Media kort: februari 2007

Magic FM verder als Radio Decibel Amsterdam

Vanaf 1 maart 2007 gaat de regionale commerciële radiozender Magic FM Amsterdam op 94.9 FM door onder een nieuwe naam. Ook zal vanaf die datum de programmering worden aangepast. De nieuwe naam voor de radiozender wordt Radio Decibel Amsterdam. Radio Decibel Amsterdam biedt een format met veel non-stop “feel good”-muziek en gepresenteerde programma’s waarin aandacht is voor lokale actualiteiten en items als de uit-agenda en straatinterviews. Programmadirecteur Perry Oerlemans: “De naam Magic FM was hoognodig aan vervanging toe. Deze sloot niet langer aan bij het format en de muziek. We zijn dan ook blij dat we een licentie hebben kunnen verwerven om de naam Radio Decibel in Amsterdam te mogen gebruiken.” Radio Decibel Amsterdam staat dicht bij zijn luisteraars. “Op ieder moment van de dag brengen wij items die de Amsterdammers raken. > Korte nieuwsgesprekken, reportages en ook veel contact met de luisteraar, die kan reageren op de onderwerpen en zelf ook nieuwstips kan geven”, aldus Oerlemans. Radio Decibel Amsterdam richt zich als enige regionale zender in de regio Groot Amsterdam op de leeftijdsgroep van 20-49-jarigen, de groep die nog altijd het meest interessant is voor adverteerders. Oerlemans: “Uit onderzoek blijkt ook dat met dit format de luistercijfers in deze doelgroep hoog zijn. Dat komt doordat we als regionale zender veel beter aansluiten op wat er hier speelt en wat de luisteraars willen horen dan landelijke zenders. Dat is ook voor adverteerders erg aantrekkelijk. We zijn er dan ook van overtuigd dat Radio Decibel Amsterdam als professionele kwaliteitszender het succes van Magic FM kan uitbouwen.” Radio Decibel Amsterdam is een programma van Radio Formats Nederland BV en wordt geproduceerd in opdracht van Stichting BKB3. (o.a. Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** De Volkskrant gaat de zaterdagkrant vernieuwen en stopt volgens ingewijden na de zomerstop met de marketing- en ‘consumentisme’- bijlage De Verleiding. Adjunct-hoofdredacteur Suzanne Weusten bevestigt dat de Volkskrant ‘de zaterdagkrant gaat herzien’, maar voegt daaraan toe dat ‘de aanpassingen niet ingrijpend zullen zijn’. Verder wil zij er op dit moment niets over zeggen. Twee jaar geleden veranderde De Volkskrant de indeling van de zaterdagkrant grondig. De special-interestkaternen verdwenen en vier nieuwe katernen, waaronder De Verleiding, werden toegevoegd. (Adformatie)

** Oud-staatssecretaris Medy van der Laan is benoemd tot programmadirecteur en partner bij TCN Property Projects. Deze in Utrecht gevestigde onderneming is eigenaar van het mediapark in Hilversum. Door haar benoeming blijft de vroegere bewindsvrouw betrokken bij het reilen en zeilen van het omroepcomplex. Zij was tot haar aftreden staatssecretaris mediazaken voor D66 in het tweede kabinet- Balkenende. (Gooi en Eemlander)

** Een Egyptisch Hof van beroep heeft gisteren de eerder uitgesproken gevangenisstraf van een jaar tegen een hoofdredacteur omgezet in een boete van ruim 3.000 euro. Ibrahim Eissa, hoofdredacteur van het onafhankelijke weekblad Al-Dustour, wordt beschuldigd van belastering van president Hosni Mubarak. Ook de gevangenisstraffen van Eissa’s medeverdachten, een journalist van zijn krant en een burger die Mubarak had vervolgd wegens corruptie, werden geschrapt. Vorige week werd een Egyptische blogger tot vier jaar gevangenis veroordeeld wegens belediging van de islam en van Mubarak. (AP/NRC)

UIT DE MEDIA:

** Publieke omroepen zijn niet populair bij allochtonen. Van Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen gezamenlijk kijkt 39 procent naar geen enkele publieke zender. Dat blijkt uit onderzoek onder 2400 allochtonen, dat dinsdag is gepresenteerd. Foquz Etnomarketing heeft het onderzoek uitgevoerd. Commerciële zenders boeien allochtonen wel. Naar die tv-stations kijkt 45 procent dagelijks langer dan een uur. De publieke zendgemachtigden bereiken vooral Turken niet. 51 Procent van hen zegt nooit naar Nederland 1, 2 of 3 te kijken. Bij Antillianen is dat 43 procent, onder Marokkanen 40 en bij Surinamers 31 procent. (ANP)

** Het succesvolle Tien-programma Gordon en Joling over de Vloer is uitgesteld tot medio april. Het reality-programma zou eigenlijk op 6 maart al van start gaan, maar volgens een Tien-woordvoerder wordt dat niet gehaald omdat beide heren het te druk hebben het andere dingen. Joling presenteert binnenkort een zangwedstrijd op SBS6; Gordon doet hetzelfde bij Tien. Eerder was er ruzie omdat Joling er helemaal geen zin meer in had, maar de plooien tussen beide diva’s zijn gladgestreken. (ANP/AD)

** Daan Schuurmans (34) gaat een nieuwe uitdaging aan. De acteur uit ‘Keyzer & De Boer Advocaten’ presenteert vanaf 23 maart een nieuwe show op RTL4. De spelshow is van de BankGiro Loterij en gaat ‘Voor de rest van je leven’ heten. Daarin krijgen de kandidatenkoppels volop kansen om een groot geldbedrag bij elkaar te spelen. Kansen dus om hun leven voor maanden of jaren makkelijker te maken. (Telegraaf)

** Twee ernstig zieke personen hebben voor het nieuwe EO-programma Mijn Laatste Woorden een afscheidsdocument gemaakt. Het programma, te zien op 6 en 13 maart, volgt de twee terwijl ze terugkijken op hun leven en afscheid nemen van hun dierbaren. Dat meldde de EO dinsdag. In een videobrief laten de 58-jarige Jan van Driel en de 23-jarige Naomé Verweij een boodschap achter voor hun nabestaanden. Na hun overlijden gaat deze video naar de nabestaanden, die dit afscheidsdocument in Mijn Laatste Woorden bekijken. Het programma is genomineerd voor de Europese televisieprijs De Gouden Roos (Rose d’Or). Mijn Laatste Woorden is geselecteerd in de categorie reality. (ANP/AD)

** Op maandag 5 maart wijzigt het radiopakket in de gemeente Alphen (Noord Brabant). Op advies van Programmaraad Brabant Midden-Zuid worden op deze datum Radio Moonlight (op 95,6 MHz) en Radio Atlantis (op 92,4 MHz) aan het pakket toegevoegd. VivaCité (RTBF 2) en Radio 227 komen hierdoor te vervallen. Voor de volledigheid: in Chaam en Galder blijft het radiopakket ongewijzigd. (Persbericht Casema)

** Vanaf dinsdag is in de gemeente Etten-Leur in plaats van RTBF La Une de zender Live Shop te zien. Deze aanpassing vindt tegelijk plaats met de wijziging van de televisiefrequenties in Etten-Leur. Live Shop komt op kanaal 45 (663,25 MHz). RTBF La Une wordt van de kabel verwijderd omdat de rechten voor doorgifte van deze zender niet geregeld kunnen worden. Liefhebbers van Franstalige zenders kunnen RTBF Sat en France 2 ontvangen wanneer zij zich abonneren op het gratis Standaardpakket van Casema Digitale Televisie. (Persbericht Casema)

** Een nieuwe bieder heeft zich aangemeld voor de overname van mediabedrijf Endemol. Dat meldde de zakenkrant Financial Times maandag. Het Franse luxewarenconcern LVMH biedt tegen John de Mol op, aldus het dagblad. Het Spaanse telecombedrijf Telefónica, voor 75 procent eigenaar van Endemol, zou in de komende twee weken een strak geregisseerde veiling organiseren. Bij de veiling wil het bedrijf twee biedende partijen toestaan tegen elkaar op te bieden. De andere partij is John de Mol, die met de hulp van zakenbank Goldman Sachs en Apax, zijn in 2000 verkochte bedrijf zou willen overnemen. Telefónica heeft Lehman Brothers aangesteld om de verkoop in goede banen te leiden. (DFT)

** De Duitse televisiezender SWR Fernsehen is vanaf maandag weer terug op de kabel in Limburg. Dat meldt een woordvoerder van kabelexploitant @Home. De programmaraad in Limburg heeft vorig jaar maart besloten dat de Duitse zender terug komt. Hierdoor verdwijnt het Italiaanse RAI Uno. (LD)

** RTL 4 staat vanaf volgende week zondag (11.30 uur) stil bij vragen over de gezondheidszorg in het programma kiesBeter. Om de consument wegwijs te maken in het enorme aanbod van zorginstellingen, ziekenhuizen, artsen en specialisten behandelt kiesBeter wekelijks een bepaald medisch thema. Het programma is gekoppeld aan de door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu beheerde website www.kiesBeter.nl, waar zorgpolissen, ziekenhuizen en andere instellingen met elkaar kunnen worden vergeleken. De eerste aflevering van kiesBeter gaat over de huisartsenzorg. (Telegraaf)

** De Cubaanse autoriteiten hebben drie buitenlandse correspondenten laten weten dat hun persaccreditaties niet worden verlengd, omdat ze „te negatief” over ontwikkelingen op het socialistische eiland berichten. De journalisten van de Amerikaanse krant Chicago Tribune, de Britse staatsomroep BBC en het Mexicaanse dagblad El Universal zullen hun standplaats in Havana hierdoor binnen enkele maanden moeten opgeven. Mogelijk mag hun plek worden overgenomen door collega’s. Het internationale perscentrum in Havana wilde niet op de intrekking reageren. Het Cubaanse regime houdt zich het recht voor accreditaties in te trekken als journalisten activiteiten ondernemen die als ongepast worden beschouwd. De laatste tijd klaagden functionarissen regelmatig over de berichten over een verondersteld spoedig overlijden van de zieke Cubaanse leider Fidel Castro. (AP/NRC)

** De directie van huizenverkoopsite Funda is op non-actief gesteld. De raad van commissarissen heeft hier gisteren toe besloten vanwege een meningsverschil over toekomstig beleid. Dat heeft de raad van commissarissen van Funda gisteren bekendgemaakt. President-commissaris Bert Vis zegt dat er een „verschil van inzicht is over het toekomstige beleid” van Funda. Volgens hem wilde de driekoppige directie van de website een koers varen die de aandeelhouders van Funda mogelijk zou kunnen schaden. Grootaandeelhouder van Funda is de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook uitgeverijWegener is aandeelhouder. Vis zegt dat de marktomstandigheden nogal zijn gewijzigd, sinds Funda in 2000 werd gelanceerd.

** De televisietoren in Goes is vrijdagochtend voorzien van een nieuwe top met antennes voor digitale televisie. Een helikopter uit Zwitserland heeft twee vluchten uitgevoerd om kabels en antennes naar de top te vervoeren. De bekende rood-witte top werd donderdagmiddag naar beneden gehaald en overgedragen aan de gemeente Goes. Belangstellenden konden de afgelopen twee dagen de gehele operatie volgen vanaf speciaal ingerichte spotplaatsen. Volgens KPN-projectleider P. Bos is de vervanging van de oude analoge antenne door een digitale gesmeerd verlopen. KPN overweegt vaker gebruik te maken van de diensten van het Zwitserse helikopterbedrijf Helog. Doel is dan in een paar dagen diverse torens aan te pakken. (o.a. Omroep Zeeland)

** De afgelopen week werd bekend dat de UPC-Programmaraden Zuidoost Flevoland, Gelderland Noord en Haarlem definitief hebben besloten om TV Oranje op te nemen in het basispakket. TV Oranje zal daardoor met ingang van 1 juli buis-aan-buis te bekijken zijn in 360.000 huishoudens in de gemeenten Almere, Lelystad, Dronten, Zeewolde, Haarlem, Apeldoorn, Ede, Epe, Heerde, Renkum, Rheden, Roozendaal, Voorst en Wageningen. De beslissingen van de programmaraden betekenen dat er per 1 juli meer dan 800.000 potentiële TV Oranje-kijkers bijkomen! Eerder deze maand werd bovendien bekend dat de programmaraden van UPC in Hilversum en Gelderland Oost een voorlopig positief advies hebben uitgebracht.

UIT DE MEDIA:

** Vanaf donderdag 1 maart aanstaande start de regionale commerciële radiozender Fresh FM met een nieuw tranceprogramma! ‘Intuition’ ,de radioshow van Menno de Jong. Menno is tevens eigenaar van een eigen label, Intuition Recordings, en vorig jaar verkozen tot de nummer 72 dj van de wereld in de DJ Mag Top 100. Vorige maand startte Michel de Hey al een programma op Fresh FM. Iedere week is ‘Intuition’ gevuld met twee uur lang de vetste trance en de nieuwste releases. Ook zijn er regelmatig guestmixen te beluisteren van grote namen als Cosmic Gate en Paul van Dyk. (Persbericht)

** De regionale radiozender Radio Drenthe heeft een steunzender in Emmen in gebruik genomen. De zender is bedoeld om de ontvangst in de regio Zuid-Oost Drenthe te verbeteren en zendt uit op 99.3 MHz. Volgens insiders zou de zender uitzenden met een vermogen van 1 KiloWatt (via o.a. etherpiraten.com)

** Daan Dijksman stopt per 1 maart stopt met het hoofdredacteurschap bij Vara TV Magazine. Zijn opvolger is Chris Buur, meldt NRC Handelsblad. Dijksman was 13 jaar hoofdredacteur van het omroepblad. Voor die tijd was hij jarenlang redacteur van het weekblad de Haagse Post en adjunct-hoofdredacteur van HP/De Tijd. Dijksman heeft de omroepgids meer laten aansluiten bij het profiel van Nederland 3. (via Adformatie)

Zendmast Goes met helikopter ‘onthoofd’

KPN heeft donderdag de top van de tv-toren in Goes symbolisch overgedragen aan burgemeester Van der Zaag van Goes. Dat gebeurde nadat de top van de toren was verwijderd. De oude analoge antenne van de toren wordt vervangen door een nieuwe digiatale antenne. Dankzij de nieuwe digitale antennes in de spriet kunnen Zeeuwen straks vijftig televisie- en radiosignalen uit de lucht plukken. Er is niet meer voor nodig dan een potlood-hoge antenne. KPN heeft een Zwitsers bedrijf ingehuurd, dat een helikopter inzet om de toren in te korten. De heli vloog donderdag tussen het parkeerterrein bij sportpark ’t Schenge en de zendmast. Vrijdag gaat het karwei door. Rondom de toren werden donderdagmiddag drie personen aangehouden en meegenomen omdat ze het afgezette gebied weigerden te verlaten. Ze kregen alledrie een proces-verbaal en mochten toen weer naar huis. 

UIT DE MEDIA

** Regisseur Fons Rademakers is donderdag op 86-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in het Zwitserse Genève, nabij zijn woonplaats Thoiry in Frankrijk. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Rademakers bezweek aan de gevolgen van longemfyseem. De filmmaker, op 5 september 1920 geboren in Roosendaal, begon zijn carrière als acteur en toneelregisseur. Voor zijn eerste film als regisseur, Dorp Aan De Rivier (1958), kreeg hij als eerste Nederlandse filmregisseur een Oscar-nominatie. In 1987 kreeg Rademakers een Oscar oor de film De Aanslag (1986) naar het boek van Harry Mulisch. In 1989 verscheen zijn laatste film The Rosegarden. De regisseur produceerde ook zijn films en die van zijn echtgenote Lili Veenman. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in het buitenland. (ANP/NRC)

** Mari Carmen Oudendijk is de nieuwste presentatrice van digitale TV-zender Sport1. Zij presenteert iedere vrijdagavond tussen 19.30 uur en 22.45 uur ‘Studio Europa Live’, een drie uur durend live-programma met een compleet overzicht van de sportieve hoogtepunten van de afgelopen en aankomende week. Mari Carmen Oudendijk is hiermee toegevoegd aan het team van Sport1-presentatoren, dat naast haar bestaat uit Kees Jansma, John van Vliet, Emiel Schelvis en Pascal Kamperman. (Persbericht)

** De Amerikaanse investeringsmaatschappij Providence Equity Partners Inc heeft aangekondigd dat ze de meerderheid van satellietoperator Canal Digitaal Satelliet (Canal Digitaal BV), TV4U BV (de betaaltelevisiezender ActionNow!) en het Vlaamse satellietpakket TV Vlaanderen zal verkrijgen. Airbridge Investments BV, de holding van directeuren Hans Wolfert en Cees Bohnenn die 100 % van deze bedrijven tot nu toe bezit, blijft na de transactie minderheidsaandeelhouder..

** Endemol heeft vorig jaar een winstgroei van 17 procent geboekt ten opzichte van het jaar ervoor. De winst kwam daarmee uit op 96,8 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat voor belastingen, rente en afschrijvingen kwam op 177 miljoen euro, een stijging van 16 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet steeg tot 1,1 miljard euro. Het programma Deal or No Deal is Endemol’s cashcow. ‘De toenemende belangstelling voor spelprogramma’s, veroorzaakt door het succes van Deal or No Deal, zien we terug in de start van 1 tegen 100 op BBC1 en in de twee nieuwe spelshows die we onlangs verkocht hebben’, meldt Endemol in een toelichting. Bovendien is Deal or No Deal het meest bekeken programma in Amerika. (DFT/Adformatie)

** Casema gaat de zenderindeling op televisie aanpassen. De herschikking van de zenders moet leiden tot meer ruimte op de kabel voor nieuwe diesten. Delft, Zoetermeer, Voorburg, Rijswijk, Leidschendam, Nootdorp, Stompwijk en een gedeelte van Wassenaar gaan rond 3 april over op de nieuwe frequenties. Den Haag en de rest van Wassenaar volgt ruim een week later. Gradus Vos van Casema noemt de operatie een investering in de toekomst. De aanpassingen kosten het bedrijf twee miljoen euro. Met de vrij te komen ruimte kan Casema haar aanbod uitbreiden op het gebied van digitale televisie en ‘video on demand’, een systeem waarbij op aanvraag films kunnen worden bekeken.

** Vanaf 1 maart 2007 zendt Tien programma’s uit in breedbeeld (16:9-formaat). Voor analoge kijkers via de kabel verandert er niets. Breedbeeldprogramma’s blijven uitgezonden worden in 4:3 Letterbox. Op een klassiek tv-toestel krijgt u dan zwarte balken boven en onder. Op een breedbeeldtelevisie zijn er mogelijkheden ingebouwd om toch een schermvullend beeld te krijgen. Digitale kijkers (via kabel, satelliet en Digitenne) kunnen vanaf 1 maart kijken naar ‘anamorf breedbeeld’. Hierbij zien gezichten er op een klassiek tv-toestel langgerekt uit, maar op een breedbeeldscherm volledig beeldvullend met een hogere beeldkwaliteit dan bij 4:3 Letterbox. 

** De nieuwe lokale omroep van Amstelveen heeft nu ook een eigen nieuwe website in gebruik genomen. De website is te vinden via http://www.rtvamstelveen.nl. De uitzendingen van RTV Amstelveen zijn te beluisteren via de Amstelveense kabel en de zender beschikt over een tv-kanaal via de kabel in Amstelveen.

** National Geographic Channel introduceert per 1 maart 2007 Nat Geo Wild. Een geheel nieuwe zender met wildlifedocumentaires. Drie specifieke genres staan centraal; de natuur en wilde dieren, natuurlijke fenomenen en de toekomst van onze planeet. De zender zal via digitale televisie te ontvangen zijn en zal in de plaats komen van Adventure One.

** Nederland 1 was afgelopen week marktleider op tv met 18,0 procent (6+, 18.00 – 24.00 uur). Nederland 2 behaalde een marktaandeel van 7,5, Nederland 3 had 7,1 procent. RTL4 had 14,3 procent, RTL5 scoorde 6,7 en RTL7 5,0. SBS6 had een marktaandeel van 10,8 procent, Net5 4,9 en Veronica 4,4. Tien scoorde 6,2 procent. Spoorloos was met 2,542 miljoen kijkers het best bekeken programma van de week. Radar had 2,028 miljoen kijkers en naar De Wedstrijden zondag keken 1,925 miljoen mensen. Het Journaal van 20.00 uur op maandag was goed voor 1,844 miljoen kijkers en Vermist had 1,551 miljoen kijkers. (SKO/Adformatie)

** Met de bouw van een forumwebsite is de lancering van Hotdog, het nieuwe discussieprogramma op jongerenzender 101 een feit. Hotdog, gepresenteerd door Arie Boomsma, is een talkshow waarin jongeren van uiteenlopende achtergronden en religies met elkaar in gesprek gaan. 101, de zender waar Hotdog wordt uitgezonden, is het nieuwe digitale 24-uurs jongerenkanaal van BNN en de Publieke Omroep, een interactieve zender, te volgen via digitale televisie en internet. (NRC)

** PSV begint vandaag met gratis televisie-uitzendingen via het internet. Op de website http://www.psv.tv zijn actuele beelden te zien over het reilen en zeilen bij de club. De club maakt ook eigen samenvattingen van wedstrijden. (BD)

** De oude top van de zendmast in Goes blijft waarschijnlijk in Goes. De gemeente heeft interesse om de 20 meter hoge buis ergens te plaatsen. Ook een bedrijf heeft interesse getoond om de oude top als reclamezuil te gebruiken. Eigenaar KPN beslist later wat er met de oude top gebeurt. De rood-witte top wordt donderdag met een helikopter van de toren gehaald en vervangen door een buis met nieuwe digitale antennes. (Omroep Zeeland)

UIT DE MEDIA:

** In Azerbajdzjan zijn gisteren twee journalisten beschuldigd van hoogverraad. De twee werken voor de krant Tolishi Sado, die zich vooral richt op de Iraanse minderheid in Azerbajdzjan. Wat de twee wordt verweten is nog onduidelijk. (Reuters/NRC)

** Televisiekijken is zo slecht voor de gezondheid van kinderen dat er een kijkverbod moet komen voor kinderen tot drie jaar. Ook zouden ze slechts mondjesmaat mogen kijken wanneer ze opgroeien. Dit zette de wetenschapper Aric Sigman uiteen in het vaktijdschrift Biologist, zo berichtte de Britse krant The Times gisteren. Het gaat niet alleen om de inhoud van de programma’s. Het kijken naar het beeldscherm veroorzaakt volgens Sigman ook ellende. Hij slaat alarm over de schadelijke effecten van televisie kijken, onder meer bijziendheid, corpulentie, diabetes, vervroegde puberteit bij meisjes, slaapproblemen en autisme. Sigman vreest ook dat televisie kijken tot leerproblemen op school kan leiden. (ANP/NRC)

** Mediagigant Viacom heeft een licentieafspraak gesloten met Joost, de nieuwe online televisiedienst van Skype-oprichters Niklas Zennström en Janus Friis. Dat betekent dat via het tv-kanaal programma’s te zien zullen zijn van MTV, Comedy Central en Spike. Dat meldt Reuters dinsdag. Lees verder.

** Hoofd persvoorlichting Pieter Klein van het ministerie van Financiën keert terug naar zijn oude werkgever RTL Nieuws. Na een eerdere periode als chef van de politieke redactie wordt de 40-jarige Klein nu per april adjunct-hoofdredacteur van het nieuwsprogramma. Klein is de opvolger van Hugo van der Parre die onlangs vertrok naar het tv-programma Nova. (AD/ANP)

** De regionale commerciële radiozender RadioNL is sinds vandaag ook via de kabel in Twente te ontvangen. De frequentie die Essent Kabelcom heeft toegewezen is 88.1 FM. Met het toelaten van RADIONL op de kabel van Essent in Twente is de vraag van vele luisteraars ingewilligd om de programma’s thuis via de kabel te kunnen beluisteren. RADIONL is zeer verheugd met de toelating op de kabel. (Persbericht)

** Er moet een televisiekijkverbod komen voor kinderen tot drie jaar. Hiervoor pleit wetenschapper Aric Sigman in het vaktijdschrift Biologist. Ook vindt Sigman dat jongeren slechts mondjesmaat mogen kijken wanneer ze opgroeien. Volgens de onderzoeker is tv-kijken slecht voor de gezondheid van kinderen. Het gaat niet alleen om de inhoud van programma’s, maar het kijken naar het beeldscherm veroorzaakt ook problemen. Zo zou het bijziendheid, corpulentie, diabetes, slaapproblemen en autisme tot gevolg kunnen hebben. (RTL)

** Expeditie Robinson krijgt opnieuw een vervolg: dit najaar is op Tien de negende serie van de bekende afvalrace te zien. Presentator is – uiteraard – Ernst-Paul Hasselbach, net als vorig seizoen bijgestaan door de Vlaamse Evi Hansen. Opvallend is dat de opnames dit jaar weer in Maleisië plaatsvinden. De afgelopen twee series werden respectievelijk in Panama en op de Filippijnen opgenomen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via www.tien.tv. (Via Telegraaf)

** Sinds deze week is via T-DAB (digitale etheerradio) op kanaal 12C van de publieke omroep een nieuwe dienst te beluisteren Audio Test. Het is een test met gefingeerde verkeersinformatie in het Duits (kwaliteit 32 kbps). Door dit testprogramma is de uitzendkwaliteit van de Concertzender teruggebracht naar 128 kbps. (via FMTV)

** Filmzender Film1 ziet zich gedwongen een 10-daagse gratis kijkperiode voor digitale TV-abonnees in te trekken. In de afgelopen weken hebben digitale TV-zenders Film1 en Sport1 ter gelegenheid van het eenjarig bestaan van 16 tot 26 februari een gratis kijkperiode aangeboden. Naar aanleiding van dit aanbod is Film1 er door de filmstudio’s op gewezen dat deze promotionele actie inbreuk zou maken op de rechten van enkele commerciële zenders. Na uitvoerig beraad heeft Film1 moeten besluiten de gratis kijkperiode in te trekken. De zender betreurt dit ten zeerste, voor zowel consumenten als voor de kabel- en satellietdistributeurs die aan deze actie mee hebben gedaan. De uitzendavond ter gelegenheid van de Oscar-uitreiking aan digitale kabel- of satellietabonnees kan wel doorgaan. In de nacht van zondag 25 op maandag 26 februari doet Film1 daar exclusief en live verslag van. Sport1 kan wel haar gratis kijkperiode van 16 tot 26 februari, met 24 uur sport per dag aanbieden. Film1 onderzoekt momenteel hoe zij – in samenwerking met de filmstudio’s en kabel- en satellietbedrijven – een alternatief voor de aangekondigde gratis kijkperiode aan digitale TV-abonnees kan aanbieden. (Persbericht)

** UPC heeft de particuliere bezorgdiensten die momenteel de mediabox bij klanten aanbieden, opgedragen zich niet agressief en opdringerig te gedragen. Bij de ombudsredactie van het Haarlems Dagblad, de Consumentenbond en de waakhond Consumentenautoriteit regende het de afgelopen weken klachten over de ‘bezorging’ van deze boxen, waarmee digitale tv gekeken kan worden. UPC-woordvoerder Marc Zellenrath erkent dat er fouten gemaakt zijn. Ook ouderen zullen niet meer benaderd worden en Zellenrath zegt dat er scherp wordt gekeken of de pakketdiensten de mediabox niet aanbieden bij UPC-klanten die al hebben aangegeven de box niet te willen ontvangen. (HD)

** Digitenne van KPN kampt met een softwareprobleem, maar de ontvangst van de zenders moet goed zijn. Dat zegt een woordvoerder naar aanleiding van klachten die onder meer bij Omroep Flevoland zijn binnengekomen over de ontvangst van digitale TV van KPN. Door het softwareprobleem komen sommige zenders twee keer in de lijst voor als het kastje opnieuw wordt geïnstalleerd. De fout wordt over enkele weken op afstand verholpen, de klant merkt daar dus weinig tot niets van. Uit gegevens van KPN blijkt volgens de woordvoerder dat problemen met de ontvangst niet aan KPN liggen. Mensen met ontvangstproblemen wordt aangeraden de antenne te verplaatsen.

** De Stichting Kabelnet Veendam moet concurrent Essent Kabelcom een schadevergoeding betalen van 140.000 euro. Inwoners van Veendam konden tot voor vorig jaar kijken naar digitale televisie van Essent. De Veendammer kabelstichting zette de kanalen echter op zwart, omdat Essent een wanbetaler zou zijn en zich niet aan afspraken hield. Essent Kabelcom stapte naar de rechter. Inmiddels is dus een schikking getroffen; de SKV moet 140.000 euro schadevergoeding betalen. In plaats van de digitale zenders, die Essent eertijds aanbood, gaat de SKV nu overigens zelf zogeheten digitale pluspakketten aanbieden. De kijker kan dan, naast 31 standaard zenders, kiezen uit bijvoorbeeld een sport- of filmpakket. (RTV Noord)

** De Belgische radiozender Nostalgie hoopt dit jaar nog een radiozender te kunnen opstarten die heel Vlaanderen bestrijkt. Onderhandelingen in die zin zijn momenteel aan de gang, en ze gaan “de goede weg op”, zegt Marc Vossen, algemeen directeur van Nostalgie. De onderhandelingen gaan over een fusie van vijf provinciale zenders die nu al bestaan in Vlaanderen. Die vijf provinciale radiozenders zijn: Radio Mango (West-Vlaanderen, in handen van Roularta), de Corelio-dochter Radio Go (Oost-Vlaanderen), Antwerpen 1 (Concentra), Contact Vlaams-Brabant en FM Limburg. (belga)

Marktaandeel Radio 2 groeit fors

Het marktaandeel van Radio 2 is in het nieuwe CLO van Intomart GfK flink gestegen van 13,1 naar 14,5 procent. Dat is geen verrassing, want het betreft hier de periode december 2006/januari 2007. In deze periode luisteren veel mensen naar de Top 2000 van de zender. Sky Radio ging terug van 10,5 naar 10,2 procent. Radio 538 had een aandeel van 10,1 (was 10,4). Radio 3FM bleef op 7,9 procent. Winst was er ook voor Radio 10 Gold, Radio 5 en 100 % NL. Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in december 2006-januari 2007. Dit resulteert in een rapportage die is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.914 respondenten van 10 jaar en ouder. RTL FM wordt per januari 2007 niet langer gemeten in het onderzoek en wordt met ingang van deze rapportage niet langer gerapporteerd.

nov/dec(in%)	dec/jan(in%)
01	Radio 2	13.1	14.5
02	Sky Radio	10.5	10.2
03	Radio 538	10.4	10.1
04	Radio 3FM	7.9	7.9
05	Radio 1	6.9	6.6
06	Q-Music	5.7	5.5
--	Radio Veronica	5.5	5.5
08	Radio 10 Gold	4.6	5.0
09	CAZ!	2.0	1.8
--	ClassicFM	1.8	1.8
11	Radio 4	1.7	1.7
12	Arrow Classic Rock Radio	1.5	1.5
--	Radio5	1.3	1.5
14	SlamFM	1.4	1.3
15	Arrow Jazz FM	0.5	0.5
16	100 % NL	0.2	0.4
17	BNR Nieuwsradio	0.4	0.3
18	KinkFM	0.3	0.2
==	Regio Radio	14.2	14.2
==	Regionale Commercieel Radio	2.3	2.2
==	Overige	7.2	7.2

UIT DE MEDIA:

** Radio 5 brengt van 5 tot en 9 maart van 07.00 uur tot 18.00 uur de Week van de Jaren Vijftig. Tijdens de dagprogrammering wordt alleen muziek uit de jaren 50 gedraaid en worden belangrijke nieuwsfeiten uit deze bijzondere periode in de geschiedenis besproken; de lancering van de Spoetnik, de watersnoodramp, maar ook de opkomst van Elvis Presley. Vrijdag 9 maart tussen 10.00 en 16.00 uur is de Top 100 van de jaren 50, samengesteld door de Radio 5 luisteraar. Vanaf 19 februari a.s. kan gestemd worden op de favoriete muziek uit deze periode via www.radio5.nl en teletekstpagina 298. (Persbericht)

** Vanaf vandaag is het voor de Nederlandse militairen in Uruzgan mogelijk om de digitale tv-zender Sport1 te zien. Doorgifte van de zender aan de vier compounds wordt door de Defensie Telematica Organisatie (DTO) en Sport1 mogelijk gemaakt. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de wens van het Ministerie van Defensie en de Nederlandse manschappen om ver van huis meer sport op televisie te kunnen kijken. Op de zender kunnen de militairen 24 uur per dag internationaal voetbal, tennis, hockey, basketbal, golf en darts zien.Tot nu toe werd in de kantines van de compounds waar de 1500 Nederlandse militairen voor de Afghaanse vredesmissie bivakkeren al een aantal zenders doorgegeven: Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, RTL 5, RTL 7, Journaal 24 en enkele radiostations. Dit aanbod wordt nu uitgebreid met Sport1. (Chellomedia/Broadcast Magazine)

“Plasterk houdt zelf cultuur en media”

De beoogd minister van OC&W Ronald Plasterk houdt zelf cultuur en media in zijn portefeuille. Dat heeft de persvoorlichter van de PvdA vandaag bevestigd. Tijdens het vorige kabinet was hiervoor nog een speciale staatssecretataris. Plasterk is een zwaargewicht in het wetenschappelijk onderwijs. Als directeur van het hoog aangeschreven Hubrecht Laboratorium geeft de hoogleraar biologie leiding aan genetisch onderzoek. Bij het grote publiek is hij vooral bekend van zijn columns in De Volkskrant en het tv-programma Buitenhof. Over zijn ervaringen met de culturele sector is niet veel bekend, maar twee jaar geleden stond hij al eens op Lowlands, waar hij een lezing gaf tijdens de Lowlands University. (VPRO)

UIT DE MEDIA:

** Dancing On Ice is niet meer op vrijdagavond maar vanaf 21 februari te zien op woensdagavond. Dat liet RTL4 woensdag weten. Het ijsdansprogramma werd op vrijdag gelijktijdig uitgezonden met Sterren Dansen Op Het Ijs van SBS6, dat de de meeste kijkers trekt. Aanstaande vrijdag is Dancing On Ice voor het laatst op die dag. (ANP/AD)

** BNN heeft twee nieuwe Lama’s gevonden, zo werd woensdag bekend. Jeroen van Koningsbrugge en Jandino Asporaat beschikken volgens de omroep over improvisatietalent en zijn grappig. In het BNN-programma Lama Gezocht werd nieuw talent gezocht voor de succesvolle show. Met de vondst van Van Koningsbrugge en Asporaat is er nog één plaats open. Wie die gaat opvullen is nog niet bekend. (ANP/AD)

** 3FM presenteert Classic Request; een week in het teken van de mooiste platen uit de popgeschiedenis, gekozen door de 3FM dj’s en 3FM luisteraars. Zij bepalen de inhoud van deze muzikale ‘blast from the past’. Hoogtepunt van de week is de Classic Request Top 100, vrijdag 16 maart van 9.00 tot 18.00 uur. Vanaf 24 februari kunnen luisteraars stemmen op hun favoriete classics.

** Sanoma Uitgevers B.V. dreigt het tijdschrift Salomé voor de rechter te slepen als de reclamecampagne op de radiozender Arrow Jazz FM niet met onmiddellijke ingang wordt gestopt. Een radiospotje waarin Salomé op humoristische wijze wordt afgezet tegen het denkbeeldige tijdschrift “Ibelle”, een kwinkslag naar het tijdschrift Libelle van Sanoma, heeft de uitgeverij van titels als Libelle, Margriet en Esta doen besluiten om Salomé bij sommatiebrief te sommeren met onmiddellijke ingang met de campagne te stoppen. In de radiocommercial wordt “Ibelle” afgeschilderd als een truttig blad dat niet meer van deze tijd is. Sanoma eist niet alleen dat Salomé de gewraakte reclame met onmiddellijke ingang stopzet, maar ook dat een lijst wordt verschaft van media die de reclame inmiddels hebben uitgezonden en een schriftelijke toezegging dat Salomé in de toekomst afziet van ieder gebruik van merknamen van Sanoma Uitgevers B.V. Mocht Salomé niet binnen 24 uur gehoor geven aan deze eisen, dan zal Sanoma zonder nadere aankondiging rechtsmaatregelen treffen, waaronder het instellen van een vordering tot vergoeding van de door Sanoma Uitgevers B.V. te lijden schade. (Persbericht)

** KPN onderzoekt of de storingen van het digitale tv signaal worden veroorzaakt door de ontvangers. Sinds deze week is via de zendmasten in Lelystad en Almere het complete zenderpakket van Digitenne te ontvangen. Maar de KPN krijgt klachten over de kwaliteit van het beeld. Mogelijk kunnen de digitale ontvangers het signaal van het uitgebreide pakket niet goed verwerken. Wanneer de ontvangstproblemen voorbij zijn is niet duidelijk. (Omroep Flevoland)

“Kort geding tussen Hendriks en Harding van de baan”

“Ruud Hendriks heeft hedenmorgen een lening van tussen de 900.000 en 1 miljoen euro betaald. Een door mij aangespannen kort geding tegen Hendriks is daarmee van de baan.” Dit verklaart Lex Harding desgevraagd tegenover DutchMedia. Hendriks bevestigt die betaling, maar zegt tegelijkertijd nooit een dagvaardig te hebben verkregen. Eerder vandaag werd (in de Financiele Telegraaf) bekend dat Harding en Hendriks na een discussie opnieuw met elkaar in de clinch liggen in hun aandeelhoudende rol bij 2HMedia BV (de eigenaar van Slam! FM). Samen met Marcel Dijkhuizen bezit Harding circa tweederde van de aandelen van 2HMedia BV. “Onze vriendschap heeft betere tijden gekend,” zo schetst Harding zijn verhouding met Hendriks. 

“Zenders verplicht ondertiteld”

Televisiezenders moeten worden verplicht om hun programma’s te ondertitelen. Bovendien moeten kijkers direct kunnen zien wanneer tv-programma’s worden gesponsord. Dat hebben de Europese ministers voor media gisteren afgesproken tijdens een informeel overleg in Berlijn. Zij spraken op uitnodiging van de Duitse minister voor media Neumann over de vernieuwde Europese mediarichtlijn Televisie zonder grenzen. Volgens de mediaministers moeten overheden ook beter buitenlandse (commerciële) zenders kunnen aanpakken die misbruik maken van regels die gelden in het land van ontvangst. RTL bijvoorbeeld valt onder de milde Luxemburgse wetgeving. Hierdoor heeft de commerciële zender meer vrijheid op het gebied van sponsoring en product placement dan concurrenten als Tien en SBS. De ministers hebben gisteren afgesproken dat er meer samenwerking moet komen tussen ‘verzendende’ en ‘ontvangende’ landen, in het geval van RTL dus Luxemburg en Nederland. In mei moet de richtlijn, die de Europese Commissie in december 2005 heeft opgesteld, worden aangenomen tijdens formeel beraad van de ministers. (NRC)

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar Casema is gestart met het wijzigen van de analoge tv-zenderindeling. De aanpassing is nodig om op het netwerk ruimte vrij te maken voor nieuwe diensten zoals digitale televisie, HDTV en nieuwe zenders. Gisteren is de operatie van start gegaan in een aantal gemeenten boven Rotterdam waaronder Zevenhuizen-Moerkapelle. Volgende week zijn Amstelveen en gemeenten in Utrecht-oost aan de beurt. Op 13 maart volgen de Alphense regio en enkele Goudse gemeenten waaronder Waddinxveen. Twee weken later is de rest van de provincie Utrecht aan de beurt. Met de wijziging veranderen alleen de frequenties van de tv-zenders. Het aanbod en het aantal tv-zenders blijft gelijk.

** De commerciële radio Q-Music verliest voor het eerst in zijn bestaan licht terrein in Vlaanderen. Het marktaandeel van concurrent 4FM blijft groeien. Uit het luisteronderzoek in de periode september-december blijkt dat het marktaandeel van Q-Music met 1 procent gezakt is ten opzicht van de vorig meting. Bij 4FM is het marktaandeel met 1,8 procent gestegen. “Dat het marktaandeel licht daalt heeft te maken met het feit dat de luisterduur wat is afgenomen”, zegt Peter Bossaert, algemeen directeur van Q-Music. Het gemiddeld dagbereik van Q-Music blijft gelijk in vergelijking met de vorige meting. Bij de openbare radiozenders zijn er geen grote verschuivingen. Radio 2 en Radio 1 gaan er licht op vooruit. Donna verliest dan weer een beetje. Klara en Studio Brussel blijven status-quo.

** Petra Bakker Schut legt op 1 maart haar functie van hoofdredacteur bij het weekblad Story neer. Bakker Schut en Sanoma Uitgevers verschillen van mening over het te voeren beleid en de koers van het weekblad in de toekomst. Volgens de uitgever is in goed overleg besloten om de samenwerking te beëindigen. Matthieu Slee, chefredacteur van Story, neemt voorlopig haar werkzaamheden waar. (Adformatie)

** Linda de Mol en Gordon presenteren vanaf 19 maart op Tien het nieuwe programma Just the Two of Us. In deze live-show worden negen bekende Nederlanders met een beperkt zangtalent, onder wie Edwin Evers, Sonja Silva en Rick Brandsteder, gekoppeld aan toppers uit de vaderlandse muziek. SBS6 begint op 23 maart met een soortgelijk programma: So You Wanna Be A Popstar. Nance en Gerard Joling presenteren deze show. (AD)

** Coen van Hoewijk, de eerste journaallezer, is op 6 februari op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Leiderdorp overleden. Het eerste televisiejournaal in Nederland werd op 5 januari 1956 uitgezonden als NTSjournaal, de voorloper van de NOS. De eerste uitzendingen waren driemaal per week, op dinsdag, donderdag en zaterdag, duurden een kwartier en kenden geen presentator. De in Den Bosch geboren Coen van Hoewijk was op 3 oktober 1957, pas één jaar na de oprichting, de eerste journaallezer die in beeld verscheen. Hij bracht de kijkers op de hoogte van het nieuws omtrent een onbestuurde straaljager, die anderhalf uur boven Nederland had gevlogen. Tot eind 1962 vervulde Van Hoewijk de rol van nieuwslezer, waarna hij een nieuwe betrekking aanvaardde bij het ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne. Sindsdien meed Van Hoewijk de publieke belangstelling: „Ik wil geen poespas”, en: „Opa vertelt niet meer!” (Telegraaf)

** Opgelicht heeft een vernieuwde naam: het TROS-programma heet vanaf 20 februari Opgelicht?! „We krijgen wel eens te maken met juridische stappen naar aanleiding van onze rubriek”, zegt een woordvoerster van de TROS. „Door een vraagteken en een uitroepteken erbij te zetten, zijn we iets minder stellig. Mensen die in onze uitzending te zien zijn, komen zo niet per definitie als oplichter te boek te staan.” (Telegraaf)

** Omroep Max heeft een nieuwe Bob Ross ontdekt. Gary Jenkins, in landen als Amerika en Japan al enorm beroemd, leert met een geheel eigen methode mensen schilderen. De seniorenomroep heeft 24 afleveringen aangekocht die rond de zomer zullen worden uitgezonden. Door het wekelijks geprogrammeerde middagprogramma kunnen de oudjes in Nederland direct van start: Max brengt naast de serie op televisie een ondersteunend ‘studiepakket’ uit. (Telegraaf)

** Oud-hoofdredacteur Harry Lockefeer van de Volkskrant is vrijdagmiddag op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bussum overleden. Een dag eerder was hij getroffen door een hartinfarct. Dat heeft de Volkskrant bekendgemaakt. Lockefeer was van 1982 tot 1995 hoofdredacteur van de krant, na een jaar adjunct-hoofdredacteur te zijn geweest. De huidige hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes zei geschokt te zijn door de dood van Lockefeer. ,,Het is totaal onverwacht. Hij was nog zo vitaal, stond nog volop in het leven”, aldus Broertjes. Hij herinnert zich Lockefeer als de man tijdens wiens hoofdredacteurschap de Volkskrant groot en welvarend werd. Bij zijn vertrek was de oplage 370 duizend. Hij heeft volgens Broertjes het journalistieke gezag van de Volkskrant vergroot. ,,Die veranderde van een studentenkrant in een kritische krant voor een breed lezerspubliek.” (ANP/AD)

** Discovery Channel stopt met de sponsering van haar wielerploeg. Discovery Channel maakte gisteren bekend de sponsoring aan het eind van dit jaar te stoppen. De televisiezender begon in 2005 met de sponsoring en dat was het jaar dat Armstrong voor de laatste maal de Tour de France won. Vorig jaar stelde de formatie in Frankrijk teleur. (NRC/AP)

Consumentenbond dient klacht in tegen UPC

De Consumentenbond stapt naar de onlangs opgerichte Consumentenautoriteit om zich te beklagen over kabelbedrijf UPC. Dat zou zich bij de promotie van digitale televisie nog altijd schuldig maken aan agressieve verkoopmethoden. UPC verspreidt onder twee miljoen klanten decoders voor digitale televisie. Volgens de Consumentenbond zouden veel mensen aan de deur tekenen voor een abonnement, terwijl ze denken voor ontvangst van het pakketje te hebben getekend. De kabelmaatschappij kwam over de kwestie al eerder in aanvaring met consumentenorgainsaties en de Tweede Kamer. Naar aanleiding daarvan beloofde UPC beterschap. UPC weerspreekt de kritiek van de Consumentenbond> “Wij hebben de laatste tijd geen meldingen van klachten van consumenten binnen gekregen. In onze ogen klopt onze verkoopprocedure. Klanten kunnen op meerdere momenten ervoor kiezen niet met ons in zee te gaan. Volgens ons is de klacht onterecht,” aldus een woordvoerder van het kabelbedrijf. (UPC)

“Telefonica doet Endemol volgende week in verkoop”

Endemol wordt op 14 februari 2007, de dag van de buitengewone aandeelhoudersvergadering waar toestemming wordt gevraagd voor de acquisitie van Endemol Frankrijk, officieel te koop gezet door grootaandeelhouder Telefonica. Dat meldt de Financial Times vrijdag op basis van ‘mensen bekend met de situatie’. Telefonica, dat zo’n 75 procent in Endemol bezit, heeft deze activiteiten vorig jaar nog bestempeld als niet-kern. Analisten speculeerden al maanden op de fusie tussen Endemol en de Franse activiteiten, waarna de Spaanse grootaandeelhouder haar hele belang in het concern tegelijk kan verkopen. Het bedrijf achter Big Brother en Deal or No Deal kondigde begin dit jaar de aankoop van Endemol Frankrijk aan. De transactie waardeert Endemol Frankrijk op maximaal 450 miljoen euro. Merrill Lynch is volgens de zakenkrant aangesteld als begeleidende bank. De potentiële kopers zijn John de Mol en investeringsmaatschappijen, maar ook een buy-out door het management behoort tot de mogelijkheden, schrijft de Financial Times. (NU)

UIT DE MEDIA:

** De Amerikaanse fotograaf Spencer Platt is de winnaar van de World Press Photo 2006. Zijn foto van een groep jonge Libanezen in Zuid-Beiroet is vrijdag verkozen tot beste foto van het jaar. De hip geklede Libanezen, met zonnebrillen en mobieltjes in hun hand, rijden in een cabriolet verdwaasd rond in een buurt die zwaar getroffen is door Israëlische bombardementen. Platt, werkzaam bij Getty Images, maakte de foto op 15 augustus 2006. Het was de eerste dag van een staakt-het-vuren tussen Israël en de Libanese sjiitische beweging Hezbollah. Duizenden Libanezen keerden terug naar hun huizen. (ANP/AD)

** De omzet van tijdschriften die het Finse uitgeefconcern Sanoma in Nederland op markt brengt, is vorig jaar gedaald. De totale inkomsten van Sanoma Magazines Netherlands, waar bladen als Libelle, Nieuwe Revu en Donald Duck onder vallen, bedroegen 541 miljoen euro tegen 531 miljoen euro het jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers die het moederconcern donderdag heeft gepubliceerd. De daling is te wijten aan een lagere losse verkoop en het stopzetten van enkele bladen. Het aantal abonnementen daalde licht, aldus Sanoma. De vrouwenbladen Libelle en Margriet, die een nieuw uiterlijk kregen, werden volgens de Finnen wel goed ontvangen op de lezersmarkt. (Volkskrant)

** De Britse acteur Ian Richardson, vooral bekend door zijn rol als machiavellistische politicus in de televisieserie House of Cards, is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. In Nederland was Richardson ook te zien in de KRO-serie Murder in Mind. De Schotse acteur won een Bafta voor zijn rol in House of Cards, die in Nederland in de jaren negentig door de KRO is uitgezonden. Voor de twee vervolgseries To Play the King en The Final Cut werd hij eveneens voor de Britse film- en televisieprijs genomineerd. Vanaf volgende maand is Richardson nog te zien in de filmbiografie Becoming Jane, over het leven van de Engelse schrijfster Jane Austen. (ANP/AD)

** Het Joegoslavië- tribunaal heeft gisteren een Kroatische journalist veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf wegens het publiceren op zijn website van de namen van beschermde getuigen. De publicatie schaadt volgens de openbare aanklagers hun pogingen om getuigen te beschermen als ze in een proces belastende verklaringen hebben afgelegd. De journalist, Domagoj Margetic, moet ook een boete van tienduizend euro betalen. Vorig jaar werd een andere Kroatische journalist voor hetzelfde feit veroordeeld tot 20.000 euro boete. Volgens de rechter is Margetic zwaarder bestraft omdat hij tevoren uitdrukkelijk was gewaarschuwd om geen namen van getuigen te publiceren. (AP)

** De steunzender van Radio Gelderland in Arnhem verhuist op 1 maart van frequentie. De 102.0 MHz wordt ingewisseld voor 88.9 MHz. Het vermogen van de zender blijft ongewijzigd. De frequentie 88.9 MHz is minder gevoelig voor storingen dan de huidge frequentie.

** De weerberichten van Radio 2 krijgen een wat jonger geluid. Meteorologen Grieta Spannenburg (35) en Alfred Snoek (25) van Meteo Consult worden de belangrijkste presentatoren van de weerpraatjes op Radio 2. Ze volgen de eind vorig jaar vertrokken weerman Jan Versteegt op, die op elke dag van de week meerdere keren per dag live het weer deed. Spannenburg en Alfred Snoek zijn vanaf maandag 12 februari om 7.20 uur op de zender te horen. (RadioActive.blog)

** Een meerderheid van Provinciale Staten vindt niet dat Omroep Flevoland extra geld moet krijgen om nieuwsprogramma’s te ondertitelen. Een motie van de Partij van de Arbeid met die strekking haalde het niet. Indienster Tity Zeilstra-van der Meulen is teleurgesteld. Zij doet nu een beroep op Omroep Flevoland om uit eigen middelen de benodigde 30.000 euro te halen om te blijven ondertitelen. De meeste partijen in Provinciale Staten steunden de motie niet, omdat ze vinden dat Omroep Flevoland voldoende financiële middelen heeft om de ondertiteling zelf te betalen. (omroep Flevoland)

Publieke omroepen staken juridische procedures

De omroepverenigingen AVRO, KRO, NCRV, TROS, VARA en VPRO staken hun juridische procedures tegen de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep over de invoering van het nieuwe programmeermodel. Dat hebben ze donderdag laten weten in een gezamenlijke verklaring. De zes omroepen zien af van procedures na het lezen van de tekst van het nieuwe regeerakkoord. Daarin wordt de verantwoordelijkheid van de omroepverenigingen als zelfstandige autonome organisaties voor de eigen programma-inhoud en de daarbij behorende budgetten genoemd. Ook wordt het wetsvoorstel over de organisatie en uitvoering van publieke mediaopdracht ingetrokken en wordt op korte termijn een nieuw wetsvoorstel ingediend. Daarom hebben de omroepen minder behoefte aan een rechterlijke toetsing van het programmeermodel aan de huidige mediawet. Lees verder.

UIT DE MEDIA:

** Marcel van Lingen is woensdag benoemd tot directeur en hoofdredacteur van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD), het samenwerkingsverband van de regionale dagbladen in Nederland. De 50-jarige Van Lingen is de opvolger van Henk Dam, die na twaalf jaar zijn functie neerlegt. Hij begon zijn journalistieke loopbaan in 1981 als regioredacteur bij Dagblad De Limburger. Later werkte hij onder meer als chef politieke redactie en chef opinie voor Het Parool. Sinds 2000 is Van Lingen in dienst van de GPD, eerst als chef algemene verslaggeving en sinds 2001 als adjunct-hoofdredacteur (ANP).

** De KRO heeft een eerder opgenomen discussieprogramma over zelfdoding tegengehouden. In het programma heeft een katholieke verpleeghuispastor iets teveel begrip voor een onlangs voor de rechter gesleepte ‘zelfdodingsconsulent’. De KRO houdt het er volgens dagblad Trouw op dat het officiële katholieke standpunt niet duidelijk genoeg naar voren zou zijn gekomen. Pastor Marinus van den Berg zegt in het RKK-programma ‘Soeterbeeck’ dat hij het eens is met de katholieke regels over zelfdoding, maar dat de praktijk een stuk ingewikkelder ligt. Hij vindt dat mensen die uiteindelijk kiezen voor de dood, geholpen moeten worden met de vraag hoe die levensbeeindiging zou kunnen gebeuren. (Telegraaf)

** RTV Amstelveen, de nieuwe lokalo van Amstelveen, is op de kabel met radio-uitzendingen begonnen. Via de ether is het station nog niet te beluisteren. Het wachten is op een zendmast. Het uitzenden begon dinsdagavond 6 februari met een live jazzprogramma. De volgende dag was er een ’s middags een cabaretprogramma, tussen 18.00 en 20.00 uur een muziek- en daarna twee uur lang een jongerenprogramma. Verder is er 24 uur per etmaal muziek tussen de live programma’s. Hoe de lokale nieuwsvoorziening gaat worden verzorgd is nog onduidelijk. Er is nu ook een uitgebreid en representatief Programmabeleid Bepalend Orgaan (PBO) geïnstalleerd door VVD-wethouder Hellendall. Het station is de opvolger van Straal, die moest verdwijnen, omdat onder meer het bestuur uit alleen nog de directeur bestond en ook het PBO verre van representatief was. Verder waren er enorme financiële problemen. De gemeente heeft de ontstane schuld van Straal weggewerkt en vervolgens geld in de nieuwe organisatie gepompt. (Amstelveen.blog)

** Maasland FM/D-tv in Oss moet digitaal te ontvangen zijn. Dat stelt de OLON, de overkoepelende organisatie voor lokale omroepen in Nederland. De Tweede Kamer vindt dat een lokale omroep te ontvangen moet zijn via de meest gangbare manier om televisie te kijken en radio te luisteren. In Oss is dat volgens de OLON dat de digitale decoder. Niettemin is D-tv alleen analoog te ontvangen. De lokale omroep gaat daarom digitale doorgifte via de rechter afdwingen. Ook zou het een groot probleem zijn als de 35 lokale tv-zenders in Brabant alleen analoog zijn te zien, zegt beleidsmedewerker Toos Bastiaanse. “Dat betekent in eerste instantie dat je publiek kwijt raakt, maar ook je adverteerder, bijvoorbeeld. Op het moment dat het bedrijfsleven in de gaten heeft: ‘die omroep is niet meer te ontvangen’ dan gaan die inkomsten ook weg. Het is de dood voor lokale omroepen.” (Omroep Brabant)

** Bij de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) verdwijnen zeven of acht volledige banen. Dat is het gevolg van een reorganisatie. NDC is uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Beide kranten kunnen sinds kort efficiënter werken vanwege een nieuw computersysteem bij de beeldredacties. Daardoor is een aantal werknemers overbodig geworden. Zowel in Groningen als in Leeuwarden gaat het om 3,8 arbeidsplaatsen. Het is onduidelijk hoeveel medewerkers dat precies inhoudt. (RTV Drenthe)

** RTV Drenthe gaat vanaf 1 april de televisieprogramma’s ondertitelen. Het College van GS heeft daar voor het jaar 2007 een bedrag van 45.000 euro voor uitgetrokken. Ook voor de jaren 2008 en 2009 is in financiering voorzien. De ondertiteling biedt met name doven en slechthorenden de mogelijkheid om de programma’s van RTV Drenthe toch te kunnen volgen.

** Schrijver-journalist Pieter Nouwen is afgelopen vrijdag op 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Meppel overleden. Dat heeft zijn familie woensdag bekend gemaakt. Nouwen werd in Geldrop geboren. Hij werkte een aantal jaren voor Elseviers Weekblad. Boeken van Nouwen zijn De Pias van het Pentagon, De Lichtwachter en De God in de Machine. Zijn boek Het Negende Uur werd in 2000 door de Evangelische Omroep verfilmd. (RTV Drenthe)

** Nederlanders hebben het afgelopen jaar massaal platte televisies gekocht. De verkoop van deze apparaten steeg ruim 83% in vergelijking met 2005. Dat meldt het onderzoeksbureau GfK. De populaire lcd-tv’s en plasmaschermen gingen als warme broodjes over de toonbank. Volgens de onderzoekers ging het om een recordaantal van maar liefst 885.000 platte tv’s. Met dit aantal is een omzet van 1 miljard euro gemoeid, aldus GfK.

** De filmzender Film1 zal in de periode van 16 februari tot en met 26 februari te zien zijn voor alle digitale abonnees. Film1 bestaat deze maand één jaar en zal daarnaast live en exclusief de uitreiking van de Oscars live uitzenden. Ook digitale klanten zonder abonnement op Film1 kunnen in de periode van 16 tot en met 26 februari kijken naar het aanbod van de zender alsmede de uitreiking van de Oscars (nacht van 25 op 26 februari).

** Gedeputeerde Staten van Drenthe willen voorafgaand aan het verlenen van een nieuwe zendperiode aan een regionale omroep aan verschillende partijen vragen om informatie te geven over RTV Drenthe. Daarnaast zal er een klanttevredenheidsonderzoek worden uitgevoerd. Gedeputeerde Staten willen deze informatie gebruiken om te beoordelen of RTV Drenthe in aanmerking komt voor financiering voor een nieuwe periode van vijf jaar. In de herfst van 2007 zal er een besluit worden genomen welke regionale omroep van april 2008 tot en met april 2013 door de provincie zal worden ondersteund. (BON)

** Het Commissariaat voor de Media heeft minister van der Hoeven gisteren geadviseerd het bestuur van de Publieke Omroep (PO) te versterken. Volgens de mediawaakhond ontbreekt het het omroepbestel aan een goede structuur van onderscheidende taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. De voornaamste oorzaak hiervan ligt in het feit dat publieke omroepinstellingen een verenigings- of stichtingsvorm hebben. (Adformatie)

** Het nieuwe kabinet wil alcoholreclame op radio en televisie in de vroege avonduren verbieden. Volgens het conceptregeerakkoord willen de partijen het uitzenden van dergelijke commercials voor 21.00 uur verbieden. Het huidige kabinet was al van plan om drankreclames aan banden te leggen. Maar minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) trok dit dreigement in toen de alcoholbranche beloofde de reclame te voorzien van een waarschuwing onder de zestien jaar niet te drinken. Bij de introductie noemde de Stichting Alcolholpreventie (STAP) de slogan ‘Alcohol onder de 16, nog even niet’ verkapte reclame. (Telegraaf)

** Het voormalige zendschip van Radio Veronica – de Norderney – mag niet naar Middelburg komen. Dat heeft het gemeentebestuur dinsdag besloten. Het zendschip is nu een partyschip en ligt in Antwerpen, maar moet daar weg. De eigenaar zoekt een ligplaats in Nederland en probeerde het ook in Middelburg. Daar heeft het schip in 1983 aan de Loskade gelegen. Door klachten over geluidsoverlast werd de vergunning toen niet verlengd. Het college verwacht dezelfde klachten als het schip daar opnieuw komt te liggen. (via o.a. Omroep Zeeland)

“Extra geld Publieke Omroep, NPS blijft”

Er komt extra geld voor de publieke omroep. Dit blijkt uit het concept-regeerakkoord dat via BNR Nieuwsradio is uitgelekt. Met het extra geld voor de publieke omroep wordt zij minder afhankelijk van reclame-inkomsten. Het wetsvoorstel van oud-staatssecretaris Medy van der Laan om de NPS op te heffen en het omroepbestel drastisch te hervormen wordt ingetrokken.

Nederland 1 in week 5 marktleider

Nederland 1 was afgelopen week marktleider op tv met 18,9 procent (6+, 18.00 – 24.00 uur). Nederland 2 behaalde een marktaandeel van 7,0, Nederland 3 had 6,2 procent. RTL4 had 14,2 procent, RTL5 scoorde 7,0 en RTL7 4,7. SBS6 had een marktaandeel van 10,6 procent, Net5 5,5 en Veronica 4,3. Tien scoorde 6,7 procent. Spoorloos was het best bekeken programma van de week met 2,705 miljoen kijkers. De Wedstrijden zondag had 2,421 miljoen belangstellenden. Het Journaal van 20.00 uur op maandag scoorde 2,016 miljoen kijkers, Radar had 1,973 miljoen kijkers en Kalm aan en rap een beetje (Herman Finkers) was goed voor 1,948 miljoen kijkers. (SKO/Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Voor het eerst in tien jaar is een publieke radiozender weer de grootste van Nederland. Radio 2 heeft met 11,2% het hoogste percentage luisteraars in 2006 getrokken. De koers die Radio 2 tien jaar geleden inzette is een succes, zo blijkt uit de luistercijfers die vandaag door Continu LuisterOnderzoek werden gepubliceerd. Radio 3 (nu 3FM) was begin jaren negentig, tot en met 1996, het best beluisterde radiostation in Nederland. In 1997 haalde Sky Radio de publieke zender in en bleef tot en met 2003 marktleider. Radio 538 had in 2004 en 2005 het hoogste luistertijdaandeel. In 2006 passeerde Radio 2 (11,2%) Radio 538 (11,1%). (Persbericht)

** De Britse omroep BBC dwingt kijkers het gebruik van Microsoft Windows af wanneer het start met on-demand televisie. Hierdoor wordt belastinggeld verspild aan een monopolist en worden kijkers beperkt door één technologie, zo stelt het Engelse Open Source Consortium (OSC). Dat blijkt volgens de OSC uit een document van de BBC Trust die de mogelijkheden voor on-demand televisie onderzocht, zo meldt Sourcewire. “De BBC moet geen besluiten nemen die de consument beperken”, vindt Iain Roberts van de OSC. “De omroep moet objectief zijn.” Hij vindt het onacceptabel dat er zoveel geld naar één enkel bedrijf gaat en stelt dat dit ten nadele is van de concurrentie van Microsoft. (Webwereld)

** De participatiemaatschappijen van ABN Amro en de Duitse verzekeraar Allianz kopen definitief de Haagse uitgever SDU. Dat heeft een woordvoerster van ABN Amro gezegd. Er is een principeovereenkomst met de aandeelhouders, het ministerie van Financiën en uitgever Wolters Kluwer. Analisten schatten de waarde van de uitgever van vaktijdschriften en de Staatscourant op ongeveer 400 tot 480 miljoen euro. Europese mededingingsautoriteiten moeten de principeovereenkomst nog goedkeuren. (Volkskrant/Adformatie)

** De zendmast in Goes wordt op 22 februari afgetopt. Dat hebben zenderbeheerder KPN en de gemeente Goes besloten. Op donderdag komen Zwitserse antennebouwers naar Goes per helikopter. Op de rood-witte top van de tv-toren hangen analoge antennes, die worden vervangen door digitale antennes. Omdat die kleiner zijn, kan de toren worden ingekort. Het aftoppen gebeurt met een helikopter die tot windkracht vijf kan worden ingezet. Goes richt enkele spotplaatsen voor toeschouwers. (Omroep Zeeland)

** In Den Haag verschijnt in het voorjaar een nieuwe krant die één keer in de week op straat zal worden verkocht. De krant op tabloid formaat gaat Den Haag Centraal heten en is opgezet door een groep investeerders. Zij denken dat er een markt is voor een lokale kwaliteitskrant na het verdwijnen van de Haagsche Courant. De weekkrant zal zich vooral richten op de gemeentepolitiek, cultuur en lifestyle. Hoofdredacteur is Coos Versteegh die tot voor kort als redactiechef bij het AD werkte. De oplage van Den Haag Centraal is nog niet bekend. De krant krijgt zeker een jaar de tijd zich te bewijzen. (RTV West)

** Nadat het Leidsch Dagblad de afgelopen jaren al verschillende reorganisaties doormaakte, staat de krant ook in 2007 weer een bezuinigingsoperatie te wachten. Zo wordt er opnieuw gesnoeid in het aantal banen en verlaat de krant het pand aan de Rooseveltstraat. De huur is opgezegd, maar een nieuwe plek is nog niet gevonden. In het pand zijn ook twee andere kranten van het Telegraaf-concern gevestigd; het Witte Weekblad en Het op Zondag. Het Leidsch Dagblad stapt mogelijk ook over op een kleiner formaat. Directeur Harry de Wit van het Leidsch Dagblad meldt zaterdag in zijn eigen krant geen voorstander te zijn van het populaire tabloid-formaat. Wel ziet hij iets in het zogenaamde ‘Berliner’ formaat. Dat is kleiner dan de huidige krant, maar groter dan tabloid. Hoofdredacteur Geert ten Dam meldt in hetzelfde artikel dat de redactionele formule van de krant de komende tijd geevalueerd zal worden. Onder andere door een lezersonderzoek. Ook hij sluit de overstap naar een nieuw formaat niet uit. (Sleutelstad)

** De lokale omroep Smelne FM, lokale omroep voor Smallingerland, is gestart met testuitzendingen via de 106.5 MHz. De uitzendingen zijn in stereo en voorzien van RDS. Smelne FM zal ook Radio 1 WKfm uitzenden van 9 tot en met 11 februari in samenwerking met BNN vanuit het Thialf Stadion in Heerenveen. Dit programma wordt gemaakt met de HOS uit Heerenveen en Radio Centraal uit Weststellingwerf. (LO)

** Etherpiraat Paradise FM uit Oudwoude heeft 980 euro gedoneerd aan goede doelen in Moldavië. Met de verkoop van een caravan kon 230 euro verdiend worden en eigen bijdragen en sponsors maakten de totaalsom rond op 980 euro. Het bedrag is vrijdagavond overhandigd door het Paradise FM team aan het plaatselijk Moldavië comité. Paradise FM doet elk jaar een eindejaarsmarathon tussen de kerst en nieuwjaarsdag. Dit jaar werd ook een omgebouwde camper gebruikt om de zender te promoten. Deze camper vervangt de verkochte caravan die de laatste 6 jaar dienst deed. (Waldnet)

** Via het Etalagekanaal van Casema is de komende periode Baby TV te zien. Baby TV zendt tv-programma’s uit voor baby’s, peuters en kleuters. Via het Etalagekanaal van Casema, dat wordt uitgezonden in het analoge en digitale basispakket is gedurende een bepaalde periode een tv-zender te zien die normaal alleen via het digitale pluspakket is te zien.

** De website 3VOOR12/Den Haag gaat een eigen alternatieve regionale Top 100 maken. De website reageert daarmee op de Top 500 van de regionale omroep Radio West. Afgelopen weken zond de omroep die lijst uit. ‘Radar love’ van de Golden Earring eindigde op nummer 1. Volgens 3VOOR12/Den Haag is er in hun lijst geen plek voor acts als Kane, Golden Earring, Shocking Blue, Di-rect en Anouk, maar wel voor acts als Doll House Drama, Cooper, The Polar Exploration Ship, Atombox, Noblesse, Mr. Poh, Charly & Gallus etc. Opvallend is dat twee van de genoemde ‘alternatieve’ acts ook in de Top 500 van Radio West staan. Namelijk Doll House Drama op nummer 68 en Atombox op nummer 72. De komende weken wordt een lijst gemaakt van alle nummers die kans maken om in de Top 100 te komen. Vervolgens kunnen mensen via internet stemmen op hun favoriete songs. (AD)

** Telenovelle Lotte stopt op de zender Tien. Volgens een woordvoerder van de zender is de koek op en het verhaal uit. ,Een van de kenmerken van een telenovelle is dat het een eindigend verhaal is. We hebben nog vijfendertig extra afleveringen gemaakt, van de oorspronkelijk Zuidamerikaanse serie, maar vanaf medio april is het echt klaar. Dan is het sprookje uitgekomen”, aldus de woordvoerder vrijdag. Welk programma in de plaats van Lotte komt, is nog niet bekend. (ANP/AD)

** Journaalpresentatrice Iwris kelly is van de NOS overgestapt naar de TROS. Dat heeft een TROS-woordvoerder vrijdag meegedeeld. Bij de TROS gaat Kelly werken als verslaggeefster bij het programma Vermist, dat nu wekelijks te zien is. Voordat zij in 2002 bij de NOS kwam, was Kelly werkzaam bij de Amsterdamse zender AT5. (ANP/AD)

** Casema wijzigt per 13 februari de zenderindeling van de televisie in Zevenhuizen-Moerkapelle en Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat Hierdoor moeten abonnees in deze gemeenten hun televisies en videorecorders opnieuw instellen. Alleen de frequenties van de televiziezenders worden gewijzigd, de inhoud en het aantal zenders van het huidige tv- en radio-pakket wijzigt niet. Ook in Lansingerland (alleen Bergschenhoek) en Capelle aan den IJssel worden de wijzigingen doorgevoerd. (RTV West)

** Internetfenomeen Google mag de naam van zijn e-maildienst niet meer gebruiken in Europa. Een Duitser had daarvoor een zaak aangespannen bij het Europese Harmonisatiebureau voor de Interne markt. Daniel Giersch had de naam ‘G-mail’ geregistreerd en ‘Gmail’ leek daar volgens hem te veel op. Hij kreeg dus gelijk, waardoor Google in Europa de naam Google Mail moet gaan gebruiken. Giersch zegt dat Google hem op een bepaald moment 250.000 dollar heeft geboden voor de naam. (HLN)

** De VARA heeft Matthijs van Nieuwkerk berispt voor een bijverdienste. De presentator van De wereld draait door praatte deze week tijdens een bijeenkomst in Amsterdam de Nederlandse lancering van Windows Vista aan elkaar voor Microsoft Nederland. Een paar uur na deze presentatie interviewde hij in De wereld draait door een van de ontwerpers van Windows Vista. De omroep „vindt het niet wenselijk dat een van haar presentatoren betrokken is bij de lancering van een commercieel product”. „We hebben gepraat. Het is eens, maar nooit weer”, aldus een woordvoerder van de VARA. „En Matthijs beaamt dat.” (NRC)

** NightLiveXS is voortaan te horen op KX Radio. Begin deze maand werd bekend dat LiveXS en Kink FM de samenwerking stop zouden zetten. Vanaf aanstaande maandag is het programma nu te beluisteren van 22:00 tot 24:00 uur op de internetzender van Rob Stenders. (Persbericht)

** Uitgever Max Christern (42) van PCM Uitgevers, is benoemd tot directeur en hoofdredacteur van opiniemaandblad Ode in Nederland. Hij werkte de afgelopen twee jaar in uitgeeffuncties bij PCM en daarvoor veertien jaar bij NRC Handelsblad. Ode verschijnt sinds 2003 ook in de VS. De oplage was eind 2006 circa 30.000 in Nederland. De internationale editie heeft een oplage van 75.000. Christern treedt toe tot de internationale directie van Ode, die wordt voorgezeten door oprichter en internationaal hoofdredacteur Jurriaan Kamp. (NRC)