Media kort: januari 2007

“Ruud Hendriks wil uit Slam!FM”

Voormalig Endemol-bestuurslid Ruud Hendriks ligt overhoop met radio-ondernemer Lex Harding. Dit bericht De Telegraaf. Volgens Harding wil Hendriks uit hun gezamenlijke investeringsbedrijf 2HMedia stappen. Beide partijen zouden het echter niet eens kunnen worden over de financiële voorwaarden. „Een vervelende zaak”, zegt Harding. 2HMedia is eigenaar van radiostation Slam!FM. 2HMedia is naast Harding en Hendriks ook in handen van Marcel Dijkhuizen. Inmiddels gaat Hendriks tot juridische stappen over. De ex-presentator van Veronica’s Nieuwslijn sleept Harding, Dijkhuizen en Slam!FM voor de rechter. De zaak dient morgen voor de Ondernemingskamer. Volgens Hendriks is het nog onzeker of de zitting doorgaat. Hij weigert verder commentaar. Het zou overigens niet de eerste keer zijn dat Harding en Hendriks in de rechtszaal staan. Vorig jaar kruisten zij gezamenlijk de juridische degens met Duncan Stutterheim, oprichter van danceonderneming ID&T. Harding en Hendriks voelden zich toen in het ootje genomen door Stutterheim, die eind 2005 Slam!FM aan ze verkocht voor ruim €4 miljoen. Daarna ging het radiostation echter al snel bijna bankroet. Harding en Hendriks weigerden Stutterheim daarop €2,5 miljoen te betalen voor het resterende 33%-belang in Slam!FM. „ID&T heeft deze zaak aan alle kanten verloren. Het bedrijf heeft de aandelen voor aanzienlijk minder aan ons moeten verkopen”, aldus Harding

SLAM!FM start tv-station

Morgen lanceert SLAM!FM een nieuw televisiekanaal: SLAM!TV. SLAM!TV is televisie voor en door jongeren. Een interactief jongeren tv-kanaal met 24 uur per dag, 7 dagen per week de populairste muziekclips. Daarnaast kunnen kijkers vanaf eind februari hun zelfgemaakte filmpjes toevoegen aan de programmering via www.slamtv.nl. Kijkers kunnen via sms stemmen op hun favoriete clips of filmpjes. SLAM! speelt hiermee in op de verandering van kijkgedrag onder jongeren van traditionele tv naar internet tv. Jacqueline Bierhorst, algemeen directeur SLAM!FM: “SLAM!TV is een geweldige aanvulling op onze radiozender SLAM!FM en de evenementen die wij organiseren. Wij willen met SLAM!TV jongeren de kans bieden creatief en laagdrempelig met televisie om te gaan en zelf televisie te maken. Door de lancering van SLAM!TV zijn we weer een stap dichterbij onze ambitie om SLAM! te ontwikkelen tot het jongeren (multi)mediaplatform van Nederland.” Het technische platform achter SLAM!TV wordt mogelijk gemaakt en ontwikkelt door TRUE, de vaste leverancier van alle internetdiensten van SLAM!FM. SLAM!TV is via een standaard breedband internetverbinding overal en altijd in Nederland te zien. Doordat SLAM!TV in hoge kwaliteit wordt aangeboden is het signaal ook geschikt om te bekijken via een gewone televisie. Website: http://www.slamtv.nl/. (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** Het tijdschrift BLVD stopt ermee. Van het blad, dat veertien jaar lang verscheen, verschijnt geen nieuw nummer meer. De reden voor het stopzetten van het blad is de tegenvallende advertentiemarkt. Uitgeverij Credits Media heeft besloten meer nadruk te leggen op de meer succesvolle titels Italië Magazine, Leven in Frankrijk en Joie de Vivre. Volgens uitgever Eugen van de Pas was BLVD ,,een platform voor talentvolle journalisten, fotografen en vormgevers”. Zo werden volgens Van de Pas bijvoorbeeld modeontwerpers Viktor en Rolf als eerste gescout door het blad. (ANP/AD)

** Evangelische Omroep (EO) reorganiseert de afdeling nazorg. Acht van de zeventien arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. De reden zijn de bezuinigingen die de publieke omroepen moeten doorvoeren. Een woordvoerder van de EO heeft een bericht daarover in het Nederlands Dagblad bevestigd. De nazorg helpt mensen die op een uitzending reageren. De afdeling wordt betaald uit het verenigingsgeld en niet uit het overheidsgeld voor de publieke omroep. (ANP/Gelderlander)

** Een accountant onderzoekt de financiële huishouding van Omroep Amersfoort. Dat heeft wethouder Kruyt toegezegd aan de Amersfoortse gemeenteraad. De raad acht een onderzoek noodzakelijk om een afgewogen keuze te maken tussen Omroep Amersfoort en RTV Eemstad. Aan één van deze omroepen moet namelijk de zendmachtiging worden gegeven. Een fusie tussen de omroepen mislukte. De raad wil sowieso een samenwerking tussen één van de Amersfoortse omroepen en een sterke tweede partner, mogelijk RTV Utrecht. Het college komt binnenkort met een voorstel rond de toewijzing van de zendvergunning bij Amerfoortse omroep. (RTV Utrecht)

** Vanaf deze week breidt kabelaar Delta haar digitale basispakket verder uit met een aantal publieke themazenders. Cultura, HilversumBest, 3voor12 Central, Nederland-E, Omega Tv, 3voor12 on Stage, Dier en Natuur TV, /Geloven en Opvoeden doe je zo). Tevens zullen de regionale tv-zenders TV Rijnmond en Omroep Brabant TV worden toegevoegd aan het basispakket.

** Geertjan Lassche, onderzoeksjournalist van de EO bij het actualiteitenprogramma Netwerk, krijgt twee Poolse onderscheidingen voor zijn reportage God Bless Montgomery. De reportage gaat over de vergeten Polen in de slag om Arnhem. De reportage was aanleiding voor het eerherstel van de Polen die in september 1944 bij Arnhem tegen de Duitsers vochten. Lassche ontvangt vandaag in de Poolse ambassade in Den Haag zowel een militaire, als een staatsonderscheiding. De eerste werd Lassche toegekend door de minister van Defensie in Warschau, de tweede door president Lech Kaczynski. (Villamedia)

** Maartje van Weegen zwaait vrijdag voor één dag de scepter bij het televisieprogramma RTL Boulevard. De NOS-presentatrice is dan uitgeroepen tot gast-hoofdredacteur omdat het die dag vijf jaar geleden is dat prins Willem-Alexander en zijn Màxima in het huwelijk traden. Van Weegen blikt terug op die dag en vertelt anekdotes van achter de schermen van de tv-uitzending. Ook legt ze uit wat er allemaal komt kijken bij een staatsbezoek als de NOS er verslag van doet. Verder verklapt ze wat haar muzieksmaak is en verklaart ze haar inzet als ambassadeur van de Stichting MS Research. (ANP/AD)

** Radio en TV Gelderland stelt zendtijd beschikbaar voor speciale berichten van de politie in Gelderland. De regionale omroep heeft een convenant met de drie politiekorpsen gesloten. De politieberichten worden na het TV Gelderland Nieuws uitgezonden. De informatie is ook na te lezen op teletekst en de website van de omroep. De berichten kunnen betrekking hebben op onder meer vermissing, straatroof en andere zaken waarbij de politie een beroep wil doen op de kijkers van TV Gelderland. De eerste berichten worden in de loop van februari op televisie uitgezonden. (RTV Gelderland)

** Hanneke Groenteman keert terug op de Nederlandse televisie en gaat voor Omroep Max een kunstprogramma presenteren. Dat heeft de omroep maandag bekendgemaakt. Volgens Max-voorzitter Jan Slagter gaat het om een achtdelig, zeer toegankelijk kunstprogramma waarbij steeds een andere bekende Nederlander door drie verschillende kunstenaars geportretteerd wordt. De BN’er mag een portret kiezen en met de overgebleven schilderijen wordt een expositie georganiseerd. Uiteindelijk, zo meldde Slagter, worden de doeken geveild voor een goed doel. Groenteman is vanaf juni met het programma Sterren op het Doek op de buis te zien. Eerder presenteerde zij voor de VPRO het programma De Plantage en was samen met Paul Haenen presentator van de talkshow HaHaZondag. (ANP via AD)

UIT DE MEDIA:

** Op woensdag 31 januari voegt Casema de lokale televisiezender Regio TV Wijdemeren toe op de kabel in de gemeente Wijdemeren. De lokale omroep begint op deze datum met proefuitzendingen en gaat vanaf 3 februari officieel van start. Regio TV Wijdemeren maakt deel uit van de Aros Mediagroep, de nieuwe naam van stichting Radio Wijdemeren die al jarenlang de lokale radio-uitzendingen van Wijdemeren en omgeving verzorgt. Tegelijkertijd met de start van Regio TV Wijdemeren wijzigt de naam van de lokale radiozender in You FM. Regio TV Wijdemeren komt in plaats van Live Shop (kanaal 45, frequentie 663,25 MHz).

** De regionale dancezender XFM zendt vanaf nu het ANP nieuws uit. Voorheen verzorgde het persbureau Novum de uitzendingen. Door de wijziging kan het radiostation nu 24 uur per dag nieuws uitzenden. Daarnaast verzorgt het ANP ook de nieuwsvoorziening voor XFM Sport. Pors Impact Creative is verantwoordelijk geweest voor de nieuwe custom made nieuwsvormgeving. Tevens is het XFM jinglepakket uitgebreid met enkele nieuwe custom made liners. Naast de vernieuwde nieuwsuitzendingen is XFM per 1 januari 2007 gestart met het uitzenden van ‘Traffic Updates’. De updates worden ieder uur verzorgd door de ANWB (mocht er verkeersinformatie zijn). (Radiofreak)

** Honderden huurders van woningcorporatie De Nieuwe Unie in Rotterdam mobiliseren zich om in verzet te komen tegen het schotelverbod. De Nieuwe Unie heeft 2700 huurders gesommeerd om vóór 31 januari hun schotels verwijderd te hebben. De huurders pikken dat niet en zijn in actie gekomen. Dinsdag is er overleg tussen huurders en de woningcorporatie. Andere woningcorporaties in Rotterdam, zoals Woonbron, blijven zolang er nog geen goed en betaalbaar alternatief is, schotelantennes op gevels gedogen. (R Rijnmond)

** De Indiase Shilpa Shetty heeft zondag de reality-tv show Celebtrity Big Brother gewonnen. De 31-jarige actrice kreeg de meeste telefoonstemmen van kijkers. Zij won de sympathie van het publiek nadat een andere deelneemster haar racistisch getinte beledigingen naar het hoofd had geslingerd. Britse mediatoezichthouders ontvingen na die bewuste uitzending meer dan 40.000 klachten. Premier Tony Blair, zijn gedoodverfde opvolger Gordon Brown en de Indiase minister van buitenlandse zaken P. Chidambaram voelden zich geroepen te reageren op het voorval, dat volgens Zuid-Aziatische en anti-racistische groepen onthullend was voor het latente racisme in Groot-Brittannië. (ANP/AD)

** De BBC toont vanavond de beelden van de crash waarbij Top Gear-presentator Richard Hammond in september levensgevaarlijk gewond raakt. Het ongeluk gebeurde tijdens opnames voor het autoprogramma. In een auto met straalaandrijving wilde Hammond het Britse snelheidsrecord van 483 kilometer per uur verbreken. Hij raakte door het ongeluk in coma en liep hersenletsel op, maar volgens artsen zal hij waarschijnlijk volledig herstellen. De beelden worden zondag om 21.00 uur op BBC 2 in het programma Top Gear uitgezonden. (ANP/AD)

** In navolging van de Nationale IQ Test (BNN) komt de KRO vandaag met de Nationale Cultuur Test. Presentatoren Sven Kockelmann en Anita Witzier testen prominenten, kunstliefhebbers en cultuurbarbaren op hun CQ (Cultuur Quotient). Hoe de deelnemers presteren, is te zien op Nederland 2 (20.25 uur). BN’ers die meedoen zijn presentator Marc Klein Essink, acteur Waldemar Torenstra, dj Isabelle Brinkman, tatoeagekoning Henk Schiffmacher, schrijfster Marjan Berk en politicia Samira Abbos. Kijkers kunnen via sms en internet de test meespelen. (via o.a. Telegraaf)

** RTL staat op een fors verlies in de ijsdansoorlog. Dancing on Ice trok vrijdagavond 691.000 kijkers, ten opzichte van 824.000 vorige week. Naar de SBS-variant Sterren dansen op het IJs keken 1.198.000 mensen, een daling van 66.000. Toen twee weken geleden de eerste vrijdagavondshows werden uitgezonden, had Sterren dansen bijna 1,3 miljoen kijkers, tegen 968.000 voor Dancing on Ice. RTL- zenderbaas Fons van Westerloo gaf toen al ruiterlijk toe: “Wie een oorlog voert, kan ook verliezen.” Vrijdagavond liet hij doorschemeren dat ‘zijn’ ijsdansshow gelikter is, maar minder gezellig dan die van SBS. “We moeten het leuker maken.” (Telegraaf)

