Media kort: februari 2008

LiveShop stopt uitzendingen

De homeshopzender LiveShop is per direct gestopt met haar uitzendingen. De onderneming die voor 90 % in handen is van Liberty Global’s ChelloMedia werd op 9 januari jl. failliet verklaard. Het uitgesproken faillissement is op 13 februari nietig verklaard door het Hof in Leeuwarden, waarmee is komen vast te staan dat het faillissement dat door de failliete partner TelSell was aangespannen (die 10 % van de zender in handen heeft) onterecht was uitgesproken. Liberty Global verklaart in een persbericht dat “de nasleep en het effect van de rechtszaak heeft de ontwikkelingen echter in een stroomversnelling gebracht en te grote schade voor de lopende activiteiten opgeleverd.” Een woordvoerder zegt desgevraagd hier om ‘juridische’ redenen geen nadere toelichting over te kunnen geven anders dan dat het bedrijfseconomisch onvoldoende verantwoord was de uitzendingen en activtieiten te laten voortbestaan. De zender meldde eind november (voor de faillissementskwestie) nog dat ze zich zou focussen op digitale televisie en internet. UPC en Zesko Holding (Multikabel, Casema en @Home) verklaren desgevraagd na te denken over invulling van de zender, maar vooralsnog een testbeeld te blijven uitzenden. LiveShop kent nagenoeg landelijke dekking, al verloor het begin dit jaar dekking in Amsterdam en Rotterdam (ten gunste van EuroNews/Het Gesprek). Gradus Vos van Zesko Holding zegt dat het uitgangspunt nog steeds de bedoeling is het analoge kanaal waar LiveShop op uitzendt, voor het einde van het jaar uit te schakelen. (via Dutchmedia)

UIT DE MEDIA:

** Dat enkele honderden huishoudens, waaronder veel boerenbedrijven, op het platteland niet kunnen internetten via ADSL, betekent niet dat de huishoudens daar het zonder breedband moeten doen. Dat heeft staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) geschreven aan de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Joop Atsma was bezorgd naar aanleiding van berichten over problemen met inbelverbindingen.

** Delta Digitale Televisie past vanaf maandag 3 maart haar Turkse pakket aan. Vanaf die datum wordt NTV vervangen door Haber Turk. NTV voldoet niet aan de wettelijke verplichtingen (rechten) met betrekking tot de doorgifte van dit programma via de kabel. Haber Turk is vanaf maandag op hetzelfde kanaal te vinden als NTV: 802. Meer informatie over Haber Turk op www.haberturk.com.

** Radio 538 is genomineerd voor een prestigieuze danceprijs. Dat maakte de organisatie van de International Dance Music Awards vrijdag bekend. Het radiostation is in drie categorieën in de race voor: beste radiostation, beste podcast en beste compilatie-cd. De winnaars van de awards worden 27 maart duidelijk tijdens de 23e editie van de Winter Music Conference in Miami. De radiozender valt in de smaak bij dancefans omdat dj Tiësto er een programma heeft, maar ook wegens het programma Dance Department van presentator Dennis Ruyer. De podcast van dat programma is daarom ook genomineerd, evenals de compilatie-cd van die programmatitel. In de categorie podcast zijn er in totaal vijf nominaties, net als bij de cd’s. Naar de titel beste radiostation dingen in totaal vier zenders mee, waaronder ook BBC Radio 1. (ANP/AD)

** Oud-Paroolman Max Nord is donderdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Het Parool vrijdag. Vlak voor de bezetting verzorgde hij met Menno ter Braak de vertaling van Hermann Rauschnings boek ‘Hitlers eigen woorden’. Het boek werd verboden wegens belediging van een bevriend staatshoofd. Ter Braak stapte kort na de Duitse invasie uit het leven. Nord was vanaf het begin van de oorlog betrokken bij Het Parool. Hij was kunstredacteur van de krant, correspondent in Parijs en enige tijd waarnemend hoofdredacteur. (ANP)

** De EO denkt erover de aloude spelshow Eén van de acht weer op de buis te brengen. Gepresenteerd door Mies Bouwman was het verreweg een van de populairste televisieprogramma’s van de jaren zeventig. De EO zei vrijdag dat er nog helemaal niets is besloten. Er wordt over gebrainstormd, net als over andere ideeën voor het komende seizoen. Ook een presentator is dus nog niet gekozen. (ANP)

** NOS.nl heeft Telegraaf.nl ingehaald. Uit de laatste cijfers van de Stichting Internetreclame (STIR) blijkt dat de website van de NOS in januari een bereik van 20,5 procent had. De Telegraaf staat nu derde met 20,4 procent. De krantensite stond al tijden op de tweede plaats in de ranglijst van nieuwssites, achter NU.nl. Alle grote nieuwssites hebben hun bereik flink vergroot. Januari is traditioneel een goede maand voor nieuwssites, maar de hype rond Joran van der Sloot zal ook meegewerkt hebben. AD.nl is de vierde site met een bereik van 14,6 procent. Planet.nl volgt met 11,3 procent. FOK! haalt een bereik van 4,3 procent. (Fok)

** De zes medewerkers van het radioprogramma Veelstromenland betreuren het zeer dat Omroep Zeeland begin april stopt met het programma. Dat wordt zondagmorgen tussen 8 en 9 uur uitgezonden en gaat over levensbeschouwelijke onderwerpen. De medewerkers vinden dat een publieke omroep ruimte hoort te bieden voor debat en ontmoeting, zoals in Veelstromenland. “Juist in een tijd waarin levensovertuigingen tegenover elkaar worden geplaatst.” Ze zijn het oneens met het argument dat Omroep Zeeland geen doelgroepenprogramma’s meer moet uitzenden en zich moet inzetten op verjonging van het luisterpubliek. Michel van Sluijs van Omroep Zeeland zegt dat het programma stopt vanwege de geheel nieuwe programmering die vanaf 7 april de ether ingaat. Levensbeschouwelijke zaken komen nog wel in andere programma’s aan bod. (PZC)

** Zesko Holding (Casema, @Home en Multikabel die per 16 mei Ziggo zullen heten) telde op 31 december jl. 3.277.000 abonnees. 82,75 % van de huishoudens in het Zesko-gebied heeft een abonnement op de grootste kabelaar van Nederland. Volgens wordvoerder Gradus Vos ligt het percentage in Casema gebied (Den Haag, Utrecht, Leiden e.o.) beduidend hoger dan in het gebied van @Home (Noord/Oost/Zuid-Nederland). De cijfers betekenen dat gemiddeld 17,25 % van de huishoudens in het Zesko-gebied niet via de kabel televisie ontvangt, maar via bijvoorbeeld Digitenne van KPN, Canal Digitaal Satelliet of IPTV (KPN, Tele2 e.d.). In totaal kijken 834.000 huishoudens digitaal via de kabel bij Zesko Holding. 

** Het CDA roept PVV-leider Geert Wilders op zijn aangekondigde anti-Koranfilm niet uit te zenden. CDA-fractieleider Pieter van Geel vindt de aanwijzingen over de mogelijke gevolgen van de film in het buitenland zo ernstig dat hij een beroep doet op Wilders ervan af te zien. ,,Dit heeft niet te maken met de vrijheid van meningsuiting, maar wel met de verantwoordelijkheid die ook hij moet nemen voor de mogelijke gevolgen voor de veiligheid van Nederlanders en ook voor onze economie”, zo liet Van Geel donderdag weten. (ANP/BNR)

** Hannelore Zwitserlood neemt afscheid van Q-music. De nieuwslezeres en sidekick van Jeroen van Inkel gaat op de Rotterdamse commerciële televisiezender RNN7 presenteren. Daarnaast gaat ze freelance aan de slag bij de Sky Radio Group, waar Radio Veronica, Sky Radio en Classic FM bij horen. Morgen is de laatste uitzending van ‘Je Dag Is Goed’ in de ochtend met Jeroen van Inkel. Ruud de Wild neemt het vanaf 10 maart over samen met sidekick Jeroen Kijk in de Vegte. Na een week vakantie start Jeroen van Inkel op 10 maart in de middag op Q-music. Afgelopen zaterdag was Hannelore al te horen op Sky Radio. Eerder was ze al te horen op Yorin FM en RTL FM. (Radiofreak)

** Matthijs van Nieuwkerk stopt per september met de presentatie van het VPRO-programma Holland Sport. De presentator heeft een driejarig contract getekend bij de VARA en zal in het nieuwe seizoen dagelijks De Wereld Draait Door presenteren. Dat heeft de VARA donderdag laten weten. Van Nieuwkerk zal per seizoen wel een aantal specials maken voor Holland Sport. Hij zal dat samen doen met Wilfried de Jong, zijn medepresentator bij het sportprogramma. (NU)

** BNN komt met Crazy 88, een roadrally waarin een vrouwen- en een mannenteam het tegen elkaar opnemen. Beide teams bestaan uit bekende Nederlanders, Peer Mascini is de spelleider. Crazy 88 is vanaf 11 maart op tv te zien. Voor het vrouwenteam doen Nicolette Kluijver, Yolanthe Cabau van Kasbergen, Hanna Verboom en Jennifer Hoffman mee. Yolanthe was een tijdje terug al in het nieuws toen ze voor de opnames van het programma haar auto ergens tegenaan moest parkeren. Ze besloot dat het een flitspaal ging worden en moest naar het politiebureau. Het mannenteam bestaat uit Dennis Storm, Willie Wartaal, Filemon Wesselink en Tygo Gernandt. (BNR/ANP)

** De VARA is zeer tevreden over de actiethriller Deadline en komt daarom met een tweede reeks van de serie. Volgens een woordvoerster worden afleveringen van de eerste reeks door gemiddeld 1 miljoen kijkers bekeken en daarmee is de omroep in zijn nopjes. ,,In de serie worden grote actuele thema’s teruggebracht tot menselijke proporties. Vanwege dit succes is besloten om in de zomer met de opnamen van de tweede serie te beginnen. Bovendien scoort de serie ook in het buitenland: de VRT, de Vlaamse publieke omroep heeft de serie aangekocht”, aldus de zegsvrouw. (ANP/BNR)

** Omroep Hilversum krijgt toch geen overgangssubsidie van de gemeente. Dit omdat de lokale omroep de gevraagde bijdrage – inmiddels gestegen naar bijna 112.000 euro – niet kan of wil onderbouwen. Wethouder Jan Rensen heeft naar eigen zeggen geen keus. ,,Ik heb ondanks de politieke gevoeligheid Omroep Hilversum een handreiking gedaan, maar die wordt niet geaccepteerd. Dan zijn de kansen definitief verspeeld.” ,,Rensen plaatst ons opnieuw willens en wetens in een kwaad daglicht”, reageert directeur Ruud Bochardt. ,,Hij dwingt ons nu tot een naar verwachting langdurige juridische strijd.” (Gooi en Eemlander)

** Voorzitter Frank van Dalen van de homobelangenorganisatie COC wil graag spreken op de EO-jongerendag. Volgens hem wordt in tradioneel christelijke kring nog te vaak gedaan of homoseksualiteit bij christenen niet voorkomt. ,,Als daar 50.000 jongeren bij elkaar zijn, weet ik dat er toch wel enkele honderden van hen, zo niet meer, twijfels hebben over hun identiteit. Te vaak wordt er nog gedacht dat wij die andere groep zijn. Dat zijn wij niet; wij zijn ook onderdeel van hen en laat ze dat nou maar eens accepteren.” (ANP/AD)

** De Amerikaanse conservatieve schrijver-journalist William F. Buckley is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat berichtte The New York Times woensdag op zijn website. Buckley richtte in 1955 het politieke magazine National Review op. Hij was presentator van het tv- praatprogramma Firing Line dat tussen 1966 en 1999 werd uitgezonden door de Amerikaanse publieke omroep, met in totaal 1504 afleveringen. Buckley schreef ook veel boeken over onder meer geschiedenis of politiek. Hij was een door ‘links’ Amerika gevreesde columnist. (Telegraaf)

** Xandra Schutte wordt over enkele maanden hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Dat is woensdag aan de redactie meegedeeld. Het bestuur van het opinieblad moet nog wel instemmen met de voordracht van de sollicitatiecommissie, aldus waarnemend hoofdredacteur Koen Kleijn. Schutte was uitgever bij Meulenhoff. In de jaren negentig werkte ze als redacteur bij De Groene en was er toen ook enige tijd interim-hoofdredacteur. Van 2000 tot 2004 was Schutte hoofdredacteur van Vrij Nederland. Daar vertrok na een conflict met de redactie. (ANP)

** Oud-redacteur Henk Vos van het Brabants Dagblad is maandag overleden. Eindhovenaar Vos trad in 1967 als eindredacteur in dienst van het Brabants Dagblad. Hij heeft ook enkele jaren voor het Eindhovens Dagblad gewerkt. Vos werd vooral bekend met zijn artikelen op het gebied van radio, televisie en show. Henk Vos genoot in en buiten Eindhoven ook bekendheid als muzikant. Hij was pianist, trad op met een eigen band en produceerde muziek in zijn eigen studio. (BD)

** Programmamaker Bert van Leerdam vertrekt bij Omroep Zeeland. Per 1 april gaat hij aan de slag bij het multimediabedrijf van Jacco van Boven in Kortgene. Volgens Omroep Zeeland blijft het mogelijk dat hij in de toekomst op freelance-basis voor de omroep werkt. Bert van Leerdam werkte bij Omroep Zeeland sinds de start ervan in januari 1990. Vooral door zijn radioprogramma ‘Uurtje Bert’ was hij bijzonder populair. (Omroep Zeeland)

