Media kort: januari 2008

EO-directeur Hagoort baas Publieke Omroep

EO-directeur Henk Hagoort wordt de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Dat heeft de raad van toezicht NPO donderdag, met instemming van minister Ronald Plasterk (Media), besloten. Hagoort volgt in zijn nieuwe functie Harm Bruins Slot op, die eerder al zijn vertrek aankondigde. Henk Hagoort (1965) zal uiterlijk per 1 augustus dit jaar de voorzittershamer van Bruins Slot overnemen. ,,Een voorzitter met hart voor de publieke omroep, met bewezen bestuurlijke kwaliteiten en kennis van de relevante dossiers.” Zo legt Cees Smaling, voorzitter raad van toezicht, de keuze voor Hagoort uit. ,,De publieke omroep staat er goed voor”, zegt Hagoort zelf. ,,We hebben met elkaar een geweldige slag gemaakt. Ik wil ervoor gaan om de kwaliteit en pluriformiteit verder te versterken. Zo kunnen we samen in Hilversum het verschil maken en impact hebben op de samenleving.” (ANP)

 

Uruzgan.FM niet naar Afghanistan

DJ Annemieke Schollaardt en het team van Uruzgan.FM gaan niet naar Afghanistan. Het ministerie van Defensie heeft de reis afgelast. De trip van Uruzgan.FM was gepland van 8 tot en met 22 februari. Het programma van de Wereldomroep en 3FM zou speciale Valentijnsdagradio maken voor de Nederlandse militairen vanaf de basissen in Kandahar, Tarin Kowt en Deh Rawod. Defensie heeft de programmamakers laten weten dat zij op dit moment helaas geen ander besluit kan nemen. Het aanhoudende slechte weer en operationele werkdruk zorgen voor onvoldoende transportcapaciteit. “De commandant ter plaatse moet daarom keuzes maken in de logistieke verplaatsingen naar het gebied,” aldus een woordvoerder van Defensie. 3FM DJ Annemieke Schollaardt (TROS) presenteert dagelijks het programma: “Ontzettend jammer, want het hele team had er veel zin in. We hebben zoveel geregeld en gepland. Onder andere attenties voor de militairen en die hadden we ze graag zelf gegeven. We gaan nu kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat die dingen toch ter plaatse komen. En misschien kunnen we later dit jaar toch nog die kant opgaan.” (Persbericht)

Radiomaker Jan van Herpen overleden

Journalist, radiomaker en publicist Jan van Herpen is dinsdag op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hilversum overleden. Dat heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt. Hij verwierf nationale bekendheid als presentator van de AVRO-radioquiz Hersengymnastiek. Hij was daar tussen 1948 en 1982 aan verbonden. Van Herpen, geboren in Deventer op 31 maart 1920, kwam in februari 1940 in dienst van de AVRO. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij omroeper bij de Nederlandsche Omroep. Tot 1954 werkte de radiomaker mee aan een programma voor de Nederlandse strijdkrachten. Ook presenteerde hij jarenlang de geschiedkundige hoorspelenserie Logboek. Van 1954 tot 1967 was hij Hoofd Gesproken Woord bij de AVRO. Na zijn vervroegde pensionering ordende Van Herpen het archief van de schrijver P.H. Ritter in de Utrechtse universiteitsbibliotheek, bestaande uit 60.000 brieven. Ook ontsloot hij de archieven van dirigent-componist Hugo de Groot en van televisieregisseur Willy van Hemert. Deze werkzaamheden leidden tot vele publicaties over het literaire werk van Ritter. Ook schreef hij boeken over de vroegste jaren van de Nederlandse omroep. (ANP via BNR)

Van Inkel, Van Der Goes en ‘Superfred’ op KX Radio

KXradio, het radiostation van Rob Stenders, heeft haar programmering aangevuld met een aantal bekende diskjockeys en presentatoren. Onder andere Jeroen van Inkel, Wouter van der Goes, Gijsbert Kamer en Yorin FM-radiofenomeen Superfred zijn vanaf 1 februari te horen. Natuurlijk blijven vaste ‘KX-klanten’ als Roderick Veelo, Toine van Peperstraten, Henk Westbroek, Jeroen Soer en Rinse Blanksma ook te horen op KX. Van Inkel en Van der Goes (beiden Q-Music) gaan op vrijdagmiddag van 12 tot 2 de show ‘Q en Q’ maken. Journalist en VPRO-programmamaker Gijsbert Kamer krijgt op maandagavond met ‘Kamermuziek’ een plekje in de programmering. Superfred trapt vanaf 1 maart af op donderdagavond. Nog een maandje extra geduld dus.Ook nieuw: Hans Vandenburg (Gruppo Sportivo) en Evelien de Bruijn (3FM, SBS 6). Nieuw is KX Live: zeven dagen per week vanaf 14.00 uur zijn onder andere Bert van Lent, Mijke Marsman, de Verzoekmachine, Jurgen van den Berg en Mark van den Akker te horen. Op vrijdagmiddag maken Rob Stenders en Fred Siebelink ‘het programma van Fred’, gevolgd door de hitlijst van de luisteraars: de Verleidelijke 14. Daarna trapt Maurice Verschuuren het weekend af. Ondanks de vele vernieuwingen zijn ook een aantal vertrouwde programma’s gebleven. Henk Westbroek maakt iedere werkdag ‘De Muziek Van’, tussen 18.00 en 19.00 uur presenteert Martijn Richters dagelijks ‘de Platencast’ en ook Dennis Hoebee, Hans Hogendoorn, Margje Teeuwen en New & Improved (nieuwe releases) staan nog steeds in de programmering. Op maandagavond is al een jaar Nightlive XS te horen, met daarin ruimte voor Nederlandse bands. (Persbericht KX Radio)

UIT DE MEDIA:

** RTLZ-presentator Nico Steenbergen gaat met pensioen en stopt daarom met zijn werk voor de camera’s. Helemaal van de RTL-burelen verdwijnt hij niet, want via een eigen bedrijfje laat hij zich voortaan inhuren als eindredacteur bij RTL Nieuws, meldde een RTL- woordvoerder donderdag. Steenbergen was donderdag voor het laatst te zien als presentator. Hij heeft al een carrière van veertig jaar in de journalistiek achter de rug. Steenbergen begon als nieuwslezer/dj bij de vroegere zeezender Radio Noordzee International. Daarna werkte hij voor AVRO’s Radiojournaal en later onder meer bij TROS Aktua TV. In 1992 belandde Steenbergen bij RTL Nieuws. (ANP via AD)

** MTV begint met een vaste filmavond. Cinematic, Movies & More is vanaf 3 februari elke zondag om 22.00 uur te zien op de muziekzender. Het programma heeft elke maand een thema, bijvoorbeeld een genre, acteur of filmfestival. De films worden ingeleid door kenner Rik Herder. Het thema van februari is thrillers, aldus een woordvoerster van de zender donderdag. De vier films die MTV uitzendt, zijn Shiner, Bullet Boy, The Pleasure Drivers en Piggy Banks. Eerder waren op de zender al regelmatig Aziatische en Latijns-Amerikaanse films te zien. (ANP/AD)

** De gemeenteraden van Westland als Midden-Delfland hebben ingestemd met de verkoop van het kabelnetwerk van CAIW aan Rabo Bouwfonds en de commerciële organisatie aan het huidige management. Een netto-opbrengst van 95 miljoen zal worden uitgekeerd aan de gemeente Westland, terwijl Midden-Delfland 15 miljoen euro ontvangt. De politieke partijen waren zeer te spreken over het bereikte resultaat. VVD Westland voelde zich een beetje overvallen met de deal, maar wethouder Maarten van der Zwan zegt dat niemand ingelicht kon worden in verband met geheimhouding. (WOS)

** De Vara werkt aan een tijdschriftvariant van het tv-programma Kassa. Dat zegt Mark Minkman, Vara’s zakelijk directeur en penningmeester van de vereniging. Veel details kan hij nog niet geven. ‘We schaven nog aan de formule. Pas als we helemaal tevreden zijn, komen we er mee op de markt.’ Waarschijnlijk wordt het een maandblad onder de titel Kassa. Het tijdschrift richt zich op dezelfde onderwerpen als het consumentenprogramma op televisie. ‘Het is onze ambitie om op alle platforms met consumenteninformatie aanwezig te zijn. Print ontbrak nog’, aldus Minkman. Lees verder

** Het lukt de productiemaatschappij Skyhigh niet voldoende kandidaten te vinden voor de grote koningshuisquiz van de EO. Er ontbreken nog meer dan honderdtachtig mensen die willen meedoen aan het programma. De Evangelische Omroep wil De grootste royaltykenner van Nederland vanaf half maart uitzenden. De honderdtachtig ontbrekende kandidaten moeten binnen drie weken worden gevonden omdat dan de voorselectie begint. Het spelprogramma wordt in zeven delen uitgezonden. Uit elke provincie doen vijftig mensen mee, die in zes voorrondes worden getest op hun koningshuiskennis. De winnaars uit deze voorrondes gaan in een speciale uitzending de strijd met elkaar aan. Het programma kampt met een gebrek aan kandidaten uit onder meer Friesland en Limburg. Uit Friesland hebben zich nog maar drie mensen aangemeld. Skyhigh heeft nog niet nagedacht over een andere opzet van het programma nu er zoveel kandidaten ontbreken. ,,Het moet lukken”, aldus een medewerkster. (Nederlands Dagblad)

** Twee journalisten hebben een nominatie voor de Pfizer Persprijs geweigerd, om naar eigen zeggen hun onafhankelijkheid te beschermen. Wim Köhler en Sander Becker, wetenschapredacteuren bij respectievelijk NRC Handelsblad en Trouw, hadden geen artikelen ingestuurd. De prijs van Pfizer, dat artikelen beloont over medische onderwerpen, bestaat uit een sculptuur en een geldprijs van 5000 euro. Een externe jury onder leiding van hoofdredacteur Ben Crul van het artsenblad Medisch Contact beoordeelde de kanshebbers voor de persprijs. (Trouw via Villamedia)

** KPN benadrukt dat landbouwers met een inbelverbinding via KPN-dochters Het Net en Planet deze verbinding blijven behouden na 1 maart 2008. Per deze datum stoppen de twee ISP’s met het aanbieden van inbelverbindingen. Klanten met een inbelverbinding kunnen dan overstappen op ADSL. KPN stelt bij monde van woordvoerster Eke Wolters dat klanten buiten het dekkingsgebied van ADSL van KPN kunnen blijven inbellen via een speciaal nummer van KPN Direct Internet. Landbouworganisatie LTO Nederland vindt dat KPN in ieder geval dezelfde functionaliteit met dezelfde tarieven moet blijven aanbieden. LTO Nederland heeft formeel de vraag neergelegd bij de Opta of de KPN-dochterbedrijven kunnen stoppen met inbelverbindingen. De Opta heeft toegezegd binnen enkele dagen uitsluitsel te geven.

TV-reclame bestedingen sterk gestegen

2007 is een uitermate goed jaar geweest voor televisiereclame. De bestedingen zijn met 6,8% toegenomen tot een totaal van 851 miljoen euro, een groei van 54 miljoen euro. Dit is de grootste toename sinds het topjaar 2000. Deze cijfers heeft SPOT vandaag naar buiten gebracht in het Financieel Jaarverslag Televisiereclame 2007. SPOT is de koepelorganisatie van de Nederlandse televisiebedrijven. De automobielbranche, de energiebedrijven en cosmetica laten de sterkste stijging in bestedingen zien. Daarnaast nemen supermarkten en lichaamsverzorging n emen nu blijvende plaats in de top 10 in. Uitzendorganisaties en fast movers laten een conjuncturele groei zien. Opvallend is dat ook de grootste Nederlandse adverteerders een sterke stijging van hun televisiebestedingen laten zien. Een structurele daling is te zien bij zorgverzekeraars (in 2006 zeer actief in verband met de nieuwe wetgeving), bij reclame voor DVDs en CDs en bij vaste telefonie. De sterke stijging in 2007 is mede opvallend omdat enkele jaren geleden werd verondersteld dat televisiereclame op zijn top zou zitten. Het live televisiekijken zou verdrongen worden door het kijken naar opgenomen programma’s zonder reclame. Daarnaast zou internet de kijktijd naar televisie onder druk gaan zetten. Beide verwachtingen zijn niet uitgekomen. Het niet live kijken maakt slechts een fractie uit van het totale televisiekijken en de stijging van de internettijd is niet ten koste van televisiekijken gegaan. (Persbericht SPOT).

TV-zenders komen met prijs voor televisiepromotie

RTL, SBS en de NPO hebben een nieuwe award in het leven geroepen om het Nederlandstalige werk van Promomakers in Nederland en België te waarderen: de Dutch Promo Awards. Ook zenders als de VRT en Sport 1 hebben hun medewerking toegezegd. Op donderdag 20 maart worden vanaf 15.00 uur in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum de eerste Dutch Promo Awards (DPA) uitgereikt. De professionele jury, bestaande uit Joris van Heukelom, Tim Oliehoek en Marc Pos, staat onder leiding van Leo van der Goot. Jeroen Kramers van de NPO, Bob van der Put van SBS Broadcasting en Frans Cools van RTL Nederland zijn de initiatiefnemers van de awards: Frans Cools, Manager Promo Productie RTL NL: “De strijd om de kijkcijfers is heviger dan ooit. Promotie is een onmisbare marketing tool geworden waarmee de vele tv-zenders zich proberen te onderscheiden van de concurrentie. De Dutch Promo Award is hét platform waar promomakers van publieke en commerciële omroepen samenkomen om werk van elkaar te bekijken, een competitieve strijd aan te gaan, ervaringen uit te wisselen en met elkaar te praten over het vak”. Bob van der Put, Creative Director SBS Broadcasting: “On-screen promotie bepaalt vandaag de dag in belangrijke mate het succes van een programma. Daarom is het niet meer dan logisch dat er een verkiezing komt voor deze vorm van promotie. Het feit dat de allereerste editie direct wordt omarmd door alle Nederlandse zendgemachtigden geeft ook direct het belang aan van de Dutch Promo Awards”. Jeroen Kramers, Manager Marketing & promotie NPO: “De introductie van de Dutch Promo Award doet recht aan het belang van on-air marketing. Want televisiepromotie is een belangrijk en het meest zichtbare instrument in de campagnemix van omroepen en zenders. Ik kijk uit naar 20 maart, omdat omroepen uit Vlaanderen en Nederland niet alleen zullen strijden om de DPA, maar elkaar ook zullen inspireren en motiveren”. Meer informatie over de DPA is te vinden op www.dutchpromoawards.nl.

UIT DE MEDIA:

** Het nieuwe NCRV-programma De Slag Om Pampus trekt op vrijdagavond te weinig kijkers. Na twee afleveringen wordt de strijd om het fortwachterschap op het eiland vanaf vrijdag verplaatst van 20.30 uur naar 23.00 uur. Dat maakte de zendercoördinator van Nederland 3 woensdag bekend. In De Slag Om Pampus strijden zeven stellen in acht afleveringen om de baan op het eiland voor Amsterdam. Het programma wordt gepresenteerd door Regina Romeijn. Volgens de zendercoördinator wordt Pampus onvoldoende bekeken om op prime time op vrijdagavond te kunnen blijven. De eerste aflevering trok ruim 400.000 kijkers. De twee aflevering werd door ruim 350.000 mensen bekeken. Om het gat om 20.30 uur te vullen, zendt Nederland 3 de komende zes weken de serie Bij ons in de P.C. uit. (ANP/AD)

** Vaste abonnees van het Reformatorisch Dagblad krijgen met ingang van 1 februari gratis toegang tot het E-paper, een digitale krant waarvan de opmaak identiek is aan die van de papieren versie. Niet-abonnees kunnen zich vanaf die datum voor 89 euro per jaar abonneren op het E-paper. Voorheen was dit product alleen beschikbaar voor Weekend Plus-abonnees. Door de extra service kunnen abonnees in de regel rond 15.00 uur ’s middags al de complete krant met nieuws, advertenties en familieberichten in originele opmaak lezen. Het E-paper biedt om die reden meer dan de site refdag.nl. Op de site zijn wel meer nieuws, achtergronden en foto’s te vinden. Edities van het E-paper blijven tot drie weken na verschijning beschikbaar. (RD)

** Het ziet er naar uit dat zowel Westland als Midden-Delfland de opbrengst uit de verkoop van kabelaar CAIW op de bank zet. Uit beide gemeenten komen vanuit de politiek dezelfde signalen over de besteding van het geld. Voor 110 miljoen euro hebben Westland en Midden-Delfland CAIW verkocht aan een investeerder en het management. Als de gemeenten de winst op de bank zetten kunnen ze van de rente die daarmee opgestreken wordt, nieuwe investeringen worden gedaan. VVD Westland voelde zich een beetje overvallen met de deal, maar wethouder Maarten van der Zwan zegt dat niemand ingelicht kon worden door geheimhouding. (RTV West)

** Het bureau Studium Generale van de TU Delft heeft een geruchtmakende Deense cartoon van de website gehaald. Het universiteitsblad Delta meldde woensdag dat dit is gebeurd op verzoek van buitenlandse universiteitsmedewerkers. In de cartoon wordt de profeet Mohammed afgebeeld met een bom als tulband. De Deense tekeningenserie ontlokte twee jaar geleden felle reacties in islamitische landen. De afbeelding stond bij een aankondiging van een serie van drie lezingen over ‘de historische Mohammed’. Volgens het hoofd van Studium Generale was de cartoon ,,uit een soort onnozelheid” op de site geplaatst, zo meldde Delta. (ANP via BNR)

** Vanaf 1 februari stopt de commerciële radiozender Bright FM met haar uitzendingen via de kabel. Bright FM zal zich vanaf 1 februari alleen richten op het uitzenden via Internet. Casema voert derhalve per 1 februari een aantal wijzigingen door in het radio-aanbod alsgevolg van het verdwijnen van Bright FM. In Aalburg, Giessenlanden, Gorinchem, Werkendam en Woudrichem wordt Bright FM vervangen door De Tweede Kamerlijn (89,4 MHz). BBC Radio 2 zal op haar beurt vanaf 1 februari in stereo worden doorgegeven in de genoemde gemeenten op 101,3 MHz. In Zeist, Bunnik, Driebergen en Leersum vervangt de radiozender 100%NL, Bright FM (103,2 MHz). In Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg, Maarn, Wijk bij Duurstede, Amerongen en Rhenen vervangt BBC Radio 2 de zender Bright FM op 96,0 MHz.

** Kabelaars Casema en Multikabel hebben met ingang van vandaag hun digitale basispakket voor de radio uitgebreid. Aan het basispakket zijn de radiozenders RadioNL (kanaal 833), Waterstad FM (834), Omrop Fryslan (822), Surround Radio (875), NDR 2 (854) en NDR Kultur (855) toegevoegd. De doorgifte van de themaradiozender ‘VPRO 3voor12 XL’ is per vandaag gestaakt.

** De film Crash, die twee jaar geleden een Oscar in de wacht sleepte voor beste film, krijgt een vervolg op tv. Vooralsnog zal de dertiendelige serie alleen te zien zijn op de Amerikaanse kabelzender Starz. Dat meldde de website van de Britse omroep BBC dinsdag. Crash draait om raciale en etnische spanningen in Los Angeles. Naar verwachting gaat de serie, die verder gaat waar de film eindigde, in augustus van start. Paul Haggis, medeschrijver en regisseur van het origineel, treedt op als uitvoerend producent bij de tv-serie. Acteur Don Cheadle (Hotel Rwanda) zal waarschijnlijk net als in de film een van de hoofrollen vertolken. (ANP via AD)

** Op 29 januari hebben de Nederlandse cultuurzender BravaHDTV en de kabelaanbieders @Home, Casema en Multikabel een overeenkomst gesloten voor de distributie van BravaHDTV via de kabelnetten. Tot 1 juli a.s. kunnen alle abonnees van @Home, Casema en Multikabel met een HDTV-ontvanger gratis kennismaken met BravaHDTV, dus ook zonder een abonnement op het HDTV-pakket. Casema en Multikabel geven BravaHDTV door vanaf 29 januari, @Home vanaf 31 januari. Het kanaalnummer (tot 1 juli 2008) is 13. BravaHDTV zendt 24 uur per dag de beste opera’s, operettes, balletten en concerten uit in Full HD (1920 x 1080) en Dolby Surround, de hoogste beeld- en geluidskwaliteit van dit moment.

