Media kort: januari 2004

GIEL BEELEN WIL NIET IN DE MIDDAG BIJ 3FM

In de recente editie van het mediablad Broadcast Magazine staat het volgende te lezen: “De eerstvolgende onrust zullen we zien bij de middagstek van 3FM, als Ruud de Wild terug gaat naar Radio 538. De enige logische opvolger bij de serieuze popzender is Giel Beelen twee uurtjes naar voren halen, maar op een of andere vreemde wijze ziet BNN Giel niet zitten.” De geruchten over het vertrek van Ruud de Wild zijn al maandenlang aan de orde, maar dit is nog nooit door zijn omroep BNN of De Wild zelf bevestigd. En dat gaat BNN ook niet doen. BNN-directeur Gerard Timmer praat via een woordvoerster: “Voor zover wij weten blijft Ruud de Wild nog tot september 2005, dus we hebben geen reden om op de zaken vooruit te lopen. We hebben ook nog geen aanleiding gehad om met hem over zijn plannen te spreken. Maar natuurlijk blijft het wel een vrije markt.” 

1,7 MILJOEN KIJKERS VOOR IQ-TEST

Met weinig concurrentie op de andere zenders en een hoge kijktijd in de maand januari, is de uitzending van de IQ test in eze maand door BNN een uitstekende keuze. Met 1,7 miljoen kijkers en een marktaandeel van 26% kan men weer tevreden zijn met de vierde editie al weer van dit multimediale televisie-evenement. Een van de weinige formats waarbij je mobiele telefoon ook echt relevant is en gekoppeld aan de inhoud. In tegenstelling tot vele andere “interactieve” televisie, waarbij je niet verder komt dan het stemmen. (TVformats weblog)

OVERNAME COLORFUL DOOR NOS WEKT WOEDE VCR

De Vereniging voor Commerciële Radio VCR is verbolgen over de overname van de commerciële zender Colorful Radio door de NOS. VCR-secretaris Martin Banga (Sky Radio) noemt het ’te gek voor woorden’ dat met publiek geld een commercieel radiostation wordt overgenomen. ‘Ze nemen zelfs een deel van de schulden van Colorful over. Toen ze vier jaar geleden de Concertzender kochten, hebben we daartegen een procedure aangespannen. Die loopt nog. Als ze Colorful overnemen, overwegen we ook juridische actie’, zegt Banga in de Volkskrant. (Adformatie/Volkskrant)

HAARLEM SCHORT RECHTSZAAK TEGEN UPC OP

De gemeente Haarlem heeft het kort geding tegen kabelbedrijf UPC voorlopig afgeblazen. De reden is dat UPC heeft toegezegd de kabeltarieven tot 1 april niet te verhogen. Eerder stuurde de voorzieningenrechter in een soortgelijk conflict met Amsterdam en Hilversum UPC al terug naar de onderhandelingstafel. Ook bepaalde de rechter dat UPC de aangekondigde tariefsverhoging drie maanden moest opschorten. Haarlem en UPC volgen nu hetzelfde scenario. De gemeente zegt dat bij de verkoop van het kabelnet is afgesproken dat UPC de tarieven slechts met het percentage van het prijsindexcijfer mocht verhogen. UPC wil daarentegen de tarieven in alle gemeenten waar het eigenaar is van de kabel op hetzelfde niveau brengen. In Haarlem dreigen daardoor tariefsverhogingen tot 40 procent. (DFT)

OMROEP BRABANT KRIJGT BETERE ONTVANGST IN PUTTE

Nozema gaat in de loop van dit jaar zorgen dat Puttenaren een betere ontvangst krijgen van Omroep Brabant radio. De omroep kampte namelijk met flinke problemen bij het ontvangst. Nadat de etherfrequenties vorig jaar werden gewijzigd is de ontvangst van Omroep Brabant radio in het grensdorp niet optimaal. Nozema heeft beloofd het probleem in het eerste kwartaal van dit jaar op te lossen. Dat kan door een kleine technische ingreep. (Radiofreak)

PROGRAMMARAAD ALKMAAR MAAKT RADIO-ADVIES BEKEND

De Alkmaarse Programmaraad heeft besloten welke radiozenders vanaf 1 juli 2004 verplicht door UPC moeten worden doorgegeven op de kabel. Hieruit blijkt dat Studio Brussel, France Culture, BBC World en City FM nieuwe aan het radiopakket worden toegevoegd. De Programmaraad heeft zeggenschap over het zogenaamde basispakket van 25 zenders. Zestien zendes hebben straks dus geen gegarandeerde doorgifte in Alkmaar. Het gaat hier om Radio Fryslân, 1 FM, Radio 192, Radio 10 FM, Noordzee FM, Yorin FM, Happy Radio, WDR2, WDR3, BBC3, BBC4, RTL FM, Tweede Kamer, France Inter, Radio Nationaal en Colorful Radio. Het is aan UPC om te bepalen of deze zenders vanaf 1 juli 2004 nog te horen zullen zijn. UPC zal dat dan doen op basis van haar distributie- en tarievenbeleid zoals vastgelegd in de UPC Radionota 2004 – 2005. Uitgangspunt in dat beleid is een zogenaamde ‘status quo’. Dat betekent dat UPC in principe zenders die vanaf 1 juli 2004 niet meer in het wettelijk basispakket zijn geadviseerd door zal blijven geven. Het is echter onontkoombaar dat er radiozenders zullen verdwijnen, tenzij UPC het totale radiopakket vergroot.

STENDERS BLIJFT BIJ VARA

Rob Stenders zal voorlopig gewoon bij het publieke popstation 3FM blijven. Dat heeft zijn werkgever, de VARA, vandaag laten weten aan de website Radiofreak. Zelf liet hij nog weten dat hij wel in gesprek is geweest met Yorin FM, maar dat hij er toch met de VARA is uitgekomen.

PAULUSMA BLIJFT BIJ SBS

TV-zender SBS6 ontkent ten stelligste dat de bekende weerman Piet Paulusma overstapt naar RTL Nederland, zoals verschillende weblogs eerder meldden. “Piet tekent binnenkort een nieuw contract voor vijf jaar of méér bij ons”, aldus programma-directeur Eric van Stade. (Sterrenbeurs)

IMPASSE NETWERK EN TWEE VANDAAG BLIJFT

KRO, NCRV, AVRO, TROS en EO, de vijf omroepen die ‘Netwerk’ en ‘Twee Vandaag’ maken, zijn er dinsdag niet in geslaagd de impasse te doorbreken over de toekomst van die programma’s. De redacties van de twee nieuwsrubrieken zien niets in de ruil van AVRO en EO. De directeuren van de vijf overlegden dinsdag over verschillende opties met de raad van bestuur Publieke Omroep. De kwestie komt eind januari aan de orde in een vergadering van de raad van toezicht, die bestaat uit directeuren van alle omroepen. (Essent)

NOZEMA VERMINDERT VERMOGEN MIDDENGOLFZENDERS

Zendermaatschappij Nozema gaat het vermogen van twee middengolfzenders in IJsselstein en Lopik verlagen. De derde zendmast wordt binnen een jaar afgebroken. Daarmee moet een einde komen aan de hinder die de drie zendmasten in de directe omgeving veroorzaken. De maatregelen zijn woensdag vastgelegd in een intentieverklaring die onder meer Nozema, de gemeente IJsselstein, de provincie Utrecht en het ministerie van Economische Zaken hebben ondertekend. Onderdeel van de afspraken is dat de gemeenten IJsselstein en Lopik zich onthouden van verdere woningbouw in de nabijheid van de middengolfmasten. Volgens woordvoerder E. van Stokkom van Nozema hebben de maatregelen tot gevolg dat het landelijk bereik van de zender Arrow Classic Rock op de middengolffrequentie 675 in de randgebieden iets afneemt. Verder moeten 747AM (het voormalige Radio 5) en Radio 10 Gold het voortaan stellen zonder een backupzender. Die wordt nu nog een paar keer per jaar ingezet wanneer onderhoud gepleegd wordt aan de hoofdzenders in Flevoland en Trintelhaven. Overigens blijft het streven dat de zendmasten uiteindelijk verdwijnen. Als nieuwe locatie is het Markermeer in beeld, maar ook het digitaliseren van de omroepzenders kan een oplossing bieden. (Antenne2/ANP)

QUALTY RADIO BUITEN SPEL GEZET BIJ OVEREENKOMST ZENDMASTPROBLEMATIEK

Bij de overeenkomst die een aantal partijen woensdag onderteken over de zendmasten problematiek van IJsselstein is Quality Radio buiten spel gezet. Ten onrechte volgens de organisatie: “Wij zijn niet eens geïnformeerd, laat staan bij het overleg betrokken”. Quality Radio heeft de vergunning gekregen voor 1395 AM in Lopik. Op deze frequentie is Radio 10 Gold te horen. Omdat Nozema weigert gebruik te maken van haar installatie in Lopik is de zender uitgeweken naar de Trintelhaven, dit in afwachting van een definitieve oplossing voor 1395 AM. Het verzorgingsgebied is hierdoor slecht mede omdat ook daar niet met het volledige vermogen kan worden gewerkt. Ten onrechte wordt nu verondersteld door een aantal partijen, zoals de gemeente Ijsselstein en de provincie Utrecht, dat er nu een oplossing is voor 1395 AM. Met Arrow Classic Rock Radio is wel overleg geweest, dit station gebruikt nu de volledige ruimte in Lopik. Quality Radio staat met lege handen. Quality Radio zal een definitieve overeenkomst tegenhouden zolang de mogelijkheid voor 1395 AM in Lopik niet uitputtend is onderzocht; daarbij is zij in principe bereid het vermogen zodanig aan te passen dat de overlast tot een aanvaardbaar niveau wordt beperkt. (via Radiofreak)

“ENDEMOL MOET NAAR DE BEURS”

Vertrekkend bestuursvoorzitter Aat Schouwenaar van televisiemaker Endemol pleit voor een beursgang van de televisieproducent. Volgend Schouwenaar is er ‘geen enkele synergie’ tussen Endemol en moederbedrijf Telefonica. Dit meldt het Financieele Dagblad woensdag. Schouwenaar, die als commissaris aanblijft bij Endemol, denkt dat Endemol binnen drie jaar door de Spaanse telefoongigant in de verkoop wordt gezet. Telefonica heeft altijd aangegeven dat Endemol niet verkocht zal worden. (DFT)

TV TOTAAL HEET VANAF NU TV LIMBURG

De commerciële Nederlands Limburgse tv-zender TV Totaal heet vanaf vandaag TV Limburg. De tijdelijke aangestelde algemeen directeur Wim Claessen van de nieuwe zender maakte begin september van het afgelopen jaar al bekend dat er een fusie zou komen tussen het lokale commerciële RTN TV-Zitterd en het regionale commerciële TV Totaal. Beide zenders zouden zonder deze fusie geen overlevingskansen hebben in Limburg. Over voldoende financiële draagkracht heeft de nieuwe organisatie zeker geen klagen nu er twee zeer solide investeerders garant staan bij de nieuwe onderneming. Zo is er daarnaast ook nog eens een samenwerkingsverband gesloten met de Belgische TV-Limburg (TVL) uit Hasselt. Op deze manier kan men gebruikmaken van elkaars bestaande know-how en geeft men de kijker ook nog eens de gelegenheid te zien wat er in het andere Limburg zoal gebeurd, dit door de uitwisseling van items. Een zichtbare visuele overeenkomst tussen beide zenders is er niet, wel maakt men beide gebruik van dezelfde leadermuziek. Men wil van TV Limburg (NL) een vermakelijke en spraakmakende televisiezender maken. (RP)

DUIZENDEN FM-ZENDERTJES UIT DE HANDEL GENOMEN

Het Agentschap Telecom heeft sinds september vorig jaar ,,duizenden” verboden FM-zendertjes uit de handel genomen. Dat heeft een woordvoerder dinsdag bevestigd. Apparaatjes zoals de Carbaby en de iTrip zijn vooral handig om mobiele gesprekken te voeren of muziekbestanden af te spelen via een FM-frequentie op de autoradio. De Carbaby is een draadloze carkit voor nog geen 20 euro. Het apparaat maakt gebruik van FM-frequenties die vorig jaar voor miljoenen euro’s zijn geveild onder commerciële radiostations. De iTrip maakt het mogelijk digitale muziekbestanden (MP3) via een FM-frequentie op de radio af te spelen. ,,Voor het gebruik van de FM-band is een vergunning nodig”, legt het Agentschap Telecom uit. Het voeren van gesprekken via de Carbaby of het luisteren van muziekbestanden met de iTrip kan radiozenders storen. 

GELDERLAND VERDER MET LEVENSLIEDZENDER

Gedeputeerde Staten van Gelderland moeten onderzoeken of er ruimte op de kabel is voor een provinciale levensliedzender. Dat adviseert een werkgroep van Statenleden, die sinds eind oktober heeft bekeken of een eigen Nederlandstalige muziekzender haalbare kaart was. Door de landelijke Actie Etherflits, vorig najaar, verdween driekwart van de illegale radiopiraten in Gelderland uit de lucht. De rest kon de opgelegde hoge dwangsommen niet betalen en verdween eveneens. De etherpiraten, gesteund door een groot luisterpubliek en de provinciale SP-fractie, protesteerden heftig tegen de actie. Op voorstel van de SP besloten de Staten te gaan onderzoeken of een Gelderse levensliedzender mogelijk zou zijn. De werkgroep heeft de afgelopen maanden met veel piraten en luisteraars gesproken. Gebleken is dat er groot publiek voor Nederlandstalige muziek is. Volgens de SP-fractie kost het beheren van zo’n zender de provincie hooguit 50.000 euro. De fractie vindt dat een schijntje, vergeleken met de tonnen die jaarlijks overgemaakt worden aan Radio en TV Gelderland, de publieke regionale zender. Radio en TV Gelderland zendt sinds vorig najaar wel meer Nederlandstalige muziek uit. De werkgroep presenteert de plannen volgende week woensdag aan de etherpiraten. Eind januari beslissen de Staten of de provincie doorgaat met de levensliedzender. (ANP/Antenne2)

NIEUWE BNN-SHOW VOOR BRIDGET

BNN-presentatrice Bridget Maasland krijgt een nieuwe show op Nederland 2. Vanaf 3 maart is zij van woensdag tot en met vrijdag om 23.15 uur te zien met The world according to BNN, waarin ook andere BNN’ers een rol krijgen. Dat meldde een BNN-woordvoerster dinsdag. Het programma komt deels in het vaarwater van VARA Laat te zitten, dat rond hetzelfde tijdstip op Nederland 3 wordt uitgezonden. Die show is echter elke doordeweekse avond op het scherm en bedient volgens de jongerenomroep een andere doelgroep. Bridget Maasland krijgt in maart nog een ander nieuw programma. Vanaf 8 maart is ze ook te zien in The Bridget Triangle, waarin ze met een camper door de VS reist. Bekende Nederlanders reizen met haar mee. (ANP)

“RUUD DE WILD PER 1 JUNI NAAR 538”

Het weblog van Jos van Vliet bericht: Nu Jeroen van Inkel onder dak is bij Veronica, is de weg vrij voor Ruud de Wild om naar Radio 538 toe te gaan (ondanks dat hij nog een contract heeft bij BNN tot medio augustus 2005). Volgens goed ingelichte kringen in Hilversum is hier de afgelopen weken uitvoerig overleg over gevoerd door de betrokken partijen te weten: Radio 538, BNN, manager Willem deBois en Ruud zelf. Resultaat zou zijn, dat Ruud met ingang van 1 juni zijn plek achter de microfoon bij 538 in neemt. De deal zou alleen het radiowerk van Ruud betreffen, maar gezien de slechte tv-resultaten van Ruud, ligt het niet voor de hand, dat hij zijn tv-werk voor BNN voortzet.

REBECCA RADIO STAAT TE KOOP

Het commerciële radiostation Rebecca Radio is te koop. De beide huidige aandeelhouders, Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) in Leeuwarden en Koninklijke Boom Uitgevers in Meppel, willen er vanaf. ,,Een radiostation met een primair op entertainment gerichte focus past niet binnen de huidige strategie”, aldus beide aandeelhouders. Dat hebben ze vandaag meegedeeld aan de twintig personeelsleden. Het radiostation draait met verlies. In 2002 jaar bleef de verkoop van reclamezendtijd opnieuw achter bij de verwachtingen, zo blijkt uit het jaarverslag van de NDC. Met een aantal maatregelen werd in dat jaar geprobeerd om de exploitatie te verbeteren. Het afgelopen jaar zou nauwelijks beter zijn verlopen.Blijkens een vandaag uitgegeven persbericht zoeken NDC en Boom naar nieuwe aandeelhouder(s) die Rebecca Radio ,,de ruimte geeft om haar positie verder uit te bouwen.” Het station zendt uit in Noord-, Oost- en Midden-Nederland. Het programma bestaat uit popmuziek, met klassiekers uit de jaren tachtig en negentig, afgewisseld met regionaal nieuws en concertinformatie. Leeuwarder Courant.

