Media kort: juli 1997

EO KRIJGT EERSTE BOETE IN HAAR GESCHIEDENIS

De EO is voor het eerst in zijn geschiedenis beboet door het Commissariaat voor de Media. De boete (1200 gulden) is opgelegd omdat in het radioprogramma Spoor 7 was opgeroepen cd’s van de gospelgroep Petra te kopen. De TROS kreeg een boete van 50.000 gulden. Tijdens een uitzending van Het Aanzoek lag de nadruk teveel op de leveranciers van de prijzen. De NCRV (4000 gulden boete) maakte reclame voor het computertijdschrift Power Unlimited. De NOS (30.000 gulden boete) maakte te lang reclame voor Eurocard.

OUD-DIRECTEUR SPORT7 WORDT INTERIM-DIRECTEUR THEATER

Henk Kivits, oud-directeur van TV-zender Sport 7, is benoemd tot interim-directeur van het Chasse-theater in Breda. Kivits moet ervoor zorgen dat de verliesgevende horecaexploitatie van het theater zo snel mogelijk wordt afgestoten. Die voorwaarde heeft de Bredase ge- meenteraad gesteld bij het optrekken van de jaarlijkse subsidie aan het theater naar zeven miljoen gulden.

RADIO-DOCU WINT RAI-PRIZE

De radiodocumentaire ‘Het spoor van de Wolf’ van Dorothee Forma heeft op het radio- en televisiefestival Prix Italia in Ravenna de Special RAI-prize gewonnen. De Humanistische Omroep zond de documentaire eind 1996 uit. Maandag 1 september wordt de uitzending herhaald (Radio 5, 13.08 uur). Forma volgde een groep Nederlandse ecotoeristen die in september 1996 naar het oerbos bij Bialowiez vetrok om Poolse onderzoekers te helpen bij het onderzoek naar in het wild uitgezette roedels wolven. De wolf is na eeuwen van vervolging aan een voorzichtige comeback in Europa begonnen.

CASEMA KIEST DEMOS-SYSTEEM DELTAKABEL

Kabelexploitant Casema heeft voorlopig gekozen voor invoering van het Demos-systeem van het Goudse Deltakabel om multimedia-toepassingen via de kabel aan te bieden aan zijn abonnees rond Den Haag. Vanaf 1 september kunnen abonnees van het kabelnet in de regio Den Haag en omstreken Internet via de kabel krijgen. Abonnees betalen een vast tarief van 49,95 gulden per maand. Er zijn geen variabele kosten. Voor dit systeem is gekozen om dat het systeem de beste mogelijkheden heeft om verschillende diensten zoals, televisie, telefonie en alarmering via e e n kastje te verzorgen. Het systeem draait bovendien al enige tijd naar tevredenheid bij CAI Westland en in experimenten van Casema zelf. Het Demos-systeem biedt de Internet-gebruiken een bandbreedte van minimaal 64 Kbit/sec oplopend tot 150 Kbit/sec, afhankelijk van het aantal abonnees dat tegelijk op hetzelfde kabelnetsegment actief is.

PEEKEL WIL CARTOONDAM BOUWEN

Cartoondam is de naam van een groot tekenfilmproject dat televisieproducent Han Peekel gaat opzetten in Rotterdam. In het gebouw, waarvan de precieze locatie nog niet bekend is, worden themapark, animatiestudio’s, tekenfilmvakopleiding en een tekenfilmbioscoop geintegreerd. De animatiestudio’s worden volgens de planning in 1998 gebouwd, terwijl Peekel verwacht dat drie jaar later het themapark zal zijn gerealiseerd. Met Cartoondam wordt een lang bestaande droom van de televisieproducent- maker van het televisieprogramma ‘Wordt vervolgd’ – verwezenlijkt. Een droom die miljoenen guldens kost. Om hoeveel het precies gaat wil hij niet zeggen. Naast Han Peekel zijn ook de gemeente Rotterdam en het ministerie van Economische Zaken bereid geld in het project te steken.

KORT NIEUWS – 1 –

-> De Brabantse topkok Cas Spijkers keert terug bij RTL 4. In het komende tv-seizoen is hij weer wekelijks op het scherm te zien met een nieuw kookmagazine, waarin hij de kijkers de fijne kneepjes van het koken probeert bij te brengen. In het nieuwe programma zal ook de culinaire familie Fagel te zien zijn. RTL 4 probeert op deze manier de kijker het beste te brengen op kookgebied. De Fagels en Cas Spijkers horen immers tot de ‘creme de la creme’ van de Nederlandse topkoks. De titel en de precieze inhoud zijn op dit moment nog niet bekend.  