** De rechtszaak tegen oud-directeur Blaauw van Omroep Amersfoort is door hem afgekocht. Ex-omroepmedewerker Schluter daagde Blauw voor de rechter wegens smaad en laster. De voormalige omroepbaas had hem ontslagen en in de media uitgemaakt voor ‘hufter’ en ‘rotte appel’, omdat Schluter interne problemen naar buiten bracht. De rechter draaide het ontslag eerder terug. Blaauw heeft nu een verdere rechtsvervolging afgekocht. (RTV Utrecht)

** BNR doet dinsdag 4 maart rechtstreeks verslag van de Hiswa. Diverse programma’s worden live vanaf de beurs uitgezonden. In andere uitzendingen komt ‘water’ als thema terug. (BNR)

** Het islamitische Pakistan heeft de blokkade van de website YouTube opgeheven. Dit is dinsdag van officiële bron vernomen. De site was afgelopen weekend geblokkeerd om verspreiding van een reclamefilmpje voor de islamkritische Wilders-film en andere ,,godslasterlijke” bijdragen te voorkomen. Die zouden nu volgens Pakistan zijn verwijderd. YouTube kon dat niet onmiddellijk bevestigen. (Gooi en Eemlander)

** Het spotje van de SP over de thuiszorg kan door de beugel. Dat heeft de Reclame Code Commissie maandag bepaald in een uitspraak over drie klachten die over het filmpje waren ingediend. Het tv-spotje met een bejaarde vrouw die zich uitkleedt, zoekt volgens de commissie de grenzen van de goede smaak op, maar heeft die niet overschreden. Ook vindt zij het filmpje niet misleidend. (ANP)

** Peter van Brummelen, kunstredacteur van Het Parool, heeft de Jip Golsteijn Journalistiekprijs 2008 gewonnen. Hij krijgt de prijs voor zijn verhaal De zoon Van Big Bill Broonzy. ,,Met dit verhaal laat Van Brummelen zien dat hij een scherp oog heeft voor de bijzondere verschijnselen die zich in de popmuziek voordoen. Zijn keuze voor de Nederlandse zoon van de Amerikaanse bluesgigant Broonzy is hoogst origineel”, aldus de jury. De tweejaarlijkse prijs voor bijzondere producties op cultureel gebied werd maandagmiddag uitgereikt in Paradiso, Amsterdam. Het is de derde keer dat de prijs is toegekend. Die werd ingesteld na het plotselinge overlijden in 2002 van Jip Golsteijn, een van de eerste en bekendste Nederlandse popjournalisten. (ANP/Gelderlander)

** KXradio heeft opnieuw een diskjockey aan de programmering toegevoegd: Jos van Heerden, oud-dj van Radio 10 Gold. Vanaf woensdagavond 27 februari is hij tussen 19.00 en 21.00 uur te horen op het radiostation van Rob Stenders met zijn show ‘KX on 45’. Van Heerden maakte in 1993 zijn eerste programma voor Radio 10 Gold en maakte furore met zijn ‘Verborgen Telefoon’ waarmee hij luisteraars voor de gek hield. Zijn radiocarrière begon al veel eerder. Hij draaide onder meer op de zeezender Radio Monique en bij Stadsradio Rotterdam en Holland FM. Op Radio Rijnmond maakte hij programma’s over jingles en in februari van dit jaar nog de ‘Nacht van de B-kantjes’.

** Met een marktaandeel van 21,8 procent was Nederland 1 in week 8 de best scorende zender. RTL 4 volgt met 15,2 procent en SBS 6 met 11,2 procent in het tijdvak 18.00 – 24.00 uur, doelgroep 6+. Dit blijkt uit de cijfers van SKO. Het marktaandeel van de publieke omroep was afgelopen week 39,0 procent (0,9 procent meer dan de week ervoor), RTL Nederland behaalde 28,6 procent en SBS Broadcasting 20,1 procent. Boer zoekt Vrouw was weer het best bekeken programma van de week met 3.950 miljoen kijkers. (Adformatie/SKO)

** De eerste aflevering van Keyzer & De Boer Advocaten trok in 2005 nog 1,5 miljoen kijkers. Het derde seizoen van de advocatenserie opende zondag met nog geen derde van dat aantal. Een kleine 450 duizend mensen keken naar de avonturen van advocaten Marius de Boer en Nina Bisschot. Voor het derde seizoen verhuisde de dramaserie van Nederland 1 naar Nederland 2 en van de maandag- naar de zondagavond. Keyzer & De Boer moest zondag daarom concurreren met het immens populaire Boer Zoekt Vrouw. De datingshow van de KRO, waarvan komende zondag de ontknoping plaatsvindt, werd door bijna vier miljoen mensen bekeken. In het derde seizoen van Keyzer & De Boer, een co-productie van KRO en NCRV. Hans Kesting, Bram van der Vlugt en Daan Schuurmaans zijn in de advocatenserie te zien. (De Pers)

** Het populairste danceprogramma van de Nederlandse radio keert terug. Vanaf 6 maart is Ministry Of Beats met Edwin Diergaarde iedere donderdag- en zaterdagavond tussen 19.00 – 21.00 uur te horen op Radio Decibel Amsterdam 94.9 FM. Ministry Of Beats was jarenlang te horen op 3FM maar door een wijziging in de programmering kwam het programma te vervallen. Edwin Diergaarde blijft gewoon te horen als DJ en voice-over op 3FM.

** UPC Nederland wijzigt het aanbod van het Turkse zenderpakket op dinsdag 26 februari. Op die dag maakt de nieuwszender NTV plaats voor een andere Turkse nieuwszender, Habertürk. De reden van deze wijziging is dat UPC niet langer gerechtigd is het NTV signaal door te geven. Het Turkse boeket bestaat nu uit ATV Avrupa, STV, Euro D, Fox Türk, Euro Star, TRT Int en nu Habertürk. Het abonnement kost 8 euro per maand. (Via Digitalekabeltelevisie.nl)

** RTV Noord-Holland heeft een item over Diep Sloot in RegioNed uit de uitzending geknipt. De omroep vond het niet geschikt voor uitzending omdat RegioNed bij RTV Noord-Holland ook overdag wordt uitgezonden. De eindredacteur vond de gehele uitzending ”Morgen lach je er om” wel leuk, maar in het nieuwsitem in RegioNed was volgens hem de context niet aanwezig en ging het alleen maar om effectbejag. In Diep Sloot werd de porno-cultfilm Deep Throat geparodieerd. BNN en de VPRO zonden die film zaterdag uit. Het was voor het eerst dat er op de publieke omroep een pornofilm werd uitgezonden. (RTV Oost)

** TV West begint dinsdag met een serie over de invloed van Europa op inwoners van Zuid-Holland, getiteld Europa in Zuid-Holland. In acht delen is te zien hoe het dagelijks leven is veranderd door besluiten uit Brussel. Zo is er aandacht voor de aanpak van de klimaatverandering, de komst van Poolse werknemers en uitwisselingsprogramma’s van studenten. De serie toont ook waar de Europese subsidies naar toe gaan. Voorbeelden zijn de renovatie van een zwembad door vrijwilligers en het herstel van een historische boerderij. De serie Europa in Zuid-Holland is een co-productie van de regionale omroepen en de provincie Zuid-Holland. (TV West)

** WorldMadeChannel keert vanaf 1 maart 2008 weer terug in het digitale pakket van de REKAM. Ontvangst van WorldMadeChannel werd door wijziging van de gebruikte satelliet enige tijd gelden technisch onmogelijk. De ontvangstmogelijkheid is hersteld door een andere satellietkeuze van WorldMadeChannel. Het programma is te ontvangen in het gratis digitale pakket van de REKAM op voorkeuze 90. (http://www.digitalekabeltelevisie.nl.)

** Er wordt komende woensdag nog geen beslissing genomen over de tv-rechten van de eredivisie. In het tv-programma Buitenhof zei AZ-voorzitter Scheringa dat dat besluit woensdag wordt genomen, maar dat blijkt niet te kloppen. Belangstellenden kunnen tot woensdag half elf hun bieding inleveren. Twee weken later wordt bekend wie de rechten krijgt. (NOStt)

** Hoe omstreden ook, de pornofilm Deep Throat die BNN en de VPRO zaterdagavond uitzonden, heeft niet geleid tot extreem hoge aantallen kijkers. Ruim 900.000 Mensen keken naar de uit 1972 daterende film, zo bleek zondag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Voorafgaand aan de film was er een thema-uitzending van het BNN-programma Spuiten en Slikken en het programma Inside Deep Throat. Spuiten en Slikken wist bijna een miljoen mensen te boeien. Naar Inside Deep Throat keken er 892.000. (ANP via Volkskrant)

** Voorafgaand aan het EK voetbal brengt de TROS vanaf maandag 19 mei (Ned. 3, 19.00 uur) de voetbalquiz Play like a champion (werktitel). Elke werkdag test Jack van Gelder vier bekende Nederlanders op hun kennis. De quiz is drie weken lang te zien. De vragen lopen uiteen van de tatoeages van Beckham tot de kopstoot van Zidane en van de omhaal van Van Basten tot het bijgeloof van Cruyff. Welke BN’ers allemaal zullen meedoen, is nog niet bekend. (Via Telegraaf)

** SBS 6 staat in het nieuwe programma Namens Nederland (vanaf medio april) stil bij ontwikkelingshulp. Sjimmy Bruijninckx gaat samen met een betrokken Nederlander op reis om het werk van een hulporganisatie ter plaatse te bekijken. Tussen de reisverslagen door verdiept Sjimmy zich in de werkzaamheden van Terre des Hommes, ICCO, Oxfam Novib of de Nationale Commissie voor internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. Ook is in elke aflevering aandacht voor culturele en educatieve programma’s voor kinderen die in de gevangenis zitten. (Telegraaf)

Omrop Fryslân schrapt bijna helft tv-programma’s

Omrop Fryslân schrapt bijna de helft van de televisieprogramma’s. Onder andere ‘Brekking’ en ‘Faktor Freed’ voldoen niet aan de eisen. Nieuws en achtergronden worden de hoofdzaak, staat in een nota van de hoofdredactie. Het bereik van de Omrop is het laatst jaar licht gestegen naar 30 procent. De regionale tv ,,stiet as in hûs”. Maar dat is niet genoeg. Om dat bereik te vergroten wordt gekozen voor meer kwaliteit. Bovendien mankeert er nog te veel aan de huidige werkwijze. Met minder programma’s moet een breder publiek worden aangesproken. En ook in het weekeinde moet de tv-kijker beter worden bediend. Om dit te realiseren wordt een andere indeling bedacht, begint de Omrop ’s middags al om vijf uur met een eerste korte nieuwsuitzending en wordt er meer aandacht geschonken aan grote evenementen in Friesland. Het nieuwsprogramma ‘Hjoed’ wordt uitgebouwd tot boegbeeld van de Omrop. (LC)

UIT DE MEDIA:

** De directeur van de Joodse Omroep, Annet Betsalel, is geschorst door de organisatie van joodse gemeenten, NIK, eigenaar van de uitzendlicentie van de joodse omroep. Dit bericht het Parool. Yvonne Baune is benoemd als interim-directeur, maar zij zit alleen, want het personeel is uit solidariteit met Betsalel ook opgestapt. Betsalel zou de omroep breder willen trekken, terwijl het orthodoxe NIK ijvert voor een behoudender koers.

** Een oude reclamekreet van tv- en radiozender Veronica is als single uitgebracht in Vlaanderen. ,,Veronica komt naar je toe” van de Gentse band Gorki is nu geregeld te horen op Vlaamse radiozenders. Zanger Luc De Vos zong het nummer recent in een populair muziekprogramma op Studio Brussel. Zaterdag drong het ook door tot Juke Vox van VRT-radio 1. De single is de voorloper van Gorki’s negende album ‘Voor Rijpere Jeugd’, dat op 10 maart verschijnt. (ANP)

** De Eredivisie CV lijkt met de rug tegen de muur te staan: de organisatie vraagt opnieuw alle partijen om het bod op de uitzendrechten van het voetbal te verhogen. Gisteren is met diverse zendgemachtigden gesproken. De biedingen moeten woensdag binnen zijn. Kennelijk vallen de nu geboden bedragen tegen. Drie jaar geleden betaalde John de Mols Talpa 35 miljoen euro per seizoen voor de samenvattingen. Het totale pakket was toen circa 75 miljoen euro waard, nu is dat nog maar 55 à 60 miljoen euro. (Telegraaf)

** Een onafhankelijke Pakistaanse televisiezender is vrijdag uit de lucht gehaald tijdens de uitzending van een politieke talkshow waarin presentatoren te gast waren die vorig jaar onder de noodtoestand werden ontslagen. De zender, Aaj, zegt te horen te hebben gekregen dat president Pervez Musharraf bezwaar heeft tegen de presentatoren en dat zijn geduld niet op de proef gesteld moest worden. Op 6 februari werd de zender ook al uit de lucht gehaald. Dat gebeurde na een programma waarin een tegenstander van Musharraf te gast was. Na een paar uur mochten de uitzendingen worden hervat. (Novum)

** Blanke journalisten werden gisteren geweerd tijdens een bijeenkomst in Johannesburg waar de nieuwe ANC-leider Jacob Zuma een toespraak hield. Het Forum of Black Journalists (FBJ) is volgens de statuten alleen voor journalisten, politici en zakenlui met een Afrikaanse of Indiase achtergrond en voor kleurlingen. Blanken werd de deur gewezen. Regeringspartij ANC stelde gisteren dat het FBJ het ‘grondwettelijke recht’ heeft om zich langs ‘rassenlijnen’ te organiseren. Volgens Zuma, sinds december de nieuwe partijleider, is er niets mis met de discriminatie. „Alle ZuidAfrikanen… komen van verschillende achtergronden. Er zijn ervaringen die mensen kunnen hebben, die ze onderling willen delen.” Het ZuidAfrikaanse Redacteurenforum (Sanef) heeft de nieuwe apartheid streng veroordeeld. (Telegraaf)