VEEL ANIMO VOOR SCHTAATSEN EN DARTS

De rechtstreekse tv-uitzendingen van schaats- en dartswedstrijden zijn afgelopen weekeinde goed bekeken. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Naar het Europees kampioenschap schaatsen in Heerenveen keken zondagmiddag (NOS, Ned. 2) gemiddeld 2.415.000 mensen. Op het moment dat Mark Tuitert de titel behaalde zaten er zelfs 3,2 miljoen liefhebbers voor de buis. Ook tijdens de andere dagen van het schaatsevenement was de animo groot. SBS6 zond het officieuze wereldkampioenschap darts in het Britse Frimley Green uit. De Nederlandse kanshebber op de titel, Hagenaar Raymond van Barneveld, ging zaterdag in de halve finale ten onder. Daar keken gemiddeld 1.380.000 mensen naar. De finale zondag werd door gemiddeld 1.625.000 mensen bekeken. (Antenne2)

COMMERCIELE ZENDERS OP 44,5 PROCENT

De commerciële zenders hadden in week 2 opgeteld een marktaandeel van 44,5 procent. De publieke zenders hadden samen 34,7 procent. De HMG-zenders scoorden 24,5: RTL4 15,8, RTL5 4,2 en Yorin 4,5. SBS behaalde met zijn zenders een aandeel van 20 procent: SBS6 had een goede score van 13,6, Net5 had 3,7 en Veronica 2,7. Best bekeken programma van week 2 was het EK Schaatsen. Naar de zondaguitzending keken bijna 3 miljoen mensen. De huldiging van de winnende schaatsers staat op 2 met 2,9 miljoen belangstellenden. De derde stek is voor Spoorloos (Ned. 1) met 2,5 miljoen kijkers. Plekken vier en vijf zijn wederom voor de schaatsers. De 10 km heren op zondag trok bijna 2,5 miljoen kijkers en op dezelfde dag was de 5 km dames goed voor 2,4 miljoen kijkers.

FRASIER VERDWIJNT VAN DE BUIS

De populaire komedie Frasier verdwijnt waarschijnlijk van de buis. Directieleden van het Amerikaanse televisiestation NBC,dat de serie uitzendt,hebben maandag tegen dagblad The New York Times gezegd dat een twaalfde seizoen zeer twijfelachtig is. Er zou bij NBC nog een sprankje hoop zijn om de serie te redden.Heikel punt in de onderhandelingen is het salaris van de hoofdrolspeler van de serie Kelsey Grammer.Grammer krijgt volgens NBC 2,5 miljoen euro per aflevering. Grammer en de rest van de cast zouden genoegen moeten nemen met een forse salarisvermindering. Nu kost iedere aflevering van Frasier bijna 6,5 miljoen euro. NBC lijdt daarbij een flink verlies. (NOStt)

VVD WIL IN DE AANVAL TEGEN UPC

De VVD wil dat de gemeente Arnhem een rechtszaak aanspant tegen kabelexploitant UPC. De reden: de volgens de liberalen ‘exorbitante’ prijsverhoging van dik 10 procent die in Arnhem is doorgevoerd. De partij heeft een brief aan het Arnhemse college van B en W gestuurd waarin wordt gevraagd om spoed. Volgens fractievoorzitter Th. Theijse wordt de partij momenteel ‘overladen met vragen’ over de verhoging van de kabeltarieven. De fractievoorzitter wijst er in zijn brief aan B en W op dat verschillende andere gemeenten inmiddels met succes via de rechter tegen de tarievenstijgingen hebben geprotesteerd. ‘Met als argument dat er geen sprake is van pakketuitbreiding, noch kwaliteitsverbetering.’ Lees verder (Via Medianed)

WEGENER WIL AD-GROEP VAN PCM OVERNEMEN

Wegener heeft interesse in PCM’s Algemene Media Groep (AD, Rotterdams Dagblad, Rijne en Gouwe, De Dordtenaar). De andere titels van PCM zijn apart ondergebracht in PCM Dagbladen. Bestuursvoorzitter Houwert: “Het zou een goede kans zijn. We hebben 9 regionale titels in huis, maar naast een huis- aan-huis-krant hebben we in Rotterdam nog niks. Maar goed, volgens mij staan die kranten niet te koop.” Bovendien vreest hij dat de NMa (mededinging) bezwaar zou maken. Naast een eventuele overname wil Houwert nieuwe producten ontwikkelen, zoals reis- en autobijlagen voor zijn geamenlijke dagbladen (oplage 1,2 miljoen). (Via Villamedia)

ADAM CURRY: “WE HALEN NOORDZEE FM IN”

Adam Curry vertelde vandaag bij Life & Cooking dat hij wel verwacht dat Radio Veronica het uiteindelijk beter zal gaan doen dan Noordzee FM. “Straks halen we ze in als het gaat om het marktaandeel”, zei hij strijdlustig bij Carlo en Irene. Curry denkt dat dit komt door de dj’s die bij Noordzee FM werken. “Gordon en Patty Brard zijn met alle respect, geen radiomakers. In Amerika zeggen ze dat radio maken een wetenschap is.” Hij zei verder nog dat Noordzee FM de laatste drie maanden in aandeel is gezakt en Veronica gestegen. (Sterrenbeurs)

L1TV BLIJFT MOGELIJK OP SATELLIET

L1 heeft de provincie drie ton subsidie gevraagd voor het definitief doorgeven van de TV-uitzendingen van L1 via satelliet-bedrijf Astra. Sinds 1 december wordt daarmee geëxperimenteerd. Door de uitzending per satelliet kunnen 25.000 gezinnen in het buitengebied die niet op de kabel zijn aangesloten, L1 nu wel ontvangen. Dat geldt ook voor nagenoeg heel Europa. In de provinciale statencommissie voor cultuur reageerden de meeste fracties positief op het principe om een provinciale bijdrage te geven. Volgens CDA-statenlid Joke Prevoo biedt de satelliet de mogelijkheid om een oude wens van het CDA in vervulling te laten gaan. PvdA-gedeputeerde Odile Wolfs komt binnenkort met een voorstel. Zij koerst ook op een bijdrage van andere partners zoals rijk en gemeenten. (L1 RTV)

NIEUWE ‘SOUND’ YORIN FM EN RTL FM ALLEEN IN REGIO HILVERSUM

Yorin FM en RTL FM hebben vanmiddag hun officiële intrek genomen in de studio’s op het MediaPark. Naast de nieuwe studio’s, is er ook een nieuw geluid. Deze is echter nog niet in geheel Nederland te horen. Showbizz NL, verantwoordelijk voor het het geluid bij de HMG-radiozenders, laat Radiofreak weten: “De nieuwe sound is te beluisteren via de kabel, en in de ether via 88.1 en 104.4 in de regio Hilversum. De komende dagen zullen alle zenders in het land worden aangepast.”

UPC EN ESSENT STAKEN DOORGIFTE 3VOOR12 TV

De kabelmaatschappijen Essent en UPC zijn gestaakt met de doorgifte van VPRO’s 3VOOR12 TV via hun digitale pakket. Reden voor het staken van de doorgifte is onduidelijkheid over auteursrechten. Kabelmaatschappij Essent had al wel een voorlopige overeenkomst gesloten met de VPRO over de doorgite van 3VOOR12TV. Naar nu blijkt, kan de overeenkomst op dit moment niet definitief worden vanwege een bredere principieële discussie tussen kabelaars en auteursrechtorganisaties over auteurs- rechten. Essent en UPC hebben vanwege deze onduidelijkheden de doorgifte voorlopig opgeschort.

RADIO BERGEIJK KEERT TERUG OP RADIO 1

Het radioprogramma Radio Bergeijk wat eerst dagelijks te horen was op 747 AM en Radio 1 keert terug na een korte pauze. Het programma stopte op 2 januari met uitzenden op de zenders maar zal toch weer terug gaan komen. Vanaf zaterdag 17 januari keert het programma terug op Radio 1. Elke week zal er op zaterdag tussen 13:33 en 14:00 uur op Radio 1 een uitzending zijn van Radio Bergeijk. Het programma zal rechtstreeks gaan komen uit GrandCafé Beeks. (via Radiofreak)

“COLORFUL RADIO WORDT PUBLIEKE ZENDER”

De commerciele radiozender Colorful Radio, nu nog onderdeel van de Nederlandse Radio Groep (NRG), zal per 1 februari deel gaan uitmaken van de publieke omroep. Er zou inmiddels een intentieverklaring zijn getekend tussen de Nederlandse Radio Groep B.V. en de NOS. Door het opnemen van Colorful Radio in de publieke omroep heeft de nieuwe publieke radiozender per 1 februari een aanzienlijke kabeldekking in Nederland. De nieuwe publieke radiozender wordt dus blijkbaar geen “must carry”-zender waardoor er geen verplichting is voor kabelmaatschappijen om de zender door te geven. Het is niet duidelijk of Colorful Radio blijft uitzenden onder haar eigen naam of een andere naam krijgt. Eind januari moet duidelijk zijn of Colorful Radio defintief deel gaat uitmaken van de publieke omroep. De voorgenomen overname van Colorful Radio door de NOS zou inmiddels afgestemd zijn met het Commissariaat voor de Media en het Ministerie van OC&W. 

PETER R. DE VRIES OMROEPMAN VAN HET JAAR

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is uitgeroepen tot Omroepman van 2003. Dat bleek vrijdag in Bussum op de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van mediablad Broadcast Magazine, dat de prijs organiseert. De 47-jarige tv-maker (SBS6) krijgt de onderscheiding voor zijn onthullingen in de zaak ‘Mabelgate’. Volgens de redactie van het blad, die de jury van de prijs vormt, zette De Vries met die zaak letterlijk en figuurlijk een kroon op zijn carrière. ,,Hij versloeg in zijn eentje alle gereputeerde nieuws- en actualiteitenrubrieken en was daarmee een schoolvoorbeeld van gedegen onderzoeksjournalistiek.” Peter R. de Vries is de dertiende ‘Omroepman-/vrouw van het jaar’ in successie. Eerdere winnaars waren onder anderen Cathy Spierenburg (2002), Paul Witteman, Fons van Westerloo, John de Mol en Joop van den Ende. 

AVRO WIL GEEN NIEUWSRUBRIEK OP NEDERLAND 2 MAKEN

De AVRO, die sindskort primair via Nederland 2 uitzendt, wil op dat net geen nieuwsrubriek gaan maken. Dat heeft directeur A. ‘s-Gravesande vrijdag gezegd in verband met de discussie die momenteel woedt over de toekomst van de actualiteitenrubrieken. De AVRO wil dus niet gaan deelnemen in Twee Vandaag (nu nog: TROS/EO), maar ook niet met de TROS gaan praten over de totstandkoming van een andere nieuwsrubriek. Donderdag spraken de omroepen die Netwerk (Ned. 1: AVRO, KRO en NCRV) en Twee Vandaag (Ned. 2: TROS en EO) maken met de raad van bestuur Publieke Omroep (PO). Ondanks de verhuizing van de AVRO naar Ned. 2 wil die omroep toch blijven deelnemen in Netwerk. De EO, die nu vooral uitzendt op Nederland 1, moet Netwerk gaan aanvullen. Donderdag werd afgesproken dat EO, KRO en NCRV steun gaan zoeken binnen hun achterban voor een dergelijke samenstelling van Netwerk in de toekomst. De AVRO voelt zich nu in de kou staan. De AVRO-directeur heeft zijn achterban gevraagd of het deelnemen aan een nieuwsrubriek op Ned. 2 in de toekomst een optie is, maar daar voelen de AVRO-medewerkers niets voor, blijkt vrijdag. Volgende week praten de betrokken omroepen verder over de actualiteitendiscussie. (ANP)

ZENDSCHIP NORDENEY NAAR ROTTERDAM

Het voormalige zendschip van Veronica, de Nordeney, komt naar Rotterdam. Directeur van de Rotterdamse taxicentrale Ravero Joop ten Cate heeft de exploitatie van het schip gekregen. Ook is hij in onderhandeling voor overname van het schip. Ten Cate wil er een museum en een discotheek voor veertig-plussers van maken. Momenteel ligt het schip in Antwerpen als partyschip. De gemeente Rotterdam moet nog een vergunning afgeven om het schip daadwerkelijk hierheen te halen. Het is nog niet bekend waar het schip komt te liggen. (RTV Rijnmond)

VERKEERDE FM-FREQUENTIE VERONICA OP ABRI’S IN HAARLEM

Radio Veronica heeft momenteel een grote reclamecampagne met daarin Adam Curry en Jeroen van Inkel. Door het hele land hangen ongeveer 6000 abri’s maar in eerste instantie is dat niet goed gegaan want in Haarlem zijn posters opgehangen met de verkeerde frequentie er op. Een woordvoerder van het station liet weten dat in Haarlem de frequentie 96.6 te zien was op de posters in plaats van 91.6. Het betrof hier een drukfout van de makers van de posters en deze posters zouden woensdag weer vervangen zijn door de goede frequentie. (via Radiofreak)

GROOTSCHEEPSE VERANDERINGEN 747 AM

De omroepbladen konden de veranderingen niet eens bijbenen. Maar ja, verschillende redactieruimtes werden de afgelopen week dan ook nog verbouwd. Namen van nieuwe programma’s kregen goedkeuring, terwijl roosters nog rond moesten komen Want sinds vorig weekeinde ziet het zorgenkindje van de Nederlandse radio er radicaal anders uit. Anno 2004 is 747 AM de zender voor leefstijl, spiritualiteit, cultuur en wetenschap. Horizontaal geprogrammeerd, dus de hele week door dezelfde soort programma’s op hetzelfde tijdstip. Nu maar zien of de luisteraars dat begrijpen.

AVRO DEFINITIEF UIT NETWERK

De Raad van Bestuur van de Publieke Omroep heeft besloten om de EO toe te voegen aan ‘Netwerk’ (AVRO/NCRV/KRO). De AVRO moet naar ‘Twee Vandaag’, maar blijft ook in ‘Netwerk’. De Raad hakt hiermee de knoop door in een discussie die speelt sinds bekend werd dat AVRO en EO van ’thuisnet’ moesten wisselen en daarmee ook van actualiteitenrubriek. De ‘Netwerk’-redactie is al die tijd tegen een eventuele komst van de EO geweest en heeft in een eerste reactie laten weten verrast te zijn door het besluit. EO-directeur Hagoort zegt het advies niet te kennen, maar volgens hem wordt het “dringen bij Netwerk”. (Essent / Volkskrant)

HET PAROOL VOOR DE ZOMER TABLOID

Het Parool verschijnt nog voor de zomer als tabloid. Dat zei hoofdredacteur Erik van Gruijthuijsen gistermiddag in Amsterdam op de traditionele Koffiedikbijeenkomst van het IAA en Adformatie. Volgens Van Gruijthuijsen gaat het goed met Het Parool, dat vorig jaar door PCM-topman Theo Bouwman op dezelfde bijeenkomst min of meer dood werd verklaard. ‘We hebben de laatste maanden van vorig jaar zelfs een kleine winst geboekt.’ Van Gruijthuijsen: ‘Bijna alle veronderstellingen uit het bidbook zijn gerealiseerd.’ De enige die niet gehaald is, was die voor de advertentiemarkt, maar dat viel toe te schrijven aan de recessie. De hoofdredacteur kondigde ook aan dat Het Parool zich flexibel zou opstellen ten opzichte van adverteerders, die bijvoorbeeld de rechterpagina in de nieuwe tabloid ter beschikking zouden krijgen. ‘De periode van lak hebben aan adverteerders is voorbij.’ Maar er verandert ook inhoudelijk veel aan de krant. ‘We worden dikker, herkenbaarder Amsterdams, er komen meer meningen in en meer emotie. (Adformatie)

OOK IN ALMERE GEEN HOGER UPC TARIEF

Kabelbedrijf UPC heeft met zijn eenzijdige prijsverhoging ook bot gevangen in Almere. De gemeente Almere heeft de kabelexploitant gedwongen de tarieven minstens tot 1 april weer te verlagen tot het oude niveau. De sinds 1 januari te veel geïnde gelden zullen worden teruggestort aan de abonnees. UPC ging hiermee pas akkoord nadat de twee gemeenten hadden gedreigd met een rechtszaak. Eerder won Hilversum al een kort geding tegen de prijsververhoging. Amsterdam ging vorige week een schikking aan, die inhoudt dat tot 1 april de tarieven bij het oude blijven. De schikking in de hoofdstad diende als voorbeeld voor de afspraken in Almere en (gisteren ook) Zaanstad. De boze gemeenten en UPC wachten nu gespannen af hoe het afloopt met een gerechtelijke bodemprocedure, die de gemeente Wageningen heeft aangespannen tegen UPC. Het vonnis daarvan zal maatgevend zijn voor alle verdere afspraken die kabelexploitanten kunnen maken over de tarieven. De uitspraak wordt eind deze maand verwacht.

ORVA WIL ZENDMACHTIGING BOSCHTION

De Bossche zieken- en seniorenomroep Orva doet een gooi naar de zendmachtiging van de failliete Boschtion. De omroep wil alleen lokale radio verzorgen. De zendmachtiging van Boschtion komt vrij wanneer het faillissement geheel is afgerond. Curator J. Groenen verwacht daar in maart in te slagen. Tot die tijd zendt Teleros uit op het kanaal van Boschtion. Orva heeft 44 jaar ervaring in het maken van radio voor ziekenhuizen en verpleeghuizen in Den Bosch. De omroep kent vooral oudere luisteraars. Voorzitter R. de la Cuisine wil met Orva als lokale omroep een breder publiek aanspreken. Zo’n zestig vrijwilligers verzorgen nu de dagelijkse uitzendingen waarin op verzoek muziek wordt gedraaid. De la Cuisine wil op die voet doorgaan als Orva een lokale omroep zou zijn. “Van televisie is geen sprake,” meldt hij. 