-> Nederland 3 zendt de komende seizoenen ‘All stars’, ‘Karakter’ en 36 andere films uit, die door de omroepen op deze zender zijn gecoproduceerd met de filmindustrie. Op het programma staan verder films als ‘Antonia’, ‘Tot ziens’, ‘De Jurk’, ‘Madelief’, ‘Blind Date’, ‘Twee koffers vol’, ‘De Leugenaar’, ‘Oeroeg’, ‘De gordel van smaragd’, ‘Jezus is een Palestijn’, ‘De man met de hond’, ‘De Vrouw van het Noorden’, ‘f 19,99’ en ‘Bal Mas- que’.

-> Producent IDtv is druk op zoek naar een omroep die ‘Fort Alpha’ wil uitzenden. De TROS, die de jeugdserie twee seizoenen op het scherm bracht, ziet om financiele redenen geen heil meer in voortzetting. Het succes van ‘Fort Alpha’, waarnaar vooral jongeren keken, was volgens de TROS relatief. Na afloop zapten de jeugdige kijkers massaal weg. IDtv laat de serie echter nog niet vallen en zoekt – gesteund door een actie op Internet – naar een andere geinteresseerde.  

-> Scandinavian Broadcasting System SA, de moedermaatschappij van onder meer SBS 6, mag een commercieel kanaal beginnen in Hongarije.  

-> RTL4 is, ondanks een lager marktaandeel (16,3 tegen 21,6% in mei), vorige maand marktleider gebleven, Veronica bleef in juni de tweede commerciele zender (10,6%), op de voet gevolgd door SBS 6 (10,5 %). TV-10 haalde een aandeel van 2,1%. De drie publieke zenders bleven stabiel op 38,3% .

MTV MOET PLAATS MAKEN VOOR TMF OP HAAGSE KABEL

MTV verdwijnt zo goed als zeker van de Haagse kabel en zal plaatsmaken voor The Music Factory. Ook Euro 7 wordt uit het aanbod gehaald (de zender zond al enige tijd niet meer uit) gehaald. Tevens worden het Weerkanaal en het Kunstkanaal toegevoegd. Dit valt af te leiden uit het advies 1997-1998 van de Haagse Programmaraad wat deze week is aan- geboden aan de Casema, de eigenaar van het kabelnet. De adviezen van deze raad zijn bindend. De Casema mag alleen van het advies afwijken als de exploitatie in gevaar komt. Bij MTV is men geschokt en compleet verrast over het advies van de Haagse Programmaraad om MTV per 1 semptember van de Haagse kabel te halen. Bij de keuze heeft de programmaraad zich onder meer laten leiden door onderzoeken naar de populariteit van de zender TMF in Voorburg en Utrecht. Daar bleek TMF het in de leeftijdsgroep 12 tot 34 te winnen van MTV. Bij MTV is men vooral verrast door het besluitomdat men nooit met iemand van de programmaraad heeft gesproken. MTV Benelux weet nog niet hoe, maar zal zeker actie ondernemen tegen de voor haar negatieve beslissing. Bij TMF is de stemming heel wat beter. “Eindelijk komen we weer terug op de Haagse kabel”, laat woordvoerster Suzan Damen weten”. De terugkomst op de Haagse kabel zal zeker worden gevierd aldus TMF. Naast Den Haag en Wassenaar zal er in Leidschendam vanaf medio juli worden proefgedraaid met TMF op de kabel. Datzelfde gebeurt in Rijswijk een maand later. Voorburg en Zoetermeer hebben al TMF. Delft is nu nog de enige stad in de regio Haaglanden die TMF niet kan ontvangen op de kabel.

KLACHT VAN ADO-SUPPORTERS TEGEN TV WEST

De Raad voor de Journalistiek behandelt as. vrijdag een klacht van zeven jeugdige ADO- supporters tegen TV West. De supporters zijn op 31 maart gearresteerd in Delft. TV West toonde daarvan opnames die waren te zien in het kader van de rellen rond het duel FC Den Bosch-ADO Den Haag. In het weekoverzicht van 6 april herhaalde TV West de beelden van de geboeide zeven. Op 9 april gebeurde dat weer, zo luidt de klacht, met een tekst die betrekking had op vier andere supporters. De zeven zeggen dat tegen hen geen strafrechtelijke vervolging is ingesteld. Twee van de zeven zouden door de uitzending hun baan hebben verloren. Volgens hoofdredacteur Hugo Schneider van TV West valt zijn redactie niets te verwijten.

