Media kort: februari 2010

BBC zet mes in organisatie

Bij de BBC staat een forse reorganisatie op stapel. Twee radiostations en de helft van de online activiteiten worden beëindigd, meldt The Times. Volgens de Britse krant anticipeert de BBC hiermee op het bevriezen van de bijdrage die ieder Brits huishouden afdraagt aan de BBC per 2013. BBC-topman Mark Thompson zou ook vinden dat de omroep te groot is geworden en met al zijn activiteiten, gefinancierd vanuit de jaarlijkse omroepbijdrage van £3.6 mrd, de commerciële concurrenten te weinig ruimte biedt. Britse uitgevers klagen al jaren over de vanuit hun ogen oneerlijke concurrentie vanuit de BBC. Als gevolg van de bezuinigingen sneuvelen twee radiostations van de BBC (6 Music en Asian Network). De BBC zal maximaal 8,5 % van zijn budget mogen besteden aan een groot sportevenement, zoals bijvoorbeeld de Olympische Spelen. Ook zal de omroep stevig het mes zetten in de online activiteiten. De helft van de websites wordt opgeheven, aldus The Times. Een kwart van de medewerkers zal moeten vertrekken en de digitale tak van de omroep moet ook een kwart van het budget van £112 mln inleveren. (FD)

UIT DE MEDIA:

** Na een kort ziekbed is zaterdag op 89-jarige leeftijd Siep Arends overleden. Zij was in de jaren veertig de eerste presentatrice van Radio Noord, dat toen nog de Regionale Omroep Noord (RON) heette. Dat heeft de zender zaterdag gemeld. Arends presenteerde op 19 januari 1946 de eerste radio-uitzending van Radio Noord. Later werkte de omroepster enkele jaren voor de VPRO. Zij besloot haar carrière als stewardess bij de KLM. Arends woonde nog steeds in Groningen. Zij leed aan de ziekte van Alzheimer. (ANP/BNR)

** Stadsomroep Haarlem 105 moet de experimentele uitzendingen via ‘Digitenne’ aanstaande maandag beëindigen. Een half jaar lang was Haarlem 105 via deze digitale techniek te bekijken en te horen. Voor definitieve uitzendingen is wettelijk nog niets geregeld. Haarlem 105 start samen met koepelorganisatie OLON een nieuwe lobby voor uitzendingen via Digitenne. Volgens Haarlem 105-bestuurslid Michiel Bosgra zijn er technisch geen redenen om Haarlem 105 niet meer te laten uitzenden met de zogenoemde DVB-T techniek. ‘Er is genoeg ruimte in de ether, we zouden ons signaal zelfs nog sterker kunnen maken. Maar de landelijke overheid ziet niet hoe belangrijk dit soort omroepen zijn.

** De FIFA wil alle 32 deelnemende landen aan het WK tijdens het toernooi 24 uur laten volgen door camera’s van het eigen televisiekanaal van de wereldvoetbalbond. De nationale bonden zijn minder enthousiast over het voorstel. ‘Wij hebben afstand gedaan van die plannen’, zegt KNVB-directeur Henk Kesler in De Telegraaf. ‘De FIFA gaat hiermee veel te ver en onder de deelnemers is het verzet enorm. Met Argentinië voorop. Het een inbreuk op de dagelijkse gang van zaken bij het team en onze bondscoach Bert van Marwijk wijst het ook af.’ ‘Commercieel schieten we er ook helemaal niets mee op’, maakt Kesler duidelijk. ‘Sterker nog, eigenlijk gaan we tegen onze eigen mediapartner SBS6 in. Wij willen echt wel meewerken aan FIFA TV, maar dan tijdens de reguliere persbijeenkomsten.’ (VI)

** De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet Michel Mol, directeur Innovatie en Nieuwe Media, weer zijn normale en gebruikelijke werkzaamheden laten verrichten. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. De NPO wilde het arbeidscontract met Mol beëindigen vanwege een vertrouwensbreuk. De NPO stelde in januari een onderzoek naar Mol in omdat anonieme bronnen beweerden dat hij opdrachten heeft verstrekt aan bedrijven waarmee hij privé banden onderhield. Volgens de NPO werkte zijn werknemer niet mee aan het onderzoek. De directeur stelde dat hij er wel degelijk aan wilde meewerken. (ANP via AD)

** RTV Drenthe heeft opnieuw een goed rapportcijfer gekregen; de programma’s van de omroep worden door het Drents Panel met gemiddeld een 7,2 gewaardeerd. Dat was ook in het vorige rapport uit 2005 het geval. Het Drents Panel is een representatieve groep van 1700 inwoners van de provincie. Zij beantwoorden vragen van het provinciebestuur. Uit het onderzoek blijkt verder dat 96 procent van de inwoners RTV Drenthe kent. Ongeveer de helft kijkt minstens één keer per week naar TV Drenthe en 30 procent luistert dagelijks naar Radio Drenthe. Drenthe Actueel is op zowel radio als TV het populairste programma. In de loop van dit jaar wil RTV Drenthe de programmering aanpassen, om zo ook een jonger publiek aan te spreken. (RTV Drenthe)

** Ziggo heeft door laten schemeren dat het bedrijf deze zomer de snelheden van zijn kabelabonnementen gaat opschroeven. Alles-in-1 Extra krijgt een snelheid van 120Mbps maar Plus en Z3 moeten het nog doen met docsis 2.0-snelheden. De pakketten Z1 en Z2 van Ziggo gaan deze zomer in snelheid omhoog van respectievelijk 3 en 10Mbps naar 5 en 15 Mbps. Internet Z3 wordt dubbel zo snel: het abonnement stijgt van 25Mbps naar 50Mbps. Toch is de verhoging voor deze klanten mogelijk een tegenvaller: Ziggo had een snelheid van 80Mbps beloofd. De downloadsnelheden van Alles-in-één Basis en Plus komen op respectievelijk 2Mbps en 22Mbps te liggen. Ook deze laatste snelheid komt niet overeen met de beloofde 30Mbps.

Radio 2 marktleider december-januari

Radio 2 was dankzij de Top 2000 ruim marktleider in de periode december-januari, zo blijkt uit vandaag bekend geworden luistercijfers (CLO) van Intomart-GfK. Ten opzichte van november-december ging de publieke zender van 12, 8 naar 12,9. De ORN-zenders boekten flinke winst: 0,5 pct naar 11,8. Sky Radio bleef op 10,1 pct, terwijl Radio 538 van 9,6 naar 9,2 daalde. Daarmee was de zender even groot als 3 FM (-0,1). Sinds 1 januari 2010 zijn een aantal wijzigen doorgevoerd in de zendermeting van het CLO luisteronderzoek. Hitradio is niet langer op individuele naam in het radio-onderzoek opgenomen. Dit betekent dat met ingang van de december 2009-januari 2010 rapportage deze zender niet langer in de data-uitlevering zit. Deze zender valt sinds januari 2010 binnen de restgroep ‘Overige zenders’. Radio Decibel maakt met ingang van de december 2009-januari 2010 rapportage niet langer deel uit van de combinatie E Power Radio, voorheen CRN. Deze zender wordt voortaan als zelfstandige zender opgenomen in het CLO luisteronderzoek.

nov/dec(in%) dec/jan(in%)

01 Radio 2 12.8 12.9

02 Sky Radio 10.1 10.1

03 Radio 538 9.6 9.2

— Radio 3FM 9.3 9.2

05 Radio 1 6.6 6.7

06 Q-Music 6.6 6.4

07 Radio Veronica 5.9 6.0

08 100 % NL 3.7 3.8

09 Radio 10 Gold 2.4 2.5

10 Radio5 2.5 2.4

11 ClassicFM 2.0 2.3

12 Radio 4 1.9 1.9

13 SlamFM 1.9 1.7

14 Arrow Classic Rock 1.2 1.2

15 BNR Nieuwsradio 0.8 0.8

16 KinkFM 0.2 0.4

— Radio Decibel 0.4

18 Arrow Jazz 0.4 0.3

19 Radio 6 0.2 0.2

== Regio Radio 11.3 11.8

== Overige 5.4 5.8

== Regionale Commercieel Radio 5.0 4.1

UPC wint 41.000 klanten digitale tv

Kabelbedrijf UPC won in de laatste maanden van 2009 40.700 nieuwe klanten voor digitale televisie. Daarmee komt het totaal op 741.400 digitale kijkklanten, versus 1,2 miljoen huishoudens die nog steeds via de analoge lijn kijken. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die moederbedrijf Liberty Global vanochtend publiceerde. Liberty is verguld met de Nederlandse resultaten en stipt die expliciet aan in het kwartaalbericht en noemt ze ‘a notable highlight’. UPC weet met producten als HD-televisie, video on demand en supersnel internet (tot 120 Mb/s) een gevoelige snaar te raken en Nederlanders over te halen tot aanschaf. Het aantal digitale tv-klanten steeg met 41.000 en het aantal internetabonnees met 34.000. “We zien dit als een indicator voor het groeipotentieel in onze andere markten”. De kwartaalomzet nam toe met 12,8 procent tot 307 miljoen euro. De kasstroom steeg met 9,8 procent tot 179 miljoen euro. Liberty Global bedient in totaal 16,6 miljoen kabelklanten, behalve in Nederland ook in onder meer België, Ierland, Oostenrijk en Zwitserland. In Nederland zijn 2,7 miljoen huishoudens aangesloten op UPC’s kabelnet. Het aantal dat klanten dat interactieve diensten aan kan, daalde in de laatste maanden van 2009 met 40.900 tot 2,6 miljoen. Netto verloor UPC iets meer dan 10.000 klanten. Het totaal aantal tv-klanten bedraagt een kleine 2 miljoen. KPN bedient meer dan 1 miljoen digitale tv-klanten, waarvan het merendeel via Digitenne. Het telecombedrijf wil echter nog voor de zomer nieuwe tv-diensten uitbrengen die direct gaan concurreren met die van UPC en marktleider Ziggo. (Emerce)

UIT DE MEDIA:

** Vanaf vandaag is de nieuwe Radio 6 website online. Bezoekers vinden hier programmagegevens, programma-inhoud, speellijsten, uitzending gemist, veel info over soul en jazz artiesten, concerttips en concertmateriaal. De Liveplayer heeft een prominente plek op de site, maar ook de gespecialiseerde webkanalen en de Radio 6 Luisterpaal springen in het oog. In deze Luisterpaal horen bezoekers van radio6.nl continu een selectie nieuwe soul en jazz cd’s. Vorige week kwam de Radio 6 iPhone app ter beschikking en werd de mobiele site http://m.radio6.nl opgeleverd. Door deze mobiele media is Radio 6 ook zonder etherfrequentie in heel Nederland te ontvangen.