** De Haagse programmaraad (HPR) heeft haar kabeladvies voor het radiopakket in Den Haag bekend gememaakt. Uit dit advies blijkt dat Radio Noordzee Nationaal wordt toegevoegd aan het basispakket van kabelaar Casema. De Tweede Kamerlijn verliest hiermee zijn plekje op de Haagse kabel. Het advies moet ingaan per 1 februari as.

** Uitgeverij PCM (Trouw, NRC en Volkskrant) wil het archief van Nederlandse dagbladen binnen twee jaar gratis beschikbaar maken op het internet. Dat zegt Rutger van der Wall, directeur van de databank bij De Nieuwe Reporter. Volgens van der Wall wil PCM het contract met LexisNexis Benelux openbreken. De archieven van de kranten Trouw, NRC en Volkskrant blijken minder op te brengen dan was gedacht. Trouw, NRC-Handelsblad en De Volkskrant rekenen nu nog 1,15 euro per artikel, maar willen hun content nu samen met LexisNexis op een andere manier ter beschikking stellen. Hiermee volgt PCM de New York Times die vorig jaar besloot haar online krantenarchief Times Select weer gratis te maken. (via Emerce)

** Een EU-land hoeft internetbedrijven niet te verplichten om namen te openbaren van internetters die muziek uitwisselen. Het Europees Hof van Justitie heeft dat donderdag bepaald. De zaak was aangespannen door de Spaanse auteursrechtenorganisatie Promusicae. Die eiste in een civiele rechtszaak tegen internetbedrijf Telefónica alle namen en adressen van mensen die muziekbestanden uitwisselen met het p2p-programma KaZaA. Telefónica hoefde dat echter niet te doen volgens Spaanse regels. En volgens het Europees Hof geven ook de EU-regels geen plicht voor EU-landen om bedrijven de gegevens te laten openbaren. De rechters willen een evenwicht tussen het grondrecht van privacy en de naleving van het auteursrecht. (ANP via AD)

** Vanaf volgende week maandag mag er geen reclame meer voor de elektronische sigaret worden gemaakt. Dat heeft minister Klink (Volksgezondheid), die eerder zinspeelde op een verbod, gisteren bekendgemaakt. Ook zal de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met een waarschuwing komen, waarbij gewezen wordt op de mogelijke gezondheidsrisico’s van de nepsigaret. Bij overtreding van het reclameverbod kan een boete van 150.000 euro worden opgelegd. De producent wil dat verbod voorleggen aan de rechter. Klink wil zo snel mogelijk met zijn EU-collega’s afspraken maken over de status van de SuperSmoker: geneesmiddel of genotsmiddel. Tot die tijd wordt de sigaret op advies van de IGZ beschouwd als geneesmiddel, vergelijkbaar met nicotinepleisters. (Telegraaf)

Kabelaar Veendam wil Internetprovider Netvisit overnemen

De Stichting Kabelnet Veendam heeft het voornemen de internetprovider Netvisit bv over te nemen van Vertis Holding. De onderhandelingen hierover zijn reeds in een vergevorderd stadium. Concreet betekent een en ander dat de activiteiten van Netvisit ten behoe van haar abonnees worden overgenomen door de SKV. Deze Stichting wil haar abonnees van de overname laten profiteren door het hanteren van zo laag mogelijke tarieven voor het gebruik van internet. Tevens zullen de snelheden worden aangepast. Daarnaast wordt bezien op welke wijze zo goedkoop mogelijk gebruik van telefonie aan de abonnees van de SKV kan worden aangeboden. Op deze wijze kan straks (evenals bij andere kabelexploitanten) een drie-in-één pakket op de markt worden gebracht. Digitale televisie, internet en telefonie. Netvisit maakt reeds vanaf 2001 gebruik van het netwerk van de SKV.

Novum veroordeeld voor computerinbraak ANP

De rechtbank in Den Haag heeft maandag persbureau Novum veroordeeld voor het stelselmatig inbreken in de computer van concurrent ANP. De rechters legden Novum daarvoor een boete van 4000 euro op, waarvan 2000 voorwaardelijk. Het rechtscollege veroordeelde ook voormalig hoofdredacteur M. van de H. en oud-directielid J. R. voor hun betrokkenheid. Zij hebben ieder een boete van 2000 euro (waarvan 1000 voorwaardelijk) gekregen. Volgens de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie (OM) bewezen dat Novum zich schuldig heeft gemaakt aan computervredebreuk. Novum heeft zich zonder toestemming toegang verschaft tot de afgeschermde nieuwsberichten van het ANP. H et managementteam van Novum heeft volgens de rechtbank ‘willens en wetens ingestemd met deze gedragingen’. De inbraak gebeurde in twee periodes, van 24 oktober 2002 tot en met 31 oktober 2003 en 1 april 2004 tot en met 13 oktober van dat jaar. (via AD)

UIT DE MEDIA:

** Voor stakende Hollywood-schrijvers hangt een overeenkomst in de lucht met Amerikaanse film- en televisiestudio’s. Ze zijn op de goede weg overeenstemming te bereiken over de inkomsten van downloads van films en tv-series op internet, meldde de BBC maandag. Ze zijn weer met elkaar in gesprek nadat de bond van regisseurs een deal had gesloten met de filmbazen. Ook de regisseurs ontvangen een vergoeding voor hun films die op internet verschijnen. De scenarioschrijvers zijn al sinds 5 november aan het staken, waardoor vele tv-shows en films in het honderd zijn gelopen. Hollywood hoopt dat de schrijvers in ieder geval een akkoord met de studio’s bereiken voor de Oscar-uitreiking op 24 februari. (ANP via AD)

** Nederland 1 was in week 4 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 23,2 procent. Nederland 2 had 7,4 en Nederland 3 6,9 procent. RTL4 scoorde 15,9 procent, RTL5 kwam uit op 5,8, RTL7 scoorde 5,0 en RTL8 2,3 procent. SBS6 had een aandeel van 10,9 procent, Net5 had 4,8 procent en Veronica 4,0.

** RTL 4 heeft vanaf komende vrijdag nieuwe station idents. Na de profilering met de RTL 4-gezichten is nu gekozen voor grafische rustmomenten tussen de reclameblokken en programma’s, waarbij de 4 altijd centraal staat. Binnen de nieuwe huisstijl van de zender kunnen idents gelinkt worden aan programma’s (bijvoorbeeld ‘Gooische Vrouwen’, ‘TV Makelaar’, ‘RTL Nieuws’, ‘Herman den Blijker’-programma’s, ‘RTL Voetbal’ en ‘CSI’) en thema’s (film, wonen, koken of datum- of eventgerelateerde thema’s). Het eerste datumgerelateerde thema dat de zender benadrukt is Valentijnsdag op donderdag 14 februari. Net als in december bij de Kerstwensenactie, kunnen kijkers ook nu hun boodschap insturen en terugzien bij RTL 4. De nieuwe huisstijl is ontworpen door de afdeling Creatie van RTL Nederland. (Adformatie)

** Duitsland stopt volgend jaar met Digital Audio Broadcasting (DAB). Na tien jaar proefdraaien heeft de Kommission zur Ermittlung des Finanzbedarfs der Rundfunkanstalten (KEF) er een streep onder gezet. De publieke omroep ARD had nog eens 140 miljoen euro voor digitale radio-uitzendingen willen hebben, maar KEF vindt dat weggegooid geld. KEF heeft sinds 1998 ruim 180 miljoen euro in de opvolger van FM geïnvesteerd, maar buiten ARD, Deutschlandradio en enkele regionale zenders was de animo voor de technologie nihil. In heel Duitsland met 83 miljoen inwoners zijn slechts 200.000 digitale verkocht. Het Duitse DAB verbond Initiative Marketing Digital Radio (IMDR) heeft niettemin met ontzetting gereageerd op het nieuws

** De eerste uitzending van het SBS-programma De Nieuwe Uri Geller is zaterdag bekeken door ruim 1,5 miljoen kijkers. In de show strijden tien kandidaten met bijzondere gaven tegen elkaar om zich de Nederlandse opvolger van de Israëlische ‘mentalist’ te mogen noemen. Geller werd wereldberoemd door onder meer het ombuigen van lepels met zijn gedachten. Tooske Ragas-Breugem, die samen met Henkjan Smits het vaste presentatieteam van het programma vormt, moest tijdens de eerste liveshow verstek laten gaan omdat ze geveld was door griep. Ze werd vervangen door Marlayne Sahupala. (Novum). Alle kijkcijfers van zaterdag (via http://www.kijkonderzoek.nl/).

** Lucille Werner presenteert maandag 4 februari de 4000e aflevering van Lingo. In deze speciale uitzending zijn twee teams van het eerste uur te gast. Na een lange zoektocht heeft Lingo spelers kunnen terugvinden die bijna twee decennia geleden aan het programma hebben meegedaan. Het volgende jubileum dient zich ook alweer aan: in 2009 bestaat het spel – dat al diverse malen met stopzetting is bedreigd – 20 jaar. Robert ten Brink was de eerste presentator. (Telegraaf)

Nieuwe merknaam Casema, Multikabel & @Home wordt ‘Ziggo’

De nieuwe merknaam van Zesko Holding voor Casema, Multikabel en @Home zal per medio mei Ziggo worden. Dit heeft de website DutchMedia op basis van zeer goed ingevoerde en betrouwbare bronnen vernomen. De nieuwe merknaam zal vanavond officieel bekend worden gemaakt tijdens een groot personeelsfeest in Utrecht. In het noordelijk deel van deze gemeente (Atoomweg 100) zal op een industrieterrein vanaf deze zomer de ‘centrale’ vestiging worden geopend. Onduidelijk is of de holdingnaam Zesko Holding zal blijven bestaan. Deze naam werd in het leven geroepen als BV-naam voor de holding waarWarburg Pincus en Cinven de exploitanten Multikabel, Casema en @Home in hebben ondergebracht.

“Geen sprake van opheffen Gooi- en Eemlander”

Er is geen sprake van het opheffen van Dagblad De Gooi- en Eemlander. Op diverse websites en in andere media circuleren berichten dat de krant nog dit jaar zou opgaan in dagblad De Telegraaf. Beide kranten behoren tot het Telegraaf-concern. Frank Volmer, algemeen directeur van Telegraaf Media Nederland, zegt in een reactie op de berichten dat er wel wordt gezocht naar mogelijkheden om de uitgaven sterker te maken. ,,Telegraaf Media Nederland is vorig jaar opgericht om meer synergie tussen de Nederlandse bedrijven van TMG te bewerkstelligen en op die manier een gezond rendement te behalen. In de zoektocht naar die synergie zijn er veel ideëen en dus ook veel meningen. Ons belangrijkste doel is om goede succesvolle kranten en websites voor lezers en adverteerders te maken. Daarom maken we uitstekende landelijke, regionale en lokale kranten. En dat zullen we blijven doen. We zullen de sterkte van de titels en de mensen daarachter inzetten om onze uitgaven te blijven verbeteren.” 

“Broertjes baas van omroepen”

Volkskranthoofdredacteur Pieter Broertjes is de belangrijkste kandidaat voor het voorzitterschap van de publieke omroep. Volgens ingewijden is hij de wenskandidaat van minister Ronald Plasterk (Media), maar er circuleren ook nog andere namen. De Raad van Toezicht benoemt de voorzitter, nadat Plasterk daarmee heeft ingestemd. De huidige voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is CDA’er Harm Bruins Slot. Die zwaait de komende zomer af. Bruins Slot heeft dan vijf jaar aan het roer van de NPO, de koepel van de publieke omroepen, gestaan. (Telegraaf)

UIT DE MEDIA:

** De drie voorlichtingsmedewerkers van het ministerie van Sociale Zaken zijn inmiddels geschorst wegens het inbreken op het computersysteem van de Geassocieerde Persdiensten (GPD). Daartoe is besloten omdat de drie strafrechtelijk worden vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). Dat blijkt uit een brief over de GPD-kwestie die minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De woordvoerders waren eerder via buitengewoon verlof tijdelijk op non-actief gesteld, kort nadat de inbraak bij het persbureau van regionale kranten aan het licht was gekomen. (ANP/BNR)

** Met ingang van 1 maart zijn de uitzendingen van TV Gelderland te ontvangen in het analoge tv-pakket van de gemeente Veenendaal. De programaraad Zuidoost Utrecht en kabelmaatschappij Casema hebben besloten om naast Regio-TV Utrecht ook de uitzendingen van RTV Gelderland door te geven. De zenderuitbreiding geldt ook voor de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Renswoude, Woudenberg en Wijk bij Duurstede. RTV Gelderland is blij met de uitbreiding omdat veel inwoners van het gebied gericht zijn op de Gelderse buurgementen voor werken, boodschappendoen en uitgaan. Radio Gelderland is al te horen via het analoge radiopakket in de genoemde gemeenten.

** Vanaf 1 februari zal het programma ‘Het Gesprek’ doorgegeven worden bij de REKAM. Het programma zal zowel digitaal als analoog zonder extra abonnement te ontvangen zijn. Op het analoge kanaal zal Het Gesprek in kanaaldeling met Euronews worden doorgegeven. Daarvoor wordt de frequentie 231,25 MHz gebruikt die vrijgekomen is door het beëindigen van de doorgifte van Liveshop. Het Gesprek wordt doorgegeven van vier uur ’s middags tot 1 uur ’s nachts. De rest van de tijd wordt Euronews doorgegeven. Digitaal zal ‘Het Gesprek’ de hele dag te ontvangen zijn via kanaal 14. Euronews zit op kanaal 22. Om het gratis digitale pakket van de REKAM te ontvangen moet de ontvanger ingesteld zijn op 163,000 MHz, symbolrate 6875 en netwerk ID 777. (via www.digitalekabeltelevisie.nl/).

** De file-informatie op de publieke radio moet zo snel mogelijk wijzigen van kilometers in vertragingsminuten. „Alleen kilometers melden is ouderwets”, zegt het CDATweede Kamerlid Ger Koopmans. „Bovendien geeft het te weinig zekerheid voor de automobilist. De ene file van twee kilometer kost veel meer tijd dan de andere.” Koopmans wil dat minister Eurlings (Verkeer) gaat proberen om de publieke omroepen op het nieuwe spoor te krijgen. (via Telegraaf)

** T-Mobile opende eind vorige week de eerste winkels van een reeks Orange-shops die in rap tempo zijn omgebouwd tot T-Mobile-shops. Daarmee wordt het samengaan van T-Mobile en Orange voor het grote publiek zichtbaar. De eerste omgebouwde winkels gaan open in Amsterdam (Kinkerstraat) en Emmen, gevolgd door Amsterdam (Bijlmerplein), Goes, Groningen, Sittard en Rotterdam (Beursplein). In alle T-Mobile-shops kunnen de huidige Orange-klanten terecht met vragen over bijvoorbeeld mobiel internet of hun abonnement. Ook kunnen ze daar snel en eenvoudig overstappen naar een T-Mobile-abonnement. (Telegraaf)

** Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft omroep BNN donderdag gesommeerd om een politielogo uit een reclamefilmpje voor de film TBS van zijn website te halen. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie. BNN heeft daarop het reclamespotje van de site gehaald. In de reclame was zonder toestemming het politielogo te zien. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is de eigenaar van de huisstijl van de politie en noemde het spotje ,,in strijd met het beleid ten aanzien van het gebruik van het logo”. Gebruik van het politielogo mag alleen na uitdrukkelijke toestemming van het ministerie. (ANP/AD)

** Albert Verlinde, bekend van onder meer het tv-programma RTL Boulevard, en RTL Nederland moeten Edwin de Roy van Zuydewijn in totaal 2866 euro betalen. Dat oordeelde de Amsterdamse rechtbank donderdag nadat De Roy van Zuydewijn een rechtszaak had aangespannen wegens uitlatingen van Verlinde in een uitzending van het showbizzprogramma in december. Verlinde koppelde in de uitzending zaken als ‘oplichting’ en ‘dingen achterover drukken’ aan De Roy van Zuydewijn. Volgens de rechter zijn dit lichtvaardige verdenkmakingen waartegen de ex van prinses Margarita beschermd dient te worden. (ANP/AD)

Luistercijfers: Radio 2 nadert Radio 538

De decembermaand zorgt weer voor een opleving in het luisteraandeel van Radio 2, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers over de periode november – december 2007 van Intomart GfK. Radio 538 moest in aandeel terug van 11,6 naar 10,8, terwijl Radio 2 van 9,4 naar 10,7 procent ging. Ook Sky Radio had succes: van 9,4 naar 10,2 procent. ORN ging van 13,8 naar 13,3 procent. Radio 3 FM scoorde ook goed en zag het aandeel groeien van 7,7 naar 8,3 procent. Het luistergedrag is gemeten gedurende een periode van acht weken in november-december 2007. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.399 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd per dag (personen 10+ jaar) bedraagt over deze periode in het tijdvak 07:00-24:00 uur 3 uur en 8 minuten. De gemiddelde luistertijd is daarmee 3 minuten langer dan in de vorige meetperiode. Alle marktaandelen uit de periode november-december 2007 vind je hier:

okt/nov(in%)	nov/dec(in%)
01	Radio 538	11.6	10.9
02	Radio 2	9.4	10.7
03	Sky Radio	9.4	10.2
04	Radio 3FM	7.7	8.3
05	Q-Music	7.8	7.3
06	Radio 1	6.9	6.7
07	Radio Veronica	5.3	5.6
08	Radio 10 Gold	3.3	3.4
09	Arrow Classic Rock Radio	2.9	2.6
10	Radio5	2.5	2.3
11	ClassicFM	2.1	2.1
12	SlamFM	1.9	1.9
--	Radio 4	1.9	1.9
14	100 % NL	1.1	1.3
15	Arrow Jazz FM	0.7	0.7
16	BNR Nieuwsradio	0.6	0.6
17	CAZ!	0.6	0.5
18	KinkFM	0.4	0.3
19	TMF Radio	0.2	0.2
--	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	13.8	13.3
==	Regionale Commercieel Radio	3.3	3.2
==	Overige	6.4	6.1

Kabelaar CAIW verkocht aan Bouwfonds

Kabelaar CAIW is verkocht. Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling CAIW heeft tot verkoop besloten van alle bezittingen aan Bouwfonds Investment Management B.V. Dit is een volledige dochteronderneming van Rabobank. De verkoop, met terugwerkende kracht per 1 januari 2008, levert gemeente Westland een netto batig saldo op van 95 miljoen euro, Midden-Delfland krijgt 15 miljoen euro. Het nieuwe beleggingsfonds kan om fiscale redenen geen onderneming met personeel zijn. Om de continuiteit van personeel en directieteam te waarborgen verkoopt Bouwfonds daarom een meerderheid van de aandelen van CAIW Holding aan de persoonlijke vennootschappen van het huidige directieteam van CAIW. Voor de 200 werknemers wijzigt na de verkoop niets. De activiteiten worden voortgezet als voorheen, met dezelfde directie, personeel en onder dezelfde naam. Aart Verbree blijft algemeen directeur. Naar aanleiding van de relatie tussen CAIW en de lokale omroep WOS krijgt de WOS een eenmalige bijdrage, die de omroep in staat moet stellen de eerstkomende vijf jaar te kunnen blijven uitzenden, zonder verdere bijdragen van CAIW en deelnemende gemeenten. De gemeenteraden van Westland en Midden-Delfland, eigenaren van de Gemeenschappelijke Regeling CAIW, moeten de transactie nog wel goedkeuren. Het kabelnetwerk van CAIW bevindt zich in de gemeenten Westland, Schiedam, Maassluis, IJsselstein, Aalsmeer, Uithoorn en Midden-Delfland en in de plaatsen Oudenbosch, Benschop en Doorn evenals in de wijk Wateringse Veld van Den Haag. Het netwerk omvat in totaal circa 135.000 actieve aansluitingen. Via dit netwerk, maar ook via de netwerken van enkele andere eigenaren, bedient exploitant CAIW Holding B.V. ruim 150.000 radio- en televisieabonnees met daarbij 70.000 kabelinternetklanten en 22.000 telefoonaansluitingen. (Via WOS)

De gemeenten Westland en Midden-Delfland zijn tevreden met de verkoop van het kabelnetwerk van CAIW aan Rabo Bouwfonds en de commerciële organisatie aan BV’s van het huidige management. Dit laten de wethouders Van der Zwan van Westland en Van den Berg van Midden-Delfland in een verklaring weten. “De markt waarin CAIW opereert kent door snelle ontwikkelingen steeds nieuwe mogelijkheden”, aldus de wethouders. “CAIW wil op deze markt voorop blijven lopen. Het verder uitbreiden van de activiteiten van CAIW brengt weliswaar een forse groei- en winstpotentie met zich mee, maar ook risico’s die wij als gemeenten niet zomaar kunnen nemen” 

