Media kort: juli 2009

Wilbert Mutsaers nieuwe zendermanager 3FM en Radio 6

Wilbert Mutsaers (39) wordt per 1 oktober a.s. de nieuwe zendermanager van publieke popzender 3FM en publieke jazz zender Radio 6. Dit maakte Directeur radioprogrammering Jan Westerhof vandaag bekend. Mutsaers is de opvolger van Florent Luyckx die deze zomer 3FM verliet om CEO te worden bij Y & R Not Just Film. Wilbert Mutsaers is Creatief Directeur/Director Artist Development van Universal Music Nederland. Daarvoor was hij marketing directeur bij Universal Music voor zowel de pop- als jazz-afdeling, werkte hij voor Sony Music en voor Mojo Concerts/Live Nation. “We zijn erg blij dat Wilbert het team komt versterken. Hij heeft als manager ruime ervaring in de muzieksector. In de Nederlandse muziekwereld en daarbuiten heeft hij een groot netwerk, en hij deelt met de makers van 3FM en Radio 6 een grote liefde voor muziek”, zegt directeur Radioprogrammering Jan Westerhof. “Vanuit zijn werk voor onder meer Universal weet hij als geen ander wat de betekenis is van radio voor de muziekcultuur.” (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** De Wereldomroep heeft een archief van Radio Oranje geschonken aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Het gaat onder meer om materiaal van de eerste directeur van de omroep, Henk van den Broek, die vanaf november 1942 de leiding had over het radioprogramma van de Nederlandse regering in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

** Voorzitter van de nieuwe omroep WNL. Fons van Westerloo heeft gisteren het beleidsplan van de nieuwe omroep WNL (Wakker Nederland) overhandigd aan Tineke Bahlman, voorzitter van het Commissariaat voor de Media. Het controleorgaan brengt, samen met de Raad voor Cultuur en het bestuur van de publieke omroep, advies uit aan minister Plasterk (Media). De bewindsman beoordeelt binnen enkele maanden of WNL in september 2010 als aspirant-omroep van start kan gaan. 

** Telecombedrijf KPN geeft een deel van de frequenties van zijn dochterbedrijf Telfort terug aan de Nederlandse overheid. Eerder kreeg KPN een boete omdat de frequenties niet goed gebruikt werden. KPN maakte het besluit vrijdag bekend. Het gaat om frequenties die horen bij twee UMTS- vergunningen (snel mobiel internet) die in 1998 en 2000 aan Telfort werden toegewezen. KPN zei ,,geeen onnodige financiële risico’s” te willen lopen. De boete betrof een dwangsom van 5 miljoen euro die kon oplopen naar 40 miljoen euro. (Telegraaf)

** Ellemieke Vermolen gaat een kookprogramma maken met haar broer Jeremy, de tv-kok die een restaurant heeft in Roosendaal. Jeremy zal het koken vooral voor zijn rekening nemen, terwijl Ellemieke het programma aan elkaar praat. Het kookprogramma De Verrassingschef gaat dit najaar van start op SBS6. Ellemieke en Jeremy Vermolen bereiden daarin een verrassingsdiner voor meerdere personen. Broer en zus Vermolen werkten eerder samen aan het kookboek Zus & Zo. (Omroep Brabant)

** Afgelopen weekend heeft een blikseminslag op het kopstation van LekWaalFM/LekWaalTV in Meerkerk alle apparatuur vernield. Met gevolg hiervan is dat er momenteel geen kabelkrant- teletekst en radiouitzendingen via het kabelnetvan de gemeente Zederik verzorgd kunnen worden. Ook de FM frequentie 107,2 MHz kan geen programma meer doorgeven. Een voorlopige inventarisatie van alle defecte apparatuur geeft een schade van circa 12.000 euro. Gezien de grote schade is nu nog niet te zeggen wanneer de uitzendingen in de gemeente Zederik hervat kunnen worden. In nauw overleg met kabelexpoitant UPC, die zelf ook schade van de inslag heeft ondervonden, wordt wel gezocht naar een tijdelijke oplossing. Luisteraars in het oostelijk deel van Zederik kunnen de omroep ontvangen via de tweede FM frequentie 104,9 MHz. De storing heeft geen gevolg voor de uitzendingen op het kabelnet van de gemeente Leerdam en Lingewaal. Daarnaast gaan de uitzendingen via internet gewoon door. (persbericht)

Rechter verbiedt The Pirate Bay

De omstreden Zweedse downloadsite The Pirate Bay moet zijn website binnen tien dagen ontoegankelijk maken voor internetgebruikers in Nederland. Dat heeft de Amsterdamse voorzieningenrechter bepaald in een kort geding dat auteursrechtenwaakhond Brein had aangespannen tegen de beheerers van de site. In het kort geding dat vorige week dinsdag plaatsvond wist Brein de rechter ervan te overtuigen dat the Pirate Bay op grote schaal inbreuk maakt op auteursrechten door miljoenen internetgebruikers gelegenheid te bieden gratis illegale film- en muziekbestanden te downloaden. Volgens raadsman Douwe Groenevelt van Brein verdienen de eigenaren bovendien „grof geld”. Hij becijferde dat de site met advertentie-inkomsten 1,2 miljoen dollar per jaar binnenhaalt. De beheerders van de site zijn in april van dit jaar al door de Zweedse rechter veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor hun illegale activiteiten. In afwachting van het hoger beroep zijn ze echter op vrije voeten. Groenevelt wees de rechter er op dat ze de website bovendien gewoon blijven aanbieden. Volgens hem richt de downloadsite zich expliciet op Nederlandse gebruikers. Nadat Brein bekendmaakte de beheerders van The Pirate Bay voor de rechter te dagen is de website van de stichting platgelegd. Tim Kuik, directeur van Brein, spreekt over ‘uitzonderlijk grote aanvallen’ van hackers met behulp van computers uit verschillende landen. De eigenaren van The Pirate Bay kwamen niet opdagen bij het kort geding. (Telegraaf) 

UIT DE MEDIA:

** Voor de komende reorganisatie bij het AD zijn nauwelijks gedwongen ontslagen nodig. Van de 124 mensen die weg moeten op de redactie, zijn de meeste vrijwillig vertrokken. Ze maakten gebruik van een vertrekregeling. Alleen enkele mensen met specialistische functies hebben nog geen ander werk. Ongeveer tien werknemers bij ondersteunende diensten moeten wel gedwongen weg. Dat is woensdag meegedeeld tijdens een redactiebijeenkomst. Het banenverlies bij het AD is een gevolg van een sterke terugloop van advertentie-inkomsten. Ook is de herstructurering nodig als voorbereiding op de verkoop van het AD aan de Belgische uitgever De Persgroep. De reorganisatie is in mei aangekondigd en gaat per 1 september in. (RTV Rijnmond)

** De Lokale Omroep Almelo (LOA) dreigt haar zendmachtiging kwijt te raken. Het Commissariaat van de Media wil de vergunning intrekken, omdat de omroep de verslagen van het Programma Bepalend Orgaan niet heeft opgestuurd. Het Programma Bepalend Orgaan is een commissie met vertegenwoordigers van diverse organisaties die lokaal actief zijn. Het gezelschap moet de programmering van de omroep goedkeuren.

** In het nieuwe EO-programma ‘Met niets begonnen’ bezoekt presentator Marc Dik ondernemende Nederlanders die zichzelf rijk hebben gewerkt. Dik gaat met de miljonairs terug naar de plek waar het begon. Bovendien laten ze zien hoe ze nu leven en wonen, kondigde de EO woensdag aan. De eerste aflevering met ex-minister Herman Heinsbroek is te zien op donderdag 3 september om 22.30 uur op Nederland 1. Marc Dik wil van Heinsbroek weten waar hij zich na het Arcade- en het LPF-tijdperk mee bezig houdt en of hij gelukkiger is dan toen hij nog geen miljoenen op de bank had staan. Vorig jaar presenteerde Marc Dik voor de EO de serie ‘Geld maakt gelukkig?’, die ging over loterijwinnaars. (ANP/AD)

** Canal Digitaal heeft op voorhand de per 1 juli jl. ontstane problemen van een groep satelliethuishoudens niet verwacht. Dit stelt René Tensen, commercieel directeur van de satellietoperator tegenover DutchMedia. Bovendien is er volgens hem een te grote wildgroep ontstaan aan ‘merken en type satellietontvangers’. Canal Digitaal heeft in de eerste helft van dit jaar haar smartcards gewisseld bij haar klanten die het zogeheten ‘basispakket’ of hoger afnemen bij Canal Digitaal. Gebruikers van de operator gecontroleerde satellietontangers en de Common Interface Mediaguard modules zouden in principe geen problemen moeten hebben gehad met de ontvangst van het gecodeerde aanbod van Canal Digitaal. De smartcardwissel is in feite een smartcardwissel van Mediaguard2 naar Nagravision3 (ook bekend als Mediaguard3). De reden hiervan is – zoals bekend – het tegengaan van piraterij. 

** FC Utrecht slaat de handen ineen met RTV Utrecht voor het nieuwe live televisieprogramma Studio Utrecht. Hierin bespreekt René van den Berg in Stadion Galgenwaard een uur voor de wedstrijd van die week de verwachtingen van spelers, trainers en fans. Daarnaast komen ook andere actualiteiten over de club aan bod. Het programma is vanaf een uur voor de wedstrijd live te zien op rtvutrecht.nl en U Stad. De aftrap van Studio Utrecht is op 9 augustus om half twee ’s middags. Voor de wedstrijd tegen Willem II is dan onder meer technisch directeur Foeke Booy te gast. (RTV Utrecht)

** Supporters van NAC Breda kunnen de eerste confrontatie van hun club met Polonia Warschau in de Europa League-voorronde niet via de televisie bekijken. De internationale rechtenhouder Sportfive heeft laten weten dat er geen beelden beschikbaar zijn van de wedstrijd, die komende donderdag in Polen gespeeld wordt. De return tegen Polonia, volgende week in Breda, is wél te zien op de Nederlandse televisie. Betaalzender Eredivisie Live zendt de wedstrijd rechtstreeks uit. De eerste confrontatie tussen PSV en FC Cherno More Varna, eveneens in de derde voorronde van de Europa League, is komende donderdag wél te zien. RTL7 heeft de rechten van de wedstrijd bemachtigd. De uitzending begint om 20.30 uur. (FC Update)

** Op 29 juli 2009 start Caiway met Pay Per Event. Televisieabonnees van Caiway kunnen afzonderlijke wedstrijden van Eredivisie Live bestellen en bekijken op het moment van uitzending. De klant betaalt alleen voor de wedstrijden die hij/zij wil zien. In eerste instantie bestaat het aanbod uit voetbalwedstrijden die uitgezonden worden op Eredivisie Live. Caiway is in gesprek met andere aanbieders van (sport)programma’s om op termijn het aanbod verder uit te kunnen breiden. Zo krijgen klanten van Caiway de mogelijkheid om op verzoek sportwedstrijden of bijvoorbeeld concerten comfortabel vanaf de bank te bekijken. (Persbericht)

** Leo de Later gaat in het nieuwe tv-seizoen één dag in de week Goedemorgen Nederland presenteren. Hij wisselt af met Sven Kockelmann, de andere presentator van het tv-programma. De Later werkte eerder bij RTL Nieuws en SBS. Hij is momenteel werkzaam bij praatzender Het Gesprek. (Journalist)

KPN verhoogt prijs Digitenne met 13 procent

Wegens ‘blijvend hoge kosten’ verhoogt KPN de prijs die Digitenne-abonnees maandelijks moeten betalen van 7,50 naar 8,50 euro. De huurprijs voor een tweede of derde digitale ontvanger is ook verhoogd en wel met 50 eurocent per maand. In april van dit jaar verhoogden de telefonie-tak van KPN en zijn dochters Debitel, Hi en HetNet al hun tarieven, terwijl Telfort eind vorig jaar in het nieuws kwam met de prijsverhoging van zijn 20Mbit- internetabonnement. Nu ziet het Nederlandse concern zich door ‘blijvend hoge kosten’ naar eigen zeggen genoodzaakt de maandtarieven van de digitale- tv-dienst Digitenne op te schroeven van 7,50 naar 8,50 euro. “Zo zijn de kosten die we moeten afdragen voor het uitzenden van content, niet zo snel gedaald als we hadden verwacht”, zegt KPN-woordvoerder Steve Hufton in een reactie aan Tweakers.net. Wie naast de gratis decoder nog een of meer digitale ontvangers heeft betaalt in het vervolg per apparaat maandelijks geen 3,50 maar 4 euro. De prijsverhogingen gaan per 1 september in. KPN heeft de nieuwe tarieven in een e-mail naar zijn klanten bekendgemaakt. Vanwege de prijsverhoging kunnen klanten hun abonnement opzeggen; hiervoor dienen ze voor 31 augustus contact op te nemen met de klantenservice van KPN. Een jaar geleden verhoogde KPN de tarieven van Digitenne ook al. Vorige week publiceerde KPN zijn kwartaalcijfers, waaruit bleek dat de omzet van het bedrijf was gedaald, maar het bedrijf boekte wel een winststijging van 4,8 procent. (Tweakers.net)

