Media kort: juli 2010

Ziggo: Eerste halfjaar groei door triple play en digitale tv

Ziggo heeft de cijfers van het eerste half jaar van 2010 bekend gemaakt. Ziggo had een totale omzet van 676.7 miljoen; dat betekent een stijging van 7 procent met vorig jaar. Voor de consumentenmarkt was de groei zelfs 8,3 procent met een omzet 639 miljoen euro. Het aantal afgenomen triple play pakketten nam sterk toe; +58.000 in H1 2010. In totaal heeft Ziggo aan het einde van H1 2010 797.000 Alles-in-1 klanten. Het aantal breedband aansluitingen steeg met 20.000 en het aantal telefonie klanten steeg naar 40.000. Ook is de afname van digitale TV met 55.000 toegenomen. Verder meldt Ziggo dat er vorderingen zijn gemaakt in het verhogen van internetsnelheden van pakketten. Momenteel biedt Ziggo een downloadsnelheid van 80 Mbps aan in al haar service gebieden en een downloadsnelheid van 120 Mbps in negen grote steden. CEO Bernard Dijkhuizen zegt in een statement dat de focus op het verbeteren van het aanbod en investeringen in het netwerk geleid hebben tot meer klanten en een hogere omzet.

UIT DE MEDIA:

** De redacties van Omroep Gelderland en RTV Drenthe hebben de afgelopen dagen dreigbrieven ontvangen. In de brieven wordt gerept over een aanslag door Bin Laden. De brieven zijn ook verstuurd aan raadsleden uit Emmen en iedere brief heeft ook een verwijzing naar Emmen. De politie onderzoekt de brieven. Naar verluidt hebben ook landelijke politici de brieven gehad. (RTV Gelderland)

** Voorzitter Wim van Kempen van de Haarense Omroep Stichting (HOS) zegt verbaasd te zijn over het onderzoek dat het Commissariaat voor de Media instelt naar de afspraken met de Bossche zender Radio Mexico. Het commissariaat heeft de afspraken zelf goedgekeurd, aldus de voorzitter: „Wij doen niets verkeerd.” Radio Mexico kondigde vorige week aan terug te keren in de ether met uitzendingen via de frequentie 106.1 FM van de HOS. Het Commissariaat voor de Media twijfelt echter over de legitimiteit van de afspraken. Radio Mexico kan echter vanaf deze zondag nog geen uitzendingen verzorgen, zoals aangekondigd. Het Agentschap Telecom is volgens Van Kempen nog bezig met het vergroten van het zendbereik. (Brabants Dagblad)

** Voor ABG-tv uit Bergen op Zoom breken spannende tijden aan. Het einde van het verpleeghuis aan de Zuid-Oostsingel betekende ook het einde van de studio van de omroep. In een bedrijfsverzamelgebouw aan de Veilingdreef 18 wordt momenteel hard gewerkt aan de inrichting van de nieuwe studio, die naar verwachting in de tweede week van september in gebruik kan worden genomen. “Omdat we een lokale omroep zijn geworden blijven onze uitzendingen niet meer beperkt tot alleen de dinsdag”, zegt coördinator Maarten van den Boom. “Essent heeft ons laten weten dat er een goede kans bestaat dat we in oktober digitaal kunnen gaan uitzenden. We zullen dan ook te ontvangen zijn in Roosendaal en Woensdrecht en waarschijnlijk ook in Steenbergen en een stukje Zeeland. 

** Het Commissariaat voor de Media heeft het onderzoek naar de afspraken tussen Radio Mexico en de Haarense Omroep Stichting (HOS) nog niet afgerond. Dat betekent dat het Bossche radiostation vanaf deze zondag gewoon kan gaan uitzenden via de frequentie 106.1 FM van de HOS. Johan Alders van Radio Mexico wil echter niet bevestigen of de zender dat zoals aangekondigd ook gaat doen. Radio Mexico onthoudt zich van commentaar.

** In zijn woonplaats Schiedam is radiomaker Ate Doornbosch overleden. Doornbosch werd geboren in Nuis en groeide op in het Westerkwartier. Hij werd bekend door het populaire radioprogramma ‘Onder de Groene Linde’, een radioprogramma met volksliedjes uit heel Nederland, die hij in alle delen van Nederland opnam. Van zijn verzameling is een CD-box uitgebracht, waarvoor Ate Doornbosch vorig jaar een Edison kreeg. In Nuis werd hij geëerd met een bankje, dat onder de leilindes bij het dorpshuis staat. Ate Doornbosch is 84 jaar geworden. Hij is donderdag gecremeerd. (RTV Noord)

** Filmuitgever Dutch FilmWorks heeft een overeenkomst gesloten met de Publieke Omroep voor het aanleveren van films uit haar catalogus. Het gaat onder meer om de films The Reader met Kate Winslet, Agora met Rachel Weisz en Greenberg met Ben Stiller. De Publieke Omroep gaat de films uitzenden via haar tv-kanalen Nederland 1, 2 en 3. Andere films die onder de overeenkomst vallen zijn Oceans van producent Disney en The Road met Charlize Theron. (Adformatie)

** Domien Verschuuren gaat vanaf september de uren tussen 10:00 en 12:00 uur presenteren voor BNN op 3FM. Hij vervangt Gerard Ekdom die voortaan tussen 12:00 en 14:00 uur te horen is. Dat melden bronnen rond de publieke popzender aan Radiofreak. BNN en de Nederlandse Publieke Omroep willen het bericht nog niet bevestigen. De Arbeidsvitaminen gaan verdwijnen. Het nieuwe programma van Domien Verschuuren gaat ‘@work’ heten. Toch verdwijnt de programmatitel niet helemaal, er wordt nog gekeken of de Arbeidsvitaminen op een andere publieke zender verder kunnen. Het programma bestaat al sinds februari 1946. 

** De regionale commerciële zenders Graafschap TV, Gelre TV en het productiebedrijf Zinopsis uit Doetinchem zijn failliet. Dat heeft directeur en mede-aandeelhouder Mario Huntink donderdag bekend gemaakt. De veertien medewerkers hebben donderdagmorgen de onheilstijding te horen gekregen. De medewerkers zijn door middel van een payroll constructie bij het bedrijf aan het werk, maar zijn niet in dienst van Graafschap TV. Het bedrijf waar het personeel voor werkt zal een andere passende baan voor ze vinden. “Ze staan dus niet op straat”, zegt Huntink. De regionale zenders Graafschap TV en Gelre TV gaan niet op zwart. “We draaien door met producties die we op de plank hebben liggen. Dat gebeurt meer in de zomermaanden, dus daar verandert niet veel aan”, zegt Huntink. 

** AKO maakt het vanaf augustus mogelijk om met een speciale App digitale tijdschriften op de iPad te kopen en vervolgens te lezen. Via de AKO Tijdschriften App wordt een keur aan Nederlandse bladen aangeboden, waaronder HP/de Tijd, Vriendin, AvantGarde, Weekend, EOS en vele andere titels. De AKO Tijdschriften App kan gratis worden gedownload via de App Store van Apple. Met de tijdschriftenkiosk op de iPad springt AKO in op de laatste ontwikkelingen. “We verwachten dat tablet pc’s als de iPad een nieuw tijdperk van digitaal lezen inluiden.” aldus Dennis Mikkelsen, Manager Audax Digital en verantwoordelijk voor de e-commerce activiteiten van AKO.nl. In eerste instantie biedt AKO alleen de tijdschriften van de Audax uitgeverijen in abonnementvorm aan. AKO verwacht op korte termijn ook tijdschriften in digitale versie van andere uitgevers aan te kunnen bieden. Tot 31 oktober 2010 geldt een introductieaanbod: voor alle weekbladen geldt 10 exemplaren voor €10, voor maandbladen 5 exemplaren voor €10. Abonnementen worden niet automatisch verlengd. (Persbericht)

** De videowebsite YouTube heeft de maximumduur voor video’s die amateurs op het net kunnen zetten, verhoogd tot tien à vijftien minuten. De aanpassing komt er op vraag van vele klanten. Het toestaan van langere clips was “vraag nummer één” van de vaste internauten, verklaarde Joshua Siegel van de site op een officiële blog. Dankzij de technologische vooruitgang kon op die vraag worden ingegaan. De beperking tot tien minuten gold alleen voor de amateurs. De officiële partners van YouTube konden al in de dubbele cijfers gaan. (VRT)

** Dj Frank Dane stapt over van Radio 538 naar BNN. Voor de publieke omroep gaat hij elk weekend een ochtendshow presenteren op 3FM. Dat heeft BNN donderdag bekendgemaakt. Het nog naamloze programma van Dane is vanaf 4 september elke zaterdag en zondag tussen 7.00 en 10.00 uur op de radio. In de weken daarvoor kan de dj overigens al even oefenen op 3FM. Vanaf 16 augustus is hij namelijk tijdelijk te horen in de Coen en Sander Show. Hij vervangt daar Coen Wijnenberg, die op vakantie is. Dane presenteert donderdag voor het laatst zijn programma op Radio 538. (ANP/AD)

** De filmzender Film1 heeft een eigen Iphone-applicatie gelanceerd in de Apple App-store. De app bevat de tv gids van de films op televisie, de nieuwste trailers van verwachte bioscoopfilms, het programma van Film1 met alert-mogelijkheid, elke dag een nieuwe trailer, clip of video-interview en meer dan 10.000 films en meer dan 1.000 video’s.