UIT DE MEDIA:

** De Bossche documentairemaker Helmut Boeijen is voor zijn documentaire over het cabaretduo Ronald Smeenk en Hans Teeuwen voor Omroep Brabant genomineerd voor de NL Awards. Boeijen maakte een indringend portret van het veelbelovende cabaretduo. Het overlijden van Smeenk maakte aan hun opmars een abrupt einde. De documentaire van Boeijen is genomineerd in de categorie TV Varia. Een tweede programma van Omroep Brabant dat genomineerd is in de categorie Bijzonderde Externe Producties is de scholierenquiz Brabant Batlle. 24 Producties dingen mee naar de jaarlijkse onderscheiding voor de beste producties van de regionale omroepen. De winnaars van de NL Awards worden 13 februari bekend gemaakt op het congres van regionale programmamakers. (ANP/AD)

** Bij de twee Limburgse kranten, het Limburgs Dagblad en Dagblad De Limburger, verdwijnen in een nieuwe reorganisatieronde in totaal tachtig van de driehonderd banen. Dat hebben de directies van MGL en Wegener donderdag bekendgemaakt. Het verlies aan arbeidsplaatsen is een gevolg van de integratie van Mediagroep Limburg (MGL), waaronder de twee Limburgse dagbladen vallen, met Wegener. Woensdag werd al bekend dat het om in ieder geval vijftien redactionele banen ging. De overige banen vervallen op andere afdelingen van het bedrijf. Daarbij gaat het onder meer om de automatiseringsafdeling, personeelszaken, algemene zaken en de financiële afdeling. (ANP/BNR)

** Deze week is www.bureau-onderzoek.nl gelanceerd. De onderzoeksjournalistieke programma’s Argos (VPRO), Reporter (KRO) en ZEMBLA (VARA/NPS) starten dit gezamenlijke platform op internet waar diepgravend en onafhankelijk onderzoek te vinden is. Mensen die diepgang zoeken achter de actualiteit kunnen hier terecht. Bureau-onderzoek.nl brengt de onderzoeksjournalistieke uitzendingen thematisch samen en de uitzendingen zijn online terug te kijken en te luisteren. In één blik is te zien wat de publieke omroepen aan achtergrondonderzoek hebben gedaan over onderwerpen als het asielbeleid en fraude. De onderzoeken van de publieke omroepen worden aangevuld met externe onderzoeken van gerenommeerde internationale omroepen, tijdschriften, kranten en websites. Daarnaast vult bureau-onderzoek.nl de thema’s aan met eigen onderzoek. (Persbericht)

** Edwin van der Sar krijgt een eigen televisieprogramma. De doelman van Manchester United gaat voor muziekzender TMF op zoek naar nieuwe ballenjongens voor het Nederlands elftal, zo meldt het AD. Het programmaonderdeel Ballenjongens van Oranje is vanaf 7 februari te zien in het middagshow Reaction op de populaire zender. Van der Sar gaat kinderen tussen de 12 en 16 jaar voorbereiden op hun rol als ballenjongen bij interlands van het Nederlands elftal. Het programma is overigens niet nieuw. Vorig jaar bestond het ook al, maar toen was Dirk Kuyt de presentator. (FC Update)

** De selectie van FC Utrecht heeft na de wedstrijd tegen Ajax de pers links laten liggen. De spelers waren blijkbaar zo teleurgesteld, dat niemand bij de pers verscheen. Perschef Harry van Dam ging met zijn zoontje naar de persconferentie kijken. De wachtende pers kon hem zodoende niet vragen waar de spelers bleven. Per toeval zag een van de persmensen de spelersbus vertrekken, anders hadden ze er misschien nu nog gestaan. (RTV Utrecht)

** Stichting Stadsomroep Gorinchem (SSG) is deze week een samenwerkingsverband aangegaan met de Stichting SMART Beheer uit Spijkenisse. Onder de naam SMART RTV zijn ze al actief in de gemeenten Spijkenisse, Papendrecht en Brielle. De Stichting SMART Beheer zag mogelijkheden en in nauw overleg met het Commissariaat voor de Media was de deal snel rond. Op termijn zal SMART RTV gaan uitzenden in Gorinchem onder de naam “SMART RTV Gorinchem”. Men heeft inmiddels toestemming voor een uitzendlocatie op één van de hoogste punten in de gemeente. Zodra ook de frequentie is toegewezen zal de omroep beginnen met haar radioprogrammering. (via FMTV)

** Diederik Samsom heeft woensdag de Nationale IQ-test van BNN gewonnen. Hij bleek een IQ te hebben van 136. Hekkensluiter was Jody Bernal met een IQ van 96. Aan de quiz deden verder onder anderen Jan Douwe Kroeske, Rosalie van Breemen en Olav Mol mee. Ze vertegenwoordigden de Bekende Nederlanders. Makelaars, voetbalsters, hoogbegaafde kinderen, fanfare-leden en gehypnotiseerden waren andere deelnemende groepen. De gehypnotiseerden moesten onder leiding van hypnotiseur Rasti Rostelli aantonen of hypnose je IQ beïnvloedt. Dat leek het geval te zijn: ze waren met een gemiddeld IQ van 118 de slimsten. (ANP)

** Peter van der Vorst blijft nog zeker twee jaar werkzaam bij RTL 4. De royaltyexpert heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een nieuw contract, zo was te zien in RTL Boulevard, waar hij al jaren een van de vaste panelleden is. Begin deze maand leek het er op dat de 36-jarige presentator een nieuwe baan moest gaan zoeken. Tegenover het AD had een woordvoerder van de commerciële zender bevestigd dat zijn contract dit jaar waarschijnlijk niet zou worden verlengd. (Novum)

Radio Maria start proefuitzendingen op 1 februari via AM 675

Radio Maria zal op 1 februari in Nederland van start gaan met proefuitzendingen. De radiozender heeft de middengolffrequentie van Arrow Classic Rock daartoe overgenomen (675 kHz). Initieel zal de zender met een beperkte programmering uitzenden met muziek en aankondigingen in aanloop naar een definitieve start. Radio Maria is een Italiaanse organisatie die sinds 1987 uitzendt. Ininiteel alleen in Italie, maar al snel over de hele wereld. De radiozender werkt op basis van een stichting, waarbij deze op basis van donaties van zowel katholieken (leken) als kerken functioneert. Doel volgens Nederlands zegsman Mathijs Bolsius is om het katholieke gevoel dichterbij het publiek te brengen. “Het moet niet zo zijn dat we op kruistocht gaan om zieltjes te winnen,” aldus Bolsius. “Er zijn veel hoofdwegen en zijwegen naar Rome. Wij willen een zo neutraal mogelijke bewandelen en ons vooral richten op jonge mensen van 20 tot 40 jaar, maar uiteraard ook ouderen. We willen dat doen met zowel het uitzenden van eucharistievieringen, maar ook maatscshappelijke programma’s en religieuze muziek,” aldus Bolsius. De bedoeling is dat de zender onder leiding komt te staan van een directeur/priester. Volgens Bolsius staat het initiatief volledig los van de KRO/RKK die binnen het publieke bestel bestaat. Bolsius wil eerst zijn organisatie op orde maken, voordat deze op termijn ook kabeldistributie zoekt. De zender zal gevestigd worden te Den Bosch. Martin Banga, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Commerciele Radio (NVCR) ziet niet zoveel in een toetreding van religieuze radiostations tot de ether. “De radiofrequenties zijn daar niet voor bedoeld. Wij zijn als commerciele radiozenders op onze knieën gegaan voor de huidige frequentie-. Ik vind het prima dat ze een goede boodschap willen verkondigen, maar daar hoeven ze radiofrequenties niet voor te gebruiken, dat is zonde van de frequentiesruimte. Een religieus programma is tot daar aan toe, maar een volledig radiostation is niet de bedoeling. Lees verder via DutchMedia.

Bright FM stopt met kabeluitzendingen

De commerciële radiozender Bright.FM zal vanaf 1 februari van de kabel verdwijnen. Het station, dat op dit moment nog een kleine miljoen kabelaansluitingen heeft, vond geen bevestiging in deze wijze van uitzenden en zal zich volledig gaan richten op uitzendingen via internet. Bright.FM begon in februari 2005 met uitzendingen via internet en op de kabel. Sindsdien hebben diverse programmaraden aangegeven Bright.FM ook in hun kabelgebied op de kabel te willen ontvangen. Zo wist Bright.FM in twee jaar tijd haar kabel uitzendgebied uit te breiden naar één miljoen aansluitingen. Echter, de bevestiging dat dit de goede weg was bleef uit. Het werd steeds moeilijker om de kosten ten opzichte van het bereik te rechtvaardigen. Om deze redenen is besloten om volledig over te schakelen op internet radio.

UIT DE MEDIA:

** China heeft vorig jaar 44.000 websites gesloten en 868 personen gearresteerd wegens de verspreiding van pornografie via internet. Bijna tweeduizend mensen kregen wegens pornoactiviteiten op internet boetes of een gevangenisstraf opgelegd. Dit heeft het staatspersbureau Xinhua woensdag gemeld. Vandaag nog pakte de Chinese politie 33 mensen op. Ze runden een populaire site waar bezoekers tegen betaling naar live stripteases konden kijken. 

** De storing die de weergave van NOS Teletekst op de drie pubieke netten woensdag verstoorde, is rond 16.00 uur verholpen. Dat liet een woordvoerster van de dienst weten.Een technisch mankement veroorzaakte onbedoelde lijnen, tekens en informatie op het scherm.

** Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T zou interesse hebben in een mogelijke overname van KPN, zo melden verschillende media woensdag. Analist Nico van Geest van Keijser Capital noemt AT&T als overnamebedrijf ‘niet logisch’. ‘KPN zit maar in drie markten. Waarom zou een bedrijf als AT&T dat willen overnemen? Het zou logischer zijn als Telefonica of Deutsche Telekom interesse zouden tonen.’ Hij geeft wel aan dat er in de markt geregeld overnamegeruchten de ronde doen. KPN wil desgevraagd geen commentaar geven. AT&T is vooralsnog onbereikbaar voor een reactie. (BNR/ANP)

** Justitie heeft twee jaar gevangenisstraf geëist tegen een man uit Oss. Hij wordt er van verdacht dat hij vanuit de gevangenis misdaadverslaggever Peter R. de Vries en advocaat Jan-Hein Kuijpers telefonisch heeft bedreigd. De Ossenaar werd in 2003 tot acht jaar celstraf veroordeeld omdat hij opdracht gegeven zou hebben voor drie moorden, die niet door gingen omdat de huurmoordenaar naar Peter R. de Vries stapte. Die filmde in het geheim de voorbereidingen op de moord. Die huurmoorden, op zijn eigen broer en twee ex-criminelen, regelde de Ossenaar ook al vanuit de gevangenis. (Omroep Brabant)

** De inloggegevens van de VRT stonden gisteren een tijdlang online. Met de informatie konden derden zich toegang verschaffen tot het bestandssyteem van de omroep, meldt de technologiesite ZDNet. De VRT beklemtoont dat de fout intussen is rechtgezet en dat alle wachtwoorden gewijzigd zijn. Volgens Koen Cornil, projectleider van Deredactie.be bij ZDNet, stond de gevoelige informatie een korte tijd online. Een aandachtige surfer vond de gegevens, plaatste die online, onder andere bij de fotodienst Flickr, en waarschuwde ZDNet.(GvA).

** Net als in Nederland loopt ook in Frankrijk een biedingsprocedure op de uitzendrechten van de nationale voetbalcompetitie. Liefst negen partijen hebben interesse voor een pakket van de Ligue 1. De rechten zijn voor een vierjarige periode van 2008 tot en met 2012. De Franse voetbalbond (LFP) stelt dat op alle pakketten minimaal twee biedingen zijn ontvangen. Op de uitzendrechten kan tot het einde van januari een concreet bod worden uitgebracht. (FC Update)

** Door een technische storing komt het signaal van NOS Teletekst op de drie publieke tv-zenders niet goed door. Daardoor kunnen er lijnen en tekens op de pagina’s verschijnen die er niet horen.Ook werkt het PDC-signaal om video-apparatuur aan te sturen, niet goed. (NOS)

** Op de Nederlandse televisie worden steeds vaker programma’s uitgezonden die getuigen van weinig smaak en niveau. Dat vindt meer dan 60 procent van de deelnemers aan een onderzoek van weekblad HP De Tijd. De resultaten staan in de editie van deze week. Bijna de helft (46 procent) vindt dat er teveel soaps worden uitgezonden en meer dan een derde ergert zich aan de hoeveelheid sport- en showprogramma’s. Nederlanders ‘zappen’ daarom minder (58 procent geeft dat aan) en kijken vaker naar van tevoren uitgezochte programma’s. (ANP)

** Acteur Heath Ledger is dinsdag dood aangetroffen in zijn appartement in New York. Dat heeft de politie in de Amerikaanse metropool laten weten. De uit Australië afkomstige Ledger was 28 jaar. Ledger is vooral bekend van de film Brokeback Mountain, waarin hij een homoseksuele cowboy in het Wyoming van de jaren zestig speelt. Voor die rol werd hij in 2006 genomineerd voor een Golden Globe en een Oscar. 

** Na een week is de storing met de antenne van de zendmast in Tjerkgaast dinsdagmiddag opgelost door de technici van KPN. Dinsdagmiddag 16.00 uur was de reparatie uitgevoerd. De zenders Radio NL, Arrow Classic Rock, 100% NL en BNR zenden weer uit met het maximale vermogen. De storing aan de zendmast in het Friese Tjerkgaat is verholpen. Een week geleden raakten de antennes van de genoemde radiozenders beschadigd door harde wind en zonden daardoor enige tijd uit met een noodantenne op lager vermogen.

Regio-tv is driekwart satellietkijkers kwijt

De publieke regionale tv-zenders die uitzenden via de Astra-satelliet zijn driekwart van hun kijkers via de satelliet kwijtgeraakt. Oorzaak hiervan is de verhuizing per september 2007 van de publieke regionale tv-zenders van de Astra 1 naar de Astra 3- satelliet. Om de Astra 3-satelliet te ontvangen moeten satellietkijkers nieuwe apparatuur aanschaffen: een zogenaamde ‘DUO LNB’. Een klein half jaar na de verhuizing heeft ongeveer 25 procent van de satelliethuishoudens de beschikking over apparatuur om de Astra 3-satelliet te ontvangen. Deze cijfers zijn bekend gemaakt tijdens de opening van het nieuwe kantoor van satellietexploitant Astra in Hilversum. Een veelgehoorde klacht is dat de communicatie rond de verhuizing van de regionale tv-zenders van de Astra 1 naar de Astra 3- satelliet te laat op gang is gekomen waardoor er plotseling rond september/oktober een grote vraag ontstond naar de ‘DUO LNB’. Hierdoor is deze ‘DUO LNB’ lange tijd slecht leverbaar geweest in Nederland. RTV Oost besloot eind 2007 de start van haar populaire regiosoap ‘Van Jonge Leu en Oale Groond’ uit te stellen omdat veel satellietkijkers de zender niet meer konden ontvangen via de Astra-satelliet.

SALTO krijgt boete voor Schiphol TV

De Amsterdamse lokale omroep SALTO heeft van het Commissariaat voor de Media een boete van € 6.750,- gekregen in verband met het uitzenden van Schiphol TV op AT5. Schiphol TV werd in 52 afleveringen als informatief programmaonderdeel van 5 minuten over Schiphol uitgezonden en geplaatst in een reclameblok dat enkel uit Schiphol TV bestond. Reclameblokken, zijnde programmaonderdelen bestaande uit reclameboodschappen, moeten als zodanig herkenbaar zijn en duidelijk onderscheiden van de programmaonderdelen waartussen zij geplaatst zijn. Het Commissariaat is van oordeel dat Schiphol TV zodanig is vormgegeven dat het voor het publiek niet als reclameboodschap herkenbaar was. (Persbericht CvdM)

UIT DE MEDIA:

** DJ Wim Drent en zijn alter ego, het typetje Evert Baptist zijn vanaf medio februari te beluisteren op Radio Continu. De presentator/komiek die onlangs nog tweede werd in de competitie Noorderling van het jaar, verruilt SimoneFM voor Radio Continu.

** Het Commissariaat voor de Media onderzoekt alle gevallen van sponsoring van televisieprogramma’s door ministeries van de laatste twee jaar. Mediaminister Ronald Plasterk (PvdA) heeft daartoe opdracht gegeven na berichten dat de overheid miljoenen uitgeeft aan zulke subsidies. SP en PVV vinden dat de overheid ‘staatspropaganda’ bedrijft door programma’s te subsidiëren als die aandacht besteden aan bijvoorbeeld de Europese Unie of de multiculturele samenleving. Volgens een overzicht van de Rijksvoorlichtingsdienst dat de Volkskrant zaterdag publiceerde, heeft de overheid daar in 2006 en 2007 in totaal ruim 11,8 miljoen euro aan uitgegeven. 

** SBS heeft Rozan Hamaker benoemd tot Hoofd Aankoop. In deze functie is zij verantwoordelijk voor het aankoopbeleid van buitenlands product voor de drie zenders van SBS, NET 5, SBS 6 en Veronica. Hamaker was al werkzaam op de afdeling aankoop en heeft na voltooiing van haar rechtenstudie eerder gewerkt bij Endemol Nederland en SBS Productions. Eric van Stade, algemeen directeur van SBS: ‘Rozan heeft de afgelopen jaren een groot netwerk onder alle internationale producenten opgebouwd en daarmee al in belangrijke mate bijgedragen aan de sterke positie die SBS op de aankoopmarkt inneemt. (Adformatie)

** Tv-presentator Frits Sissing stapt in de radiowereld. Hij presenteert vanaf 3 februari AVRO Musical Moods op Radio 2, aldus de AVRO dinsdag. Hij blijft wel op bekend terrein; Sissing presenteerde eerder al tv-programma’s op musicalgebied. AVRO Musical Moods is de opvolger van het programma AVRO Wintertijd van Harry de Winter. De Winter gaat een afgeleide van dit programma maken bij de commerciële zender Arrow Classic Rock. AVRO Musical Moods is wekelijks te horen in de nacht van zaterdag op zondag van 00.00 tot 01.00 uur. (ANP/AD)

Bart in ’t Hout vertrekt bij RTL

Algemeen programmadirecteur Bart in ’t Hout (59) van RTL heeft besloten om per 1 februari zijn functie neer te leggen. Dat heeft RTL maandag bekendgemaakt. In ’t Hout heeft naar eigen zeggen bij zijn aantreden al kenbaar gemaakt dat hij opstapt als Fons van Westerloo geen algemeen directeur meer is. ,,Nu dat zo is, voeg ik de daad bij het woord. ” Vorige week werd bekend dat Van Westerloo is gevraagd om toe te treden tot de raad van commissarissen van het bedrijf en als adviseur van de RTL-Group internationaal. Hij wordt opgevolgd door Bert Habets. (ANP/AD)

Amstelveen schikt met kabelaar Casema

De gemeente Amstelveen moet kabelbedrijf Casema vier miljoen euro betalen, omdat ze verhinderd heeft dat het kabelbedrijf zijn tarieven verhoogde. Amstelveners gaan dit jaar ruim vijftig procent meer betalen voor kabel-tv. Amstelveen verbood Casema, sinds 2000 eigenaar van het kabelnet in de gemeente, zijn tarieven te verhogen. Casema liep daardoor de afgelopen vier jaar zeven miljoen euro mis. Volgens de gemeente was in het overnamecontract vastgelegd dat de prijs voor het basispakket slechts met de inflatie mocht meestijgen, tenzij er voldoende concurrentie op de tv-markt zou ontstaan. Casema stapte daarop naar de rechter en kreeg in hoger beroep gelijk; het kabelbedrijf mag zijn tarieven zelf bepalen. Van concurrentie is wel degelijk sprake, omdat tv-kijkers ook kunnen kiezen voor Digitenne (digitale ether-tv) of tv-beelden via internet. Voor genoegdoening over de afgelopen vier jaar dreigde Casema met nieuwe rechtszaken. Om die te voorkomen heeft Amstelveen geschikt. In ruil voor vier miljoen euro heeft Casema wel moeten beloven de tarieven niet in één klap te verhogen, terwijl het dat volgens de uitspraak van de rechter had mogen doen. Amstelveen zegt toe niet in cassatie te gaan tegen de uitspraak. Amstelveen betaalt het bedrag uit de 39 miljoen euro die de verkoop van het kabelnet acht jaar geleden opleverde. De dertigduizend Amstelveense kabelabonnees Amstelveners betalen nu 10,18 euro per maand voor het basispakket. Casema verhoogt dat direct naar 13,70 euro en eind dit jaar naar het Casematarief van 15,90 euro per maand, een stijging van ruim 56 procent. Casema heeft met meer gemeenten vergelijkbare conflicten, onder meer met Alphen aan den Rijn. (Parool)

WildFM betigt RAB, E-Power en IntomartGfK van kartelvorming

De commerciële radiozender Wild FM uit Amsterdam klaagt het Radio Advies Bureau (RAB), E-Power Sales en IntomartGfK aan vanwege kartelvorming. Er wordt volgens Wild FM misbruik gemaakt van een monopolie op het gebied van luistercijfers. Wild FM heeft getracht op eerlijke en transparante wijze aansluiting te verkrijgen bij het Radiolog onderzoek. Dit bleek onmogelijk. Vandaar dat Wild FM een aanklacht heeft ngediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Dit bericht de website Mediaonderzoek.nl op basis van een persbericht van Wild FM. Directeur Dave Leusink: “Wild FM heeft om voor haar moverende commerciële redenen gekozen de landelijke reclame-exploitatie onder eigen beheer te nemen, opdat deze beter tot haar recht komen. Door deze keuze verloren we de rapportages van het Radiolog en hebben wij etracht zelfstandig als regionale zender opnieuw op te worden genomen. Getuige de onredelijke opstelling van RAB die alleen landelijke zenders wenst te accepteren of verwijst naar E-Power Sales en de onmogelijkheid om bij IntomartGfK tot zaken te komen, kunnen wij niet anders dan tot de conclusie komen dan dat er sprake is van kartèlvorming en monopolistisch anti-concurrentieel gedrag. IntomartGfK, RAB, de participanten van RAB en E-Power Sales houden aldus een systeem in stand waarbij de verplichte winkelnering bij E-Power Sales om tot continue luistercijfers te komen wordt gehandhaafd, tenzij door RAB neergelegde absurd hoge prijzen worden geaccepteerd”. Aangezien de voor RAB verantwoordelijke Stichting Platform Radio Exploitanten wordt bestuurd door directieleden van Sky Radio, Radio 538, STER en BNR Nieuwsradio, heeft Wild FM ook deze organisaties betrokken in haar aanklacht, omdat deze formeel verantwoordelijk zijn voor de uitsluiting van onafhankelijke regionale commerciële radiostations. Wild FM heeft de NMa gevraagd hiernaar te kijken en hoopt dat deze verandering in het aangegeven kartel kan aanbrengen.