HOTRADIO NEEMT STEUNZENDER APELDOORN IN GEBRUIK

Sinds donderdag 8 januari is Hot Radio ook te beluisteren in Apeldoorn en omgeving op 88.7 MHz. Dit wordt bericht in de nieuwsgroep nl.media.radio. Keizerstad Radio is sinds 31 december te beluisteren op 94.0 MHz in Apeldoorn. Het gaat hier om uitzendingen vanaf een tijdelijke lokatie. De uitzendingen zijn in mono en hebben geen RDS signaal.

TELEGRAAF OOK OP ZONDAG

De Telegraaf zet zijn plannen voor een zondagskrant door. Het dagblad brengt vanaf 21 maart ook op zondag een editie uit. Dat heeft het uitgeefconcern N.V. Holdingmaatschappij De Telegraaf donderdag bekendgemaakt. De Telegraaf wordt daarmee het enige landelijk dagblad in Nederland met een uitgave op zondag. Abonnees van De Telegraaf krijgen de krant automatisch thuisbezorgd. Daarnaast introduceert de krant een weekendabonnement, waarbij De Telegraaf zowel zaterdag als zondag in de bus valt. In de losse verkoop zal de zondagskrant 1,75 euro kosten. Deze prijs is gelijk aan die van de zaterdageditie. De Telegraaf kwam deze zomer al naar buiten met plannen voor een zondagskrant. Grootste struikelblok vormde toen de bezorging. De krant maakte donderdag duidelijk nog bezorgers te moeten werven. De zondagskrant krijgt een aparte opzet, aldus De Telegraaf. De redactie houdt de uitwerking daarvan nog voor zich. (Antenne2)

FOX KIDS WORDT ‘JETIX’

De televisiezender Fox Kids gaat vanaf april Jetix heten. Deze naam zal gaan gelden voor alle stations van Fox Kids en wordt het eerst ingevoerd in de Verenigde Staten. Daar zal de naam al vanaf februari gevoerd worden. Latijns-Amerika komt pas in de zomer aan de beurt. In Nederland zal eerst begonnen worden met speciale Jetix-programmablokken. Het is de bedoeling dat vanaf de herfst de gehele programmering verdergaat onder de nieuwe naam. Volgens Fox Kids geeft de naam Jetix het beste “avontuur en actie” weer en zal het tot de “top tv-merken voor kinderen” gaan behoren. De naamswijziging houdt ook verband met de verkoop van de zenders aan Disney. Voormalig eigenaar Rupert Murdoch bedong bij de overname dat de naam ‘Fox’ zou verdwijnen. De Jetix-programma’s bereiken in totaal 137 miljoen huishoudens in 77 landen en in achttien talen. (ANP)

VOETBALSPELERS WILLEN DEEL OPBRENGST TV-RECHTEN

De spelers uit het betaald voetbal dagen de clubs,de Eredivisie NV, de KNVB en de Coöperatieve Vereniging Eerste Divisie voor de rechter.Inzet is een deel van de opbrengst uit de verkoop van de televisierechten.In het vrijdag dienende geding eisen de spelers 5%. Tot 1999 kregen de spelers 1/37ste deel van de tv-opbrengsten.De clubs besloten daar echter zonder opgaaf van redenen mee te stoppen.De laatste twee jaar is wel geprobeerd schriftelijk een akkoord te bereiken,maar dat leidde tot niets. Mochten de spelers door de rechtbank in het gelijk worden gesteld,dan willen ze ook met terugwerkende kracht geld zien voor de periode vanaf 1999. (NOS)

GEEN HOGERE UPC-TARIEVEN ZAANSTAD

Kabelbedrijf UPC zal de tarieven in de gemeente Zaanstad de eerstkomende drie maanden toch niet verhogen. Dit is het bedrijf donderdag met de gemeente overeengekomen. UPC wilde net als in Amsterdam het tarief voor kabeltelevisie per 1 januari met ongeveer dertig procent verhogen tot twaalf euro. Nu mag het bedrijf het tarief alleen met de inflatie verhogen. UPC heeft al rekeningen verstuurd met de te hoge tarieven, maar zegt deze in februari te zullen verrekenen. (AT5)

OMROEPEN BLIJVEN ZOEKEN NAAR OPLOSSING NETWERK

De vijf betrokken omroepen en de raad van bestuur van Publieke Omroep zoeken verder naar een oplossing voor de toekomst van de actualiteitenrubrieken Netwerk en Twee Vandaag. Dat bleek donderdag na een overleg van een extern advies over de nieuwsrubrieken. Netwerk is dagelijks op Nederland 1 te zien, Twee Vandaag op 2. In een woensdag gepubliceerd advies staat dat de EO toch naar Netwerk moet en dat de AVRO in beide programma’s moet gaan deelnemen. Dit plan van Ben Knapen (PCM Uitgevers) krijgt bij geen van de betrokken omroepen (EO/TROS/AVRO/KRO/NCRV) de handen op elkaar. ,,Maar dat verbaast me ook niet”, zegt R. Bierman van de raad van bestuur donderdag. ,,Iedereen lijdt pijn, maar in verband met de langetermijnfilosofie van Publieke Omroep moet er iets veranderen. De afzonderlijke omroepen zien aanzienlijke problemen, maar willen eerst het rapport nog goed lezen en er daarna verder over discussiëren.” Als de vijf omroepen er met de raad van bestuur niet uitkomen, gaat het plan terug naar de raad van toezicht, waarin alle omroepvoorzitters deelnemen, zegt Bierman. (ANP)

DALUX FM KRIJGT ANDERE FREQUENTIE

Na veel getouwtrek heeft de lokale omroep Dalux FMw een frequentie (106.0 MHz) tot haar beschikking gekregen. Dit omdat de lokale omroep niet tevreden is over het bereik van Dalux FM in de regio. Dalux gaat dus verhuizen van de 107.7, naar de 106.0 Mhz. De 106.0 MHz is inmiddels in gebruik genomen. Eind januari zal de huidige frequentie (107.7 MHz) uit de lucht gaan. http://www.daluxfm.nl/

HULPNET C2000 WERKT OP 200 LOCATIES NIET

Hulpverleners kunnen op ruim 200 risicovolle locaties in Nederland niet met elkaar communiceren via het nieuwe radiocommunicatienetwerk C2000. Het hulpnet heeft geen bereik in diverse tunnels, winkelcentra, parkeergarages, ziekenhuizen, voetbalstadions en op regionale vliegvelden. Voordat het systeem vanaf komend jaar operationeel wordt, moeten deze locaties worden voorzien van extra ontvangstapparatuur. Pas dan is er radiodekking. Het gros van de exploitanten van deze locaties, die de kosten voor de extra zendapparatuur zelf moeten betalen, is daar helemaal niet van op de hoogte. Ook hebben ze er geen geld voor gereserveerd. De investeringen unnen oplopen tot honderdduizenden euro’s per locatie. 

ADVIES: EO IN NETWERK, AVRO IN TWEE VANDAAG

De EO verlaat Twee Vandaag en gaat deelnemen in Netwerk. De AVRO moet het gat in Twee Vandaag opvullen maar blijft ook meedoen in Netwerk. Dat adviseert Ben Knapen (PCM Uitgevers) woensdag de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep. De Raad van Bestuur neemt het advies over. In een reactie zegt de Raad het te beschouwen als een nuttige en noodzakelijke stap om uit de impasse te komen die was ontstaan als gevolg van de netprofilering. De discussie was ontstaan omdat de omroepen AVRO en EO primair zijn gaan uitzenden op een ander net dan waarop hun actualiteitenrubriek staat geprogrammeerd.De redactie van Netwerk (Nederland 1, AVRO/KRO/NCRV) vreesde door het vertrek van de AVRO een uniek samenwerkingsverband te verliezen. Het advies van Knapen voegt de EO aan deze samenwerking toe zonder dat de AVRO vertrekt. De nieuwe opzet moet voor twee jaar gaan gelden. Volgens de Raad van Bestuur kan Netwerk ervaring opdoen met de nieuwe partner EO en krijgt de AVRO verantwoordelijkheid voor de actualiteiten op het thuisnet, Nederland 2. De redactie van Netwerk is woensdagavond volledig verrast door het advies. De dienstdoend NCRV-hoofdredacteur wilde derhalve inhoudelijk niet reageren en noemt het een ,,vreemde gang van zaken” dat de redactie niet vooraf op de hoogte is gebracht. Een woordvoerder van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep zegt desgevraagd dat de plannen donderdagochtend aan de volledige redactie worden voorgelegd. (ANP/Planet Multimedia)

NPS ZENDT TWEE INTERVIEWS MET ROB OUT UIT

De NPS zendt de komende week twee interviews met de onlangs overleden oud-Veronica directeur Rob Out uit. Eén op de radio en één op televisie. Het eerste interview wordt vrijdag uitgezonden om 20:04 uur op Nederland drie. Kort voor zijn dood gaf Out een laatste tv-interview in het programma ‘Single Luck’. Dit programma gaat over muzikale eendagsvliegen. Hierin spreekt hij uitgebreid over het lied ‘Kom uit de bedstee, m’n Liefste’. Daarmee stond Out onder het pseudoniem Egbert Douwe in 1968 nummer 1 in de hitparade. Verder blikt Out in dit exclusieve gesprek terug op zijn periode als discjockey en programmaleider van wat officieel de VOO (Veronica Omroep Organisatie) heette. Het tweede interview is zondag te horen om 21:00 uur op Radio 1. Frènk van der linden had in januari 1997 een gesprek met Out in het programma ‘Uit het Nieuws’. Het interview ging onder andere over het einde van Radio Veronica, Outs contact met Willem van Kooten (Joost den Draaijer), de aanslag op Radio Noordzee, zijn katholieke opvoeding en verblijf in een Jezuïtenklooster, de indruk die het beeld van de heilige Veronica op hem maakte, de invloed van de CPN, zijn militaire diensttijd, het begin van zijn carrière en vertrek bij Veronica, de positie van (vertrekkend) voorzitter Bordewijk en (toenmalig) voorzitter Joop van der Reijden, het boek dat hij schreef over Veronica en vooral de tegenwerking die hij ondervond, en de programma’s van Veronica in die periode op de radio en de televisie. (ANP)

NEDERLANDSE VERSLAGGEVER GEWOND IN UGANDA

De Nederlandse verslaggever Arnold Karskens is dinsdagochtend in het noordoosten van Uganda bij een helikopterongeluk lichtgewond geraakt. De legerhelikopter waarin hij zat, stortte neer in een gebied waar de rebellen van Lord’s Resistance Army (het Verzetsleger van de Heer) actief zijn. Eén inzittende soldaat kwam bij het ongeluk om het leven. Dat heeft een woordvoerster van de omroep RVU, waarvoor Karskens werkt, meegedeeld. Het lijkt er niet op dat het toestel is neergehaald. De vliegmachine was aan het landen op een grotendeels platgebrand gebied. Door de draaiende wieken kwam er as omhoog, waardoor het zicht werd belemmerd. De rotoren van de heli raakten vervolgens in bomen verstrikt. Arnold Karskens is in het gebied voor een tweedelige serie radiodocumentaires over ‘Vergeten Oorlogen’ voor de RVU en voor een artikel voor de Nieuwe Revu. (ANP)

DE VRIES EN STORMS WERKEN AAN TALKSHOW

Tv-presentatoren Peter R. de Vries en Pieter Storms werken aan een gezamenlijke talkshow voor SBS6. Een woordvoerder heeft dat woensdag gezegd. De show heeft als werktitel Peter en Pieter. Het duo is bezig met een proefuitzending. Aan de hand van dit product beslist SBS of het de show gaat uitzenden. De zegsman kon niets zeggen over de inhoud van het programma. (Antenne2)

TROS BEST BEKEKEN OMROEP VAN 2003

De TROS heeft het vorige jaar goed gescoord: ze was in 2003 de best bekeken omroepvereniging. De omroep behaalde een gemiddeld kijktijdaandeel van 16%. Na de TROS zijn de KRO (13%) en de VARA (12%) het best bekeken. De omroep was succesvol met programma’s als ‘Vermist’, ‘Radar’, ‘Spangen’ en ‘Dit was het nieuws’. Ook de beide Postcodeloterijshows, ‘Miljoenenjacht’ en ‘Een tegen honderd’, scoorden goed. De TROS droeg voor 5,4% bij aan het marktaandeel van de publieke tv. Na de NOS deed de TROS het hiermee het best. (Essent)

OOK HAARLEM PIKT TARIEFSVERHOGING UPC NIET

De gemeente Haarlem spant een kort geding aan tegen kabelbedrijf UPC, omdat het de tarieven in de gemeente met ongeveer 40 procent wil verhogen. Partijen probeerden er nog in overleg uit te komen, maar dat is mislukt, zo heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. Eerder spanden de gemeenten Amsterdam en Hilversum om dezelfde reden en met succes een rechtszaak aan tegen UPC. De rechter oordeelde in die zaak dat UPC niet eenzijdig de tarieven mag verhogen. De partijen moeten bovendien terug naar de onderhandelingstafel. Evenals Amsterdam en Hilversum beroept ook Haarlem zich op afspraken die zijn gemaakt bij de verkoop van het kabelnet aan UPC. Toen is afgesproken dat de tarieven uitsluitend aan de inflatie mochten worden aangepast, stelt Haarlem.Haarlemmers betalen nu nog 7,60 euro voor hun kabelaansluiting. UPC wil dat tarief verhogen naar 10,64 euro. Burgemeester en wethouders vinden die verhoging onaanvaardbaar. De verwachting is dat het geding in de loop van volgende week dient voor de voorzieningenrechter in Amsterdam. (ANP/Automatisering Gids)

CNN GESTOPT MET DUITSE VERSIE

CNN is gestopt met de Duitse versie van CNN International, CNN Deutschland. Dit bericht Dutchmedia Weblog. Volgens CNN ‘past het niet meer in de programmastrategie’ om in het Duits aparte vensters in het Duits uit te zenden, aldus de zender in de Berlijnse krant ‘Tagesspiegel’. Sinds juni 1997 maakte CNN (exclusief voor de Duitse kabelkijkers) een aantal malen per dag een speciaal Duits programma die in de programmering van CNN International werd ingepast. CNN stelde dat met het stoppen de berichtgeving uit Duitsland ‘versterkt’ zal worden. Time Warner/CNN bezit overigens 49,88 % van de Duitse nieuwszender N-TV waar RTL Group (middels RTL Television) met 50,1 % de meerderheid bezit.

TOEKOMST RTV DRENTE ONZEKER

RTV Drenthe verkeert in grote financiële problemen. Volgens het provinciaal bestuur is de situatie zo ernstig, dat zelfs het voortbestaan van de regionale omroep onzeker is. In een brief aan GS erkent de directie van RTV Drenthe de problemen. Directeur Rob Staal schetst een beeld van oplopende tekorten en uitgeputte reserves. ”De continuïteit van de omroep dreigt in gevaar te komen”, aldus Staal. De tekorten van RTV- Drenthe lopen de komende jaren op tot bijna 500.000 euro in 2007. Dat komt volgens Staal omdat stijgende personeelskosten niet volledig worden gedekt door subsidies. RTV Drenthe krijgt van de provincie ruim 1 miljoen euro voor de nieuwe huisvesting van de regionale omroep. Daarnaast kan de zender rekenen op een lening van 7.1 miljoen om de verhuizing te financieren. 

NOODKLOK VOOR RADIO WESTLAND

Het gaat niet goed met de commerciele radiozender Radio Westland. “Er wordt geworsteld om het hoofd boven water te houden. Dit jaar zullen we moeten beslissen over de overlevingskansen van ons radiostation.” Dat stelde bestuursvoorzitter Van den Bos van CAI Westland in zijn nieuwjaarstoespraak. Radio Westland, volledig eigendom van de CAI, is in de streek een populaire zender. Probleem is dat het station alleen via de kabel is te beluisteren; in tegenstelling tot bijvoorbeeld de WOS (Westlandse Omroep Stichting). Dat beperkt de commerciële kansen.

WIJZIGING TV-FREQUENTIES IN DEN HAAG

Op 7 januari 2004 wijzigen de frequenties van RTL 4, Nickelodeon, Discovery Channel en lokale omroep Den Haag. Reden hiervoor is de komst van het DVB-T signaal in de ether, dat in Den Haag van invloed kan zijn op de huidige frequenties van deze kanalen. Casema heeft daarom besloten de frequenties van bovenstaande zenders te wijzigen. Vanaf 7 januari is RTL 4 te vinden op kanaal 37- (596,25 MHz);. ,Nickelodeon op kanaal 67+ (840,25 MHz.); Discovery Channel op kanaal 60+ (784,25 MHz.); Lokale omroep Den Haag op kanaal 26 (511,25 MHz.). Om klanten de tijd te geven om hun televisie of videorecorder opnieuw in te stellen zendt Casema de zenders gedurende 3 weken uit op zowel de oude als de nieuwe frequenties. Klanten worden geïnformeerd door middel van een tekstbalk boven in het beeld, waarop staat dat het programma verhuisd is naar een ander kanaal.