** De Hilversumse Programmaraad gaat volgens kabelmaatschappij UPC buiten zijn boekje met het (concept)advies over het gehéle tv-kabelpakket. Dit wordt bestreden door de raad, die verwijst naar het contract met de kabelmaatschappij. Volgens de programmaraad staat in het contract tussen gemeente en UPC dat hij mag bepalen welke 32 televisiezenders via de Hilversumse kabel worden doorgegeven. ,,Geen sprake van”, stelt UPC-woordvoerder Roald van der Aart. ,,Zij mogen alleen advies uitbrengen over het basispakket. Dat zijn vijftien kanalen.” Indien aan de nieuwe zenders geen zwaarwegende juridische, technische of financiële bezwaren kleven, neemt UPC het advies over. Vervolgens bepaalt de kabelmaatschappij zelf welke zenders er sneuvelen.,,UPC is in de war met de situatie in veel andere gemeenten”, reageert woordvoerder Atze Sytsma van de programmaraad. ,,Daarin staat dat Hilversum de aanwijsbevoegdheid heeft voor het complete pakket radio- en tv-zenders.” (Gooi en Eemlander)

** De grootste aanbieder van internetabonnementen in Nederland, KPN, gaat stoppen met inbelabonnementen. Waarschijnlijk zullen voor het eind van het jaar alle 900.000 aansluitingen worden opgeheven. Dit meldt RTL Nieuws. Als reden noemt KPN de teruglopende interesse in inbelabonnementen. De resterende aansluitingen zouden weinig worden gebruikt en KPN kan gezien het beperkte aantal klanten geen kwaliteitsgarantie geven. Veruit de meeste huishoudens zijn inmiddels op internet aangesloten via het breedbandnet. (NU)

** Omroep Flevoland heeft besloten om de ondertiteling van het Provincie Nieuws ten behoeve van doven en slechthorenden per 1 februari 2007 te beëindigen. Reden is dat de provincie Flevoland geen subsidie meer hiervoor verstrekt. In de afgelopen twee jaar konden doven en slechthorenden in Flevoland het provinciale nieuws op TV Flevoland volgen via pagina 888 van Flevotext dankzij een geoormerkte subsidie voor een periode van twee jaar die eindigt op 1 februari 2007. Gedeputeerde Staten heeft onlangs besloten om deze periode niet te verlengen. Omroep Flevoland vindt het jammer dat de ondertiteling gestopt moet worden. (AV)

** Kabelaar Casema is niet gestart met de digitalisering van de Culemborgse tv – kabel. De gemeenteraad heeft gisteren een compromis afgewezen. Culemborg heeft zich lang verzet tegen de digitalisering omdat Casema er, in strijd met een eerdere overeenkomst, een tariefsverhoging tegenover zette. De tarieven zouden volgens het voorstel van het kabelbedrijf in twee jaar tijd van een tientje naar het landelijke tarief van circa vijftien euro moeten stijgen. Culemborgers hebben geprotesteerd tegen de houding van de gemeente omdat zij de komst van digitalisering toejuichen. Na onderhandelen was er een compromis tussen het bedrijf en het college van burgemeester en wethouders. Per 1 januari 2008 mag kabelmaatschappij Casema het maandtarief voor deze klanten met 1,50 euro verhogen. In het derde kwartaal zou het hele digitale Casema-pakket beschikbaar komen met een beter signaal, internet en telefonie voor alle Culemborgers die op de kabel zijn aangesloten. Dat heeft de raad nu afgestemd. (Gelderlander)

CvdM: “Smartlappen culturele stroming”

Zogenoemde ‘piratenmuziek’, smartlappen van lokale artiesten, wordt door het Commissariaat voor de Media erkend als een aparte, culturele stroming. De lokale omroep Delta FM in de gemeente Twenterand heeft door nieuwe regelgeving over neventaken toestemming gekregen om een zender met alleen maar piratenmuziek te vullen. Eerdere verzoeken voor een dergelijk themakanaal waren afgewezen omdat de piratenmuziek als te algemeen werd beschouwd. Dit bericht NRC Handelsblad. Delta FM zegt zich te richten op een culturele minderheid, zoals FunX dat doet met jongeren in de grote steden. „Piratenmuziek is echt de cultuur van het platteland”, zegt programmaleider M. Elzinga. Luisteronderzoeken hebben volgens hem uitgewezen dat een derde van de inwoners van Twenterand de hele dag piratenmuziek wil horen. „Het gaat niet om Hollandse hits of Nederpop maar smartlappen van regionale en lokale artiesten”, zegt Elzinga. Burgemeester H. Koetje van Twenterand, voormalig voorzitter van het Commissariaat voor de Media, heeft Delta FM gesteund. Hij ziet de piratenzender als een legaal alternatief voor geheime zenders. Lees ook Delta FM krijgt vergunning voor ‘Piratenradio’.

Luistercijfers: Radio 2 snelste groeier rond de kerst

Radio 2 heeft het marktaandeel in de periode november/december zien groeien van 11,1 naar 13,1 procent. Dankzij de Top 2000 was Radio 2 daarmee de snelste groeier in het CLO, meldt onderzoeksbureau Intomart GfK Sky Radio deed het ook goed met een groei van 0,5 procent naar 10,5. Radio 538 volgt met een aandeel van 10,4, een daling van 1,2 procent. Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in november-december 2006. Dit resulteert in een rapportage die is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8881 respondenten van 10 jaar en ouder. De marktaandeelontwikkeling van de landelijk publieke zenders, publieke regionale zenders en de commerciële zenders staan in onderstaande figuur weergegeven (hele week; 07.00-24.00 uur).

okt/nov(in%)	nov/dec(in%)
01	Radio 2	11.1	13.2
02	Sky Radio	10.0	10.5
03	Radio 538	11.6	10.4
04	Radio 3FM	8.2	7.9
05	Radio 1	7.0	6.9
06	Q-Music	6.1	5.7
07	Radio Veronica	5.9	5.5
08	Radio 10 Gold	4.3	4.6
09	CAZ!	1.9	2.0
10	Radio 4	1.7	1.8
--	ClassicFM	1.8	1.8
12	Arrow Classic Rock Radio	1.6	1.5
13	SlamFM	1.4	1.4
14	Radio5	1.1	1.3
15	RTL FM	0.9	0.6
16	Arrow Jazz FM	0.6	0.5
17	BNR Nieuwsradio	0.4	0.4
18	KinkFM	0.3	0.3
19	100 % NL	0.3	0.2
==	Regio Radio	14.8	14.2
==	Regionale Commercieel Radio	2.7	2.3
==	Overige	6.9	7.2

UIT DE MEDIA:

** Donderdag 1 februari start Jules Deelder een eigen wekelijks programma op Arrow Jazz FM genaamd DeeldeRadio. Elke donderdag van 21:00 – 22:00 zal Deelder op geheel eigen markante wijze de Arrow Jazz FM luisteraar voorzien van een dosis traditionele jazz.

** DJ Armin van Buuren start al 2 maanden eerder bij SLAM!FM. Vanaf vrijdag 2 februari zal de nummer 2 DJ van de wereld: Armin van Buuren voor het eerst zijn awardwinning radioprogramma “A State of Trance” bij SLAM!FM presenteren. Armin zal elke vrijdagavond te horen zijn tussen 22:00 en 24:00 uur.

** De complete sportredactie van Radio en TV Emmen is opgestapt, omdat ze geen vertrouwen meer hebben in de studiomanager. Volgens eindredacteur sport, Henk van der Horst, zijn er al veel langer ergernissen over de studiomanager, en niet alleen van de sportredactie. Het conflict is geëscaleerd toen het bestuur van RTV Emmen geld vroeg aan de organisatoren van het Emmer sportgala voor het uitzenden van dit evenement. Die wilde niet betalen en benaderde daarom internetzender Radio Moonlight voor het uitzenden van het sportgala. De sportredactie van Radio Emmen raakt hiermee hun paradepaardje kwijt. De komende tijd zijn er geen sportprogramma’s bij RTV Emmen. (RTV Drenthe)

** TV-kijkers in Oost- en Zuid-Flevoland met een analoog UPC-abonnement kunnen vanaf 1 juli geen National Geographic meer ontvangen. Deze zender wil niet meer via de analoge kabel uitzenden. Dat zegt de voorzitter van de Programmaraad Zuid Oost Flevoland, Willem Herrebrugh. De programmaraad heeft verder een concept advies aan UPC uitgebracht over de zendersamenstelling van het standaardpakket. Daarin zijn onder andere de TV Oase; de Nederlandstalige muziekzender TV Oranje en Family 7, een christelijke zender met lifestyleprogramma’s opgenomen. De kabelmaatschappij is verplicht deze keuze over te nemen. Zover is het overigens nog niet, inwoners van Zuidelijk- en Oostelijk Flevoland kunnen tot 12 februari hun mening geven over het concept advies. (Omroep Flevoland)

** Het grootste woordenboek ter wereld, het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) gaat met zijn tijd mee. Vanaf zaterdag zijn de 350.000 à 400.000 woorden die in het woordenboek terug te vinden zijn ook op het internet te raadplegen. Dat heeft de Universiteit van Leiden dinsdag laten weten. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal wordt wel een waar monument genoemd. Er is 134 jaar, van 1864 tot 1998, aan gewerkt, door ongeveer 150 mensen over vijf generaties. De papieren versie, die in december 1998 voltooid werd, bevat 45.805 bladzijden met 92.000 kolommen. (Gooi en Eemlander)

Britten stappen uit PCM-kranten

De dagbladen NRC, Volkskrant, Trouw en AD komen weer geheel in Nederlandse handen. Het Engelse Apax accepteert het overname-aanbod voor haar aandelen. PCM Uitgevers maakte zojuist bekend dat de Stichting Democratie en Media, beter bekend als Stichting Het Parool van zins is om Apax Partners als medeaandeelhouder uit te kopen. Apax bezit 47,5 procent van de aandelen, plus de stemrechten van de 5 procent van de aandelen die in handen zijn van het management van PCM, aldus de woorvoerder van Apax. Joop Krant, ‘Catalyst Advisor’ van Apax Partners, zegt dat Apax verkoopt omdat ze met een gunstig voorstel is benaderd: “Het voorstel voldoet aan onze rendementseisen. Apax haalt een voldoende positief rendement op deze investering.” Een bedrag wil hij echter niet noemen. Apax zal blij zijn van PCM verlost te zijn. Commissaris Stephen Grabiner van Apax lag voortdurend in de clinch met de medeaandeelhouders en met de voormalige directeur Theo Bouwman. De harde hand van Apax paste niet bij de ideële doelstellingen van de stichtingen. 

KPN verkoopt hoge zendmasten aan TDF

KPN verkoopt de hoge zendmasten van het telecombedrijf aan het Franse zendinstallatiebedrijf TDF. Het gaat om 23 torens zoals die in Lopik, Rotterdam en Den Haag staan. Dat heeft KPN maandag bekendgemaakt. De verkoop heeft te maken met de overname begin vorig jaar van Nozema, een bedrijf dat radio- en televisiesignalen verspreidt. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelde als voorwaarde aan de overname dat KPN de hoge zendmasten verkoopt. Met de hoge zendmasten geeft KPN onder meer radio-, telefoon- en televisiesignalen door. De zendapparatuur van het telecombedrijf blijft in de torens. KPN heeft daarvoor met TDF een tienjarig huurcontract gesloten. De kleinere zendmasten van KPN voor onder meer umts- en gsm-signalen blijven volgens een woordvoerder in handen van het telecomconcern. (NU.nl)

UIT DE MEDIA:

** C, omroep voor kunst en cultuur, krijgt van het SNS REAAL Fonds 2 ton in euro’s voor de ledenwerfcampagne. Dat heeft de omroep in oprichting maandag laten weten. ,,Een omroep die zich expliciet richt op verbreiding van kunst en cultuur is van groot belang. De kwaliteit van de samenleving is ermee gediend”, verklaart Jonne Verburg, directeur van het SNS REAAL Fonds, de royale bijdrage. (ANP)

** Columnist Jan Blokker krijgt de Machiavelliprijs 2006 voor zijn oeuvre als dagbladcolumnist. De prijs wordt uitgereikt voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. De jury noemt Blokker „de koning der columnisten. In de nationale roofdierengalerij van stukjesschrijvers is Jan Blokker de ereluipaard. Blokker opereert als luis in de pels van politiek en media.” De prijs, een beeldje van Machiavelli, wordt woensdag uitgereikt. Blokker is columnist voor nrc.next en schrijft voor de bijlage Boeken van NRC Handelsblad. (NRC)

** Bijna 26.000 huishoudens hebben dinsdagmiddag ruim één uur zonder digitale telefoon gezeten. Bij provider Zeelandnet in Kamperland ontstond een storing, waardoor de gebruikers dus niet konden bellen. Het is de tweede grote storing in korte tijd. Vorige week lag de dienst er ook al uit. Toen was dat een gevolg van de storm. Volgens een woordvoerder van Zeelandnet is de storing inmiddels opgelost. Medewerkers van Zeelandnet onderzoeken hoe de storing is ontstaan. (Omroep Zeeland)

