Media kort: februari 1998

CBT VERBETERT ONTVANGST VERONICA-FM MIDDEN NEDERLAND

De problemen ontvangst van VeronicaFM in het midden van Nederland zullen waarschijnlijk binnen een maand defintief voorbij zijn. Verwacht wordt dat VeronicaFM toestemming krijgt om in dit gedeelte van het land gebruik te maken van de FM frequentie 103.8. De zender in Rotterdam, die ook op de 103.8 uitzendt zal dan geschikt worden gemaakt om ook in de noord-oostelijke richting met meer vermogen uit te gaan zenden. Dit is mogelijk geworden doordat de lokale omroep van Bussum, die op deze frequentie uitzendt, failliet is. De omroep wil door middel van een fusie met de lokale omroep van Naarden terugkomen in de ether en zal dan een plaatsje krijgen in het frequentiespectrum 104.9 -107.9 FM. De overheidsinstantie RDR zou inmiddels toestemming hebben gegeven voor het vergroten van het zendgebied van VeronicaFM. Momenteel is de ontvangst in Midden Nederland met behulp van de zender in Hilversum op de 88,1 niet overal optimaal.

ACTUEEL WEER OP CASEMA-SERVICE KANAAL

Sinds woensdag kunnen Casema klanten in de Haagse en Utrechtse regio voor actuele weersinformatie afstemmen op het Casema Service Kanaal. De weer- rubriek op het Casema Service Kanaal is een gezamenlijke activiteit van Casema en het KNMI. In de nieuwe Casema Service Kanaal rubriek ‘Het Weer’ toont het KNMI aan de hand van sfeerbeelden, die bij de verwachting passen, wat voor weer het wordt. Naast de sfeerbeelden wordt de meest recente weersverwachting in tekst weergegeven. Radarbeelden met een overzicht van de regengebieden boven Nederland maken het nieuwe Casema/KNMI weerbericht compleet. ‘Het Weer’ is vooralsnog op proef te zien op het Casema Service Kanaal in de Haagse en Utrechtse regio.

BESTUURDERS HMG TREDEN TERUG

W. van der Meer de Walcheren en P. Tillieux treden terug als bestuurders van de Holland Media Groep (HMG). Beide functionarissen wilden niet onder de nieuwe eenhoofdige bestuursstructuur werken, die onder leiding staat van de nieuwe president-directeur P. Porsius. Voor de beide functies zullen geen opvolgers worden gezocht. Het personeel van het mediabedrijf is deze week op de hoogte gesteld van het vertrek van de beide functionarissen. Tillieux en Van der Meer de Walcheren waren sinds september 1995 beiden vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van HMG. Sinds mei vorig jaar hadden zij de leiding over het bedrijf, nadat directievoorzitter H. Boermans en directiesecretaris Roemer waren ontslagen wegens verstrengeling van prive- en bedrijfsbelangen.

TWEE LEIDERS BIJ NOS STUDIO SPORT

Met ingang van 1 mei 1998 krijgt NOS Studio Sport een tweehoofdige leiding , zo maakte de NOS deze week bekend. Martijn Lindenberg, die na het vertrek van Kees Jansma naar Canal+ het stokje al tijdelijk overnam, wordt hoofd sport bij de NOS. Peter Kloosterhuis, nu adjunct-eindredacteur en redactie- chef bij Netwerk, zal zich als hoofdredacteur bezighouden met het redactionele beleid. De eerste taak van de nieuwe leiding zal een op te stellen toekomstplan zijn, dat de basis moet leggen voor de sportverslag- geving van NOS Studio Sport in de 21ste eeuw.

SBS6 SLUIT REGIOVENSTERS

SBS 6 sluit tussen nu en 1 april alle drie de regio-vensters (Drenthe en Groningen, Amsterdam en Midden-Nederland) waar de zender een jaar geleden mee begon. De kijkers kregen gedurende 12 minuten van Hart van Nederland het nieuws uit hun regio te zien. Volgens SBS 6 is er geen uitzicht op snelle landelijke dekking van de vensters, noodzakelijk om landelijke adverteerders gesegmenteerde reclamezendtijd te kunnen aanbieden. Dat maakte verdere investering in de regio-journaals onverantwoord.

