Media kort: januari 2006

NOS Nieuws moet 2,5 miljoen bezuinigen

De diverse nieuwsafdelingen van de NOS moeten dit en volgend jaar ongeveer 2,5 miljoen euro bezuinigen. Dat heeft NOS-directeur Dielessen dinsdag de ondernemings- en redactieraad laten weten. Door die bezuinigingsdoelstelling verdwijnen bij NOS Nieuws ongeveer 25 banen en moeten de nieuwsrubrieken sommige ambities laten varen. De banenreductie zal gaan via natuurlijk verloop, aldus Dielessen. Dat de NOS moest besparen, was al langer duidelijk, maar de omroepleiding kon pas dinsdag melden hoe de bezuiniging wordt ingevuld. Dat komt omdat de nieuwsafdelingen van de NOS pas sindskort samenwerken onder de noemer NOS Nieuws. Het Journaal, de radiobulletins, Teletekst, het Radio 1 Journaal en internet. Bij de samenvoeging tot NOS Nieuws zijn diverse ambities gesteld en moest efficiency worden behaald. In december bleek dat na de samenvoeging het budget met 6 miljoen werd overschreden. Door ambities te schrappen is dat bedrag teruggebracht naar 2,5 miljoen. Het resterende bedrag moet vooral komen van het niet verlengen van tijdelijke contracten. Als gevolg van de reorganisatie werd een aantal tijdelijke werknemers ingehuurd, bijvoorbeeld om de bestaande werknemers in de gelegenheid te stellen zich te laten bijscholen met het oog op de nieuwe situatie. Die banen vervallen nu. Dielessen denkt verder dat een inmiddels verwezenlijkte ambitie van het NOS Journaal moet worden teruggedraaid. Het gaat om de verlenging van het 8-uurjournaal op zondagavond. Dat bulletin groeide van 10 naar 25 minuten. (ANP)

Gegevens website Sévèke bij politie

De politie heeft de computergegevens opgevraagd van de bezoekers van de website www.louisseveke.nl. De site is opgezet door vrienden en familie van de in november om het leven gebrachte politiek activist Louis Sévèke uit Nijmegen. Volgens de initiatiefnemers van de website heeft de politie vorige week de bezoekersgegevens gevorderd en is ze hiermee in het bezit gekomen van circa 25.000 zogeheten IP- adressen. Elke computer die verbonden is met het internet heeft een eigen IP-adres. Ook de gegevens van toekomstige bezoekers van de website komen in bezit van de politie. Op de website staat onder meer de voortgang van het politie-onderzoek en artikelen van en over Louis Sévèke. Familie en vrienden van Sévèke hebben verklaard dat ze enkele weken geleden met de politie hadden afgesproken dat de gegevens bewaard zouden worden en bij een concrete aanleiding beschikbaar gesteld konden worden. Vorige week is besloten tot vordering van de bezoekersgegevens bij de provider. Hoewel het onderzoeksbelang hen niet duidelijk is hebben de initiatiefnemers van de website besloten dit niet aan te vechten. „De zaak is niet gebaat bij juridische procedures”, aldus een woordvoerder. Het onderzoek naar de moord op Louis Sévèke verloopt tot dusver zeer moeizaam. De politie wil niet ingaan op de vordering omdat er geen mededelingen over de gebruikte opsporingsmethodes worden gedaan. Volgens familie en vrienden van Sévèke heeft de politie aangegeven dat de gegevens vooralsnog alleen bewaard worden. De stichting Bits of Freedom (BoF), die opkomt voor digitale burgerrechten, noemt de vordering „onwettig” omdat er bij het opvragen van een IP-adres sprake moet zijn van dat iemand verdacht wordt of betrokken is bij een strafbaar feit. „Het lijkt mij zeer dubieus dat dit voor alle bezoekers van deze site geldt”, zegt een woordvoerder van Bits of Freedom. (Via NRC Handelsblad)

UIT DE MEDIA:

** De Asser lokale radiozender Assen FM draait tot en met 12 februari alleen nog muziek. Het noodlijdende station is bezig met een ingrijpende reorganisatie. Het radiostation zit in de problemen sinds de gemeente Assen de subsidiekraan heeft dichtgedraaid. Assen FM wil haar voortbestaan nu veilig stellen door te verjongen en te vernieuwen. De zender wil twee professionele journalisten in dienst nemen, die de veertig tot vijftig vrijwilligers moeten aansturen. Bovenop radio maken, wil Assen FM ook een kabelkrant opzetten en in samenwerking met het AsserJournaal een nieuwssite maken. De plannen voor de verjongingskuur van de lokale zender mogen dan rond zijn, geld is er nog niet. De praktische uitvoering gaat tussen de 75.000 en de 100.000 euro kosten. Als de gemeente Assen dat geld niet beschikbaar stelt, is het definitief voorbij met Assen FM. (DvhN)

** De Inspectie voor de Gezondheidszorg daagt drie artsen die Sylvia Millecam hebben behandeld voor het medisch tuchtcollege. Dat heeft een zegsvrouw dinsdag gemeld. De drie artsen bieden hun patiënten zowel reguliere als alternatieve geneeswijzen aan. De Inspectie verwijt hen bij de behandeling van Millecam niet volgens de geldende richtlijnen te hebben gehandeld. De zaak dient volgende week dinsdag voor het medisch tuchtcollege van Amsterdam. (RTV NH)

** Vandaag zou de Raad van Bestuur Publieke Omroep een besluit nemen over de invulling van een bezuiniging van 13 miljoen euro bij de publieke radiozenders. Naar verwachting wordt Radio 747 overdag een muziekzender en verdwijnen er programma’s bij Radio 1. Het besluit is echter een week uitgesteld, omdat twee leden van de Raad door ziekte zijn geveld. Dat zijn Ruurd Bierman en Cees Vis. Daardoor is alleen voorzitter Harm Bruins Slot momenteel actief. (Broadcast Magazine)

** De redactie van de Deense krant Jyllands-Posten in Arhus is dinsdag enige tijd ontruimd geweest na een bommelding. Naast het hoofdkantoor in Arhus werd ook de redactie van Jyllands-Posten in Kopenhagen ontruimd. Dat heeft de Deense politie bekendgemaakt. De krant ligt in de islamitische wereld onder vuur na de publicatie afgelopen september van spotprenten over Mohammed. De bommelding was telefonisch binnengekomen. (NU)

** Het Arabische televisiestation Al-Jazeera heeft gisteren nieuwe beelden getoond van de Amerikaanse journaliste Jill Carroll, die op 7 januari in Bagdad werd ontvoerd. Volgens Al-Jazeera pleitte ze op de door haar ontvoerders toegezonden videoopname weer voor vrijlating van Iraakse vrouwen uit Amerikaanse gevangenschap. Haar stem was niet te horen, maar ze was duidelijk aan het huilen. Het Amerikaanse leger liet vorige week vijf vrouwen vrij, maar onderstreepte dat dit niets te maken had met de eisen van Carrolls ontvoerders. In Irak worden o.a. nog twee Duitse technici en vier buitenlandse christelijke hulpwerkers – een Brit, een Amerikaan en twee Canadezen – vermist. (AP, Reuters)

** De nieuwe serie van Gordon en Gerard Joling komt voorlopig niet op televisie. Dat meldt Shownieuws maandag. Reden is Gordons slechte gezondheid. Hij moet rust nemen van zijn arts. ‘Gordon en Joling komen voorlopig niet terug’ De volkszanger keerde eerder deze maand vervroegd terug van Curaçao, waar hij samen met Joling opnamen maakte voor het Talpa-programma ‘Joling & Gordon over de vloer’. Gordon heeft last van reumatoïde artritis, een ziekte die vooral zou opspelen bij stress. De eerste serie van ‘Joling & Gordon’ is als dvd te koop bij Talpa. (Novum)

** Steeds meer mensen luisteren naar Radio Drenthe, zo blijkt uit luisteronderzoek van Intomarkt over de periode november-december vorig jaar. Het martkaandeel van de Drentse omroep lag vorig jaar in die periode op 24,4 procent. In 2004 was dat 16 procent. Radio Drenthe is daarmee nog steeds de best beluisterde zender van onze provincie. In Nederland wordt van de regionale radiostations alleen Radio Noord beter beluisterd.

** De kabelmaatschappijen ALE-Teledis (Luik) en Brutélé (Brussel en Charleroi) kondigen binnenkort de lancering aan van een digitaal basisaanbod. Dat meldt Le Soir. De digitale uitzendrechten van de belangrijkste Belgische en buitenlandse zenders, zoals het Franse TF1, hebben ze al op zak. ,,We zijn in staat digitale televisie op korte termijn te commercialiseren. Het aanbod wordt tegen juni vervolledigd met snelle telefonie en snel internet”, bevestigt André Gillis, de voorzitter van ALE en van de groep GIE, die ALE verbindt met Brutélé. Het boeket kan worden bekeken met een identieke decoder als voor de ontvangst van BeTV. Hij is ook compatibel met het aanbod van die betaalzender. Het apparaat kan zowel worden gekocht als gehuurd. (Standaard)

** De in de Verenigde Staten populaire tv-journalist Bob Woodruff is zondag zwaargewond geraakt bij een aanslag in Irak. Ook Woodruffs cameraman Doug Vogt liep letsel op. Het duo werkt voor nieuwszender ABC en was op pad met een Amerikaanse legereenheid. De aanslag gebeurde nabij Taji. Hun voertuig reed over een explosief en werd na de ontploffing onder vuur genomen. Een legerwoordvoerder bevestigde de aanslag. ABC liet weten dat ,,Bob en Doug” er ernstig aan toe zijn en in een Amerikaans legerhospitaal in Irak worden verpleegd. (ANP)

** Frank Dane volgt Robert Jensen op als presentator van het middagprogramma op Yorin FM. Vrijdag werd bekend dat Robert Jensen niet mee gaat naar SBS, de nieuwe eigenaar van Yorin FM. De afgelopen maanden viel Frank Dane al regelmatig in voor zijn broer Robert Jensen. Vanaf nu zal Frank dus elke werkdag tussen 14:00 en 18:00 uur te horen zijn. Timo Kamst neemt daarmee het programma tussen 18:00 en 21:00 uur van maandag tot en met donderdag over. Wat er met het nachtprogramma van Timo gebeurd is nog niet bekend. (Radiofreak)

** Het Radio 1 Journaal en Langs de Lijn gaan voorlopig nog niet samenwerken in het weekend. Het was eigenlijk de bedoeling dat beide NOS- programma’s vanaf 1 maart gezamenlijk zouden gaan uitzenden tussen 12:00 en 18:30 uur op zaterdag en 12:00 en 19:00 uur op zondag. Het blijkt alleen niet mogelijk VPRO- programma ‘Radio Bergeijk’ een ander uitzendtijdstip te geven. Dat programma wordt nu op zaterdag tussen 13:30 en 14.00 uur uitgezonden. Voorlopig zullen de NOS-programma’s dus nog los van elkaar blijven uitzenden. In het nieuwe seizoen, per 1 september, zal opnieuw een poging gedaan worden de programma’s samen te voegen in het weekend. (Radiofreak)

** Op vrijdag 27 januari meldt een 21-jarige man uit Nijverdal zich bij de politie omdat hij zichzelf had herkend in een uitzending van het opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV-Oost. De man zag zichzelf terug op het beeldmateriaal dat werd vertoond over de vernieling van een slagboom in een parkeergarage in Nijverdal. De dader wist zich niet veel meer te herinneren van de op 3 november 2005 gepleegd vernieling, omdat hij destijds onder invloed van veel alcohol verkeerde. Zijn geheugen werd opgefrist met een proces-verbaal. Ook de rekening van de schade werd hem gepresenteerd. (BON)

** De nieuwe afleveringen van de RTL4-reeks Grijpstra en de Gier, met Jack Wouterse en Roef Ragas, die in maart op de uitzendplanning stond, gaat vooralsnog in de wacht. Acht van de tien avonturen liggen inmiddels trillend van spanning ingeblikt en aan de laatste twee avonturen van deze derde reeks wordt momenteel nog noest gewerkt. Maar de herhalingen van die andere politieserie van Nederlandse makelij, Baantjer, met Piet Römer en Victor Reinier, een van de kijkcijferkanonnen van RTL4, scoren qua kijkdichtheid zo hoog dat RTL4 heeft besloten het herhalen tot in september voort te zetten. In diezelfde maand komen dan ook de afleveringen van Grijpstra en de Gier aan de beurt. (Telegraaf)

** De TROS komt in de week van 6 februari met een thema-weekuitzending van Lingo. De eeneiige tweelingen die vorig jaar deelnamen aan De Tweelingentest doen allemaal mee aan het populaire televisiespelletje, gepresenteerd door Lucille Werner. Deze komt voor een grote uitdaging te staan. Al tijdens de eerste opname kwam een groot verschil met de reguliere kandidaten naar boven. Doorgaans zijn laatstgenoemden echte diehards en spelen het spelletje zonder aarzelen. De tweelingen hadden meestal wel een duwtje in de rug nodig. (Telegraaf)

** De Bayerische Rundfunk (BR), de publieke omroep in de Duitse deelstaat Beijeren, overweegt om de FM-uitzendingen van de klassieke radiozender Bayern 4 Klassik te staken. De FM-frequenties van Bayern 4 Klassik kunnen dan gebruikt worden voor een nieuwe jongerenzender. De voorzitter van de Bayerische Rundfunk, Thomas Gruber, deed deze uitspraken in de krant Rheinischen Merkur. Hij gaf aan dat het te verdedigen is om een nieuwe jongerenzender op de FM-frequenties van Bayern 4 Klassik uit te laten zenden: het publiek van Bayern 4 Klassik luistert momenteel ook voornamelijk via kabel en satelliet en kan daarnaast ook via digitale verspreiding (DAB, Internet) worden bereikt. De Publieke Omroep in Nederland heeft enige tijd geleden ook plannen gelanceerd om verspreiding van de jongerenzender FunX via de FM-frequenties van de klassieke publieke radiozender Radio 4 door te voeren.

** SBS6 gaat verder met het maken van programma’s waarbij mensen een goed gevoel moeten krijgen. De trend van zogenoemde ‘feelgood-tv’ is al langer gaande en is volgens SBS6-programmaleider Tina Nijkamp nog lang niet ten einde. SBS6 komt daarom in de eerste helft van 2006 met een aantal nieuwe programma’s die appelleren aan een prettig gevoel of kijkers het idee geven dat ze hun leven een positieve draai kunnen geven. Dat laatste genre omschrijft Nijkamp als coach-tv. In die laatste categorie begint het commerciële station op 23 februari met ‘De Superhuisvrouw’ (20.30 uur). Lees verder.

** De Britse dj en radiopresentator Judge Jules is dit jaar één van de hoofdacts op Trance Energy. Het is de derde keer dat hij draait op het dance-evenement (in 2001 en 2005 was hij er ook bij), dat plaatsvindt op 11 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Lees verder.

“Eerste divisie wordt dupe Talpa-deal”

Talpa heeft de tv-rechten verworven voor de KNVB-beker. De zender van John de Mol betaalt hiervoor bijna 8 miljoen euro per jaar. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat SBS6 tot op heden voor de cup neertelde. Het contract met Talpa geldt voor drie jaar en loopt tot medio 2009. Komend seizoen doen voor het eerst ook de Europese deelnemers vanaf de tweede ronde mee. Talpa mag tot en met de finale maximaal 22 bekerduels live uitzenden. De KNVB onderhandelt nog met UPC/Chello Media over de mogelijkheid van live uitzendingen achter de decoder. Talpa zal met ingang van komend seizoen ook de eerste divisie overnemen van SBS6. Maar anders dan tot nog toe zal slechts een beperkt aantal wedstrijden in samenvattingen op de televisie te zien zijn. Daarnaast betaalt Talpa ook géén rechtenbedrag voor de eerste divisie. Van SBS6 ontving de CEV iets meer dan één miljoen euro per jaar. Deze zender biedt de kijkers elke vrijdagavond een programma van een uur met samenvattingen van alle wedstrijden. (Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** Het monument voor Theo van Gogh wordt geen cactus. Het wordt ‘De Schreeuw’, een ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman. Iedereen mocht een ontwerp insturen. Onder de 146 inzendingen bevond zich een reeks cactussen, de plant die aan het einde van het interview door Van Gogh op tv door de gast moest worden gekust. Familie en vrienden kozen echter voor de verbeelding van ‘het schreeuwen’ tegenover ‘het zwijgen’. De selectiecommissie ‘Kunstwerk voor Theo van Gogh’ maakt de uitslag vandaag bekend. Het beeld wordt in september in het Oosterpark geplaatst. Aan de buitenzijde van het kunstwerk is het gelaat achterover gebogen en verbeeldt het een schreeuw. Het binnenste silhouet toont het profiel van Theo met gesloten, gesnoerde mond. (Parool)

** Aramiska heeft met onmiddellijke ingang zijn dienstverlening gestaakt. Het bedrijf was een van de pioniers met breedbandinternet via de satelliet. Het bedrijf, met een Nederlandse vestiging in Beesd, heeft zijn klanten inmiddels per mail op de hoogte gebracht van het feit dat vanaf zaterdag de dienstverlening is stopgezet. Klanten hebben dan geen toegang tot internet meer via Aramiska. Het bedrijf begon in 2002 met het aanbieden van satellietinternetdiensten in Nederland. Het richtte zich op gebieden waar mensen geen breedband konden krijgen via kabel of adsl. Ironisch genoeg komt het bericht van Aramiska op hetzelfde moment dat Canaldigitaal en Quicknet aankondigden samen in satellietinternet te gaan. Wat de reden van het besluit van Aramiska is, is niet bekend. Het bedrijf is geheel onbereikbaar voor commentaar.’ (Webwereld)

** Vanaf 2 april is ‘Goede Doelen TV’ te zien via het digitale tv-pakket van kabelaar CAIW. Goede Doelen TV is een initiatief van Your Channels TV, dat werkt aan de oprichting van allerlei televisiekanalen met een specifieke doelgroep. Op de digitale televisiezender zullen 24 uur per dag filmpjes van 150 Nederlandse goede doelen te zien zijn. ,,De goede doelen krijgen gratis 20 minuten tijd. Niet om beelden te tonen van hongerige kinderen en om geld te vragen, maar om te laten zien waar ze aan werken en welke resultaten ze boeken,” zegt Arjen Erkel, mede-oprichter van de tv-zender in Nederland. (o.a. AD)

** Verzenders van e-mails die een snelle reactie willen krijgen op hun vragen, kunnen binnenkort tegen betaling gegarandeerd antwoord krijgen. Hoe meer wordt betaald des te sneller het antwoord binnenkomt. Een antwoord dat bijvoorbeeld twee weken op zich laat wachten, is gratis. Het Nederlandse bedrijf Emaildome gaat bedrijven deze mogelijkheid aanbieden. Volgens directeur Tim Wijnen is het idee niet zo gek als het lijkt. „Veel mensen vinden het de normaalste zaak van de wereld dat ze betalen voor het bellen van een informatienummer. Waarom zou je dat dan ook niet doen voor het snel en toegewijd beantwoord krijgen van een e-mailbericht?” aldus Wijnen. Betalen kan met sms, creditcard, prepaid of 0900-nummer. De kosten hangen af van het gewenste serviceniveau. Voor een reactie binnen een uur is de consument 1,30 euro kwijt. Binnen 4 uur kost 1 euro, binnen een werkdag 0,70 euro en binnen vijf werkdagen 0,40 euro. Voor deelnemende bedrijven heeft Emaildome het voordeel dat de enorme kosten die zijn gemoeid met de behandeling van mails, zo terug kunnen worden gedrongen. Wijnen denkt dat nutsbedrijven, banken, verzekeraars en telecombedrijven deze mogelijkheid zullen omarmen. Volgens hem is de dienst geknipt voor bedrijven als UPC en Scarlet. (o.a Telegraaf)

** De sportredacteuren van de Italiaanse staatstelevisie RAI dreigen met een staking tijdens de Olympische Winterspelen. Ze willen betere arbeidsvoorwaarden en meer personeel. De ontevreden medewerkers gooien de boel gedurende drie dagen plat, voor het eerst op 5 februari. De andere actiedagen vallen waarschijnlijk tijdens de Spelen. De RAI-leiding reageerde gepikeerd op de voornemens omdat de sportredactie van de zender in de laatste tien jaar niet zo sterk bezet is geweest als nu. Vorig jaar legden de cameramensen het werk voor 24 uur neer tijdens het WK alpine ski in Bormio. De voor die dag vastgestelde wedstrijd werd een half uur voor de start afgeblazen en later ingehaald. Eerder deze maand spraken de Italiaanse vakbonden nog met de regering af dat er tijdens de Winterspelen van Turijn (10-26 februari) geen stakingen zouden worden gehouden. Gevreesd werd vooral voor werkonderbrekingen bij de nationale vliegmaatschappij. (ANP)

** Robert Jensen gaat weg bij Yorin FM. Volgens RTL Boulevard gaat Jensen toch niet mee over naar SBS. Het Amsterdamse mediabedrijf kocht de radiozender onlangs. In eerste instantie werd er gezegd dat Jensen de eerste zes maanden mee zou gaan naar SBS. Daarna zou hij kijken of hij bij de zender zou blijven. Robert Jensen was tot aan nu te horen tussen 14:00 en 18:00 uur met het programma ‘Jensen in de Middag’, al liet hij de laatste tijd vaak verstek gaan. (Radiofreak)

