wethouder Maarten van Poelgeest in gebruik genomen. De oorspronkelijke toren stamt uit de jaren zestig van de vorige eeuw en had een hoogte van 106 meter. Wegens de bebouwing aan de Zuidas is gekozen voor een verhoging tot 150 meter. In mei 2007 is het eigendom van de toren overgegaan van KPN naar Alticom. Bij de verkoop in 2007, is afgesproken dat KPN de renovatie- en verhogingswerkzaamheden aan de toren zou afronden. De toren wordt geëxploiteerd door Alticom. Kunstenares Giny Vos heeft een installatie ontworpen met LED-verlichting. (TelecomPaper)

** Het glasvezelproject in Steenwijk komt niet van de grond. Nog geen twintig procent van de huishoudens in Steenwijk heeft interesse in zo’n snelle communicatieverbinding. Aanbieder XMS wil in Steenwijk pas met de aanleg van glasvezelkabels beginnen als minimaal veertig procent van de huishoudens meedoet. (RTV Oost)

** De Zoetermeerse Programmaraad adviseert in het Radioadvies 2010 Ziggo de radiozender Efteling radio op de Zoetermeerse kabel uit te laten zenden. Hiermee verdwijnt CAZ! uit het wettelijk basispakket. De radiozender CAZ! was al door Ziggo van de kabel gehaald in verband met betalinsgproblemen van de radiozender. Als mogelijk alternatief voor deze zender is Efteling radio of een religieuze zender genoemd. De Programmaraad heeft drie religieuze zenders, te weten: Bright fm, Seven fm en GrootNieuws Radio, benaderd, maar deze zenders hebben allen aangegeven niet voor kabeldoorgifte beschikbaar te zijn.

** Het onbeperkt gratis lezen van nieuws via Google komt ten einde. Het internetbedrijf stelt uitgevers binnenkort in staat om googlende internetters deels buiten de deur te houden, liet Google dinsdag weten. De internetgigant stelde dat uitgevers zich kunnen aansluiten bij een First Click Free (Eerste Klik Gratis) programma, dat voorkomt dat consumenten via Google onbeperkte toegang tot een website krijgen. ”We hebben onze programma’s aangepast, zodat uitgevers de gebruikers kunnen beperken tot het bezoeken van niet meer dan vijf pagina’s per dag, zonder zich aan te melden op de site”, maakte het internetbedrijf bekend. Critici klagen al geruime tijd dat Google op oneigenlijke wijze winst maakt, door gratis nieuws en foto’s van andere websites beschikbaar te stellen. (ANP via AD)

** De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) legt lokale radiozender Klein-Brabant uit Bornem een boete van 750euro op. De zender krijgt die boete wegens het overschrijden van het vergunde vermogen. Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecomunicatie diende een klacht in tegen radio Klein-Brabant wegens storingen op een frequentie die bestemd is voor het gebruik door de luchtvaart. Uit controles bleek dat het radiostation de storingen veroorzaakte. Bovendien zond het niet uit volgens de voorwaarden van de eigen zendvergunning. Radio Klein-Brabant, van eigenaar Mark Peersmans uit Bornem, betwiste die vaststelling niet en gaf zelfs aan het BIPT toe dat het uitzond met tweemaal het vergunde zendvermogen. (Standaard)

** De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van de SGP over ”terughoudendheid ten aanzien van opvallende schotelantennes, het laten horen van islamitische gebedsoproepen en het bouwen van grote moskeeën en minaretten”, afgewezen. De SGP dacht daarmee tegemoet te komen aan ”gevoelens van vervreemding en onbehagen onder veel autochtone Nederlanders”. De fractie wilde dat de regering erover zou overleggen met migrantenorganisaties en gemeentebesturen. Daarmee moest genoemde terughoudendheid worden ”bevorderd”. (ANP via AD)

** De Bond tegen het vloeken gaat onderzoeken welke mogelijkheden de moderne media biedt. Dat staat vandaag te lezen in de jongste Kort&Bondig, de nieuwsbrief van de bond. In dit schrijven stelt de nieuwe voorlichter, Hans Alderliesten, zich voor. Hij ging in oktober bij de bond aan de slag. „Ik zie het als een uitdaging de oude boodschap in een postmoderne vorm te gieten”, zegt Alderliesten in de nieuwsbrief. De voorlichter is „bereid over gevoelige dingen na te denken”. Alderliesten wil ook nagaan of de moderne media een plek binnen het communicatiebeleid van de bond kunnen krijgen. De Bond tegen het vloeken zegt zich te realiseren dat de boodschap op internet op een nieuwe, verfrissende manier gebracht zal moet worden. (RD)

** De lokale omroepen LON (Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle) RaMo FM (Moordrecht) gaan samen verder. De komende maanden wordt de naam gewijzigd in Omroep Zuidplas. Bij Omroep Zuidplas zijn ongeveer 75 vrijwilligers betrokken. De samenwerking is noodzakelijk vanwege de fusie van de gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen-Moerkapelle en Moordrecht in de nieuwe gemeente Zuidplas die per 1 januari van kracht wordt.