COUNTRY MUSIC TELEVISION STAAKT UITZENDINGEN

Het tv-station Country Music Television (CMT) is gestopt met uitzenden. De eigenaren zijn de oplopende verliezen beu. Behalve in Nederland is CMT ook elders in Europa van de kabel gehaald. CMT werd door ongeveer 12 gemeenten doorgegeven en was te ontvangen in 350.000 huiskamers. Het station werd door diverse kabelbedrijven bij wijze van proef doorgezonden (300.000 huis- houdens). CMT leed de afgelopen twee jaar in Europa 40 miljoen gulden verlies en zoekt nu naar andere wegen om countrymuziek onder de mensen te krijgen. Volgens een woordvoerder van het bedrijf MBPA in Dordrecht, dat CMT in Nederland vertegenwoordigt, is het hoog tijd dat de kabelexploitanten pluspakketten invoeren. Daardoor betalen kijkers via een decoder voor het bekijken van CMT en kan de zender in veel meer huiskamers komen. “Als het nog lang duurt, blijft er geen pluszender meer over”, zegt hij, refererend aan zenders als het Weerkanaal en EBN die eerder de uitzendingen staakten wegens gebrek aan inkomsten.

KETNET SLAAT AAN IN NEDERLAND

De Vlaamse jeugdzender KetNet (een onderdeel van het vroegere BRTN TV 2) is populair in Nederland. Op werkdagen tussen 17.00 en 18.00 uur is het marktaandeel van KetNet onder kinderen van 3-12 jaar gestegen van 9 procent in november naar 27 procent in december. Deze groei is vooral ten koste gegaan van commerciele zenders als Fox Kids Network en Cartoon Network. ‘Alles Kits’, het jeugdprogramma van Nederland 1, heeft nauwelijks geleden onder de komst van de publieke concurrent. Wel moesten de publieke netten in november, door hevige concurrentie van de commerciele zenders, een stapje terugdoen ten opzichte van voorgaande jaren. Hun ‘kindermarkt- aandeel’ zakte van 40 procent naar 28 procent.

KORT NIEUWS  – 1 –

->Tom Kamslag, programmaleider voor de televisie bij de NPS, wordt waarschijnlijk netmanager van Nederland 3. Het bestuur van de zender heeft hem bij de Raad van Bestuur van de NOS voorgedragen.  

-> De AVRO heeft de wereldprimeur gekregen van de televisiefilm ‘The People Princess – a Tribute’. De opnamen voor deze film vinden dezer dagen plaats op het Spaanse eiland Mallorca. De film beschrijft het laatste levensjaar van princes Diana en haar vriend Dodi Al Fayed en wordt op 4 april op Nederland 1 uitgezonden om 20.35 uur. De AVRO is deze wereldprimeur gegund omdat ‘de algemene’ dit jaar zijn 75-jarige bestaan viert.  

-> Endemol Entertainment neemt een belang in de Britse Guardian Media Group (GMG). De interesse van Endemol gaat uit naar GMG’s televisieproductietak, Broadcast Communications. Tot de afnemers van dit bedrijf behoren de BBC en enkele commerciele stations uit Groot Britannie. Het bedrijf behaalde het afgelopen boekjaar een omzet van 100 miljoen gulden.

-> TV-station CBS in de Verenigde Staten heeft in het vierde kwartaal van 1997 de omzet met 44 procent weten op te voeren terwijl de winst met 77 procent toenam tot 241 miljoen dollar (480 miljoen gulden. CBS maakte ook bekend voor 1 miljard dollar eigen aandelen te zullen kopen.  