Journalist Michaël Zeeman overleden

Journalist en literair criticus Michaël Zeeman is maandagavond op 50-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam overleden. Zeeman stierf aan een hersentumor die een maand geleden was ontdekt. Zeeman schreef sinds 1980 in tal van dag- en weekbladen over kunst en literatuur, filosofie en cultuurpolitiek. In 1988 werd hij stafmedewerker letteren van de Rotterdamse Kunststichting. Vanaf 1991 schreef hij voor de Volkskrant. Hij was onder meer enige tijd correspondent in Rome. Zelf publiceerde hij ook poëzie, essays en proza. Voor zijn poëziedebuut Beeldenstorm kreeg hij in 1991 de C.Buddingh’-prijs. In 2002 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor zijn bijdrage aan de Nederlandse, geschreven cultuur. Ook presenteerde hij voor de VPRO het televisieprogramma Zeeman met Boeken. ,,Hij is van onschatbare waarde voor de Volkskrant geweest’, zegt hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Broertjes in een reactie op de website van zijn krant. ,,Zijn belezenheid was bijna ongeëvenaard in de Nederlandse journalistiek en hij schreef prachtig. En hij was snel. Je kon hem bellen en als het nodig was, had je binnen een uur een stuk.” Lees verder. (Foto via ANP/AD)

Holland Centraal wil op tv

De Leidse lokale omroep Holland Centraal wil een doorstart maken als lokaal televisiestation. Om dat mogelijk te maken heeft de gemeente Leiden de omroep van het faillissement gered, door de helft van de huurschuld van 44.000 euro voor de studio aan de Kloosterpoort kwijt te schelden. Als de tv-plannen van Holland Centraal de gemeente bevallen, is Leiden bereid daar jaarlijks 45.000 euro aan bij te dragen. Dat komt dan boven op de 30.000 euro subsidie die de gemeente geeft voor de radioprogramma’s van de lokale omroep. Holland Centraal heeft onlangs het maken van radioprogramma’s en de kabelkrant uitbesteed aan Rudeboy Media, het bedrijf achter het Leiderdorpse radiostation Unity FM. De gemeente Leiden is, schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan het bestuur van Holland Centraal ‘zeer geïnteresseerd in lokale televisie’. (Leidsch Dagblad).

UIT DE MEDIA:

** Met ingang van 1 augustus is Jean Kiekebosch benoemd tot directeur van Radio 10 Gold. Hij wordt in deze functie eindverantwoordelijk voor alle activiteiten van Radio 10 Gold. Kiekebosch (37) is sinds 1 maart van dit jaar werkzaam bij Radio 10 Gold als Station Manager en was in die functie al verantwoordelijk voor de programmatische activiteiten van Radio 10 Gold en speelde een grote rol bij de commerciële activiteiten van de zender. Eerder was hij onder andere medeoprichter en directeur van City FM.(Persbericht)

** Ruud Gullit en Foppe de Haan gaan vanaf komend seizoen wedstrijden analyseren voor Eredivisie Live. Het betaalkanaal van Eredivisieclubs maakte dat dinsdag bekend. Gullit en De Haan worden toegevoegd aan het team, waarin Jan van Halst en Jaap Stam al zitten. Naast de analyses van de wedstrijden zullen Wilfred Genee en Johan Derksen op vrijdag in het programma Doordekken vooruitblikken op de nieuwe speelronde. (FC Update)

** Sander Simons is vanwege de agressieve houding van zijn collega Prem Radhakishun met het radioprogramma Peptalk bij BNR gestopt. Simons noemt Prem in HP/De Tijd een “dominante man, waarvan je nooit weet of hij nu een grapje maakt of agressief is”. Prem presenteert het programma sinds begin april met vijf andere presentatoren, waaronder Sander Simons, Joost Eerdmans en Margriet van der Linden. Simons vervolgt: “Prem gaf openlijk te kennen dat hij vond dat het zijn programma was. Hij eiste een aantal keren mijn dagen op, zonder overleg”. Sander hoopt wel bij BNR aan de slag te kunnen blijven. (Via Telegraaf)

** Sportjournalist en programmamaker Henk Spaan gaat in het voetbalseizoen 2009-2010 topwedstrijden uit de verschillende Europese voetbalcompetities analyseren op televisie. Hij is net als collega-analytici Willem van Hanegem, Wim Kieft en Marc van Hintum te zien bij Sport1, zo maakte de zender dinsdag bekend. Spaan is van tijd tot tijd te zien op de maandagavonden in het live studioprogramma Sport1 United. John van Vliet en Kees Jansma, die het programma afwisselend presenteren, praten dan met een van de commentatoren. Daarnaast schuiven iedere week een journalist en een actuele persoonlijkheid uit de voetbalwereld aan tafel. Eerder werd bekend dat ook Marco van Basten als analyticus voor de digitale 24-uurs sportzender gaat werken. Hij geeft vanaf komend seizoen commentaar op wedstrijden uit de Champions League. (ANP/AD)

** Door de vele ontwikkelingen in radioland van de laatste maanden is ook het door de programmaraad Flevoland aangewezen basispakket radio op losse schroeven komen te staan. Diverse radiozenders zijn gestopt met uitzenden, zenders die zich voor het nieuwe adviesjaar hadden aangemeld en verkozen waren in het basispakket, lieten op het laatste moment weten tóch niet voor doorgifte in aanmerking te willen komen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de volgende wijziging in het basispakket 2009-2010: Radio Noordzee Nationaal wordt Radio Veronica, Juize FM wordt BBC 3, Radio BemBem wordt TMF Radio en Splash FM wordt REE, Radio Exterior de Espana.

** De uitzendingen van North Sea Jazz op Radio 6 hebben voor een recordbereik voor de jazz zender gezorgd. Meer dan 210.000 mensen van 35 jaar en ouder hebben gedurende het jazzfestival en de week die daarop volgde afgestemd op Radio 6. Ook de bekendheid met de uitzendingen lag beduidend hoger dan voorgaande jaren. Ruim 1,3 miljoen mensen waren op de hoogte van de uitzending, vorig jaar lag die bekendheid rond 1 miljoen. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau De Vos en Jansen in opdracht van NPO Kijk- en Luisteronderzoek. Radio 6 zond van 10 t/m 12 juli het North Sea Jazz festival live uit en besteedde in de week er na veel aandacht aan het festival. Uit het onderzoek blijkt tevens dat bijna 80 procent de North Sea Jazz week de moeite waard tot zeer de moeite waard vond. Bijna evenveel mensen waardeerden ook de muziek die Radio 6 gedurende de week draaide.

** Nederland 1 was in week 30 weer marktleider met een marktaandeel van 21,6 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). SBS 6 was net als vorige week de tweede zender met een aandeel van 14,3 en RTL 4 volgt met 14,1 procent. De drie publieke zenders hadden samen een aandeel van 33,3 procent, RTL Nederland had met vier zenders 27,2 procent en de drie zenders van SBS Broadcasting 23,0 procent. Het best bekeken programma van de week is het NOS Journaal van dinsdag met 2.008.000 kijkers. Spoorloos was tweede met 1.559.000 kijkers. Ook de donderdagse uitzending van Shownieuws (SBS 6) en Groeten van Max werden goed bekeken, met beiden meer dan 1,4 miljoen kijkers. (Adformatie/SKO)

** De eerste aflevering van de VPRO-reeks Zomergasten heeft zondagavond 407.000 kijkers getrokken. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). In de eerste episode waren de keuzes van modeontwerpers Viktor & Rolf te zien. Zij werden onlangs onderscheiden met de hoogste prijs op modegebied in Nederland, de Grand Seigneur. Margriet van der Linden, hoofdredacteur van Opzij, presenteerde Zomergasten voor de eerste keer. Zij is de opvolger van Bas Heijne. (ANP/AD)

** De strijd om de Johan Cruijff Schaal heeft zaterdagavond weinig mensen naar de televisie gelokt. Het duel tussen AZ en SC Heerenveen, dat werd uitgezonden door SBS6, trok slechts 585.000 kijkers. Vorig jaar zaten nog 1,1 miljoen voetbalfans voor de buis om PSV en Feyenoord in actie te zien tijdens de traditionele seizoensopener.

** Loopt een man over het water… is de titel van een nieuw EO-programma waarbij ongelovige cabaretiers een voorstelling maken over Jezus. In de eerste aflevering volgt presentator Arie Boomsma cabaretier Guido Weijers als deze – na ontvangst van het evangelie van Marcus op een mp3-speler – aan de slag gaat. Dat maakte de Evangelische Omroep maandag bekend. De eerste aflevering is te zien op 31 augustus om 20.25 uur op Nederland 3.

** De publieke omroepen lijken veel op elkaar: kijkers weten niet welke programma’s bij welke omroep horen. Ook de uitgangspunten van de zendgemachtigden zijn niet altijd even helder. Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat Bureau Consumenten Onderzoek heeft gehouden onder 678 personen in opdracht van WNL (voorheen Wakker Nederland), publieke omroep in oprichting. Opvallend is dat slechts 30 procent vanwege de grondbeginselen lid is geworden van een bepaalde omroep, de overigen hebben voor het lidmaatschap gekozen vanwege bijvoorbeeld het omroepblad of de kwaliteit van bepaalde programma’s 

UIT DE MEDIA:

** De ontvangst van publieke landelijke radiozenders in Noord-Holland wordt eindelijk verbeterd. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Frank Heemskerk aan de Tweede Kamer. PvdA-statenlid Ed Wagemaker, die zich al jaren inzet voor de verbetering van de radio-ontvangst, is blij dat er eindelijk iets gaat gebeuren. Met name Radio 1 en 2 zijn in grote delen van Noord-Holland niet goed te ontvangen. Volgens Wagemaker is de slechte ontvangst erg vervelend, bijvoorbeeld voor ouderen die grote behoefte hebben aan de informatie van Radio 1 en 2. ‘Goede ontvangst van deze zenders is bovendien extra belangrijk omdat ze bij calamiteiten fungeren als rampenzenders’, meldt Wagemaker. Om de problemen op te lossen zal er waarschijnlijk een aanpassing worden gedaan aan de bestaande zenders. Radio 4 krijgt mogelijk een andere frequentie in de kop van Noord-Holland. (Schagen FM)

** Eredivisie Live en Sport 1 grijpen voorlopig naast de uitzendrechten van de Duitse Bundesliga. Dit bericht Voetbal International deze week. Beide betaalzenders wilden graag dit seizoen het Duitse voetbal live in beeld brengen, maar de verkopende partij, Sportfive, wees beide biedingen af. Sport 1 laat weten in Voetbal International dat het “voorlopig niet gaat lukken” en dat het binnenhalen van de Bundesliga “een lastig verhaal lijkt te worden”. Eredivisie Live gaat er vanuit dat het er niet meer van komt. ECV-directeur Frank Rutten laat weten: “Uiteindelijk hebben we een bod neergelegd dat in onze ogen reëel is, maar door Sportfive is afgewezen. Het moet wat ons betreft wel in verhouding staan, dus met een hoger bod gaan we niet komen”. Sportfive moet zich nu gaan beraden wat te doen: een laag bod accepteren of de rechten simpelweg niet doorverkopen.

** Het discussieprogramma Doordekken op Eredivisie Live, waarin Johan Derksen en Wilfred Genee hun mening geven over voetbalzaken, is komend seizoen één keer per week te zien. Doordekken wordt nu elke vrijdag uitgezonden en gaat 31 juli van start. Tevens zal het programma niet meer vanaf een locatie in Nederland worden uitgezonden maar vanuit een tv-studio. (VI)

** Radiostation 100%NL is de etherpiraten zat en doet piratenstations claims van 50.000 tot 100.000 euro aan de broek. De landelijke commerciële zender wordt door krachtige piratenzenders in Twente en de Achterhoek compleet weggedrukt waardoor het landelijke station honderdduizenden euro’s reclame- inkomsten derft. De piraten kunnen claims van 50.000 tot 100.00 euro tegemoet zien. “Als luisteraars ons niet kunnen ontvangen, schakelen ze over op een ander station en zijn wij ze kwijt. De reclame-inkomsten worden gebaseerd op het aantal luisteraars dat je hebt. Wij bereiken wekelijks anderhalf miljoen mensen en staan op nummer acht in de toptien van best beluisterde Nederlandse zenders,” licht 100%NL-directeur Herbert Visser toe.