** Ziggo en 20th Century Fox hebben een overeenkomst getekend die er in voorziet dat Ziggo films van Fox kan distribueren via Ziggo’s Interactieve TV-platform. Met deze ondertekening is Ziggo gegarandeerd van een continue toestroom van hoogwaardige films. Voor 20th Century Fox is Ziggo als grootste aanbieder van televisie in Nederland een belangrijke distributeur.

** De Volkskrant verschijnt vanaf maandag 29 maart op halfformaat, het zogenoemde tabloidformaat. Dat meldt de krant donderdag op zijn website. Het dagblad kent nu al diverse katernen die op tabloid worden gedrukt. Vanaf eind maart zal ook het eerste katern, dat nu nog in broadsheet-formaat wordt afgeleverd, overgaan naar tabloid. De weekendbijlages krijgen het Berlinerformaat, dat iets groter is dan tabloid. Het formaat van het Volkskrant Magazine blijft ongewijzigd. (ANP/AD)

** De advocaat van ex-NMO directeur Frank William eist rectificatie van het persbericht dat de moslimomroep op 23 februari heeft verspreid. In het persbericht kondigde de NMO aan surséance van betaling te vragen, omdat er in verband met enkele rechtszaken op tegoeden van de omroep beslag is gelegd. Volgens de advocaat van William is het persbericht bewust misleidend en schadelijk voor zijn cliënt, omdat in de tekst staat dat de rechtszaken samenhangen met de handelwijze van de voormalige directeur. Maar William heeft met die juridische procedures niets te maken, aldus zijn advocaat. NMO-voorzitter Zanzen zegt dat de bewoordingen van het persbericht zorgvuldig zijn gekozen, maar dat hij de brief van de advocaat van William nog moet bestuderen en er later op zal reageren. (Spreekbuis)

** Omrop Fryslân mocht woensdagmiddag niet vanuit de raadszaal van de gemeente Heerenveen uitzenden. Vanwege de tijd dulden de radiomakers voor een live verkiezingsdebatje slechts zes van de tien partijen in hun uitzending. Kandidaten van GroenLinks, FNP, ChristenUnie en Lokaal 10 mochten niet mee discussiëren in het programma Omrop Fryslân Aktueel. Noodgedwongen weken de omroepjournalisten uit naar restaurant Paul Kruger. (LC)

Lokale omroep mag digitaal bij Ziggo

Lokale televisiezenders worden niet langer geweerd in het digitale zenderpakket van Ziggo. Deze maand krijgen de eerste omroepen een offerte van de kabelaar om digitaal uit te zenden. Wanneer de eerste Limburgse zender te zien is, hangt af van de snelheid waarmee overeenstemming wordt bereikt over de prijs, meldt Ziggo. De zenders moeten meebetalen aan de aansluitkosten, maar deze vallen volgens woordvoerder Gradus Vos de helft lager uit dan gedacht. Het bedrijf wil geen bedragen noemen; eerder werden deze kosten geschat op zo’n 25.000 euro per zender. De grotere omroepen, die volgens Ziggo als eerste aan de beurt zijn, hebben dit geld al gereserveerd. “We denken ergens dit voorjaar digitaal te kunnen”, zegt directeur Hein Oostdam van Omroep Venlo, die in recente contacten met Ziggo al goede hoop had gekregen op dit besluit. Ook voor TV Maastricht is medewerking van Ziggo nog het enige obstakel. “We wachten er met smart op”, zegt directeur Geert Lamers.

UIT DE MEDIA:

** Kabel- en mediabedrijf UPC Nederland voegt per 1 maart RTL 4 HD en RTL 5 HD toe aan haar HD-zenderaanbod. Met deze uitbreiding komt het totaal aantal televisiezenders dat UPC in HD doorgeeft op 14. Het kabelbedrijf breidt deze week ook haar On Demand aanbod uit met Disney Channel, Nickelodeon, Discovery Channel, National Geographic Channel, FOXlife en MTV on Demand.

** TMG heeft een intentieverklaring getekend met omroep Max om de haalbaarheid van een programmablad te gaan onderzoeken. Volgens Frank Volmer, directeur van Telegraaf Media Nederland, houdt een en ander samen met het verkrijgen van een definitieve status voor Omroep Max, die daardoor ook aanzienlijk meer zendtijd krijgt. “De komende maanden gaan we een businessplan ontwikkelen om te kijken of het een haalbare zaak is. Daarnaast gaan we dummies ontwikkelen en die in de markt gaan testen. Ik verwacht dat we dit onderzoek in april heben afgerond. Dan zullen we samen met Max bepalen of we het beiden zien zitten.” (Telegraaf)

Moslimomroep krijgt uitstel van betaling

De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) heeft dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam uitstel van betaling gekregen. De financiële problemen van de omroep worden volgens voorzitter Aissa Zanzen veroorzaakt door een aantal beslagleggingen als gevolg van rechtszaken tegen de omroep. Er moet nog een bewindvoerder worden aangesteld. ”De enige manier om de bedrijfsvoering weer op gang te krijgen, was het aanvragen van uitstel van betaling. We hadden de beslagleggingen ook kunnen aanvechten via een kort geding, maar we mogen van het Commissariaat voor de Media niet meer juridische procedures aangaan”, legt Zanzen uit. De zendmachtiging van de NMO loopt tot 1 september. De omroep wil ook de laatste maanden nog islamitische programma’s blijven maken voor de publieke zenders op radio en televisie. De NMO hoopt met de aangevraagde surseance de financiële boekhouding weer op orde te krijgen om die taak uit te kunnen voeren. Na 1 september heft de NMO zichzelf op, samen met de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO). De vrijkomende zendtijd voor de nieuwe periode tot december 2015 wordt toegewezen aan de nieuwe Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON). (ANP/Parool)

UIT DE MEDIA:

** TMF Awards trekken naar het oosten. De prijzen van de muziekzender worden dit jaar uitgereikt in Enschede. Vorig jaar werden de beeldjes uitgedeeld bij de Rotterdamse Erasmusbrug. De awards worden zaterdag 26 juni voor de tweede keer uitgereikt tijdens een jongerenfestival, het TMF Awards Festival. De uitreiking van de beeldjes wordt afgewisseld met optredens van nationale en internationale artiesten. Wie in Enschede op het podium staan, maakt de muziekzender binnenkort bekend.

** Reggefiber geeft in 2010 het digitale tv-signaal ook door in ongecodeerd (free-to-air) DVB-C op alle FTTH-netwerken van Glashart. XMS levert als provider momenteel het analoge signaal en een IP-signaal, waarvoor een decoder nodig is. Het DVB-C signaal komt er dus bij, gericht op mensen die overstappen van kabel naar glasvezel. Consumenten die overstappen van onder meer Ziggo naar FTTH, kunnen daardoor hun zelf aangeschafte decoders en digitale videorecorders blijven gebruiken. Verder zijn er nu al veel TV toestellen te koop waar een DVB-C decoder ingebouwd is en die samen met een smartcard zonder settopbox digitale TV kunnen weergeven. Voor XMS is echter geen smartcard nodig. (Telecompaper)

** Vereniging Veronica gaat de commerciële activiteiten van de non-profit verenigingsactiviteiten scheiden. Het merk Veronica en de geschiedschrijving door Veronica Story krijgen hun eigen omgeving: Veronica Story Holding. Tegelijkertijd wijzigt Vereniging Veronica de naam van de huidige Veronica Holding in V-Ventures. Deze vennootschap doet de commerciële activiteiten die niet de naam Veronica dragen. 

** Kabelbedrijf UPC geeft zijn klanten van digitale televisie de mogelijkheid een kijkje te nemen achter de schermen van Ajax. UPC en de Amsterdamse club maakten maandag bekend dat een speciaal kanaal exclusief beeldmateriaal zal laten zien, zoals seizoensoverzichten, profielen van spelers en speciale reportages. UPC zal de beelden laten zien op het kanaal Ajax on Demand. UPC-topman Diederik Karsten hoopt in de toekomst ook fans van andere topclubs exclusieve beelden te kunnen laten zien. (FC Update)

KPN verdubbelt adsl-snelheid, prijsverhogingen interactieve tv

KPN gaat per 1 april de snelheden van zijn adsl-abonnementen Basis en Extra verdubbelen, terwijl de aanbieder de prijzen gelijk houdt. De Interactieve TV-dienst krijgt vanaf die datum een Sport1-pakket, maar ook een prijsverhoging. De abonnees van Basis en Extra, zowel de Internet- als InternetPlusBellen- pakketten, krijgen de beschikking over een downloadsnelheid van respectievelijk 8Mbps en 16Mbps, waar dit nu nog op 4Mbps en 8Mbps ligt. Eind mei moeten alle gebruikers overgezet zijn, terwijl nieuwe klanten vanaf 1 april de nieuwe snelheden krijgen. De prijzen van de pakketten blijven gelijk. Veranderingen bij het Premium-pakket lijkt KPN niet in de pijplijn te hebben, wat ietwat vreemd aandoet: de snelheden van Extra en Premium komen straks relatief dicht bij elkaar te liggen, maar Premium is aanmerkelijk duurder. Interactieve TV krijgt ook een update per 1 april: de prijzen stijgen, vooral van het Pluspakket en het Eredivisie Live-aanbod. Er komt ook een nieuw pakket: Sport1. KPN belooft Interactieve TV uit te breiden met meer mogelijkheden, maar details hierover geeft het bedrijf nog niet. 