-> De nieuwe Raad van Bestuur van de NOS is deze week officieel aan het werk gegaan, maar de stoel naast voorzitter Gerrit Jan Wolffensperger en Hans van Beers, die zich met programma’s gaat bezighouden, blijft nog tot 1 maart onbezet. Dat is de verwachting van EO-voorzitter Arie van der Veer. Deze week heeft de commissie nog gesprekken gehad met twee kandidaten. Geen van deze kandidaten is uit de politiek afkomstig. De politieke wens is om een vrouw te functie te laten bekleden.  

-> TV Extra van Audax/Tros realiseert binnen 12 weken na de introductie een betaalde oplage van 72.000 exemplaren. De uitgever gaat dan ook niet mee in de prijzenslag die ontstaan is sinds de introductie van TV-Extra. De losse verkoopprijs blijft f 1,95.  

-> In tegenstelling tot de uitkomsten van een onlangs gehouden Intomart-onderzoek, die uitwezen dat het luistercijfer van de commerciele zenders sinds de nieuwe frequentie-verdeling aanzienlijk was gestegen, zou het luistergedrag volgens een onderzoek van de NOS nauwelijks zijn beinvloed. Volgens de cijfers van NOS heeft Sky Radio de meeste luisteraars (14,6 procent), gevolgd door Radio 3FM met 13,4 procent.

A2000 SLUIT ABONNEES AAN OP GLASVEZELNET

A2000 begint op 9 februari met het aansluiten van een deel van Amsterdam op haar moderne glasvezel-kabelnet. Vanaf die datum kunnen de eerste Amsterdammers gebruik maken van de nieuwe diensten van A2000: Supersnel Internetten, voordelig telefoneren en films bestellen via de kabel. Inwoners in de wijken Bos & Lommer, de Staatsliedenbuurt, Oud-West en de Jordaan hebben de primeur in de hoofdstad. Er zijn inmiddels 160.000 huishoudens in het verzorgingsgebied van A2000 die via de kabel kunnen telefoneren, Internetten en films bestellen. De komende weken worden daar ca. 40.000 Amsterdamse huishoudens in de genoemde wijken aan toegevoegd. Later dit jaar komt de rest van Amsterdam binnen de Ring aan de beurt. In de loop van 1999 is de aansluiting op het glasvezelnet van heel Amsterdam en de omliggende gemeenten een feit.

OUDE BEKENDEN IN KIJK TOP25

In deze voetballoze tijd is goed te zien waar Nederland naar kijkt als er eens niet tegen een balletje wordt getrapt. Oude bekenden maken dan de dienst uit in de top 25 van de meest bekeken programma’s van januari. Na het NOS journaal zien we achtereenvolgens ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ , ‘Spoorloos’, ‘Surpriseshow’en ‘Oppassen’ de lijst aanvoeren. Dat de VARA overigens al jaren de cabaretliefhebbers op de wenken bedient, blijkt uit het feit dat twee live-registraties terug zijn te vinden in de lijst. Brigitte Kaandorp (7) en Bert Visscher (25) scoorden met hun shows respectievelijk een waardering van 7,3 en 7,4.  OLYMPISCHE SPELEN IN RECORD AANTAL LANDEN OP TV  Een record aantal landen zendt deze weken de Olympische Winterspelen uit. Het IOC bereikte met maarliefst 160 landen overeenstemming over uitzending van tv-beelden. Vier jaar geleden, toen de Spelen in het Noorse Lillehammer werden gehouden, keken inwoners uit 120 landen naar het spektakel. In Albertville waren maar 86 naties geinteresseerd in de uitzendrechten. Het IOC beloofde al dat het aantal tijdens de Olympische Winterspelen van Salt Lake City in 2002 vermoedelijk wederom zal stijgen.