** Het Agentschap Telecom heeft dit weekend wederom twee illegale piratenzenders uit de lucht gehaald. Zondag werd rond 13.30 uur in Drachtstercompagnie de zender De Twee Gebroeders bezocht door de heer Russchen van het AT. De etherpiraat dacht veilig te zijn doordat de zender al een tijd uit stond. Er werd echter direct gezegd dat de piraat voor 15.00 uur het apparaat bij het politiebureau moest brengen. Zo niet dan volgde een dubbele boete. De piraat was snel uit de raad. Vrijdagavond werd Radio Relax uit Harkema uit de ether gehaald. De Relax was bezig met zijn vrijdagavonduitzending via de 104.10Mhz. De zendpiraat uit Harkema kreeg een boete van 1100 euro. (Waldnet)

** Journaliste Yvonne Habets is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden aan de gevolgen van slokdarmkanker. Dit heeft Wibo van de Linde, oud-chef redacteur van Tros Aktua, zaterdag bevestigd. Habets was één van de eerste vrouwelijke televisieverslaggevers in Nederland en werkte voor TROS Aktua en 2-Vandaag. Ze stond bekend om haar gedrevenheid en durf. In 1979 kwam ze bijvoorbeeld als enige westerse journalist de Amerikaanse ambassade in Teheran binnen, toen daar het personeel gegijzeld werd. Andere werkterreinen van de journaliste waren Noord-Ierland, Libanon en El Salvador. Yvonne Habets is 58 jaar geworden. (ANP via AD)

** Eindelijk mag Ollie B. Bommel zijn opwachting maken als hoofdrolspeler in een langlopend radiohoorspel. De dagelijkse serie start op 5 februari op Radio 1 (00.4501.00) en de Concertzender (14.00-14.15) en gaat ruim twee jaar lopen. Aan het hoorspel in 440 delen, dat gebaseerd is op de 75 verhalen van Marten Toonder, werken de beste Nederlandse acteurs mee. Mark Rietman vertolkt Bommel, Jacob Derwig is Tom Poes en Krijn ter Braak is butler Joost. Andere klinkende namen zijn Jacqueline Blom, Porgy Franssen, Roeland Fernhout, Cas Enklaar, Joop Keesmaat en Hans Dagelet. (via Telegraaf)

** Enkele honderden bezoekers en genodigden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan de nieuwe studio van RTV 9 in IJsselstein tijdens de open dag. Luisteraars konden kijken hoe radioprogramma’s worden gemaakt en kregen uitleg over de activiteiten van de omroep. In de ochtend uren was er een programma met de officiele opening van de studio. De studio werd geopend door wethouder kooijman van Lopik, wethouder van Doesburg van IJsselstein en burgemeester de Vos van Nieuwegein en ton Coenen en Dieny Scheffer namens RTV 9. In de middag kwamen luisteraars in grote getalen naar de studio om te kijken in de keuken van hun lokale omroep. (RTV9)

** De Amerikaanse acteur Ron Carey is dinsdag op 71-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek dinsdag in Los Angeles aan de gevolgen van een beroerte. Carey was vooral bekend van de komedieserie Barney Miller uit de jaren zeventig, waarin hij een arrogante politieman speelde. Carey, die eigenlijk Ronald Cicenia heette, was ook te zien in enkele films van regisseur Mel Brooks. Zo speelde hij in ‘High anxiety’ en ‘History of the world part I’. In een reactie prijst Brooks het talent van de acteur. “Hij was erg grappig en één van de liefste mensen met wie ik ooit heb gewerkt.” De kleine acteur, 1,65 meter groot, begon zijn carrière in New York als komiek. Hij laat zijn vrouw Sharon en broer Jimmy achter. (Novum/Nieuws.nl/AP)

** Animal Planet heeft op 4 maart de primeur van de allerlaatste documentaire van de vorig jaar overleden Australische ‘krokodillenjager’ Steve Irwin. Ocean’s Deadliest luidt de titel van de film die focust op de gevaarlijkste en giftigste zeedieren die de oceanen bevolken. Irwin werkte daarin samen met Philippe Cousteau, kleinzoon van de beroemde oceanograaf en natuurfilmer Jacques Cousteau. Uitgerekend door de steek van een pijlstaartrog kwam Irwin om het leven. Aansluitend zendt Animal Planet een eerbetoon aan de Australische natuurbeschermer uit. (Telegraaf)

** Meer dan 30.000 Chinezen hebben zich aangemeld voor een tv-show waarin wordt gezocht naar een stuurman en -vrouw voor de Olympische roeiploeg van 2008. In ‘China’s Olympic Cox Competition’ strijden uiteindelijk tachtig deelnemers om de twee beschikbare plekken. De 16-delige show wordt op ‘prime time’ uitgezonden op de grootste zender van het land. Om als goede stuurman/vrouw te kunnen slagen is een atletisch lichaam niet nodig. Klein en tenger is daarentegen wel van belang. Ook moeten de uitverkorenen in staat zijn hun team op te zwepen tot grote prestaties. (Telegraaf)

Fotograaf legt beslag op tegoeden dagblad PZC

Een voormalig fotograaf van de Provinciaalse Zeeuwse Courant (PZC) laat beslag leggen op de tegoeden van deze krant, omdat die een door de rechter toegewezen schadevergoeding weigert te betalen. Dit bericht NRC Handelsblad. De rechtbank in Middelburg wees vorige week na een jarenlange gerechtelijke procedure de fotograaf Pieter Honhoff een vergoeding van 175.000 euro toe omdat de PZC bijna 19.000 fotoafdrukken van hem kwijt is. Vermeerderd met rente en proceskosten betekent het dat de PZC 238.000 euro moet betalen. De fotograaf werkte van 1987 tot 2002 als freelancer voor de PZC. Toen hij na een conflict vertrok, vroeg hij de afdrukken van de foto’s terug die van hem in het archief zaten. De krant gaf hem circa 6.000 van 25.000 afdrukken terug. De rest bleek verdwenen te zijn. „Ze bleken soms gewoon weggegeven te zijn”, zegt Honhoff. In 2004 bepaalde de rechter dat de PZC een wanprestatie had geleverd. Na het inschakelen van deskundigen oordeelde de rechter vorige week dat de krant 9,25 euro per foto moet betalen. Van dit geld kan hij nieuwe afdrukken maken. Volgens advocaat M. Verhoeven betwist de krant dat de fotograaf eigenaar is gebleven van de afdrukken. De krant wil in afwachting van het hoger beroep niet betalen. Advocaat M. Verhoeven heeft een kort geding aangespannen waarin gevraagd zal worden het vonnis niet uit te voeren.

UIT DE MEDIA:

** De commerciële radiozender Radio 227 blijft zeker nog tot 22 februari te horen via het kabelnet van Essent in de provincies Limburg en Noord-Brabant. Radio 227 heeft het contract met een groot aantal kabelaars opgezegd in verband met de toenemende financiële lasten voor doorgifte. Radio 227 blijft wel op de kabel via Delta Kabel (heel Zeeland), Rekam (regio Gouda) en een gedeelte van het kabelnetwerk van Casema (Amersfoort, Baarn, Blaricum, Breukelen, Bunschoten, Bussum, Eemnes, Huizen, Leidschendam-Voorburg, Leusden, Loosdrecht, Naarden, Nootdorp, Rijswijk, Soest, Wassenaar, Zoetermeer). Daarnaast is Radio 227 ook via de digitale pakketten te ontvangen via het gehele Casema-netwerk, CAIW, Versatel, XMSnet, en OnsNet (Nuenen) en natuurlijk via internet. www.radio227.nl.

** De gemeenteraad van het Duitse Bad Bentheim heeft unaniem een motie aangenomen waarin wordt geprotesteerd tegen het verdwijnen van de Nederlandse publieke televisiezenders op de kabel. De Duitse kabelmaatschappij heeft de zenders uit het pakket gehaald. Bad Bentheim wil de zenders terug omdat er veel Nederlanders in de gemeente wonen en de Nederlandse televisie bij de cultuur van de Duitse grensstreek hoort. Ook andere Nederlandse zenders zouden moeten worden aangeboden, heeft Bad Bentheim de kabelmaatschappij laten weten. (via o.a. RTV Oost)

** Ex-Endemol-baas Joaquim Agut is onlangs op het vliegveld van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires aangehouden met een half miljoen euro in contanten in de bagage. Dat meldt de Argentijnse douane. Agut stapte in juni 2006 plotseling op bij Endemol en trad in dienst bij Cirsa, het grootste gokconcern van Spanje. Vorige maand begeleidde Agut de president-directeur van Cirsa, Manuel Lao, op een zakenreis. Bij aankomst in Buenos Aires trof de douane in de meegenomen kerstpakketten en dozen met Spaanse beenhammen een half miljoen euro aan. Lao en Agut werden gearresteerd. Het geld was niet aangemeld en de douane vermoedde dat het bestemd was voor het witwassen van illegale activiteiten. De hammen en het geld werden in beslag genomen. Lao en Agut namen vervolgens de benen met hun privéjet. Volgens Pablo Llorens, directeur communicatie van Cirsa, zat de half miljoen euro in een tas die aan boord van het vliegtuig had moeten blijven. „Het is gebruikelijk dat we een dergelijk bedrag meenemen. Voor het geval er iemand ziek of ontvoerd wordt.” Hoewel de naam van Agut duidelijk op het communiqué van de Argentijnse douane staat, spreekt Llorens tegen dat de ex-Endemol-baas in Buenos Aires was. De in beslag genomen €500.000 is teruggestort, minus een boete van €230.000. De beenhammen zijn nog zoek. (DFT)

“FC De Kampioenen” wint BVN Trofee 2006

De VRT-serie “FC De Kampioenen” is door de kijkers van BVN uitgeroepen tot het meest favoriete BVN-programma van het voorbije jaar. BVN is de satellietzender die de programma’s van de Vlaamse en Nederlandse openbare omroepen wereldwijd uitzendt. Duizenden Nederlanders en Vlamingen over de hele wereld brachten de afgelopen weken hun stem uit. “FC De Kampioenen” won voor “Flikken”, “Boer zoekt vrouw” (KRO), “Man bijt hond” (VRT) en “Mooi! Weer De Leeuw” (VARA). Het is het tweede jaar op rij dat een VRT-programma de prijs wint. Vorig jaar ging de BVN Trofee 2005 naar “Witse”. “De serie geeft weer hoe een sport mensen kan verbinden. De vriendschappen, saamhorigheid en hulpvaardigheid zie ik ook bij “FC De Kampioenen””, motiveert mevrouw Vangerven in Zwitserland. De prijsuitreiking van de BVN Trofee 2006 werd vanavond uitgezonden op BVN. Martine Prenen en Karin van den Bogaert mochten de trofee uitreiken aan een glunderende Herman Verbruggen, Markske in “FC De Kampioenen”. (VRT)

UIT DE MEDIA:

** DJ Martijn Muijs start 22 januari met een eigen 3FM programma ‘Muijs In Het Huis’. Elke doordeweekse dag van 04.00 tot 06.00 uur presenteert Martijn in NPS-zendtijd zijn nieuwe programma. Muijs won in 2004 het programma “Hey DJ” van BNN. Hij werd door de jury van het programma unaniem gekozen als het beste radiotalent van Nederland. De jury bestaande uit Ruud de Wild, Giel Beelen, Florent Luyckx en Dave Kentie (directeur radio BNN) waren unaniem in hun oordeel. Zij oordeelde: ‘Technisch dik in orde’. Ook inhoudelijk wist Martijn te verrassen. Martijn Muijs is een 24-jarige Meppelaar met een absolute voorkeur voor popmuziek. Hij was presentator bij Radio Meppel en verzorgde diverse programma’s bij Rebecca Radio. Binnen de 3FM DJ opleiding presenteerde hij eerder voor BNN tussen 4 en 6 ´s ochtends het programma ´Muyst Wanted´. (3FM)

** Dagblad Trouw lanceert een website met regionaal nieuws, zo maakte het vrijdag bekend. De nieuwssite is bedoeld voor iedereen die wil weten wat er in zijn of haar buurt gebeurt. De bronnen van het nieuws zijn niet alleen regionale en landelijke bladen, maar ook de bezoekers zelf. Bij de berichten kunnen ook foto’s van de eigen omgeving worden geplaatst, aldus Trouw. De website is vanaf vrijdag operationeel. (ANP)

** De VVV Walcheren en Noord-Beveland wil dat de Zeeuwse programmaraad twee Duitse televisiezenders weer opneemt in het pakket. De zenders WDR en Arte werden onlangs van de kabel gehaald. Veel Duitse toeristen stemmen af op deze zenders als ze Zeeland bezoeken. Het is een grote aderlating als de service niet meer kan worden aangeboden in de provincie, zegt de VVV. Daarom wordt een dringend beroep gedaan op de programmaraad om de zenders weer in het analoge pakket op te nemen. (Omroep Zeeland)

** De hevige storm die over Nederland heeft geraast, heeft gezorgd voor stormschade bij de regionale commerciële radiozender Magic FM in Amsterdam. De antenne Magic FM, op tijdelijke zendmast nabij de Amsterdamse RAI, is donderdagochtend vernield. Magic FM is hierdoor tijdelijk niet te horen via de etherfrequentie 94,9 MHz. Als de wind gaat liggen kunnen technische medewerkers de mast in om de schade te herstellen. Ook de regionale commerciële radiozender HotRadio had te kampen met technische problemen door de storm.