TESTUITZENDINGEN RADIO PARADIJS AFGEROND

De test-uitzendingen van Radio Paradijs op 828 AM waren in zowel technisch als inhoudelijk opzicht een groot succes. Dat zegt eigenaar Ruud Poeze van het station tegenover de website Radiofreak.nl. “Het verzorgingsgebied van de zender was ruim voldoende; ook op laag vermogen werd een groot deel van Nederland bereikt en kwamen er ook veel ontvangsrapporten uit Vlaanderen. Met hoog vermogen haalde de zender zelfs Drente en kwamen er ook rapporten uit Brussel. De luisteraars waren vooral tevreden over de goede geluidskwaliteit”, aldus Poeze. Ook het format werd volgens hem zeer positief beoordeeld. “Ondanks de beperkingen van de test-uitzendingen en het feit dat het format nog niet uitgewerkt is liepen de reacties uiteen van goed tot laaiend enthousiast.” Vandaag zijn de testuitzendingen beëindigd. In de komende tijd zal duidelijk worden wat er met deze frequentie 828 AM, en welicht ook anderen, gaat gebeuren.

PROGRAMMARAAD UTRECHT: VERONICA VERVANGT RTL FM

De Utrechtse Programmaraad (UPR) heeft besloten om RTL FM te vervangen door Radio Veronica. Dit bericht de website kabelraden.nl. De UPR is van oordeel, dat de huidige uitzendingen van RTL FM in een dusdanige mate verschillen van de uitzendingen van Country FM, dat feitelijk niet gesproken kan worden van voortzetting van hetzelfde programma onder een andere naam. Naar analogie van het besluit van de UPR ten aanzien van Radio Nationaal/Radio Veronica komt de UPR daarom tot de conclusie, dat Country FM feitelijk haar uitzendingen heeft beëindigd. Daarom acht de UPR het noodzakelijk een tussentijds advies te geven voor de invulling van de ruimte, die is ontstaan door het wegvallen van Country FM. De UPR heeft besloten om Radio Veronica op de kabel te plaatsen voor de vrijgekomen plaats van CountryFM. 

VRIJE RADIOZENDER COUNTERPOINT BEEINDIGD ZELF UITZENDINGEN

De vrije radiozender Counterpoint FM, die sinds begin vorige week in een groot gedeelte van de Randstad was te horen op 101.8 MHz, heeft zelf haar uitzendingen beëindigd. Sinds vandaag heeft Counterpoint FM de aanvoer naar de hoofdzender stopgezet. De hoofdzender is nog wel in de lucht maar laat momenteel alleen ruis horen. Aan het Agentschap Telecom is het nu de taak om de zender tot zwijgen te brengen. Hiervoor is wel aardig wat klimwerk nodig want de zender en antenne bevinden zich op 150 meter hoogte.

TOP2000 BEREIKT MEER MENSEN

De Top 2000 van Radio 2 heeft afgelopen jaar meer luisteraars en kijkers (Ned. 3) getrokken dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Intomart. Het bureau onderzocht hoeveel mensen voor korte of langere tijd waren ingeschakeld via radio of tv (bereikcijfer). De hitlijst, door luisteraars samengesteld, werd in de laatste week van december nonstop uitgezonden. Naar de radio luisterden 5,2 miljoen mensen van 13 jaar en ouder. In 2002 waren dat er nog vijf miljoen. De televisie bereikte 5,5 miljoen mensen met de ‘hitlijst aller tijden’. Op Nederland 3 waren er diverse uitzendingen aan gewijd (serie Top 2000 a Go-Go en Top 2000 in Concert). In 2002 lag het aantal kijkers op 4,7 miljoen. Op internet was eveneens veel belangstelling. De website van de Top 2000 registreerde 5,8 miljoen pageviews tegenover 3,2 miljoen in 2002. Al eerder bleek dat bijna 100.000 mensen ruim 730.000 stemmen voor de Top 2000 hadden uitgebracht. (ANP)

COMMERCIELE ZENDERS OP 41,6 PROCENT

De commerciële zenders hebben in de eerste (halve) week van het nieuwe jaar opgeteld een marktaandeel van 41,6 procent behaald. De publieke zenders hadden gezamenlijk 34,7 procent. De HMG-zenders hadden samen een aandeel van 26,5 procent. RTL4 (in 2003 weer marktleider) kwam op 17,5 procent, RTL5 had 4,7 en Yorin 4,3. De SBS-zenders waren samen goed voor 15,1 procent. SBS6 scoorde 8,9, Net5 3,7 en Veronica 2,5 procent. Best bekeken programma was het Spijkers Jaaroverzicht (Ned. 3) op oudejaarsavond met 3,45 miljoen kijkers. Idols (RTL4) staat tweede met 2,4 miljoen, GTST (RTL4) van donderdag derde met 2,4 miljoen, Baantjer (RTL4) had 2,3 miljoen en het Half Acht Nieuws (eveneens RTL4) op nieuwjaarsdag 2,2 miljoen. (Adformatie)

DIGITENNE WIL PROFITEREN VAN HOGERE KABELTARIEVEN

De aanbieder van aardse digitale televisie Digitenne hoopt te profiteren van de aangekondigde prijsverhogingen van veel Nederlandse kabelmaatschappijen. “Terwijl UPC de tarieven verhoogt, komen wij per 1 februari met nog aantrekkelijker tarieven vooral voor wie meer dan één toestel in huis heeft”, aldus Digitenne directeur Lex Nicolaï in het Amsterdams Stadsblad. Volgens hem werkt het bedrijf ook aan een oplossing voor het probleem dat (net zoals bij alle vormen van digitale televisie) er voor elk tv-toestel of videorecorder een eigen ontvanger noodzakelijk is. Inmiddels brengen een aantal fabrikanten al apparaten op de markt met een dubbele tuner, waarmee met twee tv-toestellen tegelijk of met een tv gekeken kan worden met de video een ander programma kan worden opgenomen. (Broadband TV Nieuws)

HOTRADIO NEEMT STEUNZENDER ENSCHEDE IN GEBRUIK

De regionale commerciele radiozender HotRadio heeft haar steunzender in Enschede (93,3 MHz) vandaag in gebruik genomen. Dit bericht de website radio.nl. Daarnaast heeft HotRadio een relaunch gestart onder de naam “jouw nieuwe sound”. Dit houdt in een nieuwe vormgeving op de radio in combinatie met een restyling van het logo. Hot-Radio is naast regionale flitsinformatie ook gestart met regionieuws, inhoudelijk gevoed door enkele regionale kranten. De AM frequentie 1332 kHz die in november is gekocht zal in de toekomst gebruikt worden voor de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot digitale radio. De frequentie zal niet op korte termijn in gebruik genomen worden. Daarnaast heeft Hot Radio een FM-frequentiepakket gekocht in Friesland.

GOEDE KIJKCIJFERS VOOR ‘LOVE LETTERS’

Love Letters, gepresenteerd door Linda de Mol, trok zaterdagavond ruim 1,9 miljoen kijkers. Dat waren er 400.000 meer dan de week ervoor. Het marktaandeel lag op 25,8%. Dit lag zeven dagen eerder nog op 20,4%. Ook Idols scoorde goed. Tooske Breugem wist weliswaar in absolute getallen evenveel mensen te boeien als de week ervoor. Het marktaandeel lag echter iets hoger: 31,4% nu tegen 30,7% op 28 januari. Hiermee wordt de dalende lijn die Idols als sinds de eerste aflevering van dit tweede seizoen had ingezet, eindelijk onderbroken. Robert ten Brink met zijn Lotto Weekend Miljonairs mag eveneens niet klagen. Ongeveer 1,13 miljoen kijkers voor hem. Twee weken geleden (afgelopen week moest het programma plaatsmaken voor Lotto’s December Marathon) trok de show 1,1 miljoen kijkers, de week daarvoor slechts 0,7. Vrienden van Amstel Live, met daarin de hoogtepunten van afgelopen seizoen (waaronder optredens van Nederlandse artiesten als Marco Borsato) trok 647.000 kijkers en een marktaandeel van 11,5%. Een hele verbetering wat betreft de laatste uitzending. Toen keken er 442.000 mensen en had het programma een marktaandeel van 8,5%. (Sterrenbeurs)

WAALSE ZENDERS STOREN COMMERCIELE RADIO IN ZUID-LIMBURG

De Belgische Franstalige zender NET FM uit het Belgische Luik stoort sinds enige dagen de steunzender van Radio Limburg 97FM in Maastricht. De zenders die beide uitzenden op 97,6 Mhz hadden eerder geen last van elkaar. Het lijkt erop dat er in nieuwe jaar door de zender uit Luik gekozen is om meer vermogen op de antenne’s te zetten. Bekend is dat de meeste Franstalige zenders in België niet met de juiste en wettelijke vermogens werken maar dat leverde in het verleden nagenoeg geen problemen op in Nederland. Radio Limburg is in het centrum van de stad goed te ontvangen echter bij het verlaten van de stad hoor je duidelijk een stoorelement de kop op steken. Gebieden als Eijsden, Gronsveld, Withuis, Rijckholt en andere randen van de stad waar de zender goed te ontvangen was hoort men nu het signaal van NET FM en is de RDS duidelijk zichtbaar op het display. Of het Radio Limurg 97FM zelf op de hoogte is van de achteruitgang van hun zendgebied is vooralsnog onbekend. De steunzender van Arrow Jazz FM (88,9 Mhz – 500 Watt) in Maastricht wacht hetzelfde probleem, op die frequentie is in Maastricht momenteel het signaal te ontvangen van de Franstalige zender SUD Radio uit het Belgische Verviers. (R. Prikken)

NOS-JOURNALIST HANS VAN DER WERF OVERLEDEN

Oud-NOS-journalist Hans van der Werf (76) is afgelopen vrijdag in zijn woonplaats Elp (Drenthe) aan een hartstilstand overleden. Dat heeft zijn dochter zondag laten weten. Van der Werf begon zijn loopbaan bij Het Parool en Het Vrije Volk, maar maakte later een overstap naar de televisie. Hij kwam in dienst bij de NOS en werd de eerste echte Haagse politieke redacteur. Daarna werkte hij jarenlang voor de NOS in Brussel. Van der Werf versloeg ook regelmatig koninklijke gebeurtenissen. Van zijn hand zijn een aantal boeken verschenen, onder meer over oud-premiers Den Uyl en Van Agt. Van der Werf was al enige tijd met pensioen. Hij wordt woensdag in Assen gecremeerd. (ANP)

HERSTELWERZAAMHEDEN ‘MV COMMUNICATOR’ GAAN BEGINNEN

De website van ‘The Super Station’, eigenaar van het zendschip MV Communicator bericht dat de herstelwerkzaamheden binnenkort gaan beginnen. Een aantal weken geleden is het zendschip versleept van Ijmuiden naar Lowesoft in Engeland. Er zal gestart worden met het herstellen van de stroomvoorziening, verwarming van het schip en reparatiewerkzaamheden aan de motors. Onderzocht wordt ook, in overleg met de havenautoriteiten, of het mogelijk is om binnenkort een open dag te houden. (RNW)

DUO KOPSPIJKERS GAAT NAAR AVRO

Paul Groot en Owen Schumacher stappen over van de VARA naar de AVRO. De tekstschrijvers en cabaretiers, vooral bekend van het Kopspijkers-cabaret, bereiden een nieuw, satirisch televisieprogramma voor dat vanaf september op Nederland 2 wordt uitgezonden, op vrijdag- of zaterdagavond op prime time. Op 31 december 2004 is er een oudejaarsuitzending. De AVRO heeft met Schumacher en Groot een contract voor vier jaar gesloten. Volgens AVRO-directeur Ad ‘s-Gravesande krijgt het nieuwe programma een politiek karakter en zal het typetjes en persiflages bevatten, net als het cabaret van Kopspijkers, dat afgelopen woensdag voor het laatst in zijn huidige vorm werd uitgezonden.Kopspijkers keert in maart terug op het scherm, maar zonder Schumacher en Groot, die de komende maanden met Plien en Bianca in het theater te zien zijn in het door Paul Groot geschreven toneelstuk Stessen. Lees verder in de Volkskrant.

“DRIE KANDIDATEN VOOR MIDDAGSHOW 538”

Radio 538 heeft sinds 1 januari een nieuwe directeur in Jan Willem Brüggenwirth. Vandaag kwam hij voor het eerst aan het woord in zijn nieuwe functie op BusinessNieuws Radio. In het programma mediazaken zei hij dat er drie kandidaten zijn om de middagshow te gaan doen op Radio 538. Wie dit zouden worden vertelde hij niet maar zoals Jeroen van Inkel eerder al zei heeft Ruud de Wild een grote kans om het te worden. (via Radiofreak)

MAGIC FM OOK NIET MEER TE BELUISTEREN VIA DE KABEL

De regionale commerciële zender Magic FM is niet meer via kabel en ether te ontvangen. Kabelmaatschappij Multikabel heeft de doorgifte via de kabel op 96.0 Mhz gestaakt. Het radiostation wil niet zeggen waarom de zender niet meer via de kabel te ontvangen is. Ook is niet bekend of de zender in de toekomst weer zal uitzenden via de kabel. De etherfrequentie 104.2 FM in Alkmaar is al maanden stil door “technische problemen”. De andere twee in mei vorig jaar toegewezen frequenties in Amsterdam (94.9 FM) en Den Burg (94.5 FM) zijn nog steeds niet aangezet. Volgens het radiostation wordt er inmiddels hard gewerkt om de zenders weer snel in de lucht te krijgen. 

UNIVERSAL MUSIC HEEFT PLANNEN VOOR EIGEN MUZIEKZENDER

De Amerikaanse muziekgroep Universal Music heeft plannen om in de Verenigde Staten een eigen muziekzender te beginnen. Het concern denkt met het ongecensureerd aanbieden van videoclips een gat in de markt te hebben gevonden. De toonaangevende muziekzender MTV bewerkt nu nog de meeste clips die zijn aangedragen voor uitzending. Omstreden acts als Marilyn Manson komen daardoor nauwelijks aan bod,vaak wegens onwelvallig taalgebruik. (NOStt)

“STEUNZENDER RTV OOST STOORT TV ZIEKENHUIS”

Tv-uitzendingen van de regionale omroep RTV Oost storen programma’s van ziekenhuisomroep HEOS. Ook andere instellingen, zoals zorgcentrum Trivium, kennen het probleem dat zich voordoet sinds RTV Oost een nieuw, sterker signaal uitzendt via kanaal 36. Voor de vrijwilliggers van ziekenhuisomroep HEOS van het Streekziekenhuis Midden Twente (SMT) in Hengelo valt er weinig eer te behalen aan de tv-uitzendingen d ie zij vanuit de Albert Schweitzerzaal verzorgen. De kijkers op hun ziekbed krijgen een mengsel van beelden uit de zaal en van RTV Oost. Dat probleem doet zich voor sinds de regionale omroep de nieuwe zendmast heeft en gebruik maakt van kanaal 36. Het is hetzelfde kanaal dat HEOS al veel langer gebruikt. Evenals tal van instellingen die eigen, interne uitzendingen maken. Kanaal 36 is bovendien het kanaal waarop veel videotoestellen staan ingesteld als ze uit de fabriek komen. 

THEO VAN GOGH IN ACTIE VOOR ROKER OP RADIO 1

Theo van Gogh is zo kwaad dat er een rookverbod geldt sinds gisteren in openbare gebouwen en treinen, dat hij alle Nederlanders oproept om het verbod te negeren. Dat gaat hij vanavond in het BNN Radio 1 programma ‘BNN United’ zeggen. Van Gogh kreeg gisteren al een boete in de trein omdat hij een sigaretje op stak. Een strijdlustige Van Gogh geeft in het interview met BNN United aan dat hij de boete niet gaat betalen en dat hij de zaak laat voorkomen. Volgens hem worden rokers sowieso al gediscrimineerd. Ze betalen volgens hem een belachelijke hoge accijns op pakjes sigaretten. Bovendien begrijpt hij het extra belasten van rokers niet: gemiddeld leeft een roker 15 jaar korter, waardoor de verzorgingsstaat wordt ontzien. Het programma is vanavond tussen tussen 21:00 en 22.00 uur te horen op Radio 1.

NEDERLANDER WEER LANGER VOOR DE TELEVISIE

Nederlanders zijn in het afgelopen jaar weer meer televisie gaan kijken. In 2003 zat de Nederlander gemiddeld 187 minuten per dag voor de buis. Dat is 9 minuten meer dan in het jaar ervoor. Kijkcijfertopper is traditioneel voetbal, blijkt uit het jaaroverzicht dat de stichting KijkOnderzoek vrijdag heeft gepubliceerd. Het meestbekeken televisieprogramma van 2003 was het beslissende EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Schotland. In totaal zagen 5,5 miljoen mensen de voetbalwedstrijd. De twee finale-uitzendingen van talentenjacht Idols op 8 maart volgen op plaats twee en drie met respectievelijk 4,9 en 4,6 miljoen kijkers. De helft van de vijftig best bekeken programma’s gaat over voetbal.Het marktaandeel van de Publieke Omroep is verder gedaald van 35,9 procent in 2002 naar 34,4 procent vorig jaar. De daling komt helemaal voor rekening van Nederland 2 dat zijn marktaandeel ten gunste van de commerciëlen zag slinken van 17,2 procent naar 15,7 procent. Het aandeel van HMG (RTL4, RTL5 en Yorin) steeg in verhouding het meeste, naar 26,2 procent. RTL4 mag zich over 2003 tevens marktleider noemen. Ook SBS trok meer kijkers. (ANP)

KEIZERSTADFM NEEMT STEUNZENDER APELDOORN IN GEBRUIK

De regionale commerciele radiozender Keizerstad FM heeft haar steunzender in Apeldoorn in gebruik genomen op 94.0 MHz. De zendlokatie is een tijdelijke, eind januari zal de definitieve zendlokatie in gebruik genomen worden. De ontvangst zal dan verder worden verbeterd, aldus de website van Keizerstad.