VLAAMS VTM DIENT RADIO-AANVRAAG AAN

De Belgische commerciele omroep VTM gaat nog deze maand een officiele aanvraag indienen om radio te kunnen maken. Dit heeft bestuurder Van Thillo gezegd tijdens een hoorzitting van het Vlaamse parlement over het zogenaamde reclame-discreet. Dat heft het reclamemonopolie van de VTM op. Daarom moet volgens Van Thillo nu ook het monopolie op de openbare-radio sneuvelen, dit zou anders concurrentievervalsing teweeg brengen. Van Thillo vraagt een frequentiepakket aan voor e e n radiostation.

PROEF MET STEREO UITZENDINGEN LOKALEN IN ETHER

Maandag gaan Mistal Radio uit Geldrop en de lokale radiozender van Den Bosch als eerste lokale radiostations in stereo in de ether uitzenden meldt het Eindhovens Dagblad deze week. Het gaat hier om een experiment van de RDR. De zenders worden door deze instantie geplaatst en uitgetest. Dit experiment gaat zo’n drie weken duren, daarna gaan de stations gewoon weer in mono verder. Met het expiriment wil de RDR onderzoek doen naar de storingsgevoeligheid van het stereosignaal.

ENECO WIJZIGT ZENDERINDELING ROTTERDAM

ENECO Kabeltv & Telecom heeft afgelopen donderdag de doorgifte van de tv zenders in Rotterdam gewijzigd. Omdat de definitieve invulling van het zenderpakket dat ENECO invult nog niet vaststaat, worden in februari een aantal zenders gehandhaaft waarmee tot nu toe kijktesten werden uitgevoerd. Uit dit pakket zijn al verdwenen TVE, dat op 21 januari heeft plaats gemaakt voor ARD 1, en Country Music Television dat op 3 februari verviel omdat ENECO de signalen niet meer geleverd krijgt. Bet on Jazz verviel 5 februari omdat er geen regeling voor de auteursrechten meer bestaat. BBC World gaat van kanaal 61+, dat het deelde met Knowledge TV, naar kanaal 60+, waar Country Music Television zat. De andere zenders blijven op hun vertrouwde plek

KORT NIEUWS -2 –

-> In drie jaar tijd heeft radio 2 er gemiddeld 30.000 luisteraars bij gekregen. Het marktaandeel steeg van 7,3 procent in 1995 naar 9 procent in 1997. Het best beluisterde programma is Gouden Uren dat met 40.000 luisteraars steeg naar 365.000. Spijkers met koppen trekt 340.000 luisteraars, een groei van 25.000. Ook Tijd voor Twee doet het goed met een gemiddelde van 330.000 luisteraars. Hier bedroeg de groei 40.000 mensen.  

-> In januari 1998 keek de Nederlander gemiddeld 183 minuten per dag televisie. Dit is 10 minuten minder (- 5%) dan in januari 1997. Voor het eerst sinds januari 1994 is de kijktijd in januari afgenomen.  

-> De verjaardag van koningin Beatrix, rechtstreeks verslagen door de NOS, is goed bekeken. Het verslag uit Amsterdam op zaterdag werd door 1,3 miljoen mensen gevolgd. De documentaire ‘Een roeping als beroep’ werd door anderhalf miljoen mensen bekeken, en gewaardeerd met een 7,9. De reportage over de rondvaart op het Amsterdamse IJ, op zondag, en de aansluitende terugblik op de festiviteiten trokken bijna een miljoen kijkers.  

-> Sinds 3 februari is Paul de Leeuw driemaal in plaats van tweemaal per week te zien op Nederland 3 met Laat de Leeuw: op dins- en donderdagavond om 23.20 en op zaterdagavond om 23.40 uur.

-> Pace Micro Technology heeft een order voor digitale set-top boxen van BskyB mogen ontvangen, waarop de aandelenkoers met 37 procent steeg. De absolute waarde kwam op 41 pence (1,20 gulden) want het gaat beroerd met Pace. Volgens The Wall Street Journal boekt het bedrijf ook dit jaar nog verlies.  