** De politie heeft medewerkers van het Agentschap Telecom woensdagavond geassisteerd bij het uit de lucht halen van twee vrije radiozenders in Darp. Bij een 48 – jarige man werden een 1000 Watt zender en een niet toegestane 27 Mc bak in beslag genomen en bij een 23 – jarige plaatsgenoot werd een 400 Watt zender en illegale Mc bak inbeslag genomen. De in beslag genomen zenders stoorden in een ruime omgeving de radio en TV ontvangst. Tegen beide mannen is proces verbaal opgemaakt. (BON

** De Engelse Premier League haalt de komende drie seizoenen liefst 4,1 miljard euro uit tv-registraties. Als laatste werd een overeenkomst gesloten met 81 zendgemachtigen wereldwijd. Tot 2010 is dat contract goed voor 940 miljoen. Sky TV en het Ierse Setana betalen in die periode op de thuismarkt 2,55 miljard. Daarnaast verdient de Premiership nog 600 miljoen aan internettoepassingen en mobiele telefonie. (FC Update)

“Nieuwe opzet omroep heeft bijwerkingen”

De nieuwe wijze van programmeren door de Publieke Omroep (PO) is achteraf gezien een ‘levensreddend medicijn’ gebleken. ,,Maar dat medicijn kent ook een aantal vervelende bijwerkingen”, concludeert onderzoeker Ad de Boer in een rapport over de huidige werkwijze van PO. Het rapport van de vroegere EO-directeur werd woensdag in Hilversum gepresenteerd. Door het zogenoemde programmeringsmodel, waarin omroepen op alle netten mogen uitzenden, wisten meer kijkers de publieke omroep te vinden. Negatieve bijwerking was echter dat netcoördinatoren zich meer met de productie van programma’s gingen bemoeien, constateerde De Boer. Ook zijn de afzonderlijke zendgemachtigden veel meer dan voorheen elkaars concurrenten geworden. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA

** De regionale commerciële zender RNN7 heeft zich met het sportprogramma Correct Sport Studio een boete van het Commissariaat voor de Media op de hals gehaald. De vermelding van sponsor Correct Electronics op een billboard aan het begin van het programma is, door het tonen van een adres, telefoon- en faxnummer, zodanig vormgegeven dat er sprake is van een reclameboodschap. De sponsorvermelding is op deze wijze niet toegestaan. De Mediawet is daarnaast ook overtreden (sluikreclame) door het opnemen van de naam en het (beeld)merk Correct in de titel van het programma en in de leader en tijdens het programma. Tegen de opgelegde sanctie van € 8.250,- kan RNN nog bezwaar aantekenen.

** De ondertiteling voor doven en slechthorenden bij programma’s van de regionale omroep RTV West is onder de maat. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland moet daarom nadrukkelijker de vinger aan de pols houden en wanneer nodig met sancties komen. Het CDA en de VVD hebben net als in 2004 en 2006 vragen gesteld aan het college. RTV West is zeer verbaasd over de houding van de statenfracties van het CDA en de VVD. “We hebben regelmatig contact met de belangenorganisaties voor doven en slechthorenden die de kwaliteit voor ons controleren,maar deze klachten zijn bij ons niet bekend”,aldus adjuncthoofdredacteur Esther Habers. (NOStt)

** Vanaf woensdag 24 januari is Fajah Lourens tijdelijk te horen als sidekick tijdens de ochtendshow ‘Wake Up Fresh’ van Fresh FM, dit in verband met de vakantie van Wytske. Fajah werd bekend als Yasmine Fuentes in Nederlands bekendste soap ‘Goede Tijden Slechte Tijden’. Op dit moment is ze als presentatrice te zien bij RNN7 en is ze kandidaat in ‘Veronica Poker’.

** De Britse versie van het tv-programma Big Brother heeft tot ophef geleid in India. Aan het programma doet Shilpa \ Shetty mee,een Indiase filmster.In het Big Brother-huis zijn opmerkingen over haar gemaakt die zo kwetsend waren, dat zij in tranen uitbarstte. India heeft Groot-Brittannië gevraagd te controleren of er sprake is van strafbare feiten omdat de opmerkingen racistisch zouden zijn.Een aantal grote kranten in India heeft de kwestie groot op de voorpagina gebracht. Bij de onafhankelijke toezichthouder in Groot-Brittannië kwamen bijna 20.000 klachten binnen. (NOStt)

** RTL halveert het aantal ijsdansshows. De uitslagenshow van zaterdagavond is met onmiddellijke ingang geschrapt. “Wij willen onze sterke zaterdagavondprogrammering niet veranderen”, bevestigt een RTL-woordvoerder. Het zeer onverwachte bericht leidde gisteren tot grote woede bij de professionele schaatsers van Dancing on Ice. Zij dreigen met staking omdat hun gage ook gehalveerd zou worden. (Telegraaf)

** Financier Marcel Boekhoorn van de nieuwe krant De Pers is een juridische procedure gestart tegen PCM Uitgevers, omdat het plan voor een gezamenlijke gratis krant niet doorging. Dat bevestigen bronnen in beide kampen tegen Het Financieele Dagblad. De procedure wordt door juristen gezien als opmaat naar een schadeclaim die kan oplopen tot tientallen miljoenen euro’s. PCM- bestuursvoorzitter Ton aan de Stegge spreekt van een ‘erg onzinnige’ claim. ‘Marcel heeft een geschiedenis waarin hij nooit rechtszaken aanspant’, zegt Aan de Stegge. ‘Ik snap niet waarom hij dat nu wel doet.’ Aan de Stegge en Boekhoorn zijn bevriend. Over de hoogte van de claim wil de PCM-voorman niets zeggen. Boekhoorn geeft geen commentaar. Vorig jaar oktober maakte PCM bekend dat er een principeakkoord was om een joint venture aan te gaan met Boekhoorn. Daarin zou Boekhoorn een belang krijgen van 51 procent. Een maand na het principeakkoord trok PCM zich terug, nadat de commissarissen unaniem goedkeuring weigerden. (Adformatie)

** Voormalig journaallezer Harmen Siezen is eind januari te zien op de lokale TV zender Oldenzaal-Losser. Hij kondigt dan een week lang programma’s aan. De programmering van de omroep staat eind januari in het teken van de invoering van de Wet M aatschappelijke Ondersteuning, de WMO. Ook leidt Siezen aan het einde van die week een discussieprogramma over het onderwerp. (RTV Oost)

** Kees de Bruijn, van 1978 tot en met 1986 hoofdredacteur van de Haagsche Courant, is donderdag 11 januari in Den Haag overleden. Dat heeft AD Haagsche Courant woensdag gemeld. De Bruijn, die samen met Gommert de Kok hoofdredacteur was, is 82 jaar geworden. De Bruijn trad in 1948 als leerling-journalist in dienst van de krant in Den Haag. Hij werkte op vele afdelingen en werd in 1963 chef van de kunstredactie. Later vervulde hij dezelfde functie bij de parlementsredactie. In 1974, kort nadat hij adjuncthoofdredacteur was geworden, studeerde hij af in de rechten. Als hoofdredacteur richtte De Bruijn zich op het personeelswerk. De Kok hield zich meer bezig met de dagelijkse leiding van de krant en groeide uit tot een ook buiten Den Haag bekende commentator. (ANP/AD)

** De nieuwe krant voor de regio Rotterdam gaat dit voorjaar eerst op het internet van start. Na de zomer volgt dan een papieren versie. De nieuwe uitgave gaat Rotterdam Vandaag en Morgen heten. Geert-Jan Laan,die in het verleden onder meer adjunct-hoodredacteur van het Vrije Volk was, zegt dat om financiële redenen ervoor is gekozen de nieuwe krant eerst via het web te verspreiden. Een aantal financiers verzocht Laan afgelopen zomer de mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuwe Rotterdamse krant, na het opgaan van het Rotterdams Dagblad in het AD. (Radio Rijnmond)

** De samenwerking voor een nieuwe lokale omroep in Amersfoort is definitief stukgelopen. RTV Eemstad trekt zich terug uit de samenwerking met Omroep Amersfoort. De omroepen wilden oorspronkelijk allebei de machtiging voor lokale televisie in Amersfoort, maar de gemeente vond dat de twee partijen maar moesten samenwerken. Volgens secretaris Stribos van RTV Eemstad is de directe aanleiding voor de breuk de schending van een afgesproken radiostilte naar de pers. RTV Eemstad wil dat de gemeente alsnog kiest wie van de twee omroepen een zendmachtiging krijgt voor Amersfoort en Leusden. (RTV Utrecht)

** De Somalische interim- regering heeft maandag vier belangrijke media in het land gesloten omdat ze „onrust veroorzaakten”. De maatregel treft twee van ’s lands belangrijkste onafhankelijke radiozenders, HornAfrik en Shabelle, de koranzender IQK en het plaatselijk bureau van de internationale nieuwszender Al-Jazeera. Volgens waarnemers zou de regering vinden dat de zenders te positief berichtten over de eind vorig jaar verdreven fundamentalisten van de Unie van Islamitische Rechtbanken. Vertegenwoordigers van de vier media moesten direct na het lezen van de gisteren ontvangen brief hun uitzendingen staken. (oa. NRC)

** De rechtbank in Casablanca heeft gisteren de hoofdredacteur en een redactrice ven het Arabischtalige weekblad Nichane veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar wegens „een aanval op het geloof van de moslims”. Het blad is een publicatieverbod van twee maanden opgelegd. Nichane stond terecht wegens een uitgebreide reportage vorige maand over Marokkaanse grappen over religie, seks en politiek. (NRC)

Lijbrandt: “BBC wil wel maar mag niet”

Kabelexploitant Lijbrandt wordt door de BBC niet gezien als een onbetrouwbare partner, zegt directeur M. Koster van de kabelexploitant. Dit blijkt ook uit een mailwisseling tussen de Nederlandse vertegenwoordiger van de BBC in Nederland en Lijbrandt. ,,De BBC wil wel een overeenkomst met ons aangaan en wij willen ook betalen, maar de rechthebbenden in Engeland willen dit niet”, aldus Koster. De directeur reageert op uitlatingen van P. van der Vooren van de Programmaraad Rijnland Bollenstreek gisteren in deze krant. Van der Vooren stelt dat Lijbrandt de BBC uit haar pakket heeft moeten halen, omdat de kabelaar niet voor de rechten betaalde. Ook stelt hij dat de BBC geen contract meer met Lijbrandt zou willen sluiten omdat de BBC de exploitant hierdoor als een ‘onbetrouwbare partner’ ziet. ,,Dit zijn leugens van Van der Vooren”, aldus Koster. (Leidsch Dagblad)

ROB FM mag uitzenden in Boskoop

De Waddinxveense lokale omroep RTW FM grijpt naast de uitzendlicentie in de gemeente Boskoop. Die licentie gaat naar ROB FM. Daarmee is de strijd om zendtijd in Boskoop tussen RTW en de Boskoopse ROB FM geëindigd. Dit bericht het AD. Ron Zandvliet, hoofd programmering RTW, legt zich bij er bij neer. Hij vindt het jammer, maar hij gaat vol enthousiasme verder in zijn eigen gebied. Half december konden beide partijen bij de Commissariaat voor de Media hun motivatie toelichten. Edward Snelleman van ROB FM heeft vorige week gebeld met het Commissariaat voor de Media. Dat heeft bevestigd dat ROB FM de licentie krijgt toegewezen voor de gemeente Boskoop voor de komende vijf jaar. Hij denkt dat het Commissariaat voor zijn initiatief heeft gekozen omdat de gemeenteraad van Boskoop erachter stond. De medewerkers willen in maart met uitzendingen in Boskoop beginnen. Nu de licentie binnen is, kunnen ze op zoek naar een kantoorpand. Over een maand moet de radiofrequentie van de lokale omroep bekend zijn. Medewerkers van ROB FM zijn voormalige medewerkers van RTW. Samenwerken was voor de Waddinxveners geen optie. ROB FM wilde wel praten, maar dan moest RTW FM de stap zetten. Volgens de wet mag maximaal één omroep een vergunning hebben.

UIT DE MEDIA:

** Betaalzender Film1 zendt in de nacht van 25 op 26 februari de 79e uitreiking van de Academy Awards® (de Oscars) live en exclusief uit. Het jaarlijkse hoogtepunt van de internationale filmindustrie is hiermee terug op de Nederlandse tv en vanaf 02.00 uur ’s nachts te zien in een speciale uitzending van Film1. De uitreiking van de Oscars wordt voor ruim 1 miljoen digitale kabelkijkers gratis toegankelijk gemaakt. Digitale kabelabonnees hoeven zich hiervoor niet apart aan te melden.