UIT DE MEDIA:

** De drie publieke zenders hadden in week 7 samen een marktaandeel van 40,8 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 26,7 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 17,8 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,5 pct. RTL 4 was tweede zender met een aandeel van 14,6, terwijl SBS 6 op 10,4 uitkwam. Het best bekeken programma was de 1000 meter dames op de Olympische Winterspelen met 2.841.000 kijkers. De uitzending van Studio Sport Eredivisie van gisteravond was met ruim 2,8 miljoen kijkers tweede. (SKO/Adformatie)

** RTL Nederland is samen met “strategische partners” een eigen webshop begonnen, VanVoordeel.nl. De winkel biedt koopjes, dagaanbiedingen en een veiling van allerhande producten. VanVoordeel.nl is een soort online winkel van sinkel, het assortiment varieert van elektronica, cd’s en dvd’s tot aan kleding, reizen en meubels. Vanvoordeel.nl biedt naar eigen zeggen voornamelijk bekende A-merken “tegen een aanzienlijk lagere prijs”. RTL werkt samen met een aantal partners, ondermeer Outletplanet.nl en 1dayentertainment.nl. De veilingoptie is overigens nog niet geactiveerd. 

** Youp van ’t Hek gaat in 2011 weer een Oudejaarsconference maken. Dat vertelt de cabaretier zaterdag in een interview met dagblad Trouw. ,,Ik zou daarna een paar jaar op rij een oudejaars willen doen”, voegt hij daar aan toe. ,,Meer kortebaanwerk in ieder geval.” Van ’t Hek heeft daarnaast plannen om met zijn vrouw een tijdje in Parijs te gaan wonen. ,,Als we daar gaan wonen, doe ik geen grote tournee meer.” De 55-jarige cabaretier denkt er overigens niet over om te stoppen met optreden. ,,Ik doe het nog steeds met ongelooflijk veel plezier.” Op dit moment reist Van ’t Hek met zangeres Lotte Horlings langs de Nederlandse theaters met het programma Omdat de nacht. (ANP/AD)

** Aanstaande maandag 22 februari gaat de nieuwe zender EXQI Plus van start in Vlaanderen. Dat heeft EXQI vrijdag officieel aangekondigd. De lancering werd al meermaals uitgesteld. EXQI Plus zou fungeren als een soort portaalzender naar de digitale themazenders EXQI Sport en EXQI Culture, radio EXQI FM en de website EXQI.be. 

“Fusie NPS, RVU en Teleac op 1 september een feit”

In september 2010 krijgt Nederland niet alleen een aantal nieuwe omroepen in de vorm van Powned en WNL, maar ook als gevolg van een fusie. De publieke omroepen NPS, RVU en Teleac hebben in hoofdlijnen een plan klaar dat ervoor moet zorgen dat de drie omroepen als één verder gaan. Als alles goed gaat, is de fusie op 1 september een feit. NPS-directeur Joop Daalmeijer is positief over de fusie omdat er veel afdelingen samengevoegd kunnen worden: “Door de samenvoeging van backoffices kunnen we veel geld besparen.” Daarmee kunnen de programma’s van de omroepen in de lucht blijven, zo denkt hij: “Het geld dat we per september door de bezuinigingen en lagere kostennormen binnen de publieke omroep kwijtraken, kunnen we daarmee gedeeltelijk compenseren. We kunnen zo blijven doen waar het om draait: programma’s maken.” De keerzijde van de fusie is een verlies van werk, maar dat zat er toch al aan te komen. De NPS weet al lange tijd dat er geld ingeleverd moet gaan worden. Daalmeijer: “Het grootste verlies van arbeidsplaatsen is echter niet te wijten aan de fusie zelf maar vooral aan de reorganisatie die we ook zonder fusie zouden moeten doorvoeren.” Het fusieplan is nu alleen in hoofdlijnen bekend. Op welke manier er ontslagen gaan vallen of hoe de nieuwe organisatie zich qua naam naar buiten toe gaat presenteren, is nog niet duidelijk. Wel is de kans groot dat Sesamstraat gewoon als vanouds op de buis zal blijven. (Televizier)

Radio Veronica mede-oprichter Hendrik ‘Bull’ Verweij (100) overleden

Veronica grondlegger Hendrik Verweij is op 100 jarige leeftijd overleden. In 1960 kochten de broers Hendrik, Jaap en Dirk Verweij de Vrije Radio omroep Nederland inclusief zendschip de Borkum Riff. Na een naamsverandering in zeezender Veronica startte dat jaar radio Veronica wat uitgroeide tot een van Nederlands meest populaire mediabedrijven. Verweij was veertien jaar lang directeur van Veronica en stond bekend om zijn zakelijk talent en aanstekelijke bevlogenheid. Joris Hillebrand, voorzitter bestuur Vereniging Veronica: “Bull Verweij was de personificatie van idealisme, commercie en pionieren die Veronica altijd gekenmerkt hebben. Bull heeft veel jong talent een kans gegeven zich te ontwikkelen en uit te groeien tot gezichtsbepalende personen in de Nederlandse media, iets wat Veronica nog altijd hoog in het vaandel heeft staan. Namens alle medewerkers van Vereniging Veronica, Veronica Holding, V-Radio, V-Academy en Kink FM wens ik familie en vrienden van Bull veel sterkte toe met dit verlies.” Voor meer informatie over Hendrik Verweij http://www.veronicastory.nl/hendrik-bull-verweij/ (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** KPN-internetabonnees hadden vrijdag geen toegang tot veel buitenlandse sites als Twitter, Facebook en Amazon. Op fora, Twitter en in e-mails aan Webwereld melden gebruikers dat van vanochtend vroeg tot in de middag buitenlandse sites niet beschikbaar waren voor adsl-klanten van KPN. Ook de site van KPN zelf (kpn.com) zou niet bereikbaar zijn geweest.

** De Nederlandstalige cultuurzender BravaNL wordt ook analoog doorgegeven door Glashart. De aanbieder van tv over FTTH geeft gehoor aan de adviezen van een aantal programmaraden die de zender adviseren. Ook UPC geeft de zender analoog door in zijn verzorgingsgebied. De zender streeft naar een landelijke dekking. In november meldde men al dat er een positief advies was door kabelraden voor 3,15 miljoen huishoudens.

** NOS Met het Oog op Morgen heeft het oog laten vallen op Joris Luyendijk als vaste stem voor de uitzending op maandagavond. De 38-jarige Luyendijk, die sinds 2007 incidenteel de presentatie verzorgde van het dagelijkse radioprogramma, begint maandag 8 maart bij ‘Het Oog’. Hij volgt Lucella Carasso op die onlangs naar de avondeditie van het NOS Radio 1 Journaal vertrok. Met de aanstelling van de in Amsterdam geboren Luyendijk is het team van NOS Met het Oog op Morgen weer compleet.

** De commerciële tv-zender RTL7 mag de komende drie jaar de Formule 1 blijven uitzenden. In de strijd om de rechten kwam RTL7 als beste uit de bus, maakte de zender vrijdag bekend. Het aankomend seizoen begint zondag 14 maart in Bahrein, waar zevenvoudig kampioen Michael Schumacher na drie jaar afwezigheid zijn comeback zal maken. RTL7 maakte vrijdag tevens bekend de F1-uitzendingen in het komende seizoen aan te bieden op rtlgemist.nl. De zender wil zich met de Formule 1 en andere toonaaangevende auto- en motorsport profileren als mannenzender. De zender bezit eveneens de rechten voor Dakar, de MotoGP, de IndyCar Series, WTCC en de A1 GP. (BNR/ANP)

** Radio Kootwijk en het gelijknamige dorp moeten een Rijksbeschermd dorpsgezicht worden. Dat adviseert de gemeenteraad van Apeldoorn aan het Rijk. Het hoofdgebouw van Radio Kootwijk staat bekend als de ‘kathedraal van de Veluwe’ en is al een Rijksmonument. In 1923 werd het complex in gebruik genomen. Bijzonder is het open karakter op de beboste Veluwe. De PTT deed dat expres om de radiozender zo goed mogelijk te laten functioneren. De provincie en de landelijke overheid moeten zich nog buigen over het advies van Apeldoorn. (Omroep Gelderland)

** De 18-jarige jongen die een journalist van De Gelderlander met de dood zou hebben bedreigd, blijft tot aan de rechtszitting op 31 maart vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Arnhem bepaald. De jongen kwam boos naar de redactie omdat hij wilde voorkomen dat een interview met zijn zus en moeder in de krant zou komen. Het gaat om de broer van een jongen die in Nijmegen een man doodreed en daarna stennis schopte in het ziekenhuis. De krant heeft het interview niet gepubliceerd, omdat de moeder en de zus hun medewerking introkken. (Omroep Gelderland)

** Talpa, het televisieproductiehuis van John de Mol, heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de Amerikaanse tv-producent Warner Horizontal Television (WHTV). Talpa wil met de deal voet aan de grond krijgen in de VS. “Talpa en WHTV gaan samen nieuwe programma’s ontwikkelen voor kabelstations en tv-zenders in de Verenigde Staten”, meldt de woordvoerder van Talpa. WHTV is de producent van programma’s als “The bachelor” en “The bachelorette”. Talpa lanceerde in het verleden “De gouden kooi”, “Gooische vrouwen”, “Daten in het donker”, “Ik hou van Holland” en “Wat vindt Nederland?”. De samenwerking past in de strategie van Talpa om relaties aan te knopen met gerenommeerde productiehuizen over de gehele wereld, gericht op het exploiteren van formats en kant en klare programma’s die door Talpa zijn ontwikkeld (VRT)

** Vanaf 1 maart kunnen klanten van KPN Interactieve TV via Programma Gemist ook kijken naar SBS Gemist. Met SBS Gemist kan gekeken worden naar een groot deel van de programma’s van SBS6, Net5 en Veronica tot 10 dagen terug.