** Burgemeester Roel Cazemier van Dongeradeel wordt de nieuwe directeur van Omrop Fryslân. Hij volgt Pim Gaanderse op die onlangs met pensioen ging. Cazemier is sinds juni 2000 burgemeester van Dongeradeel. Daarvoor was hij burgemeester van Ameland. Hij wilde vrijdagmiddag nog niet zeggen waarom hij de baan bij de Omrop ambieerde. Dat hij affiniteit heeft met de media blijkt onder meer uit het feit dat hij al jaren commissaris is bij Kabel Noord. De ondernemingsraad van de Omrop zou volgens woordvoerster Saapke Miedema dinsdag pas worden geïnformeerd over het voorgenomen besluit van de raad van commissarissen. Nadat het nieuws vrijdagmiddag uitlekte naar de Leeuwarder Courant, zijn de medewerkers in allerijl alsnog geinformeerd. (LC)

OM eist levenslang in zaak-Sévèke

Marcel T., de man die op 15 november 2005 activist en journalist Louis Sévèke zou hebben vermoord, moet van het Openbaar Ministerie (OM) levenslange gevangenisstraf krijgen. De officier van justitie eiste vrijdag voor de rechtbank in Arnhem levenslang omdat T. zich schuldig zou hebben gemaakt aan ”een enorme diversiteit aan ernstige feiten”. De aanklager gelooft niet dat een tijdelijke gevangenisstraf voor verbetering bij T. zou zorgen. Behalve voor de moord staat T. terecht voor zeven bankovervallen, vier aanslagen en een poging daartoe. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** De Nederlandse bevolking geeft de publieke omroep een 7,1 als rapportcijfer. De commerciële zenders worden gewaardeerd met een 6,7, zo blijkt uit een onderzoek van KLO. Het verschil in waardering tussen publieke en commerciële zenders is nog nooit zo groot geweest. Onderzocht is ook of de Nederlanders de publieke omroep beter vinden sinds de invoering van het programmeringsmodel. Bijna driekwart van de ondervraagden vindt de publieke netten even goed of beter dan voorheen. Opvallend is dat 35 procent van de jongeren (van 13 tot 34 jaar) de publieke programma’s beter vindt dan vroeger. Verder is de publieke omroep volgens 67 procent van de bevolking noch links noch rechts georiënteerd. Dat geldt overigens ook voor de commerciële omroepen. Maar de afgelopen tijd was juist rond de publieke netten weer discussie over de vraag of ze niet links zouden zijn. Dat vindt maar 28 procent. Voor de meeste mensen is Hilversum ook niet elitair of te zeer gericht op de Randstad. (Spreekbuis)

** De nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, Henk Hagoort, neemt op 1 juni het roer over van scheidend voorzitter Harm Bruins Slot. Kort geleden werd de benoeming van Hagoort bekend gemaakt, maar toen was nog niet duidelijk wanneer hij precies zou aantreden. Bruins Slot maakte vandaag tijdens een gesprek met de pers bekend, dat het 1 juni wordt. Tot die tijd blijft Bruins Slot nog aan. (Spreekbuis)

** Het weekblad Vrij Nederland heeft vrijdag de volledige tekst van het vertrouwelijke rapport over de zaak-Northrop via zijn website openbaar gemaakt. Het gaat om een bijlage bij het rapport uit 1976 over de Lockheed-affaire die aanwijzingen zou bevatten over een tweede smeergeldaffaire rond de Amerikaanse vliegtuigbouwer Northrop. Prins Bernhard zou niet alleen van Lockheed maar mogelijk ook van Northrop steekpenningen hebben aangenomen. Eerder deze week bleek uit de biografie van Joop den Uyl dat de oud-premier de informatie over Northrop in 1976 heeft achtergehouden om een crisis rond het koninklijk huis te voorkomen. (ANP/Gelderlander)

** De Nederlandse freelance fotograaf Dirk-Jan Visser is donderdagavond bij rellen in Belgrado gewond geraakt. Volgens welingelichte bronnen in Belgrado was hij voor NRC Handelsblad aan het werk bij de door relschoppers belaagde Amerikaanse ambassade. Daar werd hij door een groep jongeren aangevallen en in elkaar geslagen. Omstanders brachten hem in veiligheid en een ambulance bracht hem naar een ziekenhuis. Zijn verwondingen zouden niet ernstig zijn en verwacht wordt dat hij morgen het ziekenhuis weer kan verlaten. (ANP)

** De programma’s van TV Noord moeten zo snel mogelijk worden ondertiteld. Dat wil de fractie van de PvdA in Provinciale Staten. De partij heeft daarover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. Ondertiteling wordt vanaf 2010 verplicht, zodat ook doven en slechthorenden de programma’s van de regionale omroepen kunnen volgen. De PvdA in Groningen wil dat dit al eerder gebeurt en vindt dat de provincie dit bij TV Noord moet regelen. De provincie Drenthe heeft dit bij TV Drenthe al wel voor elkaar, aldus de PvdA. (RTV Noord)

** Op het oude Veronica-zendschip De Norderney in Antwerpen is een geluidsonderzoek uitgevoerd. De eigenaren van het oude zendschip hebben plannen af te meren aan de Schuttevaerkade in Zwolle. De buurtbewoners zijn niet blij met de plannen; ze vrezen geluidsoverlast. Het onderzoek moet uitwijzen of de omgeving last heeft van de discotheek. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek beslist gemeente Zwolle of het schip aan de Schuttevaerkade mag komen te liggen (RTV Oost)

** NET 5 gaat drie achtereenvolgende jaren de wedstrijden van het Engelse tennistoernooi Wimbledon uitzenden. De uitzendingen zijn elke dag van 23 juni tot en met 6 juli tussen 14.00 en 19.00 uur te zien. Dat heeft de zender donderdag bekendgemaakt. In de avonduren volgt rond de klok van elf uur een uitgebreide samenvatting. ‘NET 5 investeert hiermee in kwalitatieve sporttoernooien. Dit past in het beleid dat de zender een bredere weg is ingeslagen waarbij de dagprogrammering een centralere rol krijgt’, liet het commerciële kanaal weten. (ANP)

** Paul Kouwenberg, voormalige redactiechef bij de Volkskrant is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. Na een carrière op de binnenlandredactie (vanaf 1965) werd Kouwenberg in 1979 chef van de nachtredactie. In 1984 werd hij algeheel redactiechef en dat bleef hij vijftien jaar. In 2001 ging Kouwenberg na 36 jaar met pensioen. bron: de Volkskrant (VillaMedia)

“Veronica Uitgeverij in de etalage”

Veronica Uitgeverij, dat Veronica Magazine en TotaalTV op de markt brengt, staat in de etalage. Dat melden zeer goed ingevoerde bronnen in Hilversum, aldus vakblad Adformatie. Zij wijzen op het Telegraaf-concern als mogelijk geïnteresseerde koper, maar interesse zou ook bij andere partijen zijn gepolst. Dat meldt Adformatie vandaag. Bij SBS, de huidige eigenaar van de uitgeverij, wordt het hardnekkige gerucht ontkend en ook algemeen directeur/hoofdredacteur Peter Contant van Veronica Uitgeverij zegt van niets te weten: ‘Ik ben er officieel niet van op de hoogte en kan op dit soort speculaties dus niet reageren. Wel heb ik de afgelopen jaren al verschillende eigenaren voorbij zien komen: eerst waren we van SBS, toen van investeerder KKR Pemira en nu ProSiebenSat1.’ Veronica Uitgeverij is met het weekblad Veronica Magazine (betaalde oplage van rond de miljoen exemplaren) al jaren een zeer winstgevend bedrijf. Oorspronkelijk was het het verenigingsblad van de omroep VOO, maar in 2003 bracht de Vereniging de uitgeverij onder bij SBS, als onderdeel van de samenwerking tussen SBS, Vereniging Veronica en Sky Radio. Inmiddels is SBS dus onderdeel van ProSiebenSat1. In 2006 vierde het tijdschrift zijn 30-jarig bestaan. Insiders schatten de verkoopprijs van het bedrijf op rond de tweehonderd miljoen euro. Bij Het Telegraaf-concern zegt directeur Frank Volmer niet met een overname van Veronica Uitgeverij bezig te zijn: ‘Er is op dit moment geen sprake van en er wordt vooral veel gespeculeerd.’ 

100% NL start themakanalen

De commerciële radiozender 100 % NL heeft drie themaradiozenders geintroduceerd. De kanalen zijn momenteel alleen te beluisteren via het internet maar het zou de bedoeling zijn om deze zenders ook via de satelliet te gaan distribueren. De themazenders die zijn gestart zijn 100%NL Nationaal, 100%NL Urban en 100%NL Gold. Meer informatie via www.100p.nl.

UIT DE MEDIA:

** Het Nijmeegse filmbedrijf XO Media start binnenkort op internet met lokale ondernemers-TV. Volgens woordvoerder Ellen de Jong, jarenlang werkzaam voor TV-Gelderland, is het de bedoeling om vooral innovatieve bedrijvigheid in Nijmegen in beeld te brengen. Daarbij richten de makers zich in eerste instantie op de medische technologie. In april is de eerste uitzending gepland. De filmmakers werken samen met de ondernemers van FiftyTwo Degrees, de zwarte researchtoren op Winkelsteeg. De filmpjes van XO Media zijn straks via de site van de Fiyfty Two Degrees te zien. Volgens De Jong wordt er ook gestreefd naar samenwerking met de lokale omroep Nijmegen1 en De Ondernemer, de maandelijkse businessbijlage van De Gelderlander. (Gelderlander)

** Per 1 maart a.s. wordt de downloadsnelheid van Orange Cable Premium / Casema Maxi verhoogd van 8 naar 12 Mbit/s. De upload snelheid blijft ongewijzigd (1,5 MBit/s). Eerder verhoogde de andere Zekso-kabelaars (Multikabel en @Home) hun gelijkwaardige productsoorten.

** Coalitiepartij PvdA wil opheldering van premier Jan Peter Balkenende over zijn optreden afgelopen zondag in het tv-programma Hour of Power op RTL5. De partij wil dat Balkenende uitlegt wat hij bedoelde met zijn uitspraak ”zonder geloof kun je niet functioneren”. PvdA- Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem vraagt zich woensdag af of het kabinet wellicht een voorkeur heeft voor gelovigen of niet-gelovigen. ”Is het uw overtuiging dat mensen die niet geloven niet kunnen functioneren”, schrijft Dijsselbloem in schriftelijke vragen. Hij wil ook uitgelegd zien hoe de uitspraak van de premier past bij het principe van scheiding tussen kerk en staat. (IKON/ANP)

** Een groep telecombedrijven heeft KPN voor de rechter gedaagd wegens het verlenen van onrechtmatige kortingen aan grootzakelijke afnemers in de periode 2003-2005. Via een civiele procedure eisen ze een schadevergoeding. Dat heeft de advocaat namens de telecombedrijven vandaag bekendgemaakt. Het gaat om BT, Colt, Atlantic, Verizon, Priority en Tele2. De zaak dient voor het eerst op 20 februari. (ANP)

** Bij de Reclame Code Commissie zijn tien klachten binnengekomen over het spotje van de SP waarin de partij ‘de uitverkoop van de thuiszorg’ aan de kaak stelt. Woensdag boog de commissie zich over drie van deze klachten. Volgens een woordvoerder van de commissie vinden de klagers het spotje, dat te zien was op de televisie en de website van de SP, misleidend, smakeloos en angstaanjagend. Het filmpje van een bejaarde vrouw die zich uitkleedt zou mensen zo afschrikken dat ze geen beroep op thuiszorg meer durven te doen. (ANP/Gelderlander)

** De lokale omroep in Smallingerland, Smelne FM, hoopt op termijn toch weer te beginnen met lokale televisie. Volgens de omroep biedt de huidige samenwerking met ROC de Friese Poort hiervoor nieuwe kansen. Vanwege de faciliteiten die de Friese Poort kan bieden, zijn er informele gesprekken geweest over de mogelijkheden van gezamenlijke tv-programma’s en tekst-tv. Drie jaar geleden ging RTS, de voorganger van Smelne FM, failliet mede door de dure televisie-uitzendingen. Coördinator Johan van Kammen van Smelne FM noemt alles nog ‘zeer prematuur’. Er is nog geen uitgewerkt plan. Daarin zal onder meer duidelijk moeten worden hoe de continuïteit, in bijvoorbeeld vakanties, kan worden gewaarborgd. (LC)

** Bewoners van de Warmseweg in Etten zijn door de Raad van State niet als belanghebbenden beoordeeld in de zaak rond de zendmast van lokale omroep Optimaal Fm aan de Langeboomsestraat in Vethuizen. De bewoners vochten in december bij de Raad van State een beslissing van de provincie Gelderland aan. Die keurde in maart 2007 de legalisering van de mast door de gemeente Montferland goed. (Gelderlander)

** Jongeren zijn vooral op zoek naar humor en muziek op de digitale televisie. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van MTV Networks. Ruigrok Netpanel onderzocht de mening van 1.500 jongeren tussen 13 en 34 jaar. De studie toont ook aan dat jongeren de nieuwe functionaliteiten sneller oppikken dan ouderen. Tweevijfde (39 procent) van de jongeren heeft thuis inmiddels de beschikking over digitale TV. Van de jongeren die nog geen digitale TV hebben, wil een derde (34 procent) dit in de nabije toekomst waarschijnlijk aanschaffen. Een op de tien (9 procent) weet dit zeker. De belangrijkste redenen voor digitale TV: het bredere aanbod (zenders), de uitgebreidere mogelijkheden en de verwachting dat digitale tv analoge tv voleldig gaat vervangen. Jongeren (13-19 jaar) die van plan zijn in de toekomst digitale TV aan te schaffen, zijn vooral geïnteresseerd in de genres Humor (78 procent) en Muziek (74 procent). Interesse voor deze genres is nog groter onder de bezitters van digitale TV. (NL Kabel/Diginews)