COMMISSARIAAT LUXEMBURG DOET ONDERZOEK NAAR HOME-SHOP TV

Het Luxemburgse commissariaat voor de media doet een onderzoek naar de stortvloed aan kooptelevisieprogramma’s die te zien zijn op RTL 4 en 5. Tv-standwerkers als ‘Mike’ van ‘Amazing Discoveries’ mogen volgens Europese regels maar drie uur per dag hun goederen aanprijzen. RTL 4 (nu tien uur per dag) en RTL 5 (vijftien uur), die een Luxemburgse uitzendlicentie hebben, overschrijden dit aantal uren fors. Dat zou hen een fikse boete kunnen opleveren. Op Veronica zijn de standwerkers zes uur per dag actief, maar die zender, hoewel ook behorend tot de Holland Media Groep, heeft een Nederlandse uitzendvergunning. Volgens een HMG-woordvoerder heeft Veronica tevoren overlegd met het Nederlandse Commissariaat voor de Media. Wat RTL 4 en 5 betreft zegt hij: “De organisaties die kooptelevisie uitzenden hebben een eigen uitzendvergunning en kopen zendtijd die wij niet vullen. Die drie uur, waarover gesproken wordt, geldt wanneer wij zelf dat soort pro- gramma’s zouden willen uitzenden. Wij menen ons dan ook aan de regels te houden”.

ONZEKERHEID OVER TOEKOMST AM-ZENDER VERONICA

Het is nog niet zeker of Veronica na 1-1-98 op de AM te beluisteren blijft. Volgens Unico Glorie beraadt men zich bij Veronica momenteel op de vraag of het financieel interessant is om op de Middengolf te blijven uitzenden. Het uitzenden op deze frequentieband kost erg veel geld en de uitzendingen van HitRadio Veronica hebben nog geen gulden opgebracht. Vanaf 1 januari 1998 mag HitRadio Veronica ook via 4 FM zenders zijn programma’s gaan uitzenden.

KORT NIEUWS -2-

-> MultiChoice, aanbieder van FilmNet en SuperSport, is deze week overvallen door een claim van f 4,1 miljoen. De claim is ingediend door W. Bakker Electronics B.V. uit Urk. Bakker beschuldigt MultiChoice ervan geen smartcards te hebben willen leveren bij de door hem uit Zuid Afrika geimporteerde decoders. De decoders zijn noodzakelijk voor het ontvangen van signalen via schotelantennes.  

-> F. Brink (51), vice-voorzitter van de NCRV, is door het algemeen bestuur van de omroep voorgedragen als opvolger van voorzitter mr. Ton Herstel (61). De verenigingsraad moet in september zijn benoeming goedkeuren. De voormalige rijkspolitieofficier Brink is sinds 1992 burgemeester van Veenendaal.  

-> BBC World gaat vanaf 21 juli, elke maandag om 21.30 uur, programma’s van de tv-afdeling van de Wereldomroep uitzenden in ‘Window on Europe’. Thema’s zijn onder meer wetenschap en menselijk gedrag.  

-> Radio West is ook dit jaar rechtstreeks aanwezig bij het North Sea Jazzfestival. Vrijdag 11 juli van 19.00 – 24.00 uur en zaterdag 12 juli en zondag 13 juli van 18.00 – 24.00 uur. JazzRadio zendt vrijdag en zaterdag van 17.00 – 01.00 uur en zondag van 16.00 – 24.00 uur direct uit vanuit de Mesdagzaal. Ook de publieke zenders en TV west besteden aandacht aan het jazz-spektakel in Den Haag.  

-> De aandeelhouders van RTL 4 en 5 zullen de winst van 220 miljoen gulden die aan het einde van de zelfstandige RTL-periode over was, incasseren. Dat zal echter naar verwachting niet in e e n keer gebeuren, maar gefaseerd. Een besluit daarover moet nog door de aandeelhouders worden genomen. De Holland Media Groep, de opvolger van RTL 4 S.A., krijgt geen cent. Het Luxemburgse televisieconcern CLT, dat ook aandeelhouder is in de nieuwe constructie (met Veronica erbij), profiteert het meest van het megadividend. CLT ontvangt ongeveer 88 miljoen gulden.

