Media kort: januari 2009

Luistercijfers: Radio 2 doet goede zaken met Top 2000

Radio 2 was dankzij de altijd populaire Top 2000 in de maanden november-december bijna even groot als de zenders van ORN in marktaandeel. Dat blijkt uit het CLO van Intomart-GfK. Radio 2 kwam uit op 12,4 pct, een stijging van maar liefst 2,7 pct. De ORN-zenders moesten terug van 13,2 naar 12,6 pct. Radio 538 daalde in aandeel van 11,2 naar 10,0 pct, Sky Radio scoorde met zijn kersthits: van 8,9 naar 9,7 pct. Alle marktaandelen:


okt/nov(in%) nov/dec(in%)
01	Radio 2	9.7	12.4
02	Radio 538	11.2	10.0
03	Sky Radio	8.9	9.7
04	Radio 3FM	8.0	8.0
05	Q-Music	6.7	6.8
06	Radio 1	6.9	6.5
07	Radio Veronica	6.1	5.7
08	Radio5	2.8	2.8
--	Radio 10 Gold	2.8	2.8
10	100 % NL	2.6	2.7
11	Arrow Classic Rock Radio	2.8	2.5
12	ClassicFM	2.3	2.3
13	Radio 4	1.9	1.9
14	SlamFM	2.0	1.7
15	Arrow Jazz FM	0.8	0.7
--	BNR Nieuwsradio	0.8	0.7
17	CAZ!	0.5	0.4
--	TMF Radio	0.5	0.4
19	KinkFM	0.2	0.2
--	Radio 6	0.2	0.2
==	Regio Radio	13.2	12.6
==	Regionale Commercieel Radio	3.7	3.4
==	Overige	5.6	5.6

UIT DE MEDIA:

** Radiopiratenzender Impreza / Mancona uit Lichtenvoorde en omgeving is vrijdagmiddag tijdens een marathonuizending uit de lucht gehaald. De politie nam de zender en versterker in beslag. De piratenzender beschikte over een 70 meter hoge zendmast, naast een als café ingerichte schuur in Vragender. Daar waren op het moment van de uitzending vrijdagmiddag twintig personen aanwezig. De burgemeester van de gemeente Berkelland eist dat de eigenaar nieuwe overtredingen voorkomt. Daartoe kan hij eventueel een dwangsom opleggen. (via RTV Gelderland)

** Om twaalf uur precies is zaterdagmiddag de lokale zender van Haren met een live uitzending de lucht ingegaan. Burgemeester Boumans gaf het startsein voor Haren FM. Het nieuwe station is vanaf zaterdag te ontvangen op 107.0 FM en via de website. Er wordt een aantal uren per week uitgezonden vanuit de studio aan de Dilgtweg in Haren. Buiten die uren wordt het radiosignaal van RTV Noord doorgegeven. (RTV noord)

** Canal Digitaal schrapt per 4 februari vrij onverwacht met het aanbieden van MTV Hits. Deze zender die via de Astra1 wordt aangeboden is onderdeel van het aanbod van themazenders die MTV Networks Europe vanuit Londen maakt. In de loop van februari zal Canal Digitaal als eerste Nederlandse operator MTVNHD gaan aanbieden. MTVNHD is een pan-Europese zender van MTV Networks Europe die programma’s van MTV, VH1 en Nickelodeon in Hoge Definitie uitzendt. (via Dutchmedia Weblog)

** TV5Monde, de Franstalige internationale zender zal waarschijnlijk bij kabelaar Ziggo over enige maanden alleen digitaal te zien zijn. Ziggo is met 3,2 miljoen kabelhuishoudens de grootste kabelaar van Nederland. Therese Flemminks, woordvoerster van Ziggo bevestigt dat het kabelbedrijf in overleg is met TV5Monde over het beëindigen van analoge distributie in haar verpresidingsgebied gebied ten faveure van digitale distributie. Ziggo heeft eerder soortgelijke afspraken met zenders als het Britse BBC World News en het Frans/Duitse ARTE gemaakt.

** Vanaf dinsdag 10 februari is Cartoon Network te zien via Digitenne van KPN. Cartoon Network is dagelijkse te zien van 06.00 tot 18.00 uur op kanaal 25 en vervangt Nostalgienet, de zender die tijdelijke uitgezonden werd.

** Mobiele telefonieprovider T-Mobile heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar 18.000 klanten verloren. In het laatste kwart van 2008 verlieten 81.000 klanten het bedrijf, tegenover een aanwas van 63.000. Dit meldt moederbedrijf Deutsche Telekom in een cijferoverzicht in aanloop naar de jaarcijfers van Europa’s grootste telecomconcern.

** Novum Nieuws heeft twee redacteuren ontslagen en tijdelijke contracten van een onbekend aantal journalisten wordt niet verlengd. Het persbureau heeft een Haagse verslaggever en een entertainmentredacteur ontslagen. De inkrimping is vooral het gevolg van het wegvallen van DAG, de gratis PCM-krant die recent werd opgeheven. “Maar het heeft ook te maken met de algehele malaise in de mediasector, waardoor het persbureau minder werk heeft”, aldus Hoofdredacteur Mark Intres. Novum verwacht dat het bij deze ingrepen kan blijven. (De Journalist)

** DJ Erik de Zwart is vanaf zondag 8 februari 2009 ook op zondagmiddag te horen met het ‘Top 40 Hitdossier’ bij Veronica radio. Daardoor is de radiolegende nu elk weekend horizontaal te beluisteren tussen 15.00 en 18.00 uur. Erik de Zwart is daarnaast ook al ruim een half jaar de station voice van het landelijke commerciële radiostation.

** De op 20 december gelanceerde satelliet Eutelsat W2M heeft technische problemen. Dit heeft Eutelsat gisteren bekend gemaakt. De problemen traden op tijdens het verplaatsen van de sateliet naar de eindbestemming op 16 graden oost.

** Een verslaggever van RTV Oost is donderdagavond bedreigd toen hij verslag deed van een brand in een caravanstalling in Zwolle. De verslaggever liep het terrein op en werd tegen gehouden door een familielid van de eigenaar. De man vernielde de mobiele telefoon van de verslaggever waardoor zijn live-verslag abrupt werd afgebroken. (RTV Oost)

** De VRT werkt aan een nieuwe politiereeks met als werktitel “Wolven”. De reeks gaat over het reilen en zeilen van de cel fraudebestrijding van de gerechtelijke politie en speelt zich af in Antwerpen. Voorlopig zit het project nog in een voorbereidende fase en wordt de cast samengesteld. De opnames van de 13-delige reeks starten dit voorjaar. (VRT)

** De gratis krant Metro stopt vrijdag met zijn edities in Spanje. De Spaanse Metro kampt met onhoudbare verliezen door dalende advertentie-inkomsten, felle binnenlandse concurrentie en de wereldwijde economische crisis. Dat maakte de Zweedse Metro-groep donderdag bekend. Metro groeide na de lancering in 001 tot het op vier na meestgelezen dagblad in Spanje met 1,8 miljoen lezers. Het einde betekent een verlies van 5 tot 6 miljoen euro na een investering van ruim 25 miljoen. Metro verschijnt in zeventien landen. (ANP)

** Roland Snoeijer (37) wordt per 1 maart 2009 de nieuwe Programma Directeur van 100% NL. Hij volgt Ron Sterrenburg op, die stopt met zijn werkzaamheden bij 100% NL. Op dit moment is Roland Snoeijer werkzaam bij Radio 10 Gold als Program Manager. Jean Kiekebosch volgt hem op bij Radio 10 Gold. Eerder werkte Snoeijer in soortgelijke functies met Radio 10 Gold en RTL FM. Ook was hij werkzaam voor onder meer Veronica en de AVRO. 

** Vanaf dinsdag 3 februari is de commerciële radiozender 100%NL ook te horen via de analoge kabel in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar en Zoetermeer. Kabelaar Ziggo vervangt op verzoek van de diverse programmaraden Juize FM door 100 %NL. Vanaf 3 februari is 100%NL in Den Haag te ontvangen op 98,0 MHz, in Zoetermeer op 95,9 MHz en in Leidschendam-Voorburg, Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar op 106,8 MHz. De frequetie van Juize FM is beschikbaar gekomen doordat deze zender is gestopt met haar verspreiding via de analoge kabel.

** Annechien Steenhuizen gaat als presentator het team versterken van het NOS Journaal op 3. Zij wordt daarmee één van de drie vaste presentatoren van het speciaal voor Nederland 3 gemaakte NOS Journaal. Annechien neemt de plaats in van Margriet Wesselink, die onlangs bij de NOS vertrok. Steenhuizen treedt op 1 februari in dienst en zal vanaf maart gaan presenteren.

** Bij de woensdagavond uitgezonden Nationale IQ Test is een verkeerde normeringstabel gebruikt voor het berekenen van de score van de kijkers die meededen met pen en papier, via sms of via (mobiel) internet. Daardoor hebben de deelnemers een te hoge score gecommuniceerd gekregen, maakte BNN donderdag bekend. In werkelijkheid zijn de kijkers van de IQ Test minder slim dan ze dachten. In de televisiestudio is wel de correcte tabel gebruikt. ‘De scores van de publieksvakken en de BN’ers zijn dus juist’, aldus de omroep. (ANP)

** Het maandelijkse magazine M van NRC Handelsblad houdt na tien jaar definitief op te bestaan. Op 4 april verschijnt het laatste nummer, meldt NRC Media, het bedrijf van de krant, aan adverteerders. Een week later verschijnt de eerste nieuwe wekelijkse bijlage, met de werktitel NRC Magazine. Dat ‘nieuwsmagazine’ combineert elementen van M en het zaterdagkatern Zaterdag & cetera. Over het einde van het prestigieuze maandblad werd al g especuleerd. NRC-hoofdredacteur Birgit Donker liet in november in de Volkskrant al weten dat de toekomst van M onzeker was omdat het maken van het tijdschrift te duur was geworden en er te weinig inkomsten uit advertenties tegenover stonden. Donker liet toen weten M alleen te stoppen als het in een andere vorm door kon gaan. ‘Het belangrijkste is dat de kwaliteitsjournalistiek zoals we die in het maandblad bedrijven, elders in de krant kan worden behouden.’

UIT DE MEDIA:

** Nicolas Ruis gaat samen met Edvard Niessing het nieuws presenteren voor omroep MAX. In het programma Tijd voor Max komt er een nieuwsblok, dat gevuld wordt door Nicolas en Edvard. Edvard is blij dat hij weer op de televisie is, al beviel zijn loopbaan als trambestuurder hem ook prima. (Telegraaf)

** Talpa Content, het tv-productiebedrijf van John de Mol, heeft een programma-idee verkocht aan de grote Amerikaanse zender ABC. Het gaat om de nieuwe realityshow Dating in the Dark, meldde een Talpa-woordvoerder woensdag. Die nieuwe show is in Nederland vanaf maart als Daten in het donker ook op RTL5 te zien. In zijn Endemol-tijd verkocht De Mol vaker programma-ideeën aan grote partijen in de Amerikaanse markt, zoals de hit Big Brother, Fear Factor en Deal Or No Deal. Met het huidige Talpa is het de eerste grote deal die hij met een belangrijke Amerikaanse zender heeft gesloten. 