Nog geen nieuwe lokatie voor mast Radio Bloemendaal

De veertig meter hoge zendmast die de gemeente Bloemendaal wilde plaatsen op een parkeerterrein langs de Bergweg nabij natuurgebied Caprera ten behoeve van de middengolfzender voor Radio Bloemendaal komt definitief niet op die plek. Een meerderheid in de Bloemendaalse gemeenteraad is tegen. Dat bleek gisteravond. Het college moet een andere oplossing bedenken voor de middengolf zendinstallatie van de gereformeerde zender Radio Bloemendaal. De zendinstallatie staat nu op de Hoge Duin en Daalseweg, op een plek die door omwonenden als bezwaarlijk wordt ervaren door staalkabels en betonblokken in tuinen van omwonenden. Ook stoort de zendinstallatie de elektronische apparatuur in de buurt. De gemeente kwam na wikken en wegen tot de conclusie dat de Bergweg de beste optie was. Tijdens de laatste commissievergadering leek het er nog dat een meerderheid in de raad de Bergweg als locatie wel zag zitten. Maar de laatste week is een lobby op gang gekomen die het tij heeft doen keren. Diverse omwonenden en instellingen lieten geluiden van protesten op het raadhuis horen. De protesten richtten zich vooral op de vermeende verstoring van de mast in het landschappelijke beeld en de mogelijke risico’s voor de gezondheid, zeker als er kinderen in de buurt spelen of verblijven. Het CDA bleef voorstander van verplaatsing naar de Bergweg, maar PvdA, GroenLinks en Liberaal Bloemendaal zeiden af te willen van een middengolfzendinstallatie in de gemeente. Namens de VVD was woordvoerder Van den Berg wel gevoelig voor het argument dat een dergelijke mast eigenlijk niet in een natuurgebied moet staan. Hij zei met het plan ‘in de maag te zitten’. Hij somde vier andere mogelijk alternatieve locaties op, onder meer op de begraafplaats. Wethouder Bruins Slot deelde mee het voorstel Bergweg te schrappen. Het Agentschap Telecom Groningen is binnenkort uitgenodigd om voor- en nadelen van het verplaatsen van een middengolfzender toe te lichten. (via Haarlems Dagblad)

UIT DE MEDIA:

** De Nederlandse Kijkwijzer, die jongeren moet beschermen tegen geweld op televisie, kan een ‘rolmodel’ vormen voor andere Europese landen. Het classificatie-systeem dat (ouders) informeert over de mogelijke schadelijkheid van films, video’s en dvd’s is een voorbeeld voor Europa. Dat concludeert het Duitse Hans-Bredow-Institut uit Hamburg in een studie die het mediaonerzoeksinstituut voor de Europese Commissie heeft gemaakt. Al eerder maakte de Commissie duidelijk dat de ‘co-regulering’ in Nederland waarbij overheid en brancheorganisaties in de televisie-, video- en filmwereld afspraken maken, navolging verdient. (NRC)

** De Tilburgse wethouder Jan Hamming (PvdA) krijgt een eigen serie op de lokale televisiezender TV13. In de aanloop naar de verkiezingen laat Hamming zien wat zijn werk inhoudt. Er worden twintig afleveringen gemaakt, die een minuut of vier gaan duren. Een cameraman die ook werkte voor zenders als TMF en BNN filmt de bezoeken van Hamming door de hele gemeente. Zo komen verkiezings-bijeenkomsten in beeld, debatten, en een politieke kroegentocht. Het privéleven van de PvdA-er komt niet aan bod in de serie want dat wil Hamming niet. (Omroep Brabant)

** Radio TV Noord-Holland gaat samenwerken met stadsomroep Haarlem 105. Vanaf volgende week zaterdag maken de omroepen elk weekend gezamenlijk een weekoverzicht op teevee. Al het nieuws uit de regio Zuid-Kennemerland wordt hierin gebundeld. Het wordt op het kanaal van Haarlem 105 TV uitgezonden. De samenwerking moet leiden tot een betere berichtgeving en een efficiënter gebruik van subsidiegeld. Noord-Holland is niet de eerste regio waar een lokale en een regionale omroep gaan samenwerken. RTV Utrecht, RTV Flevoland en RTV Noord werken eveneens samen met lokale omroepen. (RTV NH)

Luistercijfers: Radio 2 marktleider

Radio 2 heeft het marktaandeel in de periode november – december 2005 zien groeien naar 11,9 procent. In de periode daavoor scoorde de zender 10,0 procent. De cijfers heeft Radio 2 weer te danken aan de populaire Top 2000. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van Intomart GfK. Radio 538 had 10,8 procent (was 11,9). Sky Radio had ook weer succes met haar kerstformat. Het marktaandeel groeide van 9,2 naar 9,8 procent. (via Adformatie)

okt/nov(in%)	nov/dec(in%)
01	Radio 2	10.0	11.9
02	Radio 538	11.9	10.8
03	Sky Radio	9.2	9.8
04	Radio 1	7.6	7.2
05	Radio 3FM	7.1	6.7
06	Radio 10 Gold	5.0	5.1
07	Radio Veronica	5.4	4.8
08	Q-Music	4.1	4.7
09	RTL FM	2.9	2.8
10	Yorin FM	2.8	2.6
12	ClassicFM	2.1	2.3
11	Radio 4	2.2	2.0
13	Arrow Classic Rock Radio	1.9	1.8
14	SlamFM	1.7	1.7
15	747AM	0.8	1.0
16	Arrow Jazz FM	0.8	0.7
17	BNR Nieuwsradio	0.5	0.5
18	KinkFM	0.2	0.2
==	Regio Radio	14.8	14.5
==	Regionale Commercieel Radio	2.6	2.4
==	Overige	6.3	6.2

UIT DE MEDIA

** Twee Arabische tv-zenders zijn in Nederland uit de lucht gehaald, omdat ze aanzetten tot haat. Minister Donner heeft de Iraanse zender Sahar TV1 en de Libanese zender Al Manar verboden. Beide zenders werden via een Franse satelliet naar Nederland doorgezonden. Donner heeft de zenders verboden in het kader van de terrorismebestrijding. Twee andere televisiezenders, uit Iran en Saudi-Arabië worden scherp in de gaten gehouden, omdat ze ook ‘verdacht’ zijn. Het Commissariaat voor de Media heeft samen met Donner bekeken welke zenders haatzaaiend zijn. Om strenger te kunnen optreden,wordt de Mediawet aangepast. (NOStt)

** De vijf grootste Nederlandse kabelbedrijven zijn van plan hun internettelefonienetwerken te koppelen. Hierdoor kunnen de 450 duizend telefonieklanten van de aanbieders gratis met elkaar bellen. Het gaat om de bedrijven UPC, Casema, Multikabel, Essent en CaiW. Volgens CaiW-topman Sikko de Graaf is het door het uitwisselpunt niet langer meer noodzakelijk gesprekken over het traditionele telefoonnetwerk te sturen. De bedrijven kunnen ieder voor zich bepalen hoe duur de VoIP-diensten worden. “Maar het opent de deur naar vrij telefonie en video. Je zult zien dat de kosten van telefonie in Nederland snel zullen dalen”, aldus De Graaf. Het Britse Xconnect en het Amerikaanse Kayote Netwerk zullen het uitwisselpunt gaan bouwen. (Computable)

** Omroep Brabant blijft de best beluisterde radiozender van de provincie. Wel heeft de omroep de laatste twee maanden van het vorig jaar marktaandeel verloren. Het marktaandeel van Omroep Brabant daalde vorig jaar in de maanden november en december van 13,6 procent naar 12,3 procent. Radio 2 en Radio 538 volgen met ieder 11,3 procent. Op de vierde plaats staat Radio 3FM. Omroep Brabant lijkt vooral marktaandeel verloren ter hebben aan Radio 2, Radio 10 Gold en Veronica. Dat zijn zenders die in december met de Top 2000 en andere hitlijsten veel luisteraars trokken. (Omroep Brabant)

** Talpa staakt het wekelijkse programma Hotel Big Brother: Sterren in de stress. In dit programma, dat wekelijks op maandag tussen 20.30 en 21.30 uur te zien was bij de zender, kreeg de kijker een verslag voorgeschoteld van het diner het weekeinde daarvoor. In plaats van Sterren in de stress wordt nu Hotel Big Brother live, gepresenteerd door Caroline Tensen, uitgezonden op de maandagavond. Deze stond tot voor kort geprogrammeerd op de vrijdagavond. Het weblog Talpafan meldt dat de vrijgekomen ruimte vrijdag gebruikt zal worden voor het herhalen van de Amerikaanse serie The 4400. Eind deze week zou het Rode Kruis overigens bepalen of men sowieso wel met Hotel Big Brother doorgaat. (Mediakrant Weblog)

Kranten Wegener over op tabloid, 300 banen weg

Zeven regionale dagbladen van Wegener gaan halverwege dit jaar over op tabloidformaat. Daarbij verdwijnen 300 van de 2.000 banen. Dit heeft de uitgeverij vanmorgen bekendgemaakt. Volgens bestuursvoorzitter J. Houwert komt Wegener tegemoet aan de wens van lezers en adverteerders. Het gaat om de Twentsche Courant Tubantia, De Gelderlander, De Stentor, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, BN/De Stem en de Provinciale Zeeuwse Courant. Samen hebben zij ongeveer 900.000 abonnees. Houwert zegt dat regionaal nieuws eerste prioriteit blijft in de kranten. „Het wordt niet zoals het huidige AD.” In het Algemeen Dagblad staat nu eerst algemeen nieuws en dan binnenlands en regionaal nieuws. „Een regionale krant hoort met regionaal nieuws te openen”, aldus Houwert. Omdat de kranten hetzelfde formaat en dezelfde vormgeving krijgen, kunnen ze met minder mensen worden gemaakt, denkt Wegener. Banen zullen verdwijnen op de redacties en bij de ondersteunende diensten. Houwert sluit gedwongen ontslagen niet uit. (oa. NRC)

UIT DE MEDIA:

** Verouderde apparatuur bezorgt de internetredactie van RTV Noord veel hoofdbrekens. De website van de regionale omroep was gisteren vrijwel de gehele dag niet te raadplegen. Eerder waren de storingen van kortere duur. De site telt maandelijks twee miljoen pageviews en dat noemt RTV Noord-directeur/ hoofdredactuer Roel Dijkhuis een hoog aantal. “Wij willen een nieuwe server waarmee we alle items die wij op radio en televisie uitzenden één op één op de website kunnen zetten.” (DvhN)

** Bij de Nederlandse internetencyclopedie Wikipedia.nl is een moderator, een online discussieleider met technische bevoegdheden, weggestemd door zijn collega’s. Het gaat om Walter van Kalken die regelmatig als een soort woordvoerder van de digitale encyclopedie is opgetreden. Wikipedia wordt door de gebruikers zelf samengesteld en gecorrigeerd. Dit systeem heeft volgens Wiki-fans een groot zelfreinigend vermorgen, maar toch staan er veel fouten op. Van Kalken overtrad de Wiki-regels in zijn strijd tegen ’trollen’; vandalen die de overlegpagina’s bij de encyclopedie misbruiken voor beledigingen, zo meldt hij in een telefonische reactie vanuit Thailand. De moderator ergerde zich zo aan het gebrek aan strenge regels, dat hij vorig jaar demonstratief de blokkade ophief van 35 van die vandalen. Daarmee wilde hij naar eigen zeggen waarschuwen voor de gevolgen van Wikepedia- vandalisme. De moderator werd echter voorgedragen voor schorsing door zijn collega’s. (NRC)

** Magnum, de in de jaren tachtig razend populaire detectiveserie met in de hoofdrol Tom Selleck, komt als film in de bioscoop. Dat meldde het Amerikaanse showbizzblad Hollywood Reporter dinsdag. Selleck speelde in de serie een besnorde privédetective die Hawaii onveilig maakte in een rode Ferrari. Het is nog niet bekend wie hem in de film zal spelen. De bedenker van de serie, Don Bellisario, gaat de film samen met producent Brian Grazer maken voor Universal Studios. Rawson Marshaal Thurber zal de regie voeren. (ANP)

** Herman zoekt chef is de titel van een nieuw RTL 5-programma met de Rotterdamse kookreus Herman den Blijker. Het gezicht achter Herrie in de keuken gaat in een negendelige serie op zoek naar chef-kok voor een nieuw te openen restaurant in Amsterdam. Het is de bedoeling dat acht deelnemers met elkaar de strijd aangaan in een soort kook-Idols. Het nieuwe restaurant komt in de Utrechtsestraat, op de plek waar nu restaurant KLAS is gevestigd.(AD)

** Ster exploiteert vanaf januari ook de landelijke zendtijd van de jongerenzender FunX. Dat is een gevolg van de samenwerking van de zender met BNN. Onder de naam ‘FunX supported by BNN’ zijn FunX en BNN een samenwerkingsverband aangegaan. Daardoor is ook het besluit genomen dat de landelijke verkoop van de reclamezendtijd van FunX via Ster gaat verlopen. Voor de adverteerders die zich op de jongeren richten, biedt de Ster nu een speciaal FunX/3FM jongerenpakket. (Adformatie)

** Tijdschrift Carp presenteert deze week een voorstel voor een nieuw publiek omroepbestel. Het uitgangspunt daarbij is kwaliteit, zonder concessies te doen aan de kijkcijfers. De omroepverenigingen en de reclameblokken van de Ster worden afgeschaft, waarna drie nieuwe multimediale zenders worden gestart: Het NieuwsPlein, Het KinderPlein en Het CultuurPlein. Het NieuwsPlein brengt journaals en actualiteitenprogramma’s, Het KinderPlein biedt tegenwicht aan FoxKids en Nickelodeon met educatieve programma’s van bijvoorbeeld Paul de Leeuw of Bas Haring en Het CultuurPlein biedt kunst met een grote K, een permanent podium voor de culturele wereld. Fadime Orgü, mediawoordvoerder VVD, noemt het plan van Carp ‘prachtig’. ‘Het enige nadeel is dat je in deze opzet veel publiek gaat verliezen.’ Ton Verlind, mediadirecteur KRO: ‘De toekomst is aan scherp geprofileerde zenders. Dat spreekt ons aan in het Carp-plan.’ Eugène Roorda, directeur reclamebureau Roorda: ‘Het Carp-plan ziet er elegant en toekomstbestendig uit. Vooral KinderPlein vind ik een mooi concept.’ (Adformatie)

** Afgelopen maandag heeft de TROS in Thialf te Heerenveen het TROS Muziekfeest op ijs opgenomen. Ook Frans Bauer was van de partij; zijn eerste optreden voor de TROS na de ruzie van een aantal maanden geleden. Het TROS Muziekfeest op het ijs wordt in twee delen uitgezonden. Het eerste deel is te zien op woensdag 1 februari vanaf 20.30 uur op Nederland 2; het tweede deel wordt een week later uitgezonden op woensdag 8 februari vanaf 20.30 uur op Nederland 2. (Omroep Brabant)

** De Iraanse autoriteiten saboteren de Perzischtalige website van de BBC. Dat heeft de Britse omroep dinsdag beweerd. De site www.bbcpersian.com, waarvan per maand gewoonlijk zo’n dertig miljoen pagina’s worden bezocht, krijgt de afgelopen drie dagen aanzienlijk minder bezoekers te verwerken dan normaal. De BBC gaat bij de Iraanse autoriteiten protesteren tegen de gang van zaken. (ANP)

Theo Bouwman verlaat PCM

Bestuursvoorzitter Theo Bouwman van PCM treedt per 1 mei terug. Dit heeft het concern maandag bekendgemaakt. Met het vertrek van Bouwman treedt Philip Alberdingk Thijm (43), de huidige algemeen directeur van de FD Mediagroep, aan als lid van de raad van bestuur. Hij wordt verantwoordelijk voor de dagbladen. Bouwman (61) kwam in 2002 bij PCM (uitgever van onder meer de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw). Hij blijft aan het concern verbonden, mogelijk als commissaris. Alberdingk Thijm vestigde zijn naam als uitgever door een succesvolle overname van BNR Nieuwsradio, waarmee hij de FD Mediagroep uitbouwde tot multimediaal concern. Ook PCM Uitgevers wil actief zijn om de markt van audiovisuele media. De belangrijkste aandeelhouders van PCM, de Britse investeringsmaatschappij Apax en de Stichting Democratie & Media, willen de omzet van het concern door nieuwe overnames sterk vergroten. Apax streeft op termijn een beursgang van PCM na. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Het vaste telefoonnet van KPN wordt niet net zoals het elektriciteitsnet opgesplitst in een een netwerkbedrijf en een bedrijf dat telefoondiensten aanbiedt. Dat zegt minister Zalm van Financiën in antwoord op vragen van de PvdA. Volgens de minister is het opdelen niet nodig omdat er via de kabel en mobiele aanbieder voldoende concurrentie is. Zalm zal zich ook niet verzetten als KPN wordt overgenomen door een buitenlandse onderneming. (ANP)

** Op woensdag 1 februari wijzigt Casema het radiopakket in Katwijk en Valkenburg. De Duitse muziekzender WDR4 komt weer terug op de kabel. De frequentie 105,8 is namelijk vrij gekomen omdat deze niet meer voor doorgifte van kerkradio-uitzendingen wordt gebruikt. De kerkradio-uitzendingen zijn nu op een andere wijze te volgen. Casema stelt namelijk haar kabelnet beschikbaar aan de stichting Intermediair Kerkomroep Nederlanden (sIKN). Deze stichting biedt een zogenaamde kerktelefonie-oplossing aan mensen die niet meer naar de kerk kunnen gaan. Met behulp hiervan is het mogelijk om kerkdiensten uit de ‘eigen’ kerk te ontvangen door middel van een gebruiksvriendelijke radio. (Casema)

** Casema gaat op dinsdag 31 januari in Gorinchem, Giessenlanden, Aalburg, Werkendam en Woudrichem het aantal radiofrequenties uitbreiden. Mede op advies van de Regionale Programmaraad AGGWW worden de zenders Bright FM, Arrow Jazz FM, Concertzender, FunX, Slam!FM, Radio 227, Radio 8FM, Radio Veronica en Juize FM aan het radiopakket toegevoegd. De radiozenders BBC Radio 4 en WDR 3 komen te vervallen. Een aantal radiozenders verschuift naar minder storingsgevoelige frequenties, waardoor deze in een betere geluidskwaliteit kunnen worden doorgegeven. (Casema)

** In navolging van omroep Friesland wil ook RTV Rijnmond een regionale dramaserie gaan brengen. De soap in Friesland is zeer succesvol. Regionale scriptschrijvers worden opgeroepen deel te nemen aan een wedstrijd: het beste plan zal verder ontwikkeld worden tot een voorlopig 12- of 13-delige serie. (AD)

** Het verzoek van Alphen Stad TV en Alphen Stad FM om in de week voor de verkiezingen een rechtstreeks TV-debat uit te zenden is door de gemeente afgewezen. Het was de bedoeling om vanuit het Park Theater een live debat uit te zenden met de lijstrekkers van de verschillende politieke partijen. Het gemeentebestuur ziet echter geen mogelijkheden om het bijbehorende subsidieverzoek in te willigen. Er is daardoor geen geld voor een rechtstreeks debat en ook zijn sommige lijsttrekkers huiverig om aan een dergelijk debat deel te nemen, zo werd de lokale omroep op het stadskantoor meegedeeld. 