** UPC levert binnenkort een nieuwe EuroDocsis 3.0 kabelmodem uit, de Motorola SBV6120. Deze is geschikt voor internet en vaste telefonie. De early adopters van de zwaarste abonnementen krijgen de modem in plaats van een losse EuroDocsis 3.0 internet modem en een losse EuroDocsis 2.0 telefonie modem. Daarnaast komtUPC met twee nieuwe routers, de Netgear WNR2000 voor 59 euro en de Sitecom WL308 van 120 euro. (Telecompaper)

** Shockschade lijkt een nieuwe trend. Na getuigen en nabestaanden van een ongeluk of aanslag, melden zich nu ook tv-kijkers met een claim. Zo zou verzekeraar Reaal overspoeld worden door mensen die zeggen gedupeerd te zijn door de aanslag op Koninginnedag. Het gaat niet alleen om tv-kijkers, maar ook om kijkers van de videowebsite YouTube, meldt het AD. Ook bij letselschadekantoor SAP in Amersfoort hebben kijkers aangeklopt voor een shockschadevergoeding. Slachtofferhulp Nederland is niet blij met de bizarre trend, want daar is de regeling niet voor bedoeld. (RTV Utrecht)

** Tv-producent Endemol heeft een overeenkomst gesloten met voetbalclub Ajax. Het televisiebedrijf gaat de uitzendingen verzorgen van Ajax TV, die via internet en betaalkanaal Eredivisie Live (in de rubriek Club TV), te zien zijn. Ajax maakte Ajax TV tot dusver zelf, maar huurt nu de producent in om zo een ,,kwaliteitsinjectie” te bewerkstelligen. Hoeveel geld met de deal is gemoeid, kon een woordvoerster van Endemol vrijdag niet zeggen. (ANP/BNR)

Doorbraak HDTV en VOD door nieuwe samenwerking UPC en RTL

UPC Nederland en RTL Nederland gaan een nieuwe samenwerking aan die een doorbraak voor HDTV en Video On Demand (VOD) in Nederland betekent. Dit hebben beide bedrijven vandaag bekend gemaakt. Vanaf oktober 2009 breiden UPC en RTL het digitale televisie aanbod fors uit. Zo komen alle vier de RTL-zenders in HD-kwaliteit (HDTV) via UPC beschikbaar. Tegelijkertijd komt er een aantal nieuwe diensten bij voor klanten van UPC Digitale TV, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om RTL Gemist te gebruiken via de Mediabox van UPC. Via dezelfde Mediabox kunnen straks afleveringen van verschillende televisieseries van RTL worden bekeken nog vóórdat deze op televisie te zien zijn. Door de nieuwe samenwerking maken UPC en RTL digitale televisie nog interessanter en belangrijker voor de kijker. RTL7 en RTL8 zullen al in het vierde kwartaal 2009 in HD-kwaliteit te zien zijn. In de loop van 2010 worden ook RTL4 en RTL5 aan het HD-aanbod toegevoegd. Voor dit aanbod kan de UPC-klant een apart HDTV-abonnement nemen. Kijkers die TV-programma’s van RTL hebben gemist of deze nogmaals willen bekijken, kunnen met ingang van oktober 2009 gebruik maken van RTL Gemist op hun televisie via de UPC Mediabox. Op deze manier bieden RTL en UPC de vrijheid om programma’s te bekijken wanneer het de kijker uitkomt. Naast RTL Gemist wordt een geheel nieuwe functionaliteit aan UPC On Demand toegevoegd. Hiermee wordt het mogelijk om afleveringen van verschillende door RTL uitgezonden TV-series al te bekijken vóórdat deze bij de RTL-zenders te zien zijn. Nooit eerder werd in Nederland een dergelijke unieke dienst zo grootschalig uitgerold. 

Luistercijfers: 3FM stijgt sterk

De luistercijfers van het Continu LuisterOnderzoek over de periode mei-juni 2009 zijn bekendgemaakt. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 9.348 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd bedraagt in deze periode 3 uur en 9 minuten per dag. Het Continu LuisterOnderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van RAB. 3FM maakt in de periode mei/juni een sterke stijging door: 0,6 procent. Ook 100 % NL en Q Music groeien sterk met +0,3 procent. Alle marktaandelen:

apr/mei(in%)	mei/jun(in%)
01	Radio 538	11.3	11.0
02	Radio 2	10.4	10.4
03	Sky Radio	8.8	9.1
04	Radio 3FM	8.3	8.9
05	Q-Music	7.4	7.7
06	Radio 1	7.0	6.9
07	Radio Veronica	6.1	6.1
08	100 % NL	3.7	4.0
09	Radio5	2.7	2.5
10	Radio 10 Gold	2.5	2.4
11	SlamFM	2.2	2.2
12	ClassicFM	2.0	2.1
13	Radio 4	1.7	1.6
14	Arrow Classic Rock	1.3	1.3
15	BNR Nieuwsradio	0.9	0.8
16	Arrow Jazz	0.4	0.4
17	TMF HitRadio	0.4	0.4
18	KinkFM	0.3	0.3
19	Radio 6	0.1	0.2
==	Regio Radio	12.2	11.9
==	Regionale Commercieel Radio	4.8	4.5
==	Overige	5.6	5.4

UIT DE MEDIA:

** De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) mag de hoofdredactie van De Telegraaf niet afluisteren in verband met de zogenoemde AIVD-lekzaak. De kortgedingrechter in Amsterdam heeft dat donderdag bepaald. Ook de telefoon van Telegraafverslaggeefster Jolande van der Graaf mag de geheime dienst voorlopig niet meer afluisteren. De journaliste moet echter wel binnen een maand een klacht indienen bij de Comissie van Toezicht op de Veiligheidsdiensten. De AIVD moet het afluisteren staken tot die commissie uitspraak heeft gedaan. Van der Graaf wordt als verdachte gezien in de lekzaak. (ANP)

** De TROS stopt met Dit was het nieuws. Na dertien jaar en 184 afleveringen valt het doek voor het tv-programma van Harm Edens en teamcaptains Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje. De laatste aflevering is 19 december te zien, aldus de omroep donderdag. 

** Ongeveer 20.000 klanten van UPC in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden hebben woensdag een groot deel van de dag zonder kabeltelevisie gezeten. Ook radio, internet en telefonie via de kabel werkten niet. UPC had woensdagavond de meeste abonnees weer aangesloten. Enkele uren later hadden ook de inwoners van Sliedrecht weer signaal. De storing ontstond aan het begin van de middag toen een maaimachine een kabel kapottrok. Dat gebeurde bij de afslag Sliedrecht-West aan de A15. (RTVRijnmond)

** Carlo en Irene hebben hun zondagmiddagprogramma officieel terug. Een dolblije Carlo Boszhard vertelt aan RTL Boulevard: “We hebben sponsors gevonden, en zijn vanaf 6 september weer terug op de zondagmiddag. De uitzendtijd blijft hetzelfde, maar hoe het gaat heten en de precieze invulling van het programma zijn nog niet bekend.” In februari werd bekend dat RTL Nederland en sponsor Unilever de stekker uit Carlo en Irene’s Life & Cooking zouden trekken. Eind mei was de laatste uitzending. (Telegraaf)

** Cabaretier en acteur Peter Heerschop wordt de nieuwe teamcaptain in het RTL4-programma Ik hou van Holland. Hij zal Beau van Erven Dorens vervangen, maakte producent John de Mol woensdag bekend in de uitzending van RTL Boulevard. Van Erven Dorens heeft RTL onlangs verruild voor SBS. De televisiepresentator was toe aan een nieuwe uitdaging, verklaarde hij de overstap anderhalve maand geleden. Hij was samen met Jeroen van Koningsbrugge teamcaptain in Ik hou van Holland, een amusementsshow die test wat BN’ers over Nederland weten. Linda de Mol presenteert dit programma.

** Het voetbal-praatprogramma Voetbal International zal vanaf komend tv-seizoen niet alleen op de maandagavond maar ook op de vrijdagavond te zien zijn op RTL7. Dit maakte Johan Derksen, analist bij het tv-programma Voetbal International, bekend in zijn wekelijkse column.

** De grote telefoonstoring die Limburg en Zeeland woensdag teisterde is verholpen. Zo’n 50- tot 60.000 abonnees van kabelmaatschappij Ziggo hadden last van het probleem. Ook zo’n 300 bedrijven konden niet bellen of gebeld worden. Volgens Ziggo zat het probleem in een zogeheten ‘switch’. Technici van de kabelmaatschappij hadden tot tien uur woensdagavond nodig om het probleem (l1)

** De lokale omroep SIRIS (Asten/Someren) heeft een nieuwe studio met het nieuwste van het nieuwste aan apparatuur en mengtafel. Na maanden bouwen, installeren en testen wordt deze studio op vrijdag 24 juli officieel in gebruik genomen. Dat gebeurt om 15.00 uur door Harry van de Ven van Stichting Kringloop ONA Asten-Someren. Dankzij een gulle gift van ONA was het voor de omroep mogelijk om deze studio aan te schaffen. SIRIS doet op vrijdag 24 juli van 15.00 tot 16.00 uur live verslag van de opening van de nieuwe studio.

** Koperdieven hebben de bliksemafleider uit de antenne van Midvliet FM gestolen. Vorige week werd de huismeester van de flat waar de zendinstallatie van Midvliet FM in Leidschendam is opgesteld, door een bewoner attent gemaakt op de bliksemafleidingsinstallatie op het dak van de flat. Hij constateerde dat het koper was verdwenen. Een blikseminslag op de antenne zou grote gevolgen hebben voor de zendinstallatie. Inmiddels is de schade hersteld. Om diefstal in de toekomst te voorkomen, is er nu een aluminium bliksemafleider geplaatst. Volgens de installateur loopt de dader kans te worden veroordeeld voor dood door schuld. Door zijn of haar toedoen, liepen de bewoners van de flat een verhoogd risico op blikseminslag.

** De Media Academie in Hilversum is officieel failliet. De onderwijsinstelling vroeg eerder deze maand al uitstel van betaling aan. Onderzocht wordt of een gedeeltelijke doorstart mogelijk is. De academie kampt met een teruglopende omzet, stijgende kosten en een schuld van 1,8 miljoen euro. Bij de mediaschool werken 26 mensen, negen van hen was al ontslag aangezegd. In het bestuur van de Media Academie zijn onder meer de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), de facilitaire bedrijven, de commerciële omroepen en televisieproducenten vertegenwoordigd. De deelnemers aan het bestuur waren niet bereid geld voor de schuldsanering te leveren. (Villamedia)

** Google stoot een activiteit af. Het begin 2006 overgenomen systeem voor radio-advertenties wordt nu verkocht. Het Amerikaanse advertentiebedrijf WideOrbit neemt Google Radio nu over voor een niet onthuld bedrag. De internetreus heeft in februari dit jaar al aangekondigd te stoppen met die advertentiedienst voor radio. Dat volgde net een maand na het staken van de ads voor kranten. In beide gevallen gaat het om de ouderwetse, analoge varianten die door de huidige economische malaise flink onder druk staan. Google concentreert zich voor radio voortaan op audio streaming, en past nu zijn AdSense-systeem daarvoor aan. 

** Radiodj’s Edwin Evers (Radio 538), Giel Beelen (3FM), Tanja Jess (100% NL) en Quintis Ristie (FunX) doen de stemmen van de animatiehoofdrolspelers in de film G-Force. Dat maakte distributeur Disney dinsdag bekend. Ook acteur Cas Jansen is te horen in de film, die vanaf 29 juli in zowel de Nederlandstalige als Engelstalige versie in de bioscoop draait. 