Nominaties NL-Awards 2009 bekend

Vandaag zijn de nominaties bekend gemaakt voor de NL-Awards, de jaarlijkse onderscheiding voor de beste producties van de regionale omroepen. Er zijn 21 programma’s genomineerd in de categorieën nieuws, sport, cultuur en live evenementen. Daarnaast zijn er nominaties voor drie crossmediale producties en drie programma’s in de categorie ‘bijzondere externe tv-producties’. De categorie ‘Crossmediale producties’ is nieuw dit jaar. Wisselwerking tussen de verschillende media heeft verrassende programma’s opgeleverd, zoals Lelijke plekken (RTV Utrecht), Market Garden (Omroep Gelderland) en de Zeeuwse 40 (Omroep Zeeland). Ook toegevoegd dit jaar is de categorie ‘Live evenementen’. Regionale omroepen blinken in hun aanpak van live (sport-) evenementen uit in professionaliteit en brede aandacht voor deelnemers en recreanten. Dat is duidelijk het geval bij de genomineerde programma’s: De Jaarbeurs Utrecht Marathon (RTV Utrecht), de Nijmeegse Vierdaagse (Omroep Gelderland) en Delfsail 2009 (RTV Noord). Opvallend is verder dat RTV Noord-Holland in zowel de categorie ‘Radio nieuws’ als ‘TV nieuws’ is genomineerd met een verslag van de vliegtuigcrash van Turkish Airlines. Dit geeft aan hoezeer de jury hun informatieve en journalistieke rol waardeert bij de verslaggeving van deze calamiteit. De NL-Awards worden op woensdag 10 maart 2010 bekendgemaakt tijdens de ROOS-Dagen, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers in Ermelo.

UIT DE MEDIA:

** De eerste intercity van de Nederlandse Spoorwegen (NS) met internet aan boord gaat eind volgende maand rijden. De trein zal op diverse routes worden ingezet, zo zei een woordvoerster van het bedrijf donderdag. De NS wil eind dit jaar ruim een derde van de intercity’s met een internetverbinding hebben uitgerust. In totaal gaat het om 173.000 zitplaatsen. Reizigers kunnen in de treinen ook actuele reisinformatie zien.

** Kabelaar KabelMedia is gestart met de doorgifte van RTL 4, 5, 7 en 8 in HD- kwaliteit. Abonnees van KabelMedia die in het bezit zijn van full HD TV-ontvanger of een Tv die voorbereid is op HD in combinatie met een HD decoder, kunnen deze vier commerciële zenders zonder extra kosten bekijken, deze zijn namelijk toegevoegd aan het standaard basispakket Radio/TV.

** De gemeente Den Haag gaat onderzoeken hoe zij binnen tien jaar alle inwoners aan kan sluiten op een supersnel glasvezelnetwerk. Met zo’n internetverbinding moeten in de toekomst snelheden van zo’n tien gigabyte aan informatie per seconde mogelijk worden, aldus de gemeente. De gemeente Den Haag wil de aanleg niet gaan subsidiëren, maar gaat verschillende bedrijven bij elkaar brengen om zo te kijken of dit idee haalbaar is. Rond de zomer worden de conclusies van het onderzoek verwacht. (RTV West)

Moslimomroep NMO in financiële nood

Moslimomroep NMO verkeert in financiële problemen doordat er beslag is gelegd op de tegoeden. Medewerkers vrezen dat deze week uitstel van betaling moet worden aangevraagd. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) schrijft in een brief dat zij de voorschotten voor salarissen per februari staakt. De NMO is een kleine, religieuze omroep die tot 1 september tot het publieke bestel behoort. Bij de omroep werken 15 mensen. Bij de omroep liggen vorderingen van twee partijen die toezeggingen hadden van oud-directeur Frank William. Tegen de in 2007 ontslagen directeur loopt een strafrechtelijk onderzoek op verdenking van corruptie. Eén claim is van Valtat International Productions. Volgens directeur Willem Jan Achterberg blies de NMO de twaalfdelige dramaserie Duizend-en-een-dag zonder „enige compensatie” af, na het ontslag van William. De rechter bepaalde dat NMO ‘de onkosten’ moet vergoeden. Valtat eist 400.000 euro. Over de hoogte van de vergoeding wordt nog onderhandeld. 

“Bestaande klant moet meer betalen voor Eredivisie Live”

Ondanks een gestage groei van de voetbalzender Eredivisie Live zal het uiteindelijke streefgetal van 800.000 abonnees niet gehaald gaan worden. Dit is de verwachting van de voetbalclubs uit de Eredivisie. Volgens het weekblad Voetbal International wordt er binnen de clubs nagedacht over een “Plan B”. De bestaande klant zal moeten betalen. De distributeurs (UPC, Ziggo, KPN etc.) bepalen de prijs voor de consument maar toch zou het woord “prijsverhoging” binnen de clubs gevallen zijn. Ook is voorzichtig het idee geopperd om Eredivisie Live terug te brengen tot één kanaal in plaats van de huidige vier. Daarnaast wordt gehoopt dat kabelaars Eredivisie Live meer in combinatiepakketten gaat aanbieden. Eredivisie Live-directeur zegt tegenover Voetbal International niet te weten waar deze ideeën vandaan komen. “Geluiden over het terugbrengen van Eredivisie Live tot één kanaal zijn mij geheel onbekend en over prijsverhogingen gaan wij niet”.

UIT DE MEDIA:

** Telecombedrijf Pretium heeft geen misbruik gemaakt van de naam van toezichthouder Opta. Dit oordeelt het gerechtshof in Amsterdam in het hoger beroep dat Pretium tegen het kortgedingvonnis van de rechtbank in Haarlem had ingesteld. De voorzieningenrechter in Haarlem oordeelde dat Pretium Telecom in het contact met haar klanten misbruik zou hebben gemaakt van de naam Opta. Maar volgens het gerechtshof heeft de telecomwaakhond dit niet hard kunnen maken

** Ziggo breidt haar dienstenpakket uit met ‘Online Back-up’, een nieuwe dienst die in samenwerking met de IT-beveiligingsprovider F-Secure is ontwikkeld. Online Back-up van Ziggo zorgt ervoor dat onvervangbare bestanden nooit meer verloren kunnen gaan. Dankzij de sharing functionaliteit kun je documenten bovendien makkelijk met anderen delen. De ongelimiteerde en veilige dataopslag is vanaf 17 februari beschikbaar en kost € 4,95 per maand 

** RTL Nederland is “zeer tevreden” over de uitzendingen en kijkcijfers van het tv-programma Voetbal International op RTL7. De directie is in bespreking met de makers over een tweejarig contract. Voetbal International is ook nog in bespreking met een andere zendgemachtigde. Deze week zijn daarover nieuwe besprekingen. Tijdens het WK zal Voetbal International twee keer per dag (18.00 – 19.00 uur en 22.30 – 23.30 uur) te zien zijn. Er zal worden uitgezonden vanuit het Kurhaus in Scheveningen.

** Het FttH Platform Nederland heeft een open brief geschreven aan de Task Force Breedband van het Ministerie van EZ. Het Platform oefent daarin zware kritiek uit op een recent rapport van NLkabel, de branchevereniging van kabelexploitanten. Het door Deloitte geschreven rapport bevat op vele belangrijke punten onjuiste en onvolledige informatie, stelt FttH Platform. Daardoor zouden stelselmatig technische en andere informatie over de aanleg, kosten en capaciteiten van glasvezelnetten negatief worden belicht, terwijl de kosten van aanpassing van bestaande netwerken worden onderschat. De brief is ondertekend door Jan Davids, directeur van Reggefiber en voorzien van een bijlage met puntsgewijs commentaar. (TelecomPaper)

** De lokale omroep RTV9 krijgt ruim 35.000 euro van de gemeente Nieuwegein. RTV9 richt zich niet alleen op Nieuwegein, maar maakt ook programma’s voor de gemeenten IJsselstein en Lopik. Sinds dit jaar zijn gemeenten volgens de Mediawet verplicht om hun lokale omroep te bekostigen. (RTV Utrecht)

** Motorola laat weten een aantal tests gestart te zijn van S-CDMA technologie. Hiermee kunnen kabeloperators de upstream bandbreedte verhogen, zowel in Docsis 2 als in Docsis 3 netwerken. Vooral in het lage deel (5 to 16 MHz) van het upstreamspectrum leidt S-CDMA tot winst, naar het schijnt van 30 tot 50 procent. Volgens Floyd Wagoner, directeur global product marketing bij Motorola, lopen er nu tests bij Cox in de VS en verder bij operators in Latijns Amerika (1), Europa (2) en Azie (1).

** Eric Corton is de nieuwe stem van Nederland 3. Vanaf vanavond is Eric voor het eerst te horen op de zender. Hij is naast zijn werkzaamheden voor Nederland 3 ook de vaste stem voor 3FM.

** De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vraagt het publiek om mee te denken over de nieuwe versie van de website van Uitzending Gemist. Via een blogpost op Testlab doet directeur internetcoördinatie bij de NPO, William Valkenburg, deze oproep. In dezelfde blog zegt hij ook dat een betere videokwaliteit en makkelijker zoeken op Uitzending Gemist voor de NPO al op de actielijst staan.