NIEUWE HOOFDREDACTEUR ‘DE STENTOR’

Alex Engbers (44) is per 1 januari benoemd tot hoofdredacteur van De Stentor, de verzamelnaam voor een aantal regionale dagbladen in Gelderland en Overijssel. Dat heeft uitgever Wegener vrijdag bekendgemaakt. Engbers volgt Gert Selles op, die per 1 maart vervroegd uittreedt. Hij werkte eerder bij het Utrechts Nieuwsblad en het Parool en was sinds drie jaar plaatsvervangend hoofdredacteur. De Stentor verschijnt van Lochem tot Harderwijk en van Emmeloord tot Hardenberg in een oplage van 158.000 exemplaren in verscheidene regionale edities. De naam stentor is afkomstig van een Griekse heraut die in de Trojaanse oorlog berichten overbracht. (ANP)

ACTRICE ROSE HILL OVERLEDEN

De Britse actrice Rose Hill is op 22 december overleden in Middlesex. Ze is 99 jaar oud geworden. Tien jaar lang speelde ze de rol van Fanny La Fan in de comedyserie “‘Allo ‘Allo”. Rose hil begon haar carrière als opera- zangeres, maar ze werkte algauw voor het theater, film en telvisie. In het theater speelde ze onder andere bij het Royal Court Theatre en The Royal Shakespeare Company. Rose Hill was 70 toen ze in 1982 gecast werd als de schoonmoeder van René Artois, vertolkt door Gordon Kaye. (VRT)

RTL4 SCOORT HOOG OP NIEUWJAARSDAG

RTL4 heeft de strijd om de kijkers op nieuwjaarsdag gewonnen. Zowel het RTL Nieuws van 19.30 uur als Goede tijden, Slechte Tijden, trok meer dan 2 miljoen kijkers. De finale-uitzending van World Idol moest genoegen nemen met 1,9 miljoen televisiekijkers. Dat is vrijdag gebleken uit cijfers van de Stichting Kijk Onderzoek. Goede Tijden, Slechte Tijden werd bekeken door bijna 2,4 miljoen mensen. Daarmee liet de soap ook het acht uur-Journaal op Nederland 1 achter zich. De Nieuwjaarsshow van de Staatsloterij, waarin nog eens vijf keer 1 miljoen euro werd uitgekeerd, wist 632.000 kijkers te trekken. (ANP)

EXXACT FM VOLDOET NIET AAN EISEN COMMISSARIAAT

Volgens het Commissariaat voor de Media voldoet de Dordtse radiozender Exxact FM niet aan de wettelijke normen, dit schrijft de Dortenaar. De zender zendt te weinig informatieve, culturele en educatieve programma’s uit en veel te veel reclame. Ook is er te weinig lokale informatie. Exxact FM zendt voor RTV-Dordrecht radioprogramma’s uit. Hiertoe huurt het productiebedrijf van RTV-Dordrecht de radiozender. RTV-Dordrecht op haar beurt krijgt weer subsidie van de gemeente. Het huidige contract met Exxact FM is op 31 december afgelopen. (via Radiofreak)

BORST TOCH WEG BIJ RTV RIJNMOND

RTV Rijnmond deelt mee “in goede harmonie” afscheid te nemen van ex-hoofdredacteur Laurens Borst, de omroep wil de verwachte reorganisatie onder een nieuwe leiding laten plaatsvinden, en een andere functie voor Borst is kennelijk niet gevonden. Borst schrijft op zijn website dat de provincie zondebokken zoekt, bloed wil zien en alleen weer subsidie geeft als de omroep zelfreinigend vermogen toont. Maar het bestuur is al demissionair, de directeur is al weg, de chef financiën ook. “Ik ben de kop van Jut.” Terwijl de boekhouding op orde is, er nooit gekke dingen gebeurd zijn, er geen geld over de balk is gesmeten en de omroep marktleider is een sterk concurrerend veld. Borst vindt, met de provincie, dat een bestuur met vrijwilligers op afstand niet meer voldoet bij grote organisaties als RTV Rijnmond: “Er moet een professioneel bestuur komen, zoals een Raad van Commissarissen, met meer kennis van zaken.” (Villamedia)

MR. VERONICA BEGRAVEN

Onder grote publieke belangstelling is Rob Out, bij leven al legendarisch als mr. Veronica, op Oudejaarsdag in Blaricum begraven. De kist werd gedragen door goede vrienden, zoals Lex Harding, Jaap Buijs en Jan Moriën, en familieleden. Vooraf was een rouwdienst gehouden in de St. Jan Basiliek in Laren. Namens zijn vrouw Marion en de dochters Birgit en Anouk sprak voormalig perschef van Veronica, Jan Moriën, een dankwoord. Op de begraafplaats in Blaricum legden alle aanwezigen een witte roos op de witte kist. De begrafenis werd bijgewoond door o.a. de voormalige Veronica- discjockeys Chiel Montagne, Wil Luikenga, Erik de Zwart en Leo van der Goot. Ook voormalig omroepster Vivian Boelen was aanwezig, evenals enkele tv-producenten die veel voor Veronica hebben gewerkt. Van de vroegere omroepbestuurders, waarmee Out in het verleden moest samenwerken, was vrijwel niemand aanwezig. (Algemeen Dagblad)

TIMO KAMST AL GESTART OP YORIN FM

Ondanks dat de nieuwe programmering van Yorin FM pas in februari in gaat zal er vanaf vandaag toch al een kleine programmeringwijziging zijn. Timo Kamst zal namelijk vandaag al beginnen met presenteren op Yorin FM. Kamst komt van Radio 538 waar hij in de nacht een programma maakte, bij Yorin FM zal hij deze maand komen van maandag t/m donderdag van 22.00 tot 02.00 uur en op zaterdag van 18.00 tot 22.00 uur. De andere nieuwe dj’s Maurice Verschuuren en Frank Dane starten pas in februari op Yorin FM. (Radiofreak)

REALITY TOEGEVOEGD AAN TV-PAKKET BIJ MULTIKABEL

Het Standaard Pakket van Multikabel is per 30 december uitgebreid met de zender Reality TV. Dit programma werd al doorgegeven op het digitale platform van Multikabel. Reality TV is een Engelstalige zender met Nederlandse ondertiteling en zendt programma’s uit die spannend zijn en boordevol actie zitten. Zo zijn er diepgaande documentaires over gewone mensen die ongewone dingen doen of documentaires die de kritische factoren onderzoeken van dramatische en spectaculaire gebeurtenissen, adembenemende natuurverschijnselen en o ngelofelijke reddingsacties. Maar ook amusante documentaires over aparte mensen, aparte plaatsen en onopgeloste mysteries. Het programma is interessant voor de liefhebbers van andere reality documentaires zoals o.a. door Discovery en National Geographic Channel worden aangeboden. Reality TV is te ontvangen op kanaal 32+, 560 MHz.

COLORFUL RADIO VERHUIST NAAR MEDIAPARK

De uitzendingen van Colorful Radio zullen vanaf 5 februari plaatsvinden vanuit het Mediapark in Hilversum. De verhuizing van Colorful Radio naar het Mediapark maakt onderdeel van het project van de publieke omroep voor het opzetten van een nieuwe publieke radiozender onder de werktitel ‘Urban Radio’. Op het mediapark is een nieuwe, tijdelijke, digitale studio gebouw voor Colorful Radio.Colorful Radio was voorheen een commerciele radiozender en onderdeel van de NRG (Nederlandse Radio Groep)van Erik de Vlieger. Met de verhuizing van Colorful Radio naar het Mediapark in Hilversum lijkt de overname van het station door de Publieke Omroep beklonken. Met de koop van Colorful Radio door de publieke omroep heeft de nieuwe publieke radiozender een grote kabelverspreiding gerealiseerd. In veel gemeenten wordt Colorful Radio echter in mono-kwaliteit doorgegeven.Colorful Radio is begonnen als Radio London waar de radiozender uitzond vanuit een treinwagon in Zutphen. Daarna is het station omgedoopt tot Q Radio en Q the Beat en heeft de zender enige tijd via de middengolffrequentie 1224 kHz uitgezonden. Daarna is het radiostation opgesplitst. Via de kabel ging de radiozender verder als Colorful Radio als onderdeel van de Colorful Groep. Colorful Radio werd verkocht aan Erik de Vlieger en de Colorful Groep ging failliet. Colorful Radio werd door Erik de Vlieger ondergebracht bij de Nederlandse Radio Groep (NRG). De publieke omroep heeft nu voornemens om Colorful Radio over te nemen van de NRG en zal via de kabelfrequenties van Colorful de nieuwe jongerenzender ‘Urban Radio’ gaan uitzenden.

L1 TWEE MAANDEN LANGER OP ASTRA-SATELLIET

L1 Radio en Televisie zijn zeker nog twee maanden via de satelliet te ontvangen. Dat heeft het satellietbedrijf Astra vanmiddag bekend gemaakt. De proef, die op 1 december begon, liep eigenlijk vandaag af. Maar in verband met de lopende politieke discussie, is nu besloten de satelliet-doorgifte te verlengen tot 1 april. De provincie gaat de komende tijd een voorstel uitwerken voor een structurele uitzending van L1 per satelliet. Het bedrijf Astra wil dat niet verstoren door de proef nu stop te zetten. (L1)

CASEMA WERKT AAN HERLANCERING DIGITALE TELVISIE

Kabelexploitant Casema werkt aan de herlancering van Casema Digitale Televisie (CDT). Dit bericht DutchMedia Weblog. Volgens woordvoerder Gradus Vos is Casema tot april bezig met het verbeteren van haar klantenservice, maar is daarna de bedoeling om het digitale pakket opnieuw op te pakken. Volgens Vos werkt Casema aan een ‘Essent-achtige’ aanpak. Essent telt thans circa 16.000 abonnees op 1,7 analoge kabelabonnees. Dit komt volgens Vos neer op het introduceren van een ‘groot’ digitaal basispakket. Casema denkt na over het middels verkoop in de markt plaatsen van digitale kabelontvangers waarmee alleen met het ‘basispakket’ de digitale kabelsignalen beschikbaar zijn. Ook wil Casema in navolging van UPC combinatie-pakketten gaan bieden (internet en CDT).

FORSE BOETE YORIN-PROGRAMMA

Het tv-programma Rotterdam Life dat Yorin vorig jaar uitzond, is een aaneenschakeling van reclame-uitingen voor de sponsors. Het Commissariaat voor de Media legt de zender daarom een voorgenomen boete op van 54.000 euro. Ook worden de deelnemende bedrijven niet juist vermeld op de aftiteling. Dit boetebedrag had veel hoger kunnen uitvallen wanneer iedere uitzending apart was beoordeeld, aldus het Commissariaat. Rotterdam Life is een serie van twaalf trendy lifestyle programma’s rond Rotterdam. Het bestaat uit het belichten en aanprijzen van activiteiten van Rotterdamse ondernemingen die meebetalen aan het programma. Bedrijven zoals Holland Casino, Ahoy’ Rotterdam, De Bijenkorf, Boekhandel Donner en Proper Stok die een financiële of andere bijdrage aan de totstandkoming van het programma leverden, worden bewust positief en nadrukkelijk in het programma gepresenteerd, meldt het CvdM. ‘Logo’s, producten, diensten en activiteiten komen nadrukkelijk in beeld. Dit is in strijd met de bepalingen in de Mediawet en het Mediabesluit.’ Op 4 maart is een hoorzitting. Ook wordt dan de programmaserie Yorin Goes Out ter sprake gebracht. Dit programma is namelijk op dezelfde wijze samengesteld, vindt het Commissariaat. (ANP)

“EX-LEIDING RTV WEST AANSPRAKELIJK VOOR DEBACLE”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wil oud-directeur Jeroen Soer van RTV West en andere oud-bestuursleden van de noodlijdende zender voor de rechter dagen. De vakbond houdt hen persoonlijk verantwoordelijk voor de schade die is ontstaan door financieel wanbeleid, heeft NVJ-omroepsecretaris T. Bruning gezegd. Als het tot een rechtszaak komt en de rechter de financiële aansprakelijkheid van de vroegere leidinggevenden erkent, zal de NVJ een schadevergoeding eisen. Het wanbeleid heeft volgens Bruning uiteindelijk geleid tot het ontslag van ruim veertig medewerkers van de regionale publieke omroep. 

NVJ NIET AKKOORD MET SOCIAAL PLAN EO/PO

De NVJ heeft het sociaal plan EO/Publieke Omroepen niet ondertekend omdat uit een ledenreferendum bleek dat een belangrijke groep leden er niet mee kon instemmen. De belangrijkste struikelpunten zijn: de korte aanzegtermijn (4 maanden, daar waar de NVJ 6 tot 12 maanden voorstelde), het niet meetellen van de freelancejaren bij de omroep, het afwijken van de CAO (o.a. voor wat betreft het meetellen van jaren bij andere publieke omroepen), de onvolledige ouderenregeling (geen overbruggingsvoorziening voor 53-54jarigen). De leden van de andere bonden hebben het eindbod van de werkgevers wel geaccepteerd, zodat met die bonden wel een sociaal plan overeengekomen is. De NVJ-leden zijn daaraan niet automatisch gebonden. (Villamedia/NVJ)

BERENDSEN NIEUWE COMMERCIEEL DIRECTEUR SKY RADIO

Mark Berendsen zal per 1 maart beginnen bij Sky Radio als Commercieel Directeur. Hij zal in deze functie verantwoordelijk worden voor alle commerciële activiteiten van Sky Radio 101 FM, Radio Veronica en Classic FM. Op dit moment is Mark Berendsen nog werkzaam bij de HMG Group als General Manager voor de radiostations Yorin FM en RTL FM. Daarvoor werkte hij o.a. bij Endemol, Radio 10 en RTL Rock Radio. Mark Berendsen volgt bij Sky Radio Carlo de Boer op, die sinds 1 januari Algemeen Directeur van de Nederlandse radiostations is geworden. (ANP)

NIEUWE PROGRAMMERING YORIN FM

Yorin FM start zondag met een nieuwe programmering. Eind december 2003 presenteerde het station de programmering met daarin nieuwe namen als Timo Kamst, Frank Dane en Maurice Verschuuren. In Januari startte Timo Kamst al in de programmering. Zondag zullen ook de andere jocks aan de slag gaan. Zondag bijt Maurice Verschuuren het spits af met zijn ochtendshow tussen 08:00 en 12.00 uur. De andere nieuwe naam, Frank Dane, zal maandag zijn debuut maken op de zender tussen 13.00 en 16.00 uur. Fred van de Bol en Michael Pilarczyk zullen door de nieuwe programmering niet meer te horen zijn op de zender. (Antenne2)

CASEMA MODERNISEERT KABELNETWERK BLARICUM

PERSBERICHT: Eind april start Casema met de modernisering van het kabelnetwerk in Blaricum. De werkzaamheden duren tot begin september. Na voltooiing van de werkzaamheden kunnen de inwoners van Blaricum beschikken over kabelinternet, KeuzeTV en digitale televisie. Daarnaast wordt het aantal analoge televisiezenders uitgebreid en verbetert door de modernisering de kwaliteit van beeld en geluid. De kosten voor de modernisering bedragen ruim 1,2 miljoen euro. Casema wil in haar verspreidingsgebied alle abonnees dezelfde diensten kunnen aanbieden. Dat betekent dat haar kabelnetwerk overal klaar voor de toekomst moet zijn. In Blaricum wordt daarom 13 kilometer glasvezel gelegd en vervangt Casema 12 wijkcentra, 58 groepsversterkers en 355 eindversterkers. Na de renovatie kunnen inwoners van Blaricum niet alleen gebruik maken van kabelbreedbandinternet, KeuzeTV en digitale televisie maar hebben zij ook een betere beeld- en geluidskwaliteit en kunnen eventuele storingen sneller en eenvoudiger worden verholpen.