** De TROS besteedt in diverse programma’s aandacht aan het overlijden van ‘Dolly Dot’ Ria Brieffies. Zij stierf maandagavond op 52-jarige leeftijd. De zangeres van de succesvolle meidengroep uit de jaren tachtig leed aan longkanker. Dinsdagavond is in actualiteitenrubriek EenVandaag (TROS/AVRO) aandacht voor het overlijden van Brieffies. Het TROS-digitale tv-kanaal Sterren.nl zendt dinsdagavond een in memoriam uit. Op vrijdagavond komt de TROS op Nederland 1 met ‘Het beste van de Dolly Dots in Ahoy’ (22.00 uur). Dat is een tv-registratie van de hoogtepunten van het reünieconcert dat de Dots in 2007 gaven in Ahoy Rotterdam. Hits als Radio, Don’t Give Up en Love Me Just A Little Bit More zullen er de revue passeren. (ANP)

** Governance for Owners, minderheidsaandeelhouder van Wegener, eist in een kort geding voor de Ondernemingskamer in Amsterdam stopzetting van het fusieproces tussen Wegener en de Media Groep Limburg (MGL). Tevens dringt de Britse investeerder aan op een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij Wegener de afgelopen twee jaar. Het kort geding dient dinsdagochtend 21 juli. Het op 3 juli gedeponeerde fusieplan tussen Koninklijke Wegener en MGL is bedoeld om het krantenconcern van de beurs te halen. Een beursnotering brengt teveel rompslomp en daarmee kosten met zich mee, vindt Mecom, moedermaatschappij van Wegener en MGL. De nieuwe onderneming zou verder moeten gaan onder de naam Wegener Media Groep.

** Nederland 1 was in week 29 weer marktleider met een marktaandeel van 22,7 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). SBS 6 was dit keer de tweede zender met een aandeel van 14,2 en RTL 4 volgt met 14,1 procent. De drie publieke zenders hadden samen een aandeel van 35,1 procent, RTL Nederland had met vier zenders 26,1 procent en de drie zenders van SBS Broadcasting 23,4 procent. Het best bekeken programma van de week is het NOS Journaal van gisteravond met 1.870.000 kijkers. Spoorloos was tweede met 1.477.000 kijkers. De zondagse etappe van de Tour de France had (overdag) ruim 1,4 miljoen kijkers en daarmee een marktaandeel van 57,1 procent. (SKO/Adformatie)

** Talpa Media neemt de Amerikaanse productiemaatschappij Bunim/Murray Prods. over. Deze tv-productiemaatschappij is onder meer verantwoordelijk voor real life soap Real World, uitgezonden door MTV. Volgens Amerikaanse media is met de overname een bedrag van 50 tot 70 miljoen dollar gemoeid. Eerder kondigde Talpa, het bedrijf van John de Mol, aan dit jaar te willen uitbreiden in zes landen waaronder de Verenigde Staten. (RTLZ/Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** Met de romantische comedy PA’s en de zwarte humor van Nighty Night wil OUTTV een bredere groep kijkers aanspreken. De gaylifestyle zender OUTTV werd vorig jaar gelanceerd en zoekt met haar nieuwe programmering nauwere aansluiting bij andere doelgroepen, zoals vrouwen en ‘open-minded’ mannen. Oprichter Marc Putman over de nieuwe aankopen ‘We merken dat onze programmering bij een steeds bredere groep aanslaat en we willen graag onze nieuwe kijkers blijven binden met deze aanwinsten. Uiteraard blijft onze focus gericht op programmering met een gay-touch.’

** De Omroep voor Zieken en Ouderen Noordoostpolder heeft een ernstig tekort aan donateurs. Het radiostation is daardoor in de financiële problemen gekomen. De afgelopen vijf jaar is het aantal mensen dat de omroep steunt met 53 procent afgenomen. Volgens de voorzitter van de omroep komt dit vooral doordat er tegenwoordig steeds minder ouderen in verzorgingstehuizen terecht komen. In ziekenhuizen en verzorgingstehuizen is de zender via de radio te beluisteren maar elders is dit alleen via internet mogelijk. Ook het wegvallen van veel zorgtaken in het ziekenhuis MC Emmeloord heeft de luistercijfers geen goed gedaan. (Omroep Flevoland)

** Het muzikale duo Anita & Ed uit Tholen zegt te worden geboycot door de Nederlandstalige zender RadioNL. Het station zou weigeren het nummer ‘De boeren van de zee’ van Anita & Ed te draaien omdat het te Zeeuws is. Voor Anita & Ed is dat een flinke strop. Zonder airplay op RadioNL kan hun nummer niet in de Nederlandstalige top 30 terechtkomen en dus geen hit worden. (Omroep Zeeland)

** UPC biedt vanaf 1 augustus 2009 geen internetdiensten meer aan in Harderwijk en Hierden. Klanten van UPC, waaronder een klein aantal abonnees van CAI Harderwijk, kunnen vanaf die datum gebruik maken van de internetdiensten van landelijke kabelexploitant Caiway.

** Al-Jazeera mag weer werken op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft de sluiting van het kantoor van de Arabische nieuwszender in Ramallah teruggedraaid. Dit heeft al-Jazeera zondag gemeld. Het Palestijnse bestuur sloot het kantoor woensdag. De zender zou valse informatie verspreiden en een lastercampagne voeren tegen president Mahmoud Abbas en diens Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO. Al-Jazeera zond dinsdag een reportage uit waarin Abbas ervan wordt beticht een overeenkomst met de voormalige Israëlische premier Ariel Sharon te hebben gesloten om toenmalig PLO-leider Yasser Arafat in 2004 uit de weg te ruimen. (ANP)

** Het kinder-radiostation Efteling Radio wil de komende periode haar distributie landelijk uitbouwen. Het radiostation startte als regionaal commercieel radiostation met een FM-zender in Kaatsheuvel bij het attractiepark de Efteling. Olaf Vugts, directeur ‘imagineering’ voor De Efteling stelt hierover: “sinds begin april hebben wij een landelijke ambitie. 

** Steeds meer abonnees van CAI Harderwijk kijken digitale televisie. Zelfs veel meer dan gedacht; bijna 84 procent. Dit blijkt uit een representatief onderzoek naar de dienstverlening en informatievoorziening en het televisie- en radio-aanbod van de Harderwijker kabelexploitant. Het onderzoek, een huis aan huis-enquete bij ruim zeshonderd abonnees, is dit voorjaar uitgevoerd door communicatiebureau AIDA van Hogeschool Windesheim in Zwolle. 

** WaterstadFM zendt de komende veertien dagen nieuwsflitsen uit van het SKS-skûtsjesilen. Vanaf ’s middags half twee houdt een LC-verslaggever de luisteraars op de hoogte van de ontwikkelingen. Op ieder halve uur is een bijdrage te beluisteren in het regionieuws. Via twitter (www.twitter.com/lc_skutsje) is de strijd live te volgen. De eerste wedstrijd is zaterdag op het Pikmeer en de Wijde Ee bij Grou en begint om twee uur. Uiteraard de volgende dag in de krant een wedstrijdanalyse en verhalen uit de skûtsjevloot. (LC)

** Albert Verlinde heeft het kort geding tegen BNN gewonnen. De geluidsopnames die de omroep stiekem maakte van de presentator, mogen niet worden uitgezonden. De opnamen konden worden gemaakt doordat BNN-presentatrice Sophie Hilbrand verleden week in de uitzending van RTL Boulevard een nepprijs aan Albert overhandigde. Deze prijs, het Gouden Oor, bestond uit een trofee waarin een zendertje was verstopt. De RTL-presentator nam de prijs mee naar zijn huis, waarna de BNN-programmamakers hem konden afluisteren. Zij deden dat in het kader van het programma VOC (Verbond Ongeleide Correspondenten). De uitzending hiervan staat gepland op vrijdagavond om 21.25 uur op Nederland 3. (Telegraaf)

** De extra subsidie voor RTV Rijnmond van 450.000 euro per jaar kan beter worden verdeeld over de lokale omroepen in plaatsen rond Rotterdam. Dat menen plaatselijke zenders als Radio Schiedam en Radio Capelle. ,,RTV Rijnmond wordt beloond voor haar slechte prestaties.” De provincie Zuid- Holland betaalt jaarlijks 9,4 miljoen euro aan RTV Rijnmond. Met extra investeringen in personeel en apparatuur wil de provincie de kwaliteit van de nieuwsvoorziening verbeteren. Steeds minder mensen kijken en luisteren naar RTV Rijnmond, waardoor de functie van rampenzender in gevaar komt. Programmamaker John van Gestel (Radio Schiedam): ,De omroep komt geen geld, maar kwaliteit en creativiteit tekort. In de nieuwsvoorziening teert de omroep de hele dag grotendeels op zaken die ik ’s ochtends om 7 uur al in AD Rotterdams Dagblad heb gelezen.” (AD)

** Vrijdag dient een kort geding van Albert Verlinde en Onno Hoes. Ze eisen dat BNN al het materiaal afstaat dat te maken heeft met het afluisteren. De provincie heeft donderdag BNN gesommeerd om afgeluisterde en opgenomen gesprekken van gedeputeerde Onno Hoes en zijn echtgenoot en tv-presentator Albert Verlinde niet uit te zenden en in te leveren. Een woordvoerster van BNN zegt dat de omroep dit heeft gedaan. BNN: “We hebben het ruwe materiaal afgestaan.” De woordvoerster wilde niet zeggen of daarmee uitzending van de audo vrijdag in het programma VOC van de baan is. “We wilden hiermee een punt maken. Hoever ga je met informatie die op niet-journalistieke wijze is verkregen? Waar ligt de persoonlijke grens van Albert Verlinde? Daar hebben we nu antwoord op, dus onze missie is geslaagd.”

** De Amerikaanse internetonderneming Google heeft ondanks de recessie een verrassend hoge winst geboekt. In het tweede kwartaal steeg de nettowinst met 19 procent tot 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro). Google heeft de resultaten donderdag na sluiting van de beurzen in New York bekendgemaakt. De omzet steeg met 3 procent tot 5,5 miljard dollar. Dat was minder dan analisten hadden verwacht. In vergelijking met de eerste drie maanden van het jaar stagneerde de omzet. Toch is Google met zijn zoekmachine nog steeds met afstand marktleider. De resultaten van het internetbedrijf gelden daarom als belangrijke graadmeter voor de branche. (Spitsnieuws)

** Canal Digitaal kijkt naar alternatieven om zevental themazenders te kunnen blijven aanbieden volgend jaar die thans via transpondercapaciteit van UPC Direct worden aangeboden. UPC Direct, een aanbieder van satelliet-televisie voor Oost-Europa verhuist volgend jaar haar aanbod van de Astra 19,2 graden Oost-positie naar de 1 graden West positie. De zenders BebeTV, JimJam, Eurosport2, Extreme Sports, Zone Reality, alsmede de erotische zenders XXX Xtreme en Hustler TV die via UPC Direct worden uitgezonden, worden in de verschillende pakketten van Canal Digitaal aangeboden.

** Omroep Holland Centraal bevindt zich in zwaar weer. Het gaat financieel gezien niet goed met de omroep. Zo is er een huurschuld voor het pand aan de Kloosterpoort dat de omroep huurt van de gemeente. De omroep heeft onlangs bekend gemaakt de radioprogramma’s en de kabelkrant uit te willen besteden aan Rudeboy Media, de exploitant van Unity FM , de lokale omroep van Leiderdorp. Die zou per 1 oktober de uitzendingen voort willen zetten. Holland Centraal zegt meer met televisie te willen gaan doen. Als het Holland Centraal lukt om partners voor het onderdeel Televisie te vinden kan een doorstart worden gemaakt en is de gemeente Leiden bereid een deel van de huurschuld kwijt te schelden en de subsidie te verhogen. Dat heeft het college besloten.

** Door een technische storing bij krantenuitgeverij Wegener zijn de negen dagbladtitels woensdag met een noodeditie gekomen. Een server was gecrasht, maar voor de donderdagkrant is alles is nu weer in orde’, meldde woensdagmorgen een woordvoerster van Wegener. De kranten die met een noodeditie kwamen waren De Gelderlander, de Stentor, Eindhovens Dagblad, PZC, BN/De Stem, Brabants Dagblad, TC Tubantia, Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad. De storing trad dinsdagavond op. Het overgrote deel van de kopij voor de regiokaternen ging verloren. De getroffen titels hebben een gezamenlijke oplage van ruim 1 miljoen kranten. (ANP/AD)

** Vanaf donderdag kunnen strandgasten in Scheveningen met hun laptop op het strand internetten. Vanaf de Pier tot en met de Scheveningseslag, ongeveer 700 tot 800 meter, lanceert Stichting Skeyeopener het zogenoemde draadloze ‘living lab’. De stichting is een initiatief om draadloze breedbanddiensten beschikbaar te maken in Den Haag. 