** Het langlopende Britse muziekprogramma Top of the Pops is opnieuw in onderhandeling over een Amerikaanse versie. Dat meldde hitschrijver Lou Pearlman gisteren aan The Associated Press. Het programma, waarin elke week de meest populaire artiesten optreden, is al veertig jaar een succes in Groot Brittanië en de formule is verspreid over tientallen landen. Eerdere uitzendingen van Top of the Pops in de VS in 1987 en in 2002 duurden slechts één seizoen. (AP/NRC)

** Gert Timmerman heeft in de nacht van maandag op dinsdag zijn koffers gepakt en boos het Big Brother Hotel verlaten. De 70-jarige zanger uit Overdinkel zette zich de afgelopen anderhalve week vol overgave in voor het Talpa tv-programma om geld in te zamelen voor Mappa Mondo, een tehuis voor doodzieke kinderen van het Rode Kruis. Zo schreef Gert samen met zijn vrouw Babs het Mappa Mondo-lied dat op single uitgebracht zou worden. Dat lied is volgens Babs de inzet van een meningsverschil. ‘Hoe het precies zit, weet ik niet. Maar ik weet wel dat Gert helemaal over de rooie is.’ (Tubantia)

** De Brabantse uitgeversgroep Audax trekt zich terug als hoofdaandeelhouder van het Vlaamse links-satirische maandblad Deng. Audax zou volgens Deng-hoofdredacteur Ilegems niet langer in het blad willen investeren vanwege het slechte klimaat in de tijdschriftenwereld in het algemeen. Ilegems zegt dat zijn blad het afgelopen jaar echter meer lezers en adverteerders heeft getrokken. Cijfers wilde hij maandagavond op de Vlaamse radiozender Studio Brussel echter niet noemen. Ilegems gaat nu op zoek naar een nieuwe investeerder. Audax nam vorig jaar een belang in Deng, dat daarvoor lange tijd noodlijdend was. Deng kwam eerder in de problemen, nadat het symbool Nijntje van Dick Bruna met een bloedende neus op de voorpagina als ‘Lijntje’ was afgebeeld in een artikel over cocaïnegebruik. (ANP/DFT)

SBS6 en Lotto ruziën over Weekend Miljonairs

SBS6 en de Lotto hebben ruzie over het programma Lotto Weekend Miljonairs. Daardoor verdwijnt de show op korte termijn van de buis. Volgens de regionale omroep RTV Utrecht wordt het goedbekeken quizprogramma vanaf eind februari uit het SBS-uitzendschema gehaald. Lotto stelt dat SBS6 het programma van de zaterdagavond wil halen. Daar is de loterij het niet mee eens. Bovendien vindt Lotto het programma nu nog te veel een quiz. De lotto-trekking moet veel prominenter in het programma. SBS6 zegt nog in gesprek te zijn met Lotto over de inhoud, maar wil het programma hoe dan ook behouden. Voorlopig zijn de geplande shows, met presentator Robert ten Brink, geschrapt. (RTL)

Publieke omroep: geen winst uit sms

Belspelletjes leveren de publieke omroepen geen extra inkomsten op. In tegenstelling tot de commerciële zenders mogen de publieke zenders slechts kostendekkend werken. Dat staat in het lijvige boekwerk ‘regeling goed bestuur en integriteit’ dat alle publieke zenders is toegestuurd. Onder het hoofdstuk ‘sms’en en 0900-nummers’ valt te lezen dat de werkwijze volstrekt transparant moet zijn en de verkregen inkomsten niet hoger mogen liggen dan de te maken onkosten. In de jaarrekening dient hierover verantwoording te worden afgelegd. Indien een omroep meer geld binnensleept met een belspel dan de maakkosten bedragen, zal de omroep voor een commissie ter verantwoording worden geroepen. Daar zullen zeer sterke argumenten ter tafel moeten worden gebracht om af te wijken van het protocol. Deze handelwijze verschilt sterk van de commerciële zenders, waar het – veel duurdere – inbellen inmiddels een forse inkomstenbron is geworden. (o.a. Telegraaf)

RTL4 in week 3 marktleider

RTL4 was in week 3 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 16,6 procent. RTL5 kwam uit op 7,4 procent en RTL7 scoorde 4,0. De RTL-zenders komen daarmee samen op 28,0 procent. SBS6 scoorde 10,4, Net5 had 5,0 procent en Veronica 4,4. Samen komen de SBS-zenders uit op 19,8 procent. Nederland 1 had een aandeel van 13,0, Nederland 2 12,4 en Nederland 3 6,3. De publieke zenders hadden daarmee een gezamenlijk aandeel van 31,7 procent. Talpa scoorde 7,2 procent. Spoorloos stond afgelopen week op de eerste plaats in de kijkcijferranglijst. Er keken 2,722 miljoen mensen naar. De Wedstrijden zondag werd bekeken door 2,372 miljoen mensen, gevolgd door Schaatsen WK Sprint heren 1000 meter met 2,157 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op maandag was goed voor 2,147 miljoen kijkers. De huldiging van het WK Sprint schaatsen op zondag trok 2,038 miljoen kijkers. (Adformatie)

Vaticaan bepleit internationale samenwerking rk-televisiezenders

Er is te weinig samenwerking tussen katholieke televisiestations wereldwijd. Dat heeft aartsbisschop John P. Foley, de voorzitter van de Pauselijke raad voor de Media, gisteren gezegd tijdens een voorbereidende bijeenkomst voor het Internationale Congres over Katholieke Televisie, dat van 11 tot 13 oktober 2006 in Madrid zal plaatsvinden. In zijn toespraak zei Foley dat er weliswaar veel initiatieven zijn, maar “vaak onvoldoende bronnen en middelen op het gebied van programmering, financiën en personeel om ze allemaal levensvatbaar te houden.” De aartsbisschop stelde vast dat er nog nauwelijks sprake is van internationale coördinatie en samenwerking. Foley gaf aan zich als voorzitter van de mediaraad verantwoordelijk te voelen voor het plannen en implementeren van die coördinatie en samenwerking. Hij noemde netwerkactiviteiten noodzakelijk om te komen tot gemeenschappelijke wereldwijde programmeringsvormen, het internationaal beschikbaar stellen van trainingsfaciliteiten en het delen van ideeën en programma’s. De aartsbisschop besloot: “Moge onze plannen en het uiteindelijke congres de katholieke televisie helpen om een soort zenuwstelsel voor de Kerk te worden, een systeem dat helpt om de Kerk te informeren en te stimuleren (…) om een steeds perfectere eenheid te vormen en om door te gaan met evangeliseren”. (RKK/KatholiekNederland)

UIT DE MEDIA:

** Kabelaar CAI Bleiswijk gaat vanaf maart digitale telefonie en breedband internet aanbieden via haar kabelnetwerk. CAI Bleiswijk werkt voor de implementatie van deze nieuwe diensten samen met kabelaar UPC. Alle kabelabonnees van de gemeente Bleiswijk krijgen nadat het kabelnetwerk gereed is gemaakt een speciaal aanbod van UPC om over te stappen op digitale telefonie en Chello breedband internet. Naar verwachting wordt dit medio maart verspreid.

** Zenderexploitant Nozema Services heeft een steunzender voor de commerciële radiozender Sky Radio in gebruik genomen op de KPN zendmast nabij Amsterdam RAI. De steunzender is een experiment om na te gaan of de “grootsignaalstoring” rond de KPN zendmast gecompenseerd kan worden. De steunzender zendt uit op de etherfrequentie 101.5 MHz met een vermogen van 40 Watt. (via FMTV)

** De naam Versatel verdwijnt begin volgende maand voor consumenten. De internet- en telecomaanbieder gaat dan verder als Tele2, zo zei een woordvoerster maandag. Tele2 kondigde vorig jaar zomer aan Versatel te willen overnemen. De Zweedse telecomprijsvechter heeft inmiddels het merendeel van de aandelen in handen en voert nog met een groep minderheidsaandeelhouders een gevecht om het resterende deel. De naamswijziging vormt geen probleem, aldus de Versatel-zegsvrouw. In de meeste voetbalstadions, waar Versatel adverteerde voor zijn voetbalproduct, is de Versatel-naam al verdwenen. In totaal moet drie kilometer aan reclameborden worden vervangen door Tele2. (ANP)

** Op donderdag 26 januari wijzigt het radiopakket in Alphen. Op advies van de Brabant Midden Zuid (Essent) komt de populaire radiozender FunX op de kabel (97,0 stereo). Het landelijke jongerenstation Slam!FM wijzigt hierdoor van frequentie (van 97,0 naar 97,4).

** Christon is zaterdagavond weggestemd uit Idols. Hij kreeg slechts 2 procent van de stemmen. Zaterdagavond namen niet drie, maar vier kandidaten plaats op de gevreesde kruk. Christon kreeg slechts twee procent van de stemmen en zag hiermee zijn Idols-deelname eindigen. Ellen, Aäron en Marescha behaalden allemaal 4 procent van de stemmen en zijn volgende week zaterdag wel weer van de partij.

** Streekradio de Wolden heeft een nieuw onderkomen gevonden. Sinds dit weekend zendt de lokale omroep uit vanaf het industrieterrein van Zuidwolde. Voorzitter Tjark van der Berg van de omroep is blij met het nieuwe onderkomen. Er is nu een grote ontvangsthal, waardoor ruimte ontstaat voor live-optredens, er zijn nieuwe studios en medewerkers kunnen in een aparte studio uitzendingen voorbereiden. (RTV Drenthe)

** Een verslaggeefster die undercover een baantje probeerde te krijgen bij de officiële residentie van de Britse koningin Elizabeth,is door de mand gevallen.De journalist van News of the World werd volgens het blad ontdekt terwijl ze onderzoek wilde doen naar de veiligheid op Buckingham Palace. De 25-jarige Bethany Usher was nog niet aan de slag gegaan,maar werd aangehouden toen ze op het paleis kwam voor een sollicitatiegesprek.Ze zou daar valse gegevens hebben opgegeven. In 2003 lukte het een journalist wel om undercover tot de huishouding van de koningin door te dringen.’Lakei’ Ryan Parry van de Daily Mirror onthulde onder meer welke tv-programma’s de koningin graag keek en wat ze at. (NOStt)

** „Hij komt bij mij werken!” gekscheert John de Mol als RTL-baas Fons van Westerloo hem omhelst en feliciteert met zijn eretitel Omroepman van 2005. Een tikje overdreven wellicht, maar de bekroonde mediatycoon snapt niks van de gelatenheid van ‘de gevestigde orde’. Concreet: het niet bieden op de voetbalrechten voor Oranje-uit en de KNVB-beker door de overige tv-media. „Ik ben zeer verbaasd. Dat trekt toch altijd veel kijkers. Op deze manier maken ze het Talpa wel heel erg makkelijk”, grijnst De Mol. Lees verder via (Betaalde toegang) Telegraaf)

Reclamevrije omroep stuit op verzet

De Tweede-Kamerfracties van D66 en CDA willen praten over de mogelijkheid om de publieke zenders reclamevrij te maken. De omroepen moeten daarvoor met 200 miljoen euro uit de schatkist worden gecompenseerd. Vice-premier Zalm liet gisteren na afloop van het kabinetsberaad weten hier niets voor te voelen. In het ‘paasakkoord’, dat vorig jaar door de coalitiepartners is gesloten na het aftreden van vice-premier De Graaf (D66), zijn afspraken over de omroep gemaakt. Zalm liet weten geen enkele reden te zien om opnieuw te gaan praten over dat akkoord. Een meerderheid voor een reclamevrije publieke omroep tekende zich al eind vorig jaar af tijdens de debatten over de mediabegroting. Naast CDA en D66 is ook de VVD voorstander van het idee, maar dan wel in een bestel met twee in plaats van drie openbare netten. De publieke omroep staat vooralsnog niet te juichen bij het plan om reclame af te schaffen. ,,Als dat gebeurt, gaat het reclamegeld naar de commerciële zenders. Daardoor wordt onze concurrentie sterker en is bij wijze van spreken Talpa 2 binnen de kortste keren een feit,” liet een woordvoerder weten. (AD)

UIT DE MEDIA:

** Annemieke Besseling is vanaf 1 april hoofdredacteur van het Brabants Dagblad. De 41-jarige inwoonster van Den Dungen is daarmee de eerste vrouwelijk hoofdredacteur van een Nederlandse krant. Besseling is de opvolger van Tony van der Meulen. Die doet een stapje terug en gaat columns schrijven, meldde de krant zaterdag. (Omroep Brabant)

** De commerciële radiozender Wereldstad Radio zegt een kort geding aan te spannen tegen kabelaar Casema. Volgens Wereldstad Radio zou de kabelaar valse beloftes hebben gedaan voor doorgifte van Wereldstad Radio via haar kabelnet. Wereldstad Radio is een nieuwe commerciële radiozender die zich voornamelijk richt op Nederlandstalige muziek. De Programmaraad van Eemland (Amersfoort en omgeving) heeft onlangs Wereldstad Radio geadviseerd in het verplichte basispakket. Het is niet duidelijk of Casema in het verzorgingsgebied van de Programmaraad Eemland wel overgaat tot doorgifte van Wereldstad Radio.

** Essent Kabelcom zal dit voorjaar haar consumentenprodukten voortaan onder één merknaam onderbrengen: @Home. Thans gebruikt het kabelbedrijf deze merknaam alleen voor haar internetprodukt. Reden voor de kabelaar om tot een merk te komen is de wens om duidelijker naar de consument over te komen. Ook het digitale televisieprodukt dat thans de naam TV Home draagt, zal dan de naam @Home krijgen. De naam Essent Kabelcom blijft als bedrijfsnaam van kracht, zo meldt woordvoerder Jan Bakker aan DutchMedia. Voor de zakelijke markt introduceert Essent Kabelcom de merknaam @Work. Essent Kabelcom is met 1,8 miljoen kabelabonnees actief in Noord-/Oost en Zuid-Nederland en daarmee de tweede kabelaar van Nederland. (Dutchmedia)

Lokalo Westland in gesprek met kabelaar CAIW

De Westlandse lokale omroep WOS onderzoekt een verregaande samenwerking met kabelmaatschappij CAIW. Door tegenvallende reclame-inkomsten is de WOS de afgelopen jaren in de problemen geraakt. Een onderzoek heeft uitgewezen dat de lokale omroep voor Westland, Midden-Delfland en Maassluis in de huidige vorm niet kan blijven voortbestaan. Daarom wordt nu onderzocht of het personeel en de productie van de radio- en televisie-uitzendingen kunnen worden ondergebracht bij CAIW. Uitgangspunt daarbij is dat de journalistieke onafhankelijkheid van de WOS voorop blijft staan. (via RTV West)

John de Mol opnieuw Omroepman van het Jaar

John de Mol is door de redactie van vakblad Broadcast Magazine tot Omroepman van het Jaar 2005 uitgeroepen. Dat bleek vrijdag tijdens een bijeenkomst in Bussum. De bladenmakers kozen voor de 50-jarige mediaondernemer omdat hij volgens hen met de komst van Talpa een onuitwisbaar stempel drukte op het afgelopen jaar. Dat hij dezelfde prijs al eens kreeg in 1999, was voor Broadcast geen reden om De Mol niet opnieuw te onderscheiden. Destijds werd hij gelauwerd voor het succes van Big Brother. Ditmaal was het opzetten van Talpa en de enorme impact die die zender had reden hem een holografisch kunstwerk te overhandigen. ,,Ondanks het ‘alles is te koop’-imago, de bijbehorende antistemming en de bekende aanloopproblemen is Talpa TV in vijf maanden tijd uitgegroeid tot een fenomeen, waarnaar in het (commerciële) buitenland even jaloers als bewonderend wordt gekeken. Bovendien werkt De Mol ook op andere terreinen (radio, internet) voortvarend aan wat wel eens heel snel kan uitgroeien tot een sterk en wijdvertakt media-imperium”, staat in het juryrapport. Volgens de redactie van Broadcast Magazine is het gemakkelijk schouderophalend of meewarig te doen over de totale kijkcijferbalans van Talpa. Er zijn immers nog veel programma’s die (ver) onder de maat scoren. ,,Diverse programma’s zijn al mislukt of scoren niet, maar feit is ook dat de zender ruim op koers zit om dit voorjaar die beloofde 10 procent marktaandeel waar te maken. Bovendien – en daarvoor verdient de Omroepman van het Jaar zeker meer krediet dan hij nu krijgt – is er wel erg weinig oog voor de vernieuwende impuls die de nieuwkomer nastreeft”, aldus de journalisten. (ANP)

NF.TV start binnenkort uitzendingen via CAIW

Televisiestation NF.TV (New Format Television), dat momenteel uitzendt via beeldschermen in kantines van instellingen voor hoger onderwijs, wil haar diensten ook gaan aanbieden via de digitale tv-pakketten van de kabelaars. NF.TV kan op dit moment bekeken worden door ongeveer 250.000 studenten in de kantines van zo’n veertig locaties voor hoger onderwijs. De zender doet daarmee aan het zogenoemde narrowcasting, het uitzenden op een specifieke plek, of voor een specifieke doelgroep. NF.TV heeft een basisprogramma dat overal wordt uitgezonden. Deze programmering bestaat voor het grootste gedeelte uit muziekvideo’s en filmtrailers. Daarnaast wordt er om de zoveel tijd ingebroken op die programmering voor een kwartier ‘lokale’ onderwerpen. Het is de bedoeling dat NF.TV in 2006 ook buiten hogeschool- en universiteitskantines te zien zal zijn. Op internet, maar ook op de kabel, zodat de zender op de reguliere tv te bekijken is. Binnenkort start NF.TV proefuitzendingen via het digitale tv-pakket van kabelaar CAIW. Wanneer de proef aanslaat zal NF.TV wellicht ook via andere kabelaars te zien zijn.

“Omroep nog dit jaar reclamevrij”

De regeringsfracties CDA en D66 willen de publieke omroep nog dit jaar reclamevrij maken. Ze willen daarvoor 200 miljoen uit de meevallers reserveren. CDA-woordvoerder mediabeleid Joop Atsma wil overleg in de coalitie over een snelle invoering. Steun van de derde coalitiepartij, de VVD, vindt hij daarvoor een voorwaarde. „Een reclamevrije omroep is niet wat we hadden afgesproken in het paasakkoord van vorig jaar. Het betekent dat we van coalitie-afspraken zouden afwijken.” Zijn VVD-collega Fadime Örgü toonde zich gisteren verrast. Tot nu toe waren de twee partijen nog niet verder gegaan dan het idee om na de verkiezingen, tijdens de formatie van een nieuw kabinet, te kijken naar een reclamevrije omroep. De liberalen willen al veel langer reclame van de publieke netten weren, maar dan moet één televisiezender verdwijnen. De coalitiegenoten vinden dat niet aanvaardbaar. CDA-fractievoorzitter Verhagen stelde gisterochtend voor de EO-radio niet meer te verwachten dat de in het paasakkoord aangekondigde hervorming van de publieke omroep nog deze kabinetsperiode tot wet zal worden verheven. Vorige maand al zei VVD-fractievoorzitter Van Aartsen spijt te hebben van de afspraken. Een reclamevrije omroep zou het CDA helpen in het verzet tegen de plannen van de Raad van bestuur van de publieke omroep om de televisiezenders te herprofileren. Het CDA is daar tegen, omdat daarin niet de omroepverenigingen voorop staan, maar het profiel van de zenders: één voor verstrooiing, één voor verdieping en een jongerenzender. Atsma: „Als we de reclame vervangen door een hogere overheidsbijdrage is er geen noodzaak meer voor die plannen.” (Trouw)

VRT in digitaal satellietaanbod TV Vlaanderen

De VRT heeft voor vier jaar een samenwerkingsakkoord ondertekend met TV Vlaanderen, een nieuw digitaal satellietplatform om televisie en radio te ontvangen. De commerciële lancering van TV Vlaanderen is voor het eerste kwartaal van dit jaar voorzien. De overeenkomst is gesloten voor de ontvangst van Eén, Ketnet en Canvas. “Het is voor beide partijen een verdere stap in het uitbouwen van digitale televisie in Vlaanderen”, luidt het persbericht. De drie Vlaamse zenders zullen ook aangeboden worden via CanalDigitaal, het Nederlandse zusterbedrijf van TV Vlaanderen. “Het aantal satellietkijkers blijft wereldwijd sterk groeien. Het gemak, de kwaliteit, het zenderaanbod en de prijs zijn immers aantrekkelijk”, legde directeur Kurt Pauwels bij de voorstelling van het platform in november uit. TV-Vlaanderen maakt voor de uitzendingen gebruik van Astra, de grootste aanbieder van satellietelevisie in Europa. Vlaanderen is traditioneel een land van kabeltelevisie, geeft Pauwels toe. Toch hoopt hij over enkele jaren 100.000 Vlaamse abonnees te hebben. (VRT)

Nozema Services blijft radiozenders PO exploiteren

Publieke Omroep is voornemens het dienstverleningscontract voor het uitzenden van vier landelijke FM-netten en een Middengolfnet aan Nozema Services te gunnen. Het huidige contract op basis waarvan Nozema Services al de uitzendingen van de Publieke Omroep via deze zendernetten verzorgt, loopt binnenkort af. Met het nieuwe contract, dat ingaat op 1 juli 2006 zal Nozema Services de dienstverlening blijven uitvoeren tot 31 augustus 2010. Het gaat hierbij om het uitzenden van de radioprogramma’s via de landelijk dekkende FM-netten voor Radio 1, Radio 2, Radio 3FM, Radio 4 en het Middengolf zendernet voor Radio 747. Op 18 november 2005 sloot de offertetermijn van de Europese aanbesteding. Van alle inschrijvers kwam Nozema Services als beste uit de bus op basis van de kwalitatief beste oplossing en de economisch meest voordelige aanbieding. “We zien deze uitslag als een bevestiging van het hoogstaande niveau van onze dienstverlening”, aldus Rob Timmermans, Algemeen Directeur van Nozema Services. (Persbericht Nozema Services)

UIT DE MEDIA:

** De rechtsonzekerheid van een aantal commerciële en lokale radio’s blijft bestaan na de schorsing van het Vlaamse frequentieplan door de Raad van State. Maar de Vlaamse regering is niet van plan om zich daarbij neer te leggen. “Het plan blijft overeind. We zetten de procedure bij de Raad van State voort en leggen onze argumenten op tafel”, klinkt het op het kabinet van minister van Media Geert Bourgeois. Eind vorige maand werden in totaal 146 van de 365 Vlaamse frequenties geschorst na een klacht van de RTBF en de Franse Gemeenschap. (VRT)

** In Duitsland is JobTV24 gelanceerd, de eerste Europese tv-zender die zich richt op werkzoekenden. Het commerciële station wordt gefinancierd door het Duitse bedrijfsleven en de tv-wereld. Op het commerciële JobTV24 worden, net als in de krant en op vacaturesites, beschikbare banen getoond. Ook worden tips gegeven, is er een sollicitatietraining en zijn programma’s voor starters op de arbeidsmarkt te zien. In Duitsland zijn jaarlijks één miljoen vacatures. Er zijn 4,5 miljoen werklozen. (via Essent)