** Tele2 wil de tv-rechten voor het uitzenden van livevoetbal uit de Eredivisie behouden. Het Zweedse telecombedrijf gaat meedoen aan de biedingsprocedure die later dit jaar van start gaat. De rechten liggen tot volgend jaar zomer bij Versatel, waarin Tele2 een belang heeft van meer dan 80 procent. Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt van Tele2, wil met de Eredivisie CV praten over de voorwaarden waaronder nieuwe licenties worden uitgeven. Dat is volgens hem noodzakelijk omdat Versatel nog altijd geld moet toeleggen op het voetbalaanbod. Versatel betaalde 91,5 miljoen euro om drie seizoenen het voetbal te mogen uitzenden. Vogelpoel: “Als je nu een koude rekensom maakt, blijkt dat Versatel destijds toch te veel heeft betaald.” Volgens Vogelpoel zijn de verliezen mede het gevolg van beperkingen aan de huidige licentie. Zo mag Tele2 geen sublicenties verkopen, hoewel het bedrijf “tientallen miljoenen” heeft geïnvesteerd in het realiseren van de uitzendingen. “Tele2 zou graag willen dienen als verkooporganisatie van de ECV”, legt Vogelpoel uit. “Het gaat erom dat je de rechten zo verkoopt dat zo veel mogelijk Nederlanders ernaar kunnen kijken. Dat betekent dat meer partijen de beelden moeten kunnen uitzenden. (FC Update)

** AZ-trainer Louis van Gaal zal voorlopig geen verslaggevers van Langs de Lijn te woord staan. Dat liet de Alkmaarse club per brief weten aan het sportprogramma van de NOS. Volgens een AZ-woordvoerder is de radiostilte “het enige wapen is dat Van Gaal heeft om zijn ongenoegen te laten blijken over Langs de Lijn”. Van Gaal is ontstemt over de wijze waarop de NOS een interview met verslaggever Andy Houtkamp heeft ingekort. De oefenmeester stelt dat door de eenzijdige montage zijn argumenten onvoldoende naar voren komen. Bovendien zou het lijken of hij alleen maar boos is. De zegsman van AZ zegt dat de NOS-radioverslaggevers hun werk bij de Alkmaarse club kunnen blijven doen. “Ze kunnen het stadion in en ook met de spelers spreken. Maar tot nader bericht is de coach niet beschikbaar. Hoe lang dat gaat duren? Louis kennende zou dat de rest van het voetbalseizoen kunnen duren.” (FC Update)

** Irene van der Zwan ? van der Meulen is per 15 januari 2007 benoemd als hoofd marketing & communicatie bij de Avro. Zij volgt Nina Nomden op, die de functie op interim-basis vervulde. Vanaf 1990 werkte Van der Zwan bijna acht jaar – eerst als seminarmanager en later als general manager European Business Board – bij Euroforum in Eindhoven. Vanaf begin 1998 was ze twee jaar marketeer bij Telfort en daarna bijna anderhalf jaar marketingmanager consumentenmarkt bij Dutchtone. Medio 2001 trad ze in dienst van de Consumentenbond in Den Haag, waar ze diverse functies heeft vervuld, onder meer als manager marketing en communicatie support. (Adformatie)

BBC 1 en 2 exit bij kabelbedrijf Lijbrandt

Abonnees van kabelexploitant Lijbrandt moeten het zonder de televisiezenders BBC 1 en 2 stellen. De vertegenwoordiger van de BBC in Nederland heeft de kabelaar gesommeerd de doorgifte te staken. De Britse zender heeft Lijbrandt nooit toestemming gegeven de uitzendingen van de Britse publieke omroep door te zetten. Ook heeft de kabelexploitant nooit de auteursrechten betaald die aan de doorgifte van de zender verbonden zijn. De kans dat Lijbrandt in de nabije toekomst de BBC weer wel door kan geven is klein. De BBC ziet de kabelexploitant door de weigering om te betalen voor doorgifte als een ‘onbetrouwbare partner’ en is dan ook niet van plan alsnog een contract met Lijbrandt af te sluiten. De programmaraad Rijnland Bollenstreek, een gebied waar Lijbrandt veel abonnees heeft, ziet het probleem van de kabelaar met de omroep met lede ogen aan, maar kan weinig doen. ,,Er lijkt een patstelling te zijn ontstaan tussen Lijbrandt en de BBC”, aldus P. van der Vooren van de programmaraad. ,,Wij hebben nu het Commissariaat van de Media gevraagd om te bemiddelen.” (via o.a. Leidsch Dagblad)

UIT DE MEDIA:

** De plaatsing van een zender voor digitale ether-tv in de zendmastin Hengelo is hervat. Dit bericht RTV Oost Het werk werd rond het middaguur op last van de gemeente Hengelo stilgelegd. Eigenaar Novec zou geen vergunning hebben voor de plaatsing, maar die vergunning bleek er toch wel te zijn. De analoge zender in de 125-metershoge mast wordt deze week vervangen door een digitenne-zender. Digitenne vervangt het analoge tv-signaal dat niet meer wordt uitgezonden.

** De jaarlijks verschijnende en succesvolle royaltyspecial van weekblad Weekend wordt een zelfstandig blad. Vanaf 30 januari 2007 zal Weekend Royalty zes keer per jaar gaan verschijnen. Het tijdschrift brengt uitgebreide reportages over de Europese vorstenhuizen, waarbij de nadruk zal liggen op de Nederlandse en Belgische koninklijke familie. Weekend Royalty onderscheidt zich op dit gebied van bestaande tijdschriften door een modernere aanpak en lay-out. Zo wordt de mode van de prinsessen onder de loep genomen, worden schandalen belicht en zullen de royals ook van hun minder bekende kant worden getoond. Hoofdredacteur van Weekend Royalty is Marc van der Linden. (Persbericht)

** Liberty TV, een nieuw commercieel reisthemakanaal in Nederland, is gestart met een grote uitrol in Nederland. Het kanaal biedt reizen, vakanties en lifestyleproducten aan via alle moderne digitale distributiekanalen zoals digitale televisie, internet tv en mobiele telefoon. Om de gebruiker een indruk te geven van de reizen en vakanties, ondersteunt Liberty TV zijn producten met zelfgemaakte sfeerimpressies van hotels, omgevingen en regio’s. Daarnaast biedt Liberty TV zijn gebruikers in de toekomst de mogelijkheid – via video on demand – direct een reis of vakantie te boeken, ongeacht het medium. Liberty TV is sinds 15 november in Nederland te bekijken via het TV Digitaal pakket van @Home. Vanaf maart wordt Liberty TV aangeboden in de digitale basispakketten van andere kabelbedrijven. Liberty TV Nederland is een vervolg op Liberty TV Luxemburg dat al zeven jaar succesvol opereert in Frankrijk, België en Luxemburg. (Adformatie)

** De Amerikaanse dramaserie Lost is op zoek naar een einde. Het kan nog een paar seizoenen duren, maar de makers willen iets hebben om naar toe te kunnen werken. Lost is het verhaal over tientallen overlevenden van een vliegramp op een eiland in de Stille Oceaan. Het gaat over hun onderlinge verhoudingen maar ook over de merkwaardige gebeurtenissen op het eiland waar werkelijkheid en droom door elkaar lijken te lopen. Dat gegeven zorgde de na drie seizoenen (in totaal 72 delen) blijkbaar voor iets te veel vrijheid bij de makers. „Als we uitgevogeld hebben wat het einde zal zijn, zullen heel veel vragen opgelost kunnen worden”, zegt producent Carlton Cuse. Inderdaad leek na het eerste seizoen zo’n beetje alles mogelijk geworden. De Nederlandse zender Net5 begint vrijdag 2 maart met het derde seizoen van de serie. (NRC)

** Darlene Conley, onder kijkers van The bold and the beautiful beter bekend als Sally Spectra, is gisteren overleden aan de gevolgen van maagkanker. Conley speelde bijna 20 jaar in de soap, en is 72 jaar geworden. De actrice begon in maart 1987 met haar rol als Sally Spectra, en hield dit tot november 2006 vol, in totaal zo’n 5000 afleveringen. In november stopte Conley, en maakte ze de ziekte aan haar collegae bekend. In Nederland zal ze nog twee jaar te zien zijn in The bold and the beautiful. (Telegraaf)

** De Raad van Discipline heeft advocaat Joris van Manen een waarschuwing gegeven voor zijn optreden tijdens het gevecht tussen Talpa en SBS om de rechten van Expeditie Robinson. Talpa beklaagde zich bij de deken van de Orde van Advocaten over het feit dat Van Manen een secretaresse van Talpa ’s avonds laat thuis zou hebben gebeld met de eis dat ze van SBS gestolen documenten onmiddellijk moest teruggeven. Van Manen weet nog niet of hij tegen de waarschuwing in beroep gaat. En: „Ik vind het te onbelangrijk om daar nu veel tijd aan te besteden.” Een woordvoerder van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek laat weten („ook namens Van Manen”) de gang van zaken te betreuren. „Onze advocaat heeft tijdens de procedure al zijn excuses aangeboden. (Telegraaf)

** Een foto van de Haagse fotograaf Jos van Leeuwen is zaterdag verkozen tot beste krantenfoto van het afgelopen jaar. Kinderen kozen de foto van de ernstig mishandelde hond Bobo tijdens de 22ste editie van de Krantenfoto Kinderjury. De verkiezing werd georganiseerd door de Stichting Krant in de Klas. De kinderjury bestond uit 24 leerlingen uit groepen 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland. De jury koos met name voor deze foto vanwege het dierenleed. Volgens een jurylid was het heel belangrijk dat mensen zien dat dit soort dingen gebeuren. Hond Bobo werd in augustus vorig jaar door de Dierenambulance meegenomen nadat hij door zijn Haagse baasje was mishandeld. (RTV West)

** SBS6 heeft vrijdagavond met Sterren Dansen Op het IJs 271.000 meer kijkers getrokken dan Dancing on Ice van concurrent RTL4. Naar dit programma keken vrijdagavond 968.000 mensen. Sterren Dansen Op Het IJs, gepresenteerd door Nance, trok 1.239.000 kijkers. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. (ANP/AD)

** RTME, de lokale omroep van Meerssen, is tijdelijk uit de lucht. De nieuwe zendmast van RTME op de Kruisberg stoort het luchtverkeer. Het bestuur heeft dan ook besloten om die zender terug te brengen naar zijn oude plek op het dak van de studio aan de Markt. In afwachting daarvan zijn de uitzendingen voorlopig stop gezet. Het bestuur verwacht dinsdag of uiterlijk woensdag weer ‘on air’ te zijn. (LD)

** De Radio en TV Gelderland- actie Guldens voor het Goede Doel heeft in totaal 557.975,50 gulden. Dat is omgerekend 253.198,25 euro. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt in het consumentenprogramma Hallo Gelderland! De opbrengst is voor de opvang van kinderen in Zuid-Afrika die hun ouders hebben verloren aan aids. Het wordt ook gebruikt voor hulp aan seksueel misbruikte kinderen. Op 22 december was de finale van de inzamelingsactie, die het hele jaar heeft geduurd. Toen stond de teller op 210.107 euro, maar daarna zijn nog bijzondere munten verzilverd. (omroepgelderland)

Paul de Leeuw Omroepman van het Jaar 2006

Paul de Leeuw is door Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar 2006. De redactie van het omroepvakblad koos voor de 44-jarige VARA-programmamaker omdat zijn veelzijdige talent juist afgelopen jaar (weer) tot volle bloei kwam. Het was geen gemakkelijke opgave om op zaterdagavond prime time in het gat te moeten springen dat ontstond na het vertrek van Jack Spijkerman naar Talpa, maar De Leeuw heeft zich volgens Broadcast Magazine met verve van die taak gekweten. “Je hoeft geen fan te zijn of kunt zelfs een hekel aan hem hebben om toch zijn grote vakmanschap te (h)erkennen. Een meester in improvisatie, spraakmakend en volstrekt authentiek in de georganiseerde chaos die hij zelf met veel plezier schept”, zo motiveert de redactie haar keuze. De Leeuw kreeg zijn prijs, een holografisch kunstwerk, in hotel Jan Tabak in Bussum overhandigd door John de Mol, de winnaar van 2005 en 1999. Lees verder.

Friese Pers wil radiofrequenties

De Friese Pers, onderdeel van de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) en uitgever van onder meer de Leeuwarder Courant, onderhandelt met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) over het verkrijgen van radiofrequenties. Cees Anceaux, directeur van de Friese Pers, vindt dat het proces traag verloopt, maar is optimistisch over de afloop. “Onze radiozender is nog niet hoorbaar, maar we zijn druk bezig”, zegt Anceaux, die begin vorig jaar voor het eerst over radio repte. “Om uit te kunnen zenden zijn echter etherfrequenties nodig en het bemachtigen daarvan is het pijnpunt. Onderhandelen met het ministerie is een kwestie van lange adem, maar ik denk dat we er uit gaan komen.” Vorig jaar zei Anceaux over de radioplannen: “We willen radio maken in de stijl van BNR Nieuwsradio. Daarbij mikken we op dertig procent van de markt in Noord-Nederland. De regionale omroepen doen ook erg hun best, maar wij denken het beter te kunnen”, aldus de directeur. 