** De BBC bevriest de bonussen van tien directieleden. Met het initiatief wil de Britse openbare omroep besparen en het vertrouwen van het publiek terugwinnen. Maar de directieleden kunnen op hun beide oren slapen: hun lonen blijven nog altijd “royaal”. Het gaat niet zo goed met de BBC. De komende drie jaar moet de omroep fors besparen omdat de reclame-inkomsten sterk zijn gedaald. Een van de besparingsplannen is -naast de duizenden ontslagen- dat toplui inleveren. Gisteren raakte bekend dat de premies van de tien belangrijkste directieleden alvast worden bevroren. Het jaarlijks brutoloon van de vijf best betaalde directieleden schommelt tussen de 490.000 euro en de 960.000 euro. (VRT)

NPO: Einde Concertzender per 1 november

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO/NOS) heeft besloten tot opheffing van de radiozender Concertzender per 1 november 2009. In november 2008 werd hiertoe al een voornemen uitgesproken. Concertzender bestaat als radiozender voor serieuze muziek sinds 1982. Een deel van de activiteiten en medewerkers van de Stichting Concertzender Nederland zal worden overgeheveld naar de VPRO. De bedoeling is dat er drie themaradiokanalen komen (Radio 4 Eigentijdse Muziek, Young Professionals Klassiek en Young Professionals Jazz & Wereldmuziek). Deze themakanalen zouden dan via de digitale kabel (tv) worden verspreid. Het is nog onduidelijk of daar al in het kader van de distributie-overeenkomsten met distributeurs als Ziggo en UPC accoorden toe zijn gesloten. Voor de drie nieuwe radiothemakanalen zal een budget van 300.000 euro beschikbaar komen. Thans heeft de Concertzender een budget van 500.000 euro op jaarbasis. Concertzender kent thans distributie via internet, de digitale ether (free to air via DVB-T via de eigen capaciteit van de Nederlandse Publieke Omroep waarmee het ook voor Digitenne-abonnees toegankelijk is), en nieuwe kabelkapaciteit (o.a. Rekam, UPC Rotterdam, Haarlem/Fryslan, Kabel TV Krimpen e.d.). Op 4 september 2006 verloor Concertzender het toenmalige kabelfrequentienetwerk nadat eerder de NPO besloot Radio 6 (inmiddels tot Radio 6 – de jazz-zender omgedoopt) op de landelijke kabelplek van Concertzender te plaatsen. Concertzender is ook actief met 12 themakanalen waaronder een ‘surround’ kanaal dat ook via de digitale kabel wordt aangeboden.(Via Dutchmedia)

UIT DE MEDIA:

** De redactieraad van het AD heeft acht banen weten te redden uit de reorganisatieplannen van Christian Van Thillo. Van Thillo is met De Persgroep meerderheidsaandeelhouder van het AD. Twee maanden geleden kondigde Van Thillo aan AD te willen saneren. Uiteindelijk zouden 297 banen overblijven. De redactieraad heeft afgesproken dat zes regiosportverslaggevers en twee multimedia-sportredacteuren een ontslag bespaard blijft, zegt redactieraadvoorzitter Gerard den Elt. “Van de 438 arbeidsplaatsen houden we er nu 305 over”, aldus Den Elt. (Villamedia)

** RTV Rijnmond moet zijn programmering drastisch aanpassen om zo meer kijkers te trekken. Als het aan het provinciebestuur ligt, krijgt de omroep er in 2010 en 2011 elk jaar 450.000 euro extra subsidie bij om dit te bereiken. De statenleden moeten nog wel instemmen met dit plan. In ruil voor de extra subsidie dient bij RTV Rijnmond de dalende tendens in de kijk- en luistercijfers doorbroken te worden. De programmas moeten voortaan een afspiegeling zijn van de samenleving en uiting geven aan de pluriformiteit en diversiteit van de provincie Zuid-Holland. Onduidelijk is wat er gebeurt als de zender die doelstellingen niet haalt. RTV Rijnmond is blij met de extra tonnen die in het verschiet liggen. De omroep wil meer en vooral actueler regionieuws gaan brengen. (RTV Rijnmond/AD)

** Het uitgeversconcern Audax heeft afscheid genomen van zijn bestuursvoorzitter Carel Bikkers. Het familiebedrijf, bekend van bladen als HP/De Tijd en Weekend en de Bruna-stationswinkels, meldde dinsdag dat er met de topman een meningsverschil bestond over het beleid. Daardoor werd een afscheid noodzakelijk, aldus de onderneming in een verklaring. Bikkers heeft bijna acht jaar leiding gegeven aan Audax. Hij volgde in september 2001 oprichter Jacques de Leeuw op.

** Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de Erres-raadiofabriek werd geopend op de Maanweg in Den Haag. Pieter van der Heem begon in 1926 met het produceren van radio’s in het schuurtje van zijn achtertuin. In een paar jaar tijd groeide het eenmansbedrijf uit tot een wereldzaak. De Erres- fabriek aan de Maanweg in Den Haag was de kroon op zijn werk en werd in 1939 geopend. De kleinzoon van Van der Heem heeft als eerbetoon aan het bedrijf van zijn opa een website opgezet. De volledige historie van de Erres-radio is op de site te vinden. http://www.vanderheem.com/. (via o.a. RTV West)

** Chelloo.com signaleert een groeiend aantal vragen en opmerkingen over de geleverde versus de beloofde snelheden van de UPC Fiber Power abonnementen. Het forum stelt dat de snelheid van de internetverbinding ook kan liggen aan modem of router, het draadloos netwerk of de bekabeling, de instellingen van Windows XP of de firewall. Belangenvereniging Coax zegt de snelheden te onderzoeken. (Telecompaper)

** Ook CAIW ondersteunt CI+ CAM’s zodra deze beschikbaar zijn. Bepaalde modellen digitale TV’s hebben dan geen set top box meer nodig om digitale TV weer te geven. Ziggo heeft het initiatief genomen en verwacht dat gecertificeerde CAM’s eind juli beschikbaar zijn. Ziggo, CAIW, Delta en Kabel Noord gebruiken coderingstechnologie van Irdeto. (Telecompaper)

Twijfel over lagere kosten kabel

Ziggo-topman Arent van der Feltz betwijfelt of het openbreken van de kabel wel leidt tot forse verlagingen van de abonnementskosten. ,,De prijs van een standaard analoog tv-pakket is circa 16 tot 17 euro per maand. Daar zit voor ons niet veel lucht in; hoogstens iets van 2 euro,” zegt Van der Feltz. Telecomwaakhond OPTA wil dat monopolisten Ziggo en UPC begin volgend jaar concurrenten toelaten om zo meer rivaliteit te krijgen. Onder regie van de OPTA praten de kabelbedrijven met potentiële concurrenten over bijvoorbeeld de prijs en kosten. Een van de deelnemers is het Zweedse communicatiebedrijf Tele2. Om een completer communicatiebedrijf te zijn wil het ook televisie via de kabel gaan aanbieden. ,,Wij van WC-eend adviseren WC-eend,” zo reageert Tele2-directielid Günther Vogelpoel op Van der Feltz. ,,Het is typisch een uitspraak van een monopolist. Wij hebben uitgerekend dat de kostprijs voor een kabelabonnee circa 7 euro exclusief btw is. Er is dus wel degelijk ruimte: zo’n 9 euro.” Kamiel Albrecht van Onderzoeksbureau Telecompaper verwacht geen stormloop op de kabel. ,,Er is veel geld mee gemoeid. Daarnaast is er al veel concurrentie tussen de kabel, mobiel en het KPN-netwerk.” (AD)

UIT DE MEDIA:

** De boetes voor telecomaanbieders Tele2 (70.000 euro) en Pretium Telecom (87.000 euro) behoorden het afgelopen jaar tot de zwaarste die zijn opgelegd door de Consumentenautoriteit. Deze boetes werden volgens de instantie opgelegd vanwege de wijze waarop de aanbieders telefonisch (nieuwe) klanten wierven. Beide bedrijven hebben overigens bezwaar aangetekend tegen het besluit. 

** De publieke omroepen behaalden in week 28 over de gehele dag gezamenlijk een gemiddeld marktaandeel van 37.4%. De zenders van RTL Nederland behaalden in deze week een marktaandeel van 21.3% en de SBS zenders 17.1%. In het avondtijdvak behaalden de publieke omroepen een marktaandeel van 37.4%, de zenders van RTL Nederland 25.3% en de SBS zenders 21.7%. In week 28 bedroeg de gemiddelde kijktijd over de gehele dag 179.6 minuten.

** SBS heeft in 1995 zijn eerste zendmachtiging illegaal verkregen. Voor een commerciële zendmachtiging waren 1,7 miljoen aansluitingen op de kabel vereist. Dat is nooit gecontroleerd, zegt Fons van Westerloo in een interview met de Volkskrant. Hij was destijds algemeen directeur van SBS. Op het moment dat SBS een zendmachtiging aanvroeg, waren er nog 134 kabelbedrijven in Nederland. Van Westerloo ‘rende ze allemaal af’ om contracten los te peuteren. ‘Een bevriende ambtenaar belde me: Fons, je moet oppassen, staatssecretaris Nuis gaat het uitgeven van zendmachtigingen overdragen aan het Commissariaat voor de Media, en dat telt écht. Daarop heb ik alle contracten, ook de niet getekende, naar Den Haag gestuurd.’

** Albert Verlinde heeft vrijdag het ‘Gouden oor’ gekregen. BNN-presentatrice Sophie Hilbrand wandelde de studio van RTL Boulevard binnen om Verlinde de prijs te geven. Hilbrand legde uit dat Verlinde de prijs krijgt omdat hij zijn oor zo goed te luister legt. De titel is in het leven geroepen door het Verbond van Ongeleide Correspondenten (VOC), dat elke vrijdagavond bij BNN te zien is. “Wij hebben echt bewondering voor jouw journalistieke talent. Omdat de kans vrij klein is dat je een journalistieke prijs wint, is deze voor jou”, zei Hilbrand, die zelf ook in het verbond zit.

** De Australische televisiezender Seven Network heeft aangekondigd dat de populaire ziekenhuisserie “All saints” opgedoekt wordt. “De stijgende productiekosten en het dalend aantal kijkers heeft de beslissing beïnvloed. De cast en crew verdienen alle respect”, zegt Tim Worner van Seven Network. “All saints” werd in Australië voor het eerst uitgezonden in februari 1998. Iets meer dan tien jaar en 493 afleveringen later wordt de stekker er uitgetrokken. (VRT)

Bijna helft huishoudens heeft digitale tv

Digitale tv groeit door. In de eerste helft van dit jaar had 47 procent van de Nederlandse huishoudens digitale tv. Dat is een groei van 41,3 pct ten opzichte van 2008. Ook het aantal LCD/plasma-beeldschermen (van 31,2 procent in 2008 naar 41,2 procent) en harddisk recorders (17,8 procent) in de Nederlandse huishoudens groeit. Het percentage traditionele analoge kabelaansluitingen is verder gedaald van 72,7 procent in 2008 naar 64,1 procent. De penetratie van Digitenne is gestegen van 7,5 naar 9,4 procent. De digitale ontvangst via de schotel daalt van 7,8 in 2008 naar 5,8 procent (1e helft 2009) van de huishoudens. Bij de tv in de woonkamer zet de opmars van de platte beeldbuis verder door ten koste van de traditionele beeldbuis. Inmiddels heeft 32,5 procent van de huishoudens een basistoestel met een LCD-scherm en 8,7 procent heeft een plasmascherm. Slechts 54,8 procent van de basistoestellen heeft nog een klassieke beeldbuis. In meer dan de helft (58 procent) van de Nederlandse huishoudens is nu een breedbeeld televisie aanwezig. Het percentage harddisk recorders in de Nederlandse huishoudens is gestegen van 15,4 naar 17,8 procent. Als randaparatuur blijft de dvd-speler het populairst. In 54,7 procent van de huishoudens is een dvd- of Blueray-speler aanwezig, in 17 procent van de huishoudens staat een dvd-recorder. Het percentage huishoudens dat wel eens via de pc naar tv-programma’s kijkt is 34,2 procent. Dat is een stijging van 7,2 procent over geheel 2008. De cijfers zijn afkomstig van Stichting Kijkonderzoek. (Adformatie)

UIT DE MEDIA:

** De Nederlandse journalist Remko Tanis is vanavond rond half twaalf plaatselijke tijd in de Chinese stad Urumqi vrijgelaten. De politie had hem in de ochtend opgepakt omdat hij volgens de plaatselijke autoriteiten ergens aanwezig was waar dat niet is toegestaan. (Spitsnieuws)

** Hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant heeft vertrouwen in de nieuwe aandeelhouder De Persgroep maar voorziet wel nieuwe ingrepen bij zijn krant. Dat zegt hij in een interview met Het Financieele Dagblad. Broertjes meldt nog steeds ‘positief kritisch’ te zijn over de komst van De Persgroep, dat PCM flink wil reorganiseren. Zo moeten de boekendivisie en NRC Handelsblad worden verkocht en wordt er fors gesneden bij het AD. 