** Het Nederlands Instituut voor Filmeducatie (NIF) gaat de televisieserie Allemaal Film (AVRO) bewerken voor onderwijsdoeleinden. De Joop van den Ende Foundation, initiatiefnemer van de serie, heeft het NIF hiervoor subsidie verleend. De NIF wil fragmenten uit de serie ordenen langs de tijdlijn van de Nederlandse filmgeschiedenis en verbinden met de canon van de Nederlandse film. (ANP)

** Zenderaanbieder UPC heeft de afgelopen tijd uit Doetinchem en omstreken 63 klachten over storing binnen gekregen. Een zendmast van KPN die naast de snelweg A18 op industrieterrein Verheulsweide in Doetinchem staat, stoort vanaf 20 november een aantal zenders van UPC. Volgens woordvoerder Ronald Sutmuller heeft UPC na de meldingen contact opgenomen met de klagers. “In 38 gevallen die we hebben nagebeld konden de problemen worden opgelost met een nieuw kabelsetje.” Twaalf klagers hadden het nieuwe setje wel ontvangen maar nog niet aangesloten. In zeven gevallen is nog geen oplossing gevonden en stuurt UPC een monteur, aldus Sutmuller. (Gelderlander)

** Cabaretier Erik van Muiswinkel heeft plannen om televisieprogramma’s te gaan maken. Dat zei hij woensdagavond in het programma De Wereld Draait Door. Het ontwikkelen van die plannen is er mede de oorzaak van dat er een eind komt aan zijn samenwerking met collega Diederik van Vleuten. ,,Tv gaat slecht samen met theater”, legde Van Muiswinkel uit. Over wat voor programma’s hij ontwikkelt, wilde hij nog niet zoveel zeggen. ,,Ik heb een idee om iets samen te gaan doen met collega’s in Europa. Meer wil ik er niet over kwijt.” (ANP)

“Wederom nieuwe ronde verkoop voetbalrechten”

De verkoop van de voetbalrechten verloopt verre van soepel. De eigenaar van de tv-rechten, de Eredivisie CV (ECV), heeft onder meer RTL, SBS en de NOS uitgenodigd deze week opnieuw te komen praten voor een ‘informatieronde’; nieuwe biedingen zijn (nog) niet aan de orde. Het enige serieuze bod op de samenvattingen van de wedstrijden is tot nu van de NOS, dat 12 miljoen euro per seizoen wil betalen om het voetbal terug te halen. SBS, dat onder meer het Nederlands Elftal heeft, deed geen concreet bod. RTL, dat de eredivisie nu uitzendt, hield zich in de eerste ronde op de vlakte. Volgens de commerciëlen is het – mede door de ECV-eisen – lastig te verdienen aan het voetbal. RTL, dat mikt op samenwerking met een andere partij, deed daarom vorige week in de tweede ronde een minimaal bod. Toch wil de ECV nu opnieuw met RTL en SBS om tafel. Ingewijden denken dat de vertegenwoordiger van de achttien eredivisieclubs wil praten over de mogelijkheden van een eigen ‘eredivisiekanaal’. Als de ECV de uitzendrechten zelf gaat exploiteren via zo’n kanaal, is er ook een partner nodig voor de samenvattingen. De voorkeur gaat daarbij sterk uit naar een commerciële zender, omdat die de ECV veel meer mogelijkheden biedt geld te verdienen dan de publieke NOS. De NOS is daarom steeds terughoudend geweest over de eigen kansen. Bovendien wil de NOS de 12 miljoen euro alleen betalen als Studio Sport op zondagavond ouderwets om 7 uur mag beginnen. De ECV houdt vast aan 8 uur, omdat het op zondag live-wedstrijden wil om 2, 4 en 6 uur. Die zijn te volgen via betaaltelevisie. Dat moet – net als in het buitenland – het grote geld opleveren, maar dat lukt nog niet erg. De ECV mikte op 100 miljoen euro per seizoen. De biedingen zouden nu goed zijn voor 50 tot 60 miljoen, minder zelfs dan de huidige 70 miljoen euro. De helft daarvan (voor de samenvattingen) komt van John de Mol, die in 2005 het voetbal nodig had voor Talpa, inmiddels opgegaan in RTL. De Mol is grootaandeelhouder van RTL en zou een rol kunnen spelen in een eredivisiekanaal van de ECV. (Volkskrant)

UIT DE MEDIA:

** Vanaf 10 maart zal Jeroen van Inkel een vaste plek hebben in de middagprogrammering van Q-music. Jeroen is van maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 uur en 18.00 uur te beluisteren. Op dezelfde datum start ook Ruud de Wild met een nieuw ochtendprogramma. Hij zal dagelijks, samen met Jeroen Kijk in de Vegte, tussen 6.00 uur en 9.00 uur te horen zijn. De nieuwe programmering: 06.00-09.00 ruuddewild.nl (presentatie: Ruud de Wild en Jeroen Kijk in de Vegte), 09.00-10.00 uur Het Foute Uur (met Gijs Staverman), 10.00-12.00 uur Gijs Staverman, 12.00-13.00 uur Hitlijn (presentatie: Wouter van der Goes), 13.00-16.00 uur Wim van Helden, 16.00-18.00 uur Jeroen van Inkel, 18.00-20.00 uur Menno Barreveld, 20.00-22.00 uur Martijn Kolkman, 22.00-00.00 uur, Jasper de Vries.

** KXradio breidt donderdag 21 februari haar kabeldekking verder uit. Vanaf die datum zal de zender ook te horen zijn via het digitale radiopakker van Delta Digitale TV (Zeeland) op kanaal 920. Ook kabelaar CAIW start 21 februari met de doorgifte van KX Radio via het digitale radiopakket (kanaal 848). KXradio bericht ook dat de zender hoopt binnenkort weer te horen zijn via het kabelpakket van @Home. Daarnaast zal de zender dan ook via het digitale pakket van Casema en Multikabel te horen: “De gesprekken met kabelaar Ziggo (red. Casema, @Home en Multikabel) verlopen goed en we verwachten dat de distributie via deze maatschappij snel op gang komt”.

** Laïla Abid gaat vanaf medio maart aan de slag als presentator van het NOS Journaal. Zij zal vooral de ochtend- en de dagjournaals voor haar rekening nemen. Abid combineert het presenteren van het NOS Journaal met de functie van redacteur buitenland. Dit meldde een NOS-woordvoerder dinsdag. Laïla Abid (30) werkte van 2001 tot 2003 bij de AVRO Opsporing Verzocht. Daarna ging ze werken bij onder meer de regionale omroep RTV Noord-Holland en als redacteur bij Hart Van Nederland. Tot 1 maart 2008, de datum waarop Abid bij de NOS in dienst treedt, is ze als redacteur nog werkzaam bij BNR Nieuwsradio. (ANP/Gelderlander)

** Vanaf 21 februari voegen we de televisieprogramma’s van BBC3 en BBC4 toe aan het PlusPakket van Delta Digitale TV. Overdag worden de programma’s van de BBC-kinderkanalen CBBC en Cbeebies uitgezonden. BBC 3 is te ontvangen via kanaal 477 en BBC 4 via kanaal 478.

** Opnieuw is er discussie rondom een uitnodiging in het VARA-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Dit keer is het arabist en auteur Arthur van Amerongen die na ‘keiharde afspraken’ weer werd afgebeld terwijl hij juist voor het programma uit Paraguay was komen overvliegen. Lees verder.

** Rutger Jongejan is teruggekeerd als presentator en interviewer bij het programma Raadsplein van lokale omroep Seaport TV. Dat programma registreert de gemeenteraadsvergaderingen van Velsen. Jongejan stapte in december boos op na een conflict over het radioprogramma dat hij presenteerde voor Seaport FM. Een delegatie van gemeenteraadsleden en de raadsgriffier heeft aangedrongen op de terugkeer van Jongejan, vertelt Seaport-voorzitter Piet Dekker. Na een gesprek tussen het Seaport-bestuur en Jongejan is de kou uit de lucht. (Noord Hollands Dagblad)

** Chellomedia, de Europese contentdivisie van Liberty Global, heeft een belang van 25 procent genomen in Shorts International. Het Londense bedrijf is de maker van ShortsTV, een kanaal dat via de kabel in Frankrijk, België en Luxemburg te zien is, net als via mobiele platformen en via Joost. Er is niet bekend gemaakt hoeveel Chellomedia betaalt voor het belang. (NL Kabel)

** De Limburgse regionale omroep L1 heeft vorig jaar een verlies geleden van bijna een half miljoen euro. Dat maakte de omroep maandagavond bekend. L1 gaat snijden in de kosten, die met 3 procent moeten worden teruggebracht. Maandagavond is het personeel bijeen geroepen voor een toelichting op de bezuinigingen. Belangrijkste oorzaken voor het verlies zijn tegenvallende reclameomzetten en kostenoverschrijdingen op een aantal grote projecten. Het is voor het eerst dat L1 een boekjaar met rode cijfers afsluit. (ANP)

** Nederland 1 was in week 7 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 21,8 procent. Nederland 2 had 7,6 en Nederland 3 8,9 procent. RTL4 scoorde 15,1 procent, RTL5 kwam uit op 6,2, RTL7 scoorde 5,5 en RTL8 2,5 procent. SBS6 had een aandeel van 10,4 procent, Net5 had 4,9 procent en Veronica 4,5. Boer zoekt vrouw was met 3,829 miljoen mensen weer het best bekeken programma van de week. Spoorloos had 2,539 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op zondag trok 2,267 miljoen belangstellenden. RTL Voetbal Eredivisie had 2,237 miljoen kijkers, gevolgd door Radar met 2,141 miljoen kijkers. (SKO/Adformatie)

** Het Brits-Nederlandse uitgeversconcern Reed Elsevier is van plan de komende jaren duizend banen te schrappen om kosten te besparen. Dat berichtte de Britse krant The Sunday Telegraph gisteren op basis van niet nader genoemde bronnen. Reed Elsevier zou vooral willen bezuinigen op ondersteunende functies zoals personeelszaken en systeembeheer. Dat leidt volgens The Sunday Telegraph vooral buiten Groot-Brittannië tot banenverlies. Reed Elsevier zegt in een reactie donderdag bekend te maken of het banen gaat schrappen en zo ja hoeveel. ‘We wachten tot aanstaande donderdag, als we onze jaarcijfers bekendmaken’, zegt een woordvoerder (ANP).

** Jeanne Kooijmans gaat vanaf 8 maart het KRO-programma Déjà Vu presenteren op zaterdagavond op Radio 2. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt. Het betekent de terugkeer van Kooijmans op Radio 2. In het drie uur durende programma is muziek te horen van de grootste albums uit de geschiedenis van de popmuziek. De huidige presentator van Déjà Vu, Ruud Hermans, gaat zich toeleggen op het programma American Connection, dat elke donderdag- en vrijdagnacht op Radio 2 te horen is. Kooijmans maakt sinds 1987 radioprogramma’s voor de KRO. (ANP)

** Menno Bentveld en Joost Karhof gaan een aantal maandagen om de beurt De Wereld Draait Door presenteren. Zij komen op de plek van Claudia de reij, die in verwachting is en de presentatie van het programma op de maandagavond niet meer kan combineren met haar overige werk. Bentveld presenteert programma’s als Vroege Vogels en Nieuwslicht, Karhof komt van NOVA/Den Haag Vandaag. (ANP/AD)

** De beschadiging van onderzeese communicatiekabels waardoor delen van Azië en het Midden-Oosten zonder internet zaten, was mogelijk het werk van saboteurs. Dat meldde de Internationale Telecommunicatie Unie ITU maandag. „We willen niet op het onderzoek vooruitlopen, maar we sluiten zeker niet uit dat de kabels door sabotage zijn beschadigd”, aldus Sami al-Murshed van het VN-agentschap. In januari en begin februari van dit jaar zijn vijf onderzeese communicatiekabels zo beschadigd geraakt dat in grote delen van het Midden-Oosten en Azië het internetverkeer ernstig was verstoord of helemaal uitgevallen. Ook het internationale telefoonverkeer was getroffen. (RD)

** Eyeworks is drukdoende met de voorbereiding voor een nieuwe afvalrace op Veronica. In het programma, waarvan de naam nog onbekend is, zullen dit voorjaar avontuurlijke en sportieve die het tegen elkaar opnemen. Op een exotische bestemming trainen en strijden de kandidaten met en tegen elkaar. Niet alleen kracht is belangrijk, maar ook tactiek, snelheid en uithoudingsvermogen. Aanmelden kan via veronica@eyeworks.tv. (Telegraaf)

** Sky Radio is deze week op internet begonnen met een speciaal liefdesliedjesstations. Op Sky Radio Love Songs zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week nonstop nummers te horen van artiesten als Katie Melua, James Blunt, George Michael, Phil Collins en Michael Bublé. Het is het eerste volwaardige radiostation dat Sky op internet lanceert. Eerder waren tijdelijk al soortgelijke initiatieven te horen rond Kerstmis en Valentijnsdag. (Telegraaf)