** Tina Nijkamp, programmaleider van SBS6, is door mediavakblad Broadcast Magazine uitgeroepen tot Omroepvrouw van het Jaar 2008. Dat maakte de redactie van het tijdschrift woensdag op een bijeenkomst in Bussum bekend. De journalisten kozen voor de 36-jarige Nijkamp, omdat ,,SBS6 in 2008 onder haar supervisie, en tegen de verwachting van menigeen in, definitief is uitgegroeid tot een volwassen tv-zender”. De verkiezing van Omroepman/-vrouw van het Jaar beleefde woensdag haar achttiende editie. In de geschiedenis van de prijs is Nijkamp de tweede vrouw die met de titel is onderscheiden. Zij ontving de bijbehorende prijs (een holografisch kunstwerk) uit handen van Ton F. van Dijk, de Omroepman van het Jaar 2007. 

** Sport1.2 zal vermoedelijk morgen bij Canal Digitaal beschikbaar komen. Dit blijkt uit welingelichte kringen. ChelloMedia (eigenaar van Sport1) zegt desgevraagd dat Canal Digitaal snel met een persbericht zal komen. Canal Digitaal wilde niet reageren. Het kanaal dat op 29 augustus 2008 gelanceerd werd, was tot nu toe niet op satelliet beschikbaar. Sport1.2 zal op de Astra 23,5 Oost beschikbaar komen, in feite in kanaaldeling met Eredivisie Live 2. Als er Eredvisie Voetbal-uitzendingen zijn op het tweede kanaal, zal Sport1.2 niet te zien zijn. Sport1.2 is als volwaardig kanaal gepositioneerd, naast het hoofdkanaal Sport1 

UIT DE MEDIA:

** Hoofdredacteur Leo Hauben van L1 mag voorlopig blijven. De Raad van Commissarissen heeft ‘de mening over Hauben opgeschort’ stelt voorzitter Jan Simons. Begin vorige maand eisten de Commissarissen het vertrek van Hauben. Volgens bronnen binnen L1 kon directeur Stevens het niet verdragen dat Hauben buiten hem om gesprekken voerde over samenwerking met de Belgische uitgever Concentra, sinds kort eigenaar van concurrent TV Limburg. (Limburger)

** De NOS piekert er niet over om de radiogelukwens en het Wilhelmus op 31 januari voor koningin Beatrix weer in te voeren. De Bond van Oranjeverenigingen had hierom gevraagd. In 2000 stopte de NOS abrupt met de traditie. „De Koningin heeft bij haar aantreden zelf aangegeven haar verjaardag op 30 april te vieren. De NOS besteedt daarom uitvoerig aandacht aan Koninginnedag en dat vinden wij voldoende”, aldus NOS-directeur Jan de Jong. „Alleen bij kroonjaren of andere speciale gebeurtenissen doen wij op 31 januari iets extra’s.” (Telegraaf)

** 3FM-dj Giel Beelen heeft vermomd meegedaan aan de audities van X-Factor. “Ik kan het nu wel vertellen”, aldus Giel in De Wereld Draait Door. “Ik heb undercover meegedaan aan X-Factor.” Op de vraag van Matthijs van Nieuwkerk hoe ver de presentator is gekomen antwoordt hij lachend: “Wat denk je zelf?? Ik wilde gewoon weten hoe ver ik kon komen.” Naar eigen zeggen is Giel aanstaande vrijdag op televisie terug te zien in de talentenjacht.

** De journalisten van het Franstalige weekblad Le Vif/L’Express gaan morgen weer aan de slag. De journalisten waren bijna een week in staking na het ontslag van drie collega’s en hoofdredactrice Dorothée Klein. De redactie haalde haar slag niet thuis. De directie weigerde om de ontslagen journalisten weer in dienst te nemen. Ze beloofde nu wel “zeer behoorlijke” vertrekvoorweerden. De directie bracht een nummer op de markt zonder de inbreng van de stakende journalisten. “Een gevaarlijk precedent”, vindt de redactie. Le Vif/L’Express is de tegenhanger van het Vlaamse blad Knack en eigendom van Roularta. (VRT)

** De publieke omroep LLiNK gaat tot 1 april een grote reclamecampagne voeren bij tv-zender Het Gesprek. De groenste omroep LLiNK moet voor 1 april nog bijna 40.000 leden werven om niet uit het publieke bestel te verdwijnen. De reclamecampagne zal bijdragen aan het behalen van de benodigde 150.000 leden. Ruud Hendriks, algemeen directeur van Het Gesprek: “Wij zijn erg blij met het vertrouwen dat LLiNK op deze wijze in ons uitspreekt. Het is een teken des tijds dat LLiNK als publieke omroep geen moeite heeft om een commerciële concurrent in te zetten voor haar campagne. Wij hopen op onze beurt natuurlijk dat LLiNK het gaat halen. Hoe meer kwaliteits-tv er in ons land is, hoe beter.” (Persbericht)

** NOS-verslaggever Chris Ostendorf verruilt de Haagse voor de Europese politiek. Hij gaat per 1 februari aan de slag als multimediaal correspondent met als eerste aandachtsgebied Europa. Ostendorf gaat in zijn nieuwe functie deel uitmaken van het NOS-bureau Brussel. Chris Ostendorf (39), van huis uit politicoloog, werkt sinds 1998 bij de NOS. De eerste drie jaar was hij redacteur/verslaggever bij NOS Den Haag Vandaag. In 2002 stapte hij als politiek verslaggever over naar het NOS Journaal. Aanvankelijk hield hij zich daar bezig met de thema’s veiligheid en het asiel- en integratiebeleid. Zijn huidige aandachtsgebieden zijn buitenlandse zaken, defensie en Europa. Daardoor is Ostendorf al goed ingevoerd in de Europese politiek, wat hem goed van pas komt in zijn nieuwe functie. (Persbericht)

** De Tros heeft een boete van 35.000 euro opgelegd gekregen van het Commissariaat voor de Media (CvdM). Volgens DutchMedia maakt de omroepvereniging zich schuldig aan het verbod om zich dienstbaar te maken aan winst door derden. In november en december 2007 bood de Tros een een cruise-reis aan naar Mexico en Florida voor “Alle fans aan dek”, georganiseerd door Van der Valk Vakanties. Volgens het CvdM was de Tros afhankelijk van de verkoop van de reis door Van der Valk om opnames te kunnen maken, waarmee in feite de cruisereis het middelpunt van de activiteiten was, in plaats van een registratie van een tv-uitzending. (adformatie)

** Koninklijke KPN NV heeft haar jaarcijfers 2008 bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat het telecombedrijf in totaal 775.000 televisieklanten had op 31 december jl. Dit waren er één jaar eerder nog 497.000. In het vierde kwartaal haalde KPN netto 75.000 nieuwe televisieklanten binnen. Van deze klanten waren 65.000 nieuwe Digitenne van KPN-klanten. In totaal heeft Digitenne van KPN nu 735.000 klanten; KPN Interactieve TV, het KPN IPTV-produkt heeft 40.000 klanten, 10.000 meer dan een kwartaal eerder. KPN s telt nu als operator groter te zijn dan satellietoperator Canal Digitaal. KPN is vooral actief als prijsvechter ten opzichte van kabel en satelliet met Digitenne van KPN; hierdoor daalt het marktaandeel van de kabel – die overigens desondanks een aanmerkelijke marktmacht behoudt blijft – langzaam maar gestaag.

** Ziggo zal het plan om in haar hele verzorgingsgebied terug te gaan naar 30 analoge tv-zenders waarschijnlijk uitstellen. Het plan dat al in mei 2007 door de directie werd bekend gemaakt, zou in februari en maart haar beslag krijgen. Woordvoerder Gradus Vos stelt hierover dat het kabelbedrijf tegelijkertijd met een aantrekkelijke actie voor digitale kabelontvangst wil komen. Helaas zijn er onvoldoende digitale kabelontvangers beschikbaar.

UIT DE MEDIA:

** Tekstschrijver en programmamaker Dick (Maurits Dirk) Poons is op 68-jarige leeftijd overleden. Poons, die een zeer afwisselende loopbaan had, was naast tekstschrijver en programmamaker onder meer ook balletdanser, gitarist, cabaretier, componist, zanger, producer, regisseur en acteur. Zijn omroepcarrière begon bij de BRT in België. Vanaf 1965 werkte hij in Nederland, eerst voor de VARA en vervolgens meer en meer voor de AVRO, voor zowel radio als televisie. Hij bedacht onder meer AVRO Service Station (de voorloper van wat nu de AVRO Nachtdienst is) voor Karel van de Graaf, was de stem van David de Kabouter en deed de voice-over in De Droomshow. Andere radio- en tv-programma’s waaraan hij meewerkte waren onder andere Dag Met Een Gaatje, Het Middagje AVRO, Opium Radio, AVRO Weekendcafé, Van De Rug Af Gezien en De Taalmeesters. (Spreekbuis)

** Eric Corton is vanaf 1 maart de stem van 3FM. Dat maakte de radiozender dinsdag bekend. De dj treedt in de voetsporen van Edwin Diergaarde, die 1 februari afscheid neemt van 3FM. Corton deelt de functie van ‘station voice’ met Annemieke Schollaardt.

** Arrow gaat in het tweede kwartaal van dit jaar starten met praatzender Arrow Talks op de 828 AM. Dat blijkt volgens mediabureau Zigt uit de tariefkaart die de radiozender toegestuurd heeft. Caz! gaat daarmee definitief uit de lucht. De nieuwe praatzender neemt ook de kabelfrequenties en internetstream over van Caz!.

** De Regionale Programmaraad Gooi & Omstreken (RPGO) heeft een voorlopig radio-advies voor 2009/2010 opgesteld. De belangrijkste wijziging ten opzichte van het huidige aanbod is dat de Nederlandse zender 100% NL is opgenomen in het basispakket. 100% NL komt in plaats van de zender Juize FM, die niet meer ter beschikking aan de kabel wordt gesteld. Dit geldt ook voor Radio Noordzee Nationaal. an kabelexploitant Ziggo wordt het advies gegeven Radio Decibel en de Wereldomroep in het radiopakket op te nemen. 

** De Belgische tv-pionier Rik Van den Abbeele is maandag op 94-jarige leeftijd overleden, zo heeft de Vlaamse publieke omroep VRT dinsdag bekendgemaakt. Van den Abbeele was de producer van de in de jaren zestig zeer populaire jeugdseries ‘Kapitein Zeppos’ en ‘Johan en de Alverman’. Ze werden in Nederland uitgezonden door de NTS, zoals de NOS destijds heette. Van den Abbeele begon kort na de Tweede Wereldoorlog bij de voorloper van de VRT. Hij liep onder meer stage bij de NTS. (Volkskrant)

** De Vlaamse publieke omroep VRT start vandaag vijf nieuwe radiozenders via het Internet. Het gaat om de radiozenders VRT Radio 1 Classics, VRT Radio 2 De Topcollectie XL, VRT Radio Klara Jazz, VRT Studio Brussel Rock it! en VRT Ketnet Radio. 