** De politie heeft donderdagmorgen assistentie verleend bij het uit de lucht halen van een etherpiraat aan de Blindeweg in Haaksbergen. De etherpiraat was eerder al betrapt in Neede, gemeente Berkelland, en had de mast naar de buurgemeente verplaatst. De radiocontroledienst betrapte de etherpiraat opnieuw en wilde de zendmast en de zendapparatuur in beslag nemen. Omdat er veel publiek op af kwam en de eigenaren moeilijk deden, werd de politie ingeschakeld. De mast is uiteindelijk op een dieplader afgevoerd. De zendapparatuur is niet meegenomen, omdat de eigenaren de kast met apparatuur vernielden door de kast omver te rijden. (RTV Oost)

** Caiway doet tests met het doorgeven van digitale televisie waarbij DVB-T gebruikt wordt via de kabel. DVB-T is de techniek die normaal gebruikt wordt voor digitale televisie via de ether (ook bekend als Digitenne). De T staat voor terrestrial. Op de kabel wordt normaal DVB-C (cable) gebruikt. Beide technieken zijn niet uitwisselbaar, een DVB-C ontvanger kan niet gebruikt worden voor DVB-T, en andersom. 

** De Socialistische Partij Zeeland heeft meer dan 600 klachten ontvangen over de nieuwe zenderindeling van Delta Digitale TV. De SP begon maandag met een actie op de website van de partij. Delta schrapt zestien kanalen uit het standaardpakket en vraagt meer geld voor het pluspakket. De actie van de SP duurt nog de hele maand. (PZC)

** RTV Rijnmond heeft donderdag een poederbrief ontvangen. De brief was gericht aan ‘D66 Führer Pechtold’, maar geadresseerd aan RTV Rijnmond. De Rotterdamse politie heeft de brief meegenomen voor onderzoek. Op de voorkant van de enveloppe stond een afbeelding van D66-leider Alexander Pechtold met een ingetekende Hitler-snor. In de enveloppe zat plastic zakje met een onbekend wit poeder. Niemand bij RTV Rijnmond is daarmee in aanraking gekomen. De politie onderzoekt van wie de brief afkomstig is en wat de samenstelling van het witte poeder is. D66-leider Pechtold wil niet reageren, maar laat wel weten dat hij het een vervelend incident vindt. (RTV Rijnmond)

** NLkabel, de Nederlandse vereniging van kabelbedrijven, denkt dat ADSL in Nederland de langste tijd gehad heeft. Dat staat in Spits naar aanleiding van de vorige week in werking getreden nieuwe Telecomwet. Die maakt het consumenten makkelijker om over te stappen van internetaanbieders. In een poll van Spits en MSN.nl gaf ruim 40 procent aan te willen switchen van telecomaanbieder. De kabelbedrijven verwachten dat de komende maanden veel mensen zullen kiezen voor een aansluiting via de kabel. “Internet via de kabel is gewoon het snelst”, aldus Rob van Esch, directeur van NLkabel. ” De top van ADSL ligt tegen de 25 megabit per seconde. Via de kabel bieden wij al pakketten van 50 tot 100 megabit per seconde aan.” KPN, de belangrijkste aanbieder van ADSL lijkt zich geen zorgen te maken over dit verschil in snelheid. “Mensen moeten zich afvragen of ze die snelheid wel echt nodig hebben”, zegt de KPN-woordvoerder. Toch experimenteert KPN reeds in een aantal gemeenten met glasvezeltechnieken om de snelheid te vergroten. (Spits)

** Ziggo Zakelijk lanceert op 9 juli haar Alles-in-1 pakketten voor de business-to-businessmarkt. Deze producten zijn speciaal gericht op ZZP-ers en andere ondernemers in de kleinzakelijke markt. De Office Basis producten (ZZ1, ZZ2 en ZZ3) zijn uniform en landelijk (binnen het Ziggo-gebied) leverbaar. Office Basis, het zakelijke Alles-in-1 pakket via het kabelnetwerk van Ziggo, biedt breedband internet ( tot 50 Mb down en 5 Mb up ), zakelijke telefonie en ruim 60 radio & televisiezenders, een 2e telefoonlijn, de mogelijkheid tot telefonisch vergaderen, fax via e-mail en 50 procent korting op bellen naar andere Ziggo-abonnees. Onderdeel van het pakket is verder een service level agreement voor onderhoud en beheer en een helpdesk. Een optie is het gebruik van PIN & Chip betalingsmogelijkheden via dezelfde aansluiting voor 8,95 euro per maand extra. (TelecomPaper)

** Naar de herdenkingsbijeenkomst voor Michael Jackson dinsdagavond live op Nederland 3 hebben 2,3 miljoen mensen gekeken. Dat maakte de Stichting KijkOnderzoek woensdag bekend. De drie edities van RTL Boulevard van RTL4 die voor een groot deel waren gewijd aan de bijeenkomst in het Staples Center in Los Angeles trokken respectievelijk 915.000, 389.000 en 612.000 kijkers. Voor de extra lange editie van Shownieuws van SBS 6 zaten 550.000 mensen voor de buis. De late avondeditie scoorde 942.000 kijkers.

UIT DE MEDIA:

** Cathy Spierenburg gaat per 1 september aan de slag als projectmanager bij het NICAM. Momenteel is zij manager crossmediale kinderconcepten en media-educatie bij de NPO. Zo startte zij de Canon van de Nederlandse Kindertelevisie, die 10 september gelanceerd wordt. Eerder was Cathy netmanager Z@PP en Z@ppelin. Spierenburg gaat bij het NICAM een project leiden voor een nieuwe adviesservice voor ouders en opvoeders. Een onafhankelijke redactie stelt geschiktheidadviezen samen voor bepaalde programma’s en geeft tips voor producten die bij een bepaalde leeftijd passen. Het NICAM wil met het project mediaopvoeding ondersteunen en bijdragen aan mediawijsheid (NPO)

** Radio West, TV West en Westonline.nl bereikten elk in het eerste halfjaar van 2009 meer mensen dan in dezelfde periode vorig jaar. In absolute aantallen boekte TV West de grootste winst en steeg met 25.000 mensen naar gemiddeld 250.000 kijkers per dag. Momenteel is TV West de best bekeken regionale omroep in de Randstad. Procentueel steeg Westonline.nl het hardst, de bezoekcijfers van de internetsite lagen 31% hoger dan in het eerste halfjaar van 2008. Radio West zag het weekbereik stijgen met gemiddeld 12.000 luisteraars, een stijging van 7,1%. (Persbericht)

** Omroep Holland Centraal is voornemens een productie overeenkomst te sluiten met het Leiderdorpse bedrijf Rudeboy Media. Vanaf uiterlijk 1 oktober gaat dat bedrijf de radioprogramma’s, de kabelkrant en de website voor Leiden en De Bollenstreek produceren. Uiteraard gebeurt dat onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Agglomeratie Holland Centraal. Holland Centraal kiest voor de inkoop van productie om een verdere slag van professionalisering te maken en meer aandacht te kunnen gaan geven aan het produceren van TV-programma’s. De samenwerking biedt een stevig fundament voor goede lokale radio, omdat de samenwerking ook financieel aantrekkelijk is. Lees verder. Lees ook Unity FM neemt Holland Centraal over.

** Journalisten kunnen niet ‘zomaar’ worden getapt. Dat zei mediaminister Ronald Plasterk woensdag in het EO-radioprogramma Dit is de dag. Desgevraagd zegde hij toe bij zijn collega’s eens navraag te zullen doen naar de praktijken op dit gebied. Hij reageerde daarmee op de aankondiging van De Telegraaf om via de rechter af te dwingen dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) stopt met het afluisteren van enkele van haar journalisten. Het dagblad spande eerder om dezelfde reden een zaak aan tegen de staat. De Hoge Raad, het hoogste rechtscollege van Nederland, bepaalde uiteindelijk dat de AIVD onder voorwaarden journalisten mag afluisteren. De dienst moet daar wel terughoudend in zijn. De Telegraaf diende vervolgens een klacht in bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. (ANP / AD)

** Frits Campagne, directeur-uitgever van Het Parool, vertrekt naar het Algemeen Dagblad. Hij volgt bij AD NieuwsMedia directeur-uitgever Bernard van der Heijden op. Het AD maakt, net als Het Parool, deel uit van het Belgische bedrijf De Persgroep. Campagne werkte sinds 1991 bij Het Parool, aanvankelijk als redacteur. (Parool)

** Mario Been gaat komend seizoen aan de slag als analist bij de NOS. De hoofdtrainer van Feyenoord wordt ingezet bij de Champions League- wedstrijden op Nederland 3 en dat geldt ook voor zijn collega bij FC Groningen, Ron Jans. Studio Sport gaat beide trainers inzetten als analistenkoppel. Been en Jans zijn komend seizoen tegelijkertijd veel te zien bij de Champions League-duels. Leo Beenhakker, technisch adviseur bij Feyenoord, zal op minder frequente basis aanschuiven. (VI)

** Uitgever Wegener gaat dagblad De Pers drukken en verspreiden. Dat maakte Wegener woensdag bekend zonder financiële details te geven. Ook neemt Wegener de advertentieverkoop van De Pers voor zijn rekening. Het betreft een contract voor meerdere jaren. Wegener maakte niet bekend hoe lang het contract zal lopen.

** Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) heeft een contract gesloten met Priority voor de levering van digitale TV aan het ziekenhuisbed. Priority levert samen met UPC een pakket van 56 tv en 35 radiozenders als streaming IP. Het innovatieve element is dat Priority het digitale UPC-signaal als IPTV aan UMC Utrecht levert. Alle 800 bedden zijn voorzien van een touchscreen voor het elektronisch patiëntendossier, maar ook voor de menukaart en TV. (Telecompaper)

** De toekomst van Omroep Tholen zier er weer wat zonniger uit. De gemeenteraad heeft besloten dat de lokale omroep volgend jaar toch 13.600 euro subsidie krijgt. Dat is precies het bedrag dat de gemeente Tholen van het Rijk krijgt voor lokale omroepen. Ze is echter niet verplicht dat allemaal aan Omroep Tholen te geven. Het college wilde dan ook niet verder gaan dan ruim negenduizend euro. Dat is volgens de omroep niet genoeg om te kunnen blijven bestaan. Ze zit in zware financiële problemen. De PvdA diende deze week tijdens de raadsvergadering een motie in om Omroep Tholen toch het hele bedrag van 13.600 euro te geven. Volgens de partij levert de omroep goed werk, dat door veel inwoners wordt gewaardeerd. De motie werd gesteund door ABT, CU en RFT. (PZC)

** Het Commissariaat voor de Media is een onderzoek begonnen naar de ‘commerciële’ activiteiten die de publieke zender FunX is begonnen op de website FunX.info. Deze site die ‘over de toekomst van markten en merken’ gaat ‘voor beslissers, marketeers en beleidsmakers’ is sinds mei jl. in de lucht. Het Commissariaat voor de Media heeft het onderzoek naar FunX.info vanuit zichzelf geiniteerd. 

** De Lokale Omroep Nuenen (LON) neemt sinds 1 juli het programma van Plus FM uit Geldrop-Mierlo over. Volgens LON-secretaris Hans Spijkerman willen beide omroepen komen tot een nauwe samenwerking. Tot 1 juli zond de LON nog jongerenstation FunX uit. Vanaf 1 juli zal Plus FM, de radiozonder van de stichting Lokale Omroep Geldrop-Mierlo (SLOGM), ook berichten uit Nuenen uitzenden. Het Commissariaat voor de Media – de mediawaakhond in Nederland – heeft de LON op de vingers getikt. Door FunX uit te zenden, voldoet de lokale publieke zender niet aan de mediawet. (Eindhovens Dagblad via FMTV)

** Omroep West en RTV Rijnmond krijgen in 2010 en 2011 meer geld van de provincie Zuid-Holland. De regionale omroepen gaan met het geld meer nieuwsuitzendingen op televisie maken. Zo moet er in de toekomst een dagelijks nieuwsbulletin in de ochtend komen. Bovendien krijgt de televisietak van Omroep West straks officieel de status van rampenzender. Radio West heeft die status al sinds de oprichting in 1987.