** De opbrengsten uit advertenties bij uitgever Koninklijke Wegener uit Apeldoorn zijn in de eerste helft van dit jaar verder gedaald. Wegener geeft onder meer De Gelderlander en De Stentor uit. De advertentieomzet daalde met ruim 3 procent in vergelijking met de eerste helft van 2009. Een jaar eerder daalden de opbrengsten nog met 23 procent. Het aantal abonnementen liep met bijna 2 procent terug, maar doordat de abonnementsprijs werd verhoogd, ging de omzet uit abonnementen met ruim 2 procent omhoog. (RTV Gelderland)

KPN: 1,5 miljoen tv-klanten in 2012

KPN wil het aantal tv-abonnees in komend anderhalf jaar nog met de helft laten groeien. De grootste groei moet komen uit klanten voor interactieve tv, want de vraag naar Digitenne stabiliseert. Dat blijkt uit de toelichting op de kwartaalcijfers die KPN vanochtend publiceerde. Het telecombedrijf is op de tv-markt ondertussen een wezenlijke concurrent geworden voor UPC en Ziggo met Digitenne. Een kleine 900.000 huishoudens hebben daar een abonnement op, veelal voor de tweede televisie elders in huis. KPN wil de huiskamer veroveren en zet daar met IPTV en HDTV op. In het afgelopen kwartaal won het bedrijf rond de 50.000 klanten voor zijn IPTV-product. Daarmee komt het totale klantenbestand voor tv-producten op 1,09 miljoen. Dat is 22 procent meer dan een jaar geleden. 

Eyeworks in de rode cijfers

Televisieproducent Eyeworks is vorig jaar hard geraakt door de ingezakte advertentiemarkt. De maker van onder meer So You Wannabe a Popstar belandde met een verlies van €6,9 mln voor het eerst in zijn bestaan in de rode cijfers. Ook de ongebreidelde omzetgroei uit het verleden kon het bedrijf van bestuursvoorzitter Reinout Oerlemans niet voortzetten. De omzet daalde met 11% tot €202 mln, zo blijkt uit het jaarverslag. Daarmee deed Eyeworks het slechter dan zijn – grotere – concurrenten Endemol en Fremantle. Volgens Eyeworks hadden de televisiezenders veel last van dalende advertentie- inkomsten, hielden ze daardoor de hand op de knip en werden er nauwelijks nieuwe programma’s besteld. Eind vorig jaar keerde ceo Oerlemans onverwacht terug uit Los Angeles. Daar was hij slechts een jaar eerder neergestreken om de internationale ambities van het bedrijf verder uit te bouwen. Oerlemans gaf bij zijn terugkeer aan dat het belangrijk was dat de lijnen tussen de vier bestuursleden kort waren. ‘Mede daardoor realiseren we met het bedrijf, in tegenstelling tot veel concurrenten, dit jaar zelfs een lichte groei’, zo zei hij nog in november. De beloofde groei bleef uit. Vooral in het Verenigd Koninkrijk had Eyeworks het moeilijk; daar kwam de helft van de omzetdaling vandaan. De Braziliaanse activiteiten floreerden wel. Met speelfilms scoorde het bedrijf ook. Oerlemans nam in Nederland de regie van de kaskraker ‘Komt een vrouw bij de dokter’ voor zijn rekening. Deze resultaten komen deels ten goede aan het boekjaar 2009.

FM-zenders RadioNL gestolen

Dieven hebben het gemunt op RadioNL. Zendapparatuur van het Nederlandstalige radiostation is op twee locaties gestolen. Zondagmiddag verdween apparatuur in Zutphen, maandag volgde Lichtenvoorde. “Onze FM-zender is gewoon gestolen”, legt een technische man van de radiozender uit. “In de loop van de dag hopen we het signaal op beide locaties weer in de lucht te hebben.” De diefstallen kwamen met hulp van luisteraars aan het licht. Zij klaagden bij Radio NL over ‘plotselinge ruis’. In Zutphen kwamen de klachten vanaf 17.00 uur binnen, in Lichtenvoorde kwamen de klanken van Radio NL aan het eind van de ochtend niet meer uit de radio’s. De techneut is ervan overtuigd dat de dieven specifiek op zoek zijn naar apparatuur van Radio NL. “In Lichtenvoorde staat ook de apparatuur van Hot Radio, maar die hebben ze wel laten staan.” De technische man schat in dat het een actie van etherpiraten is. “Misschien zijn ze jaloers op de vele zendmasten van Radio NL, piraten zenden vaak ook Nederlandstalige muziek uit.” De verdwenen apparatuur is volgens de techneut te gebruiken om een eigen radiozender de lucht in te slingeren. “Ja, een piraat zou hiermee uit kunnen zenden.” Van de daders is nog geen spoor gevonden. Radio NL heeft aangifte gedaan, de politie onderzoekt de diefstallen. (RTL)

UIT DE MEDIA:

** Marco van Basten is ook komend seizoen te zien als analist bij Sport1. Van Basten zal in ieder geval de analyses tijdens de UEFA Champions League avonden voor zijn rekening nemen. Marco van Basten: ‘Afgelopen seizoen en tijdens het WK voetbal heb ik met veel plezier de analyses voor Sport1 verzorgd. Ik ga daar dan ook komend seizoen graag mee verder. Na een paar voetballoze weken kijk ik uit naar het begin van de buitenlandse competities en de start van de UEFA Champions League. Ik ben benieuwd hoe de vele Nederlandse internationals in buitenlandse dienst het komend seizoen gaan doen. Bij Sport1 kan ik ze in ieder geval op de voet volgen.’ 

** De drie publieke zenders hadden in week 29 samen een marktaandeel van 33,9 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 26,7 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 22,2 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,5 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 13,4 pct uitkwam. SBS 6 had 12,6 pct. Het NOS Journaal van zondag was met 1.855.000 kijkers het best bekeken programma van de week. De nabeschouwing van de Tour de France staat op een tweede plaats met 1.451.000 kijkers. (SKO/Adformatie)

** De Meppeler Courant verschijnt vanaf 6 september op tabloidformaat. Uitgever Boom heeft voor een kleiner formaat gekozen, omdat meerdere bladen op deze manier worden uitgebracht. Het zou ook schelen in de kosten. De allereerste Meppeler Courant verscheen in 1840. De verandering werd in maart al aangekondigd, met toen als streefdatum 1 september. (RTV Drenthe)

** Het onderzoek naar de mogelijkheid om Omroep Zeeland te vestigen in de Vlissingse Timmerfabriek, duurt langer. Eigenlijk zou dat medio juli zijn afgerond, maar de intentieovereenkomst met de gemeente Vlissingen is verlengd tot 15 september. Directeur Monique Schoonen zegt nog altijd te denken dat de verhuizing naar het Scheldekwartier gaat lukken, maar dat daarvoor nog wel één en ander uitgezocht moet worden. “Energietechnisch, financieel en ruimtelijk zijn veel oplossingen nodig, wie er zich ook vestigt. (PZC)

“Tele2 gaat 5 euro vragen voor kabel-tv”

Televisiekijken via de analoge kabel wordt een stuk goedkoper. Vanaf volgende week zal in ieder geval één aanbieder de heerschappij van de gevestigde partijen doorbreken. Directeur consumentenzaken Günther Vogelpoel van Tele2 is op niets meer en minder uit dan een regelrechte ‘kabeloorlog’. In plaats van gemiddeld 16 à 17 euro, kunnen consumenten binnenkort zich al voor 5 euro per maand abonneren op analoge kabeltelevisie. Dat stellen meerdere bronnen in de markt. Zij weten dat dit het bedrag is dat nieuwkomer op de kabel Tele2 omgerekend gaat vragen aan tv-kijkers, aldus de Telegraaf in haar editie van vandaag. In 2008 gebood toezichthouder Opta de twee grote kabelaars in ons land, UPC en Ziggo, hun infrastructuur open te stellen voor concurrenten die zelf géén kabel bezitten. Tele2 wil komende week de markt betreden. De prijsvechter wil nog voor 1 augustus de laatste onderhandelingen over verplichte vergoedingen met zendgemachtigden afronden. Eergisteren werd de lastigste hobbel genomen en een akkoord bereikt met de onder kijkers populaire BBC. De tweede gegadigde, Online, is ook in vergevorderde gesprekken. In het verleden maakte met name de Consumentenbond zich druk om de ‘hoge’ tarieven. Volgens de bond kwam de slogan ‘haal meer uit de kabel’ daarmee in een heel ander daglicht te staan. Telecombedrijven zien de goede oude televisie bovendien als hét middel om ook klanten te binden. Directielid Maarten Stramrood van Online: „Consumenten kiezen er steeds vaker voor om tv, internet en telefonie af te nemen bij één aanbieder. De keus welke aanbieder dat is, wordt bepaald door wie het beste tvaanbod heeft.” Tele2 en Online moeten precies hetzelfde zenderpakket doorgeven als de bestaande kabelaars, en hen een vergoeding voor het doorgeven van het signaal betalen.

UIT DE MEDIA:

** Hoofdredacteur Karlijn van Overbeek van het populair wetenschappelijk tijdschrift Quest is donderdag op 39-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie zaterdag bekendgemaakt. Het maandelijkse tijdschrift, met een oplage van ongeveer 200.000 stuks, werd in 2004 voor het eerst uitgegeven. Het blad won dat jaar en de jaren daarop diverse prijzen. Van Overbeek zelf werd in 2007 uitgeroepen tot tijdschrifthoofdredacteur van het jaar.