UIT DE MEDIA:

** Ondas Media, een Europees bedrijf voor satellietmedia, gaat een samenwerkingsverband aan met Talpa Radio. Ondas is gespecialiseerd in het aanbieden van uitgebreide digitale diensten aan consumenten onderweg. Er is met Talpa Radio een overeenkomst gesloten voor de gezamenlijke productie en verkoop van content van hoge kwaliteit voor radio en andere media. Die beperken zich niet tot de diensten voor radio, media en data per satelliet, die naar verwachting in 2009 op abonnementsbasis zonder advertenties geleverd zullen worden. Naast het ontwikkelen en distribueren van radio- en mediacontent is het verder de bedoeling dat Ondas het Nederlandse ’terrestrial repeater’ netwerk op de L-band van Talpa in gaat zetten om een goede en algehele dekking in de hele regio te kunnen waarborgen. ‘Talpa Radio wil graag haar programma’s breder distribueren’, bevestigt algemeen directeur van Talpa Radio Jan-Willem Brüggenwirth. ‘Radio via satelliet is een haalbare oplossing om dit te bereiken.’ (Adformatie)

** Erik Breeuwsma, tot voor kort commercieel directeur bij de binnenkort te verschijnen gratis krant De Pers, is daar vertrokken. Twee weken voor de lancering en na verlies van hoofdredacteur Ben Rogmans die door een concurrentiebeding tot oktober niet voor de nieuwe krant mag werken, is De Pers nu op zoek naar een nieuwe commercieel directeur. (Adformatie)

** De gemeente Den Haag stopt met de subsidie voor de jongerenzender FunX. Voor dit jaar krijgt het radiostation nog 250.000 euro, vanaf 2008 moet FunX andere geldbronnen zoeken. Volgens de gemeente was afgesproken dat de subsidie voor 4 jaar zou zijn. Dat is iets langer geworden, omdat het station zeer populair is onder jongeren. FunX zendt verschillende programma’s uit in de 4 grote steden. De zender wordt betaald door die steden en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Den Haag is de eerste die met de subsidie stopt, andere gemeenten gaan gewoon door. Het ministerie van OCW vindt het besluit van het Haagse college betreurenswaardig. Directeur Stegeman van FunX zegt verbaasd te zijn over de koude mededeling dat de subsidie stopt. De gemeente heeft veel plannen voor jongerenprojecten waarvoor zijn zender werd ingezet. De Haagse editie van FunX kan nog tot april 2008 doorgaan. (RTV West)

** De omzet van de Telegraaf Media Groep is het afgelopen jaar met 6 procent gestegen ten opzichte van 2005. Toen zette de uitgever van onder meer de ochtendkrant De Telegraaf 736,7 miljoen euro om. Het bedrijf maakte de voorlopige cijfers donderdag bekend. Het bedrijfsresultaat, exclusief amortisatie en bijzondere posten, steeg met 23 procent tot 48 miljoen euro. Dit kwam grotendeels voor rekening van de licht gestegen advertentieomzet, aldus het bedrijf. Bestuursvoorzitter Ad Swartjes gaf geen winstverwachting voor 2007 maar rekent wel op een verdere stijging van het bedrijfsresultaat exclusief bijzondere posten. (ANP/AD)

** Omroep Brabant Radio en Televisie zijn donderdagavond in delen van Midden-Brabant niet te ontvangen geweest. De problemen zijn ontstaan door de harde wind in de zendmast in Loon op Zand. Na enkele uren was de storing weer opgelost.

** De Amsterdamse politie kan nog steeds niet vertrouwen op het nieuwe communicatienetwerk C2000. Volgens de Nederlandse Politiebond zijn er in de stad te veel plekken waar de dekking van het digitale systeem gebreken vertoont. Daarom zou het oude analoge radiosysteem nog worden gebruikt. Vanwege het dekkingprobleem maakt de bond zich zorgen over de veiligheid van agenten als C2000 definitief wordt ingevoerd. De korpsleiding erkent het dekkingprobleem, maar zegt dat dit niet de reden is waarom C2000 nog niet live is. Dat zou komen doordat de technische aanpassingen nog niet af zijn. (AT5)

** Duizenden digitale telefonie klanten van Zeelandnet hebben donderdag enkele uren zonder telefoon gezeten. Doordat de dienst van de provider zo in trek is, inmiddels hebben 26-duizend mensen zich aangemeld, moest het netwerk worden uitgebreid met een extra hoofdcomputer. Daardoor ging het mis volgens Zeelandnet. Inmiddels is het probleem volgens Zeelandnet opgelost. Ze proberen op afstand de getroffen modems te resetten, klanten kunnen dat ook zelf doen. (Omroep Zeeland)

** Nox gaat vanaf 18 januari wekelijks twee uur experimentele televisie uitzenden op vrijdag- en zaterdagnacht op het kanaal van Tien (voorheen Talpa). De nachtzender is een initiatief van CCCP-tv. Nieuwe tv-formats en vormen van reclame zijn te zien in de programma’s die niet langer dan tien minuten duren. Doelgroep van Nox is ‘een breed publiek dat jong van geest is’. CCCP-tv maakte eerder het cultprogramma 6pack, onconventionele televisie die ’s nachts werd uitgezonden op SBS6. Sophie Hilbrand, BNN-presentatrice, was één van de zes makers.(NRC)

UIT DE MEDIA:

** De televisietoren in Goes wordt over vier weken afgetopt door middel van een helikopter. De politie, gemeente Goes en KPN, eigenaar van de toren, hebben dat donderdag besloten aldus Omroep Zeeland. KPN hoopt over twee weken de vergunningen binnen te hebben. Dan worden de omwonenden per brief op de hoogte gebracht van de werkzaamheden. Het aftoppen gebeurt omdat er nieuwe digitale tv-antennes in gebruik worden genomen en die zijn kleiner dan de oude analoge antennes.

** De Helderse wethouder Bernard Fritzsche heeft aangifte van smaad en belediging gedaan tegen het Noordhollands Dagblad. Dat bevestigde een woordvoerder van de gemeente vandaag. Volgens de wethouder heeft de krant fatsoensnormen overschreden door een spotprent over het faillissement van welzijnsorganisatie Stichting Triton te publiceren. De afbeelding bestond uit foto’s van de wethouders Fritzsche en Paul Kragt. De twee ‘praatten’ op de spotprent via tekstballonnen met elkaar over hun behaalde ‘succes’: het faillissement van de stichting. (ANP/NRC)

** De internetzender Radio Groeistad zal voorlopig niet te horen zijn via de Zoetermeerse kabel. De Programmaraad Zoetermeer had de jongerenzender geadviseerd in haar radioadvies voor dit jaar. Radio Groeistad kan volgens dit advies in het weekeinde uitzenden via de frequentie van de Tweede Kamer-lijn op Zoetermeerse kabel. Kabelexploitant Casema heeft echter in augustus 2006 al aan de Zoetermeerse Programmaraad laten weten dat er geen combinatie-kanalen meer worden doorgegeven. Casema zal hiermee het advies van de Programmraad niet opvolgen. Wel zal VRT Radio 2 worden vervangen door VRT Studio Brussel.

** Michel de Hey start op 2 februari met een programma op de commerciële raidozender Fresh FM. Iedere vrijdagavond tussen 21:00 en 23:00 uur vult hij met dancemuziek . “We zijn nog druk bezig met een format,” zegt De Hey over zijn programma. “Het zal echter niet veel afwijken van mijn laatste radioprogramma Hey-Tec op Slam!FM. De basis is in ieder geval: plaatjes draaien, nieuwtjes brengen, artiesten aan het woord laten en gast-dj’s uitnodigen.” De Hey draaide eerder al voor onder andere Slam!FM, Stadsradio Rotterdam en ID&T Radio.

** Het KRO-actualiteitenprogramma Goedemorgen Nederland gaat ‘mobile reporters’ inzetten die met een gsm het nieuws op de straat gaan fotograferen. De verslaggevers krijgen een telefoon en een cursus ‘nieuwsjagen’. De beste filmpjes worden op tv en internet uitgezonden. Volgens Anthon Fasel, hoofd Informatief TV, krijgen ‘mobile reporters’ op deze manier de mogelijkheid om het nieuws uit hun buurt, stad of regio via een landelijk medium bekend te maken. De eerste gegadigden hebben zich al gemeld. (o.a. NRC)

** De politie heeft na de uitzending van tv-programma Opsporing Verzocht van 2 januari vijf bruikbare tips gekregen over de moord op de Nijmeegse journalist Louis Sévèke. Sévèke werd op 15 november 2005 in het centrum van Nijmegen gedood met twee gerichte schoten. Sindsdien zijn al ruim 60.000 manuren aan het onderzoek besteed. Voorlopig blijven nog zo’n twintig rechercheurs aan de zaak werken. De politie heeft nog geen verdachte aangehouden. Na de uitzending van 2 januari kreeg de politie in totaal dertig tips. (omroepgelderland)

** De internetzender Nashville FM is nu ook via de kabel te ontvangen via CAIWAY. Via het digitale pakket van kabelaar CAIWAY is de zender te ontvangen in de regio Westland, Midden-Delfland, Maassluis, Schiedam, Den Haag (Wateringse Veld), Aalsmeer, Uithoorn, Oudenbosch (dorpskern Halderberge), Doorn, IJsselstein en Loenen op kanaal 838. Naar verwachting is Nashville FM binnen enkele maanden ook te beluisteren via het analoge kabelsignaal van CAIWAY RTV. De afgelopen twee jaar was Nashville FM uitsluitend te beluisteren via het kabelnet van Stichting CAI IJsselstein en via internet.

** Van 9 tot en met 11 februari brengt Radio 1 WKfm in samenwerking met BNN. Vanuit het Thialf Stadion in Heerenveen maakt Radio 1 WKfm 3 dagen lang pure schaatsradio. Het programma wordt gemaakt met de Heerenveense Omroep Stichting (HOS), Radio Centraal en Smelne.fm Drachten en uitgezonden via de frequenties van deze radiostations. Radio 1 WKfm is te beluisteren in Zuid Friesland en Noord Drenthe. De normale programmering van deze lokale zenders vervalt tijdens de uitzendingen van Radio 1 WKfm. “Met Radio 1 WKfm krijgt radiotalent de kans om met de experts van Langs de Lijn en het Radio 1 Journaal samen te werken”, zegt zendercoördinator Radio 1 Jan Westerhof. “Thialf is helemaal uitverkocht voor dit evenement terwijl zoveel mensen de wedstrijden willen volgen, juist in de regio. Radio 1 WKfm brengt alle ins en outs van het WK Allround schaatsen, verslaat de wedstrijden, laat schaatsers aan het woord en maakt mooie reportages”. (Persbericht)

** Vandaag zijn de vijf genomineerden van de BVN-trofee bekendgemaakt. Dit zijn, in willekeurige volgorde: Boer zoekt vrouw (KRO), Man bijt hond (VRT), Flikken (VRT), FC de Kampioenen (VRT) en Mooi! Weer de Leeuw (VARA). Kijkers van BVN konden tot eind december via internet stemmen op hun favoriete programma. De winnaar wordt bekendgemaakt op donderdag 18 januari in het programma BVN Trofee 2006 op BVN. Tijdens de uitzending reikt BVN de trofee uit aan de makers van het meest populaire programma. BVN is de publieke tv-zender voor Nederlandstaligen in het buitenland. BVN maakt de winnaar van de BVN Trofee 2006 op donderdag 18 januari in een speciaal programma vanuit de Bourla Schouwburg in Antwerpen om 21.00 uur bekend. De verkiezing wordt voor de derde maal georganiseerd. In 2005 ging de trofee naar de VRT-serie Witse en in 2004 naar Kopspijkers (VARA). (persbericht)

** De Amerikaanse tekenaar Iwao Takamoto, onder meer de schepper van tekenfilmhond Scooby-Doo, is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de site van de Britse omroep BBC dinsdag. Takamoto was in dienst bij de Hanna-Barbera studio en werkte daar ook mee aan karakters in The Flintstones en The Jetsons. Scooby-Doo verzon hij nadat hij met iemand had gesproken die wel wat weg had van zo’n grote hond. De naam schoot hem binnen na het horen van het liedje ‘Strangers in the Night’ van Frank Sinatra. Aan het eind van dat nummer zingt Sinatra de woorden ‘dooby-doo’. (VRT)

** De Zondagskrant verschijnt niet meer in Almere. Uitgeverij Holland Combinatie, een dochter van het Telegraaf-concern, is ermee gestopt. Volgens de uitgever voegde het gratis huis-aan-huis-blad niets toe aan de andere lokale kranten in Almere, zoals Almere Vandaag en De Almare. De Zondagskrant bracht naast nieuwtjes en advertenties uit Almere vooral algemene artikelen op het gebied van gezondheid en reizen. (Omroep Flevoland)

BNN trekt zich terug uit FunX supported by BNN

BNN heeft zich eind vorig jaar teruggetrokken uit de landelijke publieke kabelzender ‘FunX supported by BNN’ die uitzendt op het kabelkanaal van de Stichting Colorful Radio, een neventaak van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS). De zender heeft daarop haar naam aangepast en heet voortaan ‘FunX’. Dit bevestigen BNN-radiodirecteur Dave Kentie en FunX directeur Willem Stegeman tegenover DutchMedia. FunX supported by BNN startte op 6 september 2005. Dave Kentie verklaarde aan DutchMedia dat “de inhoudelijke/programmatische samenwerking wel goed liep,” maar dat die geen bestuurlijke samenwerking nodig had. Volgens Kentie liep de bestuurlijke samenwerking ‘moeizaam’ en leverde het voor BNN ’te weinig’ op. Dit was voor BNN reden om zich terug te trekken uit de radiozender voor (multiculturele) stadsjongeren. 