** Meindert Landsmeer is de nieuwe baas van SBS Productions. De zender hult zich in nevelen over de reden van het vertrek van Landsmeers voorganger, Pieter Haasnoot. „Pieter geeft niet langer leiding aan SBS Productions, maar het is niet gezegd dat hij weggaat bij ons bedrijf”, aldus een zegsman. SBS Productions moet ook bezuinigen. „Het gaat om enkele procenten. Het voortbestaan van Actienieuws, Shownieuws en Hart van Nederland staat niet ter discussie.” Onder het personeel heeft het nieuws tot onrust geleid. SBS: „Mensen hoeven zich geen zorgen te maken over hun baan. En het vertrek van Haasnoot staat los van de bezuinigingen.” (Telegraaf)

** Een nieuw Nederlands tv-station over lifestyle gaat morgen online van start: Interned1.tv. De zender komt wekelijks met korte tv-programma’s over wonen, koken, tuinieren en trends. Dat meldt initiatiefnemer Maurice Hirschhaut aan Emerce. Elke zaterdag komen er nieuwe programma’s online, die behalve te streamen ook te downloaden zullen zijn. Op termijn komt er ook videopodcasting. (via Adformatie)

** RTL FM is niet erg blij met de aankondiging van Sky Radio om overdag geen dubbele platen meer te draaien. Dit zei directeur radio Arthur Weijers tegenover RTL Boulevard. Het idee van Sky Radio lijkt erg op de ‘Muziekgarantie’ van RTL FM. Weijers zegt in een reactie: “Ik denk dat de muziekvariatie van RTL FM iets sterks is wat we in de markt hebben gezet. En daar heeft Sky last van.” Carlo de Boer reageert hier laconiek op: “We roepen wat we al heel lang doen, een gevarieert radiostation zijn. Als de concurenten dat niet leuk vinden dan vinden ze dat niet leuk, daar zitten wij niet mee.” (via Radiofreak)

“BBC kaapt adressen websites”

De Britse publieke omroep BBC is onder vuur komen te liggen nadat bekend werd dat de organisatie ongeveer 200 adressen voor websites heeft geregistreerd, zonder die te gebruiken. Dat meldt de Guardian vandaag . Het gaat, naast voor de hand liggende domeinnamen als bbcawards. com en bbcstreaming.com namelijk ook om internetadressen als pcforpeanuts.co.uk, tv1.co.uk en theslate.co.uk. Slate is een Amerikaans online magazine dat al bestaat sinds 1996. De BBC stelt in een reactie dat de adressen zijn geregistreerd om misbruik van de merknaam van de organisatie te voorkomen. Met die verklaring neemt de British Internet Publishers Alliance (BIPA), waarbij de meeste Britse media zijn aangesloten, echter geen genoegen. Het merendeel van de domeinnamen zou niets met de BBC te maken hebben. Verder zou het zou onoorbaar zijn als de BBC iets verdient met het doorverkopen van sites die zijn gekocht met kijk- en luistergeld, aldus een woordvoerder van de (BIPA). Daarom wordt onmiddellijke vrijgave van de domeinnamen geëist. In juli 2005 raakte de BBC ook al in opspraak vanwege zijn activiteiten op internet. Na een rapport van de regering werd een aantal websites uit de lucht gehaald. Daarvan werd de inhoud te commercieel geacht. (NRC)

UIT DE MEDIA

** Kabelaar CAIW verlaagt per 1 april 2006 de tarieven van de internetabonnementen drastisch. Alle abonnementen, op één na, worden tot wel een derde goedkoper. Tevens introduceerde de internetprovider in januari een fair use policy voor het dataverkeer. Klanten die onevenredig veel downloaden krijgen voortaan niet meer automatisch een factuur, maar worden benaderd met een interessante aanbieding. Daarnaast is de snelheid van het meest populaire abonnement verhoogd. Hiermee wil de provider zijn marktpositie verstevigen.

** Peter Teekamp heeft een nieuw contract tot 2009 getekend bij Radio Veronica. Peter is vanaf de start, op 31 augustus 2003, betrokken bij het radiostation met de beste 80’s & 90’s hits. Hij begon in het weekend met het programma ‘De Nummer 1 Show’, maar is inmiddels al geruime tijd iedere werkdag tussen 19.00 en 21.00 uur te horen met het succesvolle programma ‘Veronica’s Top 40 Hitdossier’. In dit programma behandelt hij iedere avond een Top 40 uit dezelfde week uit de jaren ’80 of ’90. Daarnaast behandelt hij ook het nieuws uit die periode in het Veronica Popjournaal. ‘Veronica’s Top 40 Hitdossier’ is nummer twee bij mannen 20-49. (Persbericht)

** Voormalig journaalpresentator Charles Groenhuijsen eist naast een ontslagvergoeding van acht ton ook nog geld van de NOS, omdat die omroep post heeft achtergehouden. Groenhuijsens advocaat noemt dat in strijd met de cao en goed werkgeverschap. Hoe hoog het extra bedrag moet zijn, wil de advocaat nog niet zeggen. Volgens Groenhuijsen werden onder meer verzoeken voor schnabbels rechtstreeks naar de hoofdredacteur gestuurd. Voor collega’s als Sacha de Boer en Philip Freriks golden bovendien andere regels. (Via Essent)

** Ster kondigt speciaal in een persbericht het startschot aan (18januari) voor de verkoop van reclamezendtijd voor het WK 2006. ‘Het WK Voetbal is een evenement van formaat. De oranjekoorts begint in feite nu al. Adverteerders willen met hun campagne aanwezig zijn tijdens dit topevenement. Door de tarieven al in januari te publiceren, bieden we alle adverteerders en mediabureaus de kans het WK Voetbal tijdig op te nemen in het mediaplan’, aldus Ster-directeur Arian Buurman. Ster biedt diverse inkoopmogelijkheden aan; crossmediaal of per mediumtype, voor grote en kleine budgetten. Alle WK-aanvragen die voor 22 februari worden ingediend, zal Ster met voorrang behandelen. (Adformatie)

** Mensen die zondagavond per telefoon meededen aan een belspel van SBS 6 tijdens de dartsfinale, waren bij voorbaat kansloos: door een technisch mankement konden zij niet op het juiste antwoord stemmen. Dik Bruynesteyn tekende in de uitzending een portret van een darter. Kijkers konden raden wie dat was en per sms of telefoon meedoen. Voor de sms’ers verliep alles foutloos, maar bij de bellers behoorde het juiste antwoord (Jelle Klaasen, antwoord B) niet tot de keuzemogelijkheden. De zender verontschuldigt zich voor de gang van zaken en wil de gemaakte belkosten vergoeden. Meer informatie is te vinden op www.sbs6.nl of via SBS 6-text, pagina 286. (Telegraaf)

Joop van den Ende stapt in media

Joop van den Ende, ooit een van de twee grote mannen achter televisieproducent Endemol, gaat weer geld steken in mediabedrijven. Met zijn pas opgerichte investeringsmaatschappij Van den Ende & Deitmers wil hij de komende jaren 150 miljoen euro investeren in middelgrote, veelbelovende bedrijven, onder meer in de media. Van den Ende (63) verdiende zes jaar geleden ruim 1,4 miljard euro met de verkoop van Endemol aan het Spaanse bedrijf Telefónica. Hij had zich toen als directeur al teruggetrokken. Met de Spanjaarden sprak hij af dat hij zich voorlopig niet op de televisiemarkt zou begeven. Dat anti- concurrentiebeding liep 1 januari af. „Joop mag op tv-gebied weer alles doen”, zegt zakenpartner Hubert Deitmers, die van 1995 tot vorig jaar in de raad van bestuur van Endemol zat. Het crossmedia-fonds van de nieuwe investeringsmaatschappij richt zich niet louter op mediabedrijven, maar ook op de daaraan gerelateerde sectoren internet, telecom en technologie. „Alles kruipt naar elkaar toe”, licht Deitmers toe, die het bedrijf gaat leiden. „De afnemers van toen, zoals de kabelbedrijven, zijn nu onze concurrenten.” Een tweede fonds van Van den Ende & Deitmers zal zich storten op middelgrote West-Europese bedrijven zonder beursnotering. Daarmee onderscheidt Van den Ende zich van oud-compaan John de Mol, die met Talpa Capital vooral in beursfondsen belegt. De komende vijf jaar verwacht de investeringsmaatschappij in 20 tot 25 bedrijven te kunnen investeren. Een rendement van twintig procent per jaar moet haalbaar zijn, zegt Deitmers, maar het gaat het tweetal vooral om veelbelovende bedrijven te helpen expanderen. „Daar hebben we bij Endemol ervaring in opgedaan.” Van den Ende wil behalve geld ook die expertise en „passie” inzetten. „Ik ben ervan overtuigd dat die combinatie een enorme impuls kan betekenen voor de bedrijven waarin wij zullen investeren.” (NRC)

Cohen: media te fel

Burgemeester Cohen van Amsterdam begrijpt Marokkaanse jongeren die vinden dat ze niks goed kunnen doen in de media. Dat zegt hij vandaag in NRC Handelsblad. Cohen: „Uiteraard moeten media verslag doen. Maar het gaat mij om de nuance. Je moet je steeds de vraag stellen of iets niet wordt overdreven. Als ik zie dat het bij een aantal kranten voorpaginanieuws is dat ik een keer de stadsdeelvoorzitters bij elkaar roep, dan vind ik dat wel ver gaan.” Cohen zegt dat de aandacht van de media voor het stadsdelenoverleg vergelijkbaar was met de persconferentie over het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima. Cohen: ,,Dan denk ik: jongens wacht nou even.” Volgens hem hebben media weinig aandacht voor goed nieuws. „Als ik zeg dat er wel meer incidenten zijn geweest, die ook zijn opgelost, haalt dat de krant niet.” (NRC)

UIT DE MEDIA:

** De Arabische zender Al-Jazeera eist inzage in een Brits document. Hierin zou president Bush tegenover de Britse premier Blair hebben gesuggereerd dat het televisiestation moet worden gebombardeerd. Dat meldt Trouw. De Britse regering heeft de eis naast zich neergelegd. Volgens een woordvoerder van Blair is het niet de gewoonte om verslagen van gesprekken aan de buitenwacht te overhandigen. De woordvoerder benadrukte dat er in het document niet over een bombardement van Al-Jazeera wordt gesproken. (Via Essent)

** De Noordelijke Dagblad Combinatie, de Wegener-dagbladen, de HDC-bladen, Media Groep Limburg en Het Parool gaan samen rondom het WK voetbal de site HetOranjeplein.nl. verzorgen. De site biedt informatie over het Nederlands Elftal en het WK en daarnaast veel interactieve toepassingen. Naast de deelnemende krantenbedrijven zijn Wegener Multimedia, video-productiebedrijf Hawkeye Media House en de GPD partners in het project. (Adformatie)

** De rode O in het nieuwe logo van de NOS is niet nieuw, maar werd al in 2002 officieel geregistreerd door het softwarebedrijf Dotcomschool in Zeewolde. Dat beweert directeur Marten Schiphof, oorspronkelijk afkomstig uit Sint Jacobiparochie. De NOS is zich van geen kwaad bewust. Volgens Flore Kraaijeveld, woordvoerder van de NOS, is er geen enkele sprake van kwade opzet. Rode O’s komen nu eenmaal veel voor, onder meer in Duitsland. ,,En de decorafdeling van de NOB voerde vijftien jaar geleden al een rode O.” (LC)

** BNN oogst veel kijkers en goede kritieken met De Lama’s, maar het lijkt erop dat de jongerenzender met een overtreffende trap komt van het stand-up comedy-programma: De Kannibalen. Hierin moeten Eric Corton, Horace Cohen, Jeroen van Koningsbrugge, Eva van der Gucht en andere acteurs improviseren met verknipte krantenberichten. BNN heeft namelijk een paar namen en gebeurtenissen vervangen. Zo kan het in De Kannibalen gebeuren dat Bin Laden meedoet aan een bloemencorso of Angelina Jolie trouwt met Britney Spears. Het team dat hier het beste invulling aangeeft, wint De Kannibalen. Vanaf 27 februari op BNN, waar anders zou ik haast zeggen. (Zappen.blog.nl)

** De Arabische televisiezender Al-Jazeera heeft dinsdagavond een twintig seconden durende video van de in Irak gegijzelde Amerikaanse journaliste Jill Carroll uitgezonden. Volgens de zender was bij het filmpje een boodschap gevoegd, waarin stond dat de Amerikaanse zal worden gedood als de Verenigde Staten niet binnen 72 uur vrouwelijke gevangenen vrijlaten in Irak. Al-Jazeera wilde niet zeggen hoe het aan de videotape was gekomen. In een eigen verklaring riep de zender de ontvoerders van Carroll op om haar te laten gaan. Op video was Carroll te zien, gezeten voor een witte achtergrond. Zij praatte, maar haar stem was niet te horen. Van de 28-jarige freelance-verslaggeefster van The Christian Science Monitor was niets meer vernomen sinds zij 7 januari in de Iraakse hoofdstad Bagdad werd ontvoerd, kort nadat zij het kantoor van een soennitisch politicus had verlaten. Haar tolk werd tijdens de ontvoering doodgeschoten.

** Het RTL4-programma ‘Looking good’ gaat verder zonder Mariska Hulscher. Dat vertelt de 41-jarige presentatrice dinsdag in ‘RTL Boulevard’. De sponsoren zouden niet verder willen met haar. Het lifestyle-programma wordt gesponsord door de Gezamenlijke Nederlandse Kappers en de Samenwerkende Modewinkels. Vorige maand heeft Hulscher nog ‘een heel prettig etentje met de sponsors gehad’, vertelt zij. “Toen vertelden zij dat ze het format wilden omgooien, maar over mijn rol hebben ze niets gezegd.” Hulscher vindt dat ze het gewoon met haar hadden kunnen bespreken. “Ik ben geen watje.” (Nieuws.nl)

Uitwedstrijden Oranje tot 2010 bij Talpa

Tv-zender Talpa heeft overeenstemming bereikt met de KNVB over de uitzendrechten van een groot aantal wedstrijden van Jong Oranje en het Nederlands Elftal. Talpa zend de uitwedstrijden van het Nederlands Elftal uit, die worden gespeeld in de kwalificatierondes naar het EK in 2008 en het WK in 2010. Daarnaast gaat het om de kwalificatie- en oefenwedstrijden, zowel uit als thuis, die Jong Oranje speelt op weg naar de Europese Kampioenschappen van 2006, 2007 en 2009. Tot slot vallen ook de duels op weg naar de Olympische Spelen 2008 binnen het pakket. Talpa is nog in onderhandeling met de overkoepelende voetbalorganisatie UEFA over de uitzendrechten van de Europese eindtoernooien die Jong Oranje in 2006 en 2007 speelt. De NOS meldde gisteren dat het heeft besloten ook niet mee te bieden op de tv- rechten van de KNVB-beker en de eerste divisie. Eerder maakte de NOS bekend niet mee te doen in strijd om de rechten van de uitwedstrijden van het Nederlands elftal, die nu dus naar Talpa gaan. ‘Het budget van de NOS is in drie jaar tijd met 20 procent afgenomen. Dit heeft uiteraard ook aanzienlijke gevolgen voor de aanschaf van sportrechten’, zegt NOS-directeur Gerard Dielessen tegen het ANP. (Adformatie)

Scarlet wint twee Loden Leeuwen

Telecomaanbieder Scarlet is een ster in het maken van slechte reclames. Het bedrijf ontving maandagavond tijdens het tv-programma Radar twee Loden Leeuwen voor meest irritante reclames. Ongeveer 65.000 mensen hebben hun stem uitgebracht. Radar reikt ieder jaar een Loden Leeuw uit voor de meest storende reclame en voor de meest irritante BN-er in een reclame. De commercial van Scarlet met een jong meisje in een erotische pose was volgens 36 procent van het publiek het slechtste, op de hielen gevolgd door Frisk (jongen met lange tepels) en UPC (vrouw roept vanuit tv om Hans). Beau van Erven Dorens is volgens 40 procent van het publiek de meest irritante BN-er in de commercial van Scarlet waarin hij in zijn onderbroek en cowboylaarzen het bedrijf aanprijst. De tweede plaats was voor Gordon en Gerard Joling die als echte diva’s Knorr Wereldgerechten aanprijzen. Vorig jaar was de reclame van ‘leningman’ Frits Bom het meest irritant. De vervelendste BN-ers waren de Tokkies in de reclame van Chello. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** De Amerikaanse nieuwszender CNN mag terugkeren in Iran. President Mahmoud Ahmadinejad van de islamitische republiek heeft de excuses van de omroep geaccepteerd. Maandag nog reageerde Teheran woedend op CNN-berichtgeving over een persconferentie die Ahmadinejad zaterdag gaf. De tolk van CNN zou daar de woorden van de president hebben verdraaid. Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA zei Ahmadinejad dat Iran het recht op het vreedzame gebruik van kernenergie niet kan worden ontnomen. De CNN-tolk zou daarvan hebben gemaakt dat ”het gebruik van kernwapens” een Iraans recht is. CNN heeft geen medewerkers die permanent in Iran zitten, mede als gevolg van eerdere problemen met de Iraanse autoriteiten. De zender bood maandag bij monde van een woordvoerder excuses aan voor de ”foute vertaling”. (ANP)

** Raadsleden van de SGP op Urk werken voortaan mee aan televisie-interviews. Tot op heden weigerden ze dat uit geloofsovertuiging. Ze waren niet tegen het medium, maar konden zich niet vinden in de aard en inhoud van sommige programma’s. Nu de landelijke SGP heeft besloten om wel op TV te verschijnen, volgt het bestuur van de SGP op Urk deze keuze.

** Sky Radio wil haar muziekaanbod gevarieerder maken. De zender is daarom een campagne gestart: ‘Meer muziek, meer variatie’. Luisteraars krijgen met ingang van deze week een plaat maximaal één keer te horen tussen 9 uur ’s ochtends en 17 uur ’s middags. Concurrent RTL FM biedt al sinds vorig jaar deze ‘Muziekgarantie’. De zender draait tijdens werkuren nooit twee keer dezelfde plaat. Sky Radio heeft sinds de nieuwe frequentieverdeling te kampen met dalende luistercijfers. Inmiddels staat het marktaandeel stabiel op 9,2 procent.

** SBS6 heeft het bestaande contract met het dartstoernooi Lakeside uitgebreid. De bestaande driejarige overeenkomst is omgezet in een contract voor vier jaar. Verder verwierf de zender de rechten om de dartsbeelden ook te gebruiken voor (digitale) betaalkanalen en mobiele telefonie.