** De Haagse PvdA wil dat op veel plaatsten in de stad gratis en openbaar wifi wordt aangeboden. Doormiddel van wifi kunnen mensen overal in de stad gebruikmaken van draadloos internet. De nieuwe Telecomwet staat toe dat gemeenten daarin investeren. Straatmeubilair mag gebruikt worden voor het ophangen van de wifi-kastjes. De PvdA wil dat deze zomer al wifi beschikbaar is op de Boulevard, het Plein en de Grote Markt. (RTV West)

Hulp bij afspraken met calamiteitenzender

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een afsprakenmodel uitgedacht voor de inzet van regionale omroepen als calamiteitenzender. Gemeenten, provincies en zogenoemde veiligheidsregio’s kunnen volgens dit voorbeeld (www.minbzk.nl) afspraken maken met de regionale omroepen over hun functie in tijden van crisis. Radio is bij calamiteiten functioneler dan televisie, want radio is bijna altijd wel te ontvangen, al is het maar op batterijen. De omroepen kunnen ook televisie, teletekst en internet inzetten, maar zijn dat niet verplicht. De regio’s kunnen daar zelf onderling afspraken over maken. Voor informatie via internet is er in bange dagen in elk geval altijd de centrale site van het Rijk (www.crisis.nl). Ook gemeenten, regio’s en provincies kunnen daarvan gebruikmaken bij een lokale of regionale ramp. (ANP/Gelderlander)

Zorgen over hoger vermogen zendmast IJsselstein

De gemeente IJsselstein heeft niets te zeggen over het krachtiger maken van de zendmast. Zenderexploitant KPN Broadcast wil het vermogen van diverse radiozenders op de zendmast verhogen voor een beter bereik van deze radiozenders in een gedeelte van Noord-Holland. De bewoners maken zich zorgen, maar de gemeente kan iets doen; het Rijk gaat hierover. Maar wethouder Frans Cremer zegt tegenover RTV Utrecht dat hij de bewoners wel gerust kan stellen: hij verzekert dat de eventuele verhoging van het vermogen geen gevolgen zal hebben voor hun gezondheid. Het is nog niet bekend wanneer het Rijk beslist over de verhoging van het vermogen van de zendmast.

UIT DE MEDIA:

** De drie publieke zenders hadden in week 6 samen een marktaandeel van 42,8 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 25,0 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 18,0 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 28,0 pct. Dat is veel hoger dan de afgelopen weken en te danken aan de start van de Olympische Winterspelen in Vancouver. RTL 4 was tweede zender met een aandeel van 14,3, terwijl SBS 6 op 10,7 uitkwam. Het best bekeken programma was de gouden race van Sven Kramer op de 5000 meter met 4.684.000 kijkers. De nabeschouwing trok nog eens 4.273.000 kijkers. Gisteravond keken er 3.711.000 mensen naar de 3km bij de dames. (Adformatie)

** De Programmaraad ABCNZ (Alblasserdam, Bergschenhoek (deel van gemeente Lansingerland, Capelle aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel (deel van gemeente Zuidplas) en Zevenhuizen en Moerkapelle (delen van gemeente Zuidplas) heeft haar radioadvies voor 2010 vastgesteld. In dit advies krijgt Efteling Radio een plek in het bindende advies van de programmaraad. Kink FM wordt vanuit het vrijblijvende advies van de Programmaraad verplaatst naar het bindende advies. In het vrijblijvend adviesgedeelte adviseert de raad nu BBC1 omdat naar zijn mening deze zender beter past in de pluriformiteit van het pakket dan BBC2.

** Bijna 4,7 miljoen mensen hebben naar de vijf kilometer schaatsen in Vancouver gekeken. Daarmee is de gouden olympische race van Sven Kramer het best bekeken tv-programma in ruim een jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Vorig jaar was een aflevering van het tv-programma Boer zoekt vrouw met 4,5 miljoen kijkers het best bekeken programma. (ANP)

** De internationale muziekzender MTV schrapt “Music Television” uit zijn logo. MTV werd begin de jaren 80 opgericht. De zender begon als non-stop muziekkanaal. Sindsdien heeft MTV Networks zich als onderdeel van de Viacomgroep op regio’s en landen toegespitst en vervaagde de affiniteit met muziek. MTV scoort vandaag vooral met baanbrekende realitysoaps, zoals “The Osbournes”, “The hills”, “Pimp my ride” en “Paris Hilton’s: My new BFF”. Het wekt dan ook geen verbazing dat “MT” wegvalt, meldt Los Angeles Times. De muziekzender zendt vandaag nog wel muziekclips uit en de MTV Music Awards is een van de belangrijkste onderscheidingen in de popmuziek. (VRT)

Iran stoort satellietuitzendingen internationale omroepen

Iran heeft de afgelopen dagen sattelietuitzendingen van internationale omroepen geblokkeerd. De Wereldomroep, die zelf niet naar Iran uitzendt, had ook last van de verstoring: de audiosignalen van de Engelse en Indonesische uitzendingen en het tv-signaal van BVN kwamen lange tijd niet door. De radiouitzendingen via de kortegolf waren wel te ontvangen. Drie internationale omroepen, de BBC, Deutsche Welle en Voice of America, zeggen in een gezamenlijke verklaring bewijzen te hebben dat Iran met opzet hun satellietsignaal verstoort. In Iran was het onmogelijk deze zenders te ontvangen gedurende het grootste deel van woensdag, donderdag en vrijdag. Ook de internationale telefoonlijnen van en naar Iran waren urenlang geblokkeerd. Iran herdacht de afgelopen dagen de 31ste verjaardag van de islamitische revolutie in het land. De Wereldomroep lift voor een aantal uitzendingen mee op het kanaal van Deutsche Welle. Partnerstations in Indonesië konden geen radioprogramma’s ontvangen, ook de Engelstalige programma’s voor Azië waren geblokkeerd. In delen van Europa en het Midden-Oosten viel het signaal weg voor de Nederlandse en Arabische radioprogramma’s en voor de tv-zender BVN.

Positie Reporter en Zembla onder druk

Bestaande onderzoeksprogramma’s op tv van de publieke omroep zoals Zembla en Reporter krijgen ongunstiger uitzendtijden of verliezen hun vaste plek. Het voortbestaan van radioprogramma Argos, dat al 17 jaar aan onderzoeksjournalistiek doet, is onzeker. De publieke omroep wil in het nieuwe seizoen researchjournalistiek bevorderen en gaat vier miljoen euro extra investeren in kwaliteitsjournalistiek op tv. Maar dat geld zal vooral naar nieuwe actualiteitenprogramma’s gaan. Radiobudgetten zijn nog niet bekend. Zembla verhuist in het nieuwe tv-seizoen van zondagavond kwart voor tien naar zaterdagavond kwart voor elf, na het nieuwe Nieuwsuur. „Met pijn en moeite is er een plek gevonden aan de randen van de nacht”, zegt eindredacteur Kees Driehuis. Zembla kreeg onlangs de tv-vakprijs Beeld en Geluid Award voor beste informatieve programma. Reporter, verliest zijn vaste uitzendfrequentie van één keer per maand. Het onderzoeksmagazine zal steeds opnieuw moeten concurreren met andere programma’s om een uitzendtijdstip. Mediadirecteur Taco Rijssemus zet in op de terugkeer van Brandpunt dat wekelijks onderzoeksjournalistiek en buitenlandverslaggeving brengt. 

UIT DE MEDIA:

** De Olympische Spelen zijn nog niet eens begonnen, of er is al commotie over de tv-uitzendingen. Circa 30% van de kijkers weet nu al dat ze zich zullen storen aan de commentatoren bij de uitzendingen. Dat blijkt volgens het AD uit een onderzoek dat kabelexploitant UPC onder haar abonnees heeft gehouden. Ruim driekwart zegt de Spelen te gaan volgen en de rest blijft lekker doorslapen. Meer dan de helft gaat voor het schaatsen. Bobsleeën, alpineskiën en ijshockey zijn wat minder populair. Voor 64% van de Nederlanders is televisie de belangrijkste bron van informatie over de Spelen. 14,2% van de Nederlanders volgt de Spelen via internet. (Spits)

** Lokale tv-stations als Brabant 10 en StadsTVBreda zijn over een paar maanden ook digitaal te ontvangen in Breda. Dat heeft wethouder Wilbert Willems de gemeenteraad van Breda donderdag beloofd. PvdA-raadslid Arend Hardorff had gevraagd waarom de groeiende groep mensen die digitale televisie kijkt wel op Omroep Fryslan of TV Drenthe kan afstemmen, maar niet op Bredase zenders. Ook de uitzendingen van de gemeenteraad zijn op dit moment alleen nog via een analoog Ziggo-abonnement te ontvangen. Willems had begrip voor Hardorffs kritiek. “Ik betreur het ook dat de lokale zenders niet te zien zijn”, zei de wethouder. “Een paar maanden geleden heeft Ziggo mij beloofd dat ze binnen een paar maanden te zien zullen zijn. Dus daar wordt werk van gemaakt.” (BN De Stem)

** De Programmaraad Breda en omstreken spant een kort geding aan tegen kabelexploitant Ziggo. Die weigert te voldoen aan een eis van de raad om deze week een brief te rectificeren die Ziggo op 23 januari stuurde aan de abonnees met een analoge aansluiting. In die brief meldt Ziggo dat het aan de Programmaraad ligt dat de analoge kijkers CNN, de combi-zender Euronews/Het Gesprek en het Ziggo-net zijn kwijtgeraakt. Dat is onzin, vindt de Programmaraad die wil dat Ziggo de uitspraak publiekelijk intrekt. Ziggo weigert dat. “De Programmaraad wist dat wij deze zenders zouden weghalen”, zegt Gradus Vos van Ziggo.

** RTV 038 heeft nog geen zendlicentie, maar mag van het Commissariaat van de Media (CvdM) al wel drie dagen lang een radioprogramma uitzenden. Dat heeft wethouder Kenkhuis gisteren laten weten. Begin maart geeft de gemeenteraad een advies aan het CvdM over welke omroep op de frequentie van het failliete Omroep Zwolle mag gaan uitzenden: de Zwolse Omroep Organisatie (ZOO) of RTV038.