** Comedy Central, de zender met overwegend comedyshows, is twee jaar na de lancering de bestbekeken zender van Nederland. Althans, in de nacht. In juni behaalde de zender een marktaandeel van 10% (doelgroep 20-49 jaar) in de uren tussen middernacht en 5:00 ’s nachts. Veel nachtbrakers blijken juist dan in te schakelen op de programma’s van Comedy Central, zoals The Simpsons, Southpark en Family Guy

UIT DE MEDIA:

** Nadat de papieren versie van dagblad DAG er al eerder mee ophield, houden per 1 oktober ook de website en de mobiele diensten op te bestaan. Dat maakte de Volkskrant dinsdag bekend. Sinds de papieren versie van de gratis krant er eind 2008 mee ophield, ging DAG.nl verder onder de paraplu van de Volkskrant. ”De marktomstandigheden dwingen ons echter om ook deze activiteit te beëindigen”, aldus de Volkskrant. Bij DAG.nl werken acht mensen, zij vallen onder het sociaal plan van PCM Uitgevers. (via NU.nl)

** Radio Nederland Wereldomroep (RNW) is met twee programma’s in de prijzen gevallen bij de prestigieuze New York Festivals Radio Broadcasting Award, ook wel bekend als de ‘Oscars van de radio’. De documentaire ‘A prison within a prison’, over depressie in de Gazastrook, won een gouden medaille in de categorie ‘human relations’. Daarnaast bekroonde de jury een serie interviews en reportages over Zimbabwe met een zogeheten finalistencertificaat in de categorie ‘nationale en internationale zaken’. Beide prijswinnende programma´s zijn gemaakt door RNW-verslaggever Eric Beauchemin. (Persbericht)

** Het dagelijkse NPS nieuwsprogramma ‘Dichtbij Nederland’ gaat mogelijk tóch ook door op televisie. Dat meldt Frans Jennekens, projectleider diversiteit bij de NPS. Binnenkort is er een gesprek met Gerard Timmer, directeur televisie bij de publieke omroep en Marcel Peek, netmanager van Nederland 1. Het uitzendtijdstip en de frequentie staan nog ter discussie, aldus Jennekens. “Blijft het vijf keer per week, of gaan we bijvoorbeeld terug naar drie uitzendingen? En gaan we na de zomer verder, of pas in januari? Het internet- en radiogedeelte gaan hoe dan ook door.” (Telegraaf)

** RotterdamTV en een aantal lokale radiozenders zijn sinds zondagmiddag uit de lucht. Door graafwerkzaamheden bij de Keileweg in Rotterdam-West is het glasvezelnetwerk kapotgetrokken. De stations Radio Stanvaste, Amigo, RANO, Djiniti-U, Rapar en Radio Palop zijn waarschijnlijk pas in de loop van dinsdag weer te ontvangen. De radiostilte op dit moment is extra zuur omdat de Stichting Lokale Omroep Rotterdam onlangs digitale apparatuur had aangeschaft om de technische kwaliteit van de uitzending te verbeteren. (Radio Rijnmond)

** Naast de KPN krijgt ook provider TriNed vanaf medio september toegang tot het glasvezelnetwerk in Schijndel, Son en Breugel, Veghel en Uden. TriNed heeft al toegang tot de glasvezel in Sint-Oedenrode. Bij TriNed kan een pakket worden samengesteld bestaande uit internet, televisie, radio en telefonie, er zijn geen verplichte vaste pakketten. Glashart is een samenwerkingsverband van Reggefiber en de KPN. Momenteel liggen in Schijndel vrijwel overal de oranje glasvezelkabels voor de deur. De komende weken worden de huizen aangesloten op de supersnelle breedbandverbinding. De provider TriNed is een dochter van de Trido IT-Groep, gevestigd in Sint-Oedenrode. (Brabants Dagblad)

** De Belgische regering onderneemt stappen tegen TV Vlaanderen, schrijft Broadband TV News. TV Vlaanderen overtreedt de wet door een bijdrage van 12,50 euro te vragen voor een smartcard, oordeelde de Belgische regering na een klacht van consumentenorganisatie Test-Aankoop. Test-Aankoop wil een collectieve regeling dat alles wordt terugbetaald. (Telecompaper)

** Met ingang van 5 juli 2009 heeft Radio Decibel via de analoge kabel een nagenoeg landelijke dekking. Door de overname van het het kabelpakket waarop voorheen de radiozender CAZ! uitzond, is het aantal kabelaansluitingen met zo’n drie miljoen gestegen. Volgens Pierre Karsten, algemeen directeur van Decibel, is dit een mijlpaal: “Radio Decibel is met de overname van dit kabelpakket het eerste regionale radiostation dat over landelijke kabeldekking beschikt”. Naast de vijf reeds bestaande regionale edities, introduceert Radio Decibel nu ook een zesde landelijke editie. Deze editie is alleen op de kabel te horen. (Persbericht)

** Nederland 1 was in week 27 weer de best bekeken zender met een marktaandeel van 18,9 procent (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). RTL 4 volgt met 16,5 procent en SBS 6 met 12,1 procent. De drie publieke zenders hadden samen een aandeel van 31,1 procent, RTL Nederland had met vier zenders 29,2 procent en SBS Broadcasting 23,0 procent. Het best bekeken programma van de week is het NOS Journaal van gisteravond met 2.005.000 kijkers. Hart van Nederland (ook op zondag) scoorde 1.290.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** De tennisfinale tussen Roger Federer en Andy Roddick op Wimbledon heeft op het hoogtepunt 1,2 miljoen Nederlandse kijkers getrokken. NET 5 zond de spannende vijfsetter zondag live uit. Federer won en heeft nu een record van vijftien grandslamtitels op zijn naam. Niet alleen op televisie keken veel mensen naar Wimbledon. Ook de speciale website www.wimbledon2009.nl, waarop alle partijen te zien waren via livestreams, werd gedurende het hele toernooi uitstekend bezocht. In twee weken tijd was het aantal pageviews meer dan 1,8 miljoen. Het toernooi is hiermee een groot succes voor NET 5, zo meldt de zender. (ANP/Volkskrant)

** ‘Gewoon gelukkig in Zoetermeer’ is de nieuwe docusoap van de gemeente Zoetermeer die vanaf dinsdag te zien zal zijn bij Omroep West. De serie, gemaakt door documentairemaker Frans Bromet, is bedoeld om bewoners en politiek dichter bij elkaar te brengen. Want, er gaat wel eens wat mis en het botst wel eens tussen de gemeente en de inwoners, maar de meeste mensen zijn toch gewoon gelukkig in Zoetermeer, zo valt in de programmaomschrijving te lezen. Dinsdag zal er een voorpremiere zijn van de zesdelige docusoap in bioscoop Utopolis in Zoetermeer. De eerste uitzending is niet op woensdag 8 juli, zoals eerder gemeld, maar al op dinsdag 7 juli om 17.25 uur. (RTV West)

** Ruim 80 procent van de Gelderlanders wil ook de televisie als calamiteitenzender. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Tangram in opdracht van Omroep Gelderland. Verreweg de meeste Gelderlanders weten wat ze moeten doen als de sirenes afgaan. Een kleine 70 procent zegt dat je dan de ramen en deuren moet sluiten en de radio aan moet zetten. Van de ondervraagden weet 41 procent niet wat de officiële rampenzender is. Een op de vijf Gelderlanders zegt een noodpakket in huis te hebben en ruim 60 procent zegt een radio op batterijen ter beschikking te hebben. (Gelderlander)

** Hoofdredacteur Engbers van De Stentor voelt niets voor intensieve samenwerking met RTV Oost. Dat zei hij op Radio Oost in het programma Ochtendhumeur. De andere regionale krant in Overijssel, de Twentsche Courant Tubantia, gaat met RTV Oost samenwerken op het gebied van onder meer onderzoeksjournalistiek en reclame. Uitwisseling van journalisten hoort ook tot de mogelijkheden. Engbers is bang dat de onafhankelijkheid en het bestaansrecht van de Stentor bij een vergaande samenwerking in gevaar komen. (RTV Oost)

** De Vtm-misdaadserie “Aspe” is verkocht aan de Duitse openbare zender ZDF. Eerder zond ZDF ook al de driedelige Eén-thriller “De indringer” uit. “De indringer” was goed voor 2,5 miljoen kijkers in Duitsland. ZDF gelooft dat de omroep dat succes kan herhalen met “Aspe”. In Vlaanderen wordt al het vijfde seizoen van “Aspe” uitgezonden. Aanvankelijk was elke aflevering de verfilming van een boek van Pieter Aspe. Vanaf het tweede seizoen ging het om originele scenario’s. De hoofdrollen in “Aspe” worden vertolkt door Herbert Flack (Pieter Van In) en Hannelore Martens (Francesca Vanthielen). (VRT)

Nieuwe omroepen hebben genoeg leden

De nieuwe publieke omroepen PowNed en Wakker Nederland hebben meer dan 50.000 leden. Daarmee voldoen ze aan een belangrijke eis voor toetreding tot het publieke bestel. PowNed heeft 52.249 leden, Wakker Nederland 59.501, aldus het Commissariaat voor de Media. Beide omroepen zijn van oorsprong gelieerd aan de Telegraaf Media Groep. Mediaminister Plasterk moet uiteindelijk besluiten of ze tot het publieke bestel worden toegelaten. De aspirant-omroepen MAX en LLiNK hebben genoeg leden om in aanmerking te komen voor een erkenning. MAX heeft 238.770 leden, LLiNK 152.796. Vooral voor LLiNK was het spannend of de omroep, die met financiële problemen kampt, boven de drempel van 150.000 leden zou komen. Alle omroepen samen hebben ruim 3,6 miljoen leden, dat is 51 procent van de huishoudens in Nederland. .

UIT DE MEDIA:

** Nederland 1 HD zal vanaf vanavond bij Canal Digitaal op de Astra 23,5 Oost positie zichtbaar zijn voor alle abonnees. Daarmee heeft de satellietoperator in navolging van kabelaars als UPC, Ziggo en CAIW een overeenkomst met de landelijke publieke omroep gesloten. Alle operatoren die de Hoge Definitie-versies van Nederland 1, 2 en 3 uitzenden, betalen de publieke landelijke omroep daarvoor. Nederland 1 HD zal worden toegevoegd op de Astra 23,5 zonder dat daarbij een kanaal zal worden verwijderd. Vooralsnog is geen sprake van het uitzenden van Nederland 2 HD en Nederland 3 HD. Via de grote kabelaars zijn zowel Nederland 1 HD, als Nederland 2 HD en Nederland 3 HD te volgen. (o.a Dutchmedia)

** De regionale commerciële radiozender Wild FM is toegevoegd aan het digitale radiopakket Z1 van kabelaar Ziggo. Wild FM vervangt op kanaal 807 de commerciële radiozender Caz!.

** Met ingang van 2 juli heeft Cogas Kabel de doorgifte van de radiozenders Arrow Classic Rock, Arrow Jazz FM en CAZ! moeten stopzetten. Deze zenders zijn met ingang van die datum vervangen door Radio 6, 100% NL en Radio NL. Reden voor deze tussentijdse wijziging is het feit dat de exploitant van de Arrow zenders en CAZ! als gevolg van een faillissement niet kon voldoen aan zijn financiële verplichtingen ten opzichte van Cogas Kabel.

** Vanaf 21 september is er op TV Gelderland een nieuw sportprogramma te zien. Het wordt gepresenteerd door Evert en Carrie ten Napel. Vader en dochter voeren in de studio gesprekken met aansprekende sporters. Ook zijn er mooie reportages te zien, waarin de passie van de sporter centraal staat. Elke week zal een andere sportvereniging te gast zijn. Evert ten Napel nam onlangs officieel afscheid als commentator bij Studio Sport, maar hij blijft er actief als freelancer. Carrie presenteert al bij TV Oost en was afgelopen seizoen bij de NPS te zien in Dichtbij Nederland. (RTV Gelderland)

** Willem Stegeman, algemeen directeur van FunX BVspreekt woorden van waardering uit voor de Partij voor de Vrijheid (PVV) voor de duidelijkheid die deze politieke partij heeft gegeven over haar standpunt over FunX. Stegeman waardoor de PVV echter niet voor de inhoud: “Ik waardeer de PVV voor haar duidelijkheid, maar waardeer ze niet voor de inhoud. Het is jammer dat ze tegen FunX zijn”.