LIVE ERE-DIVISIE VOETBAL NAAR CANAL+

Canal+ krijgt vier jaar de exclusieve rechten om duels uit de PTT-Telecompetitie ‘live’ uit te zenden. Wie de voetbalwedstrijden wil zien moet er voor betalen. De commerciele zender betaalt voor de meerjarige rechten honderdvijftig miljoen gulden. Canal+ Nederland en de Eredivisie NV hebben hierover overeenstemming bereikt. De uitzendingen van Canal+ (opvolger van FilmNet en SuperSport) beginnen al het komende seizoen. De zender heeft hier ongeveer 200.000 abonnees. Canal + brengt per weekeinde twee wedstrijden: op vrijdag om 20.00 uur en op zondag om 17.30 uur. Per seizoen gaat het om zo’n tachtig duels. Het contract betekent ook dat NOS Studio Sport pas een half uur na afloop een samenvatting mag brengen. Op zondag is dat dus na 19.15 uur. De samenvatting mag maximaal een half uur duren.  Het Franse Canal + nam Nedholt, eigenaar van FilmNet, enkele maanden geleden over. De nieuwe eigenaar beloofde groots te gaan investeren. Tegelijk werden honderd van de 250 Nethold-werknemers ontslagen. Nethold leed al enkele jaren verlies. Canal+ wil daar door het trekken van meer abonnees verandering in brengen. Het live uitzenden van voetbal- wedstrijden kan hierbij helpen. In Europa heeft Canal+ 8,8 miljoen abonnees. Er worden al veel voetbalwedstrijden uitgezonden in diverse landen.

TELEKABEL BIEDT INTERNET VIA DE KABEL

Ook de kabelmaatschappij NUON-TeleKabel gaat Internetdiensten via de tv-kabel aanbieden aan haar abonnees. Na een geslaagde test in Leeuwarden is eind dit jaar de gemeente Apeldoorn aan de beurt om gebruik te maken van deze faciliteit. Begin volgend jaar wordt Internet via de kabel aangeboden aan de abonnees in Zoetermeer. TeleKabel start tevens eind november in Nijmegen een experiment met telefonie via de kabel. Afhankelijk van de resultaten gaat TeleKabel in de loop van 1999 de kabeltelefonie in haar verzorgingsgebied aanbieden op commerciele basis.

LAROES NIEUWE ADJUNCT-HOOFDREDACTEUR NOS-JOURNAAL

Hans Laroes wordt per 1 juli adjunct-hoofdredacteur van het NOS-Journaal. Hij is er nu nog redactiechef. Als adjunct is hij belast met de dagelijkse leiding. Laroes (41) was van mei 1988 tot eind 1992 presentator/verslag- gever van de Haagse redactie van het Journaal. Daarvoor werkte hij bij het Utrechts Nieuwsblad, de Provinciale Zeeuwse Courant en het Brabants Nieuwsblad. Met de komst van Laroes telt de hoofdredactie drie mensen. De andere twee zijn hoofdredacteur Nico Haasbroek en plaatsvervangend hoofdredacteur Jan Rodenburg.

VAN GEWEST TOT GEWEST VERHUISD

De regionale NPS-nieuwsrubriek ‘Van gewest tot gewest’ verhuist met ingang van het winterseizoen van vrijdag 19.30 uur naar zondag 18.30 uur. De wijziging is nodig omdat de VARA ook op vrijdag de actuele praatshow ‘B & W’ gaat uitzenden. Verhuizing naar de zaterdagavond, waarop was gerekend, kan niet doorgaan omdat de VARA dan haar consu- mentenrubriek ‘Kassa’ wil brengen. De redacteuren van het op e e n na oudste programma van de Nederlandse televisie – alleen het Jour- naal bestaat langer – zijn boos en verdrietig, hoewel de grootste woede inmiddels is verdwenen. De redactie heeft zich toch noodge- dwongen bij de beslissing neergelegd.

VERLIES VOOR HOLLAND MEDIA GROEP

De Holland Media Groep (RTL 4 en 5, Veronica, HitRadio Veronica en Holland Media House), heeft vorig jaar f 47 miljoen verlies gemaakt. Weliswaar draaiden de tv-stations met een positief resultaat van f 2 miljoen en verdiende de productiemaatschappij Holland Media House f 3 miljoen, maar HitRadio en ,het inmiddels naar Veronica overgehevelde, Kink FM leden een verlies van bijna f 5 miljoen. De omzet van de HMG bedroeg vorig jaar f 720 miljoen, waarvan f 685 miljoen uit reclame en sponsoring. Er zijn vergelijkende cijfers met 1995 omdat de HMG pas sinds vorig jaar bestaat. Het bedrijfsresultaat van HMG bedroeg nog f 300.000 maar het uiteindelijke verlies van HMG komt op f 47 miljoen door een eenmalige afwaardering op een voorraad soaps van f 42 miljoen. Verder is een aantal opstartkosten die verband hielden met de fusie van RTL en Veronica, als buitengewone last verantwoord.