** Robert-Jan Knook vertrekt per 1 oktober bij BNR en gaat nieuwslezen bij het ANP. Knook is bij de commerciële nieuwszender zowel voor als achter de schermen actief geweest. Knook was als stationmanager operationeel verantwoordelijk voor de kwaliteit, continuïteit en distributie van BNR. 

** Sinds deze week is 100% NL beter te ontvangen in en om Lochem. In de oude situatie was 100% NL alleen goed te ontvangen ten noordwesten van Lochem maar door dat er nieuwe antenne’s geplaatst zijn in de top van de mast is 100% NL nu goed te beluisteren in een groter gedeelte van oost Nederland. (FMTV)

Sandra De Preter wordt de nieuwe baas van de VRT

Sandra De Preter (48) wordt de nieuwe CEO van de VRT. Zij volgt Piet Van Roe op. De benoeming werd door Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) bekendgemaakt op een persconferentie. “Ik ben een mediavrouw in hart en nieren”, reageerde de kersverse baas. De Preter is alvast gemotiveerd. “Ik kijk er op een positieve manier naar uit. Ik ga hier wel geen grote visies verkondigen. Ik zal de komende maanden in dialoog treden met de mensen binnen het bedrijf en over de beheersovereenkomst discussiëren. Ik leer snel”, legde De Preter haar plannen uit. Minister Lieten noemt De Preter een “goede keuze”. “Ze heeft ervaring op media- en managementvlak om een complexe organisatie als de VRT te leiden. Ze is ook complementair aan het huidige VRT-team”, stelt Lieten. De Preter volgt vanaf 15 september Piet Van Roe op. Van Roe is sinds eind 2009 gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT. Hij verving Dirk Wauters die na overleg met de Vlaamse regering zijn ontslag indiende. De komende maanden volgt overleg met Van Roe, de Vlaamse regering en de raad van bestuur van de VRT om de overgang te organiseren. De nieuwe CEO komt op een moment dat de openbare omroep besparingen moet doorvoeren, en dat de onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid starten. (VRT)

Luistercijfers mei-juni: Goede cijfers voor Radio 1 en Slam!FM

Radio1 heeft in de periode mei en juni 2010 geprofiteerd van de sportzomer: de zender laat de afgelopen periode een stijging zien van 0,3 procent. Ook Slam!FM doet goede zaken en stijgt met 0,3 procent. Radio2 verliest 0,5 procent marktaandeel/. De rapportage is gebaseerd op een landelijke representatieve steekproef van 10.429 respondenten. De gemiddelde luistertijd bedraagt in deze periode 3 uur en 4 minuten, dat is 5 minuten minder dan in de vorige periode.

apr/mei(in%) mei/jun(in%)

01 Radio 538 10.7 10.5

02 Radio 3FM 9.4 9.5

03 Radio 2 9.7 9.2

04 Sky Radio 8.4 8.2

05 Radio 1 7.3 7.6

06 Q-Music 6.6 6.8

07 Radio Veronica 6.0 6.0

08 100 % NL 4.2 4.4

09 Radio5 3.0 2.8

10 Radio 10 Gold 2.6 2.6

11 SlamFM 2.1 2.4

12 Radio 4 2.2 2.1

13 ClassicFM 2.1 2.0

14 Arrow Classic Rock 1.3 1.2

15 BNR Nieuwsradio 0.9 1.0

16 Radio Decibel 0.5 0.6

17 Arrow Jazz 0.4 0.4

18 KinkFM 0.4 0.4

19 Radio 6 0.3 0.3

== Regio Radio 11.9 11.6

== Overige 5.6 5.7

== Regionale Commercieel Radio 4.4 4.6

Nieuwe omroep moslims valt uiteen

Moslimomroep OUMA, die eind vorig jaar de licentie voor vijf jaar zendtijd op radio en televisie kreeg, is definitief uiteengevallen. Een van de twee groepen waaruit de nieuwe omroep is ontstaan, Academica Islamica, heeft zich teruggetrokken. In een brief aan het Commissariaat voor de Media schrijft een van de initiatiefnemers, Mohammed Cheppih, dat het vertrouwen in de omroep „totaal is verdwenen”. Academica Islamica is het niet eens met de aanstelling van de nieuwe interim-directeur Maurice Koopman. Volgens Academica Islamica is er afgesproken dat geen sleutelfiguren uit de oude moslimomroepen zich met de nieuwe zendgemachtigde zouden bezighouden. Koopman was zakelijk directeur van een stichting die geld verdeelde over de oude moslimomroepen. Ook is er een penningmeester aangesteld die afkomstig is van een oude moslimomroep (NIO) en wilde men een eindredacteur aanstellen afkomstig van de NIO.

UIT DE MEDIA:

** Publieke omroepen mogen hun naam niet meer noemen in programmatitels. De regeling geldt niet voor bestaande titels, maar wel voor programma’s die vanaf september te zien zijn. Een aantal omroepen vindt de maatregel belachelijk. Het besluit van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is van toepassing op programma’s die voor het komende tv-seizoen op stapel staan. Dit betekent dat namen als PowNed Nieuws, Uitgesproken VARA en Wakker Nederland niet mogen. Aan bestaande programmatitels zoals MAX Geheugentrainer en NOS Journaal wordt niet getornd 

** Tele2 en BBC Worldwide Channels hebben een overeenkomst getekend voor het doorgeven van de kanalen BBC One en BBC Two via Tele2’s analoge TV pakket. Voordat Tele2 de kabelmarkt op kan, is het noodzakelijk dat het bedrijf contracten sluit met alle zenders die in de analoge pakketten zitten. De overeenstemming met BBC Worldwide Channels is een cruciale stap voor de aanstaande introductie van analoge kabel TV door Tele2. BBC wordt gezien als moeilijk te krijgen, maar must have content. (TP)

** RTL 7 zendt zondagavond de afscheidswedstrijd van Giovanni van Bronckhorst live uit. De profvoetballer speelt dan met Feyenoord in De Kuip in Rotterdam tegen Real Mallorca. Dat maakte de tv-zender donderdag bekend. Van Bronkchorst begon zijn loopbaan bij Feyenoord, speelde vervolgens bij Glasgow Rangers, Arsenal en Barcelona om in 2007 weer bij de Rotterdammers terug te keren. Tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika speelde hij nog voor Oranje. (RTL)

** Radio Mexico, de voormalige piraat in Den Bosch, is vanaf 1 augustus weer via de ether te horen. De zender gaat dan legaal uitzenden. Ze heeft hierover afspraken gemaakt met de Haarense Omroep Stichting. Radio Mexico is sinds oktober vorig jaar alleen nog via internet te beluisteren. De afgelopen dertig jaar is de zender heel vaak uit de lucht gehaald. Ook werd een aantal keer de apparatuur in beslag genomen. Radio Mexico heeft wel vaker legaal uitgezonden, maar dat duurde nooit lang. De nieuwe frequentie wordt 106.1 FM. (Omroep Brabant)

SKO: 55 procent huishoudens heeft digitale TV

55 procent van de Nederlandse huishoudens is nu voorzien van digitale televisie. Ook is er sprake van een significante stijging van TV kijken via Internet. 40,1 procent van de huishoudens kijkt wel eens TV online. Dit blijkt uit het Establishment Survey van SKO, dat jaarlijks door Intomart GfK wordt uitgevoerd. In de eerste helft van 2010 werden bij 3.091 Nederlandse huishoudens de belangrijkste televisiekenmerken vastgesteld. De belangrijkste digitale groei is toe te schrijven aan Digitenne (nu 12,6 procent) en digitale Kabel (nu 26,4 procent). Ook meldt de SKO een daling van schotelbezit (nu 5,8 procent). In de tweede helft van 2009 keek 34,9 procent van de Nederlandse huishoudens wel eens tv via de computer. In de eerste helft van 2010 stijgt dat significant door naar 40,1 procent. Eén op de vijf huishoudens (22 procent) heeft een harddisk recorder. Bij de randapparatuur die op het tv-toestel is aangesloten, is er geen sprake van een sterke stijging; 21,6 procent in de tweede helft van 2009 naar 22,1 procent in H1 2010. Volgens SKO is een kentering in het type harddisk zichtbaar. Steeds vaker zit de harddisk in de settop box geïntegreerd (nu 11,1 procent) en is het niet langer een los apparaat (nu 9,7 procent). Slechts 3 procent van de respondenten kijkt wel eens mobiel TV, al is dit wel significant gestegen. SKO stelt dat nieuwere vormen van televisie kijken terrein winnen en om meer aandacht vragen. (Telecompaper)

UIT DE MEDIA:

** Publieke omroepen mogen hun naam niet meer vermelden in programmatitels. De regeling geldt niet voor bestaande titels, maar wel voor programma’s die vanaf september op televisie te zien zijn. Belachelijk, vindt een aantal omroepen. Het besluit over de programmatitels door de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is maandag bekend geworden. ‘De omroepen moeten eenduidig communiceren naar het publiek’, verklaart een woordvoerder van de NPO.

** Ruim een uur was Radio Oost dinsdagavond niet te ontvangen via de FM-frequentie. Dit kwam door een stroomstoring. Ook zaten bezitters van Digitenne ruim een uur zonder televisie. De stroomdip bij de zendmast werd veroorzaakt door een geknapte stroomkabel aan de Sloetsweg in Hengelo. KPN Broadcast, de eigenaar van de zendmast had de storing iets voor middernacht verholpen.