-> De playlist van KinkFM, waar je de muziek die de alternatieve zender van tijd tot tijd uitzendt live kunt volgen, is verhuisd naar pagina 399 van Veronica-text.  

-> Meckler Media in de VS zag de winst met 47 procent toenemen tot 3,1 miljoen dollar, onder meer als gevolg van veel meer advertentie-inkomsten van websites en de succesvolle beurs Internet World. De omzet steeg met 33 procent tot 23 miljoen dollar. Inkomsten uit webvertising verdubbelden ruim tot 1,5 miljoen gulden.

RADIO3 VERJAAGT VOSSEN

Een hobbyboer uit het Friese Oldeberkoop heeft met succes een nieuw middel in de strijd geworpen tegen vossen die regelmatig een aanslag doen op zijn vogels. Op zijn boederij spelen ’s avonds en ’s nachts twee autoradio’s. Al een half jaar houdt de muziek van Radio 3 de vossen op een afstand. Toen de boer de radio’s eind december afzette, sloegen de rovers prompt toe en legden liefst achttien vogels het loodje. “Het is hier ’s nachts een disco. De vogels krijgen weinig rust, maar het is voor hun eigen bestwil”, aldus de hobbyboer.

BSKYB HEEFT RUZIE MET CARLTON

British Sky Broadcasting Group heeft ruzie met Carlton Communications over de verkoop van rechten. BSkyB wil van Carlton een bedrag van 100 miljoen gulden vanwege een eerder door Carlton gedane belofte om programma’s van BSkyB te zullen afnemen. BSkyB werd door de reguleerder gedwongen om een derde van de aandelen in een maatschappij voor aardse digitale televisie aan Carlton en Granada te verkopen. Daarbij werd afgesproken dat deze maatschappijen programma’s zouden af nemen. Carlton weigert nu te betalen want ze zegt het aanbod aan programma’s van BSkyB niet interessant genoeg te vinden.

BEWONERS KAAGEILAND WILLEN VERBETERING TV-ONTVANST

De bewoners van Kaageiland willen Schiphol via de Raad van State dwingen om de kwaliteit van de tv-ontvangst in hun 280 huiskamers te verbeteren. De kleine bevolking van het nog niet van kabelaansluitingen voorziene mini-eiland nabij de luchthaven ergert zich groen en geel aan de door vliegtuigen veroorzaakte etherstoringen. Hierdoor komen programma’s op radio en televisie met een hoop ruis door wanneer vliegtuigen overvliegen. Onderhandelingen met Schiphol over de aanleg van kabeltelevisie op het eiland leverden onlangs niets op. Schiphol hoeft niet het volledige bedrag te betalen. Van de f 3.200 dat het project per huishouden kost willen de bewoners f 1.000 van Schiphol zien, de rest betaalt men uit eigen zak. Inmiddels heeft Schiphol laten weten dat zij niet van plan is te betalen voor de kabelaansluitingen op Kaageiland.

RADIO HOLLANDS GLORIE VAN START

In Amsterdam en omgeving, de kop van Noord-Holland, Rotterdam en omstreken, Gouda en Culemborg begint aanstaande zondag Radio Hollands Glorie met uitzenden. De nieuwe zender zal 24 uur per dag via de kabel Nederland- stalige muziek met een hoog feest- en accordeongehalte ten gehore brengen. Radio Hollands Glorie is een initiatief ven de Strengholt Groep, moeder- maatschappij van Radio Noordzee Nationaal. Typische muziek voor de kroeg, het buurthuis en de voetbalkantine past niet in het format van Radio Noordzee, wel in dat van Hollands Glorie. Populaire Nederlandstalige artiesten als Frans bauer, Corry konings, Jantje Smit en uit het verleden Sjakie Schram, Cock van der Palm en Ben Cramer zullen prominent op de zender aan bod komen. Het nieuwe station, vanaf zondag in meer dan een miljoen huishoudens te ontvangen, verwacht eind dit jaar zijn bereik te hebben verdubbeld.