TV10 START MET FOX-KIDS TIJDENS DAGUREN

TV 10 gaat vanaf zaterdag 2 augustus dagelijks van 06.35 – 18.00 uur kinderprogramma’s uitzenden van het Amerikaanse station Fox Children. Het gaat vooral om nieuwe tekenfilms, educatieve uitzendingen, een problemenrubriek en ochtendgymnastiek. In de avonduren worden voortaan films uitgezonden. TV 10 is voor 90 procent eigendom van Fox en voor 10 procent van Wegener Arcade. De Holland Media Groep, die opties heeft op 49 procent van de aandelen, en TV 10 willen nauw gaan samenwerken.

RTL4 STOPT MET ‘LIEF EN LEED’

RTL 4 stopt met ‘Lief en Leed’. Het station vindt het praatprogramma niet passen in de nieuwe winterprogrammering op zondag, waarmee een breder en jonger publiek moet worden bereikt. Bovendien is, aldus een woordvoerder, ‘na vijf jaar alles op het gebied van seks en relaties wel behandeld’. Vooral in de laatste serie, met presentatrice Mylene de la Haye, werden vaak schokkende onderwerpen behandeld. Producent John de Mol Productions, wil het programma ‘Lief en Leed’ graag bij een andere zender voortzetten. SBS 6, dat al meer erotische programma’s heeft, behoort tot de kandidaten.

KORT NIEUWS – 3 –

-> TV Noordzee, de Nederlandstalige muziekzender van uitgeverij Strengholt, begint niet eerder dan 1 januari met uitzenden. Het station heeft al een modelcontract afgesloten met de vereniging van kabelexploitanten, VECAI. Ook de zendvergunning is binnen.  

-> Binnenkort kunnen vijf miljoen huishoudens The Music Factory via de kabel ontvangen. In totaal telt Nederland 6,6 miljoen aansluitingen. Na de zomer kunnen onder meer Kerkrade en Den Haag de muziekzender gaan bekijken. De kijkcijfers van de popzender stijgen. In juni keek 47% van alle 20- tot 34-jarigen (1,7 miljoen mensen) en 67% van de 13-tot 19-jarigen TMF.  

-> RTL gaat onder de naam RTL Klub nog dit jaar commerciele televisie verzorgen in Hongarije. Met de zender zal 90 procent van de bevolking worden bereikt. Het aanbod zal onder meer bestaan uit drama (waaronder Hongarijes eerste dagelijkse soap) en spelletjes. CLT-UFA, de moedermaatschappij van o.m. RTL 4 en 5 en 19 andere Europese stations, heeft 49 procent van de aandelen in het nieuwe consortium Magyar RTL Televizio.  

-> Het Atheense particuliere tv-station Ant1 heeft deze week een boete van bijna driekwart miljoen gulden gekregen voor een realityshow die tot zelfmoord leidde. De tv-zender bracht een programma over een 43-jarige man die werd verdacht van verkrachting van zijn 12-jarige dochter. Een half uur voor de uitzending pleegde de geestelijk gestoorde man zelfmoord door vergif in te nemen. Hij had begin juli voor de rechter moeten verschijnen. Ant 1 moet ook zijn programma’s gedurende vijf dagen per dag tien minuten onderbreken.  

-> Ondanks het warme weer en de zomervakantie trok de eerste aflevering van de GTST-quiz vorige week vrijdagavond, 740.000 kijkers. De uitzending kwam daarmee op een dertiende plaats op de ranglijst van de meest bekeken programma’s in de afgelopen week.

-> Het Genootschap radiojingels en -tunes heeft de hand weten te leggen op de orginele 25-sporen studiobanden van de jinglepakketten van onder meer Veronica (Mega Top 50), TROS, KRO, AVRO, NCRV, BRTN en Power FM uit de jaren 1988 tot 1994. De banden komen uit het archief van de voormalige jingleproducent Impact Creative in Badhoevedorp. Het archief bevat nu circa 1500 uur aan opnames inclusief een beschrijving.

LOKALE OMROEPEN EISEN STEREO FREQUENTIE

Negen lokale omroepen, waaronder West-Friesland Radio, zijn in beroep gegaan tegen de weigering van minister Jorritsma om ze een stereo etherfrequentie te gunnen. Stadsradio 94 (Den Haag), Stadsradio Rotterdam (Rotterdam), Delta 89.6 (Cuijk / Grave), Radio 916 (Groene Hart van Zuid Holland), West-Friesland Radio (Hoorn), Keizerstad 97.7 (Elst), WOS Radio (Naaldwijk), Radio 103.2 (Werkendam) en Optimaal FM (Zeddam) willen dat de bestuursrechter deze beslissing ongedaan maakt. De zaak dient bij het College van beroep voor het bedrijfsleven. West-Friesland Radio heeft overigens in mei 1996 al enkele dagen in stereo uitgezonden, dit was echter een illegale aktie.