** Lijbrandt wordt actief als provider op het FTTH net van Glashart Meppel, met TV, internet en telefonie. De pakketten en prijzen zijn nog niet bekendgemaakt. Lijbrandt zit in Hillegom en levert diensten in een aantal gemeenten in Noord- en Zuid-Holland. (TelecomPaper)

** Telegraaf Media Groep (TMG) aast op strategische overnames in Nederland en zoekt een nieuwe topman. Overnamedoelen zijn de kranten van NDC Mediagroep, waaronder Dagblad van het Noorden en De Leeuwarder Courant, en gratis dagblad Metro. Dat meldt persbureau Dow Jones Nieuwsdienst vrijdag op basis van verschillende bronnen. NDC zou volgens een van de bronnen een bod hebben ontvangen van meer dan 50 miljoen euro voor zijn kranten. Huidig TMG-topman Ad Swartjes treedt volgend jaar af en gaat met pensioen. De raad van commissarissen is op zoek naar een opvolger, bevestigde TMG tegen Dow Jones Nieuwsdienst. (via BNR)

** Radio 6 presenteert voor de eerste maal ‘De Zwarte Lijst’. De publieke zender kleurt een week lang ‘gitzwart’ met de favoriete soul- en jazzplaten van de luisteraars. In het ochtendprogramma The Beat opent Cobus Bosscha op maandag 15 februari om 9.15 uur de stembus. Vanaf dat moment stemmen luisteraars via radio6.nl op hun favoriete platen aan de hand van de uitgebreide keuzelijst, maar kunnen ook eigen suggesties aandragen. Stemmen op voor ‘De Zwarte Lijst’ kan tot en met vrijdag 5 maart.

** De fracties ChristenUnie en Fractie 2014 willen dat de lokale omroep Havenstad FM een extra bijdrage van 2370 euro ontvangt. De omroep krijgt hierdoor jaarlijks 15.370 euro. De fracties willen de omroep compenseren voor de kosten die voor de gedwongen verhuizing zijn gemaakt. Vier andere fracties steunen het voorstel (DvhN)

“Radio 7 krijgt etherfrequentie Radio 5”

De nieuwe levensbeschouwelijke zender Radio 7 krijgt in 2011 de etherfrequentie 747 KHz van het huidige Radio 5 Nostalgia. Dit bericht het Nederlands Dagblad vandaag. Vrijdag overleggen de radiomanagers van alle omroepen over de financiële gevolgen van deze zenderruil. Dat bevestigen direct betrokkenen vandaag tegenover het Nederlands Dagblad.

UIT DE MEDIA:

** Ziggo zal de ‘harde’ erotische zenders die ze 24 uur per dag aanbiedt per 1 mei verplaatsen naar een apart erotiekpakket. Dit zal als optie 11,95 euro per maand kosten. De zenders maakten tot nu toe deel uit van het ‘Totaalpakket’, waarin alle ‘keuzepakketten’ voor 9,95 euro per maand waren opgenomen. Gevolg hiervan is, is dat met name bestaande ’totaalpakket’ abonnees van Ziggo, beduidend meer zullen moeten betalen voor het continu beschikbaar zijn van ‘harde’ erotiek. In de nieuwe opzet zullen Dusk (24 uursversie), Private Spice en Passie XXX in het erotiekpakket worden uitgezonden. In het Totaalpakket zal van 01 tot 21 uur de softerotische zender ‘Passie TV’ worden uitgezonden en zal een aparte versie van Dusk van 21 tot 01 uur worden uitgezonden, waarbij van 22 tot 01 uur ‘harde’ erotiek zal worden vertoond. Dit heeft Ziggo-woordvoerder Gradus Vos aan DutchMedia bevestigd. 

** De gemeente Den Bosch en kabelmaatschappij Ziggo hebben een conflict over het kabeltarief. Inwoners van Den Bosch betalen nu ruim tien euro per maand voor de kabel. Ziggo wil dat verhogen naar ruim 16 euro. Den Bosch weigert daar aan mee te werken. Die vindt een verhoging van 60% niet acceptabel. Beide partijen hebben nu afgesproken dat het Nederlands Arbitrage Instituut een uitspraak moet doen. (Omroep Brabant)

** De 18-jarige jongen die een journalist van De Gelderlander met de dood bedreigde, blijft vastzitten. Donderdagmiddag besloot de rechter-commissaris dat de Nijmegenaar van Marokkaanse afkomst nog twee weken kan worden vastgehouden. Justitie zegt niet waarom hij in voorlopige hechtenis is genomen. De 18-jarige jongen meldde zich maandag zelf bij de politie. Hij bedreigde vrijdagmiddag de redactiechef van de krant met de dood als de krant een verhaal zou plaatsen over zijn broer. Die broer reed op een scooter een 50-jarige man dood. (RTV Gelderland)

** Nederlanders hebben vorig jaar ruim 884 miljoen euro uitgegeven aan muziek, films, tv-series en games. Dat is ruim 7 procent minder dan in 2008. Vooral het illegaal downloaden van films is debet aan het omzetverlies, zegt brancheorganisatie NVPI donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van de entertainmentmarkt. In 2009 ging 11 procent minder dvd’s over de toonbank dan het jaar daarvoor. De afgelopen vijf jaar worden er steeds minder bioscoopfilms op dvd verkocht; de omzet daalde in deze periode met een kwart. De NVPI roept de overheid op maatregelen te nemen tegen illegale downloadpraktijken. (ANP)

** Digitale zenders bereikten in januari gemiddeld 32,9 procent van de Nederlandse bevolking van zes jaar en ouder per week, aldus Stichting Kijkonderzoek (SKO). Het percentage lag op 51 procent bij huishoudens die digitale ontvangst hebben (via kabel, internet, satelliet of de ether). Over de totale vierweekse periode, bedroeg het bereik 57 procent van de Nederlandse bevolking en 78,1 procent van huishoudens die over digitale ontvangst beschikken. De cijfers tonen volgens SKO aan dat de penetratie van digitale tv maandelijks blijft groeien. (SKO/Adformatie)

** De lokale omroep van Tytsjerksteradiel, RTV Kanaal 30, wil ook gaan uitzenden in buurgemeente Achtkarspelen. Op dit moment heeft Achtkarspelen nog geen lokale omroep. Burgemeester en wethouders zien de omroep graag komen, de gemeenteraad moet haar mening nog geven. (LC)

** Mediateam Holland in Almelo is failliet. Het faillissement is door de schuldeisers van het bedrijf aangevraagd. Mediateam Holland heeft onder meer de exploitatie van FC Twente TV verzorgd. Schuldeisers van FC Twente TV hebben het faillissement aangevraagd omdat ze geen of te weinig salaris hebben gekregen. Het bedrijf is een dochter-onderneming van JTE Holding van directeur Jaarsma. JTE Holding was ook korte tijd eigenaar van de televisiezender Onze TV, dat begin januari met een schuldenlast van ongeveer 170.000 failliet werd verklaard. Over een eventuele doorstart kan de curator nog geen duidelijkheid geven. (RTV Oost)

** De 18-jarige jongen die is opgepakt voor het bedreigen van een journalist van De Gelderlander wordt donderdag voorgeleid. Dat staat op de website van de krant. Donderdag beslist de rechter-commissaris of het voorarrest moet worden verlengd. De jongen is een Nijmegenaar van Marokkaanse afkomst. De jongen is een broertje van een scooterrijder die in Nijmegen een man zou hebben doodgereden. Hij bedreigde de journalist met de dood omdat hij wilde voorkomen dat een interview met zijn moeder en zus gepubliceerd zou worden. (RTV Gelderland)

** De Barneveldse Omroep Stichting Aktief, beter bekend als Radio Barneveld, ontvangt vanaf dit jaar meer geld van de gemeente Barneveld. De omroep krijgt er ruim 11.000 euro bij. De gemeente wilde in eerste instantie de subsidie handhaven op zo’n 18.000 euro, het bedrag wat de omroep tot op heden aan subsidie heeft ontvangen. De lokale omroep was het hier niet mee eens en diende een bezwaarschrift in, omdat de nieuwe Mediawet voorschrijft dat gemeenten vanaf nu verplicht worden voor de bekostiging van de lokale omroepen, waar men moet uitgaan van 1,30 euro per woonruimte. Dit komt neer op bijna 30.000 euro voor de omroep. Het bezwaarschrift van de omroep werd gegrond verklaard

** Het Amerikaanse internetbedrijf Google wil een supersnel breedbandnetwerk bouwen. Daarmee moeten Amerikanen meer dan honderd keer sneller kunnen internetten dan ze nu doen, zo liet de onderneming woensdag weten. Google gaat de technologie op een aantal plekken in de Verenigde Staten testen. De dienst wordt voor een ‘concurrerende prijs’ aan 50.000 tot 500.000 mensen aangeboden. Google spreekt van een experiment. Het bedrijf hoopt inzicht te krijgen in wat aanbieders van internetdiensten en gebruikers met een snel netwerk kunnen doen. (VK)

** TV-coryfee Ron Brandsteder maakt volgende week woensdagavond zijn rentree op de Nederlandse televisie. De goedlachse presentator gaat een wekelijks programma presenteren met Nance en Henkjan Smits bij SBS6. Van presenteren zal echter niet veel terecht komen. Brandsteder zal in het programma ‘Het mooiste Pand van Nederland’ iedere week ‘De Ton van Ron ‘(honderdduizend euro) uitreiken aan de winnaar van de Bankgiro Loterij. In het programma maken zestien vervallen ruïneachtige panden kans op een restauratie ter waarde van een miljoen euro, zo maakte SBS vandaag bekend. (Spitsnet)

** De voetbaltalkshow Voetbal International zal tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika twee maal per dag worden uitgezonden bij RTL7. Er wordt uitgezonden in de vooravond en er is een late-night show. Volgens het weekblad Voetbal International zijn de tweedagelijkse uitzendingen tot en met de finale van het WK te zien bij RTL7. Vaste bezetting tijdens de uitzendingen bestaat uit Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp. Daarnaast zullen diverse gasten aanschuiven. Er zal worden uitgezonden vanaf lokatie op Scheveningen of Noordwijk.