** Even leek het erop dat fans van radioAtlantico het zonder hun favoriete zender moesten stellen. Door geldproblemen dreigde de stem van Kaapverdië van de kabel te worden gehaald. En dat terwijl de geldzorgen niet Atlantico’s schuld zijn. Radio Atlantico zond afgelopen jaar uit via Stichting IAM. De gemeente stortte de subsidie voor beiden op de rekening van IAM. Die ging echter failliet. De subsidie ging daardoor aan de neus van Atlantico voorbij. En dat terwijl Atlantico meermalen had gezegd dat he t geld naar de eigen rekening moest. De gemeente probeert het geld nu terug te vorderen bij de curator. Of dat lukt, is de vraag. Om Atlantico te helpen is geld ter compensatie overgemaakt. (AD/Rotterdam)

** RTL Nieuws-weerman Peter Timofeeff wil de politiek in. De besnorde presentator hoopt in Zeist verkozen te worden als lid van de gemeenteraad. Voor de verkiezingen van 7 maart staat hij voor de partij Seyst.nu op een zesde – verkiesbare – plaats. Fans hoeven niet te vrezen voor zijn verschijning op tv. Als hij wordt verkozen zullen zijn werkzaamheden in de raadszaal goed te combineren zijn met zijn weerpraatjes, vertelt een woordvoerder van RTL. Volgens RTL heeft Timofeeff geen plannen om naar Den Haag te gaan. In de lokale politiek hoopt hij zijn eigen interessegebieden duidelijk naar voren te brengen: klimaatbeheersing en watermanagement. (RTL)

Tweede Kamer TV bij CAIW

Vanaf vandaag wordt Tweede Kamer TV door kabelaar CAIW via haar digitale tv-pakket. Tweede kamer TV zendt de plenaire vergaderingen uit van De Tweede Kamer. De zender zit in het digitale Basispakket en is daardoor beschikbaar voor alle CAIWAY RTV abonnees. 16 Januari is tevens de datum waarop het parlement terug is van kerstreces. De aanvoer van Tweede Kamer TV loopt vooralsnog via een verbinding met wat lagere kwaliteit. VECAI, de branche-organisatie van Nederlandse Kabelbedrijven, is met de Tweede Kamer al langer bezig om tot een goede regeling voor doorgifte van de signalen te komen. “Het is de sector niet gelukt om de Kamer ertoe te bewegen om het signaal in hoge kwaliteit aan ons aan te bieden, vandaar dat we voor de huidige oplossing hebben gekozen”, aldus Aart Verbree, algemeen directeur van CAIW. “We nemen aan dat de kwaliteit van de inhoud zwaarder weegt dan de kwaliteit van het beeld en nemen daarom noodgedwongen voorlopig genoegen met de huidige technische inrichting”. Ook in de gemeenten IJsselstein, Harderwijk en Pijnacker wordt per 16 januari Tweede Kamer TV in deze vorm doorgegeven. Multikabel is voornemens Tweede Kamer TV zo snel mogelijk op haar netten te introduceren, eventueel door middel van dezelfde internetfeed. (Persbericht)

NOS biedt niet op rechten beker en eerste divisie

De NOS heeft maandag besloten niet mee te bieden op de televisierechten van de KNVB-beker en de eerste divisie. Eerder maakte de omroep bekend niet mee te doen in strijd om de rechten van de uitwedstrijden van het Nederlands elftal. Het betreft de kwalificatiewedstrijden van Jong Oranje en het EK voetbal in 2006 en 2007 voor spelers onder 21 jaar. ,,Het budget van de NOS is in drie jaar tijd met 20 procent afgenomen. Dit heeft uiteraard ook aanzienlijke gevolgen voor de aanschaf van sportrechten”, lichtte NOS-directeur Gerard Dielessen toe. ,,Wij kunnen én willen niet meedoen aan deze wapenwedloop van rechtenbedragen die nu plaatsvindt rond onder meer de KNVB-beker.” “Dit gecombineerd met de mijns inziens buitenissige commerciële en productionele eisen die men stelt, laten wij ook deze beker aan ons voorbij gaan. Dat is spijtig, want de KNVB-beker zou natuurlijk uitstekend passen bij de publieke omroep.” (ANP)

Soap Kim Holland per direct van de buis

De real life soap Op z’n Hollands rondom pornoactrice Kim Holland verdwijnt per direct van de buis. Dat maakte Talpa maandag bekend. De zender vond dat de inhoud van het programma ,,niet voldoende past bij het soort televisiezender dat Talpa wil zijn”. Kim Holland is verbijsterd door het nieuws. ,,Talpa heeft me dit nooit verteld, ik hoor net via de media dat mijn show van tv gehaald wordt.” Volgens een woordvoerder van Talpa is het besluit wel in goed overleg gegaan. Talpa laat weten dat het niet zo is dat de kijkcijfers tegenvallen, die waren ,,naar behoren”. Ook kreeg de zender niet veel klachten over het programma. ,,Er zijn wel wat reacties geweest, maar de telefoon stond zeker niet roodgloeiend”, zegt een woordvoerder van Talpa. (ANP)

SBS6 in week 2 marktleider

De dartsfinale tussen twee Nederlanders heeft ervoor gezorgd dat SBS6 in week 2 marktleider was op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 19,4 procent. Net5 had 4,8 procent en Veronica 4,4. Samen komen de SBS-zenders uit op 28,6 procent. RTL4 scoorde 15,0 procent, RTL5 kwam uit op 6,2 procent en RTL7 scoorde 4,1. De RTL-zenders komen daarmee samen op 25,3 procent. Nederland 1 had een aandeel van 11,7, Nederland 2 11,6 en Nederland 3 5,6. De publieke zenders hadden daarmee een gezamenlijk aandeel van 28,9 procent. Talpa scoorde 5,5 procent. Naar de Lakeside WK dartsfinale keken gisteravond 3,448 miljoen mensen. De kans is groot dat dit programma aan het eind van het jaar in de toptien van best bekeken programma’s van 2006 staat. Spoorloos stond afgelopen week op de tweede plaats. Het EK Schaatsen Allround 1500 meter heren had 2,151 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op maandag was goed voor 2,143 miljoen kijkers en Hart van Nederland op woensdag scoorde 2,064 miljoen kijkers. (SKO/Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** De culturele reclameblokken die onder de namen ‘Cultuur.tv’ en ‘Cultuur.uit’ werden uitgezonden, zullen niet terugkeren op de buis. Dat hebben de Ster en Brains Unlimited besloten. De beslissing zou uit nood genomen zijn. Brains Unlimited kampt met financiële problemen. Het bureau ontkent failliet te zijn. Via de reclameblokken konden culturele instanties tegen een speciaal tarief adverteren op radio en televisie. De Ster wil nu zo snel mogelijk met een alternatief komen. (via Essent)

** Opnieuw verdwijnen er televisiezenders in Veendam. Inwoners van de gemeente die een abonnement hebben op Canal Plus, kunnen daar straks niet meer naar kijken. Volgens Canal Plus weigert de Stichting Kabelnet Veendam (SKV) om de nieuwe digitale signalen door te geven. Abonnees kunnen dan alleen nog via de satelliet kijken als ze een schotel hebben. De SKV zegt dat Canal Plus de zender achter een decoder wil en dat de SKV de administratie moet doen, zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. (Interview op RTV Noord)

** De nieuwe commerciële tv-zender Garuda TV heeft een nieuwe website in gebruik genomen. De zender is momenteel alleen te zien via de digitale tv-pakketten van Multikabel en Casema. De komende periode zendt kabelaar Casema het kanaal tijdelijk ook uit via het Etalagekanaal. /www.garudatv.nl.

** Als test zendt Sky Radio sinds kort niet meer met mixed/circulaire polarisatie uit vanaf de zendmast Hilversum 101.2 MHz. Er wordt nu met 200kW vertikaal uitgezonden. (FMTV)

** De Amerikaanse nieuwszender CNN mag niet langer werken in Iran. Volgens een regeringswoordvoerder reageert Iran daarmee op de CNN–berichtgeving over een persconferentie die president Ahmadinejad zaterdag gaf. De tolk van CNN zou daar de woorden van de president hebben verdraaid. Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA zei Ahmadinejad dat Iran het recht op het vreedzame gebruik van kernenergie niet kan worden ontnomen. De CNN–tolk zou daarvan hebben gemaakt dat „het gebruik van kernwapens” een Iraans recht is. (ANP)

** Telecomaanbieder Lijbrandt sluit in Hillegom 8000 woningen aan op een nieuw glasvezelnetwerk. Vandaag is een begin gemaakt met de aanleg, zo meldt het bedrijf in een persbericht. In augustus moet de nieuwe infrastructuur worden opgeleverd. Lijbrandt claimt dat de gemeente Hillegom de primeur heeft van het eerste glasvezelnetwerk in Nederland dat zonder subsidie wordt aangelegd. De inwoners van de gemeente krijgen naast het traditionele aanbod van televisie, telefonie en internet ook diensten als kerktelevisie en video-on-demand. (Thijs Doorenbosch/AG)

** De NOS en journalist Charles Groenhuijsen zijn er maandag niet in geslaagd het conflict over ontbinding van het arbeidscontract van Groenhuijsen te schikken. Dat bleek tijdens een zitting van de kantonrechter in Hilversum. Het ontslag vecht de vroegere medewerker van het NOS Journaal niet meer aan. Wel eist hij een stevige schadevergoeding van 800.000 euro. De rechter vroeg maandag of de NOS bereid was om Groenhuijsen een financiële vergoeding te betalen. De NOS-raadsman antwoordde bevestigend, waarna de zitting werd geschorst. Beide partijen probeerden vervolgens tot overeenstemming te komen, maar het verschil tussen het bedrag dat Groenhuijsen eist en wat de NOS eventueel bereid is om te betalen bleek te groot om een schikking mogelijk te maken. (ANP)

** Ruim 3,4 miljoen Nederlanders hebben zondagavond de finale van het officieuze wereldkampioenschap darts in Frimley Green op televisie bekeken. Bijna 43 procent van de Nederlanders die tv keek, had afgestemd op SBS6 om de strijd tussen Jelle Klaasen en Raymond van Barneveld te volgen. Op het hoogtepunt keken zelfs 5 miljoen mensen naar ‘Snelle Jelle’, meldt SBS6. Lakeside 2006 is volgens de zender het best bekeken dartstoernooi ooit. Het darten was zondagavond even de populairste sport in Nederland. Naar het schaatsen op Nederland 2 keken gemiddeld ongeveer 1,5 miljoen mensen en 1,2 miljoen mensen stemden af op het voetbal op Talpa. (ANP)

“Afschaffen publieke zenders geen VVD-standpunt”

Het afschaffen van de publieke zenders is geen VVD-standpunt. Dit zei het VVD-kamerlid Edith Schippers dit weekeinde op BNR Nieuwsradio. Het idee om publieke programma’s in te kopen op commerciële zenders (programmafinanciering) is daarbij een persoonlijk standpunt van Fadime Örgü, mediawoordvoerder van de VVD-fractie. Volgens collega Schippers is het bij haar partij mogelijk om in een blad als ‘Liberaal Reveil’ van het wetenschappelijk VVD-bureau Prof. BM Teldersstichting persoonlijke opvattingen te ventileren. Het VVD- fractiestandpunt blijft volgens Edith Schippers onverkort dat deze pleit voor een aanvullende publieke omroep, zonder reclame met twee hoofdzenders. Zoals bekend pleit de VVD ook voor het niet langer financieren van omroepverenigingen en wil het een publiek bestel zonder deze organisaties. Opmerkelijk is wel dat Fadime Örgü vlak na de uitzending van De Lobby in een ander BNR Nieuwsradio- programma (Mediazaken) meldde dat de VVD-fractie voor programmafinanciering is op lange termijn bij een digitaliserende media- omgeving.

UIT DE MEDIA:

** Ondanks het feit dat de programmaraad Brabant Oost een advies had uitgebracht om Het Gelders Geluid (editie Brabant) toe te voegen aan het Essent zenderpakket in 2006 voor de regio Brabant Oost, komt deze zender niet op de kabel in 2006. Essent heeft vele malen contact gezocht met het Gelders Geluid. Aandachtspunt voor Essent was daarbij de door het Gelders Geluid te realiseren aanvoerverbinding naar het kopstation in Mill. Ondanks vele toenaderingspogingen van Essent zijn zij er niet in geslaagd duidelijkheid te verkrijgen over de activiteiten in dit kader door het Gelders Geluid. Essent gaat er daarom vanuit dat het Gelders Geluid afziet van doorgifte in het verzorgingsgebied van Essent Kabelcom, zodat is besloten om de doorgifte van VRT Radio Donna te continueren. (RvB)

** Het Radio 1 Journaal en Langs de Lijn zullen vanaf 1 maart meer samen gaan werken in het weekend. Bijde NOS-programma’s op Radio 1 zullen gezamenlijk gaan uitzenden. De zaterdageditie wordt gepresenteerd door Bert van Slooten en Jurgen van den Berg. Zondag zorgen Govert van Brakel en Tom van ’t Hek voor de presentatie. Op zaterdag zendt het Radio 1 Journaal uit tussen 12:00 en 18:30 uur met extra veel sport. Op zondag zendt Langs de Lijn uit tussen 12:00 en 19:00 uur met extra veel nieuws. Beide programma’s zenden op dit moment nog los van elkaar uit. (Radiofreak)

** Jos Brink, Jochem van Gelder en Mieke van der Wei bundelen voor het KWF hun krachten. 18 maart presenteert het trio onder de titel ‘Samen tegen kanker’ een groots tvspektakel. De televisieactie is bedoeld om nieuwe donateurs te werven voor het Koningin Wilhelmina Fonds, dat zich richt op de kankerbestrijding. De televisieuitzending wordt geproduceerd door René Stokvis Producties. (Telegraaf)

** Leon Verdonschot heeft de Pop Pers Prijs 2005 gewonnen. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een popjournalist die zich in het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt. De journalist van onder meer het blad Nieuwe Revu ontving zijn prijs vrijdag tijdens het Noorderslag/Eurosonic muziekevenement in Groningen. De jury roemde Verdonschot om zijn professionaliteit. ,,Het is lastig om in een wereld van seks, drugs en rock ’n roll afstand te bewaren. Zeker voor een geheel onthouder als Verdonschot.” De artikelen die de journalist schreef voor onder meer de Groene Amsterdammer en Nieuwe Revu, vielen ook in de smaak. ,,Je leest bij hem dingen die je elders niet leest.” Het is het twaalfde jaar dat de prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar won popfotograaf Lex van Rossen. (ANP)

** Nederlanders hebben een groot vertrouwen in de media. Uit een peiling van het tv-programma De Leugen Regeert blijkt dat ruim 86 procent de nieuwsvoorziening betrouwbaar vindt. Ter vergelijking: de politiek wordt door slechts ruim 16 procent van de ondervraagden vertrouwd. Van de nationale dagbladen wordt de Volkskrant door 66,8 procent het betrouwbaarst geacht. De instelling van een onafhankelijke onbudsman vinden de geënqueteerden de beste bijdrage aan een beter contact met de lezers. Op de tweede plaats bij de dagbladen staat het Algemeen Dagblad (66,6 procent), op de derde plaats NRC Handelsblad (66,5 procent). Bij de tv-rubrieken scoort het NOS-Journaal het hoogst met 95 procent. (Volkskrant)

“Privatisering VRT is niet aan de orde”

Vlaams minister-president Yves Leterme heeft geen oren naar het voorstel van Herman De Croo over de privatisering van de Vlaamse openbare omroep VRT. De Croo zei in “Polspoel & Desmedt” dat het niet de taak is van de overheid om een omroep te onderhouden. “De privé-sector kan dat even goed doen”, zei de eerste burger van het land. “Herman De Croo heeft net als alle andere Vlamingen het recht op een mening, maar in het Vlaams regeerakkoord, dat ook door de VLD is goedgekeurd, is de privatisering van de VRT absoluut niet aan de orde”, reageert Yves Leterme. Het kabinet van Vlaams minister van Media wijst De Croo’s voorstel ook af. “De partij van Decroo, de VLD, wil volgens het regeerakkoord net het omgekeerde”, zegt Ben Weyts, woordvoerder van Bourgeois. De SP.A reageert geprikkeld op de uitspraken van De Croo. “Zijn pleidooi om de openbare omroep te privatiseren is zonder meer misplaatst”, aldus Dany Vandenbossche. “Ik ga ervan uit dat De Croo zijn persoonlijk standpunt heeft gegeven, want binnen het Vlaams Parlement heb ik dergelijke uitspraken nog niet gehoord van een VLD-mandataris”, besluit Vandenbossche. (VRT)

UIT DE MEDIA:

** Casema start dit weekeinde met de distributie van de Indonesische zender Garuda TV. Initieel zal Garuda TV via het zogeheten ‘Etalagekanaal’ worden uitgezonden, waarbij het daardoor ook enige tijd analoog te zien zal zijn. Het is de bedoeling dat na de initiele periode Garuda TV alleen abonneezender beschikbaar zal blijven. Garuda TV startte eind vorig jaar haar (proef)uitzendingen via Multikabel. Naast Garuda TV zal Casema in haar digitale aanbod vanaf waarschijnlijk begin februari de zender TV Oranje gaan doorgeven via haar digitale ‘plus’ pakket. 

** TED, de gratis jongerenkrant die op 1 november in eerste instantie in Amsterdam werd gelanceerd, gaat per februari landelijk. De krant, , gericht op middelbare scholieren in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar, verschijnt dan in een oplage van 150.000 exemplaren. TED wordt uitgedeeld voor middelbare scholen en op drukke kruispunten. Het ging in eerste instantie om een pilot in Amsterdam, waarbij de krant een oplage had van 30.000 exemplaren. Uitgever Created Unlimited Media spreekt van een succes en gaat dus landelijk. Initiatiefnemers van Created Unlimited Media zijn investeerder Marcel Boekhoorn (bekend van onder meer Telfort) en Friso Jiskoot (onder meer ex-Endemol).(Adformatie)

Meer reclame bij publieke omroep

De publieke omroep bezuinigt vanaf september ongeveer zestig miljoen euro per jaar op de programma’s. Dat is tien procent van het totale budget. Daardoor verdwijnen er programma’s, komen er meer herhalingen en meer reclame. Ook komt er op alle drie de netten maximaal zes in plaats van nu vier minuten reclame per uur. Door de bezuinigingen staan ongeveer zeshonderd banen van omroepmedewerkers op de tocht. ,,Het is crisis in Hilversum”, zei Ruurd Bierman, lid van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, gisteren. Vanaf september worden Nederland 1, 2 en 3 anders van vorm en inhoud. Programma’s van een omroep worden voortaan verspreid over de drie netten en niet meer geconcentreerd op één thuisnet. Zo wordt Nederland 1 vanaf september een ‘zwaar net’ met vooral programma’s die zingevend zijn en diepgang hebben. Nederland 2 wordt een familiezender, met bijvoorbeeld Spoorloos en Paul de Leeuw. Op Nederland 3 komen sport en programma’s voor een jong en eigenzinnig publiek. Daarmee verdwijnt de huidige indeling, waarbij op Nederland 1 vooral de christelijke omroepen uitzenden en Nederland 3 een uitgesproken progressief net is. ,,We kiezen nu voor de kijker. We plaatsen programma’s zo dat mensen er logischerwijs naar kijken. Nu worden programma’s uitgezonden omdat een omroep op dat net nu eenmaal uitzendt. We draaien het dus om”, aldus Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van de publieke omroep.

Geld wordt bespaard onder meer door de zomerperiode, waarin veel meer herhalingen te zien zijn, met een maand te verlengen. Dat scheelt al ruim tien miljoen euro. Daarnaast gaat het mes in de ontbijtprogramma’s en de dagprogrammering. Zo komen er overdag minder rechtstreekse sportprogramma’s en gaat het mes in de bulletins van het NOS-Journaal en in de kinderprogrammering. ’s Avonds staan onder meer het voortbestaan van drie actualiteitenrubrieken en vier consumentenprogramma’s onder druk. Verder zullen er minder documentaires komen en zal de VARA bijvoorbeeld bezuinigen op programma’s als Zembla en De leugen regeert. De precieze invulling van de bezuinigingen staat nog niet helemaal vast. De omroepen praten daar de komende twee maanden over. 

Vlaanderen: Frequenties van Q-music en 4FM geschorst

De Raad van State heeft het Vlaamse frequentieplan voor de radio’s geschorst. Het gaat onder meer om de frequenties van Q-music en 4FM. Of ze ook effectief uit de ether zullen gehaald worden? “Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen”, denkt minister Geert Bourgeois. De schorsing dateert al van 21 december. Ze kwam er na een klacht van de Franstalige openbare omroep RTBF over storingen in het Franstalige landsgedeelte. Het Vlaams frequentieplan trad eind mei 2004 in werking. Het zorgde er onder meer voor dat de nationale commerciële zenders Q-Music en 4FM nieuwe, krachtige frequenties in gebruik konden nemen. Vier op de tien frequenties in Vlaanderen worden geschorst, waaronder die van Q-music en 4FM, van provinciale en van lokale radio’s. Of ze ook effectief uit de lucht worden gehaald, hangt af van de reactie van het Vlaams Commissariaat voor de media. “Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen”, reageert Vlaams minister van Media Geert Bourgeois. Hij wijst erop dat de Franstalige radiofrequenties allemaal geschorst zijn sinds 2003. “En toch zijn die ongestoord blijven uitzenden ondanks het feit dat ze geen vergunning hebben.” Bourgeois wil nu met de Franstaligen rond de tafel gaan zitten om voor beiden een frequentieplan op te stellen dat nergens storingen veroorzaakt. (VRT)

UIT DE MEDIA:

** Televisiezender Talpa wordt genoemd als toekomstige sponsor van het Rotterdamse openbaarvervoersbedrijf RET. Dit meldt het AD/Rotterdams Dagblad donderdag. Eigenaar John de Mol zou miljoenen euro’s hebben geboden in ruil voor mogelijkheden om voor zijn zender en programma’s reclame te maken in de bussen, trams en metro’s van de RET. Een bron binnen de RET meldt dat het vervoerbedrijf door Talpa is benaderd. De vervoersmaatschapprij zou echter niet alle reclameruimte aan één bedrijf willen verkopen. Talpa ontkent dat er contact is gezocht. De tv-zender zegt geen plannen te hebben voor een op het openbaar vervoer gerichte reclamecampagne. (via Omroep Schiedam)

** De advertentie op Marktplaats.nl waarin een kind te koop werd aangeboden blijkt een grap te zijn geweest. Een 15-jarige jongen uit Leeuwarden had de advertentie gemaakt. Hij heeft in een gesprek met de politie gezegd spijt te hebben van de advertentie. De veilingsite verwijderde de advertentie dinsdag direct. De politie zette twee rechercheurs op de zaak. Justitie laat het hierbij, de jongen wordt niet vervolgd. (Omroep Flevoland)

** John de Mol heeft via zijn investeringsbedrijf Talpa Capital een belang van 5,98% genomen in het Franse telecombedrijf Completel Europe. Dit blijkt uit een melding bij de Franse beursautoriteiten. De Mol was eerder grootaandeelhouder in het Nederlandse telecombedrijf Versatel , dat eind vorig jaar werd overgenomen door het Zweedse Tele2 . (betten/FD)

** Luisteraars van de de Lokale Omroep Heerde (LOH) in de gemeente Epe, kunnen de omroep sinds afgelopen weekeinde niet meer via de kabel ontvangen. Omroepdirecteur Dick van der Veen wijst richting kabelaar UPC. ‘Terwijl we nota bene een officiële zendmachtiging hebben zijn we er gewoon afgekieperd door UPC,’ vat Van der Veen samen. Een tegenslag, want de LOH zit midden in de overgangsfase naar de nieuw te vormen omroepcombinatie Radio 794 die beide gemeenten wil bedienen. De omroep bericht nu al over Epe, Emst, Vaassen en Oene. Maar sinds afgelopen weekend blijkt er geen doorgifte op de kabel (93,1) te zijn. ‘In de ether zjin we nog wel te ontvangen op 106,5, maar daar hebben de luisteraars in Emst en Vaassen niets aan,’ aldus Van der Veen. 