KIKKERADIO GESTOPT MET UITZENDINGEN

Kikker Radio, het enige kinderradiostation van Nederland, is dit weekeinde gestopt met zijn uitzendingen. Oprichter Bart Geeraedts heeft laten weten dat de inkomsten niet opwegen tegen de kosten. Kikker Radio maakte op 8 mei 1996 een valse start. De zender was toen vergeten een uitzendvergunning aan te vragen. De sluiting van Kikker Radio kost vier arbeidsplaatsen.

RTL4 KOMT RTL ACTUEEL

RTL 4 gaat vanaf september dagelijks op de late avond, vermoedelijk tussen 22.30 en 23.30 uur, het nieuwe progranna ‘RTL Actueel’ uitzenden. Gebruikmakend van formules die de afgelopen seizoen succesvol bleken, brengt de zender dan nieuws, actualiteiten, shownieuws en een misdaadrubriek van Peter R. de Vries. Volgens bronnen bij RTL gaat acteur Victor Reinier, ‘het hulpje van Baantjer’, vanaf september wekelijks het spel ‘Lucky Letters’ presenteren. De quiz zou vanaf januari dagelijks op het scherm moeten komen, maar of die in de plaats komt van het ‘Rad van Fortuin’ is nog onzeker. RTL4 wil daarover nog niets zeggen.

VLOEKENDE NIEUWSLEZER LEIDT TOT VELE REACTIES

Omroep Brabant in Eindhoven ontving vorige week vrijdag binnen tien minuten tientallen telefoontjes van boze luisteraars. Die reageerden op een nieuwslezer, die een krachtterm gebruikte tijdens het lezen van een nieuwsbulletin. Om tien uur werd de nieuwslezer onderbroken door een collega, die ten onrechte dacht dat door een technisch probleem het bulletin niet werd uitgezonden. De mededeling dat hij niet via de zender te horen was ontlokte de nieuwslezer een drieletterig schutting woord. Vooral luisteraars in de regio Eindhoven reageerden furieus. Overigens waren er ook laconieke reacties. Pas toen de nieuwslezer in de volgende uitzending zijn excuses had aangeboden aan de luisteraars werd het rustig aan de telefoon. Uit de andere delen van Brabant kwamen nauwelijks reacties.

AANDEELHOUDERS RTL4 WILLEN GELD TERUGVORDEREN VAN EX-MANAGERS

De aandeelhouders van RTL 4 overwegen vijf miljoen gulden terug te vorderen van de voormalige tv-managers H. Boermans, H. Roemer, en F. Thyes. Het drietal struikelde onlangs over een dubieuze transactie met aandelen van het Rotterdamse teletekst-bedrijf Brokerline. Het uitgeversconcern VNU, Philips en de Luxemburgse tv-maatschappij CLT-UFA- aandeelhouders van RTL – willen niet te diep ingaan op de miljoenenclaim. RTL heeft Luxemburger Roemer inmiddels de toegang tot zijn kantoor in Hilversum ontzegd. Sloten van bureaus en kasten zijn vervangen om te voorkomen dat papieren van de Brokerline- affaire verdwijnen. Roemer zegt niets te vrezen omdat hij meent voor de aandelenhandel toestemming te hebben gekregen van zijn toenmalige baas Boermans. Laatstgenoemde is net als Thyes onbereikbaar voor commentaar.

538 FAVORIET BIJ MEGAFESTATIE BEZOEK

Radio 538 is de favoriete zender van de Megafestatiebezoekers, blijkt uit een enquete. Zo’n 59 procent luistert het liefst naar 538, tegen 9 procent voor Radio 3. Paul van der Lugt, zendercoordinator van Radio 3, kijkt er niet van op. “538 is prominent aanwezig op de Megafestatie. De bezoekers worden bovendien bedolven onder promotiemateriaal van 538. Wij hebben nog altijd bijna twee maal zoveel luisteraars als 538. Radio 3 staat niet op de Megafestatie, omdat we het een te commercieel evenement vinden”, aldus Paul van der Lugt. Saillant detail: Radio 3 kreeg onlangs nog een boete van ruim 2 ton, omdat ze te commercieel bezig was.

KORT NIEUWS – 4 –

->De helft van alle Nederlanders vindt specifiek op kinderen gerichte reclame ontoelaatbaar. Vooral 65-plusser zitten daar over in. Van hen meent 71 procent dat adverteerders zich niet speciaal op kinderen beneden 12 jaar mogen richten. Daar tegenover staat dat driekwart van de jongeren van 16-24 jaar er geen moeite mee heeft. Geweld wordt algemeen als een grotere bedreiging gezien. Een meerderheid (53 procent) is voorstander van een apparaatje in de televisie, waardoor kinderen niet naar gewelddadige programma’s kunnen kijken.  