** Media Groep Limburg (MGL) wil zijn minderheids-aandeel in L1 verkopen. Dat heeft CDA-gedeputeerde Ger Driessen onthuld in zijn weblog, zijn dagboek op internet. De gedeputeerde voegt eraan toe dat MGL in zijn ogen niet moet rekenen op een forse uitkoopsom. MGL is de eigenaar van de Limburgse kranten. Voor L1 heeft het vertrek van de aandeelhouder geen directe gevolgen, want MGL betaalt niet mee aan de dagelijkse bedrijfsvoering van de omroep. 

** De website van de Britse krant The Times zou 93 procent minder lezers hebben nu content alleen nog maar na betaling is te benaderen. Gebruikers moeten sinds 15 juni een account aanmaken op de site. Een abonnement kost drie euro per week. Volgens de concurrerende Britse krant The Guardian heeft The Times twee derde van het verkeer naar zijn website moeten inleveren na de introductie van de paywall. Wie op de website van The Times op nieuwsberichten klikt, moet een betaald account hebben. Van diegenen die nu nog de site bezoeken, zou slechts ongeveer een op de vier bereid zijn om voor content te betalen. Dagelijks zouden nog 332.800 internetters proberen de site te bezoeken, waarvan er slechts 84.800 zouden willen betalen. The Guardian baseert zich voor zijn berekeningen op meetgegevens van Experian Hitwise. 

** In tijden van bezuinigingen is het voor de Waalse publieke omroep RTBF een opvallende beslissing: vanaf 25 september start men daar een derde publieke net. Digitaal, dat wel. Het derde net, ‘La Trois’, wordt wel volledig reclamevrij. Echt nieuw is het niet. Het is een verbouwde variant van RTBF Sat, de zender die tot februari 2010 bestond voor Franstalige Belgen in het buitenland. Dat kanaal werd echter wegbezuinigd, en dat maakt het extra opvallend dat er nu toch weer een actief derde net komt. La Trois wordt nu nog gevuld met programma’s van collega’s van grote netten La Une en La Deux. Vanaf 25 september komt er echter een volkomen eigen programmering met aandacht voor kinder- en jongerenprogramma’s, films en nieuwsprogramma’s met doventolk. Hoeveel euro er geïnvesteerd wordt in het nieuwe net, is niet bekend. (Televizier)

** De voorvechter van doorgifte van de televisiezender Schlager TV, Jan Punt, is teleurgesteld,. De zender Schlager TV wordt niet per 1 september op de kabel gezet zoals eerder door de Programmaraad van Cogas was besloten. Schlager TV zou in combinatie met Oranje TV op de kabel komen maar volgens Cogas blijkt dat nu te duur te zijn. In een persbericht werd vorige week gemeld dat de voorgenomen doorgifte van de twee zenders daarom geen doorgang kunnen vinden per 1 september. “Ik begrijp daar niet van”, zegt Punt die eerder duizenden steunbetuigingen voor het doorgeven van Schlager TV bij de Programmaraad heeft ingeleverd. “Zij waren daar blij mee.” 

Brein verliest kort geding tegen Ziggo om blokkeren The Pirate Bay

Ziggo hoeft de doorgifte van The Pirate Bay niet te staken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag geoordeeld. Stichting Brein eiste in een kort geding dat Ziggo de populaire torrentsite zou blokkeren, maar de rechter oordeelde anders. Volgens de rechter kan de site van The Pirate Bay niet voor alle Ziggo-abonnees worden afgesloten als Brein alleen heeft kunnen bewijzen dat een deel van de Zggo-abonnees zich schuldig maakt aan auteursrechtenschending. Een ‘dergelijke, verstrekkende vordering’ is volgens de rechter ‘eenvoudigweg niet toewijsbaar’. Brein voerde in zijn verweer aan dat uit een steekproef met vier recente films bleek dat van de 325 gecontroleerde Nederlandse ip-adressen 27 procent tot de range van Ziggo behoort. De rechter constateert echter dat Brein de vermeende inbreuk door abonnees van Ziggo slechts ‘summierlijk aan de orde’ heeft gesteld. Hoewel Brein verwijst naar het feit dat Ziggo de grootste kabelaar is en hoge downloadsnelheden biedt, is dit volgens de rechter ’ten enenmale onvoldoende’ om inbreuk door de abonnees van Ziggo te kunnen vaststellen. Brein moet de proceskosten betalen, waaronder de 45.000 euro die Ziggo heeft uitgegeven voor zijn verdediging. 

Eredivisie Live start hd-kanaal en NOS krijgt sd-samenvattingen

Eredivisie Live zendt vanaf 6 augustus competitiewedstrijden live in hd-kwaliteit uit. De betaalzender zal voorlopig een simulcast van het hoofdkanaal Eredivisie Live 1 doorsturen. De NOS moet genoegen nemen met sd-kwaliteit. De openingswedstrijd Roda JC-FC Twente, die voor vrijdag 6 augustus op het programma staat, wordt door Eredivisie Live als eerste in hd-kwaliteit uitgezonden. De betaalzender heeft momenteel vier sd-zenders onder zijn hoede, maar woordvoerder Eredivisie CV Maarten van Rooijen laat aan Tweakers.net weten dat Technicolor en Endemol technisch klaar zijn om wedstrijden in hd te registreren. Van Rooijen wist nog niet te zeggen in welke hd-kwaliteit zal worden uitgezonden. De studioprogramma’s zullen nog wel in sd worden opgenomen. Voorlopig zullen alleen de wedstrijden die op het hoofdkanaal Eredivisie Live 1 worden uitgezonden in hd te zien zijn. De NOS, die de rechten op de samenvattingen heeft, zal nog sd-kwaliteit aangeleverd krijgen: “Wij willen het hd-aanbod voorlopig exclusief houden”, aldus Van Rooijen. Bovendien gaat de betaalzender wellicht de kosten die het aan zijn partners doorberekent verhogen. Die kostenverhoging zou niet alleen het gevolg zijn van de komst van een extra hd-zender, maar ook van een uitgebreider rechtenpakket voor het komende seizoen. Hierdoor is het niet ondenkbaar dat ook de abonnementsprijzen voor Eredivisie Live omhoog zullen gaan, al kan elke aanbieder zelf zijn prijzen bepalen. 

UIT DE MEDIA:

** Het Agentschap Telecom heeft een databank gebouwd waarin de locatie en specificaties van meer dan vijftigduizend antenne-installaties in Nederland zijn opgenomen. Het Antenneregister toont vrijwel alle zendmasten met een vermogen van meer dan tien Watt. De gegevens worden maandelijks geactualiseerd. Sinds begin 2010 zijn antennevergunninghouders verplicht om relevante gegevens aan te leveren. 

** NRC-grootaandeelhouder Egeria wil op langere termijn toewerken naar een combinatie met de FD Media Groep, de uitgever van Het Financieele Dagblad. Egeria is meerderheidsaandeelhouder in NRC Media. Managing partner Peter Visser van Egeria zegt in Het Financieele Dagblad dat een toekomstige combinatie van NRC en FD ‘een logische gedachte’ is. ‘De krantenwereld is een consoliderende sector die niet meer groeit. Dan moet je andere wegen bewandelen om marktposities veilig te stellen.’ 

** De drie publieke zenders hadden in week 22 samen een marktaandeel van 32,7 pct (tijdvak 18.00-24.00 uur, 6+). De vier zenders van RTL Nederland hadden 27,0 pct en de drie zenders van SBS Broadcasting behaalden een aandeel van 22,9 pct. Marktleider Nederland 1 had een aandeel van 21,1 pct, terwijl het aandeel van RTL 4 op 13,6 pct uitkwam. SBS 6 had 13,2 pct. Het NOS Journaal van maandag was met 2.361.000 kijkers het best bekeken programma van de week. Spoorloos staat tweede met ruim 1,8 miljoen kijkers, (SKO/Adformatie)

** De ombudsman van de NOS Guikje Roethof vertrekt. De omroep laat maandag weten dat er een ‘verschil van inzicht over de inhoud en de invulling van de functie’ is. Roethof, voormalig actrice, journaliste en D66-Kamerlid, was een jaar in dienst als ombudsman. De NOS stelde in 2007 voor het eerst een ombudsman aan om ‘gevraagd en ongevraagd’ een oordeel te geven over de journalistiek van de NOS ‘in de breedste zin van het woord’. Ton van Brussel bekleedde de functie twee jaar en werd opgevolgd door Roethof. De NOS meldt dat het afleggen van verantwoording aan het publiek momenteel niet optimaal functioneert. De omroep gaat zich beraden op verbeteringen. (Nieuws.nl)

** De Apeldoornse journalist Charles Zwarts is op 56-leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Zwarts begon zijn journalistieke carrière bij weekblad Privé, later was hij hoofdredacteur van weekblad Actueel. Twaalf jaar werkte hij bij het zakenblad De Ondernemer, een uitgave van Wegener. Daar was hij hoofd- en eindredacteur en schreef zelf veel reportages en interviews. Ook had hij een eigen column in het periodiek waarin maandelijks het wel en wee van het Apeldoornse bedrijfsleven wordt belicht.