UIT DE MEDIA:

** Vanaf april zal – los van de krant – AD Sportwereld verschijnen. AD Sportwereld zal zes keer per week uitkomen en 32 pagina’s bevatten (inclusief advertenties). Het gaat om een uitgebreide versie van de huidige sportbijlage bij het AD, die overigens ook blijft bestaan. Abonnees kunnen tegen een kleine extra vergoeding de dikkere versie meebezorgd krijgen. Het gaat om een experiment van enkele maanden, in een jaar waarin onder meer het EK voetbal en de Olympische Spelen worden gehouden. Er worden voor het sportblad zo’n vijftien medewerkers aangetrokken met een tijdelijk contract. Ook gaan er vaste medewerkers van de redacties cultuur/media en binnenland bijdragen. Recent werd een proefdummy van de kioskversie van AD Sportwereld gepresenteerd. (De Journalist)

** Dagblad De Pers heeft zeventien medewerkers aan de kant gezet. In de vernieuwde krant is geen plaats meer voor hen. De Pers heeft maandag het nieuwe katern Perspectief geïntroduceerd en van een aantal servicepagina’s afscheid genomen. Daarbij zijn alle columnisten van het blad tegen te licht gehouden, waarna bleek dat er het afgelopen jaar wel erg veel mensen voor de krant zijn gaan schrijven. Onder de gestopte medewerkers bevinden zich onder andere de autojournalist en de culinair medewerker, aldus een woordvoerder van de krant. Naar verluidt zou het ook om een bezuiniging gaan, omdat het budget in 2007 is overschreden. De woordvoerder wil daar niet op in gaan. De Pers bestond vorige week een jaar. Deze week wordt dat gevierd met een feest voor alle medewerkers en relaties. (De Journalist)

** Afleveringen van het SBS6-programma Piets Weerbericht zijn gesponsord door het ministerie van justitie. Weerman Piet Paulusma presenteerde een aantal uitzendingen vanaf sportclubs in het hele land en ontving hiervoor een bijdrage van €12.500. Volgens Justitie is bij de clubs ‘sprake van goede integratie tussen mensen uit verschillende culturen’, zo berichtte de Volkskrant dit weekeinde. Volgens Paulusma is dit een zaak van SBS6 en is hij ‘slechts’ de presentator. Hij vindt het ”op himsels in goeie saak” dat er wordt getoond hoe verschillende culturen in Nederland goed met elkaar omgaan. (LC)

** De Utrechtse broers Manfred en Hilmar maken vanavond hun tv-debuut. Het NCRV-programma Man bijt Hond wil de broers de komende weken op de voet volgen voor een soap. De 73-jarige Manfred is bezeten van vliegtuigen. Hij gaat al 54 jaar elke zaterdagnacht naar Schiphol om het personeel vrijwillig een handje te helpen. Broer Hilmar is verslaafd aan films op televisie. (RTV Utrecht)

** De Pakistaanse particuliere televisiezender Geo is maandag weer met uitzendingen begonnen. Dat is 2,5 maand nadat de uitzendingen als gevolg van het uitroepen van de noodtoestand waren gestaakt. De zender Geo-News en het verwante sportkanaal van Geo konden de uitzendingen in de middag hervatten, niet lang nadat president Pervez Musharraf aan een rondreis langs vier Europese landen was begonnen. Geo was zo de laatste particuliere omroep die terugkwam in de ether sinds de afkondiging van de noodtoestand 3 november. Half december werd die weer ingetrokken. (ANP/AD)

** Fotograaf Martijn Beekman van de Volkskrant heeft zondag de Zilveren Camera 2007 gewonnen. De jury koos zijn foto unaniem uit tot winnaar van de 59e editie van de prestigieuze fotoverkiezing. Beekman maakte zijn winnende foto, van de drie VVD-ereleden Erica Terpstra, Henk Vonhoff en Frits Korthals Altes na afloop van het overleg met Rita Verdonk, op 26 september in Den Haag. (ANP)

** Nederland 1 was in week 3 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 22,9 procent. Nederland 2 had 7,1 en Nederland 3 6,7 procent. RTL4 scoorde 15,1 procent, RTL5 kwam uit op 5,6, RTL7 scoorde 6.9 en RTL8 2,2 procent. SBS6 had een aandeel van 10,9 procent, Net5 had 4,9 procent en Veronica 4,4. Boer zoekt vrouw blijft maar records breken. Dit keer keken er 4,136 miljoen mensen naar. Spoorloos had 2,607 miljoen kijkers. De rest van de top-5 was voor het schaatsen met de 1000 meter heren (2,363 miljoen), de 1000 meter dames (2,340 miljoen) en de algemene uitzending (2,313 miljoen kijkers). (Adformatie/SKO)

** Op advies van de Utrechtse programmaraad voert Casema op dinsdag 22 januari een wijziging door in het radiopakket van Utrecht. De radiozender Studio Brussel komt in de plaats van VRT Radio 1 (103,8 MHz). Casema-abonnees kunnen VRT Radio 1 blijven ontvangen wanneer zij zich abonneren op het gratis Standaardpakket van Casema Digitale Televisie. In dit Standaardpakket zit ook het digitale radiopakket met 52 radiozenders.

** Het komende EK voetbal, van 7 tot 29 juni in Oostenrijk en Zwitserland, wordt mogelijk door geen enkele Belgische tv-zender uitgezonden. Het vorige grote voetbaltornooi, het WK van 2006, werd in ons land uitgezonden door RTBF in Wallonië en VT4 en VTM/KanaalTwee in Vlaanderen. VTM en VT4 willen niet meer samen uitzenden. Ze deden elk afzonderlijk al een bod, dat te laag was. De VRT doet geen bod. Ook nog geen enkele Waalse zender heeft een akkoord. (Standaard)

“Ook regio-tv lijdt onder succes Nederland 1”

Niet alleen een grote commerciële zender als RTL 4, maar ook de regionale omroepen lijden onder het aanhoudende succes van Nederland 1. Met name de laatste twee maanden worden de programma’s van deze zenders steeds minder bekeken. Dat zegt directeur G. Schuiteman van ROOS, het samenwerkingsorgaan van regionale omroepen tegenover dagblad Tubantia. Het marktaandeel van regionale omroepen is in twee jaar tijd gedaald van 1,8 naar 1,4, procent, maar vooral de laatste tijd lopen opvallend veel kijkers weg. “Uit analyse van het kijkgedrag blijkt dat vooral op de late avond kijkers niet langer (terug)zappen naar hun regionale omroep. Ze blijven hangen bij Nederland 1, en in mindere mate bij Nederland 3”, aldus Schuiteman. De regionale zenders proberen met de programmering te schuiven om kijkers terug te winnen. Roos wil met overheid en kabelaars om tafel om een betere plek in de wacht te slepen. “Het helpt niet dat kijkers tijdens het zappen eerst 150 andere zenders tegenkomen voor ze de regionale omroep vinden.”

UIT DE MEDIA:

** Het is sinds afgelopen vrijdag in Turkije niet meer mogelijk om YouTube te bezoeken. Een rechtbank in Ankara heeft de website geblokkeerd, nadat er een klacht binnenkwam over een video op de site. In het filmpje wordt Atatürk, de man achter de Turkse Republiek, vergeleken met een aap. Het is in het islamitische land verboden Atatürk belachelijk te maken. De rechter stelde bovendien dat de huidige president en de Turkse natie door het clipje belachelijk worden gemaakt. Het is nog niet bekend hoe lang de blokkade gaat duren. (NieuwNieuws)

** Allan Melvin is donderdag op 84-jarige leeftijd overleden. De acteur, bekend uit de hitserie The Brady Bunch, stierf in zijn huis in Los Angeles aan de gevolgen van kanker. Allan speelde vanaf 1970 drie jaar lang de rol van Sam the Butcher, die werkte in een plaatselijke slagerij. Daarnaast was hij te zien in de komedieserie All in the Family.

Flinke groei voor Sport1/Film1

Digitale tv-zenders Sport1 en Film1 zijn in 2007, twee jaar na lancering, gegroeid tot 330.000 abonnees (+25%), het hoogste abonneecijfer dat met betaaltelevisie in Nederland ooit bereikt is. Dit bericht Chellomedia, eigenaar van de twee zenders, in een persbericht. Hiermee zet de groei van beide zenders, na de overname van Canal+ en digitalisering van de zender, zich voort. De groei is vooral te danken aan het grote aanbod aan films en de uitbreiding van het internationale voetbal- en sportaanbod met Tele2 Voetbal. Sport1 heeft inmiddels geboden op de live-rechten voor de Eredivisie voor de komende vijf jaar. Vooral de combinatie van Film1, Sport1 en Tele2 Voetbal wordt door de Nederlandse consument gewaardeerd, hetgeen blijkt uit het verwerven van ca. 100.000 nieuwe kabelabonnees sinds september. In het tweede kwartaal van dit jaar zal Sport1 beginnen met de introductie van Video On Demand, waarmee de kijker zelf samenvattingen van topwedstrijden, documentaires en dergelijke op aanvraag kunnen ophalen en bekijken. Algemeen directeur Jeroen Bergman: “Ik ben verheugd dat we inmiddels naar 330.000 abonnees zijn gegroeid, het hoogste aantal voor betaal-tv ooit. Onze naamsbekendheid is verder toegenomen tot 70% en zelfs 90% bij digitale kijkers. Het afgelopen jaar zijn we een succesvolle samenwerking met Tele2 aangegaan om kabelabonnees ook live Eredivisievoetbal te kunnen bieden. Inmiddels hebben we op de live Eredivisie-voetbalrechten geboden. Klanten hebben aangegeven kwaliteit en herkenbaarheid te waarderen van een partij die bewezen heeft sport op een goede manier op TV te kunnen brengen. Het is duidelijk dat live Eredivisievoetbal het beste tot zijn recht zal komen in een omgeving met internationaal voetbal en andere live sport. Eigen (HD) studiofaciliteiten en herkenbare toppresentatoren en analisten spelen daarbij een belangrijke rol. De kijker moet daarbij vrij zijn in de keuze van zijn digitale platform en niet beperkt worden tot een enkel specifiek platform.” (Persbericht ChelloMedia).

UIT DE MEDIA:

** De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en mediaorganisatie Free Voice zijn verontwaardigd over het brute optreden van de Keniaanse autoriteiten tegenover media die hun werk doen. Dat hebben zij vrijdag laten weten in reactie op het oppakken van de Nederlandse documentairemaakster Fleur van Dissel. Hans Verploeg, voorzitter van Free Voice, roept het Commitee to Protect Journalists (CPJ) in New York op alles in het werk te stellen om Van Dissel ,,onmiddellijk vrij te krijgen.” (ANP/AD)

** Op advies van de Programmaraad Rijnland Bollenstreek voert Casema op dinsdag 22 januari een wijziging door in het radiopakket van de Leidse regio en de Duin- en Bollenstreek. De radiozender 100%NL komt in de plaats van de Tweede Kamerlijn (87,6 MHz). Casema-abonnees kunnen de Tweede Kamerlijn blijven ontvangen wanneer zij zich abonneren op het gratis Standaardpakket van Casema Digitale Televisie. In dit standaardpakket zit ook het digitale radiopakket met 52 radiozenders. (Persbericht)

“LiveShop gaat gewoon door”

Woensdag 9 januari is door de rechtbank het faillissement uitgesproken tegen LiveShop. Tegen dit faillissement is inmiddels hoger beroep ingesteld en LiveShop heeft alle reden om aan te nemen dat dit spoedig wordt vernietigd. LiveShop, de Nederlandse homeshopping-zender met live-presentaties, zal hangende het hoger beroep haar bedrijfsactiviteiten op normale wijze voortzetten. De zender is gewoon via de kabel, zowel analoog als digitaal, te ontvangen. Deze voortzetting van LiveShop wordt gegarandeerd door grootaandeelhouder Chellomedia en heeft de instemming van de curatoren. Consumenten zullen producten, die in de diverse (thema)shows gepresenteerd worden, gewoon kunnen blijven bestellen en ontvangen. LiveShop is altijd van mening geweest dat het faillissement ten onrechte is uitgesproken. Liveshop heeft altijd aan haar financiële verplichtingen voldaan. Met curatoren en grootaandeelhouder Chellomedia zijn goede afspraken gemaakt over de financiering, die door Chellomedia geheel worden gewaarborgd. Ook voor contractspartijen, toeleveranciers en consumenten betekent dit dat verplichtingen, die zijn of worden aangegaan, gewoon worden nagekomen. Openstaande schulden zullen volledig worden betaald. (Persbericht ChelloMedia)

Machtswisseling bij RTL Nederland is een feit

RTL Nederland heeft nu formeel een nieuwe topman; financieel directeur Bert Habets volgt Fons van Westerloo op. Habets wil bij RTL fors investeren in het snel digitaliserende medialandschap. Hij streeft ook naar een betere herkenbaarheid van de RTL zenders. Saneren, zoals afgelopen week in de media is geduggereerd, is nadrukkelijk niet zijn opdracht, zegt Habets zelf. Gerhard Zeiler, Chief Executive van RTL Group en voorzitter van de Raad van Commissarissen van RTL Nederland, bedankte Fons van Westerloo. “Door zijn focus op het sterke RTL-merk heeft Fons met succes de belangrijkste familie tv-kanalen van dit land in een uiterst winstgevende onderneming weten te veranderen. Ik zie uit naar verdere samenwerking met Fons binnen de Raad van Commissarissen van RTL Nederland en binnen zijn functie als adviseur van het bedrijf.” Van Habets heeft Zeiler hoge verwachtingen. “In het snel veranderende medialandschap is Bert Habets de juiste man om RTL Nederland te begeleiden in een nieuwe ontwikkelingsfase. Hij is bij uitstek geschikt om de uitdagingen en kansen van de digitale wereld te benutten en optimaal te profiteren van onze tv-, radio-, diversificatie- en internetactiviteiten in Nederland.” Ook Fons van Westerloo is erg positief. “Het voelt goed om de last van de dagelijkse verantwoordelijkheid voor de Nederlandse bedrijfsvoering over te dragen aan een getalenteerde jonge manager binnen ons eigen bedrijf.” Hij wenste Habets veel succes: “Good luck my boy, good luck!” Bert Habets (37) begon zijn carrière bij de RTL Group in 1999, als project manager bij de unit Business Development van het CLT-UFA. In maart 2001 volgde een aanstelling als CFO van de Holland Media Groep, die in augustus 2004 verder ging als RTL Nederland. Habets bezit een masters in economie en rechten (fiscaal recht) aan de universiteit van Maastricht, en een MBA van de universiteit van Barcelona. (RTL Nieuws). 

“RTL biedt niet mee op samenvattingen Eredivisie”

Alleen de NOS blijkt nog in de race te zijn voor de samenvattingen van het eredivisievoetbal op televisie. RTL, dat nu nog de wedstrijdbeelden uitzendt, is onverwacht afgehaakt. RTL Nederland heeft de ECV, waarin de achttien clubs uit de hoogste voetbalcompetitie zijn vertegenwoordigd, gisteren laten weten ‘onder de huidige omstandigheden’ niet geïnteresseerd te zijn. Dit bericht het Algemeen Dagblad in haar editie van vrijdag. Het mediabedrijf vindt de voorwaarden die de ECV stelt ’te ingewikkeld’, zeggen ingewijden. De mogelijkheid bestaat dat RTL later alsnog een bod uitbrengt. SBS is definitief afgehaakt.

“NOS biedt 10 miljoen voor samenvattingen”

De NOS, die tot drie jaar geleden altijd de samenvattingen uitzond, heeft ongeveer 10 miljoen euro per jaar over voor de samenvattingen, zo melden bronnen in de voetbal- en tv-wereld. Dat bedrag is een tegenvaller voor de ECV. John de Mol kocht de beelden drie jaar geleden nog voor 35 miljoen euro per jaar. Een woordvoerder van de NOS verwijst het genoemde bod naar het rijk der fabelen en gelooft ook niet dat de NOS de enige is die geboden heeft.

Vier partijen in race voor live rechten

Ook de biedingen op de live-beelden, waarmee de ECV het grote geld hoopt binnen te halen, zijn lager dan verwacht. Hier strijden vier partijen om de rechten: KPN, Tele2 , Sport1 en kabelbedrijf Zesko (een fusie tussen Casema, @Home en Multikabel), dat samen een bod uitbracht met Canal Digitaal, aanbieder van satelliet-tv. Buitenlandse interesse bleef vooralsnog uit. De vergadering van de mediacommissie van de ECV is gisteren wegens de lage biedingen opgeschort. Kabelbedrijf Zesko bood niet alleen op de live-rechten, maar ook op de samenvattingen en voor- en nabeschouwingen. Maar bronnen binnen de ECV laten weten dat het onwaarschijnlijk is dat één partij het hele tv-pakket krijgt. Dat houdt in dat Zesko alleen kans zou maken op de live-beelden.

Ook Het Gesprek in race om pakket

Opvallend is het bod van de pas opgerichte tv-zender Het Gesprek. Het kanaal wil wedstrijdbeelden om op vrijdag en maandag programma’s te maken met voor- en nabeschouwingen. Beoogd presentator is Frits Barend, die er het wekelijkse sportprogramma FC Het Gesprek presenteert.

Radio 1, BNR en 100 % NL gaan voor radiorechten

Op de radio zijn er vier gegadigden. Naast de huidige rechtenhouder NOS Langs de Lijn zijn dat onder meer BNR Nieuwsradio en de nog jonge commerciële zender 100% NL. ,,We hebben een goed bod gedaan,” bevestigt directeur Herbert Visser van 100% NL.