** De Zeeuws-Vlaamse Televisiezender (ZVT) keert voorlopig niet terug op de buis. Maar de lokale omroepen in Zeeuws-Vlaanderen gaan de zendfrequentie, die Delta Kabelcomfort hen binnenkort toewijst, wel benutten. Ze denken daarbij aan een kabelkrant en een wekelijks nieuwsonderwerp. De herstart van de ZVT is nagenoeg onmogelijk geworden door de vaststelling van de Regionale Raad voor Kabeltelevisie (met vertegenwoordigers van de drie gemeenten) de ontwikkeling van kwalitatief goede regionale televisie organisatorisch en financieel onhaalbaar is. (PZC)

** De Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) en haar Vlaamse en Waalse vleugel hebben een nieuw samenwerkingsprotocol goedgekeurd. Met het protocol willen de AVBB, de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en de Association des Journalistes professionnels (AJP) de wederzijdse solidariteit verzekeren. Voor de AVBB voorziet het protocol een financiële verdeelsleutel van 55 procent voor de VVJ en 45 procent voor de AJP. De drie verenigingen zijn gefederaliseerd in 1998, maar blijven nauw verbonden op organisatorisch en praktisch vlak. (VRT Nieuws)

Kabinet akkoord met nieuwe Mediawet

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ronald Plasterk ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een nieuwe Mediawet. De nieuwe wet zorgt voor een betere aansluiting van de publieke omroep op het digitale tijdperk, aldus het kabinet. Ook bevat het voorstel een verbod op alcoholreclame op radio en televisie voor 21.00 uur. Het kabinet wil daarmee drankmisbruik onder jongeren bestrijden. Als eind 2008 de nieuwe Mediawet in werking treedt, behoren alle vormen van elektronisch aanbod tot de hoofdtaak van de publieke omroep. Dat geldt ook voor digitale diensten als themakanalen, websites en mobiel aanbod, die onder de huidige Mediawet bijzaak zijn. Diverse bepalingen in de Mediawet die niet goed passen bij een multimediale aanpak verdwijnen. Zo vervangen prestatieafspraken over het totale aanbod de verplichte percentages zendtijd voor informatie en cultuur die alleen gelden voor Nederland 1, 2 en 3. Ook hoeven de omroepen niet langer een voorgeschreven deel van hun zendtijd in te vullen op een vast thuisnet. Daarmee bekrachtigt het kabinet het nieuwe ‘programmeermodel’ in Hilversum, conform de afspraken uit het Coalitieakkoord. (Spreekbuis)

UIT DE MEDIA:

** De Rotterdammer die wordt verdacht van het doodschieten van de Nijmeegse activist en journalist Louis Sévèke, is geen autist. Dat is de conclusie van het Pieter Baan Centrum, waar de 39-jarige man is onderzocht. Eerdere onderzoekers hadden wel uitgewezen dat hij een aan autisme verwante stoornis had. Volgens zijn advocate zou hij daardoor misdrijven hebben bekend die hij niet heeft begaan. De verdachte werd in maart vorig jaar aangehouden na een langdurig onderzoek naar de moord. Die vond plaats in november 2005. Sévèke werd toen op straat doodgeschoten. De verdachte kende hem uit de Nijmeegse actiewereld. (Rijnmond)

** Gert Jan Oelderik (42) is benoemd tot directeur-uitgever van NRC Handelsblad BV (NRC Handelsblad en nrc.next). Oelderik kwam in 2004 in dienst van NRC Handelsblad als marketingmanager en plaatsvervangend uitgever. Daarvoor maakte hij deel uit van de leiding van Apple Computer Benelux als countrymanager Retail. De NRC Handelsblad BV geeft naast de kranten nrc.next en NRC Handelsblad ook boeken uit en organiseert lezingen, debatten en congressen. Als directeur-uitgever zal Oelderik in samenwerking met de hoofdredactie van NRC Handelsblad werken aan de groei van het merk NRC in zijn verschillende verschijningsvormen. Birgit Donker, hoofdredacteur van NRC Handelsblad en nrc.next, noemt Gert Jan Oelderik een ‘enthousiaste, ondernemende en resultaatgerichte uitgever’. (NRC/Adformatie)

** Minister Ronald Plasterk bekijkt of hij misleidende telewinkelboodschappen zoals seksdating van de televisie kan halen. Hij schrijft dat in antwoord op een motie van de fractievoorzitter van de ChristenUnie, Arie Slob. Het gaat onder andere om de nachtprogramma’s van commerciële zenders als SBS en RTL. ‘De wijze waarop misleiding bij tv-reclame in de vorm van seksuele (dating)programma’s beëindigd kan worden, onderzoek ik’, schrijft Plasterk aan de Tweede Kamer. (ANP)

** In 2007 zijn er meer fusies en overnames in de mediasector geweest, ondanks de international kredietcrisis. Dit concludeert het rapport Media Insights (.pdf), het jaarlijkse onderzoek van accountantsbureau PricewaterhouseCoopers (PwC). Wel vonden in de tweede helft van het jaar minder grote overnames of fusies plaats in deze branche en waren de overnamesommen conservatiever. Het totale overnamebedrag kwam in 2007 uit op 50 miljard euro, een stijging van 16 procent ten opzichte van 2006. Het aantal transacties lag 3 procent hoger dan vorig jaar. Zo werden in 2007 178 transacties verricht tegen 173 in 2006. (via FD)

** Radio 227 keert binnenkort terug via het digitale pakket van Casema en Multikabel. Radio 227 verdween enkele weken onverwachts uit het digitale aanbod bij de twee kabelaars. In verband met samenvoegen van de radiopakketten bij de Zesko-kabelaars is Radio 227 tijdelijk niet te horen via het digitale pakket van Casema en Multikabel. Wanneer deze aanpassingen gereed zijn zal Radio 227 naast het kabelgebied van Casema en Multikabel ook via het dekkingsgebied van @Home te horen zijn via het digitale radiopakket.

** Sinds 1 februari wordt de radiozender Bright FM niet langer doorgegeven via de analoge kabelnetten in Nederland. UPC vervangt het vrijgekomen kanaal vanaf vandaag met vervangende zenders. Hierbij loopt UPC al vooruit op het advies van de diverse programmaraden dat per 1 juli 2008 in zou gaan. In Gelderland Noord wordt conform het advies van de programmaraad BBC Radio 3 toegevoegd. In de regio Gelderland West wordt conform het radio-advies van de programmaraad Radio Drenthe toegevoegd. In de regio Zuid-Holland Zuid wordt Bright FM vervangen door VRT Studio Brussel.

Radio 2 scoort weer rond de kerst

Radio 2 is rond de kerst weer hard gegroeid als het gaat om de luistercijfers. In de periode december 2007-januari 2008 kwam de zender uit op 12,1 procent. Een groei van 1,4 procent. Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in december 2007 / januari 2008. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.355 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd per dag (personen 10+ jaar) bedraagt over deze periode in het tijdvak 07:00-24:00 uur 3 uur en 6 minuten. De gemiddelde luistertijd is daarmee 2 minuten korter dan in de vorige meetperiode. De marktaandelen per zender:

nov/dec(in%)	dec/jan(in%)
01	Radio 2	10.7	12.1
02	Radio 538	10.8	10.6
03	Sky Radio	10.2	10.3
04	Radio 3FM	8.3	7.9
05	Q-Music	7.3	7.1
06	Radio 1	6.7	6.6
07	Radio Veronica	5.6	5.8
08	Radio 10 Gold	3.4	3.2
09	Arrow Classic Rock Radio	2.6	2.3
--	Radio5	2.3	2.3
--	ClassicFM	2.1	2.3
12	SlamFM	1.9	1.9
--	Radio 4	1.9	1.9
14	100 % NL	1.3	1.2
15	Arrow Jazz FM	0.7	0.6
--	BNR Nieuwsradio	0.6	0.6
17	CAZ!	0.5	0.5
18	TMF Radio	0.2	0.4
19	KinkFM	0.3	0.3
20	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	13.3	13.0
==	Regionale Commercieel Radio	3.2	3.0
==	Overige	6.1	6.1

Opnieuw reorganisatie AD

Het AD gaat opnieuw reorganiseren. In totaal vervallen 14,4 fte’s bij eindredactie en vormgeving. ‘We denken de meeste mensen te kunnen herplaatsen, maar helemaal zeker is dat niet’, aldus woordvoeder Rob Okhuijsen van AD Nieuwsmedia. Het plan is vandaag onder andere naar de redactieraad gestuurd. Voorzitter Gerard den Elt bevestigt dit, maar heeft nog geen tijd gehad zich in het stuk te verdiepen. Okhuijsen zegt contact te hebben gehad met de NVJ over deze jongste reorganisatie, die volgens hem het gevolg is van efficiëntere werkwijze. ‘Het leek niet op bezwaren te stuiten. Het gaat om een kleine reorganisatie met geen – of een beperkt aantal – gedwongen ontslagen. Volgens dagbladsecretaris Bianca Rootsaert van de NVJ is het een ‘wensdroom’ van het AD dat de reorganisatie niet op bezwaren zou stuiten. ‘Er is een gesprek geweest waarin is gemeld dat dit er aan zat te komen. Zodra we alle feiten weten – inclusief de adviesaanvraag – gaan we met redactiecommissie en -raad en de Ondernemingsraad om tafel zitten’. (De Journalist. Lees ook AD beëindigt freelancerscontracten.

UIT DE MEDIA:

** De analoge kabeluitzending van het failliet verklaarde LiveShop zal bij de grootste kabelexploitant van Nederland per 31 december aankomende worden beëindigd en tot die tijd worden gecontinueerd. Gradus Vos stelt namens Zesko Holding (Casema, @Home en Multikabel) dat dit het plan is, in antwoord op vragen van DutchMedia. Volgens Vos is de kans ‘groot’ dat het kanaal analoog zal worden ‘uit’ gezet om voor digitale diensten te gebruiken. Een formeel besluit moet hierover nog niet genomen. LiveShop zal digitaal wel te zien blijven. Het mozaik-kanaal en het etalage/previewkanaal van de kabelaar zal eind dit jaar worden samengevoegd tot één kanaal. Ook daarbij is de kans groot dat één analoog kanaal zal worden uitgezet.

** Er komt een nieuw entertainmentmagazine op de markt: Off The Record. In het blad staan muziek, film, cabaret en games centraal. Begin maart verschijnt het eerste nummer. Voorlopig komt Off The Record zes keer per jaar uit, zo hebben de initiatiefnemers donderdag bekendgemaakt. Het gaat om een samenwerking tussen Uitgeverij BCM en winkelketen vanLeest (gespecialiseerd in onder meer muziek, film en games) en een aantal pop- en filmjournalisten. Het blad levert interviews, recensies en previews uit binnen- en buitenland. Hoofdredacteur is Jean-Paul Heck. (ANP/Gelderlander)

** Door een muizenplaag hebben 2500 Edenaren donderdagochtend zonder tv en internet gezeten. Een kabel was aangeknaagd, meldt een woordvoerder van UPC. De storing ontstond rond 06.00 uur. Vierenhalf uur later was het lek boven en konden inwoners van de Gelderse plaats weer tv-kijken en internetten. Volgens de UPC-woordvoerder komt het zelden voor dat muizen de kabels aanvreten. (Novum)

** Op advies van de regionale programmaraad Breda e.o. voert Casema op vrijdag 15 februari een wijziging door in het radiopakket van Breda, Oosterhout, Geertruidenberg, Etten-Leur, Alphen-Chaam, Drimmelen en Moerdijk. De radiozender FIP komt in de plaats van BBC World Service (103,8 MHz). Casema-abonnees kunnen BBC World Service blijven ontvangen wanneer zij zich abonneren op het gratis Standaardpakket van Casema Digitale Televisie. In dit Standaardpakket zit ook het digitale radiopakket met 52 radiozenders.

“NOS favoriet voor uitzendrechten Eredivisie”

Het lijkt er op dat de samenvattingen van de Eredivisie na drie jaar weer terug komen bij de NOS. Volgens de De Telegraaf heeft de publieke omroep een aanmerkelijk hoger bedrag voor de rechten over dan RTL, de enige concurrent. SBS, dat ook interesse had, heeft volgens de krant helemaal geen bod uitgebracht. Naar verluidt heeft de NOS een slordige twaalf miljoen euro per seizoen over voor de rechten van de samenvattingen. Dit is aanzienlijk minder dan de 35 minder euro die Talpa/Tien, nu RTL, de afgelopen jaren op tafel legden. Een andere optie is nog dat de Eredivisie een eigen televisiekanaal begint en de rechten in eigen beheer houdt. In dat geval vissen de NOS en RTL allebei achter het net. (via FCUpdate)

“LiveShop kan schulden betalen”

Het faillissement van televisiezender LiveShop in Almere wordt opgeheven. Dat zegt curator Meulenberg. Volgens hem is LiveShop goed in staat haar schuldeisers te betalen, zeker omdat het station nog steeds uitzendingen verzorgt. De rechtbank in Leeuwarden behandelde woensdag het bezwaar dat het bedrijf had ingesteld tegen het faillissement. Eind februari beslist de rechtbank of het faillissement inderdaad wordt opgeheven. LiveShop kwam in de problemen toen partner-bedrijf Tel Sell failliet ging. (via Omroep Flevoland)

UIT DE MEDIA:

** Het radioprogramma Afscheid van Victoria van Radio Rijnmond is onderscheiden met de Gouden NL-Award. De Gouden NL-Award, die vergezeld gaat van een geldbedrag van 2500 euro, is voor een uitmuntende productie die de categorieën overstijgt. Het programma Afscheid van Victoria van radiomaker Erik Post is volgens de jury ,,een vakmatig juweeltje waarbij de luisteraar zich geen moment hoeft te vervelen”. Het is voor het eerst in de zesjarige geschiedenis van de NL-Awards dat een radioprogramma de hoofdprijs krijgt.