** Bij een doelgerichte terreuraanslag maandag in de Griekse hoofdstad Athene is een journalist om het leven gekomen. Volgens de politie zit de linkse ondergrondse organisatie Revolutionaire Sekte achter de daad. Het gaat om de eerste moord op een journalist in Griekenland in ruim twintig jaar. De linkse extremisten hadden juni vorig jaar een agent in Athene gedood. Verder namen ze toen een politiebureau en een commerciële televisiezender onder vuur. De vermoorde onderzoeksjournalist Sokratis Giolias (37) leidde de nieuwsafdeling van een kleine radiozender. Hij werd voor zijn huis doodgeschoten. (Telegraaf)

** Telecombedrijf Tele2 neemt telecomaanbieder BBned over voor een bedrag van 50 miljoen euro. Dat heeft Tele2 vrijdag bekendgemaakt. De overname moet nog worden goedgekeurd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). BBned, een dochteronderneming van Telecom Italia, biedt vaste netwerkdiensten aan in Nederland.

** Volgens Italiaanse onderzoekers zijn er opmerkelijk veel kankers ontdekt bij mensen die in de buurt van de zendmasten van Radio Vaticaan wonen. In Italië wordt er jarenlang onderzoek gedaan naar het aantal kankers bij families die dichtbij de zendmasten van de radiozender wonen. Vermoed wordt dat deze te wijten zijn aan de straling. In een 300 pagina’s tellend rapport wordt er het verband dieper uitgespit. Het Vaticaan vindt het vreemd dat er een verband zou zijn. Volgens hen zouden de uitzendingen van Radio Vaticaan de gezondheid niet in gevaar brengen. Buurtbewoners zelf zeggen dat de radiogolven een invloed hebben op de televisieontvangst en op huishoudapparaten. (HBvL)

** RTL Nieuws heeft in een brief demissionair minister André Rouvoet van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap verzocht of hij de vrije nieuwsgaring bij een nationaal evenement in het vervolg kan waarborgen. RTL wilde op zijn zenders live verslag doen van de huldiging van het Nederlands elftal in Amsterdam, maar mocht niet overal vrij filmen. De KNVB had de uitzendrechten van de gebeurtenis exclusief aan SBS verkocht. Die zender had weer een overeenkomst gesloten met de NOS. RTL mocht beelden van SBS6 overnemen, maar onder een reeks volgens RTL onacceptabele voorwaarden. Daardoor werd een adequate registratie van het evenement ernstig bemoeilijkt, vindt het mediabedrijf. (Spreekbuis)

** RTL Nederland heeft enkele video’s over VI Oranje van YouTube laten verwijderen. Zo zijn onder andere de Elia-parodie en de ruzie tussen Wilfred Genee en Johan Derksen van afgelopen week wegens “auteursrechtschending” niet meer te zien. Niet alleen video’s die onder het account SigaarSnor zijn geüpload, heeft RTL laten blokkeren. Ook Diegokjes, die iedere dag een compilatie van de uitzendingen van VI Oranje maakte, is getroffen: zijn compilaties van 9 juli en 10 juli zijn niet meer te bekijken. 

** Unilever heeft tijdens het WK op Nederland 1, de zender waarop NOS alle wedstrijden uitzond, de reclamezendtijd gedomineerd. Dit concludeert Mindshare na een analyse van de Intomart-GfK cijfers van het aantal ingekochte GRP’s op Nederland 1 gedurende de WK-periode. De ranking met de vooral de bekende adverteerders wordt aangevoerd door Unilever met 4.735 GRP’s, Procter & Gamble volgt met 2.897 GRP’s. Verrassend derde is de wereldvoetbalbond Fifa met 2.592 GRP’s, al dan niet betaald ingekocht. Coca-Cola en De Lotto zijn vierde en vijfde. Kijken we op merkniveau naar de ranglijst dan staat Fifa daardoor zelfs ruimschoots bovenaan, nog boven de officiële WK-sponsors als Coca Cola, Jupiler en Hyundai. (Adformatie)

** De huldiging van het Nederlands elftal in Amsterdam is dinsdag door anderhalf miljoen mensen gevolgd op de televisie. De selectie van coach Bert van Marwijk werd rondgevaren door de grachten en gehuldigd op het Museumplein. Zowel de NOS als SBS6 bracht het feest in beeld. De publieke zender won de ‘strijd’ met de commerciële concurrent met gemak. Volgens Stichting KijkOnderzoek (SKO) stemden 1.123.000 mensen af op de NOS en ‘slechts’ 368.000 op SBS6. (FC Update)

** Als het aan aantredend hoofdredacteur Peter Vandermeersch van NRC Handelsblad ligt, verhuist de krant naar Amsterdam. Daar zou de krant dichter bij de lezers zitten. Hij zei dat dinsdag in het radioprogramma Kunststof. Dit jaar moet bij NRC Handelsblad sowieso de keuze worden gemaakt voor een nieuw onderkomen, omdat dan het huidige huurcontract afloopt. De krant is nu nog gehuisvest langs de A20 in Rotterdam. ”Op zo’n anonieme locatie willen wij niet meer zitten, maar juist meer in een opvallend gebouw ergens in het centrum van Amsterdam of Rotterdam”, zegt Vandermeersch in een toelichting. (ANP/AD)

** In het weekend van 28 en 29 augustus zijn er weer Open Studio Dagen op het Media Park. Op initiatief van de gemeente Hilversum maakt een aantal organisaties dit jaar voor de derde keer een tour over het Media Park mogelijk. Bedrijven als Hilversum Events, Beeld en Geluid, United Decor, DutchView, TCN, Wentink Events, RTL Nederland, Bar Boon, dagjemaken.nl, Broadcast Organizers, Omroep MAX, RTi Hilversum, V-Radio, Media Academie, Villa Heideheuvel, Hebbes Casting, Radio Nederland Wereldomroep, RadioCoach, Sound Division, Studio Stroop, Vidigo, De Pofferij, Hillywood Tours en Televisiepubliek bieden een kijkje achter de schermen. De Open Studio Dagen trokken vorig jaar 6500 bezoekers. (Spreekbuis)

Ziggo en Tele2 akkoord over doorgeven analoge signaal

Kabelmaatschappij Ziggo en telecombedrijf Tele2 hebben overeenstemming bereikt over de doorgifte van het analoge rtv-pakket van Ziggo. Beide partijen hebben hiertoe een overeenkomst ondertekend. Dit heeft Ziggo dinsdag bekendgemaakt. Tele2 moet 8,46 euro per maand per klant betalen voor de doorgifte. Ziggo wilde aanvankelijk ruim 11 euro hebben, maar telecomtoezichthouder Opta vond dat te veel. Met de overeenkomst voldoet Ziggo nu aan de door Opta opgelegde verplichtingen. De kabelbedrijven Ziggo en UPC moeten van de Opta hun kabelnetwerken openstellen voor concurrentie. Een woordvoerder van Tele2 tekent aan dat er op ,,enkele operationele en juridische punten” nog geen volledige overeenstemming is. Het telecombedrijf wil in elk geval zo snel mogelijk beginnen met de verkoop van kabeltelevisie. Voor het zover is, moet het bedrijf ook nog contracten afsluiten met zenders die televisie aanbieden. (Telegraaf)

Finale met 12,2 miljoen kijkers geen record

In totaal hebben 12.215.000 Nederlandse tv-kijkers zondagavond de WK-finale Nederland-Spanje gezien. Dat is net geen record. Het meest bekeken televisieprogramma aller tijden blijft de halve finale Uruguay-Nederland, die op dinsdag 6 juli 12.270.000 kijkers aan zich wist te binden. Van de 12,2 miljoen Oranjefans zaten zondag 10,1 miljoen kijkers thuis voor de buis (inclusief visite) en volgden 2,1 miljoen voetbalfans de uitzending elders. Dit maakte de NOS dinsdag bekend. De recordaantallen kijkers zijn gebaseerd op aanvullend onderzoek van Intomart GfK waarin ook het aantal kijkers dat buitenshuis, in de horeca of in de openlucht een deel van de uitzendingen heeft gezien. Sinds 1998 tot aan het WK van 2010 stond Nederland-Brazilië met 11,7 miljoen kijkers bovenaan de ranglijst van meest bekeken tv-programma’s ooit. (ANP/AD)

UIT DE MEDIA:

** Deventer FM wil terug in de ether. De lokale omroep, die jarenlang radio-uitzendingen verzorgde, wil de licentie bemachtigen om in Deventer radio én tv te kunnen maken. De zendmachtiging voor Deventer is momenteel in handen van de Stichting Lokale Omroep Deventer (SLOD), die op haar beurt door DTV en Deventer Radio televisie- en radio-uitzendingen laat maken. De huidige vergunning was vijf jaar geldig en loopt maart volgend jaar af. Tot half september kunnen geïnteresseerde partijen een aanvraag doen. Een groep oud-Deventer FM-medewerkers probeert de licentie te veroveren. Ook de SLOD doet een nieuwe aanvraag. Het Commissariaat voor de Media kent uiteindelijk de machtiging toe. 

** De PvdA in Amersfoort is niet tevreden met de informatie die wethouder Mirjam Barendregt geeft over de situatie bij Omroep Amersfoort. De lokale omroep verkeert financieel in zwaar weer en is dringend op zoek naar geldschieters. RTV Utrecht is een van de gesprekspartners. De PvdA-fractie wil onder meer weten of de gemeente geld verliest als de zendmachtiging van Omroep Amersfoort naar een andere omroep zou gaan. In september moet de raad bepalen hoe het verder moet met Omroep Amersfoort en de PvdA wil voor die tijd alle informatie op tafel. (RTV Utrecht)

** Ruim 8,5 miljoen mensen in Nederland hebben zondagavond thuis de finale Nederland-Spanje op televisie gezien. Dat blijkt maandag uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Het kijkersgemiddelde van 8.510.000 was daarmee een fractie hoger dan bij de wedstrijd in de halve finale tegen Uruguay. Het gemiddelde aantal kijkers liep in de loop van de strijd op. De spanning in de laatste momenten van de wedstrijd was om 22.56 uur te zien in de piek van 9,1 miljoen thuiskijkers. De cijfers van het aantal mensen dat de finale buitenshuis zag, komen dinsdagochtend.