-> De controleurs van de dienst omroepbijdrage mogen voor de inbeslagname van een radio- of televisietoestel van een zwartluisteraar of -kijker in het vervolg vijftig gulden in rekening brengen. De afgelopen tien jaar was dat veertig gulden. De aanmaning voor te late betaling gaat 6,25 gulden kosten tegen vijf gulden nu.  

-> De VPRO komt in het nieuwe seizoen met een sportprogramma. Voorlopig staan er 26 afleveringen op het programma. Wilfred de Jong, van cabaretduo Waardenberg & De Jong, is presentator. Eindredacteur Johan Timmers denkt met het magazine iets te kunnen toevoegen aan het al royale sportaanbod op tv. “Ik zie toch vooral wedstrijden en nieuws voorbij- trekken. Wij willen ons meer richten op de schoonheid van de sport, de emoties, de achtergronden”.  

-> De techniek liet vorige week zondag het 12-uur Journaal van de NOS in de steek, waardoor de uitzending niet kon doorgaan. Een computerstoring, een half uur voor de uitzending, zorgde ervoor dat de geschrokken redactie niet meer bij de teksten kon en met de mond vol tanden kwam te zitten. Omdat in zo’n kort tijdsbestek geen nieuwe teksten konden worden gemaakt, werd de uitzending een uurtje verzet.

-> Endemol Entertainment heeft een belang van 45 procent genomen in het Spaanse televisieproductiebedrijf Zeppelin in Madrid. Endemol verwerft daarmee een belangrijk aandeel in een tweede onafhankelijk productie bedrijf voor de Spaanstalige televisiemarkt, e e n van de grootste in Europa. Endemol is al voor zestig procent eigenaar van producent Gestmusic in Barcelona.  

-> Het boek ‘Tussen gevoel en verstand, de ronde van Witteman’ van presentator Paul Witteman is uit de handel genomen. Het boek, dat al sinds half april in de winkels lag, was gebasseerd op de verhalen die aan bod komen in het Vara-praatprogramma De Ronde van Witteman. Zowel de auteur als uitgeverij Balans had echter verzuimd de mensen die op tv waren geinterviewd, toestemming te vragen om hun verhaal ook in boekvorm in de openbaarheid te brengen. In nauw overleg hebben de uitgever en de auteur besloten om het boek uit de schappen terug te halen. “Witteman staat vierkant achter dit besluit”, aldus de uitgeverij. De oplage van het boek bedraagt 12.000 exemplaren.

-> De Servische autoriteiten hebben in de afgelopen week zeker twaalf onafhankelijke radio- en tv-stations gesloten omdat ze geen zendmachtiging zouden hebben. De stations ontkennen echter dat ze geen vergunning hebben. Over een periode van enkele maanden zijn er al 55 zenders uit de lucht gehaald. Het verbod treft ondermeer populaire tv-programma’s in Pancevo en Trstenik.  -> Liesbeth van der Kruit wordt de nieuwe AVRO-presentatrice van het actualiteitenprogramma Netwerk. In het nieuwe televisieseizoen neemt zij de plaats in van Ria Bremer, die zich nog meer dan voorheen zal richten op gezondheidsprogramma’s. Bremer had al eerder aangekondigd met Netwerk te willen stoppen. Van der Kruit komt van Radio Rijnmond en presenteert daar op zaterdag een wekelijkse talkshow.

FRISSE WIND DOOR PROGRAMMERING RTL4

Hoewel de meeste ‘oude’ sterren volgend seizoen gewoon op de buis terugkeren bij RTL 4, heeft de deze week aangekondigde ‘frisse wind’ ook slachtoffers geeist. Voor het nieuwe seizoen hebben de RTL 4-bazen nog steeds geen programma kunnen verzinnen voor ex- Vakantieman Frits Bom. Ook Tineke de Nooy heeft vooralsnog geen plaats gekregen. Toch bestaat er een kans dat Frits en Tineke na decemeber 1997 terugkeren bij RTL 4. Geruchten dat Hans van der Togt de RTL-winter niet zou halen, blijken onjuist. Zijn – en Leontine Ruiters’ – spelshow ‘Rad van Fortuin’ krijgt zelfs een nieuw jasje, met studenten als kandidaten. In elk geval blijft het Rad dus draaien. Voor ‘Shownieuws’, onderdeel van ‘RTL actueel’, wordt nog gezocht naar een opvolger voor Ursul de Geer. Leontine Ruiters wordt genoemd. En Hans van Willigenburg blijft ‘gewoon’ bij Koffietijd.