Meer dan 4 miljoen aansluitingen digitale televisie

Met de aanhoudende groei van het aantal aansluitingen op digitale televisie werd in het eerste kwartaal 2009 de volgende mijlpaal van 4 miljoen aansluitingen bereikt. Dat blijkt uit de achtste editie van de kwartaalmonitor Digitale televisie van de Expertgroep Digitale Televisie. Elk kwartaal worden er ruim 200.000 aansluitingen toegevoegd door de aanbieders van digitale televisie via de kabel, satelliet, ether en internet. Als percentage van alle huishoudens in Nederland is daarmee theoretisch 56 procent van de Nederlanders voorzien van een digitale televisie-aansluiting. Ook de verkoop en penetratie van platte en HD schermen blijft snel stijgen waardoor aan het eind van 2009 in 83% van de huiskamers het belangrijkste toestel een plat scherm is. In 69% van alle Nederlandse huiskamers zal dan een toestel geschikt voor Full HD of HD Ready ontvangst staan. In de voorspelling van de verkopen van platte beeldschermen in 2009 is in het eerste kwartaal van 2009 een lichte wijziging opgetreden in het voordeel van de LCD-schermen en is de groei in de verkoop van grote plasmaschermen tot stilstand gekomen. In de voorspelling van GfK voor 2009 neemt het aantal verkochte televisies nog iets verder af tot 1,71 miljoen stuks maar dat aantal zal in 2010 weer licht stijgen tot bijna 1,8 miljoen. De Monitor Digitale Televisie wordt ieder kwartaal uitgebracht door de Expertgroep Digitale TV, een samenwerkingsverband van producenten, omroepen (publiek en commercieel), Beeld en Geluid, AV Facilitaire industrie en distributiepartijen en is ontstaan n.a.v. een initiatief van iMMovator Cross Media Network. De Monitor Digitale Televisie is opgezet in samenwerking met GfK Benelux Marketing Services uit Amstelveen. De inhoudelijke redactie wordt gevoerd door iMMovator Cross Media Network. Via deze monitor publiceert de Expertgroep periodiek belangrijke ontwikkelingen rond de acceptatie van digitale televisie in Nederland. (Persbericht)

UIT DE MEDIA:

** Op 4 juli 2009 start Caiway met doorgifte van de HDTV-kanalen van Nederland 1, 2 en 3. Abonnees van de kabelaanbieder kunnen de drie publieke HD-kanalen vanaf 4 juli zonder meerkosten bekijken in het Basic pakket op voorkeuze 401, 402 en 403. In eerste instantie zendt de publieke omroep een beperkt aantal programma’s in HD-kwaliteit uit en worden de overige programma’s ‘opgewaardeerd’. De komende tijd zal het aandeel origineel in HD geproduceerde programma’s stapsgewijs toenemen. De Tour de France (NOS) vormt de aftrap voor regulier aanbod van HDTV in Nederland. De NOS zal drie weken lang alle live verslaggeving van de tour-etappes in HD-kwaliteit verzorgen. 

** De Nederlandse commerciële radiozender Radio 227 is weer terug in Gelderland-Zuid. Sinds 1 juli j.l. is deze populaire zender, de enige 40+ easy-listening zender van Nederland met soms een tikkeltje (ondeugend) middle-of-the-road weer te beluisteren via het UPC-kabelnetwerk. Hiermee wordt vooral aandacht gegeven m.n. aan de snel “vergrijzende” groep luisteraars van boven de 40 jaar. Inmiddels is die groep ruim de 8,3 miljoen gepasseerd.

** RTV Oost en de Twentsche Courant Tubantia gaan samenwerken. Dat hebben de omroep en de krant afgesproken. Beide organisaties blijven wel zelfstandig. De Twentsche Courant Tubantia gaat de videobeelden van RTV Oost gebruiken op haar internetsite. De programmagegevens van de regionale omroep worden uitgebreider gepubliceerd in de krant. De Twentsche Courant Tubantia en RTV Oost werkten eerder al naar tevredenheid met elkaar samen bij de beklimming van de Alpe d’Huez door lezers van de krant. Ook bij de affaire Jansen Steur werkten journalisten van de krant en de regionale omroep nauw samen. De samenwerking past in de voorstellen van de commissie Brinkman. Deze commissie heeft onderzocht hoe de regionale journalistiek versterkt kan worden. (RTV oost)

** Het voortbestaan van RTV Maarssen is in elk geval voor dit jaar gewaarborgd. Dinsdagmiddag heeft het bestuur van de omroep een constructief overleg gevoerd met de gemeente. Daar is afgesproken dat de omroep dit jaar geen huur hoeft te betalen voor het gebruik van de voormalige brandweerkazerne. Ook wordt de afgesproken subsidie van 10.000 euro meteen uitbetaald zodat de omroep de openstaande rekening kan betalen. Maandagavond luidden de voorzitter en de hoofdredacteur nog de noodklok. De gemeente wilde de subsidie alleen uitkeren als de omroep hetzelfde bedrag aan huur zou betalen. Dat zou het eind van RTV Maarssen hebben betekend. In september wordt weer verder gepraat over de toekomst. (AD)

** De toekomst van Radio 6FM ziet er weer wat rooskleuriger uit. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een wijziging van de Mediawet 2008. Gemeenten hebben als gevolg hiervan met ingang van 1 januari 2010 een bekostigingsplicht voor lokale omroepen. Bestuurslid Lourens Hogenbirk van Radio 6FM is blij met het Haagse besluit. De lokale omroep heeft in totaal recht op 36.000 euro per jaar, maar krijgt daar nu nog niet de helft van. (Gooi en Eemlander)

Vraagtekens bij groter bereik FunX

In de Tweede Kamer klonk woensdag kritiek op het plan om jongerenzender FunX meer ruimte te geven op de radio. FunX zendt nu alleen uit in de vier grote steden, maar per 2011 moeten de programma’s in dertig grotere steden zijn te beluisteren. Benut daar geen kostbare frequentie voor, vonden CDA en PVV. Vooral niet omdat „lokaal en regionaal andere zenders tekortkomen”, meent Joop Atsma (CDA) die stelde dat FunX zich toch ook meer wil richten op internet. Het besluit van staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) om de vergunningen voor de FM-frequenties niet te veilen maar te verlengen, werd gemengd ontvangen. Heemskerk kreeg bijval en kritiek. Zo vragen Kees Vendrik (GroenLinks) en Martin Bosma (PVV) zich af of het besluit juridisch wel stand houdt. Als voorwaarde om de vergunningen te verlengen eist Heemskerk dat wordt geïnvesteerd in digitale radio. Vendrik heeft z’n twijfels over deze ‘deal’. „Kan dit wel, de bestaande partijen dit gunnen in ruil voor investeringen in digitale radio? Insiders hoeven nu niet te vechten voor hun plek.” Maar Heemskerk ziet dat anders en stelt dat ook in deze opzet nieuwkomers zich wel degelijk een plaatsje kunnen verwerven. Hij gaf aan dat ook de AM-zenders hun vergunning kunnen verlengen door in digitale radio te investeren. „Als ze niet willen, is het over en wordt de zenderruimte opnieuw verdeeld. Wie niet digitaliseert komt niet in aanmerking voor verlenging.” Ook omtrent de omschakeling naar digitale radio, bleek woensdag niet alles duidelijk. Volgens de staatssecretaris is er geen „in beton gegoten datum” waarop analoge radio eruit gaat en kunnen beide technieken best geruime tijd naast elkaar bestaan. „Op deze manier hebben we het beste van twee werelden.” In 2015 moet digitale radio in zeker 80 procent van Nederland zijn te ontvangen, per 2016 moet in zeker 50 procent van de huishoudens zo’n ontvanger staan. (Telegraaf/ANP)

NMa: Persgroep moet NRC verkopen

De Persgroep moet de landelijke dagbladen NRC Handelsblad en nrc.next verkopen, als de Belgische uitgever een meerderheidsbelang in PCM neemt. Dat heeft de Nederlandse Mededingsingsautoriteit (NMa) woensdag bepaald. Volgens de kartelwaakhond blijft er anders voor Amsterdamse lezers weinig te kiezen over. Het gezamenlijke marktaandeel op de lezersmarkt van Het Parool van De Persgroep en De Volkskrant, NRC en Trouw in de regio Amsterdam zou te hoog zijn na de overname. De uitspraak is in lijn met de verwachting. De Persgroep besloot in mei al dat de groep de NRC-kranten van de hand wil doen na de overname van PCM. Andere bezwaren ziet de NMa niet. Volgens de kartelwaakhond spelen er bijvoorbeeld op het gebied van de advertentiemarkt geen mededingingsproblemen. (ANP via Volkskrant)

Geen hard loonplafond voor unieke tv-toppers

Salarissen van omroeppresentatoren die wegens hun unieke talent meer mogen verdienen dan de Balkenendenorm worden niet gemaximeerd. In navolging van de ministernorm komt er dus geen Plasterk-norm, grapte minister Ronald Plasterk (Media) woensdag in de Tweede Kamer. De PvdA-bewindsman werkt samen met Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aan een beloningscode voor omroepmedewerkers. Uitgangspunt is dat de medewerkers niet meer mogen verdienen dan de Balkenendenorm (ongeveer 181.000 euro). Voor uniek talent maakt hij een uitzondering: maximaal vijf tv-presentatoren en drie radio-dj’s mogen eventueel meer opstrijken. Kamerleden vroegen zich af hoeveel meer zij dan mogen verdienen, maar daar waagt Plasterk zich niet aan. Wel gaf hij aan dat in de geest van de regeling niet heel veel meer verdiend mag worden. Het debat duurt nog voort. (De Pers)

UIT DE MEDIA:

** De Consumentenbond is tevreden over de samenwerking met Ziggo en Telfort. In bijna twee maanden tijd ontving de organisatie 319 klachten over Telfort en 410 klachten over Ziggo, met name over slecht of niet functionerende telefoon- en internetverbindingen. De groepsactie met Telfort en Ziggo heeft geleid tot substantieel minder klachten over beide providers en nieuwe klachten worden sneller opgelost. (Telecompaper)

** Vanaf nu kun je ook in de Achterhoek luisteren naar RADIONL via de kabel. Vanaf woensdag 1 juli kun je RADIONL daar vinden op 107.6 FM. Per 1 juli zal ook de frequentie op de Veluwe veranderen van 105.4 FM naar 105.8 FM op de kabel.

** Bram Schilham (43) wordt per 1 december 2009 de eerste themacorrespondent van de NOS. Zijn specialisatie wordt ‘Klimaatverandering en Energiepolitiek’. Schilham is nu nog presentator/verslaggever bij de politieke redactie van de NOS in Den Haag. Na Prinsjesdag 2009, op 15 september aanstaande, stopt hij met zijn Haagse werkzaamheden om zich te gaan voorbereiden op zijn nieuwe baan. (NOS)

** Presentator en verslaggever Sacharko Broere vertrekt bij RTV Noord. Broere gaat per 1 oktober aan de slag bij RTV Utrecht waar hij het programma UVandaag gaat presenteren. Sacharko over zijn vertrek:’Ik heb het uitstekend naar m’n zin gehad bij RTVNoord maar het is tijd voor iets anders zoals dat heet.’ Sacharko Broere heeft in totaal acht jaar voor RTV Noord gewerkt en is één van de vaste gezichten geweest van Noord Nieuws.

** Minke Booij presenteert vanaf september bij Omroep Brabant TV het nieuwe programma BV Brabant. Minke Booij woont in Den Bosch en is oud- aanvoerster van het Nederlands hockeyteam. BV Brabant gaat over de Brabantse economie en is een combinatie van de Omroep Brabant-programma’s Booming Brabant en Baanbrekend.

** Belgacom lanceert op 8 juli de digitale televisiezender Anne, met non stop clips, concerten en specials van Vlaamse muziek. De zender is exclusief voor het basispakket van Belgacom opgezet in samenwerking met de Vlaamse Media Maatschappij. (Telecompaper)

** De Coöperatie Eerste Divisie (CED) is niet blij met de wetswijziging van de Tweede Kamer waardoor voortaan alle nieuwsrubrieken een overzicht van de doelpunten in het betaalde voetbal mogen uitzenden. Voorzitter Simon Kelder vreest dat door het besluit de clubs inkomsten zullen mislopen. De preses heeft dit gezegd in gesprek met RTV Rijnmond. Kelder verwacht dat de uitzendrechten minder waard zullen worden. De formaties die uitkomen in de Jupiler League genereren sowieso al weinig inkomsten uit tv-rechten. (FC Update)