Voorzitter en vice-voorzitter omroep Llink opgestapt

Voorzitter N. Koffeman van de nieuwe, idealistische omroep Llink is vrijwillig opgestapt uit de raad van toezicht. Ook vice-voorzitter W. Etty heeft besloten vrijwillig te vertrekken. Dit heeft Koffeman donderdagochtend vroeg bekendgemaakt. Woensdagavond vond bij Llink een besloten overleg plaats. Aanleiding was de vraag hoe het nu verder moest met de omroep, nu de raad van toezicht maandag directeur A. Visser had ontslagen. Het veertigkoppige Llink-personeel was tegen dit ontslag. Llink is een fusie tussen dierenomroep Nutopia en de idealistische De Nieuwe Omroep. Koffeman is afkomstig van Nutopia en Etty van De Nieuwe Omroep. Het besluit om terug te treden is genomen om het beeld weg te nemen dat er sprake is van een ideologische richtingenstrijd bij Llink, zegt Koffeman. ,,Dit beeld werd gecreëerd om de aandacht af te leiden van de problemen rond de directeur. Met onze terugtreding hopen we dit duidelijk te maken”, aldus Koffeman. Hij blijft erbij dat Visser is ontslagen omdat zij zonder toestemming het bedrijf van haar vader had ingeschakeld voor de productie van het tv-programma ‘Mr. Kahoona’. Het voorzitterschap van de raad van toezicht wordt tijdelijk waargenomen door R. Koornstra. (ANP)

Omroepleiding wijzigt netindeling

De raad van toezicht Publieke Omroep (PO) heeft woensdag ingestemd met het plan van de raad van bestuur PO om per september de indeling van de publieke tv-netten ingrijpend te wijzigen. ,,We hebben een besluit.” Zo maakte PO-voorzitter H. Bruins Slot woensdag de uitkomst bekend. Het plan heeft tot doel de tendens van dalende kijkcijfers te stuiten en een oplossing te vinden voor het dalende budget (minder STER-inkomsten, omroepbezuinigingen). Vanaf komend najaar zullen omroepen niet langer op een eigen net (’thuisnet’) uitzenden, maar programma’s moeten leveren aan alle publieke zenders. Een flink aantal omroepen en omroepmedewerkers zijn tegen het plan. Eind vorig jaar voerden ze op televisie actie tegen het zogenoemde ‘programmeringsmodel’. (ANP) Lees ook Omroepen graven alvast schuttersputjes.

VTM start 24-uurs nieuwszender

De Vlaamse Mediamaatschappij wil binnen twaalf tot vijftien maanden een digitale 24-uren nieuwszender oprichten. De nieuwe zender, die de werktitel “24/7” krijgt, wordt gemaakt door de bestaande VTM-nieuwsdienst in Vilvoorde. VTM wil de eerste Vlaamse 24-uren nieuwszender oprichten. “Op die zender willen we nieuws brengen zoals Het Nieuws van VTM, toegankelijk en dicht bij het volk”, zegt Eric Goens, de nieuwe directeur informatie bij de VMMa. Naast het gewone nieuws komt er op het digitale kanaal ook aandacht voor economie, duiding, achtergrond, sport, lifestyle, cultuur, talkshows en dergelijke. (Belga/Morgen)

UIT DE MEDIA:

** Bij KPN hebben zich meerdere belangstellenden gemeld die de tv-toren in Goes willen kopen. KPN wil een deel van z’n gebouwen van de hand doen, maar het is nog niet duidelijk of de tv-toren daar bij hoort. Een projectontwikkelaar uit Roermond heeft al eens aangegeven een flat rondom de toren te willen bouwen. In Roermond loopt daarvoor een proefproject. KPN wil niet zeggen wèlke andere bedrijven nu ook interesse in de tv-toren van Goes hebben . (Omroep Zeeland)

** Hoofdredacteur Bart Brouwers van Dagblad de Limburger legt per direct zijn functie neer. Dat heeft een woordvoerster van de directie van de Mediagroep Limburg (MGL) woensdag gezegd. Wat Brouwers beweegt om het bijltje erbij neer te gooien, is onduidelijk. Brouwers ligt al enige tijd overhoop met de directie van MGL, waartoe de Limburger behoort. Ook zou hij volgens redacteuren niet door een deur kunnen met collega-hoofdredacteur Frans Blok van het Limburgs Dagblad. Beide kranten werken zeer nauw samen. MGL geeft verder geen commentaar.

** Kabelaar Delta Kabelcomfort uit Zeeland gaat vanaf 1 maart de commerciële familiezender Family 7/ETV doorgegeven via haar digitale tv-pakket. Dit bericht Family 7 vandaag. Vanaf 1 februari zal kabelaar UPC starten met de doorgifte van Family 7.

** In Zandvoort zitten 2500 woningen woensdag vanaf ’s middags zonder kabeltelevisie. Ook internet en bellen via de kabel is daar niet mogelijk. Kabelexploitant Casema is niet verantwoordelijk voor de problemen. Een extern bedrijf heeft voor een breuk in een kabel gezorgd waardoor vijf wijken in Zandvoort het geruime tijd zonder kabel moeten doen. Aan het begin van de avond was het probleem gelokaliseerd en werd aan herstel gewerkt. Kabelbedrijf Casema verwacht dat de huishoudens rond acht uur woensdagavond weer kabel hebben. (RTV NH)

NMa kijkt scherp naar mediasector

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) let dit jaar scherp op de mediasector en communicatiebedrijven. De kartelwaakhond heeft de media toegevoegd aan zijn agenda wegens de snelle integratie in de sector. Die groei wordt mede aangejaagd door de kruisbestuiving tussen internet en televisie. Naast de media blijven ook de zorg, de bouw, de vrije beroepen en de financiële sector onderdelen van de economie waar de NMa dit jaar extra aandacht aan besteedt. Dat maakte de toezichthouder dinsdag bekend. De mededingingsautoriteit verdenkt bedrijven in deze sectoren niet bij voorbaat van misstappen, maar de toezichthouder constateert een gebrek aan dynamiek in de markten of vindt dat deze van groot belang zijn voor de Nederlandse economie. (ANP)

Hoofdredacteur Nova wil nieuwsrubrieken bundelen

Hoofdredacteur van Nova Carel Kuyl heeft dinsdag voorgesteld om de redacties van de actualiteitenprogramma’s Nova, Netwerk en Twee Vandaag samen te voegen. Dat heeft Kuyl laten weten op groepsweblog De Nieuwe Reporter. Kuyl denkt dat het zo mogelijk is kosten te besparen en tegelijkertijd een ‘goede actualiteitenvoorziening te behouden’. Het plan van de hoofdredacteur voorziet in één hoofdredactie en regieafdeling met daaronder drie uitzendredacties. “Je kunt research bundelen en je toeleggen op goede en diepgravende misdaadverslaggeving. Wie de gedachte durft toe te laten, wordt al snel meegesleept door de kansen”, zegt Kuyl. In zijn plan is sprake van drie verschillende edities die zijn afgestemd op het profiel van het net dat de rubriek uitzendt. Kuyl ziet in een nieuwe ‘actualiteitenkern’ onder meer mogelijkheden voor een journalistieke late night talkshow, naar het voorbeeld van de populaire Amerikaanse The Today Show. De betrokken publieke omroepen hebben nog niet gereageerd op het plan van Kuyl. (Novum/Nieuws.nl)

Leiding drukt omroepplan door

De raad van bestuur Publieke Omroep (PO) zet zijn plan door om de publieke tv-zenders per september een nieuwe indeling te geven. Dat meldden diverse betrokken dinsdag. De omroepleiding stelt de raad van toezicht woensdag voor om over te gaan tot het zogenoemde programmeringsmodel, waarbij omroepen op diverse netten (Ned. 1, 2 en 3) uitzendingen gaan verzorgen. Dat plan gaat pas definitief door als ook de raad van toezicht toestemming geeft. Momenteel zenden de afzonderlijke omroepen uit op ’thuisnetten’. Op Nederland 3 bijvoorbeeld is ruimte voor de VARA, VPRO en NPS. Per september wil de raad van bestuur onder leiding van voorzitter H. Bruins Slot dat programma’s, naar gelang genre, worden verdeeld over de drie netten. Op deze manier hoopt hij meer kijkers aan zich te binden en ook meer STER-geld binnen te halen. Nederland 1 moet een algemene, brede familiezender worden, op Nederland 2 is er plaats voor verdieping en achtergronden, terwijl het derde net wordt bestempeld voor specifieke informatie en jongerenprogramma’s. Veel omroepmedewerkers lopen te hoop tegen de plannen. Ze vinden dat de raad van bestuur te veel macht krijgt, vrezen dat ze geen controle meer hebben over de ‘omgeving’ waarin hun programma’s worden uitgezonden en zeggen dat ze zich op deze manier niet goed meer kunnen profileren. Iets wat de politiek juist van ze vraagt. Daarom voerden ze eind vorig jaar op televisie actie tegen de plannen door geen uitzendingen te maken. (ANP)

NOS en RTL bieden niet op Oranje-duels

In de race om het uitzenden van nieuwe kwalificatiewedstrijden van het Nederlands voetbalelftal zullen SBS6 en Talpa geen concurrentie hebben van de NOS en RTL. Dat hebben RTL en NOS dinsdag laten weten. Ze vinden dat voetbalbond KNVB teveel geld vraagt voor de uitzendrechten. In de aanloop naar het WK in Duitsland waren de kwalificatieduels al te zien bij SBS6 (thuiswedstrijden) en Talpa (uitwedstrijden). Voor nieuwe kwalificatiereeksen na het WK lijken de kijkers opnieuw bij één van deze zenders te moeten aankloppen. Talpa laat dinsdag weten inderdaad geïnteresseerd te zijn in het meebieden, SBS wil geen commentaar geven op de kwestie. Eindtoernooien wil de NOS wel blijven uitzenden, als het budget het in de toekomst nog toelaat. ‘Door de regering opgelegde bezuinigingen en tegenvallende STER-inkomsten treffen de NOS en dus ook Studio Sport hard’, aldus NOS-directeur G. Dielessen dinsdag. (Adformatie)

PCM: ochtendprogramma voor de tv

PCM werkt aan een ochtendprogramma voor tv. Topman Theo Bouwman zegt dat de uitgever met meerdere publieke omroepverengingen praat over een samenwerking voor dit ontbijtprogramma. Hij zei dit gisteravond in het programma BNR Laat van BNR Nieuwsradio. De uitgever wil graag tv gaan maken. De Volkskrant heeft een Tv-productiemaatschappij samen met Palazzina Producties en Bouwman heeft plannen om samen met Harry de Winter een publiek/private kwaliteitszender te starten. Verder zei Bouwman dat PCM voorlopig niet met een zondagskrant komt: “Bij het huidige advertentieklimaat zien we geen mogelijkheid om daarmee te komen”. Volgens Bouwman verliest De Telegraaf tussen de 5 en 10 miljoen euro op de zondagskrant. (Adformatie)

RTL4 in week 1 marktleider

Met een marktaandeel van 16,6 procent was RTL4 afgelopen week marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur (6+). RTL5 kwam uit op 7,1 procent en RTL7 scoorde 4,3. De RTL-zenders komen daarmee samen op 28,0 procent. Nederland 1 had een aandeel van 13,0, Nederland 2 11,8 en Nederland 3 6,5. De publieke zenders hadden daarmee een gezamenlijk aandeel van 31,3 procent. SBS6 behaalde een aandeel van 11,6 procent, Net5 had 5,4 en Veronica 4,4. Samen komen de SBS-zenders uit op 21,4. Talpa scoorde 5,0 procent. Best bekeken programma was Spoorloos met 2,283 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op donderdag was goed voor 2,197 miljoen kijkers, GTST op maandag had 2,142 miljoen belangstellenden. Vermist trok 2,117 miljoen kijkers en Baantjer scoorde 2,012 miljoen kijkers. (Adformatie/SKO)

VVD tegen analoge publieke tv-themazender distributie

Naast de drie publieke landelijke hoofdtaakzenders (Nederland 1, 2 en 3) wil de VVD niet dat neventaak-televisiezenders als VPRO’s 3voor12 Central analoog via de kabel wordt doorgegeven in het basispakket. De VVD reageert hiermee op het basispakketadvies van de Haarlemse programmaraad die voor het eerst in Nederland een thematelevisie-kanaal van de publieke landelijke omroep adviseerde in het wettelijke basispakket. Voor radiostations geldt dat dit al langer het geval is: de ConcertZender en FunX supported by BNN (middels de Stichting Colorful Radio) worden als neventaak-zenders veelal in het basispakket geadviseerd, evenals de door het parlement ingestelde ‘Tweede Kamerlijn’ die op analoge telefoonlijnkwaliteit de Tweede Kamervergaderingen uitzendt via de FM-kabelradioband. 

UIT DE MEDIA:

** Filmjournalist René Mioch keert, na een afwezigheid van bijna een jaar, terug op tv met een filmprogramma. Op 5 februari wordt op RTL 5 de eerste aflevering uitgezonden van een film- en dvd-magazine, dat gewijd zal zijn aan bioscooppremières en het aanbod op dvd. Het programma zal in elk geval tot eind mei elke zondagmiddag om 16.30 uur te zien zijn. (ANP)

** Tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) zullen onder de noemer Satellite of Love ruim twintig tv-regisseurs uit verschillende landen 12 uur per dag aan het werk te zien zijn. De regisseurs uit onder andere Groot-Brittannië, Italië, Denemarken en Litouwen zijn vertegenwoordigers van experimentele en activistische televisie en verblijven de hele festivalperiode van ’s morgen elf tot ’s avonds tien uur op twee locaties; in tentoonstellingsruimte Tent van het Centrum Beeldende Kunst en in Witte deWith, het centrum voor hedendaagse kunst. Deze locaties fungeren als hoofdkwartier van een tv-commune waar televisiemakers en kunstenaars recent werk tonen en ter plekke produceren. ’s Middags en ’s avonds vinden er openbare gesprekken, masterclasses en tv-diners plaats. Het eindproduct van de deelnemende tv-makers zal te zien zijn op het eigen digitale tv-kanaal Exploding Televsion Channel, te bekijken via www.nederland4.nl en http://www.explodingtelevision.net, waar elf dagen lang, 24 uur per dag wordt uitgezonden. Het IFFR begint op woensdag 25 januari en duurt tot zondag 5 februari. (NRC)

** Rebellen hebben in de Iraakse hoofdstad Bagdad een Amerikaanse journaliste ontvoerd. Het gaat om de de 28-jarige Jill Carroll die schrijft voor The Christian Science Monitor. Dat heeft de werkgever van de ontvoerde vrouw bekendgemaakt. De Iraakse vertaler van Carroll is vermoord. De ontvoering had zaterdag al plaats, maar de naam van de gegijzelde verslaggeefster is nu pas bekendgemaakt. (ANP)

Llink-directeur Visser ontslagen

De raad van toezicht van de nieuwe, idealistische omroep Llink heeft directeur A. Visser ontslagen. Dat gebeurde maandagochtend. Vorige week stemde de raad met een krappe meerderheid voor haar ontslag, zei een woordvoerder maandag. Het veertigkoppig Llink-personeel is tegen het besluit. Voor hen is het onduidelijk wat de beweegredenen zijn geweest van voorzitter N. Koffeman. Hij zou niet tevreden zijn over haar werk. ‘Maar de werkelijke achterliggende gedachten is dat zij in de weg zit’, aldus de woordvoerder. Volgens hem gaat het om een soort ‘machtsovername’. Llink is namelijk een fusie tussen de voormalige ‘dierenomroep’ Nutopia en de wereldverbeteraars van De Nieuwe Omroep (DNO). ‘De kleine probeert de grote over te nemen.’ (ANP)

VT4 is geïnteresseerd in VRT Radio Donna

De mediagroep SBS, die in België VT4 en Vijftv bezit, is vragende partij om de openbare hitradio Donna van de VRT over te nemen. Dat schrijft Patrick Tillieux, de gedelegeerd bestuurder van SBS Belgium, in een opiniestuk in De Morgen en De Standaard. Tillieux stelt dat de nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT het mogelijk moet maken dat Donna geprivatiseerd wordt. Volgens hem is Donna een “puur commercieel” radiostation en zou de VRT het geld van de verkoop kunnen gebruiken om zijn toekomstplannen te financieren. SBS heeft nog geen radiostation in België, maar zou er graag een hebben om te kunnen concurreren met VRT en VMMa (VTM, KanaalTwee, Q-music), die zowel tv-zenders als radiostations hebben. Patrick Tillieux pleit niet alleen voor de privatisering van Radio Donna, hij vindt ook dat de VRT volledig reclamevrij moet worden. Om het verlies aan inkomsten te compenseren, zou de overheid dan wel meer geld aan de VRT moeten geven. Hij vraagt zich ook af of echt nodig is “voor onze openbare omroep om zoveel energie en geld te willen stoppen in digitale themakanalen”. Hij vreest dat zo het algemene aanbod zal worden verwaarloosd . Hij vindt ook dat alle zenders middelen moeten krijgen van de overheid voor de uitbouw van een digitaal tv-aanbod en niet enkel de VRT.

“Springer mag Sat.1 en ProSieben niet overnemen”

Springer mag de commerciële tv-zenders Sat.1 en ProSieben niet overnemen. Het federale Duitse karteltoezicht was afgelopen vrijdag onverbiddelijk. Het machtige mediaconcern Axel Springer, dat onder meer Europa’s grootste boulevardblad Bild uitgeeft, mag nog niet fuseren met de tv- zendergroep ProSieben/Sat.1. Hierdoor behoudt hun eigenaar, de Amerikaanse mediatycoon Haim Saban, zijn dominante invloed op de Duitse televisiemarkt. Springer reageerde hoogst teleurgesteld. De Duitse uitgever wilde niet ingaan op de harde eis van het Bundeskartellamt om ofwel de hoogst rendabele Bild-Zeitung (oplage bijna twaalf miljoen lezers) of één van de zenders ProSieben, Sat.1, filmzender Kabel Eins of nieuwszender N24 te verkopen. ,,Dat wijzen we resoluut af”, aldus Mathias Döpfner, de hoogste baas van Springer. Het uitgeversbedrijf heeft nochtans een laatste kans. Springer kan in hoger beroep gaan tegen de beslissing van de kartelautoriteiten. Een andere mogelijkheid is de verkoop van één van hun dertig tijdschriften, kranten en radiozenders. Ook kan de Hamburgse onderneming hopen op een speciale vergunning van het Duitse ministerie van Economische Zaken. Dan moeten ze wel opschieten, want naar verluidt is de investeringsgroep rond Haim Saban al op zoek naar een nieuwe koper voor diens tv-zenders, die een marktaandeel van 30,3 procent in Duitsland hebben. In gesprek zou de Franse tv-zender TF 1 zijn..

Beau: Verlinde moet zijn mond houden

NSE-presentator Beau van Erven Dorens haalt op de website van Talpa fors uit naar ex-collega Albert Verlinde. Hij noemt Verlinde ‘een gulpenrukker’ en ‘een beest’. Van Erven Dorens, die zelf ook teleurgesteld blijkt in de kijkcijfers van zijn NSE, meent dat de man met wie hij jarenlang RTL Boulevard maakte, geen reden heeft om NSE af te kraken. Van Erven Dorens: ,,Hij vindt het de moeite van het kijken niet waard, zegt-ie, hij komt er niet doorheen. Hij vindt het blijkbaar wel de moeite van het afkraken waard. Hij zal er wel weer zo’n geweldige woordgrap op hebben gemaakt. Hmmm. Moet ik dat nou wel of niet veroordelen, met in het achterhoofd mijn nieuwe standaard: veroordeel niet, begin bij jezelf.”

UIT DE MEDIA:

** RTV Drenthe zendt op 18 januari het Drents Sportgala gewoon uit op tv; dat heeft de omroep afgesproken met organisator Sport Drenthe. Herbert Dijkstra zal die uitzending presenteren, samen met Karin Mulder. Door een conflict tussen RTV Drenthe en Dijkstra kan Dijkstra niet langer namens de omroep het gala presenteren. Afgesproken is dat Sport Drenthe nu zélf Herbert Dijkstra als presentor inhuurt. Sponsor TVM hecht grote waarde aan de presentatie van het gala door Herbert Dijkstra.(RTV Drenthe)

** De publieke jongerenzender FunX supported by BNN is sinds vanmiddag van start gegaan met de eerste live uitzendingen vanuit Groningen. De aftrap wordt verricht met het inbelprogramma ‘Welkom Bij Jezelf’, dat vanuit de studio van de Groningse omroep OOG RTV wordt geproduceerd en gepresenteerd. De uitzendingen zijn in Groningen-Stad in de ether te beluisteren via de tijdelijk beschikbaar gestelde etherfrequentie 105.5 FM. Van 9 tot en met 20 januari zendt FunX dagelijks uit vanuit ‘Grunn’ in het kader van het Noorderslag Weekend. FunX supported by BNN is prominent op Noorderslag aanwezig met een eigen urban podium, de X-Stage, en doet verslag van dit belangrijke muziekfestival. (Persbericht)

** Televisieproducent Endemol heeft het Amsterdamse bedrijf Overloaded verkocht aan de The Mobile Media Company. Volgens Endemol past het bezit van Overloaded niet in de strategie van het bedrijf. Endemol en Overloaded zullen hun samenwerking wel gewoon voortzetten. Overloaded maakt mobiele games die zijn gebaseerd op de tv-programma’s van Endemol. In februari 2003 nam Endemol een belang van 51 procent in Overloaded. Het bedrijf werd in 2002 opgericht en werkte aanvankelijk onder meer voor Universal Music, Glamago en RecipeWeb.