UIT DE MEDIA:

** Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin heeft bedenkingen tegen het BNN-programma Baby Te Huur dat zondag voor het eerst te zien is. De minister heeft de Raad voor de Kinderbescherming gevraagd zich te buigen over het programma, waarin jonge stelletjes met een kinderwens kunnen oefenen met echte kinderen. De minister zei het vrijdag een goede zaak te vinden dat aanstaande ouders zich goed op het ouderschap voorbereiden, maar zijn bezwaar is dat heel jonge kinderen in Baby Te Huur drie dagen bij vreemde mensen worden ondergebracht terwijl ze daar zelf niet om hebben gevraagd. (Planet / ANP)

** Organisaties en musici gaan opnieuw naar de rechter om zo snel mogelijk een vergoeding te krijgen voor muziek die wordt gekopiëerd op een harde schijf of zogenoemd flash-geheugen. Dat heeft de organisatie Norma (voor naburige rechten) vrijdag aangekondigd mede namens de Nederlandse Toonkunstenaarsbond en de Kunstenbond FNV Kiem. Ook de bekende musicus Carel Kraayenhof mengt zich in de strijd. De organisaties en musici verloren recent een kort geding bij de rechter in Den Haag waarin ze om een heffing op bepaalde geluidsdragers hadden gevraagd als vergoeding voor het kopiëren van muziek. Maar de rechter keek niet naar hun belangen, vinden ze, en ze gaan dus in hoger beroep. (ANP)

** Deze week maakte het Radio Adviesburo (RAB) bekend dat de netto bestedingen aan radioreclame +5,5% zijn gestegen in 2007. In totaal werd € 257 miljoen omgezet tegen € 243,6 miljoen in 2006. Deze bedragen zijn inclusief de bestedingen aan non spotreclame. Dat zijn de reclamevormen die buiten de commercials om verkocht worden. Bijvoorbeeld gesponsorde belspellen o.i.d. Welingelichte bronnen weten te melden dat die non-spot bestedingen € 8,2 miljoen groot waren in 2007, zodat de spotbestedingen uitkomen op bijna € 249 miljoen. In 2006 waren de spotbestedingen € 236 miljoen. ( via MediaOnderzoek.nl).

** De Keniaanse politie heeft donderdag documentairemaakster Fleur van Dissel opgepakt. Samen met een Duitser en een derde buitenlander wordt zij verdacht van terroristische activiteiten. De drie hadden zich bij binnenkomst in het land uitgegeven voor journalist. Zij gedroegen zich evenwel ,,op verdachte manier” , aldus een politiewoordvoerder. De autoriteiten beraden zich nog de te nemen stappen tegen de drie. Kennissen van de documentairemaakster hebben het nieuws tegenover het ANP bevestigd. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat geen identiteit bekend wil maken, maakt zij het ,,naar omstandigheden goed”. (ANP/AD)

** Peter Joziasse, manager Innovatie Management TNT Post, wordt hoofd business development & sales bij de Avro. Hij start er per 1 februari en wordt eindverantwoordelijk voor onder meer de Avro-websites, de ontwikkeling van innovatieve, crossmediale concepten en de fondsenwerving richting partners. Joziasse: ´De Avro richt zich op de bewuste, actieve kijkers en luisteraars en dat past wat mij betreft heel goed bij de veranderingen in het medialandschap, waarbij de ontvanger van content steeds meer zelf wil bepalen wanneer en hoe ze welke boodschap wil ontvangen. Ik hoop dan ook een bijdrage te kunnen leveren aan de ambities van de Avro, dankzij mijn opgedane kennis op het gebied van klantgerichte marketing en communicatie. Joziasse was negen jaar werkzaam bij TNT Post. (Adformatie)

** Stichting Kabeltelevisie Pijnacker biedt sinds kort een nieuw digitaal pakket aan. Het DTV Basispluspakket bevat alle themazenders van de publieke omroep en kost 2,50 euro per maand. Het pakket bestaat uit: Opvoeden doe je zo, Omega TV, Hilversum Best, Politiek 24 ,Avro Dier en Natuur, /Geloven, Sterren.nl, Humor TV, 3voor12 Central, 3voor12 on stage, Consumenten TV en 101 TV.

Opnieuw bezuinigingen bij NOS Nieuws

De nieuwsredactie van de NOS moet na verschillende bezuinigingsronden in de afgelopen jaren wederom geld besparen. Ditmaal kan dat volgens hoofdredacteur Hans Laroes ,,niet meer met de kaasschaaf, maar moeten echte keuzes worden gemaakt”. Hij sluit niet uit dat er banen sneuvelen. Laroes bevestigde donderdag een bericht in het journalistenvakblad De Journalist. De bezuinigingen zijn onvermijdelijk omdat de salariskosten bij NOS Nieuws in 2008 met zes procent stijgen, zo meent Laroes. Het ministerie van OC&W draagt daar 1,5 procent aan bij. Laroes wil met zijn medewerkers in discussie over hoe er het beste geld kan worden bespaard. (ANP/Gelderlander)

Eredivisie CV sluit eerste biedingsronde, SBS biedt niet mee

Geïnteresseerde mediabedrijven hebben donderdagochtend bij de ECV een bod uitgebracht op de televisierechten van de eredivisie. Aan het einde van het huidige voetbalseizoen loopt het bestaande driejarige televisiecontract af. Mediabedrijven kregen tussen 10.00 en 12.00 uur de gelegenheid om hun bod, in een gesloten enveloppe, bij de Eredivisie CV kenbaar te maken. De ECV biedt twee hoofdpakketten aan: een samenvattingspakket en een live-pakket. Binnen dit live-pakket zijn weer drie verschillende pakketten van toepassing. Daarnaast is er een radiopakket, een voor- en nabeschouwingspakket, een mobiel telefoonpakket en een pakket voor de samenvattingen van de eredivisie voor vrouwen. Er kan geboden worden op een contractduur van drie, vier en vijf jaar. De ECV brengt voorlopig niets naar buiten. ,,Wij zeggen niet wie er geboden heeft en ook niet voor hoe veel”, aldus voorzitter Alex Tielbeke van de ECV. De ECV kan er nu namelijk voor kiezen om de biedingen ter goedkeuring aan de clubs voor te leggen of geïnteresseerde partijen tot een nieuwe biedingsronde uit te nodigen. Medio februari moet de volledige procedure zijn afgerond. (BNR/ANP)

SBS doet geen bod

SBS gaf wel openheid van zijn zaken. “Ik kan zeggen dat we niet hebben geboden omdat we geen mogelijkheden zien om voetbalsamenvattingen zakelijk tot een succes te maken”, aldus een woordvoerder van de televisieconcern tegenover FCUpdate.

“Zesko en Canal Digitaal Satelliet doen samen bod”

Dutchmedia bericht dat Zesko Holding en Canal Digitaal Satelliet hebben gezamenlijk een bod gedaan op de eredivisierechten. Dit bevestigt een woordvoerder van Zesko Holding (Casema, @Home en Multikabel). Ook Koninklijke KPN heeft een bod gedaan, zo bevestigt een KPN woordvoerder tegenover DutchMedia. De NOS en Tele2 willen geen mededelingen doen.

“Voetbal komt terecht bij kabelaars”

Kenners gaan er van uit dat kabelbedrijf Zesko er met de voetbalrechten vandoor gaat. De grote vraag is aan wie het de samenvattingen doorverkoopt. RTL of toch de NOS? Donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur brengen geïnteresseerden in een gesloten envelop hun bod uit bij de ECV, waarin de achttien clubs uit de Eredivisie zijn vertegenwoordigd. Bij de vorige veiling in 2004 werd het recordbedrag van 70 miljoen euro per jaar opgehaald. John de Mol, net met Talpa begonnen, betaalde 35 miljoen euro voor de samenvattingen. Versatel kocht voor 30 miljoen de live-rechten. Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake is ervan overtuigd dat de Eredivisie nu ‘zeker 100 miljoen euro per jaar’ uit de markt haalt. De samenvattingen gaan minder opleveren, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de opbrengsten voor de live- wedstrijden, zegt hij. Nu kijken circa 200.000 mensen live voetbal via betaal-tv, maar dat kan oplopen tot een miljoen kijkers, voorspelt Van den Wall Bake. ,,Nu zit het bij Tele2 en moet je maandelijks een vast bedrag betalen. Of je nu kijkt of niet. Straks krijg je creatieve abonnementen. Je rekent per wedstrijd af en als je een seizoenskaart bij FC Twente koopt, kun je daar voor een mooie prijs de uitduels via tv bij kopen.” Marketingdeskundige Marcel Beerthuizen denkt dat de grote kabelbedrijven hun slag gaan slaan. Hij verwacht dat Zesko (een fusie tussen Casema, @Home en Multikabel) een verbond sluit met UPC en in één klap het hele pakket koopt. De kabelaars gaan dan zelf met de live-rechten de markt op om daarmee hun aanvullende pakketten waardevoller te maken. De samenvattingen verkopen ze door aan RTL, verwacht hij. ,,Daar zijn we net aan gewend en bovendien hebben ze het format verbeterd en meer op de behoefte van de tv-kijker gericht. En op de commerciële tv heb je nu eenmaal meer mogelijkheden voor sponsoring dan bij de publieke omroep. Dit zou wel betekenen dat er weer een nieuwe partij is die het leeuwendeel van de rechten verkrijgt. Maar ik denk dat de clubs het geld zwaarder laten wegen.’. Ook op de radio wordt het spannend. Beerthuizen verwacht dat NOS Langs de lijn de live-rechten behoudt. Van den Wall Bake zet zijn kaarten op BNR Nieuwsradio. ,,Dat is commercieel toch interessanter. En het is voor BNR hét middel om zich in de kijker te spelen.” 

UIT DE MEDIA:

** De Lokale Programmaraad van Amstelveen heeft op basis van reaties uit de bevolking van Amstelveen het concept radioadvies aangepast. De programmaraad heeft geconcludeerd dat in het concept advies relatief veel zenders waren opgenomen die zich richten op jongeren. Daarnaast zaten in dat advies relatief veel zenders waarop klassieke muziek te horen is. In het nieuwe advies zijn daarom Caz! en Classic Fm opgenomen in het aanvullende advies richting kabelaar Casema. In het bindend advies zijn nu VRT Studio Brussel en BBC World Service opgenomen. (Via Kabelraden.nl).

** De radiostatiostations Q-Music Nederland, Radio 538 en Sky Radio hebben de FM eXtra experimenten herstart. In de afgelopen week hebben de radiostations de zenderoperators Broadcast Partners, resp. KPN Broadcast opdracht gegeven de FM eXtra uitzendingen te hervatten. En aldus zenden de drie landelijke radiostations opnieuw uit in de digitale standaard waarin op een analoog in gebruik zijnde bestaande FM-frequentie parallel digitaal kan worden uitgezonden. Volgens Martin Banga, directielid van Sky Radio Groep en voorzitter van de branche-organisatie Nederlandse Vereniging van Commerciele Radio (NVCR), is de reden van de hernieuwde ‘experimenten’ dat de ‘afdeling techniek’ nog wilde experimenteren. Eerder verklaarde Banga dat Sky Radio gestopt was dat ‘gebleken is dat FM eXtra niet op overzienbare termijn het migratiepad naar digitale distributie van radio kan bieden’. Banga blijft deze stelling innemen.

** De televisiemakers van het opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland zijn maandag op hun wenken bediend. Terwijl zij op het Waterlooplein in Amsterdam opnames maakten over een overval, liep een van de vermoedelijke daders voorbij. De medewerkers van de regionale omroep waarschuwden de politie, die de verdachte meteen in de kraag greep. Dat meldde Ter Plaatse woensdagavond. De overval vond plaats op 2 januari bij het metrostation op het Waterlooplein. Vier mannen benaderden een 15-jarige jongen die met wat vrienden stond te praten. Ze beroofden hem van geld en sloegen hem daarbij een paar keer in zijn gezicht. Het slachtoffer liep diverse kneuzingen op. De politie is nog op zoek naar de andere daders. (ANP/RD)

** De storing aan de zendmast in Tjerkgaast duurt voort. Door stormschade van afgelopen dinsdag zijn de antennes van de zendmast in Tjerkgaast beschadigd geraakt. Het was de bedoeling om de verstoring woensdag op te lossen, maar door de aanhoudende wind konden er geen werkzaamheden worden uitgevoerd. De zenders van RadioNL (94,1 MHz), BNR Nieuwsradio (95,5 MHz), 100%NL (99,1 MHz) en Arrow Classick Rock (103.8 MHz) maken momenteel gebruik van een noodantenne en zenden uit met minder vermogen waardoor de ontvangst in Friesland niet overal optimaal is. Vrijdag hoopt men alsnog de schade aan de antennes te repareren. De antennes van Radio 538 (102.5 MHz) op de zendmast van Tjerkgaast zijn niet beschadigd.(MediaMagazine)

** CAIW heeft de activiteiten van telecomaanbieder Levelfour overgenomen. Levelfour uit Arnhem, levert telecomdiensten aan de zakelijke en particuliere markt. De overname past in het streven van kabelaanbieder CAIW om zijn posities in de VOIP/SIP markt te versterken. Daarbij zal dienstverlening van Levelfour worden uitgebreid tot een geavanceerd interconnectiecentrum voor nieuwe telefoniediensten. Levelfour heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de opbouw van een betrouwbare en geavanceerde infrastructuur en de ontwikkeling van een platform dat nodig is om internetbellen via de bestaande huistelefoon mogelijk te maken. CAIW bedient ruim 150.000 radio- en televisieabonnees met 70.000 kabelinternetklanten en zo’n 25.000 telefoonaansluitingen. (via NLKabel)

** Beau van Erven Dorens gaat voor RTL het programma Het Zesde Zintuig presenteren. Dat heeft een woordvoerder van de zender woensdag bekendgemaakt. In de achtdelige reeks, die eind februari van start gaat, moeten zestien kandidaten door middel van opdrachten uitmaken wie het beste zesde zintuig heeft. Het programma was eerder in een andere opzet bij de KRO te zien. ,,Het wordt wat Amerikaanser, wat sneller en flitsender”, legt de zegsman uit. Het is echter geen ,,Idols voor mediums”, beklemtoont hij. ,,De winnaar krijgt geen contract of reisje aangeboden. Het gaat vooral om de eer.” (ANP/BNR)

** Niet Oprah Winfrey, maar Ellen DeGeneres is op dit moment de meest populaire televisiepersoonlijkheid van Amerika. Dat blijkt uit een peiling die opiniebureau Harris Poll woensdag publiceerde. De lesbische actrice heeft enorm aan populariteit gewonnen sinds ze dagelijks haar eigen talkshow presenteert. De 49-jarige DeGeneres kreeg vooral stemmen van vrijgezellen. Getrouwde vrouwen stemden vaker voor Oprah Winfrey. De hoogste man in de populariteitslijst, talkshowpresentator Jay Leno, staat op de derde plaats. Lees verder.

Ton Ojers per direct weg bij RTV Noord Holland

Voetbalanalyst Ton Ojers is per direct opgestapt bij RTV Noord Holland. De ‘man met de gele manen’ die als voetbaldeskundige het zondagse programma Noord-Holland Sport populair maakte, is woedend op de directie van de zender. Dit bericht dagblad Almere Vandaag. ,,Het is alsof ze bij Ajax Huntelaar zo weg laten lopen.” Bij de zender wilden ze gisteravond geen commentaar geven. ,,Niet in dit stadium”, liet een woordvoerder tactisch weten. Ojers, vermaard om zijn gepeperde uitspraken, heeft echter geen enkel probleem om het conflict uit de doeken te doen. Ojers: ,,Dit is een enorme schok voor Noord-Holland. Iedereen moet het weten.” De oorzaak van het conflict ligt volgens Ojers in de vergoeding voor een nieuwe programma rond FC NH. De Almeerder voorzag tot voor kort ook de wedstrijden van FC Omniworld bij Omroep Flevoland van commentaar. Ook hier ging hij na een conflict weg. 

UIT DE MEDIA:

** Linda de Mol presenteert vanaf 8 maart een nieuwe zaterdagavondshow op RTL 4. De show zal het stokje overnemen van kijkcijferhit Idols. Dat bevestigde een woordvoerder van RTL woensdag. Hoewel het nieuwe programma over een kleine twee maanden van start gaat, is er nog geen format voorhanden. “Wat er vorige week lag, is nu al weer van tafel gegooid. Er moet nog flink gesleuteld worden”, legde de woordvoerder uit. (Novum)

** De NDC-Mediagroep in Leeuwarden heeft de provincie Friesland en de gemeente Groningen gedagvaard. Dit is voor het reproduceren van artikelen uit de Leeuwarder Courant, het Dagblad van het Noorden en verschillende huis-aan-huisbladen. De provincie en de gemeente zouden knipselkranten maken met artikelen uit de regionale bladen van de NDC. De kranten- en boekenuitgever wil daar een vergoeding voor, maar de provincie en gemeente weigeren die te betalen. Dat meldde woensdag directeur Peter Spijker van Contendor, het informatiebedrijf van de NDC. (ANP via AD)

** In het programma Spraakmakers van tv-zender Het Gesprek praat Sander Simons een uur lang met cabaretier Youp van ’t Hek. Zij zullen praten over zijn recent afgesloten tournee Schreeuwstorm, de Oudejaarsconference 2008 die van ’t Hek voor de VARA gaat maken, zijn toekomstplannen en uiteraard zijn veelbesproken glossy YOUP! Spraakmakers wordt op donderdag 17 januari uitgezonden tussen 22.00 en 23.00 uur op Het Gesprek. (Persbericht)

** De staking van Amerikaanse scenarioschrijvers bedreigt de ceremonie voor de Grammy Awards. De organisatie achter de prestigieuze muziekprijzen heeft de schrijvers gevraagd de uitreiking op 10 februari in Los Angeles niet te verstoren. De Amerikaanse schrijversvakbond liet woensdag weten dit niet te kunnen beloven. De scenaristen zijn gewoonlijk verantwoordelijk voor de teksten die presentatoren tijdens de uitreiking gebruiken om artiesten te introduceren. Door de staking, die al aan de gang is sinds 5 november, kunnen de schrijvers niet aan de show meewerken. Ook kunnen artiesten en gasten besluiten weg te blijven als de organisatie de staking negeert. (ANP/AD)

** Digitale televisiekijkers bij UPC kunnen bij de Nationale IQ-test van BNN voor het eerst meedoen via de afstandbediening. Daarvoor zijn de rode, groene, gele en blauwe knopjes op het apparaatje van belang. Dit maakte BNN woensdag bekend. Elke vraag moet worden beantwoord door op de juiste knop te drukken. ,,Ze spelen de test in de huiskamer op dezelfde manier als de deelnemers in de studio. Na afloop van de test ziet de kijker zijn of haar eigen score op het beeldscherm verschijnen”, aldus BNN. De Nationale IQ-test wordt woensdag 23 januari voor de achtste keer live uitgezonden. (o.a. ANP)

** Amsterdamse scholen krijgen dit jaar supersnel internet. In totaal doen 245 onderwijsinstellingen mee, wat neerkomt op 85 procent van de leerlingen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Dat maakte de gemeente woensdag bekend. Het college van burgemeester en wethouders heeft 900.000 euro uitgetrokken voor de aansluiting op het Breedbandnetwerk Onderwijs Amsterdam (BOA). Dit geld is bedoeld als bijdrage voor de aansluitkosten en voor voorlichting en training van docenten over het systeem. (RTV NH)

** Presentator Jan de Hoop heeft woensdagochtend de uitzending van RTL Nieuws moeten afbreken omdat er technische problemen waren. De uitzending begon met een item over de Amerikaanse voorverkiezingen, maar tot drie keer toe werd een verkeerd filmpje gestart, over actievoerders op een walvisvaarder. Na een zucht bood De Hoop zijn excuses aan en brak de uitzending af, in de hoop dat ‘Luxemburg’ tijdens de latere uitzendingen wel het juiste beeldmateriaal weet te vinden. (ANP)

** De jonge EO-presentator Manuel Venderbos mag niet op tv uitzoeken hoe slim hij is. De omroep heeft hem verboden mee te doen aan de Nationale IQtest van BNN. Het feit dat hypnose een rol speelt in de test zou het grote probleem zijn. In één vak zitten deelnemers die de test eerst gewoon maken, dan worden gehypnotiseerd door Rasti Rostelli en vervolgens opnieuw hun IQ laten meten. Volgens ingewijden gaat dit experiment de EO te ver en hebben ze daarom hun presentator teruggefloten. Wie de 31-jarige Manuel moet vervangen, is nog niet bekend. Andere BN’ers die meedoen, zijn o.a. presentator Jan Douwe Kroeske en Jaap uit De Gouden Kooi. (Telegraaf)

KPN heeft half miljoen tv-klanten

KPN heeft 500.000 digitale televisiekijkers voor zijn twee televisiediensten. In het eerste kwartaal van 2007 stond de teller op 296.000 tv-klanten en in het derde kwartaal waren dit er 414.000. KPN biedt digitale televisie via de ether onder de naam Digitenne en via internet met Interactieve TV. Jacob Middeldorp, Directeur TV, Content en Broadcast Services: “Deze cijfers bewijzen dat KPN inmiddels een serieuze aanbieder is op de digitale televisiemarkt. Consumenten zien massaal de voordelen van onze televisiediensten en bevelen deze vaak aan bij mensen in hun omgeving. Met Digitenne bieden we de populairste radio- en tv-zenders in digitaal beeld en geluid, voor een prijs minder dan de helft dan het tarief van de kabel. Met Interactieve TV van KPN krijgen kijkers een zeer uitgebreid aanbod met veel extra mogelijkheden voor een scherpe prijs. We gaan dan ook vol vertrouwen op naar één miljoen tv-kijkers!” (Persbericht)

Tweede Kamer: Zorgen om eredivisie via kabelbedrijf

De Tweede Kamer is ongelukkig met het nieuws dat drie kabelmaatschappijen een bod willen doen op de tv-voetbalrechten van de eredivisie. PvdA en CDA zijn bang dat Casema, @Home en Multikabel, nu verenigd in kabelbedrijf Zesko Holding, hun positie zullen misbruiken door bijvoorbeeld de kabeltarieven op te schroeven. Dit bericht De Telegraaf vandaag. PvdA en CDA willen dan ook opheldering van minister Plasterk (Onderwijs). PvdA-Kamerlid Martijn van Dam wijst erop dat de kabelmaatschappijen nu tv-zenders gaan beconcurreren, terwijl de zenders voor de doorgifte van hun programma’s afhankelijk zijn van diezelfde kabelmaatschappijen. Bovendien kunnen de kabelaars bepalen wie over een open net kan beschikken, wat een voorwaarde is om de voetbalrechten te kunnen verwerven. Hij wil ook weten of de minister kan optreden tegen Zesko indien het bedrijf de rechten in de wacht sleept en het tarief voor het standaardpakket verhoogt. Zijn CDA-collega Joop Atsma maakt zich ook grote zorgen over de tarieven die kabelmaatschappijen in rekening brengen. In zijn ogen zijn die al jaren te hoog. Hij pleit er voor een klein bedrag te vragen voor de vaste aansluiting en een apart bedrag voor alle zenders die je ontvangt. KPN gaat een bod uitbrengen op de voetbalrechten. Het telecombedrijf wil het eredivisievoetbal brengen via televisie, internet en mobiel. Waarop precies wordt geboden en voor welk bedrag, wil het telecombedrijf niet kwijt. Maandag werd bekend dat de kabelmaatschappijen Casema, @Home en Multikabel overwegen een bod te doen op een deel van de voetbalrechten. Waar de drie maatschappijen op willen bieden, kon een woordvoerder van Casema niet zeggen. De drie kabelfirma’s zijn opgegaan in het nieuwe kabelbedrijf Zesko Holding, dat de grootste aanbieder van kabeltelevisie in Nederland is.