** RTL 8 komt vanaf dit najaar dagelijks met kindertelevisie. De focus ligt daarbij op kinderen van 3 tot en met 8 jaar, zo maakte de zender maandag bekend. Volgens RTL gaat het om een uiteenlopende programmering met Nederlandse of Nederlands gesproken programma’s voor de kleintjes van 06.30 uur tot 09.30 uur. Later deze zomer maakt de zender meer bekend over de exacte invulling van de vroege uurtjes. (ANP/AD)

** 3VOOR12 heeft een nieuwe eindredacteur: Willem van Zeeland. Begin augustus zal hij de leiding overnemen over het alternatieve muziekplatform van de VPRO. “Ik ben al jaren fan van 3VOOR12 en wil de komende jaren streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit, gekoppeld aan een zo groot mogelijk publieksbereik. Dat lijkt moeilijk, maar ik denk dat het heel goed kan samengaan als je je publiek serieus neemt”, aldus een enthousiaste Van Zeeland.

** De politie Haaglanden hield zondag 11 juli een 18-jarige Hagenaar aan omdat deze op dinsdag 6 juli via Twitter opruiende teksten had verspreid. Rondom de wedstrijd Nederland-Uruguay maakten meerdere Twitteraars zich schuldig door via Twitter op te roepen te komen rellen op het Jonckbloetplein in Den Haag. Onderzoek bracht de identiteit van de 18-jarige Hagenaar aan het licht waarna hij zondagochtend kon worden aangehouden. Hij is ingesloten op het politiebureau waar hij verhoord zal worden en in ieder geval blijft vastzitten tot na de WK-finale van zondagavond. Ook rondom de finale is Politie Haaglanden zeer alert op potentiële raddraaiers die oproepen tot rellen en/of geweld en zal niet schromen deze te laten vervolgen. (Persbericht Politie Haaglanden)

** Omroep Tholen is sinds vrijdagmiddag weer te beluisteren in de ether. Dat meldde de zender zaterdagavond laat. De lokale omroep was zes dagen lang uit de lucht nadat het vernieuwen van de zendantenne op de Grote Kerk in Tholen niet goed was gelukt. De antenne zit op een hoogte van veertig meter bovenin de kerktoren. Met behulp van een grote kraanwagen is donderdag de oude antenne van de kerk afgehaald. Daarna werd de antenne op de grond vervangen door een nieuw exemplaar. Het weer goed terug hangen van de zendantenne bleek een lastige klus. Dankzij vakwerk van de kraanmachinist en inzet van medewerkers van de omroep kon de antenne uiteindelijk weer worden bevestigd. Een dag later was de Thoolse omroep weer te horen op de 106.5 Fm.

** Günter Netzer heeft zaterdagavond voor de laatste keer het optreden van de ‘Mannschaft’ geanalyseerd. De Duitse ex-profvoetballer fungeerde dertien jaar bij de Duitse tv-zender ARD als dè voetbalexpert en oogste in binnen- en buitenland veel lof met zijn veelal kritische analyses. De strijd om de derde plaats bij het WK voetbal, tussen Duitsland en Uruguay (3-2), was voor Netzer zijn laatste optreden bij de ARD. De 65-jarige Duitser zal zich niet hoeven te vervelen. Hij is nog mede-eigenaar van een marketingbureau en hij schrijft nog geregeld columns. (Telegraaf)

** Per 1 augustus stopt Unity FM met het maken van programma’s voor Kaag en Braassem. Het Leiderdorpse bedrijf Rudeboy Media produceerde de Unity-programma’s voor de Stichting Streekomroep Braassemermeer, omdat het voor de omroep niet haalbaar bleek op eigen kracht aan de wettelijke vereisten te voldoen. Na twee jaar heeft de stichting echter besloten toch weer zelf alle programma’s te produceren. Daarmee geeft ze gehoor aan de wens van enkele vrijwilligers. Unity FM blijft na 1 augustus wel te ontvangen in Leiderdorp, Leiden, Oegstgeest, Zoeterwoude, Voorschoten, Hillegom, Lisse en Teylingen.

SBS 6, NOS en KNVB: heel Nederland laten meegenieten

SBS 6, KNVB en NOS brengen de huldiging van het Nederlands elftal, komende dinsdag in Amsterdam, gezamenlijk in beeld. Alle festiviteiten – inclusief een eventuele boottocht en de ‘bordesscène’ op het Museumplein – zijn zowel via SBS 6 als via de NOS (Nederland 1) dinsdagmiddag live te volgen. Op deze manier kan heel Nederland van de eerste tot de laatste minuut meegenieten van deze historische gebeurtenis. Beide omroepen hebben afgesproken dat de NOS de gehele registratie van het evenement voor zijn rekening neemt en deze beelden één op één aan SBS 6 doorzet. Tijdens de boottocht, die alleen doorgaat indien Oranje de wereldtitel behaald, vaart een ‘neutrale’ voetbalverslaggever (John van Vliet, KNVB TV) mee om spelers en staf te interviewen voor SBS 6 en de NOS. Ook dit materiaal kan door beide omroepen worden gebruikt. Verder is overeengekomen dat SBS 6 op een aantal momenten, waaronder de één-op-één interviews op het podium en in de VIP-tent op het Museumplein, exclusief de gelegenheid heeft te spreken met de internationals. Algemene beelden van de activiteiten op het podium zijn eveneens op SBS 6 en Nederland 1 te zien. SBS-directeur Eric van Stade: “SBS 6 is al jarenlang de tv-partner van de KNVB en dat is ook de reden dat we tot een samenwerking zijn gekomen rondom de huldiging. Echter, ook voor SBS is het allerbelangrijkste dat heel Nederland kan meegenieten van alle beelden van wat hopelijk een historische dag in de geschiedenis van ons land gaat worden. Daarom hebben SBS, NOS en de KNVB vanmiddag besloten samen op te trekken.” Ook Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, is te spreken over de afspraken: “Ik ben blij met deze oplossing. Wij kunnen nu weer verder met de voorbereidingen. De NOS verzorgt de totale productie. SBS, KNVB en NOS stellen dit signaal om niet beschikbaar aan derden voor radio, tv en internet. Nu alleen nog even wereldkampioen worden maar dat is een detail.” (Persbericht NOS)

UIT DE MEDIA:

** De economische crisis treft de Achterhoekse zender Graafschap TV. Dit wordt bevestigd door Mario Huntink, directeur en mede-aandeelhouder van de regionale commerciële zender die opereert vanuit Doetinchem. Bij Graafschap TV werken ongeveer twintig mensen. De contracten van een viertal medewerkers zijn niet verlengd. “Daarnaast maken we een plan voor de naaste toekomst”, zegt Huntink. “Daarbij laten we ons mede leiden door adviseurs van de Rabobank, die ons vanaf het ontstaan van de zender financieel terzijde staat. We zetten een andere koers in en zoiets doe je met je bank.” 

** Televisiepionier Gijs Stappershoef is overleden. Hij begon zijn omroeploopbaan kort na de Tweede Wereldoorlog met de oprichting van de Regionale Omroep Noord (RON) in Groningen. In de jaren vijftig werd hij regisseur voor de VARA. Stappershoef maakte programma’s met onder andere Tom Manders, Rudi Carrell en Theo Eerdmans. Hij was ook verantwoordelijk voor Zo is het toevallig ook nog ‘ns een keer. Na een conflict over dat programma ging hij bij de VARA weg. Daarna was hij docent aan de voorloper van de Media Academie, de Filmacademie en de School voor de Journalistiek in Utrecht. Gijs Stappershoef was 90 jaar.

** Een recordaantal van 12,3 miljoen Nederlandse tv-kijkers heeft dinsdagavond het Nederlands elftal tegen Uruguay zien spelen. Hiermee gaat de halve finale van het WK Voetbal 2010 de boeken in als het meest bekeken televisieprogramma aller tijden. Dit maakte de NOS woensdag bekend. Sinds 1998 stond de halve finale van het WK uit 1998 bovenaan de ranglijst van meest bekeken tv-programma’s ooit met 11,7 miljoen kijkers. (ANP)

** Mocht Omroep Amersfoort failliet gaan, dan valt de zendlicentie terug aan het Commissariaat voor de Media, zegt secretaris John Stribos van RTV Eemstad. Dat biedt nieuwe kansen voor zijn organisatie. ,,De structuur van RTV Eemstad bestaat nog en kan op korte termijn worden opgetuigd.” Maar Stribos wil dat een nieuwe lokale omroep vooral een breed draagvlak heeft. ,,Het moet een breed gedragen initiatief zijn.” 