ZENDPIRAAT STOORT VERWARMING BUREN

Een radiozendpiraat uit het Drentse Roswinkel heeft met zijn sterke zendapparatuur de verwarmingsketels van huurders aan het Roswinkelerkanaal volledig in de war gestuurd. Bij de woningstichting kwam een aantal klachten binnen van huurders die ineens in de kou of in de hitte zaten, zonder dat ze zelf aan hun thermostaat hadden gezeten. Met hulp van peilapparatuur kon worden vastgesteld dat de apparatuur van de zendpiraat de oorzaak was. Hij krijgt een bekeuring van 1100 euro. (De Telegraaf)

SAMENWERKING URBAN RADIO EN FUNX NOG ONDUIDELIJK

Het is nog niet duidelijk hoe de eventuele samenwerking tussen Urban Radio, de nieuwe landelijke publieke jongerenzender en FunX er uit gaat zien. Dit schrijft NRC Handelsblad vandaag. De Publieke Omroep wil voorkomen dat twee publieke zenders de concurrentie met elkaar aangaan. FunX-oprichter Willem Stegeman heeft al aangegeven dat zijn zender zélf de eigen programmering wil blijven bepalen. Ook de naam, die inmiddels bij de doelgroep is opgebouwd wil FunX niet zomaar opgeven. Volgens Stegeman kan het niet zo zijn dat naast FunX straks via de kabel in dezelfde steden een ander publiek radiostation te horen is met dezelfde soort muziek. “Ik kan dat niet gaan uitleggen aan de belastingbetaler en dat ga ik ook niet doen”.Rob Heukels van de NPS vindt dat FunX en ‘Urban Radio’ wél goed naast elkaar kunnen bestaan. Hij denkt aan het uitwisselen van programma’s maar vindt dat Urban Radio zich “op iets oudere luisteraars” moet richten dan FunX, dat volgens hem vooral tieners is. “Het zou toch vreemd zijn dat voor zo’n grote diverse groep als ‘jong en urban’ maar één zender zou mogen bestaan. Volgens hem versterkt de komst van nóg een urban station de positie van FunX juist. “Het trekt in de volle breedte meer luisteraars, makers en misschien adverteerders”, aldus Heukels. Florent Luyckx, belast met het opzetten van Urban Radio, wil niets zeggen over een eventuele fusie van FunX en Urban Radio. Hij “hoopt op een goede samenwerking” en gesprekken met FunX in een “goede sfeer”, aldus Luyckx in NRC Handelsblad. (MM/HVB)

OSSENDRIJVER: IK NOEM GEEN STARTDATUM MEER

Enige onduidelijkheid over de startdatum in de ether van Arrow 90.7 FM, nadat RadioFreak.nl gister meldde dat het wederom ’10 dagen’ zou duren voordat Arrow 90.7 FM in de lucht zal zijn. Ad Ossendrijver (directeur/aandeelhouder) noemt vooralsnog geen startdatum meer. Volgens Ossendrijver kan beter gewacht worden op een persbericht en/of het daadwerkelijke moment dat de etherfrequentie op 90.7 (Lopik) ‘aan’ is gegaan. (Dutchmedia Weblog)

UITZENDINGEN RADIO CONTINU VIA ESSENT-KABEL VERTRAAGD

Radio Continu zal pas medio februari starten met haar uitzendingen via de kabel van Essent in Noord-Nederland. In eerste instantie zou Radio Continu al vanaf januari 2004 te horen moeten zijn via de kabel in Noord-Nederland. De vertraging is onder andere het gevolg van technische problemen bij het doorkoppelen van het geluid van het ene naar het andere gebied. Zowel Essent-kabelcom als Radio Continu werken aan een snelle oplossing.

ACTRICE GUUSJE WOESTHOFF-NEDERHORST (34) OVERLEDEN

Actrice Guusje Woesthoff-Nederhorst, die in 1992 debuteerde als Roos in de soap Goede tijden, Slechte tijden, is vandaag thuis in Scheveningen overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft haar manager Edwin Jansen donderdag gezegd. De 31-jarige Kane- zanger Dinand Woesthoff is de echtgenoot van Guusje, die woensdag 35 jaar zou zijn geworden. Guusje kreeg vorig jaar, na twee miskramen, samen met grote liefde Dinand zoontje Dean Maddy Woesthoff. Het kereltje werd vernoemd naar Maddy, een goede vriendin van Dinand, die eerder ook aan kanker overleed. De twee trouwden in september vorig jaar in Las Vegas.Op de vraag waarom ze na negen jaar (in 2000) stopte met Roos vertelde ze toentertijd: “Roos was lief, hartelijk, gaf om haar medemens, maar er gebeurde niets spectaculairs met haar.” Naast haar rol in GtSt, waarin ze belandde zonder acteerervaring, speelde ze gastrollen in de serie Baantjer (1995), en All Stars (1997). Ook kwam ze in GtSt in 2001 nog twee afleveringen terug als engel. In 2000 koos Guusje voor een bestaan áchter de schermen. Samen met onder andere maatje Johnny de Mol werd ze in juni 2001 aandeelhoudster van Glamago, een site waarop een aantal bekende Nederlanders een dagboek bijhoudt. Maar hele dagen binnen achter een computer, was helemaal niets voor buitenmens Guusje. Het tweetal stapte spoedig weer uit het internetbedrijf.Snel daarna kwamen de acteerkriebels weer en verscheen ze, in 2002, tóch weer vóór de schermen: in de soap Onderweg naar morgen (als de mensenschuwe zuster Angela) en in de serie Bon Bini Beach (opnieuw met maatje Johnny). Dit voorjaar zou een kinder-cd van haar verschijnen met meezing- en slaapliedjes voor 0- tot 3-jarigen. Verder werkte ze aan een boekje voor diezelfde doelgroep met verhalen voor het slapen gaan. Rtl4 schenkt donderdagavond voor aanvang van Goede tijden, Slechte tijden aandacht aan het overlijden.

“AVRO SLUIT DEAL MET TROS OVER ‘TWEE VANDAAG’ “

Terwijl de AVRO-redactie van Netwerk zich blijft verzetten tegen de komst van de EO, heeft de directie van de AVRO in alle stilte een overeenkomst bereikt met de TROS over een nieuwe vorm voor het programma Twee Vandaag. De eerste onderhandelingen vorige week donderdag tussen de TROS- en de AVRO-directies over de verdeling van de werkzaamheden binnen het actualiteitenprogramma zijn goed verlopen. Dit melden bronnen binnen de Publieke Omroep aldus het Nederlands Dagblad.In de nieuwe opzet van het actualiteitenprogramma op Nederland 2 zal de AVRO-redactie van Netwerk verhuizen naar het TROS-gebouw om daar samen een redactie te vormen met het TROS-smaldeel van Twee Vandaag. De grootte van deze gezamenlijke redactie zal daarmee op zestig redacteuren komen. De directies van beide omroepen willen van het nieuwe actualiteitenprogramma een serieuze, nieuwsbrengende rubriek maken. De AVRO zal waarschijnlijk tussen 1 september 2004 en 1 januari 2005 in fases gaan deelnemen aan het programma. Thomas Ruigrok, redactiechef van AVRO-Netwerk, bevestigt dat het overleg tussen beide directies heeft plaatsgevonden. ,,De AVRO-redactie is van de inhoud van dit overleg op de hoogte”, aldus Ruigrok. Het programma zal, na het vertrek van de EO-redactie naar Netwerk, in de plannen van de AVRO- en de TROS-directies een nieuw decor krijgen, een aparte researchredactie, vier presentatoren en uiteindelijk slechts één hoofdredacteur. Nu nog heeft iedere deelnemende omroep zijn eigen hoofdredacteur. De AVRO zal volgens bronnen na de ruil van rubriek ,,tijdelijk leven van het genadebrood van de TROS”. De omroep heeft namelijk geen geld genoeg om drie uitzendingen van Twee Vandaag te vullen. De twee omroepdirecties hebben daarom afgesproken dat zij zoveel mogelijk op het gebied van montage en automatisering zullen samenwerken om zo geld te besparen.De Evangelische Omroep heeft gisteren woedend gereageerd over een Netwerk-uitzending van de AVRO eerder deze week, waarin bekende Nederlanders hun mening ventileerden over de aankomende rubriekenruil. EO-directeur Ad de Boer noemt in zijn online dagboek op de website van de EO de actie ,,modder gooien naar de EO”. Ruigrok is niet onder de indruk van het commentaar van de EO-directeur. ,,Wij laten vaker mensen reageren op een gebeurtenis uit de actualiteit, Netwerk is nu in de actualiteit.”. TROS Twee Vandaag vindt het van “weinig journalistieke integriteit” getuigen dat de Netwerk-redactie een conflict via de eigen rubriek beslecht.

FUNCTIONEREN OMROEP RIJSWIJK ONDER DE LOEP

Het Commissariaat voor de Media is een onderzoek gestart naar het functioneren van de Stichting Omroep Rijswijk (SOR). Aanleiding is een brief van oud-vrijwilligers van de SOR. Die constateren dat de omroep al maanden niet aan de eisen van de Mediawet voldoet wat betreft het aantal uren dat wordt besteed aan informatieve programma’s. Zij vinden tevens dat er sprake is van belangenverstrengeling bij enkele bestuursleden van de SOR en hebben de gemeente opgeroepen tot het nemen van maatregelen. ‘De Rijswijkse burger heeft er recht op niet langer verstoken te zijn van goede informatieverstrekking over zijn eigen stad: daar betaalt u als gemeentebestuur, en uiteindelijk de Rijswijkse burger, subsidie voor’, aldus de oud-vrijwilligers. Hun bezorgdheid is voor het college aanleiding geweest om het Commissariaat in te schakelen. (Haagsche Courant)

WAGENINGEN TEGEN UPC IN ONGELIJK GESTELD

De gemeente Wageningen is in de bodemprocedure tegen kabelexploitant UPC door de rechter in het ongelijk gesteld. De rechtbankt in Amsterdam bepaalde dat het de gemeente ontbreekt aan bevoegdheid om eigen regels te stellen omtrent radio en televisie. In het vonnis staat dat ‘de grondwet een specifieke grondslag in een wet in formele zin voor iedere vorm van regulering door de overheid van radio en televisie vereist’. Voorbeelden hiervan zijn nationale regelgeving op het gebied van media, mededinging en telecommunicatie.De gemeente Wageningen is verbaasd over het vonnis van de Rechtbank in de zaak tegen UPC. Het vonnis roept vragen op omdat er niet of nauwelijks is ingegaan op de door de gemeente Wageningen ingebrachte argumenten. De komende week zal dan ook samen met de advocaat worden bekeken of vervolgstappen in gang moeten worden gezet.UPC reageert positief op de uitspraak: “Dit bevestigt de visie van UPC dat toezicht op prijs- en productsamenstelling van radio en televisie-pakketten op nationaal niveau plaatsvindt. UPC hoopt nu besprekingen met gemeenten over de harmonisatie van de bedrijfsvoering, waaronder de invoering van een nationaal standaardtarief, zo spoedig mogelijk af te kunnen ronden.”, aldus een persbericht van UPC. (HVB)

29 ONTSLAGEN BIJ RTV RIJNMOND

Bij RTV Rijnmond hebben woensdag 29 personeelsleden ontslag aangezegd gekregen. Direct daarna is de programmering van zowel Radio als TV Rijnmond aangepast. ,,De knop gaat zo om dat de luisteraars en kijkers er zo min mogelijk van merken,” aldus directeur E. Wehrmeijer. Vanaf donderdag vervallen het cultuurprogramma Hier en het middagprogramma van Yvonne Keeley. RTV Rijnmond heeft financiële problemen. Het gevolg van wanbeleid, bleek uit onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Om het tij te keren, moesten volgens adviezen bij Rijnmond 37 van de 147 banen worden geschrapt. Omdat de afgelopen maanden mensen op natuurlijke wijze afvloeiden, heeft RTV Rijnmond volgens Wehrmeijer nu de door de provincie gewenste omvang met 110 banen. Niet alleen vaste krachten zijn ontslagen, want contracten met freelancers die afliepen, zijn niet verlengd. De komende tijd lopen nog meer tijdelijke contracten af die evenmin worden verlengd. 

TV BESTEDINGEN GROEIEN NAAR 733 MILJOEN

De netto bestedingen voor reclame op televisie zijn in 2003 gegroeid naar een bedrag van 733 miljoen euro. Dit is een stijging van 2,2 procent ten opzichte van 2002, maakte Spot, de Stichting ter Promotie en Optimalisatie van Televisiereclame bekend. De zenders zijn zeer tevreden met dit positieve resultaat voor tv in een relatief slecht jaar voor de reclamemarkt in totaal, aldus Spot. De tv-markt laat in 2003 een grillig beeld zien. De groeicijfers zijn –4 procent in het eerste kwartaal, +2 in het tweede, +9 in het derde en +2 in het vierde kwartaal. Het eerste kwartaal wordt overschaduwd door de oorlog in Irak, in het tweede en derde kwartaal treed een sterk herstel op, terwijl in het vierde kwartaal de economische omstandigheden tot een meer bescheiden groei leiden, concludeert de stichting. De grootste stijging in 2003 is er dankzij toenemende bestedingen voor mobiele telefonie en internet en voor financiële instellingen. Andere sterke stijgers zijn de supermarkten, de auto-industrie, bier en snacks. Reclame voor vakanties, entertainment en kant- en klaarmaaltijden zit ook in de lift. Een sterke teruglopende besteding zien we in 2003 bij de overheid en de personeelswerving. Volgens Spot zijn de positieve cijfers te danken aan het aanhoudende vertrouwen van adverteerders in de effectiviteit van tv-reclame. Ook besparen zij in tijden van economisch minder goede tijden liever op kleinere deelbudgetten en concentreren zich op één hoofdmedium. Verder speelt de toegenomen kijktijd een rol. (Adformatie)

RADIO 192 STAAKT ANP-NIEUWSUITZENDINGEN

De commerciele radiozender Radio 192 is sinds kort gestaakt met het uitzenden van het ANP-radionieuws. Bronnen delen mee dat Radio 192 haar financiële verplichtingen richting het ANP niet heeft voldaan. (DS)

‘TVE-ACTIEGROEP’ DREIGT MET AANSLAGEN

De groepering Gruppo Pro TVE dreigt met explosieven de verdeelkasten van de kabeltelevisie in Maastricht op te blazen als de Spaanse tv-zender TVE niet terug op de kabel komt. Gruppo Pro TVE heeft dit gezegd in een brief aan Nutsbedrijven Maastricht. Daarin worden tevens de leden van de programmaraad (het orgaan dat beslist welke zenders te zien zijn) bedreigd. TVE is in Maastricht 4 maanden geleden vervangen door Nickelodeon. Via een abonnement op digitale tv is de zender nog wel te ontvangen. (Essent / De Limburger)

REALITY TV BIJ DIVERSE GEMEENTEN IN BASISPAKKET

Zone Vision heeft dankzij een aantal nieuwe overeenkomsten het bereik van Reality TV met 500.000 huishoudens in Nederland kunnen uitbreiden. De kabelbedrijven CAI Westland, ONS CAI, CAI Harderwijk, Communikabel en Multikabel hebben allemaal besloten om Reality TV toe te voegen aan het analoge basis pakket. Elders in Nederland maakt Reality TV deel uit van het digitale aanbod, onder andere bij UPC en Essent. In Europa, het Midden Oosten en in Afrika is Reality TV een joint venture tussen Zone Vision en de UGC Europe divisie chellomedia. Op dit moment telt Reality TV wereldwijd meer dan 35 miljoen abonnees. (Broadband tv Nieuws)

LUISTERCIJFERS NOVEMBER/DECEMBER: SKY BLIJFT GROEIEN

Sky Radio blijft de best beluisterde zender. Dat blijkt uit de luistercijfers van de periode november-december, die onderzoeksbureau Intomart vanmorgen heeft bekendgemaakt. De zender haalde een marktaandeel van 13,0%, 0,8% hoger dan in oktober-november. Tweede zender van Nederland is Radio 538. Hun marktaandeel is 10,8% (-0,3%). Radio 2 neemt met een marktaandeel van 10,3% (+0,4%) de derde plaats in. Opvallend is de daling van Noordzee FM, dat fors marktaandeel inlevert en nu uitkomt op 5,3%. De publieke popzender Radio 3 FM noteert met een marktaandeel van 8,0% het laagste niveau ooit. Classic FM blijft met een stabiel marktaandeel van 2,8% de best beluisterde special interest zender van Nederland. De voorsprong op Arrow Rock Radio blijft 0,5 procentpunt.

okt/nov(in%)	nov/dec(in%)
01	Sky Radio	12.2	13.0
02	Radio 538	11.1	10.8
03	Radio 2	 9.9	10.3
04	Radio 1	 8.7	 8.6
05	Radio 3FM	8.4	8.0
06	Noordzee 100.7 FM	5.6	5.3
07	Radio 10	4.5	4.5
08	Radio 103/Veronica	4.2	4.0
09	ClassicFM	2.8	2.8
10	Yorin FM	2.6	2.6
11	Arrow Classic R.	2.0	2.3
12	Radio 4	1.7	1.6
13	RTL FM	1.5	1.5
14	747AM	0.9	0.9
15	ID&T Radio	0.5	0.5
16	Business Nieuws Radio	0.3	0.3
17	KinkFM	0.2	0.2
==	Regio Radio	14.6	14.8
==	Regionale Commercieel Radio	2.3	2.3
==	Overige	5.7	5.8

“RUUD KRIJGT GROTERE ROL BIJ RADIO 538”

Ruud de Wild gaat bij zijn terugkeer bij Radio 538 niet alleen een eigen programma presenteren, ook gaat hij zich bezighouden met de reclamecampagnes en de muziekkeuze van de zender. In het Brabants Dagblad zegt hij blij te zijn met zijn terugkeer bij Radio 538, waar hij al van 1992 tot 1998 werkte. “Ik weet hoe het er daar aan toe gaat, dat is erg fijn.” De Wild gaat er weer samenwerken met dj Niels Hoogland. Hij hoopt de frustraties die hij opliep bij de publieke omroep, kwijt te raken. “Ik heb met veel plezier bij BNN gewerkt, maar het publieke bestel is een log apparaat.” (Sterrenbeurs)