** Roy de Groot, hoofdredacteur van de Bergse omroep BRTO, is maandag op 59-jarige leeftijd overleden. Volgens voorzitter Etienne Schoenmakers verliest de lokale omroep (tegenwoordig ook gericht op Woensdrecht) een enorm gedreven kracht. “Tot het laatste moment dacht hij mee over BRTO-producties. Roy was van oorsprong een echte televisieman, maar legde graag de verbinding tussen tv-, radio- en internetmensen.” Behalve voor actualiteit had De Groot ook oog voor historie: hij maakte vele afleveringen van ’t Monumentje, over cultureel erfgoed. De Groot wordt morgen begraven in Bergen op Zoom. (BN De Stem)

** Directeur Radio Dave Kentie verlaat per 1 april BNN. Het is nog niet bekend wat hij na die datum gaat doen. Ook is onduidelijk wie hem op zal volgen. Kentie is een BNN-er van het eerste uur. Al in 1998 kwam hij via voormalig Veronica-collega Gerard Timmer bij BNN terecht. Kentie heeft goede herinneringen aan zijn begintijd bij BNN. In 2008 haalde hij in Spreek’buis herinneringen op: ‘Vooral in de eerste jaren maakten we grote stappen. Eigenlijk moesten we onze organisatie met elke stap opnieuw opbouwen. Neem de periode van 2000-2001, toen we onze definitieve erkenning kregen. Alleen al onze radiozendtijd verviervoudigde toen. Dat betekende radioteams samenstellen, programma’s bedenken, met zendercoordinator in overleg.’ Inmiddels is BNN volgens Kentie ‘volwassen’. Ik ben trots dat ik al die jaren BNN-Radio heb mogen leiden en opbouwen, maar er komt ook een tijd dat je je kind moet loslaten. Dat is nu.’ (Spreekbuis)

** Ziggo heeft de snelheden van haar internetabonnementen in Utrecht verhoogd tot maximaal 120 Mbps en de upload-snelheid tot maximaal 10 Mbps. Ziggo voert de hoge snelheden geleidelijk over het land in. Eerder waren de steden Amersfoort, Enschede, Heerhugowaard, Meppel, Tilburg en Maastricht aan de beurt.

** Ziggo meldt de grens te zijn gepasseerd van 1 miljoen vaste telefonieklanten. Ter promotie biedt Ziggo op zondag 14 februari, Valentijnsdag, onbeperkt gratis bellen naar vaste nummers in Nederland. Ziggo brengt de mijlpaal met een campagne via tv en web onder de aandacht. De familie Smallenbroek uit Assen werd als 1 miljoenste klant in het zonnetje gezet met een home entertainment pakket inclusief TV ter waarde van 5.000 euro.

** Voor het eerst in de 34-jarige geschiedenis van het radioprogramma heeft NOS Met het Oog op Morgen op 16 en 18 februari geen uitzending via Radio 1 (23.00-24.00 uur). Op die data maakt het actualiteitenprogramma plaats voor de uitzendingen van Radio Olympia, dat rechtstreeks verslag doet van het Olympisch schaatstoernooi in Vancouver. In plaats van de uitzending via de ether is Met het Oog op Morgen wel te beluisteren via internet. Liefhebbers van het programma kunnen surfen naar www.nos.nl, zei een woordvoerster van de omroep dinsdag. Na de uitzending is het programma te downloaden als podcast. (ANP/AD)

** De storing van Digitenne in Hengelo en Enschede is dinsdagavond vlak na zes uur verholpen. Sinds ’s dinsdagmorgen half acht konden inwoners van Overijssel niet meer tv kijken en radio luisteren via Digitenne van KPN. In de loop van de middag is een defect apparaat vervangen. Aan het begin van de avond konden klanten van KPN weer alle kanalen via Digitenne bekijken.

RAB past toegangsregels Continu LuisterOnderzoek aan

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is verheugd dat het Radio Advies Bureau de toegangsregels tot het Continu LuisterOnderzoek (CLO) heeft aangepast waardoor de toegang voor met name regionale stations wordt verbeterd. De adverteerder krijgt hierdoor een beter overzicht van de luistercijfers doordat meer stations kunnen worden opgenomen in het CLO dan nu het geval is. De NMa verwacht dat hierdoor de concurrentie op de radioadvertentiemarkt zal toenemen. De NMa heeft onderzoek gedaan naar de toegang tot het luisteronderzoek naar aanleiding van een klacht van WildFM. De regionale zender WildFM wilde opgenomen worden in het CLO, maar dit kon alleen tegen dezelfde voorwaarden als een landelijke zender terwijl het bereik van WildFM regionaal is. Tijdens de gesprekken met de NMa kwam het Radio Advies Bureau zelf met het voorstel zijn toegangsregels aan te passen. De NMa heeft mede op basis van de toezeggingen van het Radio Advies Bureau besloten het onderzoek niet voort te zetten.

UIT DE MEDIA:

** Per 1 februari worden ook de opvragingen van TV content van de SBS zenders gemeten en gerapporteerd in het SKO WEB-TV project. Het kijkgedrag naar TV programma’s op internet wordt al per 1 september 2008 in kaart gebracht. Het SKO Web-TV onderzoek wordt uitgevoerd door Nedstat BV en Intomart GfK. Daarin werden de programma’s van RTL Nederland en de Nederlandse Publieke Omroep gemeten, maar niet die van de SBS zenders. De aanvulling met de SBS zenders zorgt er voor dat alle brede zenders binnen SKO nu gemeten worden. (Adformatie)

** Radio Veronica verandert op 9 februari zijn frequentie in Roosendaal van 103.3 naar 103.5. Luisteraars in het westen van Brabant kunnen daardoor zonder storing luisteren naar Radio Veronica. Door de frequentiewissel zullen ook de automobilisten op het traject Rotterdam-Roosendaal en Roosendaal-Breda een betere ontvangst hebben van Radio Veronica.

** De drie publieke zenders hebben in januari een marktaandeel behaald van 38,4 pct (6+, 18.00 tot 24.00 uur). Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Het gaat om kijkcijfers inclusief uitgesteld kijken. De vier zenders van RTL Nederland kwamen op 25,8 pct en SBS Broadcasting had met drie zenders 20,7 pct. Nederland 1 was weer ruim marktleider met 23,6 pct. RTL 4 volgt met 14,6 pct en SBS 6 met 12,4 pct. In de Top 25 staan veel programma’s van Nederland 1. Het best in januari was het NOS Journaal van 10 januari met 3.408.000 kijkers. RTL 4 staat niet in de top 25, SBS 6 scoorde een vierde plaats met de finale van Popstars (2.545.000 kijkers). (Adformatie)

** Satelliet-tv aanbieder CanalDigitaal breidt het aantal HDTV-kanalen uit. Dat is mogelijk door een overeenkomst tussen satellietbedrijf SES ASTRA en M7 Group, eigenaar van CanalDigitaal, voor het gebruik van twee nieuwe transponders op de ASTRA 23.5 Oost positie. De nieuwe satellietcapaciteit wordt gebruikt voor een uitbreiding van het huidige HDTV-aanbod van CanalDigitaal. Na de uitbreiding biedt CanalDigitaal naar eigen zeggen vrijwel alle HD-zenders van NOS, RTL en SBS, diverse themazenders als Disovery HD en Eurosport HD, en premiumkanalen als Film1 HD en Sport1 HD.

** De op handen zijnde ‘verbouwing’ van de publieke omroep heeft de eerste slachtoffers al in het vizier. Van publieke omroep NCRV werd maandag bekend dat naar verwachting tien van de in totaal dertig banen op de redactie van het programma Netwerk moeten verdwijnen. De reorganisatie is volgens hoofd communicatie Jan Hilbers “onontkoombaar”. Tegen De Telegraaf zegt hij: “Een reorganisatie is onontkoombaar, maar we zijn niet de enige omroep die daarmee geconfronteerd wordte. We komen vanaf september wel met een nieuw opinieprogramma op vrijdag.” Netwerk wordt nu door Netwerk en de EO gemaakt. Of er bij de EO ook ontslagen op stapel staan, is niet duidelijk. Dat er genoeg gaat veranderen bij de publieke omroep is wel duidelijk. (Televizier.nl)

** De programmaraad van Breda en omstreken dreigt Ziggo voor de rechter te slepen als die kabelexploitant niet vandaag nog de brief rectificeert die op 23 januari op de mat viel van de eigen analoge kabelkijkers. In die brief stelt Ziggo dat het de schuld is van de programmaraad dat analoge kijkers op 26 januari de zenders CNN en Het Gesprek zijn kwijtgeraakt. Letterlijk staat er: “De wijziging vindt plaats op verzoek van de programmaraad in uw gebied.” Dat is klinkklare onzin, stelt de programmaraad. 

** De Britse acteur Ian Carmichael is op 89-jarige leeftijd overleden. Carmichael brak in Groot-Brittannië door in de jaren 50. Ian Carmichael acteerde in de films “Private progress”, “Brothers in law” en “I’m all right Jack”. Op televisie animeerde hij de avonden van miljoenen Britten in de tv-serie “The world of Wooster”. De acteur werd in 2003 geridderd op Buckingham Palace. Carmichael had twee dochters met zijn eerste vrouw Pym, die in 1983 overleed. Tien jaar na de dood van zijn eerste vrouw trouwde de acteur met schrijfster Kate Fenton. Ian Carmichael is vrijdag overleden in zijn huis in Esk Valley. Zijn laatste rol speelde hij in de televisieserie “The royal” (VRT)

** Radio Amor FM is vanmiddag van frequentie gewijzigd in Rotterdam: de oude frequentie 102.2 MHz is ingewisseld voor de 102.3 MHZ. Deze wijziging is in het kader van zerobase optimalisatie tot stand gekomen. (FMTV)

** Ed Arons, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, doet na vijftien jaar leiderschap een stapje terug. Hij blijft in dienst van het blad, maar maakt plaats voor een jeugdiger hoofdredacteur, liet hij vrijdag weten. Het medium heeft nog een vacature uitstaan, dus nog onbekend is wanneer Arons het stokje kan overdragen aan zijn opvolger. “Op mijn eigen verzoek stop ik als hoofdredacteur”, schetst Arons. “Het journalistieke werk vind ik nog steeds leuk, maar ik leef niet meer in de cultuur van een jongere generatie. Al twitter ik wel. Ik vind dat een jeugdiger iemand aan het roer moet komen te staan.” (ANP)