Mozart-trilogie op tv trekt veel kijkers

De serie uitzendingen op tv, radio, het internetkanaal Cultura.nl, digitale tv en in bioscopen van de Mozart-trilogie van de Nederlandse Opera was volgens de Opera en de NPS voor het overgrote deel een succes. Gisteren trokken de twee uitzendingen van Don Giovanni, waarmee de trilogie werd besloten, meer dan 100.000 tv-kijkers. ’s Middags waren er voor de eerste uitzending 78.000 kijkers, de herhaling trok om 1 uur vannacht nog 24.000 kijkers. Dat is een veelvoud van de bezoekersaantallen in het uitverkochte Amsterdamse Muziektheater, dat een capaciteit heeft van 1650 stoelen. Van de voorstellingen in de veertien bioscopen gingen er gisteren vier niet door wegens technische problemen. In totaal trokken de bioscoopvoorstellingen van Le nozze di Figaro en Don Giovanni ongeveer 700 bezoekers. Het project was op 10 december moeizaam begonnen toen een storing met het draaitoneel Così fan tutte een directe uitzendingen op tv, bioscopen en op Cultura.nl onmogelijk maakte. Later werd de voorstelling alsnog uitgezonden door de NPS. Ondanks de problemen is de Nederlands Opera volgens woordvoerder Marc Chahin enthousiast en wordt er nog deze week gepraat met de NPS over volgende uitzendingen. De opera’s zijn nog enige tijd te zien op Cultura.nl en worden ook op dvd gezet. (o.a. NRC)

UIT DE MEDIA:

** Marisa Heutink is voorlopig niet te horen op Caz! Nadat ze de afgelopen twee weken op vakantie is geweest keerde ze niet terug op de zender. Voorlopig wordt haar plek overgenomen door Koen van Huijgevoort, die ook in het weekend te horen is. Naast het vertrek van Marisa zijn ook in de nacht en in het weekend programma’s verdwenen. Martijn Zuurveen stopt met zijn nachtprogramma van 4:00 tot 6:00 uur om zich volledig te richten op de productie van de ochtendshow en Stefan de Groot is ook niet meer in het weekend te horen. 

** De Top 2000 brak dit jaar wederom records. Het multimediale eindejaarsevenement van de Publieke Omroep trok via radio, televisie en internet in totaal 9,9 miljoen mensen. De afdeling Kijk- en Luisteronderzoek van de Publieke Omroep maakte deze cijfers bekend. 9,9 Miljoen is bijna een miljoen meer dan het oude record van 2004 en dit betekent dat 69% van alle Nederlanders boven de 10 jaar de Top 2000 in de laatste week van 2006 meebeleefde. 7 miljoen mensen keken naar Top 2000 televisieprogramma’s, een half miljoen meer dan in 2005. Vooral Top 2000 a gogo (bij de NPS op Ned. 3) deed het goed met 5,4 miljoen kijkers. In 2005 zagen 5 miljoen mensen dit dagelijkse programma met presentator Matthijs van Nieuwkerk. Kijkers waardeerden Top 2000 a gogo dit jaar met het rapportcijfer 8,0.Top 2000 n Concert werd traditioneel uitgezonden tijdens de oudejaarsnacht en trok 2,6 miljoen kijkers. Op internet zorgde de Top 2000 ook voor een nieuw record. In de laatste week van 2006 kwamen 800.000 unieke bezoekers af op de speciale Top 2000 website, ca. 100.000 meer dan vorig jaar. De meest populaire dag was 31 december. (persbericht)

** Joost van den Broek is uitgeroepen tot fotojournalist van het jaar voor zijn hele werk van het afgelopen jaar. Over Joost van den Broek is de Zilveren Camera-jury lovend. ,,Joost van den Broek wint de prijs vooral omdat hij onderwerpen laat gebeuren. Van den Broek is een volmaakte toeschouwer, die let op verrassingen, grappige situaties, menselijke relaties. Naast zijn ontwikkeling als humane nieuwsfotograaf is Van den Broek een meesterlijk portretfotograaf.” (ANP/Volkskrant)

** De VPRO/Boy Edgar Prijs 2007 is toegekend aan Bert van den Brink, pianist, componist, arrangeur, docent en producent. De prijs, de belangrijkste in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een bedrag van 12.500 euro. Dat heeft de organisatie maandag meegedeeld. Van den Brink (48) krijgt de prijs woensdag 11 april 2007 uitgereikt in het Bimhuis in Amsterdam. Volgens het juryrapport klinkt zijn werk ,,volkomen oorspronkelijk” en is zijn spel ,,direct herkenbaar, iets wat alleen de groten in de jazz weten te bereiken. Qua spel herkenbaar, qua stijl onherkenbaar”. (ANP/AD)

** Jan Kriek wordt de nieuwe hoofdredacteur van EénVandaag. Hij begint per 1 maart bij de actualiteitenrubriek van de AVRO en de TROS, zo lieten de omroepen maandag weten. Kriek volgt Jean Mentens op, die naar de Antillen is vertrokken. Jan Kriek (45) is momenteel hoofdredacteur van Netwerk (EO). Hij was ook hoofdredacteur van Omroep Brabant en werkte als eindredacteur bij TweeVandaag. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Met een uitbreiding van programmering gaat RTV Oost het publiek dit jaar sneller en beter van nieuws voorzien. Dat maakte directeur Everts bekend in zijn nieuwjaarstoespraak. De regionale omroep voor Overijssel komt om tien uur ’s avonds met een extra tv-uitzending. Daarin wordt het laatste nieuws gebracht en worden achtergronden van het nieuws van eerder die dag belicht. Om nieuws direct te brengen gaat de omroep vaker uitzenden vanaf locatie. Het publiek kan zichzelf opwerpen als correspondent door met een mobieltje opnamen te maken voor de site van RTV Oost. (RTV Oost)

** In het najaar komt waarschijnlijk een derde serie van de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond. Dat maakte hoofdredacteur Everts bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie. In zijn toespraak zei Everts eveneens dat komend jaar ook een serie afleveringen van de Fabeltjeskrant in het dialect wordt uitgezonden. En er ligt een voorstel bij de provincie om samen met energieleverancier Essent alle 460.000 Overijsselse huishoudens een slingerradio te geven. Die moet dienst doen als calamiteitenradio als de stroom uitvalt. (TV Oost)

** Gelovigen die een op maat gesneden kerkdienst willen zien, kunnen voortaan putten uit een omvangrijke ‘prekenbibliotheek’ op internet. Dit bericht dagblad De Telegraaf in haar editie van vandaag. De IKON en Zendtijd voor Kerken (ZVK) bieden op de digitale snelweg vijfhonderd diensten aan die sinds 2001 op televisie zijn uitgezonden. Via een zoekmachine kan gericht worden gezocht op thema’s. Op die wijze kunnen gelovigen een kerkdienst selecteren die van toepassing is op hun dagelijkse praktijk. De database, die te vinden is op www.kerkvannederland.nl., omvat diensten uit vele kerken door heel Nederland, waaronder de Protestantse Kerk Nederland, de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, baptistengemeenten en de Oud-Katholieke Kerk. Rooms-katholieke missen ontbreken omdat de beide zendgemachtigden deze niet uitzenden.

** De commerciële radiozender Radio 227 is vanaf 8 januari niet meer te horen via kabelaar UPC. Het contract tussen Radio 227 en UPC is door Radio 227 opgezegd. UPC zal zo snel mogelijk met een vervangende radiozender komen. In Rotterdam zal Radio 227 worden vervangen door de Ujala Radio, een commerciële radiozender uit Amsterdam voor de Hindoestaanse gemeenschap. Radio 227 zal in de toekomst via een beperkt aantal kabelaansluitingen te horen zijn. Meer informatie over Radio 227 vind je via www.radio227.nl

** Holland FM, de commerciële radiozender die de frequenties van Nationaal FM in Friesland heeft overgenomen, beschikt nu ook over een eigen website. De website vind je via http://www.hollandfm.nl/. De livestream naar Holland FM vind je hier. De live-uitzendingen van Holland FM staan gepland vanaf 12 januari.

** De commerciële radiozender 100 % NL zendt live uit vanaf de Vakantiebeurs in Utrecht. Wendy Duivenvoorde, Nienke Disco, eLine, dj Clockwise, Nienke Westerhof en Lex zenden vanuit de Beleef Nederland hal live uit. Bezoekers zijn welkom van woensdag 10 tot en met zondag 14 januari 2007. De beurs is dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur, op vrijdag 12 januari is de beurs geopend van 10.00 – 22.00 uur.

** De gemeente Goes stelt zenderexploitant Novec voor een helikopter in te zetten om de zendmast in Goes elf meter in te laten te korten. Novec wil dat karwei klaren met een kraan die tot 160 é 170 meter reikt, zo’n twintig meter meer dan de toren meet. Dat gevaarte moet inclusief een stellage worden opgebouwd op het terrein van de gemeentelijke dienst stadsbeheer, dat zich naast de televisietoren bevindt. Dat betekent de nodige overlast voor stadsbeheer. Het terrein moet helemaal worden ontruimd en is minimaal een week ontoegankelijk voor gemeentepersoneel. Die hinder is te gortig, vindt de gemeente. Lees verder (via FMTV).

** RTL-show Dancing on Ice komt vanuit Studio Baarn. ,,We zijn nog in trek bij grote shows”, meldt Gijs Dorrestijn van Studio Baarn. In de studio is een ijsbaan aangelegd. De trainingsbaan ligt in een pand van Dorrestijn in Soest. Dorrestijn wil op dit moment verder geen commentaar geven vanwege de felle concurrentie tussen RTL en SBS6, dat met Sterren Dansen op het IJs tegelijkertijd een zelfde programma heeft. Aan Dancing on Ice wordt dit jaar meegedaan door onder anderen Kelly, Winston Gerschtanowitz, John Jones, Marilou le Grand en Quinty Trustfull. De serie start 12 januari. (Gooi en Eemlander)

** De derde uitzending van Netwerk op het oude tijdstip: na het acht uur journaal om 20.25 uur op Nederland 2, leverde een kleine miljoen kijkers op. Werd de openingsuitzending nog bekeken door 400 duizend kijkers, de dag erop wisten vijfhonderdzestig duizend het actualiteitenprogramma te vinden. Gisteravond zagen ruim Negenhonderd duizend kijkers een onthullende reportage over de dilemma’s rond leven en dood op een Intensive Care. In september 2006 veranderde het uitzendtijdstip van Netwerk en werd het in de nieuwe indeling nu voor het acht uur journaal, om half acht, geplaatst. Het gemiddelde aantal kijkers kwam het afgelopen half jaar vaak niet boven de driehonderd duizend uit. Nu terug op de oude plek en na een intensieve campagne lijkt het erop dat de kijker Netwerk langzamerhand weer weet te vinden. (Persbericht)

** Voor het eerst zendt SBS 6 de Masters of Darts uit, een programma waarin de Nederlandse darters het opnemen tegen de Engelse darters. Het programma is te zien van 10 tot en met 18 februari. De vijf beste darters uit beide landen nemen het negen dagen lang tegen elkaar op. Voor Nederland komt Raymond van Barneveld (captain) uit, Jelle Klaasen, Michael van Gerwen, Roland Scholten en Vincent van der Voort. Namens Engeland verschijnen Phil Taylor (captain), Colin Lloyd, Mervyn King en Wayne Mardle aan de start. (ANP/AD)

** De programmaraad Zuidoost-Brabant wil komend jaar de nieuwe zender TV Oase op de kabel. Daarnaast kiest de raad onder meer voor het Franse TV5, Animal Planet, Discovery en voor Nickelodeon-The Box. Dat staat in het voorlopige advies aan kabelexploitant UPC. De rest van de ruim dertig zenders ligt wettelijk vast -zoals de publieke omroep- of wordt ingevuld door UPC zelf. UPC geeft zelf wél de voorkeur aan commerciële Nederlandse zenders. Eind mei maakt UPC de samenstelling van het standaardpakket voor 2006 en 2007 bekend. (Omroep Brabant)

** Samsung heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarbij mobieltjes die zijn uitgerust met een speciale chipset digitale tv- signalen kunnen ontvangen. Een mobieltje wordt daarmee in feite een draagbare televisie. Het grote voordeel van de technologie van Samsung is dat er geen speciaal netwerk hoeft te worden aangelegd. Wel moeten omroepen hun programma’s nogmaals apart in de ether sturen voor mobiele ontvangst, maar dat is geen kostbare zaak. De techniek is ook geschikt voor onderweg in de auto. (DFT)

** Olav Mol en Allard Kalff voorzien de Formule 1 de komende drie seizoenen van commentaar. Dit bericht F1Racing. In mei 2006 werd bekend dat RTL Nederland de uitzendrechten voor de Formule 1 had verkregen voor de seizoenen 2007, 2008 en 2009. Het was echter lange tijd onzeker of commentator Olav Mol mee zou verhuizen van SBS6 naar RTL.