COMMERCIELE ZENDERS OP 42,9 PROCENT

De commerciële zenders behaalden in week 4 opgeteld een marktaandeel van 42,9 procent. De publieke omroepen moesten het samen doen met 37,5. HMG behaalde met haar drie zenders een aandeel van 25,4 procent. Marktleider RTL4 scoorde 16,6, RTL5 4,1 en Yorin 4,7. SBS had met zijn zenders een aandeel van 17,5 procent: SBS6 had 9 procent, Net5 3,8 en Veronica 2,9. Best bekeken programma was onmiddellijk bij de start van de tweede voetbalcompetitiehelft weer Studio Sport. Gisteravond keken daar ruim 3,6 miljoen mensen naar. Spoorloos werd bekeken door ruim 2,5 miljoen mensen, terwijl GTST op maandag bijna 2,5 miljoen kijkers trok. Idols was goed voor 2,3 miljoen kijkers en het vrijdagse 20.00 uur Journaal had 2,1 miljoen kijkers. (Adformatie)

GODETT MAG JOURNALISTE TOEGANG NIET WEIGEREN

De Antilliaanse premier Mirna Louisa-Godett moet een journaliste van de lokale krant Amigoe toelaten op haar persconferenties. Dat heeft de rechtbank in Willemstad maandag bepaald. Aanleiding voor de zaak was een incident twee weken geleden, waarbij een klein handgemeen ontstond tussen journaliste Marjo Nederlof en de premier. Louisa-Godett wilde een brief die ze even tevoren had uitgedeeld, terugpakken van de journaliste omdat die er kritische vragen over stelde. Beide vrouwen hielden echter vast. De premier was woedend en verbood Nederlof in de toekomst de toegang tot haar persconferenties. Volgens de rechter is dat besluit ongegrond. Hij verwees in zijn vonnis naar internationale afspraken waarin de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid gewaarborgd zijn. (ANP)

THE LORD OF THE RINGS GROTE WINNAAR GOLDEN GLOBES

Het laatste deel van de filmtrilogie The Lord of the Rings is zondag in Beverly Hills de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de jaarlijkse Golden Globes, aldus de BBC. The Return of the King van de Nieuw-Zeelander Peter Jackson sleepte vier prijzen in de wacht, waaronder die voor beste film en beste regie. De Golden Globes van de buitenlandse persvereniging in Hollywood gelden als de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen na de Oscars. Naast beste film en beste regie werd The Return of the King ook nog bekroond voor de titelsong en filmmuziek. De grote verliezer was Cold Mountain. Deze rolprent over de Amerikaanse burgeroorlog was acht keer genomineerd, maar moest genoegen nemen met een Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol van Renee Zellweger. Drie Awards voor onder meer beste scenario en beste comedy gingen naar de filmcomedy Lost in Translation van schrijver/regisseur Sofia Coppola. Acteur Bill Murray speelt hierin een uitgebluste f ilmster die reclamewerk gaat doen in Japan. Hij mocht de Golden Globe Award voor beste komische rol in ontvangst nemen. De prijs voor beste acteur ging naar Sean Penn voor zijn optreden als wraakzuchtige vader in Mystic River van regisseur Cint Eastwood. Deze film ontving ook de prijs voor beste mannelijke bijrol (Tim Robbins). Charlize Theron ging er vandoor met de onderscheiding voor beste actrice. Zij speelt in Monsters de rol van seriemoordenaar Aileen Wuornos. (ANP)

BART ARENS VERVANGT TIJDELIJK MAURICE VERSCHUUREN

Maurice Verschuuren maakte afgelopen vrijdag zijn laatste uitzending op Radio 3FM. Verschuuren gaat verhuizen naar Yorin FM en zal worden opgevolgd door Coen Swijnenberg. Aangezien Coen nog even bij Radio M Utrecht blijft draaien zal tijdelijk Bart Arens het gat op gaan vullen. Bart Arens komt bij de zender Holland Centraal vandaan en heeft daarvoor ook nog even bij Omroep Rijnland gedraaid. Veel ‘vlieguren’ heeft Bart nog niet op 3FM, naar eigen zeggen heeft de dj nog maar acht uur gedraaid op de zender. De 25-jarige Bart zal vier weken lang elke werkdag tussen 04:00 en 06:00 uur te horen zijn. (Radiofreak)

NIEUWE XS4ALL-PROEF MET BETAALDE DSL-TV

In het voorjaar gaat internetaanbieder XS4ALL opnieuw een test doen met tv-kijken via breedband. Dit keer moet er betaald worden. Bij de proef zal XS4ALL via de site Dsltv.nl tien televisiekanalen uitzenden, zo bericht DSLDesk. De televisie wordt in twee verschillende formaten uitgezonden: een beeldvullende stream met hoge kwaliteit en een stream met een wat lagere kwaliteit. Hoeveel abonnees moeten betalen om gebruik te maken, is nog onduidelijk. De prijs wordt niet afhankelijk van hoe vaak of hoe lang iemand kijkt. Wel wordt het bekijken van de beeldvullende stream duurder. Vorig jaar voerde XS4ALL al twee tests uit met DSL-TV – één met XS4ALL-abonnees en één waaraan iedereen met breedbandtoegang kon meedoen. Daarbij werd onder meer gekeken naar de belasting van de tv-uitzendingen voor het netwerk Bij de eerste twee testen waren tv-zenders zoals National Geographic, Fashion TV, Deutsche Welle, Iraq Satellite Channel en BBC World te zien. Welke kanalen er deze keer worden aangeboden, is nog niet bekend. (Webwereld)

BOLLENSTREEK: TARIEVEN CASEMA ONDER VUUR

De kabeltelevisie in de Bollenstreek moet betaalbaar blijven. Casema mag de tarieven niet te veel verhogen. Alle gemeenten in de Bollenstreek liggen op dit moment in de clinch met de kabelexploitant die zegt de hoge tarieven nodig te hebben. Op het kabelnet wordt op dit moment verlies gemaakt. De Centrale Antenne Installatie Bollenstreek (CAI) sleepte deze week Casema voor de rechter om de dit jaar vastgestelde tariefsverhoging aan te vechten. Volgens voorzitter P. van Riet heeft Casema met het nieuwe tarief het contract geschonden en betalen abonnees een euro per maand te veel. Voor de bij de CAI aangesloten gemeenten gaat het om het principe. ,,We willen niet dat Casema volgend jaar weer een paar euro op het tarief gooit. Dit jaar is het tarief een euro per maand te hoog. Casema vangt daardoor met 40.000 abonnees in de zes gemeenten wel zo’n half miljoen euro per jaar meer”, aldus Van Riet. Lees verder

AVRO-VOORZITTER VOELT ZICH VERRADEN

AVRO-voorzitter Martijn Sanders voelt zich verraden in de kwestie rond actualiteitenrubriek Netwerk (Nederland 1).Dit zei hij zaterdag in de Volkskrant. Volgens Sanders is een plan voor de komst van de EO naar Netwerk,zonder dat de AVRO weg zou moeten, “gefrustreerd door de KRO,de EO en de NCRV” en hebben deze confessionele omroepen het op een akkoordje gegooid. Sanders doet zijn uitspraken na het besluit dat de AVRO per september niet meer meedoet aan Netwerk,om plaats te maken voor de EO.De AVRO werkt dan mee aan Twee Vandaag op Nederland 2.Sanders voelt hier niks voor.De identiteit van de AVRO staat op gespannen voet met het profiel van net twee,zegt hij.

SKY RADIO-ZENDER IN HILVERSUM OP CIRCULAIRE POLARISATIE

Sinds vrijdag zendt de etherzender van Sky Radio uit Hilversum (101.2 MHz) uit via een circulair antennesysteem. Op dit systeem wordt uitgezonden met een vermogen van 200 KW (100 KW Vertikaal en 100 KW Horizontaal). Meer informatie over dit antennesysteem vind je op de website van Nozema

RADIO VERONICA BINNENKORT OOK IN MAASTRICHT OP DE KABEL

Het Maastrichtse kabelnet is een van de weinigen die Radio Veronica nog niet in hun standaard radiopakket hadden opgenomen. Afgelopen woensdagavond is door de Programmaraad besloten om Radio Veronica voor een proefperiode op de kabel te zetten. Deze proefperiode zal lopen t/m januari 2005, dan zal er opnieuw worden bekeken of de zender definitief zal worden opgenomen in het pakket. Mede door het aflopen van de proefperiode van Radio 192 heeft Radio Veronica de plek kunnen bemachtigen. Geschat wordt dat binnen enkele dagen het signaal van Radio 192 vervangen zal zijn door Radio Veronica. De frequentie waar Radio Veronica op het Maastrichtse kabelnet te ontvangen zal zijn is 99,2. Onder dit kabelnet valt ook de gemeente Eijsden met deel gemeentes: Withuis, Mesch, Mariadorp, Gronsveld en Rijckholt. (RP)

VESTINGSTAD FM OOK KOMENDE JAREN IN WOUDRICHEM TE BELUISTEREN

Vestingstad Fm is ook de komende vijf jaar in de gemeente Woudrichem te beluisteren. De commissie Diensten gaf hiervoor dinsdagavond een positief advies. Officieel had Vestingstad Fm sinds ruim een week een probleem. Op 12 januari liep de zendtijdvergunning van het Woudrichemse radiostation af. Deze gold conform de Mediawet vijf jaar en wordt steeds verleend door het Commissariaat voor de Media (CvdM). De gemeenteraad moet zich uitspreken over al dan niet continuering van de vergunning. “Doordat Vestingstad Fm in het najaar van 2003 kenbaar maakte ook de gemeente Werkendam te willen gaan bedienen, en in november aldaar officieel een zendtijdvergunning heeft aangevraagd, heeft dat vertragend gewerkt voor de procedure in Woudrichem”, legde wethouder J.B. Val uit. 

Z@PPELIN BEREIKT STEEDS MINDER KINDEREN

Kinderen van 8 tot 12 kijken steeds minder naar het jeugdblok Z@ppelin op Nederland 3. Het marktaandeel van Z@ppelin is 14 procent. De commerciële tv-stations Fox Kids (30 procent) en Nickelodeon (20 procent) zijn veel populairder, meldt De Gooi- en Eemlander. De publieke omroep bereikt nu niet alleen jongeren en allochtonen slecht, maar ook kinderen. Zendercoördinator Cathy Spierenburg van Z@ppelin vindt de kinderprogrammering onvoldoende herkenbaar. ‘We mogen twee keer per dag van Nederland 3 gebruikmaken. Dat is te weinig.’ Z@ppelin wil de hele dag op 3 uitzenden en na 19.00 uur langer doorgaan. (Adformatie)

NRC WIL TV-PROGRAMMA BIJ AT5

NRC Handelsblad zoekt samenwerking met de Amsterdamse zender AT5 om te kijken naar de mogelijkheden voor een ‘NRC-talkshow’. Hoofdredacteur Folkert Jensma zegt tegen Vrij Nederland dat het plan ‘in het stadium van de tekentafel’ verkeert. Mocht het zover komen, dan wordt het een programma waarin cultuur centraal staat. Volgens Jensma is het plan meer een toevalligheidje. ‘Ik ken hoofdredacteur Erik van Zwam van AT5. Tijdens een gesprek kwam dit bovendrijven.’

SOCIAAL PLAN VOOR DEEL PUBLIEKE OMROEP

De vakbonden zijn met de omroep EO en de publieke omroeporganisatie een sociaal plan overeengekomen. Het oorspronkelijke doel om een omroepbreed plan af te sluiten, is daarmee niet gelukt. Dat liet vakbond FNV Kiem donderdag weten. De bond benadrukt echter dat het afgesloten sociaal plan een goed vertrekpunt is voor de andere omroepen. De woordvoerder van FNV Kiem spreekt dan ook van een doorbraak. ,,We verwachten binnen enkele maanden het sociaal plan voor alle omroepen rond te hebben.” Door bezuinigingen bij de publieke omroep staan ongeveer 450 banen op de tocht. Dat is ongeveer 10 procent van het totale personeelsbestand. (ANP)

“FUNX WIL EIGEN PLATENLABEL”

De radiozender FunX heeft plannen om een eigen platenlabel te starten. Regelmatig draait FunX platen die nog niet verkrijgbaar zijn in Nederland. “Onze luisteraars tippen ons over populaire platen. Ze sturen de single op of we downloaden het van internet. Zo draaiden wij ‘Papi chulo’ van Lorna al lang voordat de plaat uit was. Pas toen het nummer in onze eigen hitlijst op nummer 1 stond heeft platenmaatschappij Digidance de rechten voor een Nederlandse release geregeld.”, aldus directeur Stegeman van FunX. Op korte termijn wil Stegeman platen die onuitgebracht blijven op een eigen label gaan releasen. “Dat kunnen buitenlandse acts zijn, maar vooral muzikanten uit de grote steden die bij de reguliere platenmaatschappijen niet aan de bak komen.” De omroep is niet van plan om zelf als platenmaatschappij te gaan fungeren. “We willen alleen onze naam als kwaliteitskeurmerk aan de releases verbinden. We zijn nu op zoek naar een serieuze partner. We hoeven er geen geld aan te verdienen, dus kunnen de cd’s ook goedkoper in de winkel liggen.”

NIEUWE HOOFDREDACTIE VERONICA MAGAZINE

Pauline van Laar en Rens Muller vormen per 1 februari 2004 gezamenlijk de nieuwe hoofdredactie ad interim van Veronica Magazine. Zij nemen de plek in van hoofdredacteur Michael Kroonbergs d ie per 1 februari 2004 uit dienst treedt bij Veronica Uitgeverij. Van Laar en Muller waren bij Veronica Magazine al werkzaam als respectievelijk chef-redacteur en eindredacteur. Van Laar en Muller vormen de hoofdredactie tot het moment dat er een hoofdredacteur is benoemd. Muller liet eerder in Het Parool weten wel de vaste hoofdredacteur te willen worden (Adformatie)

RADIO 10 GOLD OOK ‘SNACHTS OP 1395AM

Radio 10 Gold zal voortaan ook s’nachts te horen zijn via de AM zender 1395 AM. Dit bericht Radiofreak.nl. Quality Radio, de vergunning houder van de zender, heeft het voor elkaar gekregen om een vergunning te verwerven om vanaf vanavond ook na 23:00 uur de zender aan te mogen laten staan. Hierdoor is Radio 10 Gold in een groot deel van Europa te horen omdat het een vrij kanaal is. De zender zal echter niet 24 uur per dag aan staan, in de avond tussen 20:00 en 23:00 moet de zender uit in verband met uitzendingen van uit Albanië. In eerste instantie was het niet de bedoeling dat er een speciale vergunning voor aangevraagd zou worden omdat het de bedoeling is dat Radio 10 Gold naar een andere frequentie gaat. Maar omdat dit langer duurde dan verwacht is besloten door Quality Radio toch de vergunning aan te vragen.

X-FM NEEMT ZENDER HELMOND IN GEBRUIK

De regionale commerciele radiozender XFM heeft haar steunzender in Helmond op 90,5 MHz in gebruik genomem. XFM Helmond 90.5 FM is de laatste FM etherfrequentie uit pakket B22. Bij activering van de Helmondse zender heeft XFM haar ether FM-net volledig operationeel. In de toekomst zullen nog enkele FM frequenties worden geoptimaliseerd.