** Ziggo heeft besloten, na een testperiode, de dienst Service+ aan alle klanten aan te bieden. Tegen betaling kunnen elektronica- en verwante problemen worden opgelost door een monteur of via telefonische hulp of remote support. Te denken valt aan binnenshuisbekabeling, computerproblemen, het ophangen van een LCD-scherm en het plaatsen van stopcontacten. Een monteur kost 50 euro voor de eerste 45 minuten en daarna 15 euro per kwartier, met een minimubetaling van 50 euro. Hulp op afstand kost 65 cent per minuut. (Telecompaper)

** Kabelmaatschappij Ziggo heeft te kampen met een grote stroomstoring in het verdeelstation in Sassenheim. Daardoor is zowel internet via de kabel, digitale televisie en ook een deel van het analoge tv-aanbod niet beschikbaar. Volgens Ziggo kan het nog wel vier uur duren voor alles weer werkt. (Sleutelstad)

** De programmaraad Zuidoost-Brabant heeft in haar televisieadvies de commerciële zender Net 5 uit het basispakket gehaald ten gunste van Euronews/ Het gesprek. Het advies van de raad heeft zeer waarschijnlijk geen consequenties voor het televisie-aanbod vanaf 1 juli. Kabelexploitant UPC kan bijna niet om de populaire ‘vrouwenzender’ heen. UPC-woordvoerder R. Sutmuller vindt het nog te vroeg om er definitief iets over te zeggen, omdat de raden nog tot maart adviezen kunnen uitbrengen. “Maar Net 5 is zo’n populaire zender dat het onwaarschijnlijk lijkt dat die gaat verdwijnen.” (ED)

** Per direct zendt Delta Nederland 2 en 3 gaan uit in High Definition (HD). De twee nieuwe HD zenders zijn te bekijken met het HD pakket van Delta Digitale TV. Nederland 1 was reeds te bekijken in HD en met de toevoeging van Nederland 2 en 3 komt het totaal aantal zenders in het HD pakket op 10. De prijs van het pakket blijft ongewijzigd op 9,95 euro per maand. Delta maakt tevens bekend iedere maand één van de tv-zenders uit de extra pakketten gratis aan te gaan bieden. Abonnees kijken in februari gratis naar Nick jr. (Telecompaper)

** De programmaraad Gelderland-Zuid, waar ook Rivierenland onder valt, neemt per 1 juli de nieuwe Nederlandstalige culturele zender BravaNL op in het basispakket van de kabel. Dat bestaat uit vijftien zenders. BBC2 zou dan moeten wijken. Of die zender ook echt niet meer doorgegeven wordt, beslist UPC. Supporters van NEC krijgen zeer waarschijnlijk geen lokale radiozender op de kabel die helemaal aan hun club is gewijd. Studio ROODZWARTGROEN had het graag gewild, maar blijft aangewezen op internet. De Programmaraad Gelderland-Zuid heeft de zender namelijk niet opgenomen in zijn advies aan UPC over het zenderaanbod in de wijde regio vanaf juli. Volgens de raad is de zender uitsluitend gericht op de regio Nijmegen. (Gelderlander)

** De Pals Groep heeft bij de Raad voor de Journalistiek klachten ingediend tegen de werkwijze van Tros Radar en zijn uitzending van 11 januari. Dit bericht AM. In dat programma stond ‘no cure, no pay’ bij letselschade centraal en werden beloningsconvenanten van een aantal verzekeraars met de Pals Groep aan de kaak gesteld. “De berichtgeving in Tros Radar is eenzijdig en tendentieus geweest.” De tweede klacht betreft de rol van personen die zelf belanghebbende waren bij beschuldigingen aan het adres van de Pals Groep. Die personen hebben tegenovergestelde en eigen financiële belangen. Het betreft Bert Pals, wiens letselschadebureau eertijds is uitgegroeid tot de Pals Groep, en Jeroen Terlingen, “oud-medewerker van de Pals Groep met wie hij een arbeidsconflict heeft”. Gewezen wordt op de omstandigheid dat Terlingen zijn voormalige werkgever beconcurreert met Victory Juridisch Adviesgroep, waaraan ook Bert Pals verbonden is. Verder wordt Tros Radar verweten gebruik te hebben gemaakt van de verborgen camera, “hoewel in deze zaak andere wegen openstonden om de zaak scherp voor het voetlicht te kunnen brengen”.

** Komend weekend organiseert de Hofstreek Omroep twee open dagen voor geïnteresseerden. Op zaterdag 6 en zondag 7 februari kan iedereen een kijkje nemen in de nieuwe studio van Hofstreek FM/Hofstreek Tekst TV, die onlangs in gebruik is genomen. Op beide dagen van 10.00 uur tot 19.00 uur is de studio open aan de Höfte 5 in Goor. Vanaf 15.30 uur is het tevens mogelijk om een kijkje te nemen achter de schermen bij Hofstreek TV dat dan ook een uitzending maakt.

** Het Commissariaat voor de Media gaat onderzoek doen naar de exploitatie van de Troskompas Filmwinkel. Dit bleek bij een presentatie met de onderzoeksresultaten naar de e-commerce van publieke en commerciële omroepen van onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn bij het Cross Media Café van Immovator in Hilversum. De winkel is niet aangemeld bij het CvdM. Reden voor het Commisariaat om een onderzoek in te stellen naar de wijze van exploitatie en de commerciële afspraken bij de Troskompas Filmwinkel, die een etalage is van Movie Moguls, een dvd-winkel van exploitant Keeno BV in Hilversum. Uit het onderzoek van Olsthoorn blijkt verder dat de omroepen de omzetten van hun webwinkels geheim willen houden, met uitzondering van de VPRO. (Villamedia/ Peter Olsthoorn)

** De Nederlandse Publieke Omroep, RTL Nederland en SBS Broadcasting trekken in het kader van het project Dutch Media Hub één lijn dat de Nederlandse AV-industrie op 10-10-2010 ’tapeless’ gaat werken. NPO, RTL en SBS hebben het gebruik van tape binnen hun eigen organisaties al bijna geheel uitgebannen en zijn overgegaan op ‘filebased transfer’ van materiaal. In de productie en aanlevering van televisiemateriaal wil men nu een stap verder zetten en bevorderen dat de gehele AV industrie overgaat tot ’tapeless’ samenwerking en een eind maken aan het gesjouw met bandjes. Het project, genaamd ’10-10-10′, wil bevorderen dat zoveel mogelijk toeleverende bedrijven in de industrie (producenten en facilitaire bedrijven) aangesloten worden op glasvezel. Daarnaast wil het project stimuleren dat er binnen de industrie afspraken gemaakt worden omtrent standaarden en interoperabiliteit. (TelecomPaper)

** Robert ten Brink heeft een nieuw contract getekend bij RTL Nederland. Dat heeft de zender maandag bekendgemaakt. Ten Brink staat bekend als Mister All You Need, maar presenteert momenteel ook het programma Succes verzekerd. Hij is binnenkort ook op de buis te zien met een nieuwe reeks van Het zesde zintuig. Voor hoeveel jaar Ten Brink heeft bijgetekend, is niet bekendgemaak. (ANP/Gelderlander)

** De drie publieke zenders hadden in week 4 samen een marktaandeel van 37,4 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 26,3 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 21,4 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 22,7 pct. RTL 4 was tweede zender met een aandeel van 14,0, terwijl SBS 6 op 13,3 uitkwam. Het best bekeken programma was het NOS Journaal van zondagavond met 2.942.000, gevolgd door Studio Sport Eredivisie (zondag) met 2.723.000 kijkers. De uitslag van de finale van talentenjacht Popstars op SBS 6 was vrijdagavond goed voor meer dan 2,5 miljoen kijkers. (SKO/Adformatie)

** Het Nederlandse tv-landschap digitaliseert verder: 1 op de 2 huishoudens is nu voorzien van digitale televisie, 1 op de 5 huishoudens heeft een harddisk recorder. Dit blijkt uit het Establishment Survey van SKO, dat jaarlijks door Intomart GfK wordt uitgevoerd. In 2009 werden bij 6.989 Nederlandse huishoudens de belangrijkste televisiekenmerken vastgesteld. Uit het rapport blijkt dat het totale percentage digitale ontvangst is gestegen van 41,3 pct in 2008 naar 50,8 pct in de tweede helft van 2009. Het percentage traditionele analoge kabelaansluitingen is in de tweede helft van 2009 gedaald naar 60 pct (was 73 pct in 2008). Bij de randapparatuur die op het tv-toestel is aangesloten, stijgt het aantal harddisk recorders in Nederlandse huishoudens van 14,7 pct (2008) naar 21,6 pct in de tweede helft van 2009. 

** Pieter Jan Dijkman, politiek redacteur bij het Reformatorisch Dagblad, wordt de nieuwe hoofdredacteur van Christen Democratische Verkenningen. Dat is het blad van het wetenschappelijk instituut van het CDA. De 30-jarige Dijkman volgt per 1 april Marcel ten Hooven op, die sinds januari hoofd communicatie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is. Dijkman studeerde politieke geschiedenis en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt momenteel aan een proefschrift over politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. (ANP via BNR)

** Schuldeisers hebben het faillissement aangevraagd van Mediateam Holland in Almelo. Dat bedrijf heeft onder meer de exploitatie van FC Twente TV verzorgd. Een aantal medewerkers van FC Twente TV hebben het faillissement aangevraagd omdat ze geen of te weinig salaris hebben gekregen. Mediateam Holland is een dochter-onderneming van JTE Holding van directeur Jaarsma. JTE Holding was ook korte tijd eigenaar van de televisiezender Onze TV, dat begin januari met een schuldenlast van ongeveer 170-duizend euro failliet werd verklaard. De rechtbank in Almelo buigt zich woensdag over de faillissementsaanvraag van Mediateam Holland. (RTV Oost)