** Filmpjessite YouTube heeft maandag een nieuwe functie onthuld die gebruikers toelaat hun eerder geplaatste commentaar te bewerken of te verwijderen. ‘Als je een spellingsfout hebt gemaakt of simpelweg iets hebt gezegd waarop je wil terugkomen, kan je vanaf nu je commentaar op eender welk moment bewerken’, aldus YouTube, eigendom van Google. Gebruikers die zijn ingelogd, kunnen ook nog steeds middels een opgestoken duim hun mening geven over het commentaar van andere gebruikers. De nieuwe functionaliteit zal er evenwel voor zorgen dat er minder zinloze discussies worden opgestart. YouTube moedigt zijn gebruikers desalniettemin nog steeds aan om na te denken vóór er een commentaar wordt gepost. (Standaard)

** De Belgische uitgeversgroep De Persgroep heeft van de hoofdaandeelhouder van het Nederlandse PCM toestemming gekregen om overnamegesprekken aan te knopen. Dat schrijft De Telegraaf op zijn website. PCM is de uitgever van onder meer De Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw. Er zou worden gesproken over een fors meerderheidsbelang van De Persgroep. Stichting Democratie en Media (SDM), met een belang van 90 procent hoofdaandeelhouder van PCM, heeft wel als voorwaarde gesteld dat alle titels behouden moeten blijven. Volgens PCM-topman Bert Groenewegen staat de Stichting volledig achter hem. ‘Ik ontken echter dat we exclusief met De Persgroep praten, we spreken ook met andere partijen’, klinkt het aan De Telegraaf. 

** In de top tien van de kijkcijferlijst van week 4 staan alleen programma’s van Nederland 1. De zondagavond op Nederland 1 is het meest succesvol. Bovenaan staat Boer zoekt Vrouw met 2.972.000 kijkers. Reünie volgt met 2.915.000 kijkers en het NOS Journaal van zondag is derde met 2.893.000 kijkers. Spoorloos en de inauguratie van Obama zijn vier en vijf. Nederland 1 is daarmee uiteraard marktleider in week 4 met een aandeel van 23,8 procent in het tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+. RTL 4 staat tweede met 14,8 procent en SBS 6 is derde met 11,7 procent. De drie publieke zenders scoren samen 38,8 procent. RTL Nederland heeft met zijn vier zenders 27,4 procent en SBS Broadcasting 20,2 procent. (SKO/Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** De TROS neemt met ingang van volgend jaar het Eurovisie Songfestival over van de NOS. Dit jaar verzorgt de NOS nog de registratie in Moskou, maar dat is voorlopig de laatste keer. De TROS heeft een contract getekend met de Europese Omroeporganisatie EBU tot en met 2012. Voor de omroep, die dit jaar ook het nationale festival weer naar zich toetrok, is met het binnenhalen van het Europese liedjesfestijn de cirkel rond. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Songfestival dat de NOS voor een langere periode afstand doet van de rechten. Twee jaar geleden gaf NOS-directeur Gerard Dielessen al aan dat de omroep zich moest beraden of het festival nog wel bij de NOS paste. (Telegraaf)

** RTV Raalte komt volgende week eenmalig met een eigen omroepkrant. De krant bevat informatie over programma’s van de lokale omroep en over de makers ervan. Ook komt een vaste luisteraar aan het woord. Met deze omroepkrant wil RTV Raalte de inwoners van de gemeente Raalte op de hoogte stellen van het reilen en zeilen van de omroep. De omroepkrant wordt in de gehele gemeente Raalte bezorgd en heeft een oplage van 15.000 stuks.

** De mobiele internetdekking van Eredivisie Live is vergroot. Het betaalkanaal is per direct beschikbaar voor nieuwe Vodafone abonnees en voor bestaande abonnees van wie het gratis introductiekwartaal van Vodafone afloopt. Eerder bereikte Eredivisie Live al overeenstemming met KPN, waar de DVB-H technologie abonnees in staat stelt de duels rechtstreeks te volgen. ‘Deze overeenkomst met Vodafone vormt een mooie aanvulling op de bestaande landelijke dekking wat betreft de beschikbaarheid van ons voetbalkanaal op TV en internet,’ aldus Alex Tielbeke, de directeur van de Eredivisie CV in een perscommuniqué. (MA/VN)

** Maarten van Rossem (momenteel te zien bij de EO) presenteert vanaf 5 maart voor de NCRV het nieuwe programma Op Reis met Van Rossem. Daarin laat de Amerika-kenner een andere kant van zichzelf zien: zijn liefde voor de natuur. Van Rossem reist in de zesdelige serie door Nederland, ontmoet biologen en boeren en voorziet het landschap van zijn bekende, eigenzinnig commentaar. De historicus maakt zich al langere tijd zorgen over de teloorgang van het cultuurlandschap in ons land.

** Film1 staat zondag 22 februari de hele dag en nacht in het teken van de Oscars®. ’s Nachts doet Film1 voor de derde keer exclusief en live verslag van de uitreiking van de Academy Awards®. Host van de Film1 Oscar Night is Bridget Maasland. De hele dag, vanaf 9.00 uur ’s ochtends, staan alle uitzendingen al in het teken van de Oscars met Nederlandstalige Oscarinzendingen en -winnaars. Bijna 24 uur met topfilms, de grootste sterren en glitter & glamour uit Hollywood. Vanaf maandag 16 februari presenteert Bridget op Film1 en de site www.film1.nl/oscars dagelijks het Film1 Oscar Nieuws. De programma’s zijn op Oscarzondag vanaf 9.00 uur ’s ochtends niet alleen toegankelijk voor abonnees van Film1, maar ook gratis voor alle digitale abonnees van CAIW, Canal Digitaal Satelliet, Delta, Kabel Noord, Tele2, UPC en Ziggo. Dat betekent dat de Oscardag, de aankomst van de sterren over de rode loper en de uitreiking in ruim drie miljoen huishoudens te zien zijn, bijna vijftig procent van tv-kijkend Nederland. (via Film 1 )

** Ziggo betrekt dit weekend het nieuwe regiokantoor in Eindhoven. Alle Ziggo-medewerkers uit de voormalige locaties Tilburg en Maastricht verhuizen dan naar deze nieuwe locatie in Zuid-Nederland. Onderdeel van de vernieuwing is de opening van een groot Ziggo contactcenter. Klanten kunnen vanaf maandag 26 januari terecht aan de nieuwe klantenbalie aan de Mathildelaan 85 in Eindhoven, naast het PSV-stadion. 

** De VPRO is in navolging van de twee tv-zenders van 3voor12 (3voor12 Central en 3voor12 On Stage) ook gestopt met het aanbieden van de radiokanalen van 3voor12. Dit betekent dat 3voor12 Alternative, 3voor12 BPM, 3voor12 Bruut!, 3voor12 Central, 3voor12 On Stage, 3voor12 Roots . 3voor12 Special Projects, 3voor12 Tegen Tonen en 3voor12 XL niet meer te beluisteren zijn via Internet en diverse digitale radiopakketten.

UIT DE MEDIA:

** Ziggo heeft een onderzoek gehouden onder het “Ziggo-panel”, en vandaag de resultaten daarvan bekend gemaakt. Het gaat hierbij om de naamgeving van nieuwe diensten die bij Video On Demand beschikbaar gaan komen. Voor de verschillende diensten zijn de volgende namen gekozen; Net gemist: Het terugzien van programma’s van de Nederlandse publieke- en commerciële omroepen tot maximaal 10 dagen na uitzending. Ooit gemist: Het gratis aanvragen van bepaalde uitzendingen die door een aantal digitale televisiezenders wordt aangeboden. TV-theek; Ruime keuze uit films en series die op elk gewenst moment te bekijken zijn met één druk op de afstandsbediening. Het zijn oudere films en series die eerder op tv zijn uitgezonden. On Demand: Het via de afstandsbediening bestellen van de nieuwste films. De film is 24 uur lang te zien. Vaak in HD kwaliteit en men betaalt per film. (Via http://www.digitalekabeltelevisie.nl.

** Een persfotograaf is vanmiddag in Woudenberg door de politie flink aangepakt. De man fotografeerde een verkeersongeluk en was in het bezit van een politieperskaart. Met die kaart mag hij achter de afzettingslinten fotograferen. Volgens RTV Utrecht wilde een ambulancemedewerker dat de fotografen niet flitsten. Een agent moest dit melden aan de fotografen, maar in plaats daarvan verzocht hij ze weg te gaan. De fotografen waren het hier niet mee eens en vroegen om uitleg. Vervolgens ontstond er een worsteling. De agent zou een fotograaf naar de keel hebben gegrepen. De camera van de man overleefde het niet. De politieagent reageerde volgens de politie te fel. (Spits)

** Concentra Media, uitgever van Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg, lanceert in mei een nieuwe digitale tv-zender. De nieuwe zender, 8 genaamd, zal vooral buitenlandse topseries aanbieden. Daarnaast zijn ook “humor, muziek en spectaculaire documentaires” gepland. Elke avond van de week krijgt een thema: pracht, zacht, macht, kracht en nacht. Bij “macht” past o.a. een serie als “The Sopranos”, met “zacht” wordt gemikt op een vrouwelijk doelpubliek, met “nacht” op jongeren. De zender zit in het basispakket van de digitale providers. De kijker moet er dus niet extra voor betalen. (VRT)

** Rick van Velthuysen, momenteel te horen in het weekeinde op Radio Veronica, wordt de nieuwe ochtendjock van het station. Hij komt op de plek van Colin Banks (Ook Goeiemorgen) die volgens Van Velthuysen iets anders gaat doen bij Radio Veronica. Vanaf 2 februari presenteert Van Veltuysen de nieuwe show MorgenRick, elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur. “Het wordt in elk geval een programma met veel muziek”, zegt Van Velthuysen. 

** De UEFA Cup-duels van NEC tegen HSV worden rechtstreeks uitgezonden bij de NOS. Het eerste duel van de Nijmegenaren in de derde ronde tegen Hamburger SV is op woensdag 18 februari te zien op Nederland 3. De wedstrijd begint om 20.45 uur. De tweede wedstrijd, uit bij HSV op donderdag 26 februari begint om 18.15 uur en is eveneens rechtstreeks te volgen op Nederland 3. De eerdere Europese duels van NEC werden uitgezonden door Omroep Gelderland de regionale zender die er kijkcijferrecords mee haalde.

** De PVV van Geert Wilders heeft Kamervragen gesteld over Sesamstraat. Dit omdat Pino en zijn vriendjes voor de zoveelste keer moeten verhuizen. Het populaire kinderprogramma verandert voor de zesde keer in een paar jaar tijd noodgedwongen van tijdstip. Dit keer wordt Sesamstraat vanaf 2 februari van half zes naar vijf uur verplaatst omdat het plaats moet maken voor het nieuwe multiculturele programma Dichtbij Nederland

** De legendarische naam Hofstad Radio wordt gekoppeld aan die andere radiolegende: Decibel. Hofstad Radio wordt Decibel Hofstad. Er wordt vanuit Decibel en Boomerang Unlimited gestreefd naar een synergie tussen stedelijke print en stedelijke radio; Boomerang is in deze regio o.a. uitgever van het uitgaansblad NL70. Zowel redactioneel als publicitair gaan deze media elkaar ondersteunen. Hofstad begon in 1980 met uitzenden en voorzag Den Haag van professionele en populaire radioprogramma’s. Decibel startte in 1977 in Amsterdam en bracht namen voort als Jeroen van Inkel e n Adam Curry. Eerst werd de hoofdstad veroverd en vanaf 1 januari 2009 werd met de overname van de City FM-zenders de hele Randstad bediend. En vanaf 1 februari krijgt Jong Den Haag een eigen editie, voorzien van het beproefde Decibel-format; dat betekent hits, future-hits en everlasting hits die in de stad leven, in combinatie met nieuws uit de Hofstad en de rest van de wereld. (Persbericht)

** De lokalo RTV Amstelveen is weer te horen in de ether in Amstelveen op 107.2 MHz. Na een jaar etherstile, doordat de etherzender is gestolen, is de lokale omroep weer in de lucht.