** MTV gaat theaterproducties voor jongeren maken. De muziekzender doet dat samen met REP (Rick Engelkes Producties). De eerste productie MTV presents: Sexual Perversity komt rond november dit jaar op de planken, zo lieten MTV en REP maandag weten. De doelstelling van de samenwerking is om eigentijdse stukken gericht op jongeren te maken. ,,MTV en REP willen de theatermarkt verder openbreken voor een eigentijdse doelgroep en jong theatertalent stimuleren”, lieten de bedrijven weten. REP maakte al theaterstukken voor jongeren zoals Onze Jeugd! met Katja Schuurman, Teun Kuilboer en Johnny de Mol en Tape met Medina Schuurman, Tygo Gernandt en Cas Jansen. (ANP)

** Het Friesch Dagblad gaat geld lenen bij abonnees. De enige zelfstandige christelijk-regionale krant in Nederland wil graag investeren in de toekomst, maar heeft daarvoor mede door het financiële rampjaar 2004 te weinig eigen geld. De krant denkt in de nabij toekomst winst te kunnen draaien, maar daarbij komt niet snel genoeg veel geld vrij om te kunnen investeren. Daarom vraagt de krant steun van de abonnees, zo stelt hoofdredacteur en tevens directeur Lútsen Kooistra van het Friesch Dagblad. (ANP)

** Lex Harding nam samen met Ruud Hendriks SlamFM, het vroegere ID&T over. Harding over het station: Slam was tot nu toe niet erg succesvol omdat de kennis ontbrak er een goed station van te maken. De muziekprogrammering moet op de schop. Het station is veel te eenzijdig, veel te gericht op dance. Ik constateer dan Anouk en Kane, of de nieuwe Madonna, er niet gedraaid worden. Maar ook bij de dj’s is het mis. We hebben gemerkt dat het huidige diskjockeybestand schreeuwt om coaching.

Sleutelstad 93.7 FM wil plek op Leidse kabel

De regionale commerciële radiozender Sleutelstad 93.7 FM uit Leiden gaat zich de komende tijd sterk maken voor de optimalisatie van de ontvangst van deze nieuwe Leidse radiozender. Zo zal er binnenkort een aanvraag de deur uitgaan naar de regionale programmaraad met het verzoek om de zender op te nemen in het radiopakket op de kabel. Ook ligt er bij het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken inmiddels een verzoek om het bereik via de ether te verbeteren. Op dit moment is Sleutelstad 93.7 FM alleen via de etherfrequentie 93.7 FM en internet te ontvangen. Het bereik in de ether is echter verre van ideaal, omdat gebruik gemaakt wordt van de tijdelijke opstelplek die Hofstad Radio in het verleden gebruikte. Sleutelstad nam de frequentie in november over van deze Haagse omroep. (Sleutelstad.nl)

“Einde aan omroepen”

De drie publieke netten hebben in het najaar flink verloren in de kijkersgroep 20-49 jaar. Het marktaandeel daalde van 29,5 (sept.-dec. 2004) naar 24,6 procent (half aug.-dec. 2005). De komst van Talpa is vrijwel geheel ten koste gegaan van de publieke omroep, concludeert Max Kohnstamm van het marketing en communicatie opleidingsinstituut SRM. Volgens hem leidt de kijkersdaling op termijn tot €41,3 miljoen minder inkomsten op het totaal van circa €180 miljoen STER-gelden uit tvreclame. De Nederlandse overheid zou volgens Kohnstamm een voorbeeld moeten nemen aan het Vlaamse omroepbestel. Dat bestaat uit twee zenders die onafhankelijk programma’s uitzenden, zonder omroepverenigingen. Dan zou ook de reclame weg kunnen en hebben we een publieke omroep die jaarlijks slechts tien euro per Nederlander kost, zo denkt Kohnstamm. (Telegraaf)

Westerse journaliste in Bagdad ontvoerd

Onbekenden hebben zaterdag in Bagdad een Amerikaanse journaliste ontvoerd. Haar Iraakse tolk is doodgeschoten, aldus de politie zaterdag. Volgens de politie was de verslaggeefster op weg naar een interview met een soennitische leider toen ze in het district Adel door gewapende mannen werd ontvoerd. In Irak worden geregeld westerlingen ontvoerd. Zo worden op dit moment een Amerikaan, een Brit en twee Canadezen gegijzeld. Ze zijn lid van een christelijke vredesgroepering. (ANP)

“RTL en SBS bezig met strafbare activiteiten?”

De belspellen die RTL Nederland (op RTL 4 en RTL 5) en SBS Broadcasting BV (op Net 5, SBS 6 en Veronica) uitzenden, worden ook na 1 januari jl. in twijfel getrokken en zijn mogelijk in Nederland strafbare activiteiten. Een woordvoerder van het parket generaal van het Openbaar ministerie meldt desgevraagd tegenover DutchMedia dat belspellen zoals deze door RTL Nederland en SBS Broadcasting BV worden uitgezonden, indien deze niet samenhangen met de promotie van een produkt niet valt onder de op 1 januari jl van kracht geworden gedragscode promotionele kansspelen. Daardoor zijn deze vergunningsplichtig. Zonder vergunning zijn deze kansspelen in strijd met de wet en is uitzending daarvan strafbaar en kan een ieder daarover aangifte doen bij de lokale politie, aldus de woordvoerder van het Openbaar Ministerie. RTL Nederland en SBS Broadcasting BV zijn niet in het bezit van een kansspel-vergunning. 

Herbert Dijkstra moet weg bij RTV-Drenthe

De directie van RTV-Drenthe heeft Herbert Dijkstra, de presentator en het gezicht van het sportprogramma, aan de dijk gezet. De officiële verklaring van directeur Rob Staal is dat het contract met Dijkstra, die freelancer is bij de regionale omroep, niet wordt verlengd. Verder wil hij inhoudelijk geen commentaar geven. Het besluit van de directie, zoveel is duidelijk, houdt verband met de onrust op de redactie van de omroep. Dijkstra, de vaste schaatsverslaggever bij Studio Sport, wordt verweten dat hij enkele weken geleden een bijeenkomst met ontevreden redacteuren heeft belegd over het functioneren van hoofd nieuws en sport, Bert Visser. Die bijeenkomst leidde tot een notitie, waarin Visser machtsmisbruik, een gebrek aan leidinggevende capaciteiten en intimiderend gedrag wordt verweten. Staal treft het verwijt dat hij niet ingrijpt. Dijkstra wil slechts kort reageren. “Ze kunnen me niet zo maar aan de dijk zetten. Ik werk tenslotte al 17 jaar voor de omroep. Ze horen nog wel van mij bij RTV-Drenthe.” (DvhN)

PvdA: plan VVD reli-zendtijd onzorgvuldig

De PvdA zal de VVD waarschijnlijk niet steunen in haar plan de subsidie van kerkelijke omroepen af te schaffen. Dat schrijft Tweede-Kamerlid Martijn van Dam op zijn website. Volgens het Kamerlid verdient de publieke omroep een ‘goede discussie, na de verkiezingen’. ”Het lijkt mij niet zorgvuldig om de kerkelijke omroepen er nu vast uit te lichten”, schrijft Van Dam. In eerdere berichtgeving was de houding van de PvdA ten opzichte van het VVD-plan onduidelijk. Van Dam vindt niet dat de IKON, RKK, NMO en andere religieuze omroepen per se moeten worden afgeschaft. ”Als ons mediaplan wordt doorgevoerd, kunnen ze fuseren of samenwerken met andere omroepen om samen een concessie te verwerven, of ze kunnen als producent aan de slag.” Gied ten Berge, medewerker van Pax Christi, laat in een e-mail aan CDA-Kamerlid Atsma weten de plannen die VVD-Kamerlid Örgü in Adformatie ventileerde niet te waarderen. ”Wie de programma’s van onder andere RKK, IKON, NMO en de Humanisten bekijkt, ziet goede, bevlogen programma’s met altijd veel aandacht voor de onderkant en sowieso de rand van de samenleving. Dat de VVD op een primitieve anti-religieuze en de ’totale’ markttour is geraakt, is bekend, maar dat ze de PvdA nu ook meeneemt in deze voortgezette uitverkoop van wat gewoon goed is aan dit land verbijstert me.” ”De smetvrees van PvdA en VVD voor religie in het publieke domein neemt bizarre vormen aan”, schrijft oud-rector magnificus van de Universiteit Leiden en oud-lid van de Omroepraad Lammert Leertouwer in een brief aan dagblad Trouw.”Ik stel een amendement voor. Schaf tegelijkertijd de subsidie voor politieke partijen af. Waarom zou de SGP als enige moeten boeten voor haar beginselen? Als Örgü c.s. hun als politiek vermomde levensbeschouwing aan de man willen brengen, kopen ze maar zendtijd bij Talpa.” Volgens een woordvoerder van de IKON heeft de omroep inmiddels veel verontwaardigde reacties ontvangen over de plannen van Örgü. Ook de RKK heeft de nodige reacties ontvangen. (via Ikon)

Nieuwe formule voor NSE

Het Talpa-programma NSE krijgt een andere stijl. Het actualiteitenprogramma krijgt nieuwe presentatoren en commentatoren. De rol van presentator Beau van Erven Dorens staat niet ter discussie. De hoofdredactie heeft gesprekken gehad met ongeveer vijf mensen die voor een ‘nieuwe impuls’ in het programma moeten zorgen. Eerder deze week liet Van Erven Dorens weten dat hij teleurgesteld is over de resultaten van het programma. Details over de aanpassingen bij NSE wil hoofdredacteur Mark Koster niet prijsgeven, ook niet of de titel van het programma blijft bestaan. Koster laat in het midden wanneer voor de nieuwe stijl wordt gekozen. Duidelijk is dat enkele presentatoren worden vervangen of een minder prominente rol krijgen. De plaats van Evert Santegoeds komt vrij, omdat de roddeljournalist zijn eigen programma krijgt op Talpa. Ook wordt vervanging gezocht voor actrice Inge Ipenburg, die eerder vertrok bij het programma. Journalist Jeroen van Kan blijft wel bij NSE, maar hij is minder vaak te zien. “Jeroen werkt veel te veel”, vindt zijn hoofdredacteur. “Dat is ongezond. Hij heeft ook eens recht op vakantie.” Van de mensen die Koster heeft benaderd, wil hij alleen de naam noemen van Charles Groenhuijsen, die hij als commentator vanuit Amerika wil binnenhalen. “Ik heb enkele dagen geleden ingesproken op zijn Amerikaanse mobiel, maar hij heeft nog niet teruggebeld.” Vorige maand werd Groenhuijsen ontslagen bij het NOS Journaal, na een verschil van mening over bijverdiensten. Koster heeft begrip voor het standpunt van Groenhuijsen. “Met zo’n ambtenarensalarisje dat hij bij de NOS verdiende, snap ik dat schnabbelen wel.” (o.a. Nieuws.nl)

Publieke Omroep: miljoenen internetkijkers

De Publieke Omroep ligt met haar internetontwikkelingen vóór op haar Engelse evenknie BBC. In 2005 werden er via Uitzendinggemist.nl 25 miljoen televisieprogramma’s bekeken via ADSL- en kabelinternet. Dat zei Harmen Bruins Slot, bestuursvoorzitter van de Publieke Omroep, gisteren tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Nederlanders weten steeds makkelijker de weg te vinden naar Uitzendinggemist.nl, mede doordat er veelvuldig vanaf televisie naar wordt verwezen. De BBC omschrijft de komende tien jaar als ‘het decennium van on demand’, volgens Bruins Slot is dat in Nederland al geen toekomstmuziek meer. Het maandelijks gebruik van Uitzendinggemist.nl liep op van 270.000 opgevraagde programma’s begin 2005, tot vier miljoen aan het einde van het jaar.

Vrienden Sévèke beginnen website

De vrienden van de vermoorde politiek activist Louis Sévèke uit Nijmegen zetten een eigen website op over de moord. Op de internetsite www.louisseveke.nl komen berichten over het opsporingsonderzoek, artikelen uit de media en publicaties van Sévèke te staan. De site biedt ook anderen de mogelijkheid te reageren, wellicht via een discussieforum. “Er zijn meerdere mensen die ons mogelijk kunnen helpen”, zegt een woordvoerster die anoniem wil blijven. Het is de bedoeling dat de internetsite morgen in de lucht is. De site is bedoeld om de ?eigen achterban” te informeren. “Er rijzen veel vragen en er zijn in de pers veel artikelen verschenen waarvan wij vinden dat we er op moeten reageren” zegt de woordvoerster. Direct na de moord, die op 1 5 november in Nijmegen plaatsvond, spraken de vrienden af een radiostilte in acht te nemen. Zij wensten niet te speculeren over de toedracht en verwezen voor vragen naar politie en justitie. “Wij zijn nu van plan zelf meer naar buiten te treden.” Justitie heeft volgens een woordvoerster geen inhoudelijk oordeel over de website. “Het staat iedereen vrij om zijn eigen mening te uiten.” (NRC)

Tv-programma Netwerk vreest voor bestaan

De redacties van Netwerk vrezen voor hun bestaan. In de plannen die op tafel liggen wordt het uitzendtijdstip van de actualiteitenrubriek van NCRV, KRO en EO zo ongunstig, dat in elk geval de directie van de EO niet langer geld wil steken in het programma. Volgende week valt het besluit over het door de Raad van Bestuur voorgestelde zogeheten programmeermodel. Netwerk verhuist daarin naar Nederland 2. Nederland 1, waarop Netwerk nu te zien is, is in dat model voorbehouden aan kijkcijferhits. “Netwerk dreigt tussen Spoorloos op Nederland 1 en de Champions League op Nederland 3 in te komen. Voor het geringe aantal kijkers dat dan overblijft, is het programma veel te duur om te maken”, zegt presentator Tijs van den Brink namens een actiecomité van de drie Netwerkredacties. (ANP)

Aankopen op internet met 22% gestegen

De consumentenuitgaven op internet zijn in het afgelopen jaar wereldwijd met 22% gestegen tot in totaal 114 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau ComScore Networks. Het boeken van reizen en vakanties maakten het grootste deel uit van de transacties op internet. ComScore ziet verder een opmerkelijke stijging (+36%) in de verkoop van kleding op internet. Volgens ComScore maken internetaankopen exclusief de uitgaven voor reizen inmiddels 6% uit van alle uitgaven van consumenten. Het vertrouwen in de veiligheid van ‘e-commerce’ neemt toe.

Radio 538 daagt ID&T voor de rechter

Radio 538 spant een kort geding aan tegen ID&T, omdat dit bedrijf niet langer samen met de radiozender het dansevenement Trance Energy wil organiseren. Een woordvoerder van Radio 538 liet donderdag weten dat de datum van het kort geding nog niet bekend is. De zender hoopt dat de rechter besluit dat de twee partijen samen verder moeten. Trance Energy staat gepland op 11 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Jaarlijks bezoeken ongeveer 30.000 mensen het evenement. De eerste editie werd in 1999 georganiseerd door TMF, ID&T en Radio 538. Toen is volgens de radiozender afgesproken dat als een van de partijen zich terugtrekt, de naam en het concept niet meer gebruikt mogen worden. TMF heeft zich inmiddels teruggetrokken, zonder dat dit problemen opleverde voor de verdere organisatie van Trance Energy. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Jongerenomroep BNN heeft een intelligentietest afgenomen bij orang oetang Sandy, die verblijft in de Apenheul in Apeldoorn. De resultaten zijn woensdagavond te zien in De Nationale IQ Test. Dan is te zien of de aap slimmer is dan de slechtste bekende Nederlander die ooit aan de IQ Test heeft meegedaan. Aap Sandy moest de 60 meerkeuzevragen beantwoorden door met een stok door het gaas van haar kooi te wijzen op een van de antwoordmogelijkheden. (omroepgelderland)

** Blaricummer Frits Witjas geeft zijn strijd op tegen de veertig meter hoge zendmast, die KPN vorig jaar plaatste aan de Schapendrift. Hij gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter, die bepaalde dat de gemeente op juiste gronden een vergunning voor de veertig meter hoge zendmast heeft verleend.

** Waarnemend burgemeester J. Zuidgeest van Onderbanken heeft vrijdag geprotesteerd tegen een ludieke actie van de regionale omroep L1. De omroep nodigde luisteraars uit om vrijdagmiddag in de bezette bossen in Schinveld te gaan zoeken naar verstopte armbandjes die toegang geven tot een carnavalszitting in Venlo. De mensen moeten de bandjes in caranvalskleding verkleed gaan zoeken. Zuidgeest is woedend omdat het bos door een noodverordening verboden gebied is. „Dit kan niet”, zei hij vrijdag. „Media kunnen niet oproepen de wet te overtreden”. De burgemeester eist dat L1 de actie stopt. (Telegraaf)

** Studio Brussel-presentator Wim Oosterlinck is door de lezers van de site Radiovisie uitgeroepen tot radiopersoonlijkheid van 2005. Ruim 15.000 mensen namen deel aan de verkiezing. Oosterlinck krijgt de titel omdat hij “demonstreerde hoe krachtig radio kan zijn”. De presentator haalde de pers toen hij mensen opriep om societyfiguur Eva Pauwels tot “Grootste Belg” te verkiezen. Eind 2005 slaagde hij erin het woord “kippensoep” te laten uitgroeien tot een benefietactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. (VRT)

“Radiozender van NDC is toekomstmuziek”

De plannen van de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) voor regionale radio zijn te vroeg naar buiten gekomen. Directeur Lensink van Hazewinkel Pers, een onderdeel van de NDC, spreekt van een ‘slip of the tongue’. De NDC liet dinsdag weten dat er een nieuwe regionale radiozender voor de drie noordelijke provincies aan zit te komen. Dit nieuws leidde tot de nodige beroering op de redacties van de kranten van de NDC, waaronder het Dagblad van het Noorden. Volgens Lensink is de radiozender toekomstmuziek. Het plan zou nog in de fase zitten, waarin werkgroepen voorstellen maken. Het lijkt Lensink dan ook verstandig om voorlopig radiostilte te betrachten. (RTV Noord)

“Leidsch Dagblad blijft dagblad”

Het Leidsch Dagblad opent vandaag met het bericht dat de krant een uitgave blijft die zes keer per week verschijnt. Directuer Klein reageert daarmee op een bericht van de website Sleutelstad waarin vorige week melding werd gemaakt van het mogelijk verdwijnen van de krant als dagblad. Klein’s mededirectielid H. de Wit had onlangs gemeld dat bij uitgever HDC Media wordt gediscussieerd over de verschijningsfrequentie en het formaat van de krant. Een uitspraak waar hij nu aan toevoegt dat het minder vaak laten verschijnen van de krant momenteel niet aan de orde is. De eerdere uitspraken, gedaan op de eindejaarsbijeenkomst van HDC Media, noemt hij ‘uit hun verband gerukt’. Ook is het Leidsch Dagblad volgens Klein, in tegenstelling tot enkele andere regionale kranten van moederbedrijf De Telegraaf, niet te koop. (Sleutelstad)

Eredivisie Journaal stopt, ECV teleurgesteld

De ECV, de koepel van eredivisieploegen, heeft teleurgesteld gereageerd op het stopzetten van het programma Eredivisie Journaal op Talpa. Het programma trok te weinig kijkers. Gemiddeld keken 200.000 mensen naar het programma, aldus een Talpa-woordvoerder. ‘Ook vragen we ons af of er in Nederland voldoende voetbalbeleving is om een dagelijks programma mee te vullen’, schetst de zegsman. Een dagelijks voetbaljournaal stond in het verkooppakket van de Eredivisie CV (ECV) toen de uitzendrechten van de eredivisie werden verkocht aan Talpa. Volgens de Talpa-zegsman betrof het echter geen eis van de ECV, maar beschouwde de ECV het als een belangrijke pre dat Talpa een dergelijk journaal kon aanbieden. ‘We gaan nu samen met de ECV op zoek naar een nieuw voetbalprogramma. Dat zal geen dagelijkse frequentie hebben (ANP).’

SBS: Yorin FM wordt brede zender

SBS Nederland gaat het zojuist gekochte Yorin FM ombouwen tot een radiozender voor een breder publiek. De naam Yorin FM blijft gehandhaafd. Door een groter marktaandeel moet de verlieslatende zender weer winstgevend worden. SBS-topman Patrick Tillieux zei dit gisteren bij het ondertekenen van het contract met de radiozender. SBS neemt de zender over van RTL Nederland. ‘De aankoop is de ontbrekende vierde pijler in onze multimediastrategie naast televisie, internet en een magazine’, zei Tillieux tegen Het Financieele Dagblad. ‘Radio is bij uitstek een ochtendmedium. Het sluit perfect aan op onze televisieactiviteiten ’s avonds. Al onze concurrenten doen dat al.’ SBS gaat de zenderprogrammering aanpassen om een breder publiek te bereiken. ‘Het is duidelijk dat ons marktaandeel moet groeien want anders is de zender niet winstgevend. De programmering wordt breder maar nog steeds wel voor een jong publiek, net als op televisie.’ De aanpassing start halverwege 2006 als contracten met adverteerders worden vernieuwd. Dj’s Rob Stenders en Robert Jensen gaan mee naar het ‘nieuwe’ Yorin FM. (Adformatie). 