** Vanaf vrijdag 6 april zal de nummer 2 DJ van de wereld: Armin van Buuren voor het eerst zijn awardwinning radioprogramma “A State of Trance” bij SLAM!FM presenteren. Armin zal elke vrijdagavond te horen zijn tussen 22:00 en 24:00 uur. “Ik vind het fantastisch om voor hét jongerenradiostation van Nederland te gaan werken. ‘A State of Trance’ wordt al jaren wereldwijd door vele radiostations uitgezonden en speciaal voor SLAM!FM maken we een Nederlandse versie van het programma. Ik blijf toch een Nederlander” aldus Armin van Buuren. (Persbericht)

Oplage AD daalt flink

De totaal verspreide oplage van het AD is in het derde kwartaal van 2006 behoorlijk gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder: van 582.950 naar 522.650 exemplaren. Dat blijkt uit de nieuwe oplagecijfers van HOI, instituut voor media auditing. Er moet wel bij aangetekend worden dat de AD-cijfers uit 2005 slechts één maand betreffen. In september 2005 kwam de fusie tot stand met zeven regionale kranten die uitmondde in het nieuwe AD. Daardoor telt alleen de maand september mee met het derde kwartaal 2005. De Telegraaf zag de oplage dalen van 76.5210 naar 73.5088 en ook de Volkskrant moest terug: van 288.781 naar 278.922 stuks. NRC Handelsblad zag de oplage eveneens dalen: van 242.463 naar 229.833. Beter doet dagblad Trouw het. Sinds enige tijd stijgt de oplage en ook nu is die tendens waar te nemen: van 104.222 naar 104.935. Snelste groeier blijft Metro dat van 373.935 exemplaren naar 431.134 stijgt. Ook Spits groeit, maar dan minder hard: van 317.199 naar 352.532 stuks. (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Vanaf deze week presenteert SLAM!FM DJ Maurice Verschuuren “Foute 90’s”. Elke maandag en woensdag zullen de foute klassiekers uit de jaren 90, zoals Maxx met ‘Get Away’ en E-Rotic met ‘Max Don’t Have Sex With Your Ex’, tussen 21.00 en 00.00 uur te horen zijn. Afgelopen dinsdag was de eerste gast op bezoek: DJ Bobo, bekend van onder andere ‘Somebody Dance With Me’. De komende weken zijn onder andere Charly Lownoise & Mental Theo (Wonderfull Days), DJ Paul Elstak (Rainbow In The Sky, Love U More), Rednex (Cotton Eye Joe), T-Spoon (Sex On The Beach) en 2 Brothers On The 4th Floor (Dreams, Never Alone) te gast. (Persbericht)

** Vanaf donderdag 4 januari zijn in het standaardpakket van Delta Digitale Televisie vijf van de in totaal 18 themakanalen van de Publieke Omroep opgenomen. Het gaat om Journaal24, Politiek24, /Geschiedenis, HumorTV en Sterren.nl. Later in januari zullen de andere 13 themakanalen in het standaardpakket worden opgenomen.

** De vrije radiozender Dance Radio 992 is vandaag door het Agentschap Telecom in samenwerking met de politie uit de lucht gehaald. Dance Radio zond sinds 14 dagen illegaal uit van een meer dan 100 meter hoogspanningsmast nabij het Amsterdamse IJburg. Naast de zender in Amsterdam had Dance Radio ook steunzenders in o.a. Rotterdam en Utrecht. Zie ook http://www.danceradio992.nl/.

** In de serie De Voedselbank laat de EO zien hoe de eerste voedselbank van Nederland werkt. In de zesdelige docusoap worden de oprichters Clara en Sjaak Sies gevolgd. De eerste aflevering is op 4 januari om 19.25 uur op Nederland 2. Clara en Sjaak Sies begonnen vanuit de woonkamer met de Voedselbank. Inmiddels zijn er al zestig vrijwilligers in dienst. De Voedselbank geeft eten aan de armste Nederlanders die zelf geen of nauwelijks geld hebben om in hun dagelijkse benodigdheden te voorzien (AD)

** Het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg wil een eenmalige subsidie van 37.000 euro beschikbaar stellen voor de lokale omroep Radio Midvliet. Met het geld kan de lokale omroep in elk geval de verouderde radioapparatuur vervangen en dit jaar blijven uitzenden. Midvliet wil zich ook verder ontwikkelen op het gebied van televisie. De gemeenteraad zal het geld moeten vrijmaken dat nodig is om de zender ook op langere termijn in de lucht te houden.

UIT DE MEDIA:

** Omroep Max heeft dinsdag zijn 100.000e lid ingeschreven. Dat maakte een woordvoerder bekend. In september 2005, toen de omroepvereniging werd opgericht, telde zij 62.000 leden. Om een B-status te verkrijgen heeft de omroep 150.000 leden nodig, pas dan krijgt Max meer zendtijd en een grotere financiële bijdrage van het Rijk. Voorzitter Jan Slagter pleit in een reactie voor een nieuwe mediawet, die omroepen ‘meer mogelijkheden geeft om nog meer voor de leden te betekenen’. Door commerciële activiteiten te organiseren, zoals reizen, concerten en het uitgeven van boeken, wil de omroep leden aan zich binden. ,,Nu moeten zulke acties gebonden zijn aan een tv- of radioprogramma. Het zou beter zijn als wij ook los van de programmering zulke activiteiten kunnen aanbieden”, aldus Slagter. (ANP/Gelderlander)

** De winst van darter Raymond van Barneveld in het darttoernooi van profbond PDC is maandagavond door 1.434.000 SBS6-kijkers gadegeslagen. Dat blijkt dinsdag uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek. Door die overwinning onttroonde ‘Barney’ wereldkampioen Phil Taylor en verdiende 150.000 euro. Eerder op de dag waren 713.000 mensen geïnteresseerd (Ned. 1) in het traditionele nieuwjaarsspringen op de schans van Garmisch-Partenkirchen. Wind en slecht weer zorgden ervoor dat die wedstrijd een voortijdig einde kreeg. Naar het nieuwjaarsconcert in Wenen (Ned. 1) keken maandag 1.106.000 mensen. Het best bekeken programma van maandag was Boer Zocht Vrouw (Ned. 1) met 2.742.000 belangstellenden. (ANP/AD)

** Stichting Top 40 heeft een meerjarig contract gesloten met SoundAware voor de samenstelling van de Top40 en de Tipparade. Vanaf 1 januari worden deze lijsten samengesteld door SoundAware. Totnutoe leverde SoundAware alleen de airplay-gegevens voor de Top40, vanaf 1 januari zal SoundAware ook de verkoopgegevens en download-gegevens erin verwerken. SoundAware levert op dagelijkse basis airplay-rapportages aan de media-industrie. Op dit moment worden 34 radio -en televisie-stations gemonitord, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. Onder de klanten van SoundAware bevinden zich o.a. Buma/Stemra, Ster, Radio 538, Sky Radio, Q-music, Radio 10 Gold, Radio Veronica, Slam FM, BNR Nieuwsradio, Classic FM, diverse platenmaatschappijen en andere media-bedrijven. (Persbericht)

** Dagblad Metro heeft een overeenkomst gesloten met Arriva om de krant te verspreiden in de bussen die in de regio Waterland, ten noorden van Amsterdam, rijden. Silvio de Groot, algemeen directeur en uitgever van Metro, zegt verheugd te zijn over de toevoeging van alle Arriva bussen in Waterland tot het distributienetwerk. ‘Het versterkt onze positie in de regio groot Amsterdam. Hierdoor zal de oplage van Metro met 4.000 exemplaren per dag toenemen, waardoor de totale oplage van Metro nu 504.000 exemplaren per dag is.’ (Adformatie)

** SBS6 heeft al veel bekende Nederlanders bereid gevonden deel te nemen aan de tweede reeks van het ijsdansprogramma Sterren dansen op het IJs. De tweede editie begint op 19 januari, meldde een woordvoerster van het commerciële station dinsdag. De eerste serie werd gewonnen door Hein Vergeer. De nieuwe deelnemers die klaarstaan om in zijn voetsporen te treden zijn zanger Thomas Berge, ex-wielrenner Jeroen Blijlevens, presentatrice Kristina Bozilovic, acteur Geert Hoes, nieuwslezer Arend Langenberg, actrice Elle van Rijn, zangeres Sita, presentatrice Gallyon van Vessem en presentator Bas Westerweel. Resterende namen van deelnemers maakt de zender later bekend. (ANP/AD)

** Rapper Ali B wacht op een rectificatie van de gemeente Staphorst. Het management van Ali dient voorlopig geen aanklacht in tegen Joop Alssema, burgemeester van Staphorst. Alsema zou Ali B vals hebben beschuldigd van het verstoren van een begrafenis in het dorp. De rapper stak in opdracht van muziekzender TMF op woensdagmiddag 27 december een aantal ratelbanden af. Door het geknal van het vuurwerk zou Ali een begrafenis in het dorp hebben verstoord, maar zijn management liet weten dat daar geen sprake van was. (ANP/AD)

DJ Van Lent op staande voet ontslagen bij 100 % NL

Radiozender 100%NL ontslaat dj Bert van Lent op staande voet omdat hij in een uitzending het mobiele telefoonnummer van zijn vrouwelijke collega Nienke Disco had bekendgemaakt. Hij deed daarbij een seksueel getinte oproep om haar te gaan spammen. Dit maakte programmadirecteur Herbert Visser van het landelijke FM-station maandag bekend. Van Lent deed de oproep in de nacht van zaterdag op zondag. Volgens directeur Visser verkeerde de dj ten onrechte in de veronderstelling dat de vrouwelijke collega, Nienke Disco, zijn telefoonnummer in een uitzending had genoemd, waarna hij vervelende telefoontjes had gekregen. Disco’s mobieltje stond vervolgens vol ,,smerige oneerbare voorstellen”, zowel per voicemail als sms. De dj krijgt ontslag wegens seksuele intimidatie. (ANP/AD)

Nederland iets langer voor de buis in 2006

Nederlander zat in 2006 197 minuten per dag voor de televisie De kijktijd is in 2006 met twee minuten gestegen: Nederlanders van 6 jaar en ouder zaten gemiddeld 197 minuten per dag voor de televisie. 2006 was een sportjaar met het Wereld Kampioenschap Voetbal en de Olympische Spelen. Mede door de verkiezingen wat het ook een politiek jaar. De top 25 meest bekeken programma’s wordt aangevoerd door de WK wedstrijden waarin het Nederlandse elftal optrad. Ook de schaatswedstrijden tijdens de OS zijn door veel mensen bekeken. De toplijst zonder sport wordt aangevoerd door “Idols”, “Boer zoekt vrouw” en “Spoorloos”. In vergelijking met 2005 daalde het marktaandeel in de avond van de Publieke Omroep van 35.1% naar 34.0% en van SBS van 21.1% naar 20.5%. RTL Nederland bleef min of meer constant: 25.9% in 2006, 26% in 2005. RTL4 had het hoogste marktaandeel zowel gedurende de dag (13.6%) als de avond (14.7%). Complete persbericht SKO vind je hier.

UIT DE MEDIA:

** De Iraakse regering heeft maandag de definitieve sluiting gelast van het onafhankelijke televisiestation Sharkiya omdat de zender zou aanzetten tot sektarisch geweld en valse berichten de wereld zou insturen, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sharkiya is van de Iraakse zakenman Saad al-Bazzaz, die in Londen woont. Het station zegt onafhankelijk te zijn, maar volgens veel kijkers steunt het de soennitische minderheid in het land. Soennieten waren onder Saddam Hussein aan de macht. In Irak zijn al vaker tv-stations gesloten, maar meestal betreft het een tijdelijke maatregel. (ANP via Telegraaf)

** In Gaza-stad is maandag een fotograaf van het Franse persbureau AFP ontvoerd door gewapende mannen. Volgens het agentschap gaat het om de 50-jarige Peruaan Jaime Razuri. In de afgelopen maanden zijn al vaker buitenlanders, onder wie ook journalisten, ontvoerd in de Gazastrook. Zij werden meestal korte tijd later weer ongedeerd vrijgelaten. Razuri werd volgens getuigen gepakt toen hij het kantoor van AFP in Gaza-stad wilde binnengaan. (ANP/AD)

** Bijna 2,1 miljoen mensen hebben de laatste minuten van het oude jaar uitgeluid met het tv-programma van Paul de Leeuw op Nederland 1. Het eerste deel van zijn programma, eerder op de avond, trok ruim 2,2 miljoen kijkers. De uitzending van De Leeuw was hiermee het best bekeken programma van de avond. Dat blijkt uit gegevens van de stichting KijkOnderzoek. De oudejaarsconference van het duo Lebbis & Jansen, samen met Koefnoen ingeklemd tussen de twee programma’s van De Leeuw, trok ruim 1,4 miljoen kijkers. Naar de herhaling van de conference ’s nachts keken nog eens een half miljoen mensen. (ANP/AD). Totaaloverzicht van de kijkcijfers vind je op http://www.kijkonderzoek.nl/.

**Volker Wessels Telecom is begonnen met de ombouw van het TV antenne systeem bovenop de mast in Lelystad. Sinds 11 december wordt via deze mast het publieke omroep pakket uitgezonden via horizontaal gepolariseerde antennes. Deze antennes moeten worden vervangen door verticaal gepolariseerde antennes. Op de lege plek aan de vierkante mast komen de nieuwe antennes. Deze ombouw moet in februari afgerond zijn omdat dan het Digitenne TV pakket van KPN in de lucht moet gaan. (via FMTV).

** De ziekenomroep Amphia Radio in Breda houdt er na zestig jaar mee op. Zondagmiddag om twee uur ging de stekker eruit. Uit een intern onderzoek van het Amphia Molengracht Ziekenhuis naar de luisterdichtheid blijkt dat er slechts vier patiënten naar de omroep zouden luisteren. Volgens radiomaker Walter van Gennip kloppen die cijfers niet. Hij deed zelf onderzoek en het aantal luisteraars zou veel hoger liggen. Toch is de raad van bestuur van het ziekenhuis onverbiddelijk en moeten de vrijwilligers de uitzendingen stoppen. (Omroep Brabant)