** De inauguratie van Barack Obama tot 44e president van de Verenigde Staten heeft nieuwszender CNN geen windeieren gelegd. Nog nooit verwierf hun site zo veel page views als dinsdag. Ook het record van het aantal mensen dat een live video stream bekeek op één dag, werd verpulverd. CNN.com genereerde dinsdag maar liefst 136 miljoen page views. 21,3 miljoen mensen bekeken dan weer de live video stream van het politiek hoogtepunt. Dat is pak meer dan het record op de dag van de verkiezingen (5,3 miljoen). Volgens CNN bediende het op zijn piek tegelijkertijd 1,3 miljoen mensen van een live stream. (GvA)

Meer Nederlandstalige muziek op radiostations VRT

De VRT wil de muziekprofielen op de diverse radiozenders nog duidelijker aflijnen. Zo moeten er minder overlappingen zijn tussen de playlists van bijvoorbeeld Radio 1 en Studio Brussel. Bovendien moeten vooral Radio 1 en Radio 2 nog meer Nederlandstalige muziek programmeren. De openbare omroep voerde afgelopen zomer bij zijn luisteraars een kwalitatief onderzoek uit om het muziekaanbod op de radio’s nog beter af te stemmen op hun behoeftes. Daaruit is onder meer gebleken dat ze herkenbare muziek willen, genoeg variatie en dat ze open staan voor nieuwe ontdekkingen. Door de verschuivingen in het luistergedrag vindt de VRT het nodig dat de muziekprofielen van de radio’s nog versterkt worden. “Alle radiozenders brengen muziek voor een breed publiek, maar het netprofiel van elke zender moet permanent afgestemd worden op de respectievelijke doelgroep”, legt Isabelle Baele, content directeur media, uit. Ook de talrijke overlappingen tussen de playlists van de zenders moeten verdwijnen. Baele geeft toe dat de kritiek uit het verleden daarover niet onterecht is. “Maar de luisteraars moeten wel nog kunnen switchen tussen de diverse stations”, benadrukt Baele. 

UIT DE MEDIA:

** Er blijken bedrijfsgeheimen van KPN in een publiek document staan. Daaruit blijkt nu dat KPN dit jaar 10,2 miljoen euro uitgeeft aan reclame voor Digitenne en Interactieve Televisie. Dat meldt De Telegraaf. Het betreffende document, dat over UPC ging, is inmiddels gekuist. Uit de tekst bleek dat KPN geen cent verdient met Digitenne, ondanks een klantenbestand dat eind september 2008 700.000 namen bevatte. Wat De Telegraaf verstaat onder ‘geen cent verdienen’ maakt de krant niet expliciet. KPN zegt er ‘geen winst en geen verlies’ me te maken. Wel komt naar voren hoeveel KPN in 2009 uitgeeft aan reclame om klanten te werven voor Digitenne (digitale ether) en Interactieve Televisie (via ADSL2+). Digitenne blijkt aanmerkelijk belangrijker voor het telecombedrijf, te oordelen naar de omvang van het budget: 9,2 miljoen euro. Aan reclame voor Interactieve Televisie wordt dit jaar 1 miljoen euro uitgegeven, waaruit is af te leiden dat er geen groot mediaoffensief op til staat voor het kwakkelende product. (Emerce)

** Eredivisie Live loopt inkomsten mis doordat livebeelden van voetbalwedstrijden op illegale wijze gratis te zien zijn via internet. De websites die de illegale tv-beelden aanbieden, worden aangepakt. Inmiddels zijn vijftien partijen tot stoppen gemaand, liet directeur Alex Tielbeke van de Eredivisie CV maandag weten. De eigenaar van de voetbalzender is volop bezig ook de overige partijen juridisch aan te pakken. ,,Hier is sprake van inbreuk op intellectueel eigendom. De partijen die we aanschrijven onderkennen dat ook”, aldus Tielbeke.

** Nederland 1 was in week 3 marktleider met een aandeel van 23,1 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur/6+). RTL 4 was met 15,0 procent de tweede zender, gevolgd door SBS 6 met 12,3 procent. Het gezamemarktaandeel van de publieke zenders was 38,4 procent, RTL Nederland kwam met vier zenders uit op 27,1 procent en SBS Broadcasting (SBS6, Net5, Veronica) behaalde 20,7 procent. Boer zoekt Vrouw (Extra) blijft een kijkcijferhit met 3.320.000 kijkers. Het programma was daarmee het best bekeken in week 3. Het NOS Journaal van zondag was tweede met 3.004.000 kijkers, gevolgd door Studio Sport Eredivisie met 2.973.000 kijkers. De zondagavond op Nederland 1 blijkt sowieso erg populair, want Reünie was vierde met 2.533.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Publieke omroep in spe RTV Oranje heeft zondag tijdens een ledenwerfactie in het Drentse plaatsje Oranje bijna 8000 leden ingeschreven. Dat heeft de zender bekendgemaakt. Wil de aspirant omroep in het publieke bestel komen, dan zijn er op 1 april 50.000 leden nodig. Vierduizend mensen waren zondag afgekomen op het gratis toegankelijk festijn in attractiepark Speelstad Oranje waar ze werden vergast op optredens van 120 Nederlandse artiesten, zoals clown Bassie.

** De Amerikaanse acteur Bob May is zondag overleden aan de gevolgen van een hartaanval. May, die 69 jaar oud werd, stierf in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Lancaster (Californië). De meldden Amerikaanse media maandagochtend. May is in de jaren zestig bekend geworden door zijn rol in de televisieserie Lost in Space, een sciencefictionserie over een gestrand ruimteschip. Naast acteur, wat hij al vanaf zijn kindertijd was, werkte hij als stuntman. Hij trad ook op als artiest in nachtclubs en theaters. (Pers)

** Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben zaterdag gezien hoe Stefan Groothuis, Annette Gerritsen en Erben Wennemars onderuit gingen tijdens het wereldkampioenschap sprint in Moskou. Dat heeft de Stichting KijkOnderzoek zondag gemeld. De speciale uitzending van Studio Sport was daarmee zaterdag na het NOS Journaal van acht uur en consumentenprogramma Kassa! het best bekeken programma. Ook cabaretier Bert Visscher trok meer dan 1,2 miljoen kijkers, al bleven de schaatswedstrijden hem nipt voor. Voor de commerciële omroepen was het een slechte avond: van hen haalden alleen Het Moment van de Waarheid (1,15 miljoen kijkers) en Wie ben ik? (1 miljoen) de top 10 van best bekeken programma’s. (ANP)

** Ziggo past per februari haar digitale basispakket Z1 aan. Zoals eerder al bekend geworden zal per 2 februari Family 7 worden toegevoegd aan het basispakket via kanaal 27. De zender Het Gesprek verhuist dan naar kanaal 25. En Al Jazeera International en de Duitse commerciële tv-zender Sat1 zullen toegevoegd worden aan het basiszenderpakket van Televisie Z1. Momenteel maken Al Jazeera International en Sat1 nog onderdeel uit van het Totaal-pakket.

** Radio Hollandio zendt sinds vandaag ook uit in de ether in Midden Brabant. Hiervoor maakt de commerciele radiozender gebruik van een nieuwe frequentie die uitzendt vanaf de zendmast in Loon op Zand op 88.8 MHz (via FMTV)

** Bij de lokale omroep Hofstreek FM in De Reggehof kan de vlag uit. Hofstreek krijgt de zendmachtiging in de gemeente Hof van Twente voor de komende vijf jaar. Het gaat in feite om een verlenging van de zendmachtiging. Het commissariaat voor de media heeft woensdag een verzoek van Twickelstad FM om de zendmachtiging afgewezen.

** Tekenaar Tom Janssen (Tom) heeft de Inktspotprijs 2008 gewonnen, de prijs voor de beste politieke spotprent die het afgelopen jaar is gepubliceerd in de landelijke of regionale pers. De winnende prent verscheen op 23 september in Trouw, de krant waar Janssen sinds 1976 voor werkt. De prent zoomt in op de vlezige rechterhand van een bedelende kapitalist in krijtstreep en met een Rolex om de pols. Janssen tekende de spotprent in de beginperiode van de kredietcrisis toen wereldwijd banken in liquiditeitsproblemen kwamen en aanklopten bij overheden.(Gelderlander/ANP)

** De afgelopen paar dagen is er tot twee keer toe ‘ingebroken’ in de uitzending van Giel Beelen. Giel claimt zelf van niets te weten. Zijn redactie zei dat ze het ‘een beetje wisten’. Ondanks de inbraak zegt Giel dat hij de nieuwe omroep Powned van Geenstijl wel ziet zitten. “Ze moeten wel uitkijken voor hun naam natuurlijk, omdat ze nu ineens mainstream gaan worden. Maar nieuw bloed is altijd leuk.” (RTL)

** Tinne Marant, hoofdredacteur van het jongerenblad Joepie, wordt vanaf 1 maart hoofdredacteur van de Contentcel Digitale Media bij de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Marant noemt haar overstap “een logische nieuwe stap”. “Ik heb bij Joepie het belang van digitale media zien groeien, en ik geloof dat er een toekomst is”, zegt de nieuwe hoofdredacteur. “Bij de VMMa ligt er een schat aan informatie die naar de kijker kan worden gebracht via tal van digitale kanalen.” Marant leidde de afgelopen zes jaar het blad Joepie. Adjunct-hoofdredacteur Sylvia Van Driessche zal haar\ opvolgen als hoofdredacteur. (VRT)

** Dolf Jansen heeft vanaf 18 januari een nieuw wekelijks radioprogramma, Afslag Thunder Road, zondag vanaf 18.00 uur op Radio 6, aldus een woordvoerder donderdag. Hij kan daarin zijn lusten botvieren als liefhebber van popmuziek, van zangers met een rafelrandje, van liedjes die goed genoeg zijn en het niet te hoeven hebben van donderend geweld. Jansen blijft samen met Felix Meurders het VARA Radio 2- programma Spijkers met Koppen presenteren, dat elke zaterdagmiddag te beluisteren is. (ANP/AD)

** De ING Bank heeft haar excuses aangeboden aan de Populistische Omroep Nederland (PON). De bank had de aspirant-omroep van Leefbaar Rotterdam-politicus Ronald Sorensen een bankrekening geweigerd. Dit meldt de PON vandaag. De ING meldde de omroep in een schriftelijke verklaring een ‘inschattingsfout’ te hebben gemaakt. De bank wilde verder niets kwijt voer de reden van deze fout. Sorensen wil met de PON een recht geluid laten horen in het in zijn ogen ‘dominant linkse’ Hilversum. Inmiddels heeft de omroep enkele duizenden leden. (ANP/AD)