** Vanaf 1 december 2009 is FOXLIFE een maand lang van 07:00 tot 19:00 als proef te zien op CanalDigitaal.Deze nieuwe zender richt zich op de moderne vrouw en biedt een combinatie van lifestyle en entertainment. Op de zender zijn grote internationale successen te zien zoals de series Fat Actress (sarcasme en humor met Kirstie Alley), Nurse Jackie, Brothers & Sisters en In Treatment. De laatste producties hebben uitstekende kritieken gekregen en ontvingen grote prijzen, waaronder een Daytime Emmy en Golden Globe Award. CanalDigitaal stopt met de doorgifte van Schlager TV waardoor FOXLIFE voor iedereen te ontvangen is op kanaal 45 (Canal Digitaal)

** Radio 2 besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan het overlijden van Ramses Shaffy. Het radiostation zendt vanavond tussen 19.00 en 20.00 uur hoogtepunten uit van het ‘Gala van het Nederlandse Lied’ uit 2003 waarin de zanger centraal stond. Liesbeth List en Boudewijn de Groot brengen samen ‘Pastorale’ en Herman van Veen zingt een ontroerende uitvoering van ‘Sammy’. Radio 2 draait vandaag ieder uur een nummer uit het prachtige repertoire van Ramses Shaffy. Ramses Shaffy beleefde zijn gloriedagen in de jaren ’60 en ’70. Hij scoorde hits met nummers als ‘Sammy’, ‘Laat me’, en ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’. Veel van zijn liedjes zong hij samen met zijn muze Liesbeth List. (Persbericht)

** Drs. Ton F. van Dijk (1962) is met ingang van 1 december 2009 benoemd tot algemeen directeur van de Vereniging van Onafhankelijke Televisie Producenten (OTP). In deze functie zal hij de belangen van de gezamenlijke Nederlandse onafhankelijke televisieproducenten vertegenwoordigen bij omroepen, zenders, Commissariaat voor de Media en in politiek Den Haag.

** Het aantal aansluitingen op digitale televisie is gestegen tot 62 procent in het derde kwartaal van 2009, blijkt uit de kwartaalmonitor Digitale Televisie van Immovator. In het derde kwartaal kwamen er bijna 200.000 aansluitingen van de aanbieders van digitale televisie via de kabel, satelliet, ether en internet bij. De verwachting is dat aan het eind van 2009 in 83 procent van de huiskamers het belangrijkste toestel een plat scherm is. In 69 procent van alle Nederlandse huiskamers zal dan een toestel geschikt voor Full HD of HD Ready ontvangst staan. In 2010 wordt een groei naar verkoop van meer dan 1,9 miljoen toestellen voorzien, vooral LCD TV’s. Plasmaschermen spelen een kleinere rol dan gedacht, de verkoop van CRT’s nadert het nulpunt. Verder is eenderde van de settopboxen geschikt voor HD en maakt Blu-ray 15 procent van de rverkochte DVD-spelers uit. (Telecompaper)

** Caiway heeft het digitale tv-pakket Delight uitgebreid met RTL Lounge. RTL Lounge is te vinden op voorkeuzezender 132. Aart Verbree van CaiWay: “Het aanbod van RTL Lounge past naadloos bij het aanbod van ons Delight pakket. Het Delight pakket wordt hiermee het meest uitgebreide pakket voor de liefhebber van nieuwszenders, lifestyle programma’s en wetenschapskanalen.”

** SBS 6 heeft het tv-contract met Johan Maasbach Wereldzending voor drie jaar verlengd. “Een Godswonder” volgens de tv-dominee, aangezien SBS alleen werkt met seizoenscontracten. “Wij waren de enige die een jaarcontract hadden en nu dus drie jaar.” Elke zondagochtend van 9.00 tot 10.00 uur zendt SBS 6 een kerkdienst uit van Maasbach vanuit de Capitol Evangelie Centrum in Den Haag. “De diensten zijn van Nederlandse bodem, zijn gericht op de hele familie en bestaan onder meer uit interviews, muziek en zang”, zo laat de tv-zender weten. Maasbach heeft het nieuws in een brief aan zijn achterban bekend gemaakt. (Uitdaging/IKON)