** 3FM staat zondag in het teken van de finale van het WK voetbal. Dat liet de radiozender donderdag weten. De zender komt de gehele dag met sfeerverslagen vanaf diverse plekken in Nederland. Net als tijdens de halve finale van Nederland tegen Uruguay zet 3FM de finale op muziek. Dj Sandstorm maakt een mix van muziek en het liveverslag van NOS-verslaggevers Jack van Gelder en Bas Ticheler. De Coen en Sander Show wordt vrijdag, zaterdag en zondag uitgezonden vanuit Johannesburg. Op de laatste twee dagen presenteren Oranjefans het programma. (ANP/3FM)

Al ruzie voor eerste uitzending moslimomroep

De moslimomroep OUMA, die eind vorig jaar de strijd om de licentie voor vijf jaar zendtijd op radio en televisie won, dreigt door ruzie uit elkaar te vallen. De twee groepen waaruit de nieuwe omroep is ontstaan, hebben een conflict over de aanstelling van de nieuwe interim-directeur Maurice Koopman. Volgens een van de twee partijen, Academica Islamica, is er afgesproken dat geen sleutelfiguren uit de oude moslimomroepen zich met de nieuwe moslimomroep zouden bezighouden. Die afspraak is met de aanstelling van Koopman doorkruist. Hij was zakelijk directeur van een stichting die geld verdeelde over de oude moslimomroepen. Bovendien zijn een penningmeester en een eindredacteur die afkomstig zijn van de oude moslimomroep aangesteld. Volgens de andere partij, Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON), is Koopman juist een goed interim-bestuurder vanwege zijn ervaring. Volgens voorzitter Radi Suudi is de (tijdelijke) aanstelling van Koopman (ex-VARA) gunstig. „We moeten binnen twee maanden een omroeporganisatie opzetten. Maurice heeft ervaring in dit krachtenveld en goede contacten.” Bovendien heeft hij goede contacten met het Commissariaat voor de Media en de Nederlandse Publieke Omroep.” 

UIT DE MEDIA:

** Op het hoogtepunt, net voor en na het laatste fluitsignaal, hebben bijna 9,5 miljoen kijkers dinsdagavond gekeken naar de halve finale van het Nederlands elftal. Gemiddeld keken 8,5 miljoen mensen thuis via de televisie naar de voetbalwedstrijd Nederland- Uruguay. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO), die woensdag zijn bekendgemaakt. Hoeveel mensen de wedstrijd tegen Uruguay in totaal hebben gekeken (thuis of op een andere plek) wordt pas donderdag bekend. 

** Omroep PowNed moet een nieuwe ledenraad samenstellen, omdat de verkiezingen niet volgens de regels zijn verlopen. Op last van de Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO) moet het proces opnieuw. PowNed, dat op 7 januari 2009 is opgericht, had een jaar later een functionerende ledenraad moeten hebben, schrijft directeur Dominique Weesie. De verkiezingen liepen echter tot 15 januari 2010. “We zijn een beetje dom geweest”, aldus Weesie. Alleen leden van PowNed komen voor deelname aan de raad in aanmerking. De twintig leden die op 15 febuari waren toegetreden, kunnen zich opnieuw kandidaat stellen. (Villamedia)

** Slechts door een noodoperatie van Ziggo hebben inwoners van de wijk Sanderbanken en de Haansberg en de Bankenstraat in Etten-Leur dinsdagavond toch op de televisie naar de voetbalwedstrijd Nederland-Uruguay kunnen kijken. Een kabelbreuk op de Statenlaan, veroorzaakt door werkzaamheden in het kader van de Operatie Water Weg, verstoorde disndag sinds het middaguur het televisie-, radio- en internetverkeer. Even zag het ernaar uit dat de storing niet verholpen zou zijn op het moment dat de voetbalwedstrijd zou beginnen, maar kort voor aanvang werd de verbinding toch provisorisch hersteld. Provisorisch in die zin dat alleen Nederland 1 te ontvangen was; in de loop van woensdag volgt de rest van het herstel. (Internetbode)

** Omroep Tholen is tijdelijk alleen via internet te beluisteren. De lokale nieuwszender voor Tholen kampt met technische problemen waardoor het niet lukt via de ether en de kabel uit te zenden. De omroep hoopt dat de problemen donderdag zijn verholpen. De storing van Omroep Tholen treft extra ongelukkig omdat de lokale omroep juist nu het 25-jarig jubileum viert. (Omroep Zeeland)

Journalist Jan Blokker overleden

Journalist Jan Blokker is vandaag op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Blokker schreef sinds september 2006 driemaal per week een column voor nrc.next. Ook schreef hij recensies voor de bijlage Boeken van NRC Handelsblad. Jan Blokker begon in 1952 als leerling-verslaggever bij Het Parool, waarvoor hij op verzoek van Simon Carmiggelt filmrecensies ging schrijven. In 1954 werd hij filmredacteur bij het Algemeen Handelsblad. Jarenlang werkte hij als eindredacteur televisie bij de VPRO en adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant. Een publiek figuur werd Blokker vooral als dagbladcolumnist. Sinds 1967 schreef hij columns over politiek en samenleving voor de Volkskrant. In 2006 stapte hij, na een conflict met de hoofdredactie, over naar nrc.next en NRC Handelsblad. Blokker schreef filmscenario’s, kinderboeken en romans. Voor zijn debuutnovelle Séjour ontving hij in 1950 de Reina Prinsen Geerligsprijs. In 2003 ontving Blokker de Gouden Ganzenveer voor zijn bijdrage aan de geschreven cultuur. Ook werd hij tweemaal met een Gouden Kalf onderscheiden. Met zonen Jan en Bas – Blokker laat vier kinderen na – maakte hij boeken over vaderlandse en bijbelse geschiedenis.

UIT DE MEDIA:

** Tijdens het zomerreces van de Tweede Kamer wordt het politieke themakanaal Politiek24 weer tijdelijk omgedoopt tot Sport24. Van zaterdag 10 juli tot en met vrijdag 27 augustus kunnen sportliefhebbers via het publieke sportthemakanaal kijken naar live-verslaggeving van hockey (Champions Trophy vrouwen en mannen), zwemmen (Europees kampioenschap) en atletiek (Europees kampioenschap en Diamond League).

** Presentator en sportjournalist Wilfred Genee heeft voor twee jaar bijgetekend bij RTL 7. In die periode zal hij bij de mannenzender de uitzendingen van de UEFA Europa League en de Jupiler League presenteren. Ook leidt hij de talkshow Voetbal International. Dat heeft RTL 7 dinsdag bekendgemaakt. Volgens programmadirecteur Peter Lubbers is Genee de afgelopen jaren ,,een echt RTL 7-gezicht geworden”. Gedurende het WK in Zuid-Afrika is de sportjournalist te zien in de talkshow RTL Voetbal: VI Oranje. (ANP)

** Schrijver Maarten ’t Hart, die zich de laatste jaren roerde in de zaak-Lucia de Berk, is een van de gasten in het nieuwe seizoen van het tv- programma Zomergasten. De 65-jarige auteur schuift aan op zondag 1 augustus, maakte de VPRO dinsdag bekend. Het programma is van 25 juli tot en met 29 augustus elke zondagavond te zien. Jelle Brandt Corstius neemt ditmaal de presentatie op zich. Andere gasten die komen uitweiden over hun favoriete tv-fragmenten, zijn SP-prominent Jan Marijnissen, schrijfster en cabaretière Paulien Cornelisse, actrice Annet Malherbe, filmregisseur Paul Verhoeven en fotograaf Erwin Olaf. (BNR)

** Kabelaanbieder Kabel Veendam heeft het tarief van haar HD-vweepakket bekend gemaakt. Vanaf 1 november 2010 zal het HD pakket 8,85 euro per maand gaan kosten. Dit pakket zal dan uit ongeveer 18 HD-zenders bestaan. Van alle HDTV-abonnees stopt het huidige gratis abonnement per 1 november 2010 automatisch. Wie wil blijven kijken, moet zich opnieuw aanmelden en betaalt dat het genoemde tarief. Het HDTV-pakket van Kabel Veendam bevat de zenders Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, RTL4 HD, SBS6 HD, ARD HD, ZDF HD, Arte HD, Animal Planet HD, Discovery HD, NatGeo HD en BBC HD. (TP)

** In totaal 11,2 miljoen voetballiefhebbers hebben vrijdagmiddag – geheel of gedeeltelijk – de WK-kwartfinale van het Nederlands elftal tegen Brazilië gevolgd. Het duel kwam daarmee in de top vijf 5 van de best bekeken voetbalwedstrijden aller tijden. Dat heeft de NOS, die de wedstrijden van het WK voetbal in Zuid-Afrika uitzendt, bekendgemaakt. Het gaat om het totaal aantal Nederlanders dat keek naar de tv-uitzending, zowel thuis als buitenshuis in cafés, op het werk of in de open lucht. 