Omroepbaas noemt netdiscussie achterhoedegevecht

De huidige discussie in Hilversum over hoe de drie publieke tv-netten moeten worden geprogrammeerd is eigenlijk een achterhoedegevecht. Dat zei H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur Publieke Omroep (PO), donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak. De omroepleiding wil 11 januari een beslissing nemen om te komen tot een ‘programmeermodel’. Dat houdt in dat omroepen hun eigen net (’thuisnet’) verliezen en programma’s op alle zenders moeten uitzenden. Veel omroepen en omroepmedewerkers hebben daar moeite mee. De medewerkers voerden eind vorig jaar op tv nog actie tegen de plannen en kregen de mogelijkheid om voor de beslisdatum alternatieven aan te dragen. De omroepvoorzitter is er echter van overtuigd dat digitale ontwikkelingen het mediagebruik ingrijpend zullen veranderen. ,,De komende jaren moet iedereen in Hilversum zich afvragen wat het volstrekt andere publieksgedrag betekent voor hem of haar als maker, voor zijn of haar programma en het format ervan. Wie dat nalaat valt af, is af.” Bruins Slot wil liever niet te lang stilstaan bij het programmeermodel. ,,Onze energie moet op de verdere toekomst gericht zijn. Marc Thompsom van de BBC zei: het komende decennium wordt het decennium van on demand. Bij ons is dat al zo. Bij ‘Uitzending gemist’ op onze internetsite zijn in 2005 meer dan 25 miljoen programma’s bekeken.” (ANP)

VVD en PvdA: Schaf zendtijd kerkgenootschappen af

VVD en PvdA willen de zendtijd voor kerkgenootschappen afschaffen. Het Tweede Kamerlid Örgü (VVD) zal voorstellen kerkgenootschappen niet langer te subsidiëren om radio– en televisieprogramma’s te maken. Het Kamerlid is van plan in maart of april als staatssecretaris Van der Laan (Media) haar nieuwe mediabeleid presenteert, een amendement in te dienen. Volgens de mediawet kan het Commissariaat voor de Media een keer in de vijf jaar voor een periode van vijf jaar zendtijd toewijzen aan kerkgenootschappen. „Als ze hun levensbeschouwing willen verkondigen, moeten ze maar commercieel gaan”, zegt het VVD–Kamerlid deze week in het blad Adformatie. Wel kunnen de kerken als gewone omroepverenigiging een plaats in het bestel krijgen, maar dan moeten ze gewoon leden werven, bevestigt ze. De VVD en de PvdA vinden dat overheid en belastingbetaler niet hoeven te betalen voor zendgemachtigden die bestaan dankzij een regel in de mediawet, maar wel vaak al tientallen jaren uitzenden. Het Kamerlid Van Dam (PvdA) zegt in Adformatie het schrappen van de subsidie te zien als „een duidelijk onderdeel van de wijziging van het bestel”. Als er een meerderheid is voor het plan van VVD en PvdA, dan zou dat het einde betekenen van bijvoorbeeld de Interkerkelijke Omroep Nederland (IKON). Nederland kent acht levensbeschouwelijke omroepen. Het IKON schrikt niet al te zeer van de plannen. Een woordvoerder laat weten dat zijn organisatie zich verankerd acht in het Nederlandse televisiebestel. Volgende week is het zestig jaar geleden dat de IKON (toen nog IKOR) voor het eerst uitzond. In die periode heeft de omroep naam gemaakt met „tegendraadse” programma’s waarbij „kijkcijfers niet de dominererende factor zijn”. De IKON zal wel proberen de PvdA op andere gedachten te brengen. De huidige concessie van de zendgemachtigden loopt tot 2007. Als de huidige wet wordt uitgevoerd, kan de IKON daarna tot 2012 uitzenden. (ANP/RD)

UIT DE MEDIA:

** TROS werkt in 2006 samen met RTV Noord-Holland. Voorzitter Karel van Doodewaerd zei dat donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak. Op dit moment neemt de regionale zender al programma’s over van de omroep, maar dit jaar moet de samenwerking nog verder gaan. De TROS gaat ook in zee met de Utrechtse radiozender Bingo Radio van voormalig Radio 3FM-coördinator Paul van der Lugt. Samen willen zij een digitale radiozender opzetten. Hoe de samenwerking met RTV Noord-Holland er precies uit gaat zien, is nog niet duidelijk, aldus een woordvoerster van de omroep. Op de Noord-Hollandse zender was onlangs al de TROS-documentaire Bloed, zweet en tranen te zien, over het leven van volkszanger André Hazes.

** Sinds 31 december 2005 wordt de radiozender RANO niet langer doorgegeven via de kabel in Rotterdam. Dit omdat RANO per deze datum de doorgifte-overeenkomst met UPC heeft beëindigd. Op dit moment wordt bekeken binnen welke termijn er een nieuwe radiozender voor in de plaats komt. (UPC)

SBS: Yorin FM blijft Yorin FM

SBS en RTL Nederland hebben vandaag de koopovereenkomst voor Yorin FM getekend. Hierdoor voegt SBS aan de drie televisiezenders (NET 5, SBS 6 en Veronica) en de printactivi- teiten nu ook radio toe. “We zijn zeer verheugd met de overname van Yorin FM”, aldus Patrick Tillieux, voorzitter van de Raad van Bestuur van SBS. “Deze aankoop versterkt de positie van SBS als mediabedrijf en vergroot onze crossmediale kracht. SBS heeft er geen misverstand over laten bestaan graag ook op het gebied van radio actief te worden. Die wens wordt hiermee gerealiseerd. Een crossmediale aanpak is de basis van de strategie van SBS. Een eigen radiozender is daarom voor ons van belang.”, aldus Tillieux in een persbericht. Voor de luisteraars van Yorin FM zal de overname door SBS op korte termijn nauwelijks gevolgen hebben. Tillieux: “De programmering van de zender blijft vooralsnog overeind. Het belangrijkste is dat de zender en de medewerkers een plek binnen de organisatie van SBS krijgen. Natuurlijk gaan we daarna meteen werken aan de verdere versterking en verbetering van de zender.” Patrick Tillieux liet vanavond in RTL Boulevard weten dat SBS de naam Yorin FM wordt behouden, omdat SBS het “een sterke naam is”. Verder wordt bevestigt dat Rob Stenders en Robert Jensen meegaan naar SBS. Over Henk Westbroek en Gijs Staverman wordt echter geen uitspraak gedaan. Jeroen Kijk In De Vegte laat zich in het entertainmentprogramma in het midden over zijn toekomst bij het station. (o.a. Mediakrant Web-log/Radiofreak) 

RTV Noord boos over naam nieuwe radiozender

RTV Noord stapt naar de rechter als de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) een nieuwe commerciële radiozender Noord FM gaat noemen. Dat zegt hoofdredacteur Roel Dijkhuis van RTV Noord. De NDC wil nog dit jaar beginnen met een nieuwe radiozender voor Noord-Nederland. Maandag is het plan bekendgemaakt door directeur Cees Anceaux van de Friese Pers, uitgever van de Leeuwarder Courant en onderdeel van de NDC. ,,Als men de naam Noord FM gaat gebruiken, trek ik Cees Anceaux aan beide oren naar de rechtbank. Het gebeurt niet.” Volgens Anceaux is sprake van ,,een storm in een glas water”. Hij beklemtoont dat sprake is van een werktitel en dat er uiteindelijk ook iets heel anders uit de bus kan komen. Ook de haalbaarheid van een nieuwe zender voor het Noorden moet nog worden onderzocht, aldus Anceaux. (LC)

Talpa: vooravond volgende maand vernieuwd

Talpa komt vanaf 6 februari met een vernieuwde vooravond met twee nieuwe eigen programma’s. Om 18.00 uur begint de zender van John de Mol iedere werkdag met Entertainment Live! Een programma waarin Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds verslag doet van feestjes en premières en nieuwtjes brengt over nationale en internationale sterren. Om 18.30 uur is het de beurt aan Jan Joost van Gangelen. De sportpresentator mag zich op iets anders storten, namelijk De 80’s & 90’s Kwis. Daarin spelen zeven deelnemers vijf dagenlang om een geldbedrag. Iedere dag valt een speler af. Volgens Talpa is het typisch een quiz om in de huiskamer mee te spelen. Tot nu toe is het Talpa niet gelukt in de vroege avond veel kijkers aan zich te binden. De zender begon met het programma Thuis om 18.00 uur. Daarin bespraken Gordon, Angela Groothuizen, Froukje de Both, Victoria Koblenko en Winston Gerschtanovitz het nieuws van de dag. Het programma verdween eind oktober van het scherm. Sindsdien blijft het proberen met crimi Commissaris Rex, het Amerikaanse dieetprogramma De Grootste Verliezer en herhalingen van America’s Funniest Home Videos. Met twee eigen programma’s wil Talpa nu weer voet aan de grond krijgen op de vroeg avond. Evert Santegoeds krijgt nog een co- presentatrice naast zich, maar haar naam is nog niet bekend, aldus een woordvoerder van de zender dinsdag. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Ten minste 63 journalisten zijn in 2005 wereldwijd gedood, het hoogste aantal sinds 1995. Dit heeft journalistenorganisatie Reporters sans frontières (RSF) bekendgemaakt. In Irak zijn in 2005 volgens RSF 24 journalisten gedood, het hoogste aantal in een land. Sinds het begin van de oorlog in Irak in maart 2003 zijn 76 journalisten en medewerkers van media gedood, volgens RSF meer dan het aantal gedode journalisten tijdens de oorlog in Vietnam. Daar sneuvelden tussen 1955 en 1975 70 verslaggevers en cameralieden. (Reuters)

** Een campagne van de Britse televisiekok Jamie Oliver om op scholen betere voeding aan te bieden, dreigt het voedingsbedrijf Canterbury naar de ondergang te leiden. Het bedrijf, dat vooral actief is in de fastfoodindustrie, heeft last van dalende verkoopcijfers en ziet zich gedwongen een bewindvoerder aan te stellen. Canterbury is onder meer producent van worstjes en hamburgers. Het bedrijf zag de halfjaaromzet sterk dalen en wijt dat onder meer aan de inspanningen van Jamie Oliver, die de kwaliteit van het voedsel dat scholieren voorgeschoteld krijgen beneden de maat vindt. (ANP)

** De Vlaamse publieke radio en televisie moeten meer Vlaamse levensliederen draaien. Dat heeft de Vlaamse minister van Media Geert Bourgeois woensdag gezegd. De minister is tevens voorman van een Vlaams-nationalistische partij, N-VA. Het is tamelijk ongebruikelijk dat een minister zich bemoeit met de liedjeskeuze van een omroep. In Nederland heeft staatssecretaris Medy van der Laan vorig jaar wel gezegd wat ze goede en slechte tv-programma’s vindt. Kopspijkers, Dit was het Nieuws en Lingo tolereert de bewindsvrouw wel. Shows als Love Letters en Sterrenslag doet ze in de ban bij de publieke omroep.

Joop Bromet overleden

Publicist en rtv-medewerker Joop Bromet is vrijdag overleden. Hij stierf in Groningen, 58 jaar oud. Dat heeft zijn familie dinsdag bekendgemaakt. Bromet werkte voor en achter de schermen mee aan radio- en televisieprogramma’s van veelal culturele strekking, zoals Coulissen van de TROS en de TROS Nieuwsshow. Hij schreef diverse boeken, onder meer over Conny Stuart (Een theaterleven), Mini & Maxi en over Nederlandse naïeve schilderkunst. Ook publiceerde hij Oranje Boven, een culinair-historisch boek. Zijn historisch-wetenschappelijke boek The legend of the lighter werd in acht talen vertaald, waaronder Frans, Duits, Spaans en Japans. Verder maakte Joop Bromet interviews en verhalen van allerlei week- en dagbladen. Hij was ook jarenlang theaterrecensent voor NRC Handelsblad en Elsevier’s Magazine. Bromet was ook dertien jaar lang de hoofdredacteur van het jaarboek Snoecks. (Planet.nl/ANP)

Oplage kranten blijft dalen

De oplage van de dagbladen blijft dalen, zo blijkt dinsdag uit kwartaalcijfers van HOI (Het Oplage Instituut). Dat instituut publiceerde de oplagecijfers over het derde kwartaal van 2005. Daaruit blijkt dat Trouw wel enige oplagewinst boekt. Ook Het Financieele Dagblad, dat landelijk verschijnt, verkocht meer kranten. Uitgeverij PCM, dat naast Trouw ook NRC Handelsblad en de Volkskrant uitgeeft, erkent dat de oplages onder druk staan. Toch ziet het bedrijf lichtpuntjes. ‘In absolute zin groeit het aantal betalende klanten van PCM met ruim 3 procent door de groei van nieuwe flexibele abonnementsvormen als E-paper en weekeindabonnementen. De E-papers, ook wel webabonnementen genoemd, worden echter nog niet meegenomen in de HOI-oplagecijfers’, stelt de PCM-directie in een verklaring. PCM verwacht dat de krantenmarkt in een snel tempo zal veranderen in een branche waarin elke doelgroep een apart abonnement kan krijgen. ‘De E-papers en weekeindabonnementen zijn daar de eerste voorbeelden van. Ook een aparte krant voor een jongere doelgroep, zoals NRC.Next, passen in deze ontwikkeling. PCM wil zo doelgroepen beter bedienen en adverteerders een multimediaal bereik bieden.’ (ANP)

Noordelijke kranten beginnen regionaal radiostation

De Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) begint een regionale nieuwsradiozender. De uitgever van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, wordt daarmee concurrent van de publieke regionale zenders in Friesland, Groningen en Drenthe. Dat heeft directeur Cees Anceaux van de Friese Pers, onderdeel van de NDC, dinsdag bekendgemaakt. In maart worden de definitieve plannen voor de zender gepresenteerd. ‘We willen radio maken in de stijl van BNR Nieuwsradio. Daarbij mikken we op dertig procent van de markt in Noord-Nederland. De regionale omroepen doen ook erg hun best, maar wij denken het beter te kunnen’, aldus de directeur. De nieuwe zender wordt Nederlandstalig en richt zich op dertig- tot veertigjarigen. ‘De publieke regionale zenders trekken toch een wat ouder publiek’, zegt de directeur. (ANP)

Moordlijst verdwenen bij Kink FM

De commerciële radiozender Kink FM is gestopt met het uitzenden van de Moordlijst. Volgens ‘station manager’ Arjen Grolleman van Kink FM is de Moordlijst te taai geworden, waardoor is besloten de lijst per heden niet meer uit te zenden op maandagavond. “Voor een geschreven medium als Oor werkt de lijst wel, maar radio is toch een wat sneller medium. Er stonden weken achtereen bijna dezelfde platen in.” Twee jaar geleden begon Kink FM op maandagavond met het uitzenden van de Moordlijst. De alternatieve hitlijst werd opgericht in 1990 door OOR, VPRO en Onrust TV. Naast de publicatie van de lijst in OOR was deze lijst, gebaseerd op lijstjes van journalisten en platenwinkels, wekelijks bij de VPRO te horen. Tijdens de vernieuwing op 3FM zette de VPRO de samenwerking stop met OOR. Vanaf 1 december 2003 vond Oor een partner in Kink FM. De lijst werd gepresenteerd door Isabelle Brinkman. Het programma NightLiveXS vult de leegte op maandag op. Er is zeker wel interesse om naast de Outlaw 41 wellicht een andere lijst uit te gaan zenden, meent Grolleman. Bij Oor was niemand beschikbaar om te reageren. (3voor12)

“Het Oog” bestaat dertig jaar

Het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen bestaat donderdag dertig jaar. In een speciale, feestelijke uitzending debatteren de vaste presentatoren met elkaar over het afgelopen jaar en de voorgaande 29 en blikken zij vooruit het nieuwe jaar in. Jeroen Pauw, Henk van Hoorn, Tijs van den Brink, Max van Weezel, Stephan Sanders en John Jansen van Galen bespreken onder leiding van Mieke van der Weij de stand van het land en de wereld. Het debat komt niet vanuit de vaste studio in Hilversum, maar rechtstreeks vanuit studio Desmet in Amsterdam. Bij de uitzending is ook publiek aanwezig, onder wie mensen die geregeld als deskundige in het Oog te gast zijn. Met het Oog op Morgen is sinds 1976 tussen 23.00 tot 24.00 uur te horen op de radio, steeds onder dezelfde formule. Het bevat een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en vraaggesprekken met mensen in en achter het nieuws, omlijst door muziek. Elke dag van de week heeft zijn eigen presentator, die het programma een persoonlijke invulling geeft. (ANP)

SBS geeft lengte reclameblok aan

SBS Broadcasting (SBS6, Net5, Veronica) is het nieuwe jaar begonnen met een nieuw reclameregime. Zondagavond tijdens de nieuwe SBS6-serie Rome werden de kijkers voor het eerst geconfronteerd met de zogenoemde power break; een reclameblok dat slechts twee minuten duurt. ,,Hele korte reclame…binnen twee minuten terug”, kregen de kijkers zondag te zien. Volgens een SBS-woordvoerster betreft het een proef. ,,Adverteerders hebben ons duidelijk gemaakt dat ze meer zichtbaarheid willen. In een blok van twee minuten is plaats voor ongeveer vier spotjes en daarbinnen vallen ze natuurlijk meer op dan in een groot blok. Een bedrijf kan het hele blok ook in z’n geheel claimen”, aldus de zegsvrouw maandag. In januari gaat SBS testen of de power break aanslaat. Het risico bestaat dat kijkers wegzappen omdat ze precies weten wanneer ze weer terug moeten keren om het oorspronkelijke programma te volgen. Juist dat soort effecten gaan de reclamemakers onder de loep nemen. (ANP)

Van Jole stopt met De Wereld Draait Door

Francisco van Jole is met ingang van deze week gestopt met de presentatie van het VARA-programma De Wereld Draait Door. Dit hebben Van Jole en de VARA in gezamenlijk overleg besloten. Van Jole presenteerde het vooravondprogramma vanaf 10 oktober 2005 afwisselend met Matthijs van Nieuwkerk. Hij nam op twee van de vijf dagen de presentatie voor zijn rekening. Francisco van Jole: In oktober begon ik met de presentatie van De Wereld Draait Door, een nieuw programma en voor mij meteen ook een heel nieuwe wereld. Nieuwe dingen zijn altijd lastig, maar dit bleek uiteindelijk niet mijn programma te worden. Dus ben ik, in goed overleg met de VARA, gestopt met de presentatie. Deze week neemt Matthijs van Nieuwkerk alle dagen de presentatie op zich. Vanaf volgende week zal Van Nieuwkerk het programma vier dagen presenteren. De vijfde dag, de maandag, zal vanaf aanstaande maandag 9 januari worden gepresenteerd door Claudia de Breij. (Medialog)

CAIW verwacht winst van 3,5 miljoen euro

Bestuursvoorzitter Ewald van Vliet van het kabel, internet en telefoniebedrijf CAIW heeft in zijn nieuwjaarsrede bekendgemaakt dat het bedrijf over 2005 een winst van 3,5 miljoen euro verwacht. CAIW, het samenwerkingsverband van zeven Westlandse gemeenten voor het aanbieden van radio en televisie via de kabel, zag zijn winst met 140 procent stijgen. Volgens Van Vliet zal een deel van de winst ten goede komen aan de inwoners van Westland en Midden-Delfland. Het is dit jaar 25 jaar geleden dat de CAIW werd opgericht. (RTV West)

UIT DE MEDIA:

** Vanaf maandagavond 2 januari zal radioprogramma NightLiveXS voor het eerst ook op maandagavond worden uitgezonden. Hiermee is NightLiveXS voortaan vier maal per week te beluisteren. NightLiveXS is al vanaf december 2003 te horen op Kink FM als samenwerking tussen de radiozender en de redactie van LiveXS Popmagazine. NightLiveXS brengt al ruim twee jaar het laatste nieuws over de poppodia en festivals middels interviews met betrokkenen, muziek, achtergrond-informatie en de zeer volledige HeyHo, Let’s Go-agenda. Programmamaker Willem Roose maakt het programma iedere maandag tot en met donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur, afwisselend samen met Klaas Leegwater en Anton Slotboom. (Persbericht)

** In het Belgische Lissewege is op nieuwjaarsochtend jeugdschrijver en historicus Johan Ballegeer plots overleden. De auteur van “Geen meiden aan boord” was 79. Johan Ballegeer is vooral bekend van “Geen meiden aan boord” en “Celines grote oorlog”, jeugdromans waarin hij zijn passie voor geschiedenis kwijt kon. Vooral “Geen meiden aan boord” (1987), een boek over ijslandvaarders, was erg populair. Het boek, dat ook vertaald werd in het Frans en Duits, werd bekroond met de Boekenleeuw en de Staatsprijs voor jeugdliteratuur van de Koning Boudewijnstichting.

** In Californië is zondag een antipaparazziwet van kracht geworden die sterren moet beschermen tegen lastige fotografen. Als die hun prooi achtervolgen of klemrijden, kunnen zij worden veroordeeld tot betaling van drie keer de aangerichte schade. Ook kan hun honorarium verbeurd worden verklaard. De afgelopen tijd hebben paparazzi wat lelijke incidenten veroorzaakt. Zo had filmster Scarlett Johansson een ongeluk op een parkeerterrein, toen zij lastige fotografen probeerde te ontvluchten.