** Tv-maker Prem Radhakishun overweegt een overstap naar PowNed, de omroep van GeenStijl.nl. Prem is erg gecharmeerd van de eerlijkheid van de site. “Ze zeggen stijlloos te zijn en zijn dat dan ook. Dit in tegenstelling tot de NOS. Dat zijn achterbakse vlerken!”, zegt hij in Sp!ts. Prem is boos op de NOS omdat die hem woensdag op een misleidende manier in een item over minister Plasterk heeft gemonteerd. (Pers)

Fresh FM teruggefloten door rechter

Radiostation Fresh FM, dat onder de hoede van Wedel Communications BV uit Zoetermeer valt, moet een brief naar tachtig potentiële kopers van reclamezendtijd sturen, waarin staat dat zij eerder een misleidende en onvolledige brief naar hen heeft gestuurd. Dit heeft de Haagse rechtbank besloten. Young City Media BV uit Amsterdam daagde het Zoetermeerse bedrijf voor de rechter, omdat Fresh FM in een eerdere brief klanten van City FM aanspoorde het tussen de klant en City FM bestaande contract per 1 januari 2009 te beëindigen en over te stappen naar Fresh FM. In de brief stond onder meer het ‘feit’ dat Fresh FM 35 maal meer respons had dan City FM. Adverteerders zouden voor hun overstap een introductiekorting van 25 procent krijgen. De inhoud van deze brief is misleidend en onvolledig, zo oordeelt de rechter nu. De actie van Fresh FM voelde ‘als een dolk in m’n rug,’ reageerde een belanghebbende van Young City Media BV tijdens de rechtszaak emotioneel. Houdt Fresh FM zich niet aan de uitspraak, dan riskeert zij een dwangsom van 10.000 euro met een maximum van 100.000 euro voor iedere dag dat zij nalaat aan deze eis te voldoen. (AD)

UIT DE MEDIA:

** Radiostilte bij A-fm de afgelopen dagen. En dat was niet de bedoeling. De medewerkers van de lokale omroep van de gemeente Werkendam konden er zelfs helemaal niets aan doen. Volgens de omroep haalde een medewerker van T-mobile dinsdagochtend per abuis de zender van de omroep van de zendmast in Nieuwendijk. (BD)

** In zijn woonplaats Los Angeles is maandag op 80-jarige leeftijd acteur Patrick McGoohan overleden. Amerikaan McGoohan werd vooral bekend van zijn rollen in Britse tv-series als de surrealistische jarenzestigshow The Prisoner. De acteur won twee keer een Emmy voor zijn bijdragen aan de succesvolle detectiveserie Colombo, waarin hij verschillende rollen vertolkte. Dat meldde de Britse omroep BBC woensdag op zijn website. De acteur was verder bekend van zijn vertolking van King Edward Longshanks in de film Braveheart. McGoohan overleed na een kort ziekbed. (ANP via AD)

** BBC World News is met ingang van heden (vandaag, 14 januari) gestart in breedbeeld 16/9 via zowel de Hotbird als Astra1-satelliet en andere satelliet alsmede via de digitale kabel.

** Cisco kondigt een nieuwe DOCSIS 3.0 kabelmodem aan die downloadsnelheden mogelijk moet maken van maximaal 320 Mbps. Deze hoge snelheid wordt bereikt door acht frequenties tegelijkertijd te gebruiken. De modem kan in de VS medio 2010 op de markt komen. De huidige generatie DOCSIS 3.0 modems bundelt slechts vier kanalen, en heeft daardoor een maximum van 160 Mbps. Het theoretische maximum van DOCSIS 3.0 wordt met deze ontwikkelingen steeds verder opgerekt. Bundelen van vier kanalen legt het bij 200 Mbps (aldus Texas Instruments), met acht kanalen gaat het naar 400 Mbps (aldus Broadcom) en CableLabs denkt dat het voor nieuwe generaties in de gigabits per seconde loopt. (NL Kabel)

** Marwil Straat en Florent Luyckx nemen vanaf 19 januari de leiding over van Radio 4 en Radio 6. Dat heeft directeur radioprogrammering Jan Westerhof bekend gemaakt. Margreet Teunissen deed het zendermanagment van de radiostations, maar stapte in december op vanwege een verschil in visie over het te voeren beleid.

** Kas van Iersel leent zijn stem aan RTL’s X Factor. Vanaf vrijdag is hij als voice-over te horen bij de talentenjacht. Kas werd in augustus ontslagen toen hij een dag verstek liet gaan bij RTL Boulevard na een conflict over zijn contract. De rechtbank bepaalde onlangs dat zijn oude werkgever hem weer in dienst moest nemen.

** Hitserie Prison Break gaat stoppen. “Het was een groot succes, maar het is voorbij.” Aldus Fox baas Kevin Reilly. “Dit wordt het laatste jaar van de show.” Het nieuws was al verwacht, gezien de alsmaar dalende kijkcijfers. “Het verhaal is uit. Op een gegeven moment bereik je het punt waarop er niet meer te vertellen is. We willen de serie goed laten eindigen.” (Spitsnieuws)

** De Britse zakenkrant The Financial Times is van plan om zowat tachtig banen te schrappen. Dat komt overeen met 5 procent van het personeel. Voorts wil de Britse, financiële krant meer investeren in onlineberichtgeving, de print- en onlineafdelingen nog meer integreren en een financiële nieuwsbrief in China lanceren. Dat blijkt uit een interne nota. Volgens de directie ontsnapt ook The Financial Times niet aan de financiële en economische crisis. ‘Adverteerders besteden minder geld en ze verleggen hun aandacht meer naar digitale media’, luidt het. Woensdag zou de krant meer informatie geven aan de werknemers. De Britse krant zag in 2008 de oplage dalen met 2,2 procent. (Standaard)

Onvrede onder ondertitelaars

De Beroepsvereniging van Zelfstandige Ondertitelaars (BZO) luidt de noodklok. „RTL Nederland en Discovery Channel hebben onlangs gekozen voor goedkopere ondertitelaars. Wij vrezen dat mensen straks met kromme tenen zitten te kijken naar programma’s als Oprah, CSI Miami, As the world turns of Mythbusters”, zegt Leo Reijnen van BZO. Volgens de beroepsvereniging hebben RTL en Discovery ondertitelbedrijven tegen elkaar op laten bieden om een goedkoper contract af te dwingen. „Met als gevolg dat we na jarenlang stagnerende en soms dalende tarieven er nog verder op achteruitgaan”, aldus Reijnen. „In 1992 was het hoogste tarief per ondertitel 1,49 gulden, nu is dat 0,72 euro. Steeds meer ondertitelaars gaan dan ook ander vertaalwerk doen. Dat leidt er weer toe dat er minder goeie ondertitelaars overblijven. De bodem is bereikt.” De vereniging heeft zijn 130 leden opgeroepen om voor de aangeboden tarieven niet langer te werken voor bedrijven die ingehuurd zijn door RTL en Discovery. „De vertalers die de lagere tarieven toch accepteren, meestal uit geldgebrek of angst om geen werk meer te krijgen, zijn vaak minder ervaren. RTL en Discovery lijken geen respect te tonen voor het genot van de kijker en negeren het maatschappelijk en educatief belang van goede ondertiteling.” Volgens BZO weigeren de beide zenderbedrijven om over de tarieven te praten. Een woordvoerster van RTL Nederland noemt de actie van BZO „vreemd en tendentieus”. Volgens haar heeft RTL een tender uitgeschreven waar bedrijven op konden bieden. „Op basis van prijs, kwaliteit en service hebben wij vervolgens een keuze gemakt. Dat BZO zich daar niet in kan vinden lijkt me iets tussen het bedrijf van onze keuze en de vereniging. Onze afdeling publieksservice heeft ook nog geen klachten van kijkers ontvangen over de ondertiteling.” Ook Discovery zegt dat de verandering niet ten koste van de kwaliteit gaat.Reijnen: „Het feit dat er geen klachten binnenkomen, wil niet zeggen dat de ondertitels goed zijn. Wij vrezen echt voor de kwaliteit. De dvd-handel is nu al een cowboymarkt: de ondertitels zijn soms zo slecht dat de film niet meer te volgen is. Af en toe denk ik dat een halfdronken Belg de titels heeft ingetikt. (Telegraaf)

Kick Stokhuyzen (78) overleden

Kick Stokhuyzen, de beroemde quizmaster van weleer, is maandag overleden. Dat heeft voorzitter Jan Slagter van omroep MAX laten weten. Stokhuyzen werd 78 jaar oud. De omroep heeft op zijn site een condoleanceregister ingericht. ,,Onze gedachten en condoleances gaan uit naar de nabestaanden van Kick Stokhuyzen”, aldus Slagter. ,,Ik kan me de opname van het MAX-programma ‘de TV Comeback’ met Kick Stokhuyzen in 2006 goed herinneren. Hij genoot zichtbaar van alle aandacht en van het enthousiaste publiek bij zijn eenmalige terugkeer op de Nederlandse televisie. In 2007 heeft hij ook nog een optreden verzorgd op onze ledendag.” Beelden van het eenmalige optreden in de TV Comeback zijn op de site van MAX te zien. Slagter overlegt nog met netcoördinatoren om ook op televisie aandacht te besteden aan het heengaan van de quizmaster. Stokhuyzen, op 7 oktober 1930 geboren in Surabaya in Nederlands-Indië, presenteerde voor de NCRV eerst de snel populaire studentenquiz Tweekamp. Na Tweekamp leidde hij programma’s als Herkent u deze melodie? en Herkent u deze tijd? Zijn grootste populariteit vergaarde hij echter met het televisieprogramma Ja Natuurlijk, een natuurquiz. Het programma over dieren en planten trok maandelijks 3,5 miljoen kijkers en kreeg een gemiddelde waardering van 8,2. Stokhuyzen was een Jappenkampkind en hield juist afgelopen jaar de rede tijdens de herdenking van de Japanse capitulatie in Den Haag, die live werd uitgezonden. (via AD)

Aantal digitale tv-kijkers naar de 3 miljoen

Twee miljoen Nederlandse huishoudens kijken via de digitale kabel, een verdubbeling ten opzichte van twee jaar geleden. KPN’s Digitenne is opweg naar de miljoenste klant. De branchevereniging van de kabelsector NLkabel meldt dat een van zijn leden in januari de 2 miljoenste digitale tv-kijker aansloot. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens kijkt via de digitale kabel. De andere helft digitale kijkers doet dat via Digitenne, satelliet of IPTV. Ruim 2 miljoen huishoudes kijkt gewoon nog via de analoge kabel. KPN heeft zich afgelopen jaren met succes opgeworpen als alternatieve leverancier van digitale televisie. Met IPTV heeft het naar verluidt nog geen 50.000 abonnees, maar met Digitenne vele honderdduizenden. In zijn kwartaalrapportages maakt KPN geen onderscheid tussen IPTV en Digitenne. Het totaalaantal tv-klanten lag eind september 2008 op 700.000. Dat hield een groei van 69 procent in in een jaar tijd, aanmerkelijk sneller dan de afname van digitale tv in de kabelsector. De kabelbedrijven proberen tegenwicht te bieden aan de telecombranche door tv te combineren met sneller internet. Nog voor de zomer kunnen de meeste Nederlandse huishoudens beschikken over downloadsnelheden die theoretisch kunnen oplopen tot boven de 150 megabit per seconde. Dat is bijna het tienvoudigde van wat met ADSL-technologie mogelijk is. (Emerce)

UIT DE MEDIA:

** 3FM draait van vrijdag 13 februari 19.00 uur tot vrijdag 20 februari 19.00 uur de beste platen van 2000 tot nu, gekozen door de 3FM dj’s en luisteraars. Nu het eerste decennium van deze eeuw zijn finale ingaat, mag de 3FM luisteraar zijn muzikale helden kiezen. In november 2008 schreef 3FM een prijsvraag uit om een naam voor deze muziekweek te bedenken. Vanmorgen werd door Giel Beelen de winnaar van deze prijsvraag en dus de naam Zeroes Request bekendgemaakt. Hoogtepunt van de week wordt de 00s Request Top 100 op vrijdag 20 februari van 9.00 tot 18.00 met de populairste platen van deze eeuw volgens de 3FM luisteraar.

** Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) stelt haar plan om zich intensiever te bemoeien met publieke omroepen uit. De Europese Commissie heeft dat laten weten op vragen van CDA-Europarlementariër Cornelis Visser. Kroes gaat een nieuw plan maken, met daarin minder detailwetgeving en meer ruimte voor de lidstaten, aldus Visser dinsdag. Kroes wilde nieuwe diensten die publieke omroepen aanbieden, bijvoorbeeld nieuwsuitzeningen via de mobiele telefoon, gaan toetsen op concurrentievervalsing voor commerciële zenders. Tegen dit voornemen bestond veel verzet in het Europarlement, onder meer bij CDA, PvdA en SP. Ook de meeste lidstaten vinden dat het beleid voor publieke omroepen het beste nationaal kan worden bepaald. Minister Ronald Plasterk (Media) deed in november nog een klemmend beroep op Kroes om af te zien van haar plan. (ANP/AD)

** Jan Müller is per 1 april 2009 benoemd tot algemeen directeur van het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid. Müller is sinds 2003 algemeen directeur van Saatchi & Saatchi Nederland, en is daarvoor werkzaam geweest in diverse managementposities in de reclame en marketing. De raad van toezicht van Beeld en Geluid denkt dat de expertise op het gebied van marketing en reclame die hij meebrengt, van belang is voor de ontwikkeling van onder meer nieuwe diensten in het kader van het project Beelden voor de Toekomst en het bestendigen van bezoekersaantallen van de Beeld en Geluid experience. (Spreekbuis)

** Het regionale sportprogramma van RTV Utrecht, Namen en Rugnummers, is terug op televisie. De redactie heeft tijdens de winterstop hard gewerkt aan een nieuw format. Maandag brengt Namen en Rugnummers een reportage van het trainingskamp van FC Utrecht in Zeeland. Nieuwe vaste analist is Gert Kruys. Verder laat Namen en Rugnummers een portret zien van het Woudenbergse wielertalent Lars van der Haar dat deelneemt aan het NK veldrijden en wordt een duik genomen in de rijke regionale sporthistorie. In de eerste uitzending zijn ook twee halve seizoenskaarten voor FC Utrecht te winnen. Namen en Rugnummers is te zien om 17.35 uur en 18.40 uur. Daarna ieder uur opnieuw. De presentatie is in handen van Rene van den Berg.

** Motors TV zendt vanaf 15 januari uit in het 16/9 beeldformaat. “Een optimaal en mooier beeld voor zij die over een breedbeeldtelevisietoestel beschikken. Voortaan kunnen racefans in een nog betere kwaliteit genieten van hun favoriete sport! BTCC, DTM, NASCAR BUSCH en nog veel meer topevenementen zijn vanaf 15 januari dus nog spectaculairder!”, aldus het persbericht.

** De Nederlandse en Vlaamse klassieke zenders Radio 4 en Klara slaan de handen in één. Op vrijdag 30 januari zenden beide radiostations een gezamenlijk live programma uit vanuit de Klara Studio in Brussel. Tussen 07.00 en 18.00 uur is in Vlaanderen en Nederland hetzelfde programma te beluisteren. Het initiatief vloeit voort uit de manifestatie ‘De Grote Ontmoeting Nederland – Vlaanderen’, die op 31 januari in Antwerpen plaatsvindt in het kader van het 10-jarig bestaan van het Cultureel Verdrag tussen Nederland en Vlaanderen. In de uitzending van Radio 4 en Klara komen diverse thema’s aan de orde, zoals de verschillen tussen het Nederlandse en het Vlaamse klassieke muziekleven. Maar ook gaat het programma op zoek naar het antwoord op de vraag waarom zoveel Vlaamse prominenten aan het hoofd staan van belangrijke Nederlandse culturele instellingen en manifestaties. De hele dag is klassieke muziek te horen van Vlaamse en Nederlandse ensembles, orkesten, dirigenten en componisten. (Persbericht)

** Met een druk op de knop in de Hilversumse mediatoren is vandaag NU.tv officieel de lucht in gegaan. Het nieuwskanaal is vanaf nu op speciale mobieltjes van KPN te volgen. Later volgen ook andere media. Op NU.tv worden nieuwsbulletins afgewisseld met langere items, zoals autotests, beursberichten, muziekinterviews of het Doelpunt van de Week. NU.tv is in eerste instantie exclusief beschikbaar op MobielTV van KPN. Vanaf februari 2009 wordt de programmering doorgezet naar andere platformen en zenderpakketten. (Persbericht)

** Dank zij onder meer De Boer zoekt Vrouw Special, de NOS Journaals en het schaatsen kwam Nederland 1 in week 2 uit op een marktaandeel van 24,0 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur/6+). Nederland 1 was daarmee weer ruim marktleider. RTL 4 neemt afstand van SBS 6: 15,1 procent tegen 12,5 procent. De publieke omroep had in week 2 een gezamenlijk marktaandeel van 36,6 procent, RTL Nederland behaalde 27,6 procent en SBS Broadcasting 21,5 procent. Het NOS Journaal van Acht uur van gisteravond was met 3.103.000 kijkers het best bekeken programma van de week. De Boer zoekt Vrouw Special staat tweede met 3.038.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** NRC Handelsblad en Radio Nederland Wereldomroep beginnen een samenwerkingsproef op hun Engelstalige websites. Dat meldde een woordvoerster van de Wereldomroep maandag. De komende drie maanden wisselen de redacties van www.nrc.nl/international en www.radionetherlands.nl nieuws- en achtergrondartikelen uit. ,,Met deze samenwerking verbreden de mediaorganisaties hun redactionele aanbod op de sites, krijgen de artikelen meer journalistieke verdieping en wordt het bereik vergroot. (ANP/Gelderlander)

UIT DE MEDIA:

** RTV Noord en het Dagblad van het Noorden (DvhN) moeten samenwerken. Dat vindt directeur Gijs Lensink van de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC). Lensink wil toestemming van het Commissariaat van de Media om te onderzoeken wat beide partijen samen kunnen doen. Als voorbeeld noemt Lensink het programma van TV Noord over de geschiedenis van Groningen. Dit zou aangevuld kunnen worden met artikelen in de krant en na afloop van de serie zou er een mooi fotoboek kunnen worden uitgegeven. Lensink benadrukt dat hij niet pleit voor een samenvoeging van de redacties van RTV Noord en het DvhN. Ze zouden elkaar juist moeten versterken. (RTV Noord)

** De Luxemburgse acteur Thierry van Werveke is na een slepende ziekte overleden. Hij werd vooral bekend door een aantal rollen in Duitse krimi’s, waaronder Tatort. Ook maakte de Luxemburger films in Duitsland waarvan Knockin’ on Heaven’s door uit 1997 de bekendste is. Van Werveke’s carrière startte in 1982 met de film Stefan. Behalve op het witte doek en op de televisie was de zoon van een diplomaat ook regelmatig te zien in het Luxemburgse Nationaltheater en was hij zanger van de rockgroep Nazz Nazz. Vorig jaar onderging Van Werveke een levertransplantatie (Pers)

** U2-zanger Bono wordt columnist voor de gerenommeerde Amerikaanse krant The New York Times. Zijn eerste tekst verschijnt zondag, maakte de krant bekend. Bono noemde het ,,een eer” voor het dagblad te schrijven, maar grapte nooit goed te zijn geweest in punten en komma’s. De 48-jarige Ier gaat over veel verschillende onderwerpen schrijven, aldus de krant. Bono neemt overigens niet alleen de pen ter hand, maar gaat ook een podcast maken. De column verschijnt sporadisch. (BNR)

** Annemieke Schollaardt en Domien Verschuuren gaan met ingang van zaterdag 7 februari ieder een nieuw programma maken in de 3FM weekendochtend. Elke zaterdag en zondag van 07.00 tot 10.00 uur is ‘Domien is Wakker'(NPS). Van 10.00 tot 12.00 uur neem Annemieke de 3FM studio over voor haar programma ‘Annemieke Hier'(TROS).

** Radio 538 gaat vanaf maandag 12 januari elke avond op zoek naar nieuw muzikaal talent in het ‘538 Demo Duel’ tijdens de programma’s van Barry Paf en Frank Dane. Luisteraars die 538 VIP Member zijn, kunnen hun demo op de Radio 538 website uploaden. Alle tracks komen direct online te staan, zodat andere luisteraars deze kunnen beoordelen. Barry Paf laat elke avond twee fragmenten horen. Vervolgens bepalen luisteraars door naar de studio te bellen, sms’en of via msn wie het duel wint. In het programma van Frank Dane wordt de winnaar bekendgemaakt en wordt de winnende demo helemaal gedraaid.

** IceMobile BV is eigenaar van de erotische zender die KPN via haar DVB-H produkt KPN Mobiel TV aanbiedt. De zender was bij het Commissariaat voor de Media onder een andere naam in 2007 aangemeld, namelijk “VPTV”. Eerder deze week berichtte DutchMedia over het mogelijk illegaal uitzenden van een erotische zender door KPN. Dit bleek een misverstand te zijn gebleken

** Volgende week maandag verdwijnt HOT Radio 93FM uit de ether en is dan alleen nog maar via internet te ontvangen. De frequentie 89,6 MHz in Huissen wordt later die week voorzien van het signaal van RADIONL welke de 88.5 FM gaat verlaten. Op 88.5 komt vanuit Huissen dan HOT Radio Plus in de ether. (via FMTV)

** Vanaf 1 februari 2009 worden alle activiteiten van Lokaal Plus TV worden overgenomen door Mediagroep Gelderland, eigenaar van onder meer Graafschap TV en Gelre TV. Hiermee komen tevens de kabelkrant uitzendingen van Lokaal Plus TV te vervallen en worden vervangen door Gelre TV (Veluwe) en Graafschap TV (Oost-Gelderland) met dagelijks gepresenteerde regionale televisieprogramma’s. Graafschap TV startte 1 maart 2005 als tweede regionale commerciële TV-zender in Nederland. Gelre TV is de tiende regionale commerciële zender in deze categorie. (Gelderlander)

** De Britse zender BBC lanceert volgende week een Perzisch-talige tv-zender die in Iran, Afghanistan, Tadzjikistan en elders bekeken kan worden. Dat heeft de BBC donderdag gezegd. Iraanse critici beweren dat met de zender spionnen geronseld zullen worden. BBC Persian TV begint oensdag en biedt via kabel en satelliet nieuws-, kunst- en sportprogramma’s aan. Het Iraanse staatspersbureau IRNA beschuldigde de Britse zender vorige maand nog van het werven van Iraniërs voor ‘spionage en psychologische oorlogvoering’. (Standaard)

** Wat zijn de belangrijkste nieuwsonderwerpen van de dag? En hoe vullen de verschillende NOS-media die in? In een tijdbestek van 5 minuten worden deze vragen vanaf maandag 12 januari beantwoord in de nieuwe rubriek NOS Nieuwsbeeld. Deze rubriek is van maandag tot en met vrijdag te zien op het digitale nieuwskanaal NOS Journaal24. De eerste uitzending is om 13.15 uur, aansluitend aan het 13.00 uur-Journaal. Vervolgens wordt NOS Nieuwsbeeld tot 15.00 uur na ieder NOS Journaal herhaald.