** Satellietzenders die Arabische leiders, nationale of religieuze symbolen beledigen worden vanaf heden gestraft. Dat hebben de landen van de Arabische Liga besloten. Alleen Qatar weigert vooralsnog het handvest te bekrachtigen. In Qatar is de nieuwszender al-Jazeera gevestigd. De ministers van Informatie van de Arabische Liga stellen verder dat satellietzenders de sociale harmonie, de nationale eenheid, de openbare orde en traditionele waarden niet mogen schaden. Stations die zich hier niet aan houden, lopen gevaar de werkvergunningen van hun personeel te verliezen. De Egyptische minister van Informatie Anas al-Fiqi zei dat zijn land de regels “als eerste zal implementeren.” Volgens hem zijn “sommige satellietzenders van het juiste pad afgeweken. (NieuwNieuws.nl)

** Het Commissariaat voor de Media eist dat de Nederlandse Moslimomroep (NMO) voor eind deze maand weer een representatief bestuur heeft. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan de zendtijd van de omroep worden beperkt of zelfs geheel ingetrokken. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Media) dinsdag gezegd in reactie op vragen van het PVV-Kamerlid Martin Bosma. De PVV vindt zelfs dat er helemaal geen geld meer naar de NMO moet gaan. Bestuur en personeel van de omroep ontkenden eerder de beschuldigingen die in Nova geuit werden. (ANP via NRC)

** In Nieuwegein is oud-omroepman Dick van ’t Sant op 75-jarige leeftijd overleden. Hij regisseerde de NCRV-serie Swiebertje. Van ’t Sant was ook één van Nederlands eerste discjockeys; in 1959 presenteerde hij als Dick Duster Tijd voor Teenagers, het eerste en lange tijd enige popprogramma op de radio. (NOS Teletekst)

** De programmering van de publieke radio- en tv-programma’s in Frankrijk is woensdag ernstig verstoord door een staking tegen een besluit van president Nicolas Sarkozy. Die kondigde eerder aan geen reclame meer te willen op publieke zenders, aldus de Franse nieuwssite Yahoo!. Volgens vakbonden bedreigt deze maatregel de toekomst van de publieke omroepen. Sarkozy kondigde de onverwachte stap aan op 8 januari. Veel nieuwsuitzendingen op de stations van Radio France en de zenders van France Télévisions werden woensdag geannuleerd, vervangen door muziek of gerichte uitzendingen. Ook de programmering op radiostation Radio France Internationale en tv-zender TV5 Monde werd verstoord. Sarkozy beloofde dat de reclame-inkomsten ,,volledig gecompenseerd” zullen worden. Hij spreekt zich de komende dagen uit over alternatieve financiering. (ANP/BNR)

** De gemeente Zoetermeer doet aangifte bij de politie van het doorgeven van geheime stukken aan AD/Haagsche Courant. Afgelopen week zijn verschillende artikelen in AD/Haagsche Courant gepubliceerd over de financiële situatie van schaats- en evenementencentrum Silverdome én over de ontwikkeling van het Van Tuyllpark. In die verhalen werd uitvoerig geciteerd uit geheime stukken van de gemeente Zoetermeer, die in het bezit zijn van de krant. ,,Daaruit blijkt dat de journalist de inhoud kent van deze stukken, die onlangs aan de orde zijn geweest in het college en de gemeenteraad,” reageert een woordvoerster van de gemeente Zoetermeer. ,,Zowel raads(commissie)leden als collegeleden leggen op grond van de Gemeentewet een eed of belofte af waarin zij onder meer beloven hun plichten als politieke ambtsdrager naar eer en geweten te zullen vervullen en de wet te zullen nakomen.” 

** BBC World Service stopt per 18 februari aanstaande met haar kortegolf-uitzendingen in geheel Europa. Dit bericht de wereldomroep van de Britse publieke omroep op haar website. Als reden wordt aangegeven dat veel luisteraars in Europa de BBC Worldservice via andere media beluisteren zoals internet en satelliet. Daarnaast blijft BBC World Service ook actief via de middengolf (o.a. 648 kHz). BBC World Service was vorig jaar al gestopt met kortegolf-uitzendingen in centraal Europa, vanaf 18 februari zullen ook de kortegolf-uitzendingenin de rest van Europa worden gestaakt. (Via RNW Blog).

** Ton van Royen heeft definitief een streep gezet onder zijn televisiecarrière in Nederland. De journalist-programmamaker is in Portugal een eigen bedrijf begonnen dat onder meer videoportretten en tv-documentaires maakt van particulieren. Van Royen (46) werkte sinds 1987 onder meer voor de VPRO-radio, Radio Noord-Holland, De Krant Op Zondag en de Amsterdamse zender AT5. Eind jaren ’90 wilde hij een poging doen burgemeester van Amsterdam te worden. Dat plan strandde omdat de politiek het gekozen burgemeesterschap verwierp. (ANP via Gelderlander)

** Kabel Noord en Zorggroep Pasana zijn een overeenkomst aangegaan voor het leveren van digitale kabeldiensten binnen de verzorgingshuizen van Dongeraheem, de Skûle en de Spyker in Friesland. Dit betekent dat diensten zoals internet, digitale telefonie en digitale televisie beschikbaar komen voor bewoners van de verzorgingshuizen. De overeenkomst houdt in dat Kabel Noord de infrastructuur overneemt van Zorggroep Pasana en investeringen pleegt om de infrastructuur te moderniseren. Voor de bewoners betekent dit dat zij rechtstreeks klant worden en naast radio en tv toegang krijgen tot alle digitale diensten van Kabel Noord. (Kabelnoord via NLKabel)

** De lokale omroep RTVRaalte is gedupeerd door diefstal van een harde schijf met tv-programma’s. De schijf is gestolen uit de redactielokalen van RTVRaalte in het Kulturhus aan de Passage. Hierdoor heeft de leiding van de omroep strengere veiligheidsmaatregelen genomen. Bij de omroep werken circa vijftig vrijwilligers. Op de 500 GBgrote schijf staat uniek materiaal zoals afleveringen van Salland Natuurlijk en Zilveren Kracht, series die vorig jaar op de locale zender werden vertoond. Op de begane grond van het Kulturhus is in dezelfde periode een flatscreen (een platte computermonitor) ontvreemd. (Stentor)

“DAB-veiling voor zomer”

Het Ministerie van Economische Zaken heeft de veiling van Wimax-frequenties uitgesteld naar het einde van het jaar. De veiling van DAB-frequenties voor digitale radio start wel ‘voor de zomer’. Het Agentschap Telecom startte vrijdag met de consultatie voor de uitgifte van de vergunningen voor ‘digitale omroep’. Daarbij gaat het onder meer om de digitale radiostandaard DAB, waarvoor al jaren geleden al frequenties zouden worden geveild aan commerciële zenders. Deze zomer lijkt het dan eindelijk te gebeuren. Partijen mogen hun standpunten geven over de ontwerpveilingregeling, de ontwerpvergunningen en het ontwerpbesluit tot wijziging van het Nationaal Frequentieplan. EZ schreef vrijdag dat ‘de vergunningverlening voor de zomer kan plaatsvinden’. Op verzoek van de Tweede Kamer wordt extra etherruimte ‘geoormerkt’ voor lokale omroepen, die met het toekomstige uitschakelen van de analoge ether mogelijk in de verdrukking zouden komen. De lokale zenders moeten kunnen uitzenden op de L-band die 117 afzonderlijke geografische verzorgingsgebieden heeft. De L-band is volgens het ministerie ’technisch en functioneel het meest geschikt voor lokale radio

Zendmachtiging Korendijk voor Omroep Hoeksche Waard

Het Commissariaat voor de Media heeft Stichting Omroep Hoeksche Waard in Puttershoek een zendmachtiging toegewezen voor de gemeente Korendijk. De machtiging geldt voor dezelfde periode als voor de overige gemeenten in de Hoeksche Waard en verloopt op 14 juni 2010. In de beslissing over de aanvraag tot toewijzing van die machtiging heeft het Commissariaat ook laten meewegen dat de gemeentebesturen van Binnenmaas, Cromstrijen, Oud-Beijerland en Strijen daarover een positief advies hebben uitgebracht. Het maatschappelijk draagvlak van Stichting Omroep Hoeksche Waard is groot en de lokale omroep voldoet aan de eisen van de Mediawet. Voorzitter Jan Robbemond van Omroep Hoeksche Waard zegt tevreden te zijn: ,,Onze lokale omroep, die nu met recht een streekomroep kan worden genoemd, is al 22 jaar een stabiele factor in omroepland. In enkele maanden hebben wij twee belangrijke beleidsdoelen kunnen realiseren; beginnen met televisie en een zendmachtiging verwerven voor alle vijf gemeenten op het eiland.” Het hoogste bestuursorgaan van de omroep, het Programma Beleid Bepalend Orgaan (PBO), zal in maart de vereiste statutenwijziging vaststellen en besluiten tot overname van de voormalige lokale omroep van Korendijk, Origineel FM. In Korendijk is het signaal van de omroep te beluisteren via de frequentie van Origineel, 105.5 FM. (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** Sinds afgelopen week zijn de uitzendingen van RADIONL ook te ontvangen via de kabel @Home in oost Brabant via de frequentie 89.9 MHZ. Dit betekent dat RADIONL in de volgende plaatsen te ontvangen is: Boxmeer, Vierlingsbeek, Overloon, Cuijk, Haps, Grave, Landerd, Mill, St. Anthonis, Wanroy en Landhorst, Uden, Erp en Veghel. (Persbericht)

** Digitale TV zender Sport1 heeft dit weekend het startsein gegeven voor een nieuw plan om de amateursport in de breedte te ondersteunen. Hiertoe is Sport1 een overeenkomst aangegaan met al meer dan 40 amateurclubs uit de hoogste regionen van het amateurvoetbal, hockey en basketball. Deze overeenkomst omvat in eerste instantie financiële ondersteuning door de plaatsing van reclameborden. Kees Jansma, anchorman van Sport1, heeft zaterdag het eerste reclamebord onthult bij voetbalclub Alphense Boys. Sport1 wil hiermee zijn betrokkenheid tonen bij de amateursport in Nederland, ‘de bakermat van de profsport’. Gekozen is voor clubs met een groot ledental en locale bekendheid, waarvan de sportbehoefte aansluit bij het live sportaanbod van Sport1. Zo zijn vele amateurvoetbalclubs benaderd, een groot aantal basketballclubs uit de 1e divisie en hockeyclubs uit de 1e, 2e en 3e klasse in Nederland. (Persbericht)

** Sinds week 5 worden de regionale zenders van bijna alle provincies via het digitale PLUS basispakket van SKV Veendam doorgegeven. Omdat veel kijkers vinden het jammer vonden dat deze zenders alleen te bekijken zijn met een abonnement op het PLUS basis pakket heeft het bestuur van Stichting Kabelnet Veendam besloten om alle regionale zenders uit het PLUS basis pakket te halen en via het gratis digitale basispakket door te geven. Iedereen met een digitale ontvanger (er is dus geen smartcard nodig) kan nu deze zenders bekijken. (via digitalekabeltelevisie.nl).

** De Amerikaanse acteur Roy Scheider, vooral bekend door de haaienfilm Jaws (1975), is op 75-jarige leeftijd in Little Rock (Arkansas) overleden. Hij speelde in de uiterst succesvolle thriller van regisseur Steven Spielberg over een mensenetende haai een commissaris. Amerikaanse media maakten het overlijden van Scheider maandag bekend. (ANP)

** De VPRO-documentairereeks In Europa met schrijver Geert Mak trekt veel kijkers. Ruim 1 miljoen geïnteresseerden stemden af op Nederland 2, waarmee In Europa een van de best bekeken documentaireseries ooit is, zo stelt de VPRO maandag. Vanaf de start van de serie in november trekken de afleveringen ongeveer 750.000 kijkers en nu In Europa bij de Tweede Wereldoorlog is beland, groeit het aantal dus nog verder. (ANP)

** De stakende Hollywood-schrijvers hebben zaterdag een voorlopig akkoord bereikt met de filmproducenten. Vertegenwoordigers van 12.000 stakers leggen het voorstel nog dit weekend voor aan hun achterban. Als dit akkoord wordt goedgekeurd, zou dat het einde betekenen van de staking die Hollywood al ruim drie maanden in zijn greep houdt. Leden van de schrijversvakbond WGA komen bij elkaar in New York en Los Angeles om het voorstel te bespreken. Volgens een e-mail die de onderhandelaars hun achterban hebben gestuurd, zou het voorstel van de studio’s ,,de toekomst voor ons veiligstellen waarin internet de belangrijkste manier wordt waarop films worden gemaakt en verspreid”. Het grootste twistpunt tussen de filmproducenten en scenaristen was de vergoeding die de schrijvers kregen voor de distributie van titels per dvd en internet. Als het akkoord wordt geaccepteerd, kunnen de schrijvers maandag weer aan het werk gaan. (ANP/AD)

“Nieuwe veiling voor tv-rechten eredivisievoetbal”