NMO-topman: Drie ton voor thuisblijven

Frank William, algemeen directeur van de Nederlandse Moslimomroep (NMO), zit tegen zijn zin betaald thuis. Het gerechtshof draaide in november vorig jaar zijn ontslag op staande voet terug, maar werken mag hij ook niet. „Ik ben door de NMO vrijgesteld van arbeid. Met behoud van salaris tot 1 december 2010, zo’n 7200 euro per maand”, verbaast William zich. De komende jaren kan William bij elkaar opgeteld een bedrag van circa 300.000 euro tegemoetzien waarvoor hij niets hoeft te doen. „Terwijl de topsalarissen continu onder vuur liggen. En de NMO wordt nota bene gefinancierd met publiek geld.” William werd aanvankelijk op staande voet ontslagen door de NMO, omdat hij valsheid in geschrifte zou hebben gepleegd bij een contract van een medewerker. Het gerechtshof achtte dat echter niet bewezen en draaide het ontslag terug. Volgens de arbeidsovereenkomst van Frank William, in het bezit van deze krant, betekent dat dat de NMO hem tot 1 december 2010 moet doorbetalen. Ook als de arbeidsovereenkomst alsnog tussentijds wordt beëindigd. Volgens de advocaat van William heeft NMO-voorzitter Abderrahman Farsi de medewerkers in een brief de mond gesnoerd. „Het personeel van de NMO is daarin verzocht om geen bedrijfsmatige contacten te onderhouden met ex-medewerkers.” Volgens Farsi heeft de rechter weliswaar het ontslag op staande voet teruggedraaid, maar „er is niet gezegd dat William het werk weer mag hervatten”.Volgens de NMO-voorzitter komt er nog een rechtszaak waarin de arbeidsovereenkomst met de algemeen directeur ontbonden zou moeten worden. „Wij hebben genoeg bewijzen om Frank William weg te kunnen sturen zonder zijn salaris tot eind 2010 te moeten betalen. Hij heeft veel gedaan wat niet door de beugel kan, dat gaan we niet nog eens belonen ook.” (Telegraaf)

Casema wil porno-tv uit proefperiode digitale tv schrappen

Kabelaar Casema (onderdeel van de Zesko-groep) overweegt de hardpornozenders ‘Private Spice’, ‘Hustler TV’ en de minder expliciete tegenhanger ‘Playboy TV’ uit de zogenoemde previewperiode voor digitale televisie te schrappen. Dit bericht het Algemeen Dagblad. Dat gebeurt na diverse klachten van nieuwe klanten wier argeloze kroost onbedoeld werd geconfronteerd met niets verhullende seks op de buis. Na afsluiting van een digitaal tv-abonnement ontvangt de aanvrager tien dagen alle zenders die Casema uitzendt: het standaard-tv- pakket, maar ook het totale aanbod van de meest uiteenlopende pluspakketten waarvoor na de proefperiode extra moet worden betaald. De sekszenders, die later alleen door het intoetsen van een pincode op de decoder te zien zijn, komen de eerste tijd ongevraagd de huiskamer binnen. Onwetende ouders, die met hun kinderen langs zenders zapten, zouden bij het zien van de pornografie met schaamrood op de kaken hun tv uit hebben gezet en Casema direct om opheldering gevraagd.De kabelexploitant kent het probleem, maar wil niet spreken van een wijdverbreide ergernis. „Er komen inderdaad sporadisch klachten over de sekszenders tijdens de vrije periode binnen. Desondanks proberen we toch of het technisch mogelijk is de zenders al vanaf het eerste moment te blokkeren,” aldus Casema-zegsman Gradus Vos gisteren. Hij wijst bezorgde ouders op de gebruiksaanwijzing die bij de apparatuur wordt geleverd. Daarin word erop gewezen dat zenders al tijdens de installatie achter een kinderslot kunnen worden verstopt of alleen op bepaalde tijdstippen zichtbaar zijn. ,,Wie niet de moeite neemt onze instructies te lezen, kan inderdaad met de tamelijk expliciete programmering van de sekszenders worden geconfronteerd. Het is een eerste verantwoordelijkheid van de ouders om de tv, maar ook internet zo veilig mogelijk voor kinderen in te stellen.”

UIT DE MEDIA:

** Na een anonieme tip heeft de politie gisterochtend een enorme wietplantage opgerold aan de Franciscusweg in Hilversum. De agenten troffen in een leegstaand kantoorpand 2491 plantjes aan met appartatuur. Veel van deze plantjes waren oogstklaar. De plantage vertegenwoordigde een geschatte straatwaarde van 180.000 euro. Er zijn geen mensen gearresteerd. Wel gaat de politie de gangen na van de huurder van dit pand. Volgens ingewijden was de installatie gebouwd in de ruimte waar vroeger de kantine van omroep RTL was gevestigd. (Gooi en Eemlander)

** Oprah Winfrey komt nog vaker op televisie. De populaire talkshowpresentatrice krijgt haar eigen televisiezender. De steenrijke Winfrey heeft een deal gesloten met Discovery Health, een themazender van Discovery Channel. Volgend jaar verandert de zender, die gespecialiseerd is in gezondheidsonderwerpen, in het Oprah Winfrey Network. Bij de overname, die dinsdag werd bekendgemaakt, is geen geld betrokken. De 53-jarige Winfrey heeft haar website in handen gelegd van Discovery. In ruil daarvoor wordt ze het hoofd van de zender, die momenteel door 68 miljoen huishoudens wordt ontvangen. Haar eigen talkshow zal de komende jaren niet op haar eigen zender te zien zijn. Winfrey heeft tot het seizoen van 2010/2011 getekend voor haar programma. (Novum)

** De commerciële radiozender RadioNL kampt met een storing in Friesland. Luisteraars in Friesland die luisteren via de frequentie 94.1 MHz kunnen hiervan hinder ondervinden. De antenne op de KPN toren Tjerkgaast is deels kapot, door de te harde wind kan de storing niet worden verhopen de komende 24 uur. Er wordt druk gewerkt aan een oplossing. (RadioNL)

** Onder fotografen en journalisten is commotie ontstaan rond een nominatie voor de Zilveren Camera. Ze vinden dat de fotoserie uit Uruzgan van Sjoerd Hilckmann onterecht is genomineerd voor de prijs voor de beste persfoto van het jaar. Hilckmann werkt als fotograaf voor Defensie. Een aantal journalisten meent volgens Hans Kouwenhoven, voorzitter van de Stichting Zilveren Camera, dat de Defensie-fotograaf ,,meer faciliteiten” heeft, omdat hij ook militair is. Hilckmann ontkent dat. De stichting heeft wel een jurist ingeschakeld. Als Hilckmann in eerste instantie militair is, zou dat een reden kunnen zijn om hem uit te sluiten van verdere deelname. (ANP via Planet)

** Vier journalisten worden in Niger bedreigd met de doodstraf. Dit heeft de Franse vereniging van journalisten (SNJ–CGT) dinsdag gezegd. De vereniging riep de Europese Unie en de Verenigde Naties op zich in te zetten voor onderzoeker Thomas Dandois van de zender ARTE, de cameraman Pierre Creisson, de plaatselijke correspondent van de Franse wereldomroep RFI Moussa Kaka en de directeur van het station Air Info, Ibrahim Manzo Diallo. De twee Fransen, Dandois en Creisson, kregen een visum om een reportage te maken over vogelgriep. In werkelijkheid gingen ze naar Niger om over de opstandige Saharaanse stam van de Touareg te berichten. Ze werden met hun Nigerse collega’s 17 december aangehouden toen ze terugkeerden uit een voor journalisten verboden gebied in Noord–Niger. (ANP via RD)

** In het populaire programma De Wereld Draait Door zijn ze elke werkdag al te zien: genante versprekingen, stuntelende presentatoren en blunderende regisseurs die een tv-item verprutsen. Op de radio krijgt de succesvolle rubriek De Tv Draait Door er nu een broertje bij. Dj Giel Beelen begint woensdag in zijn ochtendprogramma op Radio 3FM met De Radio Draait Door. In deze wekelijkse rubriek komen de bloopers en de meest gedenkwaardige radiomomenten van de week nog een keer voorbij, aldus de VARA dinsdag. Beelen zal ook in het archief duiken om hilarische radiofragmenten te herhalen. (ANP/AD)

** De Franse krant Le Monde moet een boete van 300.000 euro betalen aan voetbalclub FC Barcelona. Het is de schadevergoeding voor een smadelijk artikel dat het Franse dagblad publiceerde over dopingpraktijken bij Barça. In het vonnis van de rechter staat ook dat Le Monde een rectificatie moet plaatsen in een van zijn volgende edities. De krant plaatste in december 2006 een verhaal over de beruchte Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes en beweerde daarin dat niet alleen wielrenners, maar ook voetballers van onder meer Barcelona en Real Madrid gebruik maakten van de diensten van Fuentes. De Spaanse topclubs reageerden furieus op de aantijgingen en beiden sleepten Le Monde voor de rechter. Barcelona heeft zijn zaak gewonnen. In de zaak van Real Madrid is nog geen uitspraak gedaan. (Via FC Update)

** Het archief van de Zierikzeesche Nieuwsbode is sinds dinsdagochtend te raadplegen via internet. Op de website www.krantenbankzeeland.nl zijn duizenden pagina’s uit de periode 1844 tot 1998 op te roepen. De site wordt dinsdagmiddag officieel gelanceerd. Het is de start van een veel groter project van de Zeeuwse Bibliotheek en archiefdiensten. Binnen drie jaar wordt een enorme hoeveelheid historische kranten vanaf 1758 uit alle regio’s toegevoegd . (Via Omroep Zeeland)

** Ruim 59.000 mensen en bedrijven krijgen geld terug van Agentschap Telecom, de overheidsorganisatie, die het gebruik van etherfrequenties reguleert en controleert. Het gaat om een bedrag van 5,4 miljoen euro dat de afgelopen jaren te veel in rekening is gebracht. Doordat het agentschap efficiënter is gaan werken, zijn er minder kosten gemaakt dan begroot. Hierdoor krijgen vergunninghouders, zoals pleziervaarders met een marifoon, taxibedrijven en grote telecombedrijven, geld terug. Het kleinste bedrag is honderd euro en de grote vergunninghouders kunnen enkele tonnen op hun rekening tegemoet zien. (o.a. RTV Noord)

Kabeltrio biedt op voetbalrechten Eredivisie

De kabelmaatschappijen Casema, @Home en Multikabel willen alle voetbalrechten kopen. Ze hebben een bod uitgebracht op de live-uitzendingen, samenvattingen, radio en telefonie. Woordvoerder Gradus Vos van Casema heeft een bericht hierover in De Telegraaf van maandag bevestigd. De drie maatschappijen zijn opgegaan in een nieuw kabelbedrijf Zesko Holding, dat de grootste aanbieder van kabeltelevisie is. Volgens De Telegraaf zou het trio 100 miljoen euro over hebben voor de rechten. De woordvoerder wilde daar niets over zeggen. Wel meldde hij dat het bedrijf niet ten koste van alles de voetbalrechten wil binnenhalen. ,,Het moet wel reëel blijven”. In december maakte de Eredivisie CV (ECV) bekend onder welke voorwaarden de rechten kunnen worden gekocht. Geïnteresseerde mediabedrijven die de zogeheten tender hebben gekregen, hebben tot donderdag de tijd om hun bod uit te brengen. Er kan geboden worden op een contractduur van drie, vier en vijf jaar. Waarschijnlijk is de volledige procedure half februari afgerond. Eind 2004 werden de televisierechten door de eredivisieclubs voor het eerst middels een biedingsprocedure aangeboden. Destijds werd de overeenkomst gesloten met Talpa en Versatel. Inmiddels zijn de rechten in het bezit van RTL en Tele2. Die tender leverde de clubs gezamenlijk ongeveer 70 miljoen euro per seizoen op om te verdelen. (o.a. ANP)

“Europa neemt NOS weer onder de loep”

Eurocommissaris Neelie Kroes vraagt mediabedrijven wat ze vinden van de financiële staatssteun aan publieke omroepen. De opkomst van nieuwe, digitale media zorgt voor een andere invulling van publieke taken en de financieringsbehoefte voor publieken. Belanghebbenden uit de mediasector kunnen tot 10 maart 2008 hun ideeën over staatssteun aan publieke omroepen ventileren bij de Europese Commissie. Eind vorige week begon commissaris Neelie Kroes een consultatieronde op grond waarvan ze de Broadcast-richtlijn tegen het licht wil houden. Omroepen zoals, bijvoorbeeld, NOS, BBC en ARD worden gefinancierd uit publieke gelden. De Europese Commissie peilde in 2001 hoe zij hun publieke taken uitvoeren en hoe de financiën worden aangewend. Het nu geïnitieerde proces is daar een herhaling van. “De belangrijkste gespreksonderwerpen zijn de positie van publieke dienstverleners in een nieuwe media-omgeving en de controle op overcompensatie. Na bestudering van de reacties uit de markt zal de Commissie later dit jaar met een voorstel komen tot herziening van de Broadcast Communication. Deze zou in de eerste helft van 2009 kunnen worden aangenomen”, aldus de toelichting van de Europese Commissie. (Emerce).

UIT DE MEDIA:

** Willem Jan van Andel, advocaat in Utrecht, en voormalig financieel topman van Akzo Nobel Jean den Hoed gaan het onderzoek leiden naar de vermeende wanpraktijken bij uitgeverij PCM. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof maandag laten weten. Donderdag oordeelde de Ondernemingskamer dat er een breed onderzoek moet komen naar de gang van zaken bij PCM met betrekking tot de deelneming van durfinvesteerder Apax. In het onderzoek moeten ook de vertrekregelingen van twee PCM–bestuurders worden betrokken. (ANP/RD)

** FC Groningen begint op 1 juli met een eigen tv-zender: FC Groningen TV. Via de eigen website zal de club op maandagavond wedstrijdbeelden laten zien. De regionale omroepen mogen vanaf het komende seizoen pas vanaf donderdagavond beelden tonen en FC Groningen vindt dit mosterd na de maaltijd. Meerdere clubs in de Eredivisie, waaronder Ajax, AZ, PSV en Feyenoord, hebben al een eigen zender. (RTV Noord)

** Kabelaar Zesko (Casema, @Home en Multikabel) voert per 1 februari wijzigingen door in een aantal aanvullende digitale themapakketten. Bij het Hindi-pakket verdwijnt per 1 februari B4U Movies. De zenders MAX Television en Zee TV Cinema worden aan het pakket toegevoegd. De prijs van dit pakket wordt ook aangepast: van 18,95 euro per maand naar 24,95 euro per maand. In het aanvullende Chinese tv-pakket wordt TVBS-E vervangen door Phoenix InfoNews. De prijs wordt per 1 februari 9,95 euro per maand (in plaats van 29,95 euro per maand).

** Het veelbesproken en goed bekeken realityprogramma De Gouden Kooi stopt voor aanstaande juni. Dat zegt Fons van Westerloo, nu nog Algemeen Directeur van RTL Nederland. De topman beweerde vorig jaar nog dat De Gouden Kooi voor de feestdagen zou stoppen. “Ik heb gezegd dat we er een punt aan gaan draaien, en dat doen we. Er wordt nu gekeken hoe dat mogelijk is”, geeft Fons van Westerloo aan. “Maar voordat het EK Voetbal begint, in juni, komt De Gouden Kooi absoluut ten einde.” (MediaCourant).

** De omzet en winst van NDC Mediagroep zijn in 2007 ‘op peil gebleven’. De NDC Mediagroep noteert volgens voorlopige cijfers een bedrijfsresultaat van ruim €19 miljoen. Dat is ongeveer gelijk aan de resultaten van 2006. De omzet van NDC Mediagroep bedroeg vorig jaar een kleine €160 miljoen. De uitgever van onder andere de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden, heeft daarmee volgens directeur Cees Anceaux ´een prachtig jaar´ gehad. De NDC Mediagroep is sinds vorig jaar de dochter van uitgever NDC/VBK waarin de noordelijke mediatitels zijn bijeengebracht. (Adformatie)

** Nederland 1 was in week 2 marktleider op tv (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+) met een aandeel van 23,2 procent. Nederland 2 had 6,8 en Nederland 3 6,8 procent. RTL4 scoorde 15,4 procent, RTL5 kwam uit op 6,3, RTL7 scoorde 5,3 en RTL8 2,3 procent. SBS6 had een aandeel van 10,1 procent, Net5 had 5,0 procent en Veronica 4,9. Boer zoekt vrouw was met 3,777 miljoen kijkers ruim het best bekeken programma van de week. Spoorloos had 2,558 miljoen kijkers, De Reünie 2,474 miljoen kijkers. Het Journaal van 20.00 uur op zondag werd bekeken door 2,465 miljoen mensen. Het EK Allround Schaatsen Dames 5 KM scoorde 2,318 miljoen kijkers. (SKO via Adformatie)

** Voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Johan Olde Kalter is zondag in zijn woonplaats Bergen (Noord-Holland) onverwacht overleden. Dat heeft de krant zondagavond laten weten. Hij was 63 jaar. Johannes Olde Kalter werd op 16 april 1944 geboren in Losser. In 1970 behaalde hij zijn doctoraal Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Utrecht.’Johnnie O.K.’ zoals hij op de redactievloer wel werd genoemd, gaf als hoofdredacteur van 1993 tot 2006 leiding aan De Telegraaf. Ook was hij binnen die periode lid van de raad van bestuur van de Telegraaf Media Groep. Olde Kalter was tussen 1997 en 2001 voorzitter van de raad van beheer van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Ook was hij lid van de Raad voor de Journalistiek. (ANP). Lees ook Johan Olde Kalter, geboren Telegraafman

** De kijkcijfers van het KRO-programma Boer Zoekt Vrouw rijzen de pan uit. Vorige week zondag haalde het programma de hoogste kijkcijfers ooit, ruim 3,4 miljoen kijkers, maar deze week is dat aantal alweer overtroffen. Bijna 3,8 miljoen mensen (3.777.000) stemden zondagavond af op Nederland 1 voor het datingprogramma. Het is het hoogst aantal kijkers naar een niet-sportprogramma. In 2007 kwam, buiten de sportprogramma’s om, alleen Het Journaal eenmaal boven de 3 miljoen kijkers. (ANP/Volkskrant)

** Het Britse liefdesepos Atonement is zondag bij de uitreiking van de Amerikaanse tv- en filmprijzen The Golden Globes uitverkoren tot de beste film. De prijs voor de beste acteur ging naar Daniel Day-Lewis voor zijn rol in There Will Be Blood. Julie Christie won The Golden Globe voor de beste actrice voor haar rol in Away from Her. (ANP/Parool)

** In 2007 is in Nederland een recordaantal boeken verkocht. Afgelopen jaar zijn er ruim 45 miljoen over de toonbank gegaan. Dat is een stijging van 4,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze cijfers heeft de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maandag bekendgemaakt. In totaal heeft de consument voor 568 miljoen euro aan boeken aangeschaft. Dat komt neer op gemiddeld 12,60 euro per boek. Bij de cijfers is de verkoop van studieboeken niet meegerekend. (ANP/Parool)

** De wintereditie van Te land, ter zee en in de lucht wordt in ere hersteld. Het spel Blij dat ik glij (waarbij deelnemers zo snel mogelijk van een sneeuwhelling moeten afglijden in zelfgemaakte voertuigen op ski’s) was voor het laatst te zien in 1995. Presentatoren zijn Ron Boszhard en Angela Esajas. Het programma wordt opgenomen tijdens een ledenreis naar Oostenrijk. Sterren die meegaan zijn o.a. Frans Bauer en Jan Keizer. „We hopen dat we hen ook van de helling afkrijgen”, aldus een TROS-woordvoerder. (Via Telegraaf)

RTL-baas Van Westerloo krijgt andere functie

De algemeen directeur van RTL Nederland, Fons van Westerloo vertrekt uit zijn huidige functie. Hij is gevraagd om toe te treden tot de raad van commissarissen van het bedrijf en als adviseur van de RTL-Group internationaal. Beoogd opvolger van Van Westerloo als algemeen directeur (CEO) is Bert Habets. Hij is nu financieel directeur (CFO) bij het bedrijf. Dat heeft Van Westerloo zaterdag laten weten in een email aan alle medewerkers van RTL. Hij ging daarmee in op berichtgeving van het AD waarin gesproken wordt van ,,een grote schoonmaak in de RTL-top”. Volgens de krant zou Van Westerloo aan de kant worden gezet als algemeen directeur van RTL Nederland. Van Westerloo laat zijn personeel weten ,,dat het artikel vol onjuiste informatie en insinuaties staat, waardoor mensen binnen onze organisatie worden geschaad.” (ANP/BNR)

UIT DE MEDIA:

** Kees Oversier is met onmiddellijke ingang benoemd tot Manager Internationale Aankoop van het Gesprek. Oversier was in het verleden verantwoordelijk voor soortgelijke functies bij o.a Veronica en RTL. In zijn nieuwe baan zal Oversier actief op zoek gaan naar buitenlandse talkshows die passen bij de enige zender in ons land die alleen maar gesproken woord uitzendt. De verwachting is dat eerste buitenlandse programma’s met ondertiteling al in de komende maanden bij Het Gesprek te zien zullen zijn. (Persbericht)

** Pim Castelijn wordt de nieuwe directeur televisie bij BNN. Hij neemt de taken over van Maarten van Dijk. Van Dijk heeft binnen BNN de functie heeft aanvaard als hoofd programmaontwikkeling. Castelijn werkte als redacteur en eindredacteur aan diverse programma’s, waaronder BNN at Work, Try Before You Die en Katja vs. De Rest. Van 2001 tot 2004 werkte hij voor verschillende publieke en commerciële omroepen. Daarna keerde hij terug bij BNN. (Adformatie)

** Uit een nieuw onderzoek naar het imago van de publieke omroep, blijkt dat de publieke netten en zenders meer dan ooit worden gewaardeerd. Dat heeft NPO-bestuursvoorzitter Harm Bruins Slot op de nieuwjaarsreceptie van zijn organisatie bekend gemaakt. ‘Het verschil in waardering tussen de publieke omroep en de commerciële collega’s was nooit zó groot. Met name ook jongeren tot 35 jaar vinden dat we vorig jaar beter zijn geworden’, aldus Bruins Slot. Meer resultaten van het onderzoek gaf hij nog niet. Volgens Bruins Slot, die dit jaar vertrekt als NPO-voorzitter, zal de publieke omroep in 2008 meer crossmediaal gaan werken. ‘Op schermen, mobiel en vertrouwd op tv, radio en internet. Alles in een programmatische setting op maat.’ (Spreekbuis)

** Het Almeerse bedrijf liveShop dat woensdag tegelijk met thuiswinkelbedrijf Tel Sell failliet werd verklaard, gaat de uitspraak aanvechten. Dat zegt een woordvoerder van Chellomedia, de grootste aandeelhouder van liveShop. Volgens Chellomedia heeft liveShop aan alle financiële verplichtingen voldaan, behalve enkele rekeningen met Tel Sell. Die werden niet betaald vanwege een onderling geschil. Waar die onenigheid over ging, wil Chellomedia niet zeggen. (Omroep Flevoland)

** Het favoriete programma van de Nederlandse televisiekijker is het nieuws. Uit onderzoek onder 20.000 Nederlanders blijkt dat het Journaal bij iedereen in de top drie staat, zo liet KPN vandaag weten. Zowel bij mannen als vrouwen staat het nieuws op nummer één. Dit programma wordt gevolgd door actualiteiten. Vrouwen kijken daarnaast graag naar detectives en krimi’s. De top drie bij de mannen wordt afgesloten met documentaires. Jongeren tot 25 jaar stemmen het liefst af op komedies. Ook vrouwen tussen de 26 en zestig jaar kruipen voor dit soort programma’s voor de buis. Sport is vooral een mannenzaak, dit komt in iedere top drie van mannen in alle leeftijden voor. (ANP)

** Met de invoering van de basisbijdrage voor de smartcard voor digitale televisie bij Zesko (Casema, @Home en Multikabel) worden extra abonnementen op 2e en verdere kaarten gratis. Dat verklaarde Zesko woordvoerder Gradus Vos desgevraagd. Vanaf de zomer wordt voor elke smart card bij Zesko een bijdrage ingevoerd. De jaarlijkse bijdrage voor de eerste card gaat € 15 bedragen, voor de tweede € 10 en voor elke volgende €7,50. Wie een bundel (RTV + Internet + telefonie) heeft hoeft de bijdrage voor de eerste card niet te betalen. Of het hebben van een bundel mogelijk ook een korting voor de andere cards betekent is op dit moment nog niet bekend. 

** Radio Maria zal over enkele weken gaan uitzenden via de middengolffrequentie 675 kHz. De uitzendingen van Arrow Classic Rock via AM zullen daardoor gestaakt worden. Op de website van Radio Maria valt te lezen dat men bezig zijn met de oprichting van een zender in Nederland. (via FMTV)

** De lokale Nieuwerkerkse omroep LON praat met de Moordrechtse zender Ramo over samenwerking. De aanleiding is de fusie van de gemeenten Moordrecht, Nieuwerkerk en Zevenhuizen-Moerkapelle in 2010. Die heeft gevolgen voor de omroepen. Het Commissariaat voor de Media geeft slechts toestemming voor één lokale omroep per gemeente. De Stichting Lokale Omroep Moordrecht heeft het commissariaat laten weten dat zij opnieuw zendtijd wenst. De huidige machtiging loopt af op 22 april. Het commissariaat wint eerst advies in bij de gemeenteraad, voordat het opnieuw zendtijd toewijst. (AD)

NOS overweegt bod op eredivisierechten

De publieke omroep overweegt serieus een bod op het eredivisievoetbal. Dat zou volgend jaar weer op zondag bij Studio Sport te zien moeten zijn. Dat meldt De Telegraaf. Het verdwijnen van Talpa, maar ook de verplaatsing van de uitzending naar acht uur ’s avonds drukt waarschijnlijk de prijs waardoor NOS meer kans maakt. Op 17 januari moeten deelnemers aan de veiling voor de uitzendrechten op het open net hun eerste bod hebben ingediend bij de Eredivisie CV. NOS heeft de tender, het voorwaardenpakket, opgevraagd. Volgens mediadirecteur Jan de Jong is er ´een diepe journalistieke wens´ om de eredivisie uit te zenden. ´Wij zijn niet zo arrogant om te zeggen dat we de rechten niet zouden willen. We overwegen serieus een bod. Als we bieden betreft het een bod dat we maatschappelijk aanvaardbaar vinden. Maar veel hangt af van de antwoorden op de vragen die we gesteld hebben.´ De kansen voor de NOS zijn gegroeid nu John de Mol en zijn Talpa niet meer meedoen in de veiling. Hij bood in 2004 nog 105 miljoen euro voor de uitzendrechten voor drie jaar. Naar schatting 15 procent meer dan NOS destijds. Een jaar geleden gaf de raad van bestuur van de Publieke Omroep nog aan dat er waarschijnlijk niet meer geboden zal worden op de samenvattingen vanwege de enorm hoge kosten. (Via Telegraaf/Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** De kabelaars Casema en Multikabel geven de tv-zenders van SBS Nederland (SBS6, Net 5 en Veronica) sinds vandaag door in een betere kwaliteit via haar digitale tv-pakket. Door de nieuwe indeling van het tv-pakket is meer capaciteit beschikbaar gekomen waardoor de genoemde tv-zenders nu rechtstreeks van de Mediagateway in Hilversum aan de abonnee’s worden aangeleverd. Net zoals de tv-zenders Nederland 1, 2 en 3, RTL 4, 5, 7 en 8 worden de tv-zenders SBS6, Net5 en Veronica nu met een bitrate van ongeveer 8,2 mbps doorgegeven.

** Thuiswinkelbedrijf Tel Sell in Almere is woensdag failliet verklaard. Ook het verkoopkanaal liveShop is failliet. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank. Wat de gevolgen zijn voor het personeel is nog onduidelijk. De executieverkoop bij Tel Sell, die voor donderdag gepland stond, is van de baan. Dat betekent dat er ook een eind is gekomen aan de kijkdag voor producten die zouden worden verkocht. Die Kijkdag trok woensdag tientallen belangstellenden. (via Omroep Flevoland)

** Vijf invloedrijke internationale omroepen, waaronder Radio Nederland Wereldomroep, hebben dinsdag regeringen wereldwijd opgeroepen om de paragraaf over persvrijheid in het VN-Verdrag voor de Mensenrechten onvoorwaardelijk na te leven. ,,Dit onder het motto: Stop met praktijken die mensen belemmeren om toegang te krijgen tot onafhankelijke informatie”, meldde een woordvoerster van de Wereldomroep dinsdag. Naast de Wereldomroep verwerpen ook BBC World Service, Deutsche Welle, Radio France Internationale en Voice of America de groeiende beperking van persvrijheid. (ANP via AD)

** Voor de BBC-kijker is het programma al dertien jaar een begrip en vanaf 6 februari kan de Nederland 3-kijker ook kennis nemen van Room 101. In die VPRO-talkshow (21.55 uur) vertellen bekende Nederlanders aan presentator Jan Jaap van der Wal waar ze zich zoal aan ergeren. In de zesdelige reeks probeert de BN’er Van der Wal te overtuigen van de ernst van zijn of haar ergernis. ,,Deze zaken moeten de wereld uit. Weg ermee! Naar Room 101!”, legt een VPRO-zegsvrouw het principe van het komische praatprogramma uit. (ANP/AD)

Casema in gelijk gesteld inzake geschil met Gemeente Amstelveen

Inwoners van Amstelveen zullen vanaf 2008 een verhoging van het tarief voor het standaardpakket van Casema tegemoet kunnen zien. Dit is het resultaat van de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam in hoger beroep in het geschil tussen de gemeente Amstelveen en Casema – meldt de gemeente Amstelveen in haar persbericht. Inzet van het geding was de vraag of Casema vanaf 1 januari 2004 het tarief van het (analoge) standaardpakket had mogen verhogen. De gemeente meent dat er op dat moment onvoldoende marktwerking was op de kabelmarkt en dat er voor de consumenten nog onvoldoende te kiezen viel. Dat is ook nu nog actueel: zeer recent heeft de telecom toezichthouder OPTA nog een persbericht en marktbesluit doen uitgaan, waarin van aanmerkelijke marktmacht van Casema sprake is. Het hof is echter aan een oordeel hierover niet toegekomen en heeft de gemeente op formele gronden in het ongelijk gesteld. Casema is nu vrij om de tarieven te verhogen. Het uniforme standaardtarief van Casema van dit moment is € 15,90, terwijl het actuele Amstelveense tarief € 10,18 is. Inwoners dienen rekening te houden met een stijging van het tarief voor het (analoog) standaardpakket. Het is gezien het arrest geheel aan Casema om te bepalen in welke mate zij verhoogt en of zij dat in één keer of in stappen zal doen. De gemeente kan daar gezien de uitspraak geen rol meer in spelen. Belangrijk gevolg van de uitspraak is dat de gemeente schadeplichtig is aan Casema over de periode vanaf 1 april 2004 tot aan de datum arrest (29 november 2007). De inwoners van Amstelveen hebben ten opzichte van abonnees van Casema in andere gemeenten bijna zeven jaren lang een voordeel gehad. Casema wil dat de gemeente daar een vergoeding voor betaalt, althans voor de periode van 1 april 2004 tot 29 november 2007. De uitkomst van deze procedure is ongewis. De gemeente beraadt zich nog op verdere rechtsgang en laat zich daarover adviseren. Er is met Casema overleg geweest over oplossingen, maar dat heeft op dit moment (nog) niet tot een schikking geleid. Positief voor Amstelveen is dat in het arrest ook staat dat Casema onverkort moet garanderen dat zij het basispakket, 17 analoge kanalen en 32 radiokanalen, voor onbeperkte tijd aanbiedt, alleen te verhogen met de prijsindex. Het actuele tarief is op dit moment € 6,27 per maand. Het is echter niet uitgesloten dat in de toekomst het basispakket alsnog verdwijnt. Dit kan een gevolg zijn van het eindresultaat van een mogelijke schikking tussen de partijen. (via Amstelveenweb.com)

A-TiVi & TeVeSur stoppen doorgifte in Nederland

Met ingang van 1 februari stoppen de tv-zenders TeVeSur (Surinaams)en A-TiVi (Antilliaans) met het verspreiden van haar programma’s in Nederland. De zenders zijn momenteel te zien via een groot aantal digitale tv-pakketten van de kabelaars. De eigenaar van deze zenders heeft besloten de doorgifte in Nederland te staken. De kabelaars Casema en Multikabel staken de doorgifte van A-TiVi per woensdag 9 januari, wanneer de nieuwe indeling van het tv-digitale pakket ingaat.

UIT DE MEDIA:

** De Consumentenbond raadt mensen voorlopig af om een bestelling te doen bij het Almeerse bedrijf Tel Sell. Het bedrijf verkeert in financiële moeilijkheden. De belastingdienst is dinsdag bezig om de inventaris en een deel van de voorraad in kaart te brengen. Woensdag is er een kijkdag bij het bedrijf, en donderdag volgt de door de belastingdienst georganiseerde executieverkoop. Tel Sell hoopt daarna een doorstart te maken. (Omroep Flevoland)

** De Programmaraad Zoetermeer heeft eind 2007 aan Casema het radioadvies voor 2008 uitgebracht. Daarin wordt geadviseerd de Hindoestaanse zender Radio Amor FM in het zenderpakket op te nemen. Verder heeft de raad geadviseerd de zender TMF Radio niet langer door te geven. 

** De Programmaraad Hilversum (PH) heeft advies voor het radiopakket ingediend bij kabelaar UPC. In dit advies staat welke 40 radiozenders in de periode van 1 juli 2008 tot en met 30 juni 2009 op de Hilversumse kabel worden opgenomen. In dit advies is WDR4 weer opgenomen in het wettelijke basispakket. WDR 2 wordt niet langer geadviseerd door de PH. Ook VRT Radio 2 is opgenomen in het wettelijke basispakket. VRT Radio Klara is opgenomen in de aanvullende lijst. De Franse zender FiP neemt de plaats in van France Culture in het wettelijke basispakket.

** De financiële problemen bij Tel Sell in Almere hebben ook gevolgen voor Live Shop. Dit bedrijf is ook een 24-uurs shopping kanaal. Live Shop is in hetzelfde pand als Tel Sell gehuisvest waardoor beide bedrijven een aantal diensten kunnen delen, bijvoorbeeld op het gebied van de logistiek. Ook is Tel Sell voor 20% aandeelhouder van Live Shop. Woordvoerder Bert Holtkamp kan nog niet aangeven wat exact de consequenties zijn voor Live Shop. Overigens gaat er bij Live Shop sowieso een reorganisatie plaatsvinden. De analoge doorgifte van het 24 uurs-kanaal is te duur om te blijven bestaan. Momenteel onderzoekt het bedrijf of een gewijzigd zendermodel met internet en digitale tv haalbaar is. (oa. via Omroep Flevoland)

Tel Sell in financiële problemen

Het Almeerse bedrijf Tel Sell, marktleider in Nederland op het gebied van homeshopping op diverse televisiekanalen, internet, postorders en warenhuizen, verkeert in ernstige financiële problemen. Het bedrijf heeft een schuld aan de belastingdienst Randmeren. In opdracht van die dienst vindt komende donderdag een grote executoriale verkoop plaats. Een woordvoerder van de belastingdienst in Almere acht de kans bijzonder klein dat de veiling nog op het laatste moment wordt afgeblazen. ,,Tel Sell heeft zelf aangegeven dat ze de veiling liever door wil zetten om via de verkoop een faillissement te voorkomen.” Het zou echter zo kunnen zijn dat er nog andere schuldeisers zijn, die de veiling als de laatste druppel zien en alsnog een faillissement aanvragen. Het personeel van Tel Sell werd gisterochtend verrast door het nieuws van de executoriale verkoop. ,,We zijn nog niet geïnformeerd en hebben het ook in de krant gelezen”, aldus een medewerker van de telefooncentrale gisterochtend. (Gooi en Eemlander)

EO weer terug naar driekoppige directie

De Evangelische Omroep (EO) voert een forse wijziging in de bestuursstructuur door. Het huidige bestuur, met ds. Arie van der Veer als voorzitter, treedt in september af en maakt plaats voor een nieuwe Raad van Toezicht. Huidig directeur Henk Hagoort krijgt weer twee mededirectieleden. Hagoort deelde de wijzigingen in de organisatie vanmiddag mee tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst in Hilversum. Hij wilde niet aangeven wie deel zullen uitmaken van de nieuwe directie, omdat de nog samen te stellen Raad van Toezicht de drie directieleden zal moeten benoemen. Insiders geven aan dat naast Hagoort huidig manager van het cluster ‘omroep’ Arjan Lock en Jaap Kooij als financiële man zullen toetreden tot de directie. De EO wijzigt de organisatiestructuur met het oog op nieuwe eisen van de overheid ten aanzien van de aansturing van organisaties. In maart 2006 ging de omroep nog terug van drie directeuren -Ad de Boer, Andries Knevel en Henk Hagoort- naar één directeur. De Boer ging met pensioen, Knevel ging verder als presentator en Hagoort werd de nieuwe algemeen directeur. Hoewel ds. Van der Veer stopt als voorzitter van het nu negenkoppige bestuur, zal hij voor de omroep actief blijven als „televisiedominee”, zoals Hagoort hem vanmiddag typeerde. De omroep zal deze week via advertenties een nieuwe voorzitter en leden van de Raad van Toezicht werven. Deze raad zal uit vijf mensen gaan bestaan. Volgens ds. Van der Veer „zou het mooi zijn” als er één, hooguit twee leden van het huidige bestuur kunnen overstappen naar de nieuwe raad. De ledenraad van de EO zal dit voorjaar moeten instemmen met de nieuwe leden van de Raad van Toezicht.

UIT DE MEDIA:

** De storing bij Radio en TV Oost is verholpen. De regionale zender was maandagavond door blikseminslag een uur lang niet te ontvangen via de kabel, satelliet en digitenne. Radio Oost was wel via de ether te ontvangen. Rond acht uur sloeg de bliksem in de mast naast de studio in Hengelo, waardoor het signaal wegviel. De storing was rond 9 uur weer verholpen. (RTV Oost)

** In de studio van omroep Berkelland FM in Eibergen is zaterdagnacht geprobeerd brand te stichten. De schade bij de ingang werd zondagochtend ontdekt door vrijwilligers die naar de studio boven de bibliotheek wilden. De recherche onderzoekt sporen direct achter de deur en brievenbus van de studio. De sporen zijn aangetroffen in de ruimte direct achter de deur en brievenbus op de begane grond. In de studie zelf is geen schade. Politiewoordvoerder Bert Top bevestigt dat gistermorgen melding is gedaan van brandstichting. De gebeurtenis volgt in de nacht na de publicatie van het voornemen van het bestuur van de lokale omroep om de huur van de Eibergse studio op te zeggen. Overwogen wordt om terug te gaan naar één studio. De omroep heeft nu studio’s in Borculo en in Eibergen. (Gelderlander)

** Creatief producent Michiel Praal heeft per 1 januari 2008 IDTV verlaten na een dienstverband van 9 jaar. Praal was een van de leden van het management team van IDTV en gaf ook leiding aan de afdeling Infotainment. Hij heeft zich gevestigd als zelfstandig creative consultant en zijn bedrijf is ondergebracht bij Pia Media in Eemnes. Praal bedacht en produceerde bij IDTV tv-formats als Het Beste Idee van Nederland (Veronica/SBS6), Het Nationale Verkeersexamen (SBS6), De Vakantierechter (NCRV), de Nationale Eurometer (Max)en De Rijdende Rechter Quiz (NCRV). (adformatie)

** Humax introduceert twee LCD TV’s voorzien van gecertificeerde geïntegreerde digitale kabeldecoder en geïntegreerde digitale harddiskrecorder. De TV’s zijn geschikt voor ontvangst van de zenderpakketten van onder meer @Home, Casema, Multikabel, CAIW, Delta en Kabelnoord, zo schrijt IT-distributeur Copaco. De Humax LGB-23DC/NLS1 beschikt verder over de gebruikelijk conventionele analoge ontvangstmogelijkheid. Met de integratie van LCD TV en digitale set-top box/digitale harddisk recorder zegt Humax in te spelen op de wens van consumenten. Consumenten willen op hun breedbeeld-TV beelden in digitale kwaliteit zonder last te hebben van losse decoders of extra afstandsbedieningen. Humax is de op drie na grootste set-top box fabrikant ter wereld. (NL-Kabel)

** Het KRO-programma Boer Zoekt Vrouw heeft afgelopen zondagavond de hoogste kijkcijfers ooit gehaald. Ruim 3,4 miljoen kijkers stemden af op Nederland 1 voor de vierde aflevering van het datingprogramma. Een zegsvrouw van de KRO noemt de resultaten ‘waanzinnig’.

** RTV Oost wil de rechten hebben van wedstrijden van topamateurclubs. De KNVB wil een nieuwe klasse instellen van topamateurclubs, vlak onder de eerste divisie.Als RTV Oost de uitzendrechten krijgt, wil het wekelijks één wedstrijd live op TV uitzenden. RTV Oost wil het kopen van de uitzendrechten het liefst doen in samenwerking met andere regionale omroepen. In zijn nieuwjaartoespraak riep directeur Everts op tot een hechtere samenwerking tussen de regionale omroepen, zo hecht dat er zelfs sprake zou kunnen zijn van een landelijke regionale omroep. (RTV Oost)

** RTL 7 wil een agrarische variant maken op het aloude tv-succes De sterkste man van Nederland. Potige boerenjongens kunnen straks de onderlinge krachten meten in de tv-serie De sterkste boer van Nederland. Met een beetje fantasie zou je daarbij kunnen denken aan onderdelen als trekker trekken, koetje tillen, melkbus liften, boerin heffen en gier kruien. Suggesties zijn natuurlijk altijd welkom bij de typische mannenzender van RTL. (Telegraaf)

Woningcorporaties nemen maatregelen tegen schotelantennes

Woningcorporaties in Amsterdam nemen steeds vaker maatregelen tegen schotelantennes. Zo kreeg Het Oosten in Amsterdam sommige huurders met een douceurtje zo ver dat zij hun schotels verwijderden. Ymere verbiedt schotels op sommige nieuwbouwcomplexen. Nu via breedbandinternet, digitale televisie en glasvezel steeds meer buitenlandse zenders te ontvangen zijn, vinden corporaties het tijd om de teugels aan te halen en schotelantennes te verwijderen. De schotels ontsieren niet alleen de gevels en doen afbreuk aan het imago van de buurt. Ze maken ook het onderhoud en ramen wassen lastig en ze kunnen bij verkeerde bevestiging gevaar voor mensen op straat opleveren. Huurders krijgen bij het tekenen van hun huurcontract meestal een folder in handen gedrukt waarin staat dat schotels alleen na uitdrukkelijke toestemming van de corporatie zijn toegestaan. Plaatsing aan de voorgevel is bij alle verhuurders uit den boze. De Alliantie eist bovendien dat schotels aan de achterkant vanaf de openbare weg niet zichtbaar zijn. Ook worden nieuwe complexen vaker opgeleverd met een gemeenschappelijke schotel op het dak. Ymere staat schotels sinds twee jaar slechts in beperkte mate toe, en nooit aan de voorgevel. Bij verscheidene blokken woningen die de laatste tijd zijn opgeleverd, zijn schotels zelfs geheel verboden. Bewoners kunnen daar voor 7,5 euro per maand gebruikmaken van de gemeenschappelijke schotels op het dak. Rayonmanager Ellen Ros zegt nog niet meegemaakt te hebben dat iemand toch een eigen schotel ophing. De investering van enkele tienduizenden euro’s per blok woningen – voor de schotels en de kabels naar de woningen – verdient de corporatie niet terug. ”Omwille van de leefbaarheid doen we het toch. Die investering is het ons wel waard,” zegt Ros. Ook Het Oosten probeert van schotels af te komen. Heel lang is plaatsing aan de voorgevel gedoogd, omdat de corporatie huurders het recht op vrije nieuwsgaring niet wilde ontzeggen. Angelique Josefa van Het Oosten merkt dat de tijd rijp is voor maatregelen: ”In Osdorp hadden we laatst een nieuwbouwproject met voornamelijk allochtone kopers en huurders. De kopers baalden van de schotels die de mensen in de sociale huurwoningen hadden opgehangen. ‘Wij zijn niet voor niets vertrokken uit Geuzenveld,’ zeiden ze.” (Parool)

Zesko komt mogelijk met basisbijdrage voor smartcards digitale tv

Zesko Holding (Casema, Multikabel & @Home) voert mogelijk een verkapte prijsverhoging in per april aankomende voor digitale kabeltelevisiekijkers door periodieke kosten voor gebruik van de smartcards in te voeren. Dit blijkt uit informatie van een deze week verzonden brief aan Multikabel- abonnees van de product manager televisie, Yoram Levi. Levi schreef daarin dat ‘het Digitaal Basis Pakket per 1 januari 2008 kom te vervallen en medio 2008 wordt vervangen door een basisbijdrage voor de smartcard’. Zonder gebruik van smartcards krijgt men bij de grootste kabelexploitant van Nederland via digitale kabelontvangers geen beeld. Zesko-woordvoerder Gradus Vos zei tegenover Dutchmedia geen commentaar te kunnen geven hierover omdat deze niet op de hoogte is gesteld van de details. De Multikabel-helpdesk vertelde DutchMedia desgevraagd dat het nieuwe systeem in april zal ingaan. Daarbij zal de jaarprijs voor de eerste smartcard 15 euro worden, de tweede smartcard 10 euro en de derde 7,50 euro. Het bedrag geldt voor alle digitale abonnees. De helpdesk stelde hierover veel vragen te verkrijgen, maar dat verdere opheldering vanuit het bedrijf niet gegeven is. Multikabel kende tot voor kort een bijdrage van 1,95 euro per maand voor het digitale basispakket. Met de harmonisering van het aanbod van de drie Zesko-bedrijven is deze bijdrage komen te vervallen. 

UIT DE MEDIA:

** Op maandag 7 januari om 18.00 uur gaat de Amsterdamse tv-zender AT5 over op het beeldformaat 16: 9. Dit betekent dat alle uitzendingen vanaf dat moment worden uitgezonden in breedbeeld. De beeldverhouding, of aspectratio, van de uitzendingen van AT5 was tot op heden 4:3. Dit is de verhouding van een traditioneel televisiebeeld. De nieuwe verhouding van 16: 9 is bedoeld voor breedbeeldtelevisies. (AT5)

** Sinds enkele dagen zijn er testuitzendingen te horen van de commerciële radiozender HotRadio Plus via de middengolffrequentie 1332 kHz. De uitzendingen zijn te horen in de regio Utrecht. HotRadio Plus verkreeg in 2003 bij de frequentieveiling de middengolffrequentie op 1332 kHz. Tot op heden hadden er geen uitzendingen plaatsgevonden via deze frequentie. Middels deze uitzendingen wil HotRadio Plus voorkomen dat de uitzendlicentie voor deze frequentie wordt ingetrokken. 

** De lokale Omroep Groesbeek heeft onlangs een steunzender in gebruik genomen. Voor omgeving van Berg en Dal is de frequentie 105.1 MHz in gebruik genomen. De hoofdfrequentie van Omroep Groesbeek blijft 90.6 MHz.

** Meer dan 10 miljoen Nederlanders hebben de actie Serious Request van 3FM gevolgd. Zij deden dit via radio, tv en internet. Drie dj’s van de radiozender lieten zich de week voor kerst opsluiten in een Glazen Huis om geld op te halen voor het Rode Kruis. Maar liefst 81 procent van de Nederlanders was op de hoogte van de actie, zo meldde de radiozender vrijdag op basis van een onderzoek van NPO Kijk- en Luisteronderzoek. Met de actie is 5,2 miljoen euro opgehaald, dat geld gaat het Rode Kruis besteden aan schoon drinkwater overal ter wereld. (ANP/AD)

** Een recordaantal van 10,1 miljoen mensen heeft het afgelopen jaar afgestemd op de Top 2000. Zij deden dat via de traditionele radio-uitzendingen op Radio 2 maar ook op tv of via internet. Vorig jaar stemden 9,6 miljoen mensen af op het radio-evenement via diverse kanalen. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Radio Call, dat het onderzoek in opdracht van NPO Kijk- en Luisteronderzoek uitvoerde. Luisteraars konden stemmen op hun favoriete platen aller tijden. Tussen kerst en oud en nieuw werd op de radiozender afgeteld van nummer 2000 tot en met nummer één. Vlak voor de jaarwisseling was de populairste plaat, Queen met Bohemian Rhapsody, te horen. (ANP/AD)

** Met ingang van 2 januari is het Thema-pakket van Canal Digitaal op ASTRA 23,5 uitgebreid met de nieuwe zender MGM Channel. MGM vervangt E! Entertainment dat op proef was te zien via het Thema-pakket van Canal Digitaal. CarChannel de hele maand januari te zien op het etalagekanaal van het Thema-pakket. (Canal Digitaal)

** Kabelaar Casema (onderdeel van de Zesko groep) past per 9 januari haar digitale tv-pakket aan. Het aanbod wordt hiermee gelijkgetrokken met kabelaar @Home (ook onderdeel van de Zesko groep). De abonnees van Casema Digitale Televisie zijn middels een brochure op de hoogte gesteld van de veranderingen. In het kort gaat om de volgende aanpassingen: Het basispaket voor Digitale Televisie wordt per 9 januari uitgebreid van 52 naar 56 zenders. Het Digitaal Pluspakket wordt uitgebreid van 42 naar 64 zenders. Het Indonesisch pakket (Garuda TV) gaat per 9 januari op in het Digitaal Pluspakket. Ook Zesko-kabelaar Multikabel past per 9 januari haar digitale aanbod aan zodat voor alle Zesko-kabelaars het zelfde digitale pakket wordt aangeboden.

** Het afgelasten van de Dakar Rally wordt gesteund door RTL7, de tv-zender die de woestijnrally in Nederland op de buis zou brengen. Dat liet een RTL-woordvoerster vrijdag weten. Het sportevenement gaat niet door om veiligheidsredenen. De Franse autoriteiten hebben de organisatie afgeraden door Mauritanië te reizen na de moord op Franse toeristen eind december. Negen etappes zouden door dit land gaan. ,,Dit is een situatie van overmacht”, aldus de zegsvrouw. ,,Wij zouden er zelf ook een cameraploeg hebben rondlopen, dus als het niet veilig is, moeten we dat niet doen. Daarom staan we achter de beslissing.” De eerste uitzending van het autospektakel zou zaterdagavond zijn. RTL7 zoekt naarstig naar vervangende programmering voor de komende twee weken. (BNR)

** Twaalf piratenzenders in het noordoosten van Nederland zijn tijdens de feestdagen gedwongen te stoppen met uitzenden. In totaal deelde het Agentschap Telecom twintig voorwaardelijke boetes uit. Van de zondag voor kerst tot de jaarwisseling controleerde het agentschap op illegale radiozenders. “Sommige zenders storen op legale omroepen die betaald hebben voor een etherfrequentie”, zegt een woordvoerder van het agentschap vrijdag. “Ook kunnen cv-ketels uit slaan en kan bijvoorbeeld het vliegverkeer hinder ondervinden” Zenders als Het Kersttrio Twente, Friese Piraten Combinatie en Drachter Piraten Trio zonden tijdens de feestdagen marathonuitzendingen uit. Zij kregen net als negen andere piratenzenders een voorwaardelijke boete van 4500 euro. Toch werden daarna nog acht overtredingen begaan. Omdat de zenders dat vanaf andere locaties deden, werden de voorwaardelijke boetes niet verzilverd, maar gaf het agentschap nieuwe voorwaardelijke boetes. Deze blijven volgens de woordvoerder jaren geldig. (Novum via Dag.nl)

** Nederland kan zich niet vinden in Brusselse voorstellen om de telecomsector verder open te breken via onder andere een Europese toezichthouder. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken zet zijn bezwaren op een rijtje in een brief aan de Tweede Kamer. De gewraakte voorstellen komen uit de koker van EU-commissaris Viviane Reding. Zij bediende afgelopen zomer de consument door – met steun van EU-landen en het Europarlement – goedkoper bellen in het buitenland af te dwingen. Maar de Luxemburgse gaat Heemskerk nu te ver. Hij tekende in een brief al in november met enkele andere (grote) lidstaten zoals Duitsland, Spanje en Polen, protest aan tegen een grotere greep van ‘Brussel’ op de sector. (ANP/AG)

Sneller Radio 1 Journaal in de ochtend

De doordeweekse ochtenduitzending van het NOS Radio 1 Journaal gaat luisteraars vaker bijpraten over het nieuws. De hoogtepunten van het nieuws komen vanaf maandag tussen 7 en 9 uur elk kwartier langs, maakte de NOS donderdag bekend. Ook krijgen luisteraars elk kwartier verkeersinformatie voorgeschoteld. De nieuwsblokken moeten flitsender worden door een grotere verscheidenheid aan onderwerpen. De presentator schakelt zoveel mogelijk door naar verslaggevers op nieuwslocaties. Door het vernieuwen van het ochtendjournaal op Radio 1 kan de NOS meer concurreren met BNR Nieuwsradio. (ANP)

UIT DE MEDIA:

** Er komt een vervolg op het RTL 4-programma The Singing Bee. Op oudejaarsavond was de eerste aflevering te zien onder de naam: Oudejaarsloterij Singing Bee. In maart keert de show terug met acht nieuwe afleveringen. De presentatie is in handen van Gordon. (AD)

** De printversie van reclamevakblad ReclameWeek (RW) gaat per direct door als maandblad en wordt geïntegreerd in zusteruitgave iM. RW Online wordt nu het dagelijkse gezicht, iM wordt met de toevoeging van ReclameWeek dubbeldik. Reclamevakblad ReclameWeek (een uitgave van Springer Uitgeverij) heeft als weekblad zo’n 14 jaar bestaan. (Adformatie)

** Dennis Landman (40) is per 1 maart de nieuwe salesdirecteur van Sky Radio Group. Landman volgt hiermee de naar Google vertrekkende Mark Berendsen op. Hij treedt ook toe tot de directie. Landman wordt eindverantwoordelijk voor alle sales van Sky Radio 101 FM, Radio Veronica, Classic FM en TMF Radio voor zowel radio als online. Landman is al zeven jaar werkzaam bij Sky Radio, momenteel als salesmanager voor Sky Radio en Classic FM. Jacco Hornes neemt deze functie per maart over. Verder maakt Sky Radio Group bekend dat het start met het nieuwe internetradiostation The Valentine Station. Op de zender zijn non-stop lovesongs te beluisteren. (Adformatie)

** Piet Paulusma is vanaf vandaag iedere werkdag te horen op Radio 10 Gold. Hij brengt drie keer per dag een uitgebreid weerbericht met een vooruitblik op de komende dagen. Piets weerbericht is ook te lezen op de website van Radio 10 Gold. In december 2006 moest weerman Jan Visser nog verplicht weg bij Radio 10 Gold vanwege bezuinigingen.

** De VPRO website 3voor12 is in 2007 9,9 miljoen keer bezocht. Daarmee is 3voor12.nl naar eigen zeggen de populairste plek voor liefhebbers van popmuziek. Dat maakte de website woensdag bekend. Het aantal bezoekers steeg afgelopen jaar met 1,5 miljoen in vergelijking met 2006. Populaire onderwerpen op de site waren onder meer dj’s Dave Clarke en Laidback Luke en artiesten Daft Punk, Editors, Within Temptation en de Jeugd van Tegenwoordig. Daarnaast zorgden de festivals Pinkpop, Lowlands, Awakenings en London Calling voor een grote toeloop van bezoekers. (ANP)

Nederlanders kijken minder televisie in 2007

Nederlanders hebben in 2007 gemiddeld drie uur en zes minuten per dag voor de televisie doorgebracht. Dat is ruim tien minuten minder dan in 2006, meldde de Stichting Kijk Onderzoek (SKO) dinsdag. Volgens de stichting is de daling het gevolg van een veranderende bevolkingssamenstelling en een aantal warme maanden in 2007. Het marktaandeel in de avond van de Publieke Omroep daalde vorig jaar van 34 naar 33,2 procent. SBS steeg van 20,5 naar 21,9 procent en RTL Nederland steeg van 25,9 naar 26,3 procent. Nederland 1 blijft de grote favoriet bij tv-kijkend Nederland. Zowel gedurende de dag (17,8 procent) als de avond (19 procent) haalde de zender het hoogste marktaandeel. 

Dirk van Egmond (54) overleden

Dirk van Egmond, eindredacteur van het KRO-programma DingenDieGebeuren, is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. Hij was 54 jaar. Dat heeft een woordvoerster van de omroep dinsdagmiddag laten weten. Van Egmond begon zijn journalistieke loopbaan in 1976 bij Veronica (Nieuwsradio) en had daarna verschillende journalistieke functies bij achtereenvolgens TROS, RTL Veronique, AVRO en Omroep Flevoland. Sinds 2001 werkte hij voor de KRO. Dirk van Egmond bezweek aan de gevolgen van een bacteriële infectie. De KRO noemt hem ,,een zeer gewaardeerd, gerespecteerd en ervaren collega en bovenal een vriendelijk en warm mens.” (ANP/Planet)

Paul de Leeuw trekt meeste kijkers op oudejaarsavond

Paul de Leeuw heeft tijdens de jaarwisseling de slag om de kijkcijfers gewonnen. De presentator wist met zijn show ‘Mooi weer in 2008 De Leeuw’ op Nederland 1 ruim 2,2 miljoen kijkers te trekken, dat daarmee het best bekeken programma van oudejaarsavond was. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. Ook Jan-Jaap van der Wal deed het goed. Zijn oudejaarsconference, ook op Nederland 1, trok ruim twee miljoen kijkers en belandde na Paul de Leeuw op de tweede plaats van best bekeken programma’s van 31 december. De Top 2000 A Go Go, dat werd gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk op Nederland 3, wist ruim een miljoen kijkers te boeien. Gordon trok met de Oudejaarsloterij Singing Bee op RTL 4 858 duizend kijkers. De show werd voorafgegaan door de André van Duin Show, die ruim een miljoen ijkers trok. De registratie van de Stout en Nieuw-concerten van Gerard Joling op SBS 6 trok 416 duizend kijkers. Guido Weijers hield met zijn oudejaarsconference op SBS 6 973 duizend kijkers aan de buis gekluisterd en verloor daarmee de strijd om de kijkcijfers van collega-cabaretier Jan-Jaap van der Wal. (Novum)