ARROW 90.7 FM START BINNEN 10 DAGEN

Binnen 10 dagen (voor eind januari) zal Arrow 90.7 FM van start gaan. Ad Ossendrijver bevestigt dat dit de nieuwe naam zal zijn van het nieuwe landelijke jazz- radiostation. De eerste periode zal Arrow 90.7 FM vooral non stop uitzenden en toewerken naar een definitieve lancering in de loop van februari. Alhoewel het kavel voor jazz en/of klassiek is toebedeeld (97 % tussen 07 en 19 uur verplicht), stelt Ossendrijver dat de eerste periode voor het ‘fijnslijpen’ gebruikt wordt. Het radiostation zal ‘overwegend jazz’ uitzenden. Gekeken nog wordt naar hoe de avonduren zullen worden ingevuld en mogelijk gepresenteerde uitzendingen. Ossendrijver heeft hiervoor reeds interesse getoond voor Hans Dulfer die bij BusinessNieuws Radio het programma BusinessNieuws JAZZRadio presenteert op maandagavond. Arrow 90.7 FM zal geleidelijk aan haar ethernetwerk ontrollen; de 90.7 MHz Lopik-zender (100 kW) zal als een van de eerste frequenties worden aangezet. Arrow heeft volgens woordvoerders van Nozema, Broadcast Partners en Ad Ossendrijver nog geen keuze van zenderoperator gemaakt. Het ethernetwerk van Arrow 90.7 FM heeft een totaal-bereik van 49 %. De zender is overigens ook bezig met het verkrijgen van kabeldekking. (Dutchmedia Weblog)

ARROW CLASSIC ROCK RADIO WORDT ARROW ROCK RADIO

Arrow Classic Rock Radio zal geleidelijk haar naam wijzigen in Arrow Rock Radio. Dit om associatie met het klassieke/jazzkavel te voorkomen. Arrow Rock Radio zal op de middengolf en kabel blijven uitzenden (AM 675 kHz) (Dutchmedia Weblog)

GROTE STORING TREFT PUBLIEKE RADIO

Alle publieke radiozenders zijn woensdagmiddag vanaf 14:04 uur twintig minuten lang in een groot deel van Nederland even uit de ether geweest. De oorzaak hiervan was een stroomstoring. Door deze storing werd de verbinding tussen de studio en de radio- en televisietoren in IJsselstein verbroken. Door het kortstondig wegvallen en weer terug komen van de spanning vielen enkele essentiële zekeringen uit. Volgens de woordvoerder van Nozema is het nog nooit voorgekomen dat alle publieke zenders tegelijkertijd uit de lucht waren. “Zowel de hoofdverbinding als de reserveverbinding met Hilversum viel uit”, zegt hij. “We onderzoeken hoe dat komt. Normaal hebben we een back-up maar die deed het dus niet. Het is heel merkwaardig. Voor ons is dit een calamiteit”. Volgens de woordvoerder van Nozema vielen de zenders in ongeveer de helft van het land uit. Ook uitzendingen via kabelbedrijven die hun signaal uit de ether plukken, vielen uit. Ook de programma’s van 747 AM en de Wereldomroep werden korte tijd getroffen door dezelfde stroomstoring. Op dit moment wordt verder onderzocht hoe de storing heeft kunnen ontstaan. (o.aANP)

HENK VAN HOORN STOPT NA 40 JAAR

Henk van Hoorn stopt na een 40-jarige carrière met de omroepjournalistiek. De hoofdredacteur van NOS Radio bereikt 1 juli de pensioengerechtigde leeftijd, zo heeft de NOS woensdag bekendgemaakt. Van Hoorn begon zijn journalistieke loopbaan in 1964 bij de Avro. In 1971 ging hij bij de NOS aan de slag als parlementair redacteur bij Den Haag Vandaag. Van Hoorn verliet de NOS in 1980 en werkte voor de VARA, de VPRO en Radio Rijnmond. In 1990 keerde hij terug naar zijn eerdere werkgever en werd chef actuele programma’s bij NOS Radio. Nadat de NOS werd gesplitst in NOS RTV en NPS werd Van Hoorn hoofdredacteur van het NOS Radionieuws en het programma Met het oog op morgen. In 1999 kreeg hij de functie hoofdredacteur van NOS Radio. De radioman blijft overigens actief na 1 juli, een keer per week presenteert hij Met het oog op morgen. (ANP)

SANOMA GAAT NIET VERDER MET RADIOPLANNEN

Sanoma Uitgevers zal voorlopig geen poging doen om een etherfrequentie te bemachtigen. De uitgever wilde graag een station gericht op vrouwen tussen de 20 en de 40 opzetten. Nu wordt daar toch vanaf gezien. ‘De directie zou het plan voor een vrouwenzender graag alsnog doorzetten, maar ziet op het moment simpelweg geen mogelijkheden’, aldus een woordvoerster van het bedrijf tegenover de site RadioFreak. Begin mei was Sanoma nog in de running voor een radiostation. Toen er geen FM-frequentie werd toegewezen, wilde Sanoma mogelijk samenwerken met een andere partij, of een zender overnemen. Jessica Haagman van de Sanoma-directie zegt dat de uitgeverij ook dit plan laat varen. ‘De nieuwkomers gaan de komende acht jaar geen winst maken en het moet allemaal wel een beetje economisch haalbaar zijn.’ (Adformatie)

WOEDE OVER ‘STRUIK-AFFAIRE’ IN BRABANTS DAGBLAD

Een aantal lokale omroepen, waaronder de failliete Bossche omroep Boschtion, overweegt juridische actie tegen het Brabants Dagblad, vanwege “onjuistheden en misleidingen” in een artikel dat suggereerde dat de curator van Boschtion de Schiedamse zakenman Jan Struik ervan verdenkt die omroep financieel benadeeld te hebben. Ook andere omroepen zouden slechte ervaringen hebben met Struik, die ook penningmeester is van de lokale omroep-koepel Olon. De krant heeft onvoldoende wederhoor toegepast, stelt een persbericht van Boschtion, dat vindt dat onderbouwing ontbreekt van nagenoeg alle aantijgingen, negatieve citaten en toespelingen in het artikel. (Villamedia)

GEEN RADIO 538 VOOR TISCALI-ABONNEES

Internetgebruikers die abonnee zijn bij Tiscali kunnen via het net niet luisteren naar Radio 538. Dit blijkt uit een memo van het radiostation, welke 538-DJ Rick van Velthuysen op zijn weblog heeft gezet. Tiscali heeft 538 geblockt omdat het station te veel luisteraars (dataverkeer) trekt. Het radiostation heeft naar eigen zeggen een maximum van 9.000 gelijktijdige internetluisteraars. De internetprovider wil de stream van 538 alleen weer doorlaten als het station daar flink voor in de buidel tast. Radio 538 verzoekt Tiscali-abonnees hun klacht in te dienen bij de provider omdat het de enige is in Nederland die deze handelswijze hanteert; dat zou in opdracht van het Tiscali-hoofdkantoor in Italië gebeuren. (Fokzine)

THEATERKORTING AVRO MOGELIJK IN STRIJD MET MEDIAWET

Het Commissariaat voor de Media gaat, volgens het NRC Handelsblad onderzoeken of de AVRO haar leden korting op theaterkaartjes mag aanbieden. De omroep wil deze korting geven aan mensen die lid worden van de nieuw op te richten ’theatertribune’ Volgend de Mediawet moet de AVRO hiervoor toestemming van het commissariaat hebben, maar een woordvoerder zegt: “De verleende kortingen moeten in verhouding staan tot het door omroepleden betaalde bedrag voor het lidmaatschap. Het is nog maar zeer de vraag of het commissariaat toestemming gaat geven.” De AVRO is zich van geen kwaad bewust en zegt zich volledig aan de wet te houden. Directeur Maréchal: “Niet de AVRO verleent de kortingen, maar de theaters. Wij brengen alleen de mensen en de partijen bij elkaar.” (Medialog Blogspot)

DE WILD NAAR 538, KIDV NAAR VERONICA

Radio- en televisiepresentator Ruud de Wild gaat weg bij BNN en werken bij de commerciële zender Radio 538. Dat maakte een woordvoerster van BNN dinsdag bekend. De Wild werkte al eerder bij 538 en gaat er nu vanaf 1 juni weer achter de microfoon zitten. Er werd al langer aan de populaire dj getrokken. Sinds Jeroen van Inkel bij 538 vertrok naar Radio Veronica, werden de geruchten sterker. Ook BNN-directeur Gerard Timmer meldde al eerder dat De Wild, om in BNN-termen te spreken, waarschijnlijk ‘niet te houden’ was.Een belangrijke rol in het succes van het Radio 3FM-programma ruuddewild.nl (dagelijks van 16.00-18.00 uur) speelt medepresentator Jeroen Kijk in de Vegte. Hij gaat niet mee naar 538, maar wel weg bij BNN. Vanaf maart gaat hij werken bij Veronica-tv, waar hij nu ook al eens te zien is. Timmer kan zich het vertrek van Kijk in de Vegte wel voorstellen. ,,De chemie die hij en Ruud hadden was zeldzaam en niet te evenaren.” De Wild keert na een afwezigheid van ruim vijf jaar terug bij Radio 538. Van maandag tot en met donderdag gaat hij er van 16.00 tot 19.00 uur ruuddewild.nl presenteren. Dat gaat hij niet alleen doen, maar met een nieuw team van medepresentatoren.Radio 538 hoeft geen ’transfersom’ te betalen aan BNN, maar biedt deze publieke omroep de mogelijkheid om spotjes voor zijn tv-programma’s uit te zenden. Die deal duurt ruim een jaar, maar de 538-leiding wil niet zeggen hoeveel geld er mee is gemoeid. Evenmin wil commercieel directeur N. Kreuning zeggen hoeveel De Wild bij zijn station gaat verdienen. (ANP)

CMVD: UITZENDLICENTIE AWBC TAMARA INGETROKKEN

Het Commissariaat voor de Media heeft de uitzendlicentie van de commerciele radiozender AWBC Tamara ingetrokken. Het is niet duidelijk waarom het Commissariaat de licentie heeft ingetrokken. UPC zal de doorgifte van deze zender vanaf woensdag staken in Groot Amsterdam en Haarlem. In Flevoland was de radiozender al enige tijd niet meer te beluisteren, omdat AWBC Tamara de verbinding met de UPC-centrale in Lelystad al had opgezegd. Op de vrijgekomen kabelfrequentie zal zo snel mogelijk een andere radiozender doorgegeven worden.

CASEMA KOMT MET EIGEN BREEDBAND INTERNET PROVIDER

Casema zal binnen enkele maanden met een eigen breedband ISP via het eigen kabelnet komen. Op dit moment is alleen nog Wanadoo Cable verkrijgbaar via het kabelbedrijf, na de introductie zullen er twee verschillende producten naast elkaar bestaan. Dat zegt Casema CEO Jos Molenkamp in een interview met het nieuwe vakblad Breedband in Bedrijf. In het interview spreekt Molenkamp ook de verwachting uit de digitale televisie in ons land eindelijk geaccepteerd zal worden: “Ik verwacht dat de digitale televisie in 2006, 2007 echt een feit is en dat we op de kabel alleen nog een analoog aanbod van maximaal vijf tien zenders hebben, of zelfs alleen het ‘must carry’ pakket. Dat betekent ook veran deringen voor de programmaraden, hun rol zal op termijn afnemen.” (via Broadband TV Nieuws)

IMCA MEDIA GROUP VALT VERDER UIT ELKAAR

De leegloop bij de IMCA Media Group beperkt zich niet langer meer tot het personeel. Nadat er binnen een half jaar negen vooraanstaande medewerkers opstapten of werden ontslagen, is het nu de beurt aan complete bedrijfsonderdelen. Vandaag werd bekend dat TV Industry zichzelf heeft losgekocht uit de mediagroep. Vorige week kwam het nieuws dat Colorful Radio is verkocht aan de Publieke Omroep. IMCA’s Nederlandse Radio Groep is daarmee een lege huls geworden. Nu lijkt ook de uitverkoop bij de Nederlandse Tijdschriften Groep (NTG) te zijn begonnen. NTG-directeur Frans Makau bevestigt het bericht van Adformatie dat drie uitgevers azen op een aantal titels van de IMCA’s tijdschriftentak. Naast Maxim en Squeeze zouden ook de muziekbladen het doelwit zijn. Dit laatste wil Makau niet bevestigen. 

COMMERCIELE ZENDERS OP 41,5 PROCENT

De commerciële tv-zenders hadden in week 3 opgeteld een marktaandeel van 41,5. De publieke omroepen behaalden gezamenlijk een aandeel van 35,9. HMG scoorde met marktleider RTL4 een aandeel van 16,1, RTL5 had 4,5, Yorin 4,6. SBS kwam uit op 16,3: SBS6 9,4, Net5 4,0 en Veronica 2,9. Er was niet echt een uitschieter onder de best bekeken programma’s. Dit keer won Spoorloos (KRO, Ned. 1): bijna 2,4 miljoen kijkers. GTST (vrijdag) trok 2,3 miljoen mensen, Baantjer 2,2 miljoen. De vierde plek was voor Studio Sport (gisteravond) met ook 2,2 miljoen kijkers. Vijfde was Idols met 2,1 miljoen. (Adformatie)

VARA STELT TV-UITZENDING KUIPERS-PANORAMA UIT

De VARA heeft het voor vanavond geplande tv-item over een artikel in weekblad Panorama met een week uitgesteld. Dit meldt een redacteur van het programma De Leugen Regeert. In het programma zou het Barneveldse ChristenUnie-raadslid Tjitske Kuiper in debat gaan met een freelance journalist van Panorama over een artikel dat hij heeft geschreven over Barneveld. Aanleiding voor het uitstel is dat Panorama op het laatst af heeft gezien van deelname aan het programma. De redactie van De Leugen Regeert gaat nu proberen hem toch te overtuigen. Verder wil de redactie voorrang geven aan actuele onderwerpen als de moord op de conrector van het Haagse Terra College en de zaak rond wethouder Rob Oudkerk. Mocht Panorama van deelname blijven afzien, dan zal het onderwerp volgende week maandag toch behandeld worden, belooft de redacteur. De Leugen Regeert, een mediaprogramma waarin leugens en halve waarheden in de journalistiek worden belicht, wordt uitgezonden op Nederland 3 en begint wekelijks om 21.00 uur. Lees verder

LOKALE OMROEP RADIO PARKSTAD KRIJGT HOGERE UITZENDLOKATIE

De lokale publieke omroep Radio Parkstad uit het Limburgse Kerkrade dat deel uitmaakt van de samensmelting van zeven gemeentes die samen Parkstad heten, heeft recentelijk een overeenkomst gesloten met de Indoor-skibaan Snowworld in Landgraaf om een zendmast te plaatsen op de skibaan in Landgraaf. De nieuwe zendlokatie heeft een hoogte van 277 meter boven NAP. (RP)

UJALA RADIO BRENGT STEUNZENDER ON AIR

De regionale commerciele radiozender Ujala Radio heeft haar etherfrequentie op 90,1 MHz. De zender is opgesteld in de omgeving van Diemen om op deze manier een goede dekking te bieden voor Amsterdam Zuid-Oost en Almere.

PRESENTATOR VERLAAT BBC NA OMSTREDEN COLUMN

De Britse televisiegastheer Robert Kilroy-Silk stopt met de presentatie van het ochtendpraatprogramma Kilroy van de BBC. Dat berichtte de Britse omroep vrijdag. De presentator van de dagelijkse talkshow schreef onlangs in de krant The Sunday Express over Arabieren als plegers van zelfmoordaanslagen, die ledematen amputeren en vrouwen onderdrukken. De omroep besloot hierop de uitzendingen tijdelijk op te schorten. Kilroy heeft zijn ,,diepe spijt” betuigd over de uitlatingen, maar wil de eer aan zichzelf houden. Het voormalig parlementslid presenteerde het programma zeventien jaar lang. Lees verder

“OLON-TOPMAN SJOEMELDE MET OMROEPGELD”

Ex-manager Struik van de Bossche lokale omroep Boschtion heeft omroepgelden doorgesluisd naar zijn eigen bv’s. Daar verdenkt curator Groenen van de inmiddels failliete omroep hem van. Groenen ziet overweegt een melding aan de officier van justitie. Elders in het land hebben lokale omroepen soortgelijke klachten over Struik. “De volledige inkomstenstroom uit reclame is niet terug te vinden in de administratie van Boschtion”, schrijft Groenen in zijn faillissementsverslag. Alle inkomsten van de lokale omroep kwamen binnen via Struiks productiebedrijf. Struik beweert dat de gelden daarna zijn afgedragen aan Boschtion. De zakenman is bij tal van andere lokale omroepen in het land betrokken. Ook daar zouden de ervaringen met hem negatief zijn. De Schiedammer is tevens penningmeester van OLON, de landelijke belangenorganisatie van lokale omroepen. De OLON-directie ziet vooralsnog geen aanleiding om aan Struiks integriteit te twijfelen. 

‘TWEESTRIJD’ ROND RADIO WERKENDAM

Werkendam kan kiezen uit meerdere partijen voor een lokale radiozender in de gemeente. Vestingstad FM uit Woudrichem en een groep lokale radiomakers hebben een officieel verzoek ingediend om in Werkendam uit te mogen zenden. Het Commissariaat voor de Media besluit in de loop van dit jaar wie de zendvergunning krijgt. Het advies van de gemeente zal daarbij zwaar wegen. Al ruim een jaar is er in Werkendam geen lokale radio-omroep. Begin 2003 liep de vergunning van Radio Atlantis af, en daarna werd het een tijd stil. Nu blijkt er toch belangstelling te bestaan om de leegte op te vullen. Vestingstad FM heeft eerder al aangegeven zijn werkgebied graag te willen uitbreiden, en behalve in Woudrichem ook in Werkendam uit te willen zenden. Een groter radiostation zou professioneler kunnen werken, zo is de gedachte.

“GIEL BEELEN BLIJFT BIJ 3FM”

Radio3FM-DJ Giel Beelen blijft werken voor de NPS. Volgens de NPS is er geen sprake van een overgang. “Ik heb Giel gebeld en hij laat weten hier met veel plezier te werken”, zegt een woordvoerder. Beelen was vrij stellig: “Ik ga niet weg.” Vakblad Adformatie meldt dat dj’s Robert Jensen en Giel Beelen binnenkort de overstap zullen maken naar Yorin FM. Robert Jensen zit momenteel bij Radio Noordzee 100.7FM, Op de website van Adformatie staat te lezen dat ‘goede bronnen’ dit bevestigen en dat HMG (de Holland Media Group, waaronder Yorin valt) de geruchten noch onkent, noch bevestigt. Een woordvoerster van HMG laat weten: “We zijn nog bezig met de procedure. Dat kan een week duren, maar ook een maand.”

QUALITY RADIO ALSNOG IN GESPREK MET OVERHEID

Quality Radio heeft van de Overheid te horen gekregen dat zij als nog zal worden uitgenodigd voor de vervolg besprekingen over de zendmasten problematiek in Midden Nederland. Gister was er groot nieuws over het verminderen van het vermogen van de AM-zenders maar Quality was buiten de gesprekken gehouden. In de nieuwe gesprekken zal er een definitieve oplossing gevonden worden voor de frequentie 1395 AM. Deze zender moet eigenlijk in Lopik staan maar hangt momenteel in de Trintelhaven. Quality Radio is bereidt om bij de gesprekken om de zender in Lopik te plaatsen ook vermindering van het vermogen toe te staan. (Radiofreak)