Fusie AT5 en RTV N-H van de baan

De fusie van AT5 en RTV Noord-Holland is definitief van de baan. Vanmiddag is het personeel van de beide zenders op de hoogte gesteld. John de Zwart, directeur en hoofdredacteur van AT5, zei vrijdagochtend tegen Het Parool dat hij graag eerst zijn personeel wil inlichten, alvorens hij aan de buitenwereld toelicht waarom de samenvoeging van beide zenders niet doorgaat. Twee weken geleden werd bekend dat het besluit tot een fusie was vertraagd. Een ingewijde van RTV-Noord Holland zei dat dit kwam omdat de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels de subsidietoezegging nog niet volledig rond had. De twee bedrijven zouden per 1 januari 2011 fuseren. AT5 krijgt beduidend minder subsidie dan de grotere regionale zender RTV Noord-Holland. Tussen de beide zenders zijn grote cultuurverschillen. Volgens de hoofdredacteur van RTV Noord-Holland, Dink Binnendijk, is dat geen onoverkomelijk probleem. ”We hebben allemaal een journalistiek hart,” zei hij vorige week. ”Dus zet iedereen bij elkaar met een vat bier en ze vinden elkaar leuk.” Er waren al drie eerdere mislukte pogingen tot een fusie. Voor het eerst werd nu bijna de eindstreep bereikt. De directies van beide zenders hadden al overeenstemming, alsook de raad van commissarissen en de raad van toezicht. Robert Zaal, directeur van RTV Noord Holland, zei een week geleden nog dat de fusie ‘absoluut niet van de baan was’. (Parool)

Weer banen weg bij Brabant10

Brabant10, de commerciële televisiezender in Brabant, ontslaat een deel van haar personeel. Door aanhoudend tegenvallende advertentie-inkomsten moet de zender bezuinigen en verdwijnen vier van de ruim dertig banen. De ontslagen vallen allemaal op de nieuwsredactie van Brabant10. Volgens directeur Xander Knop moet de ’tering naar de nering’ worden gezet. “Net als heel veel bedrijven kampen ook wij met het slechte economische tij. Het is gewoon niet anders.” De nieuwsprogrammering bij Brabant10 zal door de bezuinigingen niet worden aangepast, zegt Knop. De zender maakt nu dagelijks een nieuwsblok van een kwartier voor vier regio’s in Brabant. Medio vorig jaar moest Brabant10 ook al bezuinigen. Toen werd van twintig procent van het personeel afscheid genomen. (BN De Stem)

UIT DE MEDIA:

** De publieke radiozender Radio 3 FM is gestart met een nieuw themakanaal: 3FM MegaTop 50. Via dit webkanaal is 24 uur per dag muziek te horen uit de Mega Top 50. Het kanaal is via internet te beluisteren zal binnenkort ook worden doorgegeven via het digitale pakket van kabelaar Ziggo (kanaal 779). Naast 3FM Mega Top 50 biedt 3FM ook de themakanalen 3FM Live, 3FM Serious Talent en 3FM Alternative.

** Vlaams minister van Media Ingrid Lieten heeft bekendgemaakt dat het voorstel voor de uitstroom van personeel bij de VRT in het kader van het besparingsplan goedgekeurd is door de overheid. “De constructieve dialoog tussen de VRT-directie en de vakbonden heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Ik ben erg opgetogen dat er een akkoord is”, aldus Lieten in een persmededeling. 

** In tegenstelling tot in de meeste andere landen zijn in Argentinië de meest kwetsbare gezinnen als eersten overgeschakeld van analoge naar digitale televisie. Aan de vooravond van het WK voetbal begon de centrumlinkse regering van Cristina Fernández gratis ontvangers te verdelen in de armste wijken in het zuiden van Buenos Aires. De gezinnen kunnen daarmee digitale televisie ontvangen op hun oude televisietoestel. De overheid denkt dit jaar 1,2 miljoen van die ontvangers te verspreiden. 

NPS, Teleac en RVU samen verder als NTR

De publieke omroepen NPS, RVU en Teleac gaan verder onder de fusienaam NTR. De nieuwe omroep NTR, een samenstelling van de beginletters van de drie fusiepartners, werd donderdag gepresenteerd in Hilversum. NTR begint op 1 september met uitzenden. De nieuwe publieke omroep NTR, die is ontstaan uit een fusie van de NPS, Teleac en RVU, presenteert zijn nieuwe naam. De omroepen bundelen hun krachten, omdat zij efficiënter met publiek geld willen omgaan en hun positie in het omroepbestel willen versterken. De inhoudelijke kruisbestuiving op het gebied van cultuureducatie en geschiedenisonderwijs kan bovendien de kwaliteit van de programma’s versterken. NTR legt zich toe op informatie, educatie en cultuur. Speciale aandacht is er voor jeugdprogramma’s en programma’s waarin de culturele diversiteit van de samenleving tot uiting komt. (ANP/AD)

Luistercijfers Vlaanderen: Radio 2 en Nostalgie zitten in de lift

Na een dipje in het vorige luisteronderzoek zit Radio 2 weer in de lift. De zender blijft de grootste van Vlaanderen, maar kan zijn marktaandeel met 2,4 procent verhogen tot 31,2 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CIM (Centrum voor Informatie over de Media). De commerciële radio Nostalgie zet zijn opmars voort. Zijn marktaandeel is met 5,6 procent meer dan verdubbeld ten opzicht van vorig jaar in dezelfde periode. De zender heeft nu ongeveer een even groot marktaandeel als JOE fm. Q-music, die bij de vorige meting achteruit ging, stijgt lichtjes tot 15,4 procent. MNM blijft stabiel op 9,8 procent. 

UIT DE MEDIA:

** In reclameland is de Oranjekoorts heviger dan ooit. Dat stelt de STER (Stichting Ether Reclame), de organisatie die bij de publieke omroep de reclameblokken verzorgt. Nadat het Nederlands elftal zich had geplaatst voor de kwartfinale van het WK Voetbal, is een run ontstaan op de reclameminuten rond de wedstrijd tegen Brazilië. Dat heeft Arian Buurman, directeur van de STER, zojuist laten weten. 

** Ziggo heeft aangekondigd dat het uiterlijk in november de downloadsnelheden in zijn verzorgingsgebied naar maximaal 120Mbps zal hebben verhoogd. Inmiddels is de snelheid in de regio’s noord, zuid, oost en zuidwest opgehoogd naar 80Mbps. De downloadsnelheid van 120Mbps, die met het Alles-in-1 Extra-pakket wordt geleverd, is al doorgevoerd in negen plaatsen: Amersfoort, Enschede, Heerhugowaard, Maastricht, Meppel, Tilburg, Utrecht, Den Haag en Houten. Ziggo maakte donderdag bekend dat het in de regio’s noord, zuid, oost en zuidwest de snelheid van Alles-in-1 Extra van 50 naar 80Mbps heeft opgetrokken. 

** Voetballiefhebbers die vrijdag de wedstrijd van het Nederlands elftal in Zuid-Afrika via Radio 1 beluisteren, zijn als eerste op de hoogte van een eventueel Nederlands doelpunt.| ,,De radio heeft namelijk een rechtstreekse radiolijn naar Hilversum”, legt een zegsvrouw van de NOS uit. ,,Dus radioluisteraars horen het vrijwel direct als Oranje bijvoorbeeld heeft gescoord.”

** Talpa Media heeft Dag Neijzen benoemd tot manager bij Talpa Fictie. Hij gaat nauw samenwerken met Will Koopman, die als creative director de nieuwe afdeling van Talpa leidt. De afdeling, die eerder dit jaar werd opgezet, werkt onder meer aan de verfilming van de succesvolle serie Gooische Vrouwen. Linda de Mol is als producent betrokken bij de drama-afdeling van het tv-bedrijf van haar broer. Neijzen (46) werkt al twintig jaar in de televisiewereld. Hij was als eindredacteur, dramaturg en scripteditor betrokken bij series als Spangen en Baantjer. Ook was hij jarenlang uitvoerend producent bij Endemol Nederland van Goede Tijden Slechte Tijden en van Onderweg naar Morgen. (Spreekbuis)

** Omroep Amerfoort lijkt voorlopig te zijn gered. De omroep gaat de komende week hard op zoek naar geld om de gaten in de begroting te dichten; daarvoor zal ondermeer worden gesproken met RTV Utrecht. De lokale zender hoopt met de zoektocht een faillissement te kunnen voorkomen; de omroep blijft in ieder geval nog een week programma’s uitzenden. (RTV Utrecht)

** De lokale omroep HOS krijgt van de gemeente Halderberge 15.787 euro subsidie uitgekeerd. Alle gemeenten zijn sinds 1 januari verplicht de basiskosten voor de lokale omroep voor hun rekening te nemen. Dat is sinds de invoering van de Erkenningsweg in de cultuurnota 2010-2014. Per wooneenheid betekent dat een subsidie van 1,30 euro; een verdubbeling van wat Halderberge voorheen aan de HOS uitkeerde. Het geld is nodig voor nieuwe technische apparatuur omdat deze aan vervanging toe is. De HOS heeft zelf niet genoeg geld om de meest noodzakelijke apparatuur in één keer te vervangen. (BN/De Stem)

** Omroep Rijnwoude is door het Commissariaat voor de Media voor de komende 5 jaar opnieuw aangewezen als publieke lokale omroep voor de gemeente Rijnwoude. De Mediawet staat toe dat er per gemeente één lokale omroep mag zijn. Om de vijf jaar bekijkt het Commissariaat voor de Media of die omroep goed functioneert. Daarvoor wordt ook advies aan de gemeenteraad gevraagd. Dit advies was positief. De omroep kan nu weer door met zijn uitzendingen tot medio 2015. De omroep begon zijn uitzendingen op 1 juni 2001.

** De provincie Gelderland moet zich aan de wettelijke regels houden die gelden voor de financiering van Omroep Gelderland. Dat schrijft staatssecretaris Van Bijsterveldt aan het College van Gedeputeerde Staten. Onderdeel van de geplande provinciale bezuinigingen is een korting van 10% op de begroting van Omroep Gelderland. Die noemt de bezuiniging ‘onwettig’ omdat de provincie Rijksgeld voor de regionale omroep doorsluist. Van Bijsterveldt wijst op afspraken met de provincies die zich bereid hebben verklaard de bijdrage voort te zetten en zelfs jaarlijks te verhogen.