NEDERLANDERS GEHECHT AAN KABELKRANT

Nederlanders blijken gehecht aan hun lokale kabelkrant. Twee op de drie televisiekijkers zou dit medium niet willen missen, leert een onderzoek van bureau Inter/View in opdracht van de Nederlandse Kabelkrant Pers (NKP). De uitkomst staat deze week in het reclamevakblad Adformatie. De kabelkrantmakers lieten het onderzoek uitvoeren omdat zij erg aanhikken tegen de in hun ogen hoge en uiteenlopende tarieven die kabelexploitanten vragen voor doorgifte. “Waarom ontvangt The Discovery Channel 1,50 gulden terwijl SBS 6 65 cent moet betalen en sommige kabelkranten zelfs twee gulden of meer ?”, vraagt vice-voorzitter Ad Timmering van de NKP zich af. Volgens hem zijn prijsverschillen alleen te rechtvaardigen als ze gebaseerd zijn op waarderingscijfers. In dat geval zouden de kabelkranten goed zitten. Van de 804 ondervraagde kijkers in Groningen, ‘s-Hertogenbosch, Voorne- utten en Purmerend stemt 74 procent er een enkele keer of vaak op af. Zo’n 44 procent waardeert het gebodene met rapportcijfer 7 of hoger.

NOZEMA IN LOOP VAN 1998 IN PRIVATE HANDEN

Minister Jorritsma (verkeer en waterstaat) denkt dat het staatsbelang van 59 procent in de Nederlandse Omroep-Zendermaatschappij NV (Nozema) in de loop van 1998 kan worden verplaatst bij derden. In oktober wil de minister afspraken afronden met de overige aandeelhouders, NOS (40 %) en de Wereldomroep (1%). Na advies van de Raad van State kan het parlement in de eerste helft van volgend jaar het voorstel behandelen. Jorritsma sluit echter niet uit dat het verstandiger is om nog even met de verkoop te wachten.

PHILIPS TREKT ZICH DEFINTIEF TERUG UIT MEDIA-ACTIVITEITEN

Philips trekt zich definitief terug uit de media-activiteiten. Alleen de muziekmaatschappij Polygram blijft bij Philips. Dat maakte Philips-topman C. Boonstra deze week bekend. Hij gaf als belangrijkste redenen de geringe winstgevendheid van de mediabedrijven, de schimmige manier van zakendoen en het feit dat Philips te weinig kennis van de mediamarkt in huis heeft. Met het verlaten van de mediabranche gaat opniew een geesteskind van Boonstra’s voorganger Timmer ter ziele. Timmer begon een paar jaar geleden, barstend van ambities, met Philips Media. Geld bleek er nauwelijks te verdienen. Sport 7 ging vorig jaar al snel failliet. De sluiting van de Belgische videoketen Superclub kostte honderden miljoenen en zorgde ook voor veel negatieve publiciteit.

SBS6 KOMT MET ACTIENIEUWS

SBS 6 zendt vanaf eind augustus de nieuwe actualiteitenrubriek ‘Actienieuws’ uit. Het wordt een dynamisch nieuwsprogramma, waarin plaats wordt ingeruimd voor algemeen binnen- en buitenlands en politiek nieuws. Het regio-nieuwsprogramma ‘Hart van Nederland’ blijft overigens gewoon doorgaan. Verslaggevers zullen zoveel mogelijk vanaf locatie hun bijdragen voor ‘Actienieuws’ doorsturen. Het programma duurt een half uur en is vanaf 24 augustus te zien op werkdagen (19.30 uur) en zondagen (18.00 uur). ‘Actienieuws’ komt in de plaats van de vroege editie van ‘Hart van Nederland’. Het programma zal worden gepresenteerd door Carien Holties en een nog niet nader genoemde mannelijke collega.

FRANSE EROTIEK OP ARABISCHE SATELLIET

Door een technisch defect heeft het Franse tv-net Canal France International (CFI) in het weekeinde in Arabische landen twintig minuten lang een pornoprogramma uitgezonden in plaats van de geprogrammeerde pedagogische uitzending. France Telecom erkende de fout: de pornofilm, van Canal Plus, was bedoeld om in de Franse overzeese gebieden te worden uitgezonden. Het Arabische satellietcommunicatiebedrijf Arabsat reageerde woedend en sprak van schending van de moraal en van een ‘idiote provocatie’. Een delegatie van de Franse televisie zal binnenkort een bezoek brengen aan Saoedi-Arabie om excuses aan te bieden voor de pornografische uitzending. ArabSat heeft de uitzendingen van het Franse kanaal onmiddellijk gestaakt en heeft het contract deze week nog opgezegd.