De strijd om de tv-rechten van het eredivisievoetbal begint weer van voren af aan. De biedingen vallen de ECV, waarin de clubs uit de hoogste voetbalcompetitie zijn verenigd, zó tegen dat alle belangstellende zenders zijn uitgenodigd voor een nieuw gesprek. Uit een brief die de ECV deze week naar onder meer NOS, RTL en SBS heeft gestuurd, blijkt dat ook over de voorwaarden voor het uitzenden van live-wedstrijden en samenvattingen valt te praten. En zelfs over het vroeger dan acht uur uitzenden van de samenvattingen op zondagavond. Een woordvoerder van SBS bevestigt de ontvangst van de brief, maar wil niet op de inhoud ingaan. De ECV heeft de tender, waarin minutieus staat beschreven hoe zenders het voetbal op tv moeten brengen, definitief losgelaten. Alle partijen zijn opnieuw gevraagd voor een onderhoud in een poging de biedingen omhoog te krijgen. Daarbij staat alles weer ter discussie, ook de verplichting talloze reclamespots voor sponsors van de ECV en gokspelletjes uit te zenden. De ECV dacht voor de biedingprocedure zeker 100 miljoen euro per jaar voor de tv-rechten te vangen, maar is mijlenver van dat doel verwijderd. De clubs zagen half januari tot hun ontsteltenis RTL en SBS afhaken vanwege de strenge voorwaarden. Alleen de NOS bood, 12 miljoen per jaar, op de samenvattingen. Drie jaar geleden betaalde John de Mol nog 35 miljoen euro per jaar voor de wedstrijdflitsen. Ook de biedingen op de live-rechten vallen tegen. Belangrijkste kanshebber l ijkt kabelgigant Zesko (een fusie tussen Casema, @Home en Multikabel), dat samen met Canal Digtaal een bod van ruim 40 miljoen euro uitbracht. De ECV wil, schrijft zij deze week in de brief, met commerciële zenders ook praten over de mogelijkheid een eigen eredivisiekanaal op te richten. ECV-directeur Alex Tielbeke wilde gisteren niet reageren. (AD)

“Kabeltarieven beneden inflatiepeil”

De kabeltarieven voor het analoge tv-pakket gaan dit jaar met niet meer dan 2 procent omhoog. Dat is minder dan de inflatie, die dit jaar uitkomt tussen de 2,25 en 2,5 procent. De vijf grote kabelexploitanten (Casema, Delta, Multikabel, UPC en @Home) hebben deze verhoging doorgegeven aan de Opta. De telecomwaakhond heeft de verhoging goedgekeurd, ‘omdat het binnen de te verwachten inflatieontwikkeling’ blijft. De kabelexploitanten verwachten ook over 2009 hun verhoging van het analoge pakket binnen de 2 procentsgrens te kunnen houden. ,,Ons huidige standaardpakket is ongeveer 16,37 euro,” aldus UPC-woordvoerder Ronald Sutmuller. ,,Dit pakket verhogen we dit jaar met niet meer dan 2 procent. De prijzen voor het digitale pakket zijn een stuk moeilijker te bepalen, dat is bijna maatwerk aan het worden. De consument betaalt meer als het pakket breder en breder wordt.” De concurrentie van KPN – Digitenne en tv via internet groeien gestaag door – zorgt ervoor dat de prijzen voor digitaal kijken niet ongebreideld kunnen stijgen. ,,De beste marktmeester is consument,” aldus Rob van Esch, de voorzitter van kabelbrancheorganisatie NLkabel. (AD)

UIT DE MEDIA:

** De RTL 4-nieuwsrubriek ‘4 in ’t Land’, die elke werkdag rond half elf wordt uitgezonden, stopt. De laatste uitzending vindt plaats op 29 februari. De zendtijd zal worden opgevuld met aangekochte producties. Dat heeft RTL vrijdag bekend gemaakt. In totaal zullen er ongeveer twintig ontslagen vallen. 

** Voormalig hoofdredacteur Frits van Exter van Trouw gaat aan de slag als adjunct-hoofdredacteur van het gratis dagblad DAG. Dat meldt Trouw vrijdag. Van Exter stapte vorig jaar op bij Trouw, na er negen jaar de journalistieke leiding te hebben gehad. Enkele weken geleden werd bekend dat DAG ich wil richten op hoger opgeleiden (‘hbo-plus’ in plaats van’ mbo-plus’) en meer gaat samenwerken met de Volkskrant. DAG kwam op 8 mei vorig jaar voor het eerst uit. Het is de vierde gratis krant van Nederland, na Metro, Sp!ts en De Pers. De oplage bedraagt 420.000 stuks. (DFT)

** In de nacht van zondag 24 op maandag 25 februari doet Film1 exclusief en live verslag van de 80ste uitreiking van de Academy Awards®. De hele zondag staan alle uitzendingen in het teken van de Oscars met klassieke, veelbekroonde films. Maandagavond zijn in het programma Oscar Highlights de hoogtepunten van de uitreiking te zien. De programma’s zijn niet alleen toegankelijk voor abonnees van Film1, maar voor alle digitale abonnees van @Home, CAIW, Canal Digitaal, Casema, Delta, Kabel Noord, Multikabel, Tele2 en UPC. Dat betekent dat de Oscardag, de uitreiking en de hoogtepunten in 2,3 miljoen huishoudens te zien zijn. In de aanloop naar de 80ste Oscaruitreiking is van 18 t/m 23 februari op Film1 en rond RTL Boulevard en SBS Shownieuws het dagelijkse Film1 Oscar Nieuws te zien. (Persbericht)

** Het eerste nummer na de ingrijpende restyling van gratis dagblad DAG verschijnt komende dinsdag. PCM uitgevers kiest nadrukkelijk voor een soft launch, en gaat geen grootscheepse campagne voeren. Welke veranderingen de krant heeft doorgemaakt is nog niet tot in detail bekend. Wel is duidelijk dat een kwalitatief inhoudelijke upgrading heeft plaatsgevonden. Ook blijkt vanuit PCM Uitgevers een nieuw team van deskundigen op DAG te zijn gezet. Oud Trouw-hoofdredacteur Frits van Exter adviseert over de redactionele koers, Kidsweek-baas Roland Pelle denkt mee over uitgeeftechnische zaken, en Mark Termeer wordt commercieel directeur. (Adformatie)

** De lokale radiozender WeertFM start met een nieuws- en actualiteitenprogramma. Het programma heet studio 495 en zal op dinsdag en donderdag worden uitgezonden tussen 18.00 en 19.00 uur.(Limburger)

** Een sportvliegtuigje is donderdagmiddag neergestort in een weiland in Oud-Beijerland. Dit heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt. De stuntvlieger uit Raamsdonksveer was in de lucht voor een actie van Radio 538 toen zijn toestel door onbekende oorzaak in brand vloog. De piloot maakte een noodlanding en bleef ongedeerd. Het toestel kan als verloren worden beschouwd.

** Het voormalig zendschip van Veronica keert als het aan het Nationaal Popmuseum ligt, terug naar Scheveningen. Bestuurslid en radio-DJ Erik de Zwart wil het zendschip de Norderney aankopen om er een deel van het popmuseum in onder te brengen. Onderhandelingen met de gemeente Den Haag hierover zijn in volle gang. Jaap Schut, voorzitter van het Nationaal Popmuseum, vindt het schip belangrijk voor het popmuseum, omdat het een belangrijk onderdeel vormt van de Nederlandse pophistorie. (RTV West)

** Kabelaar UPC meldt een grote storing. Ruim 2000 huishoudens in de omgeving van Dodewaard en Opheusden hebben vanaf 8 uur donderdagavond geen TV-signaal.De storing is vermoedelijk ontstaan door een breuk in de kabel in de buurt van snelweg A15. UPC kan de breuk niet herstellen omdat zij in verband met de verkeersveiligheid geen toestemming krijgt van Rijkswaterstaat. Vrijdagochtend zodra het licht is, kan UPC beginnen met het herstellen van de kabelbreuk. (RTV Gelderland)

** Een voorlichter en een journalist die betrokken waren bij de ‘computerinbraak’ van het ministerie van Sociale Zaken bij de persdienst GPD, hebben een nieuwe baan: allebei als journalist bij het Algemeen Dagblad. De voorlichter begint deze maand op de parlementare redactie van de krant; de journalist zit al op de redactie economie. Deze journalist werkte bij de GPD toen het schandaal losbarstte en nam ontslag omdat het ministerie mede dankzij zijn code kon inloggen bij zijn werkgever (en te publiceren stukken kon bekijken). De oud-voorlichter van Sociale Zaken, de nieuwe parlementaire redacteur van het AD dus, was voordat hij bij het ministerie werkte ook journalist bij de GPD. (ANP/AD)

** De voetbalsamenvattingen van de eredivisie gaan voor 17 miljoen euro naar de NOS, voorspelt sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake. Van den Wall Bake doet die voorspellingen in de nieuwsbrief van zijn bedrijf Van den Wall Bake Consult. Volgens de sportmarketingman krijgt een combinatie van kabelaars, aangevuld met een financier de rechten voor live-voetbal. Hij doet zijn voorspellingen wel onder enig voorbehoud. Bedrijven die mogelijk deel uitmaken van de groep die de live-rechten bemachtigen zijn volgens hem Cyrte (John de Mol), Zesko, UPC/Sport1, en wellicht zelfs KPN en Telegraaf. Van den Wall Bake gaat uit van een vijf-jarige deal met als basis variabele abonnementen met het accent op pay-per-view. Bij de vorige verkoopronde waren de rechten voor de samenvattingen nog 35 miljoen waard. John de Mol/Talpa betaalde dat bedrag toen. (Adformatie)

** RadioNL heeft van woensdagavond tot donderdagmiddag te kampen gehad met een storing bij haar zender in Alkmaar. Hierdoor was het signaal van RadioNL gedurende deze periode niet te horen in Noord-Holland via de ether. Daarnaast was RadioNL ook niet te ontvangen via de kabelnetwerken van UPC en Multikabel in Noord- en Zuid-Holland. Inmiddels is de storing verholpen.

** Jan van Veen, de man met de herkenbare rustige en diepe stem, is op Valentijnsdag eenmalig terug in de ether. Van Veen gaat in de ochtendshow van Edwin Evers op Radio538 gedichten voorlezen van luisteraars, zo werd donderdag bekendgemaakt. Van Veen werd bekend door zijn programma Candlelight op Sky Radio, waar hij liefdesgedichten van luisteraars voorlas. Het programma stopte in 2003, de presentator ging door met een eigen radiozender op internet. (ANP)

** Internetreclames voor ‘gratis’ ringtones zijn misleidend. Dat oordeelde de Reclame Code Commissie (RCC) naar aanleiding van zes klachten die de Consumentenautoriteit eind vorig jaar indiende. Dat maakte de autoriteit donderdag bekend. De klachten gingen over internetreclames voor ‘gratis’ ringtones, terwijl het eigenlijk om een betaald abonnement ging. De advertenties stonden ook op sites voor kinderen. (Gooi en Eemlander)

** De SP moet een andere naam kiezen voor de nieuwe kwartaalkrant. De SP had het blad NU-krant genoemd,maar dat is een inbreuk op het merkrecht van Ilse Media,uitgever van de nieuwssite NU.nl. De SP en Ilse hebben nu afgesproken dat de SP de juridische kosten van NU.nl vergoedt en 10.000 euro overmaakt aan Amnesty International. De SP mag de eerste editie van de krant gewoon verspreiden,maar daarna wordt de naam veranderd.Van de krant zijn een kleine twee miljoen exemplaren gedrukt. Met het akkoord heeft de SP voorkomen dat alle kranten moesten worden teruggehaald en vernietigd. (NOStt)

** Sander de Heer is de nieuwe presentator van het ochtendprogramma op Radio 2. Vanaf maandag 25 februari presenteert hij ‘De Heer ontwaakt’, de opvolger van Ontbijtradio. Nu is Sander nog werkzaam bij BNN. Hij stapt over naar de VARA om het nieuwe programma te gaan presenteren. Timur Perlin volgt Sander de Heer op in het weekend op 3FM. Vanaf 23 februari presenteert hij op zaterdag en zondag tussen 07:00 uur en 10:00 uur het BNN-ochtendprogramma op 3FM.