** De Radio 2 Top 2000 trok dit jaar via radio, televisie en internet 10,6 miljoen mensen. Dat is 75% van de Nederlandse bevolking van tien jaar en ouder. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Radiocall in opdracht van NPO Kijk- en Luisteronderzoek. Hiermee breekt het crossmediale evenement van de publieke omroep opnieuw een record. Ook de bekendheid van de Top 2000 nam toe, 76% van de Nederlandse bevolking was op de hoogte van het evenement. Deze groei is mede te danken aan de televisieregistratie van Top 2000 in concert. Het programma, dat de NPS tijdens de nieuwjaarsnacht uitzond op Nederland 3, bereikte maar liefst 5,3 miljoen kijkers. Sinds de millenniumeditie in 1999 is de Top 2000 uitgegroeid tot een ‘sentimental journey’ waaraan miljoenen mensen plezier beleven via radio, televisie en internet (Persbericht)

** De oprichters van televisiezender Het Gesprek Derk Sauer, Frits Barend en Ruud Hendriks hebben de vrede getekend met medebedenker Pieter Storms. Die beweerde Het Gesprek samen met Sauer te hebben bedacht, maar kort voor de oprichting te zijn gewipt. Het Gesprek laat woensdag weten dat de vier weer ‘on speaking terms’ zijn. Storms was volgens de zender bereid het conflict ‘in der minne’ te schikken. Dat houdt onder meer in dat alle juridische procedures tegen Barend en Hendriks worden gestaakt. Ook wordt het beslag dat op hun huizen was gelegd, opgeheven. Of Storms geld krijgt is onduidelijk. Nu de strijdbijl is begraven zullen Storms, Barend en Sauer rond de tafel gaan zitten om de verhoudingen weer te normaliseren. Of dat betekent dat Storms een rol krijgt bij Het Gesprek is niet bekendgemaakt. (Novum/RTL)

** Vrouwenblad esta maakt haar debuut op televisie, bij de zender Het Gesprek. Met ingang van 14 januari verzorgt het magazine wekelijks gesprekken met twee bekende vrouwen uit hetzelfde vakgebied onder de titel ‘esta’s vakvrouwen’. Het programma is gedurende zes weken op woensdag van 21.30 tot 22.15 uur te zien.

** “Dit voelt als een dolk in m’n rug. Ik weet dat het een emotionele en geen inhoudelijke reactie is, maar ik kan zo’n streek niet begrijpen.” Een aangeslagen eigenaar van Young City Media BV (City FM) uit Amsterdam stond gisteren in de Haagse rechtbank tegenover Wedel Communications BV (eigenaar van radiostation Fresh FM uit Zoetermeer). Young City Media eist dat Fresh FM stopt met de huidige manier van klantenwerving, die ertoe zou leiden dat bedrijven op basis van misleidende informatie met commercials overstappen van City FM naar Fresh FM 

** Omroep Flevoland is boos. De regionale omroep wilde morgenmiddag live verslag doen van het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs, maar de NOS heeft hier een stokje voor gestoken. ,,Wij hebben gistermiddag te horen gekregen dat wij hier geen toestemming voor krijgen aangezien zij de exclusieve rechten hebben gekocht”, vertelt Gerard Hullegie namens Omroep Flevoland.Volgens Hullegie is de NOS niet verplicht om de beelden van de wedstrijd op de Oostvaardersplassen in Lelystad door te geven aan Omroep Flevoland, maar er bestaat wel zoiets als ‘een gentlemen’s agreement’. ,,Wij hebben in het verleden wel vaker samengewerkt, maar nu blijkt dat onmogelijk. De reden snap ik niet, het NOS-logo zou bij ons ook gewoon in beeld zijn.”Een geldkwestie was het zeker niet, vertelt Hullegie. ,,Er is niet eens gesproken over geld, het was gewoon nee.” Lees verder.

** Koninklijke KPN NV heeft de aanbesteding gewonnen van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) voor de zenderexploitatie van Nederland 1, 2 en 3 alsmede Radio 1 t/m 6, Concertzender, FunX Landelijk, de regionale publieke omroepen die via DVB-T (de digitale ether) landelijk vrij (free to air) worden uitgezonden. De openbare Europese aanbesteding was in januari 2008 uitgezet, en heeft gisteren geresulteerd in de ondertekening van contracten tussen KPN en de NOS. 

Oplages betaalde kranten verder gedaald

De totale oplage van de betaalde dagbladen in Nederland lag in het derde kwartaal van vorig jaar 2,4 procent lager dan in dezelfde periode in 2007. De betaalde oplage van regionale en landelijke kranten bestond in het derde kwartaal van 2008 uit 3.597.767 kranten. Dat blijkt uit cijfers van Het Oplage Instituut (HOI). De kleine christelijke kranten kranten boekten nog enige groei. Zo groeide de oplage van het Nederlands Dagblad met 2,1 procent en het Friesch Dagblad met 3,1 procent. Nrc.next zag zijn oplage met 1,4 procent toenemen, maar de oplage van NRC Handelsblad kromp met 5,2 procent en was daarmee de grootste daler. Het Financieele Dagblad, in het tweede kwartaal van vorig jaar nog goed voor een groei van 9,7 procent, kromp in het derde kwartaal met 0,7 procent. De grootste krant blijft De Telegraaf met 718.833 exemplaren in het derde kwartaal van 2008, 2,5 procent minder dan in de maanden juli, augustus en september van 2007. (KLD/Standaard)

UIT DE MEDIA:

** Inwoners van Ouderkerk aan den IJssel krijgt vanaf 13 januari 2009 een ruime keuze uit nieuwe digitale kabelmogelijkheden. Dat is het resultaat van de samenwerking waartoe de stichting Cai Ouderkerk aan den Amstel, de Rekam en Caiway hebben besloten. Alle abonnees krijgen van Rekam en CAIWAY het eenmalige aanbod voor een digitale ontvanger. Er wordt alleen een vergoeding voor de administratie en verzendkosten gevraagd. Tegelijk met digitale televisie wordt kabelinternet geïntroduceerd in Ouderkerk. Ook telefonie zal aangeboden worden. (NL Kabel)

** 3Voor12, het online muziekplatform van de VPRO, heeft per januari een aantal wijzigingen doorgevoerd. De twee digitale themakanalen, ‘3Voor12 Central’ en ‘3Voor12 On Stage’ zijn per 1 januari verdwenen van de digitale kabel. In eerste instantie was het de bedoeling dat deze tv-zenders verder gingen via Internet. 3voor12TV zal nu verder gaan als on-demand tv-zender via Internet. Deze nieuwe opzet gaat eind volgende week van start. Daarnaast zijn de diverse 3voor12-muziekstreams, die ook via een aantal kabelmaatschappijen werden doorgegeven in hun digitale pakket, verdwenen. Ook voor deze internetstreams zal voor 1 april een vervangend, on-demand, aanbod komen.

** 3FM Serious Request 2008 bereikte 10,6 miljoen Nederlanders van 10 jaar en ouder via radio, tv en internet. Dit staat gelijk aan 75% van alle Nederlanders van 10 jaar en ouder. 11,2 Miljoen Nederlanders (79%) waren op de hoogte van de actie. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau De Vos en Jansen in opdracht van NPO Kijk- en Luisteronderzoek. De actie, die 3FM samen met het Nederlandse Rode Kruis organiseerde voor vluchtelingenhulp, bereikte 300.000 mensen méér dan in 2007. 3FM Serious Request 2008 werd uitgezonden van 19 t/m 24 december 2008. (Persbericht)

** Nederland 1 was in week 1 de best bekeken zender met een marktaandeel van 23,0 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De zender was in 2008 al het hele jaar het best bekeken, maar in week 1 werd meteen een flitsende start gemaakt met De Boer zoekt Vrouw special. Daar keken gisteravond 3.329.000 mensen naar. Daarmee was De Boer zoekt Vrouw special het best scorende programma van week 1. De hele top 5 bestaat uit programma’s op Nederland 1. Het Acht uur Journaal van de NOS (eveneens gisteravond) behaalde 2.837.000 kijkers en het Journaal op Nieuwjaarsdag had ruim 2,6 miljoen belangstellenden. De oudejaarsconference Youp van ’t Hek staat daar net achter en De Reünie (gisteravond) had bijna 2,6 miljoen kijkers. RTL 4 behaalde in week 1 een marktaandeel van 15,7 procent en SBS 6 was derde met 13,5 procent. Het totale aandeel van de publieke omroep was 36,6 procent. RTL Nederland scoorde 26,5 procent en SBS Broadcasting 22,0 procent. (SKO/Adformatie)

** Koninklijke KPN NV is mogelijk met een illegale pornozender actief middels haar DVB-H netwerk. Via het produkt KPN Mobiel TV, biedt het bedrijf sinds enige tijd de ‘harde’ erotische zender Adult XXX aan. Een woordvoerder van KPN meldde initieel dat de zender in handen zou zijn van Inter Content KG, een erotisch dochterbedrijf van de Duitse uitgever Bauer die vooral in Duitsland actief is op internet en samenwerkt met het Duitse erotische bedrijf Beate Uhse AG. Inter Content KG ontkent met KPN zaken te doen in Nederland via DVB-H/KPN Mobiel TV. Het Commissariaat voor de Media zegt desgevraagd niet bekend te zijn met een tv-zender met de naam Adult XXX. (via Dutchmedia)

** Jan Paparazzi is per direct gestopt bij Radio Veronica. Hij stort zich in een nieuw avontuur met Robert Jensen. Bij Radio Veronica werkte Paparazzi mee aan de ochtendshow ‘Ook Goeiemorgen!’. “Ik ga vanaf vandaag werken voor het nieuwe project van Robert Jensen. En hoe leuk radio ook is, de kans om voor een spannend uitdagend nieuw avontuur van Robert aan de slag te gaan is iets waar ik erg enthousiast over ben en waar ik veel toekomst in zie!” laat Jan weten aan de website Mediacourant.nl. 

** TV Gooiland is bereid met RTi Hilversum samen te werken, maar stelt daarbij wel voorwaarden. Zo moet het Amsterdamse Salto-model als uitgangspunt fungeren voor de nieuwe lokale omroep van Hilversum. Een maand geleden bleek dat de Hilversumse gemeenteraad vindt dat beide ‘concurrenten’ moeten gaan samenwerken of fuseren. Vandaar dat het advies aan het Commissariaat voor de Media over de zendmachtiging werd uitgesteld. Dat advies moet op 19 januari binnen zijn. Diverse raadsfracties zijn voorstander het Salto-model, waarbij een overkoepelende organisatie anderen de gelegenheid biedt programma’s uit te laten zenden. RTi Hilversum wil echter zelf programma’s (co)produceren. TV Gooiland daarentegen is groot voorstander van de Salto-aanpak, zo blijkt uit een brief aan de concurrent. 

** Een Britse en een Spaanse journalist, die in november in Somalië waren ontvoerd, zijn ongedeerd vrijgelaten. Dit hebben plaatselijke autoriteiten en de Spaanse regering zondag bevestigd. Colin Freeman was met zijn fotograaf José Cendon in Somalië onderweg voor de Britse krant The Daily Telegraph, toen zij werden ontvoerd in Puntland, een afvallige regio in het noorden van het Afrikaanse land. Zij werden vastgehouden in een gebied van stammen met nauwe banden met piraten. Puntland is een basis voor piraten die vorig jaar meer dan honderd keer schepen uit de kust van Somalië hebben aangevallen. (ANP/BNR)

** De regionale omroep RTV Oost wil nauwer samenwerken met de regionale dagbladen in Overijssel. Hoofdredacteur Henny Everts denkt in eerste instantie aan samenwerking op productioneel en promotioneel gebied. ,,Maar ook op het journalistieke vlak sluit ik een samenwerking op termijn niet uit”, meldt Everts zondag bij zijn eigen omroep. In Overijssel verschijnen de Wegener-kranten TC Tubantia en De Stentor. De hoofdredacteur sluit in de toekomst ook een fusie niet uit. Dat kan alleen met een wetswijziging. Op dit moment is het niet mogelijk dat een omroep fuseert met een krant. (ANP/Gelderlander)

UIT DE MEDIA:

** De installatie van Ahmed Aboutaleb maandag als burgemeester van Rotterdam kan rekenen op grote mediabelangstelling. Niet alleen kranten, radio en tv uit Nederland zullen verslag doen, ook hebben zich media uit België, Duitsland, Frankrijk, Turkije en Marokko aangemeld. Dat meldt de gemeente Rotterdam. Radio en TV Rijnmond besteden uiteraard ook uitgebreid aandacht aan de installatie met live-uitzendingen vanaf 10.30 uur. Maandag begint Aboutaleb officieel als de opvolger van burgemeester Opstelten, die eind december na tien jaar afscheid nam van Rotterdam.

** De christelijke digitale televisiezender Family7 wordt per 1 februari doorgegeven via het digitale basispakket van Ziggo. De tv-zender was in Flevoland en in Zuid-Holland Zuid analoog (via de ‘normale’ manier) te zien en via enkele kleine kabelbedrijven in totaal in zo’n 700.000 huishoudens. Ziggo heeft ongeveer een miljoen aansluitingen. Dat betekent dat de zender te zien zal zijn in totaal 1,7 miljoen huishoudens. Dolf van de Vegte, directeur van Family7 is blij met de doorgifte door Ziggo. ,,We hadden een lange adem nodig, maar wonder boven wonder is het goedgekomen.” 

** Edwin Diergaarde stopt als radio-dj en voice-over bij 3FM. Hij stapt over naar Radio Decibel waar hij vanaf februari 2009 elke werkdag een programma gaat presenteren. Sinds maart vorig jaar maakt Diergaarde op die zender al wekelijks het danceprogramma ‘MinistryOfBeats’. Edwin blijft zijn radiowerkzaamheden voor Decibel wel werkzaam voor de TROS.

** Wikipedia heeft de afgelopen zes maanden 6 miljoen dollar aan donaties binnengekregen, genoeg om de lopende kosten tot 30 juni te betalen. Dit heeft Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vrijdag laten weten. Wales had op 1 juli om donaties verzocht. Meer dan 125.000 mensen gaven aan zijn appel gehoor. Wikipedia is een gratis encyclopedie op internet waaraan iedereen kan meeschrijven met zijn eigen deskundigheid. Meer dan 150.000 vrijwilligers hebben de afgelopen acht jaar meer dan elf miljoen artikelen in 265 talen bijgedragen aan wikipedia.org. Wikipedia heeft 23 mensen in dienst. (ANP via Gelderlander)

** Acteur Bernie Hamilton, vooral bekend als politiebaas uit Starsky and Hutch, is op 80-jarige leeftijd overleden. Hamilton overleed dinsdag aan hartfalen in Los Angeles. Dat meldden Amerikaanse media. Hamilton speelde in meer dan twintig films, zoals Walk the Walk, The Young One en The Devil at Four O’Clock. Recent produceerde hij een aantal gospel- en r&b-albums. Er waren vier tv-series over het politieduo Starsky and Hutch, dat in Amerika maar ook in Nederland in de jaren ’70 op het scherm was. Hamilton verscheen geregeld als captain Harold Dobey. (ANP via AD)

** Er is lang over gesproken, maar eindelijk gaat woningcorporatie Rochdale iets doen aan de vele schotelantennes in de Zaandamse wijk Poelenburg. Woningcorporatie Parteon volgt, maar weet nog niet precies hoe. ZVH kon nog niet reageren. Op de haakflat aan de Thijssestraat en Oudemansstraat komt één schotelinstallatie voor iedereen. De aansluiting op de satellietantenne is gratis voor de bewoners. Daarmee denkt de woningverhuurder het aantal eigen schotels van bewoners tot nul terug te brengen. Aan veel balkonhekken in Poelenburg is een schotel gemonteerd. Ze horen bijna in het ritme van het gebouw, net als de ramen en balkons. Rochdale vindt de schotels ontsierend. Daarom dat de renovatie van het flatgebouw wordt aangegrepen om van de schotels af te komen. Ze moeten toch allemaal los, want er komen ook nieuwe balkonhekken. Bij de renovatie legt Rochdale meteen een centraal systeem aan voor televisie, internet en satelliet. De bedoeling is dat er na die ingreep geen schotel meer te zien is op de balkons. (NHD)

** Hofstad Radio staakt binnenkort haar uitzendingen via de etherfrequentie 99.4 MHz in Den Haag. Radio Decibel gaat gebruik maken van deze etherfrequentie. Radio Decibel is sinds vandaag in de regio Den Haag al te horen via de etherfrequentie 97.6 MHz vanuit Rotterdam en de 98.0 MHz, een kleine steunzender in Den Haag. Binnenkort zal Radio Decibel dus ook te horen zijn via de etherfrequentie 99.4 MHz in de regio Den Haag. Morgen volgt meer informatie over het stopzetten van de uitzendingen van Hofstad Radio via de etherfrequentie 99.4 MHz.

** Tweede kamerlid Joop Atsma (CDA) verwacht dat in de Tweede Kamer voldoende steun is voor zijn voorstel om vijftien miljoen euro uit te trekken voor de regionale omroepen. Vooral de omroepen in dunbevolkte regio’s, zoals Groningen, Drenthe, Flevoland en Zeeland, kampen met financiële problemen. Joop Atsma vindt dat er 15 miljoen euro extra op tafel moet komen om de regionale omroepen op de been te houden. Negen miljoen euro zou van het rijk moeten komen en 6 miljoen van de gezamenlijke provincies. Het debat over zijn voorstel verwacht hij in februari, waar ook het besluit wordt genomen. Atsma is er honderd procent van overtuigd dat het voorstel wordt aangenomen. (via RTV Drenthe)

** Zangeres Ilse DeLange heeft de Mega Award van 3FM gewonnen.Luisteraars van de zender hebben DeLange verkozen tot beste artiest van 2008. De Twentse zangeres scoort met haar nieuwe album Incredible. De cd was haar eerste na een radiostilte van twee jaar. DeLange kreeg de Award donderdag uitgereikt op het Mediapark in Hilversum. Andere genomineerden voor de award waren onder andere Kane, Nikki en Kraak&Smaak. (RTL)

** Van de cabaretiers die oudejaarsavond op de buis kwamen heeft Youp van ’t Hek de meeste kijkers geoogst. Zijn oudejaarsconference Troost trok 2.635.000 liefhebbers en daarmee was zijn show (Ned. 1) het best bekeken programma van de avond. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Tineke Schouten eindigde met haar programma Typisch Tineke (RTL4) op de derde plaats met 1.586.000 kijkers. SBS6 had Guido Weijers in stelling gebracht. Zijn oudejaarsconference wist 1.359.000 mensen te boeien en daarmee claimde hij plaats zes van de kijklijst. Hij wordt gevolgd door de traditionele klok en vuurwerk. Naar die beelden keken 1.305.000 mensen, goed voor een zevende plaats. Na Troost trok het programma Ik hou van Holland (RTL4) met een totaal van 1.877.000 de meeste kijkers. (ANP/AD)

** CAIW, de van oorsprong Westlandse kabelaar die 150.000 klanten bedient, heeft aangekondigd in 2010 een einde te willen maken aan analoge kabeltelevisie. Ook de analoge FM-kabelradio zal worden beëindigd. Aart Verbree zegt desgevraagd tegenover DutchMedia: ‘in de loop van 2010 verwachten we (eerder aan het eind dan aan het begin) daarmee op te houden’. Volgens Verbree een logisch gevolg, omdat in steeds meer (nieuwbouw)gebieden televisie en radio via glasvezel uitsluitend op basis van IP wordt afgeleverd en dat gaat in zijn optiek niet meer samen met analoge distributie. Sinds 2005 heeft CAIW de strategie dat het basisprodukt kabelradio en kabeltelevisie digitaal is en analoog aanvullend is geworden. Destijds werd het analoge kabeltelevisie-aanbod teruggebracht naar 24 kanalen. 

** Van alle publieke omroepen heeft de TROS in 2008 de meeste kijkers weten te trekken als sportprogramma’s niet worden meegerekend. Dat heeft een woordvoerder van deze zendgemachtigde donderdag laten weten. Het afgelopen jaar kon de NOS veel sport uitzenden met het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen. Die omroep scoorde daarom in het voorbije jaar het hoogste kijktijdaandeel, namelijk 22 procent. De TROS staat op de tweede plaats met 18,3 procent, gevolgd door de KRO (14 procent), VARA (13) en AVRO (12,5). (ANP)

** RTV Drenthe bestaat 1 januari 20 jaar. Via een speciale radiouitzending wordt daar de hele middag bij stil gestaan. Tot 1989 was er één regionale omroep voor Drenthe en Groningen, maar die werd gesplitst in Radio Noord en Radio Drenthe. Radio Drenthe startte op 1 januari 1989 met haar uitzendingen en werd al snel de best beluisterde regionale omroep in Nederland. Na een tijdelijk onderkomen aan de Markt in Assen verhuisde de omroep per 1 juli 1989 naar de Beilerstraat. In april 1995 werd vanuit een ander pand begonnen met TV-uitzendingen. De regionale omroep is sinds 2004 gevestigd in de voormalig HBS aan de Beilerstraat 30 in Assen. (RTV Drenthe)