** De televisierechten voor Franse Ligue 1 zijn verkocht voor een astronomisch bedrag van 668 miljoen euro per seizoen. Dat is bijna tien keer zo veel als in Nederland. Het nieuwe contract voor de League 1 loopt van 2008 tot 2012, maakte voorzitter Frédéric Thiriez van de Franse profliga donderdag bekend. Canal+ en Orange hebben de rechten verworven. Ter vergelijking: De verkoop van de tv-rechten van de Nederlandse eredivisie bracht sinds 2004 per jaar 69,9 miljoen euro op. In de Duitse Bundesliga hebben de clubs elk jaar 440 miljoen euro te verdelen. (FC Update)

** PSV gebruikt de wedstrijd tegen Heerenveen van zaterdag om te experimenteren met high definition televisie (HD-TV). De club zendt de edstrijd live uit via het glasvezelnetwerk van Ons Net in Eindhoven. Eindhovenaren die een internetaansluiting bij Ons Net hebben, kunnen de wedstrijd thuis op hun computer zien. PSV heeft daarvoor toestemming gekregen van rechtenhouder Tele2. Om de wedstrijd in hoge resolutie beelden uit te zenden, heeft PSV een speciale camera ingehuurd. PSV zegt dat het de eerste club ter wereld is die zelf een wedstrijd in HD-TV aanbiedt aan haar eigen supporters, zonder tussenkomst van een omroep. Volgens PSV is dat een ontwikkeling die alleen maar zal toenemen. (via Omroep Brabant)

** Het mediapark in Hilversum krijgt een lunchcafé. TCN, eigenaar van het terrein bij de Sumatralaan/Mies Bouwmanboulevard/Witte Kruislaan, heeft daarvoor een bouwvergunning van de gemeente Hilversum gekregen. Het lunchcafé gaat BarBoon heten, een koffiecorner annex eetwinkel, meldt woordvoerder Niels Kranenburg van TCN. ,,Waar je terecht kunt voor bijvoorbeeld een cappuccino of een broodje.” BarBoon is volgens Kranenburg de eerste zaak in Nederland die volgens een nieuw concept gaat draaien. (Gooi en Eemlander)

** Telcomconcern KPN gaat het aantal merken de komende jaren aanzienlijk terugbrengen. Het concern wil orde scheppen in het woud van merken, waarmee de consument nu nog overspoeld wordt. Alle aandacht zal voortaan gevestigd worden op de merken KPN (voor de zakelijke markt). Hi (voor jongeren) en Telfort (als prijsvechter). In de loop der tijd zullen daardoor de overige merken uit beeld verdwijnen. Dat zijn Planet, Speedlinq, Tiscali, Het Net, Slim en Mine. (DFT)

** Pimp My Ride, Punk’d, Cribs en South Park; deze en andere MTV-programma’s zijn nu ook te zien op internet via MSN Video. Microsofts Online Service Group en MTV Networks International (MTVNI) kondigden dinsdag hun samenwerking in negen Europese landen aan. MSN Video bood al onder meer nieuws, muziek, filmtrailers, roddels en ander entertainment aan. De kijker kan vanaf nu gratis de MTV-shows bekijken. In de toekomst komen er ook andere merken van MTV Networks bij, zoals Nickelodeon, Paramount Comedy en Comedy Central. (ANP)

** Gelovigen gaan met gebeden actie voeren tegen de pornofilm Deep Throat die de omroepen BNN en VPRO binnenkort uitzenden. ,,BNN en VPRO denken God te tarten door de pornofilm te willen vertonen op de televisie”, aldus Bert Dorenbos van de stichting Schreeuw om Leven maandag. De voormalig EO-directeur roept op tot actie door op vrijdagavond 8 februari en 15 februari te gaan bidden bij de televisietoren aan de Doodweg in Hilversum. Ook hoopt hij dat kerken in hun diensten ,,bidden voor de heiligheid van God”. De stichting verspreidt verder ansichtkaarten met de tekst ‘Geen porno in mijn huis en op de buis’. BNN en VPRO zenden de film Deep Throat op zaterdag 23 februari uit na 22.00 uur. Eerder lieten al de ChristenUnie, SGP en CDA weten grote bezwaren te hebben tegen uitzending van de pornofilm. (ANP/AD)

** De ministeries van OCW en Economische Zaken stellen zich voorlopig afwachtend op ten opzichte van het bod dat Zesko heeft uitgebracht op de uitzendrechten voor eredivisievoetbal. Dat blijkt uit schriftelijke antwoorden van OCW-minister Ronald Plasterk en staatssecretaris Frank Heemskerk op vragen van PvdA Tweede-Kamerlid Martijn van Dam. De ECV, de organisatie achter de eredivisie, bepaalt halverwege februari welke partij of partijen de uitzendrechten krijgen van een of meerdere van de zes pakketten met uitzendrechten. Onder Meer Zesko samen met CanalDigitaal (satelliet-tv), de NOS, Tele2, KPN en RTL hebben een bod uitgebracht op de uitzendrechten. Zesko stelt bij het verwerven van de uitzendrechten deze ook aan te bieden aan andere partijen, zoals UPC (Liberty Global), Tele2 (die de afgelopen drie jaar naast Talpa de uitzendrechten bezat) en KPN. Volgens de minister en de staatssecretaris is het op zich geen probleem wanneer Zesko de uitzendrechten verwerft, zolang in ieder geval de samenvattingen tegen een redelijk tarief worden aangeboden aan andere partijen. (Telecompaper via NLKabel)

** Zeven miljoen Nederlanders keken gisteren naar de uitzending van Peter R. de Vries met de bekentenis van Joran van der Sloot. Het betekent dat bijna tachtig procent (79,3) van alle tv-kijkers vanaf half tien gisteravond naar SBS6 keken. Daarmee scoort de zender een record dat normaal gesproken alleen door voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal op eindtoernooien wordt gehaald. Nederland 1 was in week 5 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 20,7 procent. SBS6 komt op een tweede plaats met 18,3 procent. RTL4 had 14,4 procent. Boer zoekt vrouw werd gisteren door 4,380 miljoen mensen bekeken. (SKO/Adformatie)

** Metro International en CNN gaan samenwerken rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Metro-edities op 4 continenten kunnen gebruikmaken van de content die CNN exclusief aan Metro levert. De start van deze samenwerking is morgen tijdens ‘Super Tuesday’. Dan zijn er presidentiële voorverkiezingen in 24 staten. Hoofdredacteur Rutger Huizenga van Metro Nederland noemt de samenwerking ‘een goede timing’. ‘De presidentsverkiezingen zijn hotter dan ooit en de hele wereld volgt op dit moment de strijd tussen Hillary Clinton en Barrack Obama. Inside nieuws van CNN zal onze berichtgeving nog completer maken.’ (Adformatie)

** RTV Drenthe beschikt over een vernieuwde website. Directeur Klaas Samplonius verrichtte in de uitzending van het radioprogramma De Brink de start. Op de website wordt in woord, geluid en beeld het laatste nieuws uit Drenthe gebracht. Verder wordt het mogelijk om volledige uitzendingen terug te zien en te horen. De website biedt ook een kijkje achter de schermen en informatie over programma’s met de presentatoren en gaat in op de geschiedenis van de regionale omroep. Verder kunnen bezoekers reageren op een stelling en reageren op nieuwsberichten. (RTV Drenthe)

** De Westerhaarse piraten De Bende van Ellende zetten zich vanaf 8 februari het hele weekend in voor de Double Fox Stichting. Deze stichting ondersteunt straatkinderen in Turkije en is druk bezig een klaslokaal in Antalya te realiseren. Met 80 uur live radio via bveradio.nl willen de piraten onder meer per sms zoveel mogelijk geld ophalen. Eerder werd de stichting al ondersteund door het RTL-programma Heel Holland helpt. (RTV Oost)

** Canal Digitaal geeft sinds vandaag ook Tele2 Voetbal kanaal 2 door. Tot op heden konden satellietkijkers die geabonneerd zijn op Tele2-voetbal alleen kijken naar het eerste kanaal van Tele2-voetbal. Het algemene uitzendschema voor Tele2- Voetbal kanaal 2 is als volgt: zaterdag van 17:15u – 21:30u en zondag van 12:15u – 16:30u. Definitieve uitzendtijden zijn afhankelijk van de speelschema’s in het Eredivisievoetbal. Het tweede Tele2-kanaal is te vinden op CanalDigitaal voorkeuzekanaal 39. Canal Digitaal maakt voor de doorgifte van deze tv-zender gebruik van de vrijgekomen capaciteit door het verhuizen van de commerciële tv-zender RNN7 naar de Astra3-satelliet. (via o.a. Canal Digitaal).

** De NPS moet acteur Rik Hoogendoorn een schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Hoogendoorn stapte naar de rechter nadat de NPS hem halverwege het seizoen uit de kinderserie Sesamstraat had gezet. Volgens freelancer Hoogendoorn was door zijn lange deelname aan de serie een arbeidsrelatie tussen hem en de NPS ontstaan. De rechter heeft hem daarin gelijk gegeven, meldde een woordvoerder van de acteur zaterdag. ,,Van zijn principiële strijd om een fatsoenlijke behandeling na vijftien jaar Sesamstraat gaat hopelijk een signaal uit naar andere acteurs in Riks positie”, aldus de woordvoerder. De beschadigde werkrelatie tussen Hoogendoorn en de Nederlandse Programma Stichting zou mede het gevolg zijn van een conflict over vergoedingen voor het uitzenden van herhalingen. De NPS wil geen herhalingsrecht voor acteurs en actrices. Hoogendoorn maakte zich daar juist sterk voor. (ANP)

** De lokalo van Amstelveen, RTV Amstelveen, is wederom slachtoffer geworden van diefstal van haar fm-zender. Door de diefstal is de omroep tijdelijk niet te ontvangen via haar etherfrequentie 107.2MHz. De uitzendingen zijn nog wel te beluisteren via kabelfrequentie 102.8 MHz en als achtergrondgeluid bij haar kabelkrant op TV. De omroep heeft aangifte gedaan van de diefstal. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de etheruitzendingen hervat kunnen worden.

** De failliette thuiswinkelorganisatie Tel Sell maakt een doorstart. Het bedrijf gaat verder onder dezelfde naam. Ongeveer 45 werknemers van het ‘oude’ bedrijf komen in dienst bij het nieuwe Tel Sell, zo maakte de onderneming vrijdag bekend. Tel Sell stelt dat consumenten vanaf vrijdag weer producten kunnen bestellen bij het thuiswinkelbedrijf. Producten worden vooralsnog slechts op de Belgische televisie aangeboden. Binnenkort is Tel Sell ook weer op de Nederlandse televisie actief, aldus het bedrijf. Tel Sell werd begin dit jaar failliet verklaard door de rechtbank in Lelystad. Het bedrijf brengt producten aan de man met behulp van reclameboodschappen en via zogenoemde ‘infomercials’, ofwel langdurige reclames. (ANP)

** De populariteit van KRO-programma Boer zoekt Vrouw is ook op internet merkbaar. In januari werden de afleveringen en de extra video’s van Boer zoekt Vrouw ca 2,7 miljoen keer bekeken via Uitzending Gemist waardoor een nieuw record werd gevestigd. De programma’s van de publieke omroepen werden in de afgelopen maand in het totaal ca 13,4 miljoen keer via internet bekeken. Een jaar geleden bleef de teller in de maand januari nog staan op 5,9 miljoen. In de top 3 best bekeken programma’s via Uitzending Gemist staan in januari naast Boer zoekt Vrouw (KRO), Onderweg Naar Morgen (BNN) met ca 522.000 views en Wie is de Mol (AVRO) met ca 451.000 views. (Persbericht)

** De penetratie van digitale tv is in de tweede helft van vorig jaar naar 35 procent gegroeid, zo meldt SKO (Stichting Kijkonderzoek). Het gaat om de Establishment Survey die jaarlijks door Intomart GfK wordt uitgevoerd. Het percentage traditionele analoge kabelaansluitingen is verder gedaald van 80 naar 78 procent, terwijl het totale percentage digitale ontvangst is gestegen van 31 naar 35 procent in de tweede helft van 2007. Bij de basistoestellen zet de opmars van de platte beeldbuis verder door ten koste van de traditionele beeldbuis. In de tweede helft van 2007 had 17 procent van de huishoudens een basistoestel met een LCD-scherm en een kleine 5 procent had een plasma beeldscherm. 74 procent van de aangesloten basistoestellen had nog een klassieke beeldbuis. SKO-directeur Bas de Vos denkt dat het aandeel uitgesteld kijken verder zal toenemen door de verdere uitrol van digitale recorders. ‘De groei in het bezit van deze apparatuur laat duidelijk zien dat het opnemen van uitgesteld kijken in de kijkcijfers een goede keuze is geweest.’ (Adformatie)

** De Braziliaanse dirigent Celso Antunes wordt de nieuwe chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Hij volgt in augustus Simon Halsey op, die het koor sinds 2002 leidde. Halsey blijft als gastdirigent aan het Groot Omroepkoor verbonden. Celso Antunes werkte de laatste jaren regelmatig samen met het SWR Vokalensemble Stuttgart, het NDR Chor in Hamburg, het Praags Kamerkoor en de BBC Singers in Londen. Van 2002 tot 2007 was hij chef-dirigent van The National Chamber Choir of Ireland. Vorig seizoen was hij voor het eerst te gast bij het Groot Omroepkoor. (Spreekbuis)

** De Engelstalige zender Zone Club wordt met ingang van 1 februari 2008 niet meer doorgegeven in het Familie-pakket van CanalDigitaal. De reden van het verdwijnen van de zender is onduidelijk. Met ingang van 1 februari 2008 is het Etalagekanaal ook beschikbaar voor abonnees met het Set Top Box-pakket en hoger. Voorheen was deze zender alleen beschikbaar voor abonnees van het themapakket. Via dit Etalagkanaal (alleen te ontvangen voor gebruikers met een zogenaamde DUO LNB) is gedurende een maand een tv-zender te zien als kennismaking. In februari is Discovery Civilization te zien, in maart NostalgieNet en in april AT5.

** @Home (onderdeel van de Zesko-groep) heeft donderdag 31 januari haar radio-aanbod voor het digitale pakket aangepast. Aan het basispakket zijn de volgende radiozenders toegevoegd: 100%NL, Uljala Radio, Tweede kamerlijn, BBC Radio 4, Radio France international, RNE Radio 1, Rai Radio 1 en de volgende themazenders van VPRO’s 3voor 12: 3voor12 Alternative, 3voor12 BPM, 3voor12 Central, 3voor12 DB en 3voor12 on Stage. Uit het basispakket is KX Radio verdwenen. Uit het pluspakket van het digitale radioaanbod van @Home zijn de volgende radiozenders verdwenen: The Alternative, World Carnival, Bass, Breaks & Beats, Total Hits France en Total Hits Italy.

** Radio 227 is niet meer te beluisteren via het digitale radiobasispakket van Casema en Multikabel. Radio 227 was al lange tijd te beluisteren via het digitale radioplatform van Casema en sinds 9 januari ook via Multikabel. Dit is echter van korte duur geweest aangezien de zender woensdag weer is verwijderd. Look Boden van Radio 227 laat weten verrast te zijn: “wij wisten van niets, we kregen al snel vele reacties. Wij hebben Casema om uitleg gevraagd, maar nog steeds geen antwoord ontvangen.”. Naast het verdwijnen van Radio 227 zijn ook een aantal themazenders van Music Choice uit het pluspakket geschrapt: The Alternative, World Carnival, Bass, Breaks & Beats, Total Hits